Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige,

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige,"

Transkript

1 Länsstyrelsen i Värmland Att: Lars Furuholm KARLSTAD Sverige, Kopia: Ruona Burman, Naturvårdsverket Eric Degerbeck, EU- kommissionen Lena Ek, Miljödepartementet Svar på brevsvar av den /dnr: Jag kommer här att klargöra att ditt svar är fyllt av fel, om de är medvetna eller inte är svårt att säga. Med alla de år som du har som rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen borde du veta att fakta och lag beslutar eventuell skyddsjakt och inte egna åsikter. Nedan citat av delar av ditt brevsvar: Ditt uttalande: Förvaltningen av den svenska vargstammen är en mycket komplicerad hantering som inbegriper att hänsyn ska tas till en mängd olika intressen. Skyddsjakt är en nödvändig del av denna förvaltning. Den ska användas på ett klokt och ansvarfullt sätt bl a för att bidra till acceptansen för varg hos de som bor i vargreviren. Det finns ingenstans i svensk lag som säger att det är berättigat med skyddsjakt för att öka acceptansen för varg. Det påståendet är som taget från ett av f.d. miljöminister Andreas Carlgrens mantra inför och runt licensjakterna Att ökad möjlighet för skyddsjakt tillkommit i Jaktförordning 2012 är korrekt, men som egen myndighet är Lst Värmland skyldiga att kontrollera lagen, och Jaktförordning 23 b och 23 d som ni hänvisar till i ert skyddsjaktsbeslut i Forshyttan bryter mot Art- och habitatdirektivet, bland annat eftersom varg inte har gynnsam bevarandestatus i vårt land. Felaktigheter i Jaktförordningen har tillskrivits Naturvårdsverket i ett brev, vilket Lst fått kopia av den 23/7/12: Refererar härmed till tidigare korrespondens med Naturvårdsverket samt Beslut / ärendenummer: NV beträffande skyddsjaktsbeslut i Värmland Ditt uttalande: Vargarna i detta revir tillhör den starkt inavlade stammen och är därför inte genetiskt särskilt värdefulla. Detta är ytterligare ett anmärkningsvärt och okunnigt påstående. De allra flesta vargar i Sverige är starkt inavlade och om man på den grunden skulle ha rätt till skyddsjakt skulle vi väl ha max 25 djur kvar. Inavel bryts just genom att varg parar sig med individ av icke släktskap och vilken individ det blir som gör detta vet ingen, därför är alla våra vargar värdefulla för att öka bevarandestatusen hos den svenska vargstammen.

2 Ditt uttalande: Vargstammen har under ca 30 år utvecklats från 2 djur till mellan djur idag. Av dessa finns mer än 100 i Värmlands län. De lever i ca 20 revir som täcker mer än 80 % av länets yta. Enligt Viltskadecenter, som sammanställer en preliminär rapport gällande vargar i Sverige (till dess Ulv i Skandinavia kommer ut under hösten), har Sverige vid vinterräkningen 2011/12 cirka 250 vargar med en variation i uppskattning individer, där kända döda vargar ingår med 23 st. Korrekt variation blir då , vilket ger ett genomsnitt av 226 vargar som vi har i Sverige. En variabel som är inkorrekt är att Sverige räknar in gränsreviren S/N som helsvenska, det ökar antalet svenska vargar på ett oriktigt sätt - detta räknesätt motsätter sig Norge (P Wabakken). Även gruppen andra vargar, som Sverige inte har inventering på, görs en osäker uppskattning som oftast är för hög. Dessutom vet alla att mörkertalet för illegal jakt är stort. Så mest troligt är att antalet levande vargar i Sverige är långt under 240. Viltskadecenter säger också i sin rapport att det finns indikationer på föryngringar i ytterligare tre revir utöver de 25 dokumenterade. I nuläget är dessa inte bekräftade. Du påstår också att inom Värmlands gräns lever fler än 100 vargar, detta påstående är ju absurt, dels med grund i Viltskadecenters uppgifter vilka presenterades ovan och dels enligt deras rapport om stationär vargförekomst. Dessutom vill du göra gällande att Värmland har 20 av Sveriges cirka 50 kända revir. I Viltskadecenters preliminära statusrapport för varg i Sverige vintern 2011/12 tilldelas Värmland; - Familjegrupper med föryngring vintern 2011/12 = 6 st. med totalt antal individer 32 st. - Familjegrupper utan föryngring vintern 2011/12 = 0 med antal individer 0 - Revirmarkerande par = 5 st. med total antal individer 10 st. - Övriga stationära individer = 3 st. Kända döda individer som finns med i räkning av antal individer i Värmland vintern 2011/12 oktober april. - Skyddsjakt 28 i Värmlands län under vintern 2011/12 = 1 tik - Illegal jakt i Värmlands län under vintern 2011/12 = 1 tik Vargindivider/revir som delas med andra län och eller med Norge; - Familjegrupp med föryngring vintern 2011/12 i revir delat med andra län och eller med Norge = 3 st. med totalt antal individer 22 st. - Revirmarkerande par delat med Norge och eller andra län = 3 st. med totalt antal individer 6 st. Som om man följer din räkning så har Värmland alla dessa revirindivider själv? Revirindivider där alltså vissa revir delas med andra län och eller med Norge och då räknas av dem, så på totala antalet blir det i så fall 71 vargar som uppehåller sig i Värmland och inte över 100, enligt ditt uttalande. Enligt Viltskadecenters rapport har Värmland 43 vargar.

3 Ditt uttalande: Att det nu uppkommer trängselproblem är inte konstigt, men vi måste hantera dem, t ex genom skyddsjakt, utan att det påverkar vargstammen negativt. Trängselproblem för vargstammen handlar om helt andra faktorer än att Värmland skulle ha varg som siktas var och varannan dag för allmänheten i länet. Det handlar om politik, om att renägande samer lyckats snärja våra politiker i fälla att tro att varg utgör det ultimata hotet för deras rennäring och därmed får de skjuta varje varg som siktas i mer än 52 % av vårt lands yta. Söder om Mellersta rovdjursområdet vilket Värmland tillhör är mer eller mindre sämre miljö för större antal vargrevir, för arten själv. Med ditt brevsvar i min hand blir jag inte förvånad bara oerhört olycklig av att skrönor stämmer, rovdjurshandläggare i vårt land har inget intresse för mångfalden och för vargen. Man kan konstatera att svenska myndighetspersoner ruckar på paragrafer i eget intresse och läser Art- och habitatdirektivet som Fan läser bibeln vilket gör Sverige till ett odemokratiskt land som styrs av flertalet små feodalherrar. Sverige en feodalistisk demokrati, som mitt ursprungsbrev gällande skyddsjaktsbeslutet i Forshyttan, hade som rubrik där myndighetspersoner ruckar på paragrafer i eget intresse och syfte, bevisar mig rätt. Skyddsjaktsbeslutet i Forshyttan ännu ett lagbrott. Mvh Charlotte Swanstein Kristina Hallin info@fidos.se kristina.hallin@spray.se Mobil Mobil Bilaga 1: Lars Furuholm brevsvar Bilaga 2: Vargförekomst i Värmland, karta tillsänd mig av LF då jag bad om den.

4 BILAGA 1 MEDDELANDE Datum Referens Sida 1(2) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Charlotte Swanstein Brevsvar Du har i ett brev nedtecknat en mängd påståenden och några frågor till olika instanser, bl a Länsstyrelsen. Förvaltningen av den svenska vargstammen är en mycket komplicerad hantering som inbegriper att hänsyn ska tas till en mängd olika intressen. Skyddsjakt är en nödvändig del av denna förvaltning. Den ska användas på ett klokt och ansvarfullt sätt bl a för att bidra till acceptansen för varg hos de som bor i vargreviren. Vargstammen har under ca 30 år utvecklats från 2 djur till mellan djur idag. Av dessa finns mer än 100 i Värmlands län. De lever i ca 20 revir som täcker mer än 80 % av länets yta. Att det nu uppkommer trängselproblem är inte konstigt, men vi måste hantera dem, t ex genom skyddsjakt, utan att det påverkar vargstammen negativt. Skyddsjakten runt Forshyttan motiveras av att en kvinna på kvällspromenad med en hund upptäckte tre vargar i sin närhet. Vid kontroll av spåren dagen efter visade det sig att den varg som befann sig närmast kvinnan var ca tre meter från henne medan de andra två befann sig ca 25 meter längre bort. Kvinnan fick tag i en slana som låg i dikeskanten och hon försökte skrämma bort den genom att slå mot den och genom att skrika. Vargarna reagerade först inte alls men efter en stund flyttade de sig från vägen. Kvinnan kunde då ringa en granne samtidigt som hon sprang mot hemmet. Vargarna följde då efter henne på mycket nära håll och de skrämdes inte av att hon kastade grenar mot dem eller av hennes skrikande. Efter några minuter kom grannen med bil och då försvann vargarna in i skogen. Vargarna uppträdde alltså mycket oskyggt. Länsstyrelsen menar att vargar undviker kontakt med människor och flyttar på sig på ca meters håll. Om de vid upprepade tillfällen kommer närmare än 75 meter bedöms de som problemdjur. Vargar som inte viker av från människokontakt på närmare håll än 30 meter uppträder på ett sätt som inte är acceptabelt ur allmänhetens synvinkel och måste tas bort. Liknande händelser inträffade tidigare under våren inom samma vargrevir, men Länsstyrelsen bedömde då att det var fråga om nyfikna fjolårsvalpar som ännu inte lämnat hemreviret, men som skulle göra det inom kort. Med stor sannolikhet är det fråga om samma djur som nu uppträtt oskyggt mitt inne i det revir som de skulle ha lämnat vid denna tid på året. Vargarna i detta revir tillhör den starkt inavlade stammen och är därför inte genetiskt särskilt värdefulla. De vargar som hittats döda utreds av polisen. Innan deras utredningar är klara kan Länsstyrelsen inte kommentera dessa fall. Postadress: Länsstyrelsen Värmland, KARLSTAD Besöksadress: Våxnäsgatan 5 Telefon: (växel) Fax: E-post: varmland@lansstyrelsen.se

5 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND MEDDELANDE Datum Referens Sida 2(2) Länsstyrelsen ska i sin myndighetsutövning tillämpa svensk lagstiftning. EU:s direktiv, inklusive undantagen från Art- och habitatdirektivet, har av Riksdagen och Regeringen implementerats i bl a Jaktlagen och Jaktförordningen. Jaktlagstiftningen medger därför skyddsjakt även om en skada inte har inträffat. Länsstyrelsen har bedömt att det finns stor risk för allvarlig skada i detta fall. Skyddsjaktsbeslutet är utformat så att föräldradjur så långt det är möjligt inte ska avlivas av misstag genom att jakt får påbörjas endast i samband med att vargar åter kommer nära byn eller människor som vistas i området. Länsstyrelsen följer givetvis de svenska lagarna. Om du anser att så inte är fallet kan du anmäla oss till Justitieombudsmannen som har i uppdrag att granska myndigheternas arbete. Detta brev skickas endast med e-post eftersom du inte har uppgivit någon postadress. Med vänlig hälsning Lars Furuholm Rovdjursansvarig

6 Bilaga 2 Preliminär karta över vargläget i Värmlands län Teckenförklaring vintern Ulvzon, Norge Vargrevir med föryngring Revir med värdefull genetik Uppdaterad Copyright Lantmäteriet 1: Höljes Kynna Juberget Hästberget Medskogen Rotna Trång Värnäs Acksjön Gräsmark Aamäck Skugghöjden Jangen Sandsjön Kloten Gåsborn Ulriksberg Gårdsjö Hedbyn Brattfors Djurskog Nora Loka Glaskogen Bålen Hasselfors

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012.

Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län. Beslutet gäller under tiden från och med den 20 juni till och med den 31 juli 2012. 2012-06-19 9 218-3983-2012 1(5) Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Skyddsjakt på varg i Forshyttan, Filipstads kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar att ge tillstånd till skyddsjakt

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering

Vargrevir vintern löpande uppdatering Vargrevir vintern 2014-2015 löpande uppdatering Preliminära data 13 mars 2015 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande resultat från länsstyrelsernas inventeringsarbete

Läs mer

Beslutet gäller under tiden från och med den 7 februari till och med den 29 februari 2012.

Beslutet gäller under tiden från och med den 7 februari till och med den 29 februari 2012. BESLUT 1(5) 2012-02-07 218-966-2012 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Lars Sätherberg Utterbyn Pl 158 685 92 TORSBY Skyddsjakt på varg i Fensbol och Utterbyn, Torsby kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt Sida YTTRANDE 1(2) Datum 2010-11-02 218-4997-2010 Djurskydd & Vilt Lars Furuholm Naturvårdsverket Viltenheten 104 28 Stockholm Remiss om genetisk förstärkning av vargstammen i Sverige samt tillvägagångssätt

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2011/12

Varg i Sverige vintern 2011/12 Varg i Sverige vintern 2011/12 Preliminär statusrapport Nationell redovisning av resultat från inventering av stationär förekomst av varg i Sverige. INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-2 Versioner

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2013-2014 PUBLIKATIONSNUMMER 2014:28 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2014:28 ISSN 0284-6845 Foton: Länsstyrelsen Rapporten är sammanställd av Maria Falkevik Länsstyrelsen

Läs mer

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19

Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Lägesrapport från inventeringen av stora rovdjur samt licensjakt på varg 2015-02-19 Inventeringen av stora rovdjur pågår för fullt i Värmland för tillfället.

Läs mer

Samråd om licensjakt efter varg 2014

Samråd om licensjakt efter varg 2014 YTTRANDE 1 (5) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Naturvårdsverket Samråd om licensjakt efter varg 2014 Bakgrund Naturvårdsveket har gett Länsstyrelsen tillfälle att yttra sig över utformningen

Läs mer

VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2013-2014

VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2013-2014 VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2013-2014 - PRELIMINÄR STATUSRAPPORT Förord Vargarna i Sverige och Norge utgör ett gemensamt skandinaviskt bestånd med utbredning på båda sidor av riksgränsen, men det stora

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Stockholms län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-05-17 Ärendenr: NV-04292-13 NV-04352-13 Ansökan om skyddsjakt efter en varg i

Läs mer

Inventering av stora rovdjur i Örebro län

Inventering av stora rovdjur i Örebro län LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Inventering av stora rovdjur i Örebro län En sammanställning av inventeringssäsongen 2014/15 Publ nr: 2015:25 Titel: Inventering av stora rovdjur i Örebro län en sammanställning

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-06-05 218-4323-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen i Värmlands län beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på

Läs mer

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län

BESLUT. Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Skyddsjakt på varg i delar av Karlstads, Storfors, Filipstad och Kristinehamns Kommuner, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2005/2006. statusrapport

Varg i Sverige vintern 2005/2006. statusrapport Varg i Sverige vintern 2005/2006 statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2005/06 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2005/06 2 Föryngringar 3 Familjegrupper 3 Revirmarkerande par 4

Läs mer

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län

Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län 2014-09-10 218-6246-2014 1(7) Djurskydd & Vilt Skyddsjakt på varg i Kristinehamns Kommun, Värmlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar på eget initiativ att skyddsjakt på en (1) varg i Kristinehamns kommun,

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Rialareviret, Stockholms län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS Ä VERKET Per Risberg Tel: 010-698 17 34 Per.Risberg (Snaturvardsverket.se BESLUT 2011-06-15 Ärendenr: NV-03455-11 Claes Bäck Hödervägen 12 184 52 ÖSTERSKÄR

Läs mer

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012

Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Anteckningar från mötet om varg i Bullaren 27 mars 2012 Deltagare från Länsstyrelsen: Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig Mia Bisther, rovdjurshandläggare och spårare Lisa Karnfält, handläggare

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005. statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005. statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper 3 Revirmarkerande par 4

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Beslut Naturvårdsverket avslår ansökan om skyddsjakt efter två vargar. 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-03-24 Ärendenr: NV-01856-14 Ockelbo kommun 816 80 Ockelbo Beslut om skyddsjakt

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2010/2011

Varg i Sverige vintern 2010/2011 Varg i Sverige vintern 2010/2011 Preliminär statusrapport RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-9 Versioner av Varg i Sverige vintern 2010/2011. Preliminär statusrapport. Version Utgivningsdatum Författare

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Foto: Åke Aronson Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper

Läs mer

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län

Inventering av stora rovdjur. Värmlands län Inventering av stora rovdjur Värmlands län 2014-2015 PUBLIKATIONSNUMMER 2015:27 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr 2015:27 ISSN 0284-6845 Foto framsida: Järv fångad av övervakningskamera i norra Värmland.

Läs mer

VARG I SKANDINAVIEN VINTERN

VARG I SKANDINAVIEN VINTERN VARG I SKANDINAVIEN VINTERN 2012-2013 - PRELIMINÄR STATUSRAPPORT Förord Vargarna i Sverige och Norge utgör ett gemensamt skandinaviskt bestånd med utbredning på båda sidor av riksgränsen men det stora

Läs mer

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning.

skapat bristande förtroende för politiken och förvaltning. 2009-05-28 Miljödepartementet Politiska staben PM: Sammanfattande del av propositionen En ny rovdjursförvaltning Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, varg, järv, lodjur och kungsörn och varje

Läs mer

Naturvårdsverket Att: Annika Jansson, Ruona Burman 106 48 STOCKHOLM Sverige, 2012-07- 23

Naturvårdsverket Att: Annika Jansson, Ruona Burman 106 48 STOCKHOLM Sverige, 2012-07- 23 Naturvårdsverket Att: Annika Jansson, Ruona Burman 106 48 STOCKHOLM Sverige, 2012-07- 23 Kopia: Länsstyrelsen i Värmland Miljöminister Lena Ek EU Kommissionen Eric Degerbeck Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Läs mer

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir

Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir Naturvårdsverket 106 48 STOCKHOLM 2008-12-11 Skrivelse med anledning av ansökan om skyddsjakt på varg i sex vargrevir I en hemställan daterad den 30 oktober 2008 ansöker Svenska Jägareförbundet (SJF) om

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner

Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner BESLUT 1 (7) Djurskydd & Vilt David Höök 010-2247256 Bertil Forsberg Folkesgården 77 68695 Västra Ämtervik & bertil-forsberg@telia.com Skyddsjakt efter varg i delar av Arvika och Sunne kommuner Beslut

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Örebro beslut om skyddsjakt efter varg i Nora kommun, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm@ @naturvardsverket.se BESLUT 2013-10-02 Ärendenr: NV-07296-13 NV-07298-13 Föreningen Nordulv Föreningen

Läs mer

Kortfakta om rovdjursinventeringarna

Kortfakta om rovdjursinventeringarna Kortfakta om rovdjursinventeringarna 2014-07-07 Björn Den senaste inventeringen av björnstammen 1 visar att sedan 2008 har stammen minskat i Sverige, med uppskattningsvis 500 björnar, från cirka 3 300

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2006/2007

Varg i Sverige vintern 2006/2007 Varg i Sverige vintern 2006/2007 statusrapport Åke Aronson och Linn Svensson Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2006/07 2 Inledning 3 Metodik 3 Resultat 3 Föryngringar 3 Familjegrupper 4 Revirmarkerande

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Hur beslutet kan överklagas, se bilagan.

Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län. Hur beslutet kan överklagas, se bilagan. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-04-09 Ärendenr: NV-02115-14 Beslut om skyddsjakt efter varg i Gävleborgs län

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering

Vargrevir vintern löpande uppdatering Vargrevir vintern 2016-2017 löpande uppdatering Preliminära data 25 april 2017 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande resultat från länsstyrelsernas inventeringsarbete

Läs mer

Beslut om skyddsjakt på varg i Sörmark, Torsby kommun

Beslut om skyddsjakt på varg i Sörmark, Torsby kommun 1 (10) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Beslut om skyddsjakt på varg i Sörmark, Torsby kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar att skyddsjakt på en (1) varg tillåts i Sörmark, Torsby kommun, inom

Läs mer

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013.

Länsstyrelsen avlyser jakten om en varg fällts eller påskjutits med stöd av Länsstyrelsens i Jämtlands län beslut med dnr 218-8337-2013. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hollberg Malm, Malin Tel: 010-698 10 28 Malin.Hollberg-Malm @naturvardsverket.se BESLUT 2014-01-10 Ärendenr: NV-09386-13 NV-09518-13 NV-09539-13 Föreningen

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Dalarnas län beslut om tillstånd till skyddsjakt efter en varg, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Dalarnas län beslut om tillstånd till skyddsjakt efter en varg, länsstyrelsens dnr 1(10) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Henriksson, Nils Tel: 010-698 11 41 Nils.henriksson@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-19 Ärendenr: NV-04944-15 NV-04948-15 NV-04949-15 NV-04950-15 NV-04963-15

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2004/2005. preliminär statusrapport

Varg i Sverige vintern 2004/2005. preliminär statusrapport Varg i Sverige vintern 2004/2005 preliminär statusrapport Innehåll Versioner av Varg i Sverige vintern 2004/05 1 Inledning 2 Beståndsstatus vintern 2004/05 2 Föryngringar 2 Familjegrupper 3 Revirmarkerande

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Norra rovdjursförvaltningsområdet 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2012-01-12 Ärendenr NV-12739-11 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1

Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län 1 Bakgrund till rovdjurspolicy för Naturskyddsföreningen i Uppsala län Denna policy ska ses som ett stöd för föreningens medlemmar vid arbete med

Läs mer

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017.

Delegeringen gäller från och med den 4 december 2014 till och med den 30 november 2017. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-12-04 Ärendenr: NV-06889-14 Enligt sändlista Delegering av beslut om licensjakt efter

Läs mer

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken

Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken ~ --i- Regeringsbeslut 1:1 REGERINGEN 2011-08-16 M2011/2803/Nm MiIjödepartementet Naturvårdsverket 106 49 STOCKHOLM Tilläggsuppdrag om den svenska rovdjurspolitiken Regeringens beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Genetisk förstärkning av vargstammen

Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen Genetisk förstärkning av vargstammen ett pussel för en livskraftig vargstam VARGEN ÄR EN NATURLIG del av den svenska faunan precis som älg, kungsörn och räv. Men vargen

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Korju sameby, Norrbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-02-08 Ärendenr: NV-00765-13 Korju sameby Ordförande Kent Alanentalo Västra Kuivakangas

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter varg till länsstyrelserna i det Mellersta rovdjursförvaltningsområdet 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2013-11-28 Ärendenr: NV-06674-13 Enligt sändlista Överlämnande av rätt att besluta

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län och Jämtlands län

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län och Jämtlands län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Grudin, Ingela Tel: 010-698 12 46 Ingela.grudin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-00248-14 Ruvhten sijte Ansökan om skyddsjakt efter varg

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2008/09

Varg i Sverige vintern 2008/09 Varg i Sverige vintern 2008/09 Slutgiltig statusrapport Åke Aronson Linn Svensson INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-1 Innehåll Inledning...2 Metodik...2 Spårförhållanden vintern 2008/09...2

Läs mer

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna?

Livskraftig vargstam på 20 föryngringar, vem har tagit fram de siffrorna? 1 ( 7) Natur och Viltenheten Informationsmöte om vargflytt Plats: Bygdegården, Delsbo Antal besökare: ca 60 Dessa anteckningar är nedtecknade av Länsstyrelsen för att kunna vidareförmedla frågor och synpunkter

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lodjur och järv till vissa länsstyrelser 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 hanna.dittrich.soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-04080-15 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat

Vargrevir vintern löpande uppdatering av resultat Foto: Länsstyrelsen Örebro Vargrevir vintern 2018-2019 löpande uppdatering av resultat Preliminära uppgifter 29 mars 2019 Under inventeringsperioden 1 oktober 31 mars redovisar Viltskadecenter fortlöpande

Läs mer

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län.

Begäran om förslag till miniminivåer för björn, varg, järv och lo för rovdjursförvaltningsområden och län. 1(9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Lindahl, Helene Tel: 010-698 1051 Helene.lindahl @naturvardsverket.se BEGÄRAN 2014-03-20 Ärendenr: NV-00552-14 Sändlista Begäran om förslag till miniminivåer

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar

Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby 123 Idre 201204-03Box 790 91 Idre Länsstyrelsen i Dalarna 791 84 Falun Ansökan om skyddsjakt på 3 st. vargar Idre nya Sameby, nedan samebyn, hemställer om skyddsjakt på 3 stycken revirmarkerande

Läs mer

Sammanställning av fällda vargar från licensjakten 2015

Sammanställning av fällda vargar från licensjakten 2015 Sammanställning av fällda vargar från licensjakten 2015 Sammanställning av genetiska analyser samt preliminära inventeringsdata från vintern 2014-2015 RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2015-2 Sammanställning

Läs mer

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg

Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens mellan människa och varg 2013-08-30 1(13) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 054-197074 Miljödepartementet m.registrator@regeringskansliet.se linnea.rosenlof@regeringskansliet.se Yttrande över remiss angående åtgärder för samexistens

Läs mer

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE

BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE BEGÄRAN OM UPPGIFTER GÄLLANDE VARGAR I SVERIGE På basen av ett klagomål som kommissionen nyligen har mottagit skulle vi vilja begära tilläggsuppgifter om vargpolitiken och licensjakten av vargar som nyligen

Läs mer

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län

Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Att ansöka om skyddsjakt på stora rovdjur i Gävleborgs län Den här skriften beskriver hur det går till när Länsstyrelsen Gävleborg beslutar om skyddsjakt på stora rovdjur. Den är framtagen framför allt

Läs mer

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg 1(3) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-08-23 Ärendenr: NV-06389-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Yttrande i mål 19968-13 angående skyddsjakt efter varg Utveckling

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby

Ansökan om skyddsjakt efter varg inom Vilhelmina södra sameby 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VÄRDS«VERKET Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 Gote.Hamplin @natiirvardsverket.se BESLUT 2012-12-13 Ärendenr: NV-10367-12 Vilhehnina södra sameby Tomas Nejne

Läs mer

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo

Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo FRÅGOR & SYNPUNKTER VALBO 1 (7) Natur- och viltenheten Minnesanteckningar från informationsmöte om vargflytt i Valbo Plats: Kommunhuset i Valbo, Antal besökare: 27 Dessa anteckningar är nedtecknade av

Läs mer

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Grunderna för skyddsjakt

Grunderna för skyddsjakt Grunderna för skyddsjakt SÅ FUNKAR DET Konventioner Varför samarbeta om naturen? Naturvårdsdirektiv Jaktlagstiftningen Undantag från fredning Skyddsjakt Delegering av beslutanderätt till Länsstyrelserna

Läs mer

Beslut nr 1. Svenska Jägareförbundet Värmland. Att: Lennart Johannesson. Box 65. Calle Blåholtz. Svensk

Beslut nr 1. Svenska Jägareförbundet Värmland. Att: Lennart Johannesson. Box 65. Calle Blåholtz. Svensk Calle Blåholtz Svensk Strandböke 5329 S-28292 Västra Torup. +46451 55059 +4676 3456208 Internett föreningen. "Vargar-ett näverk för rovdjur i Norden " Sverige Naturvårdsverket Naturvårdsverket har till

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY BESLUT 2014-10-30 Dnr NV-00552-14 Fastställande av miniminivåer för varg och björn gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket fastställer

Läs mer

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Avdelning 30 2016-05-24 Meddelad i Stockholm Mål nr 9000-16, 9193-16, 9459-16 och 9460-16 1 KLAGANDE 1. Wolf Association Sweden, 802454-4846 c/o Per Dunberg Mälarvarvsbacken 14 117 33 Stockholm 2. Svenska

Läs mer

Stora rovdjur i Örebro län

Stora rovdjur i Örebro län Stora rovdjur i Örebro län Foto: lodjur: Glenn Mattsing, björn: Conny Lundström, varg och kungsörn: Roine Magnusson Publ.nr 2006:45 Riksdagen har bestämt att de stora rovdjuren björn, järv, lo, varg och

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Barmarksinventering Detta faktablad VARG: Barmarksinventering inom Nasjonalt overvåknings program for rovvilt (www.rovdata.no)

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Kalmar län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Kalmar län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Plahn, Lars Tel: 010-698 12 16 lars.plahn@naturvardsverket.se BESLUT 2013-06-25 Ärendenr: NV-05105-13 NV-05190-13 XX 590 98 EDSBRUK Ansökan om skyddsjakt efter

Läs mer

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd.

Naturvårdsverkets yrkanden Naturvårdsverket yrkar att kammarrätten meddelar prövningstillstånd. 1(8) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY ÖVERKLAGANDE 2013-06-27 Ärendenr: NV-04902-13 Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 STOCKHOLM Komplettering av överklagande av Förvaltningsrättens i Stockholm

Läs mer

Instruktion extra inventering varg vintern

Instruktion extra inventering varg vintern Viltskadecenter. INSTRUKTION LÄNSSTYRELSERNA 2017-10-16 Även i år ska länsstyrelserna och Svenska Jägareförbundet tillsammans göra en extra insats i samband med den årliga vinterinventeringen av varg.

Läs mer

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX:

1(5) YTTRANDE NV framför. Mot bakgrund av. I detta. med att nå BESÖK: STOCK HOLM VALH FAX: 1(5) SWEDISS H ENVIRONMEE NTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2013-03-08 Ärendenr: NV-02170-13 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål 4655-13; överklagande av beslutt om skyddsjakt

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Köpings kommun

Ansökan om skyddsjakt efter varg i Köpings kommun BESLUT 1 (7) AVDELNINGEN FÖR NATURVÅRD Viltförvaltning Sofia Sollenberg Telefon 010-224 95 01 sofia.sollenberg@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter varg i Köpings kommun Beslut

Läs mer

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län

Beslut. Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län 1 / 7 Beslut Datum 2016-06-30 218-4952-2016 Dnr (anges vid skriftväxling) Handölsdalens sameby Tillstånd till skyddsjakt efter två (2) vargar inom Handölsdalens sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

Ansökningar från Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) om skyddsjakt efter varg 011220.

Ansökningar från Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) om skyddsjakt efter varg 011220. Naturvårdverket 106 48 Stockholm Stockholm 020130 Ansökningar från Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) om skyddsjakt efter varg 011220. Svenska Rovdjursföreningen har tagit del

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Göte Hamplin Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se 2014-06-02 Ärendenr: NV-03681-14 Se sändlista Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt

Läs mer

Beslut om skyddsjakt av varg i Falu kommun

Beslut om skyddsjakt av varg i Falu kommun Beslut 1 (10) Naturvårdsenheten Marie Edvall Direkt 010-2250262 marie.edvall@lansstyrelsen.se Beslut om skyddsjakt av varg i Falu kommun Beslut Länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på en (1) varg i Falu kommun

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län

Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Hamplin, Göte Tel: 010-698 13 16 gote.hamplin @naturvardsverket.se BESLUT 2014-04-03 Ärendenr: NV-02285-14 Beslut om skyddsjakt efter varg i Dalarnas län Beslut

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010

Kommittédirektiv. Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling. Dir. 2010:65. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Kommittédirektiv Utvärdering av mål för rovdjursstammarnas utveckling Dir. 2010:65 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juni 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska, mot bakgrund av riksdagens beslut

Läs mer

Uppfattningar om rovdjur och rovdjursförvaltning. - en undersökning till boende i jaktområden för licensjakt på varg i Örebro och Värmlands län 2017

Uppfattningar om rovdjur och rovdjursförvaltning. - en undersökning till boende i jaktområden för licensjakt på varg i Örebro och Värmlands län 2017 Uppfattningar om rovdjur och rovdjursförvaltning - en undersökning till boende i jaktområden för licensjakt på varg i Örebro och Värmlands län 17 PUBLIKATIONSNUMMER 18:3 LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND Publ nr

Läs mer

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr:

Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Till registrator, Miljödepartementet Stockholm 2/9 2013 Yttrande över Vargkommitténs betänkande (SOU 2013:60) Naturskyddsföreningens dnr: 2013/018/1 Världsnaturfondens dnr: Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden

Läs mer

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :12

NATURVÅRDSENHETEN. Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län Årsrapport :12 NATURVÅRDSENHETEN Inventering av stora rovdjur i Västmanlands län 2015-2016 Årsrapport 2016 2016:12 Titel: Inventering av rovdjur i Västmanlands län 2015-2016 Årsrapport 2016 Daniel Mallwitz Rovdjur Naturvårdsenheten

Läs mer

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar

ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar ANTAL Döda vargar 2012 20121130. 56 st. inkl. 5 ofödda valpar Trafik:14st. Skyddsjakt:25st. Misstänkt tjuvjakt: 10st+1+2+1+1skjuten under björnjakt, 1st. på 28.+2 sjkutna p.g.av skabbangrepp. En vargtik

Läs mer

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing

Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med vinthundar i provformen Lure Coursing BESLUT 1 (5) Djurskydd & Vilt Kari Langöen 010-2247251 Svenska Kennelklubben c/o Brith Andersson Rinkebysvägen 70 163 85 Spånga Beslut om tillstånd att genomföra träning, prov, uppvisning och tävling med

Läs mer

Förvaltningens förutsättningar

Förvaltningens förutsättningar Förvaltningens förutsättningar Tamdjur & rovdjur i Naturvårdsverkets förvaltningsplaner Sara Hommen Naturvårdsverket 1 Naturvårdsverkets uppdrag Naturvårdsverket arbetar på uppdrag av regeringen och är

Läs mer

Överklagande av Förvaltningsrätten i Luleås dom i mål nr

Överklagande av Förvaltningsrätten i Luleås dom i mål nr 2016-12-13 Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 Sundsvall Överklagande av Förvaltningsrätten i Luleås dom 2016-11-22 i mål nr 2153-16 Klagande: Svenska Rovdjursföreningen Organisationsnummer 883202-3264

Läs mer

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län

Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län 1 (8) SWE D IS H E NV IR O NME N T A L P R OTE C T IO N A GE N C Y BESLUT 2019-05-09 Dnr NV-01525-18 Fastställande av miniminivåer för varg gällande rovdjursförvaltningsområden och län Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

A Licensjakt efter varg

A Licensjakt efter varg 1(11) A Licensjakt efter varg Länsstyrelsen i ZZ län beslutar om licensjakt efter högst sex vargar. Beslutet gäller utan hinder av att beslutet överklagas. Beslutet delges genom kungörelsedelgivning. Skälen

Läs mer

Biologi åk 9. Uppgi%: Ska det finnas vargar i Sverige? Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera för och emot.

Biologi åk 9. Uppgi%: Ska det finnas vargar i Sverige? Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera för och emot. Biologi åk 9 Uppgi%: Använd alla dina NO- kunskaper för a= argumentera Centralt innehåll åk 7-9 Biologi Natur och samhälle Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument

Läs mer

INVENTERING STORA ROVDJUR

INVENTERING STORA ROVDJUR FAKTABLAD VARG INVENTERINGSMETODIK OKTOBER 2014 INVENTERING STORA ROVDJUR METODIK VARG: Gruppering och särskiljning av observationer och revir Detta faktablad Varg: Gruppering och särskiljning av observationer

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län

Ansökan om skyddsjakt efter en varg i Västerbottens län 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Skog, Mimmi Tel: 010-698 13 16 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2014-02-27 Ärendenr: NV-01485-14 Enligt sändlista Ansökan om skyddsjakt efter en varg

Läs mer

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14

Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se. Öster Malma 2011-09-14 Naturvårdsverket David Hansson vargforvaltningsplan@naturvardsverket.se Öster Malma 2011-09-14 Remissvar angående listning av olägenheter som motiverar skyddsjakt Svenska Jägareförbundet, nedan kallat

Läs mer

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark

FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark 1(6) FAKTABLAD VARG Inventering av varg på barmark Detta faktablad Varg: Inventering av varg på barmark inom Nasjonalt overvakningsprogram for rovvilt (www.rovdata.no) i Norge och inom Naturvårdsverkets

Läs mer

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen.

Världsnaturfonden WWF lämnar härmed ett förslag till ny lydelse för 28 i jaktförordningen. Världsnaturfonden WWF Ulriksdals Slott 170 81 Solna Tel: 08 624 74 00 Direkt: 08-624 74 31 Fax: 08 85 13 29 lennart.nyman@wwf.se Allmänt: info@wwf.se Hemsida: www.wwf.se Jordbruksdepartementet Bjarne Örnstedt

Läs mer

Varg i Sverige vintern 2007/08

Varg i Sverige vintern 2007/08 Varg i Sverige vintern 2007/08 Statusrapport Åke Aronson och Linn Svensson INNEHÅLL Versioner av Varg i Sverige vintern 2007/08 2 Inledning 3 Metodik 3 Spårförhållanden vintern 2007/08 3 Resultat 4 Sammanfattning

Läs mer

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut

Beslut Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län. Beslut 1 / 10 Beslut Datum 2015-12-15 218-8478-2015 Dnr (anges vid skriftväxling) Tillstånd till skyddsjakt efter en varg inom Ohredahke sameby, Jämtlands län Beslut Länsstyrelsen beslutar om skyddsjakt efter

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter björn, varg, lo och järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen@naturvardsverket.se BESLUT 2016-12-22 Ärendenr: NV-08042-16 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Detta beslut gäller även om det överklagas.

Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-04-23 Ärendenr: NV-02943-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare Beslut Naturvårdsverket

Läs mer

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring)

VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) 1(7) VARG: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par och föryngring) Detta dokument Varg: Instruktion för fastställande av förekomst (familjegrupp, revirmarkerande par

Läs mer

Att förvalta en älgstam i vargrevir. Gunnar Glöersen

Att förvalta en älgstam i vargrevir. Gunnar Glöersen Att förvalta en älgstam i vargrevir Gunnar Glöersen Haverö Alvdal Öv Rendal Skrälldalen Atna Engerdal Vinstra Ri ngebu Tenskog Koppang Osdalen Galven Fulufjället Ev en sta d Vona Trysil Bollnäs Våmhus

Läs mer