Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU"

Transkript

1 1(10) Sofia Råsmar Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU Europeiska kommissionen (kommissionen) presenterade den 13 december 2016 ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen och av förordning (EG) nr 987/2009 om tillämpningsbestämmelser till förordning (EG) nr 883/2004 (kommissionens 883-förslag och 987-förslag). TCO har tagit del av kommissionens förslag. Då förslag till nya bestämmelser som berör varandra finns under olika skäl och artiklar i olika förordningar så kommer yttrandet inte att följa förslagets disposition utan TCO:s synpunkter kommer att ges under samlingsrubriker med hänvisningar till enskilda bestämmelser. TCO vill även poängtera svårigheten att se konsekvenser av vissa av förslagen i dagsläget varför vi under vissa rubriker lyfter frågor snarare än synpunkter som vi anser behöver diskuteras vartefter förhandlingarna om kommissionens förslag fortskrider. TCO:s principiella inställning till EU:s samordningsregler för socialförsäkring - Den fria rörligheten för personer är en av grundstenarna i EUsamarbetet. - TCO anser att rådande kompetensfördelning att EU samordnar medlemsstaternas socialförsäkringssystem utan att harmonisera dem - ska bestå. - TCO anser att en väl fungerande koordinering av medlemsländernas sociala trygghetssystem är viktig för att tillse att EU-medborgare vågar använda sin rätt till fri rörlighet för att söka arbete i andra länder. - Vilka förmåner som ingår i samordningsreglerna får stor betydelse för det offentligas handläggning av ärenden gällande tillgång till förmåner i Sverige. Utökas omfattningen av vilka förmåner som ingår i samordningsreglerna så är det av yttersta vikt att de yrkesgrupper som handlägger dessa ärenden får praktiska förutsättningar att kunna utföra sitt arbete. TCO Stockholm Org nr: Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan Stockholm Tel: info@tco.se C:\Users\krmat\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\PW0TI0AQ\Förslag till en förändrad socialförsäkringslagstiftning i EU docx

2 2(10) Frågor med anknytning till tillträdet till socialförsäkringssystemet Icke ekonomiskt aktiva EU-medborgares tillgång till socialförsäkringssystemet (kommissionens 883-förslag: Skäl 2, 5, 5a, 5b, 5c och artikel 4.2) TCO anser att det kan ifrågasättas om kommissionens förslag att införa en bestämmelse som kan tolkas som att samtliga sociala trygghetsförmåner som omfattas av 883-förordningen 1 alltid kan vara avhängiga uppehållsrätt är i enlighet med unionsrätten. 2 TCO:s bedömning i denna del begränsar sig till en juridisk analys av EU-rätten och går inte in på lämpligheten att införa uppehållsrättskriterier som villkor för rätten till sociala förmåner. EU-domstolen har i en rad avgöranden de senaste åren tydliggjort förhållandet mellan Europaparlamentets och rådets direktiv 2004/38/EG av den 29 april 2004 om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier (rörlighetsdirektivet) och 883- förordningen. 3 Brey- och Danomålet Så som TCO tolkar EU-domstolens praxis i Brey- och Danomålet står det klart att medlemsländer genom krav på uppehållsrätt får villkora rätten till sociala trygghetsförmåner som faller inom begreppet sociala biståndssystem enligt artikel 7.1 b i rörlighetsdirektivet för icke ekonomiskt aktiva EU-medborgare. Hybridförmåner (förmåner som har delar av både sociala trygghetsförmåner och socialhjälp) faller inom detta begrepp och går således att villkora utifrån att en EU-medborgare har uppehållsrätt. Följden blir att en icke ekonomiskt aktiv EU-medborgare kan nekas att få del av hybridförmåner om inte medlemsstaten väljer att ha mer generösa regler än vad EU-rätten medger. Utifrån dessa två rättsfall är kommissionens förslag för långtgående då det måste uppfattas som att samtliga sociala trygghetsförmåner kan villkoras utifrån uppehållsrätten. Barnbidragsmålet Barnbidragsmålet behandlade frågan om rätten till sociala trygghetsförmåner i Storbritannien, som likt Sverige, har ett bosättningsbaserat trygghetssystem. 1 Europaparlamentet och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen 2 Se avsnitt 6 i Commission staff document, impact assessment SWD(2015) 460 final. 3 Se särskilt mål C-140/12 Pensionsversicherungsanstalt mot Peter Brey (Brey-målet), C- 333/13 Elisabeta Dano Florin Dano mot Jobcenter Leipzig (Dano-målet) och C-308/14 Europeiska kommissionen mot Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (barnbidragsmålet).

3 3(10) Artikel 11.3 e i 883-förordningen pekar ut tillämplig lagstiftning för en person som är icke ekonomiskt aktiv. Följden av EU-domstolens dom är att medlemsstater inom ramen för sin nationella rättsordning får uppställa krav på uppehållsrätt för tillgång till sociala trygghetsförmåner trots att detta i praktiken innebär en direkt diskriminering av utländska EU-medborgare i förhållande till inhemska medborgare. Denna inskränkning kan dock godtas utifrån syftet att skydda den mottagande medlemsstatens finanser. Kravet ansågs vidare proportionerligt då kontrollerna av uppehållsrätten inte uppgavs vara systematiska. Kommissionens förslag till begränsning av artikel 4 ger vid handen att det alltid är tillåtet att villkora rätten till sociala trygghetsförmåner inom ramen för 883-förordningen utifrån uppehållsrätt. Samtidigt anges i skäl 5 att enbart vissa sociala trygghetsförmåner kan villkoras. I skäl 5 a synes återigen alla sociala trygghetsförmåner som omfattas av 883-förordningen att omfattas. En sådan prövning är beroende av syftet att skydda medlemsstaternas finanser och att de kontroller som genomförs inte är systematiska. Någon sådan begränsning framgår inte av kommissionens förslag. TCO anser sammanfattningsvis att kommissionens förslag bör förtydligas i denna del. Vilka ytterligare materiella krav som en medlemsstat väljer att uppställa är en fråga som inte behandlas inom ramen för artikel 4. TCO vill i sammanhanget ge en kommentar angående skäl 5 b i kommissionens förslag som anger att det måste vara möjligt att uppfylla kravet på heltäckande sjukförsäkring i rörlighetsdirektivet. Kommissionens förslag är ett förtydligande av vad som anges i punkten 45 i Breymålet vari anges att de villkor som måste uppfyllas för att beviljas en sådan uppehållsrätt måste vara förenliga med unionsrätten. I en utredning från Kommerskollegium från år 2013 har det visat sig att det varit svårt för icke ekonomiskt aktiva EUmedborgare att uppfylla kravet på heltäckande sjukförsäkring i Sverige. 4 Om den svårigheten består kan skäl 5 b:s skrivning få konsekvenser för Sveriges genomförande av rörlighetsdirektivet och i förlängningen för icke ekonomiskt aktiva EU-medborgares åtkomst till socialförsäkringssystemet. TCO förordar därför att innebörden av heltäckande sjukförsäkring bör diskuteras inom ramen för förhandlingarna då de i dagsläget råder olika uppfattningar om innebörden. 4 Se sidan 11 i Kommerskollegiums utredning: Att flytta till Sverige hinder för den fria rörligheten för EU-medborgare.

4 4(10) Socialförsäkringstillhörighet för kabinpersonal (kommissionens 883-förslag: Artikel 11.5 och kommissionens 987 förslag: artikel 15.2) TCO tolkar justeringen i artikel 11.5 i 883-förordningen som att hänvisningen till begreppet home base i förordning 965/2012 om tekniska krav och administrativa förfaranden i samband med flygdrift enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 216/2008 (förordning 965/2012) innebär att definitionen därmed likställs med begreppet home base i nämnda förordning. Utöver hänvisningen till förordning 965/2012 noterar TCO att ordet exclusively lagts till i artikeln. TCO ställer sig frågande till om detta innebär att kabinpersonal enbart kan ha en hemmabas och att dess socialförsäkringstillhörighet därmed enbart bestäms utifrån artikel 11.5 i 883-förordningen och inte även utifrån artikel 13 i samma förordning, detta bör förtydligas i kommissionens förslag. TCO vill även betona att det är viktigt att ett fastställande av socialförsäkringstillhörighet för en person är begränsat till just socialförsäkringsområdet och att det inte får betydelse för klassificeringen av en person enligt andra regelverk. Arbetstagare inom flygsektorn är en särskilt utsatt yrkesgrupp som ingår i TCO:s förbunds medlemsgrupper. TCO:s medlemsförbund Unionen har särskilt lyft frågan om den osunda konkurrens som råder på flygmarknaden, att EU bör agera för att bättre skydda enskilda arbetstagares rättigheter gentemot flygbolagen och att EU tydligare bör definiera vad som ska betraktas som principle place of business i syfte att undvika avsiktliga försök att undkomma skatter och avgifter i det land företaget verkar. 5 Förordning 83/2014 har efter publiceringen av Unionens rapport förtydligat begreppet principle place of business genom att introducera begreppet home base med en tydligare definition som bör göra det svårare för flygbolag att kringgå lagar. Utstationerade arbetstagare (kommissionens 883-förslag: artikel och 13 och kommissionens 987-förslag: artikel 5, 14, 16) TCO är kritisk till att kommissionen inom ramen för detta förslag inte genomfört en bakgrundsstudie gällande bestämmelserna kopplade till utstationering. I ett bakgrundsdokument till förslaget 6 anges att en bakgrundsstudie inte genomförts då förändringarna 5 Se Unionens rapport: Flygets framtid Om villkoren för de anställda om möjligheterna för svenskt flyg. 6 Se sid. 309 i Commission staff working document impact assessment SWD(2016) 460 final.

5 5(10) enbart är av teknisk karaktär. De tekniska förändringar som anges är den nya hänvisningen i artikel i 883-förordningen till utstationeringsdirektivet, en skyldighet för medlemsstaterna att verifiera giltigheten av A1-blanketter och en skyldighet för medlemsstater att samarbeta med arbetsinspektionsmyndigheter både i och mellan medlemsländer. De tekniska förändringar som föreslagits kan dock få stora betydelser för den praktiska verkligheten. De rapporter som hänvisas till i not 263 på sidan 309 borde ingått i bakgrundsdokumenten. Hänvisningen i artikel 12 i 883-förslaget till utstationeringsdirektivet TCO kan i dagsläget inte ta ställning till frågan om lagvalsregeln i artikel 12 i 883-ska förtydligas på så sätt att en direkt hänvisning till definitionen av utstationerad arbetstagare i Europaparlamentets och rådets direktiv 96/71/EG av den 16 december 1996 om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster (utstationeringsdirektivet) görs. TCO anser att ett par frågetecken behöver rätas ut innan förhandlingarna om förslaget inleds. I den svenska översättningen av 883-förordningen anges begreppet utsänd istället för utstationerad. Genom att direkt hänvisa till utstationeringsdirektivet så tydliggörs att det är en utstationerad arbetstagare enligt definitionen i utstationeringsdirektivet som avses och ingen annan. Att använda samma definitioner bör göra det svårare för företag att kringgå regler kring betalning av socialavgifter och tydligare för den enskilde arbetstagaren vilket socialförsäkringssystem denne tillhör. Följden av hänvisningen måste dock utredas. I nuvarande utstationeringsdirektiv finns ingen tidsgräns för utstationeringen medan det i artikel 12 t finns en sådan tidsgräns. Samtidigt pågår förhandlingar om en ändring av utstationeringsdirektivet där ett av de förslag som diskuteras är just en tidsgräns för hur länge en person kan anses utstationerad. 7 Frågor uppstår därmed hur utstationeringsdirektivets definition av utstationerad arbetstagare förhåller sig till tidsgränsen som anges i artikel 12 i 883-förordningen. TCO anser inte att hänvisningen till utstationeringsdirektivet får leda till en begräsning av de 24 månader en person kan vara utsänd enligt 883-förordningen. En ytterligare fråga som behöver tydliggöras är utifrån vilket syfte innebörden av artikel 12 i 883-förslaget ska tolkas. Utstationeringsdirektivets rättsgrund är artikel 48 i fördraget om upprättandet av den Europeiska gemenskapen, den fria rörligheten 7 Se kommissionens förslag: Proposal for a DIRECTIVE OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Directive 96/71/EC of The European Parliament and of the Council of 16 December 1996 concerning the posting of workers in the framework of the provision of services.

6 6(10) för tjänster. Den nya hänvisningen till utstationeringsdirektivet i artikel 12 i 883-förordningen antyder att det är mot bakgrund av företagets intresse att kunna nyttja sin fria rörlighet som reglerna tillkommit och inte som det är idag, artikel 42 i fördraget, om den fria rörligheten för personer. Hur dessa, ibland motstridiga intressen, ska tolkas och vad det innebär i praktiken måste tydliggöras, helst innan förhandlingarna inleds. Rättsverkan av dokument och procedurregler (Artikel 5 och 16 i tillämpningsförordning 987/2009) TCO anser att rättssäkerhet för individen och att motverka kringgående av regler måste vara utgångspunkter vid översynen av artikel 5 och 16 i 987-förslaget. Kommissionen har angett att syftet med bestämmelserna är att nationella myndigheter ska få rätt verktyg för att verifiera utstationerade arbetstagares socialförsäkringsstatus och att tydliggöra procedurerna mellan medlemsstaterna för att motverka missbruk. Syftet ligger i linje med de brister som påtalats i Inspektionen för socialförsäkringens rapport Intyg om socialförsäkringstillhörighet och den fria rörligheten inom EU vilket TCO instämmer i. Övriga frågor Samordning av förmåner vid arbetslöshet (kommissionens 883-förslag: artikel 13.4, 61, 64, 64 a, 65 och kommissionens 987förslag: artikel 55, 55a, 56) TCO kan i dagsläget inte ta ställning till kommissionens förslag i artikel TCO anser att det måste förtydligas vad som avses med begreppet simultaneously pursuing an activity as an employed or self-employed person. TCO ser i dagsläget inget behov av kommissionens förslag i artikel 61 som innebär att en kvalifikationsperiod på tre månader för att en rätt till sammanläggning av försäkringsperioder ska få ske. Kvalifikationsperioden innebär ett ytterligare avsteg från principen om sammanläggning i 883-förordningen. Vidare innebär tillägget ett minskat incitament att flytta till ett annat EU-land för att söka arbete då möjligheten att få arbetslöshetsförsäkring kan falla bort vid plötslig arbetslöshet som infaller inom tre månader i det nya arbetslandet. TCO anser därför att dagens ordning bör bestå, vilket innebär att en dags arbete innebär rätt till sammanläggning. Om kommissionens förslag till artikel 61.1 går igenom anser TCO att begreppet most recently måste tydliggöras. Enligt artikel 1 l i 883-förordningen omfattas nationellt lagstadgade försäkringar av EU:s samordningsbestämmelser. Det innebär i en

7 7(10) svensk kontext att 883-förordningen omfattar både grundförsäkringen och inkomstbortfallsförsäkringen men däremot inte de frivilliga inkomstbortfallsförsäkringarna som kompletterar den lagstadgade arbetslöshetskassan. TCO anser oaktat om en förändring sker att det måste klarläggas vad som avses med begreppet periods of insurance i artikel 61. I Sverige finns det ett medlemsvillkor och ett arbetsvillkor, båda är kopplade till en tidsperiod Ska exempelvis båda dessa anses ingå i begreppet periods of insurance? TCO är positiv till kommissionens förslag i artikel 64. Förslaget innebär att en arbetssökande ska få möjlighet att ta med sig sin arbetslöshetsförsäkring i sex månader, eller för hela perioden EUmedborgaren har rätt till arbetslöshetskassa, om så medlemsstaten medger, till en annan medlemsstat för att söka arbete. Förslaget är bra eftersom en EU-medborgare kan ha större möjlighet att få ett arbete i ett annat EU-land och det måste då finnas ekonomiska förutsättningar att söka arbete. En period om sex månader får anses vara väl avvägd. Exportreglerna får även en positiv betydelse för arbetstagare som arbetar i ett annat land än där familjen är bosatt. Möjligheterna att kontrollera att den person som mottar a-kassan även söker arbete måste tillförsäkras. TCO tar i dagsläget inte ställning till kommissionens förslag i artikel 64 a i 883-förslaget. TCO välkomnar den föreslagna ändringen i kommissionens förslag till artikel 65 att helt arbetslösa gränsarbetare ska ansöka om arbetslöshetsersättning i arbetslandet om de har arbetat där i mer än 12 månader i den mån det innebär en ökad anknytning till arbetslandet. Även i denna del behövs ett antal förtydliganden. Räcker det ha en tillsvidareanställning eller krävs ett minsta antal arbetade timmar i veckan för att få ingå i beräkningsunderlaget? Under vilken tidsperiod avses, endast de 12 senaste månaderna, eller en längre period? Samordning av förmåner vid långvarigt vårdbehov (kommissionens 883-förslag: skäl 24 och artiklarna 1, 3, 35 a, 35 b, 35 c och kommissionens 987-förslag: artikel 28) TCO kan i dagsläget inte ta ställning till förslaget om att införa den nya kategorin förmåner vid långvarigt vårdbehov. TCO har för avsikt att återkomma i frågan. Vilka förmåner som ingår i begreppet måste dock klargöras. TCO vill även poängtera att de handläggare som bedömer om en person har rätt till en förmån vid långvarigt behov måste få praktiska förutsättningar för att kunna utföra sitt

8 8(10) arbete, till exempel i form av stöd till hur reglerna ska tillämpas i praktiken. Dessa förutsättningar blir än viktigare om ett flertal förmåner kommer att klassificeras som kontantförmåner istället för vårdförmåner och därmed blir möjliga att exportera. Förändringar som påverkar svenska föräldrapenningen (kommissionens 883- förslag: skäl 35 a och artikel 68 b) TCO är positiv till syftet med kommissionens förslag i skäl 35 a och artikel 68 b i 883-förordningen om syftet innebär att en svensk förmån, som den svenska föräldrapenningen, inom ramen för samordningsreglerna ska behandlas som en individuell förmån som inte kan överlåtas. Så som reglerna hittills sett ut dvs. att förmånen kan överlåtas (både gällande förmånen i sig och att nivån kan baseras på en annan persons inkomst) kan medföra att könsroller cementeras då kvinnor i större utsträckning än män tar ut föräldraledighet. TCO behöver dock analysera förslaget ytterligare för att säkerställa att ändringen uppnår det avsedda syftet. Dataskydd (kommissionens 883-förslag: skäl 39 a 987-förslag: skäl 25, 26 och artikel 2.5, 2.7, 3) TCO är positiv till att hänvisningar till europeisk dataskyddslagstiftning införs. TCO anser dock att det för tydlighetens skull bör specificeras vilken rättsakt som avses. TCO anser vidare att det är av vikt att det i bestämmelserna tas hänsyn till olika arbetsmarknadsmodeller och lagstiftningstraditioner i medlemsländerna. Uppgifter som i vissa länder utförs av myndigheter kan i andra länder utföras av privaträttsliga subjekt, till exempel av fackliga organisationer. Nya uppgifter för administrativa kommissionen och Europeiska kommissionen (kommissionens 883-förslag: skäl 46, artikel 76 a, 88, 88a 987- förslag: artikel 2.6, 20a) TCO anser att varje uppgift som föreslås överlämnas till kommissionen och administrativa kommissionen måste analyseras noga var för sig. I den mån överlämnandet av en uppgift innebär att dessa organ kan riskera att inkräkta på medlemsstatens kompetens över sitt eget sociala trygghetssystem bör ett överlämnande undvikas. En yttersta prövning av var kompetensfördelningen går bör istället ske av EU-domstolen.

9 9(10) Ett exempel är att kommissionen i skäl 46 föreslås få i uppgift att uppdatera 883-förordningens bilagor. Dessa bilagor specificerar till viss del vilka förmåner som ingår i förordningen. Enligt artikel 35 a.2 föreslås administrativa kommissionen bli skyldig att utarbeta en lista med alla förmåner som omfattas av begreppet långvarig vård i respektive medlemsstat, sådana förteckningar bör förutsätta ett godkännande av respektive medlemsstat. I sammanhanget vill TCO kommentera administrativa kommissionens mandat vilket regleras i artikel 71 och 72 i 883- förordningen. I den mån rapporter från administrativa kommissionen ligger till grund för förslag till kommissionens förslag bör dessa bifogas till ett förslag i samband med att förslaget presenteras. Vidare bör medlemmar i administrativa kommissionen uppmuntras att rådgöra med berörda aktörer på nationell nivå vid utarbetandet av rapporter inom specifika ämnen. Administrativa kommissionens rapporter bör även delges till rådgivande kommittén för samordning av de sociala trygghetssystemen. 8. Samarbete mellan myndigheter (kommissionens 883- förslag: artikel 75 a.2 och 987-förslag: skäl 19 och artikel 19) Kommissionens förslag innehåller ett flertal bestämmelser om samarbete mellan myndigheter. Vad detta samarbete innebär i praktiken måste analyseras ytterligare. TCO vill dock poängtera att sådana bestämmelser inte får inkräkta på det arbetssätt och den roll som de svenska arbetstagarorganisationerna har inom ramen för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det kan till exempel gälla en facklig förtroendemans rätt till tillträde till arbetsplatser och möjlighet att utöva sitt uppdrag i enlighet med lagen (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen. Kommissionens förslag får vidare inte innebära en begränsning av editionsplikten i 19 lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Bestämmelserna avseende samarbete mellan myndigheter måste alltså ta hänsyn till olika lagstiftningstraditioner i medlemsländerna eftersom uppgifter som i vissa länder utförs av myndigheter utförs i andra länder av privaträttsliga subjekt, som till exempel av fackliga organisationer. Medlemsstaternas ansvar över sina behöriga myndigheter (Kommissionens 883-förslag: artikel 75a) TCO ser en risk att artikel 75 i 987-förslaget strider mot den svenska regeringsformen i de fall bestämmelsen kan tvinga regeringen att 8 Se artikel 75 i 883-förordningen.

10 10(10) bestämma hur en myndighet ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot enskild. 9 Förslaget bör omformuleras för att inte riskera att stå i strid med svensk grundlag. Avslutande kommentar TCO kommer aktivt att följa revideringen av kommissionens förslag och deltar gärna i samråd i anslutning till förhandlingstillfällena i rådet. Vid eventuella frågor står vi till förfogande för att förtydliga och utveckla vårt svar på detta samråd. 9 Se 12 kap. 2 i regeringsformen.

6269/17 adj/lym/cs 1 DG B 1C

6269/17 adj/lym/cs 1 DG B 1C Europeiska unionens råd Bryssel den 20 februari 2017 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0397 (COD) 6269/17 SOC 91 EMPL 61 CODEC 207 NOT från: till: Ordförandeskapet Ständiga representanternas kommitté

Läs mer

REMISSVAR. Datum

REMISSVAR. Datum REMISSVAR 1 (7) Datum 2017-01-26 KOM (2016) 815 Förslag om ändringar i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen samt

Läs mer

Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgares rätt till social trygghet i bosättningsstaten

Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgares rätt till social trygghet i bosättningsstaten Icke-ekonomiskt aktiva unionsmedborgares rätt till social trygghet i bosättningsstaten Olika rättighetskataloger Ekonomiskt aktiva unionsmedborgare: rörlighetsdirektivet 2004/38 + förordning 883/2004 Icke-ekonomiskt

Läs mer

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25)

Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) 1(8) 2019-09-12 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar Stockholm 072-5273120 Sverige sofia.rasmar@tco.se Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet (SOU 2019:25) Refnr: A2019/01110/ARM 2018

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM54. EU:s förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen. Sammanfattning. Socialdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM54. EU:s förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen. Sammanfattning. Socialdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria EU:s förordningar om samordning av de sociala trygghetssystemen Socialdepartementet 2016-01-17 KOM (2016) 815 Revidering av rådets och Europaparlamentets förordning om

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 1.7.1-242/2017 Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Christina Grönberg Telefon: 08-508 25 904 Till Socialnämnden 2017-08-22

Läs mer

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden 2012-04-23 1 (5) Rättsenheten Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden Sammanfattning IAF tillstyrker förslaget om höjd

Läs mer

SV Förenade i mångfalden SV A8-0386/168. Ändringsförslag. Helga Stevens för ECR-gruppen

SV Förenade i mångfalden SV A8-0386/168. Ändringsförslag. Helga Stevens för ECR-gruppen 15.4.2019 A8-0386/168 168 Skäl 10 (10) Det finns ett behov av att säkerställa mer jämlik behandling av gränsarbetare och andra som arbetar i ett annat land genom att säkerställa att gränsarbetare får arbetslöshetsförmåner

Läs mer

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM

Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM 1(8) Svarsdatum 2015-06-01 Arbetsmarknadsdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Tillämpningsdirektivet till utstationeringsdirektivet Del I A2015/734/ARM Delbetänkande till utredningen

Läs mer

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN

MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för rättsliga frågor 20.3.2017 MOTIVERAT YTTRANDE FRÅN ETT NATIONELLT PARLAMENT ÖVER SUBSIDIARITETSPRINCIPEN Ärende: Motiverat yttrande från den franska senaten över

Läs mer

Inremarknadsstrategin för varor och tjänster

Inremarknadsstrategin för varor och tjänster 1(6) Beredningsdatum 2016-01-15 Utrikesdepartementet Sofia Råsmar 103 33 Stockholm 0725273120 Sverige sofia.rasmar@tco.se Inremarknadsstrategin för varor och tjänster Refnr: UD2015/09859/FIM TCO har tagit

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 29.8.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 1831/2008, ingiven av Mustafa Irkan, brittisk medborgare, om indirekt diskriminering

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:9 Målnummer: UM2944-17 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-04-26 Rubrik: För att en ansökan om Schengenvisering från en tredjelandsmedborgare som är

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-09-08 Avdelningen för juridik Pål Resare Socialdepartementet 10333 STOCKHOLM Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar 1(5) Svarsdatum Lise Donovan 2014-05-26 +46 (0)8 782 91 98 Lise.donovan@tco.se JUSTITIEDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat

Läs mer

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4

Kommittédirektiv. Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte. Dir. 2006:4 Kommittédirektiv Särskilt förfarande för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse i forskningssyfte Dir. 2006:4 Beslut vid regeringssammanträde den 19 januari 2006 Sammanfattning av uppdraget En särskild

Läs mer

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD I ANDRA EU-MEDLEMSSTATER Socialförsäkringssystemen måste samordnas för att stödja den fria rörligheten för personer inom EU. Tidigare bestämdes det regelverk som gäller för anställda

Läs mer

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson

Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson YTTRANDE Till Tjänstemännens Centralorganisation Ingemar Hamskär 114 94 Stockholm Datum Vår referens Ersätter 2010-09-30 Elisabet Ohlsson Ert meddelande 2010-07-16 0059 Ert nummer Utländsk näringsverksamhet

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 13.12.2016 SWD(2016) 461 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till Förslag till EUROPAPARLAMENTETS

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (9) meddelad i Stockholm den 14 juni 2018 KLAGANDE AA MOTPART Pensionsmyndigheten Box 38190 100 64 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms dom den 15

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE Europaparlamentet 2014-2019 Utskottet för framställningar 2016/0397(COD) 1.2.2018 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för framställningar till utskottet för sysselsättning och sociala frågor Förslag till

Läs mer

TCO har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till direktiv och lämnar här sitt svar.

TCO har beretts tillfälle att yttra sig över rubricerade förslag till direktiv och lämnar här sitt svar. 1(5) 2017-06-15 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa 103 33 STOCKHOLM Forsell asa.forsell@tco.se Yttrande TCO Förslag till Europaparlamentets och Rådets direktiv om balans mellan arbete och privatliv för föräldrar

Läs mer

EU-rätt och svensk socialförsäkring.

EU-rätt och svensk socialförsäkring. EU-rätt och svensk socialförsäkring Martina.Axmin@jur.lu.se Unionsmedborgarnas rörlighet Ca 7 miljoner EU-medborgare arbetar och bor i en annan medlemsstat Ca 1,1 miljoner personer korsar en gräns varje

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 april 2014 KLAGANDE OCH MOTPARTER 1. AA 2. BB MOTPART OCH KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020

TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 TJÄNSTESKRIVELSE Datum: 2015-07-21 Kommunstyrelsen D.nr:15/226 020 Regeringskansliets diarienummer A2015/1903/A Remisssvar (förslag); Genomförande av EU:s direktiv om fri rörlighet för arbetstagare (Ds

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) 12062/3/04 REV 3 ADD 1. Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) SOC 382 CODEC 968 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 november 2004 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2003/0184 (COD) 12062/3/04 REV 3 ADD 1 SOC 382 CODEC 968 RÅDETS MOTIVERING Ärende: Gemensam ståndpunkt antagen

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Yttrande över remiss om betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Arbetsmarknadsförvaltningen Enheten för flyktingsamordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2017-08-17 Handläggare Marita Johansson Telefon: 08-508 35 562 Till Arbetsmarknadsnämnden den 29 augusti 2017 Ärende

Läs mer

Konferanse om grensehindre innen arbeids- og sosialområdet

Konferanse om grensehindre innen arbeids- og sosialområdet Konferanse om grensehindre innen arbeids- og sosialområdet Annelie Westman & Jakob Larsson Sverige www.psfu.se (PSFU) Uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Överväga

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM113. Nytt blåkortsdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Nytt blåkortsdirektiv Justitiedepartementet 2016-07-14 Dokumentbeteckning KOM (2016) 378 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om villkor för tredjelandsmedborgares

Läs mer

BILAGA. till. om konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen utan avtal: unionens samordnade strategi

BILAGA. till. om konsekvenserna av Förenade kungarikets utträde ur unionen utan avtal: unionens samordnade strategi EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 10.4.2019 COM(2019) 195 final ANNEX 2 BILAGA till MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA RÅDET, RÅDET, EUROPEISKA CENTRALBANKEN, EUROPEISKA

Läs mer

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5)

Betänkandet Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) Älvsjö stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-06-08 Handläggare Madeleine Hagerth Telefon: 08-508 21 051 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2017-08-24 (SOU

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

Yttrande över betänkandet En ny kamerabevakningslag

Yttrande över betänkandet En ny kamerabevakningslag 1(5) 2017-09-19 Justitiedepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se Yttrande över betänkandet En ny kamerabevakningslag Ju2017/05495/L6 TCO har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (dnr /2017)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (dnr /2017) Socialtjänsten Skärholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-05-30 Handläggare Sofia Forsberg Telefon: 08-50824836 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU

Läs mer

Åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området med anledning av brexit

Åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området med anledning av brexit Socialförsäkringsutskottets betänkande Åtgärder för att mildra konsekvenserna på det sociala området med anledning av brexit Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till

Läs mer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer

Förslag till revidering av direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer Yttrande 2012-04-26 Dnr 3.4.1-2012/00531-1 För kännedom (via e-post) Christina Andersson Backman (UD-FIM) Sara Bratberg (SB-EU-kansliet) Ewa Wennberg (Representationen, Bryssel) Ann Lindh (Utbildningsdep)

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 30.1.2015 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 1128/2012, ingiven av L. A., armenisk/rysk medborgare, om påstådd diskriminering och

Läs mer

Fråga om föräldrapenning ska klassificeras som en moderskaps- och likvärdig faderskapsförmån eller som en familjeförmån enligt förordning 883/2004.

Fråga om föräldrapenning ska klassificeras som en moderskaps- och likvärdig faderskapsförmån eller som en familjeförmån enligt förordning 883/2004. HFD 2019 ref. 5 Fråga om föräldrapenning ska klassificeras som en moderskaps- och likvärdig faderskapsförmån eller som en familjeförmån enligt förordning 883/2004. Artikel 1 z, artikel 3.1 b och j i förordning

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56. Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56. Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Folkbokföringsutredningen (Fi 2007:11) Dir. 2008:56 Beslut vid regeringssammanträde den 15 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare har i uppdrag

Läs mer

PM 2017:71 RI (Dnr /2016)

PM 2017:71 RI (Dnr /2016) PM 2017:71 RI (Dnr 110-2065/2016) KOM (2016) 815 Förslag om ändringar i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen samt

Läs mer

meddelad i Stockholm den 17 november 2008 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm

meddelad i Stockholm den 17 november 2008 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm 1 (6) REGERINGSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 17 november 2008 KLAGANDE Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen Box 210 641 22 Katrineholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrättens i Stockholm

Läs mer

Utrikesministeriet Juridiska avdelningen

Utrikesministeriet Juridiska avdelningen 1 Utrikesministeriet Juridiska avdelningen 31.01.2006 Finlands regerings skriftliga kommentarer till de Europeiska gemenskapernas domstol i målet C-341/05 Laval un partneri (EG, artikel 234) 1. En svensk

Läs mer

Rättsavdelningen SR 44/2017

Rättsavdelningen SR 44/2017 1 (5) Rättsavdelningen 2017-12-28 SR 44/2017 Rättsligt ställningstagande angående ansökan om uppehållstillstånd vid anknytning till en anhörig med uppehållsrätt Sammanfattning Uppehållstillstånd kan inte

Läs mer

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m.

LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. LO, TCO och Sacos gemensamma yttrande angående Promemoria förordning om ändring av förordningen (1992:308) om utländska filialer m.m. Näringsdepartementets promemoria Inom Näringsdepartementet har upprättats

Läs mer

U 22/2017 rd. Helsingfors den 23 februari Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila. Direktör Essi Rentola

U 22/2017 rd. Helsingfors den 23 februari Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila. Direktör Essi Rentola Statsrådets skrivelse till riksdagen om ett förslag till ändringar av Europaparlamentets och rådets förordningar (samordning av de sociala trygghetssystemen) I enlighet med 96 2 mom. i grundlagen översänds

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM69. Initiativ rörande reglering av yrken. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Utbildningsdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Initiativ rörande reglering av yrken Utbildningsdepartementet 2017-02-14 Dokumentbeteckning KOM(2016) 822 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om proportionalitetsprövning

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen Dir. 2008:38 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget Den särskilde utredaren ges i uppdrag

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för framställningar 16.12.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning nr 0895/2011, ingiven av Anthony Webb, brittisk medborgare, om nekat bidrag till arbetssökande

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05) Tjänsteskrivelse 1 (5) Socialförvaltningen 2017-05-19 Dnr SN 2017-145 Dnr KS 2017-402 Kommunstyrelsen Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:05) Förslag till beslut 1. Yttrande lämnas

Läs mer

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012

Kommittédirektiv. Utstationering på svensk arbetsmarknad. Dir. 2012:92. Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Kommittédirektiv Utstationering på svensk arbetsmarknad Dir. 2012:92 Beslut vid regeringssammanträde den 27 september 2012 Sammanfattning En parlamentarisk kommitté ska utvärdera de ändringar som gjordes

Läs mer

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner,

Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner, VÄGLEDNING 2004:11 1 (6) Historik information om ändringar i vägledningen 2004:11: Tillämplig lagstiftning, EU, socialförsäkringskonventioner, m.m. Vägledningen uppdateras fortlöpande. När en vägledning

Läs mer

Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning?

Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning? Fakta om arbetslöshetsförsäkringen 2012:1 Vilka personer söker arbete i Europa med svensk arbetslöshetsersättning? Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2011/876 Vilka personer

Läs mer

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till

ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN. Följedokument till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 13.3.2018 SWD(2018) 69 final ARBETSDOKUMENT FRÅN KOMMISSIONENS AVDELNINGAR SAMMANFATTNING AV KONSEKVENSBEDÖMNINGEN Följedokument till förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Direktivet om skattetvistlösningsmekanismer

Direktivet om skattetvistlösningsmekanismer 3 PETER HOLMSTRÖM Direktivet om skattetvistlösningsmekanismer inom EU Syftet med denna artikel är att översiktligt redogöra för direktivet om skattetvistlösningsmekanismer inom EU som är det senaste regelverket

Läs mer

RP 161/2013 rd. som har arbetat i Finland under sin

RP 161/2013 rd. som har arbetat i Finland under sin Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om utkomstskydd för arbetslösa PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås det att lagen om utkomstskydd

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir.

Kommittédirektiv. Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag. Dir. Kommittédirektiv Genomförande av Europaparlamentets och rådets direktiv om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag Dir. 2009:85 Beslut vid regeringssammanträde den 24 september 2009 Sammanfattning

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning Kansliavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-08-04 Handläggare Johan Andersson Telefon: 08-508 02 012 Till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd 2017-08-24 Svar på remiss

Läs mer

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014

Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 2015:14 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning inom Europa 2011 2014 Rättssäkerhet och effektivitet i arbetslöshetsförsäkringen Dnr: 2014/720 Arbetssökande med svensk arbetslöshetsersättning

Läs mer

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område

En praktisk vägledning. Europeiskt Rättsligt Nätverk på privaträttens område Användning av videokonferenser vid bevisupptagning i mål och ärenden av civil eller kommersiell natur enligt rådets förordning (EG) nr 1206/2001 av den 28 maj 2001 En praktisk vägledning Europeiskt Rättsligt

Läs mer

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD

SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD SOCIALFÖRSÄKRINGSSKYDD I ANDRA EU-MEDLEMSSTATER Socialförsäkringssystemen måste samordnas för att stödja den fria rörligheten för personer inom EU. En genomgripande reform som uppdaterar hela rättsordningen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 128/8 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2014/54/EU av den 16 april 2014 om åtgärder som underlättar utövandet av arbetstagares rättigheter i samband med fri rörlighet för arbetstagare (Text av betydelse

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1999:678) om utstationering av arbetstagare; SFS 2017:320 Utkom från trycket den 9 maj 2017 utfärdad den 27 april 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT

RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT FRI RÖRLIGHET FÖR ARBETSTAGARE Den fria rörligheten för arbetstagare är en av EU-medborgarnas fyra friheter. Den omfattar arbetstagarnas rätt till rörlighet och uppehälle, familjemedlemmars rätt till inresa

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 2 juli 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Sundsvalls dom den 19 augusti 2013

Läs mer

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ

Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ Bilaga 1- Ändringar i tjänstedirektivförslaget vid olika alternativ * I alla fall då hänvisning sker till kommissionens förslag, avses Ordförandeskapets skuggförslag. 1 Alternativ 1: Att ULP byts ut mot

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2018:22 Målnummer: UM263-18 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2018-12-14 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: När en tredjelandsmedborgare som är familjemedlem till en

Läs mer

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004

Kvartalsredovisning. Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning. arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 2004-10-27 Kvartalsredovisning Antalet EU-intyg hänförliga till EGförordning 1408/71 som rör svensk arbetslöshetsersättning Tredje kvartalet 2004 Innehåll Sammanfattning... 3 Inledning... 6 Uppdrag från

Läs mer

HFD 2014 ref 64. Försäkringskassan motsatte sig bifall till överklagandet.

HFD 2014 ref 64. Försäkringskassan motsatte sig bifall till överklagandet. HFD 2014 ref 64 Utan hinder av 4 kap. 5 socialförsäkringsbalken har rätt till kompletterande svenskt barnbidrag ansetts föreligga när barnet och vårdnadshavaren varit bosatta i Sverige och motsvarande

Läs mer

EU och arbetsrätten. Per-Ola Ohlsson

EU och arbetsrätten. Per-Ola Ohlsson EU och arbetsrätten EU:s regler om arbetstagare m.m. Per-Ola Ohlsson Unionsfördraget Grundläggande och övergripande bestämmelser EUF art. 2 Unionens värden EUF art. 3 Art. 3.2 Fri rörlighet för personer

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av garantipensionens konstruktion ur ett internationellt perspektiv. Dir. 2018:106

Kommittédirektiv. Översyn av garantipensionens konstruktion ur ett internationellt perspektiv. Dir. 2018:106 Kommittédirektiv Översyn av garantipensionens konstruktion ur ett internationellt perspektiv Dir. 2018:106 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för rättsliga frågor 15.6.2011 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA (0049/2011) Ärende: Motiverat yttrande från Republiken Italiens senat över förslaget till rådets förordning

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT

RÄTTSLIG GRUND MÅL RESULTAT FRI RÖRLIGHET FÖR ARBETSTAGARE Den fria rörligheten för arbetstagare är en av EU-medborgarnas fyra friheter. Den omfattar arbetstagarnas rätt till rörlighet och uppehälle, familjemedlemmars rätt till inresa

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:9 Målnummer: UM4563-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-04-19 Rubrik: Lagrum: Ett utländskt barn kan inte beviljas uppehållstillstånd på grund av

Läs mer

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15

EU-KOMMISSIONENS GRÖNBOK ANGÅENDE OFFENTLIG UPPHANDLING, KOM (2011) 15 Dokument Sida YTTRANDE 1 (7) Datum Dnr Referens: Samhällspoltik och analys/ingemar Hamskär 2011-03-14 11-0008 Direkttel: 08-782 92 11 E-post: ingemar.hamskar@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet

SVENSKT NÄRINGSLIV. Vår referens/dnr: 41/2015. utstationeringsdirektivet SVENSKT NÄRINGSLIV Arbetsmarknadsdepartementet Vår referens/dnr: 41/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm A 2015/734/ARM 2015-05-29 Remissvar Tillämpningsdirektivet 2015:13) till utstationeringsdirektivet

Läs mer

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA

MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för framställningar 28.11.2014 MEDDELANDE TILL LEDAMÖTERNA Ärende: Framställning 0824/2008, ingiven av Kroum Kroumov, bulgarisk medborgare, och undertecknad av ytterligare

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018

Kommittédirektiv. Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet. Dir. 2018:66. Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Kommittédirektiv Genomförande av ändringar i utstationeringsdirektivet Dir. 2018:66 Beslut vid regeringssammanträde den 12 juli 2018 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur direktivet om ändring

Läs mer

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007)

Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder Information från EPSU (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) Direktivet om tjänster på den inre marknaden 1 - vidare åtgärder (i enlighet med diskussioner vid NCC-mötet den 18 april 2007) 1. Introduktion Den 15 november 2006 antog Europaparlamentet direktivet och

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (8) meddelad i Stockholm den 6 februari 2019 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 oktober 2017 i mål

Läs mer

Stockholm den 19 september 2016

Stockholm den 19 september 2016 R-2016/1320 Stockholm den 19 september 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05469/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 28 juli 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över En omarbetad Bryssel

Läs mer

Rubrik: Förordning för att förhindra spridning av terrorisminnehåll på internet: Allmän inriktning.

Rubrik: Förordning för att förhindra spridning av terrorisminnehåll på internet: Allmän inriktning. Rådspromemoria 2018-11-26 Justitiedepartementet Polisenheten Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 6-7 december 2018 Dagordningspunkt 5 Rubrik: Förordning för att förhindra spridning av

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld

Svensk social trygghet i en globaliserad värld 1(19) 2017-08-31 Socialdepartementet Sofia Råsmar Stockholm +46 (0)72 527 31 20 Sverige sofia.rasmar@tco.se Mikael Dubois +46 (0)70 249 32 38 mikael.dubois@tco.se Svensk social trygghet i en globaliserad

Läs mer

Sociala rättigheter för utsatta EU-medborgare. Andreas Pettersson Jur. dr. Umeå universitet

Sociala rättigheter för utsatta EU-medborgare. Andreas Pettersson Jur. dr. Umeå universitet Sociala rättigheter för utsatta EU-medborgare Andreas Pettersson Jur. dr. Umeå universitet Lex superior Rättsreglernas tolkningsprinciper Överordnade regler har företräde framför underordnande regler Lex

Läs mer

Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52

Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52 1(5) 2017-11-10 Justitiedepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52 Ju2017/05090 TCO har beretts tillfälle

Läs mer

Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension.

Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension. HFD 2018 ref. 38 Fråga om hur ålderspension från ett annat EU-land ska påverka beräkningen av garantipension. 67 kap. 5, 15, 16 och 21 25 socialförsäkringsbalken, förordning (EEG) nr 1408/71 Högsta förvaltningsdomstolen

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld. ToR-utredningen

Svensk social trygghet i en globaliserad värld. ToR-utredningen Svensk social trygghet i en globaliserad värld ToR-utredningen ToR-utredningen Syftet är att ta fram ett tydligt, hållbart och lättillgängligt regelverk avseende försäkringstillhörighet, som skapar goda

Läs mer

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen

möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket utlänningslagen 1 (7) Rättsavdelningen 2017-11-20 SR 37/2017 Rättslig kommentar angående möjligheten att tillämpa 5 kap. 15 a utlänningslagen (2005:716) i de fall en prövning har gjorts med stöd av 12 kap. 19 tredje stycket

Läs mer

Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet

Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet 1(7) 2017-09-12 Justitiedepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se Yttrande gällande Ds 2017:27 Genomförande av säsongsanställningsdirektivet Ju2017/05569/L7

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-22 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Genomförande av EG-direktivet om ett

Läs mer

DIATTA MOT LAND BERLIN DOMSTOLENS DOM av den 13 februari 1985* I mål 267/83 har Bundesverwaltungsgericht (den högsta förvaltningsdomstolen i

DIATTA MOT LAND BERLIN DOMSTOLENS DOM av den 13 februari 1985* I mål 267/83 har Bundesverwaltungsgericht (den högsta förvaltningsdomstolen i DOMSTOLENS DOM av den 13 februari 1985* I mål 267/83 har Bundesverwaltungsgericht (den högsta förvaltningsdomstolen i Förbundsrepubliken Tyskland) till domstolen gett in en begäran om förhandsavgörande

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU)

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) L 149/4 Europeiska unionens officiella tidning 8.6.2012 EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 465/2012 av den 22 maj 2012 om ändring av förordning (EG) nr 883/2004 om samordning av de sociala

Läs mer

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF)

Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) REMISSYTTRANDE 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Svensk social trygghet i en globaliserad värld (SOU 2017:5) (Socialdepartementets dnr 2017/00606/SF) Sammanfattning Försäkringskassan ser positivt

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.6.2014 COM(2014) 382 final 2014/0202 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EU) nr 604/2013 när det gäller att avgöra

Läs mer

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING

Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 30.8.2011 KOM(2011) 516 slutlig 2011/0223 (COD) C7-0226/11 Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 810/2009 av den 13

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:23 Målnummer: UM3885-16 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-11-17 Rubrik: Lagrum: Bestämmelsen om rätt till rättsligt bistånd och biträde i det omarbetade

Läs mer

Stockholm den 7 oktober 2016 R-2016/1889. Till Justitiedepartementet. Ju2016/05297/EMA

Stockholm den 7 oktober 2016 R-2016/1889. Till Justitiedepartementet. Ju2016/05297/EMA R-2016/1889 Stockholm den 7 oktober 2016 Till Justitiedepartementet Ju2016/05297/EMA Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 31 augusti 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över EU-kommissionens

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 17 december 2008 i mål nr

Läs mer

Internationell rapport januari- 08

Internationell rapport januari- 08 Internationell rapport januari- 08 Nordisk postkonferens... 2 EWC direktivet...2 Susanne Flycht - Posten...3 Laval- sammanfattande analys... 4 Domstolens utlåtande...4 Effekter av domen...4 Framtida vägval...5

Läs mer

Försäkringskassan sida 1 av 6

Försäkringskassan sida 1 av 6 1 Försäkringskassan sida 1 av 6 Generaldirektör Adriana Lender adriana.lender@forsakringskassan.se Stockholm Denna skrivelse skall i laga ordning diarieföras av registrator, dnr. emotses med vändande e-

Läs mer