Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Stormyrens Förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Stormyrens Förskola"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Stormyrens Förskola 0(8)

2 Verksamhetsberättelse Hösten 2013 Frilufts Förskolor Stormyren Skarpäng, Täby Stormyren ligger naturskönt med skogen som närmsta granne till förskolan. Omgivningarna inbjuder till att vara utforskande och medupptäckande med barnen i naturen. Förskolan har två avdelningar och är byggd som två sammansatta villor. Tomten lutar ner från Stormyrsvägen mot skogen. Utemiljön är inspirerande och rolig med naturliga höjdskillnader och vrår som skapar möjligheter till mycket lek. Innemiljön har vi arbetat mycket med under senhösten, då mörker och kyla gjort att vi gått in lite mer än tidigare. Vi vill att barnen ska stimuleras till fantasi, lek och skapande när vi är inomhus, samtidigt som det är viktigt att det finns möjlighet till lugn och ro. Stormyren har totalt 38 platser, fördelade på två avdelningar med möjligheter att dela barnen i mindre grupper under verksamhetstid. Alla barn på Stormyren sover utomhus i vindskydd. De barn som inte sover längre vilar inomhus, om de inte är i skogen, då de vilar där. I samband med vilan lyssnar barnen på saga. Efter sommaren 2013 startade vi upp på Stormyren med ny förskolechef och flera nya pedagoger. Vi har sett många fördelar med detta, då vi fått forma vår verksamhet tillsammans, även om det tagit en del tid och energi under första delen av terminen att hitta rutiner och lära känna varandra såväl stora som små, barn, pedagoger och föräldrar. 1(8)

3 Barn och pedagoger på Stormyren hösten 2013: Björnen (övre): Röda Äventyrare: 5 Pojkar födda Flickor födda -08 Gula Utforskare: 5 Pojkar födda Flickor födda -09 Älgen (nedre): Natascha Eliasson, förskollärare 100%, gruppansvarig Vanessa Araya Vega, 87,5% (vikarie för Sandra Egnefors) När Vanessa beviljades graviditetspeng i början av dec, ersattes hon av Mia Modig. Isabelle Ström, resurs 50% Blå Utforskare: 2 Flickor födda Pojkar födda -10 (varav en flyttade under hösten till Gula Utforskarna) 3 Flickor födda -10 Gröna Upptäckare: 6 Pojkar födda -11 (varav en har flyttat till Blå Utforskarna) 3 Flickor födda -11 (varav en har flyttat till Blå Utforskarna) 1 Pojke född Flicka född -12 Johanna Bergfride, barnskötare 100% Victoria Hallén, barnskötare 75% (vikarie för Johanna Strand under hennes föräldraledighet, till juni 2014) Kajsa Johansson, förskollärare 100%, gruppansvarig Viktoria Ivarsson, barnskötare 75% (tjänstledig för studier från 13/9 med fast vikarie, Susanne Klejus, fram till jul) Totalt har 9 nya barn skolats in under hösten. Vi har även under nov-dec kunnat erbjuda Kajsa Johansson och Susanne Klejus fast tjänst på Stormyren. Förskolechef: Elin Arvinder Persson med delat uppdrag på förskolorna Stormyren i Täby och Bullerbyn i Upplands Väsby. Maten på Stormyren kommer färdiglagad från Frilufts Förskolors eget storkök i Sollentuna. 2(8)

4 Planerings och utvecklingsarbete: Pedagogmöten och planering Under hösten har vi haft 7 pedagogmöten på kvällstid, tre timmar per tillfälle. Eftersom en stor del av arbetsgruppen var nya för varandra efter sommaren, har vi ägnat en hel del tid åt att lära känna varandra, och enas om rutiner och förhållningssätt i vår verksamhet. Tisdag morgon har gruppansvariga och förskolechef träffats och stämt av veckan som kommer samt pratat om vad vi skall arbeta vidare med framöver. Fortbildning Eftersom flera pedagoger på Stormyren var nya inom Frilufts Förskolor, har de deltagit i flera utbildningar under hösten. Tre pedagoger deltog i Med Veda & Barke i naturen och Tryggt, roligt och Lärorikt, som var fördelad på två tillfällen en eftermiddag samt en heldag. Äventyrarpedagogerna har varit på Äventyrarträff och Upptäckarpedagogerna har varit på Upptäckarträff. En pedagog har gått skridskoutbildningen Med Veda & Barke på Skridskor. Förskollärarna har också deltagit i en förskollärarträff (heldag) tillsammans med övriga förskollärare inom Frilufts Förskolor. Skidutbildningen blev framflyttad till januari p g a snöbrist. Under terminen har vi också haft en utvecklingsdag, då verksamheten var stängd. Alternativ omsorg erbjöds, men inget behov anmäldes till den aktuella dagen. Utvecklingsdagen ägnades åt arbetet med Likabehandlingsplanen och Stomyrens värdegrundsarbete. Dokumentation Barnens framsteg och utveckling dokumenteras i Min bok som är personlig och följer barnet genom åren i förskolan. Dokumentationen sker under flikarna; Jagutveckling, Social kompetens/ EQ, Språk och kommunikation, Matematik, Naturvetenskap och Teknik samt Motorik (grov/ fin). Mer och mer dokumenttion med reflektioner ns nu på våra väggar, och vi hoppas att vi på sikt även ska kunna sätta upp dokumentation ute. Pedagogerna skriver också veckobrev, med information om kommande aktiviteter samt reflektioner om veckan som varit. Veckobreven mailas ut till alla föräldrar. Föräldrasamverkan I oktober bjöds samtliga föräldrar in till ett föräldramöte där vi presenterade oss själva och informerade om verksamheten och höstens arbete. På föräldramötet valdes också samverkansföräldrar, som efter jul kommer att träffas tillsammans med förskolechef och gruppansvariga pedagoger. 3(8)

5 Utöver den dagliga kontakten vid hämtning och lämning, samt veckobreven som pedagogerna skriver, skickar förskolechefen regelbundet ut information till alla föräldrar på förskolan. Mycket kommuniceras via mail, men ibland är ett telefonsamtal eller ett personligt möte att föredra. Utvecklingssamtal har erbjudits och genomförts, och i samband med överflytt och inskolning har även uppföljningssamtal genomförts med samtliga barn på förskolan. Inskolningarna, totalt 9 stycken, har genomförts utifrån en föräldraaktiv modell, som var ny för oss på Stormyren. Modellen går ut på att föräldrarna är med och deltar aktivt i verksamheten under de första tre dagarna. Detta är en uppskattad inskolningsmodell för både pedagoger och föräldrar. Drop-Ut kombinerat med en Fixarkväll på förskolan genomfördes i slutet av september. Uppslutningen till Drop-Ut var stor, men endast ett fåtal föräldrar deltog i fixarkvällen. Vi tar upp detta på vårens första samverkansmöte, då vi vill veta om det finns intresse för denna typ av aktiviteter framöver. Terminen avslutades lite festligt tillsammans med ett härligt Luciatåg och efterföljande fika på morgonen den 13/12. Verksamheten och styrdokument Vi följer förskolans läroplan Lpfö 98/10. Vår metod är att arbeta med utomhus och naturpedagogik, och flytta ut så mycket av verksamheten som möjligt. Vi följer Frilufts Förskolors Gröna Tråd och Öva-, pröva-, läraplaner (se Verksamhetsplanen för Ht 2013 på hemsidan). Tillsammans med Veda & Barke är det Tryggt, Roligt och Lärorikt att vistas ute i naturen. Vi vill ge barnen en positiv inställning till friluftsliv och att vara ute i alla olika väder. Skogen är den plats där barnen på ett bra sätt kan utveckla självkänsla, motorik, kunskap, fantasilek och empati tillsammans med andra barn och pedagoger. Grön Flagg Under hösten har vi arbetat fram mål till en ny handlingsplan för det kommande årets arbete. Vi har under hösten fortsatt arbetet med källsortering. Se respektive grupps redogörelse. Pedagogisk dokumentation Ett av årets utvecklingsområden har varit att utveckla den pedagogiska dokumentationen och göra den mer synlig för såväl, barn och föräldrar som för oss som arbetar i verksamhetens olika grupper. Vi vill med detta arbete också göra Läroplanen mer synlig i vår verksamhet, genom att koppla text (citat) från Lärplanen till vår dokumentation. 4(8)

6 Detta arbete fortsätter under vårterminen 2014, då vi kommer att utveckla vår dokumentation till att innehålla fler reflektioner som även ska ligga grund för vidare planering av verksamheten. Verksamheten Alla grupper har varit ute i skogen efter sin förmåga samt väder och vind. Vi har tänkt utifrån ledorden Tryggt, Roligt och Lärorikt i alla våra aktiviteter. Grupperna har ätit i skogen ovanligt mycket denna höst, då vädret har varit härligt milt en lång bit in på hösten. Även de yngsta Utforskarna har vilat i vindskydd ute i skogen vid ett par tillfällen. Vi har samling utomhus varje morgon i alla grupper. Detta ger en lugn och bra gemensam start på dagen för alla stora som små. Under samlingen uppmärksammas alla barn även de som är hemma och är sjuka eller lediga. Traditioner Förutom Drop-UT, fixarkväll och Luciafirande, har vi även haft fotografen på besök. Höststädning hade vi på gården tillsammans med alla barn i oktober. Utforskare och Äventyrare besökte jullandskapet i kyrkan, och jullunch serverades också till alla barn och pedagoger i slutet av december. Utvecklingsområden Som vi nämnt tidigare kommer vi under våren 2014 att arbeta vidare för att utveckla den pedagogiska dokumentationen, inkl Grön Flagg. Vi ska starta upp ett nytt Grön Flagg-råd och även involvera de äldre barnen i detta arbete, och komma vidare i det mål inom Grön Flagg som ligger under Närmiljön, där vi har en gemensam tanke och önskan om att utveckla verksamheten på vår gård och starta upp stationer där barnen har olika aktiviteter att välja mellan. Vi ska också skriva klart vår Likabehandlingsplan. Besök på andra förskolor är också något vi vill genomföra, och som vi tror är viktigt för utvecklingen av vår förskola. Det har varit en mycket innehållsrik och intensiv termin på många olika sätt, och när vi nu tillsammans efter denna höst landar mjukt med fötterna ner och med många roliga minnen från hösten i ryggsäcken, återstår bara att tacka för ett gott samarbete med såväl pedagoger, föräldrar och alla härliga barn på Stormyren! Förskolechef, Elin Arvinder Persson 5(8)

7 Gruppernas redogörelser: Upptäckarnas verksamhetsberättelse Hösten 2013 Upptäckargruppen har hösten 2013 bestått av 9 barn varav tre flickor och sex pojkar. 7 barn födda -11 och 2 barn födda -12. I augusti och september skolade vi in sju av barnen. Ansvariga pedagoger har varit Kajsa Johansson, Susanne Klejus och Viktoria Ivarsson (tjänstledig sep-dec). Språk och kommunikation Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt förmågan arr leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. -Lpfö 98 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa. Lpfö 98 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv -Lpfö 98 I samlingen sjunger vi varje dag. Vi börjar alltid samlingen med två sånger, namnsången och Veda och Barkes dagsång. Då samtalar vi om vilka som är här och om vilken dag det är idag. Vi har sjungit många sånger om djur med koppling till vårt tema. Vi har också en sångpåse med djur i som vi har använt. Vi läst mycket böcker, särskilt pekböcker. Vi försöker att fånga barnens intresse och bekräftar barnen när det gäller böcker, sång, rim, ramsor och kommunikation. Därför är vi pedagoger mycket tillsammans med barnen och stödjer dem i språkutvecklingen. Tex i leksituationer,istället för att bara ta en leksak från en kompis så frågar man istället. Vi gjorde även egna böcker om djur som passade in i vårt tema. Dessa böcker blev väldigt populära. Vi läste dem flera såner om dagen, tillslut kunde barnen dem nästan utantill. Veda och Barke som pedagogiskt hjälpmedel Veda och Barke följde ofta med oss till skogen och var med i våra samlingar. De hade då en passiv roll. Varje dag sjunger vi Veda och Barkes dag sång. Barnen tycker också att det är väldigt roligt att lyssna på Veda och Barkes skiva. Då sjunger vi alla med och dansar. I våra lekrum har vi satt upp bilder på Veda och Barke när de gör olika saker tex sover i sina sovsäckar och går i skogen. Matematik Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklas sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt mätning, tid och förändring Lpfö 98 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andra problemställningar Lpfö 98 Vi räknar tillsammans alla barnen innan vi lämnar gården. Under samlingen får ibland ett av barnen tillsammans med en pedagog gå runt och räkna alla barnen som är här. 6(8)

8 Vi skapade ett flaggmemory för att öva på former, mönster och färger. Barnen fick då ta upp en liten flagga ur en påse och titta noga på den. Sedan skulle de leta upp en flagga som låg på marken som var likadan. När vi har varit i skogen har vi lekt med naturmaterial, vi har samlat kottar och löv för att räkna dem. Vi har då uppmuntrat barnen till att utforska, upptäcka och undersöka sin omgivning. Vi försöker att fånga barnen när de själva räknar, uppmuntra dem och bekräfta dem. Naturvetenskap och Teknik Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Lpfö 98 I början av terminen åt vi i skogen. Vi pratade då om man att man inte får lämna kvar något i skogen, detta brukar vi också samtala om på samlingarna. Samtidigt som vi åt i skogen sov vi där. Vi satte upp ett vindskydd och sedan sov alla barnen där i. Vi har samlat och skapat med naturmaterial. Vi har samlat bland annat löv och kottar. Av detta har vi gjort tomtar och lövtavlor. Vi har också följt Fru Björk under hösten. Fru Björk är en björk som står på vägen till Ekorrskogen. Vi hälsar på henne varje gång vi går till Ekorrskogen och tittar på hennes grenar och löv. I början av terminen hade hon mycket löv på grenarna men nu i slutet av terminen har hon tappat alla löven och de ligger på marken under henne. Förhoppningsvis får hon snart snö på sina grenar. På detta sätt följer vi ett träds förändringar under ett år och vi ser hur årstiderna förändras. Grön flagg Barnen får vara med och sortera i sorteringslådorna vi har ute. Hittar vi något ute i skogen så tar vi ibland med det tillbaka till förskolan och slänger det i sorteringslådorna. Det barn som då hittade skräpet får slänga det. Vi uppmuntrar barnen att rita på hela pappret och på båda sidorna. Vi lär barnen att värna om miljön, naturen och allt levande. Under terminen har vi smakat på olika frukter. Vi har då samtalat med barnen om de olika frukterna och kom fram till att nästan alla vi har smakat på har kärnor. Därför valde vi att tillsammans med barnen plantera fruktkärnor. Vi letade efter kärnor i clementiner, apelsiner och citroner. Social kompetens/ EQ Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att fungera enskilt och i grupp, att hantera konflikter och att förstå rättigheter och skyldigheter samt ta ansvar för gemensamma regler. - Lpfö 98 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Lpfö 98 Vi har under denna termin fokuserat på att skapa en trygg barngrupp eftersom att det var så mycket nya barn och pedagoger. Därför har vi gjort mycket tillsammans. Vi sjunger en namnsång varje dag, detta för att bekräfta barnen. Vi för övar på att vänta på sin tur, att använda sig av språk istället för att tex ta saker, fråga om man får vara med. Pedagogerna har hjälpt barnen att samtala med varandra. De finns som stöd för barnen i deras utveckling. Vi uppmuntrar barnen till samtala mellan varandra. 7(8)

9 Jagutveckling Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga Lpfö 98 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed få möjlighet att påverka sin situation. Lpfö 98 På förskolan har vi fasta rutiner för att barnen ska känna är trygga i verksamheten. Vi försöker också vara tydliga vid alla övergångar mellan våra aktiviteter. Så att de själva kan veta vad som kommer härnäst. Vi uppmuntrar barnen till att klä på och av sig själva. De får själva försöka innan de ber om hjälp. Vi låter barnen försöka med det mesta själva, som vi vet att de skulle kunna klara av, innan vi hjälper dem. De kanske klara att ta på sig jackan men inte att dra upp dragkedjan osv. Vi stärker barnen genom att lyssna på dem och samtala med dem. Vi låter barnen bestämma själva vad de vill göra, ex leka med eller sjunga. Något vi också övar på är att säga stopp eller att man inte vill. Det är viktigt att barnen känner att de bli hörda. Vi uppmuntrar dem även till att hjälpa varandra. Barns inflytande Vi ger barnen möjligheter att välja själva vad de vill göra i olika situationer. Om de vill leka med bilar eller med klossar. Barnen får utrymme att uttrycka sina känslor och sina tankar och vi lyssnar på dem. Vi ställer frågor till dem som gör att de blir mer delaktiga i planeringen av verksamheten. Under samlingen får de vara med att välja vilka sånger vi ska sjunga. Eller vilka lekar vi ska leka. När vi skapar får du själva välja mellan olika färger och material. När vi ska läsa böcker får de också välja. Vi försöker skapa situationer där barnen ger möjligheter att påverka sin vardag. Motorik grov/fin Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppskännedom samt förståelsen för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande. Lpfö 98 Vi har försökt att gå minst en promenad i veckan. En promenad innehåller flera av grundrörelserna ex, gå, hoppa, springa osv. Barnen går då över stenar och rötter. De går i olika terränger, får klättra på berget och gå i trappan. Ibland väljer vi att gå till lekparken där finns flera olika aktiviteter som främjar barnens grovmotorik bland annat balansen. Barnen ges tid att klä på och av sig. De får öva på att ta på sig ryggsäcken och ta av sig den. De får själva bära den och när vi på onsdagar har matsäck med oss uppmuntras de till att försöka öppna ryggsäcken och ta ut matsäcken. Barnen uppmuntras till att använda bestick vid måltiden. När vi är i skogen brukar vi samla naturmaterial och sedan skapa med det. När vi skapar får barnen lära sig använda pennor och penslar. De går måla, rita och klistra. Vi sjunger sånger som innehåller rörelser tex bamsespindeln och jag leker träd. 8(8)

10 Blå Utforskares verksamhetsberättelse ht Vi började hösten med 9 barn i Utforskargruppen. I september flyttade ett barn upp till de Gula Utforskarna och då flyttade vi upp 2 barn från Upptäckarna till oss. Ansvarspedagoger har Johanna Bergfride och Victoria Hallèn varit. Tryggt Roligt Lärorikt Det viktigaste under höstterminen har varit att lära känna barnen och att få dem trygga då vi var tre nya pedagoger. Vi hade inga egna inskolningar i vår grupp men alla barnen blev överinskolade från Upptäckargruppen till vår grupp så det var en stor omställning ändå. Barn som är Trygga har Roligt och då Lär de sig lättare. Språk Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra. Lpfö 98 Det uppnådde vi genom att i våra språksamlingar och dagligen sjunga sånger rimma och tala om olika saker. Vi har läst sagor och sedan pratat om dem. Vi har i våra samlingar uppmuntrat barnen till att våga och vilja prata och berätta saker. Vi har lärt barnen att lyssna på varandra och det alla barnen har att säga är lika viktigt. Barnen har fått ställa och besvarat frågor till pedagoger och varandra. Vi har läst Veda och Barke sagorna och lyssnat på sångerna. Vi har tränat på att be om hjälp, be att få saker och att säga ja tack och nej tack. Vi har tränat på att lösa konflikter genom samtal och att sätta ord på sina känslor. I början av hösten hade vi barn som hade problem med att uttala vissa ord och det har hänt mycket under hösten och barnen har visat stort intresse för sagor, sånger och rimramsor. Matematik Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och prova olika lösningar och andras problemställningar. Lpfö 98 Det uppnådde vi i våra matematiksamlingar i skogen. Vårt fokus under hösten var siffrorna 1-5 och Vi ville att barnen skulle förstå siffrornas betydelse och värde och inte bara lära sig räkna som en ramsa. Vi gav barnen i uppgift att räkna sina kompisar, sina fingrar och att räkna in sångerna. Vi lärde barnen att 5 är en hel hand. Vi gav barnen i uppgift att hämta olika antal kottar och stenar mm. Vi har sorterat pinnar efter längd och tjocklek. Vi har även provat att räkna baklänges från Vi har tränat på höger och vänster när vi gått över gatan för att komma till skogen. Vi har vid matsituationer talat om vem som sitter bredvid, mitt i mot och i mellan. Barnen har visat stort intresse för matematik och föräldrarna har berättat att barnen har räknat mycket hemma. Naturvetenskap och teknik Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturkunskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla processer och fysikaliskafenomen. Lpfö 98 Då vi hade en ny barngrupp och Johanna och Victoria ej arbetat med varandra tidigare så började vi med att hitta en skogsplats nära förskolan. Vi startade upp en 9(8)

11 naturruta och pratade vad som händer i naturen under hösten. Barnen hade många bra tankar och funderingar. Vid några tillfällen lämnade vi kvar matsäcksrester för att se vad som händer dem. Vi pratade om vad man får och inte får göra i skogen (allemansrätten) Vi pratade om vad man får lämna i skogen som naturen klarar av att ta hand om. Barnen är intresserade och vet vilka saker nu men fortsätter att fråga och berätta för oss när vi är i skogen. Då vi ansåg att vår första skogsplats inte inbjöd till bra lekar och att det fanns för lite djur valde vi att leta efter en ny skogplats och hittade en bra skogsplats lite längre bort. Barnen leker mycket bättre och det händer mer i skogen som vi kan följa. Vi startade upp en ny naturruta och alla barn som ville fick hjälpa till att gräva ner matsäcksrester, en bit plast och ett snöre som vi sedan ska gräva upp igen i vår för att se vad som hänt. Barnen fick gissa vad som kommer hända. Vi har lyssnat på fåglar och prata om vilka djur som lever i svenska skogar. Vi har pratat om kretslopp och vi källsorterar på förskolan. Socialkompetens Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Lpfö 98 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människor situation samt vilja hjälpa andra. Lpfö 98 Detta uppnådde vi genom att vi har pratat mycket om att vara en bra kompis och att man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Vi har tränat på att vänta på sin tur, räcka upp handen i samlingarna och att lyssna på varandra. Vi har pratat mycket om att lösa konflikter genom att prata. Vi har lärt barnen att hjälpa varandra vid av och påklädning, ta på västar och ryggsäckar och att hjälpa de yngre barnen med leksaker mm. Barnen vill gärna hjälpa till att duka fram och att duka av borden vid måltider. Barnen får lära sig ansvar genom att själva hålla reda på sin utrustning i skogen och att hjälpa till att städa ute på gården innan de går hem. Jagutveckling Som vi nämnde tidigare så var det en ny barngrupp och vi hade inte arbetat ihop tidigare så vi ville att barnen skulle känna sig trygga. Vi har arbetat mycket med att barnen ska växa och att lita på sin förmåga att klara sig själva som t.ex vid av och påklädning, matsituationer att våga och vilja prova potta och toalett. Man ser glädjen när barnen först säger jag kan inte och att vi pedagoger då uppmanar barnen till att prova och när de sedan klarar av uppgiften blir de så glada och stolta. Alla barnen i Blå Utforskargruppen har utvecklats mycket under hösten. Grov och finmotorik Vi tränar dagligen både grov och finmotorik när vi går promenader, gungar, springer, balanserar, leker i sandlådan och vi har miniröris utomhus och inomhus. Vi leker med Lego, klossar, lägger pärlplattor, trär halsband, ritar och skapar. Vi gör rörelser till våra sånger. Barnen får träna på att skära och dela sin mat själv. Vi har gått hem till alla barn för att se vart de bor och de är mycket duktiga på att gå. Vintern kom sent så vi har inte hunnit med vinteraktiviteter än så det får vi ta i vår. Johanna Bergfride och Victoria Hallèn 10(8)

12 VERKSAMHETSBERÄTTELSE GULA UTFORSKARE OCH ÄVENTYRARE HÖSTEN 2013 Denna termin har Gula Utforskare bestått av tio barn varav 6 pojkar och 4 flickor. 9 barn födda- 09 och 1 barn född- 10. I början av terminen skolade vi in 1 Utforskare och i mitten av terminen överinskolades 1 Gul Utforskare. Äventyrargruppen bestod av 8 barn födda barn skolades in i början av terminen. Ansvariga pedagoger har varit Natascha Eliasson, Vanessa Araya Vega och Isabelle Ström. Under senare delen av terminen har Mia Modig vikarierat för Vanessa. Vi har fokuserat på följande mål ur läroplanen Lpfö 98:10: JAG-UTVECKLING Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner trygghet i den. Förskolan ska sträva efter att varje barn känner sig delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer. Under terminens gång valde vi att fokusera på tema Kultur och Länder. Varje vecka fick något av barnen som har rötterna i ett annat land presentera sitt land och sin kultur vilket ökade förståelse och respekt för andra kulturer. Vi har jobbat mycket med att låta barnen bli självständiga vad gäller påklädningen samt att ta fram och plocka undan saker de leker med och även ta ansvar för sina kläder och saker. Vi har gjort lekar som ger barnen möjlighet att utveckla sin lekförmåga tillsammans med kompisar. Äventyrare har åkt skridskor och därigenom utvecklat sin självständighet och känslan av att lyckas. SPRÅK OCH KOMMUNIKATION Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt för symboler och deras kommunikativa funktioner. Under höstterminen har vi jobbat med språk på en mängd olika sätt. Barnen har följt med till biblioteket och lånat böcker och cd-skivor. Vi har också lekt lekar med anknytning till höstens tema Kultur och Länder och därigenom har barnen lärt sig ord på andra språk. Vi har även lärt oss att säga hej på olika språk. Äventyrarna har även tränat på att skriva hej på olika språk och via har ritat både flaggor och bokstäver från andra alfabet. Vi har även ritat teckningar med olika teman (t.ex. jul) och barnen har fått skriva ner olika ord som de förknippar med temat. I december har vi övat mycket på luciasånger och barnen har lärt sig många texter utantill. Vi har pratat om vad många lite svåra ord i sångtexterna betyder. Vi har kontinuerligt jobbat med att prata en i taget och att lyssna klart på varandra, att använda språket för att diskutera och lösa konflikter. Pedagogerna har också med jämna mellanrum frågat barnen om olika aktiviteter som de gjort under veckan samt olika frågeställningar som uppkommit och skrivit ner deras tankar och reflektioner omkring detta. Vi pedagoger har hela tiden varit noga med att använda ett korrekt och nyanserat språk och vara barnens förebilder även språkmässigt. 11(8)

13 SOCIAL KOMPETENS Förskolan ska ansvara för att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika etiska dilemman och livsfrågor i vardagen. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa varandra. I olika vardags situationer: vid samlingen, matbordet, lek, utgång, i skogen har vi arbetat med att lära barnen att visa respekt för varandra och för sin omgivning. Vi har övat på att vänta på sin tur, lyssna utan att avbryta, att tänka på ljudnivån inne, att prata vänligt med varandra och att alla ska få vara med och bestämma. Äventyrarna har tillsammans med pedagogerna planerat lekar och sånger till skridskoutflykterna. Barnen har haft ansvar att plocka undan efter sig både inne och ute samt att hjälpa till med dukning och avtorkning av bord vid maten. Därigenom har barnen lärt sig att hålla reda på sina saker och att vara varsamma så att inte saker går sönder. Vi har lekt flera lekar där man tränar på samarbete och även på att lära sig läsa och tolka andras känslor. Vi har tagit kort när barnen har gjort olika ansiktsuttryck som ska visa olika känslor. Vi har pratat om vad som gjorde oss lyckliga och barnen har ritat teckningar av det. Vi har också pratat om hur man är en bra kompis. Vi har tränat på att ta demokratiska beslut när barnen har fått rösta om hur vi ska göra en viss dag eller vilken saga vi ska läsa. Genom att läsa olika sagor och berättelser (ofta från olika länder och kulturer) har vi kunnat diskutera och reflektera över olika etiska dilemman och livsfrågor. Hur är man en bra ledare? Vad är krig? Varför krigar vissa? Är det någon som tror på någon religion? Vilka religioner finns det? När man ber vad ber man om då? O.s.v. MOTORIK Eftersom vår verksamhet har fokus på skogsverksamhet och utevistelse har barnen haft möjlighet att varje dag träna på grovmotoriken både på gården och/eller i skogen. Både på gården och i skogen har vi haft olika lekar som tränar grovmotoriken, vi har haft Miniröris och olika hinderbanor. Dessutom har vi gått mycket balansgång och även tränat på andra lekar som utvecklar barnens koordinations förmåga och balans. Äventyrarna har utvecklat detta ytterligare när de åkt skridskor. Finmotoriken har övats varje dag genom att bygga med klossar, rita, skriva klippa eller klistra. Dessutom har barnen utvecklat sin finmotorik då de klär av och på ytterkläder själva. Många av barnen har utvecklats mycket och stärkt sin självkänsla genom att klara nya saker. Under kallare årstiden har vi valt att gå in lite oftare och fokusera på finmotoriken genom att göra pärlplattor och göra olika saker och figurer av modellera. Äventyrare har konstruerat hus av kartonger. Inför julen har vi bakat och julpysslat. NATURVETENSKAP Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Under terminen har vi läst böcker och lyssnat på cd-skivor som handlar om olika djur och olika naturmiljöer. I början av terminen har vi lagat mat i skogen. I skogen har vi pratat om att ta hänsyn till allt levande, att vara varsam mot växter och djur och att inte förstöra. Barnen har öppnat skogen med en pinnyckel och lyssnat på skogen 12(8)

14 innan de gick in samt låst skogen när vi gått tillbaka. I skogen har vi lekt olika lekar som stärkt barnens förmåga att se olika detaljer i naturen och att lägga märke till olika typer av växter och saker man kan hitta i en skog. Äventyrarna har läst om Micro och byggt hus till honom där de satt in saker som Micro antingen tycker om eller inte tycker om. Barnen har också hjälpt till att sopsortera. MATEMATIK Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning, och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring. Vi har använt matematik i olika vardagssituationer, t.ex. vid samlingen eller när vi går från gården och räknar barnen. Vi har pratat om datum och hur många dagar det är kvar till olika händelser. Vi har lekt lekar där barnen fått sortera udda och jämna siffror och andra lekar där de fått räkna saker av olika färger och även försöka addera hur många saker det finns av två eller flera av färgerna. Barnen har även utvecklat sin förmåga att rita och beskriva olika former samt att sätta ihop dessa former till mer komplicerade bilder (en stjärna kan vara två trianglar och en ren eller häst kan ritas med hjälp av cirklar, trianglar och fyrkanter.) Vi har använt Veda och Barke i olika pedagogiska situationer t.ex. att hjälpa barnen lösa konflikter och komma överens om olika saker. De följde med till skogen och på olika utflykter. Vi har fortsatt arbete med Grön Flagg genom att involvera barnen i sopsortering och kärlsortering. Vi har även påbörjat arbete med vår närmiljö genom att förbereda olika stationer på gården. NATASCHA MIA ISABELLE 13(8)

Arbetsplan Violen Ht 2013

Arbetsplan Violen Ht 2013 Arbetsplan Violen Ht 2013 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att ta

Läs mer

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013

Handlingsplan för. Tallåsgårdens förskola 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (10) Handlingsplan för Tallåsgårdens förskola 2012/2013 I detta dokument kan du som besökare eller vårdnadshavare läsa om hur hela Tallåsgården tillsammans arbetar för att säkerställa

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2014/2015 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2014/2015 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017.

Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. Handlingsplan för Ulvsätersgårdens förskola, läsåret: 2016/2017. 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön

Handlingsplan för. Guldsmedens förskola 2014/2015. Lådbilen Grön 2014-06-05 Sid 1 (10) Handlingsplan för Guldsmedens förskola 2014/2015 Lådbilen Grön X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (10) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden. Avdelning solen 2013/2014 2011-10-31 Sid 1 (11) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning solen 2013/2014 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (11) 2.1 NORMER

Läs mer

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13

ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 ARBETSPLAN NYCKELPIGAN HT-13 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar - förmåga att

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Markhedens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Blåsippan 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande

Arbetsplan 2013-2014. Med fokus på barns lärande Arbetsplan 2013-2014 Med fokus på barns lärande Postadress Besöks adress Telefon Fax E-mail Skolvägen 20, 952 70 Risögrund Skolvägen 20 0923-65838 0923-65838 rison1@edu.kalix.se Förord Förskolan ska lägga

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T

Avdelningen Gula. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2013/ Sid 1 (14) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T 2011-10-17 Sid 1 (14) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelningen Gula 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (14) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision

Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014. Vår vision Lokal arbetsplan för Solstrålen 2013/2014 Vår vision På förskolan Solstrålen ska vi arbeta för att få trygga barn som är glada, positiva, har upptäckarglädje och trivs tillsammans med varandra och oss

Läs mer

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013

Verksamhetsplan. Myggans förskola. Verksamhetsåret 2013 Verksamhetsplan Myggans förskola Verksamhetsåret 2013 Vår verksamhet bygger på Lpfö 98 som är förskolans egen läroplan. Läroplanen innefattar förskolans gemensamma värdegrund och de övergripande mål och

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016

Handlingsplan. Storhagens förskola 2015/2016 Handlingsplan Storhagens förskola 2015/2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

Lokal arbetsplan för Bensby förskola

Lokal arbetsplan för Bensby förskola Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Lokal arbetsplan för Bensby förskola 2013 2014 Bensby förskola erbjuder ca 70 platser till barn i åldrarna 1-6 år. Verksamheten bedrivs i en huvudbyggnad

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan

Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Sparvens & Skatans Utvecklingsplan Utveckling och lärande Den pedagogiska verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER

Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER Funktionell kvalitet VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE OCH PEDAGOGISKA PROCESSER GENERELL KARAKTÄR FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE MÅL Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014

Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Häcklinge Förskola / Leoparden Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015

VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 VERKSAMHETSPLAN Vimpelns Förskola 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN 1 Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar Förmåga

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014

Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (7) Mål för Banvaktens Förskola Läsåret 2013/2014 V A L B O F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), www.gavle.se Sid 2 (7) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2015/2016

Arbetsplan Tellus 2015/2016 Arbetsplan Tellus 2015/2016 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E

Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Børne- og Undervisningsudvalget 2014-15 BUU Alm.del Bilag 107 Offentligt Funktionell kvalitet V E R K T Y G F Ö R B E D Ö M N I N G A V F Ö R S K O L A N S M Å L U P P F Y L L E L S E Språk och kommunikation

Läs mer

Verksamhetsberättelse Våren 2013 Stormyrens Förskola

Verksamhetsberättelse Våren 2013 Stormyrens Förskola Verksamhetsberättelse Våren 2013 Stormyrens Förskola 0(8) Verksamhetsberättelse våren 2013 Frilufts Förskolor Stormyren Skarpäng, Täby Stormyren ligger naturskönt med skogen som närmsta granne till förskolan.

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola avd /2015. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola avd 5 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE Sankt Pauli förskola 2016-2017 Planering och genomförande: Genomgång av barngruppens sammansättning och behov Läroplanens mål grunden för planeringen av den pedagogiska verksamheten.

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Lokal arbetsplan. Läsåret:

Lokal arbetsplan. Läsåret: 2016-09-30 Lokal arbetsplan Läsåret: Förskolans vision: De barn som gått på Täppan ska ha med sig ut i livet: - En god självkänsla och lära sig att tänka själv - Se att alla människor har lika värde. -

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2016-2017 Dessi Kerstin Irina Mattias Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015

Gruppens sammansättning 19 barn 4 barn födda barn födda barn födda 2015 Arbetsplan för Snöflingan 2016/2017 På Snöflingan arbetar vi alltid utifrån läroplanen, den finns med som en röd tråd i allt vi gör och planerar. Eftersom vi har en ny grupp med ny personal och många nya

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016

Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Stjärnfallet Novas arbetsplan 2015/2016 Novas fokusområden läsåret 2015/2016, goda värderingar, ett försprång, ett löfte livslångt lärande och den fria leken. Tillsammans med Stenkolets och Stjärnfallets

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Barn med behov av särskilt stöd... 16

Barn med behov av särskilt stöd... 16 Målsättning Innehållsförteckning Verksamhetens innehåll och pedagogiska mål... 3 Normer och värden... 3 Barns utveckling och lärande... 5 Barnens inflytande... 7 Förskola och hem... 9... 15 Barn med behov

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Lejonkulan Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Lejonkulan 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17

Handlingsplan. Storhagens förskola. Ht16/Vt17 Handlingsplan Storhagens förskola Ht16/Vt17 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra

Läs mer

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016

Handlingsplan för. Valbo förskoleenhet. Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 2011-05-30 Sid 1 (16) Handlingsplan för Valbo förskoleenhet Förskola Markheden Avdelning Gröna 2015/2016 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER

Läs mer

PRESENTATION. Kråkguldets förskola ligger i centrala Krokom. Här finns en avdelning med plats för 34 barn.

PRESENTATION. Kråkguldets förskola ligger i centrala Krokom. Här finns en avdelning med plats för 34 barn. Kråkguldets förskola ht 2013, vt 2014 PRESENTATION Kråkguldets förskola ligger i centrala Krokom. Här finns en avdelning med plats för 34 barn. Det är vi som jobbar här: Anna Backlund 95 % (tjledig ht-13)

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017

KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 KVALITETSARBETET VT 2017& HT 2017 Bakgrund Änglagårds förskola i Alvesta ligger ett par kilometer utanför centrum i ett område med några affärer och små företag. Förskolan öppnades under 2012 i början

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014

Handlingsplan för. Trollgårdens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan för Trollgårdens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013

Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för Markhedens Förskola GULA 2012/2013 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Lyckans mål 2016/2017

Lyckans mål 2016/2017 Lyckans mål 2016/2017 Innehållsförteckning Vårt tema- I böckernas värld 2 Matematik 3 Språk 4 Förskola-Hem 5 Värdegrundsarbete 6 Teknik-Naturvetenskap 7 Vårt tema Vårt tema för verksamhetsåret 2016/2017

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015

Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Sörgården 2014-2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3. 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Barret

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Barret Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Barret 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Logens handlingsplan 2012/2013

Logens handlingsplan 2012/2013 Förskolans uppdrag Logens handlingsplan 2012/2013 Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergets förskola avdelning /2016. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergets förskola avdelning /2016. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergets förskola avdelning 1 2015/2016 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn

Läs mer

Ekorrens arbetsplan läsåret Stenbitens förskola

Ekorrens arbetsplan läsåret Stenbitens förskola ska genomsyras av glädje trygghet och gemenskap Ekorrens arbetsplan läsåret 2016-2017 Stenbitens förskola Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning)

[FOKUSOMRÅDE LÄRANDE & UTVECKLING] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Läroplansmål (i sammanfattning) Internationellt perspektiv Förskolan ska sträva efter att varje barn Etiskt perspektiv utvecklar sin identitet

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Skåpafors förskola 1(8) Lokal arbetsplan Skåpafors förskola 2011/2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 5 2.4 Förskola och

Läs mer

Blåbärets Kvalitetsredovisning

Blåbärets Kvalitetsredovisning Blåbärets Kvalitetsredovisning ht-2011/vt-2012 Sammanställt av: Maria Henriksson Normer och värden. Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.. Förskolan

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA

Kultur- och utbildningsförvaltningen LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA LOKAL ARBETSPLAN GÄLLANDE 2015/2016 HEDLUNDA FÖRSKOLA Innehållsförteckning Faktauppgifter 3 Normer och värden...4 Utveckling och lärande.5-6 Barns inflytande 7 Förskola och hem.8 Samverkan med förskoleklass...8

Läs mer

Välkommen till vår förskola Grimsta

Välkommen till vår förskola Grimsta Välkommen till vår förskola Grimsta Kontaktuppgifter: Blå: 072-967 87 30 Gul: 072-967 87 24 Mail till förskolan: grimsta.bla@norlandia.com Address: Grimstagatan 27 162 56 Vällingby Innehållsförteckning

Läs mer

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. KILSMYRANS förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan KILSMYRANS förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gullvivan

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Gullvivan Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Gullvivan 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Sörgården Antal barn: 15 Åldersfördelning:1st född 2016, 9st född 2015, 2st född 2014, 3st född 2013 Antal pojkar: 9 Antal flickor:

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16

Den lustfyllda resan. Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Den lustfyllda resan Systematisk kvalitetsredovisning 15/16 Rälsen Är symbolen för vår värdegrund, den är grundpelaren för den lustfyllda resans början. Den är byggd på tanken att ständigt med barnen levandegöra

Läs mer

Handlingsplan för 2012/2013

Handlingsplan för 2012/2013 2012-06-27 Sid 1 (16) Handlingsplan för Östers förskola 2012/2013 X X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (16) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Lövåsens förskola 1(7) Lokal arbetsplan Lövåsens förskola 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 4 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och

Läs mer

Arbetsplan Tellus 2016/2017

Arbetsplan Tellus 2016/2017 Arbetsplan Tellus 2016/2017 Det här verksamhetsåret kommer vi att fokusera på tre olika områden: 1) Goda värderingar och barns sociala utveckling 2) Hälsosamma vanor; 3) Intellektuella förmågor (språkliga,

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2016-2017 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

2.2 Aktuella mål för Skutan- våren 2015

2.2 Aktuella mål för Skutan- våren 2015 2.2 Aktuella mål för Skutan- våren 2015 Under våren har vi på Skutan valt att arbeta med följande mål, baserat på barnens behov och intresse; Normer och värden o Förskolan ska sträva efter att varje barn

Läs mer

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad

Barn och Utbildning Förskoleverksamheten. Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014. Familjedaghemmen i Filipstad Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk Planering verksamhetsåret 2013/2014 Familjedaghemmen i Filipstad 1 Personal och organisation I tätorten finns 5 dagbarnvårdare: Sonja Johansson, Pia

Läs mer

Arbetsplan. Ängen, Ljusne förskola 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Ängen, Ljusne förskola 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan Ängen, Ljusne förskola 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning

Arbetsplan. Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7. Barn och utbildning Arbetsplan Lillbergetsförskola 2014/2015 Avd 7 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Arbetsplan. Ljusne förskola Avd Skogen 2014/2015. Barn och utbildning

Arbetsplan. Ljusne förskola Avd Skogen 2014/2015. Barn och utbildning Arbetsplan Ljusne förskola Avd Skogen 2014/2015 Barn och utbildning 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Förskoleavdelningen Kvalitetsredovisning 2016-2017 Organisation Avdelning: Gullvivan Antal barn: 16 Åldersfördelning: 2014: 6. 2015: 8. 2016: 2 Antal pojkar: 10 Antal flickor: 6 Antal flerspråkiga barn:

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan

Arbetsplan Lejonets och Torsviks förskolor Arbetsplan 2014-2015 Hållbar utveckling Gården Närsamhället/Lidingö Naturen runt oss 2 Inledning Förskolan är en del i utbildningsväsendet. Vi arbetar med det livslånga

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Norrgården

Lokal Arbetsplan för Norrgården Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Norrgården 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande

Läs mer