Spanskt julfirande. sker kl då ett salutskott dånar från torget, där ett stycke är avspärrat för salutkanonen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Spanskt julfirande. sker kl.12.30 då ett salutskott dånar från torget, där ett stycke är avspärrat för salutkanonen."

Transkript

1 Spanskt julfirande Som infl yttad nordbo ägnar man sina första år på kusten åt att göra sig hemmastadd med allt det nya och hur det går till att handla (annorlunda) mat med teclor, tillämpa sin torftiga nybörjarspanska i affärer och restauranger, registrera sig och få NIE-nummer på ayuntamientot, förstå sig på bussarnas linjedragning och ev. tidtabell, skaffa torreviejabusskort med foto, autogiro hos banken, betala skatt via sitt ombud, rösta i spansk vallokal m.m. Oförhappandes kan man möta en procession när man rundar ett gathörn, begapar den en stund för att sedan fortsätta sina ärenden innan siestan bryter ut. Man lär sig bemästra diverse motigheter och kulturkrockar med gott humör i sitt självvalda solparadis. Ta del - participa! Så småningom är man mogen att börja ta del av den omgivande kulturen, vilja förstå alltmer och sätta sig in i bakgrunder. Nu börjar det roliga och det kommer att vara länge, länge för här fi nns så mycket att studera och refl ektera över. Fiestas de Navidad? Så har jag försökt följa det långa julfi r- andet, fi estas de Navidad. Precis som i Norden börjar trinda tomtedockor ses klättra på balkonger och väggar redan i mitten av november, då också kommunens mindre kranbilar rycker ut för att mannar på plattformar högt däruppe skall kunna montera de elektriska juldekorationerna, olika för olika gator. Givetvis ligger inte heller köpmännen långt efter med tomtar och paket bland varorna i skyltfönstren. Jättehuvuden och jättedockor Så närmar vi oss advent. Redan på lördagen sker en parad till glädje för alla barn, med en tradition som bara Torrevieja har. Det är La Charamita med tre sagofi gurer, Lylí, Lobo och Ogro, som träder ut ur gamla ayuntamientots port, dvs de är så långa att de måste bäras ut vågrätt, därtill jättehuvudena, los cabezudos. Detta sker kl då ett salutskott dånar från torget, där ett stycke är avspärrat för salutkanonen. Blomsteroffer Kl.17 sker ofrenda fl oral, ett blomstertåg, från Plaza Oriente med sin nya vita kyrka till Stora torget, ackompanjerat av orkester. Där skall hela kyrkportalen och kyrkväggarna intill kläs in med blommor i blått och vitt, la Patronas färger. Torreviejaborna strömmar till i tusental för att skänka sina buketter, som skickligt monteras i ett ramverk kring kyrkporten.

2 Julkrubban Senare efter mässan invigs Torreviejas förnämliga julkrubba med alla sina landskap och fi gurer, som skildrar händelserna kring Jesu födelse. Ovan syns anläggandet av podiet och räcket runt krubban ca en månad i förväg. Bakom skynket på bilden nedan pågår ett intensivt handarbete med att bygga upp de olika landskapen med både biblisk prägel och scener hämtade från Torreviejas historia som saltstad. Till sist står den omfångsrika krubban med alla sina detaljer färdig att beundras av åskådarleden. Ovan en marknad från biblisk tid, till höger herdarna med sina får.

3 Till höger ankomsten till härbärget, där en vakt med lykta tittar ut på nattgästerna och anvisar dem ett stall som nattlogi. Ovan en druvtrampare från vinskörden till höger på bilden av sådana lågväxande vinstockar som i La Mata. Nedan Josefs snickarverkstad med belysning och pyttesmå verktyg, till höger kvarnen vid El Calvario, en av fl era syftningar på Torrevieja. Nedan slutstationen för årets julkrubba - efter 6 januari.

4 Svensk adventsgudstjänst Själva första adventssöndagen fi ras inte särskilt här, men desto mer av oss nordbor som tillsammans med Coro Nórdico får sjunga in advent t.o.m. i den katolska domkyrkan! En refl exion som smyger sig på i kyrkbänken: här är det Modern/Den heliga jungfrun/maria som är i fokus som altarbild, inte den försmäktande Jesus på korset som i svenska kyrkor. Tiden därefter erbjuds många tillfällen att höra villancicos, spanska julsånger, på åtskilliga platser om inte annat så från högtalare på torget. Granen från Småland För nordborna är resningen och den högtidliga tändningen av torgets småländska julgran vid första advent en viktig symbol för att vi kan fi ra vår jul här i Spanien också. För spanjorerna är däremot själva julafton bara en station på vägen till den riktiga julen, som fi ras på trettondagsafton. Grundlagsdagen Den 6 december är det allmän helgdag, Día de la Constitución, som inte märks så mycket mer än att affärerna är stängda - om man nu inte beger sig till torget och dess högtidliga fl agghissning med tal och orkester. Fiestas Patronales Helgdagen två dagar senare den 8 december märks desto mer vid torget. Här infi nner sig så småningom en insikt som i förstone undgår oss nordbor: det är i själva verket inte fi estas de Navidad som pågår, utan Fiestas Patronales. De inleddes med en förbön i Stora kyrkan 23 november och pågår sedan till 17 december. Det är Torreviejas skyddshelgon, La Purísima, som fi ras med en lång rad festligheter av alla de slag för stora och små. Allt står att läsa i ett fl ott program med glänsande bilder på tjockt papper, eller kan laddas ner i datorn. Där fi nns framträdanden av artister, migas- och paellatävlingar, radiosändningar, pensionärsbal, orkesterparader m.m. Skyddshelgondagen Helgdagen den 8 december är en lokal helgdag, eftersom det är just Torreviejas skyddshelgon som fi ras med blomsteroffer och magna procesión. Hennes stora dag inleds med en diana kl.7: en orkester går spelande genom stadens gator för att väcka befolkningen inför den viktiga dagen, som erbjuder fyra mässor i domkyrkan vid torget. Santa Barbara Redan på förmiddagen kommer en annan procession med Santa Barbara på besök till mässan. Helgonet bärs från Centro de Asturias genom staden till kyrkan av fyra gruvarbetare i full mundering med hjälmar och pannlampor, åtföljda av asturianer i folkdräkter med ylletoppmössor och träskor, spelande sina instrument - säckpipor och trummor.

5 Förklaringen är att Torrevieja är vänort till Oviedo i Asturias och Santa Barbara är gruvarbetarnas skyddshelgon, som nu bärs in i kyrkan för att välsignas. En modell av katedralen i Oviedo står i ett hörn av parken vid gamla Renfe, järnvägsstationen, som minne av vänskapsbandet av år I gamla Renfeparken kan man höra tuppar gala och se påfåglar fritt ströva omkring vid monumentet. Magna procesión Efter den fjärde mässans slut mot åtta-nio-tiden på kvällen sker så den stora processionen med La Purísima genom stadens gator. Ballong- och godisstånden vid torget får sällskap av ljusförsäljarnas stånd där de som åtföljer helgonet kan förse sig med ljus. När processionen når fram till Casino, vänds helgonet mot havet och ett fyrverkeri skjuts upp. Vid återkomsten till La Inmaculada sjunger man Salve Marinera och Torrevieja-hymnen med kör och församling tillsammans. De två Maria-skulptörerna År 1789, det franska revolutionsåret, hade folket i Torrevieja utsett La Inmaculada Concepción till sitt skyddshelgon och sökte efter en skulptör för helgonfi guren. Valet föll på José Puchol Rubio, ledare för Real Academia de Bellas Artes de San Carlos i Valencia. Det kom att bli ett av hans sista arbeten. Jungfrun, polykromt målad, stod färdig år 1791, snidad i trä i neoklassistisk stil och placerad på ett moln, där en månskära sticker fram vid hennes fötter den ena foten trampar på en orm, vilket skall tydas som segern över arvssynden. Det spanska inbördeskriget bröt offi ciellt ut den 17 juli 1936, men redan i mars var det oroligt i Torrevieja: en folkmassa tände eld på den dåtida kyrkan El Sagrado Corazón de Jesús vid Plaza Oriente och drog sedan vidare till Stora torget och satte eld även på den kyrkan, La Inmaculada.

6 på Stora torget. Det blir en mäktig manifestation av gemenskap i vår mångnationsstad. Den spanska julen med de tre kungarnas cabalgada På trettondagsafton anländer de tre vise männen, här kallade de tre kungarna, Gaspar, Melchor och Balthasar, per båt in i hamnen nära hamnpiren. Massor av folk har samlats längs hela processionsvägen från hamnen till Stora torget. Tiden är utsatt till kl.17 men först kl.18 kommer båten inglidande. Den högt älskade La Purísima blev förstörd och måste ersättas, helst med en så lik kopia som möjligt. Uppdraget gick till José María Ponsoda Bravo. Denne hade börjat i skulptörlära som elvaåring och kunde som 22-åring öppna egen bildhuggarverkstad. På talen var han en av de ledande träsnidarna i Valencia. Lyckligtvis hade den kända Torreviejafotografen Darblade fotograferat La Purísima d.ä. och därigenom gick det att göra en kopia så nära den tidigare fi guren som möjligt. Den är skuren i furu från Sverige! Sedan december 1940 är det den vi ser vid skyddshelgonfestens Magna Procesición. Novenarium Fiestas Patronales är inte slut med magna procesión den 8 december. Den 9 17 december pågår novenarium, där för varje av de nio dagarna olika organisationer, stadsdelsföreningar, skolor, äldreboenden etc. är inbjudna att delta i mässan kl i La Inmaculada. Allsång på torget Just fredag 14 december har turen kommit till extranjeros, stadens utlänningar, numera 52% av befolkningen, att ha sin ekumeniska mässa. Denna föregås av en speciell tradition sedan ca ett decennium med internationell allsång av främst engelska julsånger Så kommer de tre kungarna gående från båten på väg till sina vagnar och de väntande dromedarerna. Många barn har rejäla plastpåsar i händerna för att vara beredda inför Den Stora Godisutdelningen. Arrangemanget hade detta år en historisk prägel med ett följe av egyptier, romerska soldater, magdansande haremsdamer m.fl. av de ca 400 ideellt medverkande.

7 Vid den nya kyrkan vid Plaza Oriente inväntar den heliga familjen kungarnas besök vid krubban. Överst kungar, pager och vagnekipage. Närmast ovan haremsdamerna, till höger egyptier och därunder en romersk soldat i praktfull hjälmbuske. Årets tema mer historiskt än sagoaktigt Insändare har efteråt uttryckt besvikelse över att inga Disneyfi - gurer fanns med medan en annan tvärtom berömde den genomtänkta fi na historiska framställningen och tyckte att borgmästaren i

8 Madrid hade åtskilligt att lära av Torrevieja! Sedan dess har man infört en särskild barnparad med just Disneyfi gurer på första advent. Casinos vinterfestival Utöver vad som händer under fi estas patronales har Casino sin årliga vinterfestival, som börjar 31 oktober och varar året ut med mängder av konserter och föredrag, vanligen med fritt inträde. Till allt detta kommer det övriga kulturprogrammet med sina artistframträdanden, så programkrockarna är legio så här års! Artikeln är en sammanfattning av fl era års iakttagelser och försök att sätta sig in i det spanska - en fortlöpande process med många missförstånd längs vägen. Bilden av den spanska kulturen kommer aldrig att bli helt klar eller förstådd på djupet - i likhet med det spanska språket, kulturens spegel! Birgitta Kruckenberg

Påsken i Torrevieja firas söndag 29 mars måndag 13 april

Påsken i Torrevieja firas söndag 29 mars måndag 13 april Påsken i Torrevieja firas söndag 29 mars måndag 13 april Polisen forslar bort alla fordon, som står utmed processionsvägarna, 12 timmar innan processionernas början. Palmsöndagen 29 mars Kl.10.30 sker

Läs mer

De tre vise männen att fira jul i Spanien

De tre vise männen att fira jul i Spanien Anaconda Sociedad De tre vise männen att fira jul i Spanien Nyckelord Trafikerad gata Parad De tre vise männen Julgran Present Vagn, lastbilsflak Kasta karameller Herdinna Båda gångerna Önskelista Jultomten

Läs mer

Påsken i Torrevieja firas söndag 20 mars måndag 28 mars 2016

Påsken i Torrevieja firas söndag 20 mars måndag 28 mars 2016 Påsken i Torrevieja firas söndag 20 mars måndag 28 mars 2016 Polisen forslar bort alla fordon, som står utmed processionsvägarna, 12 timmar innan processionernas början. Palmsöndagen 20 mars Kl.10.30 sker

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2016 för Adelöv/Linderås kyrkokör Efter ett litet juluppehåll startade kören igen den 21/1 i Linderås. Helgen efter var det dags för Sångartinget, som den här gången hölls i Gripenbergs

Läs mer

Alternativa inledningsord till familjemässan

Alternativa inledningsord till familjemässan Alternativa inledningsord till familjemässan Efter tilltalet presenteras dagens och gudstjänstens speciella karaktär. 1. Vi har blivit döpta till Guds barn. Som en stor familj har vi kommit inför Gud.

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA MIDDAGSBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst 2 Dopfamiljen, eventuella faddrar och prästen går in i kyrkan Psalm Inledningsord och tackbön Prästen läser inledningsorden och efter dessa ber någon av föräldrarna följande bön

Läs mer

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet

omkyrkans program för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet DDomkyrkans omkyrkans program för program grundskolan och för grundskolan gymnasieskolan och gymnasiet Kyrka - skola Med skolans nya läroplan finns många möjligheter till samarbete mellan skola och kyrka.

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick.

Ett av Miguels favorituttryck, som Ernesto de la Cruiz brukar använda är fånga ditt ögonblick. Coco utspelar sig under den mexikanska högtiden Día de los Muertos/Día de Muertos. De dödas dag finns med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Ta gärna reda på mer om denna högtid och varför den

Läs mer

Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat

Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat Julen Vårt julfirande här i Sverige är en blandning av kristen tro (t.ex. Jesus) och ännu äldre traditioner (t.ex. julklappar). Vi har dessutom lånat traditioner från andra länder, bl a från Tyskland (t.ex.

Läs mer

Ordning för dopgudstjänst

Ordning för dopgudstjänst Ordning för dopgudstjänst Inledningsord och tackbön P I Faderns och sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi ska leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad.

Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. Predikotext: Joh 1:1-14 Född är Frälsaren och Förlossaren, Kristus, Herren, i Davids stad. Kommen är friden, himmelska tiden nu är fullbordad. Min själ, var glad. PS 127:2 Jesu födelse omges av mycket

Läs mer

Dopgudstjänst SAMLING

Dopgudstjänst SAMLING Dopgudstjänst Psalm SAMLING Inledningsord och tackbön I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Gud vill att vi skall leva i gemenskap med honom. Därför har han sänt sin Son, Jesus Kristus, för att

Läs mer

KULTURRESA TILL SPANIENS INLAND

KULTURRESA TILL SPANIENS INLAND Viajar EXTREMADURA Svensk översättning resa KULTURRESA TILL SPANIENS INLAND Nu har du tillfälle att uppleva Spanien och dess inland pa ett nytt och annorlunda sätt. Vi erbjuder hög kvalitet, naturupplevelser,

Läs mer

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes

Vid tidens slut. - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut - En ljus framtid till mötes Vid tidens slut En ljus framtid till mötes (21 okt) Tecknen inför hans ankomst (4 nov) Jesu återkomst (11 nov) Det kommer att bli fest (25 nov) Mark 13:32 Dagen

Läs mer

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019

Kyrkfönstret. Mjölby församlings månadsblad december 2018 januari 2019 Kyrkfönstret Mjölby församlings månadsblad december 2018 2019 Väntan förväntan Advent betyder ankomst. Det brukar jag berätta för de flesta skolbarn som finner sin väg till Mjölby kyrka under adventstid.

Läs mer

Fjärde söndagen i advent - år C

Fjärde söndagen i advent - år C 89 Fjärde söndagen i advent - år C Ingångsantifon (jfr Jes 45:8) Dryp, ni himlar därovan, och må skyarna låta rättfärdigheten strömma ner. Må jorden öppna sig och dess frukt bli Frälsaren. Inledning Vår

Läs mer

Församlingsblad Julen 2008

Församlingsblad Julen 2008 Församlingsblad Julen 2008 Kära församling! Åra i höjden åt Gud och på jorden fred åt de människor Han finner behag i! Så prisades Gud av en stor himmelsk här i Betlehem när Han själv - den Helige, den

Läs mer

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st

komma och bo hos dig. I denna juletid vill Jesus komma till dig och fylla ditt liv med frid och glädje. Han ber dig: Släpp in mig! Låt mig inte bli st SÖNDAG Advent Jesus, den eviga kärleken går från dörr till dörr och väntar på att få komma in i våra hjärtan. Jesus känner dig och älskar dig. Han knackar på hos dig. Kan du höra hans stämma bland alla

Läs mer

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Så startade Systembolaget Systembolaget startade 1955

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Välkommen till Emmaboda kyrka

Välkommen till Emmaboda kyrka Välkommen till Emmaboda kyrka Kort historik Från början fanns här endast ett församlingshem som invigdes av Biskop Ludvig Lindberg en dag i februari 1926. Klockan 3.30 tändes den elektriska belysningen

Läs mer

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag

november måndag 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 23 måndag november 48 24 tisdag 25 onsdag 26 torsdag 48 november fredag 27 lördag 28 1:a sön. i advent 29 Ett nådens år Sak 9:9-10 Upp 3:20-22 Matt 21:1-9 Ps 24 30 måndag november 49 1 tisdag 2 onsdag

Läs mer

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen

Gud blev människa. Nr 3 i serien Kristusvägen Gud blev människa Nr 3 i serien Kristusvägen 1 Det kristna livet GUD UPPENBARAR SIG FÖR OSS Kristna tror att Gud söker oss människor i alla tider och överallt på jorden. Gud har visat oss vem han är genom

Läs mer

JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka.

JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och Kållereds kyrka. Max kom till Kyrkis i Apelgården och gav oss en fantastisk julängel med riktigt starka gröna vingar. JUL & NYÅR KÅLLERED 2014-2015 Varmt välkommen till Ekenkyrkan, Centrumkyrkan, Apelgårdens kyrka och

Läs mer

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping

Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Jul och andra upptäckter i Friluftsmuseet Gamla Linköping Vandra runt med hjälp av kartan och svara på kluriga frågor om förr i tiden. Starta vid Kapellplan, längst upp på Tunnbindaregatan. Kartan och

Läs mer

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet

Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Nattvardsfirande utanför kyrkorummet Anvisningar Delandet av brödet och vinet har sin grund i passionsberättelsen. I sin sista måltid visade Jesus hur han genom att ge sitt liv räcker liv till människorna.

Läs mer

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN

DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN D DET HÄNDER I FÖRSAMLINGEN S:T ANDREAS KATOLSKA FÖRSAMLING 28 november 2016 15 januari 2017 Söndagar Torsdagar S:t Petri katolska kyrka, Köpmansgatan 22, 16.30 Rosenkransbön 17.00 Mässa 17.00 Sakramental

Läs mer

Predikan av: Urban Ringbäck Smyrnakyrkan, 30 september 2012

Predikan av: Urban Ringbäck Smyrnakyrkan, 30 september 2012 NATTVARD Predikan av: Urban Ringbäck Smyrnakyrkan, 30 september 2012 Heliga vanor för vanliga människor - Nattvard När jag ger denna föreskrift kan jag inte berömma er för era sammankomster, som snarare

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C 1515 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år C Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! VESPER GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11

DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 DOPBEKRÄFTELSE Vid Leitourgias årskonferens på Island på Martin Luthers dopdag 2015-11-11 P. I Faderns och (+) Sonens och den heliga Andens namn. Amen. F. Välsignad vare den heliga Treenigheten, kärlekens

Läs mer

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA

Kultur och alkohol. Så startade Systembolaget. Systembolaget startade 1955 men historien börjar flera århundranden tidigare. ORDLISTA DISKUTERA SFI-KURS B OCH C. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterialet på lätt svenska. Kultur och alkohol Så startade Systembolaget Systembolaget

Läs mer

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen.

Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Dop av barn Vid P läser präst. Vid F läser alla tillsammans. NN står för namnet/namnen. Präst medhjälpare kan framföra en hälsning med egna ord. Psalm Inledningsord och tackbön P I Faderns och Sonens och

Läs mer

Advent. Adventsljusstaken. Adventsstjärnan

Advent. Adventsljusstaken. Adventsstjärnan Advent Fyra veckor före jul börjar advent. Ordet advent betyder ankomst. I dag är det julafton de flesta väntar på. Men för länge sen i ett land som heter Palestina väntade man på något annat. I Palestina

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B 1509 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år B Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A 165 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år A Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019

FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 FÖRSAMLINGSBLAD FÖR EQUMENIAKYRKAN SÖDRA DAL December 2018 Februari 2019 Alla behövs! Hur ska det gå? Kommer vi att klara det här? Det är klart att vi ställer oss de frågorna, inte minst då utmaningarna

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Berättelsen vi befinner oss i

Berättelsen vi befinner oss i Berättelsen vi befinner oss i Ola Wingbrant 2014-11-08 Introduktion Det känns roligt och inspirerande att få stå här igen. Att åter ha fått förtroendet. Jag som står här heter Ola Wingbrant och predikar

Läs mer

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas?

Det är förväntan och spänning, inte minst hos barnen: Kommer mina önskningar att uppfyllas? Predikotext: Sak 9:9-10; Matt 21:1-11 Adventstiden är en härlig och speciell tid av året. Det märks på många sätt. När det är som mörkast ute tänder vi upp mängder av stjärnor och ljusstakar. Vi förbereder

Läs mer

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B

Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B 171 Maria, Guds Moders högtid 1 januari år B Ingångsantifon (Sedulius) Gläd dig, Moder till Gud, till den som i evighet råder över himmel och jord, över alla oändliga världar. Inledning Man ville i Rom

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

SANKT FRANSISCUS NYTT

SANKT FRANSISCUS NYTT Församlingsbladet för Sankt Fransiscus församling, Segeltorp, Stockholm Avslutning Fredag den 19 december i tredje adventsveckan avslutad vi i församlingen årets verksamhet eller om man så vill inledde

Läs mer

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg

Fastlagssöndagen. Esto mihi. Kärlekens väg Fastlagssöndagen Esto mihi Kärlekens väg Fastlagssöndagen anger tiden före fastan. De tre dagarna i fastlagen är Fastlagssöndag, fläskmåndag och fettisdag. Sedan kommer Askonsdag, då fastan börjar. Ordet

Läs mer

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap.

På torsdag är det en Träffpunkt då Lena och Pelle Hellsing berättar med ord och bild om Island ett annorlunda landskap. Veckobrev November 2017 Vecka 44 Pilgrimsorden för Huskvarna kyrkogård Imorgon onsdag 1/11 11.00 återinviger vi Pilgrimsorden, denna gång på Huskvarna kyrkogård. Välkommen med till en liten Allhelgonavandring

Läs mer

JESUS Del 1: Den första julen Del 2: Profeten Del 3: Undergöraren Del 4: Helaren Del 5: Den första påsken

JESUS Del 1: Den första julen Del 2: Profeten Del 3: Undergöraren Del 4: Helaren Del 5: Den första påsken JESUS Del 1: Den första julen Del 2: Profeten Del 3: Undergöraren Del 4: Helaren Del 5: Den första påsken Serien omfattar 5 x 10 minuter program. Orginaltitel Bible Stories - The First Christmas Jesus

Läs mer

indelade efter kyrkoårets olika teman

indelade efter kyrkoårets olika teman indelade efter kyrkoårets olika teman Första söndagen i advent Ett nådens år Fast du som kommer Hosianna Hosianna (kanon) Här är det fest I advent På en vanlig åsna Stenarna Tänd ett ljus Vi är så glada

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har

När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har När väckelsen kom till Efesos En predikoserie, hållen i Korskyrkan, Borås, av Micael Nilsson Del 4: Att ge bort det bästa man har Illustration: En ung munk fick för första gången i ansvar att hålla i morgonandakten.

Läs mer

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma

Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma 15 Första söndagen i advent år A Ingångsantifon - Ps 25:1-3 Till dig, Herre, upplyfter jag min själ; min Gud, på dig förtröstar jag. Låt mig inte komma på skam, låt inte mina fiender fröjda sig över mig.

Läs mer

BIBELSTUDIUM Musik Värderingsövning

BIBELSTUDIUM Musik Värderingsövning 24 BIBELSTUDIUM I det här kapitlet presenteras ett sätt att göra bibelstudium med hjälp av stationer. Ta med dig gruppen runt till de olika stationerna. Om det inte finns möjlighet att vandra runt tillsammans

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling

Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Katolska Kyrkan i Örebro S:t Eskils Församling Advent och Julen 2014 Advent i väntans tider Människan är alltid riktad framåt, mot framtiden. Hon längtar efter något eller någon. Hon drivs framåt av hoppet,

Läs mer

Gemenskapens väg. Samlingssång

Gemenskapens väg. Samlingssång Gemenskapens väg En mässa blir till I början hade vi många drömmar och förväntningar och resan fram mot en färdig mässliturgi har varit lång, intressant, lärorik och fantastisk. Samlingssång Idén föddes

Läs mer

Tredje söndagen i advent - år C

Tredje söndagen i advent - år C 69 Tredje söndagen i advent - år C Ingångsantifon (Fil 4:4, 5b) Gläd er alltid i Herren. Än en gång vill jag säga: gläd er. Herren är nära. Inledning Denna tredje söndag i advent som i Kyrkans tradition

Läs mer

veckovy

veckovy veckovy 2018-12-31-2020-01-05 31 MÅNDAG december 1 1 TISDAG Nyårsdagen I Jesu namn Jes 49:13-16 Heb 13:5-8 Luk 13:6-9 Ps 121 2 ONSDAG 3 TORSDAG 1 I VECKAN: januari FREDAG 4 LÖRDAG 5 Trettondedag jul Guds

Läs mer

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016

Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19: /3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Datum Dag EV Kyrkoår 1/1/2016 Fredag Luk 13:6-9 Nyårsdagen 1/2/2016 Lördag Upp 19:11-16 1/3/2016 Söndag Mark 11:15-19 Söndagen efter nyår 1/4/2016 Måndag Ps 23 1/5/2016 Tisdag Ps 40:1-6 1/6/2016 Onsdag

Läs mer

Kapitel 11: Kyrkan. fn:s barnkonvention, artikel 14 Tanke-, samvets- och religionsfrihet 11:1

Kapitel 11: Kyrkan. fn:s barnkonvention, artikel 14 Tanke-, samvets- och religionsfrihet 11:1 Kapitel 11: Kyrkan fn:s barnkonvention, artikel 14 Tanke-, samvets- och religionsfrihet 11:1 11: Kyrkan fn:s barnkonvention, artikel 14 Tanke-, samvets- och religionsfrihet bukala, 6 år, berättar: Jag

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström

PREDIKAN OM GUDS RIKE Söndagen den 16 nov i Sankt Lars kyrka, av Annika Vårblom Sandström Dagens evangelietext är ur Lukas evangelium, kap 17, vers 20-30 De första verserna lyder : Tillfrågad av fariséerna om när Guds rike skulle komma svarade han (Jesus):Guds rike kommer inte på ett sådant

Läs mer

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu

Tunadalskyrkan Att leva i Guds Nu 1 Mark 1:14 När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet. Tunadalskyrkan 131208 Att leva

Läs mer

AFTONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA

AFTONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA ! AFTONBÖN GAMLA HJELMSERYDS KYRKA Den bön som vi nu ska be har sina rötter flera tusen år tillbaka i tiden. Det finns exempel i bibeln på att Jesus bad sina böner på ett sätt som liknar den ordning som

Läs mer

1/9. Text Påsk Nivå B.1. PÅSK

1/9. Text Påsk Nivå B.1. PÅSK 1/9 PÅSK Inom kristendomen firar man påsken till åminnelse av Jesus Kristus död och uppståndelse. Det är den största kristna högtiden. Man räknar från vårdagjämningen som är den 20. eller 21. mars, då

Läs mer

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår

JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår JEHOVAH RAPHA HERREN MIN LÄKARE Jesus, slagen 39 gånger 39 Bibelord om helande genom hans sår (Alla Bibelord ifrån Svenska Folkbibeln) Om du hör Herrens, din Guds, röst och noga lyssnar till hans bud och

Läs mer

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. Sankta Lucia Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. Kom i din vita skrud, huld med din maning.

Läs mer

Jul jul, strålande jul

Jul jul, strålande jul Jul jul, strålande jul Sfi En julhälsning från rektor Nu är det december och det är snart jul. Det är inte många dagar kvar innan skolan stänger för jul och nyår. 2017 ska bli intressant. Vi ska anställa

Läs mer

Bikt och bot Anvisningar

Bikt och bot Anvisningar Bikt och bot Anvisningar Som kyrka, församling och kristna har vi fått Guds uppdrag att leva i, och leva ut Guds vilja till frälsning för hela världen. Vår Skapare, Befriare och Livgivare återupprättar.

Läs mer

Välkommen till Costa Blanca Församling

Välkommen till Costa Blanca Församling HÖSTPROGRAMMET 2012 S TÖ D KYR K A NS S P O NS O R ER ANSTÄLLDA OCH FUNKTIONÄRER I SVENSKA KYRKAN COSTA BLANCA FÖRSAMLING Kyrkoherde: Diakon: Kyrkan: Kantor: Kyrkorådets ordf: Kassör: Kyrkvärdar: Kontakt

Läs mer

Julcropjulcropjulcropjulcropjulcrop

Julcropjulcropjulcropjulcropjulcrop Utmaningar under StämpelStudions JulCrop den 28-30 november Julcropjulcropjulcropjulcropjulcrop Jul känsla Här är det fritt skapande som gäller Det enda kravet vi har, är att du skall förmedla din känsla

Läs mer

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus.

Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften som är uppfyllda för dig i Kristus. Guds förbundslöften. Jag vill gärna ge dig dessa livsviktiga förbundslöften som Gud har gett oss människor, som tar emot honom med hela vårt hjärta.

Läs mer

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING

HANDLEDNING. livet. Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING HANDLEDNING livet Tillsammans för MISSION OCH EVANGELISATION I EN VÄRLD I FÖRÄNDRING Kyrkan finns till genom mission liksom elden finns till genom att brinna. Om hon inte engagerar sig i mission upphör

Läs mer

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling

Advent, jul och nyår. i Lagunda församling Advent, jul och nyår i Lagunda församling Händer i Lagunda församling 2014 Fredag 28 november 14 Gudstjänst inför helgen, i Giresta kyrka (obs platsen!) Kören Våga sjunga, Måns Godée och Mikael Dagobert.

Läs mer

INGET FÖR NÅGON STUDIEPLAN TILL

INGET FÖR NÅGON STUDIEPLAN TILL STUDIEPLAN TILL INGET FÖR NÅGON HU R G Ö R m A N? Författaren själv önskar många studiegrupper i församlingarna. De olika grupperna träffas i hemmen sju gånger. Värdskapet skiftar och vi går runt. Det

Läs mer

Barn och familj hösten 2017

Barn och familj hösten 2017 Barn och familj hösten 2017 Välkommen! På bilden ovan syns barnhänder i olika storlekar som klipper, klistrar och skapar kring tema om tro och liv. Det finns också vuxenhänder som hjälper till samtidigt

Läs mer

Fjärde Påsksöndagen - år C

Fjärde Påsksöndagen - år C 621 Fjärde Påsksöndagen - år C Ingångsantifon (jfr Ps 33:5-6) Jorden är full av Herrens nåd, himmelen är skapad genom hans ord, halleluja. Inledning Den Uppståndne Herren församlar oss idag till firandet

Läs mer

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult

CasaKonsult CasaKonsult CasaKonsult Torre de la Horadada ligger på gränsen mellan Costa Blanca och Costa Calida, ca 15 km söder om Torrevieja och endast 2-3 km norr om San Pedro del Pinatar. Här finnes affärer, barer och restauranger. Endast

Läs mer

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam

Församlingsblad. Advent, Jul och Nyår Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Församlingsblad Advent, Jul och Nyår 2016 Det är en ros utsprungen av Jesse rot och stam Till Dig Ett nytt nådens år från Herren ekonomiskt kanske Herren också bjuder in oss till något nytt. Nu behöver

Läs mer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer

Tunadalskyrkan Första Advent. Hosianna- välsignad är han som kommer 1 Tunadalskyrkan 161127 Första Advent Hosianna- välsignad är han som kommer Idag är det festdag i kyrkorna. Det är första dagen på det nya kyrkoåret, Nyårsdag med nya möjligheter och nya påminnelser om

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Fullerö Handel. Invigning av vinterträdgården. 15-års jubileum. 2000 kvm Inredning. Trädgård Café. Olika aktiviteter och teman i butiken varje vecka

Fullerö Handel. Invigning av vinterträdgården. 15-års jubileum. 2000 kvm Inredning. Trädgård Café. Olika aktiviteter och teman i butiken varje vecka Fullerö Ha n d e l 15-års jubileum Invigning av vinterträdgården Olika aktiviteter och teman i butiken varje vecka Gjutjärnsänglar 15:- (max 2/pers) 2000 kvm Inredning Reservation för slutförsäljning.

Läs mer

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land.

hade. Många har nationella konflikter med andra länder vilket drabbar invånarna och det sitter kvar även om de har kommit till ett annat land. Jag träffade Elmir för att prata om hans flykt från Bosnien till Sverige när kriget bröt ut och belägringen av Sarajevo inträffade i början på 1990-talet. Han berättade hur det var precis innan det bröt

Läs mer

Jultidens program 27 nov - 7 jan Matteus församling

Jultidens program 27 nov - 7 jan Matteus församling Jultidens program 27 nov - 7 jan Matteus församling Matteus församling www.matteus.fi www.helsingforsforsamlingar.fi/matteus Pastorskansliet Åbohusvägen 3, 2 vån Tfn (09)2340 7300 Öppet må-ti, to-fr kl.

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Kultur och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Kultur och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Sverige förr i tiden. Så föddes Systembolaget. Systembolaget

Läs mer

Mässa i påsknatten (B)

Mässa i påsknatten (B) Mässa i påsknatten (B) De som har tjänaruppdrag i gudstjänsten anländer i procession till den mörka kyrkan. Ett tänt böneljus bärs i processionen. Orgeln kan tas i bruk vid moment 4 (Påsklovprisning) eller

Läs mer

Renässans till rokoko

Renässans till rokoko KRAKOWS JULKRUBBOR Krakow är ett av världens kulturarv med över 8 000 byggnader av historisk bakgrund. Ingenstans i världen ser man så många kyrktorn. Krakow med sin tusenåriga historia bevarar många av

Läs mer

E. Dop i församlingens gudstjänst

E. Dop i församlingens gudstjänst E. Dop i församlingens gudstjänst Om dop och förberedelse av dop, se formuläret Barndop (1 A). När dopet förrättas i församlingens gudstjänst (högmässa, gudstjänst, veckomässa, familjemässa) fogas nedanstående

Läs mer

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är

Program december - januari 2018/2019. Carlskyrkan. kom som du är Program december - januari 2018/2019 Carlskyrkan kom som du är KOM OCH VAR MED I Levande Julkrubban Barn och vuxna övar tillsammans och framför detta julspel på julafton. Vi övar lördag den 15/12 kl 10-12

Läs mer

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009

FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 SANKT MIKAELS KATOLSKA FÖRSAMLING VÄXJÖ FÖRSAMLINGSBREV JULEN 2009 Kyrkoherdens julhälsning Levande tro Julen närmar sig, och vår förväntan stiger. Alla ljus, granar och glitter, so m lyser upp den mörka

Läs mer

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön

Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon Inledning Kollektbön 765 Kristi Kropps och Blods högtid - år A Ingångsantifon (jfr Ps 81:17) Herren bespisar sitt folk med bästa vete, ja, med honung ur klippan mättar han dem. Inledning I dag är det Eukaristins dag. Kyrkan,

Läs mer

Bibelläsning och bön under pingstnovenan

Bibelläsning och bön under pingstnovenan Bibelläsning och bön under pingstnovenan N är Jesus hade uppstått från de döda talade han med sina lärjungar om att han snart skulle lämna dem. Inför sin himmelsfärd uppmanade Jesus dem att vänta på det

Läs mer

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober

Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober 1 Enkel dramatisering Den helige Franciskus Festdag 4 oktober Bakgrund Franciskus hör till ett av våra mest uppskattade helgon. Han föddes 1182 i Umbrien i Italien som son till en rik tyghandlare. Som

Läs mer

14 söndagen 'under året' - år C

14 söndagen 'under året' - år C 1065 14 söndagen 'under året' - år C Ingångsantifon (jfr Ps 48:10-11) Vi tar emot din nåd, o Gud, i ditt tempel. Som ditt namn, o Gud, så når också ditt lov intill jordens gränser. Din högra hand är full

Läs mer

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40

Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Tacksägelsedagen, lovsång, Att sjunga som en sten, Luk 19:37-40 Idag är det tacksägelsedagen och temat för helgen är lovsång. Lovsången hänger intimt samman med tron på vem Jesus är. Dagens text som handlar

Läs mer

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11)

Jes 6: 1-2a, 3-8, 1 Kor 15: 1-11, (kortare: 1 Kor 15:3-8,11) 5. Söndagen under året (år C) (10 februari 2013) Fiskfångsten: Följ mig! Tidsram: 20-25 minuter. Luk 5:1-11 Fiskfångsten. De första lärjungarna En gång när han stod vid Gennesaretsjön och folket trängde

Läs mer