Nämndens delårsrapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndens delårsrapport"

Transkript

1

2 Nämndens delårsrapport Habilitering och Hjälpmedelsnämnden Dnr HH-HOH12-076

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Perspektiv Medborgare (patient, kund) Personal Förnyelse Miljö Ekonomi Samlad analys - personal och ekonomi Anställda Arbetade timmar och frånvarotimmar Kostnad för den arbetade tiden Verksamhetens intäkter och kostnader Balansräkning Investeringar Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

4 1 Inledning Medborgarperspektiv Habilitering- och Hjälpmedelsnämndens uppdrag är att skapa förutsättningar för självständighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsättning. Verksamhetens brukare är sammantaget mycket nöjda med de insatser som ges. Flertalet brukare kan nu erbjudas ett första besök inom 90 dagar i enlighet med den lagstadgade vårdgarantin. Situationen är mer bekymmersam vad gäller den förstärkta vårdgarantin för barn med psykisk ohälsa. Skolinspektionens beslut efter den tillsyn som genomfördes på Dammsdal under hösten 2011 pekar på ett par brister som måste åtgärdas. I sitt beslut ger också Skolinspektionen Dammsdal beröm för den strukturerade och välorganiserade skolmiljö som anpassas för varje elev. Från och med årsskiftet har landstinget och länets kommuner ingått ett nytt transportörs avtal för sjukresor och färdtjänst. Genomförd upphandling resulterade i både prissänkningar och ett ökat antal transporter med förnyelsebart bränsle. Avtalets första månader har stundtals präglats av ett ökat antal avvikelser vilka samtliga följs upp och utreds. Personalperspektiv Ett särskilt arbete pågår för att rekrytera psykologer till Habiliteringsverksamheten eftersom vakansläget är besvärande. Förhoppningar finns att fler ska vara anställda till hösten. På Dammsdal har en bemanningsplan med syfte att tydliggöra kompetensbehoven för lärare tagits fram. Syftet är att möta den nya skollagens krav. Att sjukfrånvaron ökat jämfört med motsvarande period för ett år sedan har bl.a orsakats av att korttidsfrånvaron ökat under kvartal 1 jämfört med samma kvartal Att långtidssjukfrånvaron gått ner understryker detta. Influensan vintern 2011/2012 kan ha påverkat förändringen. Förnyelseperspektiv Habiliteringsverksamheten fokuserar i år på genomgång av hela habiliteringsprocessen med syfte att få en enhetlig syn och gemensamma definitioner efter sammanslagningen av verksamheter. Man analyserar även behovet av samt införande av rutiner för att följa patientsäkerhetslagen. En kartläggning av processen för förskrivning av hjälpmedel till barn kommer också att göras under året. Dialog pågår med kommunerna angående ansvar för hjälpmedel inom skolverksamhet. Regionalt samarbete pågår på olika sätt inom Habiliteringsverksamheten för att främja utvecklingsarbete, kunskapsutbyte och samverkan. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

5 Dammsdal arbetar framför allt innevarande år med att ta fram en handlingsplan för att uppfylla intentionerna i den nya skollagen. Man arbetar även med att utveckla elevernas inflytande i sin individuella planering. Miljöperspektiv Miljörevision har genomförts som ett led i miljöcertifiering av hela landstinget, bl. a inom Habiliteringsverksamheten. Identifierade förbättringsområden är t ex att miljörutiner ska läggas in i ledningssystemet och att skyddsrond för arbetsmiljö bör kombineras med egenkontroll av miljö. Ekonomiperspektiv Periodens resultat, +3,7 mkr, är ca 1 mkr högre jämfört med samma period föregående år. Det för perioden goda resultatet förklaras företrädesvis av en lägre kostnadsutveckling än förväntat inom sjukreseverksamheten. Årsprognosen beräknas till ett nollresultat. I likhet med föregående år beräknas ett eventuellt ekonomiskt överskott användas för extraordinära satsningar. Det är framförallt tre områden, neuropsykiatriska utredningar, kompetensutveckling av lärare inom Dammsdal, samt projektet "Arbetsglädje och stolthet", som är föremål för sådana satsningar. Kompetensutveckling av lärare samt projektet "Arbetsglädje och stolthet ingår som satsningar i verksamhetsplan 2012 med i första hand finansiering inom fastställd budgetram, i andra hand genom finansiering via ackumulerat eget kapital. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

6 2 Perspektiv 2.1 Medborgare (patient, kund) Medborgarna får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta. Genom insatser och hjälpmedel ökar vi förutsättningarna för delaktighet och ett aktivt liv. Habilitering- och Hjälpmedelsnämndens uppdrag är att skapa förutsättningar för självständighet och ett aktivt liv för personer med funktionsnedsättning. Detta sker genom kompenserande, stödjande och utvecklande insatser. Individens behov ses ur ett helhetsperspektiv, samtidigt som individens möjligheter och styrkor utvecklas och synliggörs. Habiliteringsverksamheten Habiliteringsverksamheten ger insatser till barn, unga och vuxna med varaktiga, medfödda eller förvärvade funktionsnedsättningar inom områdena rörelsehinder, utvecklingsstörning, autismspektrumtillstånd, syn-, och hörselnedsättningar samt flerfunktionsnedsättning. Insatser ges av team med olika yrkeskompetenser och i samverkan med de nätverk som finns runt individen. Brukarnas nöjdhet med de insatser som ges mäts företrädesvis via enkäter riktade till olika målgrupper. De utvärderingar som genomförts hittills i år visar att verksamhetens brukare sammantaget är mycket nöjda med de insatser som ges. Enligt den lagstadgade vårdgarantin skall samtliga brukare erbjudas ett första besök inom 90 dagar. Verksamheten når ännu inte målet fullt ut, men en successiv förbättring sker. Situationen är mer bekymmersam vad gäller den förstärkta vårdgarantin för barn med psykisk ohälsa. Barn med misstänkt autismspektrum störning skall erbjudas nybesök inom 30 dagar och vid behov fördjupad utredning/behandling inom ytterligare 30 dagar. Ett stort antal brukare väntar på utredning och inflödet av nya remisser är fortsatt högt. Förnyade rekryteringsförsök av nyckelfunktioner pågår parallellt med upphandling av externa utredare. Projektet för förbättrad vårdkedja för barn och unga med neuropsykiatrisk problematik fortgår. Utveckling av arbetssätt och metoder pågår. Två tvärprofessionella team för utredning och behandling av barn och unga med komplex problematik, med medarbetare från både Habiliteringsverksamheten och Barn- och ungdomspsykiatrin har inrättats. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

7 Dammsdal Dammsdal erbjuder skola och boende för ungdomar med autismspektrumtillstånd. Ungdomarna i åldrarna år kommer från olika delar av landet och befinner sig på olika utvecklingsnivåer. Målet med verksamheten är att eleverna, efter avslutad skolgång, ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån sina förutsättningar. Elevens vårdnadshavare, hemkommunen och om möjligt eleven själv deltar vid planering och uppföljning av boende och skolgång. Elevernas synpunkter inhämtas också vid elevråd och boenderåd. En individualiserad utvärdering av elevens nöjdhet med skolgång och boende skall ske under året. Synpunkter från respektive elevs betalande hemkommun inhämtas via enkäter. Resultatet beräknas presenteras vid delårsbokslut 2. Skolinspektionen har helt nyligen meddelat beslut efter den tillsyn som genomfördes på Dammsdal under hösten Ett par brister som behöver åtgärdas för att uppfylla kraven enligt gällande författningar påtalas. Det systematiska kvalitetsarbetet behöver utvecklas avseende; uppföljning av skolans resultat, användning av densamma för utveckling av verksamheten, samt dokumentation av kvalitetsarbetet. Vidare behöver skolans plan mot kränkande behandling utvecklas så att den uppfyller ställda krav. Utöver detta bedömer Skolinspektionen att Dammsdal bedriver en väl strukturerad undervisning med en välorganiserad skolmiljö som anpassas för varje enskild elev. Den pedagogik som tillämpas möjliggör för varje elev att förstå sin förmåga och tillämpa sin egen lärostil. Eleverna är delaktiga i planering och uppföljning av studieresultaten. Rapportering sker löpande till varje elevs hemkommun. Socialstyrelsen har under våren, utan anmärkning, följt upp de brister i elevers dokumentation som påtalades vid tillsyn som genomfördes Sjukresor Förvaltningen har drift- och kostnadsansvar för landstingets sjukresor till och från vården. Tillsammans med åtta av länets kommuner upphandlas gemensamt beställningscentral och transportörer. Genom den upphandling av transportörer som genomfördes 2011 ingick huvudmännen i början av året ett nytt transportörsavtal för sjukresor och färdtjänst. I förfrågningsunderlaget ingick krav på väntetider, bemötande, säkerhet, samt en extra bonus för fordon som drivs med förnyelsebart bränsle. Upphandlingen resulterade i en prissänkning på drygt 12 %, en fordonspark som till 65 % drivs med förnyelsebart bränsle, samt att en aktör fick merparten av uppdraget. Avtalsperiodens första månader har stundtals präglats av ett ökat antal avvikelser. Samtliga anmälda avvikelser följs upp, utreds och åtgärdas vid behov. Uppföljningar genomförs med berörd aktör så länge problem kvarstår. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

8 Handikappservice Habilitering- och hjälpmedelsnämnden har under våren fattat beslut, för årets första hälft, om fördelning av medel för det verksamhetsinriktat bidraget till intresseföreningar för personer med funktionsnedsättning. Åtta ansökningar beviljades till sju olika funktionshindersgrupper, bland annat inom områdena information, integration och tillgänglig natur. Drygt tjugo sörmlänningar har erbjudits klimatvård, dygnsvård eller poliklinisk behandling. Flertalet är nöjda med sin rehabiliteringsperiod även om synpunkter funnits på service och komfort. Brukarsamråd Inom förvaltningen finns sedan flera år ett Barn och ungdomsråd, där barn och ungdomar själva får uttrycka tankar och funderingar om de insatser Habilitering- och Hjälpmedelsförvaltningen erbjuder. Frågor initieras av såväl ungdomarna själva, som från förvaltningens verksamheter. Barn och ungdomsråden utvidgas nu till att omfatta fler ungdomar i tre olika råd. Ett råd inrättas på Dammsdal, ett råd bland ungdomar vid Habiliteringsverksamheten i norra länsdelen samt ett råd för ungdomar vid Habiliteringsverksamheten i södra och västra länsdelen. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

9 Styrtal Andel brukare med individuella habiliteringsplaner som är nöjda med de insatser som givits (HabV exkl. TolkC). Brukarens sammantagna bedömning av måluppfyllelse i den individuella habiliteringsplanen (HabV exkl. TolkC). Andel brukare med korta insatser som är nöjda med de insatser som givits (HabV, Sjukresor, Klimatvård). Andel elever som är nöjda med de insatser som givits (Dammsdal). Andel köpare som är nöjda med de insatser som givits (Dammsdal). Antal brukare som fått insatser (HabV inkl. TolkC). Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 90 dagar (HabV exkl. TolkC). Andel genomförda nybesök som väntat mindre än 90 dagar (HabV exkl. TolkC). Andel väntande som väntat på nybesök mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV). Andel genomförda nybesök som väntat i mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV). Andel väntande som väntat på behandling/insats mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti, för barn med psykisk ohälsa, HabV). Andel genomförda fördjupade utredningar/behandlingar som väntat mindre än 30 dagar (förstärkt vårdgaranti HabV) Utfall Måltal Kommentar 86,84% 90% Avser 33 av de 38 brukare som utvärderat sin plan under jan-mars. 70,3% 80% Avser 26 av de 38 brukare som utvärderat sin plan under jan-mars. 100% 80% Avser brukare som erhållit klimatvård samt sjukresor. Habiliteringsverksamheten avrapporterar from delår 2. Minst 75% st st Rapporteras i samband med årsbokslut. 90% Rapporteras i samband med delår 2. 90% 100% Avser 183 brukare av 204 väntande. Utfall dec ,3% Utfall aug % Utfall mars ,2% 71% 100% Avser 137 av 176 genomförda nybesök under jan-mars. 50% 100% Avser ett av två väntande barn. Utfall dec 2011, 0 av 1 väntande Utfall aug av 7 väntande Ufall mars 2011, 0 av 1 väntande 66,7% 100% Avser 14 av 21 genomförda nybesök under perioden jan-mars. Utfall delår % (8/14) 100% Rapporteras ej då behandling påbörjats i och med nybesök. 8,8% 100% Avser 5 av 57 genomförda fördjupade utredningar/behandlingar. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

10 Landstingets verksamheter arbetar för att uppnå jämlikhet i hälsa för länets invånare. Våra insatser utgår från brukarens behov och en professionell bedömning. Habiliteringsverksamheten Tillsammans med brukaren, dennes företrädare och berörda i närmiljön, kartläggs behov och planeras insatser som dokumenteras i en habilitering/rehabiliteringsplan. Planen utgör grunden för det stöd och de insatser som ges till brukaren och skall vid behov följas upp och revideras. Verksamheten fortsätter att utveckla och systematisera sina rutiner inom området. Fortsatt arbete behövs för att nå uppsatta mål. Behov hos den enskilde brukaren tillgodoses av olika verksamheter i kommun och landsting. Krav på samverkan är tydliggjorda både i lagstiftning och i lokala överenskommelser. Framtagna riktlinjer fungerar väl och skapar god grund för en strukturerad samverkan med den enskilde brukaren. Att ge brukarna, deras nätverk och beslutsfattare, kunskap om funktionsnedsättningar och dess konsekvenser är ett viktigt arbetsområde för verksamheten. Under våren har informationssatsningar om funktionsnedsättning bland annat genomförts till privata friskvårdsaktörer, LSS handläggare och förskolepersonal inom länets kommuner. Dammsdal Samtliga elever har en individuell utvecklingsplan som utvärderas varje termin. Elevens styrkor och svårigheter är utgångspunkt vid planering av boende och skolgång. Utifrån elevens utveckling utvärderas och omvärderas planeringen kontinuerligt. Fyra gånger per år ges också en lägesrapport till varje elevs hemkommun. Kunskap om autism och den tydliggörande pedagogik som tillämpas inom verksamheten förmedlas också till andra verksamheter inom och utom landstinget i form av handledningar, föreläsningar och studiebesök. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

11 Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel individuella planer av dem som skall ha en plan (HabV). 32,7% 65% Avser 483 brukare av 1479 brukare aktuella för plan. Utfall dec % (555/1288) Utfall aug % (495/1178) Andel elever där resultatet av TTAP test används vid formulering av elevens mål (Dammsdal). Antal kunskapshöjande aktiviteter till andra verksamheter om funktionsnedsättningen och dess konsekvenser (HabV, Dammsdal). Andel nöjda kursdeltagare vid kunskapshöjande aktiviteter (HabV, Dammsdal). 13,2% 60% Avser 5 av 38 elever. Det låga värdet förklaras av ett stort antal nya elever börjat under hösten st 100 st 100% 80% Avser aktivitet som genomförts på Habiliteringsverksamheten. Landstinget verksamheter bedriver ett aktivt arbete i syfte att vara ett öppet landsting för alla oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller social tillhörighet. Vi är medvetna om människors olikheter och arbetar därför aktivt för att ingen människa skall diskrimineras. Alla människors lika värde betonas i vision och värdegrund. Mångfald skall respekteras och diskriminering aktivt motverkas. Kunskap om olika gruppers livsvillkor och behov bidrar till att motverka diskriminering. Utifrån fastställd policy för funktionsnedsättning och HBT har handlingsplaner med förbättringsområden upprättats. Genomförda aktiviteter kommer att redovisas senare under året. I samband med att förvaltningens arbete med FN s Barnkonvention aktualiserades under 2011 tydliggjordes arbetssätt och målsättningar. Förvaltningen kommer att delta i framtagningen av ett landstingsgemensamt verktyg för barnkonsekvensanalyser inför beslut. Barnpiloter finns i samtliga verksamheter och som tidigare beskrivits utökas förvaltningens barn och ungdomsråd från ett till tre. Kraftsamling behövs inom landstinget för att göra den externa webben tillgänglig också för personer med funktionsnedsättning. Inom det landstingsgemensamma projektet för ett förbättrat medicinskt omhändertagande inom primärvården för personer med funktionsnedsättningar, har tre vårdcentraler i länet tecknat avtal med Hälsovalskansliet om ett utökat ansvar för målgruppen. Som ett första steg har de brukare som bedömts ha de största behoven erbjudits att göra sina hälsoval på aktuella vårdcentraler. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

12 Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel hjälpmedelsbeslut i HHnämnd och förvaltningsledningen där barnperspektivet beaktats. Andel verksamheter som har utsett barnrättspilot Antal genomförda jämställdhetsanalyser baserade på könsuppdelad statistik Antal aktiviteter som riktas till medarbetare och som syftar till att motverka diskriminering (HabV, Dammsdal, Kansli). Antal webbsidor som är anpassade för lättläst 25% 80% Avser ett av fyra nämnd beslut. 100% 100% Avser 3 verksamheter. 0 st 0 st 6 st Totalt i landstinget finns 14 st webbsidor med den speciella funktionen lättläst. (går inte att fylla i kolumn då beräkning är i % och vi har inte något Antal totalt för hela landstinget) Antal webbsidor som är anpassade för teckenspråk Totalt i landstinget finns 52 webbsidor anpassade med teckenspråk. (går inte att fylla i kolumn då beräkning är i % och vi har inte något Antal totalt för hela landstinget) 2.2 Personal Landstinget är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. Habilitering och Hjälpmedel är en attraktiv arbetsgivare med kompetenta och engagerade medarbetare. En modell för verksamhetsgemensam kompetensplan med yrkesspecifika delar har tagits fram inom Habiliteringsverksamheten. Varje yrkessamordnare har, tillsammans med respektive yrkesgrupp, påbörjat beskrivning av de yrkesspecifika kunskaper som behövs inom verksamheten. En intern utbildningskatalog för våren 2012 har också tagits fram. Vid rekrytering kallas kompetent sökande av underrepresenterat kön, i syfte att förändra den ojämna könsfördelningen i personalsammansättningen inom Habiliteringsverksamheten. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

13 Särskilda aktiviteter pågår för rekrytering av psykologer och läkare. Intervjuer har hittills genomförts med tre psykologer och en läkare. Förhoppningen är att nyanställningar kan ske till slutet av sommaren. På Dammsdal har en bemanningsplan med specificerade kompetensbehov för lärare på skolans olika nivåer tagits fram. Detta för att möta de krav som den nya skollagen ställer med början Vidareutbildning kommer att erbjudas de lärare som måste komplettera sin utbildning. Nyrekrytering kommer också att behövas med hänsyn till kommande pensionsavgångar. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen medarbetare som utifrån verksamhetens behov har en individuell kompetensutvecklingsplan. Andel medarbetare som skulle rekommendera sin arbetsplats till andra Andelen chefer som har en individuell kompetensutvecklingsplan för chefs- /ledarrollen. Andelen medarbetare som upplever att de är engagerade i utvecklingen av verksamheten. Andelen kvinnliga chefer 62% 80% Redovisas vid årets slut 90% Redovisas vid årets slut 100% Redovisas vid årets slut 80% Redovisas vid årets slut Andelen kvinnor av samtliga anställda 74% Landstingets personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Habilitering och Hjälpmedels personal upplever en god arbetsmiljö som bidrar till personlig utveckling, delaktighet och arbetsglädje. Sjukfrånvaro har ökat under det senaste året. Sett på 12 månader har antalet sjukdagar per anställd ökat från 4,1 dagar till 4,6 dagar. Motsvarande ökning i landstinget som helhet var från 4,0 till 4,7 dagar. Andelen sjukdagar i relation till den arbetade tiden som redovisas nedan beskriver samma mönster. Det är uppenbart att ökningen av korttidsfrånvaron under årets första tre månader påverkar sjuktalen negativt. Långtidssjukskrivningarna minskar däremot. Sannolikt är vinterns influensa är en av orsakerna till den ökade korttidsfrånvaron. De medarbetare inom Habiliteringsverksamheten som haft längre sjukskrivningsperioder har fått stöd i samråd med företagshälsovården. För personer med upprepad korttidssjukfrånvaro genomförs uppföljningssamtal i syfte att finna åtgärder som möjliggör ökad närvaro. Inom Dammsdal har inga längre sjukskrivningar tillkommit. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

14 Projekt "Arbetsglädje och Stolthet" har haft en upptakt med en förvaltningsgemensam aktivitet och föreläsning. Arrangemanget var uppskattat. Mer än två tredjedelar av medarbetarna deltog. Under våren kommer varje enhet att göra en nulägesbeskrivning inför kommande utvecklingsarbete. Översyn av Habiliteringsverksamhetens lokaler pågår på tre orter i syfte att förbättra arbetsmiljön på olika sätt. I Katrineholm är lokalerna exempelvis inte anpassade för att ta emot personer där det kan uppstå situationer av hot och snabb utrymning. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid. 5,2% Max 4,5% Dammsdal har 5,2, Habiliteringsverksamheten 5,4, medan övriga enheter har 1,3%. Andelen anställda utan sjukfrånvaro under de senaste 12 månaderna. 36,9% Min 30% Andelen är 1,2 procentenheter lägre än vid senaste rapporteringen. Andelen utan sjukfrånvaro i landstinget som helhet ligger 7,5 procentenheter lägre än värdet för HH. Landstingets personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Habilitering och Hjälpmedels personal deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten och ser sin roll i helheten. Under detta åtagande redovisas aktiviteter för att ta vara på medarbetarnas engagemang för att utveckla verksamheten. Mätbart resultat hämtas från medarbetarsamtalen och dessa genomförs huvudsakligen under senare delen av året. Samrådsavtalet följs med regelbundna arbetsplatsträffar och basenhetsråd. Utöver detta har yrkesgrupperna inom Habiliteringsverksamheten avsatt tid för kompetensdelning och utvecklingsarbete vid fem tillfällen under året. Yrkessamordnare för varje profession deltar i ett utvecklingsråd, där dialog förs kring verksamhetens utvecklingsarbete, frågor kommer från ledningen till professionen och vice versa. Möten i sk. öppna forum där medarbetarna kan diskutera med förvaltningsledningen är inplanerade. Under våren kommer fokus att ligga på "Arbetsglädje och stolthet". Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andelen medarbetare som bedöms delta aktivt i utvecklingen av verksamheten. 80% Redovisas vid årets slut Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

15 2.3 Förnyelse Landstinget bedriver, genom tydlig ledning och styrning, ett kontinuerligt och systematiskt kvalitetsarbete med effektivitet, kvalitet, långsiktighet och tillgänglighet som ledord. Habilitering och Hjälpmedel har väl genomarbetade och kända processer som leder till uppfyllelse av ledningssystemet för kvalitet. Verksamhetens arbete för att ständigt utveckla processer och arbetssätt är viktigt för att öka kvalitet och effektivitet. För 2012 har fem processer totalt valts ut för Habiliteringsverksamheten och Dammsdal. Habiliteringsverksamheten arbetar med följande: Kartlägga processen för förskrivning av utvalda hjälpmedel för barn från det behov uppstår till leverans. Tydliggöra vilka insatser som ska ges generellt och specifikt enligt Cunninghams pyramid. Analysera behovet av och införa rutiner för att följa Patientsäkerhetslagen. Tydliggörande av insatser: Ett arbete har startats för att lyfta fram kärnprocessen med hjälp av ICF (Internationell klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa) som ett gemensamt språk för alla i verksamheten. Cunninghams pyramid används i allt utvecklingsarbete som modell och redskap för att tydliggöra insatser på olika nivåer. Patientsäkerhetslagen: Utbildning har genomförts om regelverk, offentlighetslagstiftning, allmänna handlingar, tystnadsplikt mm. Dammsdal arbetar med följande: Ta fram handlingsplan med åtgärder för att uppfylla intentionerna i den nya skollagen. Utveckla elevernas inflytande i sin individuella planering. Arbete pågår med båda processerna. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Antal processer för större brukarnytta som genomarbetats. 0 5 st Habiliteringsverksamheten har påbörjat två av tre processer. Dammsdal har påbörjat båda sina processer. Arbetet med processerna beräknas bli klara under året. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

16 Landstinget utgör en aktiv part i en regional utveckling som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt långsiktigt hållbar. Vi utvecklar samverkan med andra aktörer inom och utom länet, för större brukarnytta och effektivitet. Habiliteringsverksamheten En dialog pågår med kommunerna när det gäller ansvar för hjälpmedel inom skolverksamhet. Inriktningen är att personliga hjälpmedel även i fortsättningen är ett ansvar för landstinget, medan hjälpmedel som används som ett läromedel och är basutrustning i skolan, ska bekostas av kommunen. Samarbete pågår inom Uppsala/Örebroregionen. Bland annat har det genomförts ett idéseminarium för Syn och hörselhabiliteringsområdet som syftat till att inspirera och utveckla idéutbyte, arbetssätt och skapa nätverk. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Inget styrtal är aktuellt. 2.4 Miljö Landstinget bedriver ett effektivt miljöarbete. Personalen har god kunskap om miljöprogrammet och dess innehåll och arbetar i enlighet med det. Miljörevision har genomförts som ett led i miljöcertifiering av hela landstinget, bl. a inom Habiliteringsverksamheten. Identifierade förbättringsområden är t ex att miljörutiner ska läggas in i ledningssystemet samt att skyddsrond för arbetsmiljö bör kombineras med egenkontroll av miljö. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Andel anställda som genomgått grundläggande utbildning i miljökunskap. 64,8% 100% Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

17 Landstinget fokuserar på att minimera negativ klimatpåverkan. Vi arbetar för minskad klimatpåverkan från transporter genom att samordna resor och genom att använda elektroniska hjälpmedel istället för resor där det är möjligt. Hjälpmedel finns tillgängliga inom verksamheterna för att kunna genomföra möten via dator, telefon och video. Dammsdal har en samlad verksamhet och möten och konferenser sker oftast inom verksamheten. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Antal telefon- och videokonferenser samt Netmeeting st Uppskattad sparad körsträcka tom mars: 1440 km. Uppskattad tidsbesparing är tom mars: 24 timmar. Landstinget säkerställer att de kemikalier och läkemedel som används ger minsta möjliga miljöpåverkan. Vi ska successivt byta ut farliga kemikalier från våra verksamheter. Genom att kemikalieinköp görs via det upphandlade sortimentet säkras att produkterna är godkända och har minsta möjliga miljöpåverkan. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Antal miljöskadliga kemikalier. 0 st 2.5 Ekonomi Landstinget uppnår och behåller en ekonomi i balans som är långsiktigt ekonomiskt hållbar. Stabil ekonomisk utveckling. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Avvikelse mot budgeterat resultat i tkr tkr 0 överskottet är i nivå med samma period föregående år och årsbokslut Beläggningsgrad (Dammsdal) 95% Rapporteras vid årsbokslut. Soliditeten ska successivt öka. Styrtal Utfall Måltal Kommentar Genomsnittlig förändring av eget kapital de senaste tre åren. 0% Rapporteras vid årsbokslut Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

18 3 Samlad analys - personal och ekonomi 3.1 Anställda Totalt minskade antalet anställda uttryckt i heltider med 5,7 jämfört med samma tid förra året. Minskningen ligger på Dammsdal och Ledningskansliet. Inom Habiliteringsverksamheten ökade antalet motsvarande 2,1 årsarbetare. 3.2 Arbetade timmar och frånvarotimmar Antalet arbetade timmar minskade med ca 3% mellan åren, vilket i huvudsak beror på omställningsinsatser inom Dammsdal. Frånvarotiden har ökat marginellt eller med 0,6%, trots att antalet anställda minskat. Största ökningen har gällt sjukfrånvaro, föräldraledighet och utbildning. Övrig ledighet har minskat. 3.3 Kostnad för den arbetade tiden Den direkta lönekostnaden för månadsanställda har gått ner med 1,9% trots att löneavtalen medfört en ökad lönekostnad på 1,4% för perioden. Förändringarna pga. löneglidning och att ny personal anställs är marginella och tar ut varandra. 3.4 Verksamhetens intäkter och kostnader Resultatet per verksamhet redovisas enligt följande: Utfall Utfall Habiliteringsverksamheten 0,8 0,4 Dammsdal 0,6 0,8 Sjukresor 2,4 1,7 Förvaltningen gemensam -0,1-0,4 Resultat 3,7 2,5 Verksamhetens intäkter De totala intäkterna är för perioden i nivå med samma period föregående år. Beläggningsgraden på Dammsdal har under första kvartalet varit hög vilket gör att intäkterna följt såväl föregående år som budget. Årsprognosen beräknas till budgeterad nivå. Personalkostnader Personalkostnaderna är ca 2,7 % lägre i jämförelse med samma period föregående år. Minskningen är i första hand hänförbar till reduceringar vid Dammsdal. Antalet anställda på Dammsdal var i mars 149 st. vilket är sex heltidstjänster färre än motsvarande tid förra året och som inte beräknas ersättas under För helår beräknas personalkostnaderna ligga i nivå med budget. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

19 Lokalkostnader Lokalkostnaderna har ökat med drygt 18 % i jämförelse med samma period föregående år. Orsaken är hänförbar till en felaktig periodisering av hyreskostnader vid Dammsdal. För helår beräknas kostnaden enligt budget. Köp av verksamhet och tjänster Kostnaderna för verksamhet och tjänster har ökat med 4,2 % i jämförelse med motsvarande period Ökningen är i första hand hänförbar till tjänsteköp av utredningar av neuropsykiatriska utredningar inom Habiliteringsverksamheten. För helår beräknas kostnaderna överstiga budget men i nivå med anvisad ram. Övriga kostnader Övriga kostnader har minskat med 2,5 % i jämförelse med motsvarande period föregående år. Under rubriken övriga kostnader ingår 25 % av den overheadkostnad på 2,2 mkr som Dammsdal ålagts betala. För helår beräknas kostnaden ligga i nivå med budget. Årets resultat och budgetavvikelse Periodens resultat, +3,7 mkr är 1,2 mkr högre i jämförelse med samma period föregående år. Årsprognosen är beräknad till 0-resultat. I likhet med föregående år beräknas ett eventuellt ekonomiskt överskott användas för extraordinära satsningar. Det är framförallt tre områden, neuropsykiatriska utredningar, kompetensutveckling av lärare inom Dammsdal, samt projektet "Arbetsglädje och stolthet", som är föremål för sådana satsningar. Kompetensutveckling av lärare samt projektet "arbetsglädje och stolthet" ingår som satsningar i verksamhetsplan 2012 med i första hand finansiering inom fastställd budgetram, i andra hand genom finansiering via ackumulerat eget kapital. Habiliteringsverksamheten Verksamheten redovisar 0,8 mkr i överskott vilket är något högre i jämförelse med motsvarande period föregående år. Årsprognosen beräknas till plus/minus 0. En av flera framgångsfaktorer för en stabil ekonomi i balans är en hög medvetenhet om verksamhetens ekonomi bland medarbetarna. Verksamheten arbetar målmedvetet med att åstadkomma detta. Regelbundna genomgångar genomförs bl.a på APT och basenhetsråd. Ett utvecklingsarbete har påbörjats i syfte att följa upp kostnaden för hjälpmedel, som under 2011 uppgick till 16 mkr. Avsikten är att hitta kostnader att spara om det visar sig att brukaren disponerar hjälpmedel som inte används. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

20 Dammsdal Dammsdal har haft full beläggning under första kvartalet Antalet elever som av åldersmässiga skäl slutar sin skolgång till sommaren är väsentligt lägre jämfört med föregående år. Till skillnad mot föregående år vid den här tidpunkten finns nu åter en väntelista att fylla på med elever från. I likhet med tidigare år kommer beläggningsgraden att gå ned under sommaren för att åter vara full beläggning från höstterminens start. Årsprognosen är av försiktighetsskäl beräknad till +/- 0 då avtal ännu ej tecknats för att ersätta de elever som slutar till sommaren. I de fall tecknandet av avtal är lyckosamt kommer sannolikt verksamheten att kunna redovisa ett överskott vid årets slut. Inom ramen för årsprognosen har landstingets krav på overheadkostnad, 2,2 mkr för helår, beaktats. Sjukresor Periodens resultat +2,4 mkr är i jämförelse med samma period föregående år något högre. Efter första kvartalet 2012 kan konstateras att antalet sjukresor sjunkit med nästan 3000 resor jämfört samma period De minskade volymerna gäller hela länet, men är mest markant i Nyköpingsområdet. Det är ännu för tidigt och för osäkert att dra någon slutsats om ett trendbrott skett. Volymminskningen i Nyköpingsområdet kan vara ett resultat av offensiv marknadsföring och konkurrens från lokala transportörer som inneburit att personer funnit det ekonomiskt fördelaktigt att själva bekosta sin sjukresa. Volymminskningen innebär självklart en kostnadsminskning, som tillsammans med ny upphandling av beställningscentral och samt ny upphandling av transportörer, bidrar till att verksamheten kan redovisa ett överskott för helåret I de fall ett sådant överskott uppstår, kan nämnden överväga att omdisponera anslag till såväl neuropsykiatriska utredningar som till satsningar på kompetensutveckling och projektet "Arbetsglädje och stolthet". Förändring av intäkter och kostnader mellan 2012 och % Intäkter 65,7 64,9 1,2 % Personalkostnader -32,2-33,1-2,7 % Köpt verksamhet -10,0-9,6 4,2 % Lokalhyreskostnader -4,5-3,8 18,4 % Övriga kostnader -15,4-15,8-2,5 % Avskrivning/Finansiella poster 0,1 0 Resultat 3,7 2,5 Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

21 3.5 Balansräkning Från och med 2012 ingår ej balansräkning på nämndnivå i rapporteringen. Balansräkningen rapporteras endast på landstingsnivå. Ansvar kvarstår dock på nämndnivå för vissa balansposter såsom t.ex. eget kapital. Det egna kapitalet uppgick vid årsskiftet till knappt 62 mkr. 3.6 Investeringar Årets investeringsram uppgår till 1,4 mkr. Under första kvartalet har endast 0,1 mkr använts av anvisad ram. Anvisat investeringsutrymme beräknas vara tillräckligt. Habilitering och Hjälpmedelsnämnden, Nämndens delårsrapport (20)

22 Rapportering 2012 Spec resultaträkning Förvaltning: Period: Habilitering och Hjälpmedel (Re 33-5 Mars (tkr) Tom perioden Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut Verksamhetens intäkter Ersättning landstinget Undervisning Dammsdal Boende Dammsdal Övriga intäkter Summa verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Kostn för arbetskraft (kkl 4) Köp hjälpmedel Lokalhyreskostnader Övriga kostnader Summa verksamhetens kostnader Avskrivningar maskiner och inventarier Verksamhetens nettoresultat Finansiella intäkter Finansiella kostnader Resultat efter finansnetto Förändring av eget kapital Intäkter per kundgrupp Landstinget Sörmland: Uppdragsersättning Landstinget Sörmland: Övriga Andra landsting Statliga myndigheter Primärkommuner Företag och organisationer Privatpersoner Summa

23 R apportering 2012 Investeringsspecifikation Förvaltning: Period: Habilitering och Hjälpm edel M ars (tkr) Tom period Helår Utfall Utfall Budget Prognos Bokslut INVESTERINGAR Imateriella tillgångar Byggnader Mark och markanläggningar Pågående ny-, till- eller ombyggnad 0 45 IT 0 23 Landstingshjälpmedel (endast Hjälpm.nämnden) Övriga maskiner och inventarier varav medicinteknisk utrustning Konst Delsumma Hjälpmedel avseende kommun/annan huvudman "Externa" byggnader Delsumma SUMMA INVESTERINGAR FÖRSÄLJNINGAR Byggnader Mark och markanläggningar IT 0 Övriga maskiner och inventarier Konst SUMMA FÖRSÄLJNINGAR UTRANGERING Typ av anläggningstillgång: SUMMA UTRANGERING NYLEASING Typ av anläggningstillgång: 0 SUMMA NYLEASING

Nämndens delårsrapport 1 2012

Nämndens delårsrapport 1 2012 Nämndens delårsrapport 1 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 12-077 VOHJS 12-016 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Perspektiv... 4 2.1 Medborgare (patient,

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. 34 Budget och verksamhetsplan 2012. Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG D A T U M D I A R I E N R Göran Gustavsson, 0155 24 58 66 2011-12-07 HH-HOH11-151 34 Budget och verksamhetsplan 2012 Nämndens för habilitering och hjälpmedel

Läs mer

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod

Nämnd/förvaltning: Hälso- sjukvården - Primärvården. Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Perspektiv/Mål Åtagande Styrtal Måltal Mätmetod Medborgare (patient, kund) Mål 1. Medborgare får tjänster av god kvalitet, känner sig delaktiga och blir respektfullt bemötta Primärvården ska bedriva patientfokuserad

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

Bokslutskommuniké 2013

Bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommuniké 2013 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

17/09 Bilaga 1 Avrapportering mål och specifika uppdrag 2009 Handikapp & Habilitering och Sjukresor Habilitering & Hjälpmedel och Sjukresor 1) Måluppfyllelse 3 Målet är helt uppfyllt (vid tidpunkten för

Läs mer

Förändringar i styrtal - Karsudden.

Förändringar i styrtal - Karsudden. Förändringar i styrtal - Karsudden. som togs bort inför budget 2012 Att bedriva evidensbaserad behandling riktad mot riskbeteende. Att bedriva evidensbaserad vård riktad mot riskbeteende under öppenvårdsförhållanden.

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Bokslutskommuniké 2017

Bokslutskommuniké 2017 Bokslutskommuniké 2017 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2018.

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Habilitering och Hjälpmedelsnämnden Dnr HH-HOH 11-116 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 5 Medborgare (patient, kund)... 5 Personal... 10 Förnyelse...

Läs mer

Delårsrapport 1. Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014. Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Delårsrapport 1. Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014. Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Diarienummer: HU-HOH14-077 Delårsrapport 1 Habilitering och Utbildningsnämnden Delår 1 2014 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Habilitering och Utbildningsnämnden,

Läs mer

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal

47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Nämnden för kultur utbildning och friluftsverksamhet PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(1) D A T U M D I A R I E N R 2016-12-08 KN-DAM16-0082-2 47/16 Kvartalsrapport september 2016 Dammsdal Diarienummer: KN-DAM16-0082

Läs mer

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden

Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ. Barn- och skolnämnden Maj 2019 MÅNADSRAPPORT MAJ Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Förvaltningsberättelse... 4 Ekonomi... 4 Resultat... 4 Investeringar... 5 Personal... 6 Antal anställda... 6 Hälsa

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

Kvalitets och värdegrundsdeklaration

Kvalitets och värdegrundsdeklaration s och värdegrundsdeklaration på Fogdaröd: I vårt dagliga arbete på Fogdaröd strävar vi alltid efter att brukare, boende och elever med sina företrädare och anhöriga ska uppleva att vi med överlägsen yrkeskompetens

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Gemensam värdegrund för. personalfrågor

Gemensam värdegrund för. personalfrågor Gemensam värdegrund för personalfrågor Det öppna landstinget för jämlik hälsa och levande kultur i en hållbar, livskraftig region Landstingets vision Värdegrunden utgår från Landstinget Sörmlands vision

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11

Dnr KK12/384 POLICY. Personalpolicy. för Nyköpings kommun. Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 POLICY Personalpolicy för Nyköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2012 12 11 Dnr KK12/384 2/6 Personalpolitisk viljeinriktning Nyköpings kommun är en attraktiv arbetsgivare som behåller

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Sida 1 (8) 2019-01-15 Lindeparkens gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2018/2019 Sida 2 (8) Verksamhetsform som omfattas av

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004

Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011, Dnr VOHJS12-004 Version 120217 Årsredovisning för VOHJS nämnden 2011 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Nämndens uppdrag 3 Nämnden ansvarar för länets hjälpmedelsförsörjning

Läs mer

Förvaltningsbudget 2012

Förvaltningsbudget 2012 Förvaltningsbudget 2012 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-114 GNVO 11-024 Innehållsförteckning Inledning... 3 Verksamhetens uppdrag... 3 Organisation...

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2014-03-03 HU-HOH14-074 Nämnden för Habilitering och Utbildning Budget och planeringsunderlag för 2015-2017 Budgetunderlaget utgör Nämnden för Habilitering

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND

KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND DATUM DIARIENR 1999-03-26 VOS 99223 KVALITETSPOLICY FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN I LANDSTINGET SÖRMLAND Inledning Denna policy utgör en gemensam grund för att beskriva, följa upp och utveckla kvaliteten,

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042

Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 2015 Dnr BUN15/5-042 215-4-2 Johannes Pålsson Chef produktion barn och utbildning Johannes.Palsson@ekero.se Verksamhetsredovisning, Produktionsområde Barn och Utbildning per mars 215 Dnr BUN15/5-42 Sammanfattning Produktionsområdet

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden

Vårbokslut Miljöskyddsnämnden Vårbokslut Miljöskyddsnämnden -05-07 Vårbokslut, Ansvarsenhet 40-41 Anvisning Nuläge Verksamhet Huvudsaklig verksamhet Miljöskyddsnämnden har antagit en tillsyns- och verksamhetsplan för. Planen följs

Läs mer

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande 2018-08-15 Dnr 2017/708-109 Barn- och utbildningsnämnden Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande Bakgrund och beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2018-03-26 att ge barn-

Läs mer

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning

Månadsrapport per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2018-08-29 SLL Ekonomi Jonas Parkeman 1 (3) Landstingsstyrelsens arbetsutskott per juli 2018 för landstingsstyrelsens förvaltning Ärendebeskrivning Godkännande av månadsrapport

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET

Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Bokslut 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Årets händelser... 3 1.3 Mål och måluppfyllelse... 3 Brukaren ska uppleva att hon eller han får de behov

Läs mer

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service

Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Till Landstingsdirektören CIRKULÄR E1213 Budget 2014 Verksamhetsstöd och service Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Vår verksamhetsidé är att genom samverkan tillgänglighet och

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Budget 2014 Landstingets kansli

Budget 2014 Landstingets kansli Budget 2014 Landstingets kansli Vision För ett bra liv i ett attraktivt län Verksamhetsidé: Genom ledning, stöd och service skapar vi tillsammans förutsättningar för största möjliga välfärd för invånarna.

Läs mer

Medarbetarundersökning Totalrapport

Medarbetarundersökning Totalrapport Medarbetarundersökning 2016 Totalrapport Ålder % 18-34 år 21% 35-44 år 25% 45-54 år 29% 55+ 25% Ack. svar 3461 Anställningstid % Mindre än ett år 1-2 år 13% 3-5 år 15% 6-10 år 14% Mer än tio år 49% Ack.

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår

Delårsrapport 1. Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår Diarienummer: SOVIS15-0045 Delårsrapport 1 Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Hjälpmedelscentralen Delår 1 2015 Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Jämställdhetsplan 2012 2014

Jämställdhetsplan 2012 2014 REGION GOTLAND Gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningen Jämställdhetsplan 2012 2014 (Beslutad i GVN 2011 12 21) 1. Inledning Gymnasie och vuxenutbildningsförvaltningens jämställdhetsplan för 2012 till

Läs mer

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010

Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2010 Datum -06-04 Sida 1 (8) Handläggare MÅNADSRAPPORT Version 1.0 Månadsrapport Piteå kommun januari maj 2 Resultaträkning kommunen (TKR) jan-maj jan-apr jan-mar Budget jan-dec 2009 Intäkter 163 507 133 508

Läs mer

Kvalitets - och vardegru ndsdeklaration

Kvalitets - och vardegru ndsdeklaration Kvalitets - och vardegru ndsdeklaration Fogdaröd ett unikt alternativ för människor i behov av särskilt stöd. Därför är det viktigt att garantera att kvaliteten är hög och värdegrunderna sunda och solida.

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

FÖRSLAG. 23 Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut

FÖRSLAG. 23 Delårsrapport Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut Nämnden för habilitering och hjälpmedel FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-22 HH-HOH10-098 23 Delårsrapport 2. 2010 Nämndens för habilitering och hjälpmedel beslut 1. Nämnden för habilitering och hjälpmedel

Läs mer

Riktlinjer för personalpolitik

Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer för personalpolitik Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Riktlinjer för personalpolitik Riktlinjer 2018-08-27 168 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013

Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vuxenutbildningens plan för likabehandling och mot kränkande behandling 2013 Vision En dynamisk vuxenutbildning där man kan studera vad man vill, när man vill och hur man vill förutsätter att ingen diskrimineras,

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Verksamhetsplan 2014 Habilitering & Hälsa E-post: habilitering@sll.se Telefon: 08-123 350 00 Habiliteringschef Carina Hjelm Datum: 2014-01-24 Diarienummer SLSO 2014-280 Värdegrund Verksamhetsbeskrivning

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Kronan Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Kronan 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015

Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Likabehandlingsplan för Broarps skola Läsåret 2014-2015 Attendo Individ och Familj AB - Box 28-575 21 Eksjö Tel. 0730-660 116 - - lisbeth.lindstrom@attendo.se 1. Mål och Vision Mål: Skolan ska ha en likabehandlingsplan

Läs mer

Prognosen för 2014 är beräknad till ett underskott på 700 tkr.

Prognosen för 2014 är beräknad till ett underskott på 700 tkr. MÅNADSRAPPORT Driftnämnden Öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd November 2014 UPPDRAG FRÅN HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSSTYRELSEN Produktion Sammanfattning och analys Produktionen ligger, totalt sett,

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Verksamhetsåret Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Verksamhetsåret 2019-2020 Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Värdegrund 3 Inledning 4 Information och förankring 5 Utvärdering och

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-08-31 LS-LED10-447 145 Styrtal 2010 för hälso- och sjukvården. Revidering Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen fastställer de reviderade

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner

Jämställdhets- och mångfaldsplan för överförmyndarnämnden i Eskilstuna och Strängnäs kommuner Överförmyndarnämnden Socialförvaltningen Överförmyndarkontoret Anders Hagander 016-710 20 74 2017-09-11 1 (1) ÖFNES/2017:106 Överförmyndarnämnden Eskilstuna Strängnäs Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017-2019

Läs mer

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Kärralundsgatan 19 Kärralundsgatan 19 plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen gäller förskoleverksamhet Förskolechef: Johan Forsstrand

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget

Dnr Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan 2013 Inklusive årsbudget 2012 10 17 Dnr 2012 110 Vårdcentralen Söderköping Verksamhetsplan Inklusive årsbudget Innehållsförteckning Vision (och verksamhetsidé) 1 Medborgar kundperspektivet 2 Processperspektivet 2 Medarbetarperspektivet

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3

INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 Riktlinje för Land stinget Västm manlands arbete med barnkonventionenn 2 (9) INNEHÅLL 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Definitioner landstinget västmanland... 4 3 Inriktningsmål... 6 4 Organisation... 7 5 Styrande

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-30 2 0 1 4-2 0 1 6 Jämställdhets- och mångfaldsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Bilaga 3 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Nämndens delårsrapport, delår 2

Nämndens delårsrapport, delår 2 Nämndens delårsrapport, delår 2 Gemensam nämnd för vård, omsorg och hjälpmedel Hjälpmedelscentralen Dnr HH-HOH 11-115 GNVO 11-023 Innehållsförteckning Sammanfattande analys... 3 Perspektiv... 4 Medborgare

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN

JÄMSTÄLLDHETSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2010-2012 för personal, barn och elever inom Barn- och utbildningsförvaltningen i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Lilla Rådmansgatan

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsstyrelsen och landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer