Samrådsredogörelse. Regional transportplan för Kalmar län åren

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsredogörelse. Regional transportplan för Kalmar län åren"

Transkript

1 Samrådsredogörelse Regional transportplan för Kalmar län åren Remissinstansens synpunkter Hultsfred, Högsby, Vimmerby, Kinda kommuner För att minska antalet arbetsmarknadsregioner från 5 till 2 i regionen krävs mycket stora satsningar på infrastrukturen med betydligt snabbare kommunikationer än idag. Den tydliga kopplingen saknas i transportplanen. Regionförbundets kommentar Åtgärder i planen som syftar till att minska antalet arbetsmarknadsregioner är t.ex. satsningar som föreslås för att få snabbare kollektivtrafik och satsning på förbättringar av länets järnvägar och vägar, tex E22. Synpunkten om otydlighet noteras inför revidering. I regionala systemanalysen påpekas att södra Sveriges glesbygd saknar funktionella transportnät, vilket håller tillbaka utvecklingen. Satsningar på stråk genom den delen av regionen bör därför ses som särskilt viktig eftersom det gynnar tanken om stråk och ett mycket utsatt område i regionen. Glesbygds- och landsbygdskommuner har inte ekonomiska möjligheter att medfinansiera länsvägar el GC-vägar i anslutning till länsvägar. Kalmar läns norra inland är ett starkt varumärke för regionen. Viktiga för utvecklingen i området är stråken Stångådalsbanan, Hultsfred - Nässjö, rv. 23, 34, 37 och 47). Höglandsstråket bör i kartan även peka ut delen av rv 47 Målilla Vetlanda Nässjö. En Stångådalsbana med en betydligt högre hastighet än idag, anser vi vara av avgörande betydelse för att nå målsättningen med två arbetsmarknadsregioner. Det innebär bl.a. 2 tim restid på sträckan Kalmar Linköping. Södra Sveriges glesbygd berörs av föreslagna förbättringar på de två järnvägarna Stångådalsbanan och Tjustbanan samt av det i särklass största objektet i i länsplanen, dvs ny väg på sträckan Stora Aby Glahytt ( som ligger där två stråk sammanfaller: Höglandsstråket och Östgötastråket). Synpunkten noteras Synpunkten noteras Utöver föreslagen samfinansiering med 50 Mkr ryms inte fler åtgärder i denna planperiod. Regionförbundet arbetar vidare med att få till stånd förbättringar på banan. 1(39)

2 En kraftfull satsning på Stångådalsbanan är viktig för hela länets näringsliv: Målsättning 140 km/h, helsvetsat spår, utbyten av slipers på stora delar av sträckan, fler mötesplatser. Om pendling till 4:e storstadsregionen ska var möjlig måste fokus sättas på stråket med riksväg 23/34, 37 och Stångådalsbanan. Insatser här skulle gagna större delen av Kalmar län samt delar av Östergötland. 2 konkreta frågor/synpunkter: 1. Rv 35 och Tjustbanan ska de redovisas som del av Östgötastråket eller vara ett eget stråk, Tjuststråket? De 3 kommunerna anser de ska redovisas var för sig Mkr till Tjustbanan bör vara till befintliga Tjustbanan och ej till investeringar i ny kustjärnväg! Vimmerby kommun För att stärka arbetsmarknaden och minska antalet arbetsmarknadsregioner från 5 till 2 krävs mycket stora satsningar på infrastrukturen med betydligt snabbare kommunikationer än idag. Den tydliga kopplingen saknas i transportplanen. I den regionala systemanalysen påpekas att södra Sveriges glesbygd saknar funktionella transportnät, vilket håller tillbaka utvecklingen. Satsningar på stråk genom detta område bör ses som särskilt viktig eftersom det gynnar utvecklingen för näringsliv och boende i ett annars mycket utsatt område i regionen. Glesbygds- och landsbygdskommuner har idag inte ekonomiska möjligheter att medfinansiera länsvägar eller GC-vägar i anslutning till länsvägar. Kalmar läns norra inland är ett starkt varumärke för regionen. Viktiga för utvecklingen i området är stråken Stångådalsbanan, Hultsfred - Nässjö, rv. 23, 34, 37, 40 och 47). Höglandsstråket bör i kartan även peka ut delen av rv 47 Målilla Vetlanda Nässjö. För att nå målet 2 arbetsmarknadsregioner är en Önskvärt, men medel saknas i den regionala planen. Stora satsningar sker på stråket, se kommentar ovan. Synpunkten noteras. (Jfr synpunkter fr Oskarshamn) 50 Mkr är avsett för upprustning, ej till ny kustjärnväg. Se kommentar ovan. Se kommentar ovan. Synpunkten noteras. Se kommentar ovan. Se kommentar ovan. Se kommentar ovan. 2(39)

3 Stångådalsbana med en betydligt högre hastighet än idag, för ökad person- och godstrafik på hela sträckan mellan Kalmar och Linköping, en avgörande betydelse. De skulle innebära 2 tim kortare restid Kalmar Linköping och ge en betydligt kortare restid till Stockholm. En kraftfull satsning på Stångådalsbanan är viktig för hela länets näringsliv. Målsättning 140 km/h. Helsvetsat spår ett måste. Kostnad kr/m enligt Banverket. Fortsatta utbyten av slipers på stora delar av sträckan. Fler mötesplatser Om pendling till 4:e storstadsregionen ska var möjlig måste fokus sättas på stråket med riksväg 23/34 och Stångådalsbanan. Insatser här skulle gagna större delen av Kalmar län samt delar av Östergötland. Vi tillstyrker tydliga prioriteringar på järnvägssträckorna Kust till kust, Stångådalsbanan och Tjustbanan. Frågan om en kustjärnväg bör helt utgå från dokumentet då frågan ej aktualiserats som ett alternativ. Att föra in frågan om en kustjärnväg i dokumentet visar på oförmåga till samordning inom regionen och ger departementet skäl till att inte anslå medel till järnvägar överhuvudtaget. Västerviks kommun Västerviks synpunkter tar sin utgångspunkt i de övergripande mål som satts för kommunens utveckling sett i ett brett perspektiv. Detta sammanfaller med de två målen 2 arbetsmarknadsregioner och fossilbränslefritt län år En konsekvens av ett sådant synsätt och sådana mål blir att stort fokus ska riktas på åtgärder som påtagligt underlättar för personer, men även gods, att på ett säkert, snabbt, lättillgängligt och miljövänligt sätt färdas till arbete, studier etc. De övergripande målsättningarna Fossilfri regionförstoring - bör få ett tydligare genomslag. Det är bättre med kraftiga satsningar som ligger i linje med de övergripande målen än att splittra upp ett relativt litet årligt belopp på många små åtgärder. Den gemensamma stråkanalysen med dess stråk måste vara mer vägledande för länets Se kommentar ovan. Se kommentar ovan. Medel finns föreslagna till upprustning och förbättring av befintliga järnvägar. Planen innehåller inga förslag till åtgärder för ny järnväg. Bland önskemålen från länets kommuner finns många åtgärder upptagna, även av mindre art för att omprioritera till färre och större objekt krävs ny diskussion mellan kommunerna. 3(39)

4 satsningar. Det är olyckligt att så pass stor del av tilldelade medel redan är ianspråktagna av pågående objekt som dessutom utvidgats sen de initiala beslutet fattades. De namngivna objekt som ingår i huvudalternativet bör framgå på ett mer överskådligt sätt och inte bara synas i bilagorna. Kanske kan de även visualiseras på kartor för resp stråk. Förslag om medfinansiering och framtagande av järnvägsutredning på Tjustbanan är bra. Det är av stor vikt att planläggning påbörjas omgående. Föreslagen medfinansiering måste tidigareläggas och åtgärder bör i första hand genomföras från Bjärka Säby och vidare mot Västervik. För att få största möjliga effekt bör förslag om medfinansiering på Stångådalsbanan kompletteras med att åtgärder i första hand ska genomföras på sträckan Linköping-Bjärka Säby. På detta sätt erhålls dubbel nytta då den sträckan som är gemensam för Tjustbanan och Stångådalsbanan. Medel bör avsättas för en utredning om förutsättningarna för en framtida kustjärnväg Linköping-Västervik-Oskarshamn-Kalmar. Den samlade miljöbedömningen är ett nytt inslag som innehåller mycken och bra information. Att göra miljöbedömningen för resp stråk är bra. Formen för att göra informationen lättillgänglig kan utvecklas men det är en bra början.. Medel saknas inom den regionala transportplanens ram. Möjligheten att söka strukturfondsbidrag kan undersökas. Oskarshamns kommun Oskarhamns kommuns prioriteringar inom området infrastruktur och kommunikationer finns beskrivna i förslag till reviderat Utvecklingsprogram: -Möjlighet till regional/nationell/internationell dagspendling via väg, järnväg och flyg -Goda förutsättningar för person- och godstransporter i östlig och västlig riktning inkl färjetrafik till Gotland och Baltikum 4(39)

5 Omsatt till transportplaneringen innebär detta att följande är viktigast: - Nord-sydliga person- och godstransporter via E22 -Västliga person- och godstransporter som ansluter till E4 och södra stambanan -Anslutande vägar och järnvägar till hamnen -Flygförbindelser till Stockholm -Väg- och järnvägsförbindelse till Linköping och Norrköping (4:e storstadsregionen) -Vägförbindelse till Växjö -Väg-, järnvägs- och flygförbindelser till Örestadsregionen Synpunkter på förslaget till regional plan Remisstiden, 6/7 31/8, är orimligt kort med hänsyn till materialets omfattning, frågornas betydelse samt att den inträffar under pågående semesterperiod. Detta har omöjliggjort en normal beredning och samordning av synpunkter inom kommunen, varför yttrandet i huvudsak är baserat på utvecklingschefens uppfattningar. Oskarshamns kommun tar i huvudsak upp områden där man har avvikande uppfattning el önskar kompletteringar och förtydliganden. I övrigt delar kommunen i allt väsentligt förslagens innehåll och inriktningar. -Att utgå från den Regionala systemanalysen, tänka i funktionella stråk och 4-stegsprincipen samt satsningar på kollektivtrafiken är bra -Genom att länet tilldelas för litet medel generellt och särskilt bristen på nationell satsning på våra järnvägar tvingas vi till prioriteringar som medför att målen i RUPEN IV sannolikt inte nås. -Stor del av redan i förra planperioden beslutade projekt är kraftigt fördyrade och upptar stor del av medlen, vilket är negativt -Planen ger ett spretigt intryck med otydlig prioritering: innehåller för många små objekt ett större fokus på färre objekt är att föredra. Tidsplanen har bestämts på nationell nivå och har inte varit möjlig att påverka från Regionförbundet. Bland önskemålen från länets kommuner finns många åtgärder upptagna, även av mindre art för att omprioritera till färre och större objekt krävs ny diskussion mellan kommunerna 5(39)

6 -Planen stödjer i väsentliga delar Oskarshamns prioriteringar (E22 och väg 47). -Förbi/genomfart Mönsterås är Oskarshamns högsta prioritet för åtgärder på E22 och måste säkras inom planperioden -Östgötastråkets huvudförbindelse mellan Kalmar och Linköping kan med fördel dras i sträckningen E22 Oskarshamn väg 47 Glahytt väg 34 Linköping, då förbättringar på väg 47 (Oskarshamn Glahytt) av Vägverket anses mera kostnadseffektivt än förbättringar på väg 34 (Ålem Glahytt) -En ny anslutning för väg 47/37 till E22 bör ingå i planen. En rad viktiga framtidsfrågor för Oskarshamn är knutna till en lösning av denna fråga: framtida hamnanslutning, utveckling av områdena Kronoparken och Klämna, lokalisering av framtida resecentrum -Väg 743 bör lyftas in i planens ramar, åtminstone som medfinansieringsobjekt -GC-väg Ohamn Figeholm bör ingå i planen -Planen ger mycket litet stöd till godstransporter på järnväg -Regionens hamnar är endast översiktligt omnämnda, vilket är en brist med hänsyn till betydelsen ur godstransportsynpunkt. -Satsningar för att säkra fortsatt Gotlandstrafik bör nämnas. I Internationella stråket beskrivs i princip enbart Kalmar flygplats. -Stråkbeskrivningarna bör förses med en objektslista under åtgärder för att tydliggöra vad som ingår i planen för resp stråk -Tjuststråket är ett nytt begrepp men ingår redan i Östgötastråket och kan tas bort -Kartan för Östgötastråket sid 33 saknar markering Oskarshamn-Glahytt -Väg 47 saknas i beskrivning av Östgötastråket Regionförbundets ambition är att arbetet med E22 genom Mönsterås ska komma med på den nationella listan. Detta överensstämmer med Vägverkets syn. De satsningar som görs inom planperioden stödjer den föreslagna förbindelsen. Nytt objekt. Noteras inför kommande revidering Har inte bedömts rymmas i planen omprioritering? Kostnadsberäkning saknas. Har inte bedömts rymmas i planen omprioritering? Föreslagna upprustningar på järnväg är avsedda att stödja både personoch godstrafik.. (Jfr synpunkter Hultsfred-Högsby- Vimmerby) 6(39)

7 på sid 24 (jmfr sid 33) -Ekonomiska sammanställningen tabell sid 38 bör förses med kommentar: angiven summa för Östgötastråket omfattar också medel för Höglandsstråket och Dackestråket -I planen bör avsättas medel för en utredning om förutsättningarna för en framtida kustjärnväg som binder samman Kalmar, Oskarshamn, Västervik med Linköping Tillägg inkommet : Järnvägen mellan Oskarshamn och Nässjö är av central betydelse för Oskarshamn och särskilt Oskarshamns hamn. I den regionala planen föreslås åtgärder på Tjustbanan och Stångådalsbanan. Den regionala planen bör omfatta motsvarande åtgärder på järnvägen mellan Oskarshamn och Nässjö. Medel saknas inom den regionala transportplanens ram. Möjligheten att söka strukturfondsbidrag kan undersökas. Mönsterås kommun, Mönsterås kommun vill med stor tyngd framhålla att de 793 miljoner som har tilldelats länet inte är tillräckligt, framförallt inte om länet också ska finansiera nationella objekt. Väganslaget till regional plan för Kalmar län är för lågt. Det är mycket positivt att Kalmar läns anslag ökat från 574 Mkr i föregående transportplan till 793 Mkr i denna. Sverige har under flera årtionden lagt betydligt mindre resurser på infrastruktur än motsvarande konkurrentländer. Kalmar läns tilldelning har i tidigare planer varit orimligt låg i förhållande till andra delar av landet och vid en jämförelse mellan länen, som ingår i Vägverket Region sydöst, får Kalmar län den lägsta tilldelningen. Kalmar län har 5 % av Sveriges vägnät men länet får endast 2,4 % av anslaget. Mönsterås kommun anser att anslagna medel fortfarande är alldeles för lågt. Regionförbundet har bedömt behovet i Kalmar län till miljoner kronor, vilket också borde vara en rättvisare fördelning från statsmakterna. -Regionförbundet har på ett bra sätt redovisat hur man har arbetat med stråkanalysen och på ett överskådligt sätt presenterat de olika stråken utifrån funktion, brister, åtgärder och Beloppet grundar sig på de önskemål som länets kommuner framfört. 7(39)

8 förväntade effekter. -För att Mönsterås kommun och Kalmar län ska kunna utvecklas krävs en stor satsning på dessa stråk, som till stora delar utgörs av det regionala vägnätet som tillsammans med det statliga vägnätet och järnvägsnätet skapar förutsättningar för regionförstoring, både avseende person- och godstransporter. Avsättning till nationella planen I den nationella planen finns inga större anslag avsatta till länets järnvägar - i förslaget till regional plan föreslås att 100 Mkr av regionala medel ska anslås till Stångådalsbanan och Tjustbanan. Mönsterås kommun anser att en förutsättning för denna medfinansiering är att Banverket rustar upp dessa banor till någon form av grundnivå. Ska även Kalmar län utvecklas måste den nationella planen avsätta medel för dessa järnvägssatsningar. En upprustning av Stångådalsbanan skulle möjliggöra att mer gods till och från Södras skogskombinat i Mönsterås skulle kunna transporteras på järnväg och avlasta det redan tungt belastade vägnätet. Behovet av en ombyggnad av förbifart Mönsterås har kommunen kommenterat i sitt yttrande till de centrala trafikverken. De anslagna medlen i regional plan till förbifart Mönsterås ska ses som en del av detta projekt och kan förslagsvis gå till planskilda korsningar i anslutning till knutpunkter för kollektivtrafiken, anslutande cykelvägar och någon trafikplats. Det är också viktigt att denna medfinansieringen får stöd i den nationella planen. Totalt har länet anslagit 190 miljoner till objekt som egentligen borde finansieras av den nationella planen. Detta utgör cirka 25 % av hela länets budget för de kommande tolv åren, trots att det finns mycket stora behov i den regionala planen. De pågående projekten, främst det stora projeket St Aby-Glahytt på riksväg 34, som även ska finansieras av den nya planen har intecknat de kommande fyra årens regionala medel, vilket innebär att andra objekt inte kan igångsättas förrän och då är det dags att påbörja revidering av planen. Synpunkten tas med i Regionförbundets svar på den nationella planen.. I den nationella planen ingår ombyggnaden av E22 vid Mönsterås om länets tilldelning blir +15 % över ramen. Om länets tilldelning blir enligt ramnivån är Regionförbundets mening att ombyggnaden vid den tilltänkta knutpunktshållplatsen ska prioriteras. 8(39)

9 Cykelvägar I den nationella planen framgår att kompletterande cykelvägar i anslutning till vägar som är eller kommer att bli mittseparerade kommer att ingå i den nationella planen och alltså inte belasta de regionala planerna. Dessa cykelvägar ska dokumenteras och en förankring ske så att Kalmar län är säkra på att den nationella planen finansierar dessa cykelvägar. Att medfinansiera övriga cykelvägar med max 50 %, beroende på geografisk lokalisering och nytta anser Mönsterås kommun kan vara rimligt. Regionala vägar och länsvägar Mönsterås kommun anser att ombyggnader av länsvägar och riksvägar helt ska ligga i den regionala planen, utan kommunal medfinansiering. Det kommer inte att finnas utrymme i de kommunala finanserna att även gå in i dessa objekt. Vägverket är också väghållare för flera gator och vägar i kommunens tätorter. I den nationella planen framgår att det finns medel avsatta för tätortsvägar i 100 tätorter i Sverige. I planen kan dock inte utläsas vilka tätorter som avses. Finns medel avsatta till tätorter i Kalmar län så kan detta frigöra medel ur den regionala planen. Stråkanalyserna Östgötastråket är av stor betydelse för norra länet, men även mellersta länet har stora transporter till och från Östergötland. Södra Cell har en fångstradie på minst 15 mil, vilket innebär att detta stråk är oerhört viktigt för skogsnäringen i länet. När det gäller brister på stråket så bör alla brister kartläggas även om de inte kan finansieras inom ram. På rv 34 i Mönsterås kommun finns genomfarter i Ålem och Blomstermåla och stora brister på sträckan Sandbäckshult-Ruda. På Stångådalsbanan saknas ett triangelspår i Sandbäckshult, som skulle möjliggöra tåganslutningar till Södra Cell från nordöstra Småland och Östgötaregionen.Sandbäckshult-Ruda. På Stångådalsbanan saknas ett triangelspår i Sandbäckshult, som skulle möjliggöra tåganslutningar till Södra Cell från nordöstra Småland och Östgötaregionen. Bruttolista Synpunkten tas med i Regionförbundets svar på den nationella planen. 9(39)

10 Kalmar kommun (preliminär) Kalmar kommun instämmer i allt väsentligt i de utgångspunkter, planeringsförutsättningar, analyser och åtgärdsförslag som redovisas i kapitel 4, 5 och 6 i planförslaget. Däremot gör kommunen på några punkter en annan bedömning av vilka åtgärder som bör prioriteras för de aktuella stråken (kapitel 6). Det innebär att kommunen inte kan tillstyrka vissa av de formuleringar kring ekonomisk fördelning som redovisas i avsnittet om medfinansiering (kapitel 7). En punktvis redovisning av kommunens synpunkter följer nedan. -Trafiken på Kalmar flygplats erbjuder den kortaste restiden från regionen till Stockholm/ Mälardalen och ger dessutom möjlighet till vidare koppling till internationella destinationer. Det är därför viktigt från regional synpunkt att verksamheten vid Kalmar flygplats kan bibehållas och även utvecklas. Förslaget att avsätta medel till investeringar på Kalmar flygplats är därför mycket positivt. Lika viktigt är att nivån på bidraget till drift och underhåll på flygplatsen upprätthålls på nuvarande nivå från 2012 och framåt när ansvaret förs över från nationell till regional nivå. Transportstyrelsen har ändrat sin tolkning av bestämmelserna så att bidrag till drift av länets flygplatser ur den regionala ramen nu är möjligt (enligt tel 8/9-09 Anders Torbrand). För närvarande är det 16 flygplatser som har att dela på 40,5 miljoner/år. Fördelningsprinciper är inte fastlagda. Ändringen innebär att nya ställningstaganden måste göras inför kommande revidering. -Åtgärder för att klara den besvärliga trafiksituationen med tung genomfartstrafik genom Rockneby finns med i planförslaget vilket är glädjande. Detsamma gäller insatser för vattenskydd utmed väg 520 på sträckan mellan Tvärskog och Runtorp, som dock i första hand borde finansieras genom den nationella planen. -Kalmar kommun ställer sig positivt till den föreslagna modellen för medfinansiering av nationella objekt som går ut på att i första hand nyttja EU-medel och därefter medel från den regionala planeringsramen. Det är ett viktigt led i strävan att använda de medel som är avsatta för transportinfrastruktur där de ger störst effekt i förhållande till de styrande Noteras inför förhandlingar med Banverket och Vägverket 10(39)

11 regionala målen. Däremot kan kommunen i nuvarande läge inte acceptera en ökad medfinansiering genom kommunala skattemedel. -Lokal medfinansiering på mellan 50 och 80 % föreslås för utbyggnad av gång- och cykelvägnäten i anslutning till det statliga vägnätet. Kalmar kommun ställer sig tveksamt till om några objekt kommer till utförande med så låg statlig medfinansiering som %. Ska planens grundläggande intentioner om en ökad gång- och cykeltrafik kunna uppnås behövs sannolikt en jämnt delad finansiering mellan kommun och stat. Flera av de investeringar i gång- och cykelvägnätet som föreslås ske i kommunen borde dessutom åtminstone kunna medfinansieras inom ramen för den nationella planen (se ovan). -I planförslaget föreslås även medfinansiering till åtgärder på järnväg samt nationella vägar (E22 och riksväg 40). Kapaciteten på Kust till kustbanan mellan Kalmar och Alvesta har avgörande betydelse för persontrafiken från södra delen av länet till Öresundsregionen. En snabb och tillförlitlig trafik på sträckan Kalmar Växjö är också en grundförutsättning för att verksamheten vid Linnéuniversitetet ska fungera på bästa sätt från kommande årsskifte. Behoven av förbättrad kapacitet på banan är väldokumenterade. På initiativ av regionförbundet pågår för närvarande en förstudie i syfte att undersöka förutsättningarna att etablera kring fyra nya mötesstationer av vilka två (preliminärt Trekanten och Örsjö) ligger i Kalmar län. Resultat av studien kan förväntas sommaren I planförslaget finns medfinansiering av båda mötesstationerna med i ramalternativet, vilket är positivt. Behoven av standardförbättringar på Stångådals- och Tjustbanorna är också stora, även om de för Stångådalsbanan i dagsläget inte är lika väl analyserade och dokumenterade som i de övriga två fallen. Underlaget för beslut om åtgärder och därmed fördelning av medel är därför inte likvärdigt. Därför känns det principiellt fel att som i planförslaget ange specificerade belopp för de olika Jfr synpunkter från Mönsterås Tjustbanan är väl utredd, men studier finns även på Stångådalsbanan. Insatser på banorna ska ske i samråd med Banverket 11(39)

12 medfinansieringsobjekten. -Kalmar kommun föreslår att medfinansiering av nationella objekt tills vidare behandlas som en gemensam pott om 190 Mkr utan inbördes fördelning mellan de aktuella objekten. Inför de kommande förhandlingarna med Banverket respektive Vägverket borde det dessutom vara en fördel att behandla allt som en pott för att inte på förhand binda upp hur stor medfinansiering länet är berett att bidra med. Allt eftersom överenskommelser nås med de båda trafikverken kan beslut om fördelning av medel från potten tas i regionförbundets styrelse. Beredning bör kunna ske i den tjänstemannagrupp där samtliga kommuner i länet är representerade. En modell för medfinansiering enligt ovan har även den fördelen att den blir mer flexibel och därmed snabbare kan svara upp mot förändrade behov. Däremot kan Kalmar kommun utifrån det beslutsunderlag som lämnats för samråd inte acceptera den mer statiska modell till fördelning mellan medfinansieringsobjekten som anges i planförslaget. -Avslutningsvis finner kommunen det något anmärkningsvärt att medel reserveras i planförslaget för större objekt trots att det inte täcker hela den uppskattade kostnaden. Erfarenheten från utbyggnaderna av riksväg 34 Stora Aby Glahytt samt riksväg 23/34 Förbi Målilla och de låsningar de medfört i form av kostnadsmässiga fördyringar borde resultera i en återhållsamhet beträffande objekt som ska finansieras under mer än en planperiod. Nybro kommun Kust till kustbanan: den mest angelägna frågan för närvarande är ökning av kapaciteten på Kust till kustbanan på sträckan Kalmar Alvesta. Projekten har också stor betydelse för södra Kalmar län. Kommunen tillstyrker att projekten mötesspår är prioriterade. Trafikplats Glasporten, planskild korsning riksväg 25/väg558: Projektet har lämnats utanför i förslaget. Vi betraktar korsningen som den kanske största trafikfällan på vår kommuns vägar. Mycket Noteras inför revideringen av planförslaget. Noteras inför revideringen av planförslaget samt efter avstämning med trafikverken Att ta med delar av objekt i slutet av planperioden anger vilket objekt som just nu anses viktigast, Det kommer alltid att finnas objekt som kan behövas finansieras över två planperioder Det ekonomiska utrymmet är begränsat och det enda nya större 12(39)

13 tung trafik passerar korsningen, ofta svårt att komma ut på riksväg 25 på grund av tät trafik. Kommunen planerar för ytterligare verksamheter i anslutning till korsningen, trafikproblemen kommer att öka. Kommunen är medveten om att viss medfinansiering från kommunen är nödvändig - kommunen anser att projektet måste rymmas i planen. Väg 120, Örsjö Emmaboda -Tingsryd Kommunen har samrått med företag, främst lastbilsåkerier, om deras syn på planeringen Det har framkommit att allra största delen av den tunga trafiken nyttjar väg 120 vid färd till och från Karlshamn och södra Skåne. Lastbilstrafiken från Kalmar till Karlshamn väljer således inte väg E 22. Nu pågår breddning av vägen med ca 1 m på en sträcka på ungefär 10 km (kostnad drygt 30 Mkr) i Kronobergs län. Nybro kn anser motsvarande förbättring bör göras på sträckan Långasjö i Emmaboda kn till Rävemåla i Tingsryds kn - ca 40 Mkr varav ca hälften i vårt län. objekt som är med i planen är att påbörja Glömminge på Öland. I nivå +25% har vi tagit med rv 35, som vi bedömer är viktigare än övriga stora objekt. God framkomlighet prioriteras längs ett antal huvudvägar och är med nuvarande tilldelning av medel inte möjlig att uppnå på flera alternativa vägar i samma stråk. Den tunga trafiken bör styras till de vägar som har god framkomlighet och trafiksäkerhet. Emmaboda kommun Två stora projekt som berör Emmaboda är med i den nationella planen och dessa utgår vi ifrån inte påverkas av de prioriteringar som nu ska göras. Det är oerhört väsentligt att dessa slutförs enligt plan. Av de större projekt som inte ryms inom förslaget till plan vill vi särskilt föra fram två angelägna förbättringar: Väg 120 Örsjö Rävemåla Väg 120 förbättras nu på sträckan Rävemåla Tingsryd (Kronoberg). Många tunga transporter väljer denna väg från Kalmar/Nybro till Skåne. Vägen är ett av kommunens viktigaste objekt för det lokala näringslivet, till exempel ITT Water&Wastewater och Emmaboda Glas. Den nivå som nu Kronoberg förbättrar sin del av sträckan bör bli riktmärke för vårt läns investeringar på vägen. Väg 25 Eriksmåla Hovmanstorp Upprustningen av väg 25 bör snarast utvidgas till att även gälla sträckan Eriksmåla - Hovmantorp med förbifart Lessebo. Det är regionens viktigaste livsnerv, viktig för såväl den ökande turistströmmen som yrkestrafik och Se kommentar ovan, under Nybro kommun Väg 25 är nationell väg synpunkten förs över till remissvar för nationella planen 13(39)

14 pendling mellan Kalmar och Växjö. Väg 500 Vissefjärda-Eringsboda Vägavsnittet brukas av det lokala näringslivet och särskilt ett sågverk med tunga transporter. Vägen bör förbättras till en nivå som klarar den belastning som den har idag. Det ekonomiska utrymmet är begränsat och andra objekt bedöms som mer angelägna. I Emmaboda kommun ser vi det som högst angeläget att det blir den större ramen (+25%) som kommer regionen till del. I övrigt har kommunen inget att erinra mot de remitterade förslagen. Torsås kommun Det system som idag råder i Sverige med olika typer av förskotteringar och medfinansieringar av det som egentligen är statens ansvar är ett system som kraftigt missgynnar landsbygd och glesbygd. Torsås anser att hela Sverige bör få möjlighet att leva inte bara storstadsområden. Det finns ingen rimlighet i nuvarande system då de områden som mest behöver en bättre infrastruktur är de områden som har minst pengar och således de som inte kan få någon hjälp, eftersom nuvarande system innebär att endast de regioner som redan har mycket resurser kan få ännu mer. Torsås vill på detta sätt å det kraftigaste protestera mot det nuvarande systemet. Borgholms kommun De objekt inom Borgholms kommun som finns medtagna i transportplanen föreslås samtliga, oavsett storlek på ramen, innebära kommunal medfinansiering för att komma till utförande. Medfinansiering kan vara acceptabelt för objekt som ingår i någon form av kommunal eller privat nyexploatering men att objekt som innebär trafiksäkerhetsåtgärder och eller miljöförbättringar på det allmänna vägnätet där Vägverket är väghållare skall vara beroende på kommunal medfinansiering anser vi vara feltänk. Medfinansiering av objekt knutna till det statliga vägnätet missgynnar små kommuner i konkurrens med större kommuner som har goda ekonomiska förutsättningar för medfinansiering. Borgholms kommuns vägnät är förhållandevis bra med tanke på kommunens normala Beslut om medfinansiering i den regionala planen har tagits politiskt i Regionförbundets styrelse.synpnkten noteras inför kommande revidering 14(39)

15 invånarantal. Att kommunen skall vara med och finansiera den vägstandard som dimensioneras för sommartrafiken gör att små kommuner, vilket ofta turistkommuner är, kommer att få omdisponera medel från den kommunala kärnverksamheten till de allmänna vägarna, vilket inte kan anses rimligt. Grad av medfinansiering, om detta skall vara ett måste för att få objekt utförda, bör ställas i relation till för vem och vilken nytta åtgärden innebär. Utöver de objekt som redovisas i planen är det kommunens uppfattning att den dessutom ska innehålla följande objekt: -Det är av stor vikt att väg 136 kommer med i planen. På Ekerum Golf & Resort kommer det att enligt pågående detaljplan nyuppföras c:a 300 bostäder till en beräknad kostnad av 800 till 900 Mkr. En investering i denna storlek är av stor regional betydelse och skall därför finnas med i den regionala planen med finansiering ur den regionala potten. - Vägverket har i en förstudie av väg 136 Ölandsbron till Borgholm konstaterat att en utbyggnad av väg 136 med tillhörande separerad GC-väg är av stort behov. Att då i planen föreslå att kommunen skall medfinansiera en separerad GC-väg med 80 % stämmer inte med Vägverkets säkerhetstänkande. - Fyr till Fyr, Borgholm-kommungränsen, 20 km, 20 Mkr bör istället vara Gc, Borgholm- Rälla, 10 km, med en kostnad på ca 15 Mkr. Detta objekt kan kompletteras med Väg 136 Rälla-Borgholm Mitträcke, 30 Mkr. Väg 136 Rälla-Borgholm GC+mitträcke, 40 Mkr kan då utgå. - Objektet Gc-väg i Löttorp 2 Mkr bör komma in i det röda fältet med 50% medfinansiering. Små medel ger en avsevärd höjning av trafiksäkerheten och miljö-förbättring då planerad sträckning ger ett alternativ till det trafikerade vägen I planen saknas satsning på turismen genom att skapa attraktiva ny rastplatser utmed väg Väg 136 bör prioriteras högre när det gäller tilldelning i planen samt att projekten kommer i Regeringen anger exploateringsvinster som exempel på skäl för medfinansiering från exploatören. Denna exploatering kan jämföras med t.ex. Arla- och IKEA etableringen som är exempel på kommunal medfinasiering av infrastruktur inom vårt eget län Glömming på väg 136 är inlagd så tidigt som det är ekonomiskt möjligt. 15(39)

16 ett tidigt skede i planperioden med beaktande av den intensiva turisttrafiken och olycksstatistiken. För Borgholms kommun är det även av stor vikt att kollektivtrafiken på väg 136 och 137 gynnas i planen så att restiden kan förkortas. Mörbylånga kommun KSAU beslutar att anta nedanstående yttrande samt -kräver att förbifart Glömminge tidigareläggs, samt att projektet drivs med statliga medel -vad gäller förbifart Färjestaden har kommunen bekostat en förstudie vilket förutsätter att förbifarten prioriteras i planperioden Yttrande Kalmar län har en större ökning av turismen är landet i övrigt. Detta tillsammans med turismen som framtidsbransch bör användas som argument för att öka anslagen till Kalmar län. -Förbifart Glömminge: det enda större objekt i den gamla planen som inte byggts; objektet bör tidigareläggas och finansieras fullt ut i förslaget till ny plan. -Förbifart Färjestaden: KS i Mörbylånga har i ök med Vv beslutat att finansiera förstudie o ch vägutredning, medel för fortsatt projektering bör finnas under planperioden, dvs Arbetsplan och Bygghandling. Uppskattad kostn 5-10 Mkr Mindre objekt och medfinansiering Förslaget bygger på en stor andel kommunal medfinansiering, totalt 353 Mkr, enl. bil 1. Mörbylångas yttrande redovisar en ungefärlig excelkalkyl som visar fördelning på länets 12 kommuner av förslagen i länsplanen, för mindre åtgärder + GC-åtgärder som är knutna till en specifik kommun: Tabellerna redovisar: Tabell 1: Medel ur Regionala planen Mkr Tabell 2: Kommunal medfinansiering Mkr Tabell 3: Kommunal medfinansiering % Nivå 25 % av ramen (rött i länsplanen) Kommun Plan Kn % Busshållplatser på 136 och 137 finns med i planförslaget Medel saknas tidigare i planperioden Förbifarten är kalkylerad till 108 mkr och ryms inte inom den ekonomiska ramen De första fem åren är uppbundna av påbörjade objekt. Glömminge är inlagd så tidigt som det är ekonomiskt möjligt Se ovan 16(39)

17 Borgholm Emmaboda Hultsfred Högsby Kalmar Mönsterås Mörbylånga Nybro Oskarshamn Torsås Vimmerby Västervik Summa: Nivå enligt ramen (gult i länsplanen) Borgholm Emmaboda Hultsfred Högsby Kalmar Mönsterås Mörbylånga Nybro Oskarshamn Torsås Vimmerby Västervik Summa: Nivå +25 % av ramen (grönt i länsplanen) Borgholm Emmaboda Hultsfred Högsby Kalmar Mönsterås (39)

18 Mörbylånga Nybro Oskarshamn Torsås Vimmerby Västervik Summa: Att det skiljer mellan kommunerna beror på vilka objekt kommunerna lämnat önskemål om och att vägobjekt ger större del från Reg.plan och GC-objekt kräver mer medfinansiering. -Summeringen verkar inte vara i samma storleksordning som den summa kommunal medfinansiering som anges under pkt Varför? Korrekt iakttagelse Totalbeloppen ska vara, under förutsättning att all gc-väg för turism medfinansieras av kommunen Nivå Plan Kommun Röd Gul Grön Cykelturismen utgör följande Nivå Plan Medfinans Röd 0 0 Gul Grön Är denna stora andel medfinansiering överhuvudtaget möjlig? Är den förankrad i kommunerna och i budgetar, finns avtal med exploatörer? Det måste väl finnas någon substans bakom det som står i planen? Summorna i Bilaga 1 och bör stämma överens. -Det känns även som om de mindre kommunerna med liten ekonomisk styrka missgynnas i förslaget med avseende på ovanstående åtgärder. - Vad händer med lagt förslag om i planen angiven medfinansiering inte infrias? - Är det då de objekt som medfinansieras som Vi förväntar oss att kommunerna i sina remissvar svarar på förslagen till medfinansiering. Öland påförs relativt stor andel medfinansiering om principen ska vara att planen tar 20 % av cykelvägar för turism. I det slutliga planförslaget bör denna fråga vara förankrad inom länet. I det slutliga planförslaget ska det framgå hur pengarna ska användas utifall att medfinansieringen inte 18(39)

19 prioriteras eller vad händer? - Vad händer med de medel vi erbjudit till finansiering av Nationella objekt och järnvägar. Finns avtal? Om inte nationella pengar skjuts till vad händer då med dom regionala medlen. -Borde inte planen redovisa hur vi tänker hanterar dessa frågor? Saknas generellt -Länsplanen bör även täcka in Rastplatser längs de regionala vägarna (fanns med i förra planomgången). Gäller främst turismintensiva delar, dvs Kalmar/Öland, Glasriket och Astrid Lindgrens värld. För Öland, se nedan. - För att stimulera kommunerna till fortsatt trafiksäkerhetsarbete i nollvisionens anda bör en bidragspott för Ts-åtgärder finnas med (liksom i tidigare planer) - används till GCutbyggnader. Objekt som saknas på Öland: (kostnader enl. Vägverket) Ny rastplats på Norra Öland kostnad ca 5 Mkr saknas i Borgholm. Ny rastplast på Södra Öland kostnad ca 5 Mkr saknas i Mörbylånga. Ombyggnad/utveckling av befintliga rastplatser, bla trafiksäkerhetsåtgärder, kostnad ca 15 Mkr. En gemensam pott för länet under Alla kommuner bör finnas. Gc-väg Röhälla Glömminge, 4 km, 4 Mkr saknas i objektlistan för Mörbylånga (förslag har lämnats ), mycket viktigt att det finns med då Vägverkets etapp 2 för gc-vägen från Ölandsbron till Borgholm slutar i Röhällakrysset. Denna del bör vara etapp 3 och bör vara med i planen. Övriga objekt för gcvägen Röhälla-Borghom ligger inom ramen Lv136 genom Köpingsvik, korsningsåtgärder + gc, 2 Mkr. Objektet bör finnas med som ett objekt i planen, men inte prioriteras i detta läge Objekt som behöver justeras BORGHOLM: Väg 136, delen Kommungränsen Borgholm bör innehålla följande objekt då delen Rälla St Rör pga tänkt exploatering innehåller både gc- och kommer till stånd. Synpunkterna noteras inför kommande revidering Synpunkterna noteras inför kommande revidering 19(39)

20 korsningsåtgärder: -Objektet Fyr till Fyr, Borgholm kommungränsen, 20 km, 20 Mkr bör istället vara: GC Borgholm-Rälla, 10 km, kostnad ca 15 Mkr -Objektet Väg 136 Rälla-Borgholm GC + mitträcke, 40 Mkr bör istället vara: Väg 136 Rälla-Borgholm mitträcke, 30 Mkr MÖRBYLÅNGA: Objektet Fyr till Fyr, kommungränsen -Glömminge, 4 km, 4 Mkr bör istället vara: GC Kommungräns-Glömminge, 4 km, med en kostnad på ca 6 Mkr Länsstyrelsen i Kalmar län Förutsättningar och utgångspunkter Kalmar län präglas av ett vikande befolkningsunderlag, har en relativt gles befolkningsstruktur samt en relativt hög andel sysselsatta inom mindre tillverkningsindustri, ett antal större industrier samt skogs- och jordbruk. Länet hade sin högsta folkmängd år Länet är ett betydande, och växande turistlän. Länets relativt perifera läge, långt till storstadsregionerna, har länge präglat utvecklingen. Goda kommunikationer med storstadsregioner och internationell marknad är därför nödvändiga för möjligheten att skapa en diversifierad och attraktiv arbetsmarknad, högre utbildning m.m. Goda boendemiljöer men svagt utvecklad transportinfrastruktur kännetecknar länet. Länet har tydliga och seriösa miljömål med bl.a målet om en fossilbränlsefri region för att därigenom bidra till de gemensamma ansträngningarna att minska utsläppen av växthusgaser. Hamnarna är viktiga för såväl regionens egna näringsliv som för utrikeshandeln, framför allt med de nya marknaderna på andra sidan Östersjön. Utvecklingen av hamnarnas verksamheter hämmas till stor del av att den landbaserade infrastrukturen är starkt eftersatt. Till länets största hamn, tillika hamn med persontrafik till/från Gotland, går inga persontransporter med tåg. 20(39)

21 Länet får, om transportstyrelsens förslag går igenom, inga flygplatser av riksintresse. Ett effektivt flyg är nödvändigt för regionens näringsliv. Idag saknas helt lunchflyg samt lördagsflyg mellan Kalmar Stockholm vilket innebär att man vid endast korta möten i huvudstaden måste avsätta en hel dag. Järnvägarna till grannlänen och möjligheterna att ta sig ut till södra stambanan, till en eventuell framtida europakorridor för vidare kontakter mot kontinenten samt stockholmsområdet är av stor strategisk betydelse för länets utveckling. Avsaknaden av en kustjärnväg gör att om man idag vill åka tåg mellan länets två största orter, de 14 milen mellan Kalmar och Västervik tvingas man lämna länet och åka västerut till Alvesta, norrut till Linköping för att sedan vända söderut igen till Västervik. En sträcka på över 30 mil. Längs Kalmar läns kust finns heller ingen motorväg. Standarden på E22 är generellt låg vilket också ger låg genomsnittlig hastighet och låg trafiksäkerhet. Den regionala transportplanen Delar, knappt 200 Mkr, av de 793 Mkr som länet föreslås få i ram kommer att användas till investeringar i de större vägar och järnvägar som omfattas av den nationella planen eftersom behovet är stort och de nationella satsningarna på dessa vägar avsevärt för små. Dessa 200 miljoner borde dock självklart staten ersätta genom att skjuta till motsvarande belopp till regionen. -Angreppssättet att analysera transportsystemet i regionen i termer av stråk, där såväl målpunkter (innanför och utanför regionen) som funktioner och nuvarande standard beskrivs gör att brister och nödvändiga satsningar i transportsystemet tydliggörs på ett bra sätt. -Länsstyrelsen i Kalmar län delar bedömningen av de tre grundläggande prioriteringar som gjorts. Dessa är: --Snabbare och säkrare trafik på de viktiga vägarna och järnvägarna genom länet. Här skjuter regionen även till pengar från den regionala potten för att medfinansiera statliga Synpunkten förs även över till svar på nationell plan. 21(39)

22 åtaganden eftersom de inte bedöms tillräckliga. --Öka tillgänglighet och attraktivitet för kollektiva transporter genom utveckling av strategiska punkter för kollektivtrafik, förbättrade gång- och cykelvägar, satsningar på ökad samordning mellan bebyggelse-, verksamhets-, trafik- och kollektivtrafikplanering. --Attitydpåverkan för att få fler att använda fossilbränslefria transportmedel. Länsstyrelsen delar bedömningen att föreslagen fördelning mellan olika åtgärder är rimlig. Det bör särskilt noteras att regionen tvingas tillföra 200 mkr till objekt som omfattas av den nationella planen. Regionala medel används för att öka kapaciteten på kust-kustbanan eftersom medel saknas för detta i den nationella planen. För detta bör regionen kompenseras. En viktig strategisk fråga är att snabbt kunna ta sig till/från länet ut till södra stambanan och en ev. framtida europabana för vidare resa mot storstadsregioner och kontinenten. Mot denna bakgrund är investeringar i de delar av kustkustbanan som ligger utanför länet, t.ex. vid Alvesta station också mycket viktiga. Med tanke på framtida stationslägen för ett ev. snabbtåg/europabana från Stockholm kontinenten måste vikten av järnvägskontakterna till Nässjö och Linköping också framhållas. Ett framtida snabbtåg kanske inte får mer än ett stationsläge i Småland och då bör länet ha handlingsberedskap även för andra möjligheter än bara Alvesta. Vidare anser Länsstyrelsen att satsningar med regionala medel för att om möjligt påskynda viktiga åtgärder längs stråk där den nationella planen idag inte prioriterar åtgärder tyvärr är nödvändiga. Länsstyrelsen i Kalmar län anser dock att det enda rimliga är att finansieringen av dessa åtgärder fullt ut ryms i den nationella planen. Planen lyfter fram hamnarnas betydelse för länet och då särskilt genom att belysa behoven för den landbaserade infrastrukturen. I ambitionerna att öka möjligheterna för godstransporter till/från hamnar och större industrier lyfts behovet av järnvägssatsningar Synpunkten noteras inför kommande revidering. Synpunkten noteras inför kommande revidering. 22(39)

23 fram. De föreslagna investeringsmedlen motsvarar dock inte investeringsbehoven. Återigen vill Länsstyrelsen framhålla vikten av att återskapa möjligheterna för persontrafik med tåg till länets största hamn och att därmed länka persontrafiken med färja till/från Gotland med resten av järnvägsnätet. Planens ambitioner om snabba kollektivtrafikstråk mellan större orter och goda cykelvägar till, och pendelparkeringar vid, strategiska knutpunkter/hållplatser är viktiga led i att öka kollektivtrafikens konkurrenskraft. Med tanke på det långa tidsperspektivet från planering till byggstart vill Länsstyrelsen framhålla vikten av god planeringsberedskap. Att tidigt påbörja förstudier av möjliga objekt medför också att man tidigt kan identifiera viktiga frågor, eventuella hinder samt kartlägga eventuella särskilda utredningsbehov för ett objekt. Påbörjad och tidig planläggning är också positiv i det att det kan underlätta kommunernas översikts- och detaljplanering vilket gynnar den ökade samordning mellan olika planeringsformer (infrastrukturplanering resp. kommunal fysisk planering enligt PBL samt miljöbalksrelaterade frågor såsom tillstånd och dispenser m.m.) som eftersträvas. I dessa planeringsskeden/diskussioner vill länsstyrelsen vara aktiv samrådspart. Kommunernas medfinansiering av vissa mindre objekt i den regionala planen är ett sätt att dryga ut pengarna i den regionala potten. På samma sätt som länet inte vill att storstadsregionerna ska kunna köpa sig före vad gäller investeringar genom medfinansiering vore det olyckligt om större kommuner kan använda medfinansiering som ett medel att köpa sig före då det gäller de regionala investeringarna. Länsstyrelsen anser det dock fullt rimligt med kommunal medfinansiering i projekt som i första hand gynnar kommunens utveckling såsom gång- och cykelvägar. Slutligen: Länsstyrelsen i Kalmar län konstaterar att 793 miljoner kronor inte på långt när är tillräckligt för länets behov, då planen sträcker sig över 12 år, då 200 mkr binds upp i (nödvändiga) investeringar som 23(39)

24 borde finansieras i den nationella planen och då ytterligare en stor del av pengarna redan är bundna i pågående projekt. Avsevärt mer medel behövs för att möta de regionala behoven som identifierats och den höga ambitionsnivå som finns vad gäller miljö, tillgänglighet, näringslivsutveckling och trafiksäkerhet i länet. Trafikverken (Banverket, Vägverket, sjöfartsverket, Transportstyrelsen) Trafikverken har valt att lämna ett gemensamt yttrande över Regionförbundet i Kalmar läns förslag till länsplan. Planförslaget som helhet Stråken ger i flera fall en alltför förenklad bild av för länet viktiga transportfunktioner och redovisningen blir därför svåröverskådlig. Ett exempel på detta är Östgötastråket som omfattar två funktionellt olika delar av länets förbindelse mot Östergötland. Samtidigt saknas en diskussion om alternativa vägar till rv 34 på södra delen av stråket. Vidare är Höglandsstråket på kartan ritat via väg 129, medan det i texten refererar till väg 47. Även i detta fall skulle det vara bättre att beskriva det som två stråk, Västervik Jönköping respektive Oskarshamn Jönköping. Det regionala målet att minska antalet lokala arbetsmarknadsregioner från fem till två beskrivs som ett mycket viktigt mål. Detta kräver kraftfulla satsningar i de stråk som är viktiga för arbetspendling på längre sträckor bland annat på delar av vägarna 136, 34 och 47. Dessa åtgärder har i stor utsträckning inte inrymts i planförslaget som istället har en tyngdpunkt i lokala önskemål som kopplas till stråken för att de ligger i närheten, men har ringa koppling till stråkets funktion. Synpunkterna noteras inför kommande revidering. Länets ram uppfattar vi som mycket begränsade då 25 % går till objekt beslutade i den nuvarande planen. Trots de begränsade medlen är det många behov som ska inrymmas. Regionförbundet har under hela tiden arbetat nära länets kommuner. Dessa har goda möjligheter att själv bedöma sina behov och även för kommunerna har möjligheten till pendling varit en väsentlig fråga. Inför revidering av planen kommer möjligheten till effektivare åtgärder att övervägas, enligt trafikverkens påpekande, för att underlätta 24(39)

25 Vägverkets bedömning är att det inte räcker att stärka kollektivtrafiken genom förbättrade busshållplatser med mera, utan att även vägarna måste förbättras, så att de erbjuder säker framkomlighet för pendlare. Detta är särskilt viktigt i de stråk som kan binda samman och förena befintliga arbetsmarknadsregioner. Planen har en intressant utformning. Dess redovisning av satsningar per åtgärdstyp, per stråk och enligt fyrstegsprincipen bidrar på ett positivt sätt till en ökad förståelse av vad planen innebär. Den ekonomiska redovisningen av planförslaget på sidan 41, måste emellertid förtydligas så att de större åtgärderna, så kallade namngivna objekt, specificeras. Den detaljerade uppdelningen av potterna per år ger låg flexibilitet i genomförandet. Det är därför önskvärt att de redovisas i flerårsintervall så att större flexibilitet skapas mellan åren. Namngivna vägprojekt Den pågående utbyggnaden av väg 34 Glahytt Stora Aby är högt prioriterad i planen och tar ett stort utrymme under de första åren. Medel för objektet är i planen utlagda på något fler år än den faktiska byggtiden, men avvikelsen är inte större än att den bedöms kunna hanteras i budgetarbetet. I planen anges att objektet ökat väsentligt sedan föregående plan. Huvuddelen av kostnadsökningen är den ökning av vägbyggnadskostnaden som drabbat alla infrastrukturåtgärder, då branschindex ökat med cirka 35 %. En mindre del beror på den utökning och standardhöjning av objektet som tidigare överenskommits med Regionförbundet. I slutet av planperioden finns en start av väg 136 förbi Glömminge, som dock inte överensstämmer med framtaget planeringsunderlag. Då vägutredning ännu inte har genomförts finns det ett betydande osäkerhetsintervall för objektkostnaden. Den arbetspendling. Trafikverken bör precisera vilka lokala önskemål som har ringa koppling till stråkets funktion som man avser. Regionen har prioriterat att ramen ska innefatta strategiskt placerade knutpunktshållplatser samt cykelvägar som stödjer tillgängligheten till dessa, då vi bedömer att väldigt många har som mest 5 km dit. Därutöver ingår pendlarparkeringar i planen. Synpunkterna noteras inför kommande revidering. Synpunkterna noteras inför kommande revidering. Något annat val har inte getts regionen. Objektet, som är beslutat i tidigare planeringsomgång och redan påbörjat, låser upp ca 25 % av länets ram för perioden och får därmed stor begränsande påverkan på hela planens innehåll och utformning. Regionen menar att det måste finnas flera möjligheter för hur vägar vid Glömminge ska utformas och därmed olika alternativa kostnader. 25(39)

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet Samhällsbyggnadschef Bruno Nilsson 2017-11-14 Kommunstyrelsen Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Bakgrund Västerviks kommun har fått möjlighet att yttra sig över

Läs mer

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019

Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Handlingsprogram för infrastruktur Helena Nilsson, regional utvecklingsdirektör Regionstyrelsen 18 juni 2019 Hållbar samhällsplanering Korta restider med hög punktlighet för personer och gods Minska klimatpåverkan

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog

Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Stefan Dahlskog BESLUTSUNDERLAG Ledningsstaben 2015-03-24 Dnr: TS 2015-112 Trafik- och samhällsplaneringsnämden Remissvar förslag till Funktionellt prioriterat vägnät Region Östergötland har, har i egenskap av länsplaneupprättare,

Läs mer

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03

Kalmar län 2030. Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Kalmar län 2030 Hur reser vi 2030? Vad löser vi med infrastrukturplanerna 2010-2021? Helena Ervenius 2008-10-03 Fosilbränslefri regionförstoring 2030 Tågpendling Cykelparkering Pendlarparkering Attityder

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele

Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Sammanställning av resultat från gruppresentationer på Dialogmötet 11 april i Lycksele Nedan har vi sammanställt de prioriterade brist-/utvecklingsområden som kom fram i gruppdiskussionerna på dialogmötet.

Läs mer

Dnr 2011/

Dnr 2011/ 2011-09-01 Dnr 2011/555-114 Trafikverket 781 89 Borlänge Järnvägens behov av ökad kapacitet förslag på lösningar för åren 2012-2021 samt Kapacitetsbrister i järnvägsnätet, 2015 och 2021, efter planerade

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029

Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 2016-02-2323 Er ref: N2015/4305/TIF Vår ref: 2014/606-544 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande - Inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för perioden 2018-2029 Regionförbundet

Läs mer

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Remissynpunkter. 18 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Remissynpunkter 18 oktober 2017 Återkommande synpunkter Vad menar vi när vi säger hållbart? Tidigareläggande av namngivna åtgärder Väg 153 & 154, Samfinansiering järnväg

Läs mer

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur

Trafikförsörjningsprogram för Blekinge Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Trafikförsörjningsprogram för Blekinge 2016-2019 Öka Sveriges konkurrens kraft satsa på Blekinges infrastruktur Sverige behöver rusta sin infrastrukt För att göra transporter till och från svenska företag

Läs mer

ARBETSPLAN Väg 25, Halmstad - Ljungby, delen Boasjön - Annerstad

ARBETSPLAN Väg 25, Halmstad - Ljungby, delen Boasjön - Annerstad ARBETSPLAN Väg 25, Halmstad - Ljungby, delen Boasjön - Annerstad Uppdragsnummer 87 733 343 2014-03-31 Kommunala planer Dokument : Utdrag ur Ljungby kommuns översiktsplan, kapitel 6 Teknisk försörjning

Läs mer

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg

Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner för väg och järnväg Kommunstyrelsen 2007-05-14 89 181 Plan- och tillväxtutskottet 2007-04-23 49 90 Banverket, Vägverket, Stadsbyggnadskontoret, Tekniska förvaltningen 07.39 21 majks19 Remissvar Reviderade långsiktiga investeringsplaner

Läs mer

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET

REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 1(6) Datum Diarienummer 2012-11-28 RS120433 TILL TRAFIKVERKET REGIONALT INSPEL TILL ARBETET MED NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2014-2025 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress:

Läs mer

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl 05 sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Remissvar 2013-08-14 Peter Thörn, peter.thorn@karlstad.se Remiss - Förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Dnr KS-2013-328 Dpl

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31

Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Kustjärnväg förbi Oskarshamn PM 2011-10-31 Bjerkemo Konsult 1 Kustjärnväg förbi Oskarshamn Framsidesbild från Rydebäcks station PM 2011-10-31 Bakgrund Regionförbundet i Kalmar har tagit initiativ till

Läs mer

Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025

Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025 Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025 2013-11-22 2(50) Utdrag ur styrelsens protokoll 2013-11-22 162 D 2012/477-543 Regional Transportplan 2014-2025 Beslut Styrelsen beslutar att godkänna Regional

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR Vi sex regioner i

Läs mer

Remiss kapacitetsutredning Trafikverket

Remiss kapacitetsutredning Trafikverket Handläggare Datum Diarienummer Anna Ekman 2012-03-22 KS 2012/0261 0480-45 01 24 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss kapacitetsutredning Trafikverket Förslag till beslut Kommunstyrelsens arbetsutskott

Läs mer

Angående Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 (Ert DNr N2009/6374/IR)

Angående Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 (Ert DNr N2009/6374/IR) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Angående Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 (Ert DNr N2009/6374/IR) har bildats av Regionförbundet Östsam, Regionförbundet i Kalmar län, Region

Läs mer

PM Väg status 2009

PM Väg status 2009 PM Väg 288 - status 2009 Uppdragsnummer: 2125280 2009/11/06 Titel: Väg 288 - status 2009 Uppdragsnummer: 2125280 Utgivningsdatum: 2009-11-06 Utgivare: Sweco Infrastructure AB Kontaktperson: Anders Schweitz

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Regional plan 2010-2021 2009-03-17

Regional plan 2010-2021 2009-03-17 Regional plan 2010-2021 2009-03-17 Regional plan, innehåll Större vägprojekt, preciseras Potter statligt vägnät trafiksäkerhet/hastighet, kollektivtrafik, cykeltrafik, miljö i mindre tätorter, marknad,

Läs mer

bilaga 1 sidan 5 (av 19)

bilaga 1 sidan 5 (av 19) sidan 1 (av 19) sidan 2 (av 19) sidan 3 (av 19) sidan 4 (av 19) sidan 5 (av 19) sidan 6 (av 19) sidan 7 (av 19) sidan 8 (av 19) sidan 9 (av 19) sidan 10 (av 19) sidan 11 (av 19) sidan 12 (av 19) sidan

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Per Hansson, Vårforum del Vårforum Per Hansson, Region Kronoberg Del 2

Per Hansson, Vårforum del Vårforum Per Hansson, Region Kronoberg Del 2 Vårforum 2017 06 15 Per Hansson, Region Kronoberg Del 2 Innehåll 1 Sammanfattning och inledning...3 2 Regionala investeringar i Kronobergs län 2018 2029.11 3 Uppdrag och nationella riktlinjer..27 4 Utgångspunkt

Läs mer

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017

Regional infrastrukturplan Förslag till justeringar. Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Regional infrastrukturplan 2018-2029 Förslag till justeringar Tillväxtutskottet, 17 oktober 2017 Förslag till justeringar Tydliggöra vad vi menar med hållbarhet Komplettera diagram och kartor för ökad

Läs mer

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTKAST 2017-01-20 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR UTIFRÅN POSITIONSPAPPRET ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2017 1 SYDSVENSKA PRIORITERINGAR

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Oskarshamnssalen, kl. 10:50-11.00 Beslutande Anton Sejnehed (S) Eva-Marie Hansson (M) 1:e vice ordförande Lena Granath (V) 2:e vice ordförande Ingmar Hjalmarsson (V) Tommy

Läs mer

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27

Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Vad blev resultatet av åtgärdvalsstudie nationellt vägnät, Region Väst? Jenny Ekeblad 2015-03-27 Jag tänkte prata om: Kort om cykel i nationell plan Varför har vi genomfört studien? Presentation av genomförd

Läs mer

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007

Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 Kävlinge kommun Trafikplats Hofterup Idéstudie 2007 2007-12 Jan Rafstedt AB INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1 2. UPPDRAGET 1 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 1 4. TRAFIK 2 Trafikgenerering 3 5. STUDERADE LÖSNINGAR 4 Tpl Hofterup

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan

Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning 2015-02-24 KS 2015/0165 Kommunstyrelsen Avtal om medfinansiering av åtgärdsvalsstudie för kust till kustbanan Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

Skrivelse till Trafikverket angående Stångådals- och Tjustbanan

Skrivelse till Trafikverket angående Stångådals- och Tjustbanan Landstingsdirektörens stab Kanslienheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2015-06-01 Landstingsfullmäktige Sida 1(1) Referens Diarienummer 150394 Skrivelse till Trafikverket angående Stångådals- och Tjustbanan Förslag

Läs mer

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån

Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Gång- och cykelstråk längs Kramforsån Förslag till förbättringar November 2007 För granskning 2007-11-20 Vägverket Konsult Box 1008 901 20 UMEÅ Medverkande: Kjell Edholm Lennart Lundström Göran Väst Leif

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Blekinge i Sverigeförhandlingen

Blekinge i Sverigeförhandlingen Blekinge i Sverigeförhandlingen Redovisning av nyttoberäkningar Vi vill vara med om att utveckla Sveriges järnvägssystem, men då måste vi få rätt förutsättningar att delta. Bild från långfilmen Gäst hos

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne. Nationell långsiktig plan 2010-2021

Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne. Nationell långsiktig plan 2010-2021 Workshop om åtgärdsplaneringen i Skåne Nationell långsiktig plan 2010-2021 Benny Nilsson Vägverket Britt-Mari Grafström Banverket Den övergripande processen Åtgärdsplanering Inriktningsplanering Infrastruktur

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3

Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben 2016-03-17 Dnr: TSN 2016-22 Trafik- och samhällsplaneringsnämnden Remissvar Översiktsplan för landsbygden Norrköpings översiktsplan del 3 Region Östergötland har beretts

Läs mer

Bättre och säkrare bytespunkter

Bättre och säkrare bytespunkter Bättre och säkrare bytespunkter 1. Busstrafiken Fastställd av Trafikstyrelsen den 20 mars 2013, 8 Förord Ett byte är normalt den svagaste länken i den kollektiva resan och upplevs ofta som negativt. Alla

Läs mer

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas SKRIVELSE Vårt dnr: 2014-06-30 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Cecilia Mårtensson Regeringen 103 33 Stockholm Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas Det finns stora

Läs mer

väg E 45 Älvängen-Trollhättan x x väg Riksväg 73 Älgviken-Fors x x järnväg Haparandabanan x x 1015

väg E 45 Älvängen-Trollhättan x x väg Riksväg 73 Älgviken-Fors x x järnväg Haparandabanan x x 1015 Promemoria 2008-09-12 Näringsdepartementet Regeringens närtidssatsning på vägar och järnväg 2009-2010 Regeringen anser att det är viktigt att sätta fart på förbättringarna i trafiksystemet så att resultat

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Yttrande över regionförbundets förslag till Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025

Yttrande över regionförbundets förslag till Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-09-12 KS 2013/0577 Kommunstyrelsen Yttrande över regionförbundets förslag till Regional transportplan för Kalmar län 2014-2025 Förslag

Läs mer

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017

Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Reviderad Kollektivtrafikstrategi 2050 efter remiss Redovisning 3 maj 2017 Restidsmål 2050 Stockholmsregionen Malmö-/Köpenhamns- Göteborgsregionen Interregionala resor regionen Kollektivtrafiken som strukturbildare

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304

Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 2011-08-04 Kommunstyrelsen Yttrande över Trafikverkets rapport Järnvägens behov av ökad kapacitet - förslag på lösningar för åren 2012-2021, TRV ärendenummer 2011/17304 Trafikverket har fått i uppdrag

Läs mer

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland

Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Uppdaterad: 5 juni 2013 Frågor och svar om E20 genom Västra Götaland Vägstandarden på E20 Vilka sträckor på E20 är fortfarande ännu inte utbyggda? Totalt handlar det om fem etapper eller ungefär 80 kilometer

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021

Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan. Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 RAPPORT 1(6) Datum: Bilaga 3 Exempel funktioner ur förslag till Nationell plan Funktioner i Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Nedan beskrivs de identifierade önskvärda funktionerna

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061

Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län KS-2012/1061 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/1061 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remiss: förslag till länstransportplan för Uppsala län 2014-2025 KS-2012/1061 Förslag

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Validering Sampers Sydost, version

Validering Sampers Sydost, version Validering Sampers Sydost, version 2016-04 Väg Jämförelse av resultat med nykal respektive oldkal visar på bara små skillnader. På aggregerad nivå är trafikarbetet för personbil på alla länkar med räknat

Läs mer

Medfinansiering av Frövi Bangård

Medfinansiering av Frövi Bangård FÖREDRAGNINGSPM 1 (5) Medfinansiering av Frövi Bangård Diarienummer: 15RS844 Handläggare: Karin Wallin Sammanfattning BillerudKorsnäs planerar för en expansion av verksamheten i Frövifors pappersbruk.

Läs mer

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3)

Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Datum 2016-03-30 Diarienummer KS/2016:24 Remiss - Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar (SOU 2016:3) Information om remissvaret Region

Läs mer

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i

Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur. Länsstyrelsen upprättar planen om inte annat följer av 17 i SFS nr: 1997:263 Departement/ myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Förordning (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur Utfärdad: 1997-05-15 Ändring införd: t.o.m. SFS 2009:239 1

Läs mer

Kommunförbundet Skåne TC-konferens

Kommunförbundet Skåne TC-konferens TMALL 0141 Presentation v 1.0 Kommunförbundet Skåne TC-konferens 2015-11-06 Peter Bernström PLsys Transport-, tillväxt-, bostadspolitiska m fl mål Ta fram inriktningsunderlag till kommande planperiod (2018-2029)

Läs mer

Infrastruktur i Blekinge

Infrastruktur i Blekinge Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:1682 av Peter Jeppsson och Magnus Manhammar (båda S) Infrastruktur i Blekinge Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

TRAFIK. Väg 25, som är en rekommenderad väg för farligt gods, har byggts om och fått en ny bro med utterpassage vid Lyckebyån.

TRAFIK. Väg 25, som är en rekommenderad väg för farligt gods, har byggts om och fått en ny bro med utterpassage vid Lyckebyån. TRAFIK Emmaboda tätort har växt fram runt järnvägsstationen och idag finns ett spårområde som är sex spår brett. Med järnvägen kan man åka i tre riktningar, mot Alvesta, Kalmar eller Karlskrona. Ur ett

Läs mer

Bättre och säkrare bytespunkter i kollektivtrafiken

Bättre och säkrare bytespunkter i kollektivtrafiken Bättre och säkrare bytespunkter i kollektivtrafiken Fastställd av Trafikstyrelsen den 20 mars 2013, 8 Reviderad den 15 december 2016, 82 2 Förord Ett byte är normalt den svagaste länken i den kollektiva

Läs mer

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning

Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning Kommunstyrelsen 2009-10-12 186 490 Arbets- och personalutskottet 2009-09-28 196 422 Dnr 09.534-50 oktks15 Yttrande över förslag till Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 samt miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Trafikverket, Borlänge

Trafikverket, Borlänge Västsvenska Handelskammaren Stefan Gustavsson Stefan.gustavsson@handelskammaren.net 031-825233, 0734-282134 Datum: 2012-03-30 Ärende: Remissvar TRV2012/17304 Trafikverket, Borlänge Yttrande över Transportsystemets

Läs mer

Vägutredning samt fortsatt planeringsarbete för en södra infart till Västervik

Vägutredning samt fortsatt planeringsarbete för en södra infart till Västervik Planarkitekt Daniel Niklasson 0490-254063 daniel.niklasson@vastervik.se 2015-06-22 Kommunstyrelsen Vägutredning samt fortsatt planeringsarbete för en södra infart till Västervik Bakgrund År 2010 träffades

Läs mer

Banverkets planering Behov, Idé, efterfrågan När vi planerar nya järn vägar sker det i flera steg. Först analyseras brister och Idéskede Förstudie lösningar i ett idéskede. Idéer som inte bedöms genomför

Läs mer

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025

Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 1(8) Till Diarienr: N2013/2942/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag: Remissyttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet och Landstinget i Jönköpings

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2017-10-16 Dnr 1381-2017 N2017/05430/TIF Näringsdepartementet Yttrande över förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Östersunds kommun är en del av Mittstråket, som med alla fyra transportslagen,

Läs mer

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634

Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2013/634 2013-09-13 Kommunstyrelsen Remissvar på nationell plan för transportsystemet 2014-2025 KS-2013/634 Förslag

Läs mer

Förslag från Trafikverket om Funktionellt prioriterat vägnät

Förslag från Trafikverket om Funktionellt prioriterat vägnät MISSIV 2015-10- RJL 2015/2 Regionledningskontoret Avsändare Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Förslag från Trafikverket om Förslag till beslut Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö beslutar

Läs mer

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017

Sverigeförhandlingen slutredovisar sitt uppdrag till regeringen sista december 2017 Infrastruktur Christina Mattisson Ordförande Infrastrukturutskottet Styrelsemöte 2017 09 20 Systemanalys 2015 kompletterad 2016 Positionspapper 2016 Prioriteringar 2017 1 Vilka aktiviteter har genomförts

Läs mer

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00

Ny stambana Stockholm - Malmö 2:28 Stockholm - Göteborg 2:00 oktober 2015 Ny stambana - 2:28-2:00 STOCKHOLM NYKÖPING/SKAVSTA GÖTEBORG LANDVETTER BORÅS LINKÖPING NORRKÖPING JÖNKÖPING VÄXJÖ ÄLMHULT HÄSSLEHOLM LUND MALMÖ KÖPENHAMN/CPH KASTRUP läs mer om vårt förslag

Läs mer

Tranås stationsläge på HH

Tranås stationsläge på HH 11 mars 2016 Tranås stationsläge på HH En knutpunkt mellan Södra stambanan och Götalandsbanan anders.rosen@tranas.se 1 Sverigeförhandlingens bud I budet ingår även medfinansiering 300 mkr, förskottering

Läs mer

Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2012 Genomförande av länsplanen 2012

Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 2012 Genomförande av länsplanen 2012 Örebroregionens Infrastruktur- och transportdag 202 Genomförande av länsplanen 202 Fredrik Idevall 202-03-6 Genomförande länsplanen 4 Större objekt 5 3 2, 2 Större namnsatta objekt 20. rv 5/Södra tvärleden

Läs mer

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF

Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Yttrande 2016-03-31 Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnadskontoret Josefin Selander Remissvar: Höghastighetsjärnvägens finansiering och kommersiella förutsättningar SOU 2016:3. Dnr N2016/00179/TIF Inledning

Läs mer

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR

KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR 36 kapitel 6 KOMMUNIKATIONER & INFRASTRUKTUR TILL STÖD FÖR VIDGAD REGIONAL ARBETS- OCH BOSTADSMARKNAD OCH LÅNGSIKTIGT HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING Snabbare och säkrare resor och transporter i regionen och

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/5628 Gunilla Ragnarsson Samhälle, Trafikmiljö Telefon:

Ärendenr: TRV 2012/5628 Gunilla Ragnarsson Samhälle, Trafikmiljö Telefon: Konsekvensutredning för riksväg 15 2012-07-31 Gunilla Ragnarsson Samhälle, Trafikmiljö Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se gunilla.ragnarsson@trafikverket.se Direkt: 010-123 60 43 Förslag till föreskrifter

Läs mer

Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378

Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378 MISSIV 2015-03-10 RJL 2015/262 Förvaltningsnamn Nämnden för trafik, infrastruktur och miljö Yttrande över remiss Funktionellt prioriterat vägnät TRV 2014/72378 Region Jönköpings län har av Trafikverket

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025

Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Dialogmöte Norrbottens läns transportinfrastruktur 2014-2025 Länstransportplan 2014-2025 - Vad ska/kan planen omfatta? - Planeringsförutsättningar & tidplan Länstransportplan 2010-2021 - Hur tänkte vi?

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025

Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025 Ellen Rube trafikplanerare Tel. 0470-415 39 Kommunstyrelsen Remiss över förslag på Trafikförsörjningsprogram för Region Kronoberg 2015-2025 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att sända nedanstående

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet:

Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet: Medfinansieringsavtal infrastruktur järnväg Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Medfinansieringsavtal Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens sammanträde

Läs mer