Remi m ssinsta t nsern r a

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Remi m ssinsta t nsern r a"

Transkript

1 YTTRANDE 1(8) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference /2016 Ert datum/your date Er beteckning/your reference N2015/09098/FÖF (delvis) Näringsdepartementet Stockholm Uppdrag att bereda en ansökan om tillstånd enligt lag (1966:314) om kontinentalsockeln för nedläggning av sjökabelförband i Öresund, Helsingborgs kommun, Skåne län Ärendet Mellan Helsingborg och Helsingör finns idag fyra stycken befintliga 132 kv sjökabelförband, som ägs och drivs av E.ON Elnät Sverige AB och Energinet.DK, och som ingår i det samnordiska överförings- och elhandelssystemet. Den tekniska livslängden på dessa sjökabelförband börjar närma sig slutet och behöver därför bytas ut. Av E.ON Elnäts ansökan framgår att dessa kan och bör ersättas med två stycken nya 132 kv sjökabelförband med grövre kabeldimensioner. När de nya kabelförbindelserna tagits i drift kommer befintliga sjökabelförband att avvecklas. Den planerade sträckningen på svensk kontinentalsockel har en längd på 2,8 km och hela den ansökta sträckningen ligger inom svenskt territorialhav. De nya sjökabelförbanden är s.k. treledarkablar och har en diameter på ca 20 cm. De har en längd som når hela vägen över Öresund så att skarvning undviks. Regeringen har genom beslut den 12 maj 2016 uppdragit åt Sveriges geologiska undersökning (SGU) att bereda ärendet genom att inhämta underlag och remittera ansökan samt avge ett eget yttrande med förslag till regeringens beslut. Den ansökta verksamheten I E.ON Elnät Sverige AB:s rubricerade ansökan om tillstånd enligt lag (1966:314) om kontinentalsockeln att nedlägga sjökabelförband återfinns en teknisk beskrivning (TB) samt en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Samma MKB återfinns i E.ON Elnäts ansökan daterad den 8 december 2015 till Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt enligt 9 och 11 kap miljöbalken till anläggande och drift av de nya sjökabel- och markkabelförbanden.

2 2(8) De nya sjökabelförbanden planeras att förläggas norr om befintliga sjökabelförband, enligt figur 1, med ca 200 m inbördes avstånd. Kablarna är s.k. treledarkablar där tre enledarkablar är sammanförda och buntade till ett kabelförband med ca 20 cm diameter. Kablarna är isolerade av tvärbunden polyeten (PEX) och förväntas ha en livslängd på 40 år. Sjökabelförbanden kommer, enligt ansökan, att spolas ned till ca 1 meters djup i sandig botten. Tillräcklig täckning kommer att följas upp med några års mellanrum. I områden med hård lera eller kompakt sand med mycket sten kommer sjökabelförbanden att läggas i förgrävda rännor. På vattendjup under m kommer en konventionell grävmaskin från pråm att användas där kabelrännorna blir ca 1-1,5 m breda och 1-1,5 m djupa. På större djup används en undervattensrobot med ett grävhjul vilket ger kabelrännor med ca 0,6-0,7 m djup och bredd. I mycket hård botten, såsom skiffer eller sandsten, läggs sjökabelförbanden i en ränna som fräses i förväg med en naturlig återfyllnad. Anläggandet planeras att påbörjas under och kommer att pågå under vår/sommarhalvåret då väderleken är mest gynnsam. Arbetet beräknas till ett antal veckor och sjökabelförbanden nedläggas vid ett enda tillfälle. Remissinstanserna Ansökan har remitterats till Boverket, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Försvarsmakten, Havs- och vattenmyndigheten, Kammarkollegiet, Kustbevakningen, Länsstyrelsen i Skåne, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Sjöfartsverket, Statens maritima museer (SMM), Sveriges meterologiska och hydrologiska institut (SMHI), Transportstyrelsen och Helsingborgs kommun. Ingen av remissinstanserna har avstyrkt ansökan vissa remissinstanser har dock haft några erinringar och framfört önskemål om att tillståndet förenas med vissa villkor.

3 3(8) Boverket och Kammarkollegiet har inte svarat på remissen och Energimyndigheten, Havs- och Vattenmyndigheten, MSB, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Polismyndigheten, SMM och Säkerhetspolisen har alla anfört att man antingen inte har något att erinra mot att tillstånd ges, tillstyrkt ansökan eller har avstått från att yttra sig. Energimarknadsinspektionen har inga synpunkter i frågan om tillstånd enligt lagen om kontinentalsockeln. Försvarsmakten önskar att i ett så tidigt skede som möjligt delges information om vilka parter som kommer att utföra de åtgärder ärendet omfattar. E.ON Elnät AB bör även bereda Försvarsmakten möjligheten till samråd i det avseendet. Om ovanstående åtgärder inte vidtas i rubricerat ärende bedömer Försvarsmakten att det utgör en påtaglig risk för skada på riksintresse för totalförsvarets militära del (3 kap. 9 miljöbalken ). Helsingborgs kommun bedömer att den förslagna dragningen är förenlig med gällande planer. Kustbevakningen har inga synpunkter på det förestående arbetet som sådant, eller på samrådsunderlaget, men vill framföra några saker med utgångspunkt i Kustbevakningens verksamhetsuppgifter. För att underlätta för Kustbevakningen att planera sin verksamhet och säkerställa en tillräckligt hög beredskap för miljöräddningstjänst till sjöss, bör myndigheten med så god framförhållning som möjligt informeras om tidpunkterna för arbetets start och avslutning, samt om vilka fartyg som ska användas. Verksamhetsutövaren bör vidare åläggas att alltid kontakta Kustbevakningen om olja eller andra skadliga ämnen kommer ut i vattnet i samband med arbetet, eller vid överhängande fara vid sådant utsläpp. Länsstyrelsen i Skåne har i yttrande till mark- och miljödomstolen i samband med ansökan om tillstånd enligt 9 och 11 kap. miljöbalken framfört synpunkter kring planerade åtgärder. Länsstyrelsen i Skåne har i allt väsentligt haft synpunkter som hanteras inom ramen för sagda prövning, däribland kravet på kompetensåtgärder,

4 4(8) men vill även i det här sammanhanget påpeka att påverkan på ålgräsängar och tumlare måste minimeras. Riksantikvarieämbetet avstår från att lämna synpunkter i ärendet och hänvisar till Länsstyrelsen som bäst hanterar de statliga kulturmiljöintressena. Sjöfartsverket tillstyrker utläggning av rubricerade kabelförband i enlighet med ansökan och hänvisar i övrigt till den prövning som görs i mark- och miljödomstolen och till prövningen i enlighet med ellagen. SMHI anser, liksom i tidigare yttrande, att det är positivt att gamla oljefyllda kablar byts ut mot nya kablar utan olja, skärskilt då de förra redan hunnit börja läcka. Under de nya sjökablarnas tekniska livslängd väntas en inte obetydlig ökning av havsnivån, vilket leder tillökad strandnära erosion och översvämningsrisk. Detta bör beaktas vid val av ledningsdragning samt förläggning av kopplingspunkter mellan sjö- och landförlagd kabel. SMM anser att, då Länsstyrelsen i Skåne meddelat att det inte finns några hinder ur arkeologisk synpunkt för det planerade arbetet, finns inget att erinra mot det planerade arbetet. Transportstyrelsen har inget att erinra mot ansökan som sådan. Den aktuella ansökningshandlingen är i sak lika med det som Transportstyrelsen tidigare yttrat sig om gällande miljöprövning hos mark- och miljödomstolen samt den ansökan om koncession som lämnats in till Energimarknadsinspektionen. I båda fallen ser Transportstyrelsen positivt på den riskanalys som sökande tagit fram för sjöfarten och utifrån den föreslår åtgärder för att minimera dels konsekvenser/påverkan och dels riskerna för sjöfarten. Transportstyrelsen tillstyrker att dessa åtgärder ska följas. Transportstyrelsen vill påpeka att det är mycket viktigt att samråd kring anläggningsfasen tidigt inleds med sjöfartsverket (NtM/MSI, Lotsområde Malmö, Sound VTS) och Kustbevakningen samt danska sjöfartsmyndigheter så att de säkerhetshöjande åtgärderna för sjötrafiken (inklusive information till annan sjötrafik) kan planeras och koordineras i god tid. Vidare ska kabelläggnings-

5 5(8) aktiviteter med begränsad manöverförmåga i trafiksepareringssystemet undvikas vid nedsatt sikt så långt det är möjligt. E.ON Elnät Sverige AB:s bemötande av inkomna yttranden Inkomna remissvar har tillsänts E.ON Elnät Sverige AB för möjlighet till yttrande. Yttrande har inkommit till SGU den 15 juni E.ON Elnät har däri anfört bl.a. följande: E.ON konstaterar att merparten av inkomna synpunkter till sin art och omfattning är likartade med de som myndigheterna framfört i tillståndsprövningen enligt miljöbalken. Dessa synpunkter tillgodoses därför inom ramen för denna prövning, se E.ONs yttrande till mark- och miljödomstolen. Såvitt avser Försvarsmaktens yttrande avseende risk för påtaglig skada på riksintresset för totalförsvarets militära del (3 kap. 9. miljöbalken), har E.ON ingen erinran mot att så snart upphandlingen av entreprenör för undervattensarbetena är avslutad delge information till Försvarsmakten om vilka parter som kommer att utföra dessa arbeten. Geologiska förhållanden SGU:s bedömning av de geologiska förhållandena baseras på den geologiska kartläggning SGU har genomfört i Öresund under och 80-talen samt i projektet Skånestrand under åren Grunddata har samlats in i Öresund för presentation av maringeologiska förhållanden i skala 1: och i projektet Skånestrand i skala 1:25 000, se figur 1. Dessutom har resultaten från bottenundersökningarna i ansökan beaktats. Den planerade sträckningen av sjökabelförbanden passerar, från land i öster, på de grundare delarna, sedimentär berggrund bestående av skiffer/sandsten från Juratiden med lager, från någon decimeter till någon meters mäktighet, av lera, sand, grus, sten och block. Ca 0,5 km från land förekommer en kil av morän som dominerar i den översta delen av havsbottnen med ytlager av sand och grus. I det lite djupare området, ca 1 km från land, förekommer postglaciala lergyttjor/gyttjleror. I den västligaste delen av svenskt vattenområde, ca 1 km från territorialgränsen, förekommer sand och grus som stundtals är under rörelse.

6 6(8) Figur 1. Översikt avseende geologiska förhållanden, påverkansfaktorer och infrastruktur längs kabelsträckningen. Bottenmaterial redovisar det sediment eller bergart som dominerar i den översta metern av havsbottnen. Tunt ytlager av bottenmaterial redovisar de tunna lager av sediment med mäktigheter mindre än 50 cm som förekommer i den direkta bottenytan.

7 7(8) Gällande rätt SGU konstaterar att ansökan avser undersökningar av havsbotten samt utläggande av elkablar på havsbottnen inom allmänt vattenområde. Sedan 2013 gäller samma regler i kontinentalsockellagen för utläggande av undervattenskabel inom svenskt territorium som för utforskande av kontinentalsockeln vilket framgår av 2 b samma lag. Ansökan ska således prövas enligt 3 kontinentalsockellagen. Vid en sådan prövning ska även 2 kap. och 5 kap. 3 miljöbalken tillämpas. Ett tillstånd enligt kontinentalsockellagen ska, enligt 4, förenas med de villkor som behövs för att skydda allmänna intressen och enskild rätt, såsom att skydda människors hälsa och miljön mot skador och olägenheter, främja en långsiktigt god hushållning med mark och vatten och andra resurser samt trygga säkerheten. Villkoren kan bland annat avse åtgärder för att förebygga luft- eller vattenföroreningar, skydda djur- och växtlivet, bevara fyndigheter eller borrhål eller skydda sjöfarten eller fisket. De kan avse sättet att leda företaget, utföra arbetet, utforma anläggningar på kontinentalsockeln för arbetena eller använda produkterna. Villkoren kan också avse krav på kartor över arbetena, provtagningar och rapportering av verksamheten. Något krav på att ansökan ska innehålla en miljökonsekvensbeskrivning finns inte. SGU:s bedömning Påverkan SGU bedömer att nedläggning av de planerade sjökabelförbanden på svensk kontinentalsockel endast i begränsad omfattning påverkar den geologiska miljön i sträckningsområdet. Påverkan kan inträffa under grävning samt vid nedläggning av kabel i områdena med postglaciala leriga/gyttjiga sediment genom att finkorniga sediment där suspenderas och sprids. Vidare kan en viss uppluckring av leriga sediment i vissa områden längs kabelsträckningen ske, vilket gör dem mer åtkomliga för vågerosion. Uppluckrade och exponerade leriga sediment kan resultera i återkommande vattengrumling vid stormtillfällen fram till dess att ett nytt skyddande residualskikt av grus och sten bildats på lerorna. De grundare områden, närmast kusten är, liksom strandlinjen, starkt exponerat för påverkan från havsvågor och bottenströmmar. Naturliga erosionsskydd i form av block och sten som avlägsnas vid de planerade arbetena bör återställas för att förebygga erosion. SGU

8 8(8) bedömer dock att dessa påverkansfaktorer bör vara begränsade, både i omfattning och tid. Vid täckandet av sjökabelförbanden på havsbottnen bör det täckande materialet läggas så att stopp för naturlig sedimenttransport inte uppkommer, vilket bl.a. skulle kunna leda till sandbrist i vissa områden. Vidare bör materialet ha en liknande fraktion som det naturliga längs med kabelsträckningen, såväl från ett sedimentdynamiskt perspektiv så att t.ex. ingen erosion och transport uppkommer och skadar kablarna, som att substratet för växter och djur inte förändras. Utläggning av sjökabelförbanden, i de områden där gyttjelera utgör havsbottnen längs med sträckningen, torde orsaka en uppgrumling av finsediment och organiskt material och därmed kan även en remobilisering av miljögifter som eventuellt finns bundna i dessa sediment ske. Halten av miljöföroreningar i gyttjeleran bör därför fastställas innan verksamheten påbörjas. Då det är frågan om ett område med en omfattande fartygstrafik bör analys av sedimentens innehåll av TBT ingå i en sådan undersökning. Om dessa analyser ger vid handen att sedimenten är förorenade, alltså innehåller höga halter av miljögifter, klass 5 i enlighet med Naturvårdsverkets bedömningsgrunder och högre, ska erforderliga skyddsåtgärder vidtas i samråd med länsstyrelsen. Sammantagen bedömning SGU bedömer att nedläggandet av sjökabelförbanden endast i mycket liten grad kommer att påverka miljön i området. SGU har vidare uppfattningen att aktuell verksamhet kommer att kunna bedrivas inom ramen för de allmänna hänsynsregler som finns i 2 kap. miljöbalken. Det har heller inte framkommit att verksamheten skulle innebära att någon miljökvalitetsnorm inte följs. Sökanden är lämplig att handha ansökt verksamhet. SGU konstaterar att ingen av remissinstanserna motsatt sig att tillstånd meddelas. Ett tillstånd till utläggande av undervattenskablar inom Sveriges territorium enligt lagen om kontinentalsockeln bör förenas med villkor.

9

1(3) SVERIGES GEOLOGISKA UNDERSÖKNING 2015-08-25 324-1044/2015 Bilaga 2 Förslag till regeringsbeslut Ansökan om tillstånd enligt 15 a lagen (1966:314) om kontinentalsockeln för utläggande av undervattenskabel,

Läs mer

Myndighetsuppgifter Handläggare, direkttelefon/our reference, telephone Hans-Göran Jansson, Näringsdepartementet

Myndighetsuppgifter Handläggare, direkttelefon/our reference, telephone Hans-Göran Jansson, Näringsdepartementet YTTRANDE 1(4) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2008-08-27 Dnr 449-882/2008 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2007-12-13 N2008/3034/FIN (delvis) Myndighetsuppgifter Handläggare,

Läs mer

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n.

Fortum har anlitat Pöyry SwedPower AB för att genomföra samråd och upprätta MKB:n. Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje för markförläggning av del av 40 kv-ledning L643 i ny sträckning mellan Norra Ormesta och Rynninge, Örebro kommun, Örebro län 1. Inledning 1.1 Bakgrund

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4

Innehållsförteckning. 1 Samråd 4 Innehållsförteckning 1 Samråd 4 2 Inkomna synpunkter och bemötanden 5 2.1 Länsstyrelsen i Blekinge län 5 2.2 Ronneby kommun 5 2.3 Försvarsmakten 5 2.4 Skanova 5 2.5 Riksantikvarieämbetet 5 2.6 Sveriges

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet för nedspolning av tre kablar mellan Sverige och Bornholm

Anmälan om vattenverksamhet för nedspolning av tre kablar mellan Sverige och Bornholm BESLUT 1(6) Kontaktperson Miljöavdelningen Charlott Stenberg 010-224 1607 charlott.stenberg@lansstyrelsen.se Energinet via Frants Torp Madsen ftm@energinet.dk (via e-post) Anmälan om vattenverksamhet för

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Sjunnen och Stensborg i Vetlanda kommun September

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Brunnshult och Sjunnen i Vetlanda kommun September

Läs mer

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar

Bilaga 1. Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Bilaga 1 Samrådsredogörelse för alternativa sträckningar Administrativa uppgifter Verksamhetsutövare Tekniska verken Nät AB Box 1500 581 15 Linköping Organisationsnummer: 556426-8588 Konsult ÅF Consulting

Läs mer

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län

Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län Ny 145kV markförlagd ledning mellan fördelningsstation Ängelholm Östra och ny fördelningsstation Håve i Ängelholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje Yttranden och

Läs mer

Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län

Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Fortsatt tillstånd för 130 kv markkabel mellan Fotevik och Ljunghusen i Vellinge kommun, Skåne län Februari 2016

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 130 kv kraftledning mellan Ängdalen och Ängsgården, Åstorps kommun September

Läs mer

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län

Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län MKB-bilaga 2 Befintlig 50 kv ledning mellan Väsa och Blyberg i Älvdalens kommun i Dalarnas län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om nätkoncession för linje April 2017 Ellevio AB (publ). 115 77 Stockholm Säte

Läs mer

1. SGU ska i samråd med Havs- och

1. SGU ska i samråd med Havs- och Ur Regleringsbrev 2016 1. SGU ska i samråd med Havs- och vattenmyndigheten se över om och i så fall under vilka förutsättningar och till vilka kostnader utvinning av grus och sand till havs som ersättningsmaterial

Läs mer

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier

Riksintressen. Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Riksintressen Historik Vad är ett riksintresse? Vilken betydelse har riksintressen? Hur arbetar SGU med riksintressen? Förslag på nya kriterier Peter Åkerhammar Enheten för mineralinformation och gruvnäring

Läs mer

PM Miljöfarlig verksamhet

PM Miljöfarlig verksamhet 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Miljöfarlig verksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

Förläggning av två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingör (Danmark) och Helsingborg (Sverige), svenska delen

Förläggning av två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingör (Danmark) och Helsingborg (Sverige), svenska delen E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förläggning av två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingör (Danmark) och Helsingborg (Sverige), svenska delen

Läs mer

Planerad 130 kv markkabel mellan Fotevik och Skanör i Vellinge kommun

Planerad 130 kv markkabel mellan Fotevik och Skanör i Vellinge kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Planerad 130 kv markkabel mellan Fotevik och Skanör i Vellinge kommun 11 Januari 2013 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11

INNEHÅLL. Allmänt 3. Förläggningsmetod 9. Restriktioner kring ledningen 10. Teknisk data mm 11 2 TEKNINSK BESKRIVNING TILLHÖRANDE ANSÖKAN OM NÄTKONCESSION FÖR NY MARKFÖRLAGD 130 KV-KRAFTLEDNING INNEHÅLL 1 Allmänt 3 2 Utformning och utförande 5 2.1 Samförläggning med överföringsledningar (Sobacken

Läs mer

Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län

Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen i Skåne län 1 (5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Clas Magnusson Tel: 08-698 12 23 clas.magnusson @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2010-06-03 Dnr 521-4668-07 Rv Till: Länsstyrelsen i Kronobergs län Länsstyrelsen

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bredestad och Aneby i Aneby kommun Februari 2017

Läs mer

Samråd inför kommande tillståndsansökan för breddning och fördjupning av farleden Trelleborgs hamn.

Samråd inför kommande tillståndsansökan för breddning och fördjupning av farleden Trelleborgs hamn. Samråd inför kommande tillståndsansökan för breddning och fördjupning av farleden Trelleborgs hamn. Mötesprotokoll 13 mars 2012 kl. 10.00 Hamnkontoret i Trelleborg Närvarande: För Sjöfartsverket: Tage

Läs mer

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Växjö tingsrätt, Mark- och miljödomstolen ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Sökande: E.ON Elnät Sverige AB, 556070-6060 205 09 MALMÖ Ombud: advokaterna och Mannheimer Swartling Advokatbyrå AB Box

Läs mer

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Förlängning av tillstånd för befintlig 40 kv luftledning mellan Bruket och Ramsebo, via Pauliström i Vetlanda kommun

Läs mer

Djupnivåer för ackumulations- och transportbottnar i tippområdet mellan Limön och Lövgrund

Djupnivåer för ackumulations- och transportbottnar i tippområdet mellan Limön och Lövgrund Djupnivåer för ackumulations- och transportbottnar i tippområdet mellan Limön och Lövgrund av Johan Nyberg Rapport maringeologi nr: SGUmaringeologi 2010:07 SGU Dnr: 08-1364/2010 Uppdragsgivare: Gävle Hamn

Läs mer

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut

Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Elektronisk delgivning Anmälan om vattenverksamhet och dispens från strandskyddsbestämmelserna på fastigheten Hossmo 1:53, Kalmar kommun Beslut Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddsbestämmelserna,

Läs mer

INBJUDAN TILL SAMRÅD Hargshamns Hamn

INBJUDAN TILL SAMRÅD Hargshamns Hamn INBJUDAN TILL SAMRÅD Hargshamns Hamn Samråd om farledsutvidgning och muddertippning 2008-05-28 Bakgrund Hamnen i Hargshamn är en industri- och bulkhamn som drivs av Hargs Hamn AB. Bolaget ägs av Östhammars

Läs mer

UNDERLAG 1(14) 2015-03-09 324-2205/2014 2014-10-30 N2014/3966 (FIN) Regeringen, Näringsdepartementet

UNDERLAG 1(14) 2015-03-09 324-2205/2014 2014-10-30 N2014/3966 (FIN) Regeringen, Näringsdepartementet UNDERLAG 1(14) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2015-03-09 324-2205/2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2014-10-30 N2014/3966 (FIN) Regeringen, Näringsdepartementet Uppdrag

Läs mer

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun

Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsredogörelse Befintlig 40 kv luftledning mellan Holma och Kaxholmen i Jönköpings kommun Oktober 2017 Bg: 5967-4770 Pg: 428797-2

Läs mer

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor

Bilaga M1 b. Projektorganisation. Ellevio AB Stockholm. Telefonväxel: Org.nr: Samordnare tillståndsfrågor Samrådsredogörelse Bilaga M1 b Projektorganisation Ellevio AB 115 77 Stockholm Telefonväxel: 08-606 00 00 Org.nr: 556037-7326 Samordnare tillståndsfrågor Samråd och MKB NEKTAB Sågaregatan 22 46132 Trollhättan

Läs mer

2 Kompletterande samrådsredogörelse

2 Kompletterande samrådsredogörelse Bilaga M4.b - Kompletterande samråd sida 2/17 1.2 Syfte Syftet med den nya ledningen mellan Dotorp och Täppan är att förstärka elnätet i området, samt att möjliggöra anslutning av vindkraftsanläggningar

Läs mer

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt?

PM Vattenverksamhet. Anmälningsplikt eller tillståndsplikt? 1 (6) Mark- och miljödomstolarna PM Vattenverksamhet I detta PM redovisas huvuddragen av hur handläggningen vid mark- och miljödomstolen går till för ansökningar om tillstånd till vattenverksamhet enligt

Läs mer

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken

Från torrt till vått. Prövning enligt miljöbalken Från torrt till vått Prövning enligt miljöbalken Kammarkollegiet är en myndighet som för det allmännas talan i miljödomstolen. Talan gäller tillståndsprövningar, omprövningar och återkallelser av tillstånd

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

Samråd om framtagen miljökonsekvensbeskrivning för en dansk vindkraftspark på Kriegers Flak

Samråd om framtagen miljökonsekvensbeskrivning för en dansk vindkraftspark på Kriegers Flak 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Wisén, Åsa Tel: 010-698 11 09 asa.wisen@naturvardsverket.se YTTRANDE 2016-02-16 Ärendenr: NV-06762-12 Thilde Flindt thini@nst.dk Naturstyrelsen,

Läs mer

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet?

Samråd. inför miljöprövning. Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Samråd inför miljöprövning Syftet med samråd? Vad säger lagstiftningen? Hur bedömer prövningsmyndigheten samrådet? Erik Olauson, Miljöprövningsdelegationen 18 februari 2010 Nya regler på gång! Miljödepartementet

Läs mer

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs

Dispens för ingrepp i allé på fastigheterna Pustervik 711:1, Vasastaden 710:44 och Haga 715:15 i Göteborgs BESLUT 215-1-12 521-28623-215 1(4) Naturavdelningen Sven Arvidsson Infrahandläggare 1-224 43 58 Delg.kvitto Trafikverket Ärendemottagningen Västlänken Att. Mira Andersson-Ovuka trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

Samrådredogörelse

Samrådredogörelse Samrådredogörelse Förnyelse av nätkoncession för befintlig 40 kv-luftledning mellan Kinna och Rydboholm, Mark kommun och Borås stad, Västra Götalands län. 2018-02-12 INNEHÅLL 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 2

Läs mer

Kompletterande samrådsunderlag

Kompletterande samrådsunderlag Kompletterande samrådsunderlag Norrköpings kommun Nya kajer m.m. vid ampusterminalen, Norrköping vattenverksamhet Komplettering avseende dumpningsområde för muddermassor i havet Göteborg 2016-11-30 ampuskajen

Läs mer

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll

Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll INFORMATION 1(7) Samråd och beslut om betydande miljöpåverkan för vattenverksamheter, ansökan om tillstånd, länsstyrelsens tillsyn samt egenkontroll Definition vattenverksamhet Samtliga vattenverksamheter

Läs mer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer

Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer Bilaga 1 Yttrande SOU 2005:59 1 Bilaga 1 Författningstext avseende miljökvalitetsnormer 2 kap. 7 Kraven på hänsyn enligt 2-6 gäller i den utsträckning det inte kan anses orimligt att uppfylla dem. Vid

Läs mer

YTTRANDE 1 (6) Diarienr Bilaga 7 Remissyttranden över Swedegas AB:s komplettering till koncessionsansökan om att även omfatta LNG-ledning med förgreningar samt remissyttranden över naturgasledningen och

Läs mer

BESLUT 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference /2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference.

BESLUT 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference /2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference. BESLUT 1(7) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2015-06-22 31-1853/2014 Ert datum/your date Er beteckning/your reference Se sändlista Nya kriterier för utpekande av områden av riksintresse

Läs mer

Uppdaterad

Uppdaterad 1 Uppdaterad 2012-03-29 Att söka tillstånd till vattenverksamhet Vattenverksamhet regleras i 11 kap miljöbalken (1998:808) och i lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet. För vattenverksamhet

Läs mer

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R

Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R YTTRANDE 1 (5) Miljö- och energidepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Remiss av promemorian Verksamheter som kan undantas från tillstånds- och anmälningsplikt Ert dnr M2018/01322/R Sammanfattning

Läs mer

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk.

Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. VINDKRAFT Information om vilka regler som gäller vid ansökan om att bygga vindkraftverk. Informationen är framtagen i maj 2012. Foto: Filippa Einarsson. I Kristianstads kommun inns det goda förutsättningar

Läs mer

ALLMÄN INFORMATION BALTIC PIPE PROJEKTET

ALLMÄN INFORMATION BALTIC PIPE PROJEKTET ALLMÄN INFORMATION BALTIC PIPE PROJEKTET 2018-03-01 VILKA ÄR VI Baltic Pipe Projektet är utvecklat av: GAZ-SYSTEM S.A. (Polen) Energinet (Danmark) Ramböll är anlitade för att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten

Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten Juridiska aspekter vid åtgärder i vatten 2014-01-16 Vattenverksamhet i 11 kap miljöbalken uppförande, ändring, lagning och utrivning av dammar eller andra anläggningar i vattenområden, fyllning och pålning

Läs mer

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen

ANSÖKAN. Sökanden. Ombud. Kontaktperson. Saken. Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen ANSÖKAN 2016-01-18 Till Växjö tingsrätt, mark- och miljödomstolen Sökanden Tolust Holding ETT AB, 556718-4840 Box 27 551 12 JÖNKÖPING Ombud Emma Edfors, Sweco Environment AB Box 259 851 04 Sundsvall Tfn:

Läs mer

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB

Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB 1 Miljöbedömningar Ett nytt 6 kap. MB T O V E A N D E R S S O N & T O V E S K Ä R B L O M 2 Agenda Bakgrund Nya ord och uttryck Strategiska miljöbedömningar Specifika miljöbedömningar Olika typer av samråd

Läs mer

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN

Kammarkollegiet ADVOKATFISKALSENHETEN ADVOKATFISKALSENHETEN Karolina Ardesjö Lundén 08-700 0855 1 (5) Länsstyrelsen i Hallands län 301 86 Halmstad Remissyttrande avseende anmälan om åtgärder inom Natura 2000-områdena Lilla Middelgrund och

Läs mer

Sjökabel för anslutning av Kriegers flaks vindkraftpark. Prövning av tillstånd enligt miljöbalken, kap 11 Underlag för fortsatt samråd Sammanfattning

Sjökabel för anslutning av Kriegers flaks vindkraftpark. Prövning av tillstånd enligt miljöbalken, kap 11 Underlag för fortsatt samråd Sammanfattning Sjökabel för anslutning av Kriegers flaks vindkraftpark Prövning av tillstånd enligt miljöbalken, kap 11 Underlag för fortsatt samråd Sammanfattning Kriegers flaks vindkraftpark, sjökabel Sverige är i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2010:882 Utkom från trycket den 13 juli 2010 utfärdad den 1 juli 2010. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om miljöbalken dels att

Läs mer

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016

Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken komplettering juli 2016 Bilaga SFR-U K:1 Frågor och svar per remissinstans Bilaga SFR-U K:4 Motiv till förvarsdjup Bilaga SFR-U K:5 Motivering av vald utformning för 2-5BLA Bilaga SFR-U K:6 Redovisning av alternativa utformningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 5 mars 2019 Regeringen föreskriver i fråga om säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR BRYGGA PÅ FASTIGHETEN LYSE-BERGA 1:133

ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR BRYGGA PÅ FASTIGHETEN LYSE-BERGA 1:133 19 7.4 ANSÖKAN OM STRANDSKYDDSDISPENS FÖR BRYGGA PÅ FASTIGHETEN LYSE-BERGA 1:133 Diarienummer: 10/703 Ankomstdatum: 2010-05-07 Fastighetsadress: Sökande: Lars Marstone Adress: Berga-Gåshogen 124 453 92

Läs mer

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten

Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten Västlänken och Olskroken planskildhet Ytvatten 1 Presentationer till huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen 3 ARBETE I YTVATTEN TMALL 0141 Presentation v 1.0 Arbeten i ytvatten Översikt 2, disposition

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsredogörelse

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsredogörelse BILAGA A Samrådsredogörelse Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samrådsredogörelse Ansökan

Läs mer

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av

Projektorganisation. E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se. ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com. Rapporten har upprättats av Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF Industry AB Box 585 201 25 Malmö www.afconsult.com Rapporten har upprättats av För kartor i underlaget innehas rättighet: Lantmäteriet MS2006/02876

Läs mer

Samrådsredogörelse - Koskullskulle

Samrådsredogörelse - Koskullskulle 2017-10-06 Bild: Hitta.se Samrådsredogörelse - Koskullskulle Ansökan om nätkoncession för 40 kv kraftledning vid Koskullskulle, Gällivare kommun, Norrbottens län Bilaga 1 till SR [Kommun, Länsstyrelse,

Läs mer

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten

SÄTER 5:4, del av. Utlåtande. Detaljplan för. Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län. Upprättad Planenheten Detaljplan för SÄTER 5:4, del av Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2009-09-08 Planenheten Antagen BN 2009-09-17 Laga kraft 2009-10-12 Detaljplan för Säter 5:4, del

Läs mer

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning

Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Länsstyrelsernas roll i koncessionsprövning Heldagsseminarium om miljöprövning av elledningar 3 februari 2016 Fredrik Styrlander & Jeanette Asp Energimarknadsinspektionens remiss Länsstyrelsen är obligatorisk

Läs mer

Mark- och miljödomstolens underrättelse , aktbilaga 75, åberopas.

Mark- och miljödomstolens underrättelse , aktbilaga 75, åberopas. Nacka tingsrätt Mark- och miljödomstolen Avdelning 3 Via e-post Stockholm den 9 februari 2018 Mål nr M 6038 17 Stockholms Hamn AB angående ansökan om tillstånd till anläggande och drift av hamn vid Norvikudden,

Läs mer

Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM

Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM Komplettering av ansökan om koncession för ny 130 kv kraftledning från Västerås Kraftvärmeverk Block 7 i Västerås till transformatorstation VM Inledning Mälarenergi Elnät AB har ansökt om koncession för

Läs mer

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB

1 (3) YTTRANDE. Vattenfall Eldistribution AB 1 (3) Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken (1998:808), MB, inför ansökan om förlängd nätkoncession för 150 kv kraftledningar mellan Porjus

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060307 DOM 2016-04-27 Stockholm Mål nr M 7575-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-08-04 i mål nr M 1974-15, se bilaga KLAGANDE Länsstyrelsen

Läs mer

Strandklassificering för oljesanering baserad på SGUs jordartskarta

Strandklassificering för oljesanering baserad på SGUs jordartskarta Strandklassificering för oljesanering baserad på SGUs jordartskarta Kärstin Malmberg Persson & Eva Jirner februari 2014 SGU-rapport 2014:08 Omslagsbild: Klippstränder vid Finnhamn, Stockholms skärgård.

Läs mer

Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv vid Gasverkskajen, fastighet Gullbergsvass 703:45, Göteborgs kommun

Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv vid Gasverkskajen, fastighet Gullbergsvass 703:45, Göteborgs kommun 1(6) Vattenavdelningen Sigrid Häggbom tel 010-224 43 75 Göteborgs Stad, Trafikkontoret trafikkontoret@trafikkontoret.goteborg.se Beslut gällande ansökan om dispens för dumpning av snömassor i Göta älv

Läs mer

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning

Underlag inför samråd. Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun. 1 Inledning Uppdragsnr: 10099327 1 (5) Underlag inför samråd Ansökan för vattenverksamhet Brösarps vattentäkt, Tomelilla kommun 1 Inledning Föreliggande PM utgör underlag inför samråd 2009-02-24, gällande uttag av

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 8 juni 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 8 juni 2018 följande dom (mål nr ). HFD 2018 ref. 47 Ett yrkande om ersättning för rättegångskostnader vid mark- och miljödomstol i ett av domstolen till regeringen överlämnat mål om tillstånd att bedriva viss verksamhet ska inte prövas

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan

Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Samrådssammanställning över synpunkter rörande Arbetsprogram med tidplan Länsstyrelsen Norrbottens län 971 86 Luleå Telefon 010-225 50 00 1(9) Hemsida www.vattenmyndigheterna.se Utgiven av: Vattenmyndigheten

Läs mer

Långbrygga Rydebäck, Helsingborgs Stad Geoteknisk undersökning

Långbrygga Rydebäck, Helsingborgs Stad Geoteknisk undersökning Helsingborgs Stad Teknisk PM Geoteknik Långbrygga Rydebäck, Helsingborgs Stad Malmö Anders Dahlberg Malena Thomé FB ENGINEERING AB Postadress: Södra Förstadsgatan 26, 211 43 MALMÖ Telefon: 010-850 25 00

Läs mer

Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker utifrån PBL. Cecilia Näslund

Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker utifrån PBL. Cecilia Näslund Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker utifrån PBL Cecilia Näslund Cecilia Näslund Vattenfrågor inom fysisk planering Nytt regeringsuppdrag! 5. Tillsynsvägledning avseende översvämningsrisker

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2017:955 Utkom från trycket den 14 november 2017 utfärdad den 2 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Samråd enligt Sevesolagstiftningen

Samråd enligt Sevesolagstiftningen samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Enheten för säker hantering av farliga ämnen Samråd enligt Sevesolagstiftningen Syftet med samråd enligt Sevesolagstiftningen 1 är att utreda vilka omgivningsfaktorer

Läs mer

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län

Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar län E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Ny 130 kv sjö- och markkabel i Kalmarsund mellan Revsudden, Kalmar kommun, och Stora Rör, Mörbylånga kommun, Kalmar

Läs mer

Dnr M2016/01073/R

Dnr M2016/01073/R Remiss 2016-04-15 Dnr M2016/01073/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Anna Berglund Telefon 08-405 49 58 E-post anna.berglund@regeringskansliet.se Informationsansvar enligt det s.k. Inspiredirektivet;

Läs mer

Innehållsförteckning 3/30

Innehållsförteckning 3/30 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Lokalisering... 5 1.3 Avgränsning... 5 2 Befintlig anläggning... 6 2.1 Befintliga sjökablar... 6 2.2 Befintliga markkabelförband... 7 2.3 Status,

Läs mer

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun

HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun HAMNFLYTT INFORMATIONSMÖTE 2017-03-09 Norrköpings Hamn AB/Norrköpings kommun Agenda Presentation av deltagare Presentation av utbyggnadsplanerna och tidplan (Eric) Samråds och tillståndsprocessen (Erica)

Läs mer

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA

FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA FÖRLÄNGNING AV KONCESSION FÖR 400 kv-ledningarna MELLAN RINGHALS OCH HORRED SAMT MELLAN RINGHALS OCH STRÖMMA SAMMANFATTNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING SEPTEMBER 2010 Förlängning av koncession för 400

Läs mer

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön:

Länsstyrelsen förelägger Härjeåns Nät AB att vidta följande försiktighetsåtgärder till skydd för naturmiljön: Beslut Sida 1 av 5 E-delgivning Härjeåns Nät AB Att: Erik Persson erik.persson@harjeans.se Föreläggande enligt miljöbalken och samråd enligt kulturmiljölagen för nyanläggning av markkabel mellan Vallen

Läs mer

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött

LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun. LIS- område Killinge, markerat i rött LIS- område Killinge, ÖP 2014 Gällivare kommun LIS- område Killinge, markerat i rött YTTRANDE 1 (3) Datum 2016-03-23 Diarienummer 407-1819-16 Vattenfall Eldistribution AB Registratur.eldistribution@vattenfall.com

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt

Legal#3856584_1.PPT. Tillståndsprocessen en översikt Tillståndsprocessen en översikt Vad är en tillståndsprocess? Vindkraft miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken För att bedriva miljöfarlig verksamhet krävs tillstånd enligt miljöbalken /anmälan A/B/C-verksamhet

Läs mer

Enligt sändlista Handläggare

Enligt sändlista Handläggare 1/7 Datum Dnr Mottagare 2011-10-26 2270-11 Enligt sändlista Handläggare Dir tel Kajsa Berggren 010-6986018 Omfördelning av ansvar för genomförande av delar inom vattenmyndigheternas åtgärdsprogram med

Läs mer

Storgrundet Underlag för samråd

Storgrundet Underlag för samråd Vindkraftpark Storgrundet Underlag för samråd Kompletterande samrådsunderlag för vindkraftprojektet Storgrundet 2008 06 23 Elanslutning av vindkraftpark Storgrundet Bakgrund Den 22 november år 2006 genomfördes

Läs mer

[Skriv text] Bilaga 3 B. Rewind Vänern AB

[Skriv text] Bilaga 3 B. Rewind Vänern AB [Skriv text] Bilaga 3 B Rewind Vänern AB Komplettering av ansökan enligt miljöbalken avseende påverkan på Natura-2000 området Klarälvsdeltat i samband med kabeldragning från planerad vindkraftspark vid

Läs mer

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet

KATAMARANKAJEN. Orientering. Nuvarande förhållanden. Teknisk beskrivning av åtgärderna. Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet KATAMARANKAJEN Samrådsunderlag avseende vattenverksamhet Orientering Umeå kommun planerar att reparera den så kallade öster om Kyrkbron i centrala Umeå. Området för planerad åtgärd finns utmärkt i figur

Läs mer

Beslutsdatum

Beslutsdatum ÅLANDS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSMYNDIGHET Prövningsnämnden Norragatan 17, AX-22100 Mariehamn Tel: +358 18 528 600, Fax: +358 18 528 601 E-post: kansliet@miljohalsoskydd.ax Hemsida: www.miljohalsoskydd.ax

Läs mer

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE

/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE SVENSKA S KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Enligt sändlista 2017-05-15 2016/2269 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Redogörelse för genomfört samråd enligt 6 kap miljöbalken angående ombyggnation av fem stycken

Läs mer

Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken

Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken Riksintresse enl. 3 kap. 7 andra stycket miljöbalken Kort om SGU Vilka ämnen och material berörs? SGU:s geologiska information Hur arbetar SGU med riksintressen? Nya kriterier vid utpekanden Under handläggning

Läs mer

Två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingborg (Sverige) och Helsingör (Danmark), svenska delen

Två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingborg (Sverige) och Helsingör (Danmark), svenska delen Miljökonsekvensbeskrivning Två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingborg (Sverige) och Helsingör (Danmark), svenska delen 2015-12-01 Projektorganisation E.ON Elnät Sverige AB 205 09 Malmö eon.se ÅF

Läs mer

Teknisk beskrivning. Två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingör (Danmark) och Helsingborg (Sverige), svenska delen

Teknisk beskrivning. Två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingör (Danmark) och Helsingborg (Sverige), svenska delen Teknisk beskrivning Två stycken 132 kv kabelförband mellan Helsingör (Danmark) och Helsingborg (Sverige), svenska delen Teknisk beskrivning 2015-12-02 Dokumentet är upprättat av: Søren Krüger Olsen, Energinet.dk

Läs mer

Promemorian En samlad torvprövning (Ds 2015:54)

Promemorian En samlad torvprövning (Ds 2015:54) YTTRANDE 1(5) Vårt datum/our date Vår beteckning/our reference 2016-02-08 33-2645/2015 Ert datum/your date Er beteckning/your reference 2015-11-11 M2015/03820/Ee Regeringskansliet Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län

Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län Bilaga M1 Förlängd koncession för befintlig 145 kv ledning mellan Källtjärn och Nora i Karlskoga och Nora kommun, Örebro län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om förlängd nätkoncession för linje Ellevio AB (publ).

Läs mer

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Bilaga 1 E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Samrådsredogörelse Kabling av två luftledningssträckor vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Mars 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 maj 2017 SÖKANDE AA KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Näringsdepartementet) beslut den 4 maj 2016, N2015/05366/PUB, avseende överklagande

Läs mer