AVFALLSPLAN FÖR KUMLA KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "AVFALLSPLAN FÖR KUMLA KOMMUN 2010-2014"

Transkript

1 AVFALLSPLAN FÖR KUMLA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 15 november 2010

2 INNEHÅLL 1 INLEDNING SYFTE OCH MÅL SAMRÅD VAD ÄR AVFALL? LAGSTIFTNING ANSVARSFÖRDELNING Kommunen och myndigheter Producenter Hushåll Verksamhetsutövare Avfallsstrategi NULÄGESBESKRIVNING ANSVARSFÖRDELNING HUSHÅLLSAVFALL Inledning Insamling och behandling Avfallsmängder Problem PRODUCENTANSVARSAVFALL Inledning Insamling och behandling Avfallsmängder Problem ÖVRIGT AVFALL Inledning Insamling och behandling Avfallsmängder Problem ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE SAKAB Återvinningscentralen i Kvarntorp Ekholms bildemontering LT:s Järn och Metall Kumla avloppsreningsverk Econova Energy ÖVERGRIPANDE MILJÖMÅL NATIONELLA MILJÖKVALITETSMÅL REGIONALA MILJÖMÅL Begränsad klimatpåverkan Bara naturlig försurning och Ingen övergödning Giftfri miljö Skyddande ozonskikt Ingen övergödning...27

3 3.2.6 God bebyggd miljö KOMMUNALA MILJÖMÅL Begränsad klimatpåverkan Frisk luft Skyddande ozonskikt Ingen övergödning God bebyggd miljö Ökad källsortering hos kund MÅL OCH ÅTGÄRDER HUSHÅLLSAVFALL PRODUCENTANSVARSAVFALL ÖVRIGT AVFALL ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE NEDLAGDA DEPONIER INLEDNING RISKKLASSNING OBJEKT MILJÖBEDÖMNING EKONOMI...43 BILAGOR 1. LAGSTIFTNING 2. UPPFÖLJNING AV FÖREGÅENDE AVFALLSPLAN 3. REGIONAL SAMVERKAN 4. HANDLINGSPROGRAM 5. UNDERLAG TILL LÄNSSTYRELSEN 6. ORDLISTA 7. ÅTERVINNINGSSTATIONER

4 Förord Målet med avfallsplanen är att åtgärderna som föreslås ska minska avfallets mängd och dess farlighet. Vidare är målet att skapa en bra arbetsmiljö för personalen och att uppfylla miljömålen. Vi har nu ett stort arbete framför oss med att införa hämtning av matavfall som ska användas i vårt reningsverk, där vi ska omvandla matavfallet till gas. En viktig del i samhället, för att spara på naturens resurser, är att öka materialåtervinningen, vi är duktiga men det finns mycket till att jobba med. Deponin som vi använt under många år ska sluttäckas och vi har ett trettioårigt ansvar att se till att naturen på och kring den mår bra. Vi lämnar nu vårt deponerbara avfall till Örebro kommuns deponi (Atleverket). 1 (1)

5 1 Inledning Enligt miljöbalken (15 kap 11 ) ska det i varje kommun finnas en renhållningsordning. Renhållningsordningen ska innehålla dels en avfallsplan och dels föreskrifter om hantering av avfall som gäller för respektive kommun. Avfallsplanen ska innehålla uppgifter om avfall inom kommunen och om kommunens åtgärder för att minska avfallets mängd och farlighet. Detta dokument utgör Kumla kommuns avfallsplan. Naturvårdsverket har givit ut föreskrifter om innehållet i en kommunal avfallsplan (NFS 2006:6). 1.1 Syfte och mål Avfallsplanen är ett strategiskt dokument som är ett instrument för att styra avfallshanteringen i kommunen mot de nationella och regionala miljömålen. Avfallsplanen omfattar allt avfall som uppkommer i Kumla kommuns geografiska område. Det inkluderar avfall från enskilda hushåll, företag som bedriver verksamhet i området samt det avfall som producenterna ansvarar för. För att planen ska fungera på önskat sätt kräver den arbete och behöver följas upp regelbundet. 1.2 Samråd Avfallsplanen skickas ut på samråd till följande: Länsstyrelsen i Örebro Län Förpackning och Tidningsinsamling (FTI AB) Miljö- och byggnadsnämnden, Kumla kommun Kumla Bostäder AB De större fastighetsägarna (Henry Ståhl Fasigheter AB, Sjöborg Fastigheter AB, Ekströms Bygg AB, Ragnarsson Fastigheter AB, Asplunds Fastigheter i Örebro AB, Melins Fastighets AB, Stadskronan AB, Karaffen AB och Drivbänken AB) Villaägarföreningen Hyresgästföreningen Bostadsrättföreningarna HSB Riksbyggen Avfallsplanen publiceras på kommunens hemsida. 1.3 Vad är avfall? I miljöbalken (15 kap 1 ) finns följande definition av avfall, varje föremål, ämne eller substans som innehavaren gör sig av med eller 2 (2)

6 avser eller är skyldig att göra sig av med. Kommunen har ansvar för hushållsavfall vilket definieras enligt följande, Med hushållsavfall avses avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. Därmed jämförligt avfall kan till exempel vara avfall från en skola, ett personalrum eller en affär där avfallet ser ut ungefär som i ett hushåll. 1.4 Lagstiftning Avfallshanteringen styrs framförallt av bestämmelserna i miljöbalken med följdförfattningar. Med miljöbalken skapades en gemensam lagstiftning inom miljöområdet. Det händer hela tiden saker i avfallslagstiftningen och en beredskap inför ibland snabba förändringar måste finnas. Nedan följer ett urval av de viktigaste lagarna för avfallshanteringen. Lagrum Beteckning Miljöbalken SFS 1998:808 Avfallsförordningen SFS 2001:1063 Förordningen om avfallsförbränning SFS 2002:1060 Förordningen om deponering av avfall SFS 2001:512 Förordningen om producentansvar för SFS 2006:1273 förpackningar Förordningen om producentansvar för SFS 1994:1205 returpapper Förordning om producentansvar för bilar SFS 2007:185 Förordning om producentansvar för däck SFS 1994:1236 Förordning om producentansvar för SFS 2005:209 elektriska och elektroniska produkter Förordning om batterier SFS 2008:834 Förordning om fluorerande växthusgaser och ozonnedbrytande ämnen SFS 2007:846 Lag om skatt på avfall SFS 1999:673 Plan- och bygglagen PBL 1987: Ansvarsfördelning Ansvaret för avfallshanteringen i Sverige vilar på flera parter: kommunen och myndigheter producenter hushåll verksamhetsutövare Kommunen och myndigheter Enligt miljöbalken 15 kap 8 har kommunen ansvar för insamling och omhändertagande av allt hushållsavfall förutom producentansvar (se 3 (3)

7 nedan). Det kallas kommunens renhållningsskyldighet och innebär att kommunen måste hämta det hushållsavfall som kommuninvånarna vill bli av med. Kommunen, eller av kommunen utsedd entreprenör, är den enda som får lov att transportera hushållsavfall. Det farliga avfall som uppstår i ett hushåll ingår också i kommunens ansvar. Ansvaret omfattar insamling, transport och behandling Producenter Producenterna ansvarar för det avfall som omfattas av det lagstiftade producentansvaret. Se även avsnitt 2.3 Producentansvarsavfall Hushåll Hushållen är skyldiga att sortera det avfall som uppkommer i hushållet. Sortering ska ske enligt reglerna i de kommunala föreskrifterna om avfallshantering. Dessutom har alla en skyldighet enligt förordningarna om producentansvar att sortera ut förpackningar, tidningar, däck, glödlampor, elavfall och farligt avfall. Det utsorterade avfallet ska lämnas i kommunens eller producenternas insamlingssystem Verksamhetsutövare För verksamhetsutövare som industrier/företag ligger ansvaret för avfallet ytterst hos avfallsproducenten. Företaget ska ha kunskap om avfallet och dess effekter på miljön samt vara uppdaterad på lagstiftningsförändringar. Verksamheter där avfall uppstår är skyldiga att se till att avfallet transporteras till godkänd behandlingsanläggning. Verksamheterna har också skyldighet att sortera ut förpackningar, tidningar, glödlampor och elavfall i enlighet med förordningarna om producentansvar Avfallsstrategi På grund av att vår konsumtion ökar, ökar även våra avfallsmängder. För en hållbar utveckling måste vi sträva efter att minska avfallsmängderna. Därför är det viktigt att ha en strategi för att nå en hållbar avfallshantering. Detsamma gäller för att minska avfallets farlighet. EU:s Avfallshieraki 1. minimering av avfallsmängder 2. återanvändning av produkter 3. materialåtervinning 4. energiåtervinning 5. deponering 4 (4)

8 Även Miljöbalken går på samma linje som avfallshierakin. I 1 kap 1, 5:e punkten står det att Miljöbalken skall tillämpas så att återanvändning, återvinning liksom annan hushållning med material, råvaror och energi främjas så att ett kretslopp uppnås. 5 (5)

9 2 Nulägesbeskrivning Kumla kommun ligger centralt i Örebro län. I kommunen finns goda kommunikationer vad gäller både järnväg och vägnät. Kommunens centralort är Kumla och utöver den finns tätorterna Åbytorp, Sannahed, Hällabrottet, Kvarntorp och Ekeby. Folkmängden uppgick till personer den 31 december 2009, kommunens mål är att år 2025 ha uppnått invånare. Den totala ökningen av befolkningen från år 1972 till år 2009 är personer, i genomsnitt 102 personer per år. De senaste tre åren har Kumlas befolkning ökat med i snitt 190 personer per år och detta trots att ökningen år 2009 endast var 57 personer. Enligt årets befolkningsprognos kommer invånarantalet under perioden att öka med cirka personer till invånare. I kommunen finns hushåll enligt SCB (2009), av dem bor hushåll i flerfamiljshus medan hushåll bor i småhus. Antalet fritidshus uppgår till cirka 80 stycken. Uppskattningsvis finns cirka enskilda avlopp. I den siffran ingår anläggningar som har både bad-, tvätt- och diskvatten (BDT) samt WC, endast BDT-vatten respektive endast WC. Hur fördelningen ser ut mellan fritidshus och året runt-boende är i nuläget oklart. Kommunens läge inom en större integrerad arbetsmarknads- och bostadsregion ger en god tillgång på arbetstillfällen inom nära pendlingsavstånd. Från år 1999 till år 2004 minskade sysselsättningen i kommunen med nästan arbetstillfällen. Trots detta ökade kommunens befolkning under samma period med 468 personer. År 2006 pendlade en genomsnittlig arbetsdag personer till kommunen (varav från Örebro) respektive personer från kommunen (varav till Örebro). Totalt personer arbetade år 2007 i kommunen (SCB). Dessa arbetstillfällen fördelades på följande verksamheter: 6 (6)

10 Tabell 1, arbetstillfällen fördelade på olika verksamheter Bransch Antal arbetstillfällen Jordbruk, skogsbruk, jakt, fiske 92 Utvinning av mineral, tillverkningsindustri Energi- och vattenförsörjning, avfallshantering 142 Byggindustri 621 Handel, transport, magasinering, kommunikation Personliga och kulturella tjänster 393 Kreditinstitut, fastighetsförvaltning, företagstjänster 584 Civila myndigheter, försvar, internationella 650 organisationer Forskning och utveckling, utbildning 843 Hälso- och sjukvård, socialtjänst, veterinärer 865 Näringsgren okänd 224 Totalt Till de större arbetsgivarna i kommunen räknas Kumla kommun (cirka anställda), Ericsson Mobile Systems AB (cirka 850 anställda), Procordia Food AB (cirka 350 anställda), Sakab AB (cirka 185 anställda), Bandindustri AB (cirka 150 anställda) och ESMI Multi Signal AB (cirka 80 anställda). Exempel på tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter är följande: - Procordia Food AB - Sakab AB - Akzo Nobel Functional Chemicals AB - Kumla Hetvattencentral - Age Skofabriks AB - Tankclean Sweden AB (före detta ADR-transport AB) - Schur Pack Sweden AB - Kumla avloppsreningsverk - Kumla deponeringsanläggning - SörbNäs AB I Kvarntorpsområdet har tidigare verksamheter med utvinning av olja ur alunskiffer och annan kemisk industri bidragit till svåra markföroreningar. Det är därför viktigt att främja områdets egen förmåga att eliminera och reducera föroreningar. Ett exempel på eliminering och reducering av föroreningar är renoveringen av vattenreningssystemet serpentindammarna norr om Kvarntorpshögen. 2.1 Ansvarsfördelning Kumla kommun ansvarar för sophanteringen i egen regi, genom sophämtning, återvinningscentral (ÅVC) och soptipp. Slamtömning av enskilda brunnar sker med hjälp av en entreprenör. 7 (7)

11 2.2 Hushållsavfall Inledning Med hushållsavfall avses, enligt 15 kapitlet 2 Miljöbalken, avfall som kommer från hushåll samt därmed jämförligt avfall från annan verksamhet. Med därmed jämförligt avfall menas, enligt förarbeten till Miljöbalken (proposition 1997/98:45) avfall från industrier, affärsrörelser och annan likartad verksamhet som i renhållningssammanhang är jämförligt med avfall som kommer från hushåll. Det är enligt förarbetena sådant avfall som uppkommer som en direkt följd av att människor oavsett ändamål eller verksamhet uppehåller sig inom en lokal eller i en anläggning. Lagstiftaren exemplifierar genom att nämna avfall från personalmatsalar, restaurangavfall och toalettavfall. Platser där avfall jämförligt med hushållsavfall uppkommer kan vara: - industrier, affärsrörelser, personalmatsalar och restauranger - skolor, järnvägsstationer, bensinmackar, samlingslokaler och fritidsanläggningar - sjukhus, vårdinrättningar, kontor och förvaltningar Till hushållsavfall räknas: - kärl- och säckavfall (restavfall) - komposterbart avfall - grovavfall - trädgårdsavfall - latrin - slam från enskilda avlopp - slam från fettavskiljare - farligt avfall (från hushållen) Hushållsavfall som omfattas av producentansvar ingår inte i detta avsnitt, utan redovisas i avsnitt 2.3 Producentansvarsavfall Insamling och behandling Brännbart avfall Det brännbara avfall som samlas in i Kumla kommun transporteras direkt till Sakab AB. Där förbränns avfallet och blir fjärrvärme och el. Biologisk behandling Från år 2011 är tanken att matavfall ska samlas in i Kumla kommun. Matavfallet ska därefter lämnas till Reningsverket, som i sin tur ska mala sönder avfallet och pumpa in det i rötkammaren där det ska bli gas. Gasen ska användas till en gasmotor som drivs med en 8 (8)

12 generator och el kommer då att kunna produceras. Slammet som uppkommer används till jordförbättring och målsättningen är att i framtiden kunna använda det som gödsel på åkerjord. Deponi Östersättersdeponin, vid soptippen, i Kvarntorp var öppen fram till den 31 december Deponin får ej drivas enligt de nya direktiven som ställer krav på bottentätning. Det avfall som ska deponeras körs i dagsläget till Örebro kommuns deponi på Atleverket. Farligt avfall Kommuninvånarna kan lämna in sitt farliga avfall på återvinningscentralen (ÅVC) i Kvarntorp och på återvinningscentralen i Hallsberg samt vid miljöstationen Centralförrådet (Östra gatan 2). Renhållningsverket hämtar även farligt avfall på landsbygden (åtta platser). För närvarande hämtas avfallet av Stena Recycling som klassificerar, transporterar och lämnar det till rätt mottagare, en stor del går till Sakab AB. Det som inte kan återvinnas oskadliggörs. Förpackningar och tidningar Förpackningar och tidningar omfattas av producentansvar och det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI AB) som står för återvinningen. Det finns återvinningsstationer (ÅVS) utplacerade på ett flertal ställen i kommunen, där kan privatpersoner lämna sina förpackningar till återvinning. Återvinningsstationerna (ÅVS) töms med jämna mellanrum och innehållet transporteras till olika företag som återvinner olika materialslag. Glas tar Svensk glasåtervinning i Hammar hand om, Plastkretsen återvinner plastförpackningar, Metallkretsen förpackningar av metall och Returkartong tar hand om pappersförpackningar. Elektronikavfall Elektronikavfall lämnas till återvinningscentralen (ÅVC) Kvarntorp eller till återvinningscentralen i Hallsberg. El-Kretsen har i uppdrag av Naturvårdsverket att ta hand om elavfall som har producentansvar, El-kretsen hämtar elavfallet på återvinningscentralen (ÅVC) och transporterar det till förbehandling och återvinning hos företag som specialiserat sig på olika elektriska och elektroniska produkter. Park- och trädgårdsavfall Ris som lämnas på återvinningscentralen (ÅVC) krossas och används till värmeanläggningar och blir fjärrvärme och el. 9 (9)

13 Trädgårdsavfall komposteras och blir till ny jord, detta används till utfyllnad vid planteringar med mera. Slam Två-, trekammarbrunnar och slutna tankar ska tömmas minst en gång per år. Brunnarna töms av en slamsugningsbil som transporterar slammet till avloppsreningsverket för behandling. Restprodukten, rötslam, används bland annat som jordförbättring på gamla deponier, målsättningen är att kunna leverera rötslammet till jordbruket/åkermark. Latrin Latrinhanteringen sker med en strikt hållning i kommunen likväl som i de flesta kommunerna i landet. Anledningen till detta är att sedan år 2005 får latrin, som är ett organiskt material, inte deponeras, dessutom är hämtningen är oacceptabel ur arbetsmiljösynpunkt. Latrin har upphört i Kumla, med undantag för några enstaka hushåll som fortfarande har latrin tills det kommunala avloppsledningsnätet byggts ut och anslutning kan ske. Latrin är ett hushållsavfall och kommunen är därför skyldig att erbjuda någon form av hämtning även i framtiden om någon kund så önskar. Latrinet transporteras till återvinningscentralen (ÅVC) där det slamsugs av slamsugningsbilen för att sedan lämnas till reningsverket, latrintunnan skickas till förbränning Avfallsmängder Hushållsavfall och därmed jämförligt avfall samlas in direkt vid fastighet av Kumla kommun, i egen regi. Grovavfall och farligt avfall kan lämnas av kund till återvinningscentralen (ÅVC) i Kvarntorp och till återvinningscentralen i Hallsberg. Farligt avfall kan även lämnas till miljöstationen vid centralförrådet. På återvinningsstationerna lämnas det material som omfattas av producentansvaret. I tabell 2 nedan redovisas avfallsmängder avseende hushållsavfall år 2009, kg per invånare och antal ton. Antalet kommuninvånare den 31 december 2009 var personer. 10 (10)

14 Tabell 2, avfallsmängder hushållsavfall, år 2009, antal kg per invånare och antal ton Avfallsslag Antal kg / inv Antal ton Avfall till förbränning* 246,00 40, (sopbilar) 818 (ÅVC) Deponi 15, Skrot 33, Farligt avfall 7, Producentansvarsmaterial** 11,72 (glas) 11,06 (kartong) 1,18 (metall) 3,70 (plast) 40,92 (tidningar) Elavfall 16, Totalt 428,08 kg / inv ton * Mängder från kärlhämtning och återvinningscentralen ** Förpackningar, wellpapp och tidningar (uppgifter från FTI AB) Slamsugning sker hos abonnenterna, slammet lämnas till reningsverket för rening. Under år 2009 lämnades det 3 262,5 kubikmeter slam. Trädgårdsavfall brukar lämnas till återvinningscentralen (ÅVC), detta vägs inte utan läggs på komposthögen. Ris från hushållen, cirka 706 ton, skickas till värmeverk under perioden juli-juni ( ) Problem Trädgårdsavfall Det förekommer att trädgårdsavfall slängs i naturen med följden att det bildas små soptippar som drar till sig annat avfall. De åtgärder som har vidtagits i kommunen för att undvika detta är att: - informera i renhållningsinformationen - informera i den kommunala informationstidskriften Kumlan - städa illegala tippar för att minska risken för ytterligare dumpningar Det som orsakar problemen med nedskräpning är följande: - många tycker att det är för långt att åka till återvinningscentralen i Kvarntorp - det är framförallt ris som det finns ett behov av att bli av med 11 (11)

15 - mossa, löv och frukt är det vissa som komposterar själva eller lägger i sopkärlet Trädgårdsavfallet är en resurs som ska åter till naturen, hamnar det i sopkärlet så kostar det renhållningen och abonnenten pengar i slutänden i form av avgiften till förbränningsanläggningen (Sakab). De illegala ris-/komposttipparna kostar även pengar att rensa upp och återställa, de medför även lukt och ohälsa för närboende i områdena. Grovavfallshämtning Vid grovavfallshämtning läggs blandat avfall ut som inte är grovavfall vilket kan medföra att personalen och invånare skadas, exempel på avfall som inte ska vara med är: - miljöfarligt avfall (färger, oljor, glödlampor, lågenergilampor, lysrör och bilbatterier) - byggavfall, bildäck och bildelar - hushållssopor till exempel matavfall och kläder - kartonger, plast och tidningar som är återvinningsmaterial Producentansvarsavfall Enligt uppgifter från närliggande kommuner som genomfört plockanalyser förekommer det procent förpackningar i hushållsavfallet, detta är en extrakostnad som abonnenterna får betala i form av förbränningsavgift i stället för att sortera ut materialet och lämna det till de återvinningsstationer som finns i kommunen (se bilaga 7). 2.3 Producentansvarsavfall Inledning Med producent avses, enligt 15 kapitlet 4 Miljöbalken, den som yrkesmässigt tillverkar, för in till Sverige eller säljer en vara eller en förpackning eller den som i sin yrkesmässiga verksamhet frambringar avfall som kräver särskilda åtgärder av renhållnings- eller miljöskäl. Med producentansvarsavfall menas i detta avsnitt avfall som producenter är skyldiga att samla in och omhänderta. Avfall som omfattas av producentansvar är: - returpapper - förpackningar - däck - blybatterier tyngre än 3 kg - småbatterier - bilar - avfall från elektriska och elektroniska produkter 12 (12)

16 2.3.2 Insamling och behandling Returpapper Med returpapper avses tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter av papper. Hushåll kan lämna returpapper på någon av återvinningsstationerna i kommunen, i dagsläget finns 12 st. Dessutom finns fastighetsnära insamling av returpapper för uppskattningsvis procent av invånarna i kommunen. Returpappret samlas in från återvinningsstationerna, sorteras och används därefter vid tillverkning av nytt papper. För insamling och behandling av returpapper ansvarar Pressretur AB. Förpackningsoch tidningsinsamlingen, som arbetar på uppdrag av Pressretur och andra materialbolag, ansvarar för städningen vid återvinningsstationerna. Kommunen svarar för information till hushållen, bland annat om hur sorteringen av returpapper ska ske och var returpappret kan lämnas. Förpackningar Hushåll kan lämna förpackningar av wellpapp, kartong, hårdplast, metall och glas på någon av återvinningsstationerna (ÅVS) i kommunen. Dessutom finns fastighetsnära insamling av dessa förpackningsslag för uppskattningsvis procent av invånarna i kommunen. Förpackningar av trä kan hushåll lämna in till återvinningscentralerna (ÅVC) i Kumla och Hallsberg. Förpackningarna samlas in från återvinningsstationerna (ÅVS), sorteras och används till nya produkter av respektive materialslag. Träförpackningar förbränns med energiåtervinning. För insamling och behandling av förpackningar ansvarar olika materialbolag. Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som arbetar på uppdrag av materialbolagen, ansvarar för städningen vid återvinningsstationerna (ÅVS). Däck Producentansvaret omfattar däck för personbilar, lastbilar, bussar, motorcyklar, traktorer, terrängmotorfordon, motorredskap, släpfordon och efterfordon. Däck kan lämnas till återförsäljare av däck. Sitter däcken kvar på fälgen har återförsäljaren rätt att ta en mindre avgift för att demontera dem. Däck kan även lämnas till återvinningscentralerna (ÅVC) (mot avgift) i Kumla och Hallsberg. Däcken återanvänds som hela eller klippta däck, materialåtervinns som granulat eller pulver eller 13 (13)

17 förbränns med energiåtervinning. För insamling och behandling av däck ansvarar Svensk Däckåtervinning AB. Batterier Producentansvaret omfattar industribatterier, bilbatterier och bärbara batterier. Blybatterier, som är tyngre än tre kg, kan lämnas till återförsäljare av blybatterier. Blybatterier kan även lämnas på återvinningscentralerna (ÅVC) i Kumla och Hallsberg. Småbatterier kan lämnas i batteriholkar på återvinningsstationer (ÅVS), återvinningscentraler (ÅVC) och på miljöstationen vid centralförrådet. Blyet i batterierna återvinns och plasten förbränns med energiåtervinning. Metallen i nickelkadmium-, nickelmetalhybrid-, kvicksilver-, och andra batterier tas omhand och återanvänds, kvicksilver deponeras på särskild plats. För insamling och behandling av batterier ansvarar El-kretsen AB. Bilar Producentansvaret omfattar personbilar, bussar och lastbilar upp till en totalvikt på 3,5 ton. Bilar, som omfattas av producentansvaret, kan utan ersättning lämnas till auktoriserade bilskrotar. Vid skrotning av bilar tas först farligt avfall omhand. Därefter demonteras bilarna för återanvändning och materialåtervinning. Det som sedan är kvar av bilarna fragmenteras för vidare materialåtervinning samt förbränning med energiåtervinning. Tillverkare och importörer av bilar i Sverige samverkar genom BIL Sweden med vissa auktoriserade bilskrotar för att uppfylla kraven på producentansvar. Merparten av bilarna skrotas dock vid andra auktoriserade bilskrotar. Elektriska och elektroniska produkter Hushåll kan lämna in elektriska och elektroniska produkter på någon av återvinningscentralerna (ÅVC) i Kumla eller Hallsberg. Merparten av de elektriska och elektroniska produkterna demonteras, varvid farligt avfall först tas omhand. Därefter kan övrigt material materialåtervinnas eller förbrännas med energiåtervinning. Lysrör, lågenergilampor, kylskåp och frysskåp behandlas i slutna processer. 14 (14)

18 Producenterna har skyldighet att se till att det finns lämpliga insamlingssystem för produkterna och att produkterna tas omhand på ett miljöriktigt sätt. Genom avtal mellan kommunerna och El-Kretsen AB har kommunerna åtagit sig att iordningsställa mottagningsstationer för hushållens elavfall. Mottagningsstationerna utgörs ofta av återvinningscentraler. El-Kretsen ombesörjer transport från återvinningscentralerna och omhändertagande av elavfallet Avfallsmängder I tabell 3 nedan redovisas mängderna avseende de olika avfallsslagen för år 2009, kg per invånare och antal ton. Tabell 3, avfallsmängder år 2009, antal kg per invånare och antal ton Avfallsslag Antal kg / inv Antal ton Returpapper 40, Wellpapp- och 11,04 223* kartongförpackningar Plastförpackningar 3,71 75 Träförpackningar Uppgift saknas Uppgift saknas Metallförpackningar 1,19 24* Glasförpackningar 11, Däck 8, Blybatterier tyngre än 4,00 81* 3 kg Bilar 28, Elektriska och 16, elektroniska produkter Totalt 126,40 kg / inv ton * Uppgifterna bygger helt eller delvis på statistik över områden som kan bestå av flera kommuner, varvid insamlingsresultaten har fördelats jämnt mellan berörda kommuner i förhållande till antalet invånare Problem Vid vissa återvinningsstationer (ÅVS) läggs grovavfall från hushåll. LBC Askersund har i dagsläget ansvaret för att sköta renhållningen på återvinningsstationerna (ÅVS) och får lämna eventuella grovsopor på återvinningscentralen (ÅVC). För närvarande krävs en till två arbetsdagar per vecka för att ta hand om grovavfallet och allmän städning kring återvinningsstationerna (ÅVS). Återvinningsmaterial i hushållssoporna beskrivs i avsnitt Problem. 15 (15)

19 2.4 Övrigt avfall Inledning Med övrigt avfall menas här annat avfall än hushållsavfall och avfall som inte omfattas av producentansvar. Övrigt avfall kan uppdelas utifrån den bransch där avfallet uppstår enligt nedanstående indelning: - jordbruk, jakt och skogsbruk - fiske - utvinning av mineral - livsmedels-, dryckesvaru- och tobaksvaruframställning - textil- och beklädnadsvarutillverkning och textilvaror samt tillverkning av läder och lädervaror - trävarutillverkning - massa-, pappers- och pappersvarutillverkning, förlagsverksamhet och grafisk produktion - tillverkning av stenkolsprodukter, raffinerade petroleumprodukter och kärnbränsle - tillverkning av kemikalier och kemiska produkter av gummi- och plastvaror - tillverkning av icke-metalliska mineraliska produkter - metallframställning och metallvarutillverkning - tillverkning av maskiner som ej ingår i annan underavdelning, tillverkning av el- och optikprodukter samt tillverkning av transportmedel - övrig tillverkning - el-, gas-, ång-, hetvatten- och vattenförsörjning - byggverksamhet - tjänster - återvinning - partihandel med avfallsprodukter och skrot - avloppsrening, avfallshantering, renhållning och liknande Insamling och behandling Det icke branschspecifika industriavfallet transporteras i huvudsak av: Ragn-Sells AB Sita Sverige AB Närkefrakt IL Recycling Service Det källsorterade avfallet mottages av de på marknaden verksamma aktörerna. Avfall som återstår efter källsortering sorteras vid någon 16 (16)

20 sorteringsanläggning och det som ej går att sortera, deponeras på Atleverket, Örebro kommun. I tabell 4 nedan redovisas uppgifter från Sita Sverige AB för år 2009, de avser det avfall som företaget transporterade från olika verksamheter i kommunen. Tabell 4, avfallsmängder, år 2009, antal ton Avfallsslag Antal ton Brännbart avfall 410,30 Osorterat avfall 48,00 Deponi 0,76 Well 339,00 Mjukplast 38,92 Hårdplast 41,73 Blandpapper 15,84 Trä rent 6,95 Trä behandlat 6,01 Metall 114,81 Betong/tegel 3,54 Glas 2,16 Färg/lack/aerosoler 1,34 Glödlampor 1,94 Oljor 2,36 Oljefilter 0,22 Syror 0,04 Lysrör styck, ej kg 1,23 Elektronikskrot 0,69 Tenn/lodpasta 2,00 Totalt 1 038,64 ton Sammanställningar från de övriga aktörerna för borttransport av avfall har inte kunnat erhållas varför fler uppgifter inte är möjligt att redovisa här Avfallsmängder Årligen uppkommer cirka ton avfall på den geografiska yta som utgör Kumla kommun. Nedan redovisas avfallsmängder avseende tillståndspliktiga miljöfarliga verksamheter (med undantag för dem som endast uppvisar en mindre mängd avfall). 17 (17)

21 AGE Skofabriks AB (verkstadsindustri) Tabell 5, avfallsmängder, år 2009, antal ton Avfallsslag Antal ton Brännbart avfall 24,38 Blandskrot 8,52 Papper, wellpapp 8,11 Kontorspapper 1,06 Pallemballage 0,30 Farligt avfall 0,95 Totalt 43,32 ton Akzo Nobel Functional Chemicals AB (övrig organisk kemisk industri) Tabell 6, avfallsmängder, år 2006, antal ton Avfallsslag Antal ton Tvättvatten och vattenbaserad 9,94 moderlut Andra organiska lösningsmedel, 0,61 tvättvätskor och moderlutar Annat avfall 1,99 Totalt 12,54 ton Ericsson AB (elektronikkomponenter, telekommunikation) Tabell 7, avfallsmängder, år 2009, antal ton Avfallsslag Antal ton Wellpapp 109,62 Brännbart avfall 89,72 Trä 54,85 Metall 30,55 Hårdplast 22,82 Elektronikskrot 16,78 Blandpapper 8,47 Mjukplast 7,94 Deponi 3,48 Kabel 2,22 Elkomponenter FA 1,79 Lodpasta 1,78 Sekretess 0,95 Aluminium 0,64 Lösningsmedel 0,42 Färg, lack 0,25 Vigon 0,25 Glas 0,15 18 (18)

22 Batterier osort. 0,12 Lysrör 0,12 Brännbart förbehandlat 0,08 Toner och färgband 0,05 Emulsion 0,04 Totalt 353,07 ton Procordia Food AB (livsmedelsindustri) Tabell 8, avfallsmängder, år 2009, antal ton Avfallsslag Antal ton Övrigt Produktrester för 1 157,00 Kumla reningsverk biogas Produktrester för biogas 600,00 Tekniska Verken Linköping Produktrester för biogas 30,00 Tekniska Verken Jönköping Produktrester för biogas 20,00 Tekniska Verken Eskilstuna Glas 2,00 Plast, hård och mjuk 26,00 Papper, wellpapp 48,00 Brännbart 171,00 Betong 4,00 Byggavfall deponi 8,00 Totalt 1 416,00 ton 1 Tankclean Sweden AB (rengöring av tankcontainers, tankbilar, silotankar och IBC s) Tabell 9, avfallsmängder, år 2009, antal ton Avfallsslag Antal ton Farligt avfall 325,14 Totalt 325,14 ton Schur Pack Sweden AB (kartongförpackningar, reklamtryck) Tabell 10, avfallsmängder, år 2009, antal ton Avfallsslag Antal ton Brännbart avfall 194,60 Deponirest 0,00 Blandad kartong 1 145,06 Well 2,34 1 Produktrester för biogas som går till övriga kommuner utanför Kumla är inte medräknade i totalsumman. 19 (19)

23 Plast 9,46 Plastförpackningar 3,75 Träavfall 99,10 Metallförpackningar 2,10 Skrot, blandat 11,44 Farligt avfall 0,04 Totalt 1467,89 ton Problem När det gäller mängden avfall som källsorteras från stora företag har utvecklingen nått ganska långt, men hos mindre företag är det svårare att få plats med och få ekonomi i hanteringen vilket gör att en del lämnar avfallet till sortering. De stora företagen är intressanta för de insamlande företagen för att hitta en helhetslösning när det gäller omhändertagandet av avfallet. Utbildning av personalen i miljöfrågor och källsortering ingår oftast i det upphandlande konceptet för att källsorteringen ska fungera bra. Det erbjuds även möjligheter att överlåta sorteringen av avfallet, genom att det osorterade avfallet sorteras på en central sorteringsanläggning. Hushållsavfall som finns på dessa företag slängs oftast i osorterade containrar och hamnar utanför kommunen vilket inte är rätt väg att gå, utan i de fallen är det viktigt att information når ut till företag och externa insamlande företag om att hushållsavfallet är ett kommunalt ansvar och att kärl ska finnas hos varje företag eller motsvarande. Tekniska kontoret bör, med hjälp av miljökontoret, informera företag om vad som gäller kring hanteringen av hushållsavfall. 2.5 Anläggningar för återvinning och bortskaffande av avfall Insamlande företag i regionen är bland annat följande: Ragn-Sells AB Sita Sverige AB Stena recycling AB IL Recycling Service AB Nemax AB Utöver dem finns ett antal mindre företag som framförallt är inriktade på att köra/tömma containrar hos företagen i regionen. 20 (20)

24 2.5.1 SAKAB Fastighet: Norrtorp 5:3 SNI-kod: , behandling och bortskaffande av avfall. Avfall som hanteras: De flesta slag av farligt avfall. De farliga ämnena är antingen organiska (till exempel PCB) eller o-organiska (till exempel kadmium). Metod för återvinning och bortskaffande: Organiska ämnen bryts ner antingen genom att de förbränns i förbränningsanläggningarna eller via biologiska jordbehandlingsmetoder. O-organiska ämnen överförs ofta i stabil form. O-organiskt avfall från förbränning, jordbehandling och kemisk fällning läggs i SAKAB:s deponi för farligt avfall. Även hushållsavfall och olika slag av industriavfall behandlas i förbränningsanläggning (se tabell nedan). Tillåtna mängder enligt tillstånd: Se tabell nedan. Mottagna mängder: Se tabell nedan. Tabell 11, tillståndsgiven och faktisk produktion, år 2009, antal ton Avfallsslag Tillståndsgiven behandling, antal Faktisk behandling år 2009, antal ton ton Våtkemisk , ,00 behandling Stabilisering, 1,00 0,93 solidifering och deponering av avfall med en kvicksilverhalt mellan 100 0ch mg/kg TS, som mängd kicksilver Annan behandling 3 500,00 34,00 och mellanlagring av kvicksilverhaltigt avfall än stabilisering, solidifering och deponering Förbehandling av 500,00 0,00 PCB-avfall Förbehandling av annat avfall än PCBoch kvicksilverhaltigt avfall Utan mängdbegränsning En stor del av det behandlade avfallet har förbehandlats innan det behandlats på annat sätt, 21 (21)

25 Behandling genom termisk avdrivning, jordtvätt och/eller biologisk behandling av förorenade jordmassor och annat o-organiskt avfall Indunstning av förorenat vatten Förbränning i WTE1 och WTE2 Deponering (som genomsnitt på två år) mängden mäts inte , , , , , , , , Återvinningscentralen i Kvarntorp Fastighet: Kvarntorp 1:5 SNI-kod: Anläggning för mellanlagring av avfall om den totala avfallsmängden är större än 10 ton men högst ton vid något enskilt tillfälle. SNI-Kod Anläggning för mellanlagring av farligt avfall som utgörs av uttjänta motordrivna fordon eller om mängden avfall inte vid något tillfälle uppgår till 1. mer än 5 ton oljeavfall. 2. mer än 10 ton blybatterier. 3. mer än 100 ton elektriska eller elektroniska produkter. 4. mer än 30 ton impregnerat trä, eller 5. mer än 1 ton annat farligt avfall Den mottagna mängden vid återvinningscentralen ryms i detta. Avfall som hanteras: Avfallsslag som mottages på återvinningscentralen beskrivs i avsnitt 2.2 Hushållsavfall och 2.3 Producentansvarsavfall. Metod för återvinning och bortskaffande: Beskrivs i ovan nämnda avsnitt. Tillåtna mängder enligt tillstånd: Se beskrivning ovan. Mottagna mängder: Se avsnitt Avfallsmängder. 22 (21)

26 2.5.3 Ekholms bildemontering Fastighet: Kvarntorp 1:9, 1:11 och 1:17 SNI-kod: Avfall som hanteras: Bolaget tar emot så kallade försäkringsbilar, men även andra försäkringsfordon såsom mopeder och tunga bilar. I verksamheten har således även andra motorfordon än skrotbilar tagits emot. Till antalet utgör de en minoritet men om det är fråga om tunga lastbilar eller bussar kan ett stort samlat tonnage uppnås. Verksamheten ger upphov till åtskilliga slag av avfall främst vätskor från de demonterade fordonen. Även däck och förbrukade batterier uppkommer i stora kvantiteter, dock huvudsakligen från skrotbilarna. De lämnas till behöriga återvinnare. Metod för återvinning och bortskaffande: Motordrivna fordon, även skrotbilar, som tas emot för skrotning ställs upp på en hårdgjord yta (betong) eller tas omedelbart in i en demonteringshall, där fordonet efter en inspektion och ett test dräneras på samtliga vätskor. Vätskor, oljor och demonterade bildelar förvaras i överensstämmelse med i bilskrotningsförordningen, vilket innebär att de bland annat förvaras under tak i ett låsbart utrymme och på ett tätt underlag som är invallat och avloppslöst. Tillåtna mängder enligt tillstånd: Högst 200 ton uttjänta motordrivna fordon som inte utgörs av skrotbilar enligt bilskrotsförordningen får tas emot per år. Mottagna mängder: 346 utfärdande skrotintyg år LT:s Järn och Metall Fastighet: Vissberga 15:1 SNI-kod: Avfall som hanteras: Bilar Metod för återvinning och bortskaffande: Tar bort miljöfarliga oljor, bilarna pressas sedan. Tillåtna mängder enligt tillstånd: Ingen uppgift Mottagna mängder: Ingen uppgift 23 (23)

27 2.5.5 Kumla avloppsreningsverk Fastighet: Lästen 2 SNI-kod: Avfall som hanteras: Avloppsvatten från hushåll och verksamheter i kommunen. Metod för återvinning och bortskaffande: Behandling av avloppsvatten från hushåll och verksamheter i kommunen med mekanisk rening, biologisk rening samt fosforrening. Tillåtna mängder enligt tillstånd: PE Mottagna mängder: Cirka PE (varav PE från industrin) Econova Energy Fastighet: Hällabrottet 2:18 SNI-kod: 20.40, 39.90, Avfall som hanteras: Returträ Metod för återvinning och bortskaffande: Lagras och flisning av returträ. Tillåtna mängder enligt tillstånd: Anläggning för mellanlagring av avfall om den totala avfallsmängden är större än 10 ton men högst ton vid något enskilt tillfälle. Mottagna mängder: Ingen uppgift 24 (24)

28 3. Övergripande miljömål 3.1 Nationella miljökvalitetsmål Riksdagen har antagit 16 nationella miljökvalitetsmål, för vilka målåret är Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. Det innebär att påverkan på miljön ska ha reducerats till nivåer som är långsiktigt hållbara. De miljökvalitetsmål som berör avfallshantering är främst - Begränsad klimatpåverkan - Bara naturlig försurning - Giftfri miljö - Skyddande ozonskikt - Ingen övergödning - God bebyggd miljö Respektive miljökvalitetsmål behandlas under avsnitt 3.2 Regionala miljömål. Den nuvarande målstrukturen för miljöarbetet har två nivåer: - miljökvalitetsmål som definierar det tillstånd som miljöarbetet ska sikta mot och - delmål för miljökvalitetsmålen som anger att en viss miljökvalitet ska vara uppnådd eller att förändringar ska vara genomförda vid en viss tidpunkt för att miljökvalitetsmålen ska kunna uppnås inom en generation. Flertalet av de nu gällande delmålen har målår Att inte fler delmål med senare målår omnämns beror på att miljömålsstrukturen har varit föremål för översyn. Riksdagen har nu, i enlighet med vad som föreslogs i propositionen (2009/10:155) Svenska miljömål för ett effektivare miljöarbete, bland annat beslutat om - en ny målstruktur för miljöarbetet - att ett generationsmål införs som anger inriktningen för den samhällsomställning som behöver ske inom en generation för att nå miljökvalitetsmålen - att de nuvarande delmålen ersätts med etappmål som anger steg på vägen till generationsmålet och miljökvalitetsmålen 25 (25)

29 Kumla kommun har tagit fram ett förslag till klimatprogram. Detta syftar till att ge en överskådlig och samlad bild av kommunens bidrag till klimatpåverkan samt hur vi ska uppnå det nationella miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Klimatprogrammet omfattar en inventering av nuvarande utsläpp av koldioxid avseende de kommunala verksamheterna och bolagen. En kartläggning över energianvändningen samt en analys över möjligheterna att minska antalet utsläppskällor har också gjorts. Utifrån dessa uppgifter har mål och etappmål för Kumla kommun formulerats. De prioriterade åtgärderna som är kopplade till de här målen presenteras i handlingsplanen som ansluter till programmet. 3.2 Regionala miljömål De regionala miljömålen har anpassats till länets förhållanden och kan avvika från de nationella delmålen. Här redovisas de regionala miljömål som är av särskild betydelse för avfallshantering. De regionala miljömålen har lagts in under det nationella miljökvalitetsmål som det sorterar under Begränsad klimatpåverkan - År 2010 ska utsläppen av de sex växthusgaserna i Örebro län ha minskat med 5 procent från 2000 års nivå. Målet ställer högre krav på reducering av utsläpp än det nationella. - Utsläpp av koldioxid från transportsektorn ska år 2010 ha stabiliserats på 2000 års nivå och därefter ha minskat med 20 procent fram till år Eget regionalt mål som fram till år 2010 ställer lägre krav på utsläppsreduktion än transportsektorns nationella mål om att nå ner till 1990 års nivå. Målet innebär en minskning av utsläppen med ca 5 procent mellan åren 2004 och Bara naturlig försurning och Ingen övergödning - År 2010 ska utsläppen av kväveoxider från trafiken i Örebro län ha minskat med 40 procent från 2000 års nivå. Eget regionalt mål Giftfri miljö - Risken för spridning av läkemedelsrester i miljön ska minska. Eget regionalt mål. 26 (26)

30 - Vid förorenade områden i Örebro län som innebär akuta risker vid direktexponering och sådana områden som idag, eller inom en nära framtid, hotar betydelsefulla vattentäkter eller värdefulla naturområden ska undersökningar vara påbörjade vid utgången av år Områdena ska vid behov vara åtgärdade vid utgången av år Målet skiljer sig från det nationella i delen som anger att undersökningar ska vara påbörjade vid utgången av år I övrigt samma som gäller nationellt. - Åtgärder ska under perioden vara genomförda vid i genomsnitt tre prioriterade förorenade områden per år, så att miljöproblemet i sin helhet i huvudsak kan vara löst allra senast år Målet överensstämmer med det nationella målet men med tillägget: vid i genomsnitt tre prioriterade förorenade områden per år Skyddande ozonskikt - År 2010 ska utsläpp av ozonnedbrytande ämnen till största delen ha upphört. Målet överensstämmer med det nationella delmålet Ingen övergödning - Senast år 2010 ska de vattenburna utsläppen av kväveföreningar från mänsklig verksamhet ha minskat med minst 30 procent från 1995 års nivå. Målet överensstämmer med det nationella delmålet God bebyggd miljö God bebyggd miljö innebär i ett generationsperspektiv bland annat att den totala mängden avfall och dess farlighet minskar, samt att avfall och restprodukter sorteras så att de kan behandlas efter sina egenskaper och återföras i kretsloppet i ett balanserat samspel mellan bebyggelsen och dess omgivning. - Den totala mängden deponerat avfall exklusive gruvavfall ska minska med minst 50 procent till år 2005 räknat från 1994 års nivå. Målet överensstämmer med det nationella delmålet. Det nationella delmålet, att den totala mängden genererat avfall inte ökar under samma tidsperiod, ingår inte i det regionala målet på grund av brist på uppföljningssystem. 27 (27)

31 - Senast år 2010 ska minst 40 procent av hushållsavfallet återvinnas genom materialåtervinning. Målet motsvarar det nationella men utan biologisk behandling. Procentandelen är därför 10 procentenheter lägre än i det nationella. - Utsorteringen av farligt avfall från hushållen ska förbättras mellan åren Eget regionalt mål. - Senast år 2010 ska minst 35 procent av matavfallet från länets hushåll, restauranger, storkök och butiker återvinnas genom biologisk behandling. Målet avser källsorterat matavfall till såväl hemkompostering som central behandling. Målet överensstämmer med det nationella delmålet. - Senast år 2010 ska matavfall och därmed jämförligt avfall från länets livsmedelsindustrier med mera återvinnas genom biologisk behandling. Målet avser sådant avfall som förekommer utan att vara blandat med annat avfall och är av sådan kvalitet att det är lämpligt att efter behandling återförs till växtodling. Målet överensstämmer med det nationella delmålet. - Senast år 2010 finns en regional strategi för hur fosforföreningar i avlopp kan tas tillvara på ett säkert sätt. Eget regionalt mål som bygger på det nationella målet Senast år 2015 ska minst 60 procent av fosforföreningarna i avlopp återföras till produktiv mark, varav minst hälften bör återföras till åkermark. 3.3 Kommunala miljömål Begränsad klimatpåverkan Delmål Utsläppen av växthusgaser per invånare i Kumla kommun ska vara på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig. Indikator Mäts genom koldioxidutsläpp från fossila bränslen inom kommunen som geografisk yta (ton/invånare, ton/industrisektor, ton/övriga sektorer). 28 (28)

32 3.3.2 Frisk luft Delmål Transporter och transportanläggningar ska lokaliseras och utformas så att de inte utgör hälso- eller säkerhetsrisker eller i övrigt är störande för miljön Giftfri miljö Delmål Efterbehandlingen av Kvarntorpsområdet ska fortsätta. Indikator Andelen godkänt avloppsslam avseende metallförekomster. Tungmetaller i utgående avloppsvatten. Åtgärder I detaljplan ställa krav på undersökning/exploatering i områden som misstänks vara förorenade. Genom huvudmannaskap driva angelägna saneringsarbeten när det saknas ansvarig verksamhetsutövare/markägare Skyddande ozonskikt Delmål År 2010 ska användandet av ozonnedbrytande ämnen ha upphört i alla kommunala anläggningar med undantag för enhetsaggregat med max 900 gram köldmedia. Kumla kommuns egna åtgärder Verka för att ozonnedbrytande ämnen inte längre används i kommunala anläggningar. Indikator Installerad mängd ozonnedbrytande ämnen i Kumla kommuns egen verksamhet. 29 (29)

33 3.3.5 Ingen övergödning Delmål År 2010 ska minst 75 procent av all fosfor i avloppsvattnet återanvändas som näringsämne. Åtgärd Reningsverket bör ha infört åtgärder för fosforanvändningen (senast år 2010). Indikator Kväve- och fosforhalter i utgående avloppsvatten från kommunens avloppsreningsverk God bebyggd miljö Delmål Senast år 2010 ska minst 50 procent av matavfallet från restauranger, storkök och butiker genomgå biologisk behandling. Åtgärd Samråda om utformningen av insamlingssystemet för avfall som omfattas av producentansvar. Kommunerna informerar lokalt Ökad källsortering hos kund Verksamheten ska utvecklas mot mer källsortering hos kund, det vill säga att restavfallet ska minska. Restavfall per invånare ska minska från dagens nivå (260 kg/invånare). 30 (30)

34 4. Mål och åtgärder 4.1 Hushållsavfall Målet för hushållsavfall år 2014 är att den totala mängden avfall och dess farlighet ska minska. Avfallet ska sorteras och behandlas på de sätt som är bra för miljön, till exempel genom återbruk, återvinning och energiutvinning. Förbudet att deponera brännbart avfall och organiskt avfall har sedan år 2002 respektive år 2005 hjälpt till att minska mängden till deponin. Den totala mängden hushållsavfall till förbränning ska inte uppgå till mer än 170 kg/invånare. Åtgärd: Renhållningsverket kommer från och med den 1 april 2011 att erbjuda hushållen insamling av matavfall. Det innebär att matavfallet separeras från restavfallet. Anslutningsgraden till den nya tjänsten förväntas uppgå till: 2012: 35 procent 2014: 50 procent 2016: 75 procent Komposthämtning (med brun tunna) kommer att utföras var 14:e dag för hushållen och var 14:e dag eller varje vecka för restauranger/skolor. Restavfallet kan då hämtas var 14:e dag eller var 4:e vecka, för företag/skolor sker hämtning 1-3 ggr/vecka eller var 14:e dag. Information om komposthämtning och om kravet på renlighet i kompostmaterialet ska ges hushållen. Kompostmaterialet kommer att transporteras till reningsverket för rötning. Den rötgas som där framställs i dagsläget kommer att öka i volym när insamling av matavfall påbörjas. Rötgasen kommer att användas för att energiförsörja reningsverket. Renhållningstaxan kommer att utökas med uppgifter om komposthämtning och om möjligheten till 14-dagarshämtning alternativt månadshämtning. Uppföljning: Avstämning ska ske genom invägd vikt från sopbilarna. Säkerställa tjänster och abonnemang som renhållningsverket erbjuder genom märkning och körsystem 31 (31)

35 Åtgärd: Taggning (RFID-märkning) Märkning av sopkärl med id-bricka, för att på sikt kunna registrera tömningar som ett kvalitetssäkringsverktyg (när och vid vilken tid). Registrering av samtliga kärl/kunder (uppdatering av kundregistret). Använda sig av programmet EDP-Mobile för att underlätta logistik/körning. Kräver RFID-system för att kunna registrera tömningar och samtidigt ha körplanering/registrering i bilarna. Uppföljning: Förändring av antalet abonnenter Förändring av ekonomin Minska antal körningar vid tömning av markbehållare Åtgärd: Tömma markbehållare med sopbil i stället för med lastbil. I dagsläget körs detta avfall med lastbil. Sopbilen komprimerar soporna och vinsten är att antalet resor till tömningsstället minskas radikalt. Trenden är tydlig att antalet markbehållare kommer att öka. Det är ett effektivt system för att samla in restavfall/matavfall på en liten yta. Med hjälp av ett integrerat vägningssystem är det lätt att följa upp och fakturera enskild markbehållare. Uppföljning: Minskade transporter för tömning av sopbilar/lastbilar. Minska utsläppen från sopbilarna Åtgärd 1: Nya insamlingsfordon ska vara drivna av förnyelsebara drivmedel. Utmaning: Det finns för närvarande inget tankställe i kommunen för fordonsgas. Kontakt har tagits med samtliga mackinnehavare där kommunens planer avseende inköp av fordon har förmedlats liksom en önskan om att tankställen tillskapas. Åtgärd 2: Sidlastare som stadsbil. Med sidlastande sopbil så kan fler sopkärl tömmas per arbetsdag. 32 (32)

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehållet i en kommunal avfallsplan och länsstyrelsens sammanställning; Utkom från trycket den 30

Läs mer

Bilaga 7. Begreppsförklaringar

Bilaga 7. Begreppsförklaringar Bilaga 7 sförklaringar Avfallsplan 2012-2015 för Lomma kommun 2010-12-01 sförklaring och definitioner Avfall Avfall Web Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avslutade deponier

Läs mer

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning

Underlag till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Underlag till Länsstyrelsens sammanställning 1(5) 1 Administrativa uppgifter Kommuner: Nyköping och Oxelösund År: 2010 Datum när planen antogs: 2012-XX-XX (Nyköping) och 2012-XX-XX (Oxelösund)

Läs mer

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen

Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Bilaga 7 Sammanställning till länsstyrelsen Sammanställning till länsstyrelsen 1 (12) Innehåll 1 Administrativa uppgifter... 3 2 Kommunens befolkning och struktur... 4 3 Avfall som kommunen ansvarar för...

Läs mer

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning

Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning Bilaga 7 Uppgifter till Länsstyrelsens sammanställning 1 Grums kommun 1.1 Administrativa uppgifter Kommun: Grums kommun År: 2017-2027 Datum när planen antogs: 2017-02-23 KF 7 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan

Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen. Bilaga till Avfallsplan Bilaga 5. Uppgifter till länsstyrelsen Bilaga till Avfallsplan 2016-2019 2 1 Administrativa uppgifter Kommun Norrtälje kommun År 2016-2019 Datum när planen antogs Ansvarig nämnd 2016-XX-XX, statistik som

Läs mer

Informationsmöte Renhållningsordning

Informationsmöte Renhållningsordning Informationsmöte Renhållningsordning Renhållningsordningen består av renhållningsföreskrifter och en avfallsplan Samrådstid: 1 september till 15 oktober Renhållningsordning Riksdagen har beslutat att varje

Läs mer

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH

BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH BILAGA 5. SAMMANSTÄLLNING AV NATIONELLA OCH REGIONALA MILJÖMÅL SOM BERÖR AVFALL NATIONELLA MILJÖMÅL Det övergripande målet för miljöarbetet är att vi till nästa generation, det vill säga med sikte på år

Läs mer

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle

Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Bilaga 1, Samrådsredogörelse Presentationsmaterial Plan för avfallshantering i ett hållbart samhälle Nu gör vi en gemensam avfallsplan för SÖRAB kommunerna Ett nytt angreppssätt som är kraftfullt och berör

Läs mer

Uppgifter till Länsstyrelsen

Uppgifter till Länsstyrelsen Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Uppgifter till Länsstyrelsen Bilaga 5 1 Avfallsplan Orust kommun 2017-2021 Administrativa uppgifter Kommun Orust kommun År 2017-2021 Datum när planen antogs Ansvarig

Läs mer

1. Administrativa uppgifter

1. Administrativa uppgifter Avfallsplan för Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner Bilaga 6, Underlag till Länsstyrelsens sammanställning När avfallsplanen har antagits ska den beslutande myndigheten eller kommunen i ett

Läs mer

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion

Avfallsplan för Eskilstuna kommun kortversion Avfallsplan 2018-2022 för Eskilstuna kommun kortversion Beslutad av kommunfullmäktige 14 december 2017 Vår vision Året är 2022. I Eskilstuna arbetar vi aktivt med att minska mängden avfall. Begagnade produkter

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Vellinge.se TYG PÅSE FÖREBYGGANDE RE FILL LOPPIS ÅTERANVÄNDA DEPONI MATERIALÅTERVINNA ENERGIÅTERVINNA Grafik: Sysav DEPONERING Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid

Läs mer

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun

Antagen: 2015-XX-XX. Avfallsplan. Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena. Karlskoga kommun Antagen: 2015-XX-XX Avfallsplan Bilaga 4 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Karlskoga kommun Bilaga 5 Nulägesbeskrivning av kommunen och avfallsflödena Folkmängd och boendeform i Karlskoga

Läs mer

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen

Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Bilaga 3 Miljöbedömning av avfallsplanen Innehåll 1 Inledning...3 1.1 Bakgrund, syfte...3 1.2 Nollalternativ, om planen inte realiseras...3 1.3 Planalternativet...3 2 Nationella, regionala och lokala miljömål

Läs mer

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall.

Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Människan i centrum Avfallshanteringen ska utgå från människans behov och vara anpassad både till den som lämnar och den som hämtar avfall. Det innebär att insamlingen ska vara enkel, lätt att förstå och

Läs mer

Musik, sport och matsmarta tips

Musik, sport och matsmarta tips Företag Musik, sport och matsmarta tips 64 Företag Avfall, en fråga som berör alla 65 Organisation och ansvar Organisation och ansvar Avfallsfrågor berör alla i samhället. Många aktörer arbetar med avfallsfrågor

Läs mer

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan

Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan Grums, Kil, Hammarö och Forshaga kommuner Sida 1 av 5 Bilaga 3 Uppföljning av föregående avfallsplan 2009-2012 Mål 1: Minskade avfallsmängder Mängden säck- och kärl avfall till förbränning skall minska

Läs mer

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020

Lokalt tillägg för Lerums kommun till avfallsplan A2020 [Klicka här och skriv datum] Samhällsbyggnad Innehåll 1 Inledning 5 2 Nuvarande avfallshantering 6 2.1 Kommunen...6 2.2 System för kommunens avfallshantering...6 2.2.1 Renova...6 2.2.2 Insamlingsentreprenörer...7

Läs mer

Varför en avfallsplan?

Varför en avfallsplan? Varför en avfallsplan? Enligt miljöbalken är varje kommun skyldig att ha en avfallsplan. Planen ska omfatta allt slags avfall men fokuserar på det avfall som kommunen ansvarar för. Planen beskriver kommunernas

Läs mer

mer med Förslag till nationellt miljömål.

mer med Förslag till nationellt miljömål. Bilaga 6 Uppföljning av föregående avfallsplan från år 2010 Detta är en uppföljning och utvärdering av föregående avfallsplan och avser utveckling till och med. Källa: Statistik från Sigtuna kommun och

Läs mer

Du som hanterar livsmedel

Du som hanterar livsmedel Miljö- och hälsoskydd Du som hanterar livsmedel så här gör du med ditt avfall Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. För att påverkan på miljön ska bli så liten som möjligt

Läs mer

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning

Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning Bilaga 4 Miljömål och lagstiftning 1 MILJÖMÅL INOM EU Styrmedel och åtgärder på avfallsområdet utvecklas idag i många fall gemensamt inom EU. Målsättningar och strategier på övergripande europeisk nivå

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB

Miljö och Vatten i Örnsköldsvik AB OM MIVA Miva () ett kommunalt bolag Bildades 2009, tidigare Tekniska kontoret Domsjö Vatten AB är ett helägt dotterbolag till Miva Miva omsätter cirka 200 miljoner kronor och har drygt 100 medarbetare

Läs mer

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan

Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan Lätt att göra rätt! så tar vi hand om ditt avfall! En kortversion av Strängnäs kommuns avfallsplan 2 / Avfallsplan Vem ansvar för vad? Kommunens ansvar Det är kommunen som ansvarar för att samla in och

Läs mer

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN

2. MILJÖKONSEKVENSER AV MÅL I AVFALLSPLANEN Bilaga till avfallsplaneförslag 2009-09-07 Miljökonsekvensbeskrivning Avfallsplan för Skellefteå kommun BAKGRUND Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning Bilaga 1 Nulägesbeskrivning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Fakta om... 3 1.1 Invånarantal... 3 1.2 Ålderfördelning... 3 1.3 Hushåll... 3 1.4 Boendefördelning... 4 1.5 Näringsliv... 4 2 Avfallsmängder i... 5 2.1.1

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Renhållaren = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden BILAGA 2 SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL = Sigtuna kommun, Stadsbyggnadskontoret, Renhållningen MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/

Läs mer

Avfallsplan. Gislaveds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170

Avfallsplan. Gislaveds kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170 Avfallsplan Gislaveds kommun Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-15 170 Förord Gislavedskommunpåbörjadearbetetmeddennaavfallsplanunderhösten2009.Arbetet inleddesmedenbeskrivningochanalysavnulägetkommunensamtenuppföljningavden

Läs mer

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER

BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER BILAGA 1 HANDLINGSPLAN MED AKTIVITETER I denna bilaga presenteras aktiviteter för att uppnå målen i avfallsplanen. Syftet med aktiviteterna är bland annat att minska mängden avfall och att omhändertagandet

Läs mer

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR?

FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? FASTIGHETSNÄRA HÄMTNING AV FÖRPACKNINGSAVFALL OCH RETURPAPPER ETT KOMMUNALT ANSVAR? Björn Nordlund, utredare Villaägarnas Riksförbund 1. SAMMANFATTNING 3 2. KOMMUNER SOM HAR ETT UTBYGGT SYSTEM FÖR FASTIGHETSNÄRA

Läs mer

Anvisning om sortering och paketering av avfall ANTAGEN I AVFALLSNÄMNDEN DEN XX XXXXXXX 2010

Anvisning om sortering och paketering av avfall ANTAGEN I AVFALLSNÄMNDEN DEN XX XXXXXXX 2010 Anvisning om sortering och paketering av avfall ANTAGEN I AVFALLSNÄMNDEN DEN XX XXXXXXX 2010 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 SORTERING AV AVFALL... 5 2 FARLIGT AVFALL... 5 2.1 Impregnerat trä... 6 2.2 Asbest...

Läs mer

Avfallsplan för Filipstads kommun 2010-2027. Bilagor

Avfallsplan för Filipstads kommun 2010-2027. Bilagor Avfallsplan för Filipstads kommun 2010-2027 Bilagor 1 Nuvarande avfallssituation I vår kommun ansvarar kommunstyrelsens teknikutskott för avfallshanteringen. Tillsynen av verksamheten enligt Miljöbalken

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning REMISS 100928

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning REMISS 100928 Bilaga 3 Nulägesbeskrivning REMISS 100928 Avfallsplan 2011-2015 för Staffantorps kommun 2010- Innehållsförteckning 1 Geografiskt läge, befolkningsutveckling och näringsliv... 3 2 Avfallsmängder, insamling

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

Avfallsplan för Degerfors kommun. Vår gemensamma vision

Avfallsplan för Degerfors kommun. Vår gemensamma vision Avfallsplan för Degerfors kommun Regionallt avfallssamarbete i östra Värmland mellan Degerfors Kommun, Karlskoga Kommun, Kristinehamns Kommun, Mariestads kommun, Filipstads kommun, Storfors Kommun och

Läs mer

Bilaga 2. Uppföljning av nuvarande avfallsplan

Bilaga 2. Uppföljning av nuvarande avfallsplan Bilaga 2 av nuvarande avfallsplan Vindelns kommuns nu gällande avfallsplan är från 1993, antagen i fullmäktige 1993-11- 15 är ålderstigen och målen som då var uppsatta är uppfyllda. Beskrivning om målen

Läs mer

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning UTKAST 100608

Bilaga 3. Nulägesbeskrivning UTKAST 100608 Bilaga 3 Nulägesbeskrivning UTKAST 100608 Avfallsplan 2011-2015 för Vellinge kommun 2010-XX-XX 1 (9) Innehållsförteckning 1 Geografiskt läge, befolkningsutveckling och näringsliv... 3 2 Avfallsmängder,

Läs mer

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera?

Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? 2019-05-07 - Vad är DalaAvfall - Avfallsplanen - Ny lagstiftning - Vad händer med avfallet, varför sortera? DalaAvfall är ett samverkansorgan mellan kommunernas avfallsverksamheter med ansvar för hushållsavfall

Läs mer

Vart tar avfallet vägen?

Vart tar avfallet vägen? Vart tar avfallet vägen? Hushåll När du sorterar ditt avfall gör du en insats för bättre miljö och mindre resursförbrukning. Här har vi samlat de vanligaste avfallsslagen och beskrivit vad som händer efter

Läs mer

Avfallsplan

Avfallsplan Renhållningsordning Avfallsplan 2018-2022 Bilaga 1. Miljöbedömning Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Bakgrund... 3 Bedömningsgrunder och avgränsning... 3 Alternativ... 5 Nollalternativ... 5 Planalternativ...

Läs mer

Bilaga 3 Organisation och ansvar

Bilaga 3 Organisation och ansvar Bilaga 3 Organisation och ansvar Innehåll 1 Organisation och ansvarsfördelning inom avfallshanteringen... 3 2 Den kommunala organisationen i vår region... 4 2.1 Kommunalförbundet... 4 2.2 Kommunerna Gävle,

Läs mer

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG

KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR ASKERSUND, HALLSBERG, LAXÅ, LEKEBERG 2017-2020 FÖRORD Denna avfallsplan är framtagen av Sydnärkes kommunalförbund för alla medverkande kommuner i enlighet med 41 15 kap miljöbalken

Läs mer

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning

REGIONAL AVFALLSPLAN // BILAGA 4. Regional avfallsplan Bilaga 4: Miljöbedömning Regional avfallsplan 2019 2023 Bilaga 4: Miljöbedömning 1 Bilaga 4. Miljöbedömning Bakgrund Enligt 6 kap. miljöbalken ska en miljöbedömning genomföras vid upprättande av planer som krävs enligt lag och

Läs mer

Avfallsplan för Tierps kommun 2 maj 2018 BILAGA 2 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE AV AVFALL

Avfallsplan för Tierps kommun 2 maj 2018 BILAGA 2 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE AV AVFALL BILAGA 2 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE AV AVFALL 1 ANLÄGGNINGAR FÖR ÅTERVINNING OCH BORTSKAFFANDE AV AVFALL Här beskrivs översiktligt de viktigaste anläggningarna för hantering av avfall

Läs mer

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009)

1 (2) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Indatarapport - Mariestad - Insamling (2009) Insamlade mängder I1 : Kärl- och, inkl matavfall I2 : Grovavfall från ÅVC och separat insamlade mängder grovavfall I6 : Förpackningar och tidningar som samlas

Läs mer

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 REFILL 1,5 l MJÖLK STOR- PACK MIN KASSE TIDNING Second Hand ÅTERANVÄNDA MINIMERA DEPONERA ÅTERVINNA ENERGI ÅTERVINNA MATERIAL Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 Reviderad 2014 En

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Köping kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Köping kommun Avfallstaxa Köpings kommun Antagen av Köpings kommunfullmäktige Taxan gäller från och med 2018-05-01 Allmänt I den här avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER 2013-06-14 OMVÄRLDSBEVAKNING OCH LAGSTIFTNING ATT FÖRHÅLLA SIG TILL I ARBETET MED KOMMUNAL AVFALLSPLAN FÖR BENGTSFORD, DALS-ED. FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 1 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner

Läs mer

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010

Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Avfallsplan för Essunga kommun år 2006-2010 Sammanfattning Avfallsplanen för Essunga kommun har reviderats. Planen sträcker sig från år 2006-2010. Enligt miljöbalken 15 kap 11 ska det i varje kommun finnas

Läs mer

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun

Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Uppdaterad senast 2013-05-16 Avfallsstatistik Oskarshamns kommun Översikt 2009-2012 och fördelning avfallsmängder 2012 Redovisad statistik baseras på statistik från insamling av hushållsavfall från återvinningsstationer,

Läs mer

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun

Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun Förkortad version av Avfallsplan för Robertsfors kommun 2006-02-23 Avfallsplanering Avfallsfrågor är viktiga element i arbetet mot en hållbar utveckling. Avfall uppstår som ett resultat av de olika mänskliga

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö

Utökad källsortering vid. Campus Valla 2005-09-07. Miljö. Miljö Utökad källsortering vid Campus Valla 2005-09-07 Campus Valla - tre sorteringssteg 1. Källsorteringsstationer i verksamheten Upphandlade av institutionerna 3. Källsorteringsrum i kulvert Färdigställda

Läs mer

Bilaga 5 Miljöbedömning

Bilaga 5 Miljöbedömning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 5 Miljöbedömning

Läs mer

En del avfall kan kanske skrivas in under flera kategorier. Undvik det, skriv in avfallet bara där det främst passar in.

En del avfall kan kanske skrivas in under flera kategorier. Undvik det, skriv in avfallet bara där det främst passar in. INVENTERINGSBLANKETT Innan vi kommer och besöker Er är det bra om Ni går igenom det avfall som verksamheten producerar. Fyll i tabellen som börjar på nästa sida efter bästa förmåga och gör en kopia till

Läs mer

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN

BILAGA 4 - UPPFÖLJNING TIDIGARE AVFALLSPLAN Uppföljning av tidigare avfallsplan 2009 2016 Under år 2008 arbetade Karlshamns, Olofströms och Sölvesborgs kommuner fram en gemensam avfallsplan under ledning av Västblekinge Miljö AB (VMAB). Planen fastställdes

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning

Bilaga 4 Lagstiftning Beslutad av: Dokumentansvarig: Renhållningsenheten Dokumenttyp: Välj i listan... Giltighetstid: Välj i listan... Gäller från: Diarienr: KS.2017.203 Ändringsförteckning Datum Ändring Bilaga 4 Lagstiftning

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

Så hanterar vi tillsammans vårt avfall Avfallsplan 2020

Så hanterar vi tillsammans vårt avfall Avfallsplan 2020 Så hanterar vi tillsammans vårt avfall Avfallsplan 2020 Reviderad 2018 Förebygga Återanvända Återvinna material Återvinna energi Deponera www.umea.se/kommun 2 En strävan efter att vara hållbar Alla kommer

Läs mer

Ordlista Utöver dessa definitioner gäller i tillämpliga fall definitioner enligt miljöbalken 15 kap. samt avfallsförordningen (2001:1063).

Ordlista Utöver dessa definitioner gäller i tillämpliga fall definitioner enligt miljöbalken 15 kap. samt avfallsförordningen (2001:1063). Ordlista Utöver dessa definitioner gäller i tillämpliga fall definitioner enligt miljöbalken 15 kap. samt avfallsförordningen (2001:1063). Aerob behandling Anaerob behandling Aska Avfall Avfallshantering

Läs mer

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun.

Hämtning och bortforsling av slam från hushåll sker genom Heby kommun eller av entreprenör anlitad av Heby kommun. RENHÅLLNINGSTAXA FÖR HEBY KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige. ALLMÄNT Denna taxa träder i kraft 2017-01-01. Taxan avser de avgifter som enligt 27 kap. 4-6 Miljöbalken får uttagas av kommun för täckande

Läs mer

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner

Avfallsplan år Säffle och Åmåls kommuner Avfallsplan år 2017 2022 Säffle och Åmåls kommuner 1 Inledning Kommunens renhållningsordning omfattas av avfallsplan och renhållningsföreskrift. I avfallsplanen anges mål som kommunens renhållningsverksamhet

Läs mer

Avfallshantering i verksamheter. Linda Vikström Miljökontoret

Avfallshantering i verksamheter. Linda Vikström Miljökontoret Avfallshantering i verksamheter Linda Vikström Miljökontoret p Vilka sorteringskrav finns? p Verksamhets resp. hushålls? p Egen transport Vad är? Definition: Med avses varje föremål, ämne eller substans

Läs mer

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020

Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 REFILL 1,5 l MJÖLK STOR- PACK MIN KASSE TIDNING Second Hand ÅTERANVÄNDA MINIMERA DEPONERA ÅTERVINNA ENERGI ÅTERVINNA MATERIAL Så tar vi hand om ditt avfall i framtiden Avfallsplan 2020 En strävan efter

Läs mer

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning

Bilaga 1 Nulägesbeskrivning Laxå januari 2013 Bilaga 1 Nulägesbeskrivning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Fakta om Laxå kommun -----------------------------------------------------------------2 1.1. Invånarantal 2 1.2. Ålderfördelning 2

Läs mer

BILAGA 2 Uppföljning av mål i föregående avfallsplan år 2013 AVFALLSPLAN 2018

BILAGA 2 Uppföljning av mål i föregående avfallsplan år 2013 AVFALLSPLAN 2018 BILAGA 2 Uppföljning av mål i föregående avfallsplan år 2013 AVFALLSPLAN 2018 FÖR ESKILSTUNA Arbetsmaterial 2017 04 25 I Eskilstuna kommuns avfallsplan 2013 antogs 18 delmål i linje med det övergripande

Läs mer

Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning

Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till avfallsplan 2010-04-22 Bilaga 1: Miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Enligt bestämmelser i miljöbalken (1998:808), kap 6 samt föreskrifter från Naturvårdsverket (NFS 2006:6) ska en miljöbedömning

Läs mer

Effektivt resursutnyttjande

Effektivt resursutnyttjande Nu sorterar vi mer! Avfallsplan för dig som bor och arbetar i kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna i samarbete med SÖRAB. Effektivt

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM

ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM ÅTERVINNiNg SATT I SYSTEM Det har hänt mycket på avfallsfronten. Till mitten av 1800-talet slängde människor sina sopor lite varstans utan att någon protesterade. Kanske klagades det på stanken, men annars

Läs mer

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning

Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan Sammanfattning Uppföljning av mål och åtgärder i avfallsplan 2014-2017 Sammanfattning Förklaring av symboler et är uppfyllt i nuvarande avfallsplan et är delvis uppnått i nuvarande avfallsplan et är inte uppnått i nuvarande

Läs mer

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall

Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall Du som hanterar livsmedel - så gör du med ditt avfall 2018-12-04 Så gör du med ditt avfall - ditt ansvar När du hanterar livsmedel uppstår sopor, det vill säga, avfall. För att påverkan på miljön ska bli

Läs mer

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund

Utvärdering av enkät. Östra Värmland. Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Vårt datum 2008-10-23 Vår referens Mari Gustafsson och Charlotta Skoglund Utvärdering av enkät Östra Värmland Grontmij AB Besöksadress Mejerivägen 1 E-post mari.gustafsson@grontmij.se Box 47303 Org nr

Läs mer

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ?

I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I DAG ÄR ÅTERVINNING AV GLASFÖRPACKNINGAR ETT PARADEXEMPEL PÅ CIRKULÄR EKONOMI. VILL VI VARA DET I MORGON OCKSÅ? I dag har de flesta av oss insett att jordens resurser är ändliga och att vi därför måste

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Hantering av avfall i verksamheter

Hantering av avfall i verksamheter Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen informerar om Hantering av avfall i verksamheter Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar avfall i din verksamhet. Informationen ger dig en kortfattad

Läs mer

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa Enbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun 2015-2016 Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass Sveriges kommuner och svenskarna är duktiga på avfallshantering. Från insamling till sortering och återvinning. Med den här skriften vill

Läs mer

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden

Bilaga Framtida avfallshantering och avfallsflöden Bilaga 4 2019-07-09 Framtida avfallshantering och avfallsflöden 2 (7) Inledning Här presenteras en bedömning av framtida behov av och möjligheter till avfallsbehandling, viktiga utvecklingstendenser samt

Läs mer

Det svenska hushållsavfallet

Det svenska hushållsavfallet Det svenska hushållsavfallet 2018 Avfallshantering i världsklass 99,5% 99,5 procent av hushållsavfallet återvanns under 2017. Utmaningen nu är att minska mängden avfall. Sveriges kommuner och svenskarna

Läs mer

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING:

AVFALLSPLAN INNEHÅLLSFÖRTECKNING: 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING: AVFALLSPLAN 1. Inledning...3 2. Sammanfattning...4 3. Bakgrund och förutsättningar...5 3.1 Internationella mål... 5 3.2 Nationella och regionala mål... 5 3.3 Lagar och förordningar...

Läs mer

Avfallsinnehavarens ansvar

Avfallsinnehavarens ansvar 15 kap. Avfall och producentansvar Definitioner 1 Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig att

Läs mer

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 för Trollhättans kommun antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 Omslagsbild: Strandgatan i Trollhättan. Foto: Sören Lindqvist Dokumentbeteckning 3(14) Syfte Enligt miljöbalkens 15 kapitel om avfall och

Läs mer

Uppföljning av Avfallsplan 2000

Uppföljning av Avfallsplan 2000 Uppföljning av Avfallsplan 2000 Bilaga 1 1. Sammanfattning... 1 2. Avfallshanteringen för år 2000 och framåt... 1 3. Handlingsprogram... 2 4. Åtgärdsförslag... 2 1. Sammanfattning I Älmhults kommun föregående

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra tjänster

Läs mer

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE AVFALLSPLANER FÖR BENGTSFORS, DALS-ED, FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE AVFALLSPLANER FÖR BENGTSFORS, DALS-ED, FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER memo04.docx 2013-06-14 UPPFÖLJNING AV TIDIGARE AVFALLSPLANER FÖR BENGTSFORS, DALS-ED, FÄRGELANDA OCH MELLERUDS KOMMUNER Bilaga 4 till avfallsplan för fyra Dalslandskommuner 2018-2025 2018-03-22 Uppföljning

Läs mer

Källsortering Alskäret

Källsortering Alskäret Källsortering Alskäret Vem tar egentligen ansvar för vad? April 2015 Ann Martinsson Palmbrink Nacka kommun http://www.nacka.se/web/bo_bygga/avfall/inlamning/sidor/default.aspx Vem ansvarar? Kommunerna

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid lätta att tyda. Trots det har du som verksamhetsutövare en skyldighet att känna till hur ditt avfall ska hanteras. Det finns flera

Läs mer

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle

Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Återvinning av förpackningar för ett hållbart samhälle Om producentansvar och om FTI:s service för att ditt företags förpackningar samlas in, återvinns och blir till nya produkter. Ett rikstäckande system

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun 2016 Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra tjänster samt

Läs mer