Årsredovisning ÅRSREDOVISNING Dnr X (93)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning 2013. ÅRSREDOVISNING 2014-02-21 Dnr X13-90112 1 (93)"

Transkript

1 Box 206, Stockholm Vasagatan 52, 3 tr Telefon växel Fax: E-post: rmv@rmv.se ÅRSREDOVISNING Årsredovisning (93)

2 2 (93)

3 Innehållsförteckning Generaldirektören har ordet... 5 Resultatredovisning... 6 Rättspsykiatri... 6 Rättsmedicin Rättskemi Rättsgenetik Övrig återrapportering och redovisning Kostnader och intäkter redovisat på verksamhetsområden Finansiell redovisning Sammanställning över väsentliga uppgifter Resultaträkningar Balansräkning Anslagsredovisning Tilläggsupplysningar Noter Årsredovisningen följer kraven i förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag samt strukturen i det regleringsbrev som gällt för Rättsmedicinalverket (RMV) år RMV:s verksamhet återfinns bland statsutgifterna inom utgiftsområde 4 Rättsväsendet (UO 4) och indelas i verksamhetsområdena Rättspsykiatri Rättsmedicin Rättskemi Rättsgenetik 3 (93)

4 4 (93)

5 Generaldirektören har ordet Rättsmedicinalverket (RMV) bedriver verksamhet inom fyra verksamhetsområden rättspsykiatri, rättsmedicin, rättskemi och rättsgenetik. Verksamheten vilar på vetenskaplig grund och är beroende av specialistkunskaper och i övrigt kunniga och engagerade medarbetare samt modern och avancerad medicin-teknisk utrustning. RMV:s lokaler är speciellt utformade för att passa verksamheten och uppfylla de särskilda krav som gäller i fråga om arbetsmiljö och säkerhet. Verksamheten är geografiskt spridd över landet, vilket ställer stora krav på samordning när det gäller bl. a. kompetensförsörjning, utvecklingsinsatser och kvalitetsarbete liksom planering, uppföljning och rutiner. Verksamhetsåret 2013 präglades av stora besparingar inom RMV som en direkt följd av att myndigheten inte tilldelades det anslag som hade behövts för att fortsätta det lyckosamma utvecklingsarbetet som bedrivits sedan I höstas fick RMV glädjande nog extra medel både på tilläggsbudget och i anslag för Detta tillsammans med de omprioriteringar, neddragningar och effektiviseringar som gjordes under förra året medför att RMV nu är redo att åter ta tag i de olika insatser som fortsatt behöver göras för att myndigheten ska kunna fortsätta fullgöra sitt uppdrag på bästa möjliga sätt. Jag kan åter konstatera att RMV lever upp till regeringens krav och att myndigheten trots det svåra läget förra året kan skriva att måluppfyllelsen är god eller mycket god. Foto:Karl Ekenhem 5 (93)

6 Resultatredovisning Rättspsykiatri Mål för verksamhetsområdet Rättspsykiatri Verksamheten ska svara mot uppdragsgivarnas behov så att de möjligheter som det forensiska utredningsstödet ger kan tillvaratas av de brottsbekämpande myndigheterna. Återrapportering Rättsmedicinalverket ska redovisa och analysera verksamhetens resultat i förhållande till de uppgifter som framgår av förordningen (2007:976) med instruktion för Rättsmedicinalverket samt annan författning. Redovisningen ska göras utifrån myndighetens verksamhetsområden (rättspsykiatri, rättsmedicin, rättskemi och rättsgenetik). Rättsmedicinalverkets uppgifter inom rättspsykiatri Av förordningen (2007:976) med instruktion för Rättsmedicinalverket framgår att myndigheten särskilt ska svara för rättspsykiatriska undersökningar i brottmål och läkarintyg som avses i 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m., utredningar om risk för återfall i brottslighet enligt lagen (2006:45) om omvandling av fängelse på livstid, information inom sitt ansvarsområde till andra myndigheter och enskilda, internationellt samarbete inom sitt ansvarsområde, utvecklingsarbete och stöd åt forskning av betydelse för verksamheten. Rättsmedicinalverket (RMV) får också inom sitt ansvarsområde utföra uppdrag om verksamheten i övrigt medger det. 6 (93)

7 Redovisning och analys av resultatet Allmänt Den rättspsykiatriska utredningsverksamheten bedrivs vid tre olika undersökningsenheter. Två enheter ingår i RMV:s organisation de rättspsykiatriska avdelningarna i Stockholm respektive i Göteborg och en enhet utgörs av den rättspsykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå som bedriver rättspsykiatrisk utredningsverksamhet åt RMV enligt ett avtal 1 mellan Västerbottens läns landsting och staten genom RMV. Undersökningsenheternas upptagningsområden framgår av RMV:s föreskrifter (SOSFS 1999:19) om fördelning på undersökningsenheter av läkarundersökningar vid särskild personutredning i brottmål och av rättspsykiatriska undersökningar. En överenskommelse som trädde i kraft den 1 juli 2013 innebär att den rättspsykiatriska kliniken vid Norrlands universitetssjukhus inte längre ska omfatta rättspsykiatriska undersökningar av häktade personer utan endast av dem som är på fri fot samt utfärdande av s.k. 7-intyg 2 avseende personer som är häktade eller befinner sig på fri fot. De sammanlagda personalresurserna för den rättspsykiatriska utredningsverksamheten inom RMV består av ca 150 tillsvidareanställda medarbetare. Dessa utgörs av läkare med specialistkompetens i rättspsykiatri (rättspsykiater), läkare (i huvudsak psykiatriker) som genomför sin specialiseringsutbildning i rättspsykiatri (ST-läkare), psykologer, forensiska socialutredare, administrativ personal, personal som handhar port och säkerhet samt personal vid vistelseavdelningarna. Det är den enda verksamheten inom RMV som bedrivs dygnet runt. Av det skälet har RMV också ett tiotal visstidsanställda och ett hundratal timanställda medarbetare för att säkra bemanningen vid vistelseavdelningarna dygnet runt, året runt. Häktade undersökningsfall vistas i verkets lokaler under i genomsnitt tre veckor. Nattetid och helger finns alltid läkare i beredskap förutom tjänstgörande personal vid vistelseavdelningarna. Kapaciteten för den rättspsykiatriska utredningsverksamheten är förutom platstillgång också beroende av tillgänglig utredningspersonal. Det är framför allt inom kategorin rättspsykiater som brist förelegat och alltjämt föreligger. Ett systematiskt och långsiktigt arbete pågår inom ramen för den tioåriga bemanningsplanen RMV 2018 för läkare inom RMV för att lösa denna resursbrist (se vidare avsnittet Övrig återrapportering och redovisning). 1 Enligt avtalet genomförde enheten i Umeå fram t.o.m. den 30 juni 2013 genomsnittligt 37 RPU per kalenderår. Antalet 7-undersökningar och RPU avseende personer som befinner sig på fri fot har inte varit antalsmässigt reglerat. 2 Jfr 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. 7 (93)

8 RMV har sedan länge haft kontrakterade läkare för att utfärda läkarintyg enligt 7 lagen (1991:2041) om särskild personutredning i brottmål, m.m. (s.k. 7- läkare och 7-intyg). Successivt har andelen intyg som utfärdats av kontrakterade läkare minskat genom att intygen till en ökande andel genomförs av RMV:s anställda läkare. En ökad läkarbemanning har möjliggjort detta. Under 2013 har en översyn skett av uppdragsformerna för de tidigare kontrakterade 7-läkarna och ett femtontal läkare har i stället ingått tidsbegränsade anställningsavtal med timersättning per den 1 januari Genom förändringen har en mer flexibel och administrativt mer lätthanterlig lösning skapats. Utredningar om risk för återfall i brottslighet enligt lagen (2006:45) om omvandling av fängelse på livstid genomförs uteslutande av RMV:s egna medarbetare. Dessa utredningar sker vid undersökningsenheterna och/eller vid den kriminalvårdsanstalt där den som ska undersökas är intagen. Under 2013 har den rättspsykiatriska undersökningsverksamheten i Stockholm bedrivits i de nyuppförda lokalerna på sjukhusområdet för Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Lokalerna fyller mycket väl de säkerhetsmässiga krav som kan ställas för en klassificering enligt klass 1 enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2006:9) om säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning. Vid undersökningsenheten i Göteborg har förberedelser påbörjats under 2013 för att i samråd med fastighetsägaren Specialfastigheter AB modifiera lokalerna säkerhetsmässigt. Arbetet beräknas komma igång och genomföras under åren 2014 och Ärendeutvecklingen Allmänt Av 1 lagen (1991:1137) om rättspsykiatrisk undersökning framgår att i brottmål får rätten besluta om rättspsykiatrisk undersökning (s.k. RPU) i syfte att kunna bedöma om det finns medicinska förutsättningar att överlämna den 8 (93)

9 misstänkte till rättspsykiatrisk vård enligt 31 kap. 3 3 brottsbalken, eller om den misstänkte har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning och i så fall tillståndets betydelse för frågan om valet av påföljd enligt 30 kap. 6 brottsbalken. Under budgetåret har antalet expedierade utlåtanden efter RPU ökat i förhållande till 2012 med ca 19 procent. En viss minskning av rättspsykiatriska undersökningar kan dock noteras under den senaste 10-årsperioden. Som en av bakgrundsfaktorerna till detta ligger en tydligt minskande användning av fängelsepåföljder och en svagt uppåtgående trend med stora årliga variationer beträffande dom till skyddstillsyn 4. Detta kan antas innebära i viss mån ett minskat behov av rättspsykiatriska bedömningar eftersom fängelsepåföljd i en ökande andel av fallen därigenom inte behöver övervägas av domstolen. Antalet domslut med huvudpåföljden rättspsykiatrisk vård har varierat relativt kraftigt under den senaste tioårsperioden. De fluktuationer som förekommer mellan olika år under perioden kan bedömas vara av mer slumpmässig natur utifrån att andelen domstolsärenden som inbegriper en rättspsykiatrisk prövning/problematik är förhållandevis liten. Få ärenden leder till att små förändringar kan visa på stora procentuella variationer mellan åren. Av 7 lagen om särskild personutredning i brottmål, m.m. framgår att om rätten särskilt anger det i förordnandet, ska intyget omfatta de medicinska förutsättningarna för att överlämna den misstänkte till rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning. 7-intygen fyller i övrigt och företrädesvis funktionen av screeningundersökning inför ett ställningstagande om en rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras eller ej. Variationerna i antalet 7-undersökningar över tid sammanfaller i stort med dem för rättspsykiatriska undersökningar och är betingade av samma faktorer. Antalet expedierade 7- intyg ökade med ca 6 procent (jfr tabell 1). Lagen om omvandling av fängelse på livstid reglerar hanteringen av ärenden där livstidsdömda hos rätten (Örebro tingsrätt) ansöker om att få sitt livstidsstraff 3 3 Lider den som har begått ett brott, för vilket påföljden inte bedöms kunna stanna vid böter, av en allvarlig psykisk störning, får rätten överlämna honom till rättspsykiatrisk vård, om det med hänsyn till hans psykiska tillstånd och personliga förhållanden i övrigt är påkallat att han är intagen på en sjukvårdsinrättning för psykiatrisk vård, som är förenad med frihetsberövande och annat tvång. Har brottet begåtts under påverkan av en allvarlig psykisk störning, får rätten besluta att särskild utskrivningsprövning enligt lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård skall äga rum vid vården, om det till följd av den psykiska störningen finns risk för att han återfaller i brottslighet, som är av allvarligt slag. Om det med hänsyn till den tilltalades tidigare brottslighet eller av andra särskilda skäl är påkallat, får rätten i samband med överlämnande till rättspsykiatrisk vård döma till annan påföljd, dock inte fängelse eller överlämnande till annan särskild vård. 4 Jfr Personer lagförda för brott Slutlig statistik för 2012 (Brå). 9 (93)

10 omvandlat till ett tidsbestämt straff. Av 10 lagen om omvandling av fängelse på livstid och 3 förordningen (2006:1119) om omvandling av fängelse på livstid framgår att rätten hos RMV får inhämta en utredning med utlåtande om risken för att den dömde återfaller i brottslighet (s.k. riskbedömning). Antalet expedierade utlåtanden efter utredning i ärenden enligt nämnda lag och förordning minskade under 2013 jämfört med 2012 (se tabell 1). Ärendenivån ett visst år är dels beroende på antalet livstidsdomar i skedet 10 år tidigare, dels av hur många som tidigare fått avslag om omvandling och som ansökt på nytt. När det gäller ärenden om omvandling av livstidsstraff till tidsbestämt straff så initieras dessa vanligtvis av de livstidsdömda 5 själva. Prövning kan ske första gången efter det att 10 år av livstidsstraffet har verkställts. Om 2-3 år kan en ökning av ärendemängden därmed förutses utifrån en ökning av antalet livstidsdomar som skedde fr.o.m och några år framåt. Tabell 1. Antal expedierade utlåtanden efter RPU, 7-undersökningar och riskbedömningar Typ av undersökning RPU - varav häktade - varav på fri fot undersökning Riskbedömning Totalt Källa: PsykBase Ärendefördelningen mellan undersökningsenheterna, anställda läkare inom RMV, av RMV kontrakterade läkare samt annan huvudman Ca 95 procent av de rättspsykiatriska undersökningarna genomfördes under 2013 vid RMV:s undersökningsenheter i Stockholm och i Göteborg. Resterande undersökningar genomfördes vid undersökningsenheten i Umeå (jfr tabell 2), vars andel minskat beroende på att den enheten inte genomförde RPU avseende häktade personer enligt den reviderade överenskommelsen med Västerbottens läns landsting fr.o.m. den 1 juli Antalet livstidsdömda var 147 den 1 oktober 2013, se 10 (93)

11 Tabell 2. Antal och andel (procent) expedierade utlåtanden efter RPU per undersökningsenhet Undersökningsenhet Antal Andel (procent) Antal Andel (procent) Antal Andel (procent) Totalt antal RPU av häktad varav Stockholm varav Göteborg varav Umeå (annan huvudman) Totalt antal RPU på fri fot varav Stockholm varav Göteborg varav Umeå (annan huvudman) Källa: PsykBase Anm: Tabellen innehåller avrundade värden som kan påverka summeringen. Bristen på anställda rättspsykiater inom RMV har medfört att externa specialister i rättspsykiatri under 2013 fortsatt måst kontrakteras i vissa ärenden för att genomföra rättspsykiatriska utredningar på uppdrag av RMV. En ytterligare ökning av andelen undersökningar som genomförts av RMVanställda läkare har kunnat ske under 2013 som en följd av att rekryteringen av dessa har kunnat ökas. Majoriteten av antalet utlåtanden avges av RMVanställda läkare (se tabell 3). 11 (93)

12 Tabell 3. Antal och andel (procent) expedierade utlåtanden från Stockholm och Göteborg efter RPU - fördelade på anställda läkare inom RMV och av RMV kontrakterade läkare samt annan huvudman Huvudman RMV Annan huvudman Totalt Stockholm Göteborg Umeå Läkare - varav RMV-anställda läkare varav kontrakterade läkare Totalt Andel anställda (procent) Källa: PsykBase Av tabell 4 framgår att andelen av RMV-anställda läkare expedierade 7-intyg har ökat under perioden Ökningen har fortsatt vid Stockholmsenheten, medan en viss minskning kan noteras för Göteborgsenheten. 7- undersökningarnas karaktär av screeningundersökning för ställningstagande om att genomföra RPU motiverar höga krav på och stor erfarenhet av läkaren som genomför dem. Detta för att undvika att en integritetskränkande och kostsam undersökning kommer att genomföras på felaktig grund eller omvänt att ärenden som nödvändigtvis kräver en mer ingående undersökning inte minst ur en rättspsykiatrisk aspekt förbises för fortsatt utredning. Tabell 4. Antal och andel (procent) expedierade utlåtanden efter 7- undersökning fördelade på undersökningsenhet, anställda läkare inom RMV, av RMV kontrakterade läkare samt annan huvudman Huvudman Stockholm RMV Göteborg Annan huvudman Umeå Antal avgivna 7-intyg varav RMV-anställda läkare varav kontrakterade läkare Andel 7-intyg av det totala antalet avgivna 7-intyg (procent) Totalt Andel 7-intyg avgivna av RMV-anställda läkare (procent) Källa: Psykbase 12 (93)

13 Domstolarnas frågeställningar angående förmågan att inse gärningens innebörd m.m. och självförvållat rus Genom de ändringar som trädde i kraft den 1 juli 2008 i brottsbalken och i lagen om rättspsykiatrisk undersökning, kan en domstol begära att en rättspsykiatrisk utredning ska ge domstolen underlag för bedömning av frågan om den tilltalade till följd av sin allvarliga psykiska störning (APS) har saknat förmågan att inse gärningens innebörd, eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt, eller om den allvarliga psykiska störningen är självförvållad genom rus eller på något annat liknande sätt. När det gäller domstolarnas benägenhet att begära underlag för bedömning av den tilltalades förmåga att inse gärningens innebörd har andelen ökat till 74 procent från en tidigare nivå som stabiliserats på en nivå strax över 60 procent av det totala antalet ärenden under de tre tidigare verksamhetsåren (jfr tabell 5). Tabell 5. Antal och andel (procent) förfrågningar från domstolarna om den tilltalades förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt Antal förfrågningar under perioden Andel av alla avgivna utlåtanden under perioden (procent) Källa: PsykBase. Antal fall och andelen av det totala antalet undersökningsfall i vilka domstolarna begärt belysning av eventuell förekomst av självförvållat rus vid förmodad APS framgår av tabell 6. Tabell 6. Antal och andel (procent) förfrågningar från domstolarna om den tilltalades eventuella självförvållade rus vid förmodad APS Antal förfrågningar Andel av alla avgivna utlåtanden (procent) Källa: PsykBase. 13 (93)

14 I tabell 7 redovisas en sammanställning över andelen bedömda fall av APS som RMV lämnat i expedierade utlåtanden. Under 2013 uppvisar andelen bedömda APS en ökning med ca 6 procentenheter i jämförelse med Förändringen ligger storleksmässigt inom normalvariationen under de senaste 10 åren 6. Tabell 7. Antal och andel (procent) bedömningar av APS i expedierade utlåtanden Antal APS vid gärningen Andel APS av alla avgivna RPU (procent) Källa: PsykBase. Väntetider, anstånd och utredningstider avseende RPU Regeringen pekade i budgetpropositionen för åter på det angelägna i att handläggningstiderna inom rättsväsendet är så korta som möjligt. Inom den rättspsykiatriska utredningsverksamheten är handläggningstiderna lagreglerade. En RPU ska utföras med största möjliga skyndsamhet 8. Den ska anpassas efter domstolens syfte med undersökningen och övriga omständigheter i det enskilda fallet. Ett utlåtande beträffande undersökning ska utan dröjsmål ges in till rätten sedan undersökningsarbetet har avslutats. Den som är häktad och ska genomgå en RPU ska utan dröjsmål och senast inom sju dagar från det att rättens beslut om undersökning kom in till undersökningsenheten föras över till denna. Under 2013 överskreds den föreskrivna tidsfristen 9 i sju fall (se tabell 8). Skälen för tidsutdräkten i dessa fall var administrativa och inte plats- eller kapacitetsbrist i undersökningsverksamheten. Andelen undersökningar av häktade som överskridit den föreskrivna undersökningstiden 10 om fyra veckor (28 dagar) ligger på samma nivå som närmast föregående verksamhetsår (se tabell 8). Rätten får medge RMV anstånd med avgivandet av utlåtandet om det finns synnerliga skäl. Anståndsbegäran är i de flesta fall betingad av förhållanden 6 Under de senaste 10 åren har andelen fluktuerat mellan 45 och 51 procent (Källa: PsykBase). 7 Prop. 2012/13:1, UO 4, s Jfr 6 lagen om rättspsykiatrisk undersökning. 9 Jfr 8 lagen om rättspsykiatrisk undersökning. 10 Jfr 6 lagen om rättspsykiatrisk undersökning. 14 (93)

15 som rör ärendets komplexitet, i några fall svårigheter att nå personer som befunnit sig på fri fot eller av - i enstaka fall - administrativa skäl som t.ex. att åtal inte väckts i ett ärende. I tre fall har läkarbrist förelegat och orsakat dröjsmålet. Andelen expedierade utlåtanden efter undersökningar av personer som befunnit sig på fri fot och som inte expedierats inom den föreskrivna tidsfristen 11 om sex veckor (42 dagar) ökade under 2013 i jämförelse med Anledningen i allmänhet till att utredningstiden i dessa ärenden överskrids i relativt hög grad är de betydande svårigheter att nå den tilltalade då det i stor utsträckning rört sig om personer med missbruksproblem, psykiska problem och med oordnade bostadsförhållanden (se tabell 8). I 36 fall har utredningstiden överskridits avseende häktade personer mot att det redovisas endast 30 begärda anstånd. Anledningen till detta utgörs av att i vissa fall har domstolen endast meddelat muntligt besked i anståndsfrågan då skälen varit av administrativ natur och anståndstiden inskränkt sig till någon eller några dagar och endast rört frågan om expediering av det egentliga utlåtandet. Tabell 8. Antal och andel (procent) expedierade utlåtanden - väntetider, utredningstid och anstånd avseende andelen av totala antalet expedierade RPU Antal Andel (procent) Antal Andel (procent) Antal Andel (procent) Väntetid - för häktade personer överstiger sju dagar Utredningstid - för häktade personer överstiger 28 dagar för personer på fri fot överstiger 42 dagar Totalt antal överskridanden av utredningstider Anstånd - för häktade personer för personer på fri fot Totalt antal anstånd Källa: PsykBase. 11 Jfr 6 lagen om rättspsykiatrisk undersökning 15 (93)

16 Effektivitet och kvalitet Åtgärder som har vidtagits för att säkerställa ett effektivt resursutnyttjande och en god kvalité i verksamheten Resultaten av genomförda kvalitetsuppföljningar Allmänt Kvalitetsutveckling och kvalitetsuppföljning bedrivs ständigt inom de rättspsykiatriska undersökningsenheterna och respektive verksamhetschef är ytterst ansvarig för detta. En ständigt närvarande och central aspekt när det gäller den rättspsykiatriska utredningsverksamheten rör frågan om bedömning av vilka tillstånd som kan identifieras och kategoriseras att utgöra en allvarlig psykisk störning i brottsbalkens mening 12. Under 2013 genomfördes därför en studie med syftet att belysa och studera rättspsykiatriska bedömningar utifrån två olika delstudier. En första delstudie som var en fallstudie med syftet att bedöma gärningspersoner utifrån könstillhörighetsaspekter gav resultatet att det återfanns endast små skillnader i APS-bedömningen utifrån undersökningspersonens kön. Bedömningarna påverkades enligt studien inte heller nämnvärt av bedömarens kön. En andra delstudie i undersökningen upptog drygt 2000 rättspsykiatriska bedömningar (åren ). Denna studie visar att det råder hög överensstämmelse mellan utredningsenheterna och mellan olika utredare beträffande APS-bedömningen av gruppen psykossjuka. Denna grupp är den största och dominerande gruppen som vanligtvis faller inom begreppet APS. Större skillnader förelåg dock mellan utredningsenheterna beträffande den mindre andel undersökta som bedömdes lida av autismspektrumstörningar och personlighetstörningar. De projekt som pågår inom den rättspsykiatriska utredningsverksamheten i syfte att utvärdera, följa och utveckla metoder och arbetssätt har alla som utgångspunkt bl.a. att bidra till att en ökad enhetlighet ska uppnås i ärendehanteringen och bedömningarna mellan de tre undersökningsenheterna. Införandet under 2014 av en ny femte version av diagnossystemet (DSM-5) 13 med tillhörande utbildning kommer också att bidra till en ökad enhetlighet. 12 Jfr 30 kap Diagnostic and statistical manual of mental disorders, 5 th ed, American Psychiatric Association, 2013, DSM (93)

17 Ett viktigt inslag i verksamheten och stödet i arbetsprocesserna utgörs av utvecklingen av IT-stöd. För RMV:s översyn, som påbörjades under 2011, av IT-stödet för ärendehanteringen i den rättspsykiatriska utredningsverksamheten och som fortsatt under 2013 samt projektet för genomgång av verkets personregister och författningsstödet för dessa hänvisas till avsnittet Övrig återrapportering och redovisning. Generaldirektören och ansvariga chefer träffas fyra gånger per år för Verksamhetsområdesmöte (VO-möte). Vid dessa möten diskuteras kvalitetsfrågor och för närvarande inte minst det kvalitetsarbete som nu bedrivs inom det rättspsykiatriska området. Vid dessa möten konkretiseras också de övergripande prioriteringarna och riktlinjerna som lagts fast av verksledningsgruppen. Ärenden som avgjorts av Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga, sociala och medicinska frågor (Rättsliga rådet), redovisas och kommenteras fortlöpande vid verksamhetsområdesmötena. Sedan lång tid tillbaka anordnas årliga 14 rättspsykiatriska utbildningsdagar (RPdagarna) för all personal inom den rättspsykiatriska utredningsverksamheten. Dessa dagar ger verksamhetsområdet en möjlighet att samlat diskutera och skapa en samsyn i bl.a. kvalitetsarbetet. Behovet av fortsatt arbete med att öka enhetligheten i ärendehanteringen mellan undersökningsenheterna i verket kommer också att hanteras inom ramen för översynen av föreskrifter för RPU-verksamheten. Översynen betingas av dels ett behov att modernisera nuvarande föreskrifter, dels behovet av en anpassning till förväntad ny lagstiftning under 2014 angående tvångsmedelsanvändning inom den rättspsykiatriska utredningsverksamheten (se nedan avsnitt Tvångsmedel). Socialstyrelsens råd för vissa rättsliga, sociala och medicinska frågor (Rättsliga rådet 15 ) Rättsliga rådet avger utlåtande på begäran av en domstol eller myndighet gällande främst allmänmedicinska och rättsmedicinska samt rättspsykiatriska och psykiatriska frågor. Under 2013 har 15 rättspsykiatriska ärenden 16 prövats av Rättsliga rådet. Det är således få ärenden inom det rättspsykiatriska området som lämnats till Rättsliga 14 Under 2013 anordnades inga utbildningsdagar pga. det ansträngda ekonomiska läget inom RMV. 15 Se rådet. 16 Källa: Kopior av akter från Rättsliga rådet som inkommit till verkets centralarkiv. 17 (93)

18 rådet för utlåtande (ca tre procent). I ett fall av de ärenden som rådet prövat under 2013 gjorde rådet en annan bedömning av APS än vad RMV gjorde vid den rättspsykiatriska undersökningen. Det motsvarar 0,2 procent av RMV:s samtliga rättspsykiatriska ärenden. (Se tabell 9). Tabell 9. Rättsliga rådets yttranden över expedierade ärenden Yttranden Antal yttranden över RPU Andel yttranden över RPU (procent) varav antal annan bedömning av APS varav andel annan bedömning av APS (procent) 1,3 1,2 0,2 Källa: Kopior av akter från Rättsliga rådet som inkommit till RCA. Riskhantering - metodutveckling RMV:s nuvarande uppdrag med bäring på riskbedömning och riskhantering när det gäller återfall i brott rör dels frågeställningen om särskild utskrivningsprövning inom ramen för rättspsykiatrisk undersökning samt riskutlåtande i anslutning till lagen om omvandling av fängelse på livstid. Under 2013 har RMV fortsatt ett utvecklingsarbete beträffande metodik för riskskattning och riskhantering. En grundläggande utgångspunkt för detta arbete har varit att lägga stor vikt vid begreppet riskhantering och inte endast utgå från riskbedömning i en strikt prognostisk mening. Metoder som finns utvecklade för riskbedömning visar genomgående en likartad prognostisk kraft som inte ligger på en markant hög nivå, men bidrar till bedömningar som överträffar slumpen. Det prognostiska värdet för bedömning av risk kompliceras ytterligare av att det vanligen är frågan om att göra en bedömning i ett enskilt fall, vilket skiljer sig från att göra skattningar på gruppnivå. En riskbedömning i ett enskilt fall kan således inte till sin helhet bygga på skattningsdata på gruppnivå för att bedöma risk för återfall i allvarlig brottslighet i det aktuella enskilda fallet. Specifika omständigheter i det enskilda fallet påverkar utfallet av en riskbedömning. Mot den bakgrunden kan en utveckling skönjas vid utvecklingen av instrument för riskbedömning och riskhantering att en ökad vikt läggs vid just riskhanteringsaspekter i de nyutvecklade instrument som lanseras. Det innebär att behovskartläggningen av den enskilde individen ingår som ett centralt moment för att därigenom skapa en utvecklings- och riskprofil. Synsättet bidrar dels till en nyansering och precisering av risknivån i det enskilda fallet och dels till att ge individen (klienten) ett underlag för personlig utveckling och egna åtgärder för 18 (93)

19 att med eller utan stöd minska påverkbara riskfaktorers inverkan på risken för återfall i brott. Under 2013 har utvecklingsarbetet kommit att konsolideras genom att RMV ingått avtal med Multi Health Systems i Kanada om rätten att översätta, distribuera användarmanualer och bedriva utbildning för två riskhanteringsinstrument, LSI-R 17 och LS/CMI 18. Genom detta avtal kan RMV tillhandahålla certifierad utbildning och svenska översättningar av manualer till självkostnadspris för användare inom olika sektorer. Både LSI-R och LS/CMI är tämligen ingående beforskade metoder med en internationell bas, vilket är fördelaktigt och väsentligt även när användningen kommer i en svensk kontext. Riskbedömnings- och riskhanteringsverksamheten inom RMV måste vara föremål för samma kvalitetssäkring och uppföljning som övrig verksamhet som RMV bedriver. I syfte att bygga upp kunskapen om de två instrument som RMV hämtat från Kanada pågår utveckling av metoder för kontinuerlig uppföljning av de skattningar som görs med instrumenten. RMV har under 2013 påbörjat ett samarbete med Statens institutionsstyrelse inom detta område. Förutom en utveckling av datainsamlingen för användningen av de båda instrumenten kan användningen av dem kvalitetssäkras på ett bättre sätt genom en IT-stödd version. Kriminalvården har under 2013 använt ett av de aktuella instrumenten - LSI-R - dels inom ramen för ett pågående verksamhetsutvecklingsprojekt (STICS 19 ) inom frivården, dels vid Riksmottagningen i Kumla. Sammanlagt har ett 150-tal skattningar genomförts under Under april 2013 genomförde RMV en första användarutbildning för LS/CMI. I utbildningen deltog RMV-anställda, personal från den vårdande rättspsykiatrin, Kriminalvården och Statens institutionsstyrelse. Efter utbildningen har RMV och Statens institutionsstyrelse inlett ett närmare samarbete beträffande utbildning av användare och viss utveckling av en svensk version. 17 Level of Service Inventory, MHS Canada. 18 Level of Service, Case Management Inventory, HMS Canada. 19 Strategic Training Initiative in Community Supervision (STICS). 19 (93)

20 Åtgärder som har vidtagits för att säkerställa ett effektivt resursutnyttjande och en god kvalité i verksamheten Resultaten av genomförda kvalitetsuppföljningar Det är huvudsakligen fyra parametrar som inverkar på kapaciteten och effektiviteten i den rättspsykiatriska utredningsverksamheten. Antalet tillgängliga utredningsplatser vid undersökningsenheterna Tillgängliga personalresurser Flexibilitet och säkerhet i resursanvändningen Genomförandet och organiseringen av undersökningarna Antalet utredningsplatser Vid undersökningsenheten i Stockholm har antalet utredningsplatser i och med flytten till nya lokaler i december 2012 ökat från sjutton till tjugo. Vid enheten i Göteborg finns möjligheten att i de befintliga lokalerna i en framtid öka antalet platser från dagens tolv. Under 2013 har tillgången på antalet utredningsplatser för häktade undersökningsfall varit tillräcklig. Den genomsnittliga beläggningen av RMV:s tillgängliga undersökningsplatser vid undersökningsenheterna i Stockholm och i Göteborg har på årsbasis under 2013 uppgått till 55 procent och har inte nått sådana nivåer vid enskilda tillfällen under året som medfört att utredningsarbetet fördröjts på grund av platsbrist. Antalet disponibla utredningsplatser är således tillräckligt. Entreprenören i Umeå utför efter den 1 juli 2013 uteslutande 7- undersökningar samt RPU beträffande personer som befinner sig på fri fot. Personalresurser Som sagts inledningsvis så bedrivs den rättspsykiatriska utredningsverksamheten dygnet runt. Den är därigenom personalkrävande inte minst när det gäller vistelseavdelningen där de personer som ska undersökas befinner sig. 20 (93)

21 Förläggningen av arbetstiden för personalen som är verksam vid vistelseavdelningarna är ett viktigt instrument för att forma en väl fungerande verksamhet som tillgodoser kraven på effektivt resursutnyttjande, kontinuitet i verksamheten och arbetsmiljömässiga krav. Sedan december 2012 har arbetstidsförläggningen för vistelseavdelningens personal vid undersökningsenheten i Stockholm skett enligt principerna för periodplanerad arbetstid. Detta innebär att verksamhetskraven numera i högre grad styr personalbemanningen i varje givet läge samt att personalen ges möjlighet att påverka sin arbetstidsförläggning för en viss tidsperiod inom ramen för de angivna bemanningskraven. Förändringen ska nu utvärderas inför planeringen av en översyn av arbetstidens förläggande vid utredningsenheten i Göteborg. Det långsiktiga arbetet, som påbörjades under 2009, för att förbättra läkarbemanningen, har under 2013 fortsatt i enlighet med tioårsplanen RMV 2018 (se avsnittet Övrig återrapportering och redovisning). Flexibilitet och säkerhet i resursanvändningen I budgetpropositionen för 2013 pekar regeringen åter på vikten av att rättsväsendets aktörer lägger mer kraft på att försäkra sig om ett ändamålsenligt utnyttjande av de tilldelade resurserna 20. Organisation, arbetsmetoder och rutiner behöver ses över och i vissa fall anpassas och utvecklas efter nya förutsättningar. Kapacitetsbehoven i utredningsverksamheten fluktuerar över tid 21 och att exakt förutse och planera resursanvändningen vid givna tillfällen är inte möjligt. RMV ser det därför som angeläget att skapa och förstärka en flexibilitet i utredningsverksamheten som medger att förändringar i ärendeflödet kan hanteras på ett effektivt sätt utan att kvalitetskraven sänks. Ett led i en sådan strävan har varit att bygga upp en bas av externa utredare inom de utredarkategorier som finns inom RMV och som tillfälligtvis kan genomföra enstaka utredningar vid situationer med högt ärendeinflöde. Genom den nybyggnation som tagits i bruk av undersökningsenheten i Stockholm är vistelseavdelningens utformning där sådan att under perioder av lägre beläggning så kan lokalerna utnyttjas med en motsvarande lägre personalbemanning, vilket är en viktig faktor för ett effektivt utnyttjande av resurserna i en förhållandevis personalintensiv verksamhet. 20 Prop. 2012/13:1, UO 4, s Se not (93)

22 Säkerhetsarbetet vid undersökningsenheterna regleras till sin inriktning och form av Socialstyrelsens föreskrifter om säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning. RMV:s årliga säkerhetsdagar för omvårdnadspersonal vid utredningsenheterna har under 2013 av ekonomiska skäl inte kunnat genomföras, men detta har delvis kunnat kompenseras med lokalt genomförd säkerhetsrelaterad utbildning. Ur kvalitetssynpunkt är det också viktigt att säkerhetsfrågorna hålls levande i verksamheten. Ett mer långsiktigt arbete fullföljs för att generellt höja säkerhetsnivån vid RMV:s undersökningsenheter genom ett översynsarbete och utveckling av erfarenhetsutbyte inom RMV, men även gentemot näraliggande verksamheter. Nybyggnationen i Stockholm gav viktiga erfarenheter i säkerhetsarbetet. För att säkerställa att dessa kommer hela den rättspsykiatriska verksamheten till godo utsågs i slutet av 2012 en biträdande säkerhetssamordnare med särskilt ansvar för säkerhetsfrågorna inom den rättspsykiatriska verksamheten 22. Under 2013 har den biträdande säkerhetssamordnaren kunnat vara behjälplig i samband med projekteringen inför de byggnadsmässiga förändringarna vid Göteborgsenheten. Hot och våld I tabellerna 10 och 11 redovisas hot- och våldsincidenter under verksamhetsåret vid RMV:s undersökningsenheter i Stockholm och i Göteborg. Under 2013 har frekvensen av hot och våld i absoluta tal varit på samma nivå som under Merparten av hot- och våldshändelserna riktades mot personal (33 fall) och merparten har varit av verbal karaktär. Fem av incidenterna har rört samme intagne. Under budgetåret har en personal drabbats av våld från en intagen som medfört smärre skador (smärta under kortare tid). En ökad samordning av säkerhetsarbetet har kunnat åstadkommas genom att gemensamma skyddsinstruktioner utformats och att den biträdande säkerhetssamordnarfunktionen för specifikt den rättspsykiatriska utredningsverksamheten trädde i kraft i februari Om man tar antalet vistelsedygn i beaktande minskade incidenterna något sammantaget under 2013 i förhållande till föregående år. Risken för hot- och våldsincidenter finns alltid närvarande i en verksamhet av denna karaktär. Intagna kan agera verbalt eller fysiskt utifrån den situation de befinner sig i och dessutom lider de inte sällan av psykiatriska problem i viss grad. Det är därför väsentligt att så långt det går förebygga risken för allvarliga 22 Jfr dnr PA (93)

23 skador vid eller allvarlig utveckling i en uppkommen situation. Särskilt viktigt är utformningen av rutiner av olika slag för detta. De lokalmässiga förutsättningarna för att förebygga sådana händelser har förbättrats markant i och med överflyttningen av verksamheten till nya lokaler för undersökningsenheten i Stockholm. Under 2013 har ett verksgemensamt arbete om hanteringen av hot och våld i arbetet initierats och som beräknas avslutas i början av 2014 (se avsnittet Övrig återrapportering och redovisning). Tabell 10. Hot- och våldsincidenter på undersökningsenheterna i Stockholm och i Göteborg Hot och våld mot personal Stockholm * Göteborg Totalt Hot och våld mellan medintagna Stockholm Göteborg Totalt Hot och våld totalt Stockholm Göteborg Totalt * 5 händelser avser samma person Källa: Avdelningarnas incidentrapporter. Tabell 11. Hot- och våldsincidenter vid undersökningsenheterna i Stockholm och i Göteborg (antal per 1000 vistelsedygn 23 ) Hot och våld totalt Stockholm 4,8 5,4 8,5 Göteborg 4,2 8,4 4,2 Totalt - genomsnitt för båda avd 4,5 6,8 6,6 Källa: Avdelningarnas incidentrapporter vistelsedygn vid Stockholmsenheten, vistelsedygn vid Göteborgsenheten 23 (93)

24 Tvångsmedel Det är viktigt att beslut om att vidta tvångsåtgärder mot de intagna (häktade) är välgrundade, att de är väl dokumenterade och att själva åtgärden vidtas och genomförs på ett korrekt sätt. Beslut om avskiljning utgör en del av den förekommande tvångsmedelsanvändningen vid undersökningsenheterna. Tvång får som huvudregel 24 enbart användas mot de intagna av medicinska skäl och med stöd av psykiatrisk lagstiftning och inte utifrån enbart säkerhets- eller ordningsskäl. Tvångsmedelanvändningen inom den utredande rättspsykiatrin har i vissa delar varit oklar och i andra inte mött de behov som verksamheten kräver genom att häktade personer vistas vid undersökningsenheterna. Även personer som besöker undersökningsenheterna på egen hand för att genomgå rättspsykiatrisk undersökning kan ibland behöva genomgå en kontroll som den nuvarande lagstiftningen inte ger möjlighet till. Det har med tiden konstaterats att möjligheterna att upprätthålla en god ordning och hög säkerhet vid de särskilda rättspsykiatriska undersökningsenheterna vid RMV varit alltför begränsade. RMV har i olika sammanhang och former framfört kravet på förändringsbehov beträffande den lagstiftning som rör dessa frågor. Häktesutredningen gav i betänkandet Ny häkteslag (SOU 2006:17) förslag på hur frågan skulle kunna hanteras. Den statliga Psykiatrilagsutredningen (S 2008:09), som också hade regeringens uppdrag att se över regleringen av den psykiatriska tvångsvården, inklusive vissa frågor som rör RMV:s rättspsykiatriska utredningsverksamhet, avslutade sitt arbete i mars 2012 och överlämnade därefter till regeringen sitt betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17). RMV hade under utredningstiden en expert med i utredningen. De förslag som utredningen lämnade har remitterats och kommer att, om och när de genomförs, påverka RMV:s framtida uppdrag i hög grad såväl när det gäller verksamhetens inriktning som arbetssätt och omfattning. Vid årsskiftet 2013/2014 har frågan om en lagreglering av tvångsmedelsanvändningen inom den utredande rättspsykiatrin beretts vidare. Genomförs den föreslagna lagstiftningen tillgodoses verksamhetens behov av att kunna säkra 24 Tvångsåtgärd med stöd av häkteslagen (2010:611) och med hänvisning till lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård kräver inga medicinska skäl. 24 (93)

25 god ordning och säkerhet vid undersökningsenheterna inom RMV. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft under Det kan noteras att det vid undersökningsenheten i Stockholm vistades 50 intagna under verksamhetsåret som vårdades enligt 5 lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård. Motsvarande siffra för undersökningsenheten i Göteborg uppgick till 18 intagna. Omfattningen av avskiljningsbeslut beträffande intagna framgår av tabell 12 och 13. Incidensen av avskiljningar under 2013 ökade något i jämförelse med de två föregående verksamhetsåren. Under året har två bältesläggningar genomförts vid undersökningsenheten i Göteborg och i inget fall vid undersökningsenheten i Stockholm. Vid undersökningsenheten i Göteborg genomfördes en RPU av intagen som stannat kvar i häktet (häktesundersökning) i stället för att vara i RMV:s lokaler. Grunden för en sådan ordning var att man bedömde att de säkerhetsmässiga förutsättningarna för vistelse på RMV:s undersökningsavdelning i skalskyddshänseende inte varit tillfredsställande i detta enskilda fall. Häktesundersökningar är i normalfall ett något sämre alternativ till att undersökningarna genomförs på en undersökningsenhet eftersom utredningspersonalen då inte får samma möjligheter som vid avdelningen att observera den undersökte kontinuerligt under hela dygnet. 25 (93)

26 Tabell 12. Antal beslut om avskiljning vid undersökningsenheterna i Stockholm och i Göteborg. Intagna som vårdades enligt lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård Varaktighet (dygn) > 8 Incidens/1000 vistelsedygn Stockholm , , ,7 Göteborg , , ,1 Totalt antal , , ,7 Tabell 13. Antal beslut om avskiljning vid undersökningsenheterna i Stockholm och i Göteborg. Intagna som inte vårdades enligt lagen (1991:1129) om rättpsykiatrisk vård Incidens/1000 Varaktighet (dygn) > 8 vistelsedygn Stockholm , , ,6 Göteborg , , ,5 Totalt antal , , ,0 Källa: Undersökningsenheternas ärendesammanställning. 26 (93)

27 Kostnaden per prestation (ärende) för de olika prestationstyperna Tabell 14. Kostnad per prestation och prestationstyp (i kronor) Prestationstyp RPU häktad ) RPU fri fot intyg Källa: PsykBase samt Agresso. 1) De totala kostnaderna för RPU-häktad ökade med cirka 10 procent under 2013 men samtidigt ökade antalet ärenden med 22 procent varför kostnaden per ärende minskade jämfört med året innan. Resultatet för hela verksamhetsområdet rättspsykiatri Måluppfyllelsen bedöms som mycket god. 27 (93)

28 Rättsmedicin Mål för verksamhetsområdet Rättsmedicin Verksamheten ska svara mot uppdragsgivarnas behov så att de möjligheter som det forensiska utredningsstödet ger kan tillvaratas av de brottsbekämpande myndigheterna. Återrapportering Rättsmedicinalverket ska redovisa och analysera verksamhetens resultat i förhållande till de uppgifter som framgår av förordningen (2007:976) med instruktion för Rättsmedicinalverket samt annan författning. Redovisningen ska göras utifrån myndighetens verksamhetsområden (rättspsykiatri, rättsmedicin, rättskemi och rättsgenetik). Rättsmedicinalverkets uppgifter inom rättsmedicin Av förordningen (2007:976) med instruktion för Rättsmedicinalverket framgår att myndigheten särskilt ska svara för rättsmedicinska obduktioner och andra rättsmedicinska undersökningar, verksamhet med utfärdande av sådana intyg som avses i lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott, rättsmedicinsk medverkan i övrigt på begäran av domstol, länsstyrelse, allmän åklagare eller polismyndighet, information inom sitt ansvarsområde till andra myndigheter och enskilda, internationellt samarbete inom sitt ansvarsområde, utvecklingsarbete och stöd åt forskning av betydelse för verksamheten. Rättsmedicinalverket (RMV) får också inom sitt ansvarsområde utföra uppdrag om verksamheten i övrigt medger det. RMV bedriver, i anslutning till den rättsmedicinska verksamheten, också rättsodontologisk verksamhet, i första hand i form av identifiering av döda personer genom analys av tänder. Rättsodontologen utför även registreringar och sökningar i det register som verket för över försvunna personer i landet. Vidare åldersbedömer rättsodontologen personer på uppdrag av Polisen och skriver rättsintyg när det gäller odontologiska traumafall. I rutinarbetet ingår 28 (93)

29 också hjälp åt Interpol med identifiering av okända avlidna utomlands samt saknade utlänningar i Sverige. Redovisning och analys av resultatet Allmänt Den rättsmedicinska verksamheten bedrivs vid de rättsmedicinska avdelningarna i Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Där arbetar ett hundratal fast anställda som läkare med specialistkompetens i rättsmedicin (rättsläkare), läkare som genomför sin specialiseringsutbildning i rättsmedicin (ST-läkare), rättsmedicinska assistenter, rättsmedicinska utredare, biomedicinska analytiker och administratörer. Nattetid och helger finns alltid en läkare i beredskap på varje avdelning. Avdelningarnas upptagningsområden bygger på länsindelningen. RMV har sedan länge haft kontrakterade läkare för att skriva läkarintyg enligt lagen (2005:225) om rättsintyg i anledning av brott (rättsintyg). En ökad läkarbemanning har möjliggjort att en allt större andel av intygen kan utfärdas av inom RMV anställda läkare. Inför 2014 har RMV kontrakterat arton externa läkare på lika många platser i landet. Under 2013 var ett fyrtiotal läkare kontrakterade på ett tjugofemtal platser i landet. Det långsiktiga arbetet, som påbörjades under 2009 för att förbättra läkarbemanningen, har under 2013 fortsatt i enlighet med tioårsplanen RMV 2018 (se avsnittet Övrig återrapportering och redovisning). RMV:s rättsodontologiska verksamhet består av en heltidsanställd rättsodontolog med placering på den rättsmedicinska avdelningen i Stockholm. Vidare finns det inom RMV två rättsläkare som tillika är utbildade tandläkare och som utför de rättsodontologiska identifieringarna vid avdelningarna i Linköping och Lund. Två kontrakterade tandläkare (identifieringskunniga tandläkare) utför identifieringar vid avdelningarna i Göteborg och Umeå. Under 2012 färdigställdes byggnationen av nya lokaler för avdelningen i Göteborg och inflyttning ägde rum i januari Ärendeutvecklingen Allmänt Det totala antalet expedierade utlåtanden efter rättsmedicinska undersökningar (obduktioner och likbesiktningar) i landet har under många år varit strax över 29 (93)

30 5 000 per år (se tabell 15). Jämfört med 2012 är det totala antalet expedierade sådana ärenden 2013 ungefär detsamma. Med rättsmedicinsk undersökning avses enligt 12 lagen (1995:832) om obduktion m.m. (obduktionslagen) rättsmedicinsk obduktion eller rättsmedicinsk likbesiktning. Med obduktion avses enligt 4 obduktionslagen att kroppen efter en avliden öppnas och undersöks invändigt. En rättsmedicinsk obduktion ska också innefatta en yttre undersökning av kroppen. Med rättsmedicinsk likbesiktning avses enligt 4 obduktionslagen en yttre undersökning av kroppen efter en avliden. Undersökningen kan innefatta blodprovstagning och andra mindre ingrepp. Inom ramen för en rättsmedicinsk undersökning tas också blod eller andra kroppsvätskor till vara för analys och för dessa analyser vänder sig rättsläkarna till RMV:s avdelning för rättsgenetik och rättskemi i Linköping (se vidare avsnitten om Rättskemi och Rättsgenetik). Vidare kan röntgenundersökning eller neuropatologisk undersökning användas inom ramen för den rättsmedicinska undersökningen. En rättsmedicinsk undersökning av en avliden får enligt obduktionslagen göras om undersökningen kan antas vara av betydelse för utredningen av ett dödsfall som inträffat under sådana omständigheter att det inte skäligen kan bortses från möjligheten att dödsfallet har samband med ett brott, eller det kan misstänkas ha förekommit fel eller försummelse inom hälsooch sjukvården. En rättsmedicinsk undersökning får också göras om ett dödsfall kan antas ha orsakats av yttre påverkan och undersökningen behövs för att fastställa dödsorsaken, eller vinna upplysningar av särskild vikt för miljöskydd, arbetarskydd, trafiksäkerhet eller annat liknande intresse. En rättsmedicinsk undersökning får också göras om det behövs för att fastställa en avlidens identitet. Antalet identifieringsundersökningar genom rättsodontologisk såväl som DNAundersökning har under 2013 återgått till 2011 års nivå. Ökningen under 2012 hade sin orsak i ett ökat antal ärenden med anledning av flygolyckan vid Kebnekaise i maj 2012 efter vilken RMV fick Polisens uppdrag att genomföra identifieringar av kvarlevorna efter en flygplansbesättning (se tabell 15). Rättsläkare utfärdar också s.k. rättsintyg enligt lagen om rättsintyg i anledning av brott och dessa är baserade på antingen kroppsundersökningar som RMV:s anställda läkare gör av personer som överlevt allvarliga vålds- eller sexualbrott eller personer som är misstänkta gärningsmän eller på journalanteckningar från läkarundersökningar som andra än av RMV anställda läkare gjort. Samtliga skador dokumenteras och bedöms. Som framgår av tabell 16, har antalet expedierade rättsintyg totalt sett minskat med ca tolv procent från 2012 och med fjorton procent sedan (93)

Årsredovisning 2014. ÅRSREDOVISNING 2015-02-19 dnr X15-90031 1 (93)

Årsredovisning 2014. ÅRSREDOVISNING 2015-02-19 dnr X15-90031 1 (93) Box 206, 101 24 Stockholm Vasagatan 52, 3 tr Telefon växel 08-441 76 00 Fax: 08-24 05 30 E-post: rmv@rmv.se www.rmv.se ÅRSREDOVISNING Årsredovisning 2014 1 (93) 2 (93) Innehållsförteckning Generaldirektören

Läs mer

Årsredovisning 2011. RÄTTSMEDICINALVERKET www.rmv.se

Årsredovisning 2011. RÄTTSMEDICINALVERKET www.rmv.se Årsredovisning 2011 RÄTTSMEDICINALVERKET www.rmv.se ÅRSREDOVISNING 2011 Rättsmedicinalverket Box 206, Vasagatan 52, 3 tr 111 20 STOCKHOLM Tel: 08-441 76 00 E-post: rmv@rmv.se Internet: www.rmv.se Grafisk

Läs mer

Årsredovisning ÅRSREDOVISNING Dnr X (93)

Årsredovisning ÅRSREDOVISNING Dnr X (93) Box 206, 101 24 Stockholm Vasagatan 52, 3 tr Telefon växel 08-441 76 00 Fax: 08-24 05 30 E-post: rmv@rmv.se www.rmv.se ÅRSREDOVISNING Årsredovisning 2012 1 (93) 2 (93) Innehållsförteckning Generaldirektören

Läs mer

Rättsmedicinalverket Årsredovisning 2010 dnr X11-90010 2011-02-22 1 (60)

Rättsmedicinalverket Årsredovisning 2010 dnr X11-90010 2011-02-22 1 (60) 2011-02-22 1 (60) 2011-02-22 2 (60) Innehåll Generaldirektören har ordet 3 Resultatredovisning 5 Rättspsykiatri 5 Rättsmedicin 18 Rättskemi 27 Rättsgenetik 32 Övrig återrapportering och redovisning 36

Läs mer

Årsredovisning RÄTTSMEDICINALVERKET

Årsredovisning RÄTTSMEDICINALVERKET Årsredovisning 2015 RÄTTSMEDICINALVERKET www.rmv.se ÅRSREDOVISNING 2015 Rättsmedicinalverket Box 206, 101 24 Stockholm Besök: Klarabergsviadukten 90, hus D Tel: 010-483 41 00 E-post: rmv@rmv.se Internet:

Läs mer

ÅRSREDOVISNING 2009 Rättsmedicinalverket Vasagatan 52, 1 tr 111 20 STOCKHOLM Tel: 08-441 76 00 E-post: rmv@rmv.se Internet: www.rmv.

ÅRSREDOVISNING 2009 Rättsmedicinalverket Vasagatan 52, 1 tr 111 20 STOCKHOLM Tel: 08-441 76 00 E-post: rmv@rmv.se Internet: www.rmv. Rättsmedicinalverket Rättsmedicin Rättsp sy kiatri Rättskemi Rättsgenetik ÅRSREDOVISNING Rättsmedicinalverket Vasagatan 52, 1 tr 111 20 STOCKHOLM Tel: 08-441 76 00 E-post: rmv@rmv.se Internet: www.rmv.se

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2015-12-31 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Rättsmedicinalverkets

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Riskutredning inför prövning av omvandling av fängelse på livstid

Socialstyrelsens författningssamling. Riskutredning inför prövning av omvandling av fängelse på livstid SOSFS 2006:16 (M) och allmänna råd Riskutredning inför prövning av omvandling av fängelse på livstid Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

2 Ordningen för utfärdande av rättsintyg

2 Ordningen för utfärdande av rättsintyg 2 Ordningen för utfärdande av rättsintyg Den 1 januari 2006 infördes en ny ordning för utfärdande av rättsintyg. Syftet var att höja kvaliteten på rättsintygen. Grunden för den nya ordningen är lagen (2005:225)

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Psykiatrilagsutredning en Ny svensk lagstiftning om psykiatrisk tvångsvård m.m.

Psykiatrilagsutredning en Ny svensk lagstiftning om psykiatrisk tvångsvård m.m. Psykiatrilagsutredning en Ny svensk lagstiftning om psykiatrisk tvångsvård m.m. Trondheim den 14 november 2013 Betänkandet (SOU 2012:17) Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd

Läs mer

En expertmyndighet inom rättsväsendet

En expertmyndighet inom rättsväsendet En expertmyndighet inom rättsväsendet 1 Rättsmedicinalverket Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom svenskt rättsväsende. Hos oss finns specialister som rättsläkare, rättspsykiater, kemister och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-26 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård; SFS 2000:354 Utkom från trycket den 7 juni 2000 utfärdad den 25 maj 2000. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Fortsatta beslut om tvångsvård av en patient som dömts. men som varit avviken sedan mycket lång tid, har inte ansetts proportionerliga.

Fortsatta beslut om tvångsvård av en patient som dömts. men som varit avviken sedan mycket lång tid, har inte ansetts proportionerliga. HFD 2016 ref. 44 Fortsatta beslut om tvångsvård av en patient som dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning men som varit avviken sedan mycket lång tid, har inte ansetts proportionerliga.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i brottsbalken; SFS 2006:891 Utkom från trycket den 26 juni 2006 utfärdad den 8 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om brottsbalken 2 dels

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1972:260) om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2000:460 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 31 maj 2000.

Läs mer

Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer, version 2010-09-06. Delmål 1 Metoder för lärande Uppföljning Rekommendationer

Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer, version 2010-09-06. Delmål 1 Metoder för lärande Uppföljning Rekommendationer Målbeskrivningen i Rättspsykiatri Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer, version 2010-09-06 Delmål Medicinsk kompetens Delmål 1 Metoder för lärande Uppföljning Rekommendationer Att behärska

Läs mer

Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen

Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen Ricky Ansell, Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Linköping Elena Severin, Åklagarmyndigheten utvecklingsavdelning. Göteborg Mariella Öberg, Nationellt

Läs mer

Rättsmedicinalverket Årsredovisning 2008

Rättsmedicinalverket Årsredovisning 2008 Rättsmedicin ättsgenetik Rättspsykiatri R Rättskemi ÅRSREDOVISNING Vasagatan 52, 1 tr 111 20 STOCKHOLM Tel: 08-441 76 00 E-post: rmv@rmv.se Internet: www.rmv.se Grafisk formgivning: Forma Viva, Linköping

Läs mer

Transporter av frihetsberövade. - Nya regler från 1 april

Transporter av frihetsberövade. - Nya regler från 1 april 1(7) Datum Vårt diarienummer Transporter av frihetsberövade - Nya regler från 1 april 2(7) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Nya bestämmelser... 3 2.1 Genomgång av berörda lagar... 3 2.1.1 LVM vård av missbrukare...

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Yttrande över betänkandet Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd

Yttrande över betänkandet Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd Datum 2012-11-12 Socialdepartementet Yttrande över betänkandet Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd Region Halland har beretts tillfälle att yttra sig över betänkandet Psykiatrin

Läs mer

Regeringens beslut. Bakgrund. Regeringsbeslut I: Ju2017/06712/DOM (delvis) Ju2017/08090/DOM

Regeringens beslut. Bakgrund. Regeringsbeslut I: Ju2017/06712/DOM (delvis) Ju2017/08090/DOM Regeringsbeslut I:11 2017-10-19 Ju2017/06712/DOM (delvis) Ju2017/08090/DOM Justitiedepartementet Polismyndigheten Åklagarmyndigheten Rättsmedicinalverket Kriminalvården Domstolsverket Attunda tingsrätt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 februari 2017 KLAGANDE Östergötlands läns landsting 581 91 Linköping MOTPART Migrationsverket 601 70 Norrköping ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Meddelandeblad. Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården. Tillämpningsområde

Meddelandeblad. Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården. Tillämpningsområde Meddelandeblad Mottagare: Regioner, kommuner, privata vårdgivare och statliga myndigheter Nr 2/2019 Mars 2019 Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården Socialstyrelsen har i november

Läs mer

Påföljd för psykiskt störda lagöverträdare. Grupp 4 Andreas Briselius, Johan Larsson, Moa Larsson och Sanna Nilsson

Påföljd för psykiskt störda lagöverträdare. Grupp 4 Andreas Briselius, Johan Larsson, Moa Larsson och Sanna Nilsson Påföljd för psykiskt störda lagöverträdare Grupp 4 Andreas Briselius, Johan Larsson, Moa Larsson och Sanna Nilsson Metod, syfte, frågeställning Metod Rättsdogmatisk metod Praktiskt perspektiv Fiktiv person,

Läs mer

Bilaga 22:3 till kommunstyrelsens protokoll den 29 november 2006, 9

Bilaga 22:3 till kommunstyrelsens protokoll den 29 november 2006, 9 Bilaga 22:3 till kommunstyrelsens protokoll den 29 november 2006, 9 PM 2006 RVII (Dnr 329-3057/2006) Forensiska institutet Ny myndighet för kriminalteknik, rättsmedicin och rättspsykiatri (SOU 2006:63)

Läs mer

TRANSPORTER AV FRIHETSBERÖVADE. -Nya regler från 1 april

TRANSPORTER AV FRIHETSBERÖVADE. -Nya regler från 1 april TRANSPORTER AV FRIHETSBERÖVADE -Nya regler från 1 april Innehåll Transporter av Frihetsberövade... 1 1. Versionshantering... 3 2. Inledning... 3 3. Nya bestämmelser... 3 3.1 Genomgång av berörda lagar...3

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om internationellt samarbete; Konsoliderad version senast ändrad genom ÅFS 2016:6 ÅFS 2007:12 Konsoliderad version Åklagarmyndigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i brottsbalken; SFS 2016:491 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 förskrivs i fråga om brottsbalken 2 dels att

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsäganden (Ds 2013:30)

Remissyttrande över promemorian Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsäganden (Ds 2013:30) YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsäganden (Ds 2013:30) Ert

Läs mer

7 Rättsintygets utformning och innehåll

7 Rättsintygets utformning och innehåll 7 Rättsintygets utformning och innehåll Administrativa uppgifter Vissa administrativa uppgifter skall alltid redovisas: datum och tidpunkt för undersökningen uppdragsgivande myndighet denna myndighets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om erkännande och verkställighet av frihetsberövande påföljder inom Europeiska unionen; SFS 2015:109 Utkom från trycket den 10 mars 2015 utfärdad den 26 februari 2015.

Läs mer

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111

Barn som misstänks för brott Svar på remiss av SOU 2008:111 -- SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADS- FÖRVALTNINGEN AVD FÖR STADSÖVERGRI PANDE SOCIALA FRÅGOR TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (6) 2009-02-18 Handläggare: Pia Modin Telefon: 08-508 25618 Till Socialtjänst-

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:9 (M) Föreskrifter Säkerhet vid sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning Socialstyrelsens författningssamling

Läs mer

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Ett utbildningsmaterial för personal inom rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården Innehåll Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna

Läs mer

Psykiatrilagsutredningen

Psykiatrilagsutredningen Malmö den 17 oktober 2012 Betänkandet (SOU 2012:17) Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd Lämnades till ansvarig minister den 3 april 2012 Innebär ikraftträdande tidigast den

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 17 november 2010 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Peter Olsson Advokatfirman Peter Olsson AB Box 53116 400 15 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vissa åtgärder i hälso- och sjukvården vid dödsfall;

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vissa åtgärder i hälso- och sjukvården vid dödsfall; Socialstyrelsens författningssamling Ansvarig utgivare: Tf. chefsjurist Pär Ödman SOSFS 20XX:XX (M) Utkom från trycket den dag månad år Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om vissa åtgärder

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen SFS nr: 2003:69 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS Rubrik: Förordning (2003:69) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen Utfärdad: 2003-02-27 Ändring införd: t.o.m. SFS 2013:450

Läs mer

Uppgift till Polismyndigheten om dom eller beslut samt om laga kraft lämnas enligt nedanstående bestämmelser, jfr 8 i bilaga 4.

Uppgift till Polismyndigheten om dom eller beslut samt om laga kraft lämnas enligt nedanstående bestämmelser, jfr 8 i bilaga 4. 1 RI-UPPGIFT A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFT OM DOM OCH SLUTLIGT BESLUT I HOVRÄTT Hovrätt ska lämna Polismyndigheten uppgift om dom och slutligt beslut i brottmål; se 5 förordningen (1970:517) om rättsväsendets

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om internationellt samarbete; ÅFS 2007:12 Konsoliderad version Konsoliderad version senast ändrad genom ÅFS 2018:4 Åklagarmyndigheten

Läs mer

Rättsmedicinalverket Årsredovisning 2007

Rättsmedicinalverket Årsredovisning 2007 Rättsmedicinalverket Rättsmedicin Rättspykiatri Rättskemi Rättsgenetik Innehåll 5 Generaldirektören har ordet Rättsmedicinalverket 8 Resultatredovisning 8 Verksamhetsstyrning 9 Rättspsykiatri 18 Rättsmedicin

Läs mer

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna Allmän SiS-rapport 2002:5 Sluten ungdomsvård år Redovisning och analys av domarna Av Anette Schierbeck ISSN 1404-2584 LSU 2002-06-25 Dnr 101-602-02 Juridikstaben Anette Schierbeck Sluten ungdomsvård Som

Läs mer

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-01-22 Handläggare: Roger Adolfsson Telefon: 08-508 33 898 Till Utbildningsnämnden 2009-02-12 Betänkandet Barn som misstänks

Läs mer

Riktlinjer för rättsintyg i Jämtlands läns landsting (Läkarundersökning och dokumentation) Version: 1

Riktlinjer för rättsintyg i Jämtlands läns landsting (Läkarundersökning och dokumentation) Version: 1 (Läkarundersökning och dokumentation) Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektör Karin Strandberg-Nöjd 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2009-05-07 Nyutgåva Karin Strandberg-

Läs mer

Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar, och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar, och samhällsskydd (SOU 2012:17) YTTRANDE 1(4) Socialdepartementet Psykiatrin och lagen - tvångsvård, straffansvar, och samhällsskydd (SOU 2012:17) Sammanfattning Utredningen föreslår omvälvande förändringar vars konsekvenser är mycket

Läs mer

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Lag (2002:329) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen

Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS. Rubrik: Lag (2002:329) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen SFS nr: 2002:329 Departement/ myndighet: Justitiedepartementet BIRS Rubrik: Lag (2002:329) om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen Utfärdad: 2002-05-08 Ändring införd: t.o.m. SFS 2012:582 Allmänna

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Transporter av frihetsberövade

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Transporter av frihetsberövade 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-11-01 Närvarande: F.d. justitieråden Gustaf Sandström och Lena Moore samt justitierådet Ingemar Persson. Transporter av frihetsberövade Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Direktiv för tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Direktiv för tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Version: 1. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Version: 1 Beslutsinstans: Regionstyrelsen 2(9) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av 1. Nyutgåva Regionstyrelsen 2016-05-25, 132 3(9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...4 2 BERÖRDA ENHETER...4

Läs mer

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen

Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2014-03-27 Dnr 14-2013 Granskning av underrättelser om beslut om inhämtning av uppgifter enligt inhämtningslagen 1 SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Häktesförordning; utfärdad den 22 december 2010. SFS 2010:2011 Utkom från trycket den 30 december 2010 Regeringen föreskriver följande. Förordningens innehåll och tillämpningsområde

Läs mer

Målbeskrivningen i Rättspsykiatri, Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer version

Målbeskrivningen i Rättspsykiatri, Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer version Målbeskrivningen i Rättspsykiatri, Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer version 2012-08-20 Medicinsk kompetens Delmål 1 Metoder för lärande Uppföljning Rekommendationer Att behärska genomförandet

Läs mer

MEDIAS RAPPORTERING OM RÄTTSPSYKIATRI

MEDIAS RAPPORTERING OM RÄTTSPSYKIATRI MEDIAS RAPPORTERING OM RÄTTSPSYKIATRI David Lerdell 27 november 2012 2/23 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Om begreppet "rättspsykiatrisk undersökning"... 3 Begreppet personutredning i brottmål ( 7-undersökning)...

Läs mer

Rekommendationer av Svenska Rättspsykiatriska Föreningen

Rekommendationer av Svenska Rättspsykiatriska Föreningen Målbeskrivning Rättspsykiatri Rekommendationer av Svenska Rättspsykiatriska Föreningen Rekommendationerna är inklippta i fetstil i Socialstyrelsens text. Kompetensbeskrivning Specialiteten rättspsykiatri

Läs mer

Remiss av Nya påföljder (SOU 2012:34)

Remiss av Nya påföljder (SOU 2012:34) SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-09-27 Handläggare: Carola Östling Telefon: 08-508 15 055 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2012-10-25

Läs mer

Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården. Lars Hedengran (Socialdepartementet)

Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården. Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremiss Ny vårdform inom den psykiatriska tvångsvården Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 17 januari 2008 Göran Hägglund Lars Hedengran (Socialdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

LAG OCH RÄTT. Brott och straff

LAG OCH RÄTT. Brott och straff LAG OCH RÄTT Brott och straff Olika typer av straff = påföljd En stor del av innehållet i denna powerpoint är hämtat från Brottsrummet.se En person som döms för ett brott får också ett straff, eller en

Läs mer

Uppgift till Rikspolisstyrelsen om dom eller beslut samt om laga kraft lämnas enligt nedanstående bestämmelser, jfr 8 i bilaga 4.

Uppgift till Rikspolisstyrelsen om dom eller beslut samt om laga kraft lämnas enligt nedanstående bestämmelser, jfr 8 i bilaga 4. 1 RI-UPPGIFT A ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 UPPGIFT OM DOM OCH SLUTLIGT BESLUT I HOVRÄTT Hovrätt skall lämna Rikspolisstyrelsen uppgift om dom och slutligt beslut i brottmål; se 5 förordningen (1970:517) om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om etikprövning av forskning som avser människor; SFS 2003:460 Utkom från trycket den 27 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-09-27 R 62-2013 1 (5) Cecilia Renfors Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remiss av Polisorganisationskommitténs betänkande Tillsyn

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-30 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Utredningar avseende barn som har

Läs mer

Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5

Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5 1(5) Datum Vårt diarienummer 2015-03-16 2015-3329 Justitiedepartementet Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5 Kriminalvården är i huvudsak positiv till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård; SFS 2008:416 Utkom från trycket den 11 juni 2008 Omtryck utfärdad den 29 maj 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111)

Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn inom psykiatrisk tvångsvård (SOU 2017:111) Remissvar 1 (5) Datum Vår beteckning 2018-04-23 SBU2018/53 Regeringskansliet Socialdepartementet Er beteckning S2018/00232/FS Remissvar avseende För barnets bästa? Utredningen om tvångsåtgärder mot barn

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT egp inspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3485/20141(7) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.gerleczgivo.se Nyköpings kommun Socialnämnden 611 83 Nyköping Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Yttrande över Justitiedepartementets promemoria Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare, S 2007:5

Yttrande över Justitiedepartementets promemoria Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare, S 2007:5 2007-05-07 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Justitiedepartementets promemoria Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare, S 2007:5 Förslagen i promemorian Utredningen har haft i uppdrag

Läs mer

Målbeskrivningen i Rättspsykiatri, Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer version

Målbeskrivningen i Rättspsykiatri, Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer version Målbeskrivningen i Rättspsykiatri, Svenska Rättspsykiatriska Föreningens rekommendationer version 2012-08-20 Medicinsk kompetens Delmål 1 Metoder för lärande Uppföljning Rekommendationer Att behärska genomförandet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 14 mars 2005 Ö 2472-04 KLAGANDE 1. EVP 2. JS MOTPART Domstolsverket, 551 81 JÖNKÖPING SAKEN Ersättning till offentlig försvarare ÖVERKLAGAT

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om verkställighet av frivårdspåföljder; SFS 1998:642 Utkom från trycket den 24 juni 1998 utfärdad den 11 juni 1998. Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Villkorlig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1988:688) om besökförbud; SFS 2011:487 Utkom från trycket den 24 maj 2011 utfärdad den 12 maj 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om lagen

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om ledning av förundersökning i brottmål som även kan ledas av Tullverket; ÅFS 2013:3 Konsoliderad version Konsoliderad

Läs mer

Psykiatrisk tvångsvård

Psykiatrisk tvångsvård Psykiatrisk tvångsvård Margareta Lagerkvist Överläkare Rättspsykiatriska vårdkedjan Sahlgrenska Universitetssjukhuset margareta.lagerkvist@vgregion.se LPT Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5april 2007 B 788-07 KLAGANDE KS Ombud och offentlig försvarare: Advokat CS MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Rån m.m.

Läs mer

Denna tentamen innehåller 10 frågor. Maxpoäng är 30 och gränsen för godkänt går vid 24.

Denna tentamen innehåller 10 frågor. Maxpoäng är 30 och gränsen för godkänt går vid 24. KOD: Kurskod: PM1613 Kursnamn: Etik och Juridik Provmoment: Juridik, Omtentamen Ansvarig lärare: Jesper Lundgren Tentamensdatum: 4 juni, 2014 Tillåtna hjälpmedel: Inga Denna tentamen innehåller 10 frågor.

Läs mer

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser

Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser 2009-03-18 Länsstyrelsen i Stockholms län Sociala enheten Box 22067 104 22 Stockholm Ansökan om utvecklingsbidrag för tidiga insatser Projekt: Barncentrum nordost I samverkan mellan kommunerna Täby, Vallentuna,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i brottsbalken Utfärdad den 5 juni 2019 Publicerad den 18 juni 2019 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om brottsbalken dels att 26 kap. 24 ska upphöra

Läs mer

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111)

Remissvar om betänkandet Barn som misstänks för brott (SOU 2008:111) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALNING AVDELNINGEN FÖR INDI VID- OCH FAMILJEOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 006-20/2009 SID 1 (5) 2009-01-28 Handläggare: Barbro Stenvall Telefon: 50803134 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Rättsintyg En ny lag

Rättsintyg En ny lag Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2005 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapport nr. 190 Rättsintyg En ny lag Rättsintyg En ny lag 05-09-06 Sammanfattning I den här rapporten har vi som författare

Läs mer

Kommittédirektiv. Stärkt integritet i Rättsmedicinalverkets verksamhet. Dir. 2016:75. Beslut vid regeringssammanträde den 1 september 2016

Kommittédirektiv. Stärkt integritet i Rättsmedicinalverkets verksamhet. Dir. 2016:75. Beslut vid regeringssammanträde den 1 september 2016 Kommittédirektiv Stärkt integritet i Rättsmedicinalverkets verksamhet Dir. 2016:75 Beslut vid regeringssammanträde den 1 september 2016 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur regelverket för

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om erkännande och verkställighet inom Europeiska unionen av frysningsbeslut; SFS 2005:500 Utkom från trycket den 17 juni 2005 utfärdad den 9 juni 2005. Enligt riksdagens

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5. Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till 2014 års sexualbrottskommitté (Ju 2014:21) Dir. 2015:5 Beslut vid regeringssammanträde den 29 januari 2015 Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget Regeringen

Läs mer

Allmänt om rättspsykiatrisk undersökning

Allmänt om rättspsykiatrisk undersökning Allmänt om rättspsykiatrisk undersökning För att en rättspsykiatrisk undersökning över huvud taget skall bli aktuell, måste den som skall undersökas vara misstänkt eller åtalad för brott, och det måste

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om samarbete med Internationella brottmålsdomstolen; SFS 2002:329 Utkom från trycket den 4 juni 2002 utfärdad den 8 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om internationellt samarbete; ÅFS 2007:12 Utkom från trycket den 15 juni 2007 beslutade den 15 juni 2007. Åklagarmyndigheten föreskriver

Läs mer

SOSFS 2008:18 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2008:18 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:18 (M) Föreskrifter och allmänna råd Psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande.

Föredragande borgarrådet Anna König Jerlmyr anför följande. PM 2013:160 RVII (Dnr 001-1132/2013) Skyndsamhetskrav och tidsfrister i ärenden med unga misstänkta och unga målsägande (Ds 2013:30) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 3 oktober 2013 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Den bärande idén för den Rättspsykiatriska vården i Västra Götaland. Vård och rehabilitering Ett liv utan återfall i brott. Frances Hagelbäck Hansson

Den bärande idén för den Rättspsykiatriska vården i Västra Götaland. Vård och rehabilitering Ett liv utan återfall i brott. Frances Hagelbäck Hansson Den bärande idén för den Rättspsykiatriska vården i Västra Götaland Vård och rehabilitering Ett liv utan återfall i brott Frances Hagelbäck Hansson Bakgrund 1998 2004 omfattande utredning om rättspsykiatri

Läs mer

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT Information till patienter Psykiatrin Södra Innehållsförteckning Allmänt Allmänt...3 Förutsättningar för intagning enligt LPT...4 Hur länge kan man vårdas under tvång?...6

Läs mer

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten

Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten Regeringsbeslut I:10 Justitiedepartementet 2013-12-19 Ju2013/8598/Å Ju2013/5736/Å Ju2013/8610/KRIM (delvis) Ekobrottsmyndigheten Box 22098 104 22 Stockholm Regleringsbrev för budgetåret 2014 avseende Ekobrottsmyndigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om kriminalvårdens behandling av personuppgifter inom brottsdatalagens område Publicerad den 27 november 2018 Utfärdad den 22 november 2018 Regeringen föreskriver

Läs mer

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17)

För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) REMISSVAR 1(5) Datum Diarienummer 2015-06-22 2015-60 Socialdepartementet 103 33 Stockholm För kvalitet Med gemensamt ansvar (SOU 2015:17) (S2015/1590/SF) Sammanfattning Det är positivt att frågan om hur

Läs mer

Rutin m m i samband med transport av avlidna

Rutin m m i samband med transport av avlidna Rutin m m i samband med transport av avlidna Bakgrund Bakgrund till denna rutin är cirkulär 2005:52 från Sveriges Kommuner och Landsting Underlag för rutiner kring omhändertagande av avlidna. I hälso-

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, Stockholm Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2015-11-18 Dnr 84-2015 Användning av kvalificerade skyddsidentiteter vid Säkerhetspolisen 1. SAMMANFATTNING Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har

Läs mer

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52)

Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2016-12-01 Dnr 391-16 Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) Inledning

Läs mer

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören

Riktlinjer för verksamhetschef samt medicinska ledningsuppdrag. Version: 1. Ansvarig: Landstingsdirektören medicinska ledningsuppdrag Version: 1 Ansvarig: Landstingsdirektören 2(8) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2011-10-18 Nyutgåva Landstingsdirektören 2011-10-18 3(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703

Postadress Telefon E-post Organisationsnummer Box 22523, 104 22 Stockholm 08-617 98 00 sakint@sakint.se 202100-5703 Uttalande SÄKERHETS- OCH INTEGRITETSSKYDDSNÄMNDEN 2012-03-28 Dnr 114-2011 Försvararsamtal BAKGRUND Enligt lagen (2007:980) om tillsyn över viss brottsbekämpande verksamhet (tillsynslagen) har Säkerhets-

Läs mer

LÄS 1. Åtta sidor om sekretess (Socialstyrelsen) EE316B4AD438/10638/

LÄS 1. Åtta sidor om sekretess (Socialstyrelsen)  EE316B4AD438/10638/ LÄS 1. Åtta sidor om sekretess (Socialstyrelsen) http://www.socialstyrelsen.se/nr/rdonlyres/eea81f8a-e973-4612-9b4d- EE316B4AD438/10638/20021147.pdf 2. Utdrag ur sekretesslagen (1980:100) 7 kap. Sekretess

Läs mer