Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar"

Transkript

1 Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar FEBRUARI 2011 Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar

2 Sammanfattning Ett bra lokalt företagsklimat handlar till stor del om kommunens service till företagen och samhällets attityder till företag och företagande. Det är faktorer som påverkar företagens beslut att investera och anställa, men som i längden också betyder mycket för det omgivande samhället. Närvaron av många starka och växande företag har en avgörande betydelse för ett lokalsamhälles möjligheter att utvecklas. har frågat företagare i Sveriges samtliga kommuner om vilka åtgärder de nyvalda kommunpolitikerna bör prioritera under den kommande mandatperioden för att förbättra företagsklimatet och göra det enklare att starta och driva företag. Resultatet ger en tydlig prioriteringslista där företagarna, oavsett bransch, företagsstorlek och geografisk hemvist, lyfter fram betydelsen av att skolan utbildar elever om företagens roll i samhället, åtgärder för att öka tjänstemäns och politikers kunskaper om företagande samt förbättringar som införande av tidsgarantier för handläggning av kommunala tillstånd. Företagarnas lista över viktiga åtgärder för att förbättra förutsättningarna för företagande kan förhoppningsvis inspirera till fortsatt dikussion bland kommunpolitiker och tjänstemän kring hur det lokala företagsklimatet kan förbättras. Uppgifterna om företagarnas prioriteringar för den kommande mandatperioden är hämtade från s årliga undersökning av företagsklimatet i kommunerna. Drygt företagare i Sveriges samtliga kommuner har fått svara på enkätfrågor om bland annat den service kommunerna ger företagen samt politikers och tjänstemäns attityder till företagande. Undersökningen genomfördes hösten 2010.

3 Politiker, tjänstemän och elever behöver mer kunskap om företagande genomför varje år en rikstäckande undersökning för att kartlägga företagsklimatet i kommunerna från ett företagarperspektiv. I årets undersökning har företagarna ombetts att ta ställning till vilka frågor som kommunpolitikerna bör prioritera för att förbättra kommunens företagsklimat under den här mandatperioden. De tillfrågade företagarna fick ange prioriteringsgrad för tolv olika åtgärder på en skala mellan inte alls viktigt och helt avgörande: Sänk de kommunala avgifterna Sänk kommunalskatten Förenkla eller minska kommunala regler och föreskrifter Inför tidsgarantier gällande handläggningstider av kommunala tillstånd Inrätta en enda kontaktpunkt för information, service och tillstånd, så kallad företagslots Skapa informativ och interaktiv hemsida (för ansökningshandlingar, upphandlingsinformation etc.) Upphandla kommunalt finansierad verksamhet av företag Avveckla kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag Kommuntjänstemän och politiker bör oftare träffa företagare i deras vardagsmiljö Öka kommuntjänstemännens kunskap om företagens villkor Inför mer entreprenörskap i skolan Utbilda elever om företagens roll i samhället Samtliga åtgärder på listan lyfts i olika sammanhang fram som viktiga för företagsklimatet, och samtliga fick starkt stöd av de tillfrågade företagarna. Ingen fråga fick mindre än 35 procent positivt stöd, och flertalet åtgärder fick över 50 procent positivt stöd. Andelen positivt stöd beräknas här genom att summera andelen företagare som bedömt åtgärden som Helt avgörande, Mycket viktig, eller Viktig. Undersökningen handlar alltså inte om att sortera politiska frågor som viktiga eller oviktiga, utan om att ge en helhetsbild av vilka frågor företagarna anser att kommunala beslutsfattare ska ägna särskild uppmärksamhet åt de kommande fyra åren. Den högst prioriterade frågan bland företagarna är hur företagens roll behandlas i skola och undervisning. Denna fråga har fått hög prioritet av alla företagare oavsett bransch, kommun och företagsstorlek. Bland de fem högst prioriterade frågorna bland Sveriges samlade företagare handlar två om företag och företagande i skola och utbildning (se tabell 1).

4 Mest prioriterat av företagarna Prioriterade frågor Prioriteras av (%) Medel (1-6) Utbilda elever om företagens roll i samhället 85 4,6 Öka kommuntjänstemännens kunskaper om företagens villkor 84 4,6 Inför mer entreprenörskap i skolan 75 4,4 Kommunpolitiker och -tjänstemän bör oftare träffa företagare i deras vardagsmiljö 76 4,3 Inför tidsgarantier gällande handläggningstider för kommunala tillstånd 65 4,2 Tabell 1: Företagarnas prioriteringslista I tabellen listas de frågor som de tillfrågade företagarna har prioriterat högst. Prioriteringen baseras på hur många av de tillfrågade företagarna som givit frågorna en positiv prioritering (viktig, mycket viktig eller helt avgörande). Medeltalen är sammanvägningar av företagarnas prioriteringar på en sexgradig skala mellan Inte alls viktig (1) och Helt avgörande (6). Att företagarna lägger så stor vikt vid företagandets roll i skolan visar både på skolans betydelse för att forma attityderna till företagande och på företagens behov av att upprätta en relation med framtidens arbetskraft. Listan över prioriteringar visar också efterfrågan på en politik som tar avstamp i företagarnas verklighet. Företagarna efterlyser en ökad kunskap bland kommuntjänstemän om företagares villkor samt menar att politiker och tjänstemän bör ta sig tid att möta företagarna i deras vardag och se deras faktiska förutsättningar. De tillfrågade företagarna lägger också stor vikt vid tidsgarantier för handläggningen av kommunala tillstånd. Det handlar inte bara om att man efterlyser kortare handläggningstider, utan även om att företagare behöver ha en förutsägbarhet i kontakterna med kommunen. Långa ledtider är naturligtvis inte bra, men osäkra ledtider skapar en osäkerhet för företagaren som inte kan avgöra hur lång tid ett ärende kommer att ta eller hur mycket arbetstid den kommer att ta i anspråk. Nedan (se diagram 1) presenteras företagarnas prioriteringar uppdelat på hur stor andel av de tillfrågade som bedömer respektive åtgärd som viktig, mycket viktig eller helt avgörande.

5 Företagarnas prioriteringar Diagram 1: Diagrammet visar företagarnas prioriteringar uppdelade i svarsalternativen Viktigt, Mycket viktigt och Helt avgörande. Staplarna anger hur stor andel av företagarna (%) som valt respektive svarsalternativ. Företag av olika storlek har överlag gjort liknande prioriteringar, men det finns en tydlig skillnad mellan hur små- och ensamföretagare har svarat jämfört med hur de största företagen har svarat på frågan. Ju större företaget är, desto större vikt lägger företagaren vid en god relation mellan näringsliv och kommun (se tabell 2). Prioriteringar uppdelat på företagsstorlek Andel positiva (%) Uppdelat efter företagsstorlek Prioriterade frågor >100 ALLA Utbilda elever om företagens roll i samhället Öka kommuntjänstemännens kunskaper om företagens villkor Kommunpolitiker och -tjänstemän bör oftare träffa företagare i deras vardagsmiljö Inför mer entreprenörskap i skolan Inför tidsgarantier gällande handläggningstider för kommunala tillstånd Tabell 2: Prioriteringar och företagsstorlek I tabellen listas de högst prioriterade frågorna för företag uppdelat efter företagets storlek samt hur stor andel av företagarna (%) som prioriterar frågorna. Kolumnen ALLA avser hur stor andel (%) av de samlade företagarna som prioriterat frågan. Prioriteringen baseras på hur många av de tillfrågade företagarna som svarat att frågan är Viktig, Mycket viktig eller Helt avgörande.

6 Handel Skola utbildning Vård och omsorg Fastigheter Hotell och restaurang Industri Information IT Ett bättre lokalt företagsklimat företagens prioriteringar Statistiken visar även att de mest prioriterade frågorna företagandets roll i skolan, kunskap om företagares villkor samt att möta företagare i deras vardagsmiljö - är gemensamma för företag i olika branscher. Inom flera branscher, speciellt inom information/it och byggbranschen, prioriteras även entreprenörskap i skolan högt. På andra områden finns branschvisa skillnader i prioriteringar som är värda att lyfta fram (Tabell 3). Företagare i hotell- och restaurangbranschen prioriterar regelförenklingar i betydligt högre grad än andra företagare. Företagare som är verksamma inom fastighetssektorn prioriterar på motsvarande vis kommunal upphandling betydligt högre än företagare i andra branscher. Gemensamt för både fastighets- och hotell- och restaurangbranschen är att de båda prioriterar tidsgarantier för handläggningstider mycket högre än andra företagare. En överblick ger även vid handen att företagare i tjänstesektorn har delvis andra prioriteringar än industriföretag. Prioriteringar uppdelat på bransch Andel positiva (%) uppdelade efter bransch Prioriterade frågor ALLA Sänk kommunala avgifter Sänk kommunalskatten Förenkla och minska antalet kommunala regler och föreskrifter Inför tidsgarantier gällande handläggningstider kommunala tillstånd Inrätta en enda kontaktpunkt för information, service och tillstånd, så kallad företagslots Skapa informativ och interaktiv hemsida Upphandla kommunalt finansierad verksamhet av företag Avveckla kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag Kommunpolitiker och -tjänstemän bör oftare träffa företagare i deras vardagsmiljö Öka kommuntjänstemäns kunskaper om företagens villkor inför mer entreprenörskap i skolan Utbilda elever om företagens roll i samhället Tabell 3: Prioriteringar uppdelat efter bransch I tabellen visas hur stor andel (%) av företagarna i olika branscher som prioriterade de olika frågorna. Prioriteringen baseras på hur många av de tillfrågade företagarna som svarat att frågan är Viktig, Mycket viktig eller Helt avgörande. Kolumnen Alla avser hur stor andel av de samlade företagarna som prioriterade de olika frågorna.

7 Även om prioriteringarna till stor del är desamma, oavsett bransch och storlek, är det viktigt att komma ihåg att förutsättningarna skiljer sig mycket mellan olika branscher och mellan företag av olika storlek. Att företagarnas prioriteringar är desamma för olika företagargrupper ska inte nödvändigtvis tolkas som att de efterfrågar precis samma sak. För en typ av företag betyder regelförenklingar en sak, medan det i en annan bransch betyder något helt annat. Prioriteringarna bör snarare tolkas som att företagare efterlyser samarbete med politiker och tjänstemän samt en politik som tar hänsyn till företagargruppers olika förutsättningar, möjligheter och utmaningar. Upphandlingar och kommunal konkurrens På ett övergripande plan skiljer sig listan över prioriteringar inte nämnvärt mellan länen. På några punkter finns dock regionala skillnader som är värda att uppmärksamma. Fem län utmärker sig särskilt i frågorna om kommunal upphandling och kommunal verksamheter som konkurrerar med privata företag. I Gotlands, Norrbottens, Gävleborgs, Västernorrlands och Västerbottens län har företagarna givit betydligt högre prioritet åt dessa frågor än vad företagare i övriga Sverige har gjort (se tabell 4). Kommunal konkurrens och upphandling Andel positiva (%) Uppdelade på län Prioriterade frågor Gotland Norrbotten Gävleborg Västernorrland Västerbotten MEDEL Avveckla kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag Upphandla kommunalt finansierad verksamhet av företag Tabell 4: Kommunal upphandling och konkurrerande kommunal verksamhet I tabellen visas de andelar av företagarna (%) i Gotlands, Norrbottens, Gävleborgs, Västernorrlands och Västerbottens län som har prioriterat frågorna om kommunal upphandling respektive kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag högt. Prioriteringen baseras på hur många av de tillfrågade företagarna som svarat att frågan är Viktig, Mycket viktig eller Helt avgörande. Bland Gotlands och Norrbottens företagare har 67 respektive 66 procent angivit att kommunal konkurrens med de privata företagen är en viktig fråga för kommunens politiker att arbeta med, jämfört med de 52 procent av Sveriges samlade företagare. På motsvarande vis utmärker sig nämnda län även i frågan om att upphandla kommunalt finansierad verksamhet. Att upphandla kommunal verksamhet och samtidigt avveckla sådan kommunal verksamhet som direkt konkurrerar med privata företag är angelägna frågor i hela landet, men de tycks särskilt påverka företagare i dessa fem län.

8 Stockholm Telefon Företagsklimat Telefon

Bra kan bli bättre - om skolan och företagen

Bra kan bli bättre - om skolan och företagen Bra kan bli bättre - om skolan och företagen MARS 2011 Bra kan bli bättre om skolan och företagen Bra kan bli bättre om skolan och företagen 1 Sammanfattning Ett bra samarbete mellan näringsliv och skola

Läs mer

FEBRUARI Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat

FEBRUARI Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat FEBRUARI 2011 Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat Bättre service för ett bättre lokalt företagsklimat 1 Bättre service för ett bättre

Läs mer

APRIL Företagen och de kommunala upphandlingarna

APRIL Företagen och de kommunala upphandlingarna Företagen och de kommunala upphandlingarna APRIL 2011 Företagen och de kommunala upphandlingarna Företagen och de kommunala upphandlingarna 1 Företagen och de kommunala upphandlingarna Sammanfattning Kommunens

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Linköpings kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Gävleborgs län 2017

Företagsklimatet i Gävleborgs län 2017 Företagsklimatet i 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Primär målgrupp: Företag med minst en anställd

Läs mer

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Skola, utbildning Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Fastigheter Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Betydelsen av lokalt företagsklimat

Betydelsen av lokalt företagsklimat Betydelsen av lokalt företagsklimat 2 2019-06-02 Företagen i och deras 5900 anställda bidrar tillsammans med 1,5 miljarder i skatt varje år. Om alla företagen med minst en anställd i anställer en person

Läs mer

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Eda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Eda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Eda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Fyrbodal 2017

Företagsklimatet i Fyrbodal 2017 Företagsklimatet i 2017 De privata företagen i Västra Götalands län sysselsätter 550000 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 116 miljarder. Det motsvarar 836000 förskoleplatser eller 224000 sjuksköterskor.

Läs mer

Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2017

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Kungsbacka kommun 2017

Företagsklimatet i Kungsbacka kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2017

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Umeå kommun 2017

Företagsklimatet i Umeå kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Blekinge län 2018

Företagsklimatet i Blekinge län 2018 Företagsklimatet i 018 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Bransch Handel 1 Bygg 17 9% 31% % 4% 8% Inga 1-5 -5-50 4% 51-100 Fler än 100 Industri Tjänster till företag Transport Besöksnäring

Läs mer

Företagsklimatet i Nyköpings kommun 2017

Företagsklimatet i Nyköpings kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Timrå kommun 2017

Företagsklimatet i Timrå kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2017

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Kramfors kommun 2017

Företagsklimatet i Kramfors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Besöksnäring 2019

Företagsklimatet i Besöksnäring 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 6 1-5 6-25 36 41 26-50 11 51-100 Fler än 100 2 4 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 65 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2015

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2015 Företagsklimatet i kommun 2015 Fakta Intervjuperiod januari-april 2015 Genomfört av Demoskop på uppdrag av Svenskt Näringsliv Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer Antal svar i kommun från

Läs mer

Företagsklimatet i Karlskrona kommun 2017

Företagsklimatet i Karlskrona kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 De privata företagen i kommun sysselsätter 16700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 3,4 miljarder. Det motsvarar 24000 förskoleplatser eller 6600 sjuksköterskor.

Läs mer

Företagsklimatet i Luleå kommun 2017

Företagsklimatet i Luleå kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Information, inklusive IT 2019

Företagsklimatet i Information, inklusive IT 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 13 1-5 48 6-25 23 26-50 8 51-100 Fler än 100 3 5 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 85 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Tjänster till företag 2019

Företagsklimatet i Tjänster till företag 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 1 1-5 9 6-25 23 26-50 7 51-100 Fler än 100 0 20 0 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 71 Upp till 3 år 35-

Läs mer

Företagsklimatet i Vård och omsorg 2019

Företagsklimatet i Vård och omsorg 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 7 1-5 6-25 31 35 26-50 12 51-100 Fler än 100 7 7 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 46 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Bygg 2019

Företagsklimatet i Bygg 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 14 1-5 40 6-25 33 26-50 8 51-100 Fler än 100 2 4 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 90 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Fastigheter 2019

Företagsklimatet i Fastigheter 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 13 1-5 48 6-25 29 26-50 51-100 Fler än 100 1 3 5 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 75 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Kalmar kommun 2017

Företagsklimatet i Kalmar kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Mölndals stad 2017

Företagsklimatet i Mölndals stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Nordanstigs kommun 2017

Företagsklimatet i Nordanstigs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Hur är företagsklimatet i Karlskrona?

Hur är företagsklimatet i Karlskrona? Hur är företagsklimatet i Karlskrona? Lokalt företagsklimat Handlar om förutsättningar för företagande Vi definierar företagsklimatet som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som

Läs mer

Företagsklimatet i Ronneby kommun 2017

Företagsklimatet i Ronneby kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Växjö kommun 2017

Företagsklimatet i Växjö kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 49500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 36300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 13500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 20400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 30600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 19400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 31300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Handel 2019

Företagsklimatet i Handel 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 6 1-5 48 6-25 33 26-50 7 51-100 Fler än 100 3 2 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 71 Upp till 34

Läs mer

Företagsklimatet i Industri 2019

Företagsklimatet i Industri 2019 Företagsklimatet i 2019 Om undersökningen i Deltagande företag Antal anställda Inga 4 1-5 23 6-25 36 26-50 17 51-100 Fler än 100 10 10 0 20 40 60 80 % 3 Deltagande företagare Kön Ålder Män 87 Upp till

Läs mer

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 8800 personer 2 1700

Läs mer

Företagsklimatet i Västerås stad 2016

Företagsklimatet i Västerås stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 49400 personer 2 8100

Läs mer

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 508000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 21400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 40100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 22800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 15700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2017

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Knivsta kommun 2017

Företagsklimatet i Knivsta kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2017

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Nacka kommun 2017

Företagsklimatet i Nacka kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Skåne län 2019

Företagsklimatet i Skåne län 2019 Företagsklimatet i län 2019 Om undersökningen i län Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 9 Bygg Handel 19 19 1-38 Industri Tjänster till företag 1 11 6-2 33 Transport Jordbruk, skogsbruk 9 8

Läs mer

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2017

Företagsklimatet i Trollhättans stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Falu kommun 2017

Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Företagsklimatet i Falu kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 Falu kommun Primär målgrupp: Företag

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2017

Företagsklimatet i Stockholms stad 2017 Företagsklimatet i s stad 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s stad Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Flens kommun 2017

Företagsklimatet i Flens kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 50600 personer

Läs mer

Hur är företagsklimatet i Ronneby?

Hur är företagsklimatet i Ronneby? Hur är företagsklimatet i? Lokalt företagsklimat Handlar om förutsättningar för företagande Vi definierar företagsklimatet som summan av de attityder, regler, institutioner och kunskaper som företagaren

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Gnosjö kommun 2017

Företagsklimatet i Gnosjö kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Tranås kommun 2017

Företagsklimatet i Tranås kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Vetlanda kommun 2017

Företagsklimatet i Vetlanda kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019

Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Företagsklimatet i Kronobergs län 2019 Om undersökningen i Kronobergs län Kronoberg Deltagande företag Antal anställda Bransch Inga 7 Industri Handel 24 19 1-5 39 Bygg Tjänster till företag 16 10 6-25

Läs mer

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2019 Företagsklimatet i s kommun 2019 Företagen i och deras 5351 anställda bidrar tillsammans med 1,4 miljarder i skatt varje år. Om alla företagen med minst en anställd i anställer en person till genererar

Läs mer

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2017

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Kungsörs kommun 2017

Företagsklimatet i Kungsörs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Västerviks kommun 2017

Företagsklimatet i Västerviks kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Danderyds kommun 2017

Företagsklimatet i Danderyds kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2016

Företagsklimatet i Landskrona stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 10700 personer 2 2700

Läs mer

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun

Lokalt företagsklimat Ranking 2017 Skövde kommun Lokalt företagsklimat Ranking 2017 kommun De privata företagen i kommun sysselsätter 19700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 4,1 miljarder. Det motsvarar 30000 förskoleplatser eller 8000 sjuksköterskor.

Läs mer

Företagsklimatet i Avesta kommun 2016

Företagsklimatet i Avesta kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Piteå kommun 2016

Företagsklimatet i Piteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 11300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sölvesborgs kommun 2016

Företagsklimatet i Sölvesborgs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 4400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Falköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 9000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2016

Företagsklimatet i Klippans kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Vimmerby kommun 2016

Företagsklimatet i Vimmerby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Härryda kommun 2016

Företagsklimatet i Härryda kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 9600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hudiksvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Hudiksvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 10900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Arboga kommun 2016

Företagsklimatet i Arboga kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2016

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hylte kommun 2016

Företagsklimatet i Hylte kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Gällivare kommun 2016

Företagsklimatet i Gällivare kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Finspångs kommun 2016

Företagsklimatet i Finspångs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7600 personer

Läs mer