LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING. Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING. Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall"

Transkript

1 LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall 11 maj 2011

2 SAMMANFATTNING Att utnyttja resurser effektivt är viktigt både ur ett hållbarhets- och ekonomiskt perspektiv. Denna rapport analyserar hur kostnaden för fjärrvärme, el, vatten och avfallshämtning påverkas när behovet av dessa minskas med 25% i landets 30 största kommuner. ALLMÄNT En viktig slutsats är att 25% lägre behov av fjärrvärme, el, vatten och hämtning av hushållsavfall inte leder till 25% lägre kostnad för konsumenten. Storleken på kostnadsminskningen beror både på prisnivå och på hur stor del av priset som består av fasta kostnader. Prisnivån har generellt störst betydelse för lönsamhet vid effektivisering. Fasta komponenter i taxekonstruktioner minskar lönsamheten vid effektivisering och därigenom minskar incitamenten att effektivisera. Vid en jämförelse mellan kommunerna är skillnaderna i kostnadsminskning stora när en effektivisering genomförs. Det betyder att lönsamheten för samma effektiviseringsåtgärder skiljer sig mycket åt beroende på var i landet man bor. FJÄRRVÄRME Fjärrvärme har den priskonstruktion som bäst gynnar effektivisering. Det betyder att det finns små eller inga fasta komponenter i taxan. Däremot är flertalet av priskonstruktionerna utformade så att det kan ta upp till tre år innan kostnadsminskningen slår igenom fullt ut. Kostnadsminskningen för konsumenten kan skilja sig kraftigt åt beroende på var i landet man bor. Av de studerade kommunerna har Luleå den lägsta kostnadsminskningen (44 öre/kwh inkl moms) och Karlskrona den högsta (86 öre/kwh inkl moms). Skillnaden är nästan 100%! Medelvärdet för urvalet av kommuner ligger på 71 öre/kwh inkl moms. Den stora skillnaden beror på att fjärrvärmen i Karlskrona är dyr. EL En effektivisering av elanvändningen har också en stor spridning, dock mindre än för fjärrvärmen. Det är framför allt olika avgiftsmodeller och nivåer för elnätet som slår igenom vid en jämförelse. Även här skiljer sig kostnadsminskningen kraftigt åt beroende på var i landet man bor. Av de studerade kommunerna har Luleå den lägsta kostnadsminskningen (99 öre/kwh inkl moms) och Malmö, Örebro och Norrköping den högsta kostnadsminskningen (151 öre/kwh inkl moms). Skillnaden är här hela 50% för en produkt som borde vara betydligt mer homogen än fjärrvärme. Medelvärdet för kommunerna är 128 öre/kwh inkl moms. Den stora skillnaden beror på att elnätsavgiften i Malmö, Örebro och Norrköping är hög. VATTENANVÄNDNING & AVFALLSHANTERING Även kostnaderna för vattenanvändning och avfallshantering uppvisar stora spridningar. Rapporten visar att kostnadsminskningen av att minska vattenanvändningen och hushållsavfallsmängden skiljer sig kraftigt åt beroende på var i landet man bor. Vid en minskning av vattenanvändningen och avfallsmängden med vardera 25% påverkas priset i medeltal 18 respektive 15% för dessa nyttigheter. Men spridningen är stor och det är därför viktigt att beakta de lokala förhållandena. 2 (27)

3 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING... 2 FÖRORD... 4 FÖRUTSÄTTNINGAR & URVAL... 6 LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING FJÄRRVÄRME EL VATTEN OCH AVLOPP (VA) AVFALL SLUTSATSER (27)

4 FÖRORD Sedan sexton år tillbaka ger Nils Holgersongruppen, som består av representanter från Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO årligen ut rapporten Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. I den redovisas fakta om priser och de prisskillnader som finns mellan olika kommuner när det gäller kostnader för fjärrvärme, el, VA och avfallshämtning. Se Som tillägg till vår årliga rapport har vi i denna studie analyserat hur kostnaderna för fjärrvärme, el, VA och hushållsavfall påverkas när Nils Holgersson-fastigheten effektiviseras. Vad händer när fastighetens behov av fjärrvärme, el, VA och avfallshämtning minskar med 25%? Blir det också 25% lägre kostnad för konsumenterna? Vi har granskat de 30 största kommunerna i landet samt Gotland. Aktuella priser och taxor för år 2011 används i rapporten. Maj (27)

5 BAKGRUND OCH SYFTE Fjärrvärme, varmvatten, el, vatten och avlopp samt hämtning av hushållsavfall tillhör de nödvändigheter som är självklara i alla bostadshus. Kostnaden för dem utgör i genomsnitt drygt en tredjedel av den totala boendekostnaden för flerbostadshus. Nils Holgersson 2010 Totalkostnad 301,7 kr/kvm inkl moms Avfall; 19,3; 6% Fjärrvärme; 144,1; 48% VA; 53,7; 18% El; 84,5; 28% Figur 1 Medelkostnaden för landets 290 kommuner i 2010 års Nils Holgerssonstudie samt dess fördelning på olika nyttigheter. Sedan sexton år tillbaka ger Nils Holgersson-gruppen, med representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna Sverige, årligen ut rapporten Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. I rapporten redovisas kostnaden för att tillgodose typfastighetens behov av värme, el, VA och hämtning av hushållsavfall i alla Sveriges kommuner samt de förutsättningar som gäller för respektive nyttighet. Syftet med den här rapporten är att studera: taxekonstruktionernas betydelse för lönsamheten vid effektivisering om bostadsorten påverkar lönsamheten vid effektivisering 5 (27)

6 FÖRUTSÄTTNINGAR & URVAL I tabell 1 redovisas de förutsättningar som gäller vid normala förhållande för Nils Holgersson-fastigheten och de nya förhållandena efter 25% minskning av fjärrvärme, el, vattenanvändning och hämtning av hushållsavfall. Bostadsarea Antal lägenheter kvm 15 (i medeltal ca 67 kvm/lägenhet) Årsbehov: Normala förhållanden för Nils Holgersson-fastigheten: 25 % minskning: Fjärrvärme Energibehov Flöde Elenergi Fastighetsel (35A) Hushållsel (16A) kwh m kwh (2 300 kwh/lgh) kwh kwh m3 Vatten och avlopp m m3 Avfall ca 1200 liter/vecka (motsvarande t ex 3 st 370 liters kärl/vecka) kwh (1 725 kwh/lgh) kwh ca 900 liter/vecka Tabell 1 Förutsättningar samt nya förhållanden efter 25% effektivare användning. Notera att effektbehovet för fjärrvärme inte har definierats i denna rapport. Effekten har definierats av leverantören eller beräknats utifrån gällande prislista. Vid effektivisering har antagandet gjorts att energi, effekt och flöde minskats proportionerligt. Ingen nedsäkring av elabonnemanget i fastigheten har antagits. Urvalet av kommuner har gjorts utifrån att dels vill studera situationen i större kommuner, dels få en spridning över landet. I tabell 2 redovisas kommunerna tillsammans med länstillhörighet. Dessa kommuner representerar 45% av landets totala befolkning. Redovisningen av prisbild avser centralorten i respektive kommun. Prisbilden är inte alltid homogen i kommunen, detta gäller framför allt för fjärrvärme och elnät. Det urval av kommuner som gjorts i rapporten står för ca 65% av leveranserna av fjärrvärme i Sverige, vilket är 31 TWh (år 2008). Tabell 2 Kommunurval Storstäder och Stora städer (SCB:s och SKL:s definition) samt Gotland. 6 (27)

7 LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING Lönsamheten vid en minskning av fjärrvärme, el, vattenanvändning och hämtning av hushållsavfall bestäms av: Hur stor den fasta andelen (komponenten) är av den totala taxan. Den fasta delen påverkas inte vid en minskning utan det är bara den rörliga delen som påverkas. Det innebär att kostnadsminskningen endast är 12,5% vid 25% minskning av elanvändningen då taxekonstruktionen består av 50% fast komponent och 50% rörlig komponent, se graf 1. Fasta komponenter i taxan minskar med andra ord lönsamheten vid effektivisering. Normaltaxan Efter 25% minskning Fast Rörlig Graf 1 Taxekonstruktionens utseende före och efter 25% minskning av elanvändningen. Prisnivån för fjärrvärme, el, vattenanvändning och hämtning av hushållsavfall. Ett högt pris ökar lönsamheten vid en effektivisering och vice versa. Den absoluta lönsamheten mätt i kronor vid en effektivisering bestäms både av taxekonstruktionen och av prisnivån. En hög kostnad för fjärrvärme, el, vattenanvändning och hämtning av hushållsavfall innebär generellt en bättre lönsamhet vid effektivisering, därmed inte sagt att höga kostnader är gynnsamt. Lönsamheten vid effektivisering då det finns fasta komponenter i taxan minskar ju mer man minskar på fjärrvärme-, el-, vattenanvändning och hushållsavfallsmängden. Det beror på att den fasta komponenten då utgör allt större del. Jämför att ytterligare minska elanvändningen i graf 1. 7 (27)

8 1 FJÄRRVÄRME Slutsatser gällande 25% minskning av fjärrvärmeanvändningen: Effektiviseringsåtgärder som innebär att så väl energi som effektbehov reduceras i samma omfattning ger en god kostnadsminskning. Vid en minskning av fjärrvärmeanvändningen med 25% minskar kostnaden i medeltal med 24% för de studerade kommunerna (spridning 22-25%). Det kan ta mellan 0-3 år för den förväntade kostnadsminskningen att slå igenom beroende på leverantörens prismodell. En energieffektiviserande åtgärd, som både påverkar energi- och effektuttag proportionerligt, ger ett bra utfall för fjärrvärmekunden. Minskas värmeanvändningen med 25% så minskar även kostnaden med nästan lika mycket (24% i medeltal för de studerade kommunerna). Varbergs kommun har det sämsta utfallet för konsumenten. Där är kostnadsminskningen 22%. Flera andra kommuner har full kostnadsminskning (25%). I figur 2 redovisas utfallet för samtliga 31 kommuner. I pajdiagrammen till höger i figur 2 redovisas dels prisnivån, dels prisets sammansättning i fast och rörlig del för de båda kommuner som uppvisar lägst (Varberg) och högst (Göteborg) kostnadsminskning räknat i procent. I Göteborg är priset helt rörligt medan Varberg har 14% fast priskomponent. Fjärrvärme % mindre värmeanvändning Varberg 73,2 öre/kwh inkl moms Varberg 22% Jönköping Trollhättan Karlstad Linköping Östersund Gävle Västerås Helsingborg Umeå Örebro Stockholm MEDEL 24% Norrköping Örnsköldsvik Halmstad Falun Borås Eskilstuna Gotland Karlskrona Luleå Skellefteå Kristianstad Växjö Södertälje Sundsvall Lund Uppsala Malmö Kalmar Göteborg 25% Fast 0% Rörlig 86% Fast 14% Göteborg 66,7 öre/kwh inkl moms Rörlig 100% 0% 5% 10% 15% 20% 25% Figur 2 Redovisning av kostnadsminskning vid 25% lägre fjärrvärmeanvändning. Redovisningen avser fjärrvärmepriser 2011 i respektive kommun. 8 (27)

9 Den rörliga delen av fjärrvärmetaxan är oftast uppdelad i en helt rörlig del och i en semirörlig del som påverkas av föregående års effektuttag. Vid en effektivisering kommer detta att innebära att man får en förskjutning i kostnadsreduktionen med upp till tre år. Fjärrvärmens uppdelning i olika priskomponenter redovisas utförligare i figur 5 och 6. Luleå Västerås Östersund Gävle Linköping Göteborg Varberg Eskilstuna Jönköping Kristianstad Norrköping Växjö Kalmar Sundsvall Medel Umeå Halmstad Helsingborg Trollhättan Borås Falun Karlstad Örnsköldsvik Örebro Malmö Uppsala Gotland Skellefteå Stockholm Lund Södertälje Karlskrona kr inkl moms Figur 3 Kostnadsbesparing år 2011 uttryckt i kr inkl moms vid minskad fjärrvärmeanvändning med 25%. Även om förhållanden i procentuella termer ser relativt lika ut i landets kommuner (se figur 2) så skiljer sig värdet av en effektivisering räknat i kronor åt. I figur 3 redovisas detta. I Karlskrona är kostnadsminskningen kr/år medan samma procentuella minskning i Luleå endast minskar kostnaden med kr/år. Med andra ord är kostnadsminskningen i Karlskrona det dubbla jämfört med Luleå. Lönsamheten vid en minskning av fjärrvärmeanvändningen skiljer sig väsentligt beroende på de lokala förutsättningarna. Medelvärdet av kostnadsbesparingen vid en minskad fjärrvärmeanvändning för de studerade kommunerna ligger på drygt kr/år. 9 (27)

10 I figur 4 redovisas kostnadsbesparingen av effektiviseringen uttryckt i öre/kwh inkl moms. Generellt sett ska dessa värden vara möjliga att använda som ett mått på kostnadsminskning vid en effektivisering av värmeanvändningen under förutsättning att energi och effekt minskar lika mycket i relativa mått. I Karlskrona motsvarar minskningen av fjärrvärme (25%) ca 86 öre/kwh, medan samma minskning i Luleå endast blir 44 öre/kwh. Medelvärdet av kostnadsbesparingen vid en minskad fjärrvärmeanvändning för de studerade kommunerna ligger på ca 71 öre/kwh. Vi kan konstatera att det är viktigt att utgå från de lokala förutsättningarna när effektiviseringsåtgärder värderas, eftersom skillnaderna är mycket stora. Förenklat blir en effektiviseringsåtgärd i Karskrona dubbelt så lönsam jämfört med en åtgärd i Luleå. Skälet till detta är framför allt att fjärrvärmen är mycket billigare i Luleå. Men att Karlskrona har ett helt rörligt pris skapar gynnsammare förutsättningar för effektivisering. Luleå Västerås Östersund Gävle Linköping Göteborg Varberg Eskilstuna Jönköping Kristianstad Norrköping Växjö Kalmar Sundsvall Medel Umeå Halmstad Helsingborg Trollhättan Borås Falun Karlstad Örnsköldsvik Örebro Malmö Uppsala Gotland Skellefteå Stockholm Lund Södertälje Karlskrona 44,1 56,1 60,2 60,7 64,1 66,7 66,8 66,9 67,0 68,3 68,6 69,1 69,6 70,3 70,7 70,8 72,0 72,1 72,2 72,3 72,9 73,4 73,6 74,0 75,0 76,3 76,8 78,0 82,1 82,4 82,7 85,5 0,0 20,0 40,0 60,0 80,0 100,0 öre/kwh inkl moms Figur 4 Kostnadsbesparing år 2011 uttryckt i öre/kwh inkl moms vid minskad fjärrvärmeanvändning med 25%. 10 (27)

11 Som framgår av figur 5 är det få priskomponenter i fjärrvärmepriset som betraktas som helt fasta. Även i Stockholms fall är det som redovisas som fast i prislistan relaterat till energiomsättning. I figur 5 redovisas fjärrvärmekostnaden uttryckt i kr/kvm inkl moms. Det är ett mått som gör det möjligt att relatera det till övriga fastighetskostnader inklusive el- och vattenanvändning samt hämtning av hushållsavfall. Medelvärdet för de studerade kommunerna ligger på ca 105 kr/kvm. Förutsättningen för att figuren 5 ska gälla är, som tidigare nämnts, att energi- och effektminskningen följs åt vid en genomförd effektiviseringsåtgärd. Kommun (total taxa) Luleå (63,8) Västerås (86,2) Östersund (93,3) Gävle (93,5) Göteborg (96,6) Eskilstuna (97,2) Kristianstad (98,9) Växjö (100,1) Linköping (100,4) Kalmar (100,8) Sundsvall (101,7) Norrköping (101,8) Halmstad (104,9) Borås (105) Medel (105,3) Falun (106) Jönköping (106,6) Umeå (106,9) Malmö (108,6) Örnsköldsvik (108,8) Helsingborg (109,1) Uppsala (110,4) Gotland (111,1) Örebro (111,6) Varberg (112,4) Skellefteå (112,9) Trollhättan (114,5) Karlstad (115,5) Lund (119,3) Södertälje (119,7) Stockholm (122,6) Karlskrona (123,8) Fast Rörlig Fjärrvärme 2011 [kr/kvm inkl moms] -25 % ( kwh/år) Figur 5 Fjärrvärmekostnadens sammansättning och totalnivå för Nils Holgersson-fastigheten vid 25% lägre värmeanvändning uttryckt i kr/kvm inkl moms. I figur 6 kan en återkoppling göras till den indelning som gjordes av olika prissättningsgrupper i inledningen av kapitlet. Till skillnad från figur 5 redovisas här även effektkomponenten i priset. 11 (27)

12 Prissättningen av fjärrvärme kan förenklat delas upp i två grupper: 1. Företag med ett helt rörligt energipris, helt utan fasta komponenter (Borås, Uppsala, Gotland och Karlskrona. Även Halmstad näst intill helt rörligt - Gröna staplar i figur 5 och 6). 2. Företag med en kombination av en komponent (ofta stor) helt rörligt energipris (grön stapel), en (ofta liten) fast kostnad (röd stapel) och en semirörlig del som oftast påverkas av föregående års effektuttag (orange, rosa och lila stapel). Grupp 2 utgörs av övriga kommuner med orangea, rosa och lila stapeldelar i figur 6. Observera att vi har utgått från att effektiviseringen påverkar effektbehovet på samma sätt som energibehovet, med andra ord minskas effektbehovet med 25%. Om en åtgärd endast ger en energibesparing men ingen effektbesparing kommer den inte att slå igenom fullt ut i grupp 2. Den effektberoende andelen av priset i grupp 2 är från 15 till drygt 40% Energipris Flödespris Effektpris (timmätt) Effektpris (kategorital/energiuttag) Fast pris (Energirelaterad) Fast pris öre/kwh inkl moms Figur 6 Fjärrvärmekostnadens sammansättning och totalnivå för Nils Holgersson-fastigheten vid 25% lägre värmeanvändning uttryckt i öre/kwh inkl moms. Redovisningen innehåller även effektkomponenter och aktuell fjärrvärmeleverantör i respektive kommun. Det finns, som tidigare nämnts, en förskjutning i tid för att nå full kostnadsminskning vid en effektivisering. Beroende på hur taxekonstruktionen är utformad kan det ta 0-3 år. Genomgående i figurredovisningen har vi redovisat den fulla kostnadsminskningen som uppstår efter 3 år. Figur 5 visar också på att det ofta finns många olika priskomponenter i fjärrvärmepriset, vilket gör det svårt för kunden att bedöma lönsamheten för olika effektiviseringsåtgärder. 12 (27)

13 2 EL Slutsatser gällande 25% minskning av elanvändningen: Elpriset är sammansatt av elnätsavgift, elhandelspris samt skatt. Elpriset består av en relativt stor andel fast komponent (uppemot 50% i Skellefteå). Elnätsavgiften har en stor fast komponent. I det extremaste fallet är det endast en fast avgift (Luleå). Vid en minskning av elanvändningen med 25% minskar kostnaden med i medeltal 18% för de studerade kommunerna (spridning 15-20%). Minskas elanvändningen med 25% så minskar kostnaden för el i de studerade kommunerna med mellan 15 och 20%. I medeltal minskar kostnaden med 18%. Att följsamheten inte är densamma som för fjärrvärme beror främst på att elnät har en relativt stor andel fast kostnad i sin prissättning. Det totala elpriset består av tre huvudkomponenter för slutkonsumenten: 1) Elnätsavgift 2) Elhandelspris (inklusive elcertifikat) 3) Skatt (energiskatt och moms) Även om förhållandena i procent är relativt samlade i kommunerna (se figur 7), skiljer sig värdet av en effektivisering räknat i kronor åt även för elen. Av figur 8 framgår att värdet är drygt 50% högre i kommunerna Malmö, Örebro och Norrköping (där E.ON är elnätsägare) jämfört med Luleå. I Malmö bland annat ger 25 % minskad elanvändning en kostnadsbesparing på kr/år medan det i Luleå endast ger kr/år. De lokala förutsättningarna vid en värdering av effektiviseringsåtgärder är alltså viktiga även för elen. Medelvärdet av kostnadsbesparingen vid en minskad elanvändning för de studerade kommunerna ligger på ca kr/år. 13 (27)

14 Skellefteå 15% Kristianstad Örnsköldsvik Luleå Östersund Borås Uppsala Falun Gävle Varberg Gotland Lund Kalmar Jönköping MEDEL 18% Trollhättan Helsingborg Karlskrona Umeå Karlstad Sundsvall Norrköping Örebro Malmö Södertälje Västerås Göteborg Linköping Eskilstuna Halmstad Växjö Stockholm 20% El (nät+handel) % mindre elanvändning 0% 5% 10% 15% 20% 25% Skellefteå 199,8 öre/kwh inkl moms Rörlig 54% Fast 46% Stockholm 187,4 öre/kwh inkl moms Rörlig 76% Fast 24% Figur 7 Redovisning av kostnadsminskning vid 25% lägre elanvändning. Redovisningen avser kostnad för elnätsavgifter 2011 i respektive kommun och ett genomsnittligt rörligt elhandelspris för (27)

15 Luleå Skellefteå Örnsköldsvik Östersund Umeå Kristianstad Borås Trollhättan Falun Gävle Jönköping Sundsvall Varberg Kalmar MEDEL Helsingborg Västerås Gotland Eskilstuna Lund Linköping Karlstad Uppsala Göteborg Halmstad Karlskrona Södertälje Växjö Stockholm Norrköping Örebro Malmö Kr inkl moms Figur 8 Kostnadsbesparing år 2011 uttryckt i kr inkl moms vid minskad elanvändning med 25 %. Kostnadsbesparingen per kwh av en effektivisering av elanvändningen redovisas i figur 9. Kostnadsbesparingen av effektiviseringen är i figur 9 uttryckt i öre/kwh inkl moms. En minskning av elanvändningen med 25% i Malmö, Örebro och Norrköping ger en kostnadsbesparing på 151 öre/kwh medan besparingen i Luleå blir 99 öre/kwh. Medelvärdet av kostnadsbesparingen vid en minskad elanvändning för de studerade kommunerna ligger på ca 128 öre/kwh. 15 (27)

16 Luleå Skellefteå Örnsköldsvik Östersund Umeå Kristianstad Borås Trollhättan Falun Gävle Jönköping Sundsvall Varberg Kalmar MEDEL Helsingborg Västerås Gotland Eskilstuna Lund Linköping Karlstad Uppsala Göteborg Halmstad Karlskrona Södertälje Växjö Stockholm Norrköping Örebro Malmö öre/kwh inkl moms Figur 9 Kostnadsbesparing år 2011 uttryckt i öre/kwh inkl moms vid minskad elanvändning med 25 %. De lokala förutsättningarna vid värdering av effektiviseringsåtgärder varierar i de studerade kommunerna. Det är framför allt elnätspriset som leder till dessa skillnader på en produkt som borde vara relativt homogen. Detta framgår i redovisningen i figur 10. En annan faktor är att kommunerna i Norrland har en reducerad elskatt (18,5 istället för 28 öre/kwh). 16 (27)

17 Kommun (total taxa) Luleå (61,6) Umeå (61,8) Eskilstuna (65,5) Linköping (66,7) Sundsvall (66,8) Halmstad (67,6) Västerås (68) Trollhättan (68,5) Örnsköldsvik (68,6) Göteborg (68,8) Växjö (69,2) Östersund (69,2) Stockholm (69,6) Jönköping (71,2) Karlstad (71,3) MEDEL (71,7) Borås (71,8) Helsingborg (71,9) Södertälje (72,4) Falun (72,9) Gävle (73) Kalmar (73,1) Varberg (73,2) Skellefteå (74,2) Karlskrona (75,4) Gotland (75,8) Lund (76,1) Kristianstad (77,2) Uppsala (79,4) Norrköping (81,1) Örebro (81,1) Malmö (81,1) Elnät Fast Elhandel Fast Elnät Rörlig Elhandel Rörlig El (nät+handel) 2011 [kr/kvm inkl moms] -25 % ( kwh/år) Figur 10 Elkostnadens sammansättning och totalnivå för Nils Holgersson-fastigheten vid 25% lägre elanvändning uttryckt i kr/kvm inkl moms. Som framgår av figur 10 är det betydligt fler priskomponenter i elpriset jämfört med fjärrvärmepriset, figur 5, som kan betraktas som helt fasta. De röda komponenterna i figur 10 är elnätets respektive elhandelns fasta priskomponent. De fasta priskomponenterna kan utgöra upp till nästan 50% av elpriset för Nils Holgerssonfastigheten efter effektiviseringen. Detta är häpnadsväckande. Detta innebär också att kostnadsminskningen reduceras kraftigt vid en ytterligare effektivisering. I figur 10 redovisas elkostnaden uttryckt i kr/kvm inkl moms. Det är ett mått som gör det möjligt att relatera till kostnaden för fjärrvärme, el, vatten och avfallshämtning samt till övriga fastighetskostnader. Medelvärdet för de studerade kommunerna ligger på ca 72 kr/kvm. 17 (27)

18 3 VATTEN OCH AVLOPP (VA) Slutsatser gällande 25% minskning av VA-användningen: VA-taxan har en relativt stor andel fast komponent (uppemot 50% i Falun). Vid en minskning av VA-användningen med 25% minskar kostnaden med i medeltal 18% för de studerade kommunerna (spridning 12-24%). Minskas VA-användningen med 25% så minskar kostnaden för VA i de studerade kommunerna med mellan 12 och 24%. I medeltal så minskar kostnaden med 18%. Även om medelutfallet är detsamma som för elen i föregående kapitel så är spridningen betydligt större för VA-sidan. När utfallet är lågt finns ofta ett inslag av en hög andel fasta kostnader, se jämförelsen mellan Falun och Jönköping i figur 11. I pajdiagrammen till höger jämförs kommunerna avseende andelen fasta och rörliga avgiftsslag. Dessutom är avgiftsnivån i Jönköping nästan hälften av nivån i Falun. VA % mindre vattenförbrukning Falun 76,7 kr/kvm inkl moms Falun 12% Malmö Sundsvall Stockholm Varberg Skellefteå Halmstad Norrköping Karlskrona Växjö Göteborg Linköping Gotland Umeå Helsingborg Gävle Örnsköldsvik MEDEL 18% Karlstad Södertälje Örebro Kristianstad Östersund Eskilstuna Luleå Kalmar Västerås Borås Trollhättan Lund Uppsala Jönköping 24% Rörlig 54% Fast 46% Jönköping 38,3 kr/kvm inkl moms Rörlig 95% Fast 5% 0% 5% 10% 15% 20% 25% Figur 11 Redovisning av kostnadsminskning vid 25% lägre VA-användning. Redovisningen avser taxan för Vatten och Avlopp 2011 i respektive kommun. 18 (27)

19 Av figur 12 framgår att kostnadsbesparingen vid minskad vattenanvändning är mer än 5 gånger högre på Gotland jämfört med i Stockholm. En minskning av VA-användningen med 25% på Gotland ger en kostnadsbesparing på kr/år, medan samma minskning i Stockholm endast ger en besparing på kr/år. De lokala förutsättningarna vid värdering av effektiviseringsåtgärder varierar ännu mer för VA jämfört med fjärrvärme och el. Medelvärdet av kostnadsbesparingen vid en minskad elanvändning för de studerade kommunerna ligger på ca kr/år. Stockholm Malmö Västerås Halmstad Helsingborg Kristianstad Örebro Östersund Göteborg Linköping Lund Södertälje Falun Varberg Norrköping Gävle Umeå Trollhättan Karlstad MEDEL Skellefteå Uppsala Jönköping Luleå Sundsvall Eskilstuna Borås Karlskrona Örnsköldsvik Växjö Kalmar Gotland Figur 12 Kostnadsbesparing år 2011 uttryckt i kr inkl moms vid minskad VA-användning med 25%. Andelen rörliga taxeelement skiljer sig åt mellan kommunerna även för VA, se figur 13. Skillnaden är mellan 100% och drygt 40%. Av figur 13 framgår också en viss koppling mellan höga priser och höga fasta komponenter i taxekonstruktionen. 19 (27)

20 Taxekonstruktioner för VA innehåller många olika komponenter. De delar som är fasta är grundavgiften, mätaravgiften, lägenhetsavgiften och tomtyteavgiften. Alla kommuner har dock inte alla avgiftsslag. De röda komponenterna i figur 13 är VA-taxans fasta priskomponent. De fasta priskomponenterna kan utgöra upp till ca 60% av kostnaden för Nils Holgersson-fastigheten efter effektiviseringen. I figuren redovisas VA-kostnaden uttryckt i kr/kvm inkl moms. Det är ett mått som gör det möjligt att relatera det till övriga fastighetskostnader och även till övrig förbrukning i rapporten. Medelvärdet för de studerade kommunerna ligger på ca 37 kr/kvm. Kommun (total taxa) Stockholm (17,9) Västerås (18,4) Lund (22,3) Kristianstad (23,5) Östersund (23,5) Örebro (25,5) Trollhättan (26,7) Helsingborg (27) Uppsala (28,6) Södertälje (28,8) Halmstad (29,2) Jönköping (29,9) Malmö (30,5) Linköping (31,9) Göteborg (32,1) Borås (34,5) Gävle (34,5) Karlstad (34,9) Luleå (35,3) Eskilstuna (35,8) Umeå (35,9) Medel (36,6) Varberg (38,7) Norrköping (39) Skellefteå (44) Kalmar (47,3) Falun (50) Örnsköldsvik (56,4) Karlskrona (60,6) Gotland (63,3) Växjö (63,6) Sundsvall (66,3) Fast Rörlig VA-taxa 2011 [kr/kvm inkl moms] -25 % (1500 m3/år) Figur 13 VA-kostnadens sammansättning och totalnivå för Nils Holgersson-fastigheten vid 25% lägre VA-användning (1500 m3/år) uttryckt i kr/kvm inkl moms. 20 (27)

21 4 AVFALL Slutsatser gällande 25% minskning av hushållsavfallsmängden: Variationen i hur avfallstaxan är utformad är stor mellan kommunerna. Variationen är också stor beträffande andelen som är fast komponent (mer än 60% i Skellefteå). Vid en minskad hämtning av mängden hushållsavfall med 25% minskar kostnaden med i medeltal 15% för de studerade kommunerna (spridning 2-25%). Avfallet har den största spridningen avseende kostnadsbesparing, se figur 14 och 15. Det beror dels på en stor variation av fasta komponenter i taxan mellan kommunerna, dels på att det är svårt att beräkna vad en minskning av avfallet får för konsekvenser. Det beror också på vilka kärlstorlekar som används i kommunerna, vilket kan medföra steg-effekter. Minskas lämningen av hushållsavfall med 25% så minskar kostnaden i de studerade kommunerna med mellan 2 och 25%. I medeltal så minskar kostnaden med 15%. Skellefteå 2% Falun Kristianstad Borås Uppsala Halmstad Växjö Norrköping Östersund Gävle Eskilstuna Lund Västerås Örnsköldsvik Örebro Kalmar MEDEL 15% Luleå Gotland Sundsvall Karlskrona Umeå Helsingborg Jönköping Varberg Södertälje Linköping Karlstad Malmö Göteborg Stockholm Trollhättan 27% Avfall % mindre mängd hushållsavfall Skellefteå 21,6 kr/kvm inkl moms Rörlig 39% Fast 61% Trollhättan 11,6 kr/kvm inkl moms Rörlig 74% Fast 26% 0% 5% 10% 15% 20% 25% Figur 14 Redovisning av kostnadsminskning vid 25% mindre insamlad mängd hushållsavfall. Redovisningen avser avfallstaxa 2011 i respektive kommun. Kostnadsbesparingen av att minska mängden hushållsavfall varierar stort från kommun till kommun, se figur 15. Kostnadsminskningen är lägst i Skellefteå (510 kr/år) och högst i Trollhättan (4 295 kr/år). Det är således 9 gånger större kostnadsbesparing att minska förbrukningen i Trollhättan jämfört med Skellefteå. Samtidigt är kostnaden för insamling av 21 (27)

22 hushållsavfall det som kostar minst av fjärrvärme, el, VA och avfall. Det medför att det inte får samma genomslag i konsumenternas ekonomi. Medelvärdet för de studerade kommunerna är kr/år. Skellefteå Falun Uppsala Kristianstad Borås Sundsvall Norrköping Växjö Halmstad Gävle Östersund Stockholm Örebro Malmö Lund MEDEL Eskilstuna Helsingborg Umeå Karlskrona Västerås Karlstad Luleå Örnsköldsvik Kalmar Linköping Jönköping Göteborg Varberg Södertälje Gotland Trollhättan Kr inkl moms Figur 15 Kostnadsbesparing år 2011 uttryckt i kr inkl moms vid 25% minskad hämtning av hushållsavfall. I figur 16 redovisas avfallskostnaden uttryckt i kr/kvm inkl moms. Det är ett mått som gör det möjligt att relatera till övriga fastighetskostnader och även övrig förbrukning i rapporten. Medelvärdet för de studerade kommunerna ligger på ca 16 kr/kvm. Det innebär att avfallet har den lägsta kostnaden av den förbrukning som studeras. Av figur 16 framgår också en viss koppling mellan höga priser och höga fasta komponenter i taxekonstruktionen. Detta är ett liknande förhållande som för VA. I vissa kommuner är det ekonomiska incitamentet för konsumenten att minska mängden hushållsavfall mycket begränsat. 22 (27)

23 Kommun (total taxa) Stockholm (7) Malmö (7,9) Sundsvall (8,3) Göteborg (10,9) Karlstad (11,1) Trollhättan (11,6) Uppsala (12,1) Helsingborg (12,4) Umeå (12,9) Örebro (14,2) Linköping (14,6) Karlskrona (14,7) Jönköping (15,8) Falun (15,8) Norrköping (16) Medel (16,1) Växjö (16,5) Gävle (16,9) Luleå (17) Södertälje (17,3) Varberg (17,4) Östersund (18,6) Halmstad (18,9) Lund (19,2) Västerås (19,8) Kalmar (20) Eskilstuna (20,4) Örnsköldsvik (20,6) Skellefteå (21,6) Gotland (22,2) Kristianstad (23,1) Borås (23,9) Fast Rörlig Avfallstaxa 2011 [kr/kvm inkl moms] -25 % (900 liter/vecka) Figur 16 Avfallskostnadens sammansättning och totalnivå för Nils Holgersson-fastigheten vid 25% minskad hämtning av hushållsavfall (ca 900 liter/vecka) uttryckt i kr/kvm inkl moms. 23 (27)

24 5 SLUTSATSER Slutsatser gällande förändringar av kostnaden vid 25% minskning av fjärrvärme-, el-, och VA-användningen samt hushållsavfallsmängden): En minskad användning enligt ovan ger en kostnadsbesparing med i medeltal 21% (spridning 19-22%). Trots stor spridning för avfall och VA så får fjärrvärmen, då den dominerar den totala kostnadsbilden, ett stort genomslag. Variationen i utfall mellan kommunerna är liten, se figur 17. Skillnaden mellan kommunerna är endast 3 procentenheter. En sammanfattande bild över de studerade kommunerna är att man kan förvänta sig en kostnadsminskning på ca 20% vid en minskad förbrukning av fjärrvärme, el, VA och avfallshämtning. Skellefteå 19% Falun Varberg Kristianstad Gävle Sundsvall Östersund Örnsköldsvik Norrköping Luleå Gotland Borås Växjö MEDEL 21% Karlskrona Västerås Halmstad Linköping Helsingborg Karlstad Örebro Umeå Malmö Jönköping Kalmar Uppsala Lund Eskilstuna Trollhättan Göteborg Södertälje Stockholm 22% TOTALT % mindre värme, el, VA och avfallshämtning 0% 5% 10% 15% 20% 25% Figur 17 Kostnadsbesparing vid 25% minskning av avfallshämtning, VA-, el- och fjärrvärmeanvändning. 24 (27)

25 När vi jämför redovisningen vid 25% minskning av respektive användning, figur 18, kan vi konstatera att avfall uppvisar den största variationen (figuren högst upp till vänster visar på en kostnadsminskning på 15 %) följt av VA (18 %) och El (18 %). Fjärrvärmen uppvisar det bästa utfallet. I allmänhet konstateras att det ur ett effektiviseringsperspektiv är mindre gynnsamt med stora andelar fasta komponenter i taxekonstruktionen. Det är orsaken till variationerna i utfall i figur 18. Figur 18 Jämförelse av prisförändring vid 25 % minskning av avfallshämtning, VA-, el- och fjärrvärmeanvändning. Sammanställning av varje delresultat. 25 (27)

26 Kommun (total taxa) Luleå (178) Västerås (192) Östersund (205) Göteborg (208) Linköping (214) Stockholm (217) Umeå (218) Gävle (218) Eskilstuna (219) Helsingborg (220) Halmstad (221) Trollhättan (221) Kristianstad (223) Jönköping (224) Malmö (228) MEDEL (230) Uppsala (231) Örebro (232) Karlstad (233) Borås (235) Lund (237) Norrköping (238) Södertälje (238) Kalmar (241) Varberg (242) Sundsvall (243) Falun (245) Växjö (249) Skellefteå (253) Örnsköldsvik (254) Gotland (272) Karlskrona (275) Fjärrvärme El VA Avfall TOTALT 2011 [kr/kvm inkl moms] - 25 % minskad användning Figur 19 Totalkostnad för samtliga nyttigheter vid 25 % minskning utryckt i kr/kvm inkl moms. Respektive nyttighet finns särredovisad. VA 36,6 16% El 71,8 31% Avfall 16,1 7% Fjärrvärme 105,3 46% Figur 20 Medelvärde av studerade nyttigheter och urval av kommuner. Kostnad uttryckt i kr/kvm inkl moms. Utfallet av effektiviseringen och urvalet av kommuner redovisas dels i figur 18, dels som medelvärden i figur 19. Den totala kostnadsnivån uttryckt i kr/kvm har minskat jämfört med normal -nivån med 23 %. Eldelen tycks få en allt större betydelse om prisutveckling och effektivisering fortgår med dagens priskonstruktioner, se figur (27)

27 I figur 21 redovisas det sammantagna utfallet för fjärrvärme-, el och vattenanvändning samt hushållsavfallsmängden uppdelat på fasta och rörliga priskomponenter efter 25% minskning. I medeltal innehåller de ca 20 % fasta priskomponenter. Andelen fasta komponenter är mellan 15% och 27%. Luleå är den billigaste kommunen (178 kr/kvm) och Karlskrona den dyraste kommunen (275 kr/kvm). Den totala prisskillnaden är alltså nästan 100 kr/kvm. Kommun (total taxa) Luleå (178) Västerås (192) Östersund (205) Göteborg (208) Linköping (214) Stockholm (217) Umeå (218) Gävle (218) Eskilstuna (219) Helsingborg (220) Halmstad (221) Trollhättan (221) Kristianstad (223) Jönköping (224) Malmö (228) MEDEL (230) Uppsala (231) Örebro (232) Karlstad (233) Borås (235) Lund (237) Norrköping (238) Södertälje (238) Kalmar (241) Varberg (242) Sundsvall (243) Falun (245) Växjö (249) Skellefteå (253) Örnsköldsvik (254) Gotland (272) Karlskrona (275) TOTAL-Fast TOTAL- Rörlig TOTALT 2011 [kr/kvm inkl moms] - 25 % minskad användning Figur 21 Totalkostnad för samtlig förbrukning vid 25% minskning utryckt i kr/kvm inkl moms. Fasta respektive rörliga kostnader är särredovisade. 27 (27)

LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING. Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall

LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING. Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall 11 maj 2011 SAMMANFATTNING Att utnyttja resurser effektivt är viktigt både

Läs mer

LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING

LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING LÖNSAMHET VID EFFEKTIVISERING Så påverkas kostnaderna vid minskning av fjärrvärme-, el- och vattenanvändning samt hushållsavfall 22 maj 2015 Slutrapport Reviderad 2015-06-17 SAMMANFATTNING Att utnyttja

Läs mer

PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013

PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013 PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013 EN RESULTATSAMMANFATTNING FÖRORD Detta är en sammanfattning av rapporten Prisstudie av ett typhus för kontor år 2013. Den fullständiga rapporten är framtagen

Läs mer

Stora skillnader mellan kommunernas avgifter och taxor

Stora skillnader mellan kommunernas avgifter och taxor Stora skillnader mellan kommunernas avgifter och taxor Taxor och avgifter för el, värme, avfall och vatten varierar kraftigt mellan landets kommuner. För en vanlig trerumslägenhet i Munkedal motsvarar

Läs mer

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar

Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar :00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar Kursnamn Kurstid Datum och starttid Ort Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-02-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-03-02 09:00:00 Alingsås Brandskyddsutbildning 3 timmar 2015-04-07

Läs mer

PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013

PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR 2013 PRISSTUDIE AV ETT TYPISKT KONTORSHUS ÅR EN RESULTATSAMMANFATTNING FÖRORD Detta är en sammanfattning av rapporten Prisstudie av ett typhus för kontor år. Den fullständiga rapporten är framtagen av Thomas

Läs mer

Prisstudie av ett typhus för kontor År 2011

Prisstudie av ett typhus för kontor År 2011 Prisstudie av ett typhus för kontor År 2011 Rapporten är genomförd på uppdrag av SFVALA-gruppen av. Från SFVALA-gruppen finns ett intresse att bygga upp en kunskapsbas omkring prisnivå och prisutveckling

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. en avgiftsstudie för år 2009

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. en avgiftsstudie för år 2009 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige en avgiftsstudie för år 29 Taxor och avgifter motsvarar fyra fem månadshyror! Värme, vatten, VA, el och renhållning behöver alla ha. Men kostnaden

Läs mer

Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige

Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige Restaurangåret 2017 En genomgång av de 50 största restaurangkommunerna i Sverige visita.se Box 3546, 103 69 Stockholm, Telefon +46 8 762 74 00 Box 404, 401 26 Göteborg, Telefon +46 31 62 94 00 Box 186,

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. en avgiftsstudie för år 2008

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. en avgiftsstudie för år 2008 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige en avgiftsstudie för år 2008 Taxor och avgifter motsvarar fyra fem månadshyror! Värme, vatten, VA, el och renhållning behöver alla ha. Men kostnaden

Läs mer

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Alingsås 328.5 315.5 Attunda 325 346 334 322 Blekinge 299.5 300.5 Borås 328.5 310.5 Eksjö 297.5 Eskilstuna 316 307.5 Falu Gotland 318.5 Gällivare 297 Gävle

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. en avgiftsstudie för år 2007

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. en avgiftsstudie för år 2007 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige en avgiftsstudie för år 2007 Boavgifterna som kostar fem gånger fastighetsskatten Värme, varmvatten, VA, el och renhållning behöver alla ha. Men

Läs mer

Lönejämförelse från till

Lönejämförelse från till Lönejämförelse från 2010-09-30 till 2016-10-01 Myndighet Tjänstebenämning Datum Median Genomsnittslön 10:e percentil 90:e percentil Lägsta lön Högsta lön TINGSRÄTTER ALLINGSÅS TINGSRÄTT DOMSTOLSSEKRETERARE

Läs mer

HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg

HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg SOM HKI - Holmbergs kommunindex och KPNI - kommunpolitiskt nöjdhetsindex Sören Holmberg februari 2008 s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Nöjd med hur demokratin fungerar i den kommun där

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2012

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2012 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en avgiftsstudie för 2012 FÖRORD Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning är nödvändigheter i alla bostadshus. Kostnaden för

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet A (motorcykel), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet A (motorcykel), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet A (motorcykel), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2012

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2012 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en avgiftsstudie för 2012 FÖRORD Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning är nödvändigheter i alla bostadshus. Kostnaden för

Läs mer

underbara resa genom Sverige - e n a v g i f t s s t u d i e f ö r 2 0 1 3

underbara resa genom Sverige - e n a v g i f t s s t u d i e f ö r 2 0 1 3 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - e n a v g i f t s s t u d i e f ö r 2 0 1 3 Rapport måndagen den 11 november 2013 Bild: Hans Thoursie FÖRORD Värme, varmvatten, vatten och avlopp,

Läs mer

Radioundersökningar. Rapport II 2015. TNS Sifo. Radioundersökningar

Radioundersökningar. Rapport II 2015. TNS Sifo. Radioundersökningar Radioundersökningar Rapport II 2015 TNS Sifo Radioundersökningar TNS Sifo 2015 1531602 TNS Sifo Radioundersökningar Rapport II 2015, lokala områden Denna rapport omfattar data avseende radiolyssnandet

Läs mer

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015

PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE 2015 PENDLINGSBARA SVERIGE LIKA STORT SOM HELA DANMARK För andra året i rad kartlägger vi på Samtrafiken hur pendlingsbara svenska städer är. I år har vi tittat närmare på Sveriges

Läs mer

Kulturvanor i svenska städer. Författare: Josefine Bové [SOM-rapport nr 2016:34]

Kulturvanor i svenska städer. Författare: Josefine Bové [SOM-rapport nr 2016:34] Kulturvanor i svenska städer Författare: Josefine Bové [SOM-rapport nr 2016:34] Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen... 3 Tabell 1. Teaterligan I vilken stad går invånarna på mest

Läs mer

Välkomna till Göteborg

Välkomna till Göteborg Välkomna till Göteborg 14e Mars 2014 10:00-12:00 Genomgång av nationella resultat 2013 Dagens program Presentationer av framgångsfaktorer: Linköping, Marie Nelson Halmstad, Eva Nordberg Diskussion 12:00-13:00

Läs mer

BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING

BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING BRF-RESPONS 2018 50 ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING BRF-RESPONS Säljstöd för er som vänder er till svenska bostadsrättsföreningar. Marknadsföringskampanj med Marknadsrespons För snabbare

Läs mer

Studenternas bostadssituation några resultat från en pågående undersökning

Studenternas bostadssituation några resultat från en pågående undersökning 1 STATISTIK& ANALYS Lars Brandell och Per Gillström 2002-07-04 Studenternas bostadssituation några resultat från en pågående undersökning Sammanfattning Dagen studenter bor till större delen i lägenheter

Läs mer

Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller

Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller Slutseminarium Halvera Mera / Totalmetodiken 3.0 2017-06-15 Bakgrund Lönsamhet är nyckeln för att få igenom energieffektiviseringsåtgärder

Läs mer

fjärrvärme & miljö 2015

fjärrvärme & miljö 2015 fjärrvärme & miljö 2015 Fastighetsägarna Sverige Fjärrvärmens låga klimatpåverkan lyfts ofta som en av produktens främsta styrkor. Denna rapport visar, när vi granskar 60 fjärrvärmeleverantörer runt om

Läs mer

Högsta priset i länet har Nynäshamn med 884 kr/mwh, medan det lägsta priset finns i Huddinge, Botkyrka

Högsta priset i länet har Nynäshamn med 884 kr/mwh, medan det lägsta priset finns i Huddinge, Botkyrka Stockholms län: Fjärrvärmen i Stockholm och Nynäshamn dyrast i länet I Stockholms län har Stockholm och Nynäshamn det klart högsta priset. Stockholms län är fjärde dyraste län bland Sveriges 21 län när

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2015

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2015 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en avgiftsstudie för 2015 Rapport tisdagen den 25 november 2015 - Förord - FÖRORD Sophämtning, vatten och avlopp (VA), el och uppvärmning är

Läs mer

SVERIGES STÖRSTA FÖRENINGAR! BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING

SVERIGES STÖRSTA FÖRENINGAR! BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING SVERIGES STÖRSTA FÖRENINGAR! BRF-RESPONS 2019 50 ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING BRF-RESPONS Säljstöd för er som vänder er till svenska bostadsrättsföreningar. Marknadsföringskampanj med

Läs mer

Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller

Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller Emma Karlsson Bakgrund Lönsamhet är nyckeln för att få igenom energieffektiviseringsåtgärder Variationen i fjärrvärmeprismodellernas uppbyggnad

Läs mer

Anpassning Betyg/ poäng. upplägg och genomförande Betyg/ poäng

Anpassning Betyg/ poäng. upplägg och genomförande Betyg/ poäng Utredningsplatser Af-2012/237135 Anbudsgivare AMO/leveransort Innehåll, upplägg och genomförande Betyg/ poäng Anpassning Betyg/ poäng Pris poäng Totalpoäng Resultat Inda Support Arvika 1/ 16,5 0 10 26,5

Läs mer

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE ,

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE , Lägsta, högsta samt medellön för och efter revisionen 1 april 2018, därtil utfall i procent per myndighet. I de fall det är mer än fem personer i respektive tjänstebenämning så anges dessa separat. Myndighet

Läs mer

Krydda med siffror Smaka på kartan

Krydda med siffror Smaka på kartan Krydda med siffror Smaka på kartan Stefan Svanström Statistiska centralbyrån Avdelningen för regioner och miljö GIS i Västmanland Västerås Om SCB Statistik är en förutsättning för demokratin SCB är en

Läs mer

Individual Accommodation

Individual Accommodation Sport Individual Individual Accommodation Client name: NEGOTIATED S SPORT INDIVIDUAL ARVIKA Economy Plus 1 595 806 896 1 526 1 616 Room 1 995 986 1 076 1 706 1 796 Superior 2 095 1 076 1 166 1 796 1 886

Läs mer

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare Utfall per myndighet Myndighet Utfall Medellön Medellön Högsta lön Högsta lön Lägsta lön Lägsta lön procent 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 Alingsås tingsrätt 2,2 29045 29698

Läs mer

LÄGES RA P P ORT: Efterfrågan inför terminsstart. Juli 2018

LÄGES RA P P ORT: Efterfrågan inför terminsstart. Juli 2018 LÄGES RA P P ORT: Efterfrågan inför terminsstart Juli 2018 1. Efterfrågan Två av tre spår en oförändrad efterfrågan på studentbostäder inför årets höstterminsstart, jämfört med samma tid i fjol. Andelen

Läs mer

Utfall och medellön för resp domstol och kategori

Utfall och medellön för resp domstol och kategori Utfall och medellön för resp domstol och kategori Myndighet Tjänstebenämning Medellön Lägsta lön Högsta lön Utfall Högsta domstolen Domstolssekreterare 26827 24450 34300 Expeditionsvakt 24412 24266 24696

Läs mer

ST inom Försäkringskassan 2012-10-26 Avdelning 102

ST inom Försäkringskassan 2012-10-26 Avdelning 102 FÖRHANDLINGSANSVARIGA VID REVISION 2012-10-01 Detta är den ansvarsfördelning som görs av avdelningsstyrelsen. Ansvaret handlar om att vara den person som arbetsgivaren tar kontakt med inför kallelse till

Läs mer

Resultat utskick HER2006

Resultat utskick HER2006 Resultat utskick HER6 5 deltagande laboratorier har analyserat HER IHC laboratorier har analyserat HER ISH Material HER6 Materialet är detsamma som HER5 med tillägg av en lobulär cancer grad I I omkastad

Läs mer

Vad är värdet av en sparad kwh?

Vad är värdet av en sparad kwh? Vad är värdet av en sparad kwh? Förstudie Fjärrvärmeprismodeller Emma Karlsson Simon Andersson Bakgrund 2016 Lönsamhet är nyckeln för att få igenom energieffektiviseringsåtgärder Variationen i fjärrvärmeprismodellernas

Läs mer

BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING

BRF-RESPONS ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING BRF-RESPONS 2017 50 ST LOKALA KARTLÄGGNINGAR FÖR ÖKAD FÖRSÄLJNING BRF-RESPONS Säljstöd för er som vänder er till svenska bostadsrättsföreningar. Marknadsföringskampanj med Marknadsrespons För snabbare

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2014

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2014 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en avgiftsstudie för 2014 Rapport torsdagen den 13 november 2014 FÖRORD Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning är nödvändigheter

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2009 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2009 Skövde toppar nationella handelssiffror - överträffar högt ställda förväntningar Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Partipolitiska aktiviteter

Partipolitiska aktiviteter Kapitel 3 Partipolitiska aktiviteter Medlemskap och aktivitet i politiska partier 1980-81 2000-01 (Diagram 3.1 3.4) I diagram 3.1 framgår att medlemsandelen i politiska partier har halverats sedan början

Läs mer

Radioundersökningar. Rapport III TNS Sifo. Radioundersökningar

Radioundersökningar. Rapport III TNS Sifo. Radioundersökningar Radioundersökningar Rapport III 2013 TNS Sifo Radioundersökningar TNS Sifo 2013 1526608 TNS Sifo Radioundersökningar Rapport III 2013, lokala områden Denna rapport omfattar data avseende radiolyssnandet

Läs mer

PRISÄNDRINGSMODELL. Partille Energi

PRISÄNDRINGSMODELL. Partille Energi PRISÄNDRINGSMODELL Partille Energi 2018-09-13 Innehåll Inledning... 3 Prispolicy... 3 Prissättningsprincip... 3 Resultatkrav... 3 Prisutvecklingsmål... 3 Anslutning av nya kunder... 3 Prisdialogen... 3

Läs mer

BRF-RESPONS st lokala kartläggningar för ökad försäljning

BRF-RESPONS st lokala kartläggningar för ökad försäljning BRF-RESPONS 2016 50 st lokala kartläggningar för ökad försäljning BRF-RESPONS Säljstöd för er som vänder er till svenska bostadsrättsföreningar. Marknadsföringskampanj med Marknadsrespons För snabbare

Läs mer

Tillgång till grönytor/grönområden i och omkring tätorter

Tillgång till grönytor/grönområden i och omkring tätorter Tillgång till grönytor/grönområden i och omkring tätorter Statistik från satellit Storstadsnatur Konferens om grönstruktur och landskap i Stockholmsregionen Tisdagen den 4 maj 2010 Marianne.Eriksson@scb.se

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov utökad B (kod 96), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov utökad B (kod 96), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov utökad B (kod 96), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade provtider,

Läs mer

Upphandling Organisation Organisationsnummer Postadress Pris Slutpoäng Område 1 Stockholm AcadeMedia Eductus AB GÖTEBORG ,875 Område

Upphandling Organisation Organisationsnummer Postadress Pris Slutpoäng Område 1 Stockholm AcadeMedia Eductus AB GÖTEBORG ,875 Område Upphandling Organisation Organisationsnummer Postadress Pris Slutpoäng Område 1 Stockholm AcadeMedia Eductus AB 5565274007 GÖTEBORG 650 91,875 Område 1 Stockholm Blå Vägen 7696174411 SPÅNGA 1500 21,25

Läs mer

Radioundersökningar Rapport III 2018

Radioundersökningar Rapport III 2018 Radioundersökningar Rapport III 2018 Kantar Sifo Radioundersökningar 2018 1538660 114 78 Stockholm, Visiting address Vasagatan 11 Sweden T +46 (0)8 507 420 00 F +46 (0)8 507 420 01 info@kantarsifo.com

Läs mer

DALSLANDSRING Idéskiss 2008-12-18

DALSLANDSRING Idéskiss 2008-12-18 DALSLANDSRING Dalslandsring är en nytt centrum för motorsport i Dalsland. Anläggningen skall bli ett epicentrum för akiviteter från hela Dalsland, västra Götaland och Sverige. Vår vision är en anläggning

Läs mer

Cykeln och hållbar stadsutveckling

Cykeln och hållbar stadsutveckling Cykeln och hållbar stadsutveckling Cyklingen dagsläget Cykeln i transportpolitiken Infrastrukturplanen 2014-2025 Planeringsmodellen Föredragning vid Socialdepartementets möte om cykelplanering 2014-06-10

Läs mer

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2011

Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. - en avgiftsstudie för 2011 Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige - en avgiftsstudie för 2011 FÖRORD Värme, varmvatten, vatten och avlopp, el och renhållning tillhör de nödvändiga nyttigheterna i alla bostadshus.

Läs mer

Korpen Svenska Fokus Korpen 2025 Remissen

Korpen Svenska Fokus Korpen 2025 Remissen Korpen Svenska Fokus Korpen 2025 Remissen Totalt 60 svar 2 Föreningar som svarat på remissen 1. Korpen Sundsvall *** 2. Piteå MIF *** 3. Korpen Karlskrona 4. Korpen Stockholm *** 5. Idrottens IF 6. Korpen

Läs mer

LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017

LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017 LÄGES RA P P ORT: Behov och efterfrågan 2017 Om rapporten Studentbostadsföretagens lägesrapport om behov och efterfrågan ger en snabb inblick i rådande läge på studentbostadsmarknaden, både hur behovet

Läs mer

Vad har hänt med urbaniseringen

Vad har hänt med urbaniseringen Vad har hänt med urbaniseringen 2010-2016 Foto: Stefan Svanström Stefan Svanström Regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter statistiska_centralbyran_scb Befolkningens spridning Norra

Läs mer

RAPPORT. Uppdatering av Fastigheten Nils Holgersson Energieffektivisering i förhållande till fjärrvärmepriset 2011-09-01

RAPPORT. Uppdatering av Fastigheten Nils Holgersson Energieffektivisering i förhållande till fjärrvärmepriset 2011-09-01 RAPPORT Uppdatering av Fastigheten Nils Holgersson Energieffektivisering i förhållande till fjärrvärmepriset 2011-09-01 Upprättad av: Ola Larsson Granskad av: Agneta Persson Godkänd av: Agneta Persson

Läs mer

RSV-rapport för vecka 18-19, 2017

RSV-rapport för vecka 18-19, 2017 RSV-rapport för vecka 18-19, 2017 Denna rapport publicerades den 18 maj 2017 och redovisar RSV-läget vecka 18-19 (1 14 maj). Lägesbeskrivning Aktiviteten för RSV ligger på en mycket låg nivå och passerade

Läs mer

Informationsmöte. Välkommen!

Informationsmöte. Välkommen! Informationsmöte Portalen Välkommen! 2011-12-08 Dagordning HEMAB allmänt Kundforum Fjärrvärmeverksamheten Prisjämförelser Era frågor Övrigt Lunch VINDKRAFT AKTUELLT Härnösand energi & miljö AB (HEMAB)

Läs mer

BAR 1 BAR 2 BAR 3 BAR 4 BAR 5 BAR

BAR 1 BAR 2 BAR 3 BAR 4 BAR 5 BAR Arvika Comfort Hotel Bristol Single Moderate 1170 901 662 616 601 570 493 23 Tel: 057 01 32 80 Double Moderate 1390 1070 832 753 674 608 531 23 co.bristol@choice.se Single Standard 1275 982 743 693 678

Läs mer

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2019.

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2019. Prislista 2019 Gäller privatkunder från 1 januari 2019. fev.se/priser2019 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi tre olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris och

Läs mer

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping

Fjärrvärme Prislista småhus. Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme Prislista småhus Gäller 2012-01-01 2012-12-31 Linköping Fjärrvärme positiv energi Fjärrvärme är positiv energi. Med fjärrvärme kan du lämna bekymren bakom dig. Den ger en säker och bekväm uppvärmning.

Läs mer

MANAGEMENT SYSTEM CERTIFICATE

MANAGEMENT SYSTEM CERTIFICATE MANAGEMENT SYSTEM CERTIFICATE Certifikatsnummer: 2006-SKM-AE-1118 Företaget ursprungligen certifierat: 15, juni, 1998 Certifikatets giltighet: 30, juni, 2015-30, juni, 2018 Härmed intygas att ledningssystemet

Läs mer

MANAGEMENT SYSTEM CERTIFICATE

MANAGEMENT SYSTEM CERTIFICATE MANAGEMENT SYSTEM CERTIFICATE Certifikatsnummer: 2006-SKM-AQ-2335 Företaget ursprungligen certifierat: 11, december, 1996 Certifikatets giltighet: 30, juni, 2015-30, juni, 2018 Härmed intygas att ledningssystemet

Läs mer

Frågor och svar om avfallstaxan 2018

Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Frågor och svar om avfallstaxan 2018 Detta PM med frågor och svar är ett komplement till beslutsunderlaget om avfallstaxan, som ska beslutas i medlemskommunerna under hösten 2017. Hör gärna av er med ytterligare

Läs mer

Statlig cykelpolitik

Statlig cykelpolitik Statlig cykelpolitik Statliga infrastrukturpengar till cykel 2014-2025. Föredragning för Riksdagens cykelnätverk 12 mars 2014 Krister Spolander www.spolander.se Åren 2000-2012 Åren 2012-2013 Planeringsdirektiven

Läs mer

Comenius fortbildning omg 2, april 2012

Comenius fortbildning omg 2, april 2012 Comenius fortbildning omg 2, april 2012 Beviljas med svenska medel Kön M/F Kommun Län Beviljat belopp i EUR Dnr Projekt/aktivitet Poäng Land 2012:2304 Jobbskuggning 101 F Karlskrona Blekinge län 1 434

Läs mer

Så mycket har bostadsrättspriserna ökat kommun för kommun

Så mycket har bostadsrättspriserna ökat kommun för kommun PRESSMEDDELANDE 2016-09-07 Så mycket har bostadsrättspriserna ökat kommun för kommun Priserna på bostadsrätter har de senaste åren stigit markant i hela landet. De låga räntorna och en generell bostadsbrist

Läs mer

TRRs metodik för uppsagda baseras på: Nuläge

TRRs metodik för uppsagda baseras på: Nuläge Vad gör TRR? Hur står det till idag då? Då och då uppstår situationer då ändrade förutsättningar tvingar företagsledningen att förändra företagets organisation. Vissa gånger med expansion och nyrekrytering

Läs mer

Elnätsavgifternas utveckling 2002-2010

Elnätsavgifternas utveckling 2002-2010 Elnätsavgifternas utveckling 2 - Sammanfattning De stora kraftbolagen är elnätsägare i knappt hälften av landets kommuner. De stora kraftbolagen har en helt dominerande ställning avseende landsbygdsdistribution.

Läs mer

TNS SIFO Radioundersökningar Rapport III Projektnummer Ulf Haraldsson. TNS SIFO Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11

TNS SIFO Radioundersökningar Rapport III Projektnummer Ulf Haraldsson. TNS SIFO Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se TNS SIFO Radioundersökningar Rapport III 2011 Projektnummer 1521102 Ulf Haraldsson

Läs mer

Radioundersökningar. Rapport II TNS Sifo. Radioundersökningar

Radioundersökningar. Rapport II TNS Sifo. Radioundersökningar Radioundersökningar Rapport II 2013 TNS Sifo Radioundersökningar TNS Sifo 2013 1526608 TNS Sifo Radioundersökningar Rapport II 2013, lokala områden Denna rapport omfattar data avseende radiolyssnandet

Läs mer

DEN SVENSKA URBANISERINGEN BORTOM MYTER, PERSPEKTIV OCH POLARISERING

DEN SVENSKA URBANISERINGEN BORTOM MYTER, PERSPEKTIV OCH POLARISERING DEN SVENSKA URBANISERINGEN BORTOM MYTER, PERSPEKTIV OCH POLARISERING Stefan Svanström Avdelningen för regioner och miljö facebook.com/statisticssweden @SCB_nyheter Källa: Bearbetningar SCB, övrig geodata

Läs mer

Rapport. Fastighetsföretagarklimatet. Fastighetsägarna MittNord

Rapport. Fastighetsföretagarklimatet. Fastighetsägarna MittNord Rapport Fastighetsföretagarklimatet Fastighetsägarna MittNord Bakgrund och syfte Organisationen Fastighetsägarna driver frågor i fastighetsägares intresse. Fastighetsägarna är indelade i åtta regioner,

Läs mer

Bilaga 1 b Kravspecifikation Reserelaterad förhyrning

Bilaga 1 b Kravspecifikation Reserelaterad förhyrning 2012-03-16 1 (7) Bilaga 1 b Kravspecifikation Reserelaterad förhyrning 1 Introduktion 1.1 Avgränsning Denna kravspecifikation gäller för fordon som förhyrs upp till 30 dygn. Delområdet kallas Reserelaterad

Läs mer

DITT SJÄLVKLARA VAL EN LITE NÄRMARE SLANGSERVICE. HYDROSCAND - EN LITE NÄRMARE SLANGSERVICE PRODUKTKATALOG WEBB

DITT SJÄLVKLARA VAL EN LITE NÄRMARE SLANGSERVICE. HYDROSCAND - EN LITE NÄRMARE SLANGSERVICE PRODUKTKATALOG WEBB BYGGVÄRME EN LITE NÄRMARE SLANGSERVICE. DITT SJÄLVKLARA VAL Arboga Boden Borlänge Borås Enköping Eslöv Gällivare Gävle Göteborg Backa Strand Göteborg Hisingen Göteborg Sävenäs Göteborg Åbro Hallstahammar

Läs mer

Infektionsläkarföreningens vårmöte 2013

Infektionsläkarföreningens vårmöte 2013 Infektionsläkarföreningens vårmöte 2013 Nationella kvalitetsregistret InfCareHIV Veronica Svedhem-Johansson Överläkare Registeransvarig Karolinska Universitets Sjukhuset Registerhållare Demografi InfCareHIV

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015

Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 1 Svår sepsis/septisk chock i Sverige 2015 Inledning Patienter med svår sepsis eller septisk chock är relativt vanliga på våra sjukhus och framförallt på våra intensivvårdsavdelningar. I det här registret

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer

Stödpedagoger inom yrkeshögskolan

Stödpedagoger inom yrkeshögskolan Stödpedagoger inom yrkeshögskolan Kompetensrådsträff NKR, 8 oktober Lisa Östbring, omvärldsanalytiker MYH Lisa.ostbring@ Beviljade utbildningsplatser inom yrkeshögskolan med avslut 08-0 efter utbildningsområde

Läs mer

Akutmottagning Veckor-2018 Kommentarer/Krav. Karlstad Kalix Akutmottagning 10-11,15-19,23. Allergologi Veckor-2018 Kommentarer/Krav

Akutmottagning Veckor-2018 Kommentarer/Krav. Karlstad Kalix Akutmottagning 10-11,15-19,23. Allergologi Veckor-2018 Kommentarer/Krav Urval av uppdrag inom slutenvården Maila vilka veckor Du är intresserad av och vilka uppdrag! Då många kan ange intresse för samma uppdrag är det bra att ge flera alternativ. Detta ger endast en ögonblicksbild

Läs mer

Prislista 2017 priser2017

Prislista 2017 priser2017 Prislista 2017 Gäller från 1 januari 2017 fev.se/priser2017 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi fyra olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris, Falupriset och

Läs mer

Utveckla prismodellerna!

Utveckla prismodellerna! Utveckla prismodellerna! - Dämpning av behovsminskningen - Rättvisare och sparvänligare prissättning - Kunderna har stor förståelse; de flesta blir nöjda - Fjärrvärmens konkurrenskraft ökar - Riskexponeringen

Läs mer

Föreslagna brukningsavgifter i de tre olika alternativen, avgifter inkl moms Alternativ 1a, begränsning 2 000 m 2

Föreslagna brukningsavgifter i de tre olika alternativen, avgifter inkl moms Alternativ 1a, begränsning 2 000 m 2 Uppdragsnr: 10125681 1 (10) PM Kostnadsjämförelse Danderyd Denna PM är framtagen i samråd med Tekniska kontoret i Danderyd och syftar till att ge en vägledning i hur stora kostnadsskillnader VA-verket

Läs mer

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2018.

Prislista Gäller privatkunder från 1 januari 2018. Prislista 2018 Gäller privatkunder från 1 januari 2018. fev.se/priser2018 Elhandel För att du ska hitta ett elhandelsav tal som passar just dig har vi tre olika av talsformer: Fast pris, Rörligt pris och

Läs mer

RSV-rapport för vecka 6, 2017

RSV-rapport för vecka 6, 2017 RSV-rapport för vecka 6, 2017 Denna rapport publicerades den 16 februari 2017 och redovisar RSV-läget vecka 6 (6-12 februari). Lägesbeskrivning Rapporteringen av respiratory syncytial virus (RSV) visar

Läs mer

Välkommen till SCB:s frukostseminarium om grönytor

Välkommen till SCB:s frukostseminarium om grönytor Välkommen till SCB:s frukostseminarium om grönytor Hur gröna är våra städer? Foto: Stefan Svanström Stefan Svanström & Jerker Moström Avdelningen för Regioner och Miljö Statistiska centralbyrån facebook.com/statisticssweden

Läs mer

Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012

Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012 Arbetsmiljö 2012 + våren 2013 2012 Kod Kurs Ort Vecka Datum Datum 2 Sista Internat Runö 3 16-18/1 18/11 2011 Internat Runö 5 30/1-1/2 2/12 2011 huvud Internat Runö 5 30/1-1/2 2/12 2011 Internat Runö 5

Läs mer

Kompletterande uppgifter / rättelser? Kontakta Magnus Lindell 08-379152 eller limag@bredband.net

Kompletterande uppgifter / rättelser? Kontakta Magnus Lindell 08-379152 eller limag@bredband.net Alingsås Arboga Arvika 14 BG Vikben 23 Au Vikben 22 BG Vikben 24 BG Vikben 24 Au Sporrong 24 Ag Vikben 24 Ag Vikben+krona 24 Au Sporrong Askersund (väldigt lik Säter??) Avesta Boden 13 Au Vikben 22 Au

Läs mer

RSV-rapport för vecka 9, 2017

RSV-rapport för vecka 9, 2017 RSV-rapport för vecka 9, 2017 Denna rapport publicerades den 9 mars 2017 och redovisar RSV-läget vecka 9 (27 februari 5 mars). Lägesbeskrivning Antalet fall av respiratory syncytial virus (RSV) minskade

Läs mer

BYGGRAPPORT 2012. En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag.

BYGGRAPPORT 2012. En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. BYGGRAPPORT 2012 En sammanställning över kötider och nyproduktion bland Studentbostadsföretagens medlemsföretag. INLEDNING På vårkanten brukar bokslut för föregående spådomar för kommande år dugga tätt.

Läs mer

Influensarapport för vecka 14, 2016 Denna rapport publicerades den 14 april 2016 och redovisar influensaläget vecka 14 (4 10 april).

Influensarapport för vecka 14, 2016 Denna rapport publicerades den 14 april 2016 och redovisar influensaläget vecka 14 (4 10 april). Influensarapport för 14, 2016 Denna rapport publicerades den 14 april 2016 och redovisar influensaläget 14 (4 10 april). Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Vad visar övervakningssystemen?... 2 Lägesbeskrivning...

Läs mer

Statens inköpscentral Box 2218 103 15 Stockholm Upprättat av Projektnamn Dokumenttyp Mattias Ek Fordonsförhyrning Bilaga 1 c, Kravspecifikation

Statens inköpscentral Box 2218 103 15 Stockholm Upprättat av Projektnamn Dokumenttyp Mattias Ek Fordonsförhyrning Bilaga 1 c, Kravspecifikation 2012-03-16 1 (8) Bilaga 1 c Kravspecifikation Övrig förhyrning 1 Introduktion 1.1 Avgränsning Denna kravspecifikation gäller för fordon som inte förhyrs i samband med annan resa, t.ex. flyg eller tågresa.

Läs mer

FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Utmaningar och möjligheter

FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Utmaningar och möjligheter FLYTTA TILLBAKA? ALDRIG! Utmaningar och möjligheter Landsbygd vs staden. Stora ytor Glesa strukturer Färre högutbildade Jordbruk Tillverkningsindustri Längre bort i produktcykeln Färre innovationer. Typ

Läs mer

SIFO Radioundersökningar Rapport III 2009

SIFO Radioundersökningar Rapport III 2009 SIFO Radioundersökningar Rapport III 2009 PROJEKTNUMMER 1518232 ULF HARALDSSON & ANTE ERIKSSON SIFO RESEARCH INTERNATIONAL 114 78 STOCKHOLM, VISITING ADDRESS : VASAGATAN 11 TEL : +46 (0)8 507 420 00 FAX

Läs mer

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov

Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Bokningsstatus - lediga provtider, körprov behörighet B (personbil), på Trafikverket Förarprov Uppgifterna i tabellerna på följande sidor är ögonblicksbilder och visar antal lediga provtider, antal bokade

Läs mer