Att arbeta på Torsbergsgymnasiet - Vår värdegrundspolicy 2010/11

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att arbeta på Torsbergsgymnasiet - Vår värdegrundspolicy 2010/11"

Transkript

1 Att arbeta på Torsbergsgymnasiet - Vår värdegrundspolicy 2010/11 I din hand har du en beskrivning av Torsbergsgymnasiets värdegrund. Den är en naturlig del av din anställning och all personal har ett ansvar för att detta dokument är ett levande dokument i det dagliga arbetet. Vårt uppdrag ställer tydliga krav på organisationen i dess helhet. Med policyn som grund skapar vi förutsättningar för bra individuella prestationer, samverkan och samsyn. Den är ett viktigt verktyg i arbetet med att forma en organisation med tydliga, accepterade och fungerande spelregler. Policyn beskriver fastställda, grundläggande principer för organisationen och dess arbetssätt. Den synliggör den värdegrund och kvalitetsstandard som gäller för alla som arbetar på skolan. Den kan liknas vid en karta som visar vägen och hjälper oss att skapa tydlighet inom fyra viktiga områden: Etik och värdegrund Organisation och arbetssätt Chefens roll Medarbetarnas roll För att säkerställa policyns tillämpning i det dagliga arbetet ska vi inom Torsbergsgymnasiet bland annat: På såväl chefs- som medarbetarnivå klart kommunicera krav och förväntningar Vara tydliga vid nyanställningar, både vid intervju och introduktion Fortlöpande i medarbetarsamtal stämma av hur policyn fungerar och följs av chef och medarbetare I ledningsgruppen årligen följa upp hur policyn fungerar i verksamheten och vid behov göra revideringar. Vår organisationspolicy kommer att behandlas under bl a medarbetarsamtal, arbetsplatsträffar och sektorskonferenser. Se denna policy som ett stöd och ett hjälpmedel inte som en regelsamling! Har du frågor om vår policy, kontakta din närmaste chef. Med vänlig hälsning Thomas Rotter Gymnasiechef

2 Etik och värdegrund Chefers och medarbetares förhållningssätt och agerande ska i alla sammanhang kännetecknas av god etik 1. Detta gäller alla relationer såväl interna som externa kontakter. Vår värdegrund, det vill säga de värderingar som vi gjort till våra, uttrycker vi så här: Respekt för människors värde och integritet Jämställdhet man - kvinna Omsorg och omtanke Personligt ansvar Samverkan och hjälpsamhet Det ska vara trivsamt och meningsfullt att arbeta på Torsbergsgymnasiet och varje enskild medarbetare är ansvarig för att bidra till ett positivt arbetsklimat som präglas av vi-känsla, omtanke och gott kamratskap. Ledstjärnor i vårt arbete är respekt, omsorg, värdighet, säkerhet och kompetens. Detta synsätt präglar vårt förhållningssätt, vår vardagliga relation och vårt umgänge. I det dagliga arbetet är det viktigt att visa respekt för arbetskamrater, deras kompetens och arbetssituation. Vi söker hellre lösningar än syndabockar och tycker det är viktigare med positiv attityd än negativ. Givetvis skall det ges utrymme för kritik men samtliga skall eftersträva att lämna konstruktiv kritik som leder verksamheten framåt. Det är en självklarhet att respektera varandras olikheter. Självfallet uppstår konflikter eller meningsmotsättningar, något som är helt normalt. Vi kan emellertid välja sätten att hantera dessa situationer på. Därför är det viktigt att vi inom organisationen har kunskap om och har diskuterat dessa frågor. På Torsbergsgymnasiet utgår vi med andra ord ifrån att varje enskild medarbetare aktivt och konstruktivt är delaktig i hantering av konflikter. Utvärdering av den fysiska och psykosociala miljön, d.v.s. hur arbetsmiljön inverkar på relationer, psykisk hälsa och trivsel, görs regelbundet i en årlig medarbetarundersökning och det åligger varje chef att vid behov vidta åtgärder. Organisationen ska också på ett övergripande sätt bedriva ett systematiskt arbete avseende utveckling av arbetsmiljöfrågor. Varje chef är ansvarig för att etik och värdegrund genomsyrar det dagliga arbetet inom sektorn. Detta ansvar delar han/hon med samtliga inom organisationen. 1 God etik hänvisning till skrifter angående etik hos respektive facklig organisation.

3 Uppdrag, organisation och arbetssätt Varje enhets, grupps eller medarbetares uppdrag och arbetsbeskrivning ska vara tydligt definierad. Organisationen ska byggas med fokus på verksamhetens resultat. På Torsbergsgymnasiet arbetar vi med en långt driven delegering, vilket speglas i organisationens struktur. Vi fäster stor vikt vid den interna kommunikationen. Tillgång på rätt information är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb. Viktiga forum och mötesplatser för information och kommunikation, som det är varje medarbetares ansvar att ta aktiv del av, är: Personalkonferenser för hela skolan Regelbundna sektorsmöten Regelbundna programarbetslagsmöten Regelbundna ämneskonferenser Regelbundna arbetsplatsmöten Interna informationsblad Alla som arbetar på Torsbergsgymnasiet ska känna till vårt uppdrag och de fastställda övergripande målen. För att kunna fördela resurserna allt efter var de gör mest nytta och skapar värden, måste det inom varje enhet/sektor finnas en klar bild av enhetens/sektorns uppdrag, mål och strategier på såväl kort som lång sikt. Det arbetet utgår från våra styrdokument, främst läroplan, kommunens skolplan och den lokala arbetsplanen samt för IB Vade Mecum. Organisationen ska formas med rimligt överblickbara sektorer med tydliga roller och uppdrag. För att på bästa sätt bidra till måluppfyllelse måste samverkan mellan linje och stab 2 vara klarlagda. På Torsbergsgymnasiet tror vi på att långt driven delegering med tydliga mandat är ett effektivt sätt att leda en organisation. Praktiska frågor löses bäst av den medarbetare som hanterar dessa i sitt dagliga arbete. Medarbetare som får tydligt ansvar och befogenheter trivs med sitt jobb och brukar då uppnå det bästa resultatet. Därför uppmuntrar vi våra chefer att delegera. Att delegera betyder dock inte att avsäga sig ansvar. Chefen har fortfarande ansvar för att arbetet blir rätt utfört. Varje sektor och stabsfunktion ska upprätta en utvecklingsplan som klarlägger mål, ambitionsnivå samt önskad profil, servicenivå och arbetssätt. Organisationens interna roller och uppdrag ska definieras. (Se dokumentet Roller och uppdrag! Bil.1). I de fall det behövs en fastställd delegationsförteckning, det vill säga en delegering av beslutsrätt, ska sådan upprättas. Exempel på områden som kräver delegationsförteckning är de där krav finns från myndigheter avseende exempelvis arbetsmiljö och brandsäkerhet. 2 Organisationstekniskt är sektorscheferna förstalinjechefer och administrationen har en stabsfunktion, en stödjande funktion.

4 Chefer på Torsbergsgymnasiet I chefsansvaret ingår som huvuduppgift att klargöra, hävda och följa upp uppdraget för verksamheten på såväl sektors- som individnivå. Organisationens chefer skall agera som förebilder. Torsbergsgymnasiets ledarkrav uttrycker vi så här: Tillgänglig; fysiskt närvarande i sitt ansvarsområde och lyhörd för medarbetares behov och känslor. Sättet att kommunicera på är rakt, ärligt och präglat av snabb återkoppling. Engagerande; skapar förtroende och tillit i organisationen genom att alltid tydliggöra på vilket sätt varje medarbetare bidrar till resultatet. Arbetar långsiktigt med att stödja och utveckla samtliga kompetenser. Helhetssyn; säkerställer att alla medarbetare förstår och agerar utifrån att allt vi gör, stort som smått, internt eller externt, bidrar till att vi når verksamhetens mål. Varje chef måste försäkra sig om att alla instruktioner som ges i den egna enheten/sektorn är entydiga och inte ger utrymme för motsägelsefulla tolkningar. Otydlighet eller avsaknad av information kan leda till onödigt merarbete eller agerande som strider mot fattade beslut eller policy. Som chef har man, inom ramen för riktlinjer och budget, stor frihet att välja medel för hur man ska nå uppställda mål. Detta gäller personella resurser, val av tekniska hjälpmedel och nyttjande av externa resurser. Tillsvidareanställning av personal sker dock endast efter samråd i skolans ledningsgrupp och beslut av rektor/verksamhetsledare. I dialogen med medarbetare ska chefen klargöra och följa upp enheternas och medarbetarnas individuella uppdrag och mål. Det är viktigt att förvalta och utveckla enskilda medarbetares samt arbetsgruppens engagemang, initiativkraft och kompetens. En nyckeluppgift för chefen är medarbetarutveckling samt att ta till vara medarbetarens erfarenhet, kunskap och personliga förutsättningar. Därmed skapas möjligheter för arbete med egna ansvarsområden, omväxlande arbetsuppgifter och fortsatt utveckling. Regelbundna medarbetarsamtal som fokuserar på måluppfyllelse används som metod i medarbetarutvecklingen. I det årliga medarbetarsamtalet tas följande upp till diskussion: Mål, inriktning, arbetssätt och utvärdering av resultat avseende den enskildes ansvarsområde Nya mål som avser nästkommande period Organisationspolicyns värdegrund - förståelse och följsamhet Medarbetarens egen situation på arbetsplatsen, inklusive utvecklings- och kompetensfrågor Medarbetares feedback på chefens ledarskap i ett för chefen utvecklande syfte Med syftet att ta till vara kunskap och erfarenhet genomförs på motsvarande sätt avgångssamtal, när medarbetare avslutar sin anställning hos oss. Som stöd för våra chefer bedriver vi på samtliga nivåer en systematisk och kontinuerlig chefsutveckling. Vi följer också upp hur väl varje chef utför ledarskapets två huvuduppgifter, att hävda uppdrag och mål och förmågan till medarbetarutveckling. Detta har avgörande betydelse vid rekrytering av chefer.

5 Medarbetare på Torsbergsgymnasiet Det finns i den snabbt föränderliga värld vi lever i ingen möjlighet att genom ständiga formella omorganisationer få arbetsuppgifter, ansvars- och arbetsområden att hela tiden stämma överens. Medarbetare måste, med hänsyn tagen till arbetsrättsliga regler, vara beredda att göra insatser där den egna kompetensen och arbetstiden kan nyttjas bäst i organisationen. Våra medarbetare är oerhört viktiga för oss. En klart uttryckt strategi för att nå våra övergripande mål är "engagerade och nöjda medarbetare". Mycket i denna policy syftar till att stödja denna strategi. Vi ställer krav på våra medarbetare, vi synliggör värdegrunden och har utarbetat en organisationspolicy. I det dagliga arbetet innebär detta: Att varje enskild medarbetare har ett eget ansvar för att ta de initiativ som arbetet kräver och att skaffa sig den information och kunskap som behövs. Att det är oerhört viktigt att sträva efter helhetssyn. Medarbetaren skall verka för att vara en god ambassadör för hela gymnasiet, dess resultat och rykte, inte enbart den egna enheten, arbets- eller yrkesgruppen. Denna anda skall prägla medarbetaren såväl utåt mot allmänheten som inåt mot arbetskamraterna. Att dialogen mellan medarbetare och chef är fundamental. Det är angeläget att medarbetare regelbundet diskuterar och värderar arbetsresultat, arbetsuppgifter, förhållningssätt, delaktighet och arbetstillfredsställelse med sin närmaste chef. Medarbetare har både rättighet och skyldighet att ge feedback på chefens ledarskap i ett för chefen utvecklande syfte. På Torsbergsgymnasiet bedriver vi en systematisk och kontinuerlig medarbetarutveckling, bland annat genom medarbetarsamtal och lönesamtal, vilka utgår från en tydlig förväntan på medarbetarrollen. Genom dessa samtal tydliggörs medarbetarens bidrag till verksamheten Diskutera också hur nedanstående kan arbetas in i dokumentet! Skapa trygga lärandemiljöer Integrera skolans mål i undervisningen Gemensamt förhållningssätt

6 Roller och Uppdrag på Torsbergsgymnasiet Gymnasiechef Underställd skolchefen. Ingår i skolchefens ledningsgrupp. Chef över rektorer och verksamhetsledare. Att inom givna ekonomiska ramar och i enlighet med fastställda styrdokument driva och utveckla verksamheten inom Torsbergsgymnasiet. Att vara arbetsgivaransvarig. Ekonomiskt ansvarig. Ansvarig enligt AML och annan tillämplig lagstiftning. Att förse BUN med beslutsunderlag/tjänsteutlåtande samt att vid anmodan vara föredragande i nämnden. Personalansvar för rektorer och verksamhetsledare.. Ansvarig för intagningen till gymnasieskolan. Ansvarig för godkännande av inackorderingsstöd vid särskilda skäl. Ansvarig för övergripande kontakter mot näringsliv, högskola samt andra kommuner såväl inom som utanför samverkansområdet.

7 Ledningsgruppen Torsbergsgymnasiet Är ett verksamhetsövergripande och rådgivande organ. Utses av gymnasiechefen. Är en arbetsform. Att ha överblick över, driva och följa upp strategiska frågor och andra gemensamma frågor. Att utarbeta gemensam policy för organisationen Att utgöra ömsesidigt stöd för respektive deltagares utveckling som chef.

8 Rektor Underställd gymnasiechefen Ingår i Torsbergsgymnasiets ledningsgrupp. Chef för lärarpersonal samt övrig personal. Ansvarar inom sin sektor för rektorsuppdraget i enlighet med skollag, gymnasieförordning och läroplan. Ansvarar för planering, genomförande och utvärdering av den verksamhet som faller inom respektive chefs (sektors) verksamhetsområde. Ansvarar för genomförande av sektorskonferenser. Leder klasskonferenser. Utser programsamordnare. Ansvarig för rekrytering av ny personal. Arbetar med utveckling av sektorns verksamhet (t ex pedagogisk utveckling, internationalisering, elevmedverkan). Ansvara för att klassråd och programelevråd genomförs inom sektorn. Ansvarar för sektorns marknadsföring ( t ex programbroschyrer, elev- och föräldrainfo). Företräder sektorn vid externa överläggningar. Sammankallar och leder elevvårdskonferensen Ansvarar för tjänstefördelning, timplaner och schemaunderlag inom egen sektor. Övergripande ansvar för sektorns budget. Beviljar elever inom sektorn lov som överstiger 2 skoldagar i rad (annars klf). Personalansvar inom respektive sektor (bl a medarbetarsamtal, lönesamtal). Arbetsmiljöansvar inom sektorn och ansvarar för genomförande av arbetsplatsträffar. Ansvarar inom egen sektor för personalens kompetensutveckling. Har övergripande ansvar inom egen sektor för elevernas olika val. Ansvarar för introduktion av ny personal enligt kommunens Introduktionsprogram. Ansvarar för skolgemensamma funktionsuppdrag som fördelas varje läsår och sammanställs i dokumentet Ansvar och Befogenheter. Ansvarar för kvalitetsuppföljning inom sektorn.

9 Programsamordnare Funktionsuppdrag. Underställd rektor med sektorsansvar. Är föredragande i Programarbetslaget. Ansvarar för samordning av programmets arbetsuppgifter, i samråd med rektor. Bevakar att upprättade timplaner följs. Ansvarar för att de beslut som faller inom programmets befogenheter fattas och verkställs. Ansvarar för de ekonomiska medel som tilldelats programmet. Företräder programmet i sektorsråd. Deltar i fördelningen av arbetsuppgifter inom programmet, i samråd med rektor. Initierar och driver programelevråd, tillsammans med rektor. Företräder programmet vid överläggningar som sker internt. Medverkar vid rekrytering av personal. Deltar i och samordnar programmets utvecklingsarbete. Inventerar fortbildningsfrågorna för programmets personal. Bevakar och samordnar de eventuella inriktningsval programmets elever skall göra.

10 Programarbetslaget Organisatorisk bas för planering, utveckling och utvärdering av programmet. Underställt rektor med sektorsansvar. Ansvarar för planering och genomförande av den verksamhet som faller inom respektive programs verksamhetsområde Arbetar med utveckling av programmets verksamhet ( t ex pedagogisk utveckling och internationalisering) Marknadsför programmet vid informationstillfällen anordnade av skolan Verkar för att programutvärderingar genomförs Ämnessamordnare Funktionsuppdrag Underställd rektor med ämnesansvar Planerar och leder ämneskonferensen. Ansvarar för samordning av arbetsuppgifter som faller inom ämnets ram Ansvarar för de ekonomiska medel som tilldelats ämnet. Samordnar läromedelsbeställningar inom ämnet. Ansvarar för hanteringen av eventuella nationella prov. Ansvarar för att aktuell ämnesinformation förs ut till medarbetarna.

11 Ämneskonferensen Organisatorisk bas för planering och utvärdering av ämneslagets uppdrag. Att planera omfång och pedagogisk uppläggning av kurserna. Att redovisa och diskutera betygssättningen inom ämnet. Att föreslå inköp av material, läroböcker, biblioteksböcker samt tidsskrifter. Klassföreståndare Underställd ansvarig rektor. Förbindelselänk mellan skolledning och elever. Förbindelselänk mellan föräldrar/vårdnadshavare och skola. Klassföreståndaren skall: ansvara för att information från skolledning delges eleverna. Ansvar för att klassråd genomförs vara ansvarig för att frånvaron i klassen följs upp. Undersöka orsaker till frånvaro och agera om speciella åtgärder är påkallade vara speciellt uppmärksam på elever i sin klass gällande studie- och sociala situationer vid behov samarbeta med elevvårdspersonal (Skolsociala teamet) och tillsammans med elevvårdspersonal utarbeta eventuella åtgärdsprogram för elever med behov av särskilt stöd vid behov kontakta hemmet ansvara för att eventuella handlingsplaner för elever med särskilda behov upprättas genomföra utvecklingssamtal och kontrollera de individuella studieplanerna minst en gång per termin

12 leda föräldramöten handha elevers ledighetsansökningar. förbereda klasskonferenser gällande studieresultat, giltig och ogiltig frånvaro vara medveten om innehåll och hålla sig uppdaterad vad gäller olika planer för verksamheten så som elevvårdsplan, likabehandlingsplan, drogplan mm verka för att en positiv laganda utvecklas i klassen, vara en ledare. Ta upp och diskutera skolsituationen. Vara lite av ett bollplank för eleverna. Skolkonferensen Skolkonferensen är ett organ för att behandla vissa frågor som är av stor betydelse för eleverna samt för informationsutbyte, samråd och gemensamma diskussioner mellan rektor, personal och elever. Skolkonferensen skall, i den utsträckning styrelsen för utbildningen (BUN) bestämmer, besluta i frågor som annars hör till rektors beslutsområde men där beslutsrätten inte i författningen har lagts på rektor. Beslutsrätten bör i första hand avse principer och riktlinjer för hanteringen av frågorna.

13

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66

Chefspolicy. Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige Dnr 2014/66 Chefspolicy Policydokument för den kommunala organisationen i Bergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-24 Dnr 2014/66 1 Chefspolicy Bergs kommun 2 Inledning Syftet med chefspolicyn är att sammanfatta

Läs mer

Policy för chefsuppdrag

Policy för chefsuppdrag 1(5) BILAGA 1 DNR: SLU ua 2013.1.1.1-5596 2014-01-14 STYRANDE DOKUMENT Sakområde: Personal Dokumenttyp: Policy Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Personalavdelningen Handläggare: Eva Jeppson-Eldrot

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy

Sahlgrenska Universitets sjukhuset. chefspolicy Sahlgrenska Universitets sjukhuset chefspolicy Reviderad 2002 Denna chefspolicy är ett av flera policydokument som finns som ett stöd för att leda arbetet inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den anger

Läs mer

Chefs- och ledningspolicy

Chefs- och ledningspolicy STYRDOKUMENT DATUM 2012-12-03 Chefs- och ledningspolicy Detta dokument ersätter Ledningspolicy antagen av kommunstyrelsen 2000-05-15, KS 4.05. Inledning Verksamheten i Älvsbyns kommun ska vara visions-

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige

policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige r a t e b r Meda policy Medarbetarpolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-12-15 165 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen

Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun. Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun Riktlinjer fastställda av kommunstyrelsen 2017-09-13 2 Innehållsförteckning 1 Chefs- och ledaruppdraget i Tyresö kommun... 3 2 Chefens ansvarsområde... 4 3 Ledningsstruktur

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

Kalix kommuns ledarplan

Kalix kommuns ledarplan Kalix kommuns ledarplan Inledning Dagens ledarskap handlar till stor del om att styra genom mål och visioner, att vara tydlig och att kunna föra en dialog med medarbetare och kunna delegera. Arbetsmiljön,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef

Chef i Mjölby kommun KS/2016:172. Dokumentansvarig: Personalchef Chef i Mjölby kommun KS/2016:172 Dokumentansvarig: Personalchef Inledning Att vara chef är ett av de viktigaste uppdragen i Mjölby kommun. Uppdraget är utmanande och stimulerande, med fokus på att nå goda

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

Medarbetarpolicy i Landstinget

Medarbetarpolicy i Landstinget MISSIV 2012-06-13 LJ2012/690 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Medarbetarpolicy i Landstinget Bakgrund I samband med att Landstingets chefspolicy omarbetades under 2011 aktualiserades frågan

Läs mer

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN

PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN PERSONAL- POLICY FÖR HÖGANÄS KOMMUN Det här är en policy för dig som arbetar i Höganäs kommun eller som funderar på att söka arbete i Höganäs kommun. Den är en vägledning i vad vi står för och vad vi vill

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Lönebildnings processen

Lönebildnings processen Lönebildnings processen Utbildnings förvaltningen Från och med hösten 2014 Namn: Lotta Gylling Datum: 2014-05-15 Utbildningsförvaltningen Styrcykel/Årscykel dec jan Vårterminen börjar Medarbetarsamtal

Läs mer

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009

LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Utfärdad av: Dokumentnamn: LÖNESÄTTANDE SAMTAL OCH SMHIs LÖNEKRITERIER 2009 Den individuella lönesättningen sker i samtal mellan chef och medarbetare. Den individuella lönen medarbetarens förmåga att uppfylla

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program FÖRFATTNINGSSAMLING Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-14, 274 1 Personalpolitiskt program Norrtälje kommun 2012-12-18 2 Personalpolitiken Det kommunala uppdraget formas genom

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

Polisens medarbetarpolicy

Polisens medarbetarpolicy Polisens medarbetarpolicy Ansvarig utgivare: Rikspolisstyrelsen, Box 12256, 102 26 Stockholm D nr: HR-799-4653/09 Fotografer: Magnus Westerborn, Karl-Oskar Bjurenstedt, Peter Phillips, Patrick Trägårdh

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se

Personalpolicy för Sollentuna kommun. www.sollentuna.se Personalpolicy för Sollentuna kommun www.sollentuna.se Vårt gemensamma uppdrag Sollentuna kommun växer och utvecklas. De som bor i vår kommun vill bygga bostäder, resa, idrotta, handla, låna böcker, cykla

Läs mer

Personalpolicy Antagen av förbundsdirektionen , 74

Personalpolicy Antagen av förbundsdirektionen , 74 Detta bör du veta om vår Personalpolicy Antagen av förbundsdirektionen 2004-04-29, 74 Policyn är ingen regelbok med bestämmelser och anvisningar. Den innehåller våra grundvärderingar, de viktigaste målen

Läs mer

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5

FAS 05. Lokalt kollektivavtal. Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan. Munkedals kommun. Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 FAS 05 Lokalt kollektivavtal Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan Munkedals kommun Antagen 2010-03-09, Dnr KS 2010-64 Reviderad 2013-03-18, 5 Sida 2 av 9 Innehållsförteckning 1. Bakgrund 3 2. Gemensamma åtaganden

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD

LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD M Ö L N D A L S S T A D LÖNEPOLICY FÖR MÖLNDALS STAD Utarbetad i samverkan och godkänd av kommunstyrelsen den 1 februari 2006 PERSONALKONTORET 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. POLICY 3 2.1 Grundläggande

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten

medarbetarsamtalet Medarbetaren i samverkan Samverkansavtalet bygger på delaktighet, dialog och möten Medarbetaren i samverkan medarbetarsamtalet Malmö högskolas samverkansavtal med Dnr Mahr 19-2012/488 har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det ställer krav på ledarskap och medarbetarskap, två begrepp

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

Human Resources riktning vision 2020

Human Resources riktning vision 2020 Human Resources riktning vision 2020 Riktlinje för Halmstads kommuns personalpolitik 2010-2014 Vi har en vision! Halmstads kommuns medarbetare har till uppgift att utveckla Halmstad som hemstad, kunskapsstad

Läs mer

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor

tydlighe kommunice feedback tillit förtroende vision arbetsglädje LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY ansvar delegera närvarande bemötande tillåtande humor dialog delegera tydlighe humor besluta stöd lojal kommunice feedback bemötande motivera rättvis tillåtande lyhörd delaktighet inkluderande ansvar närvaro tydlighet samarbete närvarande förtroende vision

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE.

TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. TILL DIG SOM ÄR MEDARBETARE. H elhetssyn. Engagemang. Nytänkande. Tydlighet. Till dig som arbetar eller söker arbete i Söderköpings kommun. MEDARBETARSKAP Medarbetarskapet i Söderköpings kommun bygger

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar

Riktlinjer. Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar Riktlinjer Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar 1 FÖRORD Medarbetarsamtal, lönesamtal och arbetsplatsträffar är olika forum för dialog mellan arbetsgivaren och medarbetare. Genom en dialog

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Chefspolicy för Söderköpings kommun

Chefspolicy för Söderköpings kommun y c i l o p s Chef Chefspolicy för Söderköpings kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2010-04-13 43 Söderköpings vision Söderköping är en av landets mest åtråvärda kommuner att uppleva, leva och verka i.

Läs mer

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

KF Ärende 5. Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy KF Ärende 5 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen arbetsutskott 2017-12-04 KS AU 59 KS 2017.0438 Revidering av Chefs-, Ledar- och medarbetarpolicy

Läs mer

MEDARBETARPOLICY januari

MEDARBETARPOLICY januari MEDARBETARPOLICY 2017 januari VERKSAMHETSIDÉ Beskriver vår uppgift och roll i samhället Lantmäteriet bidrar till hållbart samhällsbyggande och ekonomisk utveckling genom att skapa förutsättningar för att:

Läs mer

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy

Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422. Arbetsmiljöpolicy Bilaga 1 LS 77/07 LS-LED06-422 Arbetsmiljöpolicy Reviderad i november 2006 1. GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR Landstinget Sörmland ska skapa arbetsmiljöer som främjar personalens hälsa och förebygger ohälsa.

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015

Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ. Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 Utvecklingssamtal - Utveckling av verksamhet och individ Sektionen PerSonal lunds universitet MAJ 2015 utvecklingssamtal 3 Utvecklingssamtal vägledning och riktlinjer Utvecklingssamtal är ett förberett

Läs mer

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet?

1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. GEMENSAMMA UTGÅNGSPUNKTER Vad vill vi uppnå med avtalet? 1. Målet med samverkansavtalet är en väl fungerande verksamhet med hög delaktighet från medarbetarna i vardagsfrågor och en god relation mellan

Läs mer

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige

Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige Tillsammans lyfter vi Kumla kommun! Personalpolitiskt program Antagen av Kumla kommunfullmäktige 2014-06-18 Du och jag är Kumla kommun! Kumla kommun har en vision med målet att bli 25 000 invånare år 2025!

Läs mer

LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET

LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY KARLSTADS UNIVERSITET LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY 1 Innehåll Ledar- och medarbetarpolicy...3 Universitetets värdegrund och förhållningssätt...4 Medarbetarskap och ledarskap

Läs mer

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1 Sida 1 Om grunder för PPS Nöjd kund och nytta för alla är utgångspunkten för PPS. Grundläggande synsätt är positiv människosyn, åtagande, nytta och samförstånd. PPS utgår ifrån att varje människa är en

Läs mer

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan.

Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. STRATEGI 1 (6) Kompetensförsörjningsstrategi för Försäkringskassan. Inledning Försäkringskassan mål är att vara en organisation som har medborgarnas fulla förtroende när det gäller service, bemötande och

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete

UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete DIARIENUMMER UN 2016.057 R I KTLINJER UTBILDNINGSNÄMNDEN Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Antagna av utbildningsnämnden 15 2017 Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete Innehåll 1. Övergripande

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun

Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun Introduktion för lärare, förskollärare och fritidspedagoger i Götene kommun W:\Götene\Dokument\020620\Bunt 1\Introduktionsprogram.doc Innehållsförteckning! Inledning och bakgrund sid. 3! Programinnehåll

Läs mer

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år

Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år Handlingsplan för fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019 Fritidsgårdsverksamheten i Västerås är en verksamhet att vara stolt över. Varje vecka besöker tusentals ungdomar våra fritidsgårdar, för

Läs mer

P E R S O N A L P O L I C Y

P E R S O N A L P O L I C Y P E R S O N A L P O L I C Y Delaktighet, rätt kompe - tens och öppet ledarskap är nyckelbegrepp Åtgärder som rör anställda i Landstinget Sörmland ska ske utifrån gemensamma grundvärderingar, förankrade

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Nässjö kommuns personalpolicy

Nässjö kommuns personalpolicy Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2010-01-28, 10 Reviderad: Nässjö kommuns personalpolicy Varför behövs en personalpolicy? Nässjö kommuns personalpolicy innehåller vår arbetsgivar- och

Läs mer

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling p e r s o n a l p o l i c y Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling Vår personalpolicy Att bygga och utveckla ny kunskap ställer särskilda krav

Läs mer

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän)

Resultatrapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) 1 (14) Medarbetarundersökning 2016 Arvika kommun rapport för Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän) Stapel 1: Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning, bolag & deltidsbrandmän): 1875 av

Läs mer

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland

Personalpolitisk plattform. för Landstinget i Värmland Personalpolitisk plattform för Landstinget i Värmland Den personalpolitiska plattformen ger stöd och vägledning för medarbetare, chefer och ledare i arbetet med att förverkliga den politiska visionen:

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal

Manual för Resultat- och utvecklingssamtal Manual för Resultat- och utvecklingssamtal CHEFER Namn Datum Resultat- och utvecklingssamtal I resultat- och utvecklingssamtalet formulerar närmaste chef och medarbetaren de krav och förväntningar som

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande

Personalpolicy. ljusdal.se. Fastställd datum Internkontroll, medarbetarundersökning. Vart fjärde år från senaste datum för fastställande NORMDOKUMENT Personalpolicy Dokumenttyp Policy Fastställd datum 2018-04-23 Fastställd av Gäller för Dokumentansvarig Förvaltare Publicering Uppföljning Giltighetstid Revideras Översyn Senast reviderad

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-02-15, 15, Dnr 2017/0764 KS Innehållsförteckning Arbetsgivarstrategi i Sollentuna kommun... 2 Varför ska vi arbeta med vårt arbetsgivarmärke?...

Läs mer

Riktlinjer. Lönekriterier

Riktlinjer. Lönekriterier Riktlinjer Lönekriterier Förord Lönekriterier ger underlag för lönebildning men bidrar också till verksamhetsutveckling. Genom att formulera övergripande lönekriterier vill Luleå kommun hålla den gemensamma

Läs mer

Dnr 11 KS20M- \0 \ OX

Dnr 11 KS20M- \0 \ OX FALKENBERG Utdrag ur protokoll fort vid sammantrade med kommunstyrelsens arbetsgivarutskott i Falkenberg 2014-02-12 Falkenbergs kommun Kommu->i? tningskontoret Kf ' ' HMen 2014-02- 2 6 Dnr 11 KS20M- \0

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Policy för medarbetarsamtal

Policy för medarbetarsamtal Policy för medarbetarsamtal Policy för medarbetarsamtal 1(6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 4 Mål... 4 Vem skall genomföra medarbetarsamtal?... 4 Genomförande... 4 Uppföljning... 5 Avslutning...

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från

Medarbetarpolicy. Policy. Beslutad av: Regionfullmäktige, , 167 Diarienummer: RS Giltighet: från Beslutad av: Regionfullmäktige, 2018 10 09, 167 Diarienummer: RS 2017 00684 Giltighet: från 2018 10 09 2023 10 09 Policy Medarbetarpolicy Policyn gäller för: Västra Götalandsregionen Innehållsansvar: Koncernstab

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen

MEDARBETARSAMTAL. vid miljöförvaltningen MEDARBETARSAMTAL vid miljöförvaltningen Medarbetarsamtal vid miljöförvaltningen Vi är alla anställda på miljöförvaltningen för att utföra ett arbete som ska leda till att verksamheten lever upp till målen

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT SKAPAR VI EN BRA ARBETSMILJÖ OCH GER SAMHÄLLSSERVICE MED HÖG KVALITET. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform

Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Chefsplattform Strategi Program Plan Policy >> Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Chefsplattform Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2017-11-16, 153 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5)

Kommunledningskontoret Personalenheten 1(5) Kommunledningskontoret 2010-12-12 Personalenheten 1(5) VARFÖR SAMVERKAN? Målet med samverkan är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö som leder till ett positivt arbetsklimat och god hälsa.

Läs mer

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen

Medarbetarpolicy. för Institutet för språk och folkminnen BILAGA Medarbetarpolicy för Medarbetarpolicyn har tagits fram i samarbete mellan institutets samtliga avdelningar. Policyn gäller i första hand i två år, och ska sedan utvärderas och revideras. Fastställd

Läs mer

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY)

Medarbetarundersökning 2013. MEDARBETARUNDERSÖKNING 2013 Linköpings Universitet Systemteknik (ISY) MEDARBETARUNDERSÖKNING 213 LÄSVÄGLEDNING 1 I denna rapport presenteras resultaten från medarbetarundersökningen 213. Överst till vänster står namnet på enheten rapporten gäller för. Antal svar i rapporten

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun

Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Kollektivavtal för samverkan i Lilla Edets kommun Gällande från och med 2011-04-01 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter... 3 Åtagande... 3 Samverkansgruppen det representativa inflytandet... 4 Arbetsplatsträffen

Läs mer

Samtliga värden i Ja eller 6+5 är positiva (goda, bra) värden även om påståendet är negativt.

Samtliga värden i Ja eller 6+5 är positiva (goda, bra) värden även om påståendet är negativt. Faktorer - diagram 1 Faktorer - procent 2 Faktor 6+5 4+3 2+1 Bortfall Mottagare Arbetsbelastning 38,5% 30,5% 30,3% 0,7% 3,67 Arbetskamrater 84,5% 12,0% 2,8% 0,7% 5,33 Arbetsrelaterade besvär 43,9% 28,1%

Läs mer

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN

VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN Program Policy Handlingsplan Riktlinje Antagen av 2014-11-20 VÄSTERÅS STADS FRITIDSGÅRSPLAN 2014-2019 Innehållsförteckning Handlingsplan fritidsgårdsverksamheten i Västerås år 2014 2019... 3 Vision och

Läs mer