Enligt önskemål från Nicklas Holm har jag justerat följande punkter i minnesanteckningarna för dialogmötet, den 6 dec 2012:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Enligt önskemål från Nicklas Holm har jag justerat följande punkter i minnesanteckningarna för dialogmötet, den 6 dec 2012:"

Transkript

1 MEDDELANDE 1(1) Dnr Vår referens Miljötillsynsenheten Ann Nilsson 040/ IVö och Sarnhällsbyg,goad i Eslöv Dnr 2013 * 17 Hej! Enligt önskemål från Nicklas Holm har jag justerat följande punkter i minnesanteckningarna för dialogmötet, den 6 dec 2012: 1. Organisation. Sid 2 första stycket, första meningen bör stå: Eslövs kommun är sedan 1/ en del av kommunförbundet VA Syd. 2. Organisation. Sid 2 första stycket, andra meningens avslutning bör ändras avseende möten. På övergripande nivå kommer vi ha ett till två möten per år för att stämma av och klargöra eventuella förbättringsområden. Utöver detta så möts kommunen och VA Syd fortlöpande under året i olika sammanhang, t ex planmöten, exploateringsmöten, byggmöten m.m. 3. Dricksvatten. Sid 8, första stycket. Dricksvattentäkten i Hurva har fastställt vattenskyddsområde. De textavsnitt som berörs av ändringarna har markerats med kantlinje i vänstermarginalen. Ann Nilsson Miljöhandläggare Sändlista Nicklas Holm Maria Lantz Anna Lyhagen Ingela Lundqvist Marianne Beckman Katarina Westerling Christian Malmström Följebrev.doc Postad ress Besöksadress Telefon Malmö Kungsgatan vx Kristianstad ö Boulevarden 62 A vx E-post skane@lansstyrelsen.se WWW

2 MINNESANTECKNING / (9) Dnr Vår referens Miljötillsynsenheten Ann Nilsson 040/ Reviderad Minnesanteckningar från VA-planeringsmöte, , med. Närvarande: Nicklas Holm Maria Lantz Anna Lyhagen Ingela Lundqvist Marianne Beckman Katarina Westerling Christian Malmström Annelie Johansson Pär Persson Maria Dahlbeck Ann Nilsson Länsstyrelsen Länsstyrelsen Länsstyrelsen Länsstyrelsen Inledning Annelie Johansson inledde mötet och gav en kort introduktion till varför vi bjudit in länets kommuner till informationsmöten om VA-planering. Annelie berättade om Länsstyrelsens uppdrag 64 i Länsstyrelsen regleringsbrev samt om punkterna 33, 36 och 37 i vattenförvaltningens åtgärdsprogram. Planen för LAV-projektet presenterades liksom syftet med dagens dialogmöte. Föreliggande dialogmöte kommer att ligga till grund för Länsstyrelsens prioritering av vilka områden som berörs av 6 Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412). Länsstyrelsen kommer att tillskriva kommunstyrelsen i de fall Länsstyrelsen anser att det finns sådana områden i kommunen. Därefter kommer det att ske uppföljning av utpekade områden och vid behov föreläggande med stöd av 6 i Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412). Rev Minnesanteckning dialogrnateeslöv.doe Postadress Malmö Kristianstad Besöksadress Kungsgatan 13 ö Boulevarden 62 A Telefon vx vx E-post skane@lansstyrelsen.se WWW

3 Länsstyrelsen MINNESANTECKNING VA-översikt som underlag för diskussion Organisation är sedan 1 jan 2012 en del av kommunförbundet. På övergripande nivå kommer ett till två möten att hållas per år för att stämma av och klargöra eventuella förbättringsområden. Utöver detta så möts kommunen och VA SYD fortlöpande under året i olika sammanhang, t ex planmöten, exploateringsmöten, byggmöten m m. Miljö och bygg är organiserade under samma förvaltning. Plan- och byggsidan skickar planremisser till för yttrande. Bedömningen av bebyggelsens lämplighet utifrån VA-frågan faller dock lätt mellan stolarna. När det gäller strategiskt arbete sker ingen samverkan. Länsstyrelsen anser att det är viktigt att regelbundna möten sker mellan kommunen och, för ökad samverkan. Länsstyrelsen anser att bygglov ej bör beviljas förrän VA-frågan har lösts. VA-plan Kommunen arbetar med att ta fram en reviderad översiktsplan. Den reviderade planen har varit ute på remiss till alla nämnder. Många viktiga VA-frågor saknas dock. Det saknas en strategi för var det är lämpligt att bygga sett till möjligheten att lösa VA-frågan för befintlig och tillkommande bebyggelse. Politikerna i kommunen är i allmänhet positiva till att nybyggnation sker överallt i kommunen. En VA-plan finns från anslöts de sista fastigheterna enligt denna plan (Östra Strö+ Stabbarp, som ej var med i planen anslöts sommaren 2011). Behovet av en ny VA-plan är stort men inget beslut har tagits om att starta upp arbetet med en sådan. Det strategiska arbete som för närvarande fokuserar på är området Flyinge - Harlösa och gäller i första hand spill- och dricksvatten, där man försöker hitta en lösning med Lunds kommun. Kommunen bör utarbeta en strategi för fortsatt VA-utbyggnad och sedan utgå från denna vid beviljande av nya bygglov för att undvika problem med enskilda avlopp. Enskilda avlopp Kommunen har ca st enskilda avlopp. Ca 100 fastigheter har enskilda avlopp som inte är godkända och/eller inte är åtgärdade. De enskilda avloppen har inventerats avrinningsområdesvis, med de område som har störst behov först.

4 hate Länsstyrelsen MINNESANTECKNING 3(9) Efter inventeringen har diskussion förts med teknik/va om möjligheter att ansluta till kommunalt va-nät eller om gemensamma anläggningar ska byggas. Rutiner för när hög skyddsnivå ska gälla finns. Spillvatten I Billinge finns ett reningsverk. Det är oklart om alla fastigheter i Billinge är anslutna till reningsverket. I den norra delen av byn utmed väg 13 är fastigheterna anslutna till spillvattennätet men inte till dricksvatten. De som bor här har enskilda brunnar och vattenkvaliteten är generellt dålig. Vattenkvaliteten i Billinge vattentäkt håller inte heller riktigt god kvalitet varför det pågår diskussion om att koppla samman Billinge och Stockamöllan vattennät. Diskussion pågår även om att leda spillvattnet till Stockamöllan. Tidsaspekt ligger på 3-5 år (antagligen 5 år). Projektering finns. Frågan är hur många fastigheter utmed vägen som kan anslutas? En del fastigheter utmed vägen, Nygård, Gunnaröd, Klockaregården, har dåliga avlopp och skulle kunna anslutas till en ny ledning mellan Billinge och Stockamöllan. Kommunen avvaktar därför med beslut angående dessa avlopp tills att beslut har tagits om en ny ledning eller ej. > Området i norra Billinge borde anslutas till verksamhetsområde för dricksvatten, senast i samband med att dricksvatten tas ifrån Stockamöllan. Aspakull, i nordvästra Billinge är ej anslutna till kommunalt va-nät. Höjdskillnaderna i området är stora och gör området svårt att ansluta. Reningsverket i Stockamöllan är i bättre skick än reningsverket i Billinge. Kapaciteten skulle räcka till för att ta emot spillvatten även från Billinge och även fastigheter längs med vägen till Stockamöllan. Vattenkvaliteten är bättre i Stockamöllan och verket här skulle kunna försörja även Billinge. Det finns dock även funderingar på att leda spillvattnet vidare till Stehag från Stockamöllan och i framtiden till och med leda vattnet vidare från Stehag till Eslöv. Ledning mellan Billinge Stockamöllan har dock högst prioritet. Hasslebro ligger precis på gränsen till Höörs kommun. På mötet uppstod diskussion om gränsen på kartan mellan Eslöv och Höör, om den är korrekt. En diskussion pågår med Höörs kommun om att de ev skulle ansluta de fastigheter som ligger på sin sida till reningsverket i Stockamöllan. Kommunen planerar att under 2013 anlägga en cykelväg längs väg 113 mellan Stockamöllan till Hasslebro och sedan vidare till Stehag.

5 Länsstyrelsen MINNESANTECKNING Kommunen bör kolla upp gränsen i Hasslebro mellan Eslöv och Höörs kommuner. LänsstYrelsen anser att de fastigheter i Eslöv och Hööfs kommuner i Hasslebro som ej är anslutna till kommunalt va-nät bör anslutas till reningsverket i Stockamöllan alternativt till ledning mot Stehag, i samband med anläggande av cykelväg. Länsstyrelsen kommer att ta upp frågan med Höörs kommun. Rönneholm har en gemensamhetsanläggning. Här finns även enskilda avlopp, en del är ca 10 år och några är yngre. Orrahus har enskilda avlopp, en del som är yngre än 10 år. Vid Ös/övs gammal skola anlades en öppen markbädd. Övriga fastigheter i byn anslöts till denna. Området är verksamhetsområde för spillvatten. Kommunen sålde skolan och är nu ansvarig för markbädden. Markbädden fungerar dåligt idag. Det finns flera områden med samlad bebyggelse runt Öslöv som t ex Bosarp, Öslövs Ry, Ljushem, Bosarps jär och Nygård, dessa har enskilda avlopp. En del har kommunalt vatten via Sydvatten. VA-situationen i Öslöv bör ses över antingen genom anslutning till kommunalt avlopp i Stehag eller en ny markbädd. Stehag har kommunalt reningsverk. Nytt bostadsområde planeras vilket ska ingå i verksamhetsområdet. Kommunen ombeds att skicka in uppdaterad karta med verksamhetsområdet där det nya bostadsområdet ingår. Kärrstorps by har enskilda avlopp. Topografin gör det svårt att ansluta till kommunalt va-nät till Stehag. Stabbarps by har anslutits till kommunalt va-nät, förutom två fastigheter, som endast är anslutna till dricksvatten. Kartan över Stabbarps by har ej uppdaterats med de nya gränserna för verksamhetsområdet. Länsstyrelsen anser att även dessa två fastigheter bör ingå i verksamhetsområdet och anslutas till spillvattennätet. Länsstyrelsen önskar få en uppdaterad karta med gällande gränser för verksamhetsområdet i Stabbarps by.

6 MINNESANTECKNING 5(9) Kungshult är ett kommunalt verksamhetsområde och spillvattnet leds till Eslöv. Här finns problem med inläckage av dagvatten i spillvattensystemet och Kungshult har drabbats av en hel del källaröversvämningar. Kommunen har diskuterat med Höörs kommun om samarbete i området. I Kungshult finns enskilda fastigheter med enskilt avlopp som inte ingår i verksamhetsområdet. Det finns även några nybyggda hus i Kungshult vilka är anslutna till kommunalt vanät, men som inte ingår i något verksamhetsområde. Kastberga är inte anslutna till allmänt va-nät. Utmed väg 17 mellan Berga och Kastberga och Kungshult finns en del fastigheter med enskilda avlopp och några är anslutna till ledningen mellan Kungshult och Eslöv. För att kunna ansluta flera fastigheter till denna ledning måste ledningen dimensioneras upp. > Det är oklart vilka fastigheter utmed nr 3 vägen som är anslutna till ledningen mellan Berga och Kungshult. Kommunen bör utreda frågan. > Länsstyrelsen anser att hela området mellan Berga och fram till Kungshult bör utgöra ett verksamhetsområde. > Länsstyrelsen anser att enskilda fastigheter i Kungshult som inte är anslutna till kommunalt va-nät borde anslutas och ingå i verksamhetsområdet. Gränsen för verksamhetsområdet ska ritas ut på kartan. > Länsstyrelsen anser att de nybyggda husen ska ingå i verksamhetsområdet och att det nya verksamhetsområdet ska ritas ut. Västra Strö är kommunalt verksamhetsområde för både spillvatten och dricksvatten. Spillvattnet leds till Eslöv. Enstaka hus ligger utanför verksamhetsområdet. Dessa fastigheter ligger på andra sidan av Saxån vilket gör det svårare och dyrare att ansluta dem till kommunalt va. Gullarp och Ö Asmundtorp är kommunalt verksamhetsområde och spillvattnet leds till Eslöv. I Gullarp har några fastigheter enskilda avlopp och ligger utanför verksamhetsområdet. De ligger på andra sidan av ån vilket gör det både svårare och dyrare att ansluta dessa till kommunalt va-nät. I Trollenäs finns dels enskilda avlopp och dels gemensam anläggning. Kommunalt dricksvatten tillhandahålls via V Strö. Ulvsnäs är anslutna till kommunalt dricksvatten men inte till spillvatten.

7 MINNESANTECKNING Selarp och Selarps fdlad har enskilda avlopp och egna brunnar. Strategi för området saknas. Marieholm är kommunalt verksamhetsområde för spill- dricks- och dagvatten. Spillvattnet leds till Ellinge reningsverk i Eslöv. Ledningen följer ungefär järnvägen. Ledningen är i dåligt skick, problemen är akuta och därför läggs ledningen om nu. Spillvattnet från Reslöv pumpas till Marieholm och leds sedan vidare till Eslöv. Kyrkans fastighet är ansluten med avtal. Östra Karaby har enskilda avlopp, kyrkan har sluten tank. Sibbarp har enskilda avlopp. I Högestorp finns en gemensam anläggning för 6 fastigheter, övriga fastigheter har enskilda avlopp. Ev skulle Högestorp kunna anslutas till kommunalt va i Svalövs kommun då det troligen finns utbyggnadsplaner för kommunal utbyggnad av va-nätet på Svalövssidan. I Remmarslöv finns enskilda avlopp. Detaljplanearbete pågår i Västra Sallerup vilket innebär nybyggnationer. Verksamhetsområdet kommer att byggas ut men påverkar inga befintliga fastigheter i närheten. Det finns ett reningsverk i Örtofta. Man planerar för att lägga ner detta reningsverk och leda spillvattnet till Ellinge i Eslöv. Arbetet med ledningen är planerat till Denna ledning dimensioneras för att ev även kunna ta hand om spillvattnet från Håstad, i samarbete med Lunds kommun. Spillvattnet från Gårdstånga leds till Flyinge reningsverk. Gårdstånga Nygård har enskilda avlopp. Viderup har eget avlopp med flera gemensamma anläggningar. Getinge är anslutet till Flyinge ARV.

8 Cej) Länsstyrelsen MINNESANTECKNING 7(9) Flyinge har eget reningsverk, verket är gammalt och har nått sin maximala kapacitet, därför planerar man för att leda spillvattnet vidare till Södra Sandby från år Det är oklart om Holmby och Hammarlunda har egna ledningar ut till anslutningspunkt eller om det är :s ledningar. Ledningar leder sedan spillvattnet till Flyinge. > Kommunen bör utreda frågan. I Gryby fnms dels enskilda avlopp och dels en gemensam anläggning, (ej enl anläggningslagen) som man sköter själv. Om den planerade utbyggnaden sker i området skulle det kunna vara aktuellt med kommunal utbyggnad av va-nätet. I Borlunda har man enskilda avlopp. I fall att man bygger ut kommunalt va i Gryby skulle även Borlunda kunna anslutas dit. I Brönneslöv och Skarhult finns dels enskilda avlopp och dels gemensamma anläggningar. Hurva har kommunalt va-nät. Löberöd har ett eget reningsverk, vilket är i dåligt skick. I Kungabacken, Arup, Bingstorp och Högseröd har man enskilda avlopp. Dessa byar borde anslutas till kommunalt va-nät, men ledningarna skulle bli långa. Framför allt i Arup är de enskilda avloppen i dåligt skick. Inom området finns utbyggnadsplaner. > Länsstyrelsen anser att kommunen bör se över en kommunal va-lösning i området. Harlösa har haft ett reningsverk, idag finns det endast en pumpstation här. Spillvattnet leds till Revingehed reningsverk. På sikt planerar man att leda spillvattnet från Harlösa, Revingehed och Revingeby vidare till Södra Sandby. Problem uppstår när det är höga flöden i Kävlingeån då vattnet går baklänges in i dammarna till Revinge reningsverk och på så sätt bräddar ut till Kävlingeån. Frågan kring samfälligheter inne i tätorten togs upp. Diskussion kring lagstiftning och konsekvenser av detta, bland annat diskuterades situationen i Hammarlunda.

9 MINNESANTECKNING > Länsstyrelsen önskar att kommunen inventerar vilka samfålligheter som finns i kommunen. Dricksvatten Idag finns fem vattentäkter i kommunen. Översyn pågår för att se vilka täkter som ska prioriteras, dessa ska skyddas och resterande ska läggas ner. Planen är att översynen ska vara klar Som det ser ut nu kommer dricksvattentäkten i Hurva att prioriteras, den har fastställt vattenskyddsområde. På sikt borde vatten skyddsområde inrättas för Ringsjöarna. Ingen från :s dricksvattenenhet deltog på mötet och därför kunde ingen redogöra närmare för hur befintliga planer för kommunens vattentäkter ser ut. Dagvatten I Eslöv finns problem med källaröversvämningar. Kommunen använder bland annat dikningsföretag för att leda bort dagvatten. Ett arbete pågår med att kartlägga felkopplingar och även att hitta tröga system för dagvattnet så som dammar, översilning mm. Dagvattenpolicy saknas. Arbetet med en sådan startades upp men har ej fårdigställts. Kommunen önskar att ta upp arbetet med en dagvattenpolicy igen tillsammans med. ser hellre att spillvattenfrågan prioriteras. > Länsstyrelsen uppmanar kommunen att ta fram dagvattenpolicy i anslutning till reviderad VA-plan. När det gäller att anlägga dammar och liknande för dagvatten saknar kommunen egen mark i befintliga områden vilket är ett problem. Vikten av god planering Annelie Johansson avslutade mötet med att påtala behovet av en strategisk och långsiktig va-planering. Kommunens va-planering bör ingå som en del av kommunens översiktliga planering. Förutom en god planering erfordras även ett gott samarbete mellan plan/bygg - miljö teknik/va i alla de frågor som berör vatten och avlopp, oavsett om det gäller enskilda, förrättade eller allmänna anläggningar. Kommunen bör använda sig av planinstrumenten för att lösa vafrågor inte för att skapa nya problemområden. Kommunens strategi att bevilj a bygglov överallt riskerar att leda till höga kostnader för skattebetalarna.

10 MINNESANTECKNING 9(9) Minnesanteckningar kommer att skickas ut, därefter kommer Länsstyrelsen att prioritera områden och tillskriva kommunstyrelsen i Eslöv. Nicklas Holm kommer att vara kommunens kontaktperson, nicklas.holm eslov.se,tel , Mobil Länsstyrelsen tackade för visat intresse och avslutade mötet. Ann Nilsson Miljöhandläggare Kopia Miljöavdelningen(AJ, JP, MD) Samhällsbyggnadsavdelningen (PP) Sändlista Nicklas Holm Maria Lantz Anna Lyhagen Ingela Lundqvist Marianne Beckman Katarina Westerling Christian Malmström

VA-ÖVERSIKT BILAGA TILL VA-UTBYGGNADSPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN

VA-ÖVERSIKT BILAGA TILL VA-UTBYGGNADSPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN VA-ÖVERSIKT BILAGA TILL VA-UTBYGGNADSPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN Innehåll 1 VA-översikt i samband med VA-utbyggnadsplan... 2 1.1 Kommunöversikt... 2 1.2 Inventerade områden... 3 1.3 Granskade områden... 3 2

Läs mer

Motion angående cykelväg Billinge- Röstånga

Motion angående cykelväg Billinge- Röstånga KS.2016.0089 2016-09-04 Kommunledningskontoret Torsten Helander Kommunstyrelsen Motion angående cykelväg Billinge- Röstånga Ärendebeskrivning Anette Linander (C) har till kommunfullmäktige lämnat in en

Läs mer

Diarienummer Datum Övrigt 18 december 1984 2 exemplar 16 april 1981. 3 februari 1983. 10 februari 1984. 26 mars 1981' 22 december 1983

Diarienummer Datum Övrigt 18 december 1984 2 exemplar 16 april 1981. 3 februari 1983. 10 februari 1984. 26 mars 1981' 22 december 1983 Titel/Beskrivning Saneringsplan för Eslöv Eslövs kommun; Marieholms Samhälle; Sanering av 212/81 avloppsvattennätet; Förprojekt (Backö kommunaltekniska byrå AB) Diarienummer Datum Övrigt 18 december 1984

Läs mer

126 KS Yttrande över motion från Annette Linander (C) om cykelväg mellan Billinge och Röstånga

126 KS Yttrande över motion från Annette Linander (C) om cykelväg mellan Billinge och Röstånga Sammanträdesprotokoll 2016-10-04 Sida 11 (11) (2) Kommunstyrelsen 126 KS.2016.0089 Yttrande över motion från Annette Linander (C) om cykelväg mellan Billinge och Röstånga Ärendebeskrivning Annette Linander

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

VA-utbyggnadsplan för Eslövs kommun VA-UTBYGGNADSPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av Kommunfullmäktige

VA-utbyggnadsplan för Eslövs kommun VA-UTBYGGNADSPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av Kommunfullmäktige VA-UTBYGGNADSPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2015-05-25 1 Innehåll 1 Inledning... 3 2 Bedömningsgrunder för VA-utbyggnad inom Eslövs kommun... 4 3 VA-översikt i samband med VA-utbyggnadsplan...

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

På talan av fastighetsägaren har kommunen befunnits skyldig att inta en fastighet i verksamhetsområde för dagvatten.

På talan av fastighetsägaren har kommunen befunnits skyldig att inta en fastighet i verksamhetsområde för dagvatten. 6 På talan av fastighetsägaren har kommunen befunnits skyldig att inta en fastighet i verksamhetsområde för dagvatten. (6 2007 års lag) L-Å M äger fastigheten Vanstad 9:23, belägen inom fastställt verksamhetsområde

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex 2016-02-15 Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex Vad är ett verksamhetsområde? En allmän VA-anläggnings

Läs mer

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Trelleborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Dagordning för mötet

Dagordning för mötet Dagordning för mötet 1. Inledning 2. Information om ansvar för VA i Nor 3. Svar på inskickade frågor 4. Frågestund 5. Mötet avslutas Samhällsutvecklingsnämnden har beslutat att delegera till samhällsutvecklingsnämndens

Läs mer

Vatten i fysisk planering

Vatten i fysisk planering Vatten i fysisk planering Så får vi med kommunerna Pär Persson, vattenstrateg, enheten för samhällsplanering Kommuner har goda möjligheter till en helhetssyn genom plan- och bygglagen Marken ska vara lämplig

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? Det myckna bokskrivandet tar aldrig slut Predikaren 12:12 Krister Törneke, Tyréns AB Vatten och avlopp viktiga delar

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun.

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun. Va-översikt Upplands-Bro kommun Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun www.upplands-bro.se/va-plan FÖRSLAG TILL VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA för vatten och

Läs mer

2012-10-08. Karta 1. Karta över Järfälla kommun. Det kommunala VA-verksamhetsområdet för vatten och spillvatten är markerat med röd heldragen linje.

2012-10-08. Karta 1. Karta över Järfälla kommun. Det kommunala VA-verksamhetsområdet för vatten och spillvatten är markerat med röd heldragen linje. 2012-10-08 4 Karta 1. Karta över Järfälla kommun. Det kommunala VA-verksamhetsområdet för vatten och spillvatten är markerat med röd heldragen linje. 3. Åtgärder 2012-10-08 5 Planerad åtgärd Tidplan Anvarig

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun

Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-30 Dnr:SBB2017-272 1 (5) Förslag till samrådsyttrande gällande detaljplan för del av Heden 1:11 m fl i Frövi tätort, Lindesbergs kommun Förslag till beslut Direktionen föreslås

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

2 Kartor Blåplan Rapporten har upprättats av. Huvudförfattare: Geraldine Thiere

2 Kartor Blåplan Rapporten har upprättats av. Huvudförfattare: Geraldine Thiere 2 Kartor Blåplan 2015-2020 2020 Rapporten har upprättats av Huvudförfattare: Geraldine Thiere Blåplan 2015-2020 2020 Kartor 3 Karta 1. Ytvattenförekomster enligt vattenförvaltningen som berör Staffanstorps

Läs mer

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5)

VA-UTREDNING. VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun. MALUNG Ärende nr Karl-Erik Sigfrids 1(5) VA-UTREDNING VA-utredning tillhörande detaljplan för Landet, Härjedalens kommun MALUNG 2018-02-01 Ärende nr 2010-0059 Karl-Erik Sigfrids 1(5) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT 3 1.1 ORIENTERING 3 1.2 KARTMATERIAL

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (13) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Bilaga 4. Utbyggnadsplan. -del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8

Bilaga 4. Utbyggnadsplan. -del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8 Bilaga 4 Utbyggnadsplan -del av vatten- och avloppsplanen Hörby kommun 2017-01-30, 8 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 1 2 BAKGRUND 1 3 UNDERLAG FÖR BEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING 1 4 TIDPLAN 3 5 UPPDATERINGAR

Läs mer

Sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag Skyldigheter I EU:s ramdirektiv finns mål om att Sverige ska uppnå god vattenkvalitet Kommunen måste ha en VA-planering Vattentjänstlagen säger att kommunen har skyldighet att säkerställa att VA ordnas

Läs mer

Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen

Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen Meddelande 1(1) Datum Vårt dnr 2015-2362 Ingela Danielsson 0346-88 50 41 ingela.danielsson@falkenberg.se Kommunstyrelsen Återrapportering av vattenmyndighetens åtgärdsprogram redovisning från vattendirektivsgruppen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I BJÄRESJÖ HUNNESTAD MED OMNEJD

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I BJÄRESJÖ HUNNESTAD MED OMNEJD 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I BJÄRESJÖ HUNNESTAD MED OMNEJD Lars Mellberg, Projektledare, Ystads kommun Christina Molin, VA-chef,Ystads kommun Johnny Andersson, Byggledare,

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden Upprättad: 2014-05-28 Beslutad av: Kommunstyrelsen Version 2: reviderad 2015-11-20 Sid 1 (5) Dnr 15SBN417 Förslag till: Samhällsbyggnadsutskottet Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag Skyldigheter I EU:s ramdirektiv finns mål om att Sverige ska uppnå god vattenkvalitet Kommunen måste ha en VA-planering Vattentjänstlagen säger att kommunen har skyldighet att säkerställa att VA ordnas

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE Framtida VA-verksamhet i norra Eslöv

INFORMATIONSMÖTE Framtida VA-verksamhet i norra Eslöv INFORMATIONSMÖTE Framtida VA-verksamhet i norra Eslöv VI ÄR VA SYD Regional VA-organisation i sydvästra Skåne Kommunalförbund med 339 medarbetare VA-verksamheten i Burlöv, Eslöv, Lund och Malmö. Vi tar

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28 Lannekulla Presentation Christer Adlerborn Byggledare Mikael Fellman Projektansvarig Lennart Torgelsson Stadsnät Michael Johansson VA-plan Informationsmöte

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Utbyggnadsplan för vatten och avlopp 2014-2024 i Örebro kommun

Utbyggnadsplan för vatten och avlopp 2014-2024 i Örebro kommun Sam 4/2012 2014-03-12 Programnämnd Samhällsbyggnad Utbyggnadsplan för vatten och avlopp 2014-2024 i Örebro kommun Sammanfattning 2007 kom den nya lagen om allmänna vattentjänster. I och med den skärptes

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I ÖJA

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I ÖJA 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I ÖJA Lars Mellberg, VA-ingenjör, Ystads kommun Christina Molin, VA-chef,Ystads kommun Tony Gunnemar, VA-ingenjör, Ystads kommun Helene Jeppsson,

Läs mer

Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Malmö stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Hur ska kommunen avgöra om det är ett större sammanhang enligt 6

Hur ska kommunen avgöra om det är ett större sammanhang enligt 6 Hur ska kommunen avgöra om det är ett större sammanhang enligt 6 Exempel från Örebro - VA-planering - Avloppsinventering - Tillsyn enligt LAV Stefan Sjögren Tekniska förvaltningen Maja Englund Miljökontoret

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR CYKELPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN

SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR CYKELPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN 2001-08-23 Samrådsredogörelse för Cykelplan för Eslövs kommun 1 (6) SAMRÅDSREDOGÖRELSE FÖR CYKELPLAN FÖR ESLÖVS KOMMUN Cykelplan för Eslövs kommun sändes på samråd enligt beslut av Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-31 INNEHÅLL BAKGRUND... 3 BEGREPPSFÖRKLARINGAR... 3 MÅL... 4 STUDERADE OMRÅDEN... 4 RECIPIENTER... 5 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

6 LAV. Tolkning av lagtexten. Rättsfall. Kommunexempel. Förarbetet till LAV. Vattentjänstlagen en handbok Jörgen Qviström. Knivsta Norrköping En till?

6 LAV. Tolkning av lagtexten. Rättsfall. Kommunexempel. Förarbetet till LAV. Vattentjänstlagen en handbok Jörgen Qviström. Knivsta Norrköping En till? Tolkning av lagtexten Förarbetet till LAV 6 LAV Vattentjänstlagen en handbok Jörgen Qviström Rättsfall Kommunexempel Knivsta Norrköping En till? 6 LAV Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster Om det

Läs mer

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-13 Diarienummer 0433/13 Utveckling och projektavdelningen Christian Gustavsson Telefon 031-368 27 04 E-post: christian.gustavsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Utbyggnad

Läs mer

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering

MKN vatten i PBL. Pär Persson. Vattenstrateg. Enheten för samhällsplanering MKN vatten i PBL Pär Persson Vattenstrateg Enheten för samhällsplanering Helhetssyn på mark och vatten möjlig genom PBL Marken ska vara lämplig för bebyggelse! vägledande Juridiskt bindande Det svenska

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Hamrångefjärden Informationsmöte 9 maj 2015 Kort presentation av Gästrike

Läs mer

Åtgärdsdokument Katrineholm

Åtgärdsdokument Katrineholm Åtgärdsdokument Katrineholm Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00

Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00 2016-08-30 1 (19) Plats och tid Hörby sportcenter, Byggmästareg 6 Tisdagen den 30 augusti 2016 kl 13:00 ande Camilla Källström (M), ordförande Anders Larsson (C), vice ordförande, 182-190 Göran Dahlgren

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika!

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Varmt välkomna! 18.00 18.45 Presentation av första utkast VA plan 18.45 20.00 Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Syfte med mötet Dialog kring tjänstemannagruppens diskussionsunderlag

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kalmar kommun / kommun@kalmar.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-02 09:05:35

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN. VA-arbete Storgatan 1914 FÖR ESLÖVS AVLOPPSLEDNINGSNÄT

ÅTGÄRDSPLAN. VA-arbete Storgatan 1914 FÖR ESLÖVS AVLOPPSLEDNINGSNÄT ÅTGÄRDSPLAN VA-arbete Storgatan 1914 FÖR ESLÖVS AVLOPPSLEDNINGSNÄT FÖRORD Den 1 januari 2012 anslöts Eslövs VA-verk till VA SYD. Det huvudsakliga syftet med åtgärdsplanen är att inventera befintliga avloppsförhållanden

Läs mer

Beslut Beslut Länsstyrelsen vidtar för närvarande ingen ytterligare åtgärd.

Beslut Beslut Länsstyrelsen vidtar för närvarande ingen ytterligare åtgärd. Miljöskyddsenheten Beslut 2012-03-16 sid 1 (5) 563-1263-10 0581 Joachim Nordenberg Hjalmar Brantingsgatan 5 A 753 27 Uppsala Kommentar från projektet: Verksamhetsområde Användbara sidor Projektdeltagarens

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

VA-policy för landsbygden

VA-policy för landsbygden VA-policy för landsbygden Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-06-13 Status: Antagen Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-252 Dokumentansvarig:

Läs mer

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Åre kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Åtgärdsdokument Flen

Åtgärdsdokument Flen Åtgärdsdokument Flen Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Styrande dokument. Policy för krav på anslutningtid till allmän VA-anläggning. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden , 172

Styrande dokument. Policy för krav på anslutningtid till allmän VA-anläggning. Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden , 172 Styrande dokument Policy för krav på anslutningtid till allmän VA-anläggning Fastställd av samhällsbyggnadsnämnden 2017-12-12, 172 Senast reviderad av Gäller från och med Ersätter Policy för krav på anslutningstid

Läs mer

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB

1(5) ra04s 2011-02-17 Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 www.sweco.se. Sweco Environment AB Svensk markexploatering AB VA-utredning till detaljplan Uppdragsnummer 1570096 Tomtområde vid Digernäs 5:5 och 1:45 Falun rev. 2013-10-09 Sweco Environment AB 1(5) Sweco Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun

Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun 2013-06-11 MINNESANTECKNINGAR Medborgarmöte Förslag till policy och plan för vatten och avlopp, Svedala kommun Plats och tid: Naverlönnsalen, Kommunhuset, Svedala kl.19:00-21:30 Närvarande: Åhörare: 100-talet

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun

Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Handlingsplan för underkända enskilda avlopp i Ovanåkers kommun Antagen av miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun den 12 mars 2014. Det här dokumentet ska fungera som en vägledning över arbetet med

Läs mer

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Söderhamn kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (8) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Ett av Europas bästa vatten.

Ett av Europas bästa vatten. Ett av Europas bästa vatten. Dagordning informationsmöten - 2 timmar 1. Bakgrund Sven-Åke + Kaj 2. Rening? Och nya riktlinjer och lagar Micael 3. Utredningsläget Kaj + Micael 4. Frågor Närvarande: Sven-Åke

Läs mer

Anslut samfälligheten till kommunalt VA

Anslut samfälligheten till kommunalt VA Anslut samfälligheten till kommunalt VA En vägledning - tre alternativ Detta är en vägledning för fastigheter på landsbygden som vill ansluta till kommunalt vatten- och/eller avlopp. Generellt sett finns

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (7) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (8) Kommunernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.

Läs mer

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram webbenkäten Sammanfattning av frågor Kommunernas återrapportering av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter och

Läs mer

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Sigtuna kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

Information om kommunalt VA i Skärholmen

Information om kommunalt VA i Skärholmen Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2018-10-23 «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Information om kommunalt VA i Skärholmen Tanums kommun planerar att anlägga vatten- och spillvattenledningar

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

VeVa Tynningö Prel. version

VeVa Tynningö Prel. version Prel. version Frida Pettersson, Erik Kärrman 1. - Syfte Målet med etta uppdrag var att ta fram beslutsunderlag som visar ekonomiska och miljömässiga konsekvenser vid introduktion av avloppslösningar på

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp)

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) 6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) En kommun är skyldig enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) att ordna vattentjänster om det med hänsyn till skyddet

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Lund kommun / lunds.kommun@lund.se Påbörjade undersökningar: 2015-11-30 15:27:08

Läs mer