Småföretagande i världsklass!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Småföretagande i världsklass!"

Transkript

1 Småföretagande i världsklass! Vi är den växande organisationen för Sveriges småföretagare. Vi är mer RAKT PÅ

2 Småföretagande i världsklass! Vi vill att: det ska vara kul att driva företag fler vågar starta och livnära sig som företagare fler företag kan vara lönsamma och växa allt företagande ska bedrivas rättvist det blir enklare att överlåta och avveckla företag Under åtminstone de senaste 10 åren har småföretag stått för tillväxten i Sverige, om man mäter i mängden anställda. Produktiva småföretag kan sällan rationalisera eller lägga ut verksamhet, utan tillväxten kan mätas i antalet anställda. Vi vill därför att denna ökning ska fortsätta. Attityden till småföretagande måste förbättras i Sverige, inte bara i tal utan främst i handling. Mindre snack och mer verkstad! Vi måste ha (spel-)regler, men dessa måste anpassas till småföretagande både i utformning och övervakning. Tjänstemän på t.ex. Skatteverket och Bolagsverket måste dela med sig av sina kunskaper och hjälpa företagare i stället för att i alltför många fall sätta dit den lille företagaren. Reglerna måste bli färre, förutsägbara och lika för alla (t.ex. energiskatten).

3 Halverad arbetsgivar-/egenavgift För att våga växa genom att anställa fler människor behöver Sveriges småföretag en tydlig sänkning av kostnaderna för personal. Den svenska arbetsgivaravgiften är hög i jämförelse med andra länder i vår närhet. Dessutom innehåller avgiften delar som är direkt skatt (allmän löneavgift i första hand) samt andra delar som är överfinansierade (sjukförsäkringsavgift). Sveriges småföretagare måste tillåtas använda åtminstone delar av sina personalkostnader till att finansiera det egna företagets expansion. Arbetsgivaravgiften måste därför sänkas, förslagsvis stegvis och på ett enkelt sätt. Genom att halvera arbetsgivar- /egenavgiften på lönesummor upp till 1 miljon per år gynnas relativt sett de minsta företagen. Denna halvering kan flyttas upp till högre lönenivå allteftersom. Uppmuntra Sveriges småföretagare att växa genom att anställa mer personal.

4 Rättvist sjukförsäkringssystem Många människor, i synnerhet kvinnor, uppger att brister i trygghetssystemet för företagare är det största hindret för dem att våga starta företag eller att anställa personal. Vi behöver fler kvinnor som småföretagare. Sverige behöver faktiskt fler företagare över huvud taget, vilket bl.a. regeringens Globaliseringsråd kunde konstatera Att sjuklönesystemet anpassats och fortfarande är anpassat till anställda i större organisationer, och i första hand offentlig sektor, visar bara att det inte hänger med i utvecklingen. Det måste införas ett rättvist system med att låta samhället ta ett gemensamt sjukförsäkringsansvar genom att införa en karensdag för alla oberoende av anställning eller företagsform, samt att sjuklöneansvaret tas bort från arbetsgivare. Visa tilltro till Sveriges företagare genom att ge även oss tillgång till trygghetssystemet.

5 Reformerad arbetsrätt skrota turordningsreglerna i LAS De s.k. turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) uppges av många arbetsgivare som det största hindret för att anställa och låta företaget växa. Systemet är ett föråldrat lapptäcke med massor med undantag och kryphål, varför det måste revideras i grunden. Eller helt tas bort! Att turordningsreglerna dessutom försvårar möjligheten för ungdomar och utlandsfödda att komma in på arbetsmarknaden och tillåtas vara en del av Sverige, gör reglerna ännu mer svårförståeliga. Modernisera LAS så att reglerna blir rättvisa och småföretagare vågar anställa personal.

6 Sänkt moms för bygg- och tjänstesektor Sverige har en av Europas högsta moms-nivåer. Diskussioner har förts om att sänka den för vissa delar, men det behövs en sänkning över hela linjen för att utjämna konkurrenssituationen med EU för handel med privatpersoner. Moms-hanteringen är för vissa områden dessutom onödigt komplicerad. Detta gäller t.ex. systemet med omvänd skattskyldighet inom byggbranschen. För stora företag är det antagligen mindre problematiskt, men för små byggföretag skapar det onödig byråkrati. Gränsen för att redovisa moms på årsbasis borde höjas till åtminstone 2 miljoner kronor för att underlätta administration och skapa möjlighet för utjämning i branscher med tydliga säsonger.

7 Sänkt energiskatt Eftersom Sverige är ett mycket handelsberoende land med relativt sett stor andel producerande företag så slår högre energiskatter än omgivande länder direkt på vår export. Därmed också på företags möjlighet att utveckla produktion i Sverige. Sedan 1996 (för 15 år sedan) har skatten på el nästan 3-dubblats i Sverige! För åkeriföretag skapas en skev konkurrens med åkare från andra EUländer med lägre skatter på drivmedel. Uppdelningen i fyra elområden skapar snedvridning av konkurrensen. Detta blir påtagligt i synnerhet precis vid gränserna. Använd inte energiskatter för att snedvrida konkurrensen.

8 Rättssäkerhet för företagare Företagare har inte samma rättssäkerhet som andra människor i Sverige. När det gäller t.ex. Skatteverkets beslut så är det företagaren som ska bevisa sin oskuld inte myndigheten som ska bevisa skulden. Även företagare måste vara oskyldiga tills skuld är bevisad. Det finns alltför många exempel där Skatteverkets tjänstemän utdömt böter/avgifter för en företagare, som denne tvingats betala in till Skatteverket redan vid tjänstemannens anklagelse. I många fall har företagaren sedan fått rätt i domstol (om han haft råd eller vågat ifrågasätta Skatteverket) och fått pengar återbetalade till ett företag försatt i konkurs.

9 Bättre möjligheter för kapitalförsörjning av företagande Vi måste få enklare regler för att finansiera företagande i Sverige. I synnerhet gäller det för nystartade verksamheter. Kapital för expansion av det egna företaget kan t.ex. hanteras genom att vinster på upp till 2 miljoner kronor kan få stanna obeskattat i företaget tills de används. När pengarna används till löner, investeringar eller annat kommer de att belastas med skatter. Detta blir ett enklare och redigare sätt än periodiseringsfonder och annat. För nystartade företag behövs både pengar och kunskap. Genom att tillåta privatpersoner att göra avdrag på inkomster av lön och kapital för pengar som används i nystartade eller expanderande småföretag skulle många fler företag kunna skapas, växa och utvecklas. Även om det insatta kapitalet i ett nytt företag utgjort grund för avdrag i inkomstdeklarationen så är det ju en insats som de flesta vill se avkastning på och utveckling av. Det måste bli lika lönsamt att investera pengar i små företag och bidra till dess utveckling som det är att investera pengar på aktiebörsen. Underlätta kapitalförsörjningen så att svenska småföretag tillåts utvecklas och växa.

10 Höjd omsättningsnivå för revisionsplikt I en internationell jämförelse har de svenska reglerna för att slippa revisionsplikt mycket låga gränser, varför vi kräver att nivån för revisionsplikt anpassas till omvärlden och höjs till åtminstone en årsomsättning på 50 miljoner kr! Att använda en gräns för antal anställda medför en helt onödig begränsning för företags tillväxt. Mindre företag växer ofta med antalet anställda och att anställa person nummer 4 innebär en 30 %- ig ökning av personalstyrkan, med åtföljande risk/möjlighet och kostnader. De kr en revisor kostar årligen borde vara bättre att använda till att anställa och växa än för att revidera sig själv. Egentligen borde det inte behövas några särskilda regler för revisorer i aktiebolag. Det naturliga är att ägare bestämmer om behov av revisor finns. Då måste man naturligtvis ta hänsyn till önskemål från kunder, leverantörer, kreditgivare och andra som företaget är beroende av. Ta bort gränser som motverkar tillväxt i småföretag.

11 Anpassning av LOU till de små företagens villkor LOU måste anpassas till små företag. Större organisationer kan oftast anpassa sig till regler som gäller för små, men det är mycket svårt åt andra hållet. Genom att anpassa regelverket efter de minsta företagen och upphandlingarna bör man även skapa förenklingar och förtydliganden. Att offentliga inköp i första hand verkar vara en juridisk i stället för affärsmässig uppgörelse kommer aldrig att gynna ett förståndigt användande av våra gemensamma resurser. Att alltfler upphandlingar överklagas skapar ytterligare kostnader och skrämmer bort småföretagare från den marknaden som anses omsätta 500 miljarder kronor årligen i Sverige. Överklaganden av offentliga upphandlingar borde prövas av ett affärsmässigt organ specialiserat på inköp och upphandling och inte en juridisk förvaltningsdomstol. Detta inköpsorgan måste vara dominerat av småföretagare så att det inte skapar ytterligare en juridisk och byråkratisk koloss. Anpassa LOU så att reglerna blir rättvisa och småföretagare kan lämna anbud. 1

12 Krafttag för rättvis konkurrens Det förekommer fortfarande mängder med exempel på hur offentliga pengar används för att snedvrida konkurrensen, vilket i första hand missgynnar de minsta företagen på den lokala marknaden. Trots den relativt nya lagen fortsätter detta i alltför stor utsträckning. Frågor om osund konkurrens på en lokal nivå är mycket känsligt för de minsta företagen, vilka i många fall har sin huvudmarknad lokalt. Ifall man kritiserar den egna kommunens snedvridning av konkurrens brukar man bli diskvalificerad för den lokala marknaden för åtminstone överskådlig tid! Kommuner måste därför tvingas definiera och beskriva sina olika verksamheter utifrån vad kommunallagen kräver. För de verksamheter där det inte behöver utföras i kommunens egen regi måste det konkurrensutsättas, och då i första hand i så små delar att även de minsta företagen kan vara med och lämna anbud. (Man får inte dela upp förfrågningarna så att de strider mot lagen, vilken härstammar från EU-direktiv.) Bevisbördan ska alltså ligga på kommunen eller staten medan anmälan kan göras anonymt till t.ex. Småföretagarnas Riksförbund. Hushålla med den gemensamma sektorn genom att tillåta småföretag att erbjuda sina tjänster/varor.

13 Minskad regelbörda för företagande Vi företagare måste få en regelbörda som gör det möjligt att koncentrera oss på vårt företagande. Onödiga regler måste bort. Eventuella nya regler måste förankras i vår verklighet! Ett par tydliga exempel på onödigt regelkrångel är lagen om kassaregister och personalliggare. Dessa gäller endast två branscher, och har dessutom visat sig onödiga eller i vissa fall helt kontraproduktiva. Ta bort dem! Specialreglerna för få mansföretagare (som inte finns på börsen) måste tas bort i sin helhet. Dessa s.k. 3:12-reglerna är otidsenliga!

14 Kompetensförsörjning anpassad till företagande Tjänsteföretag är de som har utvecklats snabbast under senare tid, men också den grupp som de flesta bedömare anser vara Sveriges framtid. För att klara den internationella konkurrensen med våra höga personalkostnader måste vi vara bättre än omvärlden. Vi måste kunna leverera tjänster med högre kvalitet och bättre innehåll. För detta måste vi ha tillgång till kompetent personal, kanske till och med mer kompetent personal än vår omvärld. Många småföretagare uppger svårigheten med att kunna rekrytera kompetent personal som det väsentligaste hindret för att kunna växa. Mycket få högre utbildningar i Sverige är i dagsläget inriktade för småföretags kompetensförsörjning. Alla småföretagare vet att det i de flesta fall tar tid att få en nyanställd att försörja sig själv, även om personen har en grundläggande kompetens. Redan i grundskolan måste eleverna få kunskap om småföretagande. Därefter måste gymnasiet utvecklas för lärlingssystem, samt universitet och högskolor utbilda för småföretagande, antingen eget eller för att kunna vara anställningsbar i småföretag. Utvecklingen måste gå hand i hand med verksamma småföretagare och inte bara av verksamma byråkrater! Vi behöver ökad kompetens inom svenskt företagande för att kunna växa.

15 Gemensamt begrepp företagare/näringsidkare Svensk lagstiftning måste skapa ett gemensamt begrepp för företagare och näringsidkare. Idag är det mycket lätt att hamna mellan stolarna eftersom det inte finns någon entydig och generell förklaring till vem som är företagare inom olika delar av lagstiftning och regelverk.

16 Storgatan HÖGANÄS Växel:

Småföretagande i världsklass!

Småföretagande i världsklass! Småföretagande i världsklass! Vi vill att: det ska vara kul att driva företag fler vågar starta och livnära sig som företagare fler företag kan vara lönsamma och växa allt företagande ska bedrivas rättvist

Läs mer

Småföretagande i världsklass!

Småföretagande i världsklass! Småföretagande i världsklass! Vi vill att det är: lätt att starta företag kul att driva företag enkelt att driva företag tryggt att driva företag lönsamt att driva företag Vi är den växande organisationen

Läs mer

www.smaforetagarna.eu

www.smaforetagarna.eu NÄRINGSPOLITISKT PROGRAM I KORTFORM Av småföretagare - med småföretagare - för småföretagare Tillsammans skapar vi ett företagsklimat i världsklass. www.smaforetagarna.eu Småföretagare står för tillväxten!

Läs mer

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar

fler Jobb åt gör sverige unga grönare utveckla småföretagen möjligheter hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar fler gör sverige grönare Jobb åt unga ge småföretagen möjligheter utveckla hela landet Budgetpropositionen 2014 centerframgångar BP14 en framgång för Centerpartiet Budgeten för 2014 är en arbetsseger för

Läs mer

Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna

Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna Så vill vi utveckla landsbygdsföretagandet! Rebecca Källström, vice chefekonom Företagarna Sveriges största företagarorganisation och företräder omkring 75 000 företagare Medlemsägd, medlemsstyrd och partipolitiskt

Läs mer

Tillväxt genom entreprenörskap och företagande

Tillväxt genom entreprenörskap och företagande Tillväxt genom entreprenörskap och företagande Orups gränd 3 Den svenska politiken har under många år präglats av en misstänksamhet mot företag och då framförallt små företag. I sann saltsjöbadsanda har

Läs mer

Kan du lista ut vilket parti som skrivit vad kring företagande? MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG

Kan du lista ut vilket parti som skrivit vad kring företagande? MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG Sammanfattning MEDELPOÄNG 22% 1,8/8 POÄNG 500 400 Antal svarande 300 200 100 0 0-10% 11-20% 21-30% 31-40% 41-50% 51-60% 61-70% 71-80% 81-90% 91-100% Score STATISTIK Lägsta poäng Median Högsta poäng 0%

Läs mer

Rapport från Företagarna februari 2012

Rapport från Företagarna februari 2012 Rapport från Företagarna februari 2012 februari 2012 Inledning... 2 Allt fler småföretag, allt fler sysselsatta... 2 Tjänstesektorn allt viktigare... 4 Nya företag och nya företagare... 5 Möjligheter och

Läs mer

Enskild firma. Allmänt

Enskild firma. Allmänt Enskild firma 1/4 Allmänt Väljer du att driva företaget som en enskild firma är det viktigt att veta att du själv ansvarar för allt du gör i företagets namn, t.ex. att avtal hålls och skulder betalas.

Läs mer

Hur klarar företagen generationsväxlingen?

Hur klarar företagen generationsväxlingen? Hur klarar företagen generationsväxlingen? Rapport från Företagarna mars 211 Innehållsförteckning Inledning... 3 Var fjärde företagare vill trappa ned på fem års sikt... 4 Hur ser planerna för generationsväxlingen

Läs mer

Finansiering av förslagen sker i huvudsak genom att flera typer av skatteplanering stoppas.

Finansiering av förslagen sker i huvudsak genom att flera typer av skatteplanering stoppas. Promemoria 2008-09-08 Bättre villkor för företagande och konkurrens För att möta Sveriges utmaningar kommer Alliansregeringen i samband med höstens budgetproposition att lägga fram nya förslag för att

Läs mer

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb

Sänkt arbetsgivaravgift. nya jobb Sänkt arbetsgivaravgift ger nya jobb Rapport från Företagarna oktober 2010 Innehåll Bakgrund... 3 Arbetsgivaravgiften den viktigaste skatten att sänka... 4 Sänkt arbetsgivaravgift = fler jobb?... 6 Policyslutsatser

Läs mer

DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA

DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA DET SOM ÄR BRA FÖR BESÖKSNÄRINGEN ÄR BRA FÖR ALLA visita.se Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62 94 00 Box 186, 201 21 MALMÖ, Telefon +46 40 35

Läs mer

2007-03-07. Förslag till regelförenklingar på skatteområdet

2007-03-07. Förslag till regelförenklingar på skatteområdet 2007-03-07 Förslag till regelförenklingar på skatteområdet INNEHÅLL 1 PERSONBESKATTNING... 3 1.1 REFORMERA EXPERTSKATTEN... 3 2 NÄRINGSBESKATTNING... 3 2.1 SLOPA CFC-REGLERNA FÖR VERKSAMHET INOM EES-OMRÅDET...

Läs mer

Ung Företagsamhet Våren 2017

Ung Företagsamhet Våren 2017 Ung Företagsamhet Våren 2017 Vad är syftet med UF? Lära sig driva företag Hobbyverksamhet Ett UF-företag bedriver hobbyverksamhet eftersom verksamheten inte uppfyller samtliga krav för näringsverksamhet:

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

En kärleksfull revolution i entreprenörskapets anda EN HALV A4

En kärleksfull revolution i entreprenörskapets anda EN HALV A4 En kärleksfull revolution i entreprenörskapets anda EN HALV A4 VAD? Kvinnors Entreprenörskap Sverige 3.0 är Sveriges första och enda kärleksfulla revolution som kommer att verka för att förändra, förädla

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2564 av Annie Lööf m.fl. (C) Underlätta för jobbskaparna

Motion till riksdagen: 2014/15:2564 av Annie Lööf m.fl. (C) Underlätta för jobbskaparna Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2564 av Annie Lööf m.fl. (C) Underlätta för jobbskaparna Sammanfattning Små och medelstora företag är motorn för hållbar tillväxt runt om i hela Sverige. Fyra

Läs mer

Utvärdering av alliansregeringens två första år

Utvärdering av alliansregeringens två första år FöretagarFörbundets medlemspanel bland småföretagare Utvärdering av alliansregeringens två första år 08-09-16 1 Fakta om FöretagarFörbundets medlemspanel bland småföretagare Hur genomfördes panelundersökningen?

Läs mer

Samhällsekonomiska begrepp.

Samhällsekonomiska begrepp. Samhällsekonomiska begrepp. Det är väldigt viktigt att man kommer ihåg att nationalekonomi är en teoretisk vetenskap. Alltså, nationalekonomen försöker genom diverse teorier att förklara hur ekonomin fungerar

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN

BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE Ett åtgärdsprogram för vita arbeten från byggbranschens arbetsgivar- och fackförbund BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Byggbranschen

Läs mer

VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE

VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE MEDLEMSENKÄT JUNI 2018 VALFRÅGOR FÖR FÖRETAGARE Ta bort sjuklöneansvaret NU! Det är den viktigaste frågan för småföretagare och också den fråga som företagarna tycker att politikerna

Läs mer

ABC Ekonomiska termer

ABC Ekonomiska termer Ekonomiska begrepp I den ekonomiska redovisningen finns det ett antal termer som är viktiga att känna till som egen företagare. Drivhuset hjälper dig att reda ut begreppen på de allra vanligaste och beskriver

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

4 Framtidsmöten i Västra Götaland 2014

4 Framtidsmöten i Västra Götaland 2014 4 Framtidsmöten i Västra Götaland 2014 "Den globala konkurrensen kräver allt större insatser för att behålla både trovärdighet och lönsamhet. För tjänsteföretag är nivån på lönekostnader viktig liksom

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Frisöryrket och skatter. i samverkan med

Frisöryrket och skatter. i samverkan med Frisöryrket och skatter i samverkan med Det svenska skattesystemet Vad arbetar Skatteverket med? Folkbokföring Skatt Service Information Kontroll Vad är skatt? Pengar som vi alla betalar till kommun, landsting

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr:

Remissvar. Promemorian Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför. budgetpropositionen för 2016 SVENSKT NÄRINGSLIV. Finansdepartementet Vår referens/dnr: Skatte- och tuhavdel- Dnr 56/2015 2015-05-04 103 33 Stockholm Fi201 5/1734 Er referens/dnr: ningen Finansdepartementet Vår referens/dnr: www.svensktnaringsliv.se Org. Nr: 802000-1858 Postadress/Address:

Läs mer

Information från Skatteverket. Oslo Simone Johansson

Information från Skatteverket. Oslo Simone Johansson Information från Skatteverket Oslo 2017-10-25 Simone Johansson Tänk på, det är 4 olika regelverk Folkbokföring Inkomstskatt Sociala avgifter Moms Den anställde Svensk eller norsk arbetsgivare? Företaget/

Läs mer

Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet

Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet Fakta om undersökningen Undersökningen genomfördes med webbenkäter mellan den 12-17 augusti 2010 av Hero Kommunikation AB. Undersökningen gjordes

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Ett åtgärdsprogram för vita arbeten

Ett åtgärdsprogram för vita arbeten VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE Ett åtgärdsprogram för vita arbeten BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Byggbranschen i samverkan ska brett och aktivt delta i samhällsdebatten mot svartarbete. Vårt mål är en utbredd

Läs mer

Internationell Ekonomi

Internationell Ekonomi Internationell Ekonomi Handelshinder När varor säljs till ett land från ett annat utan att staten tar ut tull eller försvårar handeln så råder frihandel Motsatsen kallas protektionism Protektionism Med

Läs mer

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet!

Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Alla regler i LAS krockar med vår verklighet! Trä- och Möbelindustriförbundet och Skogsindustrierna Visby den 5 juli 2010 1 Vi representerar företag med 40 000 anställda Trä- och Möbelindustriförbundet

Läs mer

KRIMINALVÅRDEN MANGLAR KONKURRENSEN

KRIMINALVÅRDEN MANGLAR KONKURRENSEN KRIMINALVÅRDEN MANGLAR KONKURRENSEN DEN 17 OKTOBER 2013 Kriminalvården manglar konkurrensen Genom att drastiskt sänka priser på marknaden för industritvätt skapar Kriminalvården en osund marknad som hotar

Läs mer

Finansdepartementet. Förlängt växa-stöd

Finansdepartementet. Förlängt växa-stöd Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2019/00432/S1 Förlängt växa-stöd Februari 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i lagen (2016:1053) om särskild

Läs mer

Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2019

Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2019 Skatteverkets insatser mot fel och fusk 2019 Skatteverkets uppdrag Bidra till finansieringen av den offentliga sektorn, bidra till ett väl fungerande samhälle för allmänhet och företag samt motverka brottslighet.

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006

FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006 FöreningsSparbanken Analys Nr 6 8 mars 2006 FöreningsSparbankens Företagarpris 2006 Finalisterna ser ganska goda utsikter för Sveriges konkurrenskraft men det blir allt tuffare Idag den 8 mars kl 16.15

Läs mer

2008-10-03 Dnr: 09-2008-4514 YTTRANDE Ert Dnr: 438/2008. Konkurrensverket 103 85 Stockolm

2008-10-03 Dnr: 09-2008-4514 YTTRANDE Ert Dnr: 438/2008. Konkurrensverket 103 85 Stockolm 2008-10-03 Dnr: 09-2008-4514 YTTRANDE Ert Dnr: 438/2008 Konkurrensverket 103 85 Stockolm Nuteks förslag till åtgärder för bättre konkurrens i Sverige Verket för Näringslivsutveckling, Nutek, har av Konkurrensverket

Läs mer

Företagarombudsmannen

Företagarombudsmannen Företagarombudsmannen Den Nya Välfärden, Box 5625, 114 86 Stockholm, www.dnv.se Ärendenummer: FO 2012-12 Datum: 121114 Utredare: Viktor Robertson, Micha Velasco Utredning avseende kommunal olaglig verksamhet

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar

Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar Förslag till ett statligt stött inkubatorsystem & stimulans till affärsänglar 1. Utgångspunkter Tillväxtföretag behöver tillgång till både kompetens och kapital för att utvecklas. Därför krävs en väl fungerande

Läs mer

Frihet viktigast för småföretagarna

Frihet viktigast för småföretagarna Frihet viktigast för småföretagarna Rapport från Företagarna december 2010 Innehåll Inledning... 3 Tre av fyra företagare skulle rekommendera en familjemedlem att bli egen företagare... 4 Friheten viktigaste

Läs mer

Information från Skatteverket

Information från Skatteverket Information från Skatteverket Informationsträffar och besök Nyföretagarträffar och andra informationsträffar. Företagsbesök Nyföretagarinformationer Starta företag - Riktar sig till personer som funderar

Läs mer

Skatter för företagande och tillväxt i hela landet

Skatter för företagande och tillväxt i hela landet Kommittémotion C Motion till riksdagen 2018/19:2698 av Per Åsling m.fl. (C) Skatter för företagande och tillväxt i hela landet Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter

Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentlig upphandling en koloss på lerfötter Offentliga upphandlingar i Sverige uppgår till hisnande 500 miljarder SEK per år innebärande 20 % av Sveriges BNP och ca 55 000 SEK per svensk invånare. Antalet

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING

SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING Företagarnas finansieringsrapport 2015 SMÅFÖRETAGEN VILL VÄXA MEN SAKNAR FINANSIERING! Svårigheten för företag att få extern finansiering är ett stort tillväxthinder.

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Fler jobb till kvinnor

Fler jobb till kvinnor Fler jobb till kvinnor - Inte färre. Socialdemokraternas politik, ett hårt slag mot kvinnor. juli 2012 Elisabeth Svantesson (M) ETT HÅRT SLAG MOT KVINNOR Socialdemokraterna föreslår en rad förslag som

Läs mer

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013

Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Skatter och bokföring Starta-Eget-Kurs SU Innovation 10 april 2013 Om Kyllenius Kyllenius hjälper företag att få en Effektiv ekonomi Vi hjälper våra kunder med löpande bokföring, deklarationer, löner och

Läs mer

Inkomstpolitiskt program

Inkomstpolitiskt program Inkomstpolitiskt program Innehållsförteckning Inledning 3 Lön och lönevillkor 4 Kollektivavtal och arbetsrätt 5 Skatter 6 Socialförsäkringar 7 Inkomstpolitiska programmet / 2012-11-18/20 Inledning Sverige

Läs mer

SJUKLÖNEANSVAR Promemoria hösten 2018

SJUKLÖNEANSVAR Promemoria hösten 2018 SJUKLÖNEANSVAR Promemoria hösten 2018 Sida 2 av 10 Sammanfattning Två av tre företagare (64 procent) upplever sjuklöneansvaret som negativt. Två procent upplever sjuklöneansvaret som positivt. Yngre företagare

Läs mer

Hässleholms Hantverks- & Industriförening

Hässleholms Hantverks- & Industriförening Hässleholms Hantverks- & Industriförening Information om De nya 3:12-reglerna Jerker Thorvaldsson www.hantverkarna.nu 1990 års reform Arbetsinkomster beskattas mellan 32 % upp till 57 % Kapitalinkomster

Läs mer

Snabbprotokoll, Kommitté 1 Ekonomi 1. Behandling av program

Snabbprotokoll, Kommitté 1 Ekonomi 1. Behandling av program Snabbprotokoll, Kommitté 1 Ekonomi 1 Behandling av program STÄMMANS BESLUT Centerpartiet vill: 1 att omställning och kompetensutveckling ska underlättas Fler vuxenutbildnings- och vidareutbildningsinsatser

Läs mer

Program för att stödja och utveckla sociala företag!

Program för att stödja och utveckla sociala företag! Program för att stödja och utveckla sociala företag! Detta är SKOOPIs viktigaste krav till myndigheter och politiker på främst riksnivå, men även i kommunerna. De arbetsintegrerande sociala företagen måste

Läs mer

Optimismen fortsatt god men krymper

Optimismen fortsatt god men krymper Optimismen fortsatt god men krymper Fortsatt optimism Förväntningar att antal anställda, vinst, antal kunder och omsättningen kommer att öka, snarare än minska Optimismen dock något mindre än tidigare

Läs mer

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi

Facit. Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. Institutionen för ekonomi Institutionen för ekonomi Rob Hart Facit Makroekonomi NA0133 5 juni 2014. OBS! Här finns svar på räkneuppgifterna, samt skissar på möjliga svar på de övriga uppgifterna. 1. (a) 100 x 70 + 40 x 55 100 x

Läs mer

Varför växer bemanningsföretagen?

Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Ekonomin globaliseras, industrin rationaliseras och kompetenskraven på den moderna arbetsmarknaden ökar. I Sverige är det fortfarande

Läs mer

SVEKET. - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga

SVEKET. - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga SVEKET - så slår höjda arbetsgivaravgifter mot unga Inledning Samtliga oppositionspartier i Sveriges riksdag vill höja arbetsgivaravgifterna för unga. Givet dagens opinionsläge finns det därför en uppenbar

Läs mer

36 beslut som har gjort Sverige kallare

36 beslut som har gjort Sverige kallare 36 beslut som har gjort Sverige kallare Källa: LO-TCO Rättsskydd Årsredovisning 2009 19 förändringar i sjukförsäkringen Mindre pengar och tuffare bedömningar Januari 2007 Sänkt tak i sjukförsäkringen Var

Läs mer

Sveriges Byggindustrier

Sveriges Byggindustrier Sveriges Byggindustrier Därför strider vi tillsammans för moderna lagar Fasaddagen Malmö 5 februari 2015 Peter Löfgren Utvecklingschef, Sveriges Byggindustrier Telefon: +4631708 41 20 alt +46708210200

Läs mer

Front Advokater. IOP Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar. Umeå 16 februari 2017

Front Advokater. IOP Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar. Umeå 16 februari 2017 Front Advokater IOP Spelregler för upphandling av välfärdstjänster och juridiska ramar Umeå 16 februari 2017 Finns det ett systemfel i det svenska upphandlingsregelverket? Hur ser regelverket ut idag?

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018

Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Visitas näringspolitiska 10-punktsprogram 2015-2018 Besöksnäringen är den snabbast växande näringen i Sverige exportvärdet har mer än fördubblats under åren från 2000. Näringen skapar årligen hundratusentals

Läs mer

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP)

Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Vart femte företag minskar antalet seniorer Vid återinförd särskild löneskatt (SKOP) Särskild löneskatt slår hårt mot seniorer Vart femte företag i Sverige skulle minska antalet anställda över 65 år om

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av F-skattesystemet. Dir. 2017:108. Beslut vid regeringssammanträde den 9 november 2017

Kommittédirektiv. Översyn av F-skattesystemet. Dir. 2017:108. Beslut vid regeringssammanträde den 9 november 2017 Kommittédirektiv Översyn av F-skattesystemet Dir. 2017:108 Beslut vid regeringssammanträde den 9 november 2017 Sammanfattning En särskild utredare ska se över F-skattesystemet och analysera effekterna

Läs mer

Regering flirtar med småföretagen. Men räcker löftena för en förälskelse? 07-04-20 1

Regering flirtar med småföretagen. Men räcker löftena för en förälskelse? 07-04-20 1 Regering flirtar med småföretagen. Men räcker löftena för en förälskelse? 07-04-20 1 FöretagarFörbundets medlemspanel bland småföretagare Synen på regeringens planerade och genomförda åtgärder för landets

Läs mer

Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling

Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling KKV2002, v1.2, 2011-02-05 PM 2014-11-19 1 (5) Inledningsanförande av Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom den 19 november 2014 vid seminarium. Vägen till sund konkurrens i offentlig upphandling

Läs mer

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla.

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla. Stockholm 2014-05-21 Rättvisa villkor. För alla. 2(8) Rättvisa villkor. För alla. Femton år med ett högerdominerat styre har slagit hårt mot EU. Europa halkar efter. Arbetslösheten har skjutit i höjden,

Läs mer

A. Offentlig upphandling är byråkrati till ingen nytta. (http://www.dn.se/debatt/offentlig-upphandling-ar-byrakrati-till-ingennytta/)

A. Offentlig upphandling är byråkrati till ingen nytta. (http://www.dn.se/debatt/offentlig-upphandling-ar-byrakrati-till-ingennytta/) Lektion 15 SCIC 10/01/2014 TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling A. Offentlig upphandling är byråkrati till ingen nytta (http://www.dn.se/debatt/offentlig-upphandling-ar-byrakrati-till-ingennytta/)

Läs mer

PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen

PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen PM om en förändrad syn avseende moms på hyra av anläggningar och dess konsekvenser för idrottsrörelsen Sammanfattning Sedan ingången av 2016 har Skatteverket en ny syn på definitionen av korttidsupplåtelse

Läs mer

Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms. Almedalen 2010-07-07

Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms. Almedalen 2010-07-07 Billigare lunch och billigare klippning med halverad tjänstemoms Almedalen 2010-07-07 Halvera tjänstemomsen Bakgrund: Den ekonomiska krisen har ställt arbetsmarknaden inför stora utmaningar. Nu finns flera

Läs mer

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala.

Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. Stockholms län växer för närvarande i en takt om cirka 200 000 människor på fem år. Det motsvarar ett helt Uppsala. För att utvecklingen i länet ska hänga med i denna ökning är det helt nödvändigt att

Läs mer

Spelregler för. hästföretagare - beskattning

Spelregler för. hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler frågor från hästföretagare

Läs mer

KAPITEL 9: SLUTSATSER

KAPITEL 9: SLUTSATSER KAPITEL 9: SLUTSATSER Företagandets villkor är avgörande för Sveriges framtid. I flera avseenden är villkoren bra eller till och med mycket bra, i hög grad beroende på de reformer som genomfördes på 1990-talet.

Läs mer

FöretagarFörbundet analyserar. Småföretagare med utländsk bakgrund

FöretagarFörbundet analyserar. Småföretagare med utländsk bakgrund analyserar Småföretagare med utländsk bakgrund maj 2008 Småföretagare med utländsk bakgrund Sammanfattning FöretagarFörbundet har tillsammans med SEB genomfört en telefonundersökning av företagares bakgrund.

Läs mer

Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar

Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar FEBRUARI 2011 Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar Sammanfattning Ett bra lokalt företagsklimat handlar till stor del om

Läs mer

med anledning av skr. 2016/17:79 Riksrevisionens rapport om statliga stöd till innovation och företagande

med anledning av skr. 2016/17:79 Riksrevisionens rapport om statliga stöd till innovation och företagande Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3609 av Lars Hjälmered m.fl. (M, C, L, KD) med anledning av skr. 2016/17:79 Riksrevisionens rapport om statliga stöd till innovation och företagande Förslag

Läs mer

Fördel Sverige. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd.

Fördel Sverige. Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Fördel Sverige Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. 1 Den vision vi vill förmedla till alla medborgare i Sverige är att företagsamma människor

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Stockholm den 12 februari 2015

Stockholm den 12 februari 2015 R-2014/2272 Stockholm den 12 februari 2015 Till Finansdepartementet Fi2014/4440 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 12 december 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Ändring

Läs mer

Arbetsgivaravgiftsväxling. PM om möjligheten att ersätta selektiva sänkningar av arbetsgivaravgiften med ett Arbetsgivaravdrag

Arbetsgivaravgiftsväxling. PM om möjligheten att ersätta selektiva sänkningar av arbetsgivaravgiften med ett Arbetsgivaravdrag Arbetsgivaravgiftsväxling PM om möjligheten att ersätta selektiva sänkningar av arbetsgivaravgiften med ett Arbetsgivaravdrag Henrik Sjöholm och Lars Jagrén november 2013 november 2013 Innehållsförteckning

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa?

Ledarnas Chefsbarometer 2011. Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa? Ledarnas Chefsbarometer 2011 Chefen och konjunkturen Gasa eller bromsa? Innehållsförteckning Förord... 2 Rapporten i korthet... 4 Hur mår konjunkturen?... 5 Rekrytering... 6 Stannar chefen kvar?... 10

Läs mer

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos

Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Upphandlingar av kollektivtrafik behöver inte innebära trafikkaos Kommunal driver kampanj för bättre upphandlingar En facklig valrörelse Kommunals uppdrag är att förbättra villkoren för medlemmarna. Därigenom

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning All rådgivning på ett ställe Spelregler för hästföretagare Beskattning Spelregler för hästföretagare Beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler

Läs mer

Hur kan du som lärare dra nytta av konjunkturspelet i din undervisning? Här följer några enkla anvisningar och kommentarer.

Hur kan du som lärare dra nytta av konjunkturspelet i din undervisning? Här följer några enkla anvisningar och kommentarer. Konjunkturspelet Ekonomi är svårt, tycker många elever. På webbplatsen, i kapitel F2, finns ett konjunkturspel som inte bara är kul att spela utan också kan göra en del saker lite lättare att förstå. Hur

Läs mer

En växande och livskraftig besöksnäring kräver en god affärsmiljö med sund konkurrens

En växande och livskraftig besöksnäring kräver en god affärsmiljö med sund konkurrens SHR:s etikprogram En växande och livskraftig besöksnäring kräver en god affärsmiljö med sund konkurrens I SHR:s etikprogram finns de regler som speglar medlemsföretagens gemensamma värderingar. Ledorden

Läs mer

Företags- och Personalekonomi 01 722G88

Företags- och Personalekonomi 01 722G88 Företags- och Personalekonomi 01 722G88 företagsekonomi s 2011-11-09 2 Ekonomiska grundbegrepp s Utgifter Inbetalningar Kostnader Utbetalningar Intäkter Inkomster Företag Ekonomi 2011-11-09 3 s Begreppet

Läs mer

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77)

Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) 2018-01-03 Dnr 532/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet En generell rätt till kommunal avtalssamverkan (SOU 2017:77) Fi2017/03967/K Sammanfattning Konkurrensverket avstyrker utredningens

Läs mer

ROT-avdraget skapar fler vita jobb

ROT-avdraget skapar fler vita jobb VI BYGGER ETT BÄTTRE SVERIGE ROT-avdraget skapar fler vita jobb En studie kring inställningen till ROT-avdraget hos 2 447 företag inom byggbranschen December 2011 BYGG- BRANSCHEN I SAMVERKAN Inledning

Läs mer

Leif Malmborg Aktiebolagstjänst. presenterar Från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag

Leif Malmborg Aktiebolagstjänst. presenterar Från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag Leif Malmborg Aktiebolagstjänst presenterar Från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag Hur får du använda aktiekapitalet Fördelar/nackdelar; enskild firma - handelsbolag - aktiebolag Formalia

Läs mer

Se till att du får pension. Information till företagare

Se till att du får pension. Information till företagare Se till att du får pension Information till företagare Se till att du får pension Som företagare måste du själv ansvara för att du tjänar in till din pension, till skillnad mot en vanlig löntagare. I den

Läs mer

Centerpartiet: En ny svensk modell för småföretagen? - FöretagarFörbundet granskar Centerpartiets nya förslag

Centerpartiet: En ny svensk modell för småföretagen? - FöretagarFörbundet granskar Centerpartiets nya förslag Centerpartiet: En ny svensk modell för småföretagen? - FöretagarFörbundet granskar Centerpartiets nya förslag En ny svensk modell för småföretagen? Centerpartiet har nu kommit med ett nytt stort paket

Läs mer

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67

Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 3 Hur ser du på framtiden för egen del? Pessimistiskt (1-) Optimistiskt (4-5) Hur ser du på framtiden för egen del? 9 67 03-05-13 16: data.pdf 78 3 RADAR 03 78 A1 Studerar du på gymnasiet eller gör du

Läs mer

Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning

Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning Företagaropinionen våren 2018 en sammanfattning Debatten inför valet 2018 handlar betydligt mindre om ekonomi, tillväxt och företagande än vad som varit fallet tidigare valrörelser. Samtidigt visar en

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

med anledning av prop. 2014/15:50 Förändrad nedsättning av socialavgifter för unga

med anledning av prop. 2014/15:50 Förändrad nedsättning av socialavgifter för unga Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:3035 av Mattias Karlsson m.fl. (SD) med anledning av prop. 2014/15:50 Förändrad nedsättning av socialavgifter för unga Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen

Läs mer