FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2013 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2013 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr"

Transkript

1 FÖRSAMLINGSBLAD Våren 2013 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

2 GAMMALT OCH NYTT Ibland frågar jag människor jag möter vad de har för tankar om hur det är i kyrkan nu för tiden. Svaren jag får kan i stort sett delas upp i två kategorier: En grupp tycker att det är så stelt och gammaldags. Förstår ni inte att även kyrkan behöver moderniseras och hänga med sin tid? Den andra gruppen säger: Om jag någon gång kommer till kyrkan så känner jag inte alls igen mig. Det är nya psalmer och andra ordningar. Måste ni hålla på och ändra allting? Vad står detta för? Jag tror att det handlar om två grundläggande behov som vi människor har. Det ena är att vi inte bara kan gå i gamla hjulspår, vi behöver ett element av förnyelse och spänning i livet. Det andra är att vi är vanemänniskor som känner trygghet i det välbekanta och lite rädsla inför det som är nytt. Hur ska vi då hantera detta i våra församlingar? Först av allt måste vi slå fast att kyrkan inte är ett museum med uppgift att bevara det gamla. Förvisso har vi ett arv att förvalta, men vi ska göra detta på ett sådant sätt att detta arv lever i den tid som är nu. Och dessutom på ett sådant sätt att detta arv har förutsättningar att också leva i en framtid. Det andra som är viktigt är att skilja mellan form och innehåll. Det budskap som vår kyrka fått att förvalta, evangeliet om Jesus Kristus, Guds son och världens frälsare, kan vi aldrig tumma på. Däremot hur detta budskap gestaltas kan variera från tid till tid. Också formerna för när och var och hur vi möts i våra församlingar kan ändras. Människors vardag ser faktiskt annorlunda ut idag jämfört med hur det såg ut för hundra år sedan. För att hitta rätt väg framåt tror jag att vi behöver fyra saker: Vi behöver vishet. Det går snabbt att bryta ner och det tar tid att bygga upp. Därför behöver vi stor vishet för att se var vägen går och för att arbeta för framtidens kyrka i vår bygd. Vi behöver mod. Mod att ta obekväma beslut och våga lämna en del av våra invanda mönster för att ge plats åt en verksamhet som möter dagens människor. Bara så bygger en kyrka som också för nya generationer får vara en bärande kraft. Vi behöver tro. En församling kan inte byggas med mänsklig kraft. Det är bara när vi lär oss att räkna med Guds resurser som det kan bli ett bestående resultat. Vi behöver kärlek. Förändringar kan lätt riva upp sår som tar både kraften och glädjen ifrån oss. Därför behöver vi ett stort mått av kärlek. En kärlek som gör att vi kan mötas mitt i alla behov och önskemål utan att bara se till vårt eget bästa. Thomas Holmström, kyrkoherde PS. En liten förändring är att vi nu ibland använder en nyare variant av bönen Fader vår (Se sidan 5 i församlingsbladet). Prova den gärna när du ber hemma.

3 Hur når vi ut med information? Det är roligt att du vill läsa vårt församlingsblad. Här kan du läsa det mesta om vad som händer i våra församlingar under mars, april och maj. Men det finns också andra sätt att hålla sig uppdaterad om vad som sker i våra olika verksamheter: På hemsidan finns både information och en del reportage att läsa. På Facebook går det lätt att hitta t.ex. tider för gudstjänster. I ttela (fredagar) och Melleruds nyheter (onsdagar) finns det som brukar kallas predikoturer, alltså korta notiser om tid och plats för våra gudstjänster och vissa andra samlingar. Ibland syns vi också under rubriken På gång. Ringer du så finns där under helgen ett meddelande på telefonsvararen om våra gudstjänster. Här kan vi också meddela ändringar som skett i sista stund, t.ex på grund av väder. På anslagstavlor vid våra kyrkor och inne i Brålanda samhälle finns våra affischer. I kyrkan har vi varje söndag pålysningar om vad som händer under veckan. Annonser ligger vi ganska lågt med av kostnadsskäl. Men det finns alltså många vägar att få kännedom om vad som är på gång. Men den vikigaste kanalen är ändå mun-mot-mun-metoden. Om du har hittat något som du tycker verkar intressant, så berätta gärna detta för en granne eller vän. Då kan vi bli ännu fler när vi samlas. Några viktiga telefonnummer Pastorsexpeditionen /Gunnel Danielsson/ Kamrer Monica Larsson Kyrkoherde Thomas Holmström Pastorsadjunkt Lennart Staaf Diakon Marianne Wester Församlingsassistent Britta Johansson Kantor Christina Svensson Kantor Barbro Magnusson Förstevaktmästare Håkan Larsson Bilden på framsidan av församlingsbladet är tagen i Brålanda församlingshem i samband med en ungdomssamling som kallas GPS (Gods Positon System). Dessa kvällar är en del av det samarbete som finns mellan kyrkorna när det gäller ungdomsarbetet. Övriga fredagar är det Tonår i Missionskyrkan som gäller.

4 Det händer saker i Gestads församlingshem Församlingskväll Torsdag 7 mars kl 19. Kerstin Ljungkvist från Dals-Rostock har en örtagård med 350 växter. Hon medverkar under kvällen och berättar om vilda och odlade växters användning och deras betydelse enligt folktron. Hon kommer också att säga lite om grav-växternas symbolik. Ta gärna med blomskott, så byter vi med varandra. Barbro Magnusson underhåller med musik och så blir det förstås kaffe. Passionsandakt Torsdag 21 mars kl 10. Marianne Wester och Barbro Magnusson. Sedan gemenskap kring kaffebordet. Torsdagssoppa Torsdag 4 april kl 12. Pris: 40 kr. Förmiddagskaffe Torsdag 18 april kl 10. Carina Håkansson berättar glimtar från Karlstads stift. Andakt. Fyra torsdagskvällar: 28 februari, 14 mars, 11 april och 25 april kl Samtal kring kommande söndags text och en kopp kaffe. Ledare: Marianne Wester. Kyrkoval 15 september I år är det dags igen att välja förtroendevalda, alltså dem som ska vara med och bestämma i kyrkan här i vårt pastorat, men också på stifts- och riksnivå. Just nu pågår arbetet med att samla namnen som ska stå på valsedlarna. Är du intresserad av att på något sätt engagera dig så är bästa sättet att snarast ta kontakt med någon av dem som nu sitter med i något av våra beslutande organ. Det är en viktig uppgift att vara med i dessa sammanhang. Inte minst är det viktigt att också de lite yngre får med representanter som kan föra fram sina synpunkter. I höstens församlingsblad kommer mer information om när och hur man sedan kan vara med och lägga sin röst. Födelsedagsfest nytt för i år Söndagen den 24 mars ordnar vi en födelsedagsfest för alla boende i Gestad, Sundals-Ryr och Brålanda som under året fyller 80 år. Vi börjar med att fira gudstjänst tillsammans i Brålanda kyrka och fortsätter sedan med en festmåltid i församlingshemmet. En personlig inbjudan kommer att skickas till alla berörda. Vad gäller uppvaktningar i övrigt så gör vi ett hembesök hos alla våra församlingsbor som fyller 85, 90, 95 och 100 år.

5 Träffpunkt i Sundals-Ryr Det finns en grupp som möts i Sundals-Ryrs församlingshem varannan fredag kl (udda veckor). Nästa gång är alltså fredag 1 mars. Detta är en öppen samling för alla som vill vara med i samtal kring den kristna tron. I kvällen ingår ett samtal som utgår från bibeln och de frågor vi bär på, det blir ett enkelt fika och bön för aktuella behov, både nära oss och ute i stora världen. Det krävs inga förkunskaper och det går bra att ta med barnen också. Det brukar vara barn med och det finns bra utrymmen på andra våningen. Det behövs ingen förhandsanmälan, men har du frågor kan du kontakta Per-Erik Öst ( ) eller Lennart Staaf ( ). Inspirationskvällar i Brålanda församlingshem Fredag 8 mars kl 19 Fasta i fastan?. Vi är inne i det vi kallar fastetiden, men vad innebär det egentligen att fasta? Den här kvällen blir det bibelundervisning, lovsång och fika. Thomas Holmström och Lovsångsgruppen. Lördag 13 april kl 18 (OBS dag och tid!) Styrkan i svagheten. Oliver Joób, präst och lärare på Hjo folkhögskola delar bibliska insikter och egna erfarenheter. Lovsånggruppen medverkar och det blir fika. Kristen djupmeditation En övning i stillhet och i att söka Gud. Varje måndag kl 18 i Brålanda församlingshem. Introduktion för nya kl Välkommen att vara med och pröva på. Ledare är diakon Marianne Wester. Vår fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen. Ge oss idag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda. Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet. Amen.

6 Barn & Ungdomssidan Några av barnen i barnkören Draget medverkade vid gudstjänsten för de minsta i Brålanda kyrka 17 februari. När alla har möjlighet att komma är det drygt 20 härliga barn som är med i den här kören. Vi har så mycket att tacka för! Möjligheten att få berätta för så många barn om vår bästa vän, Jesus, är ingen självklarhet När jag skriver detta ligger snön skönt på marken, redo att lekas med under sportlovet. Men jag hörde idag att fåglarna redan sjunger, så våren är på G! Så är det i våra grupper också det sprudlar och sprätter! Glada, härliga barn, och ledare!! Här ser ni Karin Jonasson och Angela Malmsköld, som satsar varje fredag eftermiddag för barnen i Sundals Ryr! Ni, och alla andra ledare i våra grupper, är helt underbara! Med önskan om en härlig, välsignad vår! Britta Johansson, församlingsassistent

7 FASTEINSAMLINGEN 2013 Också i år samlar vi under fastan in pengar till svenska kyrkans internationella arbete. Men vi kan också på annat sätt vara med och arbeta för en rättvisare värld. Ett sätt är att tänka lite mer på vad vi äter: Att det vi serverar på tallriken om möjligt är producerat på ett sätt som gynnar både miljön och rättvisan i världen. När vi sätter oss till bords har vi också all anledning att tacka Gud för att vi har mat på bordet. Vi kan gärna också be en bön för de många miljoner människor som tvingas gå hungriga den här dagen. Det kan också vara spännande att pröva maträtter från andra länder. Här är ett recept på en så kallad dal på röda linser. Dal är en vanligt förekommande maträtt i Indien, som tillreds i olika varianter. Eftersom dal lagas av baljväxter som linser, ärtor eller bönor är det en viktig proteinkälla. För den som lever under knappa omständigheter kan maträtter som lagas av billiga näringsriktiga baslivsmedel vara avgörande för hälsa och överlevnad. I kärva tider kan de göra att den fattige har råd att åtminstone äta ett mål mat om dagen. I bättre tider kan rätterna kompletteras med något extra: en sås, en garnering eller en sidorätt av kött eller fisk. För 4 personer: 4 dl röda linser 5-6 dl vatten 1 grön chili ½ dl olivolja 1 tsk riven ingefära 2 rivna vitlöksklyftor ½ tsk gurkmeja ½ tsk garam masala ½ tsk tandoorikrydda 4-5 msk tomatpuré Skölj linserna. Koka dem mjuka i vattnet ca 10 min. Fräs alla kryddor och lök i en kastrull. Mixa med en stavmixer tillsammans med de kokta linserna och tomatpurén. Smaka av med salt och peppar. Konsistensen liknar en tjock soppa när den är klar. Servera med kokt basmatiris och en klick yoghurt med lite riven gurka och färsk mynta i. Välsignad är du Gud, och för dessa gåvor som vi får, gör oss uppriktigt tacksamma.(bordsbön från Uganda) Kom Gud och bli vår gäst, välsigna maten vi äter så att vi får energi att vandra dina vägar. (Från Tanzania)

8 Gestad 15 Sundals-Ryr 10 Timmervik 15 Brålanda 19 3 mars, 3 söndagen i fastan Gudstjänst med nattvard Nils Lundbäck. Gudstjänst, Nils Lundbäck. Kaffe och våfflor i församlingshemmet. 10 mars, Midfastosöndagen Högmässogudstjänst i församlingshemmet, Lennart Staaf. Kaffe och våfflor. Skattkammaren i Brålanda församlingshem. Enkel samling, aktiviteter och gemensam lunch. Gudstjänst med nattvard, Lennart Staaf. Meditationsgudstjänst, Marianne Wester. Brålanda församlingshem Tisdag (12.3) 19 Veckomässa, Holmström. Gestad 14 GUDSTJÄNSTER I FASTETID 17 mars, Jungfru Marie Bebådelsedag Gudstjänst i församlingshemmet, Thomas Holmström. Sång: Christina Svensson. Barnrummet öppet. Kaffe och våfflor. Gudstjänst, Thomas Holmström och konfirmanderna. Kaffe i församlingshemmet. 24 mars, Palmsöndagen Gudstjänst för hela pastoratet, Thomas Holmström, körerna från Brålanda, Sundals-Ryr och Gestad. 80-årskalas i församlingshemmet. Under hela fasteperioden är det insamling till Svenska kyrkans internationella arbete. Insamlingen avslutas i samband med Palmsöndagens gudstjänst. Har du inte möjlighet att vara med den dagen går det bra att lämna in din gåva till pastorsexpeditionen eller sätta in den direkt till Svenska Kyrkans postgiro eller bankgiro = Kyrkbil går att beställa Brålanda och Sundals-Ryr Tel (Wallins taxi) Gestad Tel (Rolf Jansson)

9 28 mars Skärtorsdagen Servicehuset Skärtorsdagsmässa, Thomas Holmström Gestad 15 Skärtorsdagsmässa, Lennart Staaf. Orgelmusik. Sundals-Ryr 17 Skärtorsdagsmässa, Sigvard Gustafsson. Orgelmusik. Brålanda 19 Skärtorsdagsmässa, Thomas Holmström, Lovsångsgruppen. Sundals-Ryr 12 Gestad 14 Timmervik 11 Brålanda 18 Gestad 11 Brålanda 18 Timmervik 15 Sundals-Ryr 18 GUDSTJÄNSTER I PÅSKTID 29 mars, Långfredagen Långfredagsgudstjänst för hela pastoratet, Thomas Holmström, Kyrkokören. 31 mars, Påskdagen (OBS sommartid!) Påskgudstjänst för alla åldrar, Thomas Holmström, Draget. Påskgudstjänst, Lennart Staaf. Sång: Anna-Karin Lindström Påskgudstjänst för alla åldrar, Thomas Holmström och barngrupperna 1 april, Annandag påsk Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström. Sång: Christina Svensson. Påskens glädje. Sånggudstjänst, Thomas Holmström, Kyrkokören. 7 april, 2:a söndagen i påsktiden Skattkammaren i Brålanda församlingshem. Enkel samling, aktiviteter och gemensam lunch. Gudstjänst, Lennart Staaf. Gudstjänst med nattvard, Lennart Staaf. 14 april, 3:e söndagen i påsktiden Gudstjänst, Thomas Holmström. Sång och klarinett: Karin Eriksson. Gudstjänst, Thomas Holmström. Sång och klarinett: Karin Eriksson. Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström

10 GUDSTJÄNSTER I VÅRENS TID Sundals-Ryr 11 Brålanda 15 Gestad 11 Lördag 20 april Konfirmation, Thomas Holmström m.fl. Konfirmation, Thomas Holmström m.fl. 21 april, 4:e söndagen i påsktiden Gudstjänst med nattvard för hela pastoratet, Thomas Holmström, årets konfirmander och Hembygdskören. Brålanda församlingshem Tisdag (23.4) 19 Veckomässa, Thomas Holmström. Timmervik 11 Brålanda april, 5:e söndagen i påsktiden Gudstjänst för alla åldrar, Thomas Holmström. Gudstjänst med nattvard och förbön, Lennart Staaf, Thomas Holmström, Lovsångsgruppen. Välkommen att vara med och hälsa våren i våra församlingshem Brålanda Tisdag 30 april kl 19 Vårsånger och vårtal från trappan. Servering, underhållning och lotterier Gestad Tisdag 30 april kl 19 Vårsånger och vårtal från trappan. Kaffeservering, underhållning och årgångar Sundals-Ryr Lördag 27 april kl 16 Söndag 28 april kl 16 Vårsånger och tal, kaffeservering, underhållning och årgångar Förhandsanmälan Sundals-Ryr 10 Brålanda 12 Gestad 19 5 maj, Bönsöndagen Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström Gudstjänst i församlingshemmet, Thomas Holmström. Barnrummet öppet. Kyrklunch. Musikgudstjänst. Fiol, cello och piano: Emil Wegberg och Carl Wallin. Andakt: Thomas Holmström.

11 GUDSTJÄNSTER I PINGSTENS TID Sundals-Ryr 7 Gestad 11 Timmervik 10 Brålanda 18 9 maj, Kristi himmelsfärds dag Gökotta vid Granan, Lennart Staaf. Gudstjänst för alla åldrar, Lennart Staaf och Draget. Trumpet från tornet Vårfest med kaffekorg och lekar. 12 maj, Söndagen före pingst Pilgrimsmässa, Thomas Holmström. Start för pilgrimsvandring till Gestads kyrka. Gudstjänst, Thomas Holmström. Brålanda församlingshem Tisdag (14.5) 19 Veckomässa, Lennart Staaf. Gestad 10 Sundals-Ryr 18 Timmervik19 19 maj, Pingstdagen Gudstjänst med nattvard, Lennart Staaf, Hembygdskören. Gudstjänst med nattvard, Thomas Holmström och Lovsångsgruppen. Musikgudstjänst, Lennart Staaf, Kyrkokören. 20 maj, Annandag pingst Gudstjänst I Andens kraft, Thomas Holmström och Brålanda kyrkokör. 26 maj, Heliga Trefaldighets dag Gudstjänst för hela pastoratet. Sigvard Gustafsson och Kyrkokören. Söndag 12 maj Pilgrimsvandring. Dagen börjar med pilgrimsmässa i Timmerviks kyrka. Därefter vandrar vi tillsammans till Gestads gamla kyrkplats. Vandring under tystnad, men då och då stannar vi upp för samtal och förtäring. Ta med matsäck. Undrar du över något, tag kontakt med Diakon Marianne Wester, telefon

12 Sommarresa till Dalarna Torsdag 6 juni söndag 9 juni Rättvik Leksand Styggforsen Boda Tällberg Moskogen - Hildasholm Björkberget Åhl Boende på Olsnäsgården i Siljansnäs (Tvåbäddsrum eller stugor med 4 bäddar) Pris: kr för resa, boende, guidning på Hildasholm och det mesta av mat och förtäring Anmälan senast 31 mars till Marianne Wester eller Christina Svensson , Granriset på våra kyrkogårdar Vaktmästarna meddelar att, om det är snöfritt, kommer man från 18 mars börja ta bort allt granris, så att kyrkogårdarna ska kunna göras fina till påsk. Biskopens dag om dopet Biskop Esbjörn Hagberg inbjuder till en dag där vi får möjlighet att fördjupa oss i vad dopet betyder för oss som enskilda och som kyrka. Det finns ett program för vuxna och ett för barn som vill medverka i en musikal. Dagen avslutas med en gemensam gudstjänst där bl.a barnens musikal kommer att framföras. Allt detta händer Lördag 4 maj. Programmet börjar kl 9.30 och avslutas c:a kl 17. Anmälan till pastorsexpeditionen senast 5 april. GRUPPFÖRSÄNDELSE till hushållen i Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr. ANSVARIG UTGIVARE: Kyrkoherde Thomas Holmström Allégatan. 11, Brålanda

FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2014 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD. Våren 2014 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr FÖRSAMLINGSBLAD Våren 2014 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr Korset Korset är en märklig symbol. För de flesta kanske en påminnelse om död, vi ser kors i dödsannonser och på gravstenar. Fast egentligen

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Mars - Maj 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Mars - Maj 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Mars - Maj 2019 De hör ihop! Två bilder tätt ihop. Vinter och vår sida vid sida och så nära varandra att gränsen nästan har suddats ut. De hör ihop, det kramade

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Juldagen Jesu födelse Julsång På natten

Läs mer

DET HÄNDER I KYRKAN. Mars - April S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl

DET HÄNDER I KYRKAN. Mars - April S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl DET HÄNDER I KYRKAN Mars - April 2017 S. Kyrkogatan 10, Strömstad 0526-183 00 mån, ons-fre kl. 10-12 www.svenskakyrkan.se/stromstad N är våren kommer med nytt liv efter den kalla vintern så firar vi påsk.

Läs mer

Välkommen till Gudstjänst!

Välkommen till Gudstjänst! Välkommen till Gudstjänst! 7 februari Fastlagssöndagen Taizékonfirmanderna Start för Fastekampanjen, läs mer på sista sidan 10 februari Onsdag 19.30 Askonsdagsmässa i Taizéanda 14 februari Första söndagen

Läs mer

Program mars - juni 2019

Program mars - juni 2019 Program mars - juni 2019 Hej kära församlingsmedlemmar och vänner till församlingen! Jag heter Ann-Christin, (kallas för Anki) och är Centrumkyrkans nya församlingsföreståndare sedan årsskiftet. Jag kommer

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Här är det fest I advent Sång vid ljusbäraren Vi är så glada Marias advent Andra söndagen i advent

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD Advent - jul nyår januari februari Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD Advent - jul nyår januari februari Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr Och detta är tecknet för er: Ni ska finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba Teckningen är gjord av Karl Pettersson 8 år FÖRSAMLINGSBLAD Advent - jul nyår januari februari 2013-2014 Brålanda,

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan

Vi ber under fastan. Bibelläsning och Bön under 8 veckor. 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan 1 Vi ber under fastan Bibelläsning och Bön under 8 veckor 18 feb 12 april 2015 Kyrkan vid Brommaplan Bibelläsning och bön under fastan 2015 2 Fastan en tid för omvändelse bön och eftertanke. Sedan 300-talet

Läs mer

Begravnings- gudstjänst

Begravnings- gudstjänst Begravnings- gudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Klockringning Musik Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn.vi är samlade för att ta avsked av NN och för

Läs mer

Välkommen att ta del av ett nytt församlingsblad men framför allt välkommen att dela gudstjänst, tro och liv och att mötas i kyrkan.

Välkommen att ta del av ett nytt församlingsblad men framför allt välkommen att dela gudstjänst, tro och liv och att mötas i kyrkan. FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL April - maj 2017 Ibland hör vi någon säga; Du äger den frågan Jag förstår tanken bakom orden men undrar samtidigt vad vi egentligen kan äga. Vitsippan på

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. April 2019

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT. April 2019 KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT April 2019 Måndag 1/4 10.30 Gudstjänst på äldreboende Ljungbyhemmet Veckomässa, kyrkkaffe Jakob Fotland Axén, Minu Bergman 14.00 Syförening Mariagården Arbete för vår nästa.

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST

välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST välkommen till ORDETS OCH BORDETS GUDSTJÄNST VÄLKOMSTHÄLSNING SAMLINGEN KLOCKRINGNING * INGÅNGSPSALM INLEDNINGSORD BÖN OM FÖRLÅTELSE En: Livets Gud, genom din Son, öppnar du din famn för oss. Alla: Du

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

GRATTIS TILL DITT BARN

GRATTIS TILL DITT BARN GRATTIS TILL DITT BARN Information till er föräldrar inför ert barns dop från Vänersborg och Väne-Ryrs församling Jag vill lyckönska till ert barn och inbjuda till dop När vi står med ett nyfött barn i

Läs mer

TYDLIG. Älskad, förlåten och innesluten. Bibel och Frukost? Ingrid KÖREN INNEHÅLL

TYDLIG. Älskad, förlåten och innesluten. Bibel och Frukost? Ingrid KÖREN INNEHÅLL 2 11 Älskad, förlåten och innesluten På kyrkbladets framsida, ser du en hand som håller i ett kors. Korset är tillverkat för hand av olivträ från Betlehem. (från redan beskurna grenar). Det fungerar inte

Läs mer

mars-maj 2018 årgång 57

mars-maj 2018 årgång 57 Hammarlövs församlingsblad mars-maj 2018 årgång 57 HAMMARLÖVS FÖRSAMLING Guds kärleks skapande kraft När jag sitter och skriver så är det vinter ute och solens strålar tränger igenom molnen. Våren känns

Läs mer

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN

Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN Mikael C. Svensson KRISTENDOMEN JESUS Jesus föräldrar är Maria & Josef från staden Nasaret. Ängel sa att Maria skulle föda Guds son. Jesus föddes i ett stall i staden Betlehem. 3 vise män kom med gåvor

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Mars Maj 2018

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Mars Maj 2018 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Mars Maj 2018 Älskar Det är ett starkt ord, det är knappt man vet om man ska våga använda det. Älskar ett ord som har missbrukats, ett ord som har sagts

Läs mer

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där!

Varje vecka lägger jag ut någon bild från Equmeniakyrkan och från Huskvarna på Facebook. Du får gärna bli vän med mig också där! Vecka 13 2016 Glad Påsk Påsktiden är en god tid med vårens ankomst och alla goda bibeltexter om hur den uppståndne möter sina vänner och lärjungar och de blir påskens vittnen. Och liksom julen varar intill

Läs mer

DET HÄNDER I KYRKAN. Maj - Juni S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl

DET HÄNDER I KYRKAN. Maj - Juni S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl DET HÄNDER I KYRKAN Maj - Juni 2017 S. Kyrkogatan 10, Strömstad 0526-183 00 mån, ons-fre kl. 10-12 www.svenskakyrkan.se/stromstad G ud slösar med färger och former, dofter och smaker. Hela världen är underbar.

Läs mer

Nr 1: 2014 Y R K N Y T T

Nr 1: 2014 Y R K N Y T T K Nr 1: 2014 Y R K N Y T T Today is a good day to die eller är det möjligt att dö lägligt? Vi närmar oss våren och livets återkomst med sol, knoppar och nya möjligheter. Ändå sitter jag på min kammare

Läs mer

Gudstjänster i Lysekils kyrka maj och juni 2019

Gudstjänster i Lysekils kyrka maj och juni 2019 Gudstjänster i Lysekils kyrka Onsdag 1/5 veckomässa kl 18:30 & fredag 3/5 morgonmässa 8:30 5/5 Tredje söndagen i påsktiden Den gode herden kl 11:00 mässa H. Wolfbrandt Onsdag 8/5 veckomässa kl 18:30 &

Läs mer

Förändring är möjlig!

Förändring är möjlig! FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL December 2017 Februari 2018 Förändring är möjlig! Visst känner vi en viss tvekan inför det påståendet. Det är som att de sidor av vår erfarenhet som säger;

Läs mer

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18

Januari. Ekumeniska böneveckan 18-25 januari Samlingar i Saronhuset varje dag kl. 18 Januari Vecka 1 Torsdag 1 januari 11.00 Ekumenisk gudstjänst i Uddevalla kyrka Söndag 4 januari 11.00 Gudstjänst med nattvard Sönd. eft. nyår Guds hus Lars Widéll, Yvonne Eriksdotter Vecka 2 Tisdag 6 januari

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD. Sommaren 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr

FÖRSAMLINGSBLAD. Sommaren 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr FÖRSAMLINGSBLAD Sommaren 2016 Brålanda, Gestad och Sundals-Ryr Sommarhälsning När jag skriver det här verkar det som om sommaren redan har kommit. Det har ju varit högsommarvärme några dagar redan. Vilken

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL Juni September 2019 Delad passion! Det vetenskapliga namnet på blomman är Passiflora, vi kallar den Passionsblomma och det finns bortåt 500 arter av den. Jag

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

B. På årsdagen av dopet

B. På årsdagen av dopet B. På årsdagen av dopet På årsdagen av dopet kan man hålla andakt. Detta formulär kan i tillämpad form användas också i sådana situationer, där dopets betydelse betonas, t.ex. på läger vid andra församlingstillställningar.

Läs mer

Program våren Välkommen!

Program våren Välkommen! Program våren 2018 Välkommen! Allt har sin tid. Så står det i Predikaren 3. Texten fortsätter med flera exempel på motsatta saker som var och en har sin tid. Det beskriver en allmän mänsklig erfarenhet

Läs mer

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015

Välkommen till. Missionskyrkan. april - juni 2015 Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2015 Sommartid Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 Exp.tid tisd - onsd 10-12 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Pg. 29 54 46-9 Bg. 336

Läs mer

Ordning för begravningsgudstjänst

Ordning för begravningsgudstjänst Ordning för begravningsgudstjänst Klockringning Musik Gudstjänsten inleds med orgelmusik, där så kan ske. Annan instrumental- och/ eller vokalmusik kan utföras. Därefter kan prästen säga följande eller

Läs mer

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas

Kristendomen kyrka och kristen tro. Ht 2010 Jonas Kristendomen kyrka och kristen tro Ht 2010 Jonas Idestrom@teol.uu.se Några utgångspunkter Kristendom/kristen tro är inte en ideologi. Tron formas och tar sig uttryck både i handlingar och idéer. En stor

Läs mer

Församlingsblad. Equmeniakyrkan Östhammar och. Gimo-Vattensta Missionsförsamling

Församlingsblad. Equmeniakyrkan Östhammar och. Gimo-Vattensta Missionsförsamling Församlingsblad Equmeniakyrkan Östhammar och Gimo-Vattensta Missionsförsamling April juni 2018 Tacksamhet Livet har sina sidor. Det finns mycket att vara orolig inför. Var och en av oss har en hel uppsättning

Läs mer

Pastorns tankar. Temagudstjänster om bön vårterminen Herre, lär oss att be!

Pastorns tankar. Temagudstjänster om bön vårterminen Herre, lär oss att be! Pastorns tankar Det himmelska hemmet! En dag tar vårt jordiska liv slut. Det vet vi alldeles säkert. Min gamla mor fick hembud för en tid sedan. Hon var nästan 91 år och vägde drygt 30 kilo. De sista åren

Läs mer

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe

FLUXEN Söndag 3 februari kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe Februari 2019 GUDSTJÄNSTER 1-28 februari Gudstjänster firas varje söndag och ofta andra dagar i veckan. Gudstjänsten är alltid öppen för alla, oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du tror på.

Läs mer

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING

Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING Vigselgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD Procession med vigselparet kan förekomma under klockringning inledande musik. Gudstjänsten kan inledas med orgelmusik annan instrumental- vokalmusik. Fast

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Januari - Mars 2017 Det kommer en gryning, vi har sett det förut. När allt är som mörkast, rinner mörkret ut. Det kommer en gryning, vi ska vänta på den.

Läs mer

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling!

TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! TRO HOPP KÄRLEK Ditt församlingsblad från Anderslövs församling! 1/15 Några Ord Från Karin /Kyrkoherde Hur ser dina vårtecken ut? Jag växte upp i Huskvarna i Småland och jag minns de första tecknen på

Läs mer

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015

Välkommen till våra verksamheter för. Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till våra verksamheter för Barn Ungdom & Familj 0-18 år Våren 2015 Välkommen till vår hemsida Titta gärna på vår hemsida för telefonnummer, e-postadresser och aktuell information som t.ex. terminsstart

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 Alla behövs! Hur ska det gå? Kommer vi att klara det här? Det är klart att vi ställer oss de frågorna, inte minst då utmaningarna

Läs mer

TYDLIG. hälsar din pastoringrid. sid 1 sid 2 sid 3 sid 4 sid 5-6 sid 7-8 sid 9. Gudstjänstkalendarium SMU-sidor...och däremellan kommer fastan...

TYDLIG. hälsar din pastoringrid. sid 1 sid 2 sid 3 sid 4 sid 5-6 sid 7-8 sid 9. Gudstjänstkalendarium SMU-sidor...och däremellan kommer fastan... 1 10 Sedan 1873 har församlingen funnits i Vart är vi på väg? Kållered, ett samhälle som är i ständig Kanske tillhör du dem som brukar se förändring och tillväxt. på det populära Tv programmet På Vi har

Läs mer

fem recept från världen och ett kort med engagemangstips Ge en gåva! 90 01 22-3 Pg 900-1223 Bg

fem recept från världen och ett kort med engagemangstips Ge en gåva! 90 01 22-3 Pg 900-1223 Bg fem recept från världen och ett kort med engagemangstips Ge en gåva! 90 01 22-3 Pg 900-1223 Bg foto: malin robertson harén Svartögd böngryta med sötpotatis 5 pers 400 g svartögda bönor 2 gul lök 3 tomater

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger

P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Vigselgudstjänst P=präst L=annan gudstjänstledare än präst F=alla läser eller sjunger Musik Under musiken går brudparet in i kyrkan. Samlingsord P: I Guds, den treeniges, namn. P: Vi har samlats till vigsel

Läs mer

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen.

En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. En kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus förvandlar - mig, dig och världen. Equmeniakyrkan är en ung kyrka i Sverige med en nästan 200-årig historia. Tillsammans med miljarder kristna över hela

Läs mer

Välkommen till Missionskyrkan febr - april 2016

Välkommen till Missionskyrkan febr - april 2016 Välkommen till Missionskyrkan febr - april 2016 Husesyn Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Bg. 336 5772 Ungdom Bg. 5055-9103 www.equmeniakyrkan.se/

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

September Vecka 36. Herre, förbarma dig!

September Vecka 36. Herre, förbarma dig! September 2018 Vecka 36 Herre, förbarma dig! Herre förbarma dig över Huskvarna, över oss som bor här, över våra skolor och över den situation som råder när en människa mördats i en av våra parker. Herre

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Juni - September 2017

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Juni - September 2017 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN PÅ SÖDRA DAL Juni - September 2017 Jag tycker nog att jag har skapligt bra lokalsinne, jag brukar inte gå vilse. Men visst händer det ändå ibland att jag tappar riktningen,

Läs mer

Program för EFS i Töllsjö. Program för EFS i Töllsjö. Januari April Januari April 2017

Program för EFS i Töllsjö. Program för EFS i Töllsjö. Januari April Januari April 2017 Program för EFS i Töllsjö Program för EFS i Töllsjö Januari April 2017 Januari April 2017 Januari Servering Vaktmästare Söndag 1/1 Töllsjö kl 17.00 Grupp 1 Lars Töllenius Jonas Ljunggren Solveig mfl Elisabeth

Läs mer

träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016

träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016 träffpunkter KUNGSBACKA HANHALS FÖRSAMLING, SVENSKA KYRKAN hösten 2015 / våren 2016 Vis Att varje människa i Kungsbacka-Hanhals ska få en personlig tro på Jesus Kristus onen På följande sidor presenteras

Läs mer

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober

i Centrumkyrkan Tumba händer nr , 2 september 14 oktober i Centrumkyrkan Tumba händer nr 3 2012, 2 september 14 oktober DETTA PROGRAMBLAD är en hälsning till dig från Centrumkyrkan i Tumba. Du hittar den i centrum, Gröndalsvägen 10. Du är varmt välkommen till

Läs mer

Avskiljning av missionär

Avskiljning av missionär Avskiljning av missionär Anvisningar I Kyrkokonferensens samlade gemenskap av församlingar avskiljs kvinnor och män till särskilda tjänster. Det kan gälla redan ordinerade medarbetare som diakoner och

Läs mer

Vandringsfolket - pilgrimer på väg!

Vandringsfolket - pilgrimer på väg! Vandringsfolket - pilgrimer på väg! Pilgrimsvägen Skåne Blekinge fyller 10 år! Temat för jubileet är Vandringsfolket. Med start från sju olika platser kommer merparten av Pilgrimsvägen att vandras på.

Läs mer

KVARTALSBLAD September-november 2008

KVARTALSBLAD September-november 2008 KVARTALSBLAD September-november 2008 Förändring Stenar på en strand som slipats av havet jag bär med mig denna bild nu när sommaren går mot höst. Liv är rörelse och förändring. Inför höststarten kommer

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Du är den som kommer Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna

Läs mer

Vigselgudstjänst. eller. P: Äktenskapet välsignas av Gud, himmelens och jordens skapare. Kärleken är Guds gåva att ta emot och ge vidare.

Vigselgudstjänst. eller. P: Äktenskapet välsignas av Gud, himmelens och jordens skapare. Kärleken är Guds gåva att ta emot och ge vidare. Vigselgudstjänst MUSIK SAMLINGSORD Gudstjänsten kan inledas med Orgelmusik annan instrumental vokalmusik Fast moment (obligatoriskt) i Guds, den treeniges namn. Samlingsord med föreslagna liknande ord.

Läs mer

Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. Gud bevisar sin kärlek till oss VÅREN 2018

Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd. Gud bevisar sin kärlek till oss VÅREN 2018 Traryd -Strömsnäsbruk - Hinneryd Gud bevisar sin kärlek till oss VÅREN 2018 Nr 1 2018 1 Från mörker till ljus, från död till liv! Förhoppningsvis har din jul varit bra med mycket presenter, härlig gemenskap

Läs mer

November / december 2013

November / december 2013 November / december 2013 Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare

Läs mer

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap.

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap. Veckobrev November 2017 Vecka 44 Pilgrimsorden för Huskvarna kyrkogård Imorgon onsdag 1/11 11.00 återinviger vi Pilgrimsorden, denna gång på Huskvarna kyrkogård. Välkommen med till en liten Allhelgonavandring

Läs mer

Välkommen med din unika färg!!!! ETT ÅR I REGNBÅGENS TECKEN

Välkommen med din unika färg!!!! ETT ÅR I REGNBÅGENS TECKEN ETT ÅR I REGNBÅGENS TECKEN Under 2017 vill vi satsa lite extra på kärlek och acceptans. Vi i svenska kyrkan, Lugnås-Ullervads pastorat, vill genom detta visa att alla människor är lika men unika! Vi är

Läs mer

DET HÄNDER I KYRKAN. September. S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl

DET HÄNDER I KYRKAN. September. S. Kyrkogatan 10, Strömstad mån, ons-fre kl DET HÄNDER I KYRKAN September 2016 S. Kyrkogatan 10, Strömstad 0526-183 00 mån, ons-fre kl. 10-12 www.svenskakyrkan.se/stromstad September och terminsstart för verksamheter. I detta nummer av församlingsbladet

Läs mer

Dopgudstjänst så här går det till

Dopgudstjänst så här går det till Dopgudstjänst så här går det till Ni har bokat tid för dop i vår kyrka. Här kan ni inför dopsamtalet gå igenom hur en dopgudstjänst brukar gå till. Psalmer samtalar vi om på dopsamtalet, där vi kommer

Läs mer

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig:

Vilket namn har ni gett ert barn? Förälder svarar. Någon av följande böner leds av förälder eller annan anhörig: Dopgudstjänst KLOCKRINGNING MUSIK SAMLINGSORD PSALM INLEDNINGSORD I dopet för Gud oss samman med Jesus Kristus och ett liv tillsammans med honom. Det gör Gud med detta/dessa barn/dig/er som idag ska döpas.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

2013:1. Kyrknytt mars maj. En hälsning till Dig från Gullabo och Torsås församlingar

2013:1. Kyrknytt mars maj. En hälsning till Dig från Gullabo och Torsås församlingar 2013:1 Kyrknytt mars maj En hälsning till Dig från Gullabo och Torsås församlingar Rune har ordet Förändringar Vi lever i en föränderlig tid. Förändringarna går snabbare och snabbare. Så upplever många

Läs mer

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka!

Näsums Kyrkoblad. Fira Påsk i din kyrka! Näsums Kyrkoblad Nr 1/2010 Mars- Juni 2010 Fira Påsk i din kyrka! Barnen i grupperna välkomnar alla redan på Palmsöndagens familjegudstjänst då vi har stor fest och final på årets Fastekampanj och upptakt

Läs mer

KYRKNYTT. Våren 2015. Getinge-Rävinge församling

KYRKNYTT. Våren 2015. Getinge-Rävinge församling KYRKNYTT Våren 2015 Getinge-Rävinge församling Alfa och Omega Kristus säger om sig själv att han är A och O, den förste och den siste. Han är Ordet som blev människa Ordet med vilket Gud i begynnelsen

Läs mer

Välkomna till våra gudstjänster i Träslövs kyrka

Välkomna till våra gudstjänster i Träslövs kyrka Församlingens hemsida: www.svenskakyrkan.se/traslov samt Varbergsposten Träslövs församlingsexp tel 0340-20 10 30 är öppen mån-fre 9:30-12:00, tis 13.00-15.00 Gunnarsgårdsgatan 2, 432 37 Varberg. E-mail:

Läs mer

Pastorns tankar. Du får naturligtvis vara helt anonym men har också möjlighet att skriva ditt namn.

Pastorns tankar. Du får naturligtvis vara helt anonym men har också möjlighet att skriva ditt namn. Pastorns tankar Förbön är något centralt i den kristna församlingen. Gång efter annan uppmanar oss nya testamentet att be, både enskilt och tillsammans. I samband med våra förmiddagsgudstjänster kommer

Läs mer

Då förtryck och förnedring faller och befrielse och upprättelse blir segern.

Då förtryck och förnedring faller och befrielse och upprättelse blir segern. Församlingsblad för VISBY MISSIONSFÖRSAMLING April - maj 2018 Livet vänder - från död till liv Vi inleder denna period med att fira påsken. Då döden övergår till nytt liv. Då livet segrar över ondskans

Läs mer

FLUXEN Söndag 3 mars kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe.

FLUXEN Söndag 3 mars kl Gudstjänst, Stig Strömbergsson. Kyrkkaffe. Mars 2019 GUDSTJÄNSTER 1-31 mars Gudstjänster firas varje söndag och ofta andra dagar i veckan. Gudstjänsten är alltid öppen för alla, oavsett vem du är, var du kommer ifrån eller vad du tror på. ÄLVSBY

Läs mer

Nr 1: 2012 Y R K N Y T T

Nr 1: 2012 Y R K N Y T T K Nr 1: 2012 Y R K N Y T T Våren livets återkomst Visst är det härligt när vårsolens första strålar värmer våra frusna själar. Hoppet kommer tillbaka och framtiden känns åter ljus. Trädens och buskarnas

Läs mer

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT

KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT KALENDER SÖDERMÖRE PASTORAT April 2018 Peterskyrkan, Rom PÅSKEN i SÖDERMÖRE Torsdag 29/318.30 Skärtorsdagsmässa Voxtorps kyrka Skärtorsdagen Ove Carlsson 19.00 Skärtorsdagsmässa Ljungby kyrka Lars Graaf

Läs mer

Välkommen. equmenia Kållered Heljeredsvägen Kållered

Välkommen. equmenia Kållered Heljeredsvägen Kållered 12 Välkommen till Ekenkyrkan i Kållered - Här finns alltid rum för dig. Vår församling vill vara Öppen och Tydlig, en plats där man kan Vila och Växa. Ekenkyrkan Heljeredsvägen 2 428 37 Kållered Tel 031-7952845

Läs mer

Sommar i Vasa. Djurparksresa, gudstjänster, midsommarfirande med mera! VASA

Sommar i Vasa. Djurparksresa, gudstjänster, midsommarfirande med mera! VASA Sommar i Vasa Djurparksresa, gudstjänster, midsommarfirande med mera! VASA Församlingsblad NR 2 SOMMMAREN 2012 Allting är Herrens... Allting är Herrens och allt har han skapat, skapat i kärlek och gett

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Vill du gifta dig med mig?

Vill du gifta dig med mig? svenska kyrkan årg 72 nr 317 21/4 26/5 2013 Vill du gifta dig med mig? Vad innebär egentligen äktenskapet? plötsligt händer det! En oplanerad Abraham stamfadern som blev lovad lika slump gör att jag får

Läs mer

SEPTEMBER Lörd 2/ Lekmannakåren gästar Vikens lekmannakår. Allsång med L Ahlberg. Sönd 3/ Gudstjänst, B Eriksson, M Uddling.

SEPTEMBER Lörd 2/ Lekmannakåren gästar Vikens lekmannakår. Allsång med L Ahlberg. Sönd 3/ Gudstjänst, B Eriksson, M Uddling. SEPTEMBER Lörd 2/9 16-18 Lekmannakåren gästar Vikens lekmannakår. Allsång med L Ahlberg. Sönd 3/9 17.00 Gudstjänst, B Eriksson, M Uddling. Kyrkkaffe Sönd 10/9 17.00 Mässa, M Ivarsson. M Nordberg Kyrkkaffe

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

Ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Förslag till kyrkomötesbeslut. Motivering. Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson

Ett enklare och mer logiskt kyrkoår. Förslag till kyrkomötesbeslut. Motivering. Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson Kyrkomötet Mot 2012:33 Kyrkomötet Motion 2012:33 av Per Ingvarsson Ett enklare och mer logiskt kyrkoår Förslag till kyrkomötesbeslut Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att inför nästa evangeliebok

Läs mer

Aktuellt från Equmenia Region Mitt

Aktuellt från Equmenia Region Mitt Aktuellt från Equmenia Region Mitt Våga Välja Väg 7-9 mars UNGDOMSHELG I TIERP Temat för helgen är livsresor. Vi kommer att få höra om olika människors livsresor med Gud. Kanske att också din resa är intressant...

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

Programblad för december 2015 & januari 2016

Programblad för december 2015 & januari 2016 Programblad för december 2015 & januari 2016 Det folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram. Du låter jublet stiga, du gör glädjen stor. De gläds

Läs mer

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling

Kyrknytt. Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Kyrknytt Information från Svenska kyrkan i Dalstorps församling Vintern 2012 Julen år 2012 Nu går det mot Jul igen, Förhoppning om: vit Jul julklappar fridfull Jul god mat god gemenskap gamla traditioner.

Läs mer

Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON

Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON Februari Maj 2015 INTERVJU MED MARTA KARLSSON Marta, du är anställd på Equmeniakyrkans Region Nord. När började du där och vad har du för arbetsuppgifter? - Jag började jobba i september, men tjuvstartade

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Församlingar samverkar i Julita

Församlingar samverkar i Julita Församlingar samverkar i Julita I Julita har kyrkorna ett tätt samarbete och i denna foldern kan du hitta informationen om våra gudstjänster och verksamhet Julita missionskyrka Januari 15 januari kl 11.00

Läs mer

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män

Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Ordning för vigselgudstjänst mellan två kvinnor eller två män Inledningsmusik Gudstjänsten inleds med orgelmusik och vigselparet börjar sitt intåg. Annan instrumental- och/eller vokalmusik kan utföras.

Läs mer

PROGRAM VÅREN Vila Växa Vandra

PROGRAM VÅREN Vila Växa Vandra PROGRAM VÅREN 2017 Vila Växa Vandra Meditation på kristen grund i Tegnérpaviljongen på Tullinge gård Tisdagar med start den 24 januari kl 19.00 Kom och pröva på meditation som vilar på kristen grund. De

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2016

Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2016 Välkommen till Missionskyrkan april - juni 2016 Vad är oumbärligt i ditt liv? Ockelbo Missionskyrka N. Åsgatan 26 816 31 Ockelbo 0297 423 37 Exp.tid tisdagar 9-13 ockelbo.missionskyrka@ telia.com Bg. 336

Läs mer

Gilla oss på Facebook

Gilla oss på Facebook & Gilla oss på Facebook www.facebook.com/lerumsforsamling www.svenskakyrkan.se/lerum Beröringspunkten Beröringspunkten är en mötesplats för alla som vill stanna upp en stund och låta sig bli berörda. En

Läs mer

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna

Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna Bön och bibelläsning hösten 2015 Apostlagärningarna 1 Apostlagärningarna Vad hände med lärjungarna och de första kristna efter att Jesus hade lämnat jorden? Hur spreds budskapet? Vilka utmaningar mötte

Läs mer