GRUNDUPPGIFTER: 112 SUOMI-ROGRAMVARA

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRUNDUPPGIFTER: 112 SUOMI-ROGRAMVARA"

Transkript

1 GRUNDUPPGIFTER: 112 SUOMI-ROGRAMVARA Vad är 112 Suomi-programvara? 112 Suomi är ett nödpositioneringsprogram för mobiler utvecklat av Digia. Programvaran har utvecklats i samarbete med Nödcentralsverket, och Nödcentralsverket rekommenderar nedladdning av programvaran. Alla medborgare kan ladda ned programvaran gratis från de vanligaste programvarubutikerna. Hur fungerar programvaran 112 Suomi? Programvaran 112 Suomi lokaliserar den som ringen genom satellitpositionering. Tack vare gränssnittet som är inbyggt i Nödcentralsverkets system, förmedlas positionsinformationen automatisk till nödcentralens personal när nödsamtalet rings via programvaran. Vilken nytta har programvaran? Det viktigaste är att undsättningen vid nödfall snabbas upp. Uppringarens exakta position förmedlas automatiskt till nödcentralen, vilket snabbar upp hanteringen av nödsamtalen. Hjälpen kan skickas till platsen från närmast möjliga enhet. Hjälpen anländer snabbare till platsen då exakta positionsuppgifter finns till hands. Övrig nytta: Med hjälp av programvaran är det möjligt att göra nödanmälan enklare till exempel för barn och personer som på grund av olycksfallsskada eller något annat hinder inte klarar av att muntligen förklara sin position via telefonen. Programvaran erbjuder tillförlitliga positionskoordinater även vid icke-akuta nödlägen, i ett format som är kompatibelt med Nödcentralsverkets system. Programvaran erbjuder kontaktuppgifter även till andra larmnummer.

2 Vad allt kan man göra med programvaran? Programvaran används för att ringa nödnumret och då vidarebefordras positionsuppgifterna automatiskt till nödcentralen. Programvaran kan även användas för samtal till andra servicenummer vid icke-akuta nödlägen. Via programvaran kan man när som helst även kontrollera sina egna koordinater. Varför innehåller programvaran även andra kontaktuppgifter utöver nödnumret? Vilka kontaktuppgifter hittar jag i programvaran? I programvaran finns kontaktuppgifter till Medborgarrådgivningen, Barn och ungdomstelefonen, Sjöräddningen samt Giftinformationscentralen. Genom att erbjuda jourtelefonnummer för icke-akuta hjälpbehov strävar vi efter betjäna medborgarnas informationsbehov och minska antalet onödiga nödsamtal.

3 IBRUKTAGANDE Hur får jag programvaran till min telefon och hur börjar jag använda den? Du kan börja använda programvaran genom att installera det via en programvarubutik: Till Androidenheter från Google Play, till Iphone från Apple Store och till Lumia/Windows Phone från Windows Phone Store. Det lönar sig att lära sig programvaran i förväg och installera genast programikonen på din startskärm så att den snabbt kan nås. När programvaran startas första gången, kräver den att ett telefonnummer anges. När du därefter öppnar programvaran har du direkt åtkomst till skärmen där du kan ringa nödsamtal genom att trycka på knappen Ring 112. Det lönar sig alltså att öppna programvaran direkt vid nedladdningen och knappa in ditt eget telefonnummer, så att programvaran är klar att användas direkt vid ett eventuellt nödfall. Fungerar programvaran överallt i Finland? Programvaran fungerar överallt i Finland och i gränsområdena även på nödsamtal som rings från ett annat lands territorium. Fungerar 112-programvaran utomlands? Via programvaran kan du ringa nödsamtal även från utlandet, men positionsuppgifterna förmedlas ändå till Finland och saknar nyttan då du ringer från utlandet. Man kan kontrollera sina koordinater manuellt i programvaran även utomlands. Observera dock att nödcentralerna i andra länder kan använda olika koordinatformat. Om du måste ringa nödnumret utomlands och tar fram dina koordinater via programvaran 112 Suomi, kom ihåg att tala om för den lokala larmenheten att koordinaterna i Finland anges i formatet WGS84 (DD MM.mmm'). Kostar programvaran? Programvaran 112 Suomi är gratis.

4 Varför kostar programvaran när jag försöker ladda ned den? Programvaran 112 Finland är gratis. Sannolikt är det fråga om en annan programvara. 112-sökningen i programvarubutiken kan ge olika utgåvor, som inte har utvecklats i samarbete med Nödcentralsverket och inte har anslutits till Nödcentralsverkets system. Gör en ny sökning med texten 112 Finland. Med vilka telefoner fungerar programvaran? Programvaran fungerar med de tre vanligaste plattformarna: Android (2.3.3 och senare), Iphone (alla versioner) samt Windows Phone (8.1. och senare). Detta är lätt att kontrollera; om programvaran hittas i programvarubutiken, kan den också laddas ned till och fungerar i din telefon. Varför kräver installationen av programvaran mina inloggningsuppgifter till programvarubutiken? Som standard tillåter telefonerna inte installation av programvaror från andra än officiella programvarubutiker. Icke officiella publiceringsställen kan användas men på grund av tillförlitligheten och de automatiska uppdateringarna vill man koncentrera delningen endast till officiella och betrodda delningskanaler. Kommer programvaran också till Jolla-telefoner? Programvaran gjordes ursprungligen för Windows-, Android- och ios-telefoner. På basis av förfrågningar gjordes också en programvara för Jolla-telefoner ett par veckor efter den ursprungliga versionen. Kan utländska turister i Finland använda programvaran? Turister i Finland kan använda programvaran genom att ladda ned den i sin telefon på sedvanligt sätt. Då ska det egna telefonnumret anges i internationellt format. (plus-tecken och landsnummer i början av numret) Vad ska jag göra om jag byter telefon eller telefonnummer? Fungerar programvaran i den nya telefonen? När du byter telefon ska du installera och förbereda programvaran på nytt. På motsvarande sätt ska du vid byte av telefonnummer uppdatera användarens eget telefonnummer i programvaran, så att positionsuppgifterna vid ett nödfall kan kopplas till rätt nödsamtal.

5 INTEGRITETSSKYDD & UPPGIFTSSKYDD Hur påverkar programvaran mitt integritetsskydd? Under ett nödsamtal förmedlar programvaran dina positionsuppgifter till nödcentralen. Programvaran förmedlar inga andra uppgifter. Är mina positionsuppgifter tillgängliga för Nödcentralsverket eller andra myndigheter när jag laddar ner programvaran i min telefon? Kan man följa eller spåra mig när jag har programvaran i min telefon? Programvaran förmedlar positionsuppgifter endast då användaren uttryckligen ger sitt medgivande, dvs. startar programvaran och ringer ett nödsamtal. Din telefon kan följas eller spåras endast under nödsamtalet. Nödcentralsverket använder positionsuppgifterna endast för positionering av den som ringer nödsamtalet. Vilka uppgifter om mig förmedlas när jag använder programvaran? sparas uppgifterna? Programvaran skickar endast dina positionsuppgifter till nödcentralens personal. Inga andra uppgifter förmedlar via programvaran. Programvaran skickar positionssignalen i 60 minuter efter samtalets början, och sparar uppgiften i förmedlingsservern under ett dygn (24h). Då finns positionsuppgifterna från det tidigare samtalet tillgängliga för ett nytt samtal via telefonnumret, ifall du måste ringa på nytt i samma nödsituation, och om dataanslutning saknas. Varför måste jag ange mitt telefonnummer? Förmedlas det andra uppgifter om mig i samband med telefonnumret? Telefonnumret behövs för att positionsuppgiften vid ett nödfall ska kunna kopplas till rätt nödsamtal. Numret används inte för insamling av personuppgifter eller förmedling av andra uppgifter; Nödcentralens personal ser endast numret som samtalet kommer ifrån, och positionsuppgiften.

6 Varför begär programvaran rättigheter till mina profiluppgifter, bildfiler och kontaktuppgifter? Programvaran behöver telefonnumret till din telefon och försöker hitta det via användarens uppgifter, till exempel via användarens Google-konto på Android-telefoner. Användarens telefonnummer efterfrågas först efter det att det inte hittats via andra källor. Begäran om rättigheter till exempel till bildfiler hänför sig till programvarubutikens sätt att gruppera olika användarrättigheter så att bildfilerna kan finnas i samma kategori som andra uppgifter. Programvaran använder dock inte dessa rättigheter till annat än sökningen av telefonnumret. Är programvaran helt säker att användas även ur dataskyddsmyndigheternas synvinkel? Programvarans datasäkerhetsfrågor har diskuterats även med Kommunikationsverket.

7 ÖVRIGA FRÅGOR OM ANVÄNDNINGEN På vilka språk kan jag använda programvaran? Programvarans användarspråk är finska, svenska och engelska. Språket kan ändras via programvarans inställningar. Hur skiljer sig 112-programvaran från Nödcentralsverkets Smart Locator-tjänst? Kan jag fortsätta använda Smart Locator? Smart Locator-tjänsten kräver inga andra programvaror i din telefon än en fungerande webbläsare, men positioneringar via den kräver manuell aktivitet både från dig och personalen på nödcentralen, vilket gör utredningen av dina positionsuppgifter långsammare i ett nödläge. Smart Locator-tjänsten kan fortfarande användas, och den är bra att ha i ett nödfall ifall du inte har laddat ned 112 Suomiprogramvaran i din telefon. Nödcentralsverket rekommenderar att 112 Suomi-programvaran laddas ned och används istället. Kan jag fortfarande använda Nödcentralsverkets kartkoordinattjänst? Kartkoordinattjänsten tas ur bruk i och med 112 Suomi-programvaran. Förifyllda koordinatblanketter hittas dock även framöver på Nödcentralsverkets www-sidor. Koordinaterna till blanketten kan hämtas via 112 Suomi-programvaran. Kan jag använda programvaran om jag inte är ansluten till ett datanät? Vad händer om internettäckningen försvagas eller försvinner när jag till exempel är ute i skogen? Programvaran kan användas även om mobilanslutning saknas helt. Den automatiska förmedlingen av positionsuppgifter kräver internetanslutning, men inte satellitpositioneringen. Du kan ringa nödnumret på vanligt sätt och muntligen läsa upp din position för personalen via koordinaterna som visas i rutan på 112 Suomi-programvaran. Programvaran anger din position på ett tillförlitligt även då dina positionsuppgifter inte förmedlas automatiskt.

8 Räcker det att programvaran har laddats ned i telefonen? Är den hela tiden i funktion? Programvaran är inte i funktion hela tiden. Programvaran startas via startsymbolen och för att ringa ett nödsamtal trycker du på ikonen Ring 112, så aktiveras förmedlingen av dina positionsuppgifter. Programvaran använder satellitanslutning och använder batteriet endast när den är aktiverad. Varför fungerar programvaran endast när man ringer nödsamtal via den? Programvaran känner av när ett nödsamtal som rings från telefonen startas och avslutas. Det beror på tekniska skäl som gör att plattformarna inte medger att programvara ansluts till telefonens gränssnitt. Programvaran måste därför "meddelas" separat om nödsamtalet genom att programvaran startas och nödsamtalet rings via den. Varför startar inte programvaran automatiskt när jag ringer nödnumret? En sådan funktion kräver uppföljning av användarens telefonsamtalsuppgifter, som på grund av integritetsskäl är helt blockerade i de flesta mobilplattformar. Dessutom är nödsamtal en specialfunktion i telefonen och en del telefoner kan begränsa funktionerna hos programvaror under nödsamtalen, varför det är viktigt att programvaran får positionsuppgifterna redan innan nödsamtalet inleds. Fungerar positioneringen om telefonen är stängd när jag ringer nödnumret? Positionsuppgifterna förmedlas endast när du ringer via programvaran 112 Suomi. Vad händer om mitt barn leker med mobilen och råkar ringa nödnumret? Man bör undvika att låta barn använda fungerande telefoner som leksaker. Om ett samtal ändå rings av misstag, hanterar personalen på nödcentralen samtalet normalt i enlighet med sina anvisningar.

9 Finns det risk för att virus, skadlig programvara eller annat onödigt kan medfölja nedladdningen av programvaran? Programvaran laddas ned via offentliga enhetsspecifika delningskanaler, varför risken för att drabbas av skadlig programvara eller virus inte är större än vid nedladdning av andra programvaror. Risken för smitta kan anses som mycket osannolik. Jag ringde nödumret men positioneringen misslyckades / programvaran fungerade inte. Vad kan det bero på? Vem kan jag kontakta? Om den automatiska förmedlingen av positionsuppgifterna inte fungerar, kan det troligen bero på att telefonen saknar antingen satellitanslutning eller dataanslutning. Om programvaran 112 Suomi inte startar alls, kan du skicka information om detta till 112suomi@digia.com. Vad gör jag om jag ringen ett nödsamtal som vanligt och mitt i samtalet kommer ihåg att jag har programvaran 112 Suomi i min telefon? Programvaran kan startar under pågående samtal. Förmedlingen av positionsuppgifter kan startas genom att klicka på 112-knappen. (OBS! Programvaran i iphone startar ett nytt nödsamtal, som ska avbrytas innan den besvaras.) Varför startar programvaran inte ett samtal direkt när jag trycker på ikonen Ring 112? Programvarufunktionerna har enhetsspecifika skillnader. I iphone startas samtalet direkt. De enhetsspecifika telefongränssnitten i Android- och Windows Phone-plattformarna hindrar direktuppringningsfunktionen. Samtal via Ring-ikonen flyttas till telefonens egen uppringningsskärm och du måste starta samtalet därifrån. Går det installera en programvara som utvecklats för mobiler också i pekdatorer? Programvaran kan också installeras i en pekdator: Du kan kontrollera dina positionskoordinater via programvaran. Det här kan vara nyttigt om du blir tvungen att ringa nödcentralen med en telefon som inte har programvaran 112 Finland, eller om du exempelvis på sommarstugan vill kontrollera dina

10 positionskoordinater och ha dem framme. Om pekdatorn har ett SIM-kort och du kan ringa med din pekdator, kan du också använda den för att ringa nödsamtal. Hur fungerar positioneringen? Positioneringen fungerar med den smarta telefonens egen satellitpositioneringsfunktion. Hur exakt fungerar positioneringen? Varför varierar exaktheten i positioneringen? Tillsvidare har medianen för positionens noggrannhet varit 11 meter. Positionens noggrannhet varierar beroende på telefon och omgivning. Höga byggnader och terrängens former försvårar både satellitpositionering och positionering som baserar sig på mobilnätets basstationer. Hur vet jag positionens noggrannhet? Hur kan jag kontrollera den? Positionens noggrannhet ser du genom programvaran direkt under koordinatuppgifterna. Om programvarans ruta inte visar positionens noggrannhet, uppdatera den nyaste versionen av programvaran. I version 1.1 och nyare versioner visas positionens noggrannhet. Du kan kontrollera vilken version du har i din telefon genom att välja Inställningar och där Uppgifter. Kan jag själv inverka på positionens noggrannhet? Satellitpositionering fungerar bäst utomhus, på så höga och öppna platser som möjligt. Inomhus kan du förbättra positionens noggrannhet avsevärt genom stå intill ett fönster eller helt gå ut ur byggnaden. Utomhus ska du helst gå till mer låglänta eller höga platser, om möjligt. Kräver programvaran GPS? Programvaran kräver GPS för att fastställa exakt position. Utan satellitpositionering blir positioneringsnoggrannheten betydligt sämre, eftersom positionsuppgiften fastställs enligt mobilnätverkets basstationer. Tänk på att GPS:en förbrukar mer av telefonens batterikapacitet är normalt. Programvaran behöver inte dina positionsuppgifter för att ringa nödnumret, dvs. samtalet kopplas alltid upp oavsett om dina positionsuppgifter kan hämtas eller ej.

11 Om programvaran erhåller dina positionsuppgifter först efter det att samtalet startats (t.ex. om du förflyttar dig inifrån och ut mitt i samtalet), förmedlas uppgifterna automatiskt till nödcentralens personal även då. Varför använder och kontrollerar programvaran positionsuppgifter också då den är i latent användning? Då förbrukar ju programvaran batteriström hela tiden då den söker positionsuppgifter. Det huvudsakliga syftet med programvaran är att förmedla positionsuppgiften till nödcentralen vid nödsamtal. Då är en uppdaterad positionsuppgift mycket viktig och kräver att den batteriförbrukande GPS-funktionen är påkopplad. I den första versionen var uppdateringen av positionsuppgiften påkopplad också efter ett samtal till nödnumret, om man inte kom ihåg att stänga programvaran efter användning. I den nuvarande versionen kopplar programvaran bort GPS-funktionen då den är i latent användning, om inte ett nödsamtal pågår. Varför kan inte programvaran starta telefonens GPS automatiskt då den startas? Automatisk start av GPS är spärrad för programvaror i många mobilplattformar. Tyvärr fungerar programvaran endast enligt de begränsningar som plattformen anger. I sådana fall ger programvaran ändå användaren en genväg till rätt plats i telefonens inställningar, så att användaren inte behöver leta för att aktivera GPS:en vid nödfall. Varför har det tidvis varit avbrott i förmedlingen av positionsuppgifter? Bristande dataanslutning är sannolikt den största enskilda orsaken till fördröjningar. Dessutom prioriterar telefonerna, beroende på modell, processen som förmedlar telefonsamtal så att själva telefonen ska fungera säkert. Denna prioritering sker på bekostnad av andra processer, varför dataanslutningarna ofta "hackar" främst i samband med att ett samtal inleds, och programvaran skickar positionsuppgifterna först när dataanslutningen är återställd. Hos användaren kan detta visa sig så att dataanslutningen är på, även om det sker kortvariga avbrott i bakgrunden. Hur snabbt positionsuppgifterna förmedlas beror på vilken dataanslutning man använder och telefonmodellen (minnet och processorhastigheten) samt andra aktiva programvaror. Under testningen förmedlades positionsuppgifterna vanligen med ett par sekunders fördröjning. Om det uppstår problem med förmedlingen av positionsuppgifterna kan du läsa upp koordinaterna muntligen från programvarans display.

12 Fungerar programvaran om jag har dubbla SIM-kort i min telefon? Javisst, men positionsinformationen som förmedlas till Nödcentralsverket kan komma från ett annat telefonnummer än det du ringer från. Meddela i sådant fall dina koordinater muntligen till nödcentralen. Var hittar jag mer information eller kan lämna återkoppling om programvaran? Användare: Den grundläggande informationen om programvaran finns på denna internetsida. Du kan skicka frågor eller kommentarer via e-post till adressen 112suomi@digia.com. Svaren på de vanligaste frågorna publiceras på den här internetsidan. Hur har programvarans användbarhet förbättrats i den nya versionen? I programvaran har gjorts flera förbättringar i användargränssnittet, som underlättar användningen av programvaran. Exempelvis har fonterna förstorats och uppgifterna grupperats tydligare för att förbättra användbarheten.

112 SUOMI VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

112 SUOMI VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR 112 SUOMI VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR GRUNDUPPGIFTER: 112 SUOMI -PROGRAMVARA Vad är 112 Suomi -programvara? 112 Suomi är ett nödpositioneringsprogram för mobiler utvecklat av Digia. Programvaran har utvecklats

Läs mer

Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik

Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik 1 (5) Föreskrift om tekniskt genomförande och säkerställande av nödtrafik Utfärdad i Helsingfors den 17 december 2014 Kommunikationsverket har med stöd av 244 och 278 i informationssamhällsbalken av den

Läs mer

RAY MOBILT KUNDKORT STÖDDA TELEFONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ANVÄNDNING AV KORTET

RAY MOBILT KUNDKORT STÖDDA TELEFONER OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ANVÄNDNING AV KORTET 1 RAY MOBILT KUNDKORT Det mobila kundkortet är ett kort som kan laddas ned till mobiltelefonen. Det motsvarar det traditionella kundkortet av plast. I det har kundens namn, kundnummer och kortets giltighetstid

Läs mer

Snabbguide Hemtelefon i mobilen

Snabbguide Hemtelefon i mobilen Snabbguide Hemtelefon i mobilen Helt nya möjligheter att ringa billigt! Com Hem Kundservice 0771-55 00 00 comhem.se Grattis till ett bra val! Så snart du har installerat appen kan du börja ringa. Hemtelefon

Läs mer

F-Secure Mobile Security. Android

F-Secure Mobile Security. Android F-Secure Mobile Security Android F-Secure Mobile Security Innehållsförteckning 3 Innehåll Kapitel 1: Installation...5 Installation...6 Aktivering...7 Kapitel 2: Skyddar konfidentiell information...9 Börja

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.1 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 5 3. Samtal 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Spåra mobil, pc och HITTA PRYLARNA IGEN MED VIDEO- INSPELNING MED HJÄLP AV LJUD

Spåra mobil, pc och HITTA PRYLARNA IGEN MED VIDEO- INSPELNING MED HJÄLP AV LJUD HITTA PRYLARNA IGEN Spåra mobil, pc och Med programmet Track- View är det lätt att spåra en mobil eller dator som har kommit bort eller blivit stulen. MED VIDEO- INSPELNING Journalist Peter Skovbjerg Jensen

Läs mer

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12

Manual Lead tracking. Version 1.0 2013-12-12 Manual Lead tracking Version 1.0 2013-12-12 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Om manualen... 3 1.2 Om tjänsten... 3 2 Använd tjänsten för första gången... 4 2.1 Installera applikationen... 4 2.2

Läs mer

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net

Android-app. www.bildtelefoni.net. Användarmanual 1.0. Copyright 2013 bildtelefoni.net Android-app Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net Fokus på tillgänglighet Med Android-appen kan alla som använder en smarttelefon eller surfplatta med Android få enkel

Läs mer

Swepoint DoGPS program. Snabbanvisningar för programvarorna DoGPS for Android och DoGPS för Java

Swepoint DoGPS program. Snabbanvisningar för programvarorna DoGPS for Android och DoGPS för Java Swepoint DoGPS program Snabbanvisningar för programvarorna DoGPS for Android och DoGPS för Java 1 Innehållsförteckning Snabbanvisning för programvaran Swepoint DoGPS för Android... 3 1. Nedladdning av

Läs mer

Installations- och bruksanvisning för Gree Smart app: Hansol -seriens luftvärmepump med WiFi

Installations- och bruksanvisning för Gree Smart app: Hansol -seriens luftvärmepump med WiFi 02/2016, ed. 1 BRUKSANVISNING Installations- och bruksanvisning för Gree Smart app: Hansol -seriens luftvärmepump med WiFi Distributör: Tillfällavägen 15 433 63 Sävedalen www.scanmont.se Tack för valet

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Kort version - Google Kalender för KullensPK

Kort version - Google Kalender för KullensPK Kort version - Google Kalender för KullensPK Datum: 2015-03-02 Sammanställt av Peter Ardemalm Innehållsförteckning Kort version - Google Kalender för KullensPK... 1 Så synkar du KullensPK i Google Kalender

Läs mer

PayEx Mobil FAQ Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil verkligen säkert?

PayEx Mobil FAQ Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil verkligen säkert? PayEx Mobil FAQ Detta dokument svarar på nedanstående frågeställningar. För fler frågor och svar samt supportnummer, se http://payex.se/privat. Fungerar PayEx Mobil på alla mobiltelefoner? Är PayEx Mobil

Läs mer

Installations- och användarguide. C-Pen med Android

Installations- och användarguide. C-Pen med Android Installations- och användarguide för C-Pen med Android VIKTIGT: C-Pen 3.5 innehåller ett uppladdningsbart Lithium-jon-batteri. Denna batteri-typ bör inte ligga oladdad en längre tid. Om C-Pen 3.5 inte

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone

ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone ANVÄNDARGUIDE FÖRETAGSKUNDER SoftAlarm 2.0 för iphone För iphone Smartphones Rev 2 1 Innehållsförteckning ENDAST FÖR ADMINISTRATÖREN - SKAPA FÖRETAGETS SOFTALARM KONTO....3 ANVÄNDARNA.....4 INSTALLATION

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. Logga in För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Tele2 Växel. mobil. Så här enkelt är det! Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23.

Tele2 Växel. mobil. Så här enkelt är det! Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23. Tele2 Växel Vill du också ha en lösning som passar ditt företag? Gå in på tele2.se/foretag eller ring 0200-23 23 23. mobil. Så här enkelt är det! XXXXXX Tele2 Växel Mobil: Allt i en app! Kom igång. Ladda

Läs mer

Installationsguide läsplatta

Installationsguide läsplatta Installationsguide läsplatta 1. Du startar läsplattan genom att hålla in på/av-knappen (power) som sitter längst upp på långsidan på läsplattan. Släcks skärmen så trycker du bara en gång nätt på på/av-knappen

Läs mer

Säkerhetskopiera mobilen

Säkerhetskopiera mobilen Säkerhetskopiera mobilen gratis och helautomatiskt 7 Bästa gratistipsen 7 För Android, Iphone och Windows Phone 7 Säkerhetskopiera till Dropbox. Så fixar du automatisk säkerhetskopiering av mobilen Visst

Läs mer

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide

Anvia Online Backup 1(8) Installationsguide Anvia Online Backup 1(8) Anvia Online Backup Sådant som du bör beakta före installationen! Eftersom tjänsten omfattar sharing-egenskaper, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som säkerhetskopieras

Läs mer

Jaktpejl.se. Användarmanual. Av: Erik Åberg

Jaktpejl.se. Användarmanual. Av: Erik Åberg Jaktpejl.se Användarmanual Av: Erik Åberg Innehållsförteckning Vad är Jaktpejl?... 3 Vad krävs för att använda Jaktpejl?... 3 Premiumfunktioner... 3 Release noteringar... 4 Version 2.01... 4 Version 2.0...

Läs mer

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8)

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) Utöver dessa anvisningar är det viktigt att föräldrarna diskuterar internettryggheten och strävar att tillsammans skapa egna spelregler för

Läs mer

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning Om du behöver hjälp Om du har frågor om ditt abonnemang, ring vår Kundservice på tel 90 350. Har du tekniska frågor om din Telia Simka, ring 020-76 89 89. Kortläsare för GSM-kort Med programvara för PC

Läs mer

INSTALLATIONS ANVISNING

INSTALLATIONS ANVISNING INSTALLATIONS ANVISNING AMA BESKRIVNINGSVERKTYG V E R S I O N 1. 0 V E R K T YG F Ö R V E R K L I G H E T E N INNEHÅLL Tack för att du valt att använda AMA beskrivningsverktyg. Vi hoppas att AMA beskrivningsverktyg

Läs mer

Installations- och bruksanvisning för Gree Smart app: Hansolserien luftvärmepump med WiFi

Installations- och bruksanvisning för Gree Smart app: Hansolserien luftvärmepump med WiFi Okt 2016 BRUKSANVISNING Installations- och bruksanvisning för Gree Smart app: Hansolserien luftvärmepump med WiFi Distributör: Tillfällavägen 15 433 63 Sävedalen www.scanmont.se Tack för valet av detta

Läs mer

Android (BYOD) -Installera mstart -Kom igång manual

Android (BYOD) -Installera mstart -Kom igång manual Android (BYOD) -Installera mstart -Kom igång manual Förutsättningar: För att ha möjlighet att synkronisera din Android enhet mot Stockholms Stads epost system krävs det att vissa delar är uppfyllda. Följande

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

MÖTEN PÅ DISTANS Jitsi Meet Skype mikrofon och webbkamera Jitsi Meet

MÖTEN PÅ DISTANS Jitsi Meet Skype mikrofon och webbkamera Jitsi Meet MÖTEN PÅ DISTANS Det är ett uttalat mål inom Equmeniakyrkan att vi ska minska vårt resande. Ett bra första steg mot det målet är att ha möten på distans via videosamtal. Samma teknik kan också vara användbar

Läs mer

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca

Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca Från Smart TV till Smartare upplevelse Av: Kim Huber och Connie Huanca System vi undersökte Den system vi valde att undersöka var en av de senaste smart tv som finns i markanden och var nämnd till bästa

Läs mer

I utlandet. Före resan

I utlandet. Före resan I utlandet I samband med en resa utomlands finns det flera saker som är viktiga att tänka på. För att kunna ringa och ta emot samtal med din mobil utomlands måste din svenska operatör ha ett avtal med

Läs mer

2. Ibruktagande av Modem- och ISDN-förbindelse

2. Ibruktagande av Modem- och ISDN-förbindelse 2. Ibruktagande av Modem- och ISDN-förbindelse Installera först modem eller ISDN-kort eller ISDN-terminalen enligt deras medföljande anvisningar. Kontrollera också att Fjärranslutningar är installerade

Läs mer

Din Android enhet skall ha Appen MarineNavigator (paid) app, installerad från Google Play Store.

Din Android enhet skall ha Appen MarineNavigator (paid) app, installerad från Google Play Store. Installation av Sjökort för MarineNavigator via nedladdning Denna instruktion är för nedladdning av sjökort/kartor till Androidappen MarineNavigator (som kan köpas på Google Play Store, priset på appen

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare.

Informationen i detta dokument bygger på att mobiltelefonen har Android version 8 eller senare. Installationsmanual Android 8 Xone Android 1. Om dokumentet Denna manual beskriver installation och uppstart av appen (Phoniro Care), som är byggd på Phoniros nya plattform för mobilappar, kallad Xone.

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Så här använder du Intelligent VOICE

Så här använder du Intelligent VOICE Så här använder du Intelligent VOICE Innehåll 1. Innan du börjar: Kompatibilitet med smartphone... 2 2. Multimedieenhetskonfiguration: Välja Smartphone OS... 3 3. Inställningar för Bluetooth-hopparning...

Läs mer

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING

ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING ÅGIT PRESENTERAR FILR SMIDIG OCH SÄKER FILÅTKOMST OCH DELNING Novell Filr är som Dropbox, men betydligt säkrare. Från och med nu kan alla anställda och studerande inom Ålands gymnasium arbeta med sina

Läs mer

Spara dokument och bilder i molnet

Spara dokument och bilder i molnet Spara dokument och bilder i molnet Ett moln är en samling pyttesmå vattendroppar på 1 000 meters höjd eller till och med högre. Molnen är diffusa och ändrar hela tiden form. Det finns faktiskt en hel del

Läs mer

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play.

Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. Sida 1 BLACKLENS APPEN Börja med att ladda ner appen Blacklens till din mobil. Finns både till iphone på Apple Store och till Android på Google Play. ANSLUTNING Det finns två sätt att ansluta kameran på:

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones

ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner. För iphone & Android SmartPhones ANVÄNDARGUIDE SoftAlarm 2.0 Privatpersoner För iphone & Android SmartPhones Innehållsförteckning LADDA NER ER APP OCH KOM IGÅNG...3 INSTALLATION...3 SKAPA ERT SOFTALARM KONTO I APPEN...3 KOMMA IGÅNG...4

Läs mer

APPLINK MOBILE PROJECTION FÖR NAVIGATIONSAPPAR DIGITALT INNEHÅLL ÄGARMANUAL

APPLINK MOBILE PROJECTION FÖR NAVIGATIONSAPPAR DIGITALT INNEHÅLL ÄGARMANUAL APPLINK MOBILE PROJECTION FÖR NAVIGATIONSAPPAR DIGITALT INNEHÅLL ÄGARMANUAL Anslutning av din enhet Det är enkelt att komma åt AppLink Mobile Projection. Innan du påbörjar din resa startar du din valda

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL. Besök vår hemsida för mer information om våra produkter: www.easygreen.se

ANVÄNDARMANUAL. Besök vår hemsida för mer information om våra produkter: www.easygreen.se ANVÄNDARMANUAL Besök vår hemsida för mer information om våra produkter: www.easygreen.se ÖVERSIKT NÄSTA HÅL AV/PÅ Håll in i 5 sek. FÖREGÅENDE HÅL Ladda här Tlink har endast 3 knappar. Uppdateringar kan

Läs mer

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori

2011-12-08. Instruktioner till Schoolsoft. För att logga in går du in på denna adress. https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori 2011-12-08 Instruktioner till Schoolsoft För att logga in går du in på denna adress https://sms11.schoolsoft.se/eslovmontessori När du loggar in första gången kommer du till denna sida. Det är viktigt

Läs mer

Resledaren Användarguide Android Innehåll

Resledaren Användarguide Android Innehåll Resledaren Användarguide Android Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 16 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa...

Läs mer

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor

Radio R 4.0 IntelliLink Vanliga frågor Innehåll TOC 1. Audio Q: Hur växlar jag mellan olika ljudkällor (t.ex. FM-radio och USB-musik)? A: Byt ljudkälla genom att trycka på AUDIO på startskärmen och sedan på Källa i övre vänstra delen av skärmen.

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

ParaGå-guide -kommunala utförare

ParaGå-guide -kommunala utförare ParaGå-guide -kommunala utförare Viktig information Sid. 2 Aktivera låskod på enheten Sid. 4 Skapa Google-konto Sid. 8 Installera Mobileiron och ParaGå appen Sid. 10 Genväg ParaGå Sid. 18 Support Sid.

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Hja lp till Mina sidor

Hja lp till Mina sidor Hja lp till Mina sidor Vanliga Frågor Varför godkänner inte Mina sidor mitt personnummer trots att jag har prövat flera gånger och är säker på att jag skrivit rätt? Du behöver använda ett 12 siffrigt personnummer

Läs mer

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok

Blackwire C310/C320. Sladdanslutet USB-headset. Användarhandbok Blackwire C310/C320 Sladdanslutet USB-headset Användarhandbok Innehåll Välkommen 3 Systemkrav 3 Vill du ha mer hjälp? 3 Det här finns i förpackningen 4 Grundläggande fakta om headsetet 5 Sätta på dig headsetet

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

HITTAREN Användarmanual

HITTAREN Användarmanual HITTAREN Användarmanual SIMIT Hardware AB Engelbrektsgatan 9-11 SE-11432 Stockholm Sweden info@simitab.se Innehållsförteckning Allmänna tips om GPS... 1 Ladda Hittaren!... 2 Starta Hittaren första gången!...

Läs mer

Guide till SvD:s. digitala korsord

Guide till SvD:s. digitala korsord Guide till SvD:s digitala korsord Välkommen att prova SvD:s korsord digitalt. Du kan ha ett eller flera korsord i gång samtidigt och om ingen tävling pågår kan du även få ledtrådar och facit direkt på

Läs mer

ios-appen www.bildtelefoni.net Användarmanual 1.0 Copyright 2013 bildtelefoni.net

ios-appen www.bildtelefoni.net Användarmanual 1.0 Copyright 2013 bildtelefoni.net ios-appen Användarmanual 1.0 www.bildtelefoni.net Copyright 2013 bildtelefoni.net 1 Fokus på tillgänglighet Med ios-appen kan alla som använder en iphone eller ipad med ios operativsystem få enkel tillgång

Läs mer

Mobila enheter. Regler och rekommendationer. Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor. Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1.

Mobila enheter. Regler och rekommendationer. Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor. Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1. UFV 2013/907 Mobila enheter Regler och rekommendationer Mobiltelefoner Smarta mobiltelefoner Surfplattor Fastställd av IT-chefen 2013-09-20 Version 1.0 UPPSALA UNIVERSITET Regler och rekommendationer Mobila

Läs mer

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare

ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare ADOBE FLASH PLAYER 10.3 Lokal inställningshanterare PRERELEASE 03/07/2011 Juridisk information Juridisk information Juridisk information finns på http://help.adobe.com/sv_se/legalnotices/index.html. iii

Läs mer

Datatal Flexi Presentity

Datatal Flexi Presentity Datatal Flexi Presentity En snabbguide för Presentity Innehållsförteckning 1. Login 2 2. Hänvisa 3 2.1 Att sätta hänvisningar 3 2.2 Snabbknappar 4 2.3 Windows gadget 4 3. Meddelande 5 4. Status 6 4.1 Exempel

Läs mer

Användarmanual PAK-50

Användarmanual PAK-50 Användarmanual PAK-50 SE För att kunna använda alarmknappen måste ett SIM-kort vara installerat (medföljer inte). Se den andra manualen Installation och inställningar. 1 SÄKERHETSÅTGÄRDER 1.1 OBS! Läs

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter

Vad finns i paketet. Detta bör finnas i paketet: Ett trådlöst modem, E5 Ett batteri Denna manual samt säkerhetsinformation En USB-kabel En nätadapter Innehåll Vad finns i paketet. 2 Lär känna ditt modem.. 3 Förbered modemet för användning 5 Starta modemet första gången. 6 Koppla upp en dator via USB.. 8 Koppla upp en eller flera enheter via WiFi.. 9

Läs mer

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation

O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation O365- Konfigurering av SmartPhone efter flytt till Office 365 alt ny installation Denna guide är avsedd att hjälpa användare vars epost har blivit flyttad till Exchange Online och Office 365, samt för

Läs mer

Guide för Tele P iphone app INLEDNING

Guide för Tele P iphone app INLEDNING INLEDNING Ladda ner appen från App Store Först måste man ladda ner appen. Detta gör du på App Store. (Se bild nere till vänster). Sök sedan efter Tele P och ladda ner appen. Skriv in dina inloggningsuppgifter

Läs mer

Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones

Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones Handbok för Din Turs mobila tjänster - för äldre mobiler som inte är smartphones Innehåll Innan du startar...1 Komma igång med programmet MobiTime...1 Ladda ned tidtabeller... 4 Uppdatera tidtabeller...7

Läs mer

LAJKA-GUIDE. Så totalraderar du. din mobil eller surfplatta. 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad

LAJKA-GUIDE. Så totalraderar du. din mobil eller surfplatta. 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad Så totalraderar du din mobil eller surfplatta 7 Säker utrensning före försäljning 7 Smidigt och enkelt 7 För Android, Iphone och Ipad. Säker radering av Iphone, Ipad och Android Såväl Iphone och Ipad som

Läs mer

Återkommande frågor för Eee Pad TF201

Återkommande frågor för Eee Pad TF201 Återkommande frågor för Eee Pad TF201 SW6915 Hantera filer... 2 Hur kommer jag åt mina data som sparats på mikrosd, SD-kort och USB-enheter?... 2 Hur flyttar jag valda filer till en annan mapp?... 2 Hur

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Advoco NetPBX Advoco Mi

Advoco NetPBX Advoco Mi Advoco NetPBX Advoco Mi Advoco Mi är en mobilapplikation som, installerad på en mobiltelefon med Windows eller Androids mobiloperativsystem, gör att du kan hantera samtal i Advoco NetPBX företagsväxel

Läs mer

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll

Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Manual Skogsappen - Hemkomstkontroll Detta dokument utgör användarhandledningen till funktionen hemkomstkontroll i mobilappen Skogsappen som tillhör tjänsten epiforest. E p i s c o p e M o n i t o r i

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Routning av nödtrafik från företagsnät. Kommunikationsverkets rekommendationer

Routning av nödtrafik från företagsnät. Kommunikationsverkets rekommendationer Rekommendation 1 (5) Routning av nödtrafik från företagsnät s rekommendationer Rekommendation 2 (5) Innehåll 1 Inledning... 3 2 Nödtrafik från företagsnät... 3 3 Positionering i företagsnät... 4 4 Val

Läs mer

Använda Outlook 2003 mot Exchange

Använda Outlook 2003 mot Exchange Använda Outlook 2003 mot Exchange Jens Granlund 6.4.2006 Exchange kalendern kan användas via webben (Outlook Web Access) på adressen https://exchange.vasa.abo.fi/exchange eller om du har en mobiltelefon

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1.

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1. Användarmanual för GPSTrack-programvara Ladda ned GPS-loggerdata från GPS-locatorn.Anslut GPS-locatorn till datorn med USB-kabeln.. Obs! : Använd USB-kabeln som medföljer GPS-locatorn. Om du använder en

Läs mer

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet:

Väl installerat får du en ikon som du förhoppningsvis också hittar Så du klickar på den och startar upp programmet: Privat dator Ruter rapportering. För att kunna rapportera en tävling till Svensk Bridge behövs en s.k. FTP-klient. I de flesta fall kan en sådan sättas upp med Utforskaren som medföljer alla varianter

Läs mer

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Grattis till ditt köp av ett komplett IP-kamerakit från Gigamedia. Denna guide förklarar hur du använder dig av Gigamedias kostnadsfria DDNS-tjänst för

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

Uppdatering av programvaror

Uppdatering av programvaror Uppdatering av programvaror Användarhandbok Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows är ett USA-registrerat varumärke som tillhör Microsoft Corporation. Informationen häri kan ändras

Läs mer

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE

MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 WWW.NETALERT.SE MANUAL NETALERT FÖR IPHONE VERSION 1.0 Installation Hämta och installera NetAlert till din iphone från App Store. När appen är installerad, starta NetAlert och följ instruktionerna under Första gången.

Läs mer

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd

Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd Beställnings- och installationsguide av Dubbelskydd 1. Logga in i lokalnätbutiken med ditt användarnamn. Om du inte har något användarnamn kan du skapa ett genom att registrera dig som användare. a. Användarnamnet

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Manual till DIKO 2012-10-19

Manual till DIKO 2012-10-19 Manual till DIKO 2012-10-19 Innehåll Manual till DIKO 2012-10-19... 1 1 Använda DIKO med en dator... 2 1.1 För att logga in i DIKO... 2 1.2 Dag... 3 1.3 Importera bilder... 4 1.4 Redigera bilder i samband

Läs mer

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios

Dialect Unified. Användarmanual mobilapplikation ios Dialect Unified Användarmanual mobilapplikation ios Med Dialect Unified Mobilapplikation når du växelns centrala funktioner direkt i din mobiltelefon. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Manual C3 BMS för Android-telefoner

Manual C3 BMS för Android-telefoner - för dig som gillar ovanliga fåglar 2012-09-24 Manual C3 BMS för Android-telefoner Hur fungerar det? Larmsystemet består av en server och databas i Stockholm samt applikationen C3 BMS i telefonen. Trafiken

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014

Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla 1.0 Användarmanual för webbapplikationen Fejjan för alla. Manualens version:1.0. Datum: 5 februari 2014 Fejjan för alla gör det lättare för personer med olika typer av funktionsnedsättningar

Läs mer

Snabbstart för Novell Vibe Mobile

Snabbstart för Novell Vibe Mobile Snabbstart för Novell Vibe Mobile Mars 2015 Komma igång Mobil tillgång till Novell Vibe-webbplatsen kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibemobilgränssnittet enligt beskrivningen

Läs mer

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Innehåll F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Innehåll Kapitel 1: Komma igång...3 1.1 Hantera prenumeration...4 1.2 Så här kontrollerar du att datorn är skyddad...4 1.2.1

Läs mer

Hogrefe TestSystem Web Edition. Manual HTS

Hogrefe TestSystem Web Edition. Manual HTS Hogrefe TestSystem Web Edition Manual HTS 1 Inloggning för testledare Gå till www.hts-admin.net med valfri webbläsare. För att logga in som testledare anger du ditt löpnummer och lösenord i de två rutorna.

Läs mer

Välkommen till Capture.

Välkommen till Capture. Välkommen till Capture http://capture-app.com Välkommen till Capture! Med Capture kan du spara, se och dela dina bilder och videor på alla dina enheter mobil, surfplatta och PC/ Mac. När du har laddat

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Återkommande frågor för Transformer TF201

Återkommande frågor för Transformer TF201 Återkommande frågor för Transformer TF201 SW7211 Hantera filer... 2 Hur kommer jag åt mina data som sparats på mikrosd, SD-kort och USB-enheter?... 2 Hur flyttar jag valda filer till en annan mapp?...

Läs mer

Användarmanual. 88 SEA för iphone. OBSERVERA! 88 SEA för iphone och 88 SEA HD för ipad är två separata produkter.

Användarmanual. 88 SEA för iphone. OBSERVERA! 88 SEA för iphone och 88 SEA HD för ipad är två separata produkter. Användarmanual 88 SEA för iphone OBSERVERA! 88 SEA för iphone och 88 SEA HD för ipad är två separata produkter. Välkommen! Grattis och välkommen till världen kring 88 SEA. 88 SEA är en komplett sjökortsnavigator

Läs mer