Antagande av förslag till detaljplan för Riddaren 5 och 6 i stadsdelen Östermalm (32 lägenheter)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Antagande av förslag till detaljplan för Riddaren 5 och 6 i stadsdelen Östermalm (32 lägenheter)"

Transkript

1 STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (16) Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Riddaren 5 och 6 i stadsdelen Östermalm (32 lägenheter) Förslag till beslut Stadsbyggnadsnämnden antar förslaget till detaljplan. Susanne Lindh Bo Bergman Nina Åman Kvarteret Riddaren, flygvy från sydväst - Birger Jarlsgatan och Stureplan till vänster i bild Bilaga: Rev. planbeskrivning, Rev genomförandebeskrivning, Rev. gestaltningsprogram, Samrådsredogörelse, Utställningsutlåtande Box 8314, Stockholm. Besöksadress Fleminggatan 4 Telefon Fax stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

2 SID 2 (16) Sammanfattning Planens syfte är att möjliggöra en utveckling av den redan etablerade judiska utbildnings- och kulturverksamheten i kvarteret, tillföra nya bostäder samt stärka stadsdelens urbana karaktär. Plansamråd om Riddaren 5, 6 och 18 hölls under perioden 23 mars till 4 maj Under samrådet inkom ca 60 yttranden som i huvudsak avsåg kulturmiljö, trafik, teknisk försörjning och påverkan på omgivande fastigheter. Efter samrådet delades planområdet upp i två separata detaljplaner, en för Stiftelsen Judaica, som rymmer det judiska kulturcentret med skola (Riddaren 6) och bostäder (Riddaren 5), samt en för Humlegården Fastigheter (Riddaren 18). Planarbetet för Riddaren 18 drivs i en separat process och avses redovisas för stadsbyggnadsnämnden vid ett senare tillfälle. För Riddaren 5 och 6 bearbetades planförslaget utifrån en ambition om ett större hänsynstagande till de kulturhistoriska värdena. Detaljplanen ställdes ut under tiden 10 april till 8 maj Inkomna synpunkter under utställningen avsåg i huvudsak volymen för nybyggnad inom Riddaren 6; rivning av gårdflygeln och påverkan på omgivande fastigheter samt tillgänglighet till gårdar och entréer. Beträffande Riddaren 5 har de närboende protesterat mot förelagen volymökning. Även synpunkter på främst höjdsättningen av den så kallade Sofi Almquist Plats har inkommit. Efter utställningen har detaljplaneförslaget reviderats med utgångspunkt i inkomna synpunkter. Revidering av planen har skett med avseende på byggnaden inom Riddaren 6, nybyggnadens planutbredning har minskats genom att byggnaden kortas av med 1,5 meter mot norr, och bredden mot öster och väster krympts med totalt 1, 5 meter i syfte att skapa ett större avstånd och ta bättre hänsyn till omkringliggande bebyggelse. Kontoret bedömer inte synpunkterna kring Sofi Almquist Plats vara av sådan art att det föreligger större behov av ändringar. Några smärre justeringar görs dock i syfte att möjliggöra en uteservering i direkt anslutning till Nybrogatan. För att tillgodose plantekniska frågor har några förtydliganden gjorts på plankartan. Även planbeskrivning, genomförandebeskrivning och gestaltningsprogram har uppdaterats utifrån revideringen. Utlåtande Bakgrund Humlegården Fastigheter förvaltar fastigheten Riddaren 18 på Nybrogatan och Stiftelsen Judaica äger Riddaren 5 på Nybrogatan 19 samt Riddaren 6 på Riddargatan 5 som är en tomträtt.

3 SID 3 (16) Utgångspunkten har varit ett gemensamt samverkansprojekt mellan fastighetsägarna Humlegården Fastigheter och Judaica. I september 2011 uppdrog stadsbyggnadsnämnden åt kontoret att påbörja planarbetet med att ta fram ett förslag till detaljplan. Samrådshandlingar sändes i mars 2012 ut till länsstyrelsen, till respektive remissinstanser inom staden samt till berörda fastighetsägare med begäran om synpunkter. Remisstiden gick ut den 4 maj. Planförslaget fanns under perioden 23 mars- 4 maj utställt i FYRKANTEN i Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4. Planförslaget visades även på stadsbyggnadskontorets hemsida. Ett allmänt samrådsmöte hölls 28 mars, inbjudan hade gått ut via annons i pressen. Under samrådet har krav ställts på ett bättre bevarande av befintliga fastigheter inom planområdet. Stiftelsen Judaica har därför sökt efter en lämplig samarbetspartner, med erfarenhet av varsamt bevarande, för att konvertera den Almquistska skolan, Riddaren 5, till bostäder med en högre grad av bevarande än samrådsförslaget. Humlegården Fastigheter som tidigare var involverade i både Riddaren 5 och 18 kvarstår endast i Riddaren 18, för vilken förslaget ännu inte är färdigt. Planområdet delades i två separata detaljplaner, en för Stiftelsen Judaica, som rymmer det judiska kulturcentret med skola (Riddaren 6) och bostäder (Riddaren 5), samt en för Humlegården Fastigheter (Riddaren 18). Beträffande Riddaren 18 kommer stadsbyggnadskontorets ställningstagande att redovisas i en separat samrådsredogörelse och redovisas för stadsbyggnadsnämnden vid ett senare tillfälle. Under plansamrådet inkom ca 60 yttranden varav 3 utan erinran. Flertalet remissinstanser var negativa till planförslaget och framförde synpunkter främst gällande kulturmiljö, det fanns även synpunkter gällande trafik och teknisk försörjning. De flesta sakägare och övriga boende som framfört synpunkter har önskat att planförslaget revideras så att påverkan på omgivande fastigheter minskar. Inkomna synpunkter redovisades och kommenterades i en samrådsredogörelse. I februari 2013 godkände stadsbyggnadsnämnden samrådet och uppdrog till kontoret att ställa ut planen. Med utgångspunkt i de synpunkter som framförts under plansamrådet utarbetats ett utställningsförslag fram. Inom Riddaren 6 innebar det att den nya kultur- och skolbyggnaden sänktes jämfört med samrådsförslaget. Med en långsträckt byggnadsvolym kunde verksamheten annonseras mot Nybrogatan. Inom Riddaren 5 avsågs huvuddelen av skolbyggnadens inre struktur att bevaras, liksom huvudfasaderna. Inom Riddaren 5 innebar det en sänkning av volymen med en våning jämfört med samrådsförslaget.

4 SID 4 (16) Utställningshandlingar sändes i april ut till länsstyrelsen, till respektive remissinstanser inom staden samt till berörda fastighetsägare. Annons till allmänheten gick ut i dagspressen. Detaljplanen ställdes under perioden ut i FYRKANTEN i Tekniska Nämndhuset, Fleminggatan 4. Planförslaget visades även på stadsbyggnadskontorets hemsida. Under utställningen inkom 17 yttranden. För att tillmötesgå en del av de inkomna synpunkterna under utställningen samt för att tillgodose plantekniska frågor har revidering skett. Förändringar av planförslaget har skett med avseende på nybyggnaden inom Riddaren 6, där nybyggnadens planutbredning minskar genom att byggnaden kortas av med 1,5 meter mot norr, och bredden mot öster och väster minskas med totalt 1, 5 meter för att skapa ett större avstånd och ta bättre hänsyn till omkringliggande bebyggelse. För att tillgodose plantekniska frågor har några förtydliganden gjorts på plankartan. Även planbeskrivning, genomförandebeskrivning och gestaltningsprogram har uppdaterats utifrån revideringen. De reviderade planhandlingarna har kommunicerats med berörda myndigheter och sakägare. Planens syfte och huvuddrag Planens syfte är att möjliggöra en utveckling av den redan etablerade judiska utbildnings- och kulturverksamheten i kvarteret samt tillföra nya bostäder. Ett vidare syfte är att stärka stadsdelens urbana karaktär genom ett utökat kulturellt utbud i kombination med ytterligare bostäder. Detaljplanen innebär att gårdsflygeln inom Riddaren 6 rivs och ersätts med en större långsträckt volym för skol- och kulturverksamhet. Avsikten med den långsträckta byggnadsvolymen är att exponera verksamheten mot Nybrogatan och göra den närvarande i det offentliga rummet. Inom Riddaren 5 innebär förslaget att den befintliga byggnaden konverteras till bostäder, volymen utvidgas med drygt tre meter mot norr och dess inre liksom fasaderna omdanas för att anpassas till bostadsändamål. Enligt förslaget höjs byggnaden med en halv våning för att inrymma ytterligare en bostadsvåning. Mot söder sänks marken för att möjliggöra bostäder eller kommersiell verksamhet i den nuvarande källarvåningen. Området idag stadsbild och befintlig bebyggelse Kvarteret Riddaren sträcker sig från hörnet Riddargatan/Birger Jarlsgatan i söder ända upp till Östermalmstorg i norr och avgränsas av Grev Turegatan och Nybrogatan. Det är ett av de största innerstadskvarteren och består genom dess ovanliga storlek och utsträckning utöver sedvanliga bostadsfastigheter även av kommersiella lokaler som Östermalms saluhall och biograf samt andra inrättningar som judiska skolan.

5 SID 5 (16) Kvarteret Riddaren, planområdet markerat Bebyggelsen på fastigheten Riddaren 5 vid Nybrogatan 19 ritades av arkitekten Konrad Elméus och uppfördes som Sofi Almquists samskola och bostadsfastighet. Fastigheten disponeras idag av Stiftelsen Judaica och inrymmer skol- och kulturverksamhet samt kontorslokaler. Riddaren 5 vetter mot Nybrogatans mest intensiva avsnitt som gågata med restauranger och butiker samt närhet till Östermalmstorg. Bebyggelsen på fastigheten Riddaren 6 vid Riddargatan 5 uppfördes som lärarinneseminarium 1871 efter ritningar av arkitekten Gustaf Sjöberg. Byggnaden i 3 våningar har en T-formad plan med en lanternin över huvudbyggnaden och ett valmat sadeltak. Fasaderna som är utförda i putsad nyrenässans förenklades avsevärt under 1940-talet. Byggnaden har använts för undervisning, under olika huvudmän, fram till idag. När Riddargatans krön sänktes tillkom murar och trappor mot gatan.

6 SID 6 (16) Tidigare ställningstaganden Översiktplan Den 15 mars 2010 antog kommunfullmäktige Promenadstaden - Översiktsplan för Stockholm. I Promenadstaden har området beteckningen innerstadsbebyggelse. Planområdet ingår som en del av den centrala stadens utveckling, där det övergripande målet är att skapa en tät, mångsidig och levande stad. Fornlämningsområde Planområdet ligger inom fornlämningsområdet Stockholms innerstad RAÄ 103:1. Alla schaktningsarbeten inom området kräver tillstånd enligt 2 kap Kulturminneslagen (KML) från länsstyrelsen. Gällande plan Gällande detaljplan för kvarteret Riddaren 5, Pl 2040A, fastställd 1939, anger bostadsändamål med handel i bottenvåningen. Planen förutsatte en för tiden typisk breddning av Nybrogatan, denna avsågs ske längs gatans västra sida, alltså i kvarteret Riddaren. Denna ändring kom aldrig till stånd, varför byggnaden på den aktuella tomten inte överensstämmer med gällande detaljplan. Tilläggsplanen Tdp , fastställd 2004, upphäver vindsinredningsförbud. Gällande detaljplan för kvarteret Riddaren 6, Pl 2040A, fastställd 1939, anger allmänt ändamål. Kulturhistoriskt värde Riddaren 5 är gulmarkerad och bebyggelsen är av positiv betydelse för stadsbilden och/eller av visst kulturhistoriskt värde. Riddaren 6 har en grön klassning vilket innebär ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

7 SID 7 (16) Utställningsförslaget Efter utställningen har planförslaget reviderats, nybyggnadsvolymens planutbredning för skol- och kulturverksamheten inom Riddaren 6 har krympt med 1,5 meter mot norr och dess bredd, mot öster och väster, har minskat med totalt 1,5 meter, smärre förändringar beträffande utformningen av gränden mot Nybrogatan, den så kallade Sofi Almquists Plats, har gjort. Följande illustrationer är gjorda utifrån det reviderade förslaget. Planförslaget innebär att gårdsflygeln inom Riddaren 6 rivs och ersätts med en större långsträckt volym för skol- och kulturverksamhet. Inom Riddaren 5 innebär förslaget att den befintliga byggnaden konverteras till bostäder, volymen utvidgas med drygt tre meter mot norr och dess inre liksom fasaderna omdanas för att anpassas till bostadsändamål. Enligt förslaget höjs byggnaden med en halv våning för att inrymma ytterligare en bostadsvåning. En för allmänheten öppen plats, blivande Sofi Almquists Plats, skapas i anslutning till Nybrogatan. Från Nybrogatan etableras en plats, den blivande Sofi Almquists Plats. Avsikten är att skapa en gemensamhetsanläggning, en förplats och entrérum som kan betjäna de omgivande fastigheterna. Platen ska vara tillgänglig för allmänheten och även fungera som ett socialt rum, där en damm ger karaktär åt platsen liksom stora körsbärsträd. Den befintliga grinden placeras i ett nytt, något indraget läge från Nybrogatan så att en torgbildning, som kan rymma en uteservering, skapas i anslutning till gågatan. Riddaren 6, judiskt kulturcentrum och skola Planförslaget innebär en nybyggnad för skola och kulturcentrum i Riddaren 6. Kulturcentret planeras som en samlingspunkt för judisk gemenskap, där det

8 SID 8 (16) erbjuds ett stort och varierat utbud av aktiviteter, öppet för alla och blir ett angeläget bidrag till Stockholms kulturliv. Det befintliga Riddargatshuset bevaras mot Riddargatan såväl exteriört som interiört men rustas upp för mötes-, utbildnings- och föreningslokaler. Arkitektoniskt är den gamla byggnaden vid Riddargatan utgångspunkt för den nya anläggningen, och mot dess gårdsfasad adderas en ny långsträckt byggnadskropp i tre våningar. Den gamla gårdsflygeln rivs för att möjliggöra en meningsfull integration mellan de gamla och nya anläggningarna. Den nya anläggningen ges ett friare formspråk som associerar till enklare paviljongarkitektur. En ny långsträckt byggnadskropp adderas till den äldre byggnaden vid Riddargatan, vy mot öst. Den bärande idén för den nya långsträckta byggnaden är att den judiska verksamheten ska annonseras och bli synlig mot Nybrogatan. Ett kraftfullt torn på taket exponerar sig i stadsbilden mot Nybrogatan och markerar kulturinstitutionens huvudentré som ligger sidolagd i förplatsens fond. Projektet kräver en relativt hög säkerhetsnivå då hot mot den judiska gruppen förekommer. Hur anordningar kring säkerheten ska utformas kommer att diskuteras under genomförandeprocessen. Ett kraftfullt torn exponerar sig i stadsbilden mot Nybrogatan och markerar kulturinstitutionens huvudentré i förplatsens fond.

9 SID 9 (16) Skolan Skolan omfattar låg- och mellanstadium (F-6) för cirka 250 elever samt förskola för cirka 135 barn. Totalt omfattar skolan och kulturcentret cirka 7200 m 2 BTA varav 5100 m 2 BTA inom nybyggnadsdelen. Entréplanet präglas av en försänkt lobby med café och bibliotek under en ljuslanternin I den nya skolbyggnaden organiseras rummen kring en ljusgård. Härifrån når man skolans samlingssal som även kan användas för kursverksamhet, teater- och filmvisningar. I dessa sammanhang fungerar caféet som foajé och utökad festlokal. I entréplanet ligger även matsal och koscherkök. Ateljé- och slöjdsalar samt gymnastiksalen är tänkt att även vara öppen för fritids- och kursverksamhet. Skolgårdarna är belägna på nybyggnadens tak i två nivåer, trädplanteringar inramar skolgården

10 SID 10 (16) Skolgårdarna är belägna på nybyggnadens tak i två nivåer, en för förskolebarn och en större för skolbarnen. Även gården i marknivå kan utnyttjas för utevistelse. Skolgården beläggs med mjuk gummimatta och planteringar med träd ramar in skolgården. På utsidan av planteringarna kan fallskydd fästas. Riddaren 5 Avsikten är att inrätta bostäder i de gamla skollokalerna inom Riddaren 5. Huvuddelen av den gamla skolbyggnadens inre struktur med trapphus och skolsalar bevaras, liksom huvudfasaderna. För att erhålla goda lägenhetslösningar utvidgas huset norrut, där den befintliga norra fasaden rivs och en ny uppförs 3,5 meter längre norrut. Vindsplanet höjs en våning för att inrymma ytterligare ett bostadsplan. Framför mittpartiet på Riddaren 5 sänks marken i två nivåer för att möjliggöra bostäder eller publik verksamhet i nuvarande källarplan. Totalt innebär förslaget 32 bostadslägenheter samt kommersiella lokaler mot Nybrogatan. Skoldelen konverteras till bostäder, källarvåningen öppnas upp och vindsplanet höjs ca en halv våning för att inrymma ytterligare ett bostadsplan. Alla lägenheter med undantag för de som vetter direkt mot Nybrogatan kompletteras med balkonger, väl anpassade till byggnadens kulturhistoriska värde. En långtgående återanvändning av originaldetaljer som snickerier, stuck och andra tidstypiska motiv ska prägla projektet. Parkeringsplatser avses hyras i externt garage. Handikapparkering kan ordnas i anslutning till fastigheten. Konsekvenser för miljön Stadsbyggnadskontoret bedömer att detaljplanens genomförande inte kan antas medföra sådan betydande miljöpåverkan som åsyftas i PBL 5 kap 18 eller MB 6 kap 11.

11 SID 11 (16) Planförslaget överensstämmer med gällande översiktplan. Planförslaget bedöms inte strida mot några andra kommunala eller nationella riktlinjer, lagar eller förordningar. Planförslaget berör inte område av nationell, gemenskaps- eller internationell skyddsstatus. Den planerade verksamheten bedöms inte medföra väsentlig påverkan på miljö, kulturarv eller människors hälsa. De miljöfrågor som har betydelse för projektet har studerats under planarbetet. Dessa bedömdes vara kulturhistoriska värden, buller, trafik, solförhållanden, energi, tillgänglighet och barnkonsekvenser. Ekonomiska konsekvenser Planarbetet bekostas av Stiftelsen Judaica genom avtal med Staden. Sammanfattning av inkomna synpunkter under utställning Under utställningstiden inkom 17 yttranden. Ett par sakägare har synpunkter på att förslaget inte tar tillräcklig hänsyn till kulturhistoriska värden. Liksom i samrådsskedet framför flera av sakägarna synpunkter på föreslagna byggnadsvolymer och är oroade över hur förslaget påverkar ljusinfall till deras gårdar och bostäder. De påpekar återigen vikten av att brandgata och gångpassage behålls inom Riddaren 6. Någon sakägare påpekar behovet av förbättrad dagvattenhantering. En sakägare framför synpunkter på utformningen av Sofi Almquists plats, bland annat dess funktion som en offentlig plats. Ett par privatpersoner önskar att de befintliga träder behålls istället för att de ersätts med nya. En privatperson framför också synpunkter på val av fasadmaterial för skolbyggnaden med tanke på människors säkerhet vid en eventuell bombexplosion. SL framför synpunkter om att plankartan bör kompletteras med riktvärden för vibrationer och stomljud. Revidering Efter utställningen har detaljplaneförslaget reviderats, i syfte att tillmötesgå en del av de inkomna synpunkterna under utställningen samt för att tillgodose plantekniska frågor. Plankartan har reviderats på följande punkter: Nybyggnadens planutbredning inom Riddaren 6 minskar genom att byggnaden kortas av med 1,5 meter mot norr, och den totala bredden mot öster och väster minskas med 1, 5 meter. Grind till torget är inflyttad från Nybrogatan, likaså läget för ett av träden, för att tillmötesgå önskemål om uteserveringens placering i anslutning till

12 SID 12 (16) Nybrogatan. I samband med förändringen av entrésituationen har utfartsförbudet reviderats. Beteckningen t1 är ersatt av T1. Bestämmelse om riktvärde för vibrationer har tillkommit. Planbeskrivningen har reviderats på följande punkter: Illustrationer har uppdaterats - som visar den minskade byggnadsvolymen inom Riddaren 6 liksom ändrad utformning av Sofi Almquists plats. Solstudien har uppdaterats. Text om Sofi Almquists Plats är uppdaterad utifrån ändringar på plankartan. Genomförandebeskrivningen har reviderats på följande punkter: Text om att Lantmäteriets beslut om servitut för Riddaren 6 har tagits bort då beslutet vunnit laga kraft. Synpunkter inkomna under samråd och utställning som ej tillgodosetts - Att flygelbyggnaden inom Riddaren 6 bevaras. - Att nybyggnad inom Riddaren 6 inte uppförs alternativt kortas av betydligt alternativt görs lägre. - Att den befintliga byggnadsvolymen inom Riddaren 5 inte ökar. - Att befintliga träd inom planområdet bevaras. Stadsbyggnadskontorets ställningstagande Kulturmiljö Brf Riddaren 12 motsätter sig en exteriör förändring och volymökning inom Riddaren 5. Stadsbyggnadskontoret delar uppfattningen om att det finns kulturhistoriska värden. Baserat på den antikvariska förundersökning som har tagits fram för Riddaren 5 har kontoret bedömt att en varsam tillbyggnad som tar hänsyn till befintliga värden är möjlig. Kontoret påpekar att förslaget inte innebär att byggnaderna inom Riddaren 5 och 12 sammanfogas mer än idag. Beträffande yttrande som motsätter sig rivning alternativt volymökning inom Riddaren 6, medger kontoret att den befintliga byggnaden har stora kulturhistoriska värden vilket också antikvarisk expertis pekat på. Stiftelsen Judaica förordar en lösning där skolverksamheten och de kulturella aktiviteterna samlas under ett tak, för att samverka och stimulera varandra. Studier visar att den kvarvarande delen av tomten är för liten för att rymma programmet och på ett meningsfullt sätt ansluta till det befintliga gathuset. Den gamla byggnaden vid Riddargatan har varit utgångspunkt för den nya byggnadens gestaltning. Gårdsflygeln som föreslås rivas är väl dokumenterad och en ny byggnad i anslutning till gathuset bedöms kunna komma att bidra positivt till områdets utveckling. Kontoret föreslår däremot att nybyggnadens planutbredning minskar genom att byggnaden kortas av

13 SID 13 (16) med 1,5 meter mot norr, och den totala bredden mot öster och väster minskas med 1, 5 meter. Detaljplanen hindrar inte att fasaden mot Riddargatan rekonstrueras. Påverkan på omgivning Förändrade ljus- och siktförhållanden De boende som angränsar mot Riddaren 5 oroar sig för försämrade ljusförhållanden. Kontoret gjorde inför utställningen solstudier för att bedöma planförslagets påverkan på ljusförhållandena. Studierna visar på att gården för Riddaren 12 påverkas marginellt av något mindre direkt solljus tidig eftermiddag mitt i sommaren. Utställningsförslaget innebär att befintlig gymnastiksal vars fasad gränsar mot gården inom Riddaren 12 rivs. På gårdsnivån ger detta ett ökat avstånd till fasaden inom Riddaren 5, vilket torde ge en upplevelse av mer fritt utrymme i gårdsrummet. Angående Riddaren 6 är det flera som yttrar sig om nybyggnadens volym och dess verkan på ljus- och siktförhållanden. Solstudier som gjorts inför utställningen omfattar alla angränsande fastigheter, och visar på en viss negativ påverkan för främst riddaren 10, 20 och 24 dock med fullt acceptabla ljusförhållanden. För Riddaren 23 ökar mängden direkt solljus. Planförslaget föreslås revideras så att nybyggnadens planutbredning minskar genom att byggnaden kortas av med 1,5 meter mot norr, och den totala bredden mot öster och väster minskas med 1, 5 meter, vilket är positivt för ljusinfall och siktförhållanden. De föreslagna träden på skolans tak fyller en viktig funktion i barnens utemiljö, dels för upplevelse av grönska och dels för skuggning under varma och soliga dagar. Möjlighet till skugga är speciellt viktigt där barn vistas. Eftersom träden har lövverk under den tid på året då solen står som högst bedöms de ge marginell påverkan på omgivningens ljusinfall. Riddaren 18 anger att de inte accepterar ytterligare brandkrav inom sin fastighet. Detaljplaneförslaget medför inga specifika krav på brandsäkerhet för Riddaren 18. Område för gångtrafik och brandgata till Riddaren 10, 23 och 25 genom Riddaren 6 Flera fastighetsägare i angränsande fastigheter pekar på behovet av ett gångstråk över Riddaren 6 för att nå gårdar och entréer, samt för brandutrymning. I april 2013 vann ett servitut för gångtrafik över Riddaren 6 laga kraft. Efter samråd med lantmäterimyndigheten kommer grundkartan inte att uppdateras efter utställningen, varför servitutet inte kommer att finns med på detaljplanekartan. Servitutet belastar Riddaren 6 med gångtrafik till förmån för Riddaren 23 och 25. I och med servitutet säkras även brandutrymning från övriga berörda fastigheter. Flera angränsande fastighetsägare lyfter fram behovet av att befintlig brandgata behålls. Brandgatan kommer enligt förslaget att fortsätta fungera som brandgata. Nybyggnadsvolymen på Riddaren 6 föreslås minska 1,5 meter i bredd vilket ger ökad framkomlighet i jämförelse med utställningsförslaget.

14 SID 14 (16) Fastighetsägaren till Riddaren 10 motsätter sig brandtrappor på fasad på sin egen byggnad. Detaljplaneförslaget medför inga specifika krav på brandsäkerhet för Riddaren 10. Anslutning till angränsande fastigheter Fastighetsägaren till Riddaren 20 önskar att befintlig mur mot Riddaren 6 ersätts med en ny. Detaljplanen hindrar inte att höjdskillnaden fortsatt tas upp med en mur med staket, utformningen av höjdskillnaden regleras inte i detaljplanen utan bör ske i överenskommelse mellan fastighetsägarna. Servitut och tillgänglighet till Riddaren 18 Fastighetsägaren till Riddaren 18 motsätter sig utformningen av den gemensamma platsen, den så kallade Sofi Almquists Plats. Utformning av platsen har efter utställningen omarbetas så att placering av grind och träd förläggs längre in på platsen vilket gör att uteservering kan ordnas i direkt anslutning till restaurangen och Nybrogatan. Bestämmelse om utfartsförbud tas bort. Platsen är enligt reviderat förslag utformat för att tillgodose önskemål från fastighetsägaren, Humlegården. Justeringar av platsens höjdsättning och utformning kring entréerna till Riddaren 18 kan göras inom ramen för den föreslagna planen. Anpassning av markhöjder och dylikt bör ske i samband med detaljplanearbetet för Riddaren 18. Den aktuella markhöjden är anpassad efter såväl de befintliga entréerna till Riddaren 5 liksom till den föreslagna entrén till kulturcentret inom Riddaren 6. Att sänka bottenvåningens läge i Riddaren 6, till samrådsförslagets nivå, skulle innebära att byggnaden måste placeras under grundvattennivån, till mycket kostsamma konsekvenser. Planförslaget anger att del av platsen ska vara tillgängligt för gemensamhetsanläggning. Stadsbyggnadskontoret vill betona att bestämmelsen om gemensamhetsanläggning inte är tvingande. Kontoret har bedömt att en gemensamhetsanläggning är en lämplig åtgärd för att betjäna de entréer och verksamheter som vetter mot platsen. Gemensamhetsanläggning utgör inte hinder för Humlegårdens befintliga servitut. Kontoret noterar Humlegårdens önskemål om att inte namnge torget till Sofi Almquists Plats. Namnet som föreslagits av stadens namnberedning är ännu inte beslutat. Namngivning av platser bereds av stadens namnberedning och beslutas i stadsbyggnadsnämnden efter det att planen vunnit laga kraft. Gator och trafik Kontoret reviderar planhandlingarna enligt Trafikförvaltningen SL:s yttrande angående beteckning för tunnelbaneområde. Livbolaget vill att eventuella parkeringsplatser som försvinner ska ersättas om trottoaren på Riddargatan breddas. Stadsbyggnadskontoret poängterar att detaljplanen inte reglerar utformningen av gatumarken och att eventuella förändringar av gatusektionen eller trafikregleringar beslutas av Trafikkontoret.

15 SID 15 (16) Teknisk försörjning Dag- och grundvatten Fastighetsägaren till Riddaren 10 påpekar att dagvattenhanteringen för skolans bollplan måste lösas. Området för befintlig bollplan kommer delvis bebyggas och den idag bristande dagvattenhanteringen bör lösas i samband med nybyggnationen. Dagvattnet ska i första hand omhändertas på tomtmark, i andra hand ska fördröjning ske på tomtmark innan avledning sker till allmänna nätet. Angående konsekvensanalys för grundvattennivåer har kontoret inte bedömt det nödvändigt. Energiförsörjning Kontoret noterar Fortum Värmes upplysning om att fjärrvärmeledningar eventuellt behöver flyttas. Hälsa och säkerhet Buller och vibrationer Kontoret reviderar planhandlingarna enligt Trafikförvaltningen SL:s yttrande angående bestämmelse om vibrationer i bostäder. Beträffande önskemålet att föra in riktvärden för stomljud för skolan menar kontoret att detta inte ska regleras inom detaljplanen, utan är ett BBR-krav som hanteras i den kommande bygglovsprocessen. Kontoret bedömer att Livbolagets krav på avtal för att hantera bullerproblematik inte ska hanteras inom ramen för detaljplanen. Säkerhet Beträffande arrangemang för att upprätthålla säkerheten kring den judiska verksamheten kommer dessa att förekomma inom den egna fastigheten och hanteras inte i detaljplanen. En privatperson uttrycker oro över föreslagen glasmosaik på fasad. I det utarbetade förslaget förekommer ingen glasmosaik, i gestaltningsprogrammet som tillhör planen anges puts som fasadmaterial. Livbolagets yrkande angående övervakningskameror är inte en fråga som hanteras inom planarbetet. Övriga frågor Träd Flera privatpersoner begär att befintliga träd ska bevaras. Genomförandet av detaljplanen bedöms ge för stor påverkan på rotsystem och trädkronor för att befintliga träd ska kunna bevaras. Träden kommer istället ersättas med nya träd för att berika platsen med grönska. Plankartan Kontoret har noterat Trafikförvaltningen SL:s påpekande om att plankartan bör förtydligas angående vilka texter och illustrationer som ska gälla som bestämmelser.

16 SID 16 (16) Planens handläggning Angående Humlegårdens påpekande om att Riddaren 18 ska räknas som sakägare påpekar kontoret att Humlegården anges som sakägare på den fastighetsägarförteckning som hör till utställningshandlingarna. Humlegården menar också att samråd inte har skett enligt plan- och bygglagen då de inte fått möjlighet att påverka de förändringar som skett inför utställning. Staden har haft ett antal möten med Humlegården och utifrån dessa reviderat planförslaget för att tillmötesgå Humlegårdens önskemål. Frågor som rör Riddaren 18 avses hanteras i det fortsätta planarbetet i Humlegårdens separata planprocess. Slutsats Sammantaget visar utställningen på att förslaget mottagits med en större acceptans än under samrådsskedet då planförslaget har tagit större hänsyn till de kulturhistoriska värdena. Det framkommer dock fortfarande synpunkter kring att kulturhistoriska värden går förlorade genom rivning av byggnaden på Riddaren 6 samt oro för förändrade ljusförhållanden. Den synpunkt som inte tillgodoses i någon del är de som motsätter sig rivning av befintlig flygelbyggnad på Riddaren 6. Kontoret bedömer att förslaget till en nybyggnad inom Riddaren 6, efter justering av volymen, är adekvat och nödvändig för att uppfylla planens syfte med att möjliggöra en utveckling av befintlig utbildnings- och kulturverksamhet på ett tillfredsställande sätt. Avsikten med den långsträckta byggnadsvolymen är att exponera den judiska verksamheten mot Nybrogatan och det offentliga rummet på ett medvetet sätt. Byggnadskroppen möjliggör också att en ljus och solig skolgård kan arrangeras på taket. De solstudier som har genomförts under planarbetet visar på att planförslaget ger viss negativ påverkan på ljusinfall, liksom även ökat solinfall. Dagsljusförhållandet efter planens genomförande bedöms som fullt acceptabla. Inför antagandet revideras detaljplaneförslaget så att nybyggnadens planutbredning inom Riddaren 6 minskas vilket förbättrar ljusförhållandet. Det servitut inom Riddaren 6 som vunnit laga kraft under våren 2013 säkrar tillgänglighet till entréer inom Riddaren 23 och 25 samt brandutrymning. De synpunkter som framkommit kring utformning av den så kallade Sofi Almquist Plats mot Nybrogatan bedömer kontoret inte vara av sådan art att det föreligger större behov av ändringar. Några smärre justeringar görs dock i syfte att möjliggöra en uteservering i nära anslutning till Nybrogatan. Stadsbyggnadskontoret föreslår stadsbyggnadsnämnden att anta detaljplaneförslaget. SLUT

Östermalm i Stockholm Dp

Östermalm i Stockholm Dp STADSBYGGNADSKONTORET UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Susanna Stenfelt SID 1 (16) Tfn 08-508 26 142 2013-05-21 Utställningsutlåtande Detaljplan för Riddaren 5 och 6 i stadsdelen Östermalm i Stockholm

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning)

Antagande av förslag till detaljplan för Kometen 3 i stadsdelen Vasastaden (bekräfta befintlig användning) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2014-02-06 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Kometen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av fastigheten Grinden 21 i stadsdelen Kungsholmen (16 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-22 Handläggare: Monika Joelsson Vestlund Tfn 08-508 273 69 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av påbyggnad med bostäder av

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-10-28 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Killingen 20 m fl i stadsdelen Vasastaden (11 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen -54 Sida 1 (8) 2015-10-05 Handläggare Martin Schröder Telefon 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna Kämpinge 1 och Neglinge 1 i stadsdelen Tensta Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2014-05-19 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheterna

Läs mer

Antagande av förslag till tillägg till stadsplan Pl 5293 samt detaljplan TDp för fastigheten Geten 25 i stadsdelen Vasastaden

Antagande av förslag till tillägg till stadsplan Pl 5293 samt detaljplan TDp för fastigheten Geten 25 i stadsdelen Vasastaden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2014-03-21 Handläggare Tara Nezhadi Telefon 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till stadsplan Pl

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede (48 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-09-23 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 26 657 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dalen 9 i stadsdelen Gamla Enskede

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i stadsdelen Hässelby Strand (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-24 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Triglyfen 1 mm i

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen Norrmalm, Dp (23 studentbostäder) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-09-14 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Apeln 13 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-11 Handläggare: Emma Castberg Tfn 08 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Grågåsen 26 m.fl.

Läs mer

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp

Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm, S-Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSHANDLING PLANAVDELNINGEN Nils Sylwan 2014-06-30 Tfn 08-508 27 253 1(5) Genomförandebeskrivning Detaljplan för fastigheten Tobaksmonopolet 3 i stadsdelen Södermalm i Stockholm,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (7) 2014-05-19 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kadetten 29 (12 lägenheter)

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen i stadsdelen Mälarhöjden (14 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-02-13 Handläggare: Elin Lundbäck Tfn +46 08-508 27 131 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Åldermannen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Diktsamlingen 1 i stadsdelen Abrahamsberg (ca 25 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-11-21 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 273 38 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område vid

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad)

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Lidarände 1 i stadsdelen Kista (bekräfta befintlig tillbyggnad) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2014-01-08 Handläggare: Suzanna Tsygankova Tfn 08-508 27 568 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm

Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2015-04-20 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Väderkvarnen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen Sundby (2 parhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Dorotea 16 i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (50 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2010-06-29 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-03-14 Handläggare Hans Andrasko Telefon 08-508 27 313 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Rotundan 3 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Svea Artilleri 2 i stadsdelen Ladugårdsgärdet (15 studentlägenheter samt lokaler för förskola och livsmedelsbutik)

Startpromemoria för planläggning av Svea Artilleri 2 i stadsdelen Ladugårdsgärdet (15 studentlägenheter samt lokaler för förskola och livsmedelsbutik) . B.. 0. A B A. 0.. 0..0 A A. 0. () A A 0 B A 0. A Lr C A A B 0. 0 0.0 A B A A. B 0A. A.0 A. A.0 B B A A C 0 A.0 A B. A B B 0B. A.0 X. B... 0.... A A..... 0 0......... 0... Starrängsringen.0....0 0 0..

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm

Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret 1 i stadsdelen Södermalm Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sophia Norrman Winter Telefon 08-50827264 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Hönsfodret

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Kometen 3 i Vasastaden STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-26 Handläggare: Torbjörn Johansson Telefon: 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2

Förslag till detaljplan Svea Artilleri 2 Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen norra innerstaden Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-11-26 Handläggare Therese Rosén Telefon: 08-508 090 21 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2013-12-17

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt 1:16 i stadsdelen Marieberg (ca 100 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (8) 2013-01-21 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Marieberg 1:29 samt

Läs mer

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh)

Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning av vindsinredning (2 lgh) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Dnr 2014-05168 Sida 1 (8) 2014-05-22 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för Violen 6, Midsommarkransen, planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan)

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen Bandhagen (35 lägenheter och bollplan) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-10-14 Handläggare: Erik Isacsson Tfn 08-508 273 41 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Örby 4:1 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra 30 i stadsdelen Södermalm (7 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2017-08-15 Handläggare Fredrik Meurling Telefon 08-508 27 225 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Mullvaden andra

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2017-11-20 Handläggare Anna Lina Axelsson Telefon 08-508 27 430 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) Handläggare: Helena Hultgren Tfn 08-508 27545 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kristineberg 1:10 (kontor) i stadsdelen Kristineberg

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten 1 i stadsdelen Älvsjö (380 studentlägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-03-06 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Sjöbotten

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus.

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Syftet med planen är att ge planstöd till befintligt gårdshus. PLANBESKRIVNING 1(5) Planavdelningen 2010-10-01 Dp 2010-03063-54 Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Detaljplan för fastigheten Muraren 12 i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 2010-03063-54 HANDLINGAR Planen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm (30 lägenheter, skola, kontor)

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm (30 lägenheter, skola, kontor) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (11) 2011-09-09 Handläggare: Susanna Stenfelt Tfn 08-50826142 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Riddaren 5, 6 och

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN Oskar Bergström SID 1 (5) Tfn 08-50827130 2012-01-16 Samrådsredogörelse Detaljplan för Blåklinten 14 i stadsdelen Vasastaden, Dp 2011-07464 Innehåll

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby

Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5 m m i stadsdelen Rinkeby STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-10-19 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Storkvarnen 4 och 5

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan

Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Väderkvarnen 20 i stadsdelen Norrmalm vid Malmskillnadsgatan STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-09-23 Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager)

Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks gård 1:1 i stadsdelen Skarpnäcks gård (kontor och lager) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-03-05 Handläggare: Anna Forsberg Tfn 08-580 275 28 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Skarpnäcks

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset 25 i stadsdelen Norrmalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2015-02-25 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Barnhuset

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ramsökaren 2 i stadsdelen Bandhagen (10 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ramsökaren 2 i stadsdelen Bandhagen (10 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-06-16 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-50826657 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ramsökaren 2 i stadsdelen

Läs mer

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( )

Bilagor: Plankarta utställning Planbeskrivning utställning, Samrådsredogörelse ( ) Granskningsutlåtande ( ) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2015-10-30 Handläggare Till Arne Fredlund Stadsbyggnadsnämnden Telefon 08-508 28 230 Antagande av förslag till detaljplan för del av Lillsjönäs 4 mm i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen 1 m m i stadsdelen Nockeby (60 seniorboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-07-28 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Kaplanen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (6) 2016-11-05 Handläggare Karin Norlander Telefon 08-508 27 410 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Pahl 7

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Riddaren 23 i stadsdelen Östermalm (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Dnr 2014 10801 Sida 1 (10) 2015-04-22 Handläggare Elena Kakavandi Telefon 08-508 272 58 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen Bromma Kyrka (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-12-05 Handläggare: Christian Bleckman Tfn +46 08-508 27 300 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Klocktornet 6 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Gladan 2 och 8 i stadsdelen Stadshagen (165 lägenheter och en förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Gladan 2 och 8 i stadsdelen Stadshagen (165 lägenheter och en förskola) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Gladan 2 och 8 i stadsdelen Stadshagen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor)

Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm (påbyggnad kontor) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-03 Handläggare: Emma Byström Tfn 08-508 266 57 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Förrådsbacken 1 i stadsdelen Östermalm

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av Grågåsen 26 m.fl. i stadsdelen Aspudden (förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-10-02 Handläggare: Emma Castberg Tfn +46 50827137 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför fortsatt planarbete för Rosteriet 7 i stadsdelen Liljeholmen (ca 200 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-09-27 Handläggare: Lina Gregersdotter Tfn 08-50827110 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7)

TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN DNR SID 1 (7) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2014-04-03 Handläggare: Monika Rudenska Tfn 08-508 27 266 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till tillägg till detaljplan Pl 6762 för kv. Linjalen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran 20 i stadsdelen Solhem STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-07-02 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ängsskäran

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Moské vid kv Harholmen i stadsdelen Skärholmen STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2011-09-26 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Enare 1 i stadsdelen Akalla

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Enare 1 i stadsdelen Akalla STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2012-04-19 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-508 266 59 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Enare

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola)

Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget 24 och 25 i stadsdelen Bromsten (fritids, förskola) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-10-04 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 272 51 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheterna Torget

Läs mer

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård

Detaljplanen upprättad jan 2008 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Detaljplan för del av Figeholm 3:1 Högskulla gård Uppdragsbeslut 2007-12-12 Samrådsbeslut 1 2008-03-11 Samrådsbeslut 2 2008-08-15 Figeholm, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret jan 2008 SAMRÅDSREDOGÖRELSE samråd 2 Detaljplanen upprättad

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Brandvakten 7 i stadsdelen Östermalm ( skola )

Startpromemoria för planläggning av Brandvakten 7 i stadsdelen Östermalm ( skola ) Stadsbyggnadskontoret T jänsteutlåtande Planavdelningen D nr 2017-02658 Sida 1 ( 7 ) 2017-02 - 24 Handläggare Maria Borup T elefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-08-28 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08 508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Kurland 14 (1-2 lägenheter) Förslag

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Strandviolen 6 i stadsdelen Hässelby Villastad (1 gruppboende)

Startpromemoria för planläggning av Strandviolen 6 i stadsdelen Hässelby Villastad (1 gruppboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-02-15 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-50827130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Strandviolen 6 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad (9 radhus)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby Villastad 28:1 i stadsdelen Hässelby Villastad (9 radhus) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN -54 SID 1 (6) 2013-03-21 Handläggare: Helena Persson Tfn 08-508 27 237 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Hässelby

Läs mer

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret

Förslag till detaljplan för Tegeludden 16 m.m. - remiss från stadsbyggnadskontoret ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PARKMILJÖGRUPPEN NOR RA INNERSTADEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-188-1.5.3. SID 1 (5) 2011-03-21 Handläggare: Leila Massih Telefon: 08-508 09 021 Till Östermalms stadsdelsnämnd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen 6 m.fl. i stadsdelen Hässelby Villastad (gruppboende)

Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen 6 m.fl. i stadsdelen Hässelby Villastad (gruppboende) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-01-14 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-508 27 130 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Strandviolen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö

Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban mm i stadsdelarna Solberga och Älvsjö STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-12-04 Handläggare: Torbjörn Johansson Tfn 08-508 273 52 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för kv Spikklubban

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby (0 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby (0 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-11-11 stadsplanerare Tara Nezhadi Telefon 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Bjällerkransen 5 mm i stadsdelen Västertorp (ca 280 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Bjällerkransen 5 mm i stadsdelen Västertorp (ca 280 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-11-03 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-508 275 26 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Bjällerkransen 5

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen Hjorthagen (500 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (5) 2016-02-15 Handläggare Anna-Stina Bokander Telefon 08-508 26 265 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ängsbotten 6 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen Solhem (0 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-10-22 Handläggare: Tony Andersson Tfn 08-508 273 18 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Gunnebo 15 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen Solhem (1 nytt småhus) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2013-11-06 Handläggare: Tara Nezhadi Tfn 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Rosenhöljan 19 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg

Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i stadsdelen Traneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-08-22 Handläggare Thomas Jansson Tfn 08-508 274 14 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Galtåsen 3 i

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-11-21 Handläggare: Rebecca Kihlman Tfn: 08-508 27 519 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Borrsvängen 11 i stadsdelen Gubbängen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN KUNGSHOLMEN STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-06-02 Handläggare: Anders Berg Tfn 08-508 273 16 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV RODDAREN 8 I STADSDELEN

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen Östermalm (18 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-04-04 Handläggare Catarina Holdar Telefon 08-508 274 44 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Älgen 5 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för område vid Kista Gårdsväg (del av Akalla 4:1 m fl) i stadsdelen Kista (170 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Stadsbyggnadskontoret Sida 1 (8) 2015-01-09 Handläggare Renoir Danyar Telefon 08-508 26 659 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för område

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola)

Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen Årsta (förskola) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2016-05-23 Handläggare Torbjörn Johansson Telefon 08-508 27 352 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Ånimmen 2 mm i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Farsta 2:1 m fl. vid Nykroppagatan i stadsdelen Farsta (ca lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2013-03-22 Handläggare: Eva Nyberg-Björklund Tfn 08-508 27 249 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Farsta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen Norra Djurgården (ca 80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2013-05-23 Handläggare: Julia Nedersjö Tfn 08-508 27 585 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Ruddammen 29 i stadsdelen

Läs mer

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER)

STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA 50 LÄGENHETER) TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2009-05-20 Handläggare: Nina Åhman Tfn 08-508 275 44 Till Stadsbyggnadsnämnden STARTPROMEMORIA FÖR PLANLÄGGNING AV DEL AV ULVSUNDA 1:1 I STADSDELEN ULVSUNDA (CA

Läs mer

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm

Förslag till detaljplan för Kvarteret Ynglingen 10 i stadsdelen Östermalm Östermalms stadsdelsförvaltning Parkmiljöavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-11-21 Handläggare Lina Constantino Telefon: 08-508 10 017 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2014-12-16 Förslag till detaljplan

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Ugglemossen 40 m.m. i stadsdelen Mälarhöjden, Dp Innehåll

Samrådsredogörelse Detaljplan för Ugglemossen 40 m.m. i stadsdelen Mälarhöjden, Dp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Samrådsredogörelse Plan, ledningen Tony Andersson Sida 1 (6) Tfn 08-508 27 318 2016-04-25 Samrådsredogörelse Detaljplan för Ugglemossen 40 m.m. i stadsdelen Mälarhöjden, Dp 2013-19235

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel)

Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen Tallkrogen (utökad handel) Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (8) 2015-02-04 Handläggare Johan Filipsson Telefon 08-508 27 252 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för fastigheten Ölet 2 i stadsdelen

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden

Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2014-09-29 Handläggare Tara Nezhadi Telefon 08-508 27 251 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Sjökalven 17 och 28 i stadsdelen Östermalm, Dp

Antagande av förslag till detaljplan för Sjökalven 17 och 28 i stadsdelen Östermalm, Dp Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (8) 2017-02-02 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Sjökalven 17

Läs mer

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp

Remissvar angående samråd om förslag till detaljplan för Riddaren 5, 6 och 18 i stadsdelen Östermalm, Dp KULTURFÖRVALTNINGEN STOCKHOLMS STADSMUSE UM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-04-27 Handläggare: Gunilla Söderlund Telefon: 08-508 31 558 Till Kulturnämnden KuN 2012-05-10 Nr 13 Remissvar angående samråd

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80 lägenheter)

Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2012-05-24 Handläggare: Inge Almqvist Tfn 08-50827382 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för Dellen 4 i stadsdelen Årsta (80

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter)

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför utställning av förslag till detaljplan för Kv Pahl 7 i stadsdelen Södermalm (ca 10 lägenheter) Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelning Sida 1 (7) 2016-05-04 Handläggare Maria Sahlstrand Telefon 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför

Läs mer

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning.

Dp HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser. Till planen hör denna planbeskrivning samt genomförandebeskrivning. PLANBESKRIVNING (5) PLANAVDELNINGEN Anna Rex 0-0-9 Dp 09-043 Tfn 0-50 2 596 Detaljplan för Lindansaren 2 m.fl. i stadsdelen Vasastaden i Stockholm Dp 09-043 Drottninggatan HANDLINGAR Planen består av plankarta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll.

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Församlingshuset 5 i stadsdelen Mariehäll. STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2013-11-21 P L A N AV D E L N I N G E N Handläggare: Carla Hedberg Tfn 08-508 27 239 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten

Läs mer

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City)

Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen Norrmalm (Station City) STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN SID 1 (5) 2010-02-26 Handläggare: Klas Groth Tfn 08-508 273 74 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av förslag till detaljplan för del av Orgelpipan 6 mm i stadsdelen

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2014-09-19 Tfn 08-508 27 251 1(7) Planbeskrivning Detaljplan för del av fastigheten Ursholmen 1 i stadsdelen Hammarbyhöjden, Dp 2013-10251 Orienteringskarta

Läs mer

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat

Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde, för möjliggörande av naturreservat Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (6) 2018-05-21 Handläggare Helena Wessberg Telefon 08-508 27 331 Till Stadsbyggnadsnämnden Antagande av upphävande av del av Älvsjö 1:1 i Rågsveds friområde,

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor

Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-19 Handläggare Renoir Danyar Telefon: 08-508 26 659 Startpromemoria för planläggning av takpåbyggnad med kontor Förslag till beslut

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen Norrtull i Stockholm, Dp STADSBYGGNADSKONTORET SAMRÅDSREDOGÖRELSE PLANAVDELNINGEN MARIA BORUP SID 1 (5) TFN 010 452 21 21 2014-06-30 Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheterna Mimer 8 samt del av Vasastaden 1:118 i stadsdelen

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter)

Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista Gårdsväg 3, i stadsdelen Kista (170 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (7) 2011-10-05 Handläggare: Renoir Danyar Tfn 08-50826659 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av del av Akalla 4:1, Kista

Läs mer

Planbeskrivning Tillägg till stadsplan Pl 5293 samt detaljplan TDp för fastigheten Geten 25 i stadsdelen Vasastaden, TDp

Planbeskrivning Tillägg till stadsplan Pl 5293 samt detaljplan TDp för fastigheten Geten 25 i stadsdelen Vasastaden, TDp STADSBYGGNADSKONTORET PLANAVDELNINGEN Tara Nezhadi 2014-02-21 Tfn 08-508 27 251 1(10) Laga kraft: 2014-05-31 Planbeskrivning Tillägg till stadsplan Pl 5293 samt detaljplan TDp 2002-11171-54 för fastigheten

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal).

Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18 i stadsdelen Norrmalm, (ca 42 lägenheter + lokal). STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (10) 2013-11-20 Handläggare: Maria Sahlstrand Tfn 08-508 27 482 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Sabbatsberg 18

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh)

Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan 1 i stadsdelen Södermalm (ca 13 lgh) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANVDELNINGEN SID 1 (6) 2010-04-23 Handläggare: Niklas Zetterberg Tfn 08-508 27 335 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av fastigheten Täppan

Läs mer

Godkännande av förslag till detaljplan för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (44 lägenheter)

Godkännande av förslag till detaljplan för Basaren 1 i stadsdelen Kungsholmen (44 lägenheter) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (11) 2012-02-21 Handläggare: Linda Palo Tfn 08-50827526 Till Stadsbyggnadsnämnden Godkännande av förslag till detaljplan för Basaren 1 i stadsdelen

Läs mer

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp,

Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen Gubbängen Dp, STADSBYGGNADSKONTORET GRANSKNINGSUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN Martin Larsheim SID 1 (5) Tfn 08-508 27 284 2013-11-05 Granskningsutlåtande Detaljplan för område vid Cirkelvägen, del av Gubbängen 1:1, i stadsdelen

Läs mer

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av detaljplan Nattugglan 14 m fl i stadsdelen Södermalm, Dp

Redovisning av plansamråd och ställningstagande inför granskning av detaljplan Nattugglan 14 m fl i stadsdelen Södermalm, Dp Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Planavdelningen Sida 1 (12) 2017-05-15 Handläggare Tony Andersson Telefon 08-508 27 318 Till Stadsbyggnadsnämnden Redovisning av plansamråd och ställningstagande

Läs mer

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp

Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp STADSBYGGNADSKONTORET 2014-10-20 PLANAVDELNINGEN TARA NEZHADI Tfn 08-508 27 251 1(8) Laga kraft: 2015-06-17 Planbeskrivning Detaljplan för fastigheten Förarsätet 8 i stadsdelen Örby, Dp 2013-10279-54 Orienteringskarta

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av Brånberget 1 i stadsdelen Ulvsunda (kyrka)

Startpromemoria för planläggning av Brånberget 1 i stadsdelen Ulvsunda (kyrka) STADSBYGGNADSKONTORET TJÄNSTEUTLÅTANDE PLANAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-05-25 Handläggare: Oskar Bergström Tfn 08-50827130 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av Brånberget 1 i stadsdelen

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp Innehåll

Samrådsredogörelse Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp Innehåll Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Torbjörn Johansson Sida 1 (5) Tfn 08-508 27 352 2015-05-26 Detaljplan för fastigheten Tönsberg 4 m m i stadsdelen Husby, SDp 2013-19078 Innehåll Stadsbyggnadskontoret

Läs mer