Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell"

Transkript

1 Johan Nilsson (7) Mötesanteckningar Referensgruppsmöte Hubb-projektet Marknadsmodell Plats: Ei:s lokal Freja, Drottninggatan 26, Stockholm Datum: , klockan 10:00-14:00 Närvarande Ei: Närvarande inbjudna: Daniel Norstedt Elin Vidlund Johan Nilsson Marie Larsson Anders Berghman, E.ON Birgitta Rasmussen, Mälarenergi Christian Carlsson, Vara Energi Claes Nilsson, Oberoende elhandlare Emelie Neidre, Konsumentverket Eva-Lena Berglund, Skellefteåkraft Helena Laurell, Energiföretagen Sverige Lars Munter, SvK Lina Hossar, GodEl Marie Renström, Ellevio Martin Bengtsson, Konsumenternas Energimarknadsbyrå Rikard Silverfur, Fastighetsägarna Roger Abrahamsson, Tekniska Verken Stig-Arne Ankner, KKV Mötet öppnas Daniel Norstedt öppnar mötet och hälsar alla välkomna och informerar om agendan vilket är resultatet från enkätundersökningen om supplier of last resort och flyttprocessen. Flyttprocessen Branschen förordar inte en författningsändring som innebär krav på frånkoppling. Ett sådant krav skulle vara svårt och dyrt för de nätägare som inte har möjlighet till fjärravstängning. De vill bestämma själva och göra en affärsmässig bedömning av varje enskilt fall. Gruppen är enig om att när det inte finns någon el påslagen när elanvändaren flyttar in leder det till ökad kundaktivitet. Det kommer vara möjligt på sikt att stänga av alla mätpunkter med upp till 63A säkring. Om det kommer ställas krav på att elen måste stängas av mellan bostadsinnehavare vem står då ansvarig om exempelvis ett vattenburen värmesystemet går sönder i en villa eller om ledningarna fryser sönder? Ett synsätt som förs fram i gruppen är att det är den som äger villan som är ansvarig att alltid ha ett elavtal på uttagspunkten.

2 Johan Nilsson (7) Svk berättar att alla mätvärden ska rapporteras in till hubben, även nollor (0). Vem är kunden och vem är elhandlaren i den punkter där ingen har flyttat in? Svk är inne på att det är fastighetsägaren som kund (och den elhandlare som den har). En variant är att det är nätägaren som tagit beslut om att inte frånkoppla uttagspunkten. Nätägaren har gjort en bedömning att risken är liten att det kommer fortsätta förbrukas. Ekonomisk bedömning. Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå måste kundens betalningsskyldighet vara kopplad till att det finns ett avtal. Ingen avtal ingen betalningsskyldighet. Hur hanterar ni situationer med av- och påslagning av el mellan bostadsinnehavare idag? En slutsats från Ei:s undersökning är att det är vanligt att nätägaren använder en mix av åtgärder för att hantera uttagspunkter som saknar en aktiv kund. Mixen består av att i vissa fall stänga av elen, låta elen stå på, låta fastighetsägaren överta leveransen s.k visningsel eller att bara bevaka förbrukningen. Det är möjligt att ha ett regelverk som reglerar om elen ska stängas i uttagspunkter som saknar abonnent och som kan fjärravstängas. Enligt Svk måste en uttagspunkt frånkopplas i samma steg som när avtalet sägs upp. Enligt svaren vill respondenterna att frånkoppling inte ska regleras, men att nätägaren ska få kompensation i intäktsregleringen för den el som förbrukas i uttagspunkter utan abonnenter. Hur detta skulle hanteras i den nuvarande regleringen fick Ei inget svar på, men Ellevio tar med sig frågan och återkommer när de internt har diskuterat frågan. Enligt Energiföretagen Sverige måste nätägaren bli kompenserad om de får en opåverkbar kostnad, så ser regleringen ut idag. Är det vanligt att kunderna börjar konsumera el utan att kontakta nätägaren? När en elanvändare börjar förbruka el utan nätavtal upptäcks det vid insamling av mätvärden för uttagspunkten. Det skapar merarbete för nätägaren som måste identifiera vem som bor på adressen. Detta för att kunna anvisa kunden en elhandlare men också för att nätägare har ett tekniskt intresse av att veta vem som sitter på anläggningen. I det fall fel uppstår i uttagspunkten osv. måste nätägaren kunna kontakta elanvändaren. Processen med att identifiera elanvändaren i uttagspunkten försvinner om nätägaren frånkopplar. Det kommer att ta lång tid innan alla nätägare frånkopplar då alla inte har möjlighet till att fjärrfrånkoppla. Frågor som kom upp under mötet: Vem har utredningsansvaret för att undersöka vem som bor i vilken lägenhet? Är det nätägaren eller den anvisade elhandlaren som ska utreda vem som är kunden i uttagspunkten?

3 Johan Nilsson (7) Diskussion om Scenario 1 Referensgruppen fick inför mötet svara på frågor hur en nätägare skulle hantera en fiktiv situation med följande förutsättningar: Den elhandlarcentriska flyttprocessen är införd. Nätägaren får välja om elen ska vara påslagen eller ej mellan bostadsinnehavare. Skyldigheten för nätägaren att anvisa kunder som saknar en elleverantör (8 kap 8 ellagen) omfattar inte längre inflyttade kunder. En kund flyttar in i en lägenhet utan att vare sig kontakta en elhandlare/elleverantör eller nätägaren. Elen är påslagen vid inflyttning. De flesta i gruppen anser att principen Inget avtal ingen el borde gälla i situationen. Nätägaren kommer att försöka identifiera kunden på uttagspunkten och uppmana hen att kontakta en elhandlare för att teckna elavtal. Väljer kunden att inte teckna avtal inom rimlig tid frånkopplas uttagspunkten. Det är kundens eget ansvar att teckna avtal så som i andra branscher. Frågor som kom upp under mötet: Försvinner leveransplikten med en elhandlarcentrisk modell? Om man säger upp sitt elhandelsavtal i framtiden så säger man upp både elhandelsavtal och nätavtal. Hur ska man hantera en situation då kunden sagt upp avtalet med elhandlaren och missat att teckna ett nytt avtal med en ny elhandlare? Men i framtiden, om nätavtalet ligger i elhandelsavtalet, ska då leveransskyldighet gälla tills kunden tecknat ett nytt elhandelsavtal? Diskussion om Scenario 2 Referensgruppen fick inför mötet svara på frågor hur en nätägare skulle hantera en fiktiv situation med följande förutsättningar: Den elhandlarcentriska flyttprocessen är införd. Nätägaren får välja om elen ska vara påslagen eller ej mellan bostadsinnehavare. Skyldigheten för nätägaren att anvisa kunder som saknar en elleverantör (8 kap 8 ellagen) omfattar inte längre inflyttade kunder. Elen är påslagen Kunden vill inte teckna ett elavtal De flesta anser att principen Inget avtal ingen el borde gälla i situationen precis som i scenario 1. Det stora hindret för att det ska vara "svart" när kunden flyttar in är att det inte finns fjärrbrytare överallt. Alla känner sig positiva till att om det finns fjärrbrytare ska det stängas av. De som inte har fjärrbrytare skulle då kunna få välja under en övergångsperiod.

4 Johan Nilsson (7) Anvisningssystemet Supplier of last resort Diskussionen om supplier of last resort utgick från två huvudfrågor. Hur supplier of last resort ska utses och hur informationsskyldigheten som idag finns i 8 kap. 8 ellagen ska se ut i framtiden. Hur ska supplier of last resort utses? Det finns många olika modeller för hur en supplier of last resort kan utses. Referensgruppen fick inför mötet två modeller beskrivna för sig och fick möjlighet att beskriva fördelar och nackdelar med respektive modell. Modellerna var beskrivna så här: Modell 1 Inga kunder anvisas längre en elhandlare vid inflytt. Alla kunder måste aktivt välja en elhandlare vid inflytt. Kvar att anvisa blir: o o Kunder vars elhandlare har gått i konkurs eller förlorat sin balansansvarige. Kunder som inte kan få en elhandlare p.g.a. tidigare betalningsanmärkningar eller som fått sitt elavtal hävt p.g.a. betalningsproblem. SoLR utses av nätägaren i varje nätområde (som idag). Modell 2 Inga kunder anvisas längre en elhandlare vid inflytt. Alla kunder måste aktivt välja en elhandlare vid inflytt. Inga kunder anvisas längre en elhandlare vid hävning av avtal. Dessa kunder får söka efter en annan elhandlare på marknaden. Elhandlare har inte längre möjlighet att tacka nej till en kund under förutsättning att företaget erbjuder den typ av avtal som kunden efterfrågar. (Ev. depositioner/ekonomiska säkerheter från kunden kan regleras i de allmänna avtalsvillkoren). Kvar att anvisa blir: o Kunder vars elhandlare har gått i konkurs eller förlorat sin balansansvarige. SoLR utses av nätägaren i varje nätområde (som idag).

5 Johan Nilsson (7) Sammanfattning av referensgruppens åsikter Referensgruppen anser att det bör finnas två system för supplier of last resort, ett för kunder med betalningsproblem och ett för kunder vars elhandlare har gått i konkurs/förlorat sin balansansvarige. Referensgruppen anser inte att en supplier of last resort kan utses av nätägaren som i modell 1. Det är inte förenligt med en elhandlarcentrisk modell. Det är inte heller säkert att nätägaren kan utse en supplier of last resort i sitt nätområde. Vad gör man om ingen vill ta på sig den rollen? Många i referensgruppen anser istället att en supplier of last resort ska upphandlas centralt av antingen Ei, SvK eller kommunen. Även i denna situation finns det dock en risk att inga anbud inkommer. Risken är dock mindre enligt referensgruppen eftersom fler företag då har möjlighet att vara supplier of last resort. Modell 2 tycker flera verkar bra eftersom kundgrupperna där är separerade och hanteras på olika sätt. Några vill dock att elhandlaren ska kunna erbjuda kunder med betalningssvårigheter särskilda avtal och kunna ställa ekonomiska krav. Konsumentverket påtalar att det måste finnas regler för storleken på de depositioner som får tas ut pga det inte får uppkomma en situation där konsumenter med tidigare betalningsanmärkningar inte kan uppfylla depositionskraven (p.g.a. att de ev. ställs för högt) och därmed riskerar att står utan elavtal trots att de aktivt försöker teckna ett avtal. Inte heller i modell två anser referensgruppen det lämpligt att nätägaren utser en supplier of last resort för kunder vars elhandlare har gått i konkurs/förlorat sin balansansvarige. Även här förespråkas ett upphandlingsförfarande av många i gruppen. Skulle man inte ha ett upphandlingsförfarande behöver man enligt Oberoende elhandlare tidsbegränsa anvisningsavtalen. Spontant anser många i gruppen att kunden ska kunna få el från en supplier of last resort under en period om ca 1-2 månader, sedan kan elen frånkopplas om kunden inte har gjort något aktivt val. Supplier of last resort skulle bara ha rätt att debitera kunden under denna reglerade tid. Det är viktigt att prisavtalen hos supplier of last resort inte är bundna utan att kunderna kan byta avtal eller elhandlare när som helst. Energimarknadsbyrån anser att 10 vardagar är en lämplig period. Ett alternativ till ett upphandlingsförfarande som fördes fram av Svk var att den elhandlare som tar hand om nätföretagets nätförluster även ska vara supplier of last resort. Nätförlust-elhandlaren skulle då anmäla till hubben att de är nätägarens elhandlare. Övrigt vad gäller modell för supplier of last resort: Man behöver veta vilken marknadsmodell som ska gälla innan man diskuterar ett system för supplier of last resort. Referensgruppen diskuterar något som inträffar väldigt sällan (konkurser). Det känns som att vi gör det svårare för oss än vad det behöver vara. Om man ser det som ett kort anvisningsavtal p.g.a. en konkurssituation är priset inte så viktigt.

6 Johan Nilsson (7)

7 Johan Nilsson (7) Informationsskyldigheten Vem ska informera? Innan referensgruppsmötet hade många uttryckt att det borde vara den elhandlare som tackar nej till en kund som också har en skyldighet att upplysa kunden om vem som är supplier of last resort eftersom kunden i framtiden inte har nätägaren som sin naturliga kontaktpunkt. I en konkurssituation är det inte rimligt att tro att elhandlaren som gått i konkurs kommer informera sina kunder om detta. Vad ska informationen innehålla? Referensgruppen tycker att informationen bör ha ungefär samma innehåll som idag. Leveransvillkor, varför de fått en supplier of last resort osv.

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum Minnesanteckningar från referensgruppsmöte Marknadsmodell, 17 mars 2016 Närvarande Bo Hesselgren Energimarknadsbyrån Rickard Silverfur Fastighetsägarna Christian Carlsson

Läs mer

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj

Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj MINNESANTECKNINGAR 1 (5) Datum 2016-05-27 Minnesanteckningar från referensgruppsmöte gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell 19 maj Närvarande Daniel Norstedt (Ei) Sara Sundberg (Ei)

Läs mer

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert

En ny modell för elmarknaden. Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert En ny modell för elmarknaden Ediel och avräkningskonferens 2017 Daniel Norstedt, tf avdelningschef Göran Morén, expert Från idag till imorgon så här kommer elmarknadshubben att fungera Arbetet med att

Läs mer

Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie 20117:05 "Ny moden för &marknaden"

Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie 20117:05 Ny moden för &marknaden Konsument verket KO Remissyttrande Datum Vårt Dnr 2017-10-23 2017/709 Ert Dnr M2017/01702/Ee Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se Reniss av EnerOmarknadsnspektionens rapporie

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07)

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-09-05 Dnr 377/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Energiföretagen Sverige om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Del 1 Relevant lagstiftning A. Inledning Med uppsökande försäljning av el

Läs mer

Ei R2013:17. Anvisade elavtal. nuläget och framtida utveckling

Ei R2013:17. Anvisade elavtal. nuläget och framtida utveckling Ei R2013:17 Anvisade elavtal nuläget och framtida utveckling Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:17 Författare: Marielle Liikanen, Elin Brodin och Johan

Läs mer

Avtal och information till anvisade kunder

Avtal och information till anvisade kunder Ei R2014:19 Avtal och information till anvisade kunder - en uppföljning Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2014:19 Författare: Elin Brodin och Johan Nilsson

Läs mer

Per Åslund (ersättare för Niclas Ehn) Peter Strannegård. Tania Pinzon Sara Sundberg. Ej närvarande:

Per Åslund (ersättare för Niclas Ehn) Peter Strannegård. Tania Pinzon Sara Sundberg. Ej närvarande: Svenska kraftnät och Energimarknadsinspektionen bjuder in till referensgruppsmöte för projekt gällande tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell Datum för möte: 8 februari 2016 Tid: 13.00-16.00

Läs mer

Elhandlarcentrisk flyttprocess en kostnadsnyttoanalys

Elhandlarcentrisk flyttprocess en kostnadsnyttoanalys Ei R2015:05 Elhandlarcentrisk flyttprocess en kostnadsnyttoanalys Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna. Tel 016-16 27 00. www.ei.se Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna

Läs mer

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse:

Protokoll Datum. Konsumentverket och Energiföretagen Sverige har träffat följande överenskommelse: Protokoll Datum Dnr 2017-11-16 2015/641 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Energiföretagen Sverige och Konsumentverket angående överenskommelse om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till

Läs mer

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument

Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument Överenskommelse mellan Konsumentverket och Svensk Energi om riktlinjer för uppsökande försäljning av el till konsument DEL 1 Relevant lagstiftning A. INLEDNING 1. Ange tydlig avsändare Enligt 3 kap. 23

Läs mer

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning:

Mätar- och avläsningsfrågor: Mätar- och avläsningsfrågor: Avläst månadsförbrukning: Avläst månadsförbrukning: MANUAL CHECKLISTA Min elförbrukning Mätar- och avläsningsfrågor: Varför elnätsföretaget måste få uppgifterna? För att mäta förbrukad el under en period För att ligga till grund för faktura Hur avläsning

Läs mer

Genomförande av en nordisk slutkundsmarknad

Genomförande av en nordisk slutkundsmarknad Genomförande av en nordisk slutkundsmarknad Referensgruppsmöte, 4 mars 2013 Referensgruppsmöte 2013-03-04 Upplägg Status projektet Status NordREG Samfakturering Scenario 1 och scenario 2 Informationshantering,

Läs mer

Informationsplikt till konsument

Informationsplikt till konsument Informationsplikt till konsument Informationsskyldighet för elhandelföretag Informationsskyldighet vid upphörande av avtal 8 kap. 5 En elleverantör som levererar el till en elanvändare i en viss uttagspunkt

Läs mer

Frågor och svar om delprocesserna i tjänstehubben

Frågor och svar om delprocesserna i tjänstehubben 1 Frågor och svar om delprocesserna i tjänstehubben Nedanstående frågor kom upp under Svenska kraftnäts seminarium om tjänstehubben den 31 maj 2016. Här är svaren på dem. Publiceringsdatum 2016-06-09 Avser

Läs mer

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m

Vägledning om information vid anvisningsavtal och annat leveransskyldighetsavtal m m SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Juridik Louise Marcelius 08-6772827, 0701644421 louise.marcelius@svenskenergi.se Datum 2014-04-23 1 (5) Vägledning om information vid anvisningsavtal

Läs mer

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell

Enkelhet för kunden. Elhandlarcentrisk modell Enkelhet för kunden Elhandlarcentrisk modell I Sverige och i Norden har kunden en relation med elnätsföretaget och en med elhandelsföretaget. I vissa andra europeiska länder (Tyskland, Frankrike och England)

Läs mer

Funktionskrav för elmätare

Funktionskrav för elmätare Funktionskrav för elmätare Möte i referensgruppen Torsdagen den 4 maj 2017 Dnr 2016-103210 Linda Weman Tell, Elin Grahn, Lena Jaakonantti, Roger Husblad Hänt sen sist Ei har pratat med Swedac, SvK, Elsäkerhetsverket,

Läs mer

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(4) le Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarienr Storuman Energi AB 923 24 Storuman Föreläggande avseende fakturaavgift och uppläggningsavgift vid byte av elhandlare

Läs mer

ei funk Konsument Skickat: den 18 april :30

ei funk Konsument Skickat: den 18 april :30 Från: ei funk Konsument Skickat: den 18 april 2018 11:30 Till: Karin Wase Ämne: Remiss- förslag till föreskrifter och allmänna råd, dnr 2017-102905 Bifogade filer: Förslag till föreskrifter

Läs mer

Anvisade elavtal. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Anvisade elavtal. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Anvisade elavtal Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 9 juni 2016 Ibrahim Baylan Egon Abresparr (Miljö- och energidepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Läs mer

Energimarknadsinspektionen BESLUT 1(5) ime 1 Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Diarieur Kraftringen Energi AB (publ) Box 25 22100 LUND Föreläggande avseende information till elanvändare med anvisat

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elanvändning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så gör

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

Elhandlarcentrisk modell / tjänstehubb

Elhandlarcentrisk modell / tjänstehubb Elhandlarcentrisk modell / tjänstehubb Energimarknadsrådet, 2016-01-19 Inlägg från Ellevio, Lowina Lundström 2016-03-14 Sida 1 hem till mer än 908 000 kunder i Sverige Kunder Elnät 908 000 i södra Norrland,

Läs mer

SAMFAKTURERING AV ELHANDELS-

SAMFAKTURERING AV ELHANDELS- SAMFAKTURERING AV ELHANDELS- OCH ELNÄTSKOSTNADER Len Börjeson Email: len.borjeson@ sweco.se Tobias Jakobsson Email: tobias.jakobsson@ sweco.se 1 Slutsatser Samhällsekonomisk jämförelse av Grossistmodellen

Läs mer

Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell. Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg

Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell. Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg SvK2024, v4.0, 2016-04-27 Ann-Sofie Segerheim 2017-05-04 MINNESANTECKNINGAR Referensgruppsmöte - tjänstehubb och elhandlarcentrisk marknadsmodell Plats Svenska kraftnät, Sturegatan 1, Sundbyberg Tid 14.00

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Dina valmöjligheter när det gäller el DU HAR TVÅ AVTAL ELNÄT OCH ELHANDEL Som kund har du två olika avtal. Det ena är ett elnätsavtal, med det elnätsföretag som äger elnätet

Läs mer

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för elmarknaden

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för elmarknaden Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig Havs- över kvaliteten

Läs mer

Beskrivningar av el- och naturgasmarknadens aktörer

Beskrivningar av el- och naturgasmarknadens aktörer ETT FAKTABLAD FRÅN ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEN Uppdaterad 2015 01 08 Beskrivningar av el- och naturgasmarknadens aktörer Beskrivningarna i detta faktablad ska göra det enklare för dig som kund att förstå

Läs mer

Krav för certifierade elhandelsföretag

Krav för certifierade elhandelsföretag 1 (10) Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige, branschföreningen för elförsörjningsföretag i Sverige, arbetar för att elhandelsföretagen är tydliga och ärliga i sin försäljning

Läs mer

Energimarknadsinspektionen. Anne Vadazs Nilsson. Daniel Norstedt

Energimarknadsinspektionen. Anne Vadazs Nilsson. Daniel Norstedt 2014-06-10 Energimarknadsinspektionen Anne Vadazs Nilsson Daniel Norstedt Synpunkter från Oberoende Elhandlares expertgrupp på Swecos rapport med en kostnadsanalys av en central informationshanteringsmodell

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Anvisade elavtal. Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU8. Sammanfattning. Behandlade förslag

Anvisade elavtal. Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU8. Sammanfattning. Behandlade förslag Näringsutskottets betänkande 2016/17:NU8 Anvisade elavtal Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i ellagen. Ändringarna gäller dels systemet med anvisade elleverantörer,

Läs mer

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN

DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN DIN KONTAKT MED ELFÖRETAGEN Sid 3 sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el Sid sid 54 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) Sid 7 sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) Sid 9 sid

Läs mer

Ei R2017:05. Ny modell för elmarknaden

Ei R2017:05. Ny modell för elmarknaden Ei R2017:05 Ny modell för elmarknaden Energimarknadsinspektionen (Ei) är en myndighet med uppdrag att arbeta för väl fungerande energimarknader. Det övergripande syftet med vårt arbete är att Sverige ska

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate

e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate 1~1 e Energimarknadsinspektionen le= Swedish Energy Markets lnspectorate BESLUT Datum Diarienr 1(9) Stockholms Elbolag AB Profilvägen 4 246 43 Löddeköping Föreläggande avseende debitering och konsumentinformation

Läs mer

Svensk Energis enkät om anvisningsavtal

Svensk Energis enkät om anvisningsavtal SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Handel & Försäljning Magnus Thorstensson +46-8-677 2806 +46-733-92 57 61 Datum 2014-02-17 1 (10) Svensk Energis enkät om anvisningsavtal I november

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Krav för certifierade elhandelsföretag

Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige 2016-05-31 1(9) Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige, branschföreningen för elförsörjningsföretag i Sverige, arbetar för att elhandelsföretagen är tydliga

Läs mer

Föreläggande om debitering och konsumentinformation

Föreläggande om debitering och konsumentinformation me em i Energimarknadsinspektionen wie Swedish Energy Markets Inspectorate BESLUT Datum Dlarienr 1(8) Borås Elhandel BOX 373 501 13 Borås Föreläggande om debitering och konsumentinformation Beslut 1. Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Promemoria. Anvisade elavtal. Promemorians huvudsakliga innehåll. Miljö- och energidepartementet 2016-03-11

Promemoria. Anvisade elavtal. Promemorians huvudsakliga innehåll. Miljö- och energidepartementet 2016-03-11 Promemoria Miljö- och energidepartementet 2016-03-11 Anvisade elavtal Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås ändringar i ellagen (1997:857). Ändringarna gäller dels systemet med anvisad

Läs mer

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden

Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA. Så talar vi med kunden ? Huvudsäkring Elberedskapsavgift Elhandelsföretag Avläsning ORDLISTA Så talar vi med kunden Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat elhandelsföretag

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:13

Regeringens proposition 2016/17:13 Regeringens proposition 2016/17:13 Anvisade elavtal Prop. 2016/17:13 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 22 september 2016 Stefan Löfven Ibrahim Baylan (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05 Ny modell för elmarknaden (diarienummer M2017/01702/Ee)

Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05 Ny modell för elmarknaden (diarienummer M2017/01702/Ee) Stockholm 2017-10-24 Miljö- och Energidepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05 Ny modell för elmarknaden (diarienummer M2017/01702/Ee) Branschföreningen

Läs mer

Systemet med anvisad elhandlare

Systemet med anvisad elhandlare EI R2012:07 Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen EI R2012:07 Författare: Anna Berr och Johan

Läs mer

Gaia. Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering.

Gaia. Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering. 2016-09-01 Energimarknadsinspektionen Gaia Kassaflöden och kreditrisk kopplat till Ei:s uppdrag att ta fram en modell för fakturering. I juni 2015 fick Energimarknadsinspektionen (Ei) och Svenska kraftnät

Läs mer

Forelaggande avseende informationsskyldigheter

Forelaggande avseende informationsskyldigheter BESLUT 1 (5) Forelaggande avseende informationsskyldigheter Beslut 1. Energimarknadsinspektionen (Ei) forelagge - att inom sex veckor fran mottagandet av detta beslut gora foljande. a. Underratta alla

Läs mer

En svensk tjänstehubb Dialogmöte 10 november 2015. Erik Forsén, Projektledare

En svensk tjänstehubb Dialogmöte 10 november 2015. Erik Forsén, Projektledare En svensk tjänstehubb Dialogmöte 10 november 2015 Erik Forsén, Projektledare En svensk tjänstehubb > Kort om uppdraget En konkurrensneutral tjänstehubb som stödjer elmarknadens processer, underlättar rapporteringen

Läs mer

Datum 2011-12-05 1(7)

Datum 2011-12-05 1(7) 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet Från ditt elhandelsföretag EL 2012 N (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi.

Läs mer

Din kontakt med elföretagen

Din kontakt med elföretagen Din kontakt med elföretagen sid 2 Dina valmöjligheter när det gäller el sid 4 Din elförbrukning (fakta om mätaravläsning) sid 6 Du ska flytta in (så gör du med dina elavtal) sid 8 Du ska flytta ut (så

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Inflyttningsavgift? Tariff? Abonnemang Allmänna Avtalsvillkoren Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Beskrivningar av eloch naturgasmarknadens aktörer

Beskrivningar av eloch naturgasmarknadens aktörer 2012:04 Beskrivningar av eloch naturgasmarknadens aktörer Energimarknadsinspektionen har från regeringen fått i uppdrag att sammanställa och offentliggöra rollbeskrivningar för elmarknadens och naturgasmarknadens

Läs mer

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter

Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter EI2000, W-3.1, 2013-01-30 BESLUT 1 (6) Fortum Markets AB 115 77 Stockholm Föreläggande mot Fortum Markets AB med anledning av bristfällig information till konsumenter Beslut Energimarknadsinspektionen

Läs mer

Krav för certifierade elhandelsföretag

Krav för certifierade elhandelsföretag UTGÅVA 5 1 (11) Krav för certifierade elhandelsföretag Energiföretagen Sverige, branschföreningen för elförsörjningsföretag i Sverige, arbetar för att elhandelsföretagen är tydliga och ärliga i sin försäljning

Läs mer

Ei R2013:09. Enklare för kunden. förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad

Ei R2013:09. Enklare för kunden. förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad Ei R2013:09 Enklare för kunden förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad Energimarknadsinspektionen Box 155, 631 03 Eskilstuna Energimarknadsinspektionen R2013:09 Författare: Marielle

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben. Energiföretagens Regionmöten Våren 2018

Den svenska Elmarknadshubben. Energiföretagens Regionmöten Våren 2018 Den svenska Elmarknadshubben Energiföretagens Regionmöten Våren 2018 VÅREN 2018 - ENERGIFÖRETAGENS REGIONMÖTEN 2 Elmarknadshubben är sannolikt ett av de mest diskuterade ämnena hos såväl elnätsföretag,

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Från ditt elhandelsföretag EL 2012 K (rev) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Energiföretagen Sverige efter överenskommelse med Konsumentverket.

Läs mer

Välkomna på frukostmöte!

Välkomna på frukostmöte! Välkomna på frukostmöte! Agenda för dagen Nya förutsättningar på elmarknaden Nya smarta elmätare Elbilsladdning och solceller Begrepp på elmarknaden Elhandelsföretag Som kund kan du välja själv från vilket

Läs mer

1. Inledande bestämmelser. EL 2012 K (rev) Datum 2015-02-27

1. Inledande bestämmelser. EL 2012 K (rev) Datum 2015-02-27 1(8) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

Förslag till utformning av funktion med anvisad gasleverantör för den svenska naturgasmarknaden

Förslag till utformning av funktion med anvisad gasleverantör för den svenska naturgasmarknaden MISSIV Datum 2006-06-22 Till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till utformning av funktion med anvisad gasleverantör för den svenska naturgasmarknaden Affärsverket svenska

Läs mer

VÅRA KUNDER ÄR DET VIKTIGASTE VI HAR

VÅRA KUNDER ÄR DET VIKTIGASTE VI HAR VÅRA KUNDER ÄR DET VIKTIGASTE VI HAR Utan våra kunder skulle vi inte finnas. Så enkelt är det. Det är därför vårt ansvar att stå på deras sida och ta ställning för en tryggare elmarknad. Sören Blomqvist,

Läs mer

EL 2004 K. 1. Inledande bestämmelser. 2. Försäljning av el

EL 2004 K. 1. Inledande bestämmelser. 2. Försäljning av el 1 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. Villkoren har utformats efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Energimarknadsinspektionens rapport Ny modell för elmarknaden (Ei 1*2017:05) (M20i7/oi702/Ee)

Energimarknadsinspektionens rapport Ny modell för elmarknaden (Ei 1*2017:05) (M20i7/oi702/Ee) SVENSKA -ä KRAFTNÄT Generaldirektören Miljö- och energidepartementet n.registrator@regeringskansliet.se 2017-10-18 2017/1822 Energimarknadsinspektionens rapport Ny modell för elmarknaden (Ei 1*2017:05)

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade elavtal. R-2016/0554 Stockholm den 7 april 2016 Till Miljö och energidepartementet M2016/00695/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 11 mars 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Anvisade

Läs mer

1.2 Dessa allmänna avtalsvillkor gäller tills vidare.

1.2 Dessa allmänna avtalsvillkor gäller tills vidare. Datum 2008-12-15 ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr

e Energimarknadsinspektionen Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr me Swedish Energy Markets lnspectorate Datum Diarienr 1(5) Förvaltningsrätten i Linköping Ansökan om utdömande av vite Sökande Energimarknadsinspektionen Box 155 631 03 Eskilstuna Motpart Stockholms Elbolag

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor

Läs mer

EL 2012 K (rev) 1(5) 2015-02-27

EL 2012 K (rev) 1(5) 2015-02-27 EL 2012 K (rev) 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument EL 2012 K (rev) 1(5) Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor utarbetade av Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser

Läs mer

En kontakt och en faktura

En kontakt och en faktura En kontakt och en faktura Övergripande Inledningsvis vill Oberoende Elhandlare (OE) framhålla att vi länge verkat för en gemensam nordisk slutkundsmarknad och stöder NordREGs förslag att införa en supplier

Läs mer

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare för kunden förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad (El R2013:09)

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare för kunden förslag som ökar förutsättningarna för en nordisk slutkundsmarknad (El R2013:09) SVE100 v2.0 2008-04-09 SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB Handel & Försäljning Gunilla Stawström 08-677 2665 gunilla.stawstrom@svenskenergi.se YTTRANDE 1 (13) Datum Beteckning 2013-09-23 044/2013 Näringsdepartementet

Läs mer

ORDLISTA Så talar vi med kunden

ORDLISTA Så talar vi med kunden ORDLISTA Så talar vi med kunden Huvudsäkring? Elberedskapsavgift? Anläggnings id? Elhandelsföretag? Avläsning? Abonnemang Allmänna avtalsvillkor Anläggning Anläggningsadress Anläggnings id, anl id Anvisat

Läs mer

Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb. Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare

Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb. Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb Den svenska Elmarknadshubben Robert Thelander, Förändringsledare 2017-11-08 2017-11-08 Statistikforum 2017 - Energistatistik på nytt sätt med Elmarknadshubb

Läs mer

Särskilda avtalsvillkor för elavtal 2018:3

Särskilda avtalsvillkor för elavtal 2018:3 Sida 1 av 2 Särskilda avtalsvillkor för elavtal 2018:3 Följande villkor gäller för samtliga avtalstyper Omfattning Avtalet inklusive dessa särskilda villkor gäller i första hand. Utöver dessa villkor gäller

Läs mer

Särskilda avtalsvillkor för elavtal 2018:3

Särskilda avtalsvillkor för elavtal 2018:3 Sida 1 av 2 Särskilda avtalsvillkor för elavtal 2018:3 Följande villkor gäller för samtliga avtalstyper Omfattning Avtalet inklusive dessa särskilda villkor gäller i första hand. Utöver dessa villkor gäller

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Remissyttrande från SKGS över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för elmarknaden

Remissyttrande från SKGS över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för elmarknaden 2017-10-20 Miljö- och energidepartementet Energienheten Att: Filip Vestling Remiss M2017/01702/Ee 103 33 Stockholm Remissyttrande från SKGS över Energimarknadsinspektionens rapport 2017:05, Ny modell för

Läs mer

Svenska Kraftnäts presentation av elmarknadsprocesser :00-16:00

Svenska Kraftnäts presentation av elmarknadsprocesser :00-16:00 Svenska Kraftnäts presentation av elmarknadsprocesser 2016-05-31 13:00-16:00 Elmarknadsprocesser med elhandlarcentrisk affärsmodell och tjänstehubb Summit Hitech, Sveavägen 9-11 Tider för seminariet 12:30-13:00

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR 1(8) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL TILL KONSUMENT ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Energiföretagen Sverige efter överenskommelse med Konsumentverket. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare faktura

Energimarknadsinspektionens rapport Enklare faktura SVENSK ENERGI - SWEDENERGY - AB REMISSVAR Louise Marcelius Datum 08-677 28 27, 070-164 44 21 louise.marcelius@svenskenergi.se 2014-09-30 Beteckning N2014/2590/E 1 (6) Näringsdepartementet per e-post n.registrator@regeringskansliet.se

Läs mer

Förslag från Oberoende Elhandlares expertgrupp för införandet av Supplier Centric Model (SCM) och combined billing i Sverige.

Förslag från Oberoende Elhandlares expertgrupp för införandet av Supplier Centric Model (SCM) och combined billing i Sverige. 2013-03-26 Energimarknadsinspektionen Marielle Liikanen Förslag från Oberoende Elhandlares expertgrupp för införandet av Supplier Centric Model (SCM) och combined billing i Sverige. Oberoende Elhandlare

Läs mer

1. Inledande bestämmelser

1. Inledande bestämmelser 1(7) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el till konsument Allmänna avtalsvillkor utarbetade av energiföretagen sverige efter överenskommelse med konsumentverket. EL 2012 K (rev 2) Gäller från 2019-04-01

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor EL 2012k (rev)

Allmänna avtalsvillkor EL 2012k (rev) Allmänna avtalsvillkor EL 2012k (rev) För försäljning av el till konsument. 1 Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser försäljning av el till konsument. För försäljning av el till

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor EL 2012k (rev 2)

Allmänna avtalsvillkor EL 2012k (rev 2) Allmänna avtalsvillkor EL 2012k (rev 2) För försäljning av el till konsument. Allmänna avtalsvillkor utarbetade av Energiföretagen Sverige efter överenskommelse med Konsumentverket. 1 Inledande bestämmelser

Läs mer

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22

Reglering av elnätsmonopol i Sverige. Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Reglering av elnätsmonopol i Sverige Rebecka Thuresson Energimarknadsinspektionen 2010-01-22 Presentation Rebecka Thuresson Biträdande avdelningschef Avdelningen för tillstånd och prövning jurist 016-16

Läs mer

Claes deltog i det första mötet i Ei:s/SvK:s referensgrupp om hubb/elhandlarcentrisk modell den 8 februari.

Claes deltog i det första mötet i Ei:s/SvK:s referensgrupp om hubb/elhandlarcentrisk modell den 8 februari. OE Aktiviteter 2016 OE har skrivit ett nytt brev till Miljö- och energidepartementet med ett krav på svar på det frågor som vi ställde i det tidigare brevet. ( Frågan om uppdraget till SVK, frågan om avgiftsprinciperna

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa allmänna

Läs mer

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189

e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr 2014-03-24 2013-103189 em e Energimarknadsinspektionen BESLUT 1 (5) Swedish Energy Markets Inspectorate Datum Dnr Telinet Energi AB Mäster Samuelsgatan 42 5 TR 111 57 Stockholm Föreläggande mot Telinet Energi AB med anledning

Läs mer

- - I Energimarknadsinspektionen

- - I Energimarknadsinspektionen I Energimarknadsinspektionen BESLUT Dlarlenr 1 (6) Forelaggande avseende informationsskyldighet Beslut 1. Energimarknadsinspektionen (Ei) forelagge att inom sex veckor fran mottagandet av detta beslut

Läs mer

Referensgruppsmöte tjänstehubb

Referensgruppsmöte tjänstehubb 2017-05-02 Referensgruppsmöte tjänstehubb Sturegatan 1, Sundbyberg 2017-05-02 2017-05-02 Referensgruppsmöte 2 Referensgruppsmöte Tjänstehubb 2017-05-02 1. Kort status Ei och Svk 2. Vad händer efter rapporten

Läs mer

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET

ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET 1(5) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR FÖR FÖRSÄLJNING AV EL SOM ANVÄNDS I NÄRINGSVERKSAMHET ELLER ANNAN LIKARTAD VERKSAMHET ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Svensk Energi. 1. Inledande bestämmelser 1.1 Dessa

Läs mer

Näringsdepartementet Sollentuna 2012-09-07 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Jakob Eliasson

Näringsdepartementet Sollentuna 2012-09-07 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Jakob Eliasson Näringsdepartementet Sollentuna 2012-09-07 103 33 STOCKHOLM Handläggare: Jakob Eliasson Villaägarnas Riksförbund fortsättningsvis förbundet har givits tillfälle att ge kommentarer till Energimarknadsinspektionens

Läs mer

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet

Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet EL 2012 N (rev) 1(5) 2015-02-27 Dokumentnummer Doknr-vVersion Allmänna avtalsvillkor för försäljning av el som används i näringsverksamhet eller annan likartad verksamhet ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade

Läs mer

Den svenska Elmarknadshubben

Den svenska Elmarknadshubben Den svenska Elmarknadshubben Elnätsdagarna 2017-11-22 Robert Thelander, Förändringsledare Tidplan Kravspecificering Upphandling Implementering Migreringsaktiviteter - Pilotgrupp Migreringsaktiviteter -

Läs mer