HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN"

Transkript

1 Kallelse Utskriftsdatum: HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid torsdag 09 april :00 Plats Kallade Apollon Centrallasarettet Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve Svensson (V), vice ordförande Roland Gustbée (M), 2:e vice ordförande Michael Sjöö (S) Christina Bertilfelt (S) Magnus Carlberg (S) Ann-Charlotte Kakoulidou (S) Ricardo Salsamendi (S) Annelise Hed (MP) Ove Löfqvist (M) Thomas Ragnarsson (M) Britt-Louise Berndtsson (C) Eva Johnsson (KD) Rolf Andersson (FP) Maria Sitomaniemi (SD) Ersättare Stefan Marusic (S) Gert Andersson (S) Ulla-Britt Storck (S) Britt Bergström (V) Marianne Nilsson (M) Denice Sigvardsson (M) Marianne Eckerbom (C) Thomas Haraldsson (C) Övriga kallade Per-Henrik Nilsson Dan Petersson Ingeborg Franzén Kerstin Bengtsson Hillevi Andersson Utskriftsdatum:

2 Kallelse Utskriftsdatum: Val av justerare och förslag till justeringsdatum Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att jämte ordföranden justerar 2:e vice ordföranden Roland Gustbée protokollet Godkännande av föredragningslista Förslag till beslut Hälso-och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att fastställa dagordning för hälso-och sjukvårdsnämnden i enlighet med kallelse utsänd Studiebesök lasarettsrehab Centrallasarettet Växjö Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet. Utskriftsdatum:

3 Kallelse Utskriftsdatum: Svar på medborgarförslag Att inom Landstinget Kronoberg se till att det finns en samordnare för barn som drabbats av hjärntumör och genomgått cancerbehandling. 14LTK1355 Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att medborgarförslaget därmed anses besvarat. Sammanfattning Det föreligger ett medborgarförslag från Åsa och Tobias Lindström angående behovet av en samordnare på Barn och Ungdomskliniken för barn som drabbats av och behandlats för hjärntumör. Man föreslår även att det ska skrivas ett avtal med Skånes Barnrehab samt att en översyn görs kring hur Barnhabiliteringen kan stötta dessa barn. Behovet av samordning finns inte bara hos barn med hjärntumör utan även hos barn med funktionsnedsättning efter annan allvarlig sjukdom. Funktionen skulle avlasta föräldrar del av samordnarrollen och även säkra att barn med föräldrar som av olika anledningar inte klarar av samordningen får goda insatser. Det skulle alltså ge bättre förutsättningar för en jämlik och säker vård. Barn- och Ungdomskliniken får i uppdrag att utreda hur en sådan funktion skulle kunna tillskapas samt hur barnhabiliteringen kan stödja dessa barn Barnrehab i Skåne kan vid behov anlitas. Detta kräver inget särskilt avtal utan remiss räcker för heldygnsvård. Fritt vårdsökande gäller för öppenvård. Detta kan patient och anhörig söka fritt enligt patientlagen. Beslutsunderlag Inom Landstinget Kronoberg se till att det finns en samordnare för barn som drabbats av hjärntumör och genomgått cancerbehandling. Medborgarförslag. Inom Landstinget Kronoberg se till att det finns en samordnare för barn som drabbats Utskriftsdatum:

4 Kallelse Utskriftsdatum: av hjärntumör och genomgått cancerbehandling. Utskriftsdatum:

5 Kallelse Utskriftsdatum: Produktions- och kapacitetsplanering Kerstin Bengtsson, verksamhetsutvecklare Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet 6. Månadsrapport februari RK584 Dan Petersson, ekonomichef Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att godkänna Månadsrapport februari 2015 samt att överlämna den till regionstyrelsen för information att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att vidta åtgärder för att hålla justerat överenskommet resultat om minus 70 miljoner. Sammanfattning Årets första månader har präglats av ett stort tryck i verksamheterna till följd av en ovanligt kraftig säsongsinfluensa. Beläggningen i slutenvård har varit ansträngd samtidigt som medarbetarna har varit sjuka vilket resulterat i mer övertid. Det är fortsatt svårt att rekrytera sjuksköterskor och läkare, vilket leder till dyra lösningar med hyrpersonal, resursenhetsutnyttjande och övertid samt i vissa fall försämrad tillgänglighet. Läget inför sommaren bedöms som mycket ansträngt. Tillgängligheten är god i flertalet verksamheter trots rekryteringsproblem och hyrläkarberoende. Störst utmaning är ortopedisk och kirurgisk öppenvård, barn- Utskriftsdatum:

6 Kallelse Utskriftsdatum: och ungdomspsykiatrins fördjupade utredningar, nybesök audionommottagning samt ledtider inom bild och funktionsdiagnostik. Inom folktandvården oönskade väntetider för kariessanering för barn i narkos samt viss specialisttandvård. Justerat resultat uppgår till -23,2 mkr. Prognos för helåret lämnas med -90 mkr, exklusive intäkter för kömiljarden Beslutsunderlag Missiv månadsrapport februari Månadsrapport februari 2015 Hälso- och sjukvård Utskriftsdatum:

7 Kallelse Utskriftsdatum: Kurser och konferenser Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso-och sjukvårdsnämnden beslutar att Roland Gustbée deltar i seminarium om spridd bröstcancer i Stockholm den 22 april. Sammanfattning Inbjudan att delta i seminarium om spridd bröstcancer i Stockholm den 22 april. 8. Anmälningsärenden hälso-och sjukvårdsnämnden Förslag till beslut Hälso-och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet. Sammanfattning - Överenskommelse mellan staten och SKL om statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år SIGN. - Överenskommelse mellan staten och SKL om statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmånerna m.m. för år WEBB. - Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om statens bidrag till landstingen för kostnader för läkemedelsförmåner m.m. för år Protokoll fört vid sammanträde i Karlshamn med Södra Regionsnämnden Utskriftsdatum:

8 Kallelse Utskriftsdatum: Redovisning av delegeringsbeslut Ärendet i korthet Hälso- och sjukvårdsdirektörsbeslut nr 1- Hälso-och sjukvårdsdirektörens vidaredelegering av beslut i Region Kronoberg. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndens presidieberedning föreslår att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att notera informationen till protokollet. 10. Övriga beslutsärenden 11. Övriga informationsärenden Utskriftsdatum:

9 4 Svar på medborgarförslag Att inom Landstinget Kronoberg se till att det finns en samordnare för barn som drabbats av hjärntumör och genomgått cancerbehandling. 14LTK1355

10 Svar på medborgarförslag Diarienr: 14LTK1355 Handläggare: Anna Bärtås, Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Svar på medborgarförslag Att inom Landstinget Kronoberg se till att det finns en samordnare för barn som drabbats av hjärntumör och genomgått cancerbehandling. Förslag till beslut Föreslås att Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att medborgarförslaget därmed anses besvarat. Sammanfattning Det föreligger ett medborgarförslag från Åsa och Tobias Lindström angående behovet av en samordnare på Barn och Ungdomskliniken för barn som drabbats av och behandlats för hjärntumör. Man föreslår även att det ska skrivas ett avtal med Skånes Barnrehab samt att en översyn görs kring hur Barnhabiliteringen kan stötta dessa barn. Behovet av samordning finns inte bara hos barn med hjärntumör utan även hos barn med funktionsnedsättning efter annan allvarlig sjukdom. Funktionen skulle avlasta föräldrar del av samordnarrollen och även säkra att barn med föräldrar som av olika anledningar inte klarar av samordningen får goda insatser. Det skulle alltså ge bättre förutsättningar för en jämlik och säker vård. Barn- och Ungdomskliniken får i uppdrag att utreda hur en sådan funktion skulle kunna tillskapas samt hur barnhabiliteringen kan stödja dessa barn Barnrehab i Skåne kan vid behov anlitas. Detta kräver inget särskilt avtal utan remiss räcker för heldygnsvård. Fritt vårdsökande gäller för öppenvård. Detta kan patient och anhörig söka fritt enligt patientlagen. Bakgrund Antalet barn med omfattande rehabiliteringsbehov pga. hjärntumör och andra sjukdomar/skador är ganska litet, cirka 3-4 per år. En grupp barn med lättare svårigheter som behöver viss utrednings- och behandlingskontakt efter svår infektion och hjärnskakning tillkommer. Eftersom dessa barns behov är väldigt skiftande både till art och till grad finns inget färdigt program utan en individuell plan läggs upp. Denna plan är inte alltid tydlig för familjerna. Ibland tillkommer åtgärder som regionkliniken beslutar om som inte kommer med i planen. Sida 1 av 2

11 Svar på medborgarförslag Diarienr: 14LTK1355 Handläggare: Anna Bärtås, Datum: Även om det rör sig om få barn är sjukvårdens insatser stora och kompetensen för att ge insatserna är spridd på flera kliniker i Kronoberg samt på flera kliniker på regionsjukhuset. Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårdsdirektör Anna Bärtås Verksamhetschef Barn- och Ungdoms kliniken Bilaga: Medborgarförslag. Inom Landstinget Kronoberg se till att det finns en samordnare för barn som drabbats av hjärntumör och genomgått cancerbehandling. Sida 2 av 2

12

13

14

15 6 Månadsrapport februari RK584

16 Missiv beslutsunderlag Diarienr: Handläggare: Dan Petersson Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Månadsrapport februari 2015 Förslag till beslut Föreslås att hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att godkänna Månadsrapport februari 2015 samt att överlämna den till regionstyrelsen för information att ge hälso-och sjukvårdsdirektören i uppdrag att vidta åtgärder för att hålla justerat överenskommet resultat om minus 70 miljoner. Sammanfattning Årets första månader har präglats av ett stort tryck i verksamheterna till följd av en ovanligt kraftig säsongsinfluensa. Beläggningen i slutenvård har varit ansträngd samtidigt som medarbetarna har varit sjuka vilket resulterat i mer övertid. Det är fortsatt svårt att rekrytera sjuksköterskor och läkare, vilket leder till dyra lösningar med hyrpersonal, resursenhetsutnyttjande och övertid samt i vissa fall försämrad tillgänglighet. Läget inför sommaren bedöms som mycket ansträngt. Tillgängligheten är god i flertalet verksamheter trots rekryteringsproblem och hyrläkarberoende. Störst utmaning är ortopedisk och kirurgisk öppenvård, barnoch ungdomspsykiatrins fördjupade utredningar, nybesök audionommottagning samt ledtider inom bild och funktionsdiagnostik. Inom folktandvården oönskade väntetider för kariessanering för barn i narkos samt viss specialisttandvård. Justerat resultat uppgår till -23,2 mkr. Prognos för helåret lämnas med -90 mkr, exklusive intäkter för kömiljarden Per-Henrik Nilsson Hälso- och sjukvårdsdirektör Dan Petersson Ekonomichef Bilaga: Månadsrapport februari 2015 Sida 1 av 1

17 MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

18 Vårt uppdrag Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården. Vår vision Vårt mål Vår värdegrund Ett gott liv i ett livskraftigt län Ett kvalitetsstyrt landsting Respekt för människan Långsiktiga mål 2017 har kronobergarna en god hälsa och trivs i ett livskraftigt Kronoberg har medborgarna ett fortsatt stort förtroende för vår hälso- och sjukvård väljer kronobergarna i första hand vård i Kronoberg är patienter och närstående mer delaktiga i vården har vi en hög patientsäkerhet har vi en sammanhållen vård i rätt tid placerar sig vår hälso- och sjukvård bland de främsta i nationella och internationella kvalitetsjämförelser är vi en attraktiv arbetsgivare med medarbetare som trivs och utvecklas i sin yrkesroll har vi lätt att rekrytera och behålla medarbetare med rätt kompetens har vi en hållbar ekonomi i balans Långsiktiga strategier Invånare: Stärka en god och jämlik hälsa, ett gott bemötande och delaktighet i vården. Bedriva patientsäker vård med hög kvalitet Medarbetare: Skapa ett gott arbetsklimat där medarbetarna är delaktiga i utvecklingen. Utveckla vår förmåga att attrahera nya medarbetare Verksamhetsutveckling: Utveckla system för ledning och styrning. Effektivisera våra processer och vår verksamhetsplanering. Ekonomi: Långsiktigt planera och investera för framtiden. Effektivt utnyttja våra resurser. Respekt för människan Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi Vi ser varje individs behov och de som möter oss känner förtroende och trygghet. Vi möter varandra med omtanke och respekt. Vi uppskattar varandras insats och har ett öppet klimat. Vi lär oss hela tiden och arbetar tillsammans för att utveckla bästa möjliga vård. Vi tar ansvar för att använda våra resurser där de kommer kronobergarna bäst tillgodo. 2

19 Hälso- och sjukvårdsövergripande Perspektiv Invånare Medarbetare Verksamhetsutveckling Ekonomi Vårt nuläge God tillgänglighet i flertalet verksamheter. Stort förtroende för vår hälso- och sjukvård. God hälsa i befolkningen men under årets första månader en ovanligt svår influensa. Förbättringspotential när det gäller delaktighet och patientsäkerhet Hög kunskap och kompetens hos våra medarbetare Rekryteringsbehov av vissa yrkeskategorier fr a sjuksköterskor och läkare. Behov av att utveckla våra mål och skapa delaktighet Goda resultat i öppna jämförelser. Förbättringspotential när det gäller samordning Stora framtida investeringar Justerat resultat -23 mnkr Svag styrning och dålig koppling till verksamhet-/kvalitetsmål Våra viktigaste mål 2015 Utvecklat förebyggande hälsoarbete Förbättrad medborgarservice via e-tjänster Minskad risk för vårdskador Delaktiga patienter Säkrad kompetensförsörjning Delaktiga medarbetare Tydlig chefsroll och kontinuerlig chefsutveckling Förbättrad tillgänglighet Effektiva vårdprocesser Relevant vårddokumentation Ekonomi i balans Aktiviteter Tillgänglighet Planera och påbörja utbildning och införande av produktions och kapacitetsplanering Förebyggande hälsoarbete Införa sjukdomsförebyggande metoder Vara en aktiv aktör i det länsgemensamma folkhälsoarbetet Medborgarservice Förbereda införandet av e- journal Utveckla och informera om e- hälsotjänster Delaktiga patienter/ Patientsäkerhet Analys och åtgärder genom infektionsverktyget Prova verktyg för ökad patientmedverkan Utveckla säkerhetskulturen Kompetensförsörjning Utveckla rekryteringsprocessen Omfördela arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier Delaktiga medarbetare Tydliggöra målen i dialog med medarbetarna Koppla lönekriterier till verksamhetsplanen Chefsutveckling Genomföra kontinuerlig ledarskapsutveckling Skapa bättre förutsättningar för chefer att utveckla verksamheten Landstingsanpassa ledarskapsutbildningar Produktions- och kapacitetsplanering Planera och påbörja utbildning och införande av produktions och kapacitetsplanering Effektiva vårdprocesser Införa struktur för patientprocesser och riktlinjer för processtyrning Ta fram processknutna medicinska kvalitets- och medicinska data och ledtider Genomlysning av akutprocessen Vårddokumentation Utveckla strukturerad vårddokumentation Ekonomi i balans Införa verktyget KPP (kostnad per patient) Utveckla ekonomistyrningsmodell som är verksamhetsanpassad och styr mot processernas kvalitet och effektivitet Utveckla uppföljning genom processrelaterade styrtal 3

20 Styrtal December 2014 Nuläge Mål 2015 Långsiktigt mål 2017 Invånare Ohälsotal Plats 6 i Sverige (27,2 dagar) Plats 6 i Sverige (27,3 dagar jan 2015) 4 Plats 3 Plats 1 Självskattad hälsa vuxna befolkningen 73 % - 75 % 78 % Förtroende för vår hälso- och sjukvård primärvård Förtroende för vår hälso- och sjukvård sjukhus 71 % 70 % 76 % 72 % 75 % Fritt vårdsökande Minska 10 % (jmf 2014) Minska 10 % (jmf 2014) Telefontillgänglighet 0 dagar 95 % 95,9 % (jan-feb 15) 99 % 99 % Läkarbesök inom primärvård 7 dagar 91 % 90,4 % (jan-feb 15) 95 % 97 % Läkarbesök inom planerad specialiserad vård 60 dagar 70 % 69 % 85 % 90 % Behandling inom planerad specialiserad vård 60 dagar 80 % 81 % 85 % 90 % Andel avslutade besök inom 4 timmar akutmottagningarna 81 % 76 % 85 % 90 % Tillgång till journal via nätet Påbörjat Arbete pågår Införandet påbörjas Infört Vårdkonto i E-tjänster på % 17,7 % 20 % 40 % Vårdrelaterade infektioner Medarbetare Mätmetod införd- validering pågår (verktyget) Ännu ej färdigt mätinstrument- Minska 10 % (jmf 2014) Minska 25 % (jmf 2014) Vakanser vakanta tjänster Fåtal tillfälliga vakanser Andel specialistsjuksköterskor 41 % 41% 43 % 45 % Delaktighet enligt medarbetarenkät 73,2 (2013) 73,2 (2013) Öka antalet ST-tjänster Sjukfrånvaro Verksamhetsutveckling 4,5 % 5,1 % (Hela region kronob.) 4,2 % 4,1 % Målkvalitet enligt medarbetarenkät 56,1 (2013) Genomgångna och implementerade patientprocesser Andel av klinikernas verksamhetsplaner som baseras på en produktions- och kapacitetsplanering Öppna jämförelser totalindex medicinska indikatorer, tillgänglighet, patienterfarenhet Ekonomi 0 % - 20 % 80 % Plats 6 i Sverige - Plats 2 Plats 2 Resultat -76 mnkr Justerat resultat -23 mnkr Prognos -90 mnkr -70 mnkr (justerat för vårdval hud) +-0

21 Sammanfattning av perioden Årets första månader har präglats av ett stort tryck i verksamheterna till följd av en ovanligt kraftig säsongsinfluensa. Beläggningen i slutenvård har varit ansträngd samtidigt som medarbetarna har varit sjuka vilket resulterat i mer övertid. Det är fortsatt svårt att rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor och läkare vilket leder till dyra lösningar med hyrpersonal, resursenhetsutnyttjande och övertid samt i vissa fall försämrad tillgänglighet. Användning av hyrläkare ökade under 2014 inom samtliga centrum och fortsätter att öka 2015 framför allt inom primärvård som en konsekvens av pensionsavgångar. Hyrsjuksköterskor används inom medicincentrum och kirurgicentrum på ett antal avdelningar där man inte kunnat rekrytera till vakanta tjänster. Läget inför sommaren bedöms som mycket ansträngt. Arbete pågår för uppdatering av Cosmic till R8.0. Vidare pågår arbete med uppdatering av ITstödet RIS/PACT inom bild och funktionsdiagnostik. Påbörjat arbete med statens uppdrag att införa sk. standardiserade vårdförlopp för cancer har inletts. Handlingsplan har skickats in. Hälso- och sjukvårdens ledningsstab är konstituerad och en utvecklingsdirektör, Ingeborg Franzén har börjat. Tillgängligheten är god i flertalet verksamheter trots rekryteringsproblem och hyrläkarberoende. Störst utmaning är ortopedisk och kirurgisk öppenvård, barn- och ungdomspsykiatrins fördjupade utredningar, nybesök audionommottagning samt ledtider inom bild och funktionsdiagnostik. Folktandvården har oönskade väntetider för kariessanering för barn i narkos samt viss specialisttandvård. Produktionsstatistiken visar ett minskat antal besök i primärvård samtidigt som en generell ökning noteras inom den somatiska korttidsvården med undantag av sjukvårdande behandling/besök annan vårdgivare. Såväl vuxen- som rättspsykiatri redovisar färre vårddagar jämfört med samma period Det redovisade resultatet för hälso- och sjukvården uppgår efter februari till -30,8 mnkr inkl projekt. Justerat för brister i redovisningen och periodiserade resultatmål blir det ackumulerade resultatet -23,2 mnkr. Prognos för helåret lämnas med -90 mnkr, vilket är 20 mnkr sämre än träffad överenskommelse (justerad för väntat och godkänt underskott inom vårdval hud). Det bör noteras att prognosen är exklusive intäkter för kömiljarden De främsta osäkerhetsfaktorerna är hur bemanningssituationen utvecklas, öppethållande under kommande sommar samt läkemedel och dyra vårdtillfällen inom den köpta vården. 5

22 1. Invånare Tillgänglighet Nuläge Tillgängligheten är god i flertalet verksamheter trots rekryteringsproblem och hyrläkarberoende. Störst utmaning är ortopedisk och kirurgisk öppenvård, barn- och ungdomspsykiatrins fördjupade utredningar, nybesök audionommottagning samt ledtider inom bild och funktionsdiagnostik. Folktandvården har oönskade väntetider för kariessanering för barn i narkos samt viss specialisttandvård. Nedan redogörs för de olika verksamhetsområdena. Primärvården vårdcentraler Resultat från höstens vårdbarometer har presenterats och vi har goda resultat på de frågor som rör verksamheterna. Vårdcentralerna ligger på plats 4 när det gäller såväl rimliga väntetider som förtroende. Sjukvårdsrådgivningen/1177 ligger på plats 5 avseende kännedom och på plats 8 på tillgänglighet. Fler resultat ur undersökningen ger ett bra underlag för fortsatt förbättringsarbete. Primärvården redovisar fortsatt god telefontillgänglighet. En marginell försämring i februari förklaras av ett högt tryck i TeleQ, bl.a. till följd av influensaperioden och sjukfrånvaro bland personalen. Med få undantag får alla patienter bedömning och råd samma dag. Av uppringda samtal jan - feb 2015 har 73 % besvarats inom två timmar. Andel patienter som efter ett bedömt behov fått ett besök inom 7 dagar har minskat något jämfört med 2014 och under februari erhöll 90,0 % av patienterna besök inom 7 dagar. Variationen mellan vårdcentralerna ligger mellan 83 och 99 % och det är 9 vårdcentraler som inte klarar att erbjuda 90 % av patienterna besök inom 7 dagar. 62 % av de som bedömts ha behov av en läkartid har fått detta samma dag som vårdbegäran gjordes. För rehabiliteringskliniken är tillgängligheten till slutenvårdsplatser god och det är endast till smärtrehabs mottagning som det finns patienter som väntat längre än 60 dagar. Habiliteringen redovisar förbättrat resultat vad gäller andelen patienter med ledtid från remiss till klar NPutredning inom 6 månader. Ambulanstillgänglighet Ambulanstillgängligheten förbättras ytterligare. Andelen prio1-uppdrag som nås inom 10 minuter är högre, 59 % jämfört med 57 % samma period föregående år, och målet på 60 % nås nästan. Andel som nås inom 15 respektive 20 minuter uppfyller fastställda mål på 72 respektive 85 %. 6

23 Akutvårdsgarantin För akutvårdsgarantin redovisas en försämring av, framförallt för CLV, men även för LL jämfört med samma period Somatisk elektiv vård - läkarbesök För planerad mottagning till läkarbesök väntar patienter vid februari månads utgång. Inom vårdgarantin har 87 % av patienterna väntat mindre än 90 dagar medan motsvarande siffra för kömiljarden är att 69 % av patienterna väntat mindre än 60 dagar. Av de 946 patienter som väntat längre än 90 dagar hade 400 patientvald väntan och 17 medicinsk orsakad väntan. Nedan framgår tillgängligheten per centrum. Kirurgicentrums låga andel förklaras framförallt av mottagningarna för ortopedi och hud. Fel! Ogiltig länk. 7

24 Somatisk elektiv vård operation/åtgärd Till planerad operation/mottagning väntar patienter. Inom vårdgarantin har 93 % av patienterna väntat mindre än 90 dagar, medan kömiljardens motsvarande siffra inom 60 dagar är 81 %. Av de 285 patienter som väntat längre än 90 dagar har 45 patientvald väntan och 84 medicinsk orsakad väntan. Av nedanstående sammanställning framgår att samtliga centrum redovisar generellt god tillgänglighet för operation/åtgärd Operation/åtgärd Andel väntande inom Centrum 90 dagar 60 dagar Barn och kvinnocentrum 95 % 86 % Kirurgicentrum 91 % 78 % Medicincentrum 98 % 87 % Totalt 93 % 81 % Vuxenpsykiatri Inom vuxenpsykiatrins planerade specialistvård har 92 % av patienterna väntat mindre än vårdgarantins 90 dagar, medan kömiljardens motsvarande siffra inom 60 dagar är 85 %. Barn- och ungdomspsykiatri Inom barn och ungdomspsykiatrin innebar 2014 ett förbättrat resultat för väntetider. För årets första två månader redovisas fortsatt goda resultat för väntetiderna till mottagning och behandling, medan antalet väntande till fördjupad utredning åter ökar. Diagram: Antal väntande vid BUP 8

25 Av diagrammet framgår utvecklingen av antalet väntande och vid februari månads utgång väntar 49 patienter på nybesök. Av dessa har 18 väntat längre än 30 dagar och där 4 avser patientvald väntan. Till behandling väntar 9 patienter varav en har väntat längre än 30 dagar med patientvald väntan. Till fördjupad utredning ser vi en ökning med 42 väntande patienter sedan årsskiftet. Antalet väntande är nu 90 patienter och av dessa har 65 väntat längre än 30 dagar, varav 3 avser patientvald väntan och 1 medicinsk orsakad väntan. Verksamheten har två vakanta barnpsykiatrikertjänster samt brist på psykologer vilket påverkar utredningsförmågan. Tandvård Tandvården visar en generell god tillgänglighet, men folktandvården på Klostergatan tar fortfarande inte emot nya patienter för fullständig behandling. Inom specialisttandvården kommer 2 specialister bli färdiga under våren, en käkkirurg och en pedodontist. Inom dessa specialiteter kommer därför inte någon minskning av väntetiden att ske förrän i slutet av året. Med en kraftigt ökad invandring har också behovet av narkostandvård för små barn ökat väsentligt. Narkostiderna har fördelat om så att pedodontin prioriterats, men trots detta är det oacceptabelt lång väntetid. Aktiviteter 2015 Under 2015 intensifieras arbetet med kompetensförsörjning och verksamhetsutveckling med hjälp av Produktions- och Kapacitetsplanering (se perspektiven Medarbetare och Verksamhetsutveckling). o Pågår enligt nedan. Förebyggande hälsoarbete Nuläge Hälsan i Kronoberg blir allt bättre, däremot ökar skillnaderna i hälsa stadigt mellan olika grupper i befolkningen. De elva nationella målområden som fastställts för folkhälsoarbetet sammanfattar på ett tydligt sätt bredden i arbetet. Folkhälsan påverkas av många olika faktorer i samhället, allt från delaktighet och inflytande till miljö och levnadsvanor. Ett framgångsrikt folkhälsoarbete kräver därför ett brett angreppssätt och ett arbete utifrån flera olika perspektiv på en och samma gång. Aktiviteter 2015 Hälsoutvecklingen i Kronoberg ska följas, analyseras och vara ett underlag för kommande prioriteringar, riktade insatser och beslut. Region Kronoberg ska vara en aktiv aktör i det länsgemensamma folkhälsoarbetet. Det ska tas fram en långsiktig strategi för att vidareutveckla det hälsofrämjande arbetet i regionen. 9

26 Fortsatt implementering ska ske av Socialstyrelsens riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder med fokus på goda levnadsvanor inom områdena rökning, alkohol, goda matvanor, fysisk aktivitet och välbefinnande. I patientprocessarbetet ska primär- och sekundärprevention vara en del i arbetet t ex inom cancerprocesserna och hjärt-kärlsjukdom. Uppföljning av detta mer långsiktiga arbete blir aktuellt i samband med delårsrapport april-15. Medborgarservice/delaktiga patienter Nuläge Idag har patientrörligheten ökat, med patienter som rör sig mellan vårdcentraler och mellan regioner. Det kommer ställa högre krav på informationsutbyte och tillgänglighet av information. Patienterna är mer pålästa och engagerade. Vården måste bli mer tillgänglig när patientens ställning stärks. Det innebär att vårdprocesserna får större betydelse på bekostnad av vårdorganisationerna. Aktiviteter 2015 Förberedelser pågår för införandet av e-journal som kommer att ge medborgarnas möjligheter att bli mer delaktiga i sin vård. Vidare pågår arbetet för att öka medborgarnas nyttjande av e- hälsotjänster. Minskade vårdskador Nuläge Vårdskador med olika allvarlighetsgrad drabbar cirka 10 procent av patienter i sluten vård och en stor del av dessa är vårdrelaterade infektioner (VRI) varav många är undvikbara. Olika mätningar visar att mellan 10 och 20 procent av patienter i sluten vård drabbas av VRI. Förebyggande arbete innefattar följsamhet till hygienrutiner, minskad användning av urinvägskatetrar och arbete med verksamhetens säkerhetskultur. Under 2014 har IT-stöd (infektionsverktyget) införts för att registrera infektionsorsaker och vi kan få en säkrare och kontinuerlig bild av infektionsläge och orsaker och arbete pågår nu för att få till en bra rapportfunktion från infektionsverktyget som kan understödja de olika enheternas lokala arbete för att minska VRI. Aktiviteter 2015 En utbildningsdag för chefer i hälso- och sjukvården kring betydelsen av arbetet med VRI kommer att hållas den 17/4. Det pågår vidare ett arbete med att förenkla riskbedömningarna för trycksår, fall, malnutrition i slutenvården då Senior Alert ej bedöms tillräckligt optimalt för denna verksamhet pga korta vårdtider och dubbeldokumentation. Patientsäkerhetsarbetet följer den handlingsplan som tagits fram. 10

27 2. Medarbetare Kompetensförsörjning Perioden delvis präglad av ett intensivt arbeta med att rekrytera och planera inför kommande sommar. Bristen på sjuksköterskor, som upplevs generellt i hela landet, påverkar oss. Vi rekryterar normalt en relativt stor andel av de sjuksköterskor som tar examen vid Linnéuniversitette i januari och juni och introducerar dessa i verksamheten under vår/sommaren. Inför årets semesterperiod går vi in med ett antal obesatta tjänster samtidigt som vi vet att en relativt stor andel av de examinerade studenterna kommer från orter/län i andra delar av landet, och väljer att flytta tillbaka dit istället för att tjänstgöra inom Region Kronoberg. För att öka möjligheterna att bemanna har hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp beslutat att införa ett tillägg för sjuksköterskor som arbetar ren nattjänstgöring. Detta för att göra det mera attraktivt att arbeta natt men också för att minska antalet nattpass på så kallade rotationstjänster och på så sätt göra rotationstjänster mer attraktiva för de som i mindre utsträckning vill arbeta nattpass. Under perioden har ny verksamhetschef till rättspsykiatrin rekryterats. Hon påbörjar sin tjänstgöring i mitten av maj. Chefsutveckling Chefsmöte hölls under februari i Ronneby. Fokus för dagarna var grunden för hur vi vill leda Region Kronoberg framåt. Under dagarna hölls bl.a. föreläsningar på temat Våga leda modigare med Malin Trossing och Organisationskultur med Mats Trondman. Utvärderingen visade att 97,8 % av deltagarna upplevde dagarna som Positiva eller mycket positiva. Sjukfrånvaro i procent av ordinarie arbetstid Jan-feb 2015 Jan-feb 2014 Hälso- och sjukvård Tot. K. M. Tot. K. M. Region Kronoberg tot. 5,1 5,4 4,4 4,7 5,0 3,9 Fortsatt en viss ökning av sjukskrivningsnivån. Detta är en trend som funnits under hela Inga dramatiska förändringar men dock en ökning som vi behöver följa noga. Vi har ännu inte tillgång till statistik för HSV gällande sjukfrånvaron, därav ovanstående statistik som gäller hela Region Kronoberg. 11

28 Kostnad bemanningsföretag, läkare o sjuksköterska Personalkategori Jan-feb 2015 Jan-feb 2014 Läkare tkr tkr Sjuksköterska tkr 40 tkr Inom primärvården har det skett en betydande ökning av hyrläkare. Detta beroende på att det är en stor del av befintliga distriktsläkare som gått i pension under 2014 samtidigt som det är mycket svårt att rekrytera in på lediga tjänster. Även inom barn- och kvinnocentrum, medicincentrum och kirurgcentrum har kostnaderna för hyrläkare ökat beroende på svårigheter med att rekrytera. Inom medicinskt servicecentrum är kostnaderna i stort oförändrade och inom vuxenpsykiatrin har kostnaderna minskat. Hyrsjuksköterskor används inom medicincentrum och kirurgcentrum på ett antal avdelningar där man inte kunnat rekrytera till vakanta tjänster. Närvarotid och frånvarotid 1 HSJ Jan-feb 2015 Jan-feb 2014 A Närvarotid Övertid Fyllnadstid C Frånvarotid Totalsumma Antal övertidstimmar ökar med 4,7 % jämfört med samma period föregående år, medan fyllnadstiden ökar med 2,5 %. Detta motsvarar en kostnadsökning med 12 %. 1 Närvarotimmarna och frånvarotimmarna avser vad som är registrerat utbetalningsdatumet och är därmed faktiskt utförda närvarotimmar o frånvarotimmar föregående månad. 12

29 3. Verksamhetsutveckling Produktions- och kapacitetsplanering Nuläge Vi har idag svårigheter att planera och överblicka tillgänglig kapacitet i relation till de produktionskrav som finns i verksamheten. Arbetsbelastningen är ojämn och vi har svårigheter att planera arbetet för både enskilda medarbetare och arbetsteam, vilket leder till en försämrad arbetsmiljö. Vi har idag en otillräcklig kunskap om produktionsvolymer, resursåtgång och kostnader. Produktions- och kapacitetsplanering är ett verktyg för ledning och styrning av verksamheten. Förbättringar i tillgänglighet märks redan t ex inom skopinenheten. Aktiviteter 2015 Produktions och kapacitetsplanering pågår bl a på medicinkliniken Växjö men även på ögonkliniken, inom psykiatrin och på ortopeden. Arbetet görs så fort det går med fullt utnyttjande av den kapacitet vi för tillfället har på hälso- och sjukvårdsavdelningen. Rapporter från datalagret har fått tas fram manuellt i väntan på att datalagret uppdaterats inför införande av Cosmic R8. Effektiva vårdprocesser Nuläge Vi har goda resultat inom flertalet verksamheter. Det finns förbättringsområden t ex inom akutprocessen, strokeprocessen, hjärtsjukvård och cancervård. Gemensamt för flera av dessa områden är att de griper över flera olika kliniker och verksamheter och att ledtiderna blir för långa. Följsamheten till nationella, regionala och lokala riktlinjer behöver förbättras för att uppnå jämlik vård och för att få snabbare spridning av nya evidensbaserade arbetssätt. Medarbetarenkäten påvisar ett förbättringsbehov avseende arbetstakt, stress och otydliga mål. Bättre beskrivning av arbetsflöden och processmål samt resultatåterkoppling behövs inom många verksamheter. Aktiviteter 2015 Implementera struktur för processarbetet med tydliga uppdrag, processtöd, utsedda processledare och processteam. o Pågår. Medicinska utdata och processdata ska finnas lättillgängligt för nödvändig återkoppling och utveckling i processerna. o Resursperson rekryterad. Minst tre processer ska vara genomgångna med kontinuerlig resultatuppföljning i form av processmått, resultatmått och ledtider ska det finnas för stroke, hjärtsvikt och någon av cancerprocesserna. o Stroke, hjärtsvikt och ledtidssatsning cancervårdförlopp pågår. Arbetet med ytterligare fem processer ska startas under Se ovan. o Fem cancervårdförlopp aktuella under 2015 och ytterligare 10 vårdförlopp Förbättra kopplingen mellan riktlinjer och process. Kostnad per patient (KPP) ska arbetas fram under 2015 till en nivå så att de medicinska processerna kan följas utifrån detta mått. o Vilande men bör kunna återupptas när samtliga controllers inom hälso-och sjukvården rekryterats. 13

30 Processledare och linjechefer i aktuella processer ska vara utbildade i process- och flödeskunskap, samt förbättringskunskap. o Tidsatt plan finns. Akutprocessen ska förbättra ledtiderna och omhändertagande på rätt vårdnivå. o Varit svårt att förbättra ledtider denna period pga uttalat hårt patienttryck pga influensa mm. Förslag ligger i budget 2016 för att åstadkomma rätt vårdnivåer i akutsjukvården. Säkerställa jour och beredskap med adekvat kompetens samt ett jämlikt akut omhändertagande. o Akutläkare föreslås införas En vårdplatsöversyn ska slutföras för att leda fram till en hållbar plan för framtidens behov av vårdplatser. o Påbörjad. Inom ramen för generalplanen. Lösningar ska skapas för enkelrumsvård efter behov samt understödja effektiva processer där vård ges på rätt enhet. o Generalplanen. Ljungby lasarett först ut. Vården av de mest sjuka äldre ska förbättras genom fortsatt samverkan med kommunerna enligt den gemensamma handlingsplanen för perioden o Ny handlingsplan framtagen i samråd med kommunerna. Inom fokusområdena psykisk ohälsa och missbruk ska samverkan med kommunerna och arbetet som påbörjats fortsätta. o Pågår. Vårddokumentation Nuläge IT-stödet i vårddokumentationen har inneburit att den tillgängliga informationsmängden ökat. Allt mer av läkarnas och sjuksköterskornas tid används för vårddokumentation. Dubbeldokumentation och oöverskådlig dokumentation innebär patientsäkerhetsrisker och fel använd arbetstid. Behovet av tydliga gemensamma regler för hur, vad och vem som ska dokumentera ökar. Aktiviteter 2015 Fortsätta utveckla och förbättra rutiner för vårddokumentation. o Basmätning gjord under en dag i stora delar av vår verksamhet. Förvånansvärt bra resultat avseende dokumentation under rätt sökord och mindre dubbeldokumentation än befarat. Största utmaningen är rätt struktur av information t ex blodtryck, vikt mm. o Uppgradering Cosmic R8.1 kommer dock att genom sitt upplägg med sk arketyper att korrigera för spretighet avseende dokumentation av olika parametrar. Under 2015 ska nya mallar i Cambio Cosmic tas fram och de riktlinjer för vårddokumentation som beslutats ska spridas, införas och följas upp i linjen. o Pågår framtagande av flera mallar. Utbildningskort i TILDA avseende dokumentation ska tas fram och användas vid introduktion av nya medarbetare och i fortbildning av övriga medarbetare. o Pågår. Arbetsfördelningen mellan legitimerad sjukvårdspersonal och medicinska sekreterare ska ses över inom respektive verksamhet för största möjliga effektivitet. o Hela arbetsfördelningen ses över men är ännu så länge i ett tidigt skede. Vårddokumentationen ska vara lättillgänglig så att patienterna kan läsa och förstå när de får tillgång till sin journal via Mina e-hälsotjänster Detta arbete pågår. 14

31 Produktion tom februari Nuläge Produktionsstatistiken visar ett minskat antal besök i primärvård samtidigt som en generell ökning noteras inom den somatiska korttidsvården med undantag av sjukvårdande behandling/besök annan vårdgivare. Såväl vuxen- som rättspsykiatri redovisar färre vårddagar jämfört med samma period Område Primärvård och rehabilitering Primärvård, läkarbesök Primärvård, besök annan vårdgivare Sjukvårdsrådgivning, besvarade samtal Lasarettsrehab, besök annan vårdgivare Rehabiliteringskliniken, totalt antal besök Rehabiliteringskliniken, vårddagar Habilitering, totalt antal besök Ambulansverksamhet Ambulansuppdrag totalt Somatisk sluten vård Vårddagar Vårdtillfällen Medelvårdtid 4,7 4,8 5,0 Operationer i SV Beläggning i % 90,5 86,2 90,5 Disponibla vårdplatser 397,2 396,3 410,1 Somatisk öppen vård Läkarbesök Sjukvård behandl/besök annan vårdgivare Besök i dagsjukvård Medicinsk service Röntgenundersökningar Mammografier Kliniska fysiologiska analyser Kliniska kemiska analyser Transfusionsmedicin (serologiska analyser) Mikrobiologiska analyser inkl Blekinge Patologiska och Cytologiska analyser/remisser MFT, totalt registrerad tim för underhåll Vuxenpsykiatri Vårddagar Vårdtillfällen Medelvårdtid 10,0 17,0 17,6 Beläggning i % 84,0 83,0 84,0 Disponibla vårdplatser 52,0 52,0 52,0 Läkarbesök Besök annan vårdgivare Rättspsykiatri Vårddagar Beläggning i % 98,0 100,0 100,0 Disponibla vårdplatser 116,0 119,0 117,0 Tandvård Antal behandlade patienter Total patienttid, timmar

32 Primärvård och rehabilitering Inom primärvårds och rehabcentrum redovisas generellt sett en minskad produktion jämfört med föregående år. Om trenden fortsätter kommer centrumet att genomföra en fördjupad analys. Ambulansverksamhet Ambulanstillgängligheten har förbättrats samtidigt som antalet ambulansuppdrag inom prio 1 och prio 2 fortsätter att öka. Totalt redovisas drygt 300 fler uppdrag än motsvarande period Somatisk vård Akutcentrum Läkarförsörjningen på akutmottagningarna är en nyckelfråga. Akutvårdsgarantin nås för 76 % av patienterna, dock redovisas längre tid för äldre patienter. Akutvårdsavdelningen har haft färre inläggningar jämfört med 2014 samtidigt som färre lämnar AVA inom 36 timmar. Smittsamma sjukdomar liksom influensafall tar stora resurser i anspråk. Vid akutgeriatriska kliniken har beläggning och belastning varit normal under årets första månader. Barn och kvinnocentrum För barn och kvinnocentrum redovisas en ökning med 197 vårddagar och 56 vårdtillfällen jämfört med motsvarande period Medelvårdtiden för akut/oplanerad vård ökar medan den minskar för planerad vård. Ökningen av vårddagar medför att den genomsnittliga beläggningen ökar med 3 % till 69 %. För BB/förlossning/gynekologi redovisas en genomsnittlig beläggning på 82 % medan enheterna inom barn- och ungdomsmedicinska kliniken redovisar en beläggning på 62 %. För sistnämnda enheter skall hänsyn tas till att avdelningspersonalen även ansvarar för den neonatala hemsjukvården liksom klinikens dagsjukvård. Antalet förlossningar och födda barn minskar något jämfört med tidigare år, men en fortsatt hög nivå förväntas även för de närmaste åren. Inom öppenvården ökar akuta läkarbesök medan planerade återbesök minskar. Även besök hos annan vårdgivare minskar liksom besök i dagsjukvård och kvinnoklinikens dagkirurgi. Kirurgicentrum Kirurgicentrum redovisar ökningar av både vårddagar och vårdtillfällen jämfört med Medelvårdtiden för akut vård är i stort oförändrad. För planerad vård minskar medelvårdtiden med 20 % till 2,95 dagar. En orsak till minskningen är bl.a. att Rapid Recovery sedan hösten 2014 är införd inom hela ortopedverksamheten. Till följd av vårddagsökningen har vårdenhetens beläggning ökat med 7 % till 92 % och ligger nu i nivå med För öppenvården liksom för operationer redovisas en produktion i nivå med Medicincentrum För medicincentrum är slutenvårdsproduktionen högre jämfört med Ökningen av antal vårddagar är i allt väsentligt hänförbar till avdelning 4 medicinkliniken Växjö och avdelning 40 onkologkliniken. Den genomsnittliga beläggningen ökar till 96 %. Medelvårdtiden för perioden är i stort oförändrad och ligger på 5,4 dagar. Antal läkarbesök ökar för andra året i rad och är generell för samtliga besökstyper, men ökar mest för infektions-, ögon- och medicinkliniken i Växjö. Minskningen av besök annan vårdgivare är framför allt hänförbara till ögonkliniken, men även 16

33 övriga kliniker redovisar minskningar. Inom dagmedicin redovisas en ökning för onkologklinikens strålbehandlingsenhet medan både skopier och dialysbehandlingar minskar. Medicinsk service Inom röntgenverksamheten har produktionen varit stabil. Ökningen av mammografiundersökningar avser screeningpatienter. Inom transfusionsmedicin har efterfrågan på trombocyter ökat under början av året och behovet styrs av inneliggande patienter. Inom klinisk kemi finns alltid en säsongsvarierad efterfrågan och under perioden ökar produktionen med 5 % jämfört med 2014, vilket är relaterat till sjukhusvården. För klinisk patologi och cytologi minskar produktionen huvudsakligen beroende på färre antal vaginalcytologier till följd av sjukfrånvaro. Från och med 2015 har kliniken tagit över flödescytologi och benmärgsanalys från klinisk kemi. Antalet patienter till strålbehandling ökar och en orsak är att fler diagnoser kan behandlas med de nya acceleratorerna. Vuxenpsykiatri För vuxenpsykiatrins slutenvård redovisas i stort oförändrade volymer jämfört med 2014, medan öppenvårdsbesöken har minskat. Under perioden har 39 SIP:ar (samordnad individuell plan) genomförts att jämföras med 24 föregående år. Införande av produktions och kapacitetsplanering pågår inom läkarenheten och allmänpsykiatriska enheten. Rättspsykiatri För rättspsykiatrin redovisas en minskad produktion jämfört med Under februari har beläggningen i sluten vård ökat och är på motsvarande nivå som föregående år. Under senare tid har även beläggningen minskat inom öppenvården, vilket i huvudsak beror på fler utslussningar. Tandvård För tandvårdscentrum redovisas fler behandlade patienter och mer patienttid jämfört med motsvarande period 2014, men detta ska ställas mot att man är fler medarbetare. Likaså redovisas fler tecknade frisktandvårdsavtal. 17

34 4. Ekonomi Hälso- och sjukvårdens ekonomiska resultat Nuläge Omorganisationen har krävt systemanpassningar som i sin tur medför att redovisningen inte når fullgod kvalité avseende kostnadsställen under hälso- och sjukvårdsgemensamt. Detta innebär att utfallet under dessa kostnadsställen blir svåra att analysera och prognostisera. De ingående centrumens resultaträkningar påverkas i allt väsentligt inte av dessa brister utan håller normal kvalitetsnivå. Resultatuppföljning (mnkr) Hälso- och sjukvård 18 Byt centrum i Olap Byt H64 centrum i Olap H80 Avvikelse Resultaträkning exkl proj Månad - February Ackumulerat Årsutfall Rullande Årsbudget Överens. Prognos (mnkr) Utfall Budget Diff Jan-Feb Budget Diff Jan-Feb mån 2015 Vp Helår Intäkter Patientavgifter 14,7 14,7 0,1 28,5 29,4-0,9 11,8 69,9 86,6 75,7 0,0-4,0 Såld vård inkl tandvård 44,6 47,8-3,3 90,2 96,9-6,6 90,2 567,3 567,3 561,5-8,8-4,5 Landstingsersättning 289,6 290,5-0,9 581,6 583,4-1,8 560, , , ,7 0,0 0,0 Övriga intäkter 87,4 87,9 0,4 176,3 176,0 0,2 173, , , ,4 12,4 17,1 SUMMA INTÄKTER 436,3 440,8-3,7 876,6 885,7-9,1 835, , , ,4 3,6 8,6 Kostnader Personalkostnader -233,5-230,9-2,6-471,1-463,9-7,1-448, , , ,5-19,2-17,5 Köpt utomlänsvård -48,7-43,4-5,3-94,9-87,7-7,3-79,6-522,9-538,3-510,7-2,0-13,6 Hyrpersonal -8,2-0,8-7,4-15,8-1,5-14,2-8,6-69,4-76,6-6,7-32,6-63,6 Läkemedel -42,9-45,6 2,7-89,4-91,1 1,7-76,4-478,1-491,0-486,6 0,0 8,2 Övriga kostnader -112,0-115,6 3,5-225,4-231,4 6,0-221, , , ,6-18,5-13,0 Avskrivningar och internränta -6,9-6,7-0,2-13,6-13,2-0,4-12,3-75,4-76,7-74,1 0,0 0,0 SUMMA KOSTNADER -452,2-442,9-9,3-910,1-888,8-21,4-846, , , ,1-72,3-99,5 Projekt 0,3 0,0 0,3 2,5 0,0 2,6-0,4 1,8 4,8-0,3-1,4 0,6 Resultat -15,7-2,0-12,8-30,8-3,0-27,8-11,3-72,4-92,0 0,0-70,1-90,3 Det redovisade resultatet för hälso- och sjukvården uppgår efter februari till -30,8 mnkr inkl projekt. Justerat för brister i redovisning av intäkter (-11 mnkr), kostnader (+6 mnkr) och med hänsyn taget till primärvårdens och rättspsykiatrins periodiserade resultatmål (-3 mnkr) blir det ackumulerade resultatet -23,2 mnkr. Resultatet är alltid svårbedömt efter endast två månader, men den ansträngda bemanningssituationen ger ökade kostnader för hyrpersonal samtidigt som det nya avtalet för OB-ersättningar slår igenom. Den negativa resultatutvecklingen bromsas något av att nya läkemedel introduceras i långsammare takt än väntat. Prognos för helåret lämnas med -90 mnkr, vilket är 20 mnkr sämre än träffad överenskommelse (justerad för väntat och godkänt underskott inom vårdval hud). Det bör noteras att prognosen är exklusive intäkter för kömiljarden Förutsättningarna är ännu inte kända varför denna post inte har beaktats i prognosen och av försiktighetsskäl inte heller preliminärbokats i resultatet. De främsta osäkerhetsfaktorerna är hur bemanningssituationen utvecklas, öppethållande under kommande sommar samt läkemedel och dyra vårdtillfällen inom den köpta vården. Avvikelser mot överenskommet resultat prognostiseras framför allt inom primärvård och vuxenpsykiatri beroende på ökat hyrläkarberoende. Även rättspsykiatri prognostiserar ett sämre resultat jämfört med överenskommelsen. Den främsta orsaken är en sämre beläggning än väntat i kombination med negativ prisutveckling på intäktssidan. Övriga centrum prognostiserar små eller ingen avvikelse mot överenskommet resultat. Kommentar till resultatet Patientavgifter avviker negativt från budgeterad nivå, och är hänförbar till tandvården. Avvikelsen hanteras inom tandvårdscentrums resultat.

35 Intäkterna för såld vård visar en negativ budgetavvikelse. Intäktsunderskottet är generellt för flertalet verksamheter och förklaras till stor del av eftersläpning i fakturering av andra landsting. Landstingsersättning motsvarande 2 mnkr har bokförts på enhet utanför hälso- och sjukvården. Orsaken ligger i de systemanpassningar som omorganisationen medfört och som ännu inte fungerar fullt ut. Övriga intäkter ger ett utfall som i stort sett följer budget. Överskott redovisas för internt såld medicinsk service samtidigt som intäkter motsvarande ca 5 mnkr för asylsökande och handledararvode förts till fel enhet i samband med omorganisationen. Diagram Bemanningskostnader utfall (tkr) per månad Hälso- och sjukvård Bemanningskostnaderna (egen personal + hyrpersonal) uppgår till totalt 486 mnkr, vilket är en ökning med 30 mnkr eller 6,5 % jämfört med samma period föregående år. Diagrammet ovan visar att kostnaderna för årets inledning ökar något mer jämfört med tidigare år. Utfallet medför ett budgetöverskridande om 21 mnkr. Avvikelser mot budget redovisas för: Vakanser och frånvaro medför ett överskott för månadslön och övrig arbetad tid exkl OB, övertid och jourersättning med +20,9 mnkr. OB-ersättningar -4,4 mnkr. Kostnadsökningar inkl nytt avtal slår igenom för centrum med hög andel obekväm arbetstid. Akutklinik, ambulansverksamheten, vuxenpsykiatrin samt barn- och ungdomskliniken redovisar kraftiga ökningar. Övertid -5,4 mnkr. Bemanningssituationen medför ökade kostnader för övertid. Situationen är ur ett kostnadsperspektiv likartad för samtliga centrum utom tandvården. Jour- och beredskapsersättning -2,4 mnkr. Kostnader redovisas framför allt inom rättspsykiatri och sjukhusen. Sjuklön -4,6 mnkr. Kostnaden är hög men ökar inte jämfört med föregående år. Lön vid utbildning, föräldraledighet mm -3,7 mnkr. Semesterlöneskuldsförändring -6,9 mnkr varav differens löneskulder -4 mnkr. Differensposten består av avrundning till hela dagar samt differens mellan löne- och personalsystem som väntas plana ut under året. Hyrläkare -13,1 mnkr, som till del finansieras av vakanser. Hyrläkare används inom framför allt inom primärvården, vuxenpsykiatrin, rättspsykiatrin samt barn- och kvinnocentrum. Kostnaderna ökar med 71 % eller 6 mnkr jämfört med samma period

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-04-09 09:00 12:30 Plats Apollon Centrallasarettet Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Rev 2015-05-13 MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Rev 2015-05-13 MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Rev 2015-05-13 MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Vårt uppdrag Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-04-30 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid orsdag 07 maj 2015 09:00 Plats Kallade Oden, Sigfridsområdet, Emil Lindells v. 15, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S),

Läs mer

MÅNADSRAPPORT JULI 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

MÅNADSRAPPORT JULI 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD MÅNADSRAPPORT JULI 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Vårt uppdrag Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-05-07 09:00 12:00 Plats Oden, Sigfridsområdet, Emil Lindells v. 15, Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg

Läs mer

Beskrivning av mått och mål i budget 2015. med fl erårsplan 2016-2017

Beskrivning av mått och mål i budget 2015. med fl erårsplan 2016-2017 Beskrivning av mått och mål i budget 2015 med fl erårsplan 2016-2017 Perspektiv: Medborgare Kronobergarna har en god hälsa Ohälsotal Ansvarig: Pia Andersen, avdelningen Definition: Antal utbetalda hela

Läs mer

Ledningsrapport april 2018

Ledningsrapport april 2018 Periodens resultat är + 54 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 56 mnkr men en försämring med 36 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,3 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-09-02 09:00-13:55 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Bolmen Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson (V)

Läs mer

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga.

Periodens resultat -51,9 mkr och en budgetavvikelse på -51,5 mkr, se tabell i bilaga. 1 Datum Diarienummer Månadsrapport november Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: Januari november 2016 Kort sammanfattning Under oktober månad har ytterligare två vårdplatser öppnat på beroendeavdelningen

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-06-08 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid torsdag 18 juni 2015 09:00 Plats Kallade Oden, Emil Lindells v 15, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve

Läs mer

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018

Landstingsfullmäktiges mätplan 2018 Landstingsfullmäktiges mätplan Om mätplanen Utgår strikt från landstingsplan Avser uppföljningen till landstingsfullmäktige Innehåller främst resultatmått (visar resultatet av insatser) Innehåller även

Läs mer

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad

KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI Uppdragsgrupp: Period: jan-feb Månad KOMMENTARER MÅNADSRAPPORT FEBRUARI 2014 Styrelse/Nämnd: Psykiatrin Halland Driftnämnden Psykiatri Uppdragsgrupp: HSS Period: jan-feb Månad 1-2 2014 : -8,5 mkr Helårsprognos orsaker till betydande avvikelser

Läs mer

Ledningsrapport december 2018

Ledningsrapport december 2018 Resultat före finansnetto är +220 mnkr vilket är 94 mnkr bättre än budget och 59 mnkr sämre än föregående år. Finansnettot är negativt med 70 mnkr vilket helt beror på orealiserad värdereglering av pensionsportföljen

Läs mer

Månadsrapport oktober 2017

Månadsrapport oktober 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (12 Månadsrapport oktober 2017 Sida 2 (12) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Periodens resultat och prognosbedömning... 3 Periodens intäkter och kostnader... 4 Verksamhetens

Läs mer

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016

Resultat per september inklusive uppföljning av åtgärdsplan för ekonomi i balans 2016 Ärende 4 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-10-19 Diarienummer Al 6-2016, AL 18-2016 Alingsås lasarett Handläggare: Maria Gabrielsson Fredrikson Telefon: 0709-36 92 50 E-post: maria.gabrielsson-fredrikson@vgregion.se

Läs mer

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra.

Tillgängligheten till BUP påbörjad fördjupad utredning/behandling var bättre men inte helt bra. 1 Datum Diarienummer UR 1 Verksamhetsområde: Psykiatrin i Halland Period: januari mars 2017 1. Sammanfattning Den samlade utvecklingen under perioden har, i allt väsentligt, gått åt rätt håll. På totalen

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (5) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-06-21 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Torsdagen den 9 juni 2011 kl. 09.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Ledningsrapport april 2017

Ledningsrapport april 2017 Periodens resultat är + 90 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 69 mkr. Nettokostnaderna är oförändrade jämfört med samma period föregående år vilket är 2,2 % lägre än budget (56 mkr). Regionens prognos

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2019-01-09 Tid: 09:00-12:15 Plats: Flåren, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Roland Gustbée (M) (ordförande) Eva Johnsson (KD) (vice ordförande) Robert Olesen

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 1-17 Tid: 2016-02-10, kl 08:10-10:20 Plats: Sal A, Regionens hus 6 Systemmätetal/mål 2016 Hälso- och sjukvård Diarienummer RJL 2016/296 Beslut

Läs mer

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015

Rapport från Hälso- och sjukvården. per september 2015 Sv Rapport från Hälso- och sjukvården per september 2015 Tillgänglighet och produktion per september 2015 Sett över året så behöver tillgängligheten i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen förbättras och verksamheterna

Läs mer

Ledningsrapport september 2018

Ledningsrapport september 2018 Periodens resultat är + 243 mnkr, en positiv avvikelse mot budget med 117 mnkr men en försämring med 40 mnkr jmf föregående år. Nettokostnaderna har ökat med 3,1 procent jämfört med samma period föregående

Läs mer

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08

PROTOKOLL. Landstingets kansli 2014-04-01 FU 2/2014 Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-04-08 Folkhälsoutskottet Tid Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Tisdagen den 1 april 2014 kl.13.15

Läs mer

Verksamhetsplan Neonatal avd

Verksamhetsplan Neonatal avd Verksamhetsplan Process: XX Giltig fr.o.m: XX Faktaägare: xx, xx Fastställd av: xx, xx Revisions nr: 0 Vårt uppdrag Neonatalvården skall vara familjecentrerad och tillgodose de för tidigt födda- och sjuka

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-10-02 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid 2015-10-08 09:00-15:00 Plats Kallade Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve

Läs mer

Ledningsrapport december 2017

Ledningsrapport december 2017 Periodens resultat är + 302 mkr, en negativ avvikelse mot budget med 10 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,5 % jämfört med samma period föregående år vilket är 56 mkr högre än budget. Divisionerna redovisar

Läs mer

MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD MÅNADSRAPPORT MAJ 2015 FÖR HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Vårt uppdrag Hälso- och sjukvårdens uppdrag är att tillhandahålla en god vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla

Läs mer

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Kallelse Utskriftsdatum: 2015-08-26 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN Tid 2015-09-02 09:00 Plats Kallade Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve

Läs mer

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten

Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (10 Månadsrapport mars 2017 Region Norrbotten Sida 2 (10) Innehållsförteckning Ekonomi... 3 Verksamhetens intäkter... 3 Verksamhetens kostnader... 4 Personalkostnader...

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum:

Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2017-11-22 Tid: 09:00-12:00 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson (V) (vice ordförande) Roland

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning

1 Verksamhetsberättelse Sammanfattning 2016-01-20 Patientnämnden Annika Lundgren, Carina Rissvik, Ingrid Sivermo 1 Verksamhetsberättelse 2015 2 Sammanfattning I januari infördes den nya patientlagen som syftar till att stärka och tydliggöra

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2014-09-02 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 27 augusti kl. 9.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Kallelse Utskriftsdatum: 2016-03-11 Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-03-16 09:00 Plats Kallade Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-12-18 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 11 december 2013 kl. 9.00-11.45 Plats Närvarande ledamöter Övriga

Läs mer

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet

Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-09 Dnr VS2017-0001 Primärvården Malin Uppströmer Eklöf Tfn 018-61 74 018 Vårdstyrelsen Handlingsplan för ekonomi i balans och förbättrad tillgänglighet Förslag till beslut Vårdstyrelsens

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj

Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj Månadsbokslut Psykiatri och habilitering Maj 2015 1 Psykiatri och habilitering 2015-06-11 Dnr 2015/ Landstingsdirektörens stab Sammanfattning Det kommer bli tufft men förvaltningen räknar med att hålla

Läs mer

Årssammanställning ärendehantering Sammanfattning

Årssammanställning ärendehantering Sammanfattning ÅRSSAMMANSTÄLLNING 2017-01-10 Hälso- och sjukvårdsavdelning Patientsäkerhetssamordnare Yvonne Andersson Årssammanställning ärendehantering 2016 1 Sammanfattning Jämfört med föregående år har antalet LÖF

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-04-06 09:00-12:00 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Lokal Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Datum: 2018-02-21 Tid: 09:00-13:10 Plats: Lokal Bolmen, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Ledamöter Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson (V) (vice ordförande) Roland

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-09-03 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Månadssammanställning Januari - April 2017

Månadssammanställning Januari - April 2017 Månadssammanställning Januari - April 2017 38 Hälsostaden i Ängelholm Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Tillgänglighet Produktion Kvalite Ekonomi Resultatutveckling (mkr) Resultatet för perioden -12,5

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-12-10 13:30-15:35 Plats ande ledamöter Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson (V) (vice ordförande) Michael Sjöö

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Bokslutskommuniké 2016

Bokslutskommuniké 2016 Bokslutskommuniké 2016 Uppgifterna i bokslutskommunikén är preliminära och kan komma att ändras i den slutliga årsredovisningen. Landstingsfullmäktige behandlar den slutliga årsredovisningen i april 2017.

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-01-28 09:00 15:00 Plats Oden Emil Lindells v 15 Växjö ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg (S), ordförande

Läs mer

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden

Blekingesjukhuset. Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Blekingesjukhuset Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-06-26 2 Vårdproduktion Jan-Maj 2012-2014 2012 2013 2014 Diff - Antal Diff - Procent Vårdtillfällen 9873 10250 10192-58 -0,6% Vårddagar 59016 61380 60407-973

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Hälso - och sjukvårdens utveckling under 1990-talet. 2007-02-07 Hälso- och sjukvårdens utveckling under 90-talet BILD 1 Sjukvårdens utveckling

Hälso - och sjukvårdens utveckling under 1990-talet. 2007-02-07 Hälso- och sjukvårdens utveckling under 90-talet BILD 1 Sjukvårdens utveckling Hälso - och sjukvårdens utveckling under 1990-talet 2007-02-07 Hälso- och sjukvårdens utveckling under 90-talet BILD 1 Den medicinska kunskapen och den medicinska teknologin (arbetsmetoder, utrustning

Läs mer

Ledningsrapport januari 2018

Ledningsrapport januari 2018 Periodens resultat är + 32 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 8 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 5,3% jämfört med samma period föregående år. Periodens nettokostnaderna är 16 mkr lägre än budget.

Läs mer

Månadsrapport division Länssjukvård

Månadsrapport division Länssjukvård Redovisande dokument Rapport Sida 1 (14) Månadsrapport division Länssjukvård 201803 Sida 2 (14) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 3 Produktion... 3 Tillgänglighet... 4 Andel som fått

Läs mer

Patientnämndens verksamhetsberättelse

Patientnämndens verksamhetsberättelse Patientnämndens verksamhetsberättelse 2016 1 Verksamhetsberättelse 2016 2 Sammanfattning Under året har Region Kronoberg fattat ett formellt beslut om att arbeta mot en mer personcentrerad vård vilket

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-02 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018

Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 2017-11-28 Bilaga Uppföljning Region Skånes uppdrag för hälso- och sjukvård 2018 Denna bilaga beskriver övergripande mål till årets prioriterade område i Region Skånes uppdrag. Till varje övergripande

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan

Mätplan 2017 Inledning Förändringar jämfört med 2016 års mätplan Mätplan Inledning Mätplan för utgår strikt från Landstingsplan och avser uppföljningen till Landstingsfullmäktige. Så långt det är möjligt föreslås i första hand resultatmått, d.v.s. mått som visar resultatet

Läs mer

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013

Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 MÅNADSRAPPORT 1(8) Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Datum 2013-10-10 Månadsrapport Hallands Sjukhus september 2013 Sammanfattning Den viktigaste avvikelsen under månaden var ökade

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Resultat per maj 2017

Resultat per maj 2017 1 (6) Tjänsteutlåtande Datum 2017-06-15 Handläggare: Maria Gabrielsson-Fredrikson Telefon: 070-936 92 50 E-post: maria.gabrielssonfredrikson@vgregion.se Till styrelsen för Resultat per maj 2017 Förslag

Läs mer

Läsanvisning till månadsfakta

Läsanvisning till månadsfakta Läsanvisning till månadsfakta Tabell/diagram Datakälla: Förklaring Resultat per verksamhet (tabell) Resultaträkningen redovisar periodens ackumulerade resultatvärden (intäkter minus kostnader) för utfall

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

Granskning av Delårsrapport

Granskning av Delårsrapport Landstingets revisorer 2014-10-20 Rev/14040 Revisionskontoret Susanne Kangas Anders Marmon Johan Magnusson Granskning av Delårsrapport 2 2014 Rapport 9-14 1 Granskning av måluppfyllelsen i Delårsrapport

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och

Landstinget styrs av kommunallagen. Uppgifterna inom hälso- och sjukvården regleras av hälso- och sjukvårdslagen och Månadsrapport Januari 2014 Månadsrapport Juli 2014 Månadsrapport Februari 2014 Månadsrapport Augusti 2014 Månadsrapport Mars 2014 Månadsrapport September 2014 Månadsrapport April 2014 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar

Kostnad utökade åldersgrupper specialisttandvård Kostnad för hälsoundersökningar psykiskt funktionshindrade Hälsosamtal för 50-åringar 2018-02-01 Region Kronoberg Förslag till tilläggsbudget för hälso- och sjukvård 2018 Enligt beslut i regionfullmäktige 2017-06-19 81 har särskilda medel avsatts under Regionstyrelsen för att utveckla den

Läs mer

Ledningsrapport september 2017

Ledningsrapport september 2017 Periodens resultat är + 283 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 55 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 2,0 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 32 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September

Månadsbokslut Landstinget Blekinge September Månadsbokslut Landstinget Blekinge September 1 Landstinget Blekinge David Larsson -10-24 Dnr 2013/0100 Till landstingsstyrelsen Månadsbokslut september Sammanfattning Ackumulerat resultat per september

Läs mer

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större

samt tandvård. De har även hand om kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Dessa ansvarsområden omfattar en större Månadsrapport Januari 2015 Månadsrapport Juli 2015 Månadsrapport Februari 2015 Månadsrapport Augusti 2015 Månadsrapport Mars 2015 Månadsrapport September 2015 Månadsrapport April 2015 Månadsrapport Oktober

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Tid 2016-08-23 08:45-08:50 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Bolmen, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) ordförande Suzanne Frank (M)

Läs mer

Södra Älvsborgs sjukhus

Södra Älvsborgs sjukhus Södra Älvsborgs sjukhus Kort fakta om SÄS En del av Västra Götalandsregionen Ett av tre stora länssjukhus med alla medicinska specialiteter Ett komplett akutsjukhus i Borås och Skene och med flera öppenvårdsmottagningar

Läs mer

Preliminär Månadsrapport - Februari 2018

Preliminär Månadsrapport - Februari 2018 Datum -03-13 Kontaktperson: Micael Nilsson micael.nilsson@regionhalland.se Preliminär Månadsrapport - Februari Ambulans, diagnostik och hälsa Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Uppföljning av

Läs mer

Landstingets kansli 2009-09-02 VU 5/09 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2009-09-15

Landstingets kansli 2009-09-02 VU 5/09 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2009-09-15 1 (6) Landstingets kansli Uppdragsavdelningen, Justerat 2009-09-15 Vuxenutskottet Tid Onsdagen den 2 september 2009 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

Ledningsrapport mars 2017

Ledningsrapport mars 2017 Periodens resultat är + 54 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 14mkr. Nettokostnaderna är 2,2 % högre än samma period föregående år men ca 1,4 % lägre än budget (27 mkr). Divisionerna redovisar ett

Läs mer

Förslag på en ny modern Psykiatri

Förslag på en ny modern Psykiatri 1(5) Förslag på en ny modern Psykiatri Bakgrund Område Psykiatri i Region Jämtland Härjedalen har under 2018 genomlysts i syfte att föreslå förändringar för en mer jämlik och effektiv vård för länets medborgare.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (7) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2013-05-07 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 24 april 2013, kl. 9.00 11.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge

Bokslut 2014 Landstinget Blekinge Bokslut 2014 Landstinget Blekinge 1 2 Resultat 2014 Årets resultat + 49,2 mnkr Nettokostnadsutveckling 4,0 % 3 Engångskostnader 2014 Nedskrivningar fastigheter 48,6 mnkr Komponentredovisning 20,6 mnkr

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2016-03-16 09:00-12:15 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Konferensrum Bolmen, Regionhuset, Nygatan 20, Växjö Charlotta Svanberg (S) (ordförande) Tryggve Svensson

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Tid 2015-03-11 09:00 13:30 Plats Konserhuset, Växjö Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Charlotta Svanberg (S), ordförande Tryggve

Läs mer

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING

MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING MÅNADSRAPPORT MARS 2015 FÖR REGIONAL UTVECKLING Vårt uppdrag Regional utvecklingsnämnden ansvarar för frågor kopplade till den regionala utvecklingsstrategin. Organisationen har en bred verksamhet med

Läs mer

Kvalitetsbokslut 2012

Kvalitetsbokslut 2012 Diarienummer: Kvalitetsbokslut 2012 Akutkliniken NLN Ett öppet och hållbart landsting för jämlik hälsa, mångfald och valfrihet Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 3 Organisation / Kompetens...

Läs mer

Månadssammanställning

Månadssammanställning Månadssammanställning 2018-11-30 15 Medicinsk service Sammanfattning Ekonomi Medarbetare Prognosen är att budgeten följs med ett resultat där intäkter täcker kostnader och uppgår till +/-0. De anställda

Läs mer

Ledningsrapport augusti 2017

Ledningsrapport augusti 2017 Periodens resultat är + 294 mkr, en positiv avvikelse mot budget med 100 mkr. Nettokostnaderna har ökat med 1,6 % jämfört med samma period föregående år vilket är lägre 78 mkr lägre än budget. Regionens

Läs mer

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015

Dagordning på hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde 31 augusti 2015 Här redogörs kortfattat för hälso- och sjukvårdsnämndens beslut i de ärenden som behandlades vid sammanträdet den 31 augusti 2015. Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag är att ansvara för bedömningen av

Läs mer

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör

Kvalitet och patientsäkerhet. Magnus Persson, utvecklingsdirektör Kvalitet och patientsäkerhet Magnus Persson, utvecklingsdirektör Landstingets fokusområden Mål: Sveriges bästa kvalitet, säkerhet och tillgänglighet I vårt fokus: Bra bemötande och delaktighet Främja hälsa

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2011-05-25 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 25 maj 2011 klockan 09.00-12.00 Plats: Konferensrum Berget, Norrebo, våning 3, Hallands sjukhus Halmstad Ledamöter: Mikaela

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (6) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Justerat 2011-12-19 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 7 december 2011 kl. 12.30 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06 Politisk viljeinriktning för Vård och insatser vid depression, ångest och schizofreni i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Nationella utvärdering 2013 Antagen av Samverkansnämnden 2013-12-06

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2017-05-16 13:00-15:25 Plats Lokal Rottnen/Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö ande ledamöter Robert Olesen (S), ordförande Anna Fransson (S), 1:e vice ordförande

Läs mer

:30-15:30

:30-15:30 Pensionärsrådet Tid Plats ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera 2017-05-17 13:30-15:30 Lokal Vidöstern, regionhuset, Nygatan 20, Växjö Anna Fransson (S) (ordförande) Åke Wenrup (SPF Seniorerna)

Läs mer

Ledningsrapport december 2016

Ledningsrapport december 2016 Årets resultat är + 198 mkr, vilket är 438 mkr bättre än föregående år men avviker negativt mot budgeten med 124 mkr. Resultatförbättringen beror på att skatteintäkterna ökat med 852 mkr, där höjningen

Läs mer

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården

Handlingar. till mötet med styrelsen för NU-sjukvården Handlingar till mötet med styrelsen för Kompletterande handlingar Ärende 1 - Rapport juli 2015 Ärende 7 - TU Yttrande över remiss förslag till reglemente Ärende11 - Anmälningsärende 26 augusti 2015 Ärende

Läs mer

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012

Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 1 (6) Ekonomiavdelningen, LLK 2012-11-15 Landstingsdirektörens ekonomirapport oktober 2012 Ekonomi Tack vare en engångsåterbetalning för AFA-försäkringar för åren 2007-2008 prognostiseras ett utfall för

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Månadsrapport Region Norrbotten

Månadsrapport Region Norrbotten Redovisande dokument Rapport Sida 1 (17 Månadsrapport Region Norrbotten 201803 Sida 2 (17) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Verksamhet... 4 Produktion... 4 Tillgänglighet... 4 Specialiserad vård...

Läs mer

Månadsrapport Hallands sjukhus

Månadsrapport Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(14) Datum 161209 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Hallands sjukhus Period: januari - november Sammanfattning Under perioden går produktionen i stort

Läs mer

KALLELSE 1 (5) F 2 Landstingets kansli Kansliavdelningen/Marianne Hammarström LS 7/2014

KALLELSE 1 (5) F 2 Landstingets kansli Kansliavdelningen/Marianne Hammarström LS 7/2014 KALLELSE 1 (5) F 2 Landstingets kansli Kansliavdelningen/Marianne Hammarström 2014-10-07 LS 7/2014 Landstingsstyrelse Tid Tisdagen den 14 oktober 2014 kl. 09.00 ca 12.00 Plats Oden (f d Föreläsningssalen)

Läs mer