Ekologisk kompensation i orörd natur. Exempel från Norrbottens län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ekologisk kompensation i orörd natur. Exempel från Norrbottens län"

Transkript

1 Ekologisk kompensation i orörd natur Exempel från Norrbottens län

2 Exempel på typer av storskalig exploatering i värdefulla naturområden Pågående exempel på ekologisk kompensation i Norrbotten Orörd natur går det att kompensera? Vad kan man kräva som kompensation? Vad har vi lärt oss från pågående ärenden?

3 Vindkraft Vindkraftspark under uppbyggnad, lågfjället Sjisjka, Kaitum Fjällurskog Naturreservat, N2000, Gällivare kommun.

4 Granurskog. Vindkraftintressen sammanfaller i mycket hög grad med urskogsrester och andra värdefulla skogar upp på de högsta skogsbergen.

5 Gröna/grönblå områden = NR resp. NP. Ljusare blågrön = planerade NR, ljusgröna = skogsområden med mycket höga naturvärden (i paritet med NR). Rastrerat område = RI Obrutet fjällområde Energimyndighete ns förslag till RI vindkraft 2013 visar att vindkraftparker i orörd/värdefull natur är ett högst tänkbart alternativ. Remissförslaget ändrades dock radikalt efter kritik från bl.a. Länsstyrelsen.

6 Kraftledningar skär genom landskapet, ofta genom orörd natur. Kompensationsåtgärder vid t.ex. breddning/trädsäkr ing genom NR/N2000 har hittills inte aktualiserats i BD län. Kraftledning invid Rautusakara NR (uppe till höger i bild), Kiruna kommun. Berget till väster om ledningen är en pågående utvidgning av NR.

7 Elledning som Vattenfall vill flytta ut närmare vägen (Porjus Ålloluokta). Länsstyrelsen har bedömt att det krävs en N2000-prövning och bedömt att det rör sig om BMP. Ansökan och MKB inte inkommit än varför frågan om ev. kompensationsåtgärder inte väckts.

8 N2000-området Jelka-Rimakåbbå i närheten av vägen.

9 Liknande fall där man flyttat ut en mindre elledning några 10-tal meter ut till vägkant. Tjeggelvas NR, N2000.

10

11 Gruvverksamhet har mycket stor påverkan på naturmiljön och till idag finns tre fall i Norrbotten med villkor om kompensationsåtgärder. Aitikgruvan, östra kanten av slammagasinet, Gällivare kommun.

12 Aitikgruvan, dagbrottet.

13 Pågående fall med ekologisk kompensation i Norrbottens län Tre gruvor

14

15 Kompensation för LKAB:s gruvverksamhet vid Mertainen

16

17 >100 ha granurskog av örtrik typ försvinner under gråbergsupplaget

18 Det planerade dagbrottet Värdefullaste delen av påverkansområdet, >100 ha örtrik granurskog som hamnar under gråbergsupplaget Mertainen, del av påverkansområdet.

19 Indelning av påverkanszoner i Mertainen Ett påverkansområde på totalt ha har definierats för gruvområdet. Hög påverkan: 456 ha (grått), Medelstor påverkan: 341 ha (grönt), Låg påverkan (damning, buller): 412 ha (gult).

20 Påverkansområde Mertainen Karta över påverkansområdet indelat i habitattyper. Ljusgrönt område utgörs av skogs- och myrmosaik (habitattyp A), rosa områden på kartan består av barrnaturskog (habitattyp B), mörkgrönt område av lövrik barrnaturskog (habitattyp C) och lila område består av våtmark (habitattyp D).

21 LKAB tillsammans med Sveaskog och Vinnova föreslog en standardiserad metod för frivillig kompensation för förlusten av naturvärden i Mertainen. Liknande standard som den Internationella Business and Biodiversity offsets Program (BBOP).

22 Inför domstolsförhandlingen yrkade Länsstyrelsen på kompensation enligt 16 kap 9 MB. Det frivilliga initiativet blev därför formellt genom Mark- och miljödomstolens deldom den 3 juli 2013 (M595-12). I deldomen villkorades bland annat att LKAB ska; Utföra kompensationsåtgärder för den förlust av naturvärden och skyddsvärda arter som verksamheten kommer att medföra. Senast den 31 december 2013 ska bolaget presentera ett konkret förslag på kompensationsåtgärder till mark- och miljödomstolen som prövar och fastställer vilka åtgärder som ska utföras.

23 Kompensationsplanen innehöll två förslag: Kuosajänkkä (Allmänningsskog) och Ruutivaara (Sveaskog) Länsstyrelsen förordade Kuosajänkkä pga: Närheten till påverkansområdet Markägaren inte miljöcertifierad FSC (avverkningshot)

24 Kuosajänkkä Kompensationsområdet Kuosajänkkä ligger i tät anslutning till Mertainen. Totala kompensationsområdet storlek är ca 2700 ha. Av detta utgör skogs- och myrmosaik ca 800 ha, barrnaturskog ca 600, och våtmarker ca 1300 ha.

25 Kompensationen omfattar 50-årigt skydd i form av servitutsavtal (14 kap. 2 JB) som ersätter markägaren för utebliven avverkningsrätt och naturhänsyn. Skogarna inom kompensationsområdet planerades enligt befintlig skogsbruksplan att avverkas inom 10 år. Skötsel- och restaureringsåtgärder - Utplacering av död ved - Naturvårdsbränning - Igenläggning av diken och körskador i våtmark - Myrslåtter - (Stängsling för att gynna löv)

26 Beräkningsmodell Ej areal mot areal utan påverkansområdets och kompensationsområdets kvalité har vägts in. Referensområden har använts för uträkning av habitat kvalité För de skogliga habitattyperna har data från inventeringar i Ekoparken Karhuvaara använts. För våtmarker har en del av våtmarkskomplexet Paanavuoma (klass 1 våtmark, norr om påverkansområdet i Mertainen) använts.

27 Problem som uppstått på vägen Svårt att hitta tillräckligt stora områden med höga naturvärden där Länsstyrelsen inte redan planerade reservatsbildning. FSC-certifiering innebär begränsad additionalitet vid kompensation med skog med höga naturvärden eftersom certifieringen innebär frivilligt skydd av sådana skogar. Domstolen beslutade i en ny deldom (hösten 2013) om verkställighetsförordnande. Lst överklagade och yrkade att skogen inte skulle få avverkas innan kompensationsplanen hade godkänts. Servitutsavtalet kunde ej skrivas in i fastighetsregistret på grund av att området var en allmänningsskog. Långsiktigheten i bevarandet av kompensationsområdet är begränsad till 50 år, vilket inte räcker. Området bör få ett permanent skydd. Beräkningsmodellen krävde omfattande inventeringar. Alla inventeringar var ej klara innan kompensationsplanen godkändes av domstolen. Problemen löstes genom att man skyddade ett större område för att säkerställa no net loss. Resurskrävande, många samrådsmöten.. Komplicerade modeller kräver mer samråd. Det är tidskrävande och svårare att överblicka/bedöma.

28 Det ha stora urskogsmassivet Leipipir. Aitik-Leipipir

29 Inledande förslag till kompensationsområde (rastrerat). Överlappar med planerat NR (grönt) Påverkansområde (hög påverkan) höga naturvärden Oskyddade delar av Leipipir (rött) Ekopark Leipipir (grönt)

30

31 130 ha utgörs av skogsmark med mycket höga naturvärden, 37 ha skogsmark med höga naturvärden och 65 ha av orörda myrmarker och tjärnar. Påverkansområde Aitik

32

33

34

35

36

37 Ramar för kompensationen MMD har i en deldom från den 3 oktober 2014 ålagt Boliden att utföra kompensationsåtgärder för den förlust av naturvärden och skyddsvärda arter som verksamheten kommer att medföra. MMD:s deldom innefattar att kompensationen ska avse ett område som omfattar minst 250 hektar skogsmark (just tolkningen av omfattningen har varit en viktig stötesten i samrådet kring kompensationsplanen) MMD meddelar i domen att avgränsning av kompensationsområdet, detaljerad beskrivning av åtgärderna samt hur området ska förvaltas och skyddas ska redovisas till Lst BD senast ett år från lagakraftvunnen tillståndsdom. Avverkning i delar med höga naturvärden inom påverkansområdet får inte ske innan planen redovisats och godkänts. (Kommer att ske i omgångar allteftersom marken tas i anspråk av dammens expansion, vilket är bra. Det blir lättare att hantera de stora mängder träd som avverkas och ska placeras ut i kompensationsområdena + i angränsande ekopark)

38 Kompensationsområden Urvalskriterier har varit närhet till påverkansområdet och befintliga naturvårdsområden så att naturvärden förstärks i ett landskapsperspektiv samt att området hyser höga naturvärden och naturskogskvaliteter med restaureringspotential för att möjliggöra en framgångsrik kompensation. Målet för kompensationen är att återskapa naturskogslika förhållanden inom kompensationsområdet genom att utforma dess naturmiljöer så att de bla: har hög habitatkvalitet ger livsförutsättningar för utpekade målarter som idag finns inom påverkansområdet ökar konnektiviteten mellan områden med höga naturvärden

39 Kompensationen omfattar 50-årigt skydd i form av servitutsavtal till och börja med, avtal skrivs även mellan Lst BD och markägarna (Sveaskog och SLU) om att områdena övergår till naturreservat utan ersättning efter 50 år. Skötsel- och restaureringsåtgärder, bla: - Utplacering av död ved - Naturvårdsbränning - Frihuggning av enstaka träd Forskningssatsning i samarbete med SLU kan generera ny kunskap om hur kompensationsåtgärder i nordliga boreala skogar. Bör utformas för att erhålla största möjliga naturvårdsnytta. (Synpunkt från Länsstyrelsen: Inga avverkningar/uttag av virke inom kompensationsområdena, ej heller i samband med forskning.)

40 Delområde 1 - Sarkanenä Grönt = Lst synpunkt med förslag på utökning av komp.omr.

41 Delområde 2 - Sjnjirra Grönt = Lst synpunkt med förslag på utökning av komp.omr.

42 Processen hittills och fortsättningen Resurskrävande, många samrådsmöten har ägt rum under över ett års tid, svårt att komma överens om tagen Inget färdigt förslag till kompensationsplan har inkommit till Länsstyrelsen ännu. Förslag på kompensationsområdenas utformning bollas fortfarande mellan Boliden och Länsstyrelsen. Boliden kommer att ha ansvaret för förvaltningen av området i enlighet med kompensationsplanen Aktiva åtgärder planeras att genomföras succesivt inom de första 10 åren av avtalstiden Uppföljning sker därefter genom återkommande inventeringar av död ved med avseende på både mängd och kvalitet samt förekomst av olika arter kopplade till dessa substrat. Återrapportering till Lst BD kommer att ske under lång tid

43 Kaunisvaara Tillstånd till gruvverksamheten gavs av Finsk-svenska gränsälvskommissionen. Länsstyrelsen förelade bolaget att söka dispens från artskyddsförordningen. Som villkor i artskyddsdispensen skulle kompensationsåtgärder utföras för vissa av de arter som skulle komma att påverkas. Kompensation genom biotopförbättrande åtgärder samt långsiktigt skydd för biotoperna (för arterna käppkrokmossa, myrbräcka, lappnycklar och brudsporre). Omplantering av käppkrokmossa till nya lokaler. Endast flytt av vissa bestånd av käppkrokmossa hann utföras innan bolaget gick i konkurs. Området där utsättning av arter skett har delvis påverkats av kraftig grundvattensänkning (upp till 16 m sänkning av grundvattnet).

44

45 Mörkare blått VMI klass 1 Ljusare blått VMI klass 2 Rastrerat = Objekt i Myrskyddsplan

46 Dilemmat orörd natur Kan vara mycket svår och ofta omöjlig att återskapa aktivt Samtidigt ofta stora, obrutna områden Ibland sällsynta naturtyper (ex. palsmyr, källstråk, raviner, produktiva ur- /naturskogar, I kallt klimat/nordliga områden - mycket långa leveranstider för åtgärder tar för lång tid att utvärdera, osäkert om åtgärder ger avsedd effekt Svårt att uppnå additionalitet om en naturtyp inte går att återskapa Skydd ger additionalitet främst om konkret hotbild föreligger mot kompensationsområdet, permanent skydd om naturtypen/-erna inte går att återskapa aktivt. Hur kompensera? Och vilka krav kan man ställa på kompensationen?

47 Dalgång med obruten naturskog. Jelka-Rimakåbbå (N2000), Jokkmokks kommun. On Kallakgruvan blir av finns förslag på en genväg genom dalen för lastbilstransporter av från gruvan. Hur skulle man kunna kompensera fragmenteringen av ett vildmarksområde och förlusten av habitat?

48 Obruten urskogsmiljö vid Bårgå (planerat NR), Arjeplogs kommun.

49 Pärlälvens naturreservat, Jokkmokks kommun.

50 Svierrku (oskyddat myr- och skogsområde strax V om Gällivare.

51 Produktiv, brandpräglad tallurskog, Abborrtjärnbergshuvudet (planerat NR), Bodens kommun.

52 Hällmarksgranskog, Hällbergets naturreservat, Överkalix kommun.

53 Palsmyr, Alajärvi naturreservat, Kiruna kommun. Det finns en liten och begränsad mängd palsmyrar i Sverige och någon nybildning sker inte i nämnvärd omfattning. Att direkt kompensera för förlusten av en sådan naturtyp låter sig därför inte göras.

54 Stor kallkälla, Ainavarto (planerat NR), Gällivare kommun.

55 Hur gör vi angående ekologisk kompensation i orörd natur? Vi bedömer att skydd av motsvarande naturtyp och kvalitet oftast är det minst dåliga sättet att kompensera för förlust av värdefull natur som egentligen inte går att återskapa Effekt direkt, aktiva åtgärder inte lika centralt Krav på långsiktighet lättare att tillgodose genom långsiktigt skydd Enklare att följa upp ett skydd än aktiva åtgärder med okänd verkningsgrad Lättare för myndighet att kontrollera och bevaka ett långsiktigt formellt skydd Vi anser att skydd bör omfatta ett avsevärt större område om det rör sig om oersättlig natur Tillfälliga förluster är i dessa fall oändligt långvariga! räcker inte med 1:1 kompensation, ens om habitatkvaliteten är lika hög. Nettoförlust av mycket värdefull natur hur man är gör

56 Hur föra fram de kraven och när i processen? Viktigt att skapa praxis nu när tillämpningen av ekologisk kompensation är i sin linda! Så tidigt som möjligt i processen föra fram och motivera krav/förväntningar på utformningen och omfattningen av kompensationen. En erfarenhet är att det kan vara mycket svårt att få gehör för krav på mer omfattande kompensation i ett senare skede om det inte uttryckligen fastslagits i villkoren. Habitatkvaliteten bör vara lika hög. Är den lägre bör det kompenseras med ytterligare ökad areal, om möjligt i kombination med åtgärder som kan höja kvaliteten Svårigheter Svårt att hitta lämpliga områden när tillgången på värdefull natur är så begränsad, i synnerhet om det rör sig om större områden Ska finnas en hotbild mot kompensationsområdet (ej planerat NR, ej miljöcertifierad skog som ändå är avsatt pga sina höga naturvärden) för att man ska kunna tala om additionalitet Motsvarande habitattyp och -kvalitet samt vara tillräckligt stort, Svårt att veta hur mycket man kan kräva från exploatören, vad är rimligt? Ur naturvårdssynpunkt/ekonomiskt för exploatören - ska naturen eller exploatören betala mest?

Kompensationsåtgärder i Norrbotten

Kompensationsåtgärder i Norrbotten Kompensationsåtgärder i Norrbotten Hittills bara när omfattande arealer naturmiljöer påverkats av gruvor 4 fall from 2012 Kaunisvaara 2012, Pajala, Ny gruva Stora våtmarker i klass 1 & 2, + myrskyddsplanen,

Läs mer

EKOLOGISK KOMPENSATION MERTAINEN

EKOLOGISK KOMPENSATION MERTAINEN Ekologisk kompensation Mertainen 2014-10-07 EKOLOGISK KOMPENSATION MERTAINEN Annika Zachrisson, LKAB EKOLOGISKA KOMPENSATIONSÅTGÄRDER Kan minska negativ miljöpåverkan vid exploateringar Marknad ekosystemtjänster

Läs mer

Erfarenheter från ett större kompensationsprojekt. Anders Forsgren Boliden Mines

Erfarenheter från ett större kompensationsprojekt. Anders Forsgren Boliden Mines Erfarenheter från ett större kompensationsprojekt Anders Forsgren 1 Aitik Europas största koppargruva. Antal medarbetare: 675 Brytning i två dagbrott. Malm innehållande koppar och guld. Konkurrenskraftig

Läs mer

Ekologisk kompensation vid tillämpning av miljöbalken Linn Åkesson Jörgen Sundin

Ekologisk kompensation vid tillämpning av miljöbalken Linn Åkesson Jörgen Sundin Ekologisk kompensation vid tillämpning av miljöbalken Linn Åkesson Jörgen Sundin Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-01-03 1 Ekologisk kompensation- definition Gottgörelse genom

Läs mer

Ekologisk kompensation. Boliden Aitik. Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines

Ekologisk kompensation. Boliden Aitik. Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling Boliden Mines Ekologisk kompensation Boliden Aitik Anders Forsgren Projektledare Affärsutveckling 1 Aitik Europas största koppargruva. Antal medarbetare: 675 Brytning i två dagbrott. Malm innehållande koppar och guld.

Läs mer

Ett standardiserat arbetssätt för ekologisk kompensation. Tillämpning av BBOP-standarden i ett svenskt pilotprojekt

Ett standardiserat arbetssätt för ekologisk kompensation. Tillämpning av BBOP-standarden i ett svenskt pilotprojekt Ett standardiserat arbetssätt för ekologisk kompensation Tillämpning av BBOP-standarden i ett svenskt pilotprojekt Ett standardiserat arbetssätt för ekologisk kompensation Om dokumentet I ett samarbetsprojekt

Läs mer

Utökning av naturreservatet Revelberget i Kalix kommun

Utökning av naturreservatet Revelberget i Kalix kommun BESLUT 1 (4) Datum 2016-06-20 Diarienummer 511-4061-11 NVR ID 2021488 Utökning av naturreservatet Revelberget i Kalix kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken att naturreservatet

Läs mer

DELDOM 2014-09-25 meddelad i Umeå

DELDOM 2014-09-25 meddelad i Umeå 1 UMEÅ TINGSRÄTT meddelad i Umeå Mål nr SÖKANDE Luossavaara-Kiirunavaara AB, 556001-5835 Box 952, 971 28 Luleå Ombud: Jur.kand. Jan Eriksson Alrutz Advokatbyrå AB, Box 7493, 103 92 Stockholm MOTPARTER

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

så fungerar det med skydd av värdefull natur

så fungerar det med skydd av värdefull natur så fungerar det med skydd av värdefull natur Nya Komet, naturvårdsavtal, naturreservat, biotopskydd och frivilliga avsättningar. Broschyren är framtagen som ett projekt i Smålands skogsstrategi med finansiering

Läs mer

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB

Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Ekologisk kompensation ett verktyg för hållbarare samhälle? Anders Enetjärn Enetjärn Natur AB Kort om Enetjärn Natur Start 2001 Ekologkonsult > 20 medarbetare (biologer, jägm, miljövetare, disputerade)

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk

Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Norra Petikträsk Åkerbär. Foto: Länsstyrelsen Västerbotten Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Norra Petikträsk, SE0810422 Kommun: Norsjö

Läs mer

Skyddsvärda statliga skogar. Samråd om områden på Sveaskogs markinnehav i Norrbottens län

Skyddsvärda statliga skogar. Samråd om områden på Sveaskogs markinnehav i Norrbottens län Skyddsvärda statliga skogar Samråd om områden på Sveaskogs markinnehav i Norrbottens län rapport 6577 juni 2013 Skyddsvärda statliga skogar Samråd om områden på Sveaskogs markinnehav i Norrbottens län

Läs mer

FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016

FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016 Datum 2016-03-31 Dnr 511-1375-15 1(5) FAQ om Länsstyrelsen i Gotlands läns förslag till nya och utvidgade Natura 2000-områden den 31 mars 2016 1. Vilken omfattning har förslaget? De nya områdena och de

Läs mer

Skyddsnätverk för boreal skog. i Västerbottens och Västernorrlands län

Skyddsnätverk för boreal skog. i Västerbottens och Västernorrlands län Skyddsnätverk för boreal skog i Västerbottens och Västernorrlands län Ansvarig enhet: Naturvårdsenheten Text: Sören Uppsäll Analys och figurer: Carlos Paz von Friesen Tryck: Länsstyrelsen Västerbotten

Läs mer

Kan vi återskapa naturvärden?

Kan vi återskapa naturvärden? Kan vi återskapa naturvärden? Erfarenheter från Sveaskogs arbete med ekoparker och naturvårdande skötsel Stefan Bleckert Peter Bergman Innehåll Den svenska modellen - bu eller bä? Ekoparker skapar nya

Läs mer

Seminarium Göteborg : Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson

Seminarium Göteborg : Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson Seminarium Göteborg 20160316: Naturvårdsverkets handbok om ekologisk kompensation Jörgen Sundin och Linn Åkesson 1 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2016-03-23 Naturvårdsverkets

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 1 (7) Bevarandeplan Natura 2000 Sörbyn SE0820416 Fastställd av Länsstyrelsen: 2007-12-11 Namn: Sörbyn Områdeskod: SE0820416 Områdestyp: SCI (utpekat enligt art- och habitatdirektivet) Area: 5,40 ha Ytterligare

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Program, förmiddag. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

Program, förmiddag. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency Program, förmiddag 9:30 Inledning 9:40 Naturvårdsverkets vägledning om ekologisk kompensation 11:00 Föreslagna regeländringar rörande ekologisk kompensation 11:15 Grupparbete 1: Vad skulle föreslagna regeländringar

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

DOM meddelad i Umeå

DOM meddelad i Umeå 1 UMEÅ TINGSRÄTT meddelad i Umeå Mål nr SÖKANDE Luossavaara-Kiirunavaara AB, 556001-5835, Box 952, 971 28 Luleå Ombud: Advokat Jan Eriksson, Alrutz' Advokatbyrå AB, Box 7493, 103 92 Stockholm MOTPARTER

Läs mer

GI (grön infrastruktur) Länsstyrelen i Västerbottens arbete med boreal skog

GI (grön infrastruktur) Länsstyrelen i Västerbottens arbete med boreal skog GI (grön infrastruktur) Länsstyrelen i Västerbottens arbete med boreal skog Definition av grön infrastruktur Ett ekologiskt funktionellt nätverk......av livsmiljöer och strukturer, naturområden......samt

Läs mer

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland

Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Generellt biotopskydd vad är det och hur fungerar det? Adam Bergner och Emma Hagström Länsstyrelsen Östergötland Bakgrund Biotop = naturlig omgivning som är livsmiljö för växter och djur Utveckling: rationalisering

Läs mer

Formellt skyddad skog i Norrbottens län

Formellt skyddad skog i Norrbottens län 2012-05-02 Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar långsiktigt i form av bland annat naturreservat är en viktig del i det svenska naturvårdsarbetet. Skyddet av skog skapar

Läs mer

Formellt skyddad skog i Norrbottens län

Formellt skyddad skog i Norrbottens län 2014-06-26 Diarienummer Länsstyrelsen: 501 4403-2014 Diarienummer Skogsstyrelsen: 2014 / 1674 Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar långsiktigt i form av bland annat

Läs mer

Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper

Skriv här Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper Ekologisk kompensation en möjlighet i naturvårdsarbetet Skriv här" Jan Terstad ArtDatabanken, programchef naturtyper ArtDatabanken Sveriges kunskapscentrum för arter och deras livsmiljöer en länk mellan

Läs mer

Vindkraft på rätt plats. Isak Isaksson

Vindkraft på rätt plats. Isak Isaksson Vindkraft på rätt plats Isak Isaksson SNFs syn på vindkraft Naturskyddsföreningen anser att vindkraft bör kunna bidra med minst 30 TWh till år 2020 att vindkraftverken ska etableras i lägen där de inte

Läs mer

Något förkortad presentation. Här följer en kort kommentar till respektive bild:

Något förkortad presentation. Här följer en kort kommentar till respektive bild: Något förkortad presentation. Här följer en kort kommentar till respektive bild: 2. Bild från ekmiljö på Botorp, presentation för delar av Skogsstyrelsen och delar av Länstyrelsen Örebro 3. Data från forskare.

Läs mer

Varför skydda skog?

Varför skydda skog? Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar i form av bland annat naturreservat är en viktig del i det svenska naturvårdsarbetet. Skyddet av skog skapar ofta debatt. Då kan

Läs mer

Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012

Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012 Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012 Sammanställning av SFV:s skogsbruk 2012... 1 Bakgrund... 3 SFV:s skogsbruk... 3 Skogsskötsel... 4 Avverkningsnivå... 4 Skogsmarkens läge... 4 Ägoslagsfördelning...

Läs mer

20% Naturvårdsareal. 5% ekoparker, 10% naturvårdsskogar 85% produktionsskogar. 20% 5% - 175 000 ha. 20% 10 % - 300 000 ha 20% 9% - 250 000 ha 20%

20% Naturvårdsareal. 5% ekoparker, 10% naturvårdsskogar 85% produktionsskogar. 20% 5% - 175 000 ha. 20% 10 % - 300 000 ha 20% 9% - 250 000 ha 20% 20% Naturvårdsareal 20% 5% - 175 000 ha 20% 10 % - 300 000 ha 20% 20% 9% - 250 000 ha 5% ekoparker, 10% naturvårdsskogar 85% produktionsskogar 5% Ekoparker Minst 50% naturvårdsareal Ekoparksavtal på 50

Läs mer

DOM meddelad i Nacka strand

DOM meddelad i Nacka strand 1 NACKA TINGSRÄTT DOM 2016-11-14 meddelad i Nacka strand Mål nr M 4315-16 KLAGANDE Per-Olof Andersson Bäcktorps Gård 115 732 73 Fellingsbro MOTPART Länsstyrelsen i Örebro län 701 86 Örebro SAKEN Dispens

Läs mer

Tillämpning av miljöbalkens bestämmelser om ekologisk kompensation. En kartläggning

Tillämpning av miljöbalkens bestämmelser om ekologisk kompensation. En kartläggning Tillämpning av miljöbalkens bestämmelser om En kartläggning RAPPORT 6667 MARS 2015 Tillämpning av miljöbalkens bestämmelser om En kartläggning NATURVÅRDSVERKET Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax:

Läs mer

Formellt skyddad skog i Norrbottens län

Formellt skyddad skog i Norrbottens län 2015-05-29 Diarienummer Länsstyrelsen: 502 4315-2015 Diarienummer Skogsstyrelsen: 2015 / 1255 Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar långsiktigt i form av bland annat

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Angående dispens från biotopskyddsbestämmelserna för åtgärder i samband med detaljplan för Logistikcentrum vid Hisingsleden i Göteborgs kommun

Angående dispens från biotopskyddsbestämmelserna för åtgärder i samband med detaljplan för Logistikcentrum vid Hisingsleden i Göteborgs kommun : 1(5) Naturvårdsenheten Helena Irenesson Biolog 031-60 56 41 Göteborgs Stad Fastighetskontoret Box 2258 403 14 Göteborg Angående dispens från biotopskyddsbestämmelserna för åtgärder i samband med detaljplan

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Totalt 20% naturskydd och naturhänsyn i varje skogsregion där höga naturvärden prioriteras och ambitionsnivån mellan olika landskap varierar.

Totalt 20% naturskydd och naturhänsyn i varje skogsregion där höga naturvärden prioriteras och ambitionsnivån mellan olika landskap varierar. Peter Bergman Totalt 20% naturskydd och naturhänsyn i varje skogsregion där höga naturvärden prioriteras och ambitionsnivån mellan olika landskap varierar. Sveaskogs naturvårdsstrategiska verktygslåda

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo

Bevarandeplan för Natura 2000-området Viggesbo 511-4607-05 t Viggesbo enligt 17 förordning (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m. Områdeskod: SE0330245 Områdestyp/status: Området är antaget av regeringen enligt habitatdirektivet i januari

Läs mer

Formellt skyddad skog i Norrbottens län

Formellt skyddad skog i Norrbottens län Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar i form av bland annat naturreservat är en viktig del i det svenska naturvårdsarbetet. Skyddet av skog skapar ofta debatt. Då kan

Läs mer

Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013

Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013 Konsekvensbedömning av detaljplan för Borraren 2 del av Stoeryd 2:1 i Tranås 2013 Innehåll 1. Sammanfattning 3 2. Uppdrag och utförande 3 3. Resultat och diskussion 4 4. Referenser 7 Beställare: Susanna

Läs mer

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm

Kommunstyrelsen. Till: Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm Kommunstyrelsen Datum 2018-10-03 Diarienummer 0868/18 Till: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Miljö- och energidepartementets diarienummer: M2017/01115/Nm s svar på remiss

Läs mer

Bilaga 3 Naturinventering

Bilaga 3 Naturinventering GothiaVindAB Bilaga3Naturinventering Projekt:Fjällboheden Datum:201105 Utförare:MiljötjänstNordAB 2011 Naturvärdesinventering av terrester miljö vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län

Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län Åtgärdsprogram för Levande skogar i Gävleborgs län I arbetsgruppen för att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för miljömålet Levande skogar i Gävleborgs län har följande deltagare medverkat. Jonas Geholm

Läs mer

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar

Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Regeringsuppdrag om Värdefulla skogar Hearing Stockholm, 2016-10-05 Program 10:15 Inledning Uppdraget Utvärderingen Nuläge värdefulla skogar Vägvalen i korthet 11:40 Lunch 12:30 Diskussioner om några vägval

Läs mer

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden

Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Skydd av sjöar och vattendrag och deras naturvärden Historik Nationella och internationella mål Skyddsformer Hur går arbetet och vad behöver förbättras? Erik Törnblom erik.tornblom@havochvatten.se Sjöar

Läs mer

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige

BESLUT. Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av. Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige 1 (5) Kumla kommuns beslut med föreskrifter angående bildande av naturreservatet Hult BESLUT Med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken (1998:808) förklarar kommunfullmäktige del av Kumla Hult 1:4 som naturreservat.

Läs mer

Formellt skyddad skog i Norrbottens län

Formellt skyddad skog i Norrbottens län 2016-06-03 Diarienummer Länsstyrelsen: 502 6480-2016 Diarienummer Skogsstyrelsen: 2016/1557 Formellt skyddad skog i Norrbottens län Att skydda en del av våra skogar långsiktigt i form av bland annat naturreservat

Läs mer

YTTRANDE att verkställighet inte beviljas i händelse att tillstånd ges.

YTTRANDE att verkställighet inte beviljas i händelse att tillstånd ges. 1(5) YTTRANDE 2013-12- 19 Nacka Tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 Nacka Strand Mål nr M 3666-13 Avdelning 3 Naturskyddsföreningen Gotland, nedan kallad föreningen, vill framföra följande

Läs mer

Tillämpning av skogsvårdslagen och tillgång till. rättslig prövning - Joanna Cornelius, miljöjurist

Tillämpning av skogsvårdslagen och tillgång till. rättslig prövning - Joanna Cornelius, miljöjurist Tillämpning av skogsvårdslagen och tillgång till rättslig prövning - Joanna Cornelius, miljöjurist Vikten av allmänhetens deltagande och rätt att föra talan Århuskonventionen som är angelägna om att allmänheten,

Läs mer

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner

Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark vid Fjällberg, Lycksele och Åsele kommuner Yttrande Datum 2012-09-19 Ärendebeteckning 551-3619-2012 Arkivbeteckning 2400-51-128 1(4) Nordisk Vindkraft AB Sanna Lindqvist Sanna.Lindqvist@nordiskvindkraft.se Samrådsyttrande angående planerad vindkraftspark

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag

Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag Naturhänsyn vid avverkningsuppdrag SCA SKOG www.scaskog.com Hur mycket naturhänsyn vill du lämna? Vid alla avverkningar måste man följa de bestämmelser om naturhänsyn som finns i skogsvårdslagen. Men kanske

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Ekologisk kompensation som ett verktyg att balansera ekosystemtjänster. tisdag 10 februari 15

Ekologisk kompensation som ett verktyg att balansera ekosystemtjänster. tisdag 10 februari 15 Ekologisk kompensation som ett verktyg att balansera ekosystemtjänster Ekologisk kompensation som ett verktyg att balansera ekosystemtjänster Janne Dahlén, Enetjärn Natur Med Ekologisk kompensation menas

Läs mer

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder.

Levande skogar. omgivande förkastningssluttningar och Tylöskogen-Tiveden i söder. Miljömålet Levande skogar Skogens och skogsmar kens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biolo giska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden vär nas. Sist i

Läs mer

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT

ARBETSRAPPORT. Uppföljning och effektivisering av naturhänsyn hänsynsytor vid slutavverkning ONOMIAV V ETT FORSKNINGSPROJEKT ARBETSRAPPORT FRÅN SKOGFORSK NR 545 2003 Så här kan ett hygge med hänsynsytor se ut. Kantzoner är sparade mot myr och vattendrag. Skog har lämnats uppe på den produktiva hällmarken. Fristående trädgrupper

Läs mer

Ekologisk landskapsplan Hedlandet

Ekologisk landskapsplan Hedlandet Ekologisk landskapsplan Hedlandet Sveaskog är Sveriges största skogsägare och äger ungefär 14 procent av Sveriges skogar. Skogen med dess tillgångar utgör grunden i Sveaskogs verksamhet, och hållbar utveckling

Läs mer

Fältbiologerna yrkar, i likhet med Botaniska föreningen att Högsta Domstolen: - ger prövningstillstånd.

Fältbiologerna yrkar, i likhet med Botaniska föreningen att Högsta Domstolen: - ger prövningstillstånd. ÖVERKLAGANDE 2012-07-30 Fältbiologerna SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0609 Box 2290 103 17 Stockholm Överklagande av Mark- och miljööverdomstolens dom den 5 juli 2012 i mål nr M- 10582-11

Läs mer

Vindkraft och naturvärden

Vindkraft och naturvärden Vindkraft och naturvärden Workshop Nordvind Örenäs 2008-11-26/27 alexandra.noren@naturvardsverket.se 2008-12-03 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 1 Politiken och Naturvården Vindkraften

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018

Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 Samrådshandling inför miljökonsekvensbeskrivning av planerad gruva vid Liikavaara Kompletterande samråd i maj 2018 1 (5) Samrådsprocessen Boliden Mineral AB ( Boliden ) planerar för gruvverksamhet vid

Läs mer

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs

Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Översiktlig inventering av närnaturområden i Slagnäs Arjeplogs kommun har i projektet Natur för utveckling genomfört översiktliga inventeringar av tätortsnära natur- och friluftsmiljöer i Arjeplogs tätort

Läs mer

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby

Min skog. Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby Min skog Fastighet: LIDHEM 2:1, VIKEN 1:7 m.fl. Kommun: Vimmerby 1/16 2/16 3/16 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera

Läs mer

Frågor och svar om granbarkborrar i skyddade områden i östra Götaland 2019

Frågor och svar om granbarkborrar i skyddade områden i östra Götaland 2019 2019-04-17 Frågor och svar om granbarkborrar i skyddade områden i östra Götaland 2019 Sommaren 2018 var extremt torr och varm. Det skapade en situation med torkstressade granar, och omfattande granbarkborreangrepp.

Läs mer

Karta Njorukholmen

Karta Njorukholmen Karta Njorukholmen 2506505 ± Skala:1:100 000 Karta Njorukholmen 2506505 ± Skala:1:50 000 Karta Njorukholmen 2506505 ± Skala:1:13 066 Karta Njorukholmen 2506505 ± Skala:1:23 816 SKOGSKARTA Plan 2506505

Läs mer

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog

Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Så skyddas värdefull skog den nationella strategin för formellt skydd av skog Beställningar Ordertel: 08-505 933 40 Orderfax: 08-505 933 99 E-post: natur@cm.se Postadress: CM-Gruppen, Box 110 93, 161 11

Läs mer

Grönt kuvert. Skapad: Kommun: ÖSTERSUND Fastighet: GRYTAN 1:8

Grönt kuvert. Skapad: Kommun: ÖSTERSUND Fastighet: GRYTAN 1:8 Grönt kuvert Skapad: 2018-09-25 Kommun: ÖSTERSUND Fastighet: GRYTAN 1:8 1/10 Sida 1 och 2 är en delad karta där sidorna ska läggas intill varandra vid betraktning. Övriga kartor har centrumprojektion.

Läs mer

hur undviker vi konflikter och konkurrens? k Johnny de Jong Centrum för biologisk mångfald

hur undviker vi konflikter och konkurrens? k Johnny de Jong Centrum för biologisk mångfald Biologisk mångfald och torv hur undviker vi konflikter och konkurrens? k Johnny de Jong Centrum för biologisk mångfald Hur kan man kombinera torvtäkt med att bevara och förstärka biologisk mångfald i landskapet?

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Björkbäcksmyran SE0710195 Namn: Björkbäcksmyran Sitecode: SE0710195 Områdestyp: psci 2003-10 enligt Art- och habitatdirektivet Area: 187,2 hektar Skyddsform: Oskyddat, blivande

Läs mer

Myrskyddsplan för Sverige. Delrapport objekt i Norrland

Myrskyddsplan för Sverige. Delrapport objekt i Norrland Myrskyddsplan för Sverige Delrapport objekt i Norrland RAPPORT 5669 APRIL 2007 Myrskyddsplan för Sverige Delrapport Objekt i Norrland NATURVÅRDSVERKET NATURVÅRDSVERKET Rapport Myrskyddsplan för Sverige

Läs mer

Ekologisk kunskap för att optimera ekologisk kompensation

Ekologisk kunskap för att optimera ekologisk kompensation Ekologisk kunskap för att optimera ekologisk kompensation Erik Öckinger & Lina Widenfalk SLU www.slu.se/ecologicalcompensation När kan Ekologisk kompensation bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster?

Läs mer

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete

Naturen i Motala. Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Naturen i Motala Naturvårdsprogrammet faktaunderlag, strategier & åtgärder i kommunens naturvårdsarbete Värdefull natur i Motala I Motala kommun finner du många värdefulla naturområden. Här finns rika

Läs mer

Karta Ullak. Bilaga 1. Meter. Projicerat koordinatsystem: RT gon W. sign:

Karta Ullak. Bilaga 1. Meter. Projicerat koordinatsystem: RT gon W. sign: Karta Ullak. Bilaga 1 736 738 731 7312 7314 7316 7318 732 7322 7324 7326 7328 733 7332 7334 7336 7338 734 7342 7344 7346 7348 735 7352 7354 7356 64666861612614616618626226246266286363263463663864642644646

Läs mer

Sammanställning över fastigheten

Sammanställning över fastigheten Sammanställning över fastigheten Arealer hektar Produktiv skogsmark 165,3 83 Myr/kärr/mosse 16,7 8 Berg/Hällmark 9,9 5 Inäga/åker 6,6 3 Väg och kraftledning (linjeavdrag) 2,6

Läs mer

Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan

Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan Länsstyrelsens arbete med slutförvarsansökan Lars Johnsson, miljöskyddshandläggare Tillsyn och prövning av kärnteknisk verksamhet Hur arbetar länsstyrelsen idag med kärnteknisk verksamhet (KTV) Tillsyn

Läs mer

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun

Dispens för att ta bort tre lindar i allé på fastigheten Inom Vallgraven 701:27 i Göteborgs kommun 1(5) Naturavdelningen Sven Arvidsson 010-224 43 58 E-delgivning Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se Dispens för att ta bort tre lindar i allé

Läs mer

Tillstånd till gruppstation för vindkraft på bl.a. Taka-Aapua inom fastigheten Övertorneå 1:1, Övertorneå kommun.

Tillstånd till gruppstation för vindkraft på bl.a. Taka-Aapua inom fastigheten Övertorneå 1:1, Övertorneå kommun. 1 (5) Till Miljööverdomstolen Svea Hovrätt Box 2290 103 17 STOCKHOLM Överklagan av dom epostkopia för kännedom Länsstyrelsen Sveaskog Övertorneå kommun Svenska Naturskyddsföreningen riks Övertorneå Naturskyddsförening

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Min skog. Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN

Min skog. Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN Min skog Fastighet: RANKHYTTAN 7:1 Kommun: FALUN 1/25 2/25 3/25 Om det gröna kuvertet Ett grönt kuvert är en sammanställning av information ur myndigheternas register om en eller flera fastigheter. Om

Läs mer

PM angående hantering av våtmarker inom Västra Rosersberg i Sigtuna Kommun

PM angående hantering av våtmarker inom Västra Rosersberg i Sigtuna Kommun 2013-03-07, s 1 (8) PM angående hantering av våtmarker inom i Sigtuna Kommun 2013-03-07 Christer Södereng, Elisabeth Mörner 2013-03-07, s 2 (8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING... 3 2 REKOMMENDATION OCH

Läs mer

3940 Vathanvaara-Nälkäjoki

3940 Vathanvaara-Nälkäjoki 3940 Vathanvaara-Nälkäjoki Kommun Kiruna Naturvårdsverkets rapport 5345 Indelad produktiv skogsmark (ha) Nedan Ovan Totalt Totalareal (ha) Ursprunglig avgränsning i NV rapport 739 0 739 2546 Avgränsning

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av garage inom fastigheten Sikeå hamn 1:10 Datum 2017-08-29 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0213 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Ekologisk kompensation (SOU 2017:34)

Ekologisk kompensation (SOU 2017:34) YTTRANDE 1(9) Datum 2018-10-03 Diarienr 2018/1542 Er referens M2017/01115/Nm Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Ekologisk kompensation (SOU 2017:34) Skogsstyrelsen har tagit del av utredningen

Läs mer

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering

Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Ekologisk kompensation Ett verktyg för hållbar samhällsplanering Hållbar kommun, 23 Januari 2018 Jörgen Sundin, Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-01-24 1 Vad

Läs mer

Skogsbruksplan för fastigheten Kalvön 1:1, Värmdö, Stockholm

Skogsbruksplan för fastigheten Kalvön 1:1, Värmdö, Stockholm Skogsbruksplan för fastigheten Kalvön 1:1, Värmdö, Stockholm Församling: Djurö, Möja och Nämdö Kommun: Värmdö Inventeringstidpunkt 2015-01-05 Planen avser tiden 2015-01-05-2025-01-05 Framskriven t.o.m.

Läs mer

Försäljningsobjekt MAJTUM 1:14, område av

Försäljningsobjekt MAJTUM 1:14, område av Försäljningsobjekt 2517 MAJTUM 1:14, område av Teckenförklaring Försäljningsobjekt 1:1 SKOGSKARTA Fastighet: SVEASKOG M2517 Socken: Jokkmokk Kommun: Jokkmokk Län: Norrbottens län Upprättad år: 211 Planläggare:

Läs mer

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar

LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF SKOGSÄGARNA YTTRANDE Skogsstyrelsen Naturvårdsverket LRF Skogsägarnas synpunkter på myndigheterna prioriteringar vid skydd av skog, projekt Värdefulla skogar LRF Skogsägarna vill ge följande synpunkter

Läs mer

EKOLOGISK KOMPENSATION

EKOLOGISK KOMPENSATION EKOLOGISK KOMPENSATION BAKGRUND OCH INFORMATION OM PROJEKTET MUNICOMP EKOLOGISK KOMPENSATION SOM STYRMEDEL, MED INRIKTNING MOT PLANPROCESSEN Ingemar Jönsson, Professor i teoretisk och evolutionär ekologi,

Läs mer

Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016.

Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016. Motion till årsmöte Birdlife Sverige 2016. Vi, medlemmar i Birdlife Sverige, är upprörda över att Birdlife Sverige är kvar som medlem i Forest Stewardship Council (FSC) Sverige. Anledningen till detta

Läs mer

Grön infrastruktur- Går det att planera natur?

Grön infrastruktur- Går det att planera natur? Grön infrastruktur- Går det att planera natur? 2 Definition av begreppet Grön infrastruktur: Ett ekologiskt funktionellt nätverk av: Livsmiljöer; gammelskog, naturbetesmark, ädellövmiljöer, sandmiljöer,

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur

Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Regionala handlingsplaner för grön infrastruktur Jörgen Sundin Landskapsenheten Naturvårdsverket Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-05-08 1 Grön infrastruktur är nätverk av natur

Läs mer

Nyckelbiotoper. unika skogsområden

Nyckelbiotoper. unika skogsområden unika skogsområden @ Skogsstyrelsen, 2007 Grafisk form Annika Fong Ekstrand Fotografer Michael Ekstrand sid 4 Svante Hultengren Sid 11 Johan Nitare övriga Repro Scannerteknik AB, Motala Förlag Skogsstyrelsen

Läs mer

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och

Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och 1 (3) Handläggare: Karin Willis Tillväxt- och regionplanenämnden Remiss - Ekologisk kompensation - Åtgärder för att motverka nettoförluster av biologisk mångfald och ekosystemtjänster, samtidigt som behovet

Läs mer

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas?

Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Foto: Torbjörn Ebenhard Artskydd kontra äganderätt hur kan konflikten lösas? Maria Forsberg Juridiska institutionen/uu; Centrum för biologisk mångfald (CBM) Stockholm 21 mars 2018 Disposition Artskydd

Läs mer

Skogsbruksplan. Planens namn Näsbyn 5:18. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av

Skogsbruksplan. Planens namn Näsbyn 5:18. Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Skogsbruksplan Planens namn Näsbyn 5:18 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av 2016-2025 20160530 Niemi Skogskonsult AB Ägarförhållanden Ägare, 100 % Referenskoordinat (WGS84)

Läs mer

Skogsbruksplan. Planens namn SVEASKOG Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av

Skogsbruksplan. Planens namn SVEASKOG Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av Skogsbruksplan Planens namn SVEASKOG 2523517 Planen avser tiden Fältarbetet utfört under Planen upprättad av 216-225 214-9 Risbergs Skogskonsult AB Ägarförhållanden Ägare, 1 % Referenskoordinat (WGS84)

Läs mer