FyrisSKZ en nationell webbaserad databas fo r skyddszoners effekt och kostnad teknisk beskrivning. prelimina r version

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FyrisSKZ en nationell webbaserad databas fo r skyddszoners effekt och kostnad teknisk beskrivning. prelimina r version"

Transkript

1 FyrisSKZ en nationell webbaserad databas fo r skyddszoners effekt och kostnad teknisk beskrivning. prelimina r version Peter Larsson Kristian Persson Holger Johnsson Hampus Markensten Dennis Collentine Denna tekniska dokumentation är fortfarande under utarbetning. 1 Programöversikt FyrisSKZ är ett webbaserat verktyg för att redovisa resultat ur en nationellt täckande databas för skyddszoners effekt och kostnad. Med hjälp av verktyget kan man välja ut ett eller flera delavrinningsområden (indelning enligt SVAR) i Sverige och få fram uppgifter om skyddszoners effekt, kostnad och potential längs sjöar, vattendrag och diken i dessa områden. Resultatet har beräknats för flera olika skyddszonsbredder för att analysera hur detta påverkar effekt, kostnad och potential. Beräkningar av skyddszonernas effekt och kostnadseffektivitet har utförts på uppdrag av Vattenmyndigheterna. Beräkningarna baseras på modellering med beslutstödsystemet FyrisCOST. Effekten beräknas utifrån tillgänglig data avseende gröda, jordart, fosforinnehåll i jord, lutning mot vattendrag, skyddszonsbredd, med mera. Kostnadsschabloner baseras på beräkningar av intäkter för alternativ markanvändning (d.v.s. produktionsbortfall). 2 Webbgränssnitt Webbapplikationen FyrisSKZ är bygd i ramverket Django som körs i webbservern Apache. Django har stöd för GIS och kan generera kartor som visas i webbläsaren med hjälp av Javascriptbiblioteket OpenLayers. Django läser i sin tur all geografisk information från en PostGIS databas. Det underliggande systemet är Ubuntu Server som är en version av Linux som får säkerhetsuppdateringar i 5 år, från 2012 till Systemet ligger på en virtuell dator hos företaget IPeer. Databastabellerna i PostGIS databasen genereras från shapefiler som innehåller all information som ska visas i kartan och som ska finnas tillgänglig för nedladdning från webbplatsen. Det görs med ett verktyg från Django, ogrinspect, som genererar pythonkod som exporterar shapefilerna till PostGIS databasen. Django genererar

2 webbsidor utifrån mallar. Dessa kan innehålla Javascript vilket gör att man kan göra avancerade webbsidor. Webbapplikationen nås på adressen fyrisskz.slu.se 3 Indata från PLC5 Mycket av indata till FyrisSKZ kommer från belastningsberäkningar i PLC5 gällande för år 2005 (se också rapporten Läckage av näringsämnen från svensk åkermark, 2008, Rapport 5823, Naturvårdsverket). Dessa baseras på förädling av indata från olika nationella databaser och ingen information eller uppdateringar utifrån lokal information har skett. Ambitionen har trots detta varit att ta fram belastningsdata med så fin geografisk upplösning som möjligt, vilket innebär osäkerheter, som man skall ta i beaktning vid användning av indata och resultat från beräkningarna. Tabellerna som hänvisas till kan nås vid SMED hemsidan. 4 Introduktion 4.1 Vad är en skyddszon? En skyddszon (eng. buffer zone alt. grass buffer) är en vallbaserad remsa som anläggs utmed ett vattenområde. Skyddszonen ska ligga på åkermark i direkt anslutning till ett vattendrag. Zonen ska bestå av vallgräs eller vallgräs i blandning med vallbaljväxter (sjv.se). För att en skyddszon ska vara stödberättigad inom den svenska Landsbyggsprogram gäller att vattendraget finns med på vägverkets vägkarta (tidigare blå kartan) alternativt är vattenförande året om. Skyddszonen måste vara sådd innan 15 juni det första året och sedan vara obruten och obearbetad i fem år. För mer detaljer om ersättningar och åtaganden se sjv.se. 4.2 Skyddszonseffekt Mycket av den fosfor som lämnar åkermarken transporteras med ytvattnet vid kraftig nederbörd. Skyddszonen med sin skrovligare och porösare yta saktar ned ytvattnet viket får en större andel att infiltrera till jorden. Mer vatten infiltreras eftersom den permanenta vegetationen utgör hinder som minskar vattenflödets intensitet samt ökar markens permeabilitet p.g.a. vallgräsets rotsystem (Magette et al., 1989). Att ytvattnet saktar ned och infiltrerar ledet till en minskad kapacitet för vattnet att transportera löst partikulärt material, däribland fosfor. Detta leder till att fosfor sedimenteras och fångas i skyddszonen (J.M. Dorioza, 2006). 5 FSKZ resultat tabell Dispositionen följer kolumnerna i tabellen i webgränssnittet. 5.1 Huvudavrinningsområde PLC data: Huvudavrinningsomraden_PLC5 (4560 kb) < 5.2 Delavrinningsområde (id nummer) PLC data: Delavrinningsomrade_Land_PLC5 (20777 kb) <

3 5.3 Delavrinningsområde areal (km 2 ) PLC data: Delavrinningsomrade_Land_PLC5 (20777 kb) < 5.4 Avrinning (mm/år) PLC5 data: Medelavrinning_PLC5 (47 kb) Jordbruksmark i delavrinningsområde (%) PLC5 data: Markanvandning_PLC5 (808 kb)

4 5.6 Vall (%) PLC5 data: Jordbruksgrodor_PLC5 (619 kb)

5 5.7 Jordart (FAO klass) PLC5 data: JordbrukMetadata_PLC5 (181 kb) Fosforklass (1 till 3) PLC5 data: JordbrukMetadata_PLC5 (181 kb)

6 Tabell 1 Markfosfor (g P/kg jord) Klass Klass från till Använd värde i simulering Låg Mellan Hög Tabell 11. s 45. Läckage av näringsämnen från svensk åkermark, 2008, Rapport 5823, Naturvårdsverket 5.9 Lutningsklass (1 till 3) PLC5 data: JordbrukMetadata_PLC5 (181 kb)

7 Tabell 2 Lutning (%) Klass Klass från till Använd värde i simulering Låg Mellan Hög Tabell 11. s 45. Läckage av näringsämnen från svensk åkermark, 2008, Rapport 5823, Naturvårdsverket 5.10 Påverkansarea (ha), Påverkansareanslängd längs vattendrag (km) och Potentiell skyddszonslängd längs vattendrag (km) 1 För att göra skyddszonsberäkning krävs information om påverkansarea, påverkanslängd samt arealen av påverkansarea med skyddszon (nuläge). Hur stor area av de block utgör som ligger i närheten av vattendrag som är tillgängligt för skyddszon beräknas i FyrisCOST med hjälp av grödfördelningen. Block med vall, extensiv vall, och smågrödor kan inte ha skyddszon. Om dessa grödor förekommer i grödmixen räknas det potentiella arean för skyddszon om enligt Ekv. 3. ö ö. ö. (Ekv. 3) 1 Kodning av ej möjliga områden: 0 = Ingen grödfördelning att utgå ifrån, 1 = Ofullständiga indata, 2 = Omöjlig grödfördelning (tex bara Vall)

8 A pot A gis a gröda a gröda m. skz. a gröda u. skz. möjlig påverkansarea givet grödfördelningen påverkansarea totala arealen av jordbruksmark arean av grödor som potentiellt kan ha skyddszon arean av grödor där skyddszon ej kan förekomma Identifiering av möjliga platser för skyddszon samt beräkning av påverkansarea skedde med hjälp av PostGRES SQL, ArcGIS och QuantumGIS (qgis). Indexering av block med avseende på delavrinningsområde skedde med metoden polygontyngdpunkt (qgis). Varje block approximerades till en punkt på den position där blockets tyngdpunkt är. Ett block kan därmed bara tillhöra ett delavrinningsområde. GIS lagret med sjöar och vattendrag (Lantmäteriverkets vägkarta, tidigare blå kartan) består av korta individuella linjer. Samtliga vattendrag och sjöar indexerades även på delavrinningsområde. De individuella linjerna indexerades på det första delavrinningsområdet där överlapp hittades. Alla vattendrag med samma delavrinningsområdes ID slogs ihop, med lös upp funktionen i qgis, till en shape för att undvika att skarvar och överliggande linjer räkans dubbelt. Samtliga vattendrag breddades med 15 meter (buffert funktionen) och gjordes om till linjer med hjälp av st_boundary funktionen i PostGRES. Den längd av dessa linjer som ligger inom block beräknades med QGIS funktionen summa linjelängd. De block som hade mindre längd än 30 meter mot vattendrag sorterades ut. Blockens samtliga längder mot vattendrag summerades sedan per delavrinningsområde. För att beräkna påverkansarean, d.v.s. den yta av jordbruksblock som ligger inom ca 50 meter från vattendrag, gjordes en 60 meters buffert runt de vattendrag som skär de block med en påverkanslängd större än 30 m. Skyddszonen antas inte ha någon effekt för mark som ligger mer än 50 meter från ett vattendrag. För att se hur påverkansarea och påverkanslängd förhöll sig mot varandra gjordes en frekvensanalys av kvoten mellan dessa för samtliga delavrinningsområden med jordbruksmark (Figur 1).

9 Antal utfall Kvot (påverkansarea / påverkanslängd) Figur 1. Frekevensen av kvoten mellan påverkansarea och påverkans längd. Grafen visar en normalfördelad kurva centrerad kring kvoten 53. Spridningen av förhällandet mellan påverkansarea och påverkanslängd bedömdes vara för stor. Fördelningen hade dessutom en lång svans med höga kvoter. Dessa beror på att längden av vattendrag mot jordbruksmark var för kort på grund av datafel i shapefilen. För att undvika variationen (bruset) som detta skulle medföra i effekt och kostnadseffektivitet för skyddszoner sattes påverkanslängden till en 53:e del av påverkansarean i samtliga delavrinningsområden. Eftersom jordbruksarean per delavrinningsområde i PLC5 inte är beräknad från shapefilen med alla Sveriges block stämde inte den beräknade arean över all jordbruksmark per delavrinningsområde

10 överens med den area som förekommer i PLC5. Shapefilen med alla Sveriges block innehåller även block med grödor eller markanvändningar som inte räknas som jordbruksmark i PLC5. Eftersom påverkasarean och påverkanslängden är beräknad för samtliga block i ett delavrinningsområde oavsett om dessa var extensiv vall eller annan markanvändning som inte räknas som jordbruksmark i PLC5. För att få en påverkasarea som stämmer överens med den jordbruksarea per delavrinningsområde som användes i PLC5, beräknades påverkansarean som en andel av totala arean block som fanns i ett delavrinningsområde. Andelen multiplicerades sedan med PLC5:s jordbruksarea. Exempel på de kartor som tillverkades för att beräkna påverkansarea och påverkanslängd per delavrinningsområde visas i figur 2. Figur 2. De lila fälten visar påverkasområdet på jordbruksblocken (gröna fält). De blå linjerna visar längden mot vattendrag Arealkostnad för skyddszon (kr/ha skyddszon) 2 Det finns åtta olika totala kostnader som används för att beräkna skyddszonens kostnadseffektivitet i delavrinningsområdena: en för varje produktionsområde i landet (enligt SCB s PO8 indelning). Dessa kostnader består av två delar; markvärden för skyddszonsarean (åtta olika regionala värden) och kostnader i samband med anläggning/skötsel av den (ett gemensamt riksvärde). 2 Kodning av ej möjliga områden: 0 = Ingen grödfördelning att utgå ifrån, 1 = Ofullständiga indata, 2 = Omöjlig grödfördelning (t.ex. bara Vall)

11 Anläggning av skyddszoner för att minska näringsförluster (huvudsakligen fosfor) från jordbruksmark tar produktiv jordbruksmark i anspråk. Det kan sägas att anläggning av skyddszoner konkurrerar mot att använda samma mark för jordbruk. Om det är frivilligt att välja mellan dessa två alternativ kommer markägaren att välja det som ger högst vinst, det som har högsta värdet. Det finns en stor variation i hur värdefull jordbruksmark är för produktion som beror av faktorer såsom region, jordmån, arrondering mm. I praktiken kan det faktiska värdet bestämmas endast genom att fråga enskilda bönder/markägare hur mycket de skulle behöva få i kompensation för att avstå från användning av marken för jordbruksproduktion. En markägares beslut att välja att anlägga en skyddszon har stora likheter med ett beslut att arrendera ut mark; det brukar finnas ett tidsbegränsat avtal som överlåter bestämmande rätt från markägaren till arrendatorn. Därför skulle arrendepriset för jordbruksmark kunna vara ett bra mått på alternativa markvärdet för skyddszoner. Tabell 3: Kostnader i kr per år att anlägga en skyddszon, delad över de 8 svenska produktionsområden (PO8) PO8 Arrendepris /år Såningskostnad/år Totalkostnad/år Götalands södra slättbygder Götalands mellanbygder Götalands norra slättbygder Svealands slättbygder Götalands skogsbygder Mellersta Sveriges skogdbygder Nedre Norrland Övre Norrland Areal viktadsnitt för hela riket

12 Sveriges Statistiska Centralbyrå (SCB) och Jordbruksverket publicerar årligen sammanställningar av priser på arrenden av jordbruksmark. Sammanställningarna baserar sig på statistik som Jordbruksverket samlar in via enkät från de som arrenderar ut sin jordbruksmark eller från jordbrukare som arrenderar mark. Eftersom cirka 40% av svensk jordbruksmark är utarrenderad är möjligheterna för tillförlitlig statistik goda men det finns också en stor prisspridning. I statistiken för 2010 (Tabell 3; Statistiska meddelanden, JO 39 SM 1101) redovisas genomsnittliga arrendepriser för jordbruksmark med och utan gratisarrenden samt för åkermark uppdelad per produktionsområde (PO8). En mer geografiskt finfördelad statistiska underlag skulle kunna ge en bättre bild över kostnadseffektivitet men än så länge finns den inte framtagen. I databasen har däremot motsvarande arrendepriser för 90% percentilen för produktionsområdena år 2010 använts (finns ej publicerade i SM, separat levererat av Jordbruksverket). Valet att använda 90% percentilen bygger på konkurrensförhållandet mellan de två olika markanvändningarna (jordbruksproduktion och skyddszoner) och att beslut att anlägga en skyddszon är frivilligt. Vid 90% percentilen skulle de flesta markägare (c. 90%) väntas vara villig att acceptera det priset för att anlägga en skyddszon istället för att odla marken. Val av ett lägre arrendepris (t ex medelvärdet) skulle leda till ett lägre intresse hos markägare att överlåter mark till anläggning av en skyddszon. Jordbruksverket har tagit fram kostnader (för användning av sådd maskin, utsäde och arbete), och summerats och fördelats dessa över en fem årsperiod. Dessa skattningar har använts för beräkning av kostnader för skyddszoner i det svenska Landsbygdsprogrammet. Kostnaderna antas vara detsamma för alla PO8 regioner och beräknats till 133: /år.

13 5.12 Reduktion skyddszon (kg P/ha skyddszon) 3 Läckagekoncentrationerna för fosfor är uppdelade på produktionsområde, jordart, fosforklass, lutningsklass och gröda. I PLC5 inkluderades effekten av skyddszonen i koefficienterna. Koefficienterna för denna beräkning är omräknade för att inte inkludera medelskyddszonseffekten per produktionsområde (se ovan). Effekten, reduktion av fosforförlust vid ytavrinning, är byggd på empiriska data och är satt till 50 % (Naturvårdverket, 2008). Detta antagande gäller vid väl placerade skyddszoner. Effekten har därför halverats till 25 % eftersom många av de skyddszoner som är ersättningsberättigade antas vara i icke optimala lägen. Effekten av skyddszon vid vallodling eller grönträda har negligerats då dessa har antagits ha samma effekt som skyddszon. Andelen vall och grödträda i ett avrinningsområde förekommer enligt respektive produktionsområdes grödfördelning. Beslutsstödsmodellen FyrisCOST används för att beräkna mängden fosfor (P) som transporteras från vardera delavrinningsområde baserat på jordart, grödfördelning, punktkällor och åtgärder. En åtgärd för att minska fosforläckage från jordbruksmark är skyddszoner. De koefficienter som används i FyrisSKZ är omräknade med hjälp av rådata från PLC5 simuleringarna för att inte innehålla medlet för produktionsområdets skyddszonseffekt. Koefficienterna har dessutom delats upp i information om andel av totala avrinningen som är ytavrinning, koncentration av fosfor i infiltrationsvattnet samt ytvattnet. Skyddszonens effektivitet beror av två parametrar: 1. Skyddszonens bredd 2. Fältets lutning ICECREAM version användes för att beräkna effekten av en skyddszon på ett 60 meters segment där skyddszonens bredd (2, 6, 10, 15 & 20 meter) och fältets lutning (lutningsklass 1, 2 & 3) varierade (se Tabell 4 och Figur 3). För att beräkna effekten jämfördes förkusterna från ett fält med skyddszon mot samma fält utan skyddszon och räknades om till procent. Parameteriseringen för jordbruksgrödan var vårkorn och skyddszonsgrödan bestod av vall som inte skördas. Region 1b:s klimat användes i simuleringarna. 3 Kodning av ej möjliga områden: 0 = Ingen grödfördelning att utgå ifrån, 1 = Ofullständiga indata, 2 = Omöjlig grödfördelning (tex bara Vall)

14 Tabell 4: Skyddszonseffektivitet, % reduktion vid olika lutning (Tabell 2) och bredd (2, 6, 10, 15 och 20 meter). Skyddszons bredd (m) Slope (klass) lut lut lut Skyddszonseffektivitet reduktion (%) skyddszonsbredd (m) lut 1 lut 2 lut 3 Figur 3: Skyddszonseffektivitet, % reduktion vid olika lutning (Tabell 2) och bredd 2 20 meter). Skyddszonens effektivitet på ytvattenavrinningen beskrivs i en koefficientmatris där koefficienter över fosforläckaget från odlad mark med avseende på region, jordart, gröda, lutningsklass och fosforklass. Dessa koefficienter innehåller dessutom information om P tot koncentration (mg/l) i ytvattnet, koncentration i grundvattnet samt andel av totala avrinningen som transporteras via ytvatten. Koncentrationen i avrinning vatten efter skyddszonens reduktion, P tot koncentration (mg/l) i ytvattnet, beräknas enligt följande: (Ekv. 4) P perk P yt r yt Koncentration av fosfor i vatten flöde genom jordprofilen Koncentration av fosfor i vatten flöde via ytan Reduktionsfaktor för ytavrinning. Är 0,55 för PLC5 koefficienter. E skz. Effektivitet för skyddszonen (%)

15 a yt P tot Andel av totala avrinningen som är ytavrinning Total koncentration av fosfor Koncentrationerna räknas ut utifrån påverkansarean med skyddszon samt den återstående area som inte har skyddszon. Samtliga koncentrationer areaviktas till en koncentration för jordbruksmark per delavrinningsområde. Påverkansarean (den del av jordbruksblocken som ligger inom 60 m av vattendrag) delas upp i två grupper. Den första gruppen är de påverkansarea som inte har skyddszon. Läckaget för dessa påverkansareor beräknas med FyrisCOST:s typhaltskalkylator för fosfor genom sammanviktning av samtliga påverkansareans läckagekoefficient. Jordbruksblocken delas upp i två grupper. Den första gruppen är de jordbruksblock som inte har skyddszon. Läckaget för dessa block beräknas med FyrisCOST:s typhaltskalkylator för fosfor genom sammanviktning av samtliga blocks läckagekoefficient. Påverkansarean Påverkansarean med skyddszon Påverkansarean utan skyddszon Beräkna förlusten av fosfor på via ytavrinning Hämta skyddszonens effektivitet (i %): Beroende av lutning och bredd. Vikta samman en koefficient för grödsammansättningen på påverkansarean med skyddszon Vikta samman till en koefficient från all jordbruksmark i delavrinningsområdet

16 5.13 Potentiell reduktion skyddszon (kg P/delavr.) 4 Total reduktion per delavrinningsområdet när skyddszoner läggs vid alla potentiella sträckor (potentiell skyddszonslängd längs vattendraget, se ovan) vid olika bredd (2,4,6,10,15 och 20 meter). P del = (SK l * SK b )*P red (Ekv. 4) P del = reduktion av kg P per delavrinningsområde SK l = potentiell skyddszonslängd (km) (se avsnitt 12) SK b = skyddszonsbredd (se avsnitt 14) P red = reduktionseffekten per ha skyddszon (se avsnitt 5.12) 5.14 Kostnad skyddszon (kr/kg P) 5 Kostnad att reducera en kg P vid olika bredd (2,4,6,10,15 och 20 meter). K p = K sk / P red (Ekv. 5) K p = kostnad per kg P K sk = arealkostnad per ha skyddszon (se avsnitt 5.11) P red = reduktions effekten per ha skyddszon (se avsnitt 5.12) 4 Kodning av ej möjliga områden: 0 = Ingen grödfördelning att utgå ifrån, 1 = Ofullständiga indata, 2 = Omöjlig grödfördelning (tex bara Vall) 5 Kodning av ej möjliga områden: 0 = Ingen grödfördelning att utgå ifrån, 1 = Ofullständiga indata, 2 = Omöjlig grödfördelning (tex bara Vall)

17 5.15 Stödsökt skyddzonsarea år 2005 (ha) o Samtliga stödsökta skyddszoner Skyddszonens area Block ID Blockets area

18 Appendix 1: Ersättning av saknade grödor i olika regioner. All ersättning görs enligt kolumnerna Subst1 och Subst2. Crop Gröda Subst_1 Subst_2 fallow Grönträda All All ley Vall fallow_gr All oats Havre spr X potato Potatis spr X s_barley Vårkorn spr X s_rape Vårraps spr X s_wheat Vårvete spr X su_beet Sockerbetor spr X w_rape Höstraps fall X w_rye Råg fall X w_wheat Höstvete fall X minorcrops Smågrödor X X undef_arable Odefgrödor Bakgrund X pasture ExtensivVall fallow_gr_2005 X höstkorn Höstkorn fall X Summ ary crop1 crop2 crop3 crop 4 All oats potat s_bar s_ra o ley pe Spr oats s_barl s_wh ey eat Fall w_rye w_wh eat X oats potat s_bar s_ra o ley pe Fallow fallow _gr fallow _st crop5 s_wh eat s_wh eat crop 6 su_b eet su_b eet crop 7 w_ra pe w_ra pe cro p8 w_r ye w_r ye crop9 w_wh eat w_wh eat crop1 0 fallow _st crop1 1 fallow _gr crop 12 ley

19 Appendix 2: Läckageregioner Figur 1 Läckageregioner

20 Appendix 3: Parameterfil till ICECREAM 01b_climate.dat Soildb.dat CropDB.dat TillDB.dat!Width: 100!index of first segment!1!two segments... nr two is bufferstrip ! strip number for nitfos calcs.: 1! soil type as in soils database: S05-siltyloam! cult file: s_barley.dat ley_wohar.dat! thickness of layers (mm; min.2, max.15; more than in soildatabase!): ! parameters for the albedo:! ALBSNO ALBSOI ALBVEG ! Monthly values for EI-calc.: EI=bei*rnfall**aei! Orig. CREAMS-values aei=1.51, bei= MonitorDummy

Bakgrundsbelastning från jordbruksmark hur har den beräknats i Sveriges rapportering till Helcom?

Bakgrundsbelastning från jordbruksmark hur har den beräknats i Sveriges rapportering till Helcom? Bakgrundsbelastning från jordbruksmark hur har den beräknats i Sveriges rapportering till Helcom? Holger Johnsson, Kristina Mårtensson, Kristian Persson, Martin Larsson, Anders Lindsjö, Karin Blombäck,

Läs mer

Vad kan vi göra för att minska fosforförlusterna från åkermark

Vad kan vi göra för att minska fosforförlusterna från åkermark Vad kan vi göra för att minska fosforförlusterna från åkermark Var är vi Vad vill vi Vad kan vi (inte) Vad gör vi (i alla fall) Martin Larsson Vattenmyndigheten Norra Österjöns Vattendistrikt / Länsstyrelsen

Läs mer

Uppföljning av åtgärder

Uppföljning av åtgärder Uppföljning av åtgärder Trendanalys jordbruksåar Greppa Fosforns pilotområden Katarina Kyllmar, Jens Fölster och Lovisa Stjernman Forsberg Jordbruksverket Linköping 28 april 216 Greppa Näringens rådgivarkurs

Läs mer

Ökad areal för spannmålsodling. Minskad areal för oljeväxtodling

Ökad areal för spannmålsodling. Minskad areal för oljeväxtodling JO 10 SM 1501 Jordbruksmarkens användning 2014 Slutlig statistik Use of agricultural land 2014 Final statistics I korta drag Minskad areal åkermark Den totala arealen åkermark var 2 596 500 hektar år 2014.

Läs mer

Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd. Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping

Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd. Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping Praktiska råd för optimering av fosforgödsling för gröda och växtföljd Johan Malgeryd Jordbruksverket, Linköping Gödsla rätt med fosfor Gödsla efter grödans behov och markens fosforinnehåll Fem frågor:

Läs mer

Skyddszoner inom Kävlingeåns avrinningsområde

Skyddszoner inom Kävlingeåns avrinningsområde inom Kävlingeåns avrinningsområde Rapporten är upprättad av Bengt Wedding. Granskning: Karl Holmström Uppdragsgivare: Kävlingeå-projektet Landskrona i januari 2005 EKOLOGGRUPPEN Innehållsförteckning sidan

Läs mer

Läckage av näringsämnen från svensk åkermark för år 2009 beräknat med PLC5-metodik

Läckage av näringsämnen från svensk åkermark för år 2009 beräknat med PLC5-metodik SMED Rapport Nr 57 2011 Läckage av näringsämnen från svensk åkermark för år 2009 beräknat med PLC5-metodik Beräkningar av normalläckage av kväve och fosfor för 2009 Karin Blombäck Holger Johnsson Anders

Läs mer

I korta drag Normskördar för de vanligaste grödorna

I korta drag Normskördar för de vanligaste grödorna JO 15 SM 1801 Normskördar för skördeområden, län och riket 2018 Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2018 I korta drag Normskördar för de vanligaste grödorna Sedan

Läs mer

I korta drag. Åkerarealens användning 2003 JO 10 SM Preliminära uppgifter i mars 2003

I korta drag. Åkerarealens användning 2003 JO 10 SM Preliminära uppgifter i mars 2003 JO 10 SM 0302 Åkerarealens användning 2003 Preliminära uppgifter i mars 2003 Use of arable land in the year 2003 Preliminary figures from March 2003 I korta drag Spannmålsarealen ökar och oljeväxtarealen

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar något. Var tredje jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar något. Var tredje jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1701 Jordbruksföretag och företagare 2016 Agricultural holdings and holders in 2016 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag uppgick år 2016 till 62

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1101, korrigerad version 2014-05-05 Jordbruksföretag och företagare 2010 Agricultural holdings and holders in 2010 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag

Läs mer

Normskördar för skördeområden, län och riket Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2009

Normskördar för skördeområden, län och riket Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2009 JO 15 SM 0901 Normskördar för skördeområden, län och riket 2009 Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2009 I korta drag Fler grödor med uppgift om normskörd Sedan

Läs mer

Normskördar för skördeområden, län och riket Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2013

Normskördar för skördeområden, län och riket Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2013 JO 15 SM 1301 Normskördar för skördeområden, län och riket 2013 Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2013 I korta drag Normskördar för de vanligaste grödorna Sedan

Läs mer

Något mindre areal åkermark 2016 jämfört med Areal för spannmålsodling minskar. Minskad areal för oljeväxtodling

Något mindre areal åkermark 2016 jämfört med Areal för spannmålsodling minskar. Minskad areal för oljeväxtodling JO 10 SM 1701 Jordbruksmarkens användning 2016 Slutlig statistik Use of agricultural land 2016 Final statistics I korta drag Något mindre areal åkermark 2016 jämfört med 2015 Den totala arealen åkermark

Läs mer

Något mindre areal åkermark jämfört med Oförändrad areal för spannmålsodling. Minskad areal för oljeväxtodling

Något mindre areal åkermark jämfört med Oförändrad areal för spannmålsodling. Minskad areal för oljeväxtodling JO 10 SM 1601 Jordbruksmarkens användning 2015 Slutlig statistik Use of agricultural land 2015 Final statistics I korta drag Något mindre areal åkermark jämfört med 2014 Den totala arealen åkermark var

Läs mer

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre

Jordbruksreformen påverkar statistiken. Andelen arrenderade företag minskar. Var femte jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 0601, korrigerad version 2007-05-02 Jordbruksföretag och företagare 2005 Agricultural holdings and holders in 2005 I korta drag Jordbruksreformen påverkar statistiken Uppgifterna i detta statistiska

Läs mer

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre

Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska. Andelen kvinnliga jordbrukare ökar inte nämnvärt. Mer än var fjärde jordbrukare 65 år eller äldre JO 34 SM 1101 Jordbruksföretag och företagare 2010 Agricultural holdings and holders in 2010 I korta drag Antalet jordbruksföretag fortsätter att minska Antalet jordbruksföretag uppgick år 2010 till 71

Läs mer

Pilotptojektet Greppa Fosforn

Pilotptojektet Greppa Fosforn Pilotptojektet Greppa Fosforn Identifiering av riskområden och förslag till åtgärder utveckling av metod för självvärdering på gården Katarina Kyllmar, Stefan Andersson, Lovisa Stjernman Forsberg and Barbro

Läs mer

VM VA-förhållanden på delavrinningsnivå: metadata samt metodbeskrivningar.

VM VA-förhållanden på delavrinningsnivå: metadata samt metodbeskrivningar. VM VA-förhållanden på delavrinningsnivå: metadata samt metodbeskrivningar. Skikt: VM_Belastning_EA_2013.shp Plats: Blått plus, Lyr-rubrik: VM VA-förhållanden på delavrinningsnivå Leveranskatalog för publicering:

Läs mer

Effekt på arealstatistiken av ändrade stödregler. Minskad spannmålsareal samt ökad träda och vallareal. Masoud, Tarighi, 036 15 50 68 statistik@sjv.

Effekt på arealstatistiken av ändrade stödregler. Minskad spannmålsareal samt ökad träda och vallareal. Masoud, Tarighi, 036 15 50 68 statistik@sjv. JO 10 SM 0601 Jordbruksmarkens användning 2005 Slutlig statistik Use of agricultural land 2005 Final statistic I korta drag Effekt på arealstatistiken av ändrade stödregler De uppgifter som ligger till

Läs mer

Varför fånggrödor? Fånggrödor och miljömålen. Slutsatser efter års forskning och försök. Varför fånggrödor?

Varför fånggrödor? Fånggrödor och miljömålen. Slutsatser efter års forskning och försök. Varför fånggrödor? Varför fånggrödor? Fånggrödor och miljömålen 1970-talet t markstruktur och mullhalt Stina Olofsson, Jordbruksverket, 2008-09-1609 1980-talet kväveförsörjning i ekologisk odling 1990-talet Minskat läckage

Läs mer

3 Åkerarealens användning. Sammanfattning. Åkerarealens användning

3 Åkerarealens användning. Sammanfattning. Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 63 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om arealen av olika ägoslag, olika grödor och antal företag

Läs mer

3 Åkerarealens användning. Sammanfattning. Åkerarealens användning

3 Åkerarealens användning. Sammanfattning. Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 65 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om arealen av olika ägoslag, olika grödor och antal med

Läs mer

3 Åkerarealens användning. Sammanfattning. Åkerarealens användning

3 Åkerarealens användning. Sammanfattning. Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 63 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om arealen av olika ägoslag, olika grödor och antal med

Läs mer

Vinåns avrinningsområde 21 oktober Enkelt verktyg för identifiering av riskområden för fosforförluster via ytavrinning

Vinåns avrinningsområde 21 oktober Enkelt verktyg för identifiering av riskområden för fosforförluster via ytavrinning Vinåns avrinningsområde 21 oktober 2008 Enkelt verktyg för identifiering av riskområden för fosforförluster via ytavrinning Hur når fosfor och jord vattendragen? Ytavrinning Makroporflöde Vattenerosion

Läs mer

Spannmålsarealen ökade medan oljeväxtarealen minskade Betesmarksarealen beräknas till hektar

Spannmålsarealen ökade medan oljeväxtarealen minskade Betesmarksarealen beräknas till hektar JO 10 SM 0401 Korrigerad version 2004-05-06 Jordbruksmarkens användning 2003 Definitiva uppgifter Use of agricultural land 2003 Final results I korta drag Spannmålsarealen ökade medan oljeväxtarealen minskade

Läs mer

Jordbruksmarken fortsätter att minska. Areal för spannmålsodling minskar jämfört med 2016

Jordbruksmarken fortsätter att minska. Areal för spannmålsodling minskar jämfört med 2016 JO 10 SM 1703 Jordbruksmarkens användning 2017 Slutlig statistik Use of agricultural land 2017 Final statistics I korta drag Jordbruksmarken fortsätter att minska Den totala jordbruksmarksarealen är 3

Läs mer

Policy Brief Nummer 2016:5

Policy Brief Nummer 2016:5 Policy Brief Nummer 2016:5 Skyddszoner i jordbruket betalt för resultat? Många lantbrukare utför frivilliga åtgärder för att gynna miljön. Som kompensation för kostnader och inkomstbortfall får lantbrukarna

Läs mer

Platsspecifika åtgärder mot fosforläckage med Greppas fosforkampanj

Platsspecifika åtgärder mot fosforläckage med Greppas fosforkampanj 2017-01-17 Platsspecifika åtgärder mot fosforläckage med Greppas fosforkampanj Johan Malgeryd Rådgivningsenheten söder, Linköping Utmaningen fosfor 0,4 15-20 2 000 kg/ha 90/10/1 eller 80/20/2 % 260 (290)

Läs mer

Tänk på att du inte behöver ändra ditt åtagande om det är små ändringar på blocken eller om vi har ändrat arealen på grund av en kontroll.

Tänk på att du inte behöver ändra ditt åtagande om det är små ändringar på blocken eller om vi har ändrat arealen på grund av en kontroll. 2017-07-18 Skyddszoner 2017 Du kan både få ersättning för att anlägga skyddszoner längs vattendrag och för anpassade skyddszoner. Syftet med ersättningen är att minska ytavrinning, erosion och läckage

Läs mer

46 3 Åkerarealens användning sedan 2005 och arealen uppgick år 2006 till hektar. Sedan 2000 har oljelinsarealen varierat kraftigt. Vall och grön

46 3 Åkerarealens användning sedan 2005 och arealen uppgick år 2006 till hektar. Sedan 2000 har oljelinsarealen varierat kraftigt. Vall och grön 3 Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 45 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om arealen av olika ägoslag, olika grödor och antal företag

Läs mer

Omräkning av näringsbelastning på Östersjön och Västerhavet för år 2000 med PLC5 metodik

Omräkning av näringsbelastning på Östersjön och Västerhavet för år 2000 med PLC5 metodik SMED Rapport Nr 22 2008 Omräkning av näringsbelastning på Östersjön och Västerhavet för år 2000 med PLC5 metodik Maja Brandt, SMHI Mikael Olshammar, IVL Lars Rapp, SLU På uppdrag av Naturvårdsverket Publicering:

Läs mer

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning.

När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. 1(14) Miljöersättningar När du odlar och sköter din mark på ett sätt som är bra för miljön kan du söka miljöersättning. Miljöersättningarna ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå

Läs mer

Arealen åkermark minskar något. Oförändrad areal för spannmålsodling. Ökad areal för raps och rybs. Arealen för vall och grönfoderväxter ökar

Arealen åkermark minskar något. Oförändrad areal för spannmålsodling. Ökad areal för raps och rybs. Arealen för vall och grönfoderväxter ökar JO 10 SM 1901 Jordbruksmarkens användning 2019 Preliminär statistik Use of agricultural land in 2019, preliminary statistics I korta drag Arealen åkermark minskar något I år, 2019, är den totala jordbruksmarken

Läs mer

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat

Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat Landsbygdens avvattningssystem i ett förändrat klimat KSLA 2013-03-05 2013-03-11 Dimensionering av jordbrukets vattenanläggningar Jordbruksverket Vattenenheten C-J Rangsjö Linköping, 013/19 65 14 Jordbrukets

Läs mer

Om statistiken. Ägoslag samt åkerareal efter storleksgrupp. Åkerarealens användning. 3 Åkerarealens användning

Om statistiken. Ägoslag samt åkerareal efter storleksgrupp. Åkerarealens användning. 3 Åkerarealens användning 53 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om arealen av olika ägoslag, olika grödor och antal företag med odling av olika växtslag. Sammanfattning Åkerarealens

Läs mer

Greppa Fosforn. Johan Malgeryd Rådgivningsenheten norr, Linköping

Greppa Fosforn. Johan Malgeryd Rådgivningsenheten norr, Linköping Greppa Fosforn Johan Malgeryd Rådgivningsenheten norr, Linköping Greppa Fosforn Pilotprojekt inom Greppa Näringen Startades 2006 Finansiering från Naturvårdsverket/HaV + miljöskattemedel Mål Projektets

Läs mer

Normskördar för skördeområden, län och riket Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2005

Normskördar för skördeområden, län och riket Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2005 JO 15 SM 0501 Normskördar för skördeområden, län och riket 2005 Standard yields for yield survey districts, counties and the whole country in 2005 I korta drag Sedan 1961 har SCB årligen beräknat normskördar

Läs mer

Jordbruksmarken fortsätter att minska. Regnig höst 2017 innebar mer vårsådda grödor Mindre areal vete och större areal korn än 2017

Jordbruksmarken fortsätter att minska. Regnig höst 2017 innebar mer vårsådda grödor Mindre areal vete och större areal korn än 2017 JO 10 SM 1802 Jordbruksmarkens användning 2018 Slutlig statistik Use of agricultural land 2018 Final statistics I korta drag Jordbruksmarken fortsätter att minska Den totala jordbruksmarksarealen är 3

Läs mer

Test av tre nordiska fosforindex för förhållanden i svensk jordbruksmark

Test av tre nordiska fosforindex för förhållanden i svensk jordbruksmark Test av tre nordiska fosforindex för förhållanden i svensk jordbruksmark Beskriva de tre fosforindexen (uppbyggnad, behov av indata.) Så långt möjligt tillämpa de tre olika indexen i två pilotområden.

Läs mer

Nästan en tredjedel av åkermarken behöver nydräneras eller omdräneras. 4 av 10 planerar dikesunderhåll

Nästan en tredjedel av åkermarken behöver nydräneras eller omdräneras. 4 av 10 planerar dikesunderhåll JO 41 SM 1402, korrigerad version 2014-04-14 Dränering av jordbruksmark 2013 Slutlig statistik Drainage of agricultural land, final statistics I korta drag Resultaten har ändrats på grund av att en felaktig

Läs mer

Miljöersättning för minskat kväveläckage en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Miljöersättning för minskat kväveläckage en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Miljöersättning för minskat kväveläckage en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 fram till och med den 18 juni 2018 Uppföljningen har gjorts

Läs mer

Möjligheter och problem anpassning av grödor och odlingssystem

Möjligheter och problem anpassning av grödor och odlingssystem Möjligheter och problem anpassning av grödor och odlingssystem Klimatförändringar och konsekvenser för Uppländskt Jordbruk Länsstyrelsen Uppsala län 16 november 2012 Maria Wivstad, SLU, EPOK Centrum för

Läs mer

11 Ekologisk produktion

11 Ekologisk produktion 11 Ekologisk produktion 149 11 Ekologisk produktion I kapitel 11 redovisas uppgifter om ekologisk odling inom jordbruk och trädgårdsodling samt ekologisk djurhållning. Viss arealstatistik samt ersättningar

Läs mer

11 Ekologisk produktion

11 Ekologisk produktion 11 Ekologisk produktion 149 11 Ekologisk produktion I kapitel 11 redovisas uppgifter om ekologisk odling inom jordbruk och trädgårdsodling samt ekologisk djurhållning. Viss arealstatistik samt ersättningar

Läs mer

Källfördelning av kväve och fosfor i Slöan/Tarmsälvens avrinningsområde

Källfördelning av kväve och fosfor i Slöan/Tarmsälvens avrinningsområde Källfördelning av kväve och fosfor i Slöan/Tarmsälvens avrinningsområde Lars Sonesten Institutionen för miljöanalys, SLU November 2002 Box 7050, 750 07 Uppsala Rapport 2002:18 Institutionen för miljöanalys

Läs mer

11 Ekologisk produktion

11 Ekologisk produktion 11 Ekologisk produktion 147 11 Ekologisk produktion I kapitel 11 redovisas uppgifter om areal och skörd för ekologisk odling inom jordbruk samt växthusyta och frilandsareal för trädgårdsodling. Här finns

Läs mer

Aftermath vårflod, översvämning, erosion och fosforförluster. en fotoessä

Aftermath vårflod, översvämning, erosion och fosforförluster. en fotoessä Aftermath vårflod, översvämning, erosion och fosforförluster en fotoessä Faruk Djodjic, april 2013 I veckan (v. 17 2013) drabbades Uppland av kraftigt vårflod med påföljande översvämningar. Självklart

Läs mer

Norra Östersjöns vattendistrikt

Norra Östersjöns vattendistrikt Norra Östersjöns vattendistrikt Vattenmyndighetens regeringsuppdrag - Finn de områden som göder havet mest - Restaurering av övergödda havsvikar och kustnära sjöar (Ru 51b) Externa regeringsuppdrag - Svenska

Läs mer

2018 brukades 20 % av jordbruksmarken ekologiskt. Både åkermarken och betesmarken ökade. Spannmåls-, vall- och grönfoderarealerna ökar

2018 brukades 20 % av jordbruksmarken ekologiskt. Både åkermarken och betesmarken ökade. Spannmåls-, vall- och grönfoderarealerna ökar JO 13 SM 1901 Ekologisk växtodling 2018 Omställda arealer och arealer under omställning Organic farming 2018, converted areas and areas under conversion I korta drag 2018 brukades 20 % av jordbruksmarken

Läs mer

3 Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 53 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om a

3 Åkerarealens användning 3 Åkerarealens användning 53 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om a 53 I kapitel 3 redovisas statistik över åkerarealens användning. Bland annat lämnas uppgifter om arealen av olika ägoslag, olika grödor och antal företag med odling av olika växtslag. Sammanfattning Statistiken

Läs mer

11 Ekologisk produktion

11 Ekologisk produktion 11 Ekologisk produktion 147 11 Ekologisk produktion I kapitel 11 redovisas uppgifter om ekologisk odling inom jordbruk och trädgårdsodling samt ekologisk djurhållning. Viss arealstatistik samt ersättningar

Läs mer

Växtskyddsrådet nytt uppdrag, nya möjligheter

Växtskyddsrådet nytt uppdrag, nya möjligheter Växtskyddsrådet nytt uppdrag, nya möjligheter 2017-2019 Deltagare & möten Jordbruksverket - ansvariga Kemikalieinspektionen Naturvårdsverket Havs- och vattenmyndigheten Livsmedelsverket Sveriges Lantbruksuniversitet

Läs mer

Jordartsinformation nödvändigt för modellering av kväve och fosfor

Jordartsinformation nödvändigt för modellering av kväve och fosfor Jordartsinformation nödvändigt för modellering av kväve och fosfor Exempel med FyrisNP-modellen i Stigfjordens och Kungsbackafjordens avrinningsområden Rapport från projekt Hav möter Land Klima vatten

Läs mer

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet

Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Våtmarker och dammar en uppföljning inom landsbygdsprogrammet Uppgifterna gäller stöd inom landsbygdsprogrammet fram till och med den 2 oktober 2018 Uppföljningen är gjord av Sara Grigoryan Sammanfattning

Läs mer

Antalet sysselsatta fortsätter att minska. Sysselsättningen utanför jordbruket ökar

Antalet sysselsatta fortsätter att minska. Sysselsättningen utanför jordbruket ökar JO 30 SM 1701 Sysselsättning i jordbruket 2016 Farm Labour Force in 2016 I korta drag Antalet sysselsatta fortsätter att minska År 2016 var antalet sysselsatta i jordbruket 171 400, en minskning med mindre

Läs mer

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM Antalet svin ökade Livestock in June 2013 Final Statistics

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM Antalet svin ökade Livestock in June 2013 Final Statistics 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 JO 20 SM 1401 Husdjur i juni 2013 Slutlig statistik Livestock in June 2013 Final Statistics I korta drag Antalet

Läs mer

Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg

Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg Dagens brukningspraxis och vad behöver ändras? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Introduktionskurs Hallsberg 2011-11-18 Vilka problemområden har vi? Alltid varit rätt att producera så mycket som möjligt

Läs mer

Förslag till vidareutveckling av bedömningsgrunder för fosfor i vattendrag

Förslag till vidareutveckling av bedömningsgrunder för fosfor i vattendrag Förslag till vidareutveckling av bedömningsgrunder för fosfor i vattendrag - Reviderad bakgrundshalt för jordbruksmark Av: Faruk Djodjic och Mats Wallin Institutionen för vatten och miljö, SLU Rapport

Läs mer

17 Ersättning för minskat kväveläckage

17 Ersättning för minskat kväveläckage ERSÄTTNING FÖR MINSKAT KVÄVELÄCKAGE KAPITEL 17 17 Ersättning för minskat kväveläckage En uppföljning av stöd inom landsbygdsprogrammet 2014 2020 baserad på uppgifter fram till och med den 18 juni 2018

Läs mer

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2017

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2017 JO 19 SM 1702 Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2017 Preliminär statistik för län och riket Production of cereals, dried pulses and oilseeds in 2017 Preliminary statistics for counties and the

Läs mer

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter Den totala spannmålsskörden minskade med åtta procent

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter Den totala spannmålsskörden minskade med åtta procent JO 19 SM 0502 Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2005 Preliminära uppgifter för län och riket Production of cereals, dried pulses and oilseeds in 2005 Preliminary data for counties and the whole

Läs mer

Infomöten via LRF-lokalavdelningar

Infomöten via LRF-lokalavdelningar www.vattenkartan.se Infomöten via LRF-lokalavdelningar Finansierad via NV s våtmarksstrategi/havsmiljöpengar 2008, 2009 Vattendirektivet Greppa Näringen Våtmarker 64 åtgärder inom jordbruket för god vattenstatus

Läs mer

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM 1101

I korta drag. Husdjur i juni Slutlig statistik JO 20 SM 1101 JO 20 SM 1101 Husdjur i juni 2010 Slutlig statistik Livestock in June 2010 Final Statistics I korta drag Fler nötkreatur än svin I juni 2010 fanns det totalt 1 536 700 nötkreatur att jämföra med 1 519

Läs mer

Antalet företag med mjölkkor fortsätter att minska. Figur A. Antal nötkreatur i december

Antalet företag med mjölkkor fortsätter att minska. Figur A. Antal nötkreatur i december JO 23 SM 1701 Antal nötkreatur i december 2016 Number of cattle in December 2016 I korta drag Antalet företag med mjölkkor fortsätter att minska Det totala antalet nötkreatur i landet beräknas ha uppgått

Läs mer

Hållbar intensifiering. MER skörd och MINDRE miljöpåverkan

Hållbar intensifiering. MER skörd och MINDRE miljöpåverkan Hållbar intensifiering MER skörd och MINDRE miljöpåverkan Hållbar intensifiering är nödvändigt för framtiden. Det handlar om att odla mer på nuvarande areal och att samtidigt påverka miljön mindre. Bara

Läs mer

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Johan Kling Vattenmyndigheten, Västerhavet johan.kling@lansstyrelsen.se, 070-600 99 03 Syfte Analys av Smedjeåns hydrologi och geomorfologi för

Läs mer

Arealen jordbruksmark minskar lite. Minskad areal för spannmålsodling. Minskad areal för raps och rybs. Arealen vall och grönfoderväxter ökar

Arealen jordbruksmark minskar lite. Minskad areal för spannmålsodling. Minskad areal för raps och rybs. Arealen vall och grönfoderväxter ökar JO 10 SM 1801 Jordbruksmarkens användning 2018 Preliminär statistik Use of agricultural land in 2018, preliminary statistics I korta drag Arealen jordbruksmark minskar lite I år, 2018, är den totala jordbruksmarken

Läs mer

Stabil utveckling av antalet djur

Stabil utveckling av antalet djur 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 JO 20 SM 1701 Husdjur i juni 2016 Slutlig statistik Livestock in June 2016 Final Statistics

Läs mer

Energianvändning och miljöpåverkan

Energianvändning och miljöpåverkan Energianvändning och miljöpåverkan Louise Sörme Ylva Andrist Rangel Viveka Palm Avdelningen för Regioner och miljö Innehåll Varuflöden Louise Sörme Växtnäringsbalanser Ylva Andrist Rangel Miljöekonomi

Läs mer

Nästan en fjärdedel av åkermarken behöver nydräneras eller omdräneras. Lite mindre täckdikad areal 2016

Nästan en fjärdedel av åkermarken behöver nydräneras eller omdräneras. Lite mindre täckdikad areal 2016 JO 41 SM 1701 Dränering av jordbruksmark 2016 Slutlig statistik Drainage of agricultural land, final statistics I korta drag Nästan en fjärdedel av åkermarken behöver nydräneras eller omdräneras Jordbruksverket

Läs mer

UTVÄRDERING AV EFFEKTER PÅ FOSFORLÄCKAGE Barbro Ulén och Annika Svanbäck, SLU

UTVÄRDERING AV EFFEKTER PÅ FOSFORLÄCKAGE Barbro Ulén och Annika Svanbäck, SLU UTVÄRDERING AV EFFEKTER PÅ FOSFORLÄCKAGE Barbro Ulén och Annika Svanbäck, SLU Avrinning från åkermark - Stor variationer under året och mellan åren Exempel från året 2011/2012 (juli/juni) Q (mm tim -1

Läs mer

6WRUD UHJLRQDOD YDULDWLRQHU I U VN UGHQ

6WRUD UHJLRQDOD YDULDWLRQHU I U VN UGHQ JO 16 SM 0101 +HNWDUVN UGDU RFK WRWDOVN UGDU 'HILQLWLYD UHVXOWDW Crop yields per hectare and total production in 2000 Final results, NRUWD GUDJ 6WRUD UHJLRQDOD YDULDWLRQHU I U VN UGHQ Sommaren år 2000

Läs mer

Åkerarealens användning i juni 2001

Åkerarealens användning i juni 2001 Beställningsnummer JO 10 SM 0101 Åkerarealens användning i juni 2001 Preliminära uppgifter Use of arable land in June 2001. Preliminary data SVERIGES OFFICIELLA STATISTIK Statistikansvarig myndighet Producent

Läs mer

Vad provas och hur? Vad provas inte?

Vad provas och hur? Vad provas inte? Vad provas och hur? Vad provas inte? Björn Andersson, FältForsk, SLU Värdeprovning av jordbruksväxter Provning för intagning på svensk sortlista, s.k. VCU-provning (Value for Cultivation and Use). Försöken

Läs mer

Jordbruksföretag som kräver heltidsarbete minskar. Flest heltidsjordbruk inom husdjursskötsel. Sysselsättning på heltidsjordbruk

Jordbruksföretag som kräver heltidsarbete minskar. Flest heltidsjordbruk inom husdjursskötsel. Sysselsättning på heltidsjordbruk JO 65 SM 1101 Heltidsjordbruket i Sverige 2010 Full-time farming in Sweden 2010 I korta drag Jordbruksföretag som kräver heltidsarbete minskar Andelen av jordbruksföretagen i Sverige som kräver minst en

Läs mer

Generellt. Befolkning 4,5 milj. Lantbruksareal 1 milj. ha. Antal aktiva Lantbruk 70.000 Medelareal 15 ha. Ekologisk 1,8 %

Generellt. Befolkning 4,5 milj. Lantbruksareal 1 milj. ha. Antal aktiva Lantbruk 70.000 Medelareal 15 ha. Ekologisk 1,8 % Norge Generellt Befolkning 4,5 milj. Lantbruksareal 1 milj. ha. Antal aktiva Lantbruk 70.000 Medelareal 15 ha. Ekologisk 1,8 % Markanvändning inom EU (Inkl. Norge) 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10

Läs mer

Greppa Fosforn -ett pilotprojekt. Janne Linder Jordbruksverket

Greppa Fosforn -ett pilotprojekt. Janne Linder Jordbruksverket Greppa Fosforn -ett pilotprojekt Janne Linder Jordbruksverket 1 2 Så här kan det se ut i en snäll bäck i odlingslandskapet vid måttligt flöde För att plötsligt förvandlas till en dånande fors. Det här

Läs mer

Gödsel luktar illa men gör stor nytta. Disposition. Vad är stallgödsel, näringsinnehåll och värde? Växtnäring i stallgödsel per ko vid 8000 l/år

Gödsel luktar illa men gör stor nytta. Disposition. Vad är stallgödsel, näringsinnehåll och värde? Växtnäring i stallgödsel per ko vid 8000 l/år Gödsel luktar illa men gör stor nytta Vad är stallgödsel, näringsinnehåll och värde? Pernilla Kvarmo, Jordbruksverket Disposition Olika djurslag ger olika typer av gödsel Utgödslingssystem Näringsinnehåll

Läs mer

Praktisk handbok för skyddszonsanläggare

Praktisk handbok för skyddszonsanläggare Praktisk handbok för skyddszonsanläggare Omslagsbilden Skyddszonen förhindrar att jordpartiklar rinner ut i vattendraget, gräsremsan på höger sida utgör ett betydligt sämre skydd mot jordtillförsel till

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND Yttrande gällande åtgärdsprogram för Nedre Arbogaåns åtgärdsområde (Dnr 537-5058-14) LRF:s kommungrupp i Arboga Mälardalen har fått möjlighet att lämna synpunkter på åtgärdsprogram

Läs mer

INNEHÅLL HUR PÅVERKAS KALKYLEN FÖR DIKOR OCH UNGNÖT AV LANDSBYGDSPROGRAMMET?

INNEHÅLL HUR PÅVERKAS KALKYLEN FÖR DIKOR OCH UNGNÖT AV LANDSBYGDSPROGRAMMET? HUR PÅVERKAS KALKYLEN FÖR DIKOR OCH UNGNÖT AV LANDSBYGDSPROGRAMMET? LARS-ERIK LUNDKVIST, LRF Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund INNEHÅLL Investeringar Betesmark Vall EKO Skyddszon, fånggröda, vårplöjning

Läs mer

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för.

Ett åtagande innebär att du åtar dig att sköta din mark enligt vissa villkor i 5 år. Du utför då den miljötjänst som du kan få miljöersättning för. 2017-07-18 Vallodling 2017 Du kan få miljöersättning om du odlar fleråriga slåtter-, betes- eller frövallar på åkermark utanför de områden där det är möjligt att söka kompensationsstöd. Syftet med miljöersättning

Läs mer

Arealen jordbruksmark minskar något. Arealen spannmål minskar och rekordstor veteareal. Arealen vall och grönfoderväxter minskar

Arealen jordbruksmark minskar något. Arealen spannmål minskar och rekordstor veteareal. Arealen vall och grönfoderväxter minskar JO 10 SM 1702 Jordbruksmarkens användning 2017 Preliminär statistik Use of agricultural land in 2017, preliminary statistics I korta drag Arealen jordbruksmark minskar något I år, 2017, är den totala jordbruksmarken

Läs mer

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter Höga skördenivåer per hektar i Skåne

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter Höga skördenivåer per hektar i Skåne JO 19 SM 0902 Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2009 Preliminära uppgifter för län och riket Production of cereals, dried pulses and oilseeds in 2009 Preliminary results for counties and the whole

Läs mer

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall

Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014. Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall JO 14 SM 1501 Skörd för ekologisk och konventionell odling 2014 Spannmål, trindsäd, oljeväxter, matpotatis och slåttervall Production of organic and non-organic farming 2014 Cereals, dried pulses, oilseed

Läs mer

Metod för kartläggning av skyddszoner

Metod för kartläggning av skyddszoner Metod för kartläggning av skyddszoner Miljöavdelningen, Fiske- och vattenvårdsenheten Praktikant, Emma Cederlund 1 Titel: Författare: Handledare: Metod för kartläggning av skyddszoner Emma Cederlund Lukas

Läs mer

Figur A. Antal nötkreatur i december

Figur A. Antal nötkreatur i december JO 23 SM 1801 Antal nötkreatur i december 2017 Number of cattle in December 2017 I korta drag Antalet nötkreatur ökar Det totala antalet nötkreatur i landet beräknas ha uppgått till 1 449 000 stycken i

Läs mer

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET

STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET STATISTIK FRÅN JORDBRUKSVERKET Statistikrapport 2018:03 Regional animalieproduktion 2017 Regional animal production 2017 Sammanfattning Slaktens fördelning mellan länen Större delen av slakten av nötkreatur,

Läs mer

Åtgärder för att hindra ytvattenerosion. - En bilddokumentation av HIR Malmöhus

Åtgärder för att hindra ytvattenerosion. - En bilddokumentation av HIR Malmöhus Åtgärder för att hindra ytvattenerosion - En bilddokumentation av HIR Malmöhus Förord Denna skrift är en bilddokumentation över ytvattenerosion som lokalt kan ge stora problem i odlingen och även ge förluster

Läs mer

Det har blivit lönsammare med varierad fosforgödsling? Kjell Gustafsson

Det har blivit lönsammare med varierad fosforgödsling? Kjell Gustafsson Det har blivit lönsammare med varierad fosforgödsling? Kjell Gustafsson Varför fosforgödslingen måste anpassas bättre Merskördar för fosforgödsling varierar mycket Grödornas fosforbehovet varierar Markernas

Läs mer

Atmosfärsdeposition och retentionsberäkningar i SMED-HYPE

Atmosfärsdeposition och retentionsberäkningar i SMED-HYPE SMED Rapport Nr 137 2013 Atmosfärsdeposition och retentionsberäkningar i SMED-HYPE Johanna Tengdelius Brunell, SMHI Joel Dahné, SMHI Charlotta Pers, SMHI Avtal: 4-2013-7 På uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten

Läs mer

Typområden på jordbruksmark

Typområden på jordbruksmark INFORMATION FRÅN LÄNSSTYRELSEN I HALLANDS LÄN Typområden på jordbruksmark Redovisning av resultat från Hallands län 1997/98 Gullbrannabäcken Lars Stibe Typområden på jordbruksmark Redovisning av resultat

Läs mer

Mindre arbetstid och färre sysselsatta. Andelen kvinnor ökar och männen blir färre. Jordbruksföretagare ofta äldre

Mindre arbetstid och färre sysselsatta. Andelen kvinnor ökar och männen blir färre. Jordbruksföretagare ofta äldre JO 30 SM 1401 Sysselsättning i jordbruket 2013 Farm Labour Force in 2013 I korta drag Mindre arbetstid och färre sysselsatta Totalt sysselsatte jordbruket ca 172 700 personer år 2013, vilket är ca 6 000

Läs mer

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap

Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Markavvattning för ett rikt odlingslandskap Anuschka Heeb Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden

Läs mer

Markpriserna fortsätter stiga. Anders Grönvall,

Markpriserna fortsätter stiga. Anders Grönvall, JO 38 SM 0501 Priser på jordbruksmark 2004 Agricultural land prices 2004 I korta drag Markpriserna fortsätter stiga Priser för jordbruksmark har ökat kontinuerligt sedan Sveriges EU-inträde 1995. För Sverige

Läs mer

Minsta möjliga påverkan vad är det? Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

Minsta möjliga påverkan vad är det? Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Minsta möjliga påverkan vad är det? Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Florsjön Östersjön Fördelning P Jordbruk Skogsbruk Övrigt Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Sid 3 Lantbrukarnas Riksförbund Fosfor till

Läs mer

Bilaga A. Sammanställning av markkarteringsstatistik 1998-2002 Mats Söderström, Inst f mark och miljö, SLU, Skara, 2008

Bilaga A. Sammanställning av markkarteringsstatistik 1998-2002 Mats Söderström, Inst f mark och miljö, SLU, Skara, 2008 Bilaga A. Sammanställning av markkarteringsstatistik 1998-2002 Mats Söderström, Inst f mark och miljö, SLU, Skara, 2008 Introduktion I det här arbetet har analysresultat från vanliga markkarteringar analyserats

Läs mer

12 Jordbrukets miljöpåverkan

12 Jordbrukets miljöpåverkan 12 Jordbrukets miljöpåverkan 12 Jordbrukets miljöpåverkan 157 Jordbruket påverkar miljön på olika sätt. Vissa typer av påverkan upplevs som positiva (t.ex. på kulturlandskapet) medan andra upplevs som

Läs mer

Ekonomisk påverkan på lantbruksföretag vid krav på åtgärder för att minska näringsämnesläckage

Ekonomisk påverkan på lantbruksföretag vid krav på åtgärder för att minska näringsämnesläckage Institutionen för ekonomi/agriwise Ekonomisk påverkan på lantbruksföretag vid krav på åtgärder för att minska näringsämnesläckage Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Inledning... 1 Uppdraget...

Läs mer