HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/2018"

Transkript

1 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/2018 Organisation kring Skapande skola Skolledning och kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna och i skolkulturgruppen där det sitter representanter från skolor och förskolor. Det övergripande arbetet med Skapande skola och administrationen omkring samordnas av kultursekreteraren på kommunen. Lärarna i skolan är drivande vad gäller projektens innehåll och föreslår inriktning och val av kulturaktörer. Kultursekreteraren, som har nätverk inom Västra Götalandsregionen och kontakt med många kulturutövare, föreslår också kulturaktörer och kvalitetssäkrar projekten. Kultursekreteraren informerar skolledningen och arbetar i samklang med de riktlinjer som skolledning och kultur- och fritidschef fastställt i en skriftlig överenskommelse gällande kultur i skola och förskola. Lärare och kultursekreterare har en dialog med berörda rektorer. Rektorer sitter även med i projektgruppen när Skapande skola-arbetet planeras och genomförs. Det är viktigt att förankra projekten hos rektorerna och skolledningen då det kan komma att påverka tidsplanering och personalresurser på skolan. Skolledning och rektorer på samtliga berörda skolor har informerats om och gett sitt samtycke till ansökan om Skapande skola-medel till läsåret Initiativen till båda projekten vi söker för har kommit från skolan och berörda rektorer sitter med i projektgruppen för skapande skola. Kontakten mellan kultursamordnaren och skolledning/rektorer har skett genom möten, e-post och telefon.

2 2 Skolkulturen Skolkulturen i Ulricehamn har ett pedagogiskt syfte att visa professionell kultur, mångfald och bredd och ge en inblick i dagens kulturliv. Vi vill lyfta fram olika yrken, ett varierat utbud av scenkonst och konstarter, och på så sätt stimulera barnens fantasi och kreativitet. Det är en del av barnens utbildning och det ingår i vårt uppdrag att hjälpa skolan uppfylla målen i läroplanen. Planering, administration och genomförande hanteras av kulturverksamheten i samråd med den skolkulturgrupp som består av ombud från skolor och förskolor. Exempel på arrangemang som ordnas genom skolkulturen är författarbesök, skrivarverkstad, teater, musikföreställningar, museibesök, stadsvandringar, dansföreställningar, resor till kulturinstitutioner, skolbio och nycirkus. Utöver det ordinarie program som gäller alla elever i en årskurs, erbjuder vi extra program i mån av resurser. Från förskolans 5-årsgrupp upp till åk 9 garanteras alla barn i kommunen ett kulturevenemang per år genom skolkulturen. Varje termin sammanställs ett skolkulturprogram. Programmet vänder sig till alla barn som bor i Ulricehamns kommun oavsett om man går på en kommunal eller fristående skola. Vi välkomnar alltid särskolans elever och har även särskilda program för dem. Vi bjuder in nyanlända barn i förberedelseklasser att delta och tänker på vad som kan passa dem när vi väljer kulturprogram. Vi vill säkra tillgången till kultur för alla barn och unga, såväl för dem som bor inne i centralorten som för dem på landsbygden. Därför bekostar kommunen bussresor till kulturevenemang som ingår i skolkulturen. Vi ser även gärna att professionella kulturaktörer besöker skolorna. Skolkulturen finansieras genom kr/per år från den kommunala skolan, ungefär samma summa genom regionalt arrangörsstöd, ca kr från kommunens kulturverksamhet samt att 50 % av kultursekreterarens tjänst går till samordning av skolkulturen. Vi har även de senaste åren blivit beviljade medel från Kulturrådet, vilket gjort att vi kunnat utöka och fördjupa kulturverksamheten för barn och unga.

3 3 Garanti Ulricehamns kommun arbetar strategiskt med skolkulturen så att alla elever från förskola till åk 9 ska få ta del av minst ett kulturarrangemang per läsår och få en god variation på kulturupplevelser. Detta anges i styrdokumentet Kulturtrappan, vilket är politiskt antaget av Kommunstyrelsen. Mellan kulturverksamheten och skolledningen finns en överenskommelse som fastställer att skolkulturen ska bidra till att uppfylla målen i Läroplan för grundskolan och där finns även garantin om ett kulturarrangemang per läsår inskriven. Jämlikhet trots olikhet Vare sig familje- och uppväxtförhållanden, ursprungsland, föräldrarnas utbildningsnivå och inkomst eller kulturvana i det egna hemmet ska behöva vara avgörande för vad barnen får ta del av. Vi vill överbrygga sådana hinder genom att på ett demokratiskt sätt erbjuda samma eller motsvarande kulturutbud till alla barn och ungdomar som finns i Ulricehamns kommun. På så sätt kan vi utjämna skillnader mellan elever från olika sociala skikt i samhället. Stort geografiskt avstånd till kulturupplevelser utgör ett problem för barn som bor på landsbygden och därför vill vi genom Skapande skola ge alla barn i kommunen samma möjligheter genom att använda en del av medlen till resor, både för elever och för professionella kulturaktörer. Eftersom vi inte har så nära till ett större kulturutbud som t.ex. finns i Göteborgsområdet, är det särskilt viktigt att vi säkerställer tillgången till professionell kultur för våra yngre invånare. Barn och unga som kommit hit som flyktingar kommer tas särskild hänsyn till i våra Skapande skola-projekt. Olika kulturell bakgrund ses som en tillgång i arbetet med filmskapande, konst, skrivande och kulturarv. Gemensamma kulturupplevelser och skapande ger nya möjligheter att mötas och lära känna varandra. Vårt mål är att integrera barn med särskilda behov så att alla kan delta på samma villkor. Vi inkluderar alla elever i särskolan. Barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och utsatta elever kan i få möjlighet att delta i olika skräddarsydda aktiviteter där de kan utmärka sig på ett positivt sätt inför sina skolkamrater och därmed stärka självkänslan. Flickor och pojkar ska få lika mycket utrymme i våra Skapande skola-projekt. Vi eftersträvar en jämn fördelning av resurser i form av tid, uppmärksamhet och

4 4 stöttning. Vi önskar ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Bland de kulturaktörer vi valt att samarbete med finns både män och kvinnor. Våra mål med Skapande skola Vi vill öka möjligheten till eget skapandet och värna om allas rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet (FN:s barnkonvention). Vi vill stimulera eget skapandet, öka delaktigheten och underlätta integration (vår verksamhetsplan) främja ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas, samt främja kvalitet och konstnärlig förnyelse (nationella kulturpolitiska mål). Genom våra Skapande skola-projekt skulle dessa mål uppfyllas och i enlighet med Lgr11 reviderad 2016 skulle: - eleverna få uppleva olika uttryck för kunskaper genom att pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar där musik, drama, skapande i bild, text och form är inslag i skolans verksamhet - eleverna få arbeta i små grupper och få en mer exklusiv lärandesituation där professionella kulturaktörer tillför kunskap, arbetsmetoder och verktyg som fattas inom skolan. - eleverna få skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material Kort sikt: Andelen eget kreativt skapande ökar. Kulturaktörer visar vad kulturens kraft kan bidra med vad gäller måluppfyllelse i skolans ämnen. Lång sikt: Det egna kreativa skapandet ges större utrymme i skolan. Insatser av kulturaktörer blir en naturlig del i skolans arbete. Samverkan ökar mellan kultur/utbildning.

5 5 Vad vi vill göra inom Skapande skola läsåret 2017/ Åk 6 får skapa film med Filmpedagogerna från Folkets Bio och skriva manus tillsammans med skrivpedagog Veronica Grönte Elever i åk 6 får arbeta med filmskapande från idé till slutprodukt och använda kreativitet, källkritik och analytisk förmåga. De får lära sig att förmedla en berättelse och får handledning i att göra manus, bildmanus, filma och redigera. Genom Filmpedagogerna från Folkets Bio får de tillgång till teknisk utrustning. Varje klass får en grundläggande teoretisk film-workshop samt en praktikdag då de i grupper om ca fyra elever i varje kommer att färdigställa en kortfilm. Manusförfattandet sker i samarbete med skrivpedagog Veronica Grönte. Innan Filmpedagogerna från Folkets Bio besöker skolan kommer hon att ha skrivarverkstad med eleverna då de övar på att bygga berättelser med en röd tråd i (dramaturgi), analyserar kortfilmer som bekräftar dramaturgins naturliga hållpunkter och bygger ett berättelseskelett i hinderschema (synopsis). I kursplanen för bild åk 4-6 ingår foto, filmande och redigering i datorprogram, vilket kräver särskilda handledare. I åk 6 ska eleven kunna framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser. I vårt Skapande skola-projekt kommer åk 6 får lära sig skriva texter där ord, bild och ljud samspelar, samt få filma och redigera digitalt med hjälp av ipads. I plattorna kommer finnas appar/program för musik, ljud- och bildeffekter. 2. Land Art-projekt för åk 3 Under sommaren 2017 kommer vi i Ulricehamn att ha ett Land Art-projekt tillsammans med Konstnärscentrum Väst (KCV). Under höstterminen 2017 vill vi koppla på skolan och att elever i åk 3 både ska få uppleva och själva skapa Land Art. Konstnärerna Mats Nordlund och Robert Hais från KCV har initierat ett Skapande skola-arbete tillsammans med Ulricehamns kommun och kommer att delta i projektet när det kommer igång. Land Art är en konstföreteelse med bredd och har aldrig varit en konströrelse i traditionell mening, utan det rör sig om ett konceptuellt släktskap där landskap och konstverk är oskiljaktigt sammankopplade. Konstverk placeras inte i landskapet i stället är landskapet utgångspunkt för deras tillblivelse. Konstverken skapas ute i

6 6 naturen utifrån naturliga material såsom jord, stenar, sand, grenar, stockar, blommor, blad och vatten. Vi vill samarbeta i fält med konstnärerna Agneta Stening och Britta Kleberg. Agneta Stening är skulptör och arbetar även med teckningar i svartvitt eller färg, reliefer, objekt och foto. Britta Kleberg är textilkonstnär och designer. I vårt Skapande skola-projekt kommer åk 3 få använda olika tekniker och naturmaterial, lära sig mer om samtidskonst och om förmågan att kunna släppa taget om det man skapat ute i naturen. Det gäller inte att ta hem eller visa upp det handlar om att kunna lämna sitt verk så att en främling kan finna det i skogen likt en skatt. Land Art är också kopplat till kulturarvet och miljön och ger därför möjlighet för lärare och elever att fördjupa sig i frågor som rör ekologi och hur vi vill ta hand om hembygden nu och i framtiden. Vad lämnar vi efter oss och vad är det vi ser omkring oss? Vad består landskapet av och hur kan vi påverka det? Planering av Skapande skola-projekten 1. Åk 6 skapar film med Filmpedagogerna från Folkets Bio och skriva manus tillsammans med en skrivpedagog Åk 6 i Ulricehamns kommun har under läsåret genomfört ett mycket uppskattat Skapande skola-projekt med Filmpedagogerna från Folkets Bio som får ligga till grund för nästa års arbete. En uppbyggd dialog finns mellan kultursekreteraren och skolan, med såväl rektorer som lärare. Läsåret kommer de lärare som undervisar i åk 6 att få information innan höstterminen inleds. Planeringen kommer att ske genom kommunens skolkulturgrupp och med stöd av rektorer. Projektet i sig är beroende av elevernas delaktighet och egna initiativ. Det är därför viktigt att ta vara på de erfarenheter och synpunkter vi fått i vårt redan genomförda filmprojekt. Vi har t.ex. kunnat ringa in vilka teman som väcker skaparglädje hos våra elever och kan i kommande projekt ta fasta på det. Vi har även funnit att det vore bra med stöd i manusskrivandet av en särskild kulturaktör. Veronica Grönte har tillfrågats eftersom hon redan tidigare samarbetat i med Filmpedagogerna från Folkets Bio. Innan projektet startar kommer vi noga att planera arbetsfördelningen mellan de båda parterna och se till att de är samspelta.

7 7 Tanken är att de kommer besöka skoleleverna vid olika tillfällen, men de ska ingå i samma filmprojekt. 2. Land Art-projekt för åk 3 Under vårterminen 2017 kommer konstnärerna Agneta Stening och Britta Kleberg att arbeta med några skolklasser i vår kommun inom ramen för Kalvfestivalen* och det kommer att bli en bra förberedelse inför Skapande skola-projektet till hösten En referensgrupp kommer att bildas och träffas på skolan under början av höstterminen 2017 för att planera projektet. I referensgruppen kommer att finnas lärare rektor, kulturombud, elevrepresentanter och en representant från Konstnärscentrum Väst. Kulturaktörerna som ska arbeta praktiskt med eleverna kommer att bjudas in på ett tidigt stadium. *Kalvfestivalen är en internationell mötesplats för utveckling av nutida konstmusik som startade 2004 i Svenljunga kommun Uppföljning av insatser Kultursekreteraren arbetar i dialog med representanter från skolans värld med planering och genomförande av Skapande skola-projekten. Lärarna återkopplar kontinuerligt till kultursekreteraren via mejl, telefon och på skolkulturgruppens möten hur elever och lärare upplevt arrangemangen och vilka reaktioner och önskemål som finns bland de unga. Kultursekreteraren deltar aktivt vid arrangemangen för att på plats kunna göra en utvärdering av verksamheten och tar hänsyn till elevernas intressen vid planering av nya insatser. För att utvärdera de kortsiktiga målen bildas en referensgrupp med elever och personal som möts för att avstämma verksamheten såväl under projektåret som vid dess slut. En enkät sammanställs till personal och elever efter avslutandet, resultatet presenteras på kommunens webb. Vi kan också mäta om projektet bidragit till att öka måluppfyllelsen. En utvärdering av de långsiktiga målsättningarna görs ett läsår efter projektens avslutande, det vill säga efter vårterminen 2019.

8 8 Dokumentation av insatser För båda projekten gäller att eleverna får presentera vad de gjort på kommunens webbplats och Facebook-sida. En skriftlig sammanställning av vart och ett av projekten kommer att finnas tillgänglig på kommunens webbplats och intranät. Filmprojektet kommer att resultera i filmer som eleverna i åk 6 själva producerat och i detta fall utgör filmerna i sig en dokumentation tillsammans med manus och anteckningar. Eleverna kan ha filmfestival på sina skolor där filmerna visas och i samband med detta även berätta om hur arbetet gick till. Offentlig visning av kortfilmerna kan även ske i samarbete med Ulricehamns Bio Kontrast-förening på Folkets Hus. Land Art-projektet dokumenteras i ett kompendium med bilder och beskrivande texter. Eleverna kommer även att få hålla i guidade visningar vid sina konstverk medan de finns i naturen Lisa Mårtensson, Kultursekreterare Ulricehamns kommun

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2016/17 Organisation kring Skapande skola Skolledning och Kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2018-2019 Organisation kring Skapande skola Skolledning och kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET

HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 1 HANDLINGSPLAN SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2019-2020 Organisation kring Skapande skola Skolledning och kultur på kommunen fastställer tillsammans riktlinjer för skapande skola. Arbetet är förankrat hos rektorerna

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun

Att växa med kultur. Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Barn- och ungdomskulturplan för Öckerö kommun Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans

Läs mer

Mönsterås kommuns skolkulturplan

Mönsterås kommuns skolkulturplan Mönsterås kommuns skolkulturplan Kulturen skapar förutsättningar för delaktighet, individuell utveckling, fantasi, självständigt tänkande och större förståelse för omvärlden, det är därför särskilt viktigt

Läs mer

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola

Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola Ansökan om bidrag och handlingsplan Skapande skola 1 (10) Uppgifter om sökande /institution enligt registreringsbevis snummer Postadress, box Kontaktperson Postnummer Postort Telefonnummer Mobil Fax Plus/Bank

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25

Skolkulturplan. ett gott liv. -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun. Godkänd av bildningsnämnden nden 2016-03-23, 25 Skolkulturplan ett gott liv -ett stöd i förskolan och grundskolan, Oskarshamns kommun Skolkulturplanen, ett gott liv bygger på: -Barnkonventionen -Förskolan och grundskolans styrdokument -Relevant, en

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun

Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun Strategisk handlingsplan för Skapande skola i Ystads kommun 2017-2019 Ystads utbildningsverksamheter vilar på tre ben: det digitala benet, kultur samt utepedagogik. I arbetet med att möjliggöra högre måluppfyllelse

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola 15-16

Handlingsplan Skapande skola 15-16 Handlingsplan Skapande skola 15-16 1 Culture is the widening of the mind and of the spirit. Jawaharlal Nehru Barnens rätt till kultur globalt Barn har rätt till kultur enligt FNs deklaration om barnets

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Pedagogisk Inspiration Malmö / Ina Alm bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017

Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län. Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Anette Granberg Utvecklingsledare kultur Kultur och ideell sektor, Regional utveckling Region Örebro län Kulturgaranti Örebro län 8 februari 2017 Agenda 9.00-9.10 Välkommen och syfte med dagen 9.10-9.15

Läs mer

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt

Skapande skola. i Malmö stad. Grundskoleförvaltningen www.malmo.se. bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt bild: Malmö Stadsteater / Anna Hellerstedt Skapande skola i Malmö stad bild: Moderna Museet Malmö / Gisela Fleischer bild: Malmö Stadsteater bild: Pedagog Malmö / Chris Munsey bild: Malmö Stadsteater bild:

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan

Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Skapande skola 2015-2016, Strömsunds kommun Strategi/Handlingsplan Bakgrund - problembeskrivning Strömsunds kommun är den nordligaste av Jämtlands läns kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun,

Läs mer

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20

Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Frågor inför och under webbinariet den 27 november för Skapande skola 2019/20 Fråga: Hur ska vi tänka kring poster såsom film och resor? Finns det särskilda villkor för exempelvis film? Kan vissa typer

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2015 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro, Frövi,

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden.

Satsning på kultur för barn och unga är en satsning på framtiden. Inledning Kultur är ett begrepp som kan betyda olika saker för olika människor, barn som vuxna. Ur vuxnas perspektiv handlar kultur ofta om konst, litteratur eller teater. Genom kultur kan man också lära

Läs mer

Kultur i skola. Kulturombudsträff november Sektor lärande Enheten för elevhälsa och utveckling

Kultur i skola. Kulturombudsträff november Sektor lärande Enheten för elevhälsa och utveckling Kultur i skola Kulturombudsträff november 2017 Dagens ämnen: - Forskning/inspiration - Mötet skola-kultur - styrdokument, - Utbud/utbudsdagar - Skapande skola, - Regionalt arrangörsstöd, - organisation,

Läs mer

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun

Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Förslag 2012-03-13 Det goda livet, Kulturplan Mönsterås kommun Kulturplanen bygger på insikten att vi, för att må bra, ha framtidstro och kunna utvecklas, behöver en god miljö att leva i, möjligheter till

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Handlingsplan. Skapande skola läsår 18/

Handlingsplan. Skapande skola läsår 18/ Handlingsplan Skapande skola läsår 18/19 2018-01-23 S K A P A N D E S K O L A L Ä S Å R 18/19 Handlingsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Gotlands kommun avseende kulturverksamhet 2009 2010 Syfte Statens kulturråd (Kulturrådet) och Gotlands kommun vill gemensamt utveckla samverkan

Läs mer

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete

Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Dnr BUN13/67 RIKTLINJER Riktlinjer för kulturpedagogiskt arbete Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2014-08-26 Dnr BUN13/67 2/8 Innehållsförteckning Inledning... 3 1 Mål och inriktning... 3 1.1 Övergripande

Läs mer

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09

Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA. Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Handlingsplan KULTUR FÖR BARN OCH UNGA Beslutad av Barn och skolnämnden 2015-04-09 Utbildningsnämnden 2015-04-14 Kultur och fritidsnämnden 2015-04-09 Sidan 2 av 14 Inledning Barn- och ungdomskulturen är

Läs mer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer

Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro Organisationsnummer Humanistiska nämnden Kulturplan för Ånge kommun 2018-2020 Dokumentansvarig: Kulturchef Fastställd av: Kommunfullmäktige Omfattar: Ånge kommunkoncern Fastställd när: 2018-02-26 11 Postadress Besöksadress

Läs mer

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn MOTTAGARE AV Barn och unga hörs och syns i Simrishamn BARN OCH UNGA HÖRS OCH SYNS I SIMRISHAMN Inom barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vi med barns och ungas lärande varenda dag. Verksamheten vilar

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE

HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTURSKOLAN HANDLINGSPLAN FÖR TILL- GÄNGLIGHET, DELAKTIGHET OCH INFLYTANDE KULTUR SKOLAN www.goteborg.se INTRODUKTION Göteborg ska vara den jämlika staden som bidrar till ett gott liv för alla. En del

Läs mer

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv

KULTURPLAN. Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv KULTURPLAN Bibliotek Allmänkultur - Kulturarv 2011 FÖRORD Kulturen är näring för själen. Kulturen ger oss medel att lära känna oss själva, växa, utvecklas, förändra, öppnar våra sinnen, ger nya perspektiv

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Förskole- och skolplan Laxå kommun. Barnen är det viktigaste vi har De är centrum för samverkan

Förskole- och skolplan Laxå kommun. Barnen är det viktigaste vi har De är centrum för samverkan Förskole- och skolplan 2008-2011 Laxå kommun Barnen är det viktigaste vi har De är centrum för samverkan Förord Laxå kommuns förskole- och skolplan skall visa färdriktning. med denna plan visa hur verksamheten

Läs mer

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning

Mål, genomförande, måluppfyllelse och bedömning Kvalitetsredovisning för Snickargårdens förskola läsåret 2009/2010 Inledning Enligt förordning skall varje förskola årligen upprätta en kvalitetsredovisning. Den skall bland annat innehålla en bedömning

Läs mer

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater

Foto: Ing-Marie Fransson. Kulturgaranti för barn och ungdom. bild dans musik litteratur film teater Foto: Ing-Marie Fransson Kulturgaranti för barn och ungdom bild dans musik litteratur film teater Kulturgarantin alla barns rätt till kultur Vimmerby kommun garanterar alla barn i förskolan och skolan

Läs mer

Kulturpolitiskt program

Kulturpolitiskt program 1/8 Beslutad när: 2018-06-19 115 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: - Gäller för: Kommunfullmäktige KFN/2017:215-003 Gäller fr o m: 2018-06-26 Gäller t o m: 2021-12-30 Dokumentansvarig: Uppföljning: Alla

Läs mer

Järfälla Kultur 2016 20:16. MEDIEpedagogiskt Centrum. VBläddra för att öppna

Järfälla Kultur 2016 20:16. MEDIEpedagogiskt Centrum. VBläddra för att öppna Järfälla Kultur 2016 20:16 MEDIEpedagogiskt Centrum VBläddra för att öppna Det här är Mediepedagogiskt Centrum Mediepedagogiskt Centrum (MPC) erbjuder kurser och projekt som använder olika mediala uttrycksformer

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA

HANDLINGSPLAN. Språkutveckling. För Skinnskattebergs kommuns förskolor SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA HANDLINGSPLAN Språkutveckling SPRÅKLIG MEDVETENHET LYSSNA, SAMTALA, KOMMUNICERA REFLEKTERA UPPTÄCKA OCH FÖRSTÅ SIN OMGIVNING För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehållsförteckning 1. INLEDNING...

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89

Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 Fastställd av barn- och utbildningsnämnden 2013-09-03 89 K u l t u r p l a n 2 0 1 3 (revidering kulturplan 2009) Vision Under sin förskole och skoltid ska varje barn/ungdom Västerviks kommun möta ett

Läs mer

Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever.

Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever. Datum 2016-01-25 Sida 1(6) Lena Asthre Handlingsplan för att stärka kulturens roll i Vårgårda kommuns grundskolor, samt för nyanlända elever. Inledning Vårgårda kommun har drygt 11000 invånare där ca 50

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola

Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Strategi för skolutveckling med hjälp av internationalisering inom Förskola & Grundskola Beslutad 2015-01-29 1 1 Inledning Den internationella kontakten är en viktig del i vårt samhälle, det är kunskapsbyggande

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Arbetsplan. Killingens förskola

Arbetsplan. Killingens förskola Arbetsplan Killingens förskola 2016-2017 Inledning Killingen är förskola med endast en avdelning som utgörs av 24 barn i åldrarna 1-5 och 5 pedagoger samt en kock som tillagar lunch och mellanmål. Förskolan

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Lära med film

Lära med film 2019-2020 Lära med film OM FILMREGION SYDOST Filmregion Sydost är ett av nitton regionala resurscentrum för film i Sverige och verkar på uppdrag av Region Blekinge, Region Kronoberg och Region Kalmar län,

Läs mer

Välkommen till. Unga Kulturgruppen

Välkommen till. Unga Kulturgruppen Välkommen till Unga Kulturgruppen Unga Kulturgruppen är Höganäs kommuns arbetsgrupp för kultur i skolan. Gruppen består av pedagoger från de sex olika f-9 skolorna och träffas c.a 4 ggr/år. I gruppen diskuteras

Läs mer

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE

Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE Scenkonst och musik UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan

Kulturen i Bohusläns hjärta. Förslag till kulturplan Kulturen i Bohusläns hjärta Förslag till kulturplan 2016-2020 Alla förvaltningar är med i arbetet Arbetsgrupper: Barn- och utbildning Regionteater väst/bohusläns museum Socialtjänsten/Avd Kultur Samhällsbyggnad/Avd

Läs mer

Kulturstrategi för Finspångs kommun

Kulturstrategi för Finspångs kommun Kulturstrategi för Finspångs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-01-29 11 Kulturstrategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats:

Läs mer

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Riktlinjer för statsbidrag till Skapande skola, kulturell verksamhet i skolan

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer

Kulturen i Örnsköldsvik

Kulturen i Örnsköldsvik Kulturen i Örnsköldsvik -barnets rätt till vila och fritid, till lek och rekreation - rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet - uppmuntra tillhandahållandet av lämpliga och lika möjligheter

Läs mer

Strategi. Kulturstrategi

Strategi. Kulturstrategi Strategi Kulturstrategi 1 Styrdokument Handlingstyp: Kulturstrategi Diarienummer: KS/2016:443 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2017-10-30, 118 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra

Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra 1 2014-01-29 Skapande skola handlingsplan Planerade åtgärder listas i slutet av handlingsplanen under rubriken Upptäcka Uppleva - Utföra Bakgrundsfakta Lindesbergs kommun har fyra tätorter, Fellingsbro,

Läs mer

Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun

Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun 1 (6) Strategi/Handlingsplan för Kultur i Skolan 2019, Strömsunds kommun Bakgrund Strömsunds kommun är den nordligaste av region Jämtlands kommuner. Strömsund är en vacker glesbygdskommun, med storslagen

Läs mer

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009

Kulturpolitiskt program för 2008 2020. Kommunfullmäktige 14 april 2009 Kulturpolitiskt program för 2008 2020 Kommunfullmäktige 14 april 2009 1 2 Förord Tänk er ett torg en fredagseftermiddag i maj som myllrar av liv. Människor möts och skiljs, hittar nya vägar eller stannar

Läs mer

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen

Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare. Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Matematiklyftet kollegialt lärande för matematiklärare Grundskolan Gymnasieskolan Vuxenutbildningen Välkommen till Matematiklyftet en fortbildning i didaktik för dig som undervisar i matematik i grundskolan,

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Kulturella uttrycksformer för lärande och kommunikation

Kulturella uttrycksformer för lärande och kommunikation Kulturella uttrycksformer för lärande och kommunikation En förstudie i samverkan mellan Mittuniversitetet och Scenkonst Västernorrland / Sundsvalls kommun Catarina Arvidsson, Universitetslektor & Programansvarig

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling

Rapport Datum: Uppdaterat: Författare: Anette Granberg. KulturKraft för varenda unge. En modell för samhandling Rapport Datum: 2018-08-27 Uppdaterat: 2019-01-14 Författare: Anette Granberg KulturKraft för varenda unge En modell för samhandling Innehåll Bakgrund... 4 Alla barns rätt till kultur... 4 Regionala utgångspunkter

Läs mer

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG SKAPANDE SKOLA. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN.

Endast arbetsmaterial ANSÖKAN OM BIDRAG SKAPANDE SKOLA. För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN. ANSÖKAN OM BIDRAG SKAPANDE SKOLA För ansökningsperiod, se Kulturrådets webbplats. ANVISNINGAR FÖR BLANKETTEN Observera Den här blanketten är optimerad för webbläsaren Internet Explorer versionerna 9-11.

Läs mer

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010

Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Handlingsplan för Skapande skola Växjö kommun 2010 Målet är att genom en ökad samverkan med kulturlivet, långsiktigt integrera kulturella och konstnärliga uttryck i skolans arbete, vilket bidrar till att

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm stad Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga. Program för barn- och ungdomskultur i Stockholm November

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun

BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun arkivbild.se BARN- OCH UTBILDNINGSPLAN för Ystads kommun 2010-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-15-1 - 123 456 Aa Hej! - 2 - Vi ska uppfattas som regionens bästa alternativ för barns och vuxnas

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundsärskola

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundsärskola Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturplan för förskoleklass, grundskola och grundsärskola Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun

Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Handlingsplan för Kultur i skolan Haparanda Kommun Kulturupplevelser talar till flera av våra sinnen och ger oss möjlighet att förstå och beröras på flera nivåer. Det är viktigt att man både får uppleva

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013

Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013 Kulturplan för Tallkrogens skola läsåret 2012/2013 Vision Den innevarande kultursatsningen ska på sikt leda till en kulturprofil där det är väl synligt att skolan prioriterar detta område sammantaget med

Läs mer

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare

Kulturplan. JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare Kulturplan 2011 2015 JanOlof Karlsson, Kulturutvecklare 1 Innehållsförteckning Kulturplan... 3 Vision för kulturverksamheten... 3 Styrdokument Allmänt... 3 Mål för kulturverksamheten... 3 Kulturens arbetsområde...

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Kulturprogram för barn och ungdom Kulturprogram för barn och ungdom 1 Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 16 oktober 2003 Reviderad den:

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Broskolans röda tråd i Svenska

Broskolans röda tråd i Svenska Broskolans röda tråd i Svenska Regering och riksdag har fastställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

Fritidsverksamheten på Östermalmsskolan utgår från de nationella styrdokumenten Skollagen, Lgr 11 och Allmänna råd för fritidshem..

Fritidsverksamheten på Östermalmsskolan utgår från de nationella styrdokumenten Skollagen, Lgr 11 och Allmänna råd för fritidshem.. Röda tråden ht 15 (Fritids lokala arbetsplan 2015 16) Fritidsverksamheten på Östermalmsskolan utgår från de nationella styrdokumenten Skollagen, Lgr 11 och Allmänna råd för fritidshem.. Skollagen Fritidshemmet

Läs mer

Arbetsplan Fritidshem

Arbetsplan Fritidshem Arbetsplan Fritidshem Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Terminsplaneringar delges fritidshemmet

Läs mer