BILAGA 5. Rikspolisstyrelsens grundmall Verksamhetsplan 2008 CO /07 1 (25)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 5. Rikspolisstyrelsens grundmall Verksamhetsplan 2008 CO /07 1 (25)"

Transkript

1 1 (25)

2 Innehållsförteckning 1. INLEDNING LÄNSPOLISMÄSTARENS INRIKTNING FÖR ÅREN Öka människors trygghet Allmänhetens förtroende för polisen Våldsbrott Motverka ordningsstörningar Trafik Brottsoffer Effektivt arbetssätt UTGÅNGSPUNKTER OCH KRAV FÖR VERKSAMHETSPLANEN Lokala strategier för Polismyndigheten i Gävleborgs län MÅL OCH STRATEGIER FÖR KÄRNVERKSAMHET Inledning Brottsförebyggande arbete Trafiksäkerhet Utredning och lagföring Mängdbrott Kriminalteknik Brottsoffer Narkotika Brott i nära relationer Grov organiserad och systemhotande brottslighet Personsäkerhetsarbete Service Krisberedskap MÅL OCH STRATEGIER FÖR GEMENSAM VERKSAMHET Kompetensförsörjning Strategisk styrning kommunikation FINANSIERING (25)

3 1. Inledning Länspolismästarens inriktning för åren Länspolismästarens inriktning för myndighetens kärnverksamheten och gemensamma verksamhet: Polisen har ett tydligt uppdrag från medborgarna, att öka människors trygghet och minska brottsligheten. Det innebär bl.a. att antalet brott skall minska och antalet brottsoffer bli färre. Brottsuppklarningen skall öka och polisens verksamhet skall bedrivas med högt ställda krav på rättssäkerhet, kvalitet och effektivitet. Polisens uppgifter som inte är brottsbekämpande skall utförs med hög grad av tillgänglighet och antalet nöjda mottagare av polisens service skall öka. Områden vilka skall bli föremål för utvecklingsarbete i avsikt att förbättra våra förmågor är främst: öka människors trygghet ett effektivare arbetssätt skydd av samhällsstrukturen ledning och styrning av verksamheten den gemensamma kulturen och yrkesetiken 1.1. Öka människors trygghet Följande inriktningar är angelägna: 1.2. Allmänhetens förtroende för polisen Allmänhetens förtroende för polisen i vårt län skall vara så högt som möjligt vilket innebär att bemötande av allmänheten och brottsoffer skall vara proffessionellt och förtroendeingivande, information som myndigheten lämnar skall vara saklig och nyanserad samt skall information om vår förmåga på olika sätt delges allmänheten. Förtroendet för polisen är avgörande för vår förmåga att nå goda resultat. Vår tillgänglighet och att med handling visa vårt engagemang är trygghetsskapande. 3 (25)

4 1.3. Våldsbrott Våldsbrotten i nära relationer liksom i det offentliga rummet är bland de mest integritetskränkande brottstyperna, som skall bekämpas tillsammans med andra aktörer som kan bidra till att brotten minskar och att brottsoffren blir färre liksom att gärningsmän lagförs i så stor utsträckning som möjligt Tillgreppsbrott Tillgreppsbrotten står för det mesta av brottsligheten och begås till största delen av livsstilskriminella varför vårt arbete främst skall inriktas mot dessa liksom mot ungdomars kriminalitet Motverka ordningsstörningar Tidiga ingripanden mot fylleri och oordning skapar trygghet och förhindrar t.ex. våldsbrott och skadegörelser Trafik Aktivt och synligt polisarbete i trafiken, främst avseende hastigheter, rattfylleri, användande av skyddsutrustning och aggressivt beteende, skall minska antalet döda och skadade i trafiken. Möjligheten att inom ramen för trafiksäkerhetsarbetet även verka brottsförebyggande i övrigt och öka lagföringen av gärningsmän skall tas tillvara Brottsoffer Ett bemötande av brottsoffer som skapar förtroende för polisen är viktigt både för den som utsatts för brott som för effektiviteten i vårt arbete. Vi skall systematiskt stödja brottsoffer så att upprepad utsatthet kan förebyggas främst vad rör brott i nära relation, tillgreppsbrott och inbrottsstölder Effektivt arbetssätt Följande inriktningar är angelägna: Brott som begår av unga Satsningar mot strategiska brott begångna av ungdomar motverkar nyrekrytering till kriminell livsstil och är en av de på sikt mest effektiva preventionsformerna. Arbetssättet mot ungdomskriminaliteten skall utvecklas och präglas av samverkan med andra samhällsaktörer. 4 (25)

5 Narkotikabekämpning Bruket av narkotika är grunden för en stor del av brottsligheten och skapar dessutom stora sociala och medicinska problem liksom misär. För att försvåra missbruk och begränsa tillgången på narkotika skall arbetet intensifieras mot ringa narkotikabrott och drograttfylleri. Dessutom skall arbetet mot överlåtelsebrott utvecklas för att öka lagföringen Samverkan övriga samhället Polismyndigheten har inte ansvar för eller möjlighet att själv hantera sociala preventionsåtgärder. Däremot är det viktigt att myndigheten ger stöd åt t.ex. socialtjänsten i det sociala preventionsarbetet. När det gäller situationella preventionsåtgärder skall vi vara aktiva med egna åtgärder, men även vara pådrivande när det gäller att få till stånd åtgärder tillsammans med andra aktörer. 2.4 Metoder Utöver arbete i enlighet med PNU, PUM, VUP och PRR och gemensamma strategier för polisväsendet är det viktigt att vi tidigt uppmärksammar problemområden där brottslighet och ordningsstörningar kan utvecklas och kraftsamlar med planlagda, förstärkta åtgärder, gärna i projektform, för att motverka och problemen uppstår och för att lagföra gärningsmän för begångna brott. 3. Skydda samhällsstrukturen Följande inriktningar är angelägna: Brottslig verksamhet från etablerade kriminella nätverk skall försvåras och nyetablering motverkas. Underrättelsearbetet skall vara hög utvecklat och samordnat dels nationellt och dels regionalt men även med Tullen, Kriminalvården, Kronofogden, Skattemyndigheten och Kustbevakningen. Kriminella MC-gäng skall bekämpas och deras etablering i länet skall motarbetas. Samverkan med kommunerna och andra intressenter skall utvecklas i detta syfte. 5 (25)

6 4. Ledning och styrning Samtalet mellan chefer och medarbetare, och mellan chefer och personal sinsemellan, är det bästa sättet att förmedla myndighetens mål för verksamheten och för att skapa förtroende m mellan personal och myndighetens chefer. Arbetet skall bedrivas utifrån vad parterna kommit överens om i myndighetens samverkansavtal. Arbetet skall präglas av delegation, uppföljning och verksamhetsanalys samt återkoppling och förutsättningarna för att åstadkomma detta skall utvecklas. Främst chefernas förutsättningar att leva upp till sitt ansvar enligt arbetsmiljölagstiftningen skall förbättras. Förutsättningarna för en mer effektiv ledning/styrning i myndighetens ledningsgrupper skall förbättras. Medarbetare som är intresserade av framtida chefsuppgifter skall identifieras och förberedas. I detta sammanhang är det av vikt att vi tar tillvara möjligheten att rekrytera fler kvinnliga chefer. 5. Gemensam värdegrund Alla anställda inom polismyndigheten skall ha en gemensam värdegrund bestående av grundläggande värderingar för vägledning i det dagliga arbetet och i förhållningssättet till allmänhet, chefer och övriga medarbetare. Värdegrunden skall utvecklas ur en samsyn på det polisiära uppdraget. Det är ett chefsansvar att frågor om arbetsmoral, yrkesetik och förhållningssätt tas upp och bearbetas vid arbetsplatsträffar medan det är ett personligt ansvar för var och en medarbetare att upprätthålla en hög yrkesetik med personligt ansvarstagande för uppdraget, arbetsmiljö och förhållningssätt utifrån en gemensam värdegrund. Lars Göran Carlsson Länspolismästare 6 (25)

7 2. Utgångspunkter och krav för verksamhetsplanen 2008 I verksamhetsplanen för 2008 har polismyndigheten utgått från Rikspolisstyrelsens planeringsförutsättningar för planeringsperioden Lokala strategier för Polismyndigheten i Gävleborgs län Vid planering av verksamhet för nedan beskrivna fokusområden ska särskild hänsyn tas till följande lokala strategier: Polismyndigheterna CSTUWX-län. Strategi mot 1 % MC-gäng och organiserad gängkriminalitet. Diarienr: A /02. Dalarna. Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län. 3. och strategier för kärnverksamhet 3.1. Inledning Se länspolismästarens inriktning punkt Brottsförebyggande arbete Det brottsförebyggande arbetet ska genomsyra all verksamhet i myndigheten. Verksamhetsplanen för 2008 har arbetats fram med hänsyn tagen till det brottsförebyggande arbete som bedrivs i myndigheten. Metoderna för det brottsförebyggande arbetet har definierats i Myndighetens brottsförebyggande strategin. Se även framgångsfaktorer och strategier i bilagorna 1 och 1B Trafiksäkerhet Polisens trafiksäkerhetsarbete bedrivs av all uniformerad personal som arbetar i yttre tjänst. Polisens trafiksäkerhetsstrategi innefattar arbete mot gemensamma trafiksäkerhets- och miljömål, vars slutliga syfte är att nå de mål som satts upp i nollvisionen. Trafiksäkerhetsarbetet är en naturlig del av den övriga brottsbekämpningen. Med ett effektivt trafiksäkerhetsarbete finns stora möjligheter att störa, och ingripa mot, kriminella element. 7 (25)

8 Myndighetens mål 1 : Antalet skadade och dödade i trafiken ska minska. Medelhastigheten på olycksdrabbade vägar ska under 2008 sänkas 2. Polismyndigheten ska under 2008 göra minst alkoholutandningsprov. Andelen som under färd använder skyddsutrustning ska under 2008 överstiga 95 procent 3. Antalet olyckor som orsakas av aggressiv körning 4 ska under 2008 minska. Polismyndigheten ska under 2008 kontrollera yrkeschaufförers kör- och vilotid för arbetsdagar. Minst 15 procent av det sammanlagda antalet arbetsdagar som kontrolleras ska kontrolleras ute på väg och minst 30 procent i företagets lokaler. Polismyndigheten ska under 2008 genomföra minst flygande inspektioner varav ska leda till att protokoll upprättas. Polismyndigheten ska under 2008 kontrollera minst 245 transporter av farligt gods. Nationell strategi Från trafikövervakning till trafiksäkerhet Polisen ska utveckla sin förmåga att planlägga sina kontroller så att de kan genomföras på rätt plats och vid rätt tid. Planeringen ska också säkerställa att rätt resurser finns tillgängliga. Planläggningen ska ske enligt Polisens underrättelsemodell. Samverkan med Vägverket och övriga aktörer inom trafiksäkerhetsområdet på lokal, regional och nationell nivå ska öka. Alla poliser i yttre tjänst ska delta i genomförandet av kontroller. Prioriterade områden är hastighetskontroller, nykterhetskontroller, kontroller av skyddsanordning och kontroller av aggressiv körning. Rapportering vid hastighetsöverträdelser ska ske från och med överträdelse med 6 km/tim. Detta gäller all hastighetsövervakning, manuell och ATK. Rikspolisstyrelsen 1 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt Uppföljning: Genomförs av Vägverket 3 Uppföljning: Genomförs av NTF 4 Definition av aggressiv körning finns i Start 2. Uppföljning via olycksstatistiken 8 (25)

9 ansvarar för att förbättra utredningskapaciteten inom automatisk trafikkontroll (ATK-systemet 5 ). Systemet ska öka sin kapacitet under perioden och omfatta minst ärenden vid utgången av Rapportering ska i huvudsak ske genom utfärdande av ordningsbot. Alkoholutandningsprov ska i normalfallet utföras vid varje polisinitierat möte med fordonsförare. Arbetet mot drograttfylleri ska stimuleras genom särskilda informations- och utbildningsinsatser. Polismyndigheterna ska delta i samverkande insatser för att motverka alkohol- och drogberoende. Exempel på det är Samverkan mot alkohol och droger i trafiken (SMADIT) som bygger på ett nätverk mellan Polisen, socialtjänsten, sjukvården och kriminalvården, m.fl. Likvärdig verksamhet i hela landet Rikspolisstyrelsen ansvarar, tillsammans med polismyndigheterna, för att utveckla en nationellt enhetlig förmåga att arbeta med trafiksäkerhet. Polisen ska utveckla sin förmåga att planlägga och genomföra kontroller samt rapportera och utreda trafikbrott. En del i den övriga brottsbekämpningen Mellan brottslig verksamhet och olycksinblandning i trafiken finns mycket starka samband. Den information en polis kan få i samband med en kontroll av fordon och förare kan motivera att polisen med stöd av annan lagstiftning vidtar ytterligare åtgärder i syfte att utreda andra brott än brott mot trafiklagstiftningen. Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län. 5 Automatisk trafiksäkerhetskontroll 9 (25)

10 3.4. Utredning och lagföring Polisens grundläggande förmåga att bekämpa brott ska förbättras. Antalet lagförda ökar när all personal fullt ut arbetar i enlighet med Polisens nationella utredningskoncept och Polisens underrättelsemodell, såväl som i enlighet med de nationella strategierna. tekniska undersökningar ska genomföras i ökad utsträckning tillgänglig teknisk utrustning ska användas och utvecklas, samt ingå som en naturlig del av initiala åtgärder i anslutning till brottet/händelsen samt i samband med fortsatt utredning DNA-salivprov ska tas regelmässigt på skäligen misstänkta personer där fängelse ingår i straffskalan för att öka brottssäkerheten ska förhör i ärenden av mer avancerad och kvalificerad karaktär i större utsträckning än tidigare utföras med videoteknik. Myndighetens mål 6 : Under planeringsperioden ska metodstödet Polisens nationella utredningskoncept, PNU, utvecklas och integreras i den brottsbekämpande verksamheten så att åtgärder och resurser optimerar möjligheterna att utreda brotten i nära anslutning till händelsen Strategi Brottsutredningsverksamheten vid polisledda förundersökningar ska ledas av aktiva och renodlade förundersökningsledare, vars främsta uppgift är att kvalitetssäkra verksamheten. De utvecklingsåtgärder som vidtas på området ska öka förutsättningarna att utreda brotten i nära anslutning till händelsen. Det innebär till exempel att fler utredare måste finnas tillgängliga utanför kontorstid, fler planlagda utredningsinsatser måste genomföras och individuppföljningen måste utvecklas 7. Andra viktiga förmågor att utveckla är bemötande av brottsoffer, metoder för att utreda brott med hedersrelaterade motiv samt att polismyndigheten skapar bättre rutiner för hanteringen av brottsanmälningar. Polisens viktigaste samverkanspartner i brottsutredningsverksamheten är Åklagarmyndigheten. Samverkan med åklagare ska intensifieras på såväl operativ som på strategisk nivå. 6 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt För vidare information se skrivelse PoA /07 10 (25)

11 Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län Mängdbrott Mängdbrottssatsningens syfte är att öka Polisens grundläggande förmåga att bekämpa brott. Antalet lagförda ökar när all personal arbetar i enlighet med polisens nationella utredningskoncept. tekniska undersökningar genomförs i ökad utsträckning DNA-salivprov tas regelmässigt på skäligen misstänkta personer där fängelse ingår i straffskalan vid våld i offentlig miljö ska alla möjligheter tillvaratas för att gärningsman ska kunna identifieras och lagföras Myndighetens mål 8 : Antalet misshandel utomhus ska vid utgången av år 2008 understiga 1100 brott. Antalet inbrottsstöld i bostad inklusive fritidshus och källare/vind vid utgången av år 2008 understiga 1000 brott. Antalet skadegörelsebrott ska vid utgången av år 2008 understiga brott. Antalet personuppklarade brott för: Brottsområde 1 ska vid utgången av år 2008 överstiga Misshandel utomhus man/kvinna (obekant) ska vid utgången av år 2008 överstiga 355. Tillgreppsbrott exklusive butikstillgrepp ska vid utgången av år 2008 överstiga 740. Skadegörelsebrott ska vid utgången av år 2008 överstiga 350. Myndighetens mål lokala behov 9 8 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

12 antal misstänkta under 18 år ska vid utgången av 2008 ej ha ökat i förhållande till 2007 genomströmningstiden för ungdomsbrott ska minska i jämförelse med 2007 Nationell strategi För det övergripande tillvägagångssättet för att nå uppsatta mål hänvisas till metoderna Polisens underrättelsemodell, PUM och Polisens nationella utredningskoncept, PNU. Lokalt innebär detta bl.a.: utveckling av chefers helhetssyn utveckling av samordningsfunktionen verksamhetsanpassade arbetstider kompetensutveckling av förundersökningsledning utökat antal brottsplatsundersökningar (se även Kriminalteknisk strategi) utveckling av operativa ledningsgruppens arbetsmetoder Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län Kriminalteknik För att kunna döma någon för brott blir kriminaltekniken allt mer betydelsefull. Detta innebär att vi måste blir bättre på att använda de tekniker som finns. Detta gör vi bl.a. genom att ta salivprov (DNA-prov) vid de tillfällen där så är möjligt säkra de DNA-spår som finns vid brottsplatserna Detta leder till att utredningarna blir mer rättssäkra och fler gärningsmän lagförs. För att klara detta måste fler poliser arbeta med brottsplatsundersökningar. De ska även ges relevant kompetensutveckling för att ges möjlighet att använda den teknik som finns. Senast vid utgången av år 2008 ska en gemensam kvalitetsstandard vara införd på samtliga polismyndigheter. 12 (25)

13 Nationell strategi Nationellt enhetlig kriminalteknisk verksamhet En gemensam kvalitetsstandard ska införas, med utgångspunkt från KvaTroprojektet 10. Kompetensutveckling Baskunskapen inom kriminalteknik hos samtliga medarbetare ska öka. Specialistkompetensen inom kriminalteknik ska öka och fler med specialkompetens utbildas. Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län Brottsoffer Brottsofferperspektivet ska tydliggöras och stärkas. Brottsoffer ska ges information om handläggningen i det egna ärendet samt det stöd och den hjälp de behöver. Myndighetens mål Andelen brottsoffer som är nöjda med Polismyndighetens arbete ska öka till år Resultatet av genomförd nationell brottsofferundersökning ska ligga till grund för mätningen. Polismyndigheten ska senast vid utgången av 2009 ha utvecklat förmåga att hjälpa och stödja brottsoffer För brottstyperna misshandel och hot mot kvinnor (obekanta med gärnigsman), inbrott i skolor, inbrott i butiker och inbrott i bostäder ska den upprepade utsattheten minska. Nationell strategi Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län. 10 KvaTro Kvalitetssäkring av tekniska rotlar 13 (25)

14 3.8. Narkotika Narkotikabrottsligheten är ett av samhällets allvarligaste problem och bekämpningen av den är därför högt prioriterad av såväl polisen som samhället i övrigt. Polismyndigheten ska därför utveckla förmågan att bekämpa narkotikabrottsligheten på alla nivåer från den grova organiserade brottsligheten, till gatulangningsnivån och slutligen den lokala missbrukarnivån. Myndighetens mål Utbudet av narkotika ska begränsas, efterfrågan ska minska bl.a. genom förebyggande insatser mot ungdomar. Samarbetet med kommunerna och de brottsförebyggande råden ska ytterligare utvecklas. Antalet drogtester ska uppgå till minst 500 med särskild inriktning mot nyrekryterade missbrukare Myndighetens mål lokala behov 11 antal misstänkta under 18 år ska vid utgången av 2008 ej ha ökat i förhållande till 2007 genomströmningstiden för ungdomsbrott ska minska i jämförelse med 2007 Nationell strategi Under utformning Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län. Ytterligare identifierade framgångsfaktorer för fokusområdet finns i bilagorna 1 och 1B samt i myndighetens brottsförebyggande strategi Samtliga poliser i yttre tjänst ska se arbetet med att bekämpa ungdomars drogmissbruk som en av sina uppgifter. Snabba metoder att nå omedelbara resultat ska noga avvägas mot längre spaningsinsatser. Planlagda insatser ska grundas på underrättelser. 11 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

15 Utpekade poliser för drogbekämpning ska finnas vid myndighetens större närpolisområden. Utbildning i drogtecken ska genomföras. Informatörsverksamheten ska utvecklas ytterligare Brott i nära relationer Myndigheten ska medverka till att våldsutsatta kvinnor och barn får bästa möjliga bemötande och en rättssäker process som på sikt leder till en minskning av våld i nära relation. Myndigheten arbetar aktivt med att synliggöra mörkertalet och att motverka en ökad viktimisering genom att välja arbetsmetoder med god systematik utveckla samverkan mellan utredare, åklagare, socialtjänstemän och andra berörda aktörer och organisationer Myndighetens mål 12 : Polisen ska senast vid utgången av år 2008 säkerställa en samlad utredningskompetens 13 i nära samarbete med åklagare, socialtjänst samt hälso- och sjukvård. Polisen ska senast vid utgången av år 2008 ha ökat förmågan att förebygga, upptäcka och utreda hedersrelaterad brottslighet. Nationell strategi Utveckla hot- och riskbedömningar och förstahandsåtgärder Polisen ska utveckla sin förmåga att göra hot- och riskbedömningar och vidta lämpliga skyddsåtgärder samt att göra korrekta förstahandsåtgärder på brottsplatsen och i kontakten med en misstänkt gärningsman och brottsoffer. Polisen ska vidare dokumentera brottsplats och brottsoffer såväl initialt som fortlöpande i utredningen genom användandet av videokamera där så är möjligt. Tekniska skydd ska användas för utsatta 12 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt T.ex. familjevåldsenheter 15 (25)

16 De tekniska skydd som finns eller är under utveckling för de som utsatts för eller blivit hotade om våld ska användas. Hög bas- och specialistkompetens Polisen ska öka bas- och specialistkompetensen inom brott i nära relationer. Polisen ska ha särskild kunskap om reaktioner och behov hos den som utsatts för ett brott i nära relation. Nationellt enhetliga utbildningar inom området ska tas fram. Att arbeta med våld i nära relationer Att förebygga, utreda och klara upp brott i nära relation är ett prioriterad och viktig uppgift för Polisen. Polisen ska fortlöpande i sitt förändringsarbete beakta och diskutera inställningen till att arbeta med brott i nära relation. I syfte att klargöra vikten av arbetsområdet bör Polisen t.ex. ställa frågor och se över prioriteringen och värdering av arbetsuppgifterna. Samlad kompetens som arbetar i samverkan med andra aktörer Varje polismyndighet ska säkerställa att de har tillgång till kvalificerad kompetens att utreda ärenden om brott i nära relationer, t.ex. i form av särskilda familjevåldsenheter. Arbetet ska bedrivas i nära samverkan med andra aktörer. Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län Grov organiserad och systemhotande brottslighet I myndigheten finns en god kompetens för att utreda grov brottslighet. Den lärdom och erfarenhet som byggts upp i samband med tidigare lyckade insatser ska tillvaratas och utvecklas detta för att möta grov, organiserad och systemhotande brottslighet. Arbetet mot den organiserade brottsligheten underlättas genom att tillämpa Polisens underrättelsemodell tillämpa Polisens nationella utredningskoncept samverka med andra myndigheter, t.ex. Skatteverket och Kronofogdemyndigheten optimera personal- och verksamhetsplanering i samband med planlagda insatser 16 (25)

17 Myndighetens mål lokala behov 14 inga identifierade nyckelpersoner/kriminella nätverk ska vara obearbetade. antal misstänkta under 18 år ska vid utgången av 2008 ej ha ökat i förhållande till 2007 genomströmningstiden för ungdomsbrott ska minska i jämförelse med 2007 Nationell strategi Insatser på bred front i samverkan mot nyckelpersoner/huvudorganisationer Polisens inriktning av insatserna ska präglas av insatser på bred front i samverkan med berörda myndigheter för att spåra och förverka vinning av brott. Inriktningen ska vara mot särskilt utpekade personer och organisationer vilka genom underrättelseuppgifter kan sägas vara nyckelpersoner, huvudorganisationer eller viktiga för verksamheten inom den grova organiserade och systemhotande brottsligheten. Försvåra nyrekrytering och att verka samt skydda utsatta Polisen ska förbättra sin förmåga att försvåra nyrekrytering av ungdomar till kriminella nätverk och försvåra för särskilt utpekade personer att verka i dessa nätverk. Dessutom ska Polisen skydda personer som blir utsatta för hot från kriminella nätverk. Utveckla en nationellt samordnad kriminalunderrättelseverksamhet Rikspolisstyrelsen ska leda arbetet med att tillsammans. Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län. Polismyndigheterna CSTUWX-län. Strategi mot 1 % MC-gäng och organiserad gängkriminalitet. Diarienr: A /02. Dalarna Personsäkerhetsarbete En förutsättning för framgång i arbetet med att bekämpa brott är att alla involverade, såväl bevispersoner som medarbetare i rättsväsendet, kan känna att deras egen och deras närmaste inte lider skada av att de medverkar i processen. Polismyndigheten ska därför utveckla och förbättra arbetet med den del av personsäkerhetsarbetet som inte är Polismyndigheten i Stockholms läns ansvar. 14 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

18 Myndighetens mål 15 Personsäkerhetsarbetet ska före utgången av år 2008 ge Polisen en god förmåga att skydda bevispersoner som deltar i rättsprocessen och deras närmaste anhöriga från angrepp, vilket ska främja allmänhetens vilja att anmäla grova brott. Nationell strategi Personsäkerhetsenheten vid Rikskriminalpolisen ska i samråd med de särskilt inrättade personsäkerhetsenheterna ansvara för att det särskilda personsäkerhetsarbetet bedrivs enhetligt i landet med avseende på organisation, ärendeprocess och ärendeingång. Lokalt personsäkerhetsarbete ska bedrivas vid samtliga polismyndigheter. Nationell enhetlighet Rikskriminalpolisen ska i samråd med de särskilda personsäkerhetsenheterna sörja för att hanteringen av ärenden är nationellt enhetlig. Särskilt framtagna kriterier ska följas när det gäller inträde, hot och riskbedömningar. De särskilda personsäkerhetsenheterna ska arbeta i enlighet med framtagen genomförandeplan av Personsäkerhetsenheten vid Rikskriminalpolisen. Utsedda koordinatorer vid polismyndigheterna ska se till att hot och riskbedömning görs vid varje enskilt ärende, i enlighet med redan fastställd modell. Kompetens Personsäkerhetsenheten vid Rikskriminalpolisen ska, tillsammans med berörda myndigheter, ombesörja att den personella kompetensen vid de särskilda enheterna är i överensstämmelse med de krav som ställs. Enheternas personella resurser ska utgöra den nationella spetskompetensen inom området. Polismyndigheterna ska ha kompetens att hantera skyddet av de hotade personer som inte ingår i det särskilda personsäkerhetsarbetet. Samverkan Rikskriminalpolisen ska utreda samverkansformer samt verka för att det finns upparbetade samverkansformer mellan personsäkerhetsenheterna och externa myndigheter. Polismyndigheterna ska sträva efter att samverka med externa aktörer när det gäller skydd av hotade personer. Arbetsmetoder Personsäkerhetsarbetet ska bedrivas med säkra arbetsmetoder och utföras med hög kvalité och säkerhet. Dokumentation och utvärdering ska göras av alla åtgärder. De arbetsmetoder som tillämpas i det särskilda personsäkerhetsarbetet ska skyddas från insyn. 15 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

19 Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län Service Polisens service ska utvecklas. Vi ska vara tillgängliga efter verksamhetens behov och efterfrågan, anpassat efter myndighets tillgängliga resurser. Bemötandet ska vara förtroendeskapande och servicen ska vara enhetlig och korrekt. Senast vid utgången av år 2008 ska minst 75 procent 16 av servicemottagarna vara nöjda eller mycket nöjda med Polisens tillgänglighet, bemötande och handläggningstid. Strategi Utveckla tillgängligheten Rikspolisstyrelsen ansvarar för att utveckla Internetkanalen så att den innehåller fler e-tjänster och mer information. Servicemål för tillgänglighet i respektive servicekanal ska beslutas och publiceras. Bemanning och andra resurser inom serviceområdet ska säkerställas och samordnas så att beslutade servicemål kan nås. Polisen ska skapa utrymme för personliga möten efter behov och ärende. Utveckla bemötandet Rikspolisstyrelsen ansvarar, tillsammans med polismyndigheterna, för att utbildning och förutsättningar i verksamheten säkerställs så att Polisens bemötande och handläggning i serviceärenden är korrekt, professionellt, tryggt, situationsanpassat och individanpassat. Bemötandet av brottsoffer ska förbättras genom en dialog om vikten av anmälan, ärendets gång och förväntningar på handläggningen. Utveckla utförandet Metoder och processer för genomförandet av serviceärenden ska utvecklas och etableras på nationell nivå. Servicemål för handläggningstider ska tas fram i samverkan med polismyndigheterna och kommuniceras med allmänheten. Handläggningen av serviceärenden ska genomföras med öppenhet och insyn, med hänsyn tagen både till offentlighets- och sekretesslagstiftningen. 16 Minst 85 procent gäller för vardera området tillgänglighet, bemötande och handläggningstid och är således inget medelvärde för de tre områdena. 19 (25)

20 Genomföra servicemätningar Rikspolisstyrelsen ansvarar för att externa servicemätningar genomförs årligen, där allmänhetens uppfattning om Polisens service efterfrågas. Polismyndigheterna ska genomföra interna servicemätningar av tillgänglighet, svarstider och handläggningstider. Rikspolisstyrelsen kommer att ta fram underlag för mätningarnas genomförande både för den externa och interna servicemätningen Krisberedskap Polismyndigheten ska ha en god förmåga att vid kriser aktivera resurser, samt kunna initiera och utföra åtgärder som anpassar ordinarie verksamhet efter krissituationen och som samtidigt skapar förutsättningar för en uthållig hantering av krisen. Myndighetens mål 17 : Polismyndigheten ska senast vid utgången av år 2008 använda det verktyg för informationsdelning (WIS 18 ) som tagits fram med samverkande myndigheter. Myndighetens mål lokala behov 19 god förmåga att kommunicera lägesbilder i kriser god förmåga att förutse kriser god förmåga att leda i kriser god förmåga att agera likriktat vid arbete i yttre tjänst förmåga att utbilda i CBRNE god förmåga att samverka Nationell strategi Kompetenshöjande åtgärder För att uppnå en god krisberedskapsförmåga ska Polisen utveckla kompetenshöjande åtgärder på både lokal och nationell nivå. På alla ledningsnivåer ska det finnas en god kunskap om gällande regelverk och nationellt enhetligt utbildade ledningsfunktioner. Den nationellt enhetliga stabsmetodiken ska tillämpas inom polismyndigheterna och Rikspolissty 17 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt Gemensamt webbaserat informationssystem, för t.ex. länsstyrelsen, kommunen, landstinget och Polisen. 19 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

21 relsen. Genom Polishögskolans försorg slutförs den nationella utbildningsinsatsen genom utbildning i länen i Norrland under år Samtliga poliser i yttre tjänst ska ha grundkunskap om krishantering genom bastaktikutbildningen. Polismyndigheterna ska ha kunskap om den specialkompetens som är nationellt disponibel och ha klarlagda rutiner för att initiera och använda denna kompetens. Samverkan Polismyndigheterna ska ha en informationsansvarig som ansvarar för och förbereder kriskommunikationsarbetet. Polismyndigheterna ska ha en omvärldsbevakningsfunktion. Lokal strategi Brottsförebyggande strategi för Polismyndigheten i Gävleborgs län. 21 (25)

22 4. och strategier för gemensam verksamhet 4.1. Kompetensförsörjning HR-frågorna 20 sätts alltmer i fokus. Flera utmaningar finns vad gäller medarbetare som exempelvis hög frisknärvaro, behov av kompetensutveckling och kommande stora rekryteringsbehov till följd av pensionsavgångar och personalomsättning. Kompetensförsörjning är enligt vårt synsätt ett samlingsbegrepp för personalförsörjning och kompetensutveckling. Det innefattar myndighetens förmåga att se till att vi har medarbetare i tillräcklig omfattning samt att medarbetarna har tillräcklig och lämplig kompetens att utföra befintliga och nya arbetsuppgifter. Tillgången till rätt kompetens är en strategisk fråga för myndigheten då den påverkar möjligheten att leva upp till givna uppdrag och krav som ställs på oss. Möjlighet till kompetensutveckling har stor betydelse för den enskildes engagemang och myndighetens attraktivitet som arbetsgivare. Arbetet med att ha en hög frisknärvaro är även det väsentligt utifrån ett kompetensförsörjningsperspektiv. Polisens totala sjukfrånvaro ska minska med 1 procentenhet under perioden Vid chefstillsättningar ska jämn könsfördelning eftersträvas. Vid utgången av år 2009 ska andelen kvinnor i ledningskompetens vara minst 25 procent. Nationell strategi Upplevd arbetssituation Polismyndigheterna ska ge nya medarbetare en relevant introduktion till arbetet även vid byte av funktion och vid återinträde i tjänst efter längre tids frånvaro. Polismyndigheterna ska vidare genomföra utvecklingssamtal (inkl. individuellt mål och utvecklingsplan) minst en gång per år med minst 90 procent av medarbetarna och tillämpa individuell lönesättning för samtliga medarbetare. För att skapa delaktighet ska arbetsplatsträffar regelbundet genomföras. Polismyndigheterna ska arbeta aktivt med att överföra kunskaper från äldre medarbetare till yngre för att underlätta förestående generationsväxling. 20 HR human resources 22 (25)

23 Polismyndigheterna ska identifiera och analysera avgångsorsaker för de personalgrupper där personalomsättningen är hög. Metodutveckling Rikspolisstyrelsen leder arbetet att tillsammans med polismyndigheterna ta fram verksamhetsstyrda och nationellt gemensamma metoder för rekrytering, utvecklingssamtal, individuell lönesättning, handledning, kompetensväxling, omställning och kompetensförsörjningsplanering. Rikspolisstyrelsen leder arbetet att tillsammans med polismyndigheterna ha en helhetssyn på lönekostnadsutvecklingen och följa upp de ekonomiska konsekvenserna av RALS-avtalen samt övriga förändringar av löne- och anställningsvillkor. Polismyndigheterna ska erbjuda relevant utbildning till cheferna för att säkerställa kvaliteten på de lönesättande samtalen. Arbetsmiljö Rikspolisstyrelsen leder arbetet att tillsammans med polismyndigheterna ta fram ett verksamhetsstyrt och nationellt gemensamt stöd i rehabilitering, utveckla hälsoambassadörer och vidta åtgärder för att sänka kvinnors sjukfrånvaro. Polismyndigheterna ska systematiskt kartlägga, analysera, åtgärda och följa upp arbetsmiljön, t.ex. genom arbetsskade- och tillbudsuppföljning. Särskilt fokus ska riktas mot kvinnors arbetsrelaterade sjukfrånvaro. Polismyndigheterna ska integrera handledning, friskvård, rehabilitering samt det psykosociala stödet, t.ex. avlastningssamtal och debriefing, som en del i ordinarie verksamhet. Utbildningsverksamhet Polismyndigheterna ska inventera och sammanställa det lokala utbildningsbehovet. Polismyndigheterna ska efter samråd med Rikspolisstyrelsen genomföra lokala/nationella utbildningsinsatser. Jämställdhet och mångfald Rikspolisstyrelsen driver arbetet att tillsammans med polismyndigheterna utveckla metoder för att attrahera fler kvinnor som söker ledigförklarade chefsfunktioner. Polismyndigheterna ska verka för att attrahera sökande så att jämställdheten och mångfalden ökar. Verksamhetsstyrd planering Rikspolisstyrelsen leder arbetet att tillsammans med polismyndigheterna följa upp och analysera effekterna på övertidsuttaget i relation till ett ökat antal poliser i verksamheten. Rikspolisstyrelsen leder arbetet att tillsammans med polismyndigheterna skapa ett enhetligt och verksamhetsanpassat arbetstidsavtal. Polismyndigheterna ska förlägga arbetstiden efter verksamhetens behov där även arbetsmiljöperspektiv vägs in. 23 (25)

24 4.2. Strategisk styrning kommunikation Ett utvecklat användande av kommunikation som strategiskt ledningsverktyg bidrar till att myndighetens verksamhetsmål nås. Ett långsiktigt arbete har påbörjats för att utveckla myndighetens kommunikativa kompetens. Arbetet inriktas främst på att utveckla chefsstödet utveckla kommunikationskanalerna arbeta planerat och proaktivt med kommunikation Myndighetens mål Senast vid utgången av 2010 ska myndigheten arbeta på ett enhetligt sätt med ledningskommunikation utifrån fastställda mål, strategier, riktlinjer och valda metoder. Myndighetens mål lokala behov 21 Arbetsledare påbörjar användningen av kommunikationsmodellen för ledning och styrning Nationell strategi En strategi för ledningskommunikation är under utformning. 21 De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

25 5. Finansiering Myndighetens ekonomiska situation kommer under planeringsperioden att vara mycket ansträngd. En handlingsplan med åtgärder för att ekonomin ska vara i balans vid planeringsperiodens slut kommer att utarbetas under våren Polismyndigheten ska bedriva en kostnadseffektiv verksamhet och hushålla med resurserna. Polismyndigheten ska ha en ekonomi i balans dvs. bedriva verksamheten inom tillgängliga medel och inom den treåriga budgetramen. Polismyndigheten ska årligen bedriva sin verksamhet inom de ekonomiska ramar som meddelas i planeringsförutsättningarna. Om det finns risk att verksamheten inte kan bedrivas inom den för tre år beslutade budgetramen, ska ett förslag till åtgärdsplan upprättas av polismyndigheten, skickas till Rikspolisstyrelsen för dialog och sedan beslutas i samråd med Rikspolisstyrelsen. Uppföljning ska ske av genomfört och pågående effektiviserings- och besparingsarbete. Utgående överföringsbelopp för år 2008 får inte avvika mer än 5 procent från den prognos som lämnats i augusti avseende Årliga rationaliseringskrav på minst 1 %. 22 Myndighetens mål lokala behov 23 Nationell strategi Nationell strategi saknas för fokusområdet finansiering. 22 Formulering i Planeringsförutsättningarna: För 2010 ska polismyndigheterna m.fl. bedriva verksamheten på ett sådant sätt att de själva kan effektuera Polisens produktivitetsavdrag motsvarande den procent som meddelas i den ekonomiska vårpropositionen för De nationella målen återfinns i Planeringsförutsättningarna för , punkt (25)

Polismyndigheten Gotland. Polismyndigheten Gotland. Beslutad av Polisstyrelsen vid sammanträde 2007-12-21

Polismyndigheten Gotland. Polismyndigheten Gotland. Beslutad av Polisstyrelsen vid sammanträde 2007-12-21 2008 Polismyndigheten Gotland Beslutad av Polisstyrelsen vid sammanträde 2007-12-21 1 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH KRAV FÖR VERKSAMHETSPLANEN 2008...3 3. MÅL OCH STRATEGIER

Läs mer

Rikspolischefens inriktning

Rikspolischefens inriktning Rikspolischefens inriktning I detta dokument beskriver rikspolischef Bengt Svenson sin syn på Polisens uppdrag och hur det ska genomföras. Uppdaterad augusti 2013. Rikspolischefens inriktning 3 Rikspolischefens

Läs mer

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Nationell strategi Polisavdelningen Polisavdelningen 2006-04-11 STRATEGI 2 (7) Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng INNEHÅLL

Läs mer

Rikspolischefens inriktning. I detta dokument beskriver rikspolischef Bengt Svenson sin syn på Polisens uppdrag och hur det ska genomföras.

Rikspolischefens inriktning. I detta dokument beskriver rikspolischef Bengt Svenson sin syn på Polisens uppdrag och hur det ska genomföras. Rikspolischefens inriktning I detta dokument beskriver rikspolischef Bengt Svenson sin syn på Polisens uppdrag och hur det ska genomföras. Uppdaterad 2011. inledning Produktion: Rikspolisstyrelsen, Box

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING Verksamhetsplan 2008 / Dnr: A-191-7014/07 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning...3 1.1. Länspolismästaren har ordet... 3 1.2. Polismyndighetens vision... 3 2. Utgångspunkter och krav för verksamhetsplanen...4

Läs mer

Kriminalteknisk strategi med handlingsplan. www.polisen.se

Kriminalteknisk strategi med handlingsplan. www.polisen.se Kriminalteknisk strategi med handlingsplan www.polisen.se Utgivare Rikspolisstyrelsen Box 12256 102 26 Stockholm ISBN: 978-91-89475-73-1 Diarienr.: POA-470-7282/08 Upplaga: 1 000 ex juni 2007 1 000 ex

Läs mer

POLISENS TRAFIKSÄKERHETSSTRATEGI OCH ARBETE MOT KRIMINELLA PÅ VÄGNÄTET

POLISENS TRAFIKSÄKERHETSSTRATEGI OCH ARBETE MOT KRIMINELLA PÅ VÄGNÄTET Rikspolisstyrelsen POLISENS TRAFIKSÄKERHETSSTRATEGI OCH ARBETE MOT KRIMINELLA PÅ VÄGNÄTET Polisavdelningen 2012-05-14 2 (9) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 STRATEGISK INRIKTNING... 3 2.1 Trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Polisens trafiksäkerhetsarbete. www.polisen.se

Polisens trafiksäkerhetsarbete. www.polisen.se Polisens trafiksäkerhetsarbete www.polisen.se Den folder du har i din hand är en sammanfattning av strategin och handlingsplanen för Polisens trafiksäkerhetsarbete som började att gälla våren 2006. Strategin

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2008 A191-1275/07

VERKSAMHETSPLAN 2008 A191-1275/07 A191-1275/07 VERK SAM HETS PLAN 2008 1 1. Inledning En planering för goda resultat Polisstyrelsen har i Verksamhetsplan 2008 lagt fast viktiga mål för polisarbetet i Jönköpings län. Den är ett uppdrag

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

Handlingsplan Trygg och säker

Handlingsplan Trygg och säker 1/7 Beslutad när: 2016-05-30 121 Beslutad av Kommunfullmäktige Diarienummer: KS/2016:215-003 Ersätter: Gäller fr o m: 2016-05-30 Gäller t o m: 2018-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: 2018 Säkerhetschef

Läs mer

Nästa steg. för svensk polis

Nästa steg. för svensk polis Nästa steg för svensk polis Polisen har gjort en resa som få andra myndigheter gjort. För tre år sedan blev vi en samlad polismyndighet för att skapa förutsättningar för en polisverksamhet som ska vara

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-10-24 Sida 80 (91) 52 Samverkan mot våld Samverkan mot våld har varit ett projekt i Norrbotten under åren 2011-2012. Projektet har syftat till att

Läs mer

Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010

Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010 Dokumentnamn Samverkansinriktning 2010 Handläggare Tom Jensen Sidan 1 (7) Datum Diarienummer 2010-03-10 AA 160-11184/10 Samverkansinriktning för Sydsamverkan 2010 1 Arbetet med samverkansinriktningen Bakom

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig

Läs mer

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad

Samverkansöverenskommelse. mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg och Borås Stad Samverkansöverenskommelse Borås Stad och Polismyndigheten i Västra Götaland, polisområde Älvsborg,

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE med bilaga : Handlingsplan för 2017 SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE 2017-2018 med bilaga : Handlingsplan för 2017 Överenskommelse Vara kommun och Lokalpolisområde Västra Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016

Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten Juni 2014 Reviderad juni 2016 Ekobrottsmyndighetens inriktning för verksamheten 2015-2017 Juni 2014 Reviderad juni 2016 Datum 2014-06-27 2016-06-30 (uppdaterat) Ert datum Sida EKOBROTTSMYNDIGHETENS INRIKTNING 2015-2017 För att konkretisera

Läs mer

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014

Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Handlingsplan utifrån samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten Gävleborgs län och Ljusdals kommun 2014 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Överenskommelsen bygger på fem steg... 3 Inledning...

Läs mer

Polismyndighetens strategi för trafik som metod

Polismyndighetens strategi för trafik som metod Polismyndighetens strategi för trafik som metod PM 46/2016 Saknr 190 Publicerades den 12 oktober 2016 Strategi 2 (7) Avser område/ämne Trafik Beslutad av/titel Mats Löfving chef Nationella operativa avdelningen

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation

Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation Basnivå avseende samverkansmyndigheters insatser vid Våld i nära relation Myndigheternas insatser vid våld i nära relation ska bedrivas med god kvalitet i hela länet, med en likvärdig rättsäkerhet, skydd,

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Verksamhetsplan 2009. Polismyndigheten i Västmanlands län. Verksamhetsplan 2009 1 (46) Datum Diarienr Version 2009-01-29 01.01

Verksamhetsplan 2009. Polismyndigheten i Västmanlands län. Verksamhetsplan 2009 1 (46) Datum Diarienr Version 2009-01-29 01.01 Verksamhetsplan 2009 1 (46) Verksamhetsplan 2009 Polismyndigheten i Västmanlands län Verksamhetsplan 2009 2 (46) INNEHÅLL 1 Inledning 3 1.1 Länspolismästaren har ordet 3 2 Utgångspunkter och krav för verksamhetsplanen

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Satsning mot livsstilskriminellas brottslighet

Satsning mot livsstilskriminellas brottslighet Regeringsuppdrag: Satsning mot livsstilskriminellas brottslighet Polismästare Ralf Hedin 1 Vad kommer halvtimmen att innehålla? Regeringsuppdraget Vilka är de livsstilskriminella? Tidsaxel Hur är det organiserat?

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Regeringens beslut. Bakgrund. Regeringsbeslut I: Ju2017/06712/DOM (delvis) Ju2017/08090/DOM

Regeringens beslut. Bakgrund. Regeringsbeslut I: Ju2017/06712/DOM (delvis) Ju2017/08090/DOM Regeringsbeslut I:11 2017-10-19 Ju2017/06712/DOM (delvis) Ju2017/08090/DOM Justitiedepartementet Polismyndigheten Åklagarmyndigheten Rättsmedicinalverket Kriminalvården Domstolsverket Attunda tingsrätt

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Polisens medarbetarpolicy

Polisens medarbetarpolicy Polisens medarbetarpolicy Ansvarig utgivare: Rikspolisstyrelsen, Box 12256, 102 26 Stockholm D nr: HR-799-4653/09 Fotografer: Magnus Westerborn, Karl-Oskar Bjurenstedt, Peter Phillips, Patrick Trägårdh

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun

Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun Samverkansöverenskommelse mellan Polismyndigheten i Östergötlands län och Motala kommun 1. Inledning Denna samverkansöverenskommelse syftar till att formalisera och ytterligare utveckla samarbetet mellan

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi genomför vårt uppdrag professionellt och skapar förtroende genom att vara:

Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi genomför vårt uppdrag professionellt och skapar förtroende genom att vara: Verksamhetsplan 2010 Polisens värdegrund Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi genomför vårt uppdrag professionellt och skapar förtroende genom att vara: Engagerade - med

Läs mer

Verksamhetsplan. Verksamhetsinriktning 2010

Verksamhetsplan. Verksamhetsinriktning 2010 Verksamhetsplan 2010 Verksamhetsinriktning 2010 1 Verksamhetsplan 2010 2 Verksamhetsinriktning 2010 Innehåll Verksamhetsinriktning 2010-2012 4 Utgångspunkter för verksamhetsplanen 2010 8 Viktiga utgångspunkter

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting

Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Kompetensförsörjningsstrategi för Norrbottens läns landsting Norrbottningen ska leva ett rikt och utvecklande liv i en region med livskraft och tillväxt. En fungerande och effektiv kompetensförsörjning

Läs mer

Verksamhetsplan 2009

Verksamhetsplan 2009 Verksamhetsplan 2009 2 (29) VERKSAMHETSPLAN 2009 Innehållsförteckning 1 Nationella mål för kärnverksamheten 5 1.1 Våld i offentlig miljö 5 1.1.1 Myndighetens anpassning till de nationella målen 5 1.1.2

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete.

Medarbetaren i Nacka är målinriktad, kompetent och ansvarstagande samt serviceinriktad och stolt över sitt arbete. 1 (7).. Personalpolicy Personalpolicyn visar vad arbetsgivaren tycker är viktigt och strävar mot. Genom personalpolicyn vill vi utveckla en framgångsrik verksamhet till fördel för både medarbetare och

Läs mer

Internationell verksamhet En del av kärnverksamheten

Internationell verksamhet En del av kärnverksamheten Internationell verksamhet En del av kärnverksamheten TÄNK ALLTID INTERNATIONELLT RIKSPOLISSTYRELSEN Enheten för internationell samordning Utgivare: Rikspolisstyrelsen Enheten för internationell samordning

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer

Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Kvalitetsledningssystem för Socialnämnden i Timrå kommun Utgångspunkter, ansvar och processer Upprättad 2013-12-18 2(5) Kvalitetsledningssystem i Timrå Bakgrund Socialtjänstlagen (SoL) 3 kap 3 säger insatserna

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen

Dokumentnamn: Handlingsplan mot våldsbejakande extremism Gäller: Hela kommunförvaltningen Upprättad av: Lars-Åke Wallin Beslutad av: Kommunstyrelsen Sida: 1 (7) Handlingsplan mot våldsbejakande extremism 2017- Sida: 2 (7) INNEHÅLL 1. SAMMANFATTNING...3 2. UPPDRAG...3 3. SYFTE...3 4. MÅL...3 5. EKONOMI...3 6. PLANERADE ÅTGÄRDER...4 7. RAPPORTERING AV

Läs mer

Strategisk plan för samverkan mellan Kommun och Polis mot organiserad brottslighet i Östergötlands län

Strategisk plan för samverkan mellan Kommun och Polis mot organiserad brottslighet i Östergötlands län 1 (8) STRATEGISK PLAN FÖR SAMVERKAN Datum Diarienr (åberopas vid korresp) 2011-09-19 AA-483-5312/11 Strategisk plan för samverkan mellan Kommun och Polis mot organiserad brottslighet i Östergötlands län

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Resultat av enkätundersökningar

Resultat av enkätundersökningar Bilaga till rapport Ombildningen till en sammanhållen polismyndighet. Slutrapport (2018:18) Bilaga 3 Resultat av enkätundersökningar Inom ramen för Statskontorets utvärdering av ombildningen av Polisen

Läs mer

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun

Handlingsplan 2015. Samverkansöverenskommelse mellan. Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun Handlingsplan 2015 Samverkansöverenskommelse mellan Polisområde Skaraborg och Grästorps Kommun ÖVERENSKOMMELSE Grästorps kommun och Polisområde Skaraborg tecknar en överenskommelse om samverkan i det brottsförebyggande

Läs mer

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar.

Vi ser varje medarbetares lika värde, där alla vill, kan och får ta ansvar. 1 (6) Personalpolicy Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-09-15 145) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-09-15 Dokumentansvarig: HR-chef Senast reviderad: 2015-09-15

Läs mer

Verksamhetsplan 2012

Verksamhetsplan 2012 Verksamhetsplan 2012 Utgivare: Polismyndigheten i Västerbottens län, Box 463, 901 09 Umeå, www.polisen.se/vasterbotten Diarienummer: AAC-191-135-11 Foto: Omslag, sid. 6, 8, 12,15 och16 Peder Jonsson, sid.

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge

Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge Personal- och kompetensstrategi för Landstinget Blekinge 2014-09-29 1. Syfte och mål... 3 2. Styrkor och utmaningar inom personal- och kompetensområdet... 4 3. Stödfunktionen personal... 4 4. Kompetensförsörjning...

Läs mer

Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten

Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten Överenskommelse mellan Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten Förord Denna överenskommelse har tagits fram för att parterna, Riksidrottsförbundet och Polismyndigheten, ska kunna uppnå målet att erbjuda

Läs mer

Våld i nära relationer en folkhälsofråga

Våld i nära relationer en folkhälsofråga Våld i nära relationer en folkhälsofråga Kerstin Bynander och Lina Blombergsson Kommittédirektiv Uppdrag samla och stödja berörda myndigheter och organisationer för att öka effektiviteten, kvaliteten och

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

POLISMYNDIGHETEN I ÖREBRO LÄN 2010-01-21 AA-191-6780/09

POLISMYNDIGHETEN I ÖREBRO LÄN 2010-01-21 AA-191-6780/09 Innehållsförteckning 1. Länspolismästarens inledning...3 2. Långsiktiga förutsättningar för polisverksamheten...5 2.1. Verksamhetsstyrning...5 2.2 Polisens underrättelsemodell (PUM)...5 2.3 Polisens nationella

Läs mer

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna

Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Åtgärdsplan - insatser för en tryggare offentlig miljö i Sollentuna Bilaga till samverkansöverenskommelse mellan polismyndigheten i Sollentuna och Sollentuna kommun 1. SAMVERKANSOMRÅDEN Nedanstående tabell

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347-545X Utgivare: chefsjuristen Eva-Lotta Hedin Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens kontaktcenter (PKC); beslutade den 30 augusti

Läs mer

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken

Plan för gemensamma aktiviteter 2013. Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Plan för gemensamma aktiviteter 2013 Strategi för den statliga arbetsgivarpolitiken Är du medlem och vill veta mer? På Arbetsgivarverkets webbplats kan du läsa mer om den arbetsgivarpolitiska strategin

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte för Sölvesborgs kommun år Innehåll och uppföljning

Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte för Sölvesborgs kommun år Innehåll och uppföljning Samverkansöverenskommelse och medborgarlöfte för Sölvesborgs kommun år 2018 Innehåll och uppföljning 1 Samverkansområden 2017-2020 Trygghetsvandringar Våld i nära relation Trygghetsmätningar Minska tillgång

Läs mer

Malmö Trygg och säker stad

Malmö Trygg och säker stad Malmö Trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016 Malmö trygg och säker stad Samverkansöverenskommelse mellan Malmö stad och Polisområde Malmö 2012-2016

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Foto: Jenny Palmqvist - Södermanlands Nyheter. Verksamhetsplan 2010 Polismyndigheten i Södermanlands län

Foto: Jenny Palmqvist - Södermanlands Nyheter. Verksamhetsplan 2010 Polismyndigheten i Södermanlands län Foto: Jenny Palmqvist - Södermanlands Nyheter Verksamhetsplan 2010 Polismyndigheten i Södermanlands län Polismyndigheten i Södermanlands län Dnr: AAA-191-11400/09 Foton: Jenny Palmqvist - Södermanlands

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga

Verksamhetsplan 2015-2018. Brottsförebyggande rådet i Arboga Verksamhetsplan 2015-2018 Brottsförebyggande rådet i Arboga Brottsförebyggande rådet i Arboga Innehåll 1 Bakgrund 3 1.1 Brottsförebyggande rådets syfte... 3 1.2 Rådets uppgifter... 3 1.3 Rådets sammansättning...

Läs mer

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning Personalstrategi 2008 2012 Varför behövs personalstrategin? Personalstrategin uttrycker det gemensamma förhållningssättet i vårt strategiska och operativa personalarbete inom Falköpings kommun. Det personalstrategiska

Läs mer

Polismyndighetens verksamhetsuppföljning

Polismyndighetens verksamhetsuppföljning Polismyndighetens verksamhetsuppföljning I följande underlag presenteras ett urval av Polismyndighetens verksamhetsuppföljning. Den redovisade statistiken beskriver polisverksamheten ur ett antal olika

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun

Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun Samverkansöverenskommelse gällande brottsförebyggande arbete för ökad trygghet och minskad brottslighet i Tomelilla Kommun 2016-2020 Bakgrund Denna samverkansöverenskommelse är avsedd att gemensamt för

Läs mer

Innehållsförteckning 1 LÄNSPOLISMÄSTAREN HAR ORDET... 1

Innehållsförteckning 1 LÄNSPOLISMÄSTAREN HAR ORDET... 1 A-191-7326/08 Innehållsförteckning 1 LÄNSPOLISMÄSTAREN HAR ORDET... 1 2 CENTRALA STYRDOKUMENT FÖR VERKSAMHETSPLANEN 2009.... 2 2.1 POLISENS PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR 2009-2011.... 2 2.2 POLISSTYRELSENS

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Styrdokument och verksamhetsplan för PULS-gruppen 2008-2009

Styrdokument och verksamhetsplan för PULS-gruppen 2008-2009 Styrdokument och verksamhetsplan för 2008 - STYRDOKUMENT OCH VERKSAMHETSPLAN FÖR PULS-GRUPPEN ÅREN... 1 1. INLEDNING... 2 2. STYRANDE DOKUMENT... 2 3. ÖVERGRIPANDE SYFTE FÖR PULS-GRUPPEN... 4 3.1 MÅL...

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

GD Erik Wennerström har ordet Strategins syfte Brås övergripande mål och uppdrag Brås grundvärden... 4

GD Erik Wennerström har ordet Strategins syfte Brås övergripande mål och uppdrag Brås grundvärden... 4 Strategi 2015 Innehåll GD Erik Wennerström har ordet... 2 Strategins syfte... 3 Brås övergripande mål och uppdrag... 3 Brås grundvärden... 4 Förstärkt roll som kunskapscentrum i rättsväsendet... 5 Fokus

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Handlingsplan 1 (7) Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten. 1 Allmänt

Handlingsplan 1 (7) Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten. 1 Allmänt Handlingsplan 1 (7) 2013-02-04 Handlingsplan i samverkan mot den organiserade brottsligheten 1 Allmänt En stor del av den organiserade brottsligheten styrs i dag av strategiska personer och dess innersta

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Strategiska förutsättningar

Strategiska förutsättningar ska förutsättningar De statliga myndigheterna är regeringens redskap för att realisera riksdagens och regeringens beslutade politik. Verksamhetsstyrningen av myndigheterna utgår från den av riksdagen beslutade

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län

Grov organiserad brottslighet. Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län Grov organiserad brottslighet Jimmy Liljebäck, Polismyndigheten i Jönköpings län 1 2 Organiserad brottslighet enligt EU:s kriterier Samarbete mellan fler än två personer. Egna tilldelade uppgifter åt var

Läs mer

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun

Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Överenskommelse för ökad trygghet i Härnösands kommun 2012-2013 Samverkan Polismyndigheten och Härnösands kommun Bakgrund I januari 2008 presenterade Rikspolisstyrelsen en handlingsplan kallad Samverkan

Läs mer

Kanslichef, avdelningen för särskilda utredningar

Kanslichef, avdelningen för särskilda utredningar Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Kanslichef, avdelningen för särskilda utredningar Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter dagens 21 fristående

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Länsstrategi Västernorrland

Länsstrategi Västernorrland Förebygga Barnperspektiv Uppmärksamma Långsiktighet Kvalitet Länsstrategi Västernorrland För arbetet mot mäns våld mot kvinnor/ våld i nära relationer 2017-2020 Framtagen i samverkan mellan Länsstyrelsen

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

Rikspolisstyrelsens författningssamling

Rikspolisstyrelsens författningssamling Rikspolisstyrelsens författningssamling ISSN 0347 545X Utgivare: chefsjuristen Lotta Gustavson Rikspolisstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om Polisens kontaktcenter (PKC); beslutade den 31 oktober

Läs mer

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli

Verksamhetsplan för patientnämnden och patientnämndens kansli 1(7) Förvaltningsnamn Avsändare Verksamhetsplan 2019 2020 för patientnämnden och patientnämndens kansli Inledning Tanken med denna verksamhetsplan är att den ska skapa fokus och riktning för de två kommande

Läs mer

Verksamhetsplan 2013

Verksamhetsplan 2013 Verksamhetsplan 2013 Utgivare Produktion Beställning fler exemplar Dnr Tryck Upplaga Grafisk form Foto Polismyndigheten i Västmanlands län Box 9 721 03 Västerås Kommunikationsenheten Controllerenheten

Läs mer

Chef till operativa verksamheten vid Nationella operativa avdelningen

Chef till operativa verksamheten vid Nationella operativa avdelningen Genomförandekommittén för nya Polismyndigheten söker Chef till operativa verksamheten vid Nationella operativa avdelningen Den nya Polismyndigheten bildas den 1 januari 2015. Polismyndigheten som ersätter

Läs mer