Anvisningar till uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar till uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar"

Transkript

1 Anvisningar till uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar 2005/2006 Inledning I detta dokument finns anvisningar för ifyllande av blanketter för uppföljning av statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem bidragsåret 2005/2006. Det riktade statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem (SFS 2001:36) betalades ut för sista gången i mars Kommuner som tilldelades statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem för bidragsåret 2005/2006 är skyldiga att redovisa hur bidraget använts till Skolverket. Skolverket bedömer huruvida kommunen använt tilldelat statsbidrag till personalförstärkningar. Om så ej är fallet kan Skolverket i enlighet med 8 i förordningen (2001:36) om personalförstärkningar i skola och fritidshem kräva tillbaka ej utnyttjat statsbidrag. Uppföljningen görs i Excel. Syftet med uppföljningen är att beräkna kommunens kostnader för ökad personaltäthet och därmed bedöma om kommunen använt tilldelat statsbidrag till personalförstärkningar i kommunen i enlighet med förordningen (2001:36) om statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem och Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2006:15). Uppföljningen ska signeras av ansvarig förtroendevald eller tjänsteman. Det är kommunen själv som ansvarar för att uppgifterna i uppföljningen är korrekta. Regler för statsbidraget Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem får användas till personalförstärkningar i förskoleklass, fritidshem, grundskolan, gymnasieskolan och i särskolan. Statsbidraget får användas till de personalförstärkningar som kommunen själv bedömer är strategiska för att nå ökad måluppfyllelse. Statsbidraget får inte användas till kompetensutveckling eller andra kvalitetshöjande åtgärder. Ytterligare information om statsbidraget finns i förordningen (2001:36) om statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem och i Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2006:15). Länkar till dessa dokument finns på Skolverkets hemsida ( Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem bidragsåret 2005/2006 tilldelas under förutsättning att personaltätheten ökat i förhållande till bidragsåret 2003/2004. Vid denna beräkning får kommunen bortse från satsningar som gjorts (sedan basåret 2000/2001) med andra medel än statsbidrag. Kommunen behöver själv inte göra denna beräkning utan den görs automatiskt i blanketten.

2 Förtryckta uppgifter/underlag Som underlag till uppföljningen tillhandahåller Skolverket uppgifter om elever och pedagogisk personal 1 avseende läsåret 2005/2006 (dvs de uppgifter som kommunen rapporterat till SCB och som gäller den vecka då den 15 oktober infaller). Även uppgifter som kommunerna lämnat om basåret 2003/2004 tillhandahålls av Skolverket. Nytt för årets uppföljning är att de förtryckta uppgifterna förs in automatiskt i uppföljningsblanketten när kommunkoden skrivs in på flik 1. Därefter behöver kommunerna bara fylla i kostnader per årsarbetare i samtliga verksamheter, eventuell övrig personal, eventuellt bidrag till fristående skolor, eventuella kostnader för personalförstärkningar i gemensamt förbund/nämnd och eventuell överföring till/från annan kommun. I likhet med tidigare år så finns det möjlighet att ändra de förtryckta uppgifterna om dessa är oriktiga eller om personal anställts efter den 15 oktober. I sådana fall ska korrigeringsfliken användas. Där ska redovisas en sammanställning (i siffror) över gamla och nya uppgifter samt orsaken till att kommunen inte använder de förtryckta uppgifterna samt hur de uppgifter som används tagits fram. Uppgifter som gäller tidigare rapporterande år (dvs basåret 2000/2001 och bidragsåret 2003/2004) bör ej ändras om inte synnerliga skäl föreligger. Om tidigare lämnade uppgifter revideras kan det också innebära att Skolverket omprövar tidigare beslut om statsbidrag. Övrig personal Avseende övrig personal finns inte statistik att tillgå och därmed förtrycks inga uppgifter för övrig personal. Det är kommunen själv som avgör hur den övriga personalen ska redovisas. För att möjliggöra en jämförelse med basnivån är det nödvändigt att kommunens redovisning är konsekvent, dvs att det är samma grupper av övrig personal som redovisas alla år. Skolverket har inte möjlighet att kontrollera vilka personer som ingår i kommunernas redovisning av övrig personal. Det är kommunen som själv måste svara för att redovisningen sker på ett korrekt sätt. Kostnader Det är kommunen själv som beslutar hur kostnaderna för personalen redovisas i uppföljningen. Liksom avseende övrig personal är det nödvändigt att kostnaderna redovisas på samma sätt för alla bidragsår. Det är kommunen som svarar för att redovisningen är konsekvent utförd även i denna del. Kostnader ska fyllas i för samtliga verksamheter och personalkategorier, inte bara där utökning har skett. 1 I pedagogisk personal ingår i denna uppföljning lärare, förskollärare, barnskötare, fritidspedagoger, fritidsledare, studie- och yrkesvägledare, samt ledningspersonal med undervisningstid.

3 Kostnader för personalförstärkning i fristående skola belägen i kommunen En kommun kan välja att använda statsbidraget för personalförstärkningar i en fristående skola belägen i kommun. Kommunen kan i så fall redovisa detta i cell G56 på flik 1. Den kostnad som ska fyllas i är det belopp som eventuellt satsats utöver den ordinarie ersättningen per elev. På Skolverkets hemsida finns vidare en blankett som kommunen kan använda för att följa upp personalförstärkningar i fristående skola. Denna blankett behöver inte skickas in till Skolverket. Personalförstärkningar i gemensamt förbund/gemensam nämnd Gymnasieundervisning som bedrivs inom en kommun men där ett gemensamt kommunalförbund eller en gemensam nämnd är huvudman för verksamheten ska redovisas separat och på en särskild blankett. Det innebär att personal och elever i dessa verksamheter inte ska finnas med på kommunens huvudblankett utan bara på blanketten för förbundet/nämnden. Kostnaderna för personalförstärkningar i förbundet/nämnden ska delas upp mellan de ingående kommunerna efter deras andel av förbundet/nämnden. Det är de ingående kommunerna själva som anger andelarna i procent. Kostnaderna för personalförstärkningar i förbundet/nämnden ska därefter föras in i cell G55 på flik 1. Observera att om kostnaderna varit negativa i förbundet/nämnden ska dessa föras in som negativa kostnader i huvudblanketten. De ingående kommunerna måste redovisa samstämmiga uppgifter om kostnaderna i förbundet/nämnden och alla ingående kommuner ska ta med sin andel av kostnaderna i huvudblanketten. Överföring/mottagande av statsbidrag Kommuner som önskar kan träffa en överenskommelse som innebär att en kommun överför statsbidrag för ungdomar som fullgör sin gymnasieutbildning i en annan kommun till den kommunen. Kommuner som träffat sådana överenskommelser ska lämna samstämmiga uppgifter om hur mycket pengar som förts över/mottagits, det vill säga både kommun som för över statsbidrag och kommun som tar emot ska föra in dessa belopp i respektive huvudblanketter. Kommuner som har avtal med bostadsdelegationen/statens bostadsnämnd Kommuner som haft avtal med Statens bostadsnämnd eller bostadsdelegationen är fortsatt undantagna från kravet att öka personaltätheten. Dessa kommuner ska dock inkomma med uppföljning men kan ignorera den varningsfunktion i blanketten som innebär att cellen med det outnyttjade bidraget blir rödfärgad om kostnaderna för personalförstärkningar inte överstiger tilldelat statsbidrag.

4 Detaljerade anvisningar för uppföljningsblanketten I det här avsnittet går vi igenom hur och i vilken ordning man fyller i huvudblanketten. Flik1_Uppföljning_0506 Börja uppföljningen med att fylla i kommunkoden i cell B8 på Flik1_Uppföljning_0506. De förtryckta uppgifterna förs då automatiskt in i uppföljningsblanketten. Dessa uppgifter syns i de gula fälten på flikarna Flik1_Uppföljning_0506 och Flik2_0001_0304. De förtryckta uppgifterna kan korrigeras om de är felaktiga och/eller kompletteras med personal som anställts efter den 15 oktober. Skriv i dessa fall in det korrekta värdet i aktuell cell. Om en ändring avser 2005/2006 så ska den korrekta uppgiften föras in i aktuell cell på Flik1_Uppföljning_0506. Om en ändring avser 2000/2001 eller 2003/2004 så ska den korrekta uppgiften föras in i aktuell cell på Flik2_0001_0304. De nya uppgifterna förs automatiskt över till Flik1_Uppföljning_0506. För att ändra tillbaka en korrigerad uppgift till den förtryckta kan man trycka på ångra-knappen i Excel eller ladda ner en ny uppföljningsblankett. Observera att eventuella ändringar även ska redovisas under Flik5_Korrigering. Fyll i eventuella uppgifter om antalet personal i de övriga personalkategorierna. Fyll i uppgifter om genomsnittlig kostnad per årsarbetare i respektive personalkategori. Beloppen ska anges i kronor. Fyll i eventuella uppgifter om kostnader för förändrad personaltäthet i kommunalförbund eller gemensam nämnd. Dessa ska ha räknats ut på den särskilda blanketten Förbund_nämnd_0506.xls. Fyll i eventuella uppgifter om kostnader för förändrad personaltäthet i fristående skola. Fyll i uppgifter om kontaktperson, telefonnummer och e-postadress. Uppföljningen ska signeras av ansvarig förtroendevald eller tjänsteman. Det är kommunen själv som ansvarar för att uppgifterna i uppföljningen är korrekta. I avsnitt 6 på denna flik beräknas automatiskt förändringen i personaltäthet och kostnader för denna med hänsyn till basnivån, den justerade personaltätheten 2003/2004. Kostnaderna för den förändrade personaltätheten jämförs med det tilldelade statsbidraget. Om kostnaderna för förändrad personaltäthet understiger det tilldelade statsbidraget blir cellen som anger outnyttjat bidrag (G66) röd. Skolverket återkräver det statsbidrag som inte har utnyttjats. Kommuner som haft avtal med Statens bostadsnämnd eller bostadsdelegationen är undantagna från kravet att öka personaltätheten så från dessa återkrävs inget.

5 Flik2_0001_0304 På denna flik återges uppgifter om elever, personal och kostnader under 2000/2001 och 2003/2004. Dessa uppgifter har kommunen tidigare redovisat till Skolverket inom ramen för uppföljningen av bidragsåret 2004/2005. Uppgifterna i de gula fälten bör inte ändras om inte synnerliga skäl föreligger. I sådana fall ska ändringar även redovisas på Flik5_Korrigering. Uppgifterna på denna flik ligger till grund för beräkningen av den justerade personaltäthetsnivån 2003/2004 som återges på Flik1_Uppföljning_0506. Flik3_Överföring mottagande Fyll i belopp som eventuellt har överförts till eller mottagits från annan kommun, samt kommunkod och namn på den/de kommuner som mottagit eller överfört statsbidrag. Kommuner som träffat sådana överenskommelser ska lämna samstämmiga uppgifter om hur mycket pengar som förts över/mottagits. Det vill säga både kommun som för över statsbidrag och kommun som tar emot ska föra in dessa belopp i respektive huvudblanketter. Dessa uppgifter förs automatiskt över till Flik1_Uppföljning_0506. Flik4_Kostnader för elevökning För bidragsåret 2005/2006 får upp till en fjärdedel av den fastställda bidragsramen användas för att motverka en minskning av personaltätheten i kommuner med ett ökat antal inskrivna barn i verksamheterna. På denna flik räknas kostnaderna förknippade med ökande elevtal som kommunen får tillgodoräkna sig ut automatiskt. Uppgiften förs automatiskt över till Flik1_Uppföljning_0506. Flik5_Korrigering På denna flik ska kommunen kommentera och beskriva eventuella ändringar av den förtryckta statistiken. Vid korrigering av statistiken ska kommunen kunna redogöra för orsaken till att uppgifterna inte överensstämmer med den officiella statistiken samt hur de nya uppgifterna har tagits fram (underlag, metod, mätdatum). Personal som har anställts efter 15:e oktober finns inte med i de förtryckta uppgifterna. Kommunen kan komplettera redovisningen med uppgifter om sådan personal. I så fall ska flikens avsnitt 3 användas. Skolverkets flik Fliken SV_uppföljning är ett verktyg för Skolverket för att registrera kommunens uppgifter i vår databas. Ta inte bort eller ändra denna flik. Den ska inte skrivas ut och skickas in i pappersform.

6 Att skicka in uppföljningen till Skolverket Huvudblanketten ska skickas in till Skolverket i två exemplar. Ett elektroniskt exemplar som skickas till personalforstarkningar@skolverket.se och ett underskrivet pappersexemplar som skickas till: Skolverket, enheten för statsbidrag, STOCKHOLM. I de fall kommunen använt blanketten för personalförstärkning i förbund/nämnd ska även denna skickas in i två exemplar i enlighet med ovanstående. Vidare information För frågor kontakta: Peter Eide-Jensen, peter.eide-jensen@skolverket.se, tel Carolina Östgren, carolina.ostgren@skolverket.se, tel Emma Wimmerstedt, emma.wimmerstedt@skolverket.se, tel

Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2005/2006

Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2005/2006 1 (15) Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2005/2006 2 (15) Sammanfattning Mellan 2001 och 2006 fördelade på regeringens uppdrag ett riktat statsbidrag till personalförstärkningar

Läs mer

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Dnr 2017:1 1 (7) Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Information om ansökan 2017 15 januari 15 februari 2017 Uppdrag Skolverket har fått

Läs mer

Ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar inom elevhälsan

Ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar inom elevhälsan Dnr 2011:1162 1 (6) Ansökan om statsbidrag till personalförstärkningar inom elevhälsan Bakgrund Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att under 2012 till 2015 genomföra insatser för en förstärkt

Läs mer

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER. Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2004/2005

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER. Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2004/2005 SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2004/2005 Statsbidraget till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2004/2005 Beställningsadress: Fritzes

Läs mer

Instruktion - redovisning av statsbidrag för Lågstadiesatsningen

Instruktion - redovisning av statsbidrag för Lågstadiesatsningen 1 (6) Instruktion - redovisning av statsbidrag för Lågstadiesatsningen 2015/16 Senast den 22 december 2016 ska ni skicka in en redovisning av statsbidrag i Lågstadiesatsningen 2015/16. Instruktioner för

Läs mer

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser

Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Dnr 2016:1055 1 (8) Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser Information om ansökan 2016 1 september 1 oktober 2016 Uppdrag Skolverket har fått

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier; SFS 2016:100 Utkom från trycket den 23 februari 2016 utfärdad den 11 februari 2016.

Läs mer

Reglemente för samisk integrering

Reglemente för samisk integrering Reglemente för samisk integrering Detta reglemente träder i kraft den 15/3 2017 Reviderat den 22/6 2017 Reglemente för samisk integrering i grundskolan Inledande bestämmelser 1 Sameskolstyrelsen har ett

Läs mer

157 Justering av Maxtaxa inom förskola och fritidshem

157 Justering av Maxtaxa inom förskola och fritidshem PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Sida 2015-06-08 1 (1) KOMMUNSTYRELSEN Dnr KSF 2015/179 157 Justering av Maxtaxa inom förskola och fritidshem Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:

Läs mer

Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan

Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan Dnr 8.1.2-2014:1190 1 (8) Information om statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan Det här dokumentet innehåller information om vilka regler som gäller för att ta del av bidraget, till exempel

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän som inrättar karriärsteg för lärare; SFS 2013:70 Utkom från trycket den 5 mars 2013 utfärdad den 21 februari 2013. Regeringen föreskriver

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Skolverkets föreskrifter om statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier; SKOLFS 2016:61 Utkom från trycket den 15 juni

Läs mer

Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete Huvudmän

Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete Huvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete 2016 - Huvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi

Läs mer

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2003/2004.

SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2003/2004. SKOLVERKETS AKTUELLA ANALYSER 2005 Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2003/2004. 1 Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem 2003/2004. 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till skolhuvudmän för insatser inom ramen för samverkan för bästa skola och för att stärka utbildningens kvalitet för nyanlända; SFS 2016:329 Utkom

Läs mer

Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete 2016 ideella föreningar

Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete 2016 ideella föreningar Statsbidragsenheten 1 (6) Frågor i redovisning av statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete 2016 ideella föreningar Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor

Läs mer

Uppföljning av Lärarlönelyftet

Uppföljning av Lärarlönelyftet 1 (17) Uppföljning av Lärarlönelyftet hösten 2016 Denna redogör för hur Lärarlönelyftet har fördelats under höstterminen 2016 (perioden 1 juli - 31 december 2016). Hösten 2016 var första gången som skolhuvudmän

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2009

Barn och personal i fritidshem hösten 2009 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2009 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2009. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013

Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Information Dnr:2012:720 2013-03-01 1 (6) Information om statsbidrag för gymnasial lärlingsutbildning våren 2013 Gymnasial lärlingsutbildning är ett alternativ inom yrkesprogrammen där eleven genomför

Läs mer

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016

Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Dnr 2015:815 1 (8) Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 Innehåll Information om ansökan till Lågstadiesatsningen läsåret 2015/2016 1 Om bidraget 2 Sök bidrag för F-3 2 Sök

Läs mer

Barn och personal i fritidshem hösten 2010

Barn och personal i fritidshem hösten 2010 1 (6) Barn och personal i fritidshem hösten 2010 I denna promemoria ges en översikt av fritidshemmens utveckling när det gäller barn, personal och grupper 2010. Jämförelser görs framför allt med förhållandet

Läs mer

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet

Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskola, förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Innehåll 1. Beskrivning av systemet för maxtaxa... 4 1.1 Bakgrund och syfte... 4 1.2 Beräkning

Läs mer

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017 TYRESÖ KOMMUN 13581 TYRESÖ 1(5) Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2017 om ansökan Skolverket beslutar att bevilja er ansökan. et om statsbidrag fattas

Läs mer

Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster hösten 2016

Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster hösten 2016 Instruktioner 2016-08-09 1 (10) Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster hösten 2016 Steg-för-steg 1. Öppna och spara blanketten... 2 2. Så här fungerar blanketten...

Läs mer

Fritidshemssatsningen

Fritidshemssatsningen 1 (9) Fritidshemssatsningen Ansökan om statsbidrag bidragsåret 2016/17 Skolverket Information 1 (9) Innehållsförteckning Fritidshemssatsningen... 2 Vad får bidraget användas till?... 2 Insatser bidraget

Läs mer

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100

Lärarlönelyftet. Rev Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 Lärarlönelyftet Rev 201605120 Politiskt beslut om statsbidrag för höjda lärarlöner Utfärdad 11 februari 2016, SFS 2016:100 1 Lärarlönelyftet i korthet En regeringssatsning på kvalitet och attraktivitet

Läs mer

Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet

Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet Innehåll: Öppna rekvisition för Lärarlönelyftet... 1 Påbörja rekvisition... 2 Rekvisitionen består av fem steg i Mina sidor... 2 Steg 1. Godkänn lagring...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för personalförstärkning inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser och för fortbildning när det gäller sådana insatser; SFS 2016:400

Läs mer

RiR 2005:9. Statens bidrag för att anställa mer personal i skolor och fritidshem

RiR 2005:9. Statens bidrag för att anställa mer personal i skolor och fritidshem RiR 2005:9 Statens bidrag för att anställa mer personal i skolor och fritidshem ISBN 91 7086 042 4 RiR 2005:9 Tryck: Riksdagstryckeriet, Stockholm 2005 Till Regeringen Utbildnings- och kulturdepartementet

Läs mer

Gnesta kommun. Ink: " Dnr: bom/ För handläggning. Statsbidrag för Fritidshemssatsningen bidragsåret 2016/17

Gnesta kommun. Ink:  Dnr: bom/ För handläggning. Statsbidrag för Fritidshemssatsningen bidragsåret 2016/17 Skol/vaka- GNESTA KOMMUN 64680 GNESTA Gnesta kommun Ink: 2016 10-2 1" Dnr: bom/ 9101 - För handläggning. 4von esiutsmeddelande 2016-10-13 1 (4) Dnr 8.1.2-2016:742 Statsbidrag för Fritidshemssatsningen

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2014:119. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Information om ansökan 2015

Information om ansökan 2015 Dnr 2014:1190 1 (8) Information om ansökan 2015 Statsbidrag för personalförstärkningar inom elevhälsan I det här dokumentet finns information om statsbidraget för personalförstärkningar inom elevhälsan

Läs mer

Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet

Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet När du har kommit Hantera ärende i rekvisitionen för Lärarlönelyftet är det dags att fylla i uppgifter för de lärare, förskollärare och fritidspedagoger

Läs mer

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF

Remiss från Utbildningsdepartementet - Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier GRF SIGNERAD 2015-11-17 Malmö stad Grundskoleförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-17 Vår referens Sara Shamekhi Utredningssekreterare Sara.Shamekhi@malmo.se Tjänsteskrivelse Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Verksamheter som bedriver förskola eller pedagogisk omsorg

Verksamheter som bedriver förskola eller pedagogisk omsorg Instruktioner 2019 Verksamheter som bedriver förskola eller pedagogisk omsorg Instruktioner På uppdrag av Skolverket samlar SCB in uppgifter om vilka verksamheter i kommunen som bedriver eller planerar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2002:159 Utkom från trycket den 16 april 2002 utfärdad den 27 mars 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Ansökan nr 2 om statsbidrag för traineejobb för bidragsåret 2016

Ansökan nr 2 om statsbidrag för traineejobb för bidragsåret 2016 Ansökan nr 2 om statsbidrag för traineejobb för bidragsåret 2016 Ansökan nr 2 om statsbidrag för traineejobb för bidragsåret 2016 Kommunerna kunde ansöka om statsbidrag för Traineejobb hösten 2015 avseende

Läs mer

Gäller från och med

Gäller från och med Regler för fristående förskola, friliggande fritidshem (som ej är anslutet till skola) och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2011-07-01 1 FRISTÅENDE

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Information om statsbidraget för Lärarlönelyftet

Information om statsbidraget för Lärarlönelyftet 1 (5) Den här informationen vänder sig till huvudmän för kommunal eller fristående skola. Den handlar om de tekniska aspekter som rör utbetalning av statsbidrag för Lärarlönelyftet. Vad är Lärarlönelyftet?

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:1447 Utkom från trycket den 22 december 2006 utfärdad den 14 december 2006. Genom riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 1 (16) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2014 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2014. Uppgifter som redovisas är bland annat kostnader

Läs mer

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Yttrande till regeringen

Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Yttrande till regeringen 2015-12-03 1 (7) Tjänsteskrivelse KFKS 2015/693-020 Kommunstyrelsens verksamhetsutskott Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier Yttrande till regeringen Förslag till

Läs mer

Ett lyft i karriären

Ett lyft i karriären Ett lyft i karriären Information om regeringens satsning på lärarfortbildning s.4 Information till lärare s.6 Information till skolhuvudmannen Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon:

Läs mer

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Dnr: 2012-216 Regler för fristående förskola och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Gäller från och med 2012-12-01 FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR GODKÄNNANDE FRISTÅENDE FÖRSKOLA

Läs mer

Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet

Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet Användarmanual för rekvisition av Lärarlönelyftet När du har kommit Hantera ärende i rekvisitionen för Lärarlönelyftet är det dags att fylla i uppgifter för de lärare, förskollärare och fritidspedagoger

Läs mer

Föredragnings-PM redovisning Läslyftet i skolan 2017/18

Föredragnings-PM redovisning Läslyftet i skolan 2017/18 Föredragnings-PM Läslyftet i skolan år 2017/18 1 (5) Föredragnings-PM redovisning Läslyftet i skolan 2017/18 Beslut om redovisning Beslutet avser redovisning för perioden 1 augusti 2017 till den 31 juli

Läs mer

Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011

Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011 2010-11-08 1 (6) Anvisning för redovisning av kommunens budget och bidragsbelopp till fristående gymnasieskolor för 2011 Bakgrund Från och med kalenderåret 2010 gäller nya bestämmelser om kommunens bidrag

Läs mer

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning.

Bifogat finns: 1. Missiv, 2. Förslag till föreskrifter och 3. Konsekvensutredning. Från: Statsbidrag.likvärdigskola Skickat: den 18 april 2018 16:09 Ämne: Remiss föreskrifter statsbidrag likvärdig skola Bifogade filer: Missiv Likvärdig skola

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10797 Leksands kommun för fritidshem efter tillsyn i Leksands kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr :721. På Skolverkets vägnar. Staffan Lundh Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret

Läs mer

Pedagogisk personal. i skola och vuxenutbildning läsåret 2009/10

Pedagogisk personal. i skola och vuxenutbildning läsåret 2009/10 Utbildningsstatistik 2010-03-29 Kompletterad med lärartäthet i komvux och sfi 2010-09-23 1 (31) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2009/10 I denna promemoria beskrivs s statistik om

Läs mer

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019

Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Tjänsteskrivelse 1 (6) Utbildningskontoret Klas Lind 2019-01-30 Dnr BOU 2019-86 Barn- och ungdomsnämnden Statsbidrag - Likvärdig skola 2019 Förslag till beslut 1. Statsbidraget fördelas till skolor där

Läs mer

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477

Dokumentdatum: Diarienummer: 2018:01477 Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2017 Diarienummer: 2018:01477 Skolverket Rapport 1 (15) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Prisutvecklingen... 3 Totala kostnader för skolväsendet

Läs mer

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg

PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg PM - Barn och personal i förskolan och pedagogisk omsorg 2018-10-15 Sammanfattning Antalet barn i förskoleåldern 1 5 år ökar i Nynäshamns kommun. Vid prognosperiodens slut 2028 beräknas antalet ha ökat

Läs mer

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Godkännande av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2011-08-17 av Kommunstyrelsen 114 Senast reviderad - Detta dokument gäller för

Läs mer

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018

Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018 TYRESÖ KOMMUN 13581 TYRESÖ 1(5) Personalförstärkningar inom elevhälsan och när det gäller specialpedagogiska insatser för 2018 om ansökan Skolverket beslutar att delvis bevilja er ansökan. et om statsbidrag

Läs mer

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga?

1. Vad ska Alliansen göra för att minska de stora barngrupperna? 3. Vad ska alliansen göra för att lokalerna ska bli ändamålsenliga? Interpellation Birgitta Johansson skriver i sin interpellation att Skolverkets statistik visar att antalet barn ökar på fritidshemmen och att personaltätheten minskar och att personalen har för låg utbildningsnivå.

Läs mer

Förskola och pedagogisk omsorg: barn och personal per 15 oktober

Förskola och pedagogisk omsorg: barn och personal per 15 oktober Instruktioner 1 av 11 2019-07-30 Förskola och pedagogisk omsorg: barn och personal per 15 oktober Instruktioner På Skolverkets uppdrag samlar Statistiska centralbyrån (SCB) in uppgifter om barn och personal

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem

Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Regler för fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-01-01 Innehåll Regler för fristående förskola... 4 Förutsättningar

Läs mer

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016

Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 PM Förskole- och grundskolestatistik 1 (14) Kostnader för skolväsendet och annan pedagogisk verksamhet 2016 I denna promemoria beskrivs Skolverkets kostnadsstatistik för kalenderåret 2016. Uppgifter som

Läs mer

Redovisning av uppdrag om förslag till insamling av betyg satta under sommaruppehållet efter årskurs 9 Dnr U2014/3115/S

Redovisning av uppdrag om förslag till insamling av betyg satta under sommaruppehållet efter årskurs 9 Dnr U2014/3115/S Enheten för utbildningsstatistik 0 (6) Redovisning av uppdrag om förslag till insamling av betyg satta under sommaruppehållet efter årskurs 9 Dnr U2014/3115/S Härmed redovisas uppdraget om förslag till

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18

Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 1 (11) Elever och personal i fritidshem läsåret 2017/18 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal i fritidshemmen för läsåret 2017/18.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2009:670 Utkom från trycket den 22 juni 2009 utfärdad den 11 juni 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 b kap. 10, 10

Läs mer

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2015

PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2015 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2016-12-05 PM Elever och personal i grundskolan (inkl förskoleklass) 2015 Den 15 oktober varje år rapporterar skolhuvudmännen elever och personal till SCB. Skolverket

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2017:5930 Utbildningsservice i Västerås AB Org.nr. 556670-8615 för fritidshem efter tillsyn av Utbildningsservice i Västerås AB Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11 Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2010/11 I denna promemoria beskrivs Skolverkets statistik om pedagogisk personal läsåret 2010/11. Skolformer som ingår är förskoleklass, grundskola,

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19

Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Elever och personal i fritidshem läsåret 2018/19 Diarienummer: 2019:00323 1 (16) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Utveckling av antal elever och anställda samt antal fritidshem och avdelningar... 4

Läs mer

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun

Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun 1 (5) Lärande Villkor och förutsättningar för godkännande och rätt till bidrag till fristående förskola i Lerums kommun Gällande fr.o.m 2018-01-01 2017-05-22 Dnr KS16.1151 Antagen av kommunstyrelsen 2017-06-14

Läs mer

Elever och personal i fritidshem hösten 2015

Elever och personal i fritidshem hösten 2015 1 (6) Elever och personal i fritidshem hösten 2015 Nedan presenterar Skolverket officiell statistik om fritidshemmen när det gäller elever, personal och grupper. Dels presenteras resultatet för 2015, dels

Läs mer

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17

Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 1 (10) Elever och personal i fritidshem läsåret 2016/17 I följande PM redovisas officiell statistik om elever och personal på fritidshemmen för läsåret 2016/17. Statistiken om fritidshem ingår i Sveriges

Läs mer

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun

Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun Regler för godkännande av fristående förskola, fritidshem och pedag gogisk omsorg för Barn och Familj, Eslövs kommun REGLER FÖR GODKÄNNANDE AV FRISTÅENDE FÖRSKOLA, FRILIGGANDE FRITIDSHEM (ej ansluten till

Läs mer

Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018

Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018 Instruktioner för revidering av beviljat statsbidrag för fjärde tekniskt år 2018 Revideringen är öppen 1 maj 1 juni 2018 Från och med 2018 är det möjligt att under perioden 1 maj-1 juni ansöka om revidering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer; SFS 2011:65 Utkom från trycket den 1 februari 2011 utfärdad den 20 januari 2011. Regeringen föreskriver följande.

Läs mer

3 Förskoleklass Pre-school class

3 Förskoleklass Pre-school class 3 Pre-school class Sida/ Page Tabell/ Table 48 Inledning Introduction 49 3.1 Elever i förskoleklass läsåren 1999/2000 Pupils in pre-school classes by organiser, 2003/04 fördelade efter huvudman, kön sex

Läs mer

Huvudmannabeslut för fritidshem

Huvudmannabeslut för fritidshem Dnr 43-2016:10950 Bodens kommun Huvudmannabeslut för fritidshem efter tillsyn i Bodens kommun Skolinspektionen Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Dnr 43-2016:10950 2(5) Skolinspektionens

Läs mer

Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster våren 2015

Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster våren 2015 Instruktioner 1 (9) Instruktioner till rekvisitionsblankett för statsbidrag för karriärtjänster våren 2015 Steg-för-steg 1. Öppna och spara blanketten... 2 2. Så här fungerar blanketten... 2 Blad 1. Rekvisition...

Läs mer

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med

Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad. Tillämpas från och med Regler för fristående friliggande fritidshem i Göteborgs Stad Tillämpas från och med 2018-07-01 Innehåll Regler för friliggande fritidshem (ej ansluten till en fristående skola)... 3 Förutsättningar för

Läs mer

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12

Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 Enheten för utbildningsstatistik Dnr (71-2012-33) Pedagogisk personal i skola och vuxenutbildning läsåret 2011/12 I denna promemoria beskrivs s statistik om pedagogisk personal läsåret 2011/12. Skolformer

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd

Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd LULEÅ KOMMUN Dnr 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer och rutiner för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd Fastställda av skolchef fr.o.m. 2014-03-01 Reviderade 2017-10-06 Innehåll

Läs mer

Barn och personal i förskola 2006

Barn och personal i förskola 2006 PM Enheten för utbildningsstatistik 27-5-16 Dnr (71-27:135) 1 (5) Barn och personal i förskola 26 Hösten 26 går det 5,1 barn per anställd i förskolan jämfört med 5,2 barn ett år tidigare. Det är det lägsta

Läs mer

Skot verket. Välkommen till Matematiklyftet!

Skot verket. Välkommen till Matematiklyftet! Skot verket kommun Att: Tony Mufic Östra vägen 2 262 80 Ängelholm 2013-03-08 Dnr 2012:1958 Välkommen till Matematiklyftet! Beslut Ängelholms kommun beviljas möjlighet att rekvirera statsbidrag för 2 matematikhandledare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2010:699 Utkom från trycket den 28 juni 2010 utfärdad den 10 juni 2010. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs att 2 a kap. 17 a och

Läs mer

Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem

Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem RAPPORT 295 2007 Statsbidrag till personalförstärkningar i skola och fritidshem slutrapport Beställningsadress: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Telefon: 08-690 95 76 Telefax: 08-690 95 50 E-postadress:

Läs mer

Barn och utbildningsförvaltningennyckeltal

Barn och utbildningsförvaltningennyckeltal Barn och utbildningsförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 Analysgruppen 215-4-8 Förskola 7 6 5 4 3 2 1 Inskrivna barn/årsarbetare kommunal förskola, antal 5,9 5,5 5,3 6, 5,1 5,2 5,3 5,5 5,4

Läs mer

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver

Lärarlönelyftet. Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun. Skolverket skriver Lärarlönelyftet 2016-09-15 Riktlinjer för lärarlönelyftet inom Norrköpings kommun Dessa riktlinjer är framtagna av Utbildningskontorets ledningsgrupp i samarbete med Personalkontoret. De är baserade på

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2017:5858 Solna kommun för grundsärskola efter tillsyn i Solna kommun Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26 kap. 10 skollagen

Läs mer

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun

Beslut för förskola. ein 5 Skolinspektionen. efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun. Beslut. Örnsköldsviks kommun ein 5 Beslut Örnsköldsviks kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Örnsköldsviks kommun 2 (9) Tillsyn i Örnsköldsviks kommun har genomfört tillsyn av Örnsköldsviks kommun under våren 2015. Tillsynen

Läs mer

Huvudmannabeslut för förskola

Huvudmannabeslut för förskola Skolinspektionen Umeå kommun Huvudmannabeslut för förskola efter tillsyn i Umeå kommun Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Redovisning av uppföljning av kvalitetshöjande medel för insatser inom svenskundervisning för invandrare (sfi)

Redovisning av uppföljning av kvalitetshöjande medel för insatser inom svenskundervisning för invandrare (sfi) Integrations- och jämställdhetsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (8) Dnr 2009:586 Redovisning av uppföljning av kvalitetshöjande medel för insatser inom svenskundervisning för invandrare (sfi) Sammanfattning

Läs mer

Barn och personal i förskolan hösten 2013

Barn och personal i förskolan hösten 2013 1 (10) Barn och personal i förskolan hösten 2013 Denna promemoria ger en översikt av förskolans utveckling när det gäller barn, personal och grupper hösten 2013. Jämförelser görs framför allt med år 2012

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2015:2369 Futuraskolan AB Org.nr. 556609-5047 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Futuraskolan AB 2 (8) Dnr 44-2015:2369 Tillsyn av Futuraskolan AB har genomfört tillsyn av Futuraskolan AB (556609-5047)

Läs mer

Detta a r La rarlö nelyftet

Detta a r La rarlö nelyftet Senast uppdaterad: 2017-02-10 1 (12) Detta a r La rarlö nelyftet Allt du behöver veta om statsbidraget för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier. Det här dokumentet och den senaste

Läs mer

Resursfördelningsmodell grundskola F-9

Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Resursfördelningsmodell grundskola F-9 Sektor utbildning Mariestads kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15 Reviderad 2015-xx-xx 1 Innehållsförteckning 1 Principer för resursfördelningsmodell...

Läs mer

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2015:812. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef

Missiv. Regeringen Utbildningsdepartementet Stockholm Dnr 2015:812. På Skolverkets vägnar. Eva Durhán Avdelningschef Missiv Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2014

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statsbidrag för fortbildning av lärare när det gäller svenska som andraspråk och kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare; SFS 2016:709 Utkom från trycket

Läs mer

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017

Skolverkets bedömning av kostnaderna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017 1 (17) Skolverkets bedömning av erna för förskolan, fritidshemmet, annan pedagogisk verksamhet, skola och vuxenutbildning budgetåret 2017 Postadress: 106 20 Stockholm Besöksadress: Fleminggatan 14 Telefon:

Läs mer

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler

Konsekvensutredning SUS 2. Ändring i Boverkets föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Konsekvensutredning SUS 2 Ändring i s föreskrifter om statsbidrag för att rusta upp skollokaler Titel: Konsekvensutredning

Läs mer