Miljökonsekvensbeskrivning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljökonsekvensbeskrivning"

Transkript

1 Upprättad av planeringskontoret Miljökonsekvensbeskrivning -Tillhörande tillägg, Landsbygdsutveckling i strandnära läge, till den kommunövergripande översiktsplanen för Växjö kommun

2 Inledning Miljöbedömning Syftet med miljöbedömning av planer och program är att integrera miljöaspekter i samhällsplaneringen och därmed främja en hållbar utveckling. Miljöbedömningen ska identifiera, beskriva och bedöma den betydande påverkan på miljön som kan leda till- Den ska även ange den sannolika utvecklingen för miljön om planen inte genomförs(så kallat nollalternativ). Bestämmelser om miljöbedömning av planer och program finn i 6 kap och 22 miljöbalken och i 4-8 om förordning om miljökonsekvensbeskrivningar(1998:905). En översiktsplan antas ge upphov till betydande miljöpåverkan och således ska en miljökonsekvensbeskrivning upprättas. Miljökonsekvensbeskrivningen följer översiktplanens process. Avgränsning av miljöbedömning Syftet med miljöbedömning av planer är att integrera miljöaspekter i samhällsplaneringen och därmed främja en hållbar utveckling. Miljöbedömningen ska identifiera, beskriva och bedöma den betydande påverkan på miljön som planen kan leda till. Den ska även ange den sannolika utvecklingen för miljön om planen inte genomförs (nollalternativet). Bestämmelser om miljöbedömning av planer och program finns i 6 kap och 22 miljöbalken och i 4-8 om förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar. En översiktsplan antas ge upphov till betydande miljöpåverkan och en miljökonsekvensbeskrivning ska därmed upprättas. Miljökonsekvensbeskrivningen har följt översiktsplaneprocessen. Samråd har skett med länsstyrelsen med flera och MKB har även kungjorts och varit utställt för granskning. Sammanfattning av planens innehåll Syftet med att redovisa områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (här kallat LISområden) är att stimulera den lokala och regionala utvecklingen i områden som har god tillgång till fria strandområden och där en viss byggnation kan ske utan att strandskyddets syften åsidosätts. Behovet av att stimulera en sådan utveckling finns främst i landsbygdsområden som inte är belägna i närheten av stora tätorter. Kommunen ska i översiktsplanen redovisa avgränsade områden för landsbygdsutveckling i strandnära läge, där det får beaktas som ett särskilt skäl för dispens av strandskyddet om en byggnad, verksamhet, anläggning eller åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Förhållande till gällande översiktsplan Landsbygdsutveckling i strandnära läge hanteras som ett tillägg till den kommunövergripande översiktsplanen för Växjö.

3 Icke teknisk sammanfattning En översiktsplan anses bidra till en betydande miljöpåverkan och en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) ska upprättas parallellt med framtagandet av översiktsplanen. En miljökonsekvensbeskrivning ska hantera de miljöfrågorna som är väsentligast för planen och platsen. Övergripande belyser miljökonsekvensbeskrivningen också andra viktiga allmänna intressen. De alternativ som miljökonsekvensbeskrivningen behandlar är utställningsförslaget och nollalternativet. Landsbygdsutveckling i strandnära läge innebär att förslag på utveckling av bostäder och verksamheter möjliggörs vid kommunens sjöar och vattendrag på landsbygden. Detta i syfte att stärka landsbygden med befolkningsunderlag, näringsliv och således även sysselsättningen långsiktigt. En utveckling av bostäder och verksamheter vid sjöars stränder innebär också att det kan få konsekvens för miljön i sjöarna och kring stränderna samt inskränka på människors tillgänglighet till stränderna. LIS-områden är utpekade i varje kommundel och i dessa finns de en risk att natur- och sjömiljö tillika djur- och växtliv samt kulturmiljöer påverkas negativt vid en utveckling av dessa. Vid en utbyggnad är viktigt att en exploatering sker på ett sådant sätt så att inte markoch vattenlivet försämras eller att allmänhetens tillgänglighet till stränderna försämras. Översiktsplanen ställer krav på bostads- och verksamhetsutveckling i strandnära lägen. Hänsyn skall tas till de riktlinjer som finns uppsatta i översiktsplanen och till följd av detta kan det ge positiva effekter för mark- och vattenmiljön samt allmänhetens tillgänglighet till stränderna. Följs ej riktlinjerna finns det en risk de negativa konsekvenser som beskrivs i miljökonsekvensbeskrivningen blir realitet och således leda till en sämre livsmiljö för människor, djur och natur. Miljökonsekvenser ska vidare varje exploatering utredas så att en långsiktigt hållbar utveckling av landsbygden främjas. Med god planering och exploatering kan utvecklingen av landsbygden ske utan stora negativa effekter och skyddsvärda naturvärden gynnas. Uppföljning Enligt miljöbalken kap.6 11 ska en uppföljning göras efter planens antagande av den miljöpåverkan som planens genomförande för med sig. En uppföljning av planen föreslås ske vid varje tillfälle för efterkommande planläggning och bygglov.

4 Avgränsning Avgränsningen är vald utifrån de negativa och positiva miljökonsekvenser som kan uppstå som resultat av planens genomförande. Eftersom tillägget till översiktsplanen redovisar mindre områden inom hela kommunen antas planen vara övergripande och således redovisas inte effekterna av ett genomförande för varje enskilt område, i miljökonsekvensbeskrivningen, utan i helhet. En beskrivning finns emellertid för varje utpekat och inventerat område samt en beskrivning av riktlinjer för varje område. När områdena är aktuella för planläggning medelst detaljplan kommer eventuella negativa effekter på miljön att studeras mer ingående. Miljökonsekvensbeskrivingen har i sak avgränsats till att främst belysa konsekvenser för följande områden: 1. Landskapsbild och natur 2. Kulturmiljö 3. Hälsa och säkerhet 4. Miljökvalitetsnormer 5. Riksintressen 6. Nationella miljömål 7. Sociala konsekvenser 8. Ekonomiska konsekvenser Alternativen Rimliga alternativ med hänsyn till översiktsplanens syfte och geografiska räckvidd ska i miljökonsekvensbeskrivningen identifieras, beskrivas och bedömas. Nollalternativet och Utställningsförslaget har bedömts vara relevanta alternativ att behandla. Utställningsförslaget skiljer sig något mot samrådsförslaget på en rad punkter. Avgränsningarna för vari kriterierna för utpekandet av LIS-områden gäller har bytts ut till faktiskt avstånd istället för ett schematiskt dito, vilket underlättar utpekandet i förhållande till övergripande infrastruktur. Detta har i sig ej påverkat några befintliga områden. Fem nya områden har i samråd med sockenråd och samhällsföreningar tagits med.

5 Nollalternativ Landsbygden är i Växjö kommun i högsta grad levande och flera faktorer styr dess utveckling av denna. Ett stort lokalt engagemang samt kommunalt arbete gör att detta är möjligt. Landsbygdsutveckling i strandnära läge som faktor för utvecklingen på landsbygden får en minskad betydelse i nollalternativet, vilket bidrar till försämrade möjligheter för utvecklingen av turismen(näringslivet) och således även sysselsättningen. Nollalternativet innebär att inget tillägg till översiktsplanen tas fram. Utan ett tillägg till översiktsplanen som avser landsbygdsutvecklingen i strandnära lägen kan kommunen få svårigheter med tillämpningen av lagstiftningen. Således blir det svårt att uppfylla lagstiftningens intentioner med att skapa möjligheter till utveckling på landsbygden om en översiktsplan avsett för detta saknas. Befolkningsprognosen för Växjö kommun visar att centralorten ökar i befolkningsantal medan de mindre orterna minskar i befolkning, vilket bekräftar den urbaniseringstrend som just nu pågår. Utan direkta incitament som en LIS-plan blir det svårt att skapa attraktivitet på landsbygden. Finns ej en strukturerad bild av hur orterna runt om i kommunen skall utvecklas genom LIS, infrastruktur, kollektivtrafik etc. kan det på sikt få konsekvenser för befolkningsutvecklingen i stort. Människor är mer benägna att resa till studier och arbete, inte minst till kommunens centralort, vilket gör att andra kringliggande kommuners orter har bättre möjligheter till att utnyttja detta och erbjuda bättre alternativ. Avsaknaden av en plan kan också bidra till en okontrollerad bebyggelseutveckling där varje fall av byggnation(detaljplan eller lov) måste prövas vid varje enskilt tillfälle. Dispens utanför de av kommunen utpekade områden runt kommundelscentran och skolorter kan fortfarande medges om kriterierna i lagstiftningen uppfylls. Emellertid kan det uppstå svårigheter med lagtolkningen om inga antagna riktlinjer och ställningstaganden finns för Landsbygdsutveckling i strandnära läge.

6 1. Landskapsbild och natur Landskapsbilden förändras hela tiden och planläggning enligt LIS-planen är inget undantag. Från sjön eller andra stränder kommer landskapsbilden att förändras. Fler områden för bostäder ligger föreslagna områden i anslutning till befintlig bebyggelse vilket kommer ge en mindre inverkan på omgivningen. Även områden utpekade för turismutveckling ligger där det idag finns turistanläggningar eller mindre platser ämnet för friluftsbruk. Landskapet får ej påverkas på ett sådant sätt att landskapsbilden påverkas, i synnerhet i områden med höga kultur- eller friluftsvärden. Stor varsamhet bör tas vid exploatering. Jordbruksmark Ett flertal områden utpekade i LIS-planen inrymmer jordbruksmark. Vid efterkommande planering skall områden med produktiv jordbruksmark beaktas och får ej försämra eller försvåra fortsatt brukning av marken. Jordbruket är en stor och viktig del av landsbygden och således också en viktig del i utvecklingen. Områdesskydd enl. 7 kap miljöbalken Naturreservat Tre naturreservat(lunden i Varetorp, Braås Park samt Osaby) ligger i eller i anslutning till utpekade LIS-områden. Naturreservat är ett områdesskydd som är särskilt bevaransvärd och kan antingen upprättats av kommunen eller Länsstyrelsen för att skydda en viss naturmiljö, biotop eller tillgodose behovet av områden för friluftsliv. Utvecklingen av LIS-områden som ligger i eller i anslutning till naturreservat skall med varsamhet göras till fördel för naturreservatens värden och att dessa ej förvanskas eller påtagligt skadas. Natura 2000-områden Natura 2000-områden är skyddade enligt 7 kap. miljöbalken i syfte att främja den biologiska mångfalden dvs. skydda och bevara djur- och växtliv inom ett avgränsat område. Två LISområden, Varetorp och Osaby, ligger i eller i anslutning till Natura 2000-områden. Utveckling av områden i eller i anslutning till Natura 2000-områden skall ske med varsamhet så att ej syftet med dem förvanskas. Tillstånd enligt 7 kap. 28 krävs för att vidta åtgärder inom Natura 2000-områden. Utveckling inom Natura 2000-områden skall ske med varsamhet och anpassas till riktlinjer uppsatta för området. Följs ej dessa finns risk att det kan uppstå negativa konsekvenser för bevarandet av den biologiska mångfalden inom området. Vattenskyddsområden Vattenskyddsområden finns i anslutning till de LIS-områden som utpekats vi Örken, Innaren och Helgasjön, vid Åby. Vid en exploatering skall hänsyn tas till vattenskyddsområdets riktlinjer vilka syftar till att begränsa olika verksamheter som riskerar att förorena vattentäktens vatten (ex. avloppsvatten från bostäder).

7 Dagvattenhantering En god dagvattenhantering vid nya utbyggnadsområden vid stränder är av vikt, i synnerhet vid de områden som är utpekade vid sjöar som innehar dålig eller otillfredsställd MKN-status. Ett antal sjöar är även ytvattentäkter, vilket ställer stora krav på att dagvattenhanteringen fungerar på ett fullgott sätt och inte påverkar sjön. Utan en god hantering av dagvatten kan även få konsekvenser vid höga flöden vilket kan föranleda en översavämningsrisk och således skada bebyggelsen samt utgöra en risk för människan. En fullgod dagvattenhantering vid nya exploateringsföretag kan få positiva effekter på vattenkvaliteten i sjöarna. Varje exploateringsföretag bör föregås av en översiktlig dagvattenutredning. 2. Kulturmiljöer Inglingehög i Ingelstad är riksintresse för kulturmiljövården och ett LIS-område ligger inom detta riksintresse. Riksintressebeskrivningen lyder följande: Odlingslandskap i den Värendska centralbygden med lång bebyggelsekontinuitet och med den monumentala storhögen Inglingehög, på länets största gravfält. Eftersom landskapet hyser stora kulturvärden skall ny bebyggelse, såväl tursimanläggningar och bostadshus utformas anpassas med hänsyn till riksintresset på så sätt att påtaglig skada ej medförs. Ny bebyggelse skall ej förvanska upplevelsevärdena, följaktligen bör utformningen av byggnader anpassas till placering, utseende och höjd. Fornminnen enligt Kulturminneslagen Fornminnen är skyddade enligt kulturminneslagen. LIS-områden som innehåller fornlämningar föreskrivs arkeologisk förundersökning. 3. Hälsa och säkerhet Förorenade områden Inom ett antal områden som pekats ut för bostadsändamål och turistverksamhet återfinns förorenad mark. Vid utbyggnad av områden som ligger inom förorenad mark kan ämnen, farliga för människor, djur- och växtlivet, frigöras. Detta kan få konsekvenser för människors hälsa samt försämra vattenkvaliteten. Översvämningar och skred. Genom att bebygga stränderna vid sjöar och vattendrag ökar risken att den nya bebyggelsen utsätts för översvämningar eller skred. Bebyggelsen skall anpassas på sätt att den inte påverkas av dessa faktorer och inte utgör en risk för människor som ämnar vistas i sin boendemiljö. Vid en planläggning skall eventuella risker tidigt kartläggas och utredas.

8 Radon Radon är skadligt för människor och enligt Strålskyddsinstitutet får bostäder ej överstiga radonvärdet 200Bq/m3. Områden som utpekats och återfinns inom områden med risk för större radonhalter skall utredas vidare i efterkommande planer. Bostadsbyggnader som uppförs inom områden med hög risk för markradon bör uppföras på sätt att markradonet ej blir en hälsorisk för människor. 4. Miljökvalitetsnormer för vatten Enligt vattendirektivet skall vattenkvaliteten i Sveriges sjöar och vattendrag ej försämras. Miljökvalitetsnormerna syftar till att alla sjöar och vattendrag ska uppnå minst god yt- eller grundvattenstatus till Utvecklingen av LIS-områden kan ha positiva effekter på sjöar med dålig eller otillfredsställd status. Genom att bostadsbebyggelse föreslås i anslutning till befintlig så kan denna nyttja redan befintligt VA-system eller gemensamhetslösning. Åtgärder som anges ovan är viktiga för att dels bevara och dels inte försämra den ekologiska och kemiska statusen i sjöarna där LIS-områden finns utpekade. Åtgärderna får positiva effekter om riktlinjerna som är uppsatta följs. Följs inte riktlinjerna finns det en risk att utvecklingen av ny bebyggelse och verksamheter i strandnära läge får negativa konsekvenser på sjöarnas ekologiska och kemiska status. 5. Riksintressen Kommunikationer Cafiket, utpekat som utvecklingsområde för verksamhet i strandnäraläge, är lokaliserat intill Riksväg 23. Exploatering av området vid Cafiket skall göras så att en eventuell utveckling av riksväg 23 är möjlig och således ej negativt påverka riksintresset. Kulturmiljö Inglingehög i Ingelstad är riksintresse för kulturmiljövården och ett LIS-område ligger inom detta riksintresse. Ny bebyggelse skall ej förvanska upplevelsevärdena, följaktligen bör utformningen av byggnader anpassas till placering, utseende och höjd. Naturvård Ett utvecklingsområde för turism i Aneboda ligger inom riksintresse för naturvården. Riksintresset utgörs av sjön och naturreservatet Stråken i Aneboda. Området utpekat för utveckling åsyftas stärka turismen genom fiske och därmed även intilliggande värdshus. En utveckling av fisketurismen innebär få ingrepp i mark och vatten utan innebär snarare att det skapas möjligheter till båtbryggor och bryggor avsedda för fiske. En småskalig inverkan anses inte påtagligt skada riksintresset.

9 6. Nationella miljömål De nationella miljömål som anges och beskrivs nedan anses relevanta för denna översiktsplan. Levande sjöar och vattendrag Sjöar och vattendrag skall vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion skall bevaras samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas. I arbetet med att lokalisera områden lämpliga för landsbygdsutveckling i strandnära läge har områden, i enlighet med strandskyddslagstiftningen, med låga naturvärden och låg bevarandekaraktär främst valts ut. I några fall har även områden med höga naturvärden utpekats. Hänsyn har tagits till allmänhetens tillgång till bad- och strandområden. Enligt strandskyddslagen skall, vid upphävande av strandskydd, en fri passage lämnas mellan bebyggelse och strandlinje för att möjliggöra tillgänglighet till strandområden och skydda de höga värden som finns i strandzonen i de utvalda områdena för landsbygdsutveckling i strandnära läge. Bostäder som idag ej är anslutna till kommunalt Vatten- och avloppssystem(va-system) eller ej har fullgott enskilt reningssystem skulle kunna anslutas till sådana system, kommunala dito eller gemensamhetslösningar, som bidrar till att minska negativ påverkan i sjöar och vattendrag vid utbyggnad av nya bostadsområden. Möjligheter skapas också att ansluta sig till gemensamhetsanläggningar där det tidigare enbart funnits möjlighet till enskilt avlopp. Detta bidrar till positiva effekter för människors hälsa samt djur- och växtliv. Byggnadsföretag i och i närheten av stränder innebär att natur- och djurlivet kan påverkas negativt. Biotoper som finns i strandzoner riskerar att störas till följd av att områden för verksamheter eller bostäder bebyggs. Ett rikt växt- och djurliv Den biologiska mångfalden skall bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystem samt deras funktioner och processer skall värnas. Arter skall kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor skall ha tillgång till en god natur. Och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd. Strandskyddets syften är tydliga vad gäller att inte göra någon större inverkan på växt- och djurliv samt allmänhetens tillgång till stränder. I samband med att ett område för landsbygdsutveckling i strandnära utpekas skall det, i ett detaljplaneskede, avvaras en så kallad fri passage. Denna skall finnas mellan planlagd mark och strandlinjen. Fri passage bidrar att goda livsvillkor för växt- och djurlivet kan bevaras och att negativ inverkan på dessa minskar. Den fria passagen anpassas till lägets topografi och natur. Föreslagna åtgärder anses ej påverka natur- och djurliv märkbart. Emellertid skall en naturinventering föregås vid detaljplaneläggning för att säkerställa att natur- och djurlivet inte påtagligt skadas.

10 Ingen övergödning Halterna av gödande ämnen i mark och vatten skall inte ha någon inverkan på människors hälsa, förutsättningarna för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten. Områden för ny bebyggelse skall lokaliseras i anslutning till befintlig bebyggelse och därmed även kommunalt Va-system eller gemensamhetsanläggningar i den mån det är möjligt. För att minska påverkan i yt- och grundvatten skall enskilda avlopp undvikas, om så är möjligt. I enlighet med miljöprogrammet för Växjö kommun skall antalet enskilda avlopp med fullgod reningskapacitet öka till 50 % år För att minska övergödningen i sjöar och vattendrag är det av vikt att nya enskilda avlopp som installeras uppfyller fullgod reningskapacitet. Ett genomförande av planen skulle innebära att möjligheterna till att ansluta befintlig bebyggelse till kommunalt Va-system ökar, vilket kan bidra till att minska övergödning i sjöar och vattendrag. Ansluts ej ny bebyggelse till kommunalt Va-system, gemensamhetsanläggningar för VA eller enskilda avlopp med fullgod rening riskerar övergödningen att öka och påverka sjöar och vattendrag negativt. God bebyggd miljö Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas. Ny bostadsbebyggelse skall lokaliseras i anslutning till befintlig bebyggelse, vilket främjar en god hushållning av mark. Med en tät bebyggelsestruktur i samhällena blir avstånden kortare, vilket medför att kollektiva färdmedel samt gång- och cykeltrafik kan utvecklas. Om bebyggelsen istället sprids minskar möjligheterna att skapa attraktiva och säkra gång- och cykelvägar samt att användningen av de kollektiva färdmedlen riskerar att minska. Ny bebyggelse skall anpassas till områdets naturmiljöer och skall planeras med aktsamhet så att bebyggelsen inte negativt påverkar naturmiljön och dess omgivningar. Områden i planen som rör verksamheter och turism anses vara åtgärder där naturvärden kan förenas med dessa. Finns skyddsvärda kulturmiljöer skall ny bebyggelse anpassas så att de ej märkbart påverkas av planens genomförande. Ett rikt odlingslandskap Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks. En utveckling av landsbygden med turism och boendemöjligheter kan bibehålla och skapa intresse för odlingslandskapet. Giftfri miljö Miljön skall vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvinnors av samhället som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden.

11 I de områden där föreorenade områden återfinns skall sådana förekomster beaktas vid efterkommande planläggning för ny bostadsbyggelse eller verksamhetsutveckling för att möjliggöra en god livsmiljö och ej utgöra en fara för människor eller djur- och naturvärden. Levande skogar Skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas. Bostadsbebyggelse som utvecklas i eller i anslutning i skogar med höga värden för den biologiska mångfalden ska göras med varsamhet. 7. Sociala konsekvenser Tillgång till service För att öka den sociala tryggheten i de sex kommundelscentran i Växjö kommun är det av vikt att planering av bostäder sker i anslutning till befintlig bebyggelse. En koncentration av bebyggelse i kommundelscentran innebär att tillgängligheten till lokal service och möjlighet att utnyttja kollektivtrafik ökar. Översiktsplanen och ett genomförande av den syftar till att bibehålla serviceutbudet och kommunikationerna i orterna på landsbygden. Om befolkningsunderlaget på landsbygden ökar, ökar även underlaget till service så att denna kan bevaras och utvecklas. Att peka ut områden som inte ligger i direkt anslutning till befintlig bebyggelse bidrar till att tillgänglighet till kommunal och övrig service minskar. Spridning av bebyggelse medför att längre avstånd blir avgörande, i synnerhet för den delen av befolkningen som har tillgång till bil. En sådan spridning innebär också att kollektiva färdmedel blir svåra att lokalisera i områden med låg befolkningstäthet. För att kunna dra nytta att serviceutbudet, fritidsaktiviteter och rekreation är bra resvägar en viktig faktor, vilket gäller alla färdmedel. Områden som pekas ut inom två kilometer från skolor i kommunen är det väsentligt att ny bebyggelse planeras och lokaliseras i närhet av befintlig bebyggelse. Genom en centrering av bebyggelsen undviks längre avstånd till skolor, vilket ökar tryggheten för barn som tar sig till skolan till fots eller med cykel. Säkerhet och hälsa En centrering av bebyggelse i anslutning till skolor i kommunerna samt lokalisering av ny bebyggelse i anslutning redan befintlig minskar riskerna med långa transportsträckor för barn och ungdomar. Likaså kan framkomligheten för äldre och funktionshindrade öka med en centrerad bebyggelse. Detta kräver emellertid att insatser görs för att anpassa vägar, gång- och cykelvägar så att dessa kan utnyttjas av alla. Ny bebyggelse skall också lokaliseras i närhet till infrastruktur, vilket ger större möjligheter att utveckla gång- och cykelvägar intill befintliga vägar. Därmed kan säkerheten öka för gång- och cykeltrafikanter. Sprids istället bebyggelsen riskerar transportvägar för skolbarn och andra trafikanter att bli en säkerhetsrisk. Spridd bebyggelse skapar svårigheter vid planering av ett fullgott gång- och cykelvägsystem i orterna. Detta är till följd av att det också ska vara lönsamt för samhället att planera för gångoch cykelvägar som en stor del människor använder, vilket inte spridd bebyggelse bidrar till.

12 Hållbara kommunikationer Att lokalisera ny bebyggelse på landsbygden kan innebära att nya bostadsområden får svårt att bli försörjda med kollektivtrafik. Därför är kriterierna för utpekandet av LIS-områden tydliga vad gäller lokalisering av ny bebyggelse. Lokaliseringen av utvecklingsområden för bostäder som ligger antingen inom 3 km från Växjö kommuns sex kommundelscentran eller inom 2 km från kommunens landsbygdsskolor anses bidra till ett hållbart kollektivtrafikresande. Enligt landsbygdsprogrammet skall möjligheterna till pendling på landsbygden öka och motsvara kommuninvånarnas behov. Kollektivtrafiken är beroende av att människor väljer det som färdsätt. Genom att stärka de sex kommundelscentran med en centrering av bebyggelsen kan också kollektivtrafiken utvecklas. Ökar dessutom befolkningsunderlaget kommer sannolikt efterfrågan på kollektivtrafik att öka. Detta ger då stora möjligheter att pendla mellan orterna i Växjö kommun. Enligt Växjö kommuns miljöprogram skall resandet med kollektivtrafik på landsbygden öka med 12 %. Hänsyn har tagits till detta mål när kriterierna för Landsbygdsutveckling i strandnära läge utformats. Transporter till cykel skapar ett alternativ till bilen och kollektivtrafik och därför är cykelvägar en förutsättning att människor kan ta sig mellan platser på ett säkert och tryggt sätt. Genom att lokalisera bebyggelse vid befintlig infrastruktur eller i nära anslutning till landsbygdssämhällena skapas möjligheter att utveckla säkra transportvägar för cykel. En spridning av bebyggelsen innebär att möjligheterna att bygga ut cykelvägnätet minskar, vilket leder till att cyklister måste trafikera landsvägar. Detta skapar en otrygghet och kan leda till att människor istället börjar undvika cykeln som färdmedel. 8. Ekonomiska konsekvenser Befolkning och bostadsmarknad Syftet med landsbygdsutveckling i strandnära är att få en utveckling på landsbygden på lång sikt. Det är fler faktorer än attraktiva bostäder i strandnära lägen som spelar in i utvecklingen på landsbygden. Befolkningens sammansättning och utveckling är en viktig faktor, inte minst i samband med utpekandet av områden inom både 3km från kommundelscentran och 2 km från skolor. Utvecklingsområdena för nya bostäder bör göras tillgängligt för hela befolkningen och således är det viktigt att bebyggelsen blandas och att olika upplåtelseformer erbjuds. Det kan annars leda till att de utpekade områdena i strandnära läge utvecklas som småhusbebyggelse, vilken inte gynnar en blandning av sociala grupper. Småhus som i synnerhet den yngre delen av befolkningen ej kan ta del av. Det behövs även attraktivt boende för yngre människor, studenter och äldre. Det gäller att hela tiden se helheten av landsbygdsutvecklingen även när förslaget endast ser till landsbygdsutvecklingen i strandnära lägen. Skolor, tillgång till service, boende för äldre och arbetstillfällen, kollektivtrafik m.m. är viktigt att stärka. Därför bör befolkningen i alla åldrar kunna erbjudas att bidra till landsbygdsutvecklingen. Skolor är beroende av elevunderlag och elevunderlag kommer till antingen genom att familjer utökas eller att nya familjer flyttar till området. Växjö kommun ser gärna att barnfamiljer flyttar ut till de utpekade områdena men kan dock ej styra detta. Detta kan innebära en risk att elevunderlaget minskar för skolan/skolorna.

13 Områden utpekat för landsbygdsutveckling i strandnära lägen återfinns framför allt på privata fastighetsägares mark. Detta innebär att en utveckling av de föreslagna områdena först kan ske genom att de privata fastighetsägarna själva har ett intresse i att utveckla marken genom turism eller bostäder. Saknas detta intresse finns det en risk att områdena inte realiseras. Näringsliv och arbetsmarknad I förslaget har ett antal områden utpekats ämnade för turistverksamheter, både för nya men främst för utveckling av befintliga. Genom att utveckla befintliga verksamheter(turismverksamheter) och därmed ta tillvara på redan gjorda investeringar kan utbudet av turism öka och på så sätt attraktiviteten för de som besöker och nyttjar dessa. På så sätt kan utbudet av arbetstillfällen öka. För att kommunens mindre orter skall förbli attraktiva för företag i framtiden är det viktigt att dessa erbjuds att utvecklas och att det ges möjlighet för nya verksamheter att etableras. Landsbygdsutveckling är mycket mer än att ge möjlighet till bostäder eller verksamheter i strandnära läge. Det är också viktigt att landsbygdsutveckling görs möjligt även i andra områden än vid stränderna. Det kan annars finnas en risk att verksamheter flyttar om de inte ges en möjlighet till utveckling.

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Upprättad av planeringskontoret 2014-10-22 Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga till samrådshandlingen för Översiktsplan Växjö kommun, del Ingelstad 1 Innehållsförteckning: Bakgrund Icke-teknisk sammanfattning

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14

Hållbar utveckling. Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos. Datum: 2010-01-14 Hållbar utveckling Författare: Temagruppen Hållbar utveckling, genom Andreas Roos Datum: 2010-01-14 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Uppdraget... 4 1.2 Organisation... 4 1.3 Arbetsformer...

Läs mer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer

ÖVERGRIPANDE MÅL. Nationella miljömål. Miljökvalitetsnormer ÖVERGRIPANDE MÅL Nationella miljömål Miljökvalitetsnormer Övergripande mål Nationella miljömål Till nästa generation skall vi kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta. De nationella

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Förslag till utställningshandling, augusti 2013 (ver 2013-08-05 12:26) Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Läs mer

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN

MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Sida 1 av 5 MILJÖMÅLSARBETE SÖLVESBORGS KOMMUN Varför arbeta med miljömål? Det övergripande målet för miljöarbete är att vi till nästa generation, år 2020, ska lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS)

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Bilaga 3: Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) Antagen av kommunfullmäktige 2013-11-25 Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) Bilaga 1 Landsbygdsutveckling

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge

Landsbygdsutveckling i strandnära läge Landsbygdsutveckling i strandnära läge Kristofer Svensson Mariestads kommun Presentation vid seminarium Arbeta smart i planering och byggande 10 februari 2011 Mariestads kommuns tematiska tillägg till

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011

Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Strandskyddsdispens Landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS) 2011 Lagändring MB & PBL Syftet med Vårgårdas LIS-plan Sedan 1 juli 2009 får kommunerna i sin översiktsplan peka ut lämpliga LIS-områden.

Läs mer

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden

LIS-bilaga. Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun. Antagande KS-KF LIS. Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden LIS-bilaga Översiktsplan 2010 Karlskoga kommun Antagande KS-KF LIS Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden Bakgrund LIS-områden LIS - Landsbygdsutveckling inom strandskyddsområden är ett nytt särskilt

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Behovsbedömning. Förslag till upphävande för del av detaljplan SPL (Äreporten 4), Södra Munksjön, Jönköpings kommun

Behovsbedömning. Förslag till upphävande för del av detaljplan SPL (Äreporten 4), Södra Munksjön, Jönköpings kommun Samrådshandling 2016-12-06 Dnr: 2016:312 Behovsbedömning Förslag till upphävande för del av detaljplan SPL850312 (Äreporten 4), Södra Munksjön, Jönköpings kommun 1 Bedömning av miljöpåverkan En miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS

Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS 1 (7) Landsbygdsutveckling i strandnära läge Tillägg till tematiskt tillägg till översiktsplanen avseende strandskydd, LIS Robertsfors kommun, Västerbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Rubricerat förslag

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg Översiktsplan ÖP2001 HYLTE KOMMUN SAMRÅD 2011-03-21-2011-05-23 SAMHÄLLSBYGGNADSKONTORET Dnr OP 2009/0153

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07

LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 LIS-områden Utpekande av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen Karlstad CCC 2011-11-07 Magnus Ahlstrand Länsstyrelsen Värmland Nya strandskyddslagen Den nya lagen trädde ikraft 1 juli 2009

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Granskningshandling Dnr: 2016:313. Behovsbedömning

Granskningshandling Dnr: 2016:313. Behovsbedömning Granskningshandling 2017-03-31 Dnr: 2016:313 Behovsbedömning Upphävande för delar av detaljplan EII580 (handel inom kv Överkastet och industri inom Övertrycket 3). Gamla Bangården (Södra Munksjön), Jönköpings

Läs mer

Miljömålen i Västerbottens län

Miljömålen i Västerbottens län Miljömålen i Västerbottens län Förutom det övergripande generationsmålet har vi 16 miljömål som styr inriktningen av miljöpolitiken och som anger vår gemensamma målbild. Varje miljömål har en särskild

Läs mer

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan

Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan VALLENTUNA KOMMUN 2016-06-28 SID 1/9 Underlag för bedömning av betydande miljöpåverkan Program för detaljplanering av Stensta-Ormsta i Vallentuna kommun, Stockholms län. Syftet med planläggningen är att

Läs mer

Slottsmöllans tegelbruk

Slottsmöllans tegelbruk BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande planprogram för Slottsmöllans tegelbruk Byggnadsnämnden 2010-08-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM Enligt de lagar som gäller för miljöbedömningar

Läs mer

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området.

Hur påverkas respektive parameter av att planens genomförs? Detaljplanen kommer att möjliggöra att en sporthall byggs inom området. Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark, vatten och andra resurser även genomföras

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4. Dnr: 2010.0511-315 Upprättad: 2011-01-20 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för del av Granås 1:4 Dnr: Upprättad: 2011-01-20 Detaljplan för del av Granås 1:4 Samråd om miljöpåverkan Lagen om Miljöbedömningar av planer och program Enligt

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 403.2 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 2006-12-18 124 2007-01-01 2004/396-403 Kf 2012-10-29 170 2012-10-30 2011/120 LOKALA MILJÖMÅL FÖR BROMÖLLA

Läs mer

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun

Utdrag ur Översiktsplan för. Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan- och naturenheten Utredning Datum 2012-06-03 Dnr KK 08/118 Utdrag ur Översiktsplan för Nyköpings kommun Kapitel 13. Strandskydd Postadress Nyköpings kommun Samhällsbyggnad, Plan-

Läs mer

LANDSBYGDSUTVECKLING

LANDSBYGDSUTVECKLING Utdrag ur tillägget till den kommuntäckande översiktsplanen. Tillägget kommer inom en mycket snar framtid vara tillgängligt på www.alvkarleby.se, boende och miljö, bostäder och tomter, gällande planer

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge Remiss 1(5) Regeringskansliet m.remissvar@regeringskansliet.se Märta Alsén Planhandläggare 010 2233424 marta.alsen@lansstyrelsen.se m.naturmiljoenheten@regeringskansliet.se Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun

Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Särskild sammanställning enligt 6 kap. 16 MB tillhörande Översiktsplan för Lessebo kommun Antagandehandling 2018-09-24 Innehållsförteckning 1. Vad är en särskild sammanställning enligt 6.16 miljöbalken...

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl.

Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. GRANSKNINGSHANDLING 2016-11-22 Dnr: 2012-0457 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Gummarpsnäset Edshults-Gummar 2:4, 2:9 m.fl. Granskningshandling 1(6) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Till detaljplanen hör följande

Läs mer

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden

Allt utom stadskärnan är landsbygd. stadskärnan en förutsättning för utveckling av landsbygden Allt utom stadskärnan är landsbygd Arvika: natur och kultur stora orörda naturområden och många sjöar(365) industri och upplevelseturism på spåret: Oslo - Stockholm översvämningsrisk runt Glafsfjorden

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan.

Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. Checklista som beslutsunderlag för prövning enligt plan- och bygglagen 4 kap 34, om detaljplanen kan antas få betydande miljöpåverkan. BEDÖMNINGSOBJEKT: DETALJPLAN FÖR GAMLA RUNEMO SKOLA, RUNEMO 7:1 MFL.

Läs mer

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K

ELDSBERGA 6:13 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för. ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för ELDSBERGA 6:13 ELDSBERGA, HALMSTADS KOMMUN Plan 1094 K Normalt förfarande, KS 2013/0280 Samhällsbyggnadskontoret 2015-02-03 Samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun

Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T Bilaga M1 Jämförelse med miljömål Planerad 130 kv luftledning mellan Rödsta och Nässe i Sollefteå kommun 2016-02-01 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS).

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge (LIS). YTTRANDE 1 (5) Avdelningen för tillsyn och prövning Hanna Lind 010-2240184 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna

Läs mer

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten

B EHOVSBEDÖMNING. Åby. Jursla. Programområde. Jursla 1:26 med närområde. tillhörande program inför detaljplan för fastigheten SPN-143/2008 214 B EHOVSBEDÖMNING Programområde 55 Åby Jursla tillhörande program inför detaljplan för fastigheten Jursla 1:26 med närområde inom Jursla i Norrköpings kommun, fysisk planering den 7 juli

Läs mer

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE Tematiskt tillägg till ÖP 2002, Landsbygdsutveckling i strandnära läge SAMRÅDSREDOGÖRELSE HANDLINGAR Planbeskrivning Samrådsredogörelse Utlåtande (efter granskning) Planförslaget har varit föremål för

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna

Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Ö vergripande plan fö r miljö - energi öch klimatarbetet i Karlskröna Fastställd av: Kommunfullmäktige i Karlskrona kommun Fastställt: 2016-11-24, 324. Giltighetstid: 2016-2018 Ansvarig för revidering:

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge

Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag att se över och föreslå ändringar i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge YTTRANDE 1 (6) Enheten för samhällsutveckling Monica Lindström 010-225 12 33 monica.lindstrom@lansstyrelsen.se Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet Remiss av Naturvårdsverkets skrivelse Uppdrag

Läs mer

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26

Haparandas miljömål. Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas miljömål Antagna av kommunfullmäktige 2007-02-26 Haparandas lokala miljömål är de övergripande målsättningarna som ska uppnås inom en generation. Av de 16 miljömål som Sveriges riksdag beslutat

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN FRÅN STOCKHOLM VATTEN AB 1 (2) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Tillsynsnämnden ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR UPPFÖRANDE AV AVLOPPSPUMPSTATION PÅ DEL AV FASTIGHETEN ÅGESTA 1:4 ANSÖKAN

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering

Vad innebär betydande miljöpåverkan? Samråd om undersökningen. Slutsats och ställningstagande. Miljöchecklista. Orientering Vad innebär betydande miljöpåverkan? Enligt plan- och bygglagen (PBL) och miljöbalken ska det till en detaljplan som bedöms medföra en betydande miljöpåverkan på miljön, hälsan och hushållningen med mark,

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN

S K E D A L A 4 : 1 B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G. Skedala, HALMSTADS KOMMUN B E H O V S B E D Ö M N I N G A V M I L J Ö B E D Ö M N I N G Tillhörande detaljplan för del av S K E D A L A 4 : 1 Skedala, HALMSTADS KOMMUN Standardförfarande, KS2015/00549 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun.

ANTAGANDEHANDLING. 1(7) Behovsbedömning. tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun. 1(7) Behovsbedömning tillhörande detaljplan för fastigheten Myckelmossa 2:9 inom Simonstorp i Norrköpings kommun den 25 maj 2012 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2012-10-09, 198 Laga kraft: 2012-11-13

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun).

en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun). 1(6) B EHOVSBEDÖMNING tillhörande tillägg till detaljplan för en del av Åby samhälle (Åby Gästgivaregård 2 m.fl.) I Kvillinge socken och kommun (Numera inom Åby i Norrköpings kommun)., fysisk planering

Läs mer

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg

PM PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/ Maria Cassel Miljöstrateg 2018-10-10 Maria Cassel Miljöstrateg 08-124 571 00 Maria.Cassel@ekero.se PM - Introduktion till strandskyddslagstiftningen Dnr KS18/157-160 Strandskydd är normalt 100 meter från strandkanten, både på land

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Hammar 1: 62, Hammarö kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som leder

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål

Koppling mellan de nationella miljökvalitetsmålen och Skellefteå Krafts miljömål Koppling mellan de nationella en och miljömål Nationella Begränsadklimatpåverkan Halten av växthusgaser i atmosfären ska stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimat-systemet inte

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling Behovsbedömning Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län Granskningshandling Behovsbedömning 2 (5) Inledning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Fastigheterna SORBY 2:80 och 2:81 (Spontanidrottsplats) BEHOVSBEDÖMNING

Fastigheterna SORBY 2:80 och 2:81 (Spontanidrottsplats) BEHOVSBEDÖMNING B PL 391 Detaljplan för Fastigheterna SORBY 2:80 och 2:81 (Spontanidrottsplats) Munktorps tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2015-09-01 391 BEHOVSBEDÖMNING 2015-09-01 1 (10) B Planens syfte Syftet

Läs mer

B E H O V S B E D Ö M N I N G

B E H O V S B E D Ö M N I N G 1(8) B E H O V S B E D Ö M N I N G tillhörande tillägg till detaljplan för fastigheterna Djurön 1:2 och 1:3 (Djurön 1:163 med närområde) inom Dagsberg i Norrköpings kommun, fysisk planering den 9 april

Läs mer

Ändring genom tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Assmundtorp 9:1 (LB33), i Lerums kommun Tillägg 1 Behovsbedömning

Ändring genom tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Assmundtorp 9:1 (LB33), i Lerums kommun Tillägg 1 Behovsbedömning KS15.508 Ändring genom tillägg till byggnadsplan för del av fastigheten Assmundtorp 9:1 (LB33), i Lerums kommun Tillägg 1 Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-04-14

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING B PL 398 Detaljplan för Kv. Nifelhem 7 Köpings tätort, Köpings kommun BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 Planområdet Nifelhem 7, avgränsat med vit streckad linje. 398 BEHOVSBEDÖMNING 2016-02-16 1 (9) B Planens

Läs mer

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning

Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning Undersökning om betydande miljöpåverkan hovsbedömning 1(9) tillhörande ändring av Förslag till stadsplanebestämmelser för kvarteret Kronan i Norrköping inom Gamla staden (Kronan 8) den 20 maj 2019 reviderad

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

SÄDEN 9 6 SÖMMEN 9 SÄDEN 3 SÄLGEN. gen BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för SNÖSTORP, HALMSTADS KOMMUN

SÄDEN 9 6 SÖMMEN 9 SÄDEN 3 SÄLGEN. gen BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Tillhörande detaljplan för SNÖSTORP, HALMSTADS KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Tillhörande detaljplan för SÄDEN 9 1 gen 9 11 8 10 1 5 7 6 5 15 17 8 2 9 SÄDEN 4 10 Fjärilsvägen 4 6 8 1 1-SNÖ-158.1 5 7 10 12 6 SÖMMEN 2 14 Fjärilsvägen SÄLGEN 2 1 SNÖSTORP,

Läs mer

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl.

Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. Behovsbedömning Datum 2017-04-04 1 (6) Detaljplan för Hamre 3:5 m.fl. VERKSAMHETSOMRÅDE 2 (6) Behovsbedömning Allmänt För alla planer som tas fram inom plan och bygglagen ska kommunen bedöma om förslaget

Läs mer

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB

NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING AV MKB BMN 11.005 Behovsbedömning MKB Datum 2011-02-17 1 (6) Detaljplan för NYA BOSTÄDER SÖDER OM NYHEMSSKOLAN Del av fastigheten Nyhem 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Enkelt planförfarande BEHOVSBEDÖMNING

Läs mer

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen

Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen Bilaga Vindbruksplan Tillägg till Översiktsplan 2009 Orust kommun Antagen 2016-08-31 Särskild sammanställning av miljökonsekvensbeskrivningen 2016-09-01 Innehåll 1 Särskild sammanställning... 3 2 Integrering

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING

MÖRHULT DETALJPLAN FÖR FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING 1 (6) DETALJPLAN FÖR MÖRHULT FJÄLLBACKA 163:1 M.FL. TANUMS KOMMUN, VÄSTRA GÖTALANDS LÄN BEHOVSBEDÖMNING FÖRUTSÄTTNINGAR En behovsbedömning har genomförts efter koncept för planhandlingar daterade 2012-03-06,

Läs mer

FAMMARP 8:2, Kronolund

FAMMARP 8:2, Kronolund BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för FAMMARP 8:2, Kronolund Frösakull, HALMSTAD Upprättad av samhällsbyggnadskontoret 2012-04-30 Reviderad 2013-11-25 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16

Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 Handläggare Direkttelefon Vår beteckning Er beteckning Datum Malin Sjöstrand 0455-32 10 24 PLAN.1846.2013 2013-10-16 BEHOVSBEDÖMNING Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt

Läs mer

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun

Undersökning om BMP. Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Undersökning om BMP Detaljplan Lövnäs förskola, Hammarö kommun Planens syfte Planen ska pröva möjligheten för byggnation av förskola/skolverksamhet. Planen innebär att förskola med tolv avdelningar kommer

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2014-11-20 Miljökonsekvensbeskrivning Färg e rigat an Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Innehållsförteckning Inledning...3 Avgränsning...3 Alternativ...3 Förutsättningar

Läs mer

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6)

Del av DANSKBO 2:2 CHECKLISTA-UNDERSÖKNING. Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) CHECKLISTA-UNDERSÖKNING Detaljplan för del av DANSKBO 2:2 Danskbo, Smedjebackens kommun, Dalarnas län UNDERSÖKNING 1(6) En undersökning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för uppförande av attefallshus inom fastigheten Lägde 11:12 Datum 2017-10-06 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: 2017-B0075 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K

DEL AV HULABÄCK 19:1 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. tillhörande detaljplan för. STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för DEL AV HULABÄCK 19:1 STENINGE, HALMSTADS KOMMUN plan E 292 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-03-26 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl

Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl 1(5) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGANDE 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Hovmantorp 6:1 m.fl Skolgatan Hovmantorps samhälle

Läs mer

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68

Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av fritidshus inom fastigheten Djäkneboda 1:68 Datum 2018-03-16 Handläggare Johanna Söderholm Telefon ep. 0934-140 00 E-postadress kommun@robertfors.se ROBERTSFORS KOMMUN Dnr: SHBK 2018-284 Samhällsbyggnadskontoret Yttrande över ansökan om strandskyddsdispens

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Bedömning av för Planprogram, del av Fallområdet, söder om järnvägen, Mantorp Beslut om Samråd: 2017-04-24 Godkännande: 2018-03-20 www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan eller ett

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

GODKÄNNANDEHANDLING. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande program inför detaljplan för kvarteret Drag. med närområde inom Nordantill i Norrköping

GODKÄNNANDEHANDLING. 1(8) Behovsbedömning. tillhörande program inför detaljplan för kvarteret Drag. med närområde inom Nordantill i Norrköping 1(8) Behovsbedömning tillhörande program inför detaljplan för kvarteret Drag med närområde inom Nordantill i Norrköping den 18 mars 2014 reviderad 27 maj 2015 GODKÄNNANDEHANDLING Godkänd i SPN: 2015-06-16,

Läs mer

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625

Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Sara Frykberg Datum KS-2014/625 2014-05-19 Kommunstyrelsen Länsstyrelsens remiss om utökat strandskydd KS-2014/625 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län

Behovsbedömning SAMRÅD. För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Miljö- och byggnadsförvaltningen Behovsbedömning SAMRÅD För detaljplan Mimer 6, del av Hultsfred 3:1, samt del av Mimer 7, Hultsfred kommun, Kalmar län Sida 1 av 7 Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken

Läs mer

Planprogram för Kärnekulla 1:4

Planprogram för Kärnekulla 1:4 Diarienummer BN13/329 Planprogram för Kärnekulla 1:4 Habo kommun Behovsbedömning 2014-12-03 Behovsbedömningens syfte Enligt 6 kap. 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller

Läs mer

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder.

Att SABO verkar för en reformering av strandskyddsreglerna i syfte att underlätta produktion av bostäder. Motion angående Strandskyddet Strandskyddsreglerna innebär bland annat att man inte får bygga hus närmare strandlinjen än 100 meter, i vissa fall 300 meter. Under 2009 förändrades strandskyddsreglerna

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för

BEHOVSBEDÖMNING GODKÄNNANDEHANDLING. del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) 1(7) tillhörande program till detaljplan för 1(7) SPN-583/2008 214 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande program till detaljplan för del av fastigheten LINDÖ 2:1 med närområde (Lindö småbåtshamn) inom Lindö i Norrköpings kommun Stadsbyggnadskontoret, fysisk

Läs mer