TRAFIKERING OCH BANARBETE I JÄRNVÄGSSYSTEMET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TRAFIKERING OCH BANARBETE I JÄRNVÄGSSYSTEMET"

Transkript

1 1(19) FÖRESKRIFT Datum för utfärdande Dnr RVI/479/412/2008 Giltighetstid Från och med , tillsvidare. Författningsgrund 28 2 mom. i järnvägslagen (555/2006). Upphävs Järnvägsverkets föreskrift RVI/2237/412/2007, given , om trafikering och banarbete. TRAFIKERING OCH BANARBETE I JÄRNVÄGSSYSTEMET

2 2(19) Innehåll 1 FÖRESKRIFTENS TILLÄMPNINGSOMRÅDE DEFINITIONER ALLMÄN DEL TÅGTRAFIKEN SÄKERSTÄLLANDE AV TÅGVÄGEN FÖRANDE AV TÅG Särskilda bestämmelser om körande av passagerartåg TÅGETS HASTIGHET AUTOMATISK HASTIGHETSÖVERVAKNING (ATP) VÄXLINGSARBETE LEDNING AV VÄXLINGSARBETET VAGNSBETECKNINGAR SOM SKA IAKTTAS I VÄXLINGSARBETET BANARBETE SKYDDANDE AV BANARBETET I OMRÅDEN SOM OMFATTAS AV TRAFIKLEDNINGEN SKYDDANDE AV BANARBETET I OMRÅDE SOM INTE OMFATTAS AV TRAFIKLEDNINGEN FÖRFARINGSSÄTT VID SÄRSKILDA SITUATIONER UPPKÖRNING AV VÄXEL KORSNING AV OBEVAKAD VÄXEL SKADA PÅ SPÅRSPÄRR STÖRNING I VARNINGSANLÄGGNINGEN VID JÄRNVÄGSPLANKORSNING SJÄLVAVKOPPLING ASSISTERING AV TÅG BACKNING AV TÅG KÖRANDE AV ENHET UTAN FUNGERANDE SÄKERHETSANORDNING ÖVRIGA SÄRSKILDA SITUATIONER... 19

3 3(19) 1 FÖRESKRIFTENS TILLÄMPNINGSOMRÅDE Denna föreskrift ska tillämpas på statens bannät och på privata spåranläggningar. 2 DEFINITIONER Startspärr är en funktion i skyddsinrättningen med vilken man kan förhindra att en tågväg uppkommer via det spåravsnitt för vilken startspärren har inställts. Balis är en ATP-banutrustning som förmedlar information till ATPombordutrustningen. Förhandsmeddelande (ET) är ett meddelande om en exceptionell situation som inverkar på trafikeringen. Bromsgrupp anger bromsarnas funktionshastighet och styrka. Bromsvikt är en storhet som uttrycker materielens bromskraft. Bromstalet är en storhet som uttrycker bromsprestandan. Den anger tågets bromsvikt i förhållande till tågets totala vikt. Automatisk hastighetsövervakning för tåg (ATP) är ett system (ATP-systemet) för övervakning av tåghastigheterna. ATP-bana är en bana som försetts med ATP-utrustning. ATP-ombordutrustningen är en helhet bestående av ATP-anordningar i den rullande materielen. ATP-banutrustningen är en helhet av baliser och övrig utrustning med vilken ATP har kopplats till signaler och växelställare. Tåg avser i denna föreskrift materiel som har definierats som tåg och vars trafikering följer bestämmelserna om tågtrafik. Tågtrafik avser i denna föreskrift enheternas trafikering i enlighet med bestämmelserna om tågtrafik. Tågbesättning avser i denna föreskrift personal, annan än föraren, som arbetar med trafiksäkerhetsuppgifter i tåget. Tågets totala vikt är materielens och lastens sammanlagda vikt.

4 4(19) Tågenhet avser rullande materiel där passagerarvagnarna och dragmaterielen utgör en fast helhet. Materielens säkerhetsanordning avser i denna föreskrift en anordning i dragmaterielen som stannar materielen om föraren mister handlingsförmågan. Föraren är den person som ansvarar för förandet av en rullande enhet i växlingsarbete eller på ett spår i tågtrafiken. Tågväg avser i denna föreskrift den rutt som säkerställs för en enhet. En tågväg omfattar signaler, växlar, spårspärrar och spårsträckor. En tågväg omfattar även eventuella sidoskydds- och slirningsavståndselement. Rangerrygg är ett för växlingsarbetet byggt lutande spår. För varje rangerrygg har en separat driftsföreskrift eller -anvisning utfärdats. Trafikplatsens gräns är vid tavlan Gräns för trafikplats, om gränsen har märkts ut. Om gränsen inte har märkts ut går gränsen vid trafikplatsens första huvudsignal i ankomstriktning. Om gränsen inte har utmärkts och trafikplatsen inte har någon huvudsignal i den aktuella riktningen, går gränsen 20 m före den första växeln sett i riktning mot trafikplatsen. Trafikplats är ett område som banhållaren har fastställt som trafikplats. En trafikplats kan bestå av olika delar. Trafiksäkerhetsuppgifter är uppgifter som avses i lagen om trafiksäkerhetsuppgifter i järnvägssystemet (1167/2004). Trafikering är tågtrafik eller växlingsarbete. Område som omfattas av trafikledningen är den av banhållaren fastställda växelkretsen och det område som bildas av spåren mellan trafikplatserna. Trafikledning avser i denna föreskrift säkerställande av tågvägarna och beviljande av tillstånd för växlingsarbete samt skyddande av banarbete i områden som omfattas av trafikledningen. Tillståndsplats är en för trafikledningen fastställd trafikplats eller del av denna. Avgångstillstånd är ett tillstånd som trafikledningen ger tåget att avgå från utgångsstationen eller tillståndsplatsen eller ett tillstånd att passera tågvägens slutpunkt. Utgångsstation är platsen där tågets färd startar. Passagerartåg är tåg som definierats som passagerartåg. Bestämmelseort är platsen där tågets färd slutar.

5 5(19) Lokaltillstånd avser i denna föreskrift tillstånd som ges av trafikledningen att använda lokalt sådana växlar, spårspärrar och nyckelreglage som ingår i en eller flera lokaltillståndsgrupper. Backa är när tåget rör sig i vagnarnas riktning. Huvudspår är det spår som angetts i spårschemat. Högsta hastigheten för spåret är den högsta hastigheten (km/h) som kan användas på spåret. Banarbete avser i denna föreskrift arbete som görs på järnvägen. I områden som omfattas av trafikledningen krävs tillstånd för banarbeten. Banarbetsledare avser i denna föreskrift en person som ansvarar för ansökan om tillstånd för banarbetet och för anmälan om att banarbetet har avslutats. Järnvägstrafikplats är trafikplats, hållplats eller linjeväxel. Järnvägsplankorsning är en korsning där en väg och en bana korsar varandra på samma plan. Järnvägsplankorsningar är även plankorsningar med farleder för snöskotrar samt plankorsning mellan plattformsstig och serviceväg. Tillfällig hastighetsbegränsning är en hastighet (km/h) som fastställts tillfälligt som högsta hastighet för ett spår i ett visst område. Skyddsinrättning avser i denna föreskrift den helhet som skyddsanordningarna på banan utgör. Arbetsbeskrivning är en beskrivning som arbetsledaren ger dem som deltar i växlingsarbetet. Växel avser i denna föreskrift en anslutningspunkt av spår där rullande materiel kan styras från ett spår till ett annat. Kort växel är en växel där, på grund av växelns konstruktion, 35 km/h är den högsta tillåtna hastigheten på ett spår som viker av från växeln. Lång växel är en växel vars konstruktion tillåter en hastighet på över 35 km/h på ett spår som viker av från växeln. Motväxel är växeln sedd från växeltungans spets mot växeltungans fäste. Medväxel är växeln sedd från växeltungans fäste mot växeltungans spets. Växelkrets är det område som omfattas av trafikledningen i spårschemat för trafikplatsen. Uppkörning av växel betyder att tåget kör i en medväxel när denna är i fel position i förhållande till färdriktningen. Växlingsarbete avser i denna föreskrift enheternas trafikering i enlighet med bestämmelserna om växlingsarbete.

6 6(19) Växlingsledare är den som skaffar tillstånd för växlingsarbetet samt ger arbetsbeskrivningar och order till dem som deltar i växlingsarbetet. Obevakad växel avser i denna föreskrift en elektriskt svängbar, koncentrerad växel vars ändläge det råder osäkerhet kring. Upptaget spår är ett spår som inte är ledigt för ett tåg fram till slutpunkten av den säkerställda tågvägen. Enhet är ett tåg eller annan rörlig materiel på spåret.

7 7(19) 3 ALLMÄN DEL Vid gränsöverskridande trafikering ska i finska områden utöver dessa bestämmelser även särskilda bestämmelser om denna iakttas. I områden som omfattas av trafikledningen krävs tillstånd för trafikering och banarbete. Vid trafikering och banarbete ska Järnvägsverkets bestämmelser om skyltar, signaler och tavlor i järnvägssystemet iakttas. I kommunikationen i anslutning till trafikering samt i kommunikationen mellan banarbetsledaren och trafikledningen ska Järnvägsverkets bestämmelser om kommunikationen i järnvägssystemet iakttas. Varje person som arbetar med trafiksäkerhetsuppgifter ansvarar för egen del för säkerheten inom trafikeringen och banarbetet. Om en person som arbetar med trafiksäkerhetsuppgifter upptäcker ett tillbud ska han eller hon med alla tillgängliga medel vidta åtgärder för att bekämpa faran. En person som arbetar med trafiksäkerhetsuppgifter ska meddela trafikledningen om observerade brister eller fel på banan, signalernas funktioner, bantavlor som inverkar på trafikeringen och bananordningar som inverkar på trafikeringen. Före trafikering ska den rörliga materielens trafikduglighet och lastningen av vagnarna kontrolleras. Att bromsarna fungerar ska säkerställas i enlighet med Järnvägsverkets bestämmelser. I områden som omfattas av trafikledningen får bara ett tåg eller en annan enhet med samma nummer eller beteckning röra sig i taget. I områden som omfattas av trafikledningen ska varje banarbete som görs samtidigt med tillstånd av trafikledningen ha en egen beteckning. Avgångstillstånd och tillstånd att ge avgångstillstånd, tillstånd för växlingsarbete och tillstånd för banarbete får inte ges villkorligt.

8 8(19) 4 TÅGTRAFIKEN Tåget får inte avgå från utgångsstationen eller tillståndsplatsen, eller på tillståndsplatsen passera tågvägens slutpunkt utan trafikledningens avgångstillstånd. Avgångstillstånd från utgångsstationen kan ges med - skyltarna för huvudsignalen Kör eller Kör 35 eller - skylten för spårsignalen Kör försiktigt om tavlan Tågvägens slutpunkt finns i anslutning till spårsignalen, eller - skylten Avgångstillstånd. Avgångstillstånd från utgångsstationen och tillstånd att passera tågvägens slutpunkt ska ges med skylten Avgångstillstånd. Föraren ska meddelas om tillfällig hastighetsbegränsning, om denna berör ett område som omfattas av trafikledningen och spårets högsta hastighet i detta område är över 35 km/h. Meddelandet ska ges i form av ett förhandsmeddelande, eller så ska trafikledningen ge meddelandet. Föraren ska också informeras om användningen av ett upptaget spår. 4.1 SÄKERSTÄLLANDE AV TÅGVÄGEN Vid säkerställandet av tågvägen ska man iaktta anvisningar från trafikledningen samt givna anvisningar om säkerhetsanordningar och skyddsinrättningar. Dessutom ska man se till att - trafikledningen har tillbörliga tillstånd från andra trafikledningsinstanser att ge avgångstillstånd, och att - tågvägen har säkerställts ända till slutpunkten och - det finns förhandsinformation om tågvägens slutpunkt och - tågvägen har säkerställts före tillståndet att avgå gavs, och att - nödvändiga meddelanden har getts till tågets förare. Tågvägens slutpunkt är: - en huvud- eller blocksignal, eller - tavlan Tågvägens slutpunkt (också på spårsignalen) eller - på bestämmelseorten utöver nämnda även en stoppbock. Förhandsuppgifter om tågvägens slutpunkt ska ges: - med signalen Vänta stopp eller Kör, Vänta stopp eller - som en uppgift om tillståndsplats, eller - som en uppgift om bestämmelseort, eller - som ett meddelande från trafikledningen. En förare av ett tåg som avgår från stationen i Helsingfors ges inget förhandsmeddelande om att tågvägen upphör vid en huvudsignal efter den huvudsignal som ger avgångstillstånd.

9 9(19) Tillståndsplatserna ska vara sådana som fastställts som permanenta av den som förvaltar bannätet. Avgångstillstånd får bara ges för den tillståndsplats där det tåg som får avgångstillstånd befinner sig på eller som det närmar sig när tillståndet ges. Trafikledningen ska ge tillstånd att avgå direkt till tågföraren. På spår som fastställts av bannätsförvaltaren ska trafikledningen meddela föraren om användning av det vänstra spåret eller så ska meddelandet ges som ett förhandsmeddelande. Av meddelandet ska alltid framgå för föraren huruvida tåget har tillstånd att köra till trafikplatsens gräns eller till tågvägens slutpunkt. Trafikledningen ska registrera muntliga avgångstillstånd, tillstånd att ge avgångstillstånd och tillstånd att passera Stopp-skylten. Trafikledningen kan bevara tåget som en helhet om föraren inte har meddelat om oförutsägbar tömning av broms- eller huvudtankledningen. 4.2 FÖRANDE AV TÅG För förandet av ett tåg ska föraren ha - information om tågets nummer, av vilket framgår om tåget är ett passagerartåg eller ett godståg, - kontaktuppgifter till trafikledningen, - information om tillståndplatser, - information om tågets bestämmelseort, - förhandsmeddelande eller motsvarande uppgifter, - informationen om tågets bromsslag och bromsförmåga: tågets totala vikt, tågets bromsvikt, tågets bromsviktsprocent och antalet vagnar som utrustats med fungerande rälsbroms samt - information om sådana begränsningar av tågets hastighet vilka föranleds av materielen, lasten och bromsviktsprocenten. Uppgiften om tågets nummer eller bestämmelseort får bara ändras genom meddelande från trafikledningen. En förare av ett tåg som avgår från stationen i Helsingfors ska förbereda sig på att stanna vid huvudsignalen efter den huvudsignal som ger avgångstillstånd. Inga förhandsuppgifter ges om skyltar vid denna huvudsignal. Föraren ska anmäla trafikledningen om sådana händelser som inverkar på tågets tidtabell samt om oförutsedda stopp på grund av materielen eller banan, samt om otillåten passering av Stopp-tavlan eller tågvägens slutpunkt.

10 10(19) Föraren ska anteckna sakinnehållet i meddelandet från trafikledningen. Föraren ska meddela trafikledningen om oförutsedd tömning av broms- eller huvudtanksledningen. Efter en oförutsedd tömning av broms- eller huvudtanksledningen ska tåghelheten säkerställas före fortsatt trafikering. Bestämmelser om förfaringssätt om tåget självavkopplas ges i kapitel 7, Särskilda bestämmelser om körande av passagerartåg Bestämmelserna i denna punkt gäller bara passagerartåg där man har för avsikt att transportera passagerare. Med passagerare avses person som inte hör till järnvägsföretagets tågpersonal eller den besättning som arbetar på tåget. För att köra ett passagerartåg ska föraren förutom den information som angavs i föregående kapitel även ha information om stannande vid passagerarperrong. Ett passagerartåg får inte börja avgå från perrongen förrän föraren har information om tågets avgångsberedskap. I ett passagerartåg med tågbesättning ska tågbesättningen meddela föraren om tågets avgångsberedskap. 4.3 TÅGETS HASTIGHET På en ATP-bana får man iaktta den tillåtna hastighet som ATP-ombordutrustningen visar, om inte någon annan omständighet bestämmer en lägre hastighet. Tågets hastighet får inte överskrida den hastighet som bestäms av tågets bromsningsförmåga. Vid avgången från trafikplatsen får tågets hasighet uppgå till högst 35 km/h vid en växel som är i en position som leder till ett avvikande spår högst 20 lm/h, om det inte är bekant med vilken hastighet tåget får föras med inom området och vid växlarna. Tågets hastighet får uppgå till högst 50 km/h om materielen inte har skyddsanordningar eller om dessa inte är i bruk. Tågets hastighet får uppgå till högst 80 km/h om ATP-ombordutrustningen inte är i bruk. Tågets hastighet får vara högst 50 km/h på ett rakt spår efter att tåget har passerat Stopp-signalen, och högst 20 km/h vid en växel som är i en position som leder till ett avvikande spår. Om ATP-ombordutrustningen inte är i bruk, gäller begränsningen till nästa huvud- eller blockeringssignal.

11 11(19) Om ATP-ombordutrustningen inte är i bruk får tågets hastighet uppgå till högst 50 km/h på ett område mellan Vänta stopp-tavlan eller en signal som visar tavlan Kör, Vänta stopp och den signal som avser tavlan. I ett passagerartåg som förutom dragmaterielen har vagnar och vars hastighet är över 120 km/h, ska vagnarnas rälsbromsar fungera enligt följande: km/h, minst 1/6 av vagnarna, km/h, minst 1/4 av vagnarna, km/h, minst 1/2 av vagnarna, km/h, minst 3/4 av vagnarna, och - över 180 km/h, alla vagnar. 4.4 AUTOMATISK HASTIGHETSÖVERVAKNING (ATP) Tåget får inte avgå från utgångsstationen och tåget får inte köras utan fungerande ATP-ombordutrustning utan tillstånd av sådan trafikledningsinstans som ansvarar för trafikledningen i hela bannätet. Trafikledningen får ge tillstånd för förande av tåg där ATP-ombordutrustningen inte fungerar bara när det handlar om att - köra ett passagerartåg till nästa trafikplats, där en fungerande ATPombordutrustning fås för tåget, - köra ett godståg till bestämmelseorten, eller - flytta materielen till en reparationsplats, om inga passagerare befinner sig i enheten. I materiel som inte har ATP-ombordutrustning, får hastigheten vid en växel som är i en position som leder till ett avvikande spår vara högst 20 km/h, i området för en trafikplats högst 50 km/h och mellan trafikplatserna högst 70 km/h. Om det uppstår fel i ATP-ombordutrustningen eller på baliserna i ATPbananordningarna ska trafikledningen informeras om detta. Om det uppstår fel i ATPombordutrustningen ska displayen på förarpanelen täckas. Föraren ska meddelas om ATP-byggnadsområde.

12 12(19) 5 VÄXLINGSARBETE I områden som omfattas av trafikledningen krävs tillstånd för växlingsarbete. Enheterna ansvarar självständigt för hur de rör sig i områden som inte omfattas av trafikledningen (enheterna behöver inte trafikledningens tillstånd för växlingsarbete). Tillstånd för växlingsarbete ska ges enligt följande: - tillstånd som innebär att det begärda växlingsarbetet får utföras och att alla signaler och tavlor ska iakttas i växlingsarbetet, eller - tillstånd förbi huvudsignalerna som innebär att det begärda växlingsarbetet får utföras och att de huvudsignaler som visar Stopp-tavlan får passeras. Hastigheten får uppgå till högst 35 km/h vid växlingsarbete på ett annat spår än huvudspåret på trafikplatsen. Vid trafikering mellan trafikplatser och på huvudspåren på trafikplatserna får hastigheten vid växlingsarbetet uppgå itll högst 50 km/h på villkor att: - enheten inte rör sig genom att det skjuts framåt - den materiel som är sist i enheten ska ha en fungerande självverkande broms - bromsarna har testats - bromsviktsprocenten är minst 14 - ATP-ombordutrustningen är i bruk, och - ingen vagn som är utrustad med beteckningen för växlingsarbete nr. 13 eller 15 enligt VAK. Växlingsarbete som sträcker sig från en trafikplats till en annan får inte utföras om passagerare eller andra personer uppehåller sig i vagnarna. Bestämmelsen gäller inte flyttning av ett skadat passagerartåg. Växlingsarbetet ska utföras så att rörelsen kan stoppas inom en synlig sträcka. I varje lokaltillståndsgrupp får trafikledningen bara ge tillstånd till en person i taget. En person som fått ett lokaltillstånd ska meddela trafikledningen när lokaltillståndet återställs. Vid växlingsarbete ska slutsignal användas på dragmaterielen. Föraren ska köra i den första styrhytten i färdriktningen, om det inte handlar om att koppla isär materiel (på en sträcka på högst 10 m) eller en sträcka där någon annan än föraren leder växlingsarbetet. Om vagnar lämnas stående på spåret ska man säkerställa att de hålls på plats.

13 13(19) Vagnarnas luftbroms ska användas om - föraren eller växlingsledaren anser detta nödvändigt, eller - det i vagnarna uppehåller sig andra människor utöver den personal som medverkar i växlingsarbetet, eller - växlingsarbetet utförs under trafikering som involverar passagerare. Vid växlingsarbete ska visselsignaler användas om växlingsledaren eller föraren anser att detta är nödvändigt av säkerhetsskäl. Växlingsarbetet ska utföras så att vagnen hela tiden är kopplad till dragmaterielen (under ledsagning) om växlingsarbetet gäller en vagn - där det finns djur, eller - där det finns andra personer utöver den personal som medverkar i växlingsarbetet, eller - som har försetts med beteckning nr 13 eller 15 för växlingsarbete - på vilken anmärkningen "Saattaen vaihdettava" (bör ledsagas vid växling) har målats, eller - som har försetts med en beteckning för växlingsarbete som innebär att särskild försiktighet ska iakttas och vagnen ska skyddas mot stötar från växlingsarbetet och andra vagnar. 5.1 LEDNING AV VÄXLINGSARBETET Växlingsledaren ska se till att - det finns ett tillstånd för växlingsarbetet - tillbörliga arbetsbeskrivningar ges till alla som deltar i växlingsarbetet före signaleringen - bromsarna är frånkopplade när vagnar flyttas, och - det inte finns något hinder för växlingsarbetet. Växlingsledaren ska komma överens med föraren om användningen av handsignaler vid växlingsarbetet. Växlingsledaren ska i sin arbetsbeskrivning, innan signalen Dra ges, meddela föraren hur långt växlingen får sträcka sig. Innan signalen Skjut ges ska växlingsledaren meddela hur långt påskjutningsrörelsen sträcker sig, samt fastställa i vilken riktning rörelsen ska gå om dragmaterielen är ensam eller befinner sig mitt i en rad vagnar.

14 14(19) 5.2 VAGNSBETECKNINGAR SOM SKA IAKTTAS I VÄXLINGSARBETET Varningsbeteckningar (beteckningar för växlingsarbete):!! Nr 13. Försiktig växling!!!!!! Nr 15. Bör ledsagas vid växling (även på rangerrygg) och skyddas mot stötar som uppkommer från andra vagnar och vid växlingsarbetet. Beteckningen Saattaen vaihdettava /Bör ledsagas vid växling innebär att vagnen hela tiden ska vara kopplad till dragmaterielen. Körning från rangerrygg förbjuden!! Vid växlingsarbetet ska särskild försiktighet iakttas och vagnen ska skyddas mot stötar som uppkommer från andra vagnar och vid växlingsarbetet. Stopp-flagga: Stopp-flaggan (signalflagga) fäst vid materielen betyder att materielen inte får tillkopplas eller röras.

15 15(19) 6 BANARBETE Vid allt banarbete ska det finnas en ansvarig person. Vid banarbete ansvarar enheterna självständigt för hur de rör sig. Vid banarbete ska enheterna köra med en hastighet som inte medför någon fara. Vid banarbete får hastigheten på en trafikplats uppgå till högst 35 km/h och mellan trafikplatserna till 50 km/h. Vid skjutning av materiel ska bestämmelser om skjutning vid växlingsarbete iakttas. Enheterna behöver inte iaktta tavlor för signaler i ett område för vilket det finns ett tillstånd för banarbete. 6.1 SKYDDANDE AV BANARBETET I OMRÅDEN SOM OMFATTAS AV TRAFIKLEDNINGEN Banarbete kräver tillstånd av trafikledningen om arbetet - förhindrar eller äventyrar trafikeringen, - utförs maskinellt så att det kan hända att maskinen eller en del av den sträcker sig till spårets fria rum, - inverkar på banans konstruktion, - berör en skyddsinrättning som är i bruk, - utförs med en maskin eller ett fordon på passagerarperrongen eller - förutsätter att trafikeringen avbryts av arbetssäkerhetsskäl. Banarbetsledaren ska av trafikledningen anhålla om tillstånd för banarbetet samt meddela trafikledningen när banarbetet har avslutats. Om banarbetsledaren byts ska trafikledningen informeras om detta. Vid anhållandet om tillstånd för banarbete ska följande uppges för trafikledningen: - hurdant arbete man har för avsikt att utföra, - vilket område som berörs av arbetet, - huruvida trafikering är möjlig i området under banarbetets gång, - planerad tidpunkt för arbetets slutförande, och - kontaktuppgifter till banarbetsledaren. Trafikledningen ska registrera de tillstånd för banarbete som lett till att trafikeringen avbrutits. Trafikledningen får inte ge tillstånd till att inleda banarbete innan nödvändigt skyddande för banarbetet har säkerställts. Skyddandet av banarbetet får upphöra när banarbetsledaren har meddelat att banarbetet har upphört.

16 16(19) I meddelandet till trafikledningen om banarbetet har upphört ska ingå uppgifter om - huruvida arbetsområdet kan trafikeras på samma förutsättningar som före arbetet eller eventuella begränsningar av trafikeringen som en följd av arbetet, samt - att banarbetet har avslutats. 6.2 SKYDDANDE AV BANARBETET I OMRÅDE SOM INTE OMFATTAS AV TRAFIKLEDNINGEN Den som ansvarar för banarbete ska säkerställa skyddandet av banarbetet. För skyddandet av banarbetet ska en tillfällig hastighetsreducering på 20 km/h utfärdas innan banarbetet inleds. Den tillfälliga hastighetsreduceringen ska utfärdas så att rullande materiel vid behov kan stanna före den punkt där banarbete utförs. Rullande materiels tillträde till ett område där det inte är möjligt att trafikera ska förhindras med Stopp-skivan.

17 17(19) 7 FÖRFARINGSSÄTT VID SÄRSKILDA SITUATIONER 7.1 UPPKÖRNING AV VÄXEL Bestämmelserna i denna punkt gäller inte för uppkörbara växlar. Enheten ska stoppas genast om växeln körs upp. Uppkörning ska meddelas till trafikledningen. Korsning av uppkörd lång växel är förbjuden innan en expert på växelteknik har granskat växeln. Korsning av uppkörd kort växel innan en expert på växelteknik har granskat växeln är tillåten med en hastighet på högst 5 km/h. Trafikledningen ska meddela hastigheten till föraren eller växlingsledaren. 7.2 KORSNING AV OBEVAKAD VÄXEL Korsning av en obevakad växel ska undvikas. En obevakad växel får korsas med en hastighet på högst 5 km/h. Trafikledningen ska meddela hastigheten till föraren eller växlingsledaren. Korsning av en obevakad växel är förbjuden innan växelns position har konstaterats. Lokaltillstånd får inte vara givet vid korsning av en obevakad växel. 7.3 SKADA PÅ SPÅRSPÄRR Om spårspärren har skadats så att den inte kan användas ska man förhindra att materiel har tillträde till andra spår från det aktuella spåret. 7.4 STÖRNING I VARNINGSANLÄGGNINGEN VID JÄRNVÄGSPLANKORSNING Denna bestämmelse gäller alla slag av varningsanläggningar för järnvägsplankorsningar. Föraren ska anmäla observerade funktionsstörningar i varningsanläggningen till trafikledningen för området i fråga. Trafikledningen ska utfärda en tillfällig hastighetsreducering och meddela om störningen till den organisation som ansvarar för underhållet av varningsanläggningen samt ge föraren order om att ge visselsignalen Tåget kommer.

18 18(19) Den tillfälliga hastighetsreduceringen ska fastställas utifrån järnvägsplankorsningens siktsträcka i enlighet med banhållarens anvisningar till högst 30 km/h. Bestämmandet om tillfällig hastighetsreducering och visselsignalering får upphöra när felet anmäls som reparerat eller när den organisation som ansvarar för underhållet av varningsanläggningen meddelar att bestämmandet om tillfällig hastighetsreducering och visselsignalering får upphöra. 7.5 SJÄLVAVKOPPLING Föraren ska meddela trafikledningen om ett tåg har självavkopplats. Om föraren inte får kontakt med trafikledningen kan han eller hon efter prövning skjuta samman de självavkopplade delarna av ett godståg, om det inte finns någon järnvägsplankorsning mellan de självavkopplade delarna. Under skjutningen får hastigheten vara högst 5 km/h. Föraren ska säkerställa att de vagnar som står kvar på banan hålls på plats och omedelbart meddela trafikledningen om vagnarna. Att de vagnar som fanns i det självavkopplade tåget avlägsnas från banan ska säkerställas utifrån numren på vagnarna. 7.6 ASSISTERING AV TÅG Om tåget behöver hjälp ska föraren meddela trafikledningen vilket slag av hjälp som behövs och var tåget har stannat. Tåget ska assisteras i enlighet med bestämmelserna om växlingsarbete. 7.7 BACKNING AV TÅG Ett tåg får backas bara med trafikledningens tillstånd och enligt de anvisningar som trafikledningen ger från fall till fall. Tillstånd att backa får inte ges om tåget skulle bli tvunget att gå över en plankorsning. Under backandet får hastigheten vara högst 20 km/h. Ett passagerartåg får inte backa.

19 19(19) 7.8 KÖRANDE AV ENHET UTAN FUNGERANDE SÄKERHETSANORDNING Om det uppstår ett fel i materielens säkerhetsanordning under trafikeringen ska föraren meddela trafikledningen om frånkoppling av säkerhetsanordningen. Trafikering med materiel utan fungerande säkerhetsanordning får inte inledas utan trafikledningens tillstånd. Trafikering med materiel utan fungerande säkerhetsanordning får inte inledas om det inte förutom föraren i styrhytten finns en person som vid behov kan göra en nödbromsning. I materiel som inte har försetts med säkerhetsanordning ska det under trafikering i styrhytten förutom föraren finnas en person som vid behov kan företa en nödbromsning. 7.9 ÖVRIGA SÄRSKILDA SITUATIONER Trafikledningen ska meddelas om fel eller avvikelser som upptäcks på banan eller i en bananordning och som kan äventyra trafikeringen. För ett sådant område ska trafikledningen utfärda en tillfällig hastighetsreducering på högst 50 km/h. Hannu Pennanen tf. överdirektör Taisto Tontti vikarie för biträdande avdelningschef

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 8M Tågfärd - System M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 8M Tågfärd - System M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 8M Tågfärd - System M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 8M Tågfärd - System M TDOK 2016:0047 - Modul 8M Tågfärd - System M 8M Tågfärd - System

Läs mer

TÅGETS BROMSPRESTANDA SAMT BROMSKONTROLLER OCH BROMSPROV

TÅGETS BROMSPRESTANDA SAMT BROMSKONTROLLER OCH BROMSPROV 1(11) FÖRESKRIFT Datum för utfärdande Dnr 26.5.2008. RVI/363/412/2008 Giltighetstid Från och med 1.11.2008, tillsvidare. Författningsgrund 28 i järnvägslagen (555/2006). Upphävs Kapitel 4.8 (Jarrujen tarkastus

Läs mer

Tillgängligheten i järnvägssystemet

Tillgängligheten i järnvägssystemet 1 (5) Utfärdad: 18.12.2014 Träder i kraft: 1.1.2015 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare EU-förordning vars öppna punkter och specialfall föreskriften gäller: Kommissionens

Läs mer

Delsystemet Trafikstyrning och signalering

Delsystemet Trafikstyrning och signalering 66 Föreskrift 1 (51) Utfärdad: 21.6.2016 Träder i kraft: 5.7.2016 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare EU-förordning vars öppna punkter föreskriften gäller: Kommissionens

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 18 M Trafikledning Enkla signalställverk - System M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 18 M Trafikledning Enkla signalställverk - System M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 18 M Trafikledning Enkla signalställverk - System M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 18 Trafikledning - Enkla signalställverk TDOK 2016:0059-18M

Läs mer

Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo.

Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo. TWö i9 (x /r FGÖTEBORGS s p å r v ä g a r Trafiksäkerhetsföreskrifter för linje 8 t Ange redsbanan, sträckanpolhemsplatsen - Hjällbo. 5t.a PJE>.Ai Utöver tjänsteföreskrifter för spårvagnsförare gäller

Läs mer

Föreskrift 1 (8) TRAFI/8591/ /2014

Föreskrift 1 (8) TRAFI/8591/ /2014 1 (8) Utfärdad: 18.12.2014 Träder i kraft: 1.1.2015 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare EU-förordning vars öppna punkter och specialfall föreskriften gäller: Kommissionens

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 15 HMS S-skydd - System H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 15 S-skydd TDOK 2016:0056 - Modul 15HMS S-skydd i system H, M och S 15

Läs mer

Kompletterande trafikregler - System E1

Kompletterande trafikregler - System E1 Kompletterande trafikregler - System E1 TDOK 2013:0389 bilaga E1 Giltig från och med 2015-12-30 Innehåll 3 Innehåll Inledning 7 KÖRTILLSTÅND 7 Signaler - Tillåta och styra rörelser 9 Allmänna anvisningar

Läs mer

Datum Utgåva IN1899 INNEHÅLL. 1.0 Inledning Syfte Tillämpningsområde Spåranläggningens omfattning...

Datum Utgåva IN1899 INNEHÅLL. 1.0 Inledning Syfte Tillämpningsområde Spåranläggningens omfattning... IN18 INNEHÅLL Sid 1.0 Inledning... 2 1.1 Syfte... 2 1.2 Tillämpningsområde... 2 1.3 Spåranläggningens omfattning... 2 2.0 Termer... 2 2.1 Läge för växel... 2 3.0 Gräns för växling... 2 4.0 Växlingsarbetets

Läs mer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer

RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer RUTINBESKRIVNING 1 (8) Skapat av (Efternamn Förnamn, org) DokumentID Ev. ärendenummer Hiltunen Timo, UHass TDOK 2013:0601 Fastställt av Dokumentdatum Chef VO Samhälle 2014-05-01 1.0 Dokumenttitel Växlar-manövrering

Läs mer

Genomförande TSD Drift i kronologisk ordning

Genomförande TSD Drift i kronologisk ordning Genomförande TSD Drift i kronologisk ordning Kommissionens förordning (EU) 2015/995 av den 8 juni 2015 om ändring av beslut 2012/757/EU om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet

Läs mer

Genomförande TSD Drift i avsnittsordning

Genomförande TSD Drift i avsnittsordning Genomförande TSD Drift i avsnittsordning Kommissionens förordning (EU) 2015/995 av den 8 juni 2015 om ändring av beslut 2012/757/EU om teknisk specifikation för driftskompatibilitet avseende delsystemet

Läs mer

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10

2015-02-23. Järnvägsnätsbeskrivning. Ånge Kommun spåranläggning. Ånge Kommun 2013-05-10 Järnvägsnätsbeskrivning Ånge Kommun spåranläggning Ånge Kommun 2013-05-10 Innehållsförteckning Allmän information 4 1.1...INLEDNING 4 1.2...JURIDISK STATUS 4 1.2.1... ANSVAR 4 1.3...GILTIGHETSTID OCH ÄNDRINGAR

Läs mer

Trafikledning - System E2

Trafikledning - System E2 Trafikledning - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 Fullständiga signalställverk 7 1 Reservera tågväg 8 2 Upprätthålla skyddsträcka 9 Avlösning och dokumentation 11 1 Allmänna regler 12

Läs mer

Vägvakt - System E

Vägvakt - System E Vägvakt - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Vägvakter och vägskyddanläggningar 6 1.1 FELAKTIG VÄGSKYDDSANLÄGGNING 6 1.2 ARBETE SOM PÅVERKAR VÄGSKYDDSANLÄGGNING 6 1.3 VÄGVAKTENS ANMÄLAN

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg;

Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; Transportstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; beslutade den 22 september 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande med stöd av 1 kap. 2 och 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

Delsystemet Trafikstyrning och signalering

Delsystemet Trafikstyrning och signalering 1 (54) Utfärdad: 29.6.2015 Träder i kraft: 1.7.2015 Rättsgrund: Järnvägslagen (304/2011) 74 och 75 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: Kommissionens beslut 2012/88/EU (32012D0088; EUT

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GRÄNSÖVERSKRIDANDE TRAFIK

RIKTLINJER FÖR GRÄNSÖVERSKRIDANDE TRAFIK TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK K1 RIKTLINJER FÖR GRÄNSÖVERSKRIDANDE TRAFIK Sida Innehåll K1 Innehållsförteckning. K2 Trafikeringsinstruktion för passage av landsgräns Sverige - Norge vid km 1542+573.

Läs mer

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION

BANSTANDARD I GÖTEBORG KONSTRUKTION BANSTANDARD I GÖTEBORG Kapitel K 3.7 Signal- och signalsäkerhetsanläggningar 1 (5) Datum Senaste ändring K 3.7.2 Begrepp 2015-05-24 2018-04-16 Upprättad av Håkan Karlén Fastställd av Susanne Hultgren Innehåll

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 9 M. Spärrfärd - System M

JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 9 M. Spärrfärd - System M JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 9 M Spärrfärd - System M JvSFS 2008:7 bilaga 9 M Spärrfärd - System M 3 Innehåll Inledning 5 1

Läs mer

Föreskrifter om trafi ksäkerhets instruktion för spårväg med kommentarer

Föreskrifter om trafi ksäkerhets instruktion för spårväg med kommentarer Föreskrifter om trafi ksäkerhets instruktion för spårväg med kommentarer BV-FS 1995:3 Järnvägsinspektionens föreskrifter (BV-FS 1995:3) om trafik säker hets in struktion Järnvägsinspektionen föreskriver

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 3 5 Innehåll Inledning 7 1

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044 - Modul 6 Fara och olycka 6 Fara och Olycka 3 Innehåll

Läs mer

KRAV 1 (8) Dokumenttitel Signal: Signaleringsprinciper. Skyddsavstånd, skyddssträcka och frontskydd.

KRAV 1 (8) Dokumenttitel Signal: Signaleringsprinciper. Skyddsavstånd, skyddssträcka och frontskydd. KRAV 1 (8) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Wåhlander Timo, UHast TDOK 2013:0624 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2015-04-01 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning. Sundsvall Kommuns Järnvägsinfrastruktur. Sundsvalls Kommun

Järnvägsnätsbeskrivning. Sundsvall Kommuns Järnvägsinfrastruktur. Sundsvalls Kommun Järnvägsnätsbeskrivning Sundsvall Kommuns Järnvägsinfrastruktur Sundsvalls Kommun 2012-06-30 Innehållsförteckning 1 Allmän information 5 1.1... INLEDNING 1.2... JURIDISK STATUS 1.2.1... ANSVAR... 5 1.3...

Läs mer

Gjorda ändringar med anledning av TSFS 2010:1 (ändrad text är understruken)

Gjorda ändringar med anledning av TSFS 2010:1 (ändrad text är understruken) Handbok 1 Termer 2 Banan 2.1 Banans indelning linjeplats Den förklarande texten till uppslagsordet "linjeplats" har ändrats så att den har fått följande "plats på linjen med minst en växel eller rörlig

Läs mer

Termer - System E2 2008 09 15

Termer - System E2 2008 09 15 Termer - System E2 2008 09 15 Innehåll Innehåll Inledning 5 1 Aktörer 6 2 Banan 7 2.1 BANANS INDELNING 7 2.2 SPÅR 7 2.3 VÄXLAR OCH SPÅRSPÄRRAR 8 2.4 SIGNALANLÄGGNINGAR, ALLMÄNT 9 2.5 SIGNALANLÄGGNINGAR,SIGNALER

Läs mer

Boden kommuns järnvägsanläggning:

Boden kommuns järnvägsanläggning: Bodens kommun Järnvägsnätsbeskrivning 070101 Boden kommuns järnvägsanläggning: Moråsen Torpgärdan Avdelningschef Gatuavdelningen: Mats Elgcrona mats.elgcrona@boden.se 0921-62326 Bodens kommun, 961 86 Boden.

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 6 Fara och Olycka Trafikbestämmelser för järnväg Modul 6 Fara och Olycka TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 mars 2016 2 6 Fara och Olycka TDOK 2016:0044-6 Fara och olycka 3 Detta är modul 6 Fara och olycka i Trafikverkets

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 8 Gällande fr.o.m.: 2017-03-01 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) avvikande huvudspår och sidospår i anslutning till Mörby industriområde Infrastrukturförvaltare: Nykvarns kommun Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Planering och samordning

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning 2013-10-18 Järnvägsnätsbeskrivning Piteå Kommun spåranläggning Piteå Kommun 2013-10-18 2013-10-18 Innehållsförteckning 1 Allmän information 5 1.1... INLEDNING 1.2... JURIDISK STATUS 1.2.1... ANSVAR...

Läs mer

Ang. Angeredsbanan, utbyggnad av signal och säkerhetsan jjjggp.ip S *

Ang. Angeredsbanan, utbyggnad av signal och säkerhetsan jjjggp.ip S * GÖTEBORGS SPÅRVÄGAR Box 424 401 26 Göteborg I Alströmergaian 4 Telefon: 031/600 500 HL/UB Göteborg den 15/7 1970. STATENS V Å G v r.k CENTRAIFÖRVAITNINGSN Ttknltko avdelningen 1 6 JUL 1970 Byrådirektör

Läs mer

Spårväxlar vintertid kontroll och passage

Spårväxlar vintertid kontroll och passage Snö, omslag 02.12.19 02-12-19 14.00 Sida 1 Spårväxlar vintertid kontroll och passage Is Snö Kyla Snöstorm men tågen ska gå 781 85 Borlänge Tel 0243-44 50 00 www.banverket.se Snö, inlaga 02.12.19 02-12-19

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2012-07-01

Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2012-07-01 Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2012-07-01 G:\Claes W\Järnvägsnätsbeskrivning 2012-07-01.doc Sida 1 av 6 Järnvägsnätbeskrivning för Oskarshamns Hamn AB Datum 2012-07-01 Innehållsförteckning 1. Allmän

Läs mer

Andringar i Tri Spv med anledning av införande av axelrälaiare

Andringar i Tri Spv med anledning av införande av axelrälaiare Jill Trafikförvaltningen S^VZ STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Delgivningssätt: Anslås:D Personlig tilldelning:h Upprättad av: Arne Grundberg, 08-686 18 88 Granskad av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson

Läs mer

4 Dialog och ordergivning

4 Dialog och ordergivning 4 Dialog och ordergivning 5 Innehåll Inledning 7 1 Säkerhetskommunikation 8 1.1 TÅGKLARERARE 8 1.2 IDENTIFIERING OCH ANMÄLAN 8 1.3 STANDARDTERMINOLOGI FÖR SAMTAL 9 1.4 BENÄMNING AV BOKSTÄVER OCH SIFFROR

Läs mer

Skyddsavstånd, skyddssträcka och. frontskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Skyddsavstånd, skyddssträcka och. frontskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV utan resultatenheter 6.0 BVS 544.98009 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 7 Vägvakt

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 7 Vägvakt Trafikbestämmelser för järnväg Modul 7 Vägvakt Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 7 Vägvakt TDOK 2016:0045 - Modul 7 Vägvakt 3 5 Innehåll Inledning 7 1 Vägvakter och vägskyddanläggningar

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter; beslutade den 17 juni 2008. JvSFS 2008:7 Utkom från trycket den Järnvägsstyrelsen föreskriver med stöd av 2 kap. 1 järnvägsförordningen

Läs mer

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING

JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING 1 JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING För tågplan med början 2006-12-10 Reviderad dec 2007 Reviderad maj 2008 Reviderad sept 2008 Reviderad 2009 Reviderad 2011 JÄRNVÄGSNÄTSBESKRIVNING 2006, vers. 6 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Råd och. skyddsanvisningar

Råd och. skyddsanvisningar Råd och skydds- Råd anvisningar och skyddsanvisningar för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde för dig som ska arbeta inom Banverkets spårområde Arbetsmiljölagen Utdrag ur arbetsmiljölagen 3 kapitlet

Läs mer

TSFS 2010:163 Bilaga 3 H. Bilaga 3 H

TSFS 2010:163 Bilaga 3 H. Bilaga 3 H Inledning Denna bilaga innehåller beskrivningar med betydelser för de signaler som finns utefter banan i system H och sådan information från tågskyddssystemet som presenteras i förarpanelen vid körning

Läs mer

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka

Handbok JTF. 6. Fara och Olycka Handbok JTF 6. Fara och Olycka 2 Fara och Olycka 6 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 6 Fara och Olycka 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2012-05-02

Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2012-05-02 2012-05-02 sida 1 av 7 Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2012-05-02 2012-05-02 sida 2 av 7 Järnvägsnätbeskrivning för Uddevalla Hamnterminal AB Datum 2012-05-02 Innehållsförteckning 1. Allmän information

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM TILLSVIDARE

TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM TILLSVIDARE TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION STOCKARYDSTERMINALEN UTGÅVA 4 GILTIG FROM 2017-08-01 TILLSVIDARE SAMMANFATTNING beskriver spåranläggningens säkerhet, omfattning och gränspunkter. Per-Henrik Sida: 1 (9) Säkerhetsdokumentation

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Borlänge 1(10) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-15 4.0 2012-11-02 EM

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Utgåva: 9 Gällande fr.o.m.: 2017-07-03 Handläggare: Stefan Åhman SWECO RAIL AB Utgivare: Johan Eriksson Uddevalla Hamn AB Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Uddevalla Hamnterminal AB Sida 1

Läs mer

Handbok JTF. 11. Broms

Handbok JTF. 11. Broms Handbok JTF 11. Broms 2 Broms 11 Referens Giltigt from datum TSFS 2009:27 2009-05-31 2010-03-01 TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 11 Broms 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 16 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 16. D-skydd

JvSFS 2008:7 bilaga 16 Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 16. D-skydd JvSFS 2008:7 bilaga 16 Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 16 D-skydd JvSFS 2008:7 bilaga 16 D-skydd 3 Innehåll Inledning 5 D-skydd i system H 7 1 Planera

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning

Järnvägsnätsbeskrivning Utgåva: 4 Gällande fr.o.m: 2016-03-14 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mikael Martinsson Oskarshamns Hamn AB Järnvägsnätsbeskrivning Gäller från 2016-03-14 Utgåva 4 2016-03-14 Sida 1 av

Läs mer

TDTbok del A. Kompletterande föreskrifter till trafiksäkerhetsinstruktion för MUNKEDALS JERNVÄG

TDTbok del A. Kompletterande föreskrifter till trafiksäkerhetsinstruktion för MUNKEDALS JERNVÄG Föreskrift MJ 3 utgåva 1 Gäller fr o m: Gäller t o m: tillsvidare Antal sidor: 9 Bilagor 0 Ansvarig funktion CTa Kompletterande föreskrifter till trafiksäkerhetsinstruktion för MUNKEDALS JERNVÄG Museiföreningen

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för sidospår (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion för sidospår (TRI) Trafiksäkerhetsinstruktion för sidospår (TRI) Upprättad 2009-06-18 Rev 2018-03-19 Innehåll Sid Postadress: Trollhättans stad,ksf Produktion&service, Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 50

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 16 D-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 16 D-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 16 D-skydd TDOK 2016:0057 - Modul 16 D-skydd 16 D-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera D-skydd

Läs mer

Järnvägsstyrelsens författningssamling

Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens författningssamling Järnvägsstyrelsens föreskrifter om olycks- och säkerhetsrapportering för järnväg; JvSFS 2008:1 Utkom från trycket den 26 maj 2008 beslutade den 9 maj 2008. Järnvägsstyrelsen

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 HMS E-skydd - system H, M och S

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 HMS E-skydd - system H, M och S Trafikbestämmelser för järnväg Modul 14 HMS E-skydd - system H, M och S Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2017 2 14 E-skydd TDOK 2016:0055 - Modul 14HMS E-skydd i system H, M och S 14

Läs mer

Ställverksinstruktion för Almunge

Ställverksinstruktion för Almunge UPSALA-LENNA JERNVÄG Ställverksinstruktion för Almunge Utgåva 1 Gäller fr o m 2015-03-01 ULJH 065 2 Ställverksinstruktion för Almunge ULJH 065 FÖRTECKNING ÖVER ÄNDRINGSTRYCK Ändringstryck Nr Gäller fr

Läs mer

Signal: Signaleringsprinciper. Sidoskydd. Innehållsförteckning KRAV 1 (9)

Signal: Signaleringsprinciper. Sidoskydd. Innehållsförteckning KRAV 1 (9) KRAV 1 (9) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Wåhlander Timo, UHtsi TDOK 2013:0623 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2018-02-01 3.0 Dokumenttitel

Läs mer

Underrättelse enligt Tri Jvg 12:13 ombyggd station i Roslags Näsby samt åtgärder på österskärsgrenen

Underrättelse enligt Tri Jvg 12:13 ombyggd station i Roslags Näsby samt åtgärder på österskärsgrenen 1(6) Projekt och Upphandling Roslagsbanans Utbyggnad Handläggare Sven Block 08-563 006 31 sven.block@atkinsglobal.com Ledningsstab säkerhet Harald Schaffhauser Kopia: Jörgen Markström, Johan Sundin Underrättelse

Läs mer

11 Broms. valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem.

11 Broms. valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem. 11 Broms 9 valtarens säkerhetsbestämmelser annars anger det ska minst en fjärdedel av fordonen vara bromsade med ett huvudbromssystem. Infrastrukturförvaltarens säkerhetsbestämmelser kan ange krav på broms

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning

Järnvägsnätbeskrivning Järnvägsnätbeskrivning Boden kommuns järnvägsanläggningar: Industrispår Moråsen Industrispår Torpgärdan 2 Version Datum Beskrivning av ärendet Skapad/ändrad Fastställd av 03 2008-03-10 Ny järnvägsnätsbeskrivning

Läs mer

Handbok JTF. 3 M. Signaler - System M

Handbok JTF. 3 M. Signaler - System M Handbok JTF 3 M. Signaler - System M 2 Signaler- System M 3 M Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 3 M Signaler - System M 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i

Läs mer

RP 181/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen

RP 181/2016 rd. Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 4 och 57 i järnvägslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det vissa preciseringar och ändringar

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 3 M. Signaler - System M

JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 3 M. Signaler - System M JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 3 M Signaler - System M JvSFS 2008:7 bilaga 3 M Signaler - System M 3 Innehåll Inledning 5 Tillåta

Läs mer

Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade)

Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Ändringar i TTJ (TDOK 2015:0309) 3.0 jämfört med version 2.0 Datum: 2018-02-23 Ändringar i TTJ 3.0 jämfört med TTJ 2.0 (stavfel och smärre redaktionella ändringar inte redovisade) Regelmodul (version 2.0)

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Oskarshamn

Järnvägsnätsbeskrivning Oskarshamn Utgåva: 5 Gällande fr.o.m: 2017-01-01 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Mikael Martinsson Smålandshamnar AB Järnvägsnätsbeskrivning Oskarshamn Gäller från 2017-01-01 Utgåva 5 2017-01-01

Läs mer

Växlar och spårspärrar lokal manövrering och kontroll

Växlar och spårspärrar lokal manövrering och kontroll TRAFIKSÄKERHETSBESTÄMMELSE 1 (27) Dokumentdatum TDOK 2017:0701 2018-02-12 1.0 Fastställt av Gäller från Ersätter Jonsson Tommy, PLvs 2018-06-01 TDOK 2013:0601 Skapat av Johansson Rose-Marie, UHtt Konfidentialitetsnivå

Läs mer

TRI allmänt; kompletteringar till Handbok JTF 20 - sidospår

TRI allmänt; kompletteringar till Handbok JTF 20 - sidospår Dokumentnamn Process Sida 1(5) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-14 2.0 2011-10-01 EM 41-012 - Författare Ansvarig utgivare Säkerhetsstyrning

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 E-skydd

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 14 E-skydd Trafikbestämmelser för järnväg Modul 14 E-skydd Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2018 2 14 E-skydd TDOK 2016:0055 - Modul 14 E-skydd 14 E-skydd 3 Innehåll Inledning 5 1 Planera E-skydd

Läs mer

Trafikledning - System E2

Trafikledning - System E2 Trafikledning - System E2 BVF 1946.1 bilaga 17 E2 Giltigt från 2012-06-10 Innehåll 3 Innehåll Inledning 5 Fullständiga signalställverk 7 1 Reservera tågväg 8 2 Upprätthålla skyddsträcka 9 Avlösning och

Läs mer

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3M Signaler - tillägg för system M

Trafikbestämmelser för järnväg. Modul 3M Signaler - tillägg för system M Trafikbestämmelser för järnväg Modul 3M Signaler - tillägg för system M Modul till TDOK 2015:0309 Giltig från och med 1 juni 2019 TDOK 2019 - Signaler, ver 4 3 Signaler 3 Innehåll Inledning 8 B Tillåta

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning NLC Terminal Umeå

Järnvägsnätsbeskrivning NLC Terminal Umeå 1 (7) Järnvägsnätsbeskrivning NLC Terminal Umeå Gäller fr.o.m 2015-08-31 2 (7) Senast införda ändring Datum Omfattning Sida 2010-08-03 Nytt dokument Alla 2012-09-01 Ändring Alla 2014-05-12 Nya kontaktuppgifter,

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion spåranläggning

Trafiksäkerhetsinstruktion spåranläggning STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN DRIFT OCH UNDERHÅLL TRI Trafiksäkerhetsinstruktion spåranläggning Version 2.0 Giltig från 2014-07-01 Stadsbyggnadsförvaltningen Postadress 251 89 Helsingborg Telefon 042-10 50

Läs mer

PLANKORSNINGEN NOKANTIE, LUOMAN SEISAKE. Järnvägsplan Möte för allmänheten

PLANKORSNINGEN NOKANTIE, LUOMAN SEISAKE. Järnvägsplan Möte för allmänheten PLANKORSNINGEN NOKANTIE, LUOMAN SEISAKE Järnvägsplan Möte för allmänheten 4.10.2018 Agenda på mötet för allmänheten Trafikverkets roll och uppgifter Järnvägsplan Projektets bakgrund och utgångsläge Planläggningssituationen

Läs mer

Handbok JTF. 7. Vägvakt

Handbok JTF. 7. Vägvakt Handbok JTF 7. Vägvakt 2 Vägvakt 7 Referens Giltigt from datum TSFS 2010:163 2010-12-12 Datum Signatur 7 Vägvakt 3 Detta är en handbok till motsvarande bilaga i Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter (JvSFS

Läs mer

Trafikeringssystem R

Trafikeringssystem R TRAFIKVERKET UNDERLAG TILL LINJEBOK G Trafikeringssystem R ida 3 4 Innehåll Driftplatsföreskrifter Tillåten tåglängd Externmarkeringspunkter Driftplatsföreskrifter Lokala föreskrifter som berör förare

Läs mer

Lokalfrigivningsområde

Lokalfrigivningsområde Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 3.0 BVS 544.98029 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Sidoskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor

Sidoskydd. Grundläggande signaleringskrav. BVS Giltigt från Giltigt till Antal bilagor Gäller för Version Standard BV förvaltande enheter 6.0 BVS 544.98001 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2009-09-30 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av F09-7155/SI10 Leveransdivisionen/Anläggning

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning. för Luleå kommuns spåranläggningar

Järnvägsnätbeskrivning. för Luleå kommuns spåranläggningar 1 Järnvägsnätbeskrivning för Luleå kommuns spåranläggningar Notvikens industrispår Storhedens industrispår Luleå kommun 2007-07-01 2 Innehållsförteckning 1 Allmän information... 1 1.1 Inledning... 1 1.2

Läs mer

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 21 E Hyttsignalering - System E2 och E3

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 21 E Hyttsignalering - System E2 och E3 Trafikbestämmelser för Järnväg Modul 21 E Hyttsignalering - System E2 och E3 Modul till TDOK 2015-0309 Giltig från och med 1 juni 2017 Hyttsignalering System E2 och E3 TDOK 2016:0065 - Modul 21 E. Hyttsignalering

Läs mer

JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 8 H. Tågfärd - System H

JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Utkom från trycket den 11 juli Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter. Bilaga 8 H. Tågfärd - System H JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Utkom från trycket den 11 juli 2008 Järnvägsstyrelsens trafikföreskrifter Bilaga 8 H Tågfärd - System H JvSFS 2008:7 bilaga 8 H Tågfärd - System H 3 Innehåll Inledning 5 1 Förbereda

Läs mer

Växling - System E2, E3

Växling - System E2, E3 Växling - System E2, E3 TDOK 2013:0389 bilaga 10 Giltig från och med 2014-12-14 L-skydd - System E2 Innehåll 3 Innehåll Inledning 5 Växling i system E2 7 1 Planera växling 8 1.1 VÄXLINGSPLANEN 8 1.2 VÄXLINGENS

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Ystads kommun Innehållsförteckning Bilagor

Järnvägsnätsbeskrivning Ystads kommun Innehållsförteckning Bilagor Järnvägsnätsbeskrivning Rev: 2015-12-13 Innehållsförteckning 1. Allmän information 2. Villkor för tillträde och trafikering 3. Infrastruktur 4. Kapacitetstilldelning 5. Tjänster 6. Avgifter Bilagor Översiktskarta.

Läs mer

Trafikledning - System R

Trafikledning - System R Trafikledning - System R 2009 04 27 Trafikledning - System R Trafikledning - System R 3 Innehåll Inledning 5 1 Signal i stopp 6 1.1 INFARTSSIGNAL OCH MELLANSIGNAL 6 1.2 UTFARTSBLOCKSIGNAL 6 1.3 MELLANBLOCKSIGNAL

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion för Eslövs kommuns spåranläggning Komplettering till JvSFS 2008:7 Bilaga 20 Sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion för Eslövs kommuns spåranläggning Komplettering till JvSFS 2008:7 Bilaga 20 Sidospår 1 Trafiksäkerhetsinstruktion för Eslövs kommuns spåranläggning Komplettering till JvSFS 2008:7 Bilaga 20 Sidospår Utgåva 4 -gäller fr.o.m. 2012-02-20 Kontaktfunktioner Ansvarig funktion hos infrastrukturförvaltaren:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Riksåklagarens föreskrifter om ändring i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178) om ordningsbot för vissa brott; SFS 2015:534 Utkom från trycket den 25 augusti 2015 beslutade

Läs mer

Signal: Signaleringsprinciper. Lokalfrigivningsområden.

Signal: Signaleringsprinciper. Lokalfrigivningsområden. KRAV 1 (7) Skapat av (namn och organisatorisk enhet) Dokument-ID Ärendenummer Wåhlander Timor, UHast TDOK 2013:0633 [Ärendenummer] Fastställt av Dokumentdatum Version Chef VO Underhåll 2015-04-01 2.0 Dokumenttitel

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Åmål

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Åmål Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Åmål 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-27 5.0 2012-11-02 EM 41-119

Läs mer

Stationer för realistisk trafik, anpassade för moduler

Stationer för realistisk trafik, anpassade för moduler Stationer för realistisk trafik, anpassade för moduler av Lars Ljungberg Kapitel 1 Begrepp För att alla skall veta vad jag menar så följer en begreppsförklaring sett ur min synvinkel. Detta innebär att

Läs mer

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 8E Tågfärd - System E2 och E3

Trafikbestämmelser för Järnväg. Modul 8E Tågfärd - System E2 och E3 Trafikbestämmelser för Järnväg Modul 8E Tågfärd - System E2 och E3 Modul till TDOK 2015-0309 Giltig från och med 1 juni 2018 TDOK 2016:0069 - Modul 8 E. Tågfärd System E2 och E3 Innehåll 3 Innehåll Inledning

Läs mer

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Örebro

TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Örebro Dokumentnamn Process Sida TRI lokala tillägg järnvägsinfrastruktur Örebro 1(7) Dokumentbeteckning Version Giltig fr o m Giltig t o m Ersätter Driftsplats/Driftsplatsdel C-02-00-28 5.0 2012-11-02 EM 41-121

Läs mer

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI

KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Utgåva 2 Datum 2016-10-12 Sida 1 (7) KAPITEL 7 TRAFIKSÄKERHETSINSTRUKTION TRI Trafikverkets Trafikbestämmelser för järnväg TDOK 2015:0309 gäller med följande tillägg. Specifika regler avseende huvudspår

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (Tri) för Västerviks kommuns spåranläggning i Västervik

Trafiksäkerhetsinstruktion (Tri) för Västerviks kommuns spåranläggning i Västervik Trafiksäkerhetsinstruktion (Tri) för Västerviks kommuns spåranläggning i Västervik Utgåva 4 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Förteckning över ändringstryck Nr Gäller fr.o.m. den Infört av datum 1 2011-01-01 Jennifer

Läs mer

Tilläggsföreskrifter till säo för f d TGOJ-sträckor.

Tilläggsföreskrifter till säo för f d TGOJ-sträckor. Utgivare CBV Handläggare Hans Ring, 0243-44 54 12 Sändlista CU, Personal i säkerhetstjänst Föreskrift BVF 916 Besluts-/Utgivningsdatum 2000-06-13 Giltighetstid tills vidare Bilagor Sidor Tilläggsföreskrifter

Läs mer

Järnvägsnätbeskrivning

Järnvägsnätbeskrivning Järnvägsnätbeskrivning Domsjö Fabriker AB Örnsköldsvik För tågplan med början 2011-11-01 ALLMÄN INFORMATION 3 Inledning 3 Domsjö Fabriker AB har utvecklas till ett bioraffinaderi 3 Ansvarar 3 Giltighetstid

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) för sidospår inkl nödvändiga kompletterande bestämmelser samt övriga säkerhetsupplysningar Utgåva 3, 2015-05-01 Infrastrukturanläggning: Stockarydsterminalen Infrastrukturförvaltare:

Läs mer

Järnvägsnätsbeskrivning Lycksele kommun

Järnvägsnätsbeskrivning Lycksele kommun Järnvägsnätsbeskrivning Lycksele kommun Verksamhet Teknik Karin Gottfridsson Järnvägsnätsbeskrivning Lycksele kommun Allmän information Detta dokument är upprättat utifrån Transportstyrelsens exempel och

Läs mer

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI)

Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) Sidan 1 av 9 Utgåva: 5 Gällande fr. o m: 2016-06-01 Handläggare: Stefan Åhman Sweco Rail AB Utgivare: Karl-Johan Svärd Karlskrona kommun Trafiksäkerhetsinstruktion (TRI) För sidospår Karlskrona kommun

Läs mer

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken.

1 (18) Innehåll: Normgivnings- bemyndigande. Giltighetstid: Upphäver: FÖRESKRIFT. Trafikverket. enligt dessa föreskrifter. ken. 1 (18) TRAFIKVERKETS FÖRESKRIFT Datum: 12..11.2010 Dnr 6154/ /040/2010 Innehåll: Normgivnings- bemyndigande Giltighetstid: Sjötrafikmärken och ljussignaler samt deras placering Sjötrafiklagen (463/1996)

Läs mer