Förslag om verksamhetsstöd för 2010 till samlingslokaler och hemgårdar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag om verksamhetsstöd för 2010 till samlingslokaler och hemgårdar"

Transkript

1 KULTURFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR KULTUR- OCH INTEGRATIONSSTÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 1.1/5238/2009 SID 1 (25) Handlägge: Torvald Olsson-Sundelin kulatos@kultur.stockholm.se Telefon: Till Kulturnämnden Nr: Förslag om verksamhetsstöd för 2010 till samlingslokaler och hemgård Kulturförvaltningen föreslår kulturnämnden att besluta disponera tkr för stödområdet samlingslokaler i enligt med detta tjänsteutlåtande att skrivelsen från Spånga Folkan till kulturnämnden h besvats i detta tjänsteutlåtande. Berit Svedberg Kulturdirektör Bo Andér Avdelningschef Ärendets beredning Ärendet h handlagts vid avdelningen för kultur- och integrationsstöd. Sammanfattande förslag Kulturförvaltningen föreslår ett verksamhetsstöd på totalt tkr, vilket förvaltningen föreslår delas upp på följande poster: Tabell 1: Fördelning av stöd mellan olika lokalkategorier (tkr) Förslag 2010 Beslut 2009 Föreningsdrivna samlingslokaler Kommunalt drivna samlingslokaler Hemgård Skolersättning Bokningsadministration Utvecklingsmedel Summa:

2 SID 2 (25) Inledning Nedanstående förslag till fördelning avser stödområdet samlingslokaler och hemgård. Kulturförvaltningen h enligt gällande riktlinjer initialt fördelat kompensationsstöd till de samlingslokaler som upplåtit lokaler till prioriterade under 2009 med 50 kronor per timme. Därefter h förslag till grundbidrag och egen kulturverksamhet bedömts utifrån de faktorer och kriterier som enligt dessa riktlinjer ska ligga till grund för bedömning. Grundbidrag h fördelats efter bedömning av, servicegrad, nyttjandegrad och självfinansieringsgrad. För fördelningen av kulturbidraget h individuell bedömning av omfattning, kvalité och planerad kulturverksamhet legat till grund. Hemgårdna h i hög grad bedömts efter sina skilda förutsättning samt omfattningen av folkbildningsverksamhet och öppna kulturella aktiviteter. De underlag som använts som bedömningsgrund h vit hemgårdnas egna uppgifter om, servicegrad samt egen statistik, verksamhetsberättelser och planerad verksamhet. Inför 2010 Kulturnämnden h fattat beslut om att från årsskiftet 09/10 begränsa de tider avgiftsbefriade förening prioriteras. Beslutet fattades för att stärka förutsättningna för samlingslokaler att få större intäkter och genom detta främja möjligheter till positiv verksamhesutveckling. Beslutet innebär att fredagskväll efter klockan och lördag undantas från de prioriterade tiderna. De samlingslokaler som ändå väljer att upplåta lokaler till 0-taxeförening under dessa tider kommer även i fortsättningen att ersättas med 50 kronor per timme. Inom ramen för stödområdet samlingslokaler kompenser kulturnämnden de skolenheter som upplåter klasss till avgiftsbefriade förening med 100 kronor per upplåten timme samt med 50 kronor för pensionärsorganisationer. Kulturnämnden fattade under 2009 beslut att begränsa antalet klass en skolenhet pallellt kan få ersättning till sju från läsåret 09/10. Förvaltningen bedömer att beslutet innebär att ersättningen till skolenheter för nästa år totalt kommer att uppgå till tkr. Spånga Folkan h i en skrivelse till kulturnämnden (biläggs) och förvaltningen informerat om att deras hyreskontrakt blivit uppsagt för omförhandling av fastighetsförvalten fastighetskontoret. Den föreslagna hyreshöjningen uppgår till 127 procent. Förvaltningen ser ingen möjlighet att inom ramen för stödområdet samlingslokaler öka stödet till Spånga Folkan i motsvande grad som den föreslagna hyreshöjningen.

3 SID 3 (25) Högalids föreningsråd som drivit samlingslokalen Kristinehovs Malmgård sedan 1940 talet begärde sig i konkurs under hösten I början av verksamhetsåret 2009 bildades ny lokalförvaltande organisation, Kristinehovs Malmgårds ekonomiska förening som ansökte och beviljades stöd från kulturnämnden för att fortsätta driva samlingslokalverksamheten. Organisationen h genom ideellt bete och med insatser från fastighetsförvalten Stadsholmen renoverat lokalerna under Konkursen och renoveringsbetet inneb att den egentliga lokalupplåtelsen tog ft först under hösten. et utgår med 50 kronor per upplåten timme till prioriterade under 2009 till samlingslokalerna. Detta innebär att om gällande riktlinjer tillämpas strikt vid bedömningen av stödet till Kristinehovs Malmgård att verksamheten endast få kronor i kompensation för dessa, en minskning med kronor. Bokningna och prognosen för 2010 vis dock på en kraftigt stigande upplåtelse till avgiftsbefriade förening och då främst anonyma. Förvaltningen föreslår därför att riktlinjerna för kompensation för 0-taxa ej tillämpas vid beräkningen av stödet till Kristinehovs Malmgård. Förvaltningen föreslår att Kristinehovs Malmgård för 2010 får kronor i kompensationsstöd för upplåtelse till prioriterade Under året h förvaltningen i samverkan med Rinkeby-Kista SDF i projektform tillsammans med lokala förening undersökt förutsättningna för det lokala föreningslivet i stadsdelen att överta verksamhetsansvet för Kista Träff. En interimistisk organisation h bildats med målsättningen att överta verksamhetsansvet under Förhandling pågår mellan föreningen och stadsdelsförvaltningen Rinkeby-Kista och verksamhetsövergången kommer att regleras i avtal mellan dem. Förvaltningen föreslår därför att 950 Tkr avsätts som utvecklingsmedel under 2010 att söka i särskild ordning för föreningen Kista Träff. Under 2009 h förvaltningen rangerat en tre dags utbildning för lokalförvaltande organisationer i mknadsföring, rangörsskap och tillgänglighet. De föreläsning som hölls dokumenterades i en enkel skrift på drygt 50 sidor som trycktes upp i en begränsad upplaga, primärt till deltagna i utbildningen. Reaktionerna på häftet h vit positiva och flera h uttalat behov av fler exempl. Därför h förvaltningen låtit trycka en ny upplaga av häftet. Förvaltningen h tagit initiativ och bjudit in det lokala föreningslivet som kontinuerligt använder Alviks medborghus att för att diskutera förutsättning för en eventuell verksamhetsövergång till föreningsdrift. Ett tjugotal organisationer och förening h tackat ja till att i projekt- och processform undersöka om det är möjligt. Förvaltningen kommer att ha en fortsatt dialog med intressenterna under 2010.

4 SID 4 (25) Förslag om bidrag till föreningsdrivna samlingslokaler Förslag till förändring kommenteras i texten för respektive stödmottage. Tabell 2: Förslag om bidrag till allmänna samlingslokaler 2010 (tkr) Förslag 2010 Beslut 2009 Förändring Akalla By Bagmossens Folkets hus Fsta Gård Fältöversten Htwickska Huset Herrängens Gård Husby gård Hägerstensåsens medborghus Jakobsbergs Gård Järva Folkets Pk Kristinehovs Malmgård Medborghuset Trappan Nya Rågsveds Folkets hus Pumpan, Åsö föreningsråd Rinkeby Folkets hus Spånga Folkets hus Tensta Träff Årsta Folkets hus Hemgård Tabell 3: Förslag om bidrag till hemgård 2010 (tkr) Förslag 2010 Beslut 2009 Förändring Birkagården Midsommgården Mäster-Olofsgården Skeppsholmsgården Södergården Timmermansgården Samlingslokaler för möten, fest och kultur Under 2009 fick 20 samlingslokaler i Stockholms stad stöd genom kulturnämnden. De ligger geografiskt relativt väl spridda i staden. Två av samlingslokalerna drevs i

5 SID 5 (25) kommunal regi, Alviks Medborghus och Kista Träff. Samlingslokaler bedriver lokalupplåtelse för privatpersoner, föreningsliv, organisationer och företag och är vikiga enor för integration, möten, kultur och fest. Enligt de riktlinjer som beslutats av kulturnämnden ska egen kulturverksamhet främjas och uthyrning till nolltaxeverksamhet prioriteras. De verksamheter som omfattas av nolltaxa är förening för bn och ungdom, funktionshindrade samt anonyma som till exempel AA, anonyma alkoholister. Lokala förutsättning, som lokalernas utformande, standd och lokalisering påverk innehållet i samlingslokalernas verksamhet och hur de bokas och av vilka kundkategorier. Till exempel är andelen timm av bn- och ungdomsförening generellt högre vid samlingslokaler i ytterstaden och de i innerstaden bokas i högre grad av anonyma och funktionshindrade. En enkät underökning som avdelningen för kultur- och integrationsstöd ställt till etniska organisationer vis att 75 procent av dem använde samlingslokaler för öppna rangemang och av dessa uttryckte 82 procent att samlingslokalerna fungerade mycket bra eller bra. Flertalet av samlingslokalerna ranger egna kultur- och folkbildningsprogram, till exempel teaterföreställning, konserter, film, allsång, konst- och fotoutställning. Dessa program genomförs ofta i samverkan med föreningslivet eller kulturorganisationer. Det totala antalet timm i samlingslokaler ökade under 2009 med timm till knappt enligt statisk från bokningssystemet Interbook. En stor del av ökningen utgörs av upplåtelse vid Herrängens gård, Husby Gård, Akalla By och Järva Folkets pk som ingår i bokningsstatistiken från och med Men även antalet externa hyresgäster, de som ej tillhör prioriterade eller utgör egen verksamhet ökade under året med knappt 5000 timm till drygt timm och uppgick under 2009 till 47 procent av den totala upplåtelsen vid samlingslokalerna. Lokalupplåtelse till de prioriterade na bn- och ungdomsverksamhet, förening för funktionshindrade och anonyma (anonyma alkoholister, anonyma nkomaner) ökade under året 500 timm och uppgår för 2009 till Upplåtelsen till prioriterade utgjorde knappt 30 procent av den totala lokalupplåtelsen. Hemgård mötesplats för alla åldr Det finns sex hemgård i Stockholm vav fem ligger i innerstaden. Hemgårdna i Stockholm är lokala kulturhus med omfattande egen studieverksamhet och kulturprogram som erbjuds alla åldr. Flertalet bedriver uppdragsverksamhet och får ersättning från stadsdelsnämnder för detta, exempel på sådan verksamhet är fritidshem, sommkollo och fritidsgård. Flera av hemgårdna h kurser för nya svensk och funger som viktiga mötesplatser för äldre och får därför stöd från äldreförvaltningen. Hemgårdna upplåter gärna sina lokaler till föreningsliv, organisationer och privatpersoner om den egna verksamheten tillåter. Antalet redovisade timm för lokalupplåtelse vid hemgård ökade under 2009 med timm till totalt

6 SID 6 (25) timm. Antalet studiecirkeltimm i egen regi ökade med drygt 1000 timm till totalt under Skolersättning Ersättning betalas ut via kulturförvaltningen till de skolor som upplåter lokaler för 0- taxeverksamhet. De kompenseras med 100 kronor per upplåten timme till bn- och ungdomsförening, handikappförening samt anonyma och med 50 kronor per upplåten timme till pensionärsförening. Prognosen för 2009 års upplåtelse visade på en 70- procentig ökning av upplåtelsen till prioriterade. Detta inneb att 2009 års budget för denna speciella stödform riskerade att kraftigt överskridas. En analys av orsakerna till ökningen visade att ökningen nästan uteslutande bestod av upplåtelse för bn- och ungdomsförening som bedrev hemspråksundervisning. Föreningna upp till 25 klass pallellt i en skolenhet. Detta inneb att skolenhetens ersättning blev orimligt hög i förhållande till dess kostnader. Med detta som bakgrund beslöt kulturnämnden att från och med läsåret 2009/2010 begränsa ersättningen för skolenheter till maximalt sju pallellt klass. Den ekonomiska situationen för samlingslokaler och hemgård Flera av de lokalhållande organisationerna uttrycker stk oro inför framtiden. Detta trots att de flesta lyckats öka upplåtelsen och därmed sina intäkter. Flera företräde framför att kostnader för bland annat hyror ök och det är svårt att höja priserna i motsvande grad för att öka intäkterna. Föreningslivet är enligt företräde för de lokalförvaltande organisationerna mycket priskänsligt för hyreshöjning. De kommunala bostadsbolagen och fastighetskontoret h vid aktuella omförhandling av hyror föreslagit väsentligt höjda hyror för de lokalförvaltande organisationerna som är hyresgäster. Ett exempel är till exempel Spånga Folkan som fått förslag på en hyreshöjning på 127 procent från och med nästa år. Flera av de andra lokalförvaltande organisationerna h fått förslag på höjning på över 20 procent från kommunala bostadsbolag. Förvaltningen bedömer att det ej finns möjlighet att inom ramen för stödområdet samlingslokaler kompensera de lokalförvaltande organisationerna för dessa förslag på hyreshöjning. Ett stort antal av de lokalförvaltande organisationerna redovis underskott i sin ansökan inför Skillnaden mellan 2010 föreslagna stöd och de sammanlagda sökta beloppen uppgår för samlingslokalerna till drygt 4,7 miljoner. Det föreslagna stödet för hemgård 2010 uppgår till tkr och deras anspråk uppgår till tkr, en differens på knappt tkr. Framåtblick Förvaltningen bedömer att samlingslokaler och hemgård i stockholms stad h en stor utvecklingspotential och att de är viktiga resurser för civilsamhället, allmänhet och föreningslivet i staden. Allt fler samlingslokaler och hemgård försöker möta ungas behov genom ungdomscaféer, teaterverksamhet, replokaler och annan fritidsverksamhet.

7 SID 7 (25) Kulturnämndens beslut att begränsa tider för prioriterade från årsskiftet 09/10 bör innebära att samlingslokalerna kan öka sina intäkter och genom detta få större förutsättning för en positiv utveckling av sin verksamhet. Satsningen under 2009 på utbildning för de lokalförvaltande organisationerna i mknadsföring, rangörskap och tillgänglighet upplevs som positiv och välkomnas av de lokalförvaltande organisationerna. Det finns en stk vilja hos de flesta av lokalhållna att göra en större insats på området kultur och fritid och att utveckla sina verksamheter till lokala kulturhus. De framhåller dock att den ideella insatsen är nära sin smärtgräns och det är önskvärt att det avsätts resurser för investering i lokaler och teknik samt för utvecklingsbete. Statistik och nyckeltal Mellan idrottsförvaltningen och kulturförvaltningen finns en överenskommelse som innebär att den förra sköter bokningen av lokalerna samt regelbundet sammanställer upplåtelsestatistik ur bokningssystemets databas. Kulturförvaltningen anser att det bästa sättet att redovisa verksamheternas upplåtelsegrad/nyttjandegrad är att redovisa antalet faktiskt upplåtna timm. Vid en sammanställning av faktiska timm får man naturligtvis ta med i beräkningen att samlingslokalerna h vierande lokalyta och olika antal. I detta tjänsteutlåtande redovisas under respektive samlingslokal en faktatabell där bland annat antal upplåtna timm totalt, timm för nolltaxe, intäkter och kostnader redovisas. Antalet upplåtelsetimm är hämtad ur idrottsförvaltningens statistik. I faktatabellen för hemgård redovisas egen studiecirkelverksamhet och lokalupplåtelser till externa aktörer. Antalet upplåtelsetimm h redovisats av verksamheterna själva. Samlingslokaler Akalla by Söker: 450 tkr Förslag: 364 tkr (+14 tkr) 275 tkr 14 tkr 75 tkr Akalla By ligger i stadsdelen Kista och är en mötesplats för bn och vuxna. Gården h verkstäder, ateljéer och café. Kista Fotboll Club står för den dagliga driften, den öppna verksamheten och caféverksamheten.. Kista FC hyr gården från fastighetskontoret. Kista FC är en idrottsförening som ansv för verksamheten, som är ett populärt utflyktsmål på Järvafältet. Föreningen sambet flera andra lokala föreninga bland annat kring idrotts- och kulturrangemang samt under helger som valborg, påsk, nationaldag och midsomm. Under lov erbjuder föreningen på uppdrag av stadsdelen Rinkeby-Kista dagkollo. Föreningen vis även under lov filmvisning.föreningen bedriver även utbildning på abiska för idrottslede. Ateljéer används i första hand av keramiker för egen produktion och kurser.

8 SID 8 (25) Akalla By ingår från och med 2009 bland de bokningsba samlingslokalerna i Stockholm och h därmed rätt till kompensationsstöd för nolltaxeverksamhet. med 14 tkr för upplåtelse till prioriterade. Förvaltningen förslår därför en ökning av stödet till Akalla By med 14 tkr. Fakta: Akalla By 2009 bidrag Kun S:a timm externt nolltaxetimm Antal bokningsba heltid, en 0,5 och Bagmossens Folkets Hus Söker: tkr Förslag: tkr (-6tkr) tkr 18 tkr 20 tkr Bagmossens Folkets Hus ligger i stadsdelen Skpnäck med Stockholmshem som hyresvärd. Bagmossens Folkets hus är den enda samlingslokalen i sydöstra Stockholm. Närpolis och fritidsgård hyr en del av lokalen i Folkets Hus. Folkets Hus-föreningen genomför bland annat konstutställning och loppmknader i entréhallen. Lokalupplåtelsen vid Bagmossen till 0-taxeverksamhet h minskat med 123 timm under Förvaltningen föreslår därför att kompensationsstödet till Bagmossens Folkets Hus minskas med 6 tkr. Fakta: Bagmossens Folkets Hus ,5 lönebidrag bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid och 4 timanställda

9 SID 9 (25) Fsta Gård (Fsta föreningsråd) Söker: tkr Förslag: 419 tkr (+21tkr) 350 tkr 45 tkr 25 tkr Fsta Gård ligger i stadsdelen Fsta med AB Stadsholmen som hyresvärd. Föreningsrådet bedriver sambete med en restuatör är genom det populär att hyra för konferenser och fester. Fsta Gård h stor betydelse i stadsdelen som rekreations- och kulturcent. Föreningsrådet h utvecklat öppna kulturprogram och flera etniska organisationer h sin hemvist vid gården. Lokalupplåtelsen vid Fsta Gård för 0-taxeverksamhet h ökat med 433 timm under Förvaltningen föreslår därför att kompensationsstödet till Fsta Gård ök med 21 tkr. Fakta: Fsta Gård 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid+köpt vaktmästfunktion Fältöversten (Östermalms föreningsråd) Söker: tkr Förslag: tkr (+8 tkr) tkr 94 tkr 0 tkr Fältöversten ligger i stadsdelen Östermalm med Centkompaniet som hyresvärd. Kulturförvaltningen är förstahandshyresgäst och hyr ut till Östermalms föreningsråd. Då hyran är högre än stödet faktureras föreningsrådet överskjutande del. Östermalms föreningsråd bedriver traditionell lokalupplåtelse i samlingslokalen Fältöversten. Eftersom samlingslokalen ligger i bostadsfastighet är möjligheterna att hyra ut till fester och rangemang under helger begränsad. Fältöversten är den samlingslokal som upplåter flest timm för pensionärsverksamhet i Stockholms stad. Under 2009 erhöll

10 SID 10 (25) föreningsrådet ett stöd från Östermalms stadsdelsnämnd för att i huvudsak satsa på mknadsföring av lokalen. Antalet uthyrda timm i Fältöversten h under året ökat med knappt 700 timm. Upplåtelsen till nolltaxeförening ökade totalt med 169 timm. Förvaltningen föreslår med detta som bakgrund att stödet ökas med 8 tkr. Fakta: Fältöversten 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid och Htwickska Huset (Mia-Högalids föreningsråd) Söker: 750 tkr Förslag: 663 tkr (-4 tkr) 260 tkr 403 tkr 0 tkr Htwickska Huset ligger på Södermalm med AB Stadsholmen som hyresvärd. Htwickska huset är den mest samlingslokalen i staden av de anonyma na och sv för över 20 procent av den totala upplåtelsen 0-taxeverksamhet vid samlingslokaler i staden. Verksamheten baser sig därutöver på uthyrning av lokaler till det lokala föreningslivet men i synnerhet till privatpersoner för fester. timanställda Upplåtelsen till 0-taxetimm minskade under 2009 med 86 timm. Förvaltningen föreslår därför att kompensationsstödet till Htwickskska Huset minsk med 4 tkr. Fakta: Htwickska Huset 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid

11 SID 11 (25) Herrängens Gård Söker: 75 tkr Förslag: 75 tkr (Oförändrat) 75 tkr 0 tkr 10 tkr Herrängens Gård ligger i stadsdelen Älvsjö med Fastighets- och Saluhallskontoret som hyresvärd. Gården h ingen anställd personal utan styrelsen bet ideellt. Under vdag mån-tors, dagtid och kvällstid hyrs lokalerna ut till föreningsliv. De är dessa timm som redovisas i sammanställningen. Under helger hyrs gården ut på mer kommersiell basis för fester som till exempel bröllop och bemärkelsedag. Gården är en viktig mötesplats för det lokala föreningslivet och erbjuder öppen kulturverksamhet. Förvaltningen föreslår oförändrat stöd för Fakta: Herrängens Gård 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba Husby Gård (Husby Hantverkshus Ideella förening) Söker: 870 tkr Förslag: 545 tkr (Oförändrat) 330 tkr 0 tkr 215 tkr Husby Gård ligger i stadsdelen Kista med fastighetskontoret som hyresvärd. Husby Gårds verksamhetsidé är att skapa en plats för möten, konst och hantverk. Gården h en utställningshall, verkstäder, ateljéer och café. Ateljéer hyrs ut till konstnärer och konsthantverke. Allmänna verkstäder hyrs ut per timme både för studiecirkelverksamhet och till enskilda utöve. De flesta som hyr ateljéer och verkstäder är medlemm i föreningen.

12 SID 12 (25) Föreningen ranger seminier kring konst och konstnärskap och erbjuder kurser inom konst och konsthantverk, till exempel inom skulptur, digitalt foto och keramik. Husby Gård bedriver en omfattande utställningsverksamhet med stor spännvidd från professionella konstnärer till lokala amatörer och bnutställning. Under 2009 h man bland annat rangerat en skulpturtävling med målet att det vinnande bidraget ska uppföras i stadsdelen Husby. Husby Gård sambet med Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, biblioteken och Kulturskolan kring kulturprogram. I samband med utställning erbjuds guidade visning med eget skapande för bn. Utställningshallen hyrs ut för konferenser och fester när det inte är utställningsperioder. Gården är ett populärt utflyktsmål för boende i området. Valborgsmässofirande, loppmknader och julmknad genomförs i samverkan med det lokala föreningslivet. Förvaltningen föreslår oförändrat stöd under Fakta: Husby Gård 2009 bidrag Kun S:a timm externt nolltaxetimm Antal bokningsba heltid och 4 timanställda Hägerstensåsens medborghus Söker: tkr Förslag: tkr (+13 tkr) 719 tkr 292 tkr 0 tkr Hägerstens medborghus ligger i stadsdelen Hägersten med Stockholm stads fastighetskontor som hyresvärd. Hägerstens medborghus funger enbt som samlingslokal och är en väl förankrad mötesplats för det lokala föreningslivet. Föreningen bedriver caféverksamhet i lokalerna. Föreningen h en omfattande upplåtelse till 0- taxeverksamhet och då särskilt bn och ungdom. Förvaltningen anser att föreningen h förutsättning att öka sin lokalupplåtelse och därför bör bedriva ett mer aktivt mknadsföringsbete. Upplåtelsen till prioriterade h ökat och med detta som bakgrund föreslår förvaltningen en ökning av stödet med 13 tkr.

13 SID 13 (25) Fakta: Hägerstensåsens medborghus 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid Jakobsbergs Gård Söker: 700 tkr Förslag: 430 tkr (+15 tkr) 281 tkr 99 tkr 50 tkr Jakobsbergs Gård ligger i stadsdelen Skärholmen med AB Stadsholmen som hyresvärd. Gården funger som en samlingslokal med egna kulturprogram som till exempel konserter, konstutställning, föreläsning och loppmknader. Gården h en hög lokalupplåtelse till de prioriterade na och i synnerhet av förening för funktionshindrade. Föreningen bedriver ett aktivt mknadsföringsbete, bland annat på så kallade bröllopssajter. Utifrån ett omfattande kulturprogram föreslår förvaltningen en ökning av stödet med 15 tkr. Fakta: Jakobsbergs Gård 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid och timanställda Järva Folkets Pk Söker: 430 tkr Förslag: 290 tkr ( +20 tkr) 200 tkr 0 tkr 90 tkr

14 SID 14 (25) Järva Folkets Pk ligger i stadsdelen Spånga-Tensta med stadens fastighetskontor som hyresvärd. Lokalerna hyrs ut till konferenser, fester och möten. Dessutom hyr föreningen ut lokaler till permanenta hyresgäster som till exempel Biodlföreningen och föreningen Kultur och Musik. Järva Folkets Pk erbjuder daglig kaféverksamhet, musik- och berättkaféer, bnteater och konstutställning. Folkets Pkföreningen är även delaktig i familjeprogram som t.ex. besök av Pkteatern, cirkus, festivaler och midsommfirande. Det största enskilda rangemanget är Midsomm Latino. Gården erbjuder grill och wc för spontanbesöke och besök från förskolor/skolor. Järva Folkets Pk är en viktig mötesplats på Järvafältet med omfattande kulturverksamhet. Föreningen föreslår därför en ökning av stödet till Järva Folkets med 20 tkr under 2010 Fakta: Järva Folkets Pk 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba *0,75 och timpersonal Kristinehovs Malmgård (Kristinehovs Malmgårds ekonomiska förening) Söker: 650 tkr Förslag: 600 tkr ( -50 tkr) 450 tkr 150 tkr 0 tkr Kristinehovs Malmgård ligger på Södermalm med AB Stadsholmen som hyresvärd. Högalids föreningsråd som förvaltade Kristinehovs Malmgård begärde sig i konkurs under hösten I början av verksamhetsåret 2009 bildades ny lokalförvaltande organisation, Kristinehovs Malmgårds ekonomiska förening som ansökte och beviljades stöd från kulturnämnden för att fortsätta driva samlingslokalverksamheten vide. Organisationen h genom ideellt bete och med insatser från fastighetsförvalten Stadsholmen genomfört omfattande renovering av lokalerna under Konkursen och renoveringsbetet h i hög grad påverkat lokalupplåtelsen under I realiteten sttades verksamheten upp först i september månad trots att den nya organisationen redan tre dag efter övertagandet i april öppnade lokalerna för

15 SID 15 (25) nolltaxeförening. Av upplåtelsen under 2009 så utgörs 52 procent av bokning av prioriterade som anonyma missbrukförening och förening för funktionshindrade. I faktiska tal så minskade upplåtelsen för dessa i stor utsträckning under Förvaltningen bedömer dock att upplåtelsen till dessa kommer att öka kraftigt under 2010 och föreslår därför endast en begränsad minskning av kompensationstödet för dessa. Förvaltningen föreslår en minskning av stödet med 50 tkr. Fakta: Kristinehovs Malmgård 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid + 10 Medborghuset Trappan i Vällingby Söker: tkr Förslag: 807 tkr (+18 tkr) 610 tkr 97 tkr 100 tkr Medborghuset Trappan ligger i stadsdelen Hässelby-Vällingby med Svenska Bostäder som hyresvärd. Trappan funger både som samlingslokal och lokalt kulturhus i Västerort. Föreningen erbjuder ett brett kulturutbud med bland annat jazzkonserter, viscafé med allsång, konstutställning samt bn- och ungdomsprogram. Under 2009 kommer fastighetsägen Svenska Bostäder att bygga om lokalerna för att öka tillgängligheten och utveckla den K-märkta fastigheten. Föreningen Trappan kommer att i angränsande lokaler bedriva samlingslokals- och kulturverksamhet under ombygganden. Under 2009 ökade upplåtelsen till prioriterade. Förvaltningen föreslår därför en ökning av stödet med 18 tkr. Fakta: Medborghuset Trappan 2009 timanställda bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba

16 SID 16 (25) Pumpan (Åsö föreningsråd) Söker: tkr Förslag: tkr (+52 tkr) tkr 210 tkr 15 tkr Pumpan ligger på Södermalm och drivs av Åsö föreningsråd. Förutom samlingslokalverksamhet erbjuder Åsö föreningsråd service gällande trycksaker till föreningslivet. Pumpan är en offentlig betsprövningsplats. Pumpan h en mycket hög lokalupplåtelse till de prioriterade na och främst till förening för funktionshindrade. Det är den samlingslokal som upplåter flest lokaltimm till dessa i Stockholms stad. Förutom samlingslokalsverksamheten rangeras egna kulturprogram som till exempel konst- och fotoutställning. Upplåtelsen i Pumpan under 2008 till prioriterade ökade i hög grad under Förvaltningen föreslår därför en ökning av stödet med 52 tkr. Fakta: Pumpan 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid+timanställda Rinkeby Folkets Hus Söker: tkr Förslag: tkr (+23 tkr) tkr 290 tkr 280 tkr Rinkeby Folkets Hus ligger i stadsdelen Rinkeby med Centkompaniet som hyresvärd. Kulturförvaltningen h förstahandskontrakt på lokalen och hyr ut den till folkets husföreningen. Kostnad för hyran är inräknad i verksamhetsstödet.

17 SID 17 (25) Rinkeby Folkets Hus är den samlingslokal som under 2009 hade flest antal upplåtna timm för bn- och ungdomsförening i Stockholm, upplåtelsen ökade under året med 404 timm till timm. Folkets Hus föreningen h under året beviljats stöd från Järvalyftet för att utveckla ungdomsverksamheten i huset. Föreningen sambet med studieförbund och stadsdelsförvaltning kring ungdomsverksamhet och ranger i även samverkan med andra aktörer kulturrangemang som Rinkeby Bokmässa och Rinkeby Poetry Slam. Förvaltningen föreslår utifrån den ökade upplåtelsen till bn- och ungdomsförening en ökning av stödet till Rinkeby Folkets Hus med 23 tkr. Fakta: Rinkeby Folkets Hus 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid + timanställda Nya Rågsveds Folkets Hus Söker: tkr Förslag: tkr (+30 tkr) 943 tkr 37 tkr 100 tkr Lokalupplåtelsen h ökat i mycket hög grad under Föreningen ranger egna kultur- och folkbildningsprogram och h ambition att utveckla Folkets Hus till ett lokalt kulturhus. Förvaltningen bedömer att det finns ett stort behov av samlingslokaler och kulturverksamhet i denna del i av söderort. Förvaltningen föreslår med satsningen på att utvecklas till ett lokalt kulturhus som bakgrund att stödet till Nya Rågsveds Folkets hus ök med 30 tkr. Fakta: Rågsveds Folkets Hus 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid

18 SID 18 (25) Spånga Folkan Söker: tkr Förslag: 393 tkr (+30 tkr) 205 tkr 104 tkr 84 tkr Spånga Folkan ligger i stadsdelen Spånga-Tensta med fastighetskontoret som hyresvärd. Föreningen bedriver lokalupplåtande verksamhet och kulturverksamhet. Spånga Musikförening verk i lokalerna och det innebär att ungdom kan repetera och spela musik på Spånga Folkan. Spånga-Tensta Medborgskolan driver en studio för redigering av musik- och videoinspelning. Fastighetskontoret h sagt upp hyresavtalet för omförhandling och deras framställan om höjning av hyresnivå uppgår till 127 procent. Förhandling pågår mellan pterna. Spånga Folkan är den enda samlingslokalen i Stockholm som kan visa digitalt lagrad spelfilm på bioduk. Det innebär att man kan visa både traditionell spelfilm, direktsända livekonserter och koppla sig interaktivt. Under året h uthyrning till externa gäster ökat och även upplåtelsen till prioriterade h ökat under 2009 och därför föreslås en ökning av stödet med totalt 30 tkr. Fakta: Spångafolkan 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid Tensta Träff Söker: tkr Förslag: tkr (+60 tkr) tkr 185 tkr 70 tkr Tensta Träff ligger i stadsdelen Spånga-Tensta med SISAB som hyresvärd. Verksamheten drivs av föreningen Kulturhuset Tensta Träff som är paplyorganisation bestående av ett

19 SID 19 (25) 15-tal lokala förening. Tensta Gymnasium hyr lokaler under vdag och den stora salen i Tensta Träff, Stockholmssalen är en populär festlokal på helgkväll. Verksamheten Tensta Träff gick över till föreningsdrift vid årsskiftet 08/09. Under verksamhetsåret h föreningen bland annat rangerat en föreläsningsserie om Euroislam som vit mycket välbesökt och fått stor uppmärksamhet i media. Förvaltningen bedömer att föreningen h stora möjligheter att utveckla Tensta Träff till ett lokalt kulturhus och en mötesplats för föreningsliv och allmänhet i samverkan med civilsamhället. Föreningen h ambitionen att fortsätta utveckla verksamheten vid Kulturhuset Tensta träff. Man h bland annat köpt in kopieringsutrustning för att kunna producera trycksaker för det lokala föreningslivets behov. Man planer även att fortsätta rangera egna kulturprogram. Innan verksamheten övergick i föreningsdrift utgick inget kompensationsstöd utan inräknades via en schablonberäkning i grundsstödet. Med detta som bakgrund föreslår förvaltningen en ökning av stödet till Tensta Träff med 50 tkr. Fakta: Tensta träff 2009 bidrag Kun S:a timm externt prioriterade Antal bokningsba heltid + en 0,5 Årsta Folkets Hus Söker: 970 tkr Förslag: 951 tkr (+8tkr) 825 tkr 51 tkr 75 tkr Årsta Folkets Hus ligger i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör med Familjebostäder som hyresvärd. Förutom lokaluthyrning erbjuder föreningen en omfattande kultur- och folkbildningsverksamhet som till exempel film, konstutställning, musikprogram och kulturfester. Föreningen bet för att nå människor som traditionellt inte delt eller medverk i kulturverksamhet och då särskilt bn och unga. Föreningen samverk kring kulturprogram tillsammans med stadsdelen Enskede-Årsta- Vantör. Dessa program rikt sig i synnerhet till bn och ungdom. Förvaltningen föreslår utifrån att upplåtelsen till prioriterade ökat en ökning av stödet till Årsta Folkets Hus med 9 tkr.

20 SID 20 (25) Fakta: Årsta Folkets Hus 2009 bidrag Kun S:a timm externt Pensionärsföre Antal prioriterade ning boknings-ba heltid och timanställda De kommunalt drivna samlingslokalerna Alviks medborghus Förslag: tkr (+100 tkrt) 1039 tkr 95 tkr 0 tkr Alviks medborghus ligger i stadsdelen Bromma med fastighetskontoret som hyresvärd. Verksamheten består av lokalupplåtelse och drivs i kulturförvaltningens regi.. Lokalerna är populära för dansgalor och danskurser. Under 2009 h förvaltningen inlett en dialog med förening verksamma vid Alviks Medborghus för att diskutera förutsättning för eventuell verksamhetsövergång till föreningsdrift. Ett tjugotal förening h anmält intresse att i samverkan med vandra och förvaltningen undersöka förutsättningna för detta under Taxorna h vit oförändrade vid Alviks medborghus sedan Upplåtelsen till 0- taxeförening, främst bn och ungdom h ökat kraftigt under de senaste åren och medborghuset i Alvik är en av de mest nyttjade samlingslokalerna för pensionärsförening i Stockholm stad. Förvaltningen föreslår därför en ökning av stödet till Alviks medborghus under 2010 med 100 tkr.. Fakta: Alviks medborghus 2009 bidrag Kun S:a externt Pensionärsföre Bokningsba timm prioriterade ning heltid + timanställda

21 SID 21 (25) Hemgård Hemgården Birkagården Söker: tkr Förslag: tkr (oförändrat) Birkagården ligger på Klbergsvägen 86 i Norrmalms stadsdelsområde. Föreningen bedriver folkbildningsverksamhet i studiecirkelform med inriktning främst på konst och konsthantverk. Birkagården erbjuder öppen programverksamhet som föreläsning, musikevenemang, teater och dans. Det finns ett café som är öppet för deltage i verksamheterna och allmänheten. Föreningen bedriver bnomsorgsverksamhet med bland annat daghem, fritidshem och sommkollo. Birkagården driver öppen ungdomsverksamhet från 13 år och uppåt fyra kväll per vecka. Det finns fullt utrustade replokaler och vje månad rangeras en rockafton där unga band kan visa upp sig inför publik. Föreningen sambet med studieförbund och ranger tillsammans med dem musikkväll och rockskolor. För ungdoms- och bnomsorgsverksamheten på Birkagården får man stöd från Norrmalms stadsdelsnämnd. Lokalupplåtelsen till förening och allmänhet h under 2009 ökat med knappt 40 procent. Hemgården h fortsatt ambition att utveckla fler evenemang och program som till exempel föreläsning, musikevenemang, teater och dans. I första hand med inriktning mot vuxna eftersom så mycket av verksamheten för övrigt h bn och ungdom som målgrupp Förvaltningen föreslår att stödet till Birkagården för 2010 är oförändrat. Fakta: Birkagården 2009 bidrag Kun Självfinansieringsgrad i procent S:a timm verksamhet S:a timm extern uthyrning bn- och ungdomr Antal bokningsba heltid och,timanst. Hemgården Midsommgården Söker: tkr Förslag: 920 tkr (+20) Stiftelsen Midsommgården bedriver verksamhet i en fastighet vid Telefonplan i Liljeholmens stadsdelsområde. Midsommgården är ett lokalt kulturhus, en mötesplats som erbjuder studiecirkl inom språk, data, bild och form, konsthantverk, hobby och

22 SID 22 (25) dans/motion/hälsa. Man ranger även kurser för bn och ungdom inom bild och form, dans och snickeri. Midsommgården ranger egna kulturprogram i samverkan med andra aktörer. Under 2009 h man bland annat vit C/O scen för Moderna Dansteatern. Exempel på andra sambetspter är Svenska Kyrkan,, det lokala biblioteket och andra kulturorganisationer. Under 2009 h man bland annat rangerat konstutställning, öppna föreläsning, teaterföreställning, filosificafé, Standup-comedy,rockkonster och filmvisning. Under året h man byggt om husets undervåning och öppnat ett publikt café. Vid Midsommgården finns det studie, samlingssal, datum, digitalt fotolab, replokaler och inspelningsstudio samt hobby och hantverkslokaler. Midsommgården h under 2009 utökat kulturrangemangen, med huvudsaklig inriktning för en ung publik. Föreningen h ambition att fortsätta utveckla program och sambete med ungdomsförening. Förvaltningen föreslår därför en ökning av stödet med 20 tkr. Fakta: Midsommgården 2009 bidrag Kun Självfinansieringsgrad i procent S:a timm studieverksamhet S:a timm extern uthyrning bn- och ungdoms Antal bokningsba heltid Hemgården Mäster Olofsgården Söker: tkr Förslag: tkr (+20 tkr) Föreningen Mäster-Olofsgården ligger i Gamla Stan. Hemgården erbjuder studieverksamhet i cirklelform och som helgkurser. Kurserna är inriktade på konsthantverk/hobby/hälsa/dans och skapande/utövande konst. Återbruket är en öppen verksamhet där man kan repera gamla möbler och föremål med hjälp av handlede. Mäster-Olofsgården driver bn och ungdomsverkshem i form av fritidshem, fritidsklubb och fritidsgård på uppdrag av utbildningsförvaltning respektive stadsdelsförvaltning. Mäster Olofsgården driver bland annat ett filmprojekt mellan ungdom från innerstad och ytterstad. Sedan några år ranger Mäster Olofsgården en återkommande kulturfestival med syfte att ge en mer positiv syn på det mångkulturella samhällets möjligheter. Hemgården genomför dessutom nationaldagsfirande på Stortorget samt under december Gamla stans levande julkalender. Hemgården bet sedan några år metodiskt med att skapa

23 SID 23 (25) integrerande möten mellan nya och gamla svensk och mellan personer i olika ålder för att skapa social samhörighet. Hemgården bet aktivt för att öka kontakt mellan boende i innerstad och ytterstad och med ungas aktiviteter i fokus. Förvaltningen föreslår därför att stödet till Mäster Olofsgården ökas med 20 tkr. Fakta: Mäster Olofsgården 2009 bidrag Kun S:a timm studieverksamhet S:a timm extern uthyrning bn och ungdom Antal bokningsba heltid + timanställda Hemgården Skeppsholmsgården Söker: tkr Förslag: tkr ( oförändrat ) Skeppsholmsgården bedriver verksamhet i lokaler på Skeppsholmen och på de ftyg och skutor som tillhör hemgården. Hemgårdens lokaler ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk. Hemgården bedriver folkbildningsbete inom hantverk och sjömanskap och anordn sommtid bland annat långsegling för ungdom och kolloverksamhet. Verksamheten är den enda i sitt slag i Stockholm och en mötesplats för människor i alla åldr som förenas av sitt intresse för mitim verksamhet och kultur. Hemgården erbjuder även verksamhet, sjömanskapsrelaterade stegutbildning och yrkesinriktade kurser i sambete med NBV och ABF. Hemgården erbjuder öppen verksamhet för ungdom 6 dag per vecka. Skeppsholmsgården sambet med en rad aktörer. Bland annat med Fryshuset och förening för funktionshindrade kring segling med segelftyg Hemgården h även rangerat segling för blinda, dövstumma samt dövblinda. Under sommmånaderna ranger hemgården kolloverksamhet på uppdrag av Stockholms stad. Under verksamhetsåret h föreningen renoverat och öppnat Kafé Badhuset som sommtid ska va öppen för allmänheten men under resten av året planeras va en mötesplast för sjöintresserade i alla åldr. Förvaltningen föreslår att stödet till Skeppsholmens Hemgård är oförändrat.

24 SID 24 (25) Fakta: Skeppsholmsgården 2009 bidrag Kun S:a timm S:a timm extern bn och Antal bokningsba studieverksamhet uthyrning ungdom ftyg 9 heltid+behovsanställda Hemgården Södergården Söker: tkr Förslag: tkr (oförändrat) Föreningen Södergården ligger på Götgatan 37. Södergården h en omfattande studiecirkelverksamhet och kulturverksamhet i form av öppna temakväll, föreläsning, danskväll, stadsvandring, datautbildning och resor. Man sambet med andra förening och organisationer genom att upplåta lokaler för gruppverksamhet mot ersättning. Södergården driver ungdomsgård fyra kväll per vecka i särskilda lokaler i den s.k ungdomsvåningen med stöd från Södermalms stadsdelsförvaltning. Det finns replokaler för unga som vill spela. Hemgården ranger rock- och discokväll vissa fredag. Alla vdag bedriver hemgården en öppen invandr- och flyktingverksamhet för att bryta utanförskap och social isolering. Den innehåller teoretisk svenskundervisning men även vdagssvenska kopplad till hantverk. Södergården är en viktig mötesplats som bidr till integration och möten mellan människor med olika bakgrund Södergården h även stöd från äldreförvaltningen i Stockholms stad. Förvaltningen föreslår att stödet till Södergården är oförändrat. Fakta: Södergården 2009 bidrag Kun S:a timm studieverksamhet S:a timm extern uthyrning bn och ungdom Antal bokningsba heltid+tim

25 SID 25 (25) Hemgården Timmermansgården Söker : tkr Förslag 2008: tkr ( +10 tkr ) Föreningen Timmermansgården bedriver verksamhet i en fastighet på Timmermansgatan på Södermalm. Hemgården ranger studiecirkelverksamhet för vuxna i språk, hantverk, hobby, hälsa, dans och kulturhistoria. Hemgården ranger även kurser för bn och ungdom i till exempel konst, småbnsrytmik, DJ-skola, teater, dans och film. Hemgården erbjuder ett omfattande kulturprogram i av öppna föreläsning, berättcafeér, stadsvandring och danskväll. Föreningen driver en öppen bn- och ungdomsverksamhet kvällstid med stöd från stadsdelen. Hemgården h under året satsat på mknadsföring genom annonser och programutdelning i närområdet. Timmermansgården är en viktig mötesplats för äldre och erbjuder programverksamhet för denna målgrupp, för detta får man stöd från äldreförvaltningen i Stockholms stad. Hemgården h ambition utveckla sina öppna kulturprogram för allmänheten. Förvaltningen föreslår därför en ökning av stödet till Timmermansgården med 10 tkr. Fakta: Timmermansgården 2009 bidrag Kun S:a timm studieverksamhet S:a timm extern uthyrning bn och ungdom Antal bokningsba heltid och timanställda

Bakgrund och förslag till bidrag för samlingslokaler och hemgårdar 2013

Bakgrund och förslag till bidrag för samlingslokaler och hemgårdar 2013 Bilaga 1 till bidrag för samlingslokaler och hemgårdar 2013 Innehåll Samlingslokaler... 2 Bagarmossens Folkets Husförening... 2 Farsta Föreningsråd... 2 Föreningen Alviks Kulturhus... 3 Föreningen Jakobsbergs

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer (samlingslokaler och hemgårdar) 2016

Stöd till lokalförvaltande organisationer (samlingslokaler och hemgårdar) 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Dnr 6.1/3470/2015 Sida 1 (9) 2015-11-25 Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31 937 Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer 2014. Bakgrund och förslag.

Stöd till lokalförvaltande organisationer 2014. Bakgrund och förslag. Bilaga 1 Stöd till lokalförvaltande organisationer 2014. Bakgrund och förslag. Innehåll Bagarmossens Folkets Husförening... 2 Farsta Föreningsråd... 2 Föreningen Alviks Kulturhus... 3 Föreningen Jakobsbergs

Läs mer

Fördelning av stöd till lokalförvaltande organisationer (samlingslokaler och hemgårdar)

Fördelning av stöd till lokalförvaltande organisationer (samlingslokaler och hemgårdar) Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (8) 2014-12-03 Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31937 Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden 2014-12-09 Nr 4 Fördelning av

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer 2015. Bakgrund och förslag. Innehåll

Stöd till lokalförvaltande organisationer 2015. Bakgrund och förslag. Innehåll Bilaga Sida 1 (19) 2014-10-29 Stöd till lokalförvaltande organisationer 2015.. Innehåll Stöd till lokalförvaltande organisationer 2015. Bakgrund och förslag.... 1 Alviks kulturhusförening... 2 Bagarmossens

Läs mer

Fördelning av stöd till lokalförvaltande organisationer (samlingslokaler och hemgårdar)

Fördelning av stöd till lokalförvaltande organisationer (samlingslokaler och hemgårdar) Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (8) 2014-12-03 Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31937 Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden 2014-12-09 Nr 4 Fördelning av

Läs mer

Samlingslokaler och hemgårdar - Nya riktlinjer för lokalförvaltande organisationer

Samlingslokaler och hemgårdar - Nya riktlinjer för lokalförvaltande organisationer KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN SID 1 (9) 2013-09-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Till Kulturnämnden KuN 2013-09-24 Nr 20 Samlingslokaler

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer

Stöd till lokalförvaltande organisationer Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-11-22 Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31 937 Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden Stöd till

Läs mer

Bilaga 1. Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer Innehåll

Bilaga 1. Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer Innehåll Bilaga 1. Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer Innehåll Alviks kulturhusförening (Alviks medborgarhus)... 2 Bagarmossens Folkets husförening... 2 Farsta föreningsråd (Farsta

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer

Stöd till lokalförvaltande organisationer Kulturförvaltningen Enheten för kulturstöd Tjänsteutlåtande Sida 1 (12) 2017-11-17 Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31 937 Till Kulturnämnden 2017-12-12 Stöd till lokalförvaltande organisationer

Läs mer

Stöd till lokalförvaltning av Tensta Träff

Stöd till lokalförvaltning av Tensta Träff Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-26 Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Mats Sylwan Telefon: 508 3 928 Till Kulturnämnden Stöd till lokalförvaltning

Läs mer

Rapport inför översyn av samlingslokaler och hemgårdar

Rapport inför översyn av samlingslokaler och hemgårdar KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (14) 2012-11-29 Handläggare: Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden KuN 2012-12-13

Läs mer

Förslag till beslut om verksamhetsövergång av samlingslokalen Alviks Medborgarhus till föreningsdrift under försöksperioden

Förslag till beslut om verksamhetsövergång av samlingslokalen Alviks Medborgarhus till föreningsdrift under försöksperioden KULTURFÖRVALTNINGEN I STOCKHOLM TJÄNSTEUTLÅTANDE 1.1/5955/2010 SID 1 (5) 2011-01-26 KUN 2011-02-15 Handläggare: Torvald Olsson-Sundelin Telefon: 08-508 31 973 Till Kulturnämnden Förslag till beslut om

Läs mer

Stöd till lokalförvaltande organisationer

Stöd till lokalförvaltande organisationer Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (13) 2018-11-09 Handläggare Nanushka Yeaman Telefon: 08-508 31 921 Till Kulturnämnden Stöd till lokalförvaltande organisationer Förvaltningens förslag

Läs mer

Förslag till medfinansiering för stöd från Boverket, stöd till allmänna samlingslokaler

Förslag till medfinansiering för stöd från Boverket, stöd till allmänna samlingslokaler Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande 2016-01-27 Sida 1 (8) Handläggare Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden Förslag till medfinansiering för stöd från Boverket, stöd

Läs mer

Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer 2018

Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer 2018 Dnr: 6.1/2763/2017 Bilaga 2. Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer 2018 Innehållsförteckning Förening (Lokal) ABF (Tensta Träff)... 3 Alviks kulturhusförening (Alviks medborgarhus)...

Läs mer

Förslag till beslut om verksamhetsövergång av samlingslokalen Alviks medborgarhus till föreningsdrift

Förslag till beslut om verksamhetsövergång av samlingslokalen Alviks medborgarhus till föreningsdrift KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-03-21 Handläggare: Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31 937 Till Kulturnämnden KuN 2013-04-16 Nr 12 Förslag till beslut om verksamhetsövergång

Läs mer

Föreningslivets tillgång till skollokaler

Föreningslivets tillgång till skollokaler KUF, UTBF, IDF Kulturstrategiska staben, avdelningen för ekonomi och styrning, bokningsenheten Handläggare Johanna Karlsson Kulturförvaltningen Telefon: 08-508 31 937 Rebecca von Sydow Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Information om Kulan och Kulanpremien 2016

Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2017-02-22 Handläggare Eva Stenstam Telefon: 08-508 31 989 Till Kulturnämnden 2017-03-07 Information om Kulan och Kulanpremien 2016 Bakgrund Kulan

Läs mer

Förslag till fördelning av medfinansiering för stöd från Boverket

Förslag till fördelning av medfinansiering för stöd från Boverket Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Enheten för kulturstöd Tjänsteutlåtande Dnr 6.1/77/2018 2018-02-23 Sida 1 (9) Handläggare Johanna Karlsson Telefon: 08 508 31 937 Till Kulturnämnden 2018-03-06

Läs mer

Översyn av stödsystemet för samlingslokaler och hemgårdar

Översyn av stödsystemet för samlingslokaler och hemgårdar KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (18) 2013-02-27 Handläggare: Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden KuN 2013-03-11

Läs mer

Begäran om anslag/gåva år 2008 och 2009 till Östermalms Föreningsråd

Begäran om anslag/gåva år 2008 och 2009 till Östermalms Föreningsråd PM 2008 RVIII (Dnr 328-1504/2008) Begäran om anslag/gåva år 2008 och 2009 till Östermalms Föreningsråd Skrivelse från Östermalms Föreningsråd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande

Läs mer

Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer

Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer Bilaga 1. Bakgrund och förslag till stöd för lokalförvaltande organisationer Innehållsförteckning ABF (Tensta Träff)... 3 Alviks kulturhusförening (Alviks medborgarhus)... 3 Bagarmossens folketshusförening

Läs mer

Samlingslokaler och hemgårdar - Nya riktlinjer för lokalförvaltande organisationer

Samlingslokaler och hemgårdar - Nya riktlinjer för lokalförvaltande organisationer KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (9) 2013-09-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Till Kulturnämnden KuN 2013-09-24 Nr

Läs mer

Alviks Medborgarhus [Fastighets beteckning är Biografen 2 ]

Alviks Medborgarhus [Fastighets beteckning är Biografen 2 ] Alviks Kulturhus Alviks Medborgarhus [Fastighets beteckning är Biografen 2 ] Ett K-märkt hus som ligger i stadsdelen Bromma Det K-märkta huset ägs idag av Stockholms stad Det K-märkta huset räknas som

Läs mer

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Regler för uthyrning av 2:hemmet (Ungdomens hus) och öppna parker i Skärholmens stadsdelsförvaltning

SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING. Regler för uthyrning av 2:hemmet (Ungdomens hus) och öppna parker i Skärholmens stadsdelsförvaltning SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-03-10 Handläggare: Rune Ney, 08-508 24 060 Sophie Dahlberg, 08-508 24 016 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Regler för uthyrning

Läs mer

Inrättande av lärandecenter och mötesplats i nytt folkbibliotek i Hässelby gård

Inrättande av lärandecenter och mötesplats i nytt folkbibliotek i Hässelby gård HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare SDF: Hans Peters Telefon: 08-508 04 016 Handläggare Kulturförvaltningen: Elisabeth Aldstedt Telefon: 08-508 31 113 TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Kartläggning av lokaltillgången för föreningar i Enskede-Årsta-Vantör samt svar på skrivelse från (L)

Kartläggning av lokaltillgången för föreningar i Enskede-Årsta-Vantör samt svar på skrivelse från (L) Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning Staben 2017-05-29 Dnr 064-2017-1.11 Handläggare Kersti Tagesson Telefon: 08-508 14 317 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kartläggning av lokaltillgången

Läs mer

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Sida 1 (5) 2019-05-27 Handläggare Anders Håkansson Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 18 juni 2019 Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Förvaltningens

Läs mer

Fördelning av kultur- och utvecklingsstöd till det fria kulturlivet från 2013

Fördelning av kultur- och utvecklingsstöd till det fria kulturlivet från 2013 KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-10-29 Handläggare: Monica Christensen Luotsinen Nadja Åhlström Kerstin Gustafsson Robert Brodén Christoffer Reichenberg Andersson

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Mötesplats för kvinnor

Mötesplats för kvinnor Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Stadsdelsutveckling Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-20 Handläggare Ditte Westin Telefon: 08-508 033 76 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Mötesplats för kvinnor Förvaltningens

Läs mer

Verksamhet v.25 v.26 v.27 v.28 v.29 v.30 v.31 v.32 v.33 Reactor Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Ung08 i City. Öppet.

Verksamhet v.25 v.26 v.27 v.28 v.29 v.30 v.31 v.32 v.33 Reactor Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Öppet Ung08 i City. Öppet. Sommarplanering Rinkeby-Kista 2007 Ungdomsverksamheter Sid 1 (6) Verksamhet v.25 v.26 v.27 v.28 v.29 v.30 v.31 v.32 v.33 Reactor Ung08 i City Akalla Husby Kista KFUMgården Gula Gården Husby Ungdomens Hus

Läs mer

Fördelning av stöd till studieförbund

Fördelning av stöd till studieförbund Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-12-03 Handläggare: Mats Sylwan Telefon: 08-508 31 928 Till Kulturnämnden 2013-12-17 Nr 12 Fördelning av stöd till studieförbund

Läs mer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-11-09 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Läs mer

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset

Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Sida 1 (5) 2016-05-09 Handläggare Susanne Lundström 08-508 033 60 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Strategi för kulturverksamheten i Blå Huset Förvaltningens förslag till beslut Stadsdelsnämnden beslutar

Läs mer

Uppdrag till kulturnämnden att analysera hyres- och bidragssituationen i den kulturella sektorn

Uppdrag till kulturnämnden att analysera hyres- och bidragssituationen i den kulturella sektorn Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2014-03-27 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Till Kulturnämnden 2014-04-08 Nr 12

Läs mer

Översyn av stödsystemet för samlingslokaler och hemgårdar

Översyn av stödsystemet för samlingslokaler och hemgårdar KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN SID 1 (18) 2013-02-27 Handläggare: Johanna Karlsson Telefon: 508 31 937 Mats Sylwan Telefon: 508 31 928 Till Kulturnämnden KuN 2013-03-11 Nr 12 Översyn av

Läs mer

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17)

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-718/ Sida 1 (17) -12-01 Handläggare Gustav Tegman Telefon: 08-508 25 906 Till Socialnämnden 2017-01-31 Rapportering

Läs mer

Föreningsbidrag 2012 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND. Handläggare: Ida Malmborg Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Föreningsbidrag 2012 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND. Handläggare: Ida Malmborg Telefon: Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd SPÅNGA-TENSTA STADSDELSNÄMND STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 5-72/2012 SID 1 (2) 2012-04-25 Handläggare: Ida Malmborg Telefon: 508 03 083 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag

Läs mer

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen

Reviderade anvisningar för verksamhetsbidrag och arrangörsstöd till lokala föreningar i Hägersten-Liljeholmen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2019-02-04 Handläggare Susanne Forss Gustafsson Telefon: 0850822064 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-02-21 Reviderade anvisningar för

Läs mer

Ansökan om verksamhets-/föreningsbidrag för 2006

Ansökan om verksamhets-/föreningsbidrag för 2006 Information och IT Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: Per Linde Tfn: 508 03 053 Tjänsteutlåtande Sid 1 (6) 2006-02-16 Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan om verksamhets-/föreningsbidrag för

Läs mer

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014

Bidrag till lokala föreningar och organisationer år 2014 Norrmalms stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-03-13 Handläggare Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut 1. För projektbidrag

Läs mer

Ökat stöd till det fria kulturlivet

Ökat stöd till det fria kulturlivet Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-02-11 Handläggare Monica Christensen Luotsinen Birgitta Granbacka Niclas Lindblad Nadja Åhlström Till Kulturnämnden 2015-02-17

Läs mer

Svar på skrivelse om att möjliggöra så att fler barn och unga kan gå i Kulturskolan, särskilt i stadsdelar där endast 3-5 % går idag.

Svar på skrivelse om att möjliggöra så att fler barn och unga kan gå i Kulturskolan, särskilt i stadsdelar där endast 3-5 % går idag. Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Bengt Staf Telefon: 08-508 318 13 Till Kulturnämnden 2014-10-14 Nr 5 Svar på skrivelse om att möjliggöra så att fler

Läs mer

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik

8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik 1 (8) 8:27 Kulturhus i Örnsköldsvik Sammanfattning av förslaget om att bygga ett nytt kulturhus 2 (8) Den här rapporten är ett förslag på hur ett nytt kulturhus i Örnsköldsvik kan se ut. Det ska vara Sveriges

Läs mer

Svar på skrivelse om kraftfulla åtgärder för Kulturskolan.

Svar på skrivelse om kraftfulla åtgärder för Kulturskolan. Kulturförvaltningen Kulturskolan Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-09-25 Handläggare Bengt Staf Telefon: 08-508 318 13 Till Kulturnämnden 2014-10-14 Nr 6 Svar på skrivelse om kraftfulla åtgärder för Kulturskolan.

Läs mer

Redovisningen ska lämnas till Stockholms kulturförvaltning senast två månader efter genomfört program.

Redovisningen ska lämnas till Stockholms kulturförvaltning senast två månader efter genomfört program. KULTURSTRATEGISKA STABEN Allmänna anvisningar Denna blankett ska användas för redovisning av program som fått kulturstöd från Stockholms kulturförvaltning. Du får gärna bifoga/skicka med/lämna in annat

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 20 april 2009 Beslut i kommunfullmäktige Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm 2009-2012 med stadsdelens perspektiv Avsikten med planen

Läs mer

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009

Bidrag till frivilligorganisationer år 2009 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING KANSLISTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-02-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till beslut Verksamhetsbidrag

Läs mer

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö

Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie om Mötesplats Fagersjö Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (6) 2018-03-15 Handläggare: Marie Ehrenbåge 08 508 18 251 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-04-12 Redovisning av projekt Lokala kulturhus utveckling av Tuben och förstudie

Läs mer

Fördelning av bidrag till föreningar Tensta Familjer och Ungdomsförening

Fördelning av bidrag till föreningar Tensta Familjer och Ungdomsförening Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-05-16 Handläggare Ewa Jungstedt Pilestål Telefon: 08-508 01 522 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2018-05-24

Läs mer

Bilaga 2 Deltagande förvaltningar, bolag och stiftelser

Bilaga 2 Deltagande förvaltningar, bolag och stiftelser Bilaga 2 Deltagande förvaltningar, bolag och stiftelser stockholm.se Stadsledningskontoret It-avdelningen Ragnar Östbergs Plan 1 Växel 08-508 29 000 www.stockholm.se Innehåll 1 Inledning 3 2 Deltagande

Läs mer

Remissvar på Motion (2013:71) av Mats Berglund m.fl. om en ambulerande världskulturfestival i stadens yttre stadsdelar

Remissvar på Motion (2013:71) av Mats Berglund m.fl. om en ambulerande världskulturfestival i stadens yttre stadsdelar Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-01-21 Handläggare Monica Christensen Loutsinen Telefon: 08-508 31921 Till Kulturnämnden 2014-02-04 Nr 7 Remissvar på Motion

Läs mer

Genom- SdN Schablon snittlig Myndighets- Moms Peng* fr.o.m. 1 jan avgift utövning komp. fr.o.m. 1 jan

Genom- SdN Schablon snittlig Myndighets- Moms Peng* fr.o.m. 1 jan avgift utövning komp. fr.o.m. 1 jan Bilaga 2:1 Peng till enskilda anordnare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg samt schabloner för omsorg om funktionshindrade och ersättningsnivåer för hemtjänst i ordinärt boende, avlösning och ledsagning

Läs mer

Medborgarhuset Trappan Vällingby kultur- och medborgarhusförening

Medborgarhuset Trappan Vällingby kultur- och medborgarhusförening Vällingby 2010-04-01 ANSÖKAN OM STÖD FRÅN STADSDELSNÄMNDEN Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Box 3424 165 23 HÄSSELBY Härmed ansöker VÄLLINGBY KULTUR- OCH MEDBORGARHUSFÖRENING om 400.000 kr i syfte

Läs mer

Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) Handläggare Raphaële Choppin Telefon: 0761231923 Till Kulturnämnden 2018-04-17 Strategi för romsk inkludering. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Jobbtorg för unga. Thomas Lundberg. utvecklingschef

Jobbtorg för unga. Thomas Lundberg. utvecklingschef Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2015-05-07 Handläggare Linda Truvered Telefon: 08-508 35 804 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

Lokaler för fritidsaktiviteter inomhus

Lokaler för fritidsaktiviteter inomhus Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2018-07-17 Handläggare: Thomas Kultti 08 508 19 101 Till Farsta stadsdelsnämnd 2018-09-20 Lokaler för fritidsaktiviteter inomhus Svar på medborgarförslag Förslag

Läs mer

Bygg en ny ungdomsgård i Rinkeby Skrivelse av Carin Jämtin och Roger Mogert (båda S)

Bygg en ny ungdomsgård i Rinkeby Skrivelse av Carin Jämtin och Roger Mogert (båda S) PM 2013: RI (Dnr 324-1959/2010) Bygg en ny ungdomsgård i Rinkeby Skrivelse av Carin Jämtin och Roger Mogert (båda S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse av Carin

Läs mer

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan Socialförvaltningen Dnr Sida 1 (5) 2018-09-19 Bilaga 1 Bakgrund, definitioner, målgrupper och 2018-2022 års boendeplan Stadsövergripande boendeplan I kommunfullmäktiges budget för 2018 beslöts: Stadsdelsnämnderna/regionerna

Läs mer

Satsningar på ökad fysisk aktivitet för ungdomar i Järvaområdet

Satsningar på ökad fysisk aktivitet för ungdomar i Järvaområdet Idrottsförvaltningen Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning IDF Dnr 03.01/199/2015 R-K SDF Dnr 5.-104-2015 S-T SDF Dnr 1.2.5-104/2015 Sida 1 (6) 2015-02-26 Handläggare IDF

Läs mer

Föreningsbidrag 2012 till föreningar som arbetar med missbruksfrågor i Enskede- Årsta-Vantör

Föreningsbidrag 2012 till föreningar som arbetar med missbruksfrågor i Enskede- Årsta-Vantör ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-14 Handläggare: Lotta Gillhardt Telefon: 08-508 14 019 Till Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 Stockholm Sveriges huvudstad 847 073 invånare Staden har c:a 42 000 anställda 14 stadsdelsnämder 16 facknämnder 16 bolagstyrelser

Läs mer

Bromma Föreningsbidrag Föreningar och frivilligorganisationer med utpräglat lokal. Enskede- Årsta- Vantör

Bromma Föreningsbidrag Föreningar och frivilligorganisationer med utpräglat lokal. Enskede- Årsta- Vantör Södermalms stadsdels Sida 1 (10) Urval och kriterier för Övrig kravställning När beslutas et Bromma Förenings Föreningar och frivilligorganisationer med utpräglat lokal verksamhet som riktar sig till de

Läs mer

Domar och beslut som inte verkställts SoL 2006

Domar och beslut som inte verkställts SoL 2006 Domar och beslut som inte verkställts SoL 2006 Publiceringsdatum 2007-08-30 Granskningsperiod År 2006-12-31 Dnr 7010-06-103577 Kontaktpersoner Mohammad Dadgaranfar 08-785 42 30 Eva Hersler 08-785 41 67

Läs mer

Anmälan av förskoleundersökning 2014

Anmälan av förskoleundersökning 2014 Södermalms stadsdelsförvaltning Förskoleavdelningen Anmälan Sida 1 (5) 2014-05-28 Handläggare Ingegerd Delin Telefon: 08/508 12 278 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2014-06-12 Anmälan av förskoleundersökning

Läs mer

Begäran om uppdrag att upphandla driften av ungdomsverksamheterna i Blå huset och

Begäran om uppdrag att upphandla driften av ungdomsverksamheterna i Blå huset och SPÅNGA-TESTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRSKOLA, FRITID OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-02-05 Handläggare: Anica Hjulström Telefon: 508 03 433 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2012 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Beslut angående kulturstöd för Barnens Underjordiska Scens program 2013.

Beslut angående kulturstöd för Barnens Underjordiska Scens program 2013. KULTURFÖRVALTNINGEN KULTURSTRATEGISKA ST ABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-01-23 Handläggare: Kerstin Gustafsson Telefon: 08-508 319 43 Till Kulturnämnden KuN 2013-02-07 Nr 14 Beslut angående kulturstöd

Läs mer

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm

Kultur i ögonhöjd för, med och av barn och unga, program för barn- och ungdomskultur i Stockholm HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR FÖRS KOLA, FRITID OCH KUL TUR TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-25 Handläggare: Anna Magnfors Telefon: 08-508 05073 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Från 2016 har uppdraget utvidgats och förvaltningen ska även tillgängliggöra andra skollokaler till civil- och föreningsliv.

Från 2016 har uppdraget utvidgats och förvaltningen ska även tillgängliggöra andra skollokaler till civil- och föreningsliv. Kommunfullmäktige beslutade 2006 i ärende 328-3636/2004 Översyn av ansvar, resursutnyttjande och samverkan kring stadens gymnastik- och idrottsanläggningar bland annat om förutsättningarna för föreningslivets

Läs mer

Svar på skrivelse från Karin Gustafsson (S) angående "osynligt" utanförskap

Svar på skrivelse från Karin Gustafsson (S) angående osynligt utanförskap ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN SID 1 (5) 2012-08-15 Handläggare: Karolina Landowska Telefon: 08-508 35 509 Till Arbetsmarknadsnämnden den 28 augusti 2012 Ärende 8 Svar på

Läs mer

Bidrag till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet samt till kultur våren 2008

Bidrag till föreningar med barn- och ungdomsverksamhet samt till kultur våren 2008 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (8) 2008-04-22 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 20 099 Monica Verne Telefon: 076-12 20 201 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Riktlinjer för kulturstöd

Riktlinjer för kulturstöd Riktlinjer för kulturstöd Gäller från 2019-01-01 Fastställt av kulturnämnden 2018-11-28 116 (ersätter tidigare riktlinjer för kulturstöd, fastställt av kulturnämnden 2016-10-26 105 och reviderade 2017-11-29

Läs mer

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013

Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 Sammanställning över sökande föreningar för föreningsbidrag 2013 1. Somaliska Föräldrar och modersmålsföreningen, SFMF Föreningens syfte är att i samarbete med föräldrar och skola verka för att somaliska

Läs mer

Förteckning över deltagande bolag och förvaltningar

Förteckning över deltagande bolag och förvaltningar SID 1 (8) Bilaga 9 Förteckning över deltagande bolag och förvaltningar Förfrågningsunderlag Systemdrift och Systemförvaltning Centrala verksamhetssystem Service Desk 105 35 STOCKHOLM. Telefon 08-508 29

Läs mer

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018

Central entreprenadupphandling av vård- och omsorgsboenden 2018 Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2017-04-03 Handläggare Barbro Karlsson Telefon: 08-508 36 218 Till Äldrenämnden den 25 april 2017 Central entreprenadupphandling av

Läs mer

Handläggare Jelina Khoo Telefon:

Handläggare Jelina Khoo Telefon: Östermalms stadsdelsförvaltning Staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-02-23 Handläggare Jelina Khoo Telefon: 08-508 88 95 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-04-18 Ansökan om föreningsbidrag till föreningen

Läs mer

Ungdomsarbetet i Spånga-Tensta

Ungdomsarbetet i Spånga-Tensta Ungdomsarbetet i Spånga-Tensta Våra ungas framtid är allas ansvar Barn och ungdomar inom Spånga-Tenstas stadsdel är en viktig och prioriterad grupp. Här bor drygt 11.000 ungdomar i åldrarna 0 till 20 år.

Läs mer

Kompletterande beskrivning av planerade utvecklingsinsatser i Spånga-Tensta 2013

Kompletterande beskrivning av planerade utvecklingsinsatser i Spånga-Tensta 2013 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-05-06 Handläggare: Eva-Britt Leander Telefon: 08-508 03 000 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Kompletterande beskrivning

Läs mer

Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur budget 2008

Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur budget 2008 IDROTTSFÖRVALTNINGEN DRIFTAVDELNINGEN Handläggare: Ulf Adaktusson Telefon: 08 508 28 438 Till Idrottsnämnden Nr 13 DNR 017/226/08 SID 1 (5) 2008-02-14 Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 1 FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-02-22 Handläggare: Anders Nilfjord Telefon: 508 29 288 Till Kommunfullmäktige Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem Stadsledningskontorets

Läs mer

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden Utlåtande 2009: RI (Dnr 011-1374/2009) Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden 2010-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Valkretsindelning för perioden 2010

Läs mer

Förslag till utveckling av kulturkvarteret Karin med Walmstedtska gården

Förslag till utveckling av kulturkvarteret Karin med Walmstedtska gården KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Sörås Staflin Pia 2018-10-25 KTN-2018-0582 Strömberg Annika Kulturnämnden Förslag till utveckling av kulturkvarteret Karin med Walmstedtska gården Förslag

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Alviks Kulturhus Perioden: Alviks Medborgarhus Copyright JDA

Verksamhetsberättelse för Alviks Kulturhus Perioden: Alviks Medborgarhus Copyright JDA Verksamhetsberättelse för Alviks Kulturhus Perioden: 2010-10-26 2011-02-21 Alviks Medborgarhus 2010-09-09 Copyright JDA Innehållsförteckning 1 Verksamhetsberättelse för perioden 2010-10-26 2011-02-21...3

Läs mer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer

Bidragsnormer för föreningar och organisationer 1 (7) Typ: Bestämmelse Giltighetstid: Version: 2.0 Fastställd: KF 2014-04-16, 20 Uppdateras: Barn, kultur- och utbildningsnämnden lämnar bidrag till olika föreningar och organisationer som bedriver barn-

Läs mer

JÄRVA RENT OCH SNYGGT

JÄRVA RENT OCH SNYGGT SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (5) 2013-02-13 Under 2012 har Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta stadsdelsförvaltningar organiserat och administrerat föreningsstäd i stadsdelarna Akalla, Husby, Kista,

Läs mer

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden Utlåtande 2009:153 RI (Dnr 011-1374/2009) Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden 2010-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Valkretsindelning för perioden 2010

Läs mer

Hyror i Stockholm stad 2014 Delrapport 1

Hyror i Stockholm stad 2014 Delrapport 1 2014-12-11 Hyror i Stockholm stad 2014 Delrapport 1 STATISTIKGRUPPENS DELRAPPORT BASERAD PÅ HYRESGÄST- FÖRENINGENS HYRESDATABAS INLEDNING... 3 INNERSTAD, INRE YTTERSTAD, YTTRE YTTERSTAD... 4 STADSDELAR...

Läs mer

Bilaga 8. Beslutsdatum, kön samt typ av insats avseende ej verkställda beslut enligt LSS per (kvartal )

Bilaga 8. Beslutsdatum, kön samt typ av insats avseende ej verkställda beslut enligt LSS per (kvartal ) Bilaga 8., kön samt typ av insats avseende ej verkställda beslut enligt LSS per 2009-12-31 (kvartal 4 2009) > 3 mån / Bromma * 2009-12-31 Ledsagarservice Enskede - Årsta - Vantör 2009-09-01 Biträde av

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Sundequist Karin KTN Riktlinjer för stöd till allmänna samlingslokaler i Uppsala kommun

Handläggare Datum Diarienummer Sundequist Karin KTN Riktlinjer för stöd till allmänna samlingslokaler i Uppsala kommun upp, 9,13, Ärende nr 1q Kulturnämnden c>..... Mån KULTURFÖRVALTNINGEN Dag., Handläggare Datum Diarienummer Sundequist Karin 2016-11-27 KTN-2016-0400 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till allmänna samlingslokaler

Läs mer

Inventering av tillgängliga lokaler för föreningslivet att hyra eller låna

Inventering av tillgängliga lokaler för föreningslivet att hyra eller låna Skärholmens stadsdelsförvaltning Medborgarservice Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-07-28 Handläggare Anette Manoti Telefon: 08-508 24 582 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Inventering av tillgängliga lokaler

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Multifunktionella anläggningar och miljöer för idrott och kultur

Multifunktionella anläggningar och miljöer för idrott och kultur Multifunktionella anläggningar och miljöer för idrott och kultur Sophie Dahlberg, Stockholms Stad, Idrottsförvaltningen Klas Eriksson, AIX Arkitekter AB Stadsdelen Skärholmen Del av miljonprogrammet som

Läs mer

Föreningslivets tillgång till skollokaler - utöver idrottslokaler Delrapport juli 2017

Föreningslivets tillgång till skollokaler - utöver idrottslokaler Delrapport juli 2017 Föreningslivets tillgång till skollokaler - utöver idrottslokaler Delrapport juli 2017 stockholm.se 4 juli 2017 Dnr: KUF 1.1/2627/2016, UTBF 2.6.2-7821/2016, IDF 03.01/929/2016 Samverkansprojekt mellan:

Läs mer

Barns delaktighet och rätt att komma till tals i handläggning av LSS-insatser. Funktionshinderinspektörernas granskning 2017

Barns delaktighet och rätt att komma till tals i handläggning av LSS-insatser. Funktionshinderinspektörernas granskning 2017 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-02-21 Handläggare Carina Cronwall Telefon: 0850822310 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-03-15 Barns delaktighet

Läs mer