SKÖTSELPLAN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKÖTSELPLAN"

Transkript

1 Skötselplan Sid: 1 (9) Bilaga 8 Skötselplan för naturområden inom: Detaljplan för nytt turistiskt boende m.m. Fjällgården samt upphävande av del av Detaljplan för Fjällgården från 1994 med tillhörande områdesbestämmelse. Åre Kommun, Jämtlands Län SKÖTSELPLAN Bakgrund och generella förutsättningar Detaljplaneområdet utgörs av en del av fastigheten Mörviken 1:75 i Åre. Området omfattar Fjällgårdsplatån i norr, bergbanan i väster, Mörviksån i öster och BRF Fjällängen i söder. Höjdskillnaden utgörs av ca 80 m. Detaljplanen möjliggör uppförandet av turistiskt boende i fyra lägenhetsbyggnader för turistiskt boende på totalt ca lägenheter. Utöver detta tillåts en utbyggnad av hotellet med ca 20 rum, ny bastuutbyggnad på innergården samt café/värmestuga ovanpå det nya torggatarets infart. Dessutom tillåts ett alternativt p garage nedanför lägenhetsbyggnaderna. Planen möjliggör även en skidbro/tunnel över Bergbanan. En omdragning av Fjällgårdsvägen är nödvändig och nya hårdgjorda ytor för bl.a. parkeringar tillkommer. Planen utgör en omfattande förändring av området runt och nedanför Fjällgården. Naturmarken i området består mestadels av gammal, storvuxen granskog, med visst inslag av lövträd och sly. Den är delvis redan påverkad av människan i form av vägar, stigar, linbanor, skidvägar m.m. En viss del av området är relativt opåverkad. Naturmarken är av stor betydelse för att motverka ras och erosion och för omhändertagande av dagvatten. Växters rotsystem binder jordmaterial på ett effektivt sätt, tar upp och absorberar vatten vid regn, samtidigt som vegetationens rötter tar upp vatten med rötterna. Det är därför av yttersta vikt att befintlig vegetation i branterna får finnas kvar i så stor utsträckning som möjligt. Naturen är även viktig för områdets karaktär, för att skapa avskärmning utåt, som hemvist för växter och djur och för dess värde som rekreationsområde. Samverkan mellan naturmark och tomtmark är viktig för att området skall utgöra en attraktiv helhetsmiljö och för att utbyggnaden av bostadsområdet inte ska innebära en negativ påverkan på miljö och landskapsbild. Markens naturliga förutsättningar och dess vegetation ska ligga till grund för dess skötsel.

2 Skötselplan Sid: 2 (9) Naturområden inom detaljplanen som ej påverkas av byggnation. Syfte Syftet med skötselplanen är att reglera skötseln av naturmarken så att den kan bibehålla sina naturvärden för rekreation och fortsätta förhindra ras och erosion samt ta hand om dagvatten. Naturmark intill fastigheterna ska bibehållas och vegetation som har schaktats bort och röjts i entreprenaden ska återställas. Skötselplanen ska fungera som ett stöd för huvudmannen eller förvaltaren av marken inom föreslagen detaljplan. Omfattning Skötselplanen gäller för delar av de områden som på plankartan för Detaljplan för nytt turistiskt boende m.m. Fjällgården samt upphävande av del av Detaljplan för Fjällgården från 1994 med tillhörande områdesbestämmelse, betecknas N 1.. Skyddsbestämmelser från Plankarta med bestämmelser tillhörande Detaljplan.

3 Skötselplan Sid: 3 (9) Fastighet Fjällgården, Mörviken 2:113 ägs av Hotell och restaurang AB Foresta. Östra Platåns vägsamfällighet, där Skistar Åre och Hotell och Restaurang AB Foresta är huvudintressenter, äger Fjällgårdsvägen och Platån, d.v.s. den öppna plana ytan framför hotellet. Skistar Åre äger resten av planområdet. Den mesta delen av naturmarken kommer även fortsättningsvis att ägas och förvaltas av Skistar Åre. Naturmarken inom kvarter för K1 kommer att ägas och förvaltas av Gemenskapens fastighets AB. Den nya exploateringsfastigheten som inledningsvis kommer att omfatta både B1H1K2 och B1K2 kommer att ägas och förvaltas av Stjärnbacken AB. Ägar och förvaltningsförhållanden beskrivs utförligare i planbeskrivning och utförandebeskrivning. Mål och åtgärder är beskrivna utifrån två tidsperspektiv. En första fas där ansvaret ligger hos exploatören, under och i samband med byggskedet. Den andra fasen behandlar mer långsiktiga skötselåtgärder, där ansvaret ligger hos förvaltaren. Vidtagna åtgärder och effekterna av dem ska dokumenteras av förvaltaren.

4 Skötselplan Sid: 4 (9) Skötselområdet har delats in i 3 delområden, se plan. Områdena är upprättade så att de innehåller natur med liknande förhållanden och användningsområde. Indelning i 3 delområden. Delområde 1 Mörviksån Beskrivning av området: Mörviksån avvattnar Åreskutans sydsluttning ner mot Åre by. Under snösmältning och kraftiga regn förekommer höga vattenflöden. Erosionen från vattnet har sedan istiden skapat en djup ravin, Mörviksåravinen, med höga raskanter. Återkommande skred och ras drabbar Mörviksravinen. Störst risk för ras är det i den nordöstra delen. Raskanterna är delvis bevuxna med gamla granar och sly. Inslag finns av björkar, alar, granar och rönnar och asp. På björkarna växer mycket lavar. Marken täcks av högt gräs, ormbunkar, hallon och höga örter av bl.a. mjölkört och älgört. I de brantaste partierna och rasbranterna finns blottlagd mark. Mörviksån med sitt strömmande vatten utgör en stor biologisk mångfald. Mångfalden med uppstickande stenar, klippbranter och den ymniga och täta vegetationen intill det forsande vattnet ger goda förutsättningar för många insekter och för fågelarter att skaffa föda och kunna häcka.

5 Skötselplan Sid: 5 (9) Vegetationen kring Mörviksån. Den mänskliga aktivititeten i området är påtaglig genom zipline banor och vandringsleder. Mänsklig aktivitet i området. Mål och åtgärder: Fas 1: I byggskedet ska bortschaktad och blottlagd mark erosionssäkras så snabbt som möjligt med ett biologiskt nedbrytbart material, t.ex. kokosnät som skyddar slänterna till dess att vegetation har etablerats och därmed själv klarar erosionssäkringen. Vegetation ska återplanteras i kokosnätet, som inom 3 5 år bryts ned. Under denna tid hinner vegetationen etablera sig och växternas rotsystem bilda ett erosionsskydd som effektivt armerar finmaterial i markunderlaget. Planterat växtmaterial ska väljas med omsorg så att arter väljs

6 Skötselplan Sid: 6 (9) som är anpassade till klimatet och ståndorten. Lövträd kan med fördel väljas så att den biologiska mångfalden ökar. Kokosnät med planterad vegetation. Foto Vegtech AB. Statusen på erosionssäkrade områden och planterade träd och växter ska regelbundet ses över. Ej etablerat växtmaterial ska omedelbart ersättas. Träden ska ha kontinuerlig tillsyn och skötsel så att de inte lider brist på vare sig vatten eller näring samt har en för arten normal årstillväxt. Ingen etablering får förekomma i området under byggtiden. Fas 2: För att undvika att dämmen skapas i Mörviksån ska kontinuerlig kontroll av vattenflödet längs ån utföras. Träd som växer nära å fåran bör tas ner för att undvika dämning. Redan fallna träd nära å fåran måste avlägsnas direkt efter det att de fallit. Detta är speciellt viktigt i områden där ravinen är smal och sidoslänterna utgörs av berg. Vid ett eventuellt ras är det viktigt med en snabb insats för att få bort träd, jordmaterial och sten som samlas i ravinbottnen, så att inga fördämningar skapas. Borttagning av befintlig vegetation i branterna bör undvikas men om det ändå utförs måste ny vegetation återplanteras och hinna etableras innan nästa vinter. För att bibehålla framkomligheten på vandringslederna tas angränsande sly bort, samt omkullvälta träd som fallit över leden eller som riskerar att falla över stigen. Snömassor från Fjällgårdsvägen ska läggas upp på anvisad plats, och får ej tippas ut i naturmarken och riskera att skada vegetationen. Delområde 2 branterna mot Fjällgårdsplatån Beskrivning av området: Området nedanför hotell Fjällgården och dess platå är brant med ca 50 m i höjdskillnad, Branterna är bevuxna med mer eller mindre opåverkad, tät granskog. Inslag av sälg, björk och rönn finns. En hel del äldre träd och död ved finns i olika nedbrytningsstadier. Död ved är en brist i våra skogar och många arter av nedbrytare som svampar och insekter är beroende

7 Skötselplan Sid: 7 (9) av död ved för att överleva. Området precis nedanför hotell Fjällgården är mer öppet och fritt från höga träd, för att skapa utblickar från hotellet. Fjällgårdsplatån är en liten del av ett större avrinningsområde för Mörviksravinen. Från fjällgårdsplatån mot sydväst finns en s.k. vattendelare parallellt med Bergbanan, vilket innebär att smältvatten och nederbörd fördelas på var sin sida om vattendelaren. Den västra sidan av vattendelaren består av tät vegetation, i huvudsak granskog och uppvisar inga större synliga skador efter erosion och ras. Där vegetationen inte rörts är ras och erosion ovanligt. I den övre östra delen, mot Mörviksån är vegetationen mindre tät, och större risk finns för ras och skred. Vegetationen i sluttningen från Fjällgårdsplatån. Mål och åtgärder: Placeringen av byggnaderna och hårdgjorda ytor i branterna mot Fjällgårdsplatån innebär schaktningsarbeten och terrasseringar bl.a. med hjälp av stödmurar. Under byggskedet kommer marken delvis att blottläggas och risken för ras och skred vid stora nederbördsamängder blir påtaglig. Fas 1: Mark som har blottlagts ska även här erosionssäkras med biologiskt nedbrytbart material, t.ex. kokosnät och återplanteras omgående. Se anvisningar under delområde 1. Viss gallring kan tillåtas för att skapa utblickar. Viktigt då är att marken återplanteras med lägre arter omedelbart. Ingen jord får lämnas blottlagd. Vid återplantering och nyplantering ska nya arter väljas med omsorg så att arter väljs som är anpassade till klimatet och ståndorten. Vid anläggandet av skidtunnel/bro kommer befintlig mark att schaktas ur. Norr om skidtunnelns schaktområde ska marken lämnas orörd.

8 Skötselplan Sid: 8 (9) Ovanpå tunneln kommer vegetation att kunna återplanteras genom en uppbyggnad av bjälklagsplantering. Uppbyggnad och skötsel av denna detaljstuderas i projekteringsskedet. Området nedanför hotell Fjällgården som idag är relativt öppet kan även fortsättningsvis hållas öppet, förutsatt att marken inte är blottlagd utan täckt med mer lågvuxen vegetation. Ingen etablering får förekomma i området under byggtiden. Fas 2: Naturmarken ska få utvecklas fritt vilket innebär att död ved lämnas kvar och inga åtgärder utförs som påverkar växtligheten. Vegetation som riskerar att falla ut över bebyggelse eller hårdgjorda ytor avlägsnas. Vid ett eventuellt ras tas skall blottlagda jordmassor återplanteras omedelbart. Delområde 3 väster om Bergbanan Beskrivning av området: Väster om Bergbanan finns en cykel /kälkslinga som ligger i brant terräng med dungar av grova granar och aspar. Området är starkt påverkat av mänskliga aktiviteter. Vegetationen kring Bergbanan. Mål och åtgärder: Fas 1: Anslutningen av skidbron innebär schaktningsarbeten i vegetationen. Mark som har blottlagts ska återplanteras omgående med arter som är anpassade till klimatet och ståndorten. Ingen mark får lämnas bar. De stora blottlagda ytorna för cykelleder sköts och driftas även fortsättningsvis för det syftet av förvaltaren. Fas 2: Den befintliga vegetationen i området ska finnas kvar som en avskärmning mot Bergbanan och mot intilliggande pister. Vegetation som riskerar att störa friluftslivet eller falla in på Bergbanan ska avlägsnas, i övrigt behövs ingen utförlig skötsel utan naturmarken får utvecklas fritt. Så länge cykellederna används sköts och driftas de av förvaltaren. I det ögonblick de upphör att vara cykelleder ska marken återställas till naturliga markhöjder och återplanteras enligt omgivande naturmark.

9 Skötselplan Sid: 9 (9) Ansvar Exploatören är ansvarig för iordningsställande av naturmarken under och efter byggskedet. Förvaltaren är ansvarig för skötsel efter byggskedet. Ansvar för skötsel beskrivs ytterligare i exploateringsavtalet. Kontroll och dokumentation Exploatören är ansvarig för att en kontrollplan upprättas under byggskedet. Kontrollplanen syftar till att dokumentera byggprocessen och att klargöra att skötselplanens krav följs. Viktiga skeden ska dokumenteras med foto och text och sparas som digitalt underlag. Kontrollplanen skall senare lämnas till kommunens representant. Skeden som ska dokumenteras: Erosionssäkring (utläggning av biologiskt nedbrytbart nät) av blottlagd mark i branta slänter. Återplantering av vegetation där befintlig vegetation har tagits bort. Planterade träd ska kontinuerligt kontrolleras, så att de inte lider brist på vatten eller näring, samt har en för arten normal årstillväxt. Planterade träd som dött ska bytas ut under tiden maj september.

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd

Skötselplan. Rökland 1:144. Samråd Stadsbyggnadskontoret Markavdelningen Skötselplan Rökland 1:144 Samråd 2014-03-03 Skötselplanen har tagits fram av tjänstmän på Markavdelningens parksektion, Sundsvalls kommun: Cecilia Andersson, Hans

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [9] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4

Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Janolof Hermansson, 0240-86138 janolof.hermansson@ludvika.se RAPPORT 1(8) Skötselplan för naturpark inom Laggarudden etapp 4 Uppdragsgivare: 2(8) 3(8) Innehåll 1 Inledning och/eller bakgrund... 4 2 Uppdrag

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014

BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 A 5012 BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för Blåmesen 13 m.fl. fastigheter Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret november 2014 Dnr SBN 2013/000009 Uppdragsbeslut 2012-10-10 Samrådsbeslut

Läs mer

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Naturinventering Väsjö norra, Sollentuna Juni 2011 Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Utfört av: Tengbomgruppen AB. Medverkande: Jenny Andersson och Agnetha Meurman.

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD,

ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, ANTAGANDEHANDLING EXPLOATERINGSUTREDNING, UTFORMNINGSRÅD, DETALJPLAN FÖR NYTT TURISTISKT BOENDE M.M. VID FJÄLLGÅRDEN SAMT UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR FJÄLLGÅRDEN FRÅN 1994 MED TILLHÖRANDE OMRÅDESBESTÄMMELSER

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

PM landskapsgestaltning

PM landskapsgestaltning landskapsgestaltning Datum 2018-09-20 Uppdrag Beställare Från Till nummer Nacka Kommun Cecilia Söderholm Anna Dolk Ramböll Sverige AB Box 1101, Västermarksgatan 38 631 80 Eskilstuna T: +46-10-615 60 00

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun 2016-10-20 Uppdragsnr: 16139 Status: Granskningshandling Naturvärdesinventering Porsödalen Luleå kommun Beställare Luleå kommun Daniel Rova Konsult Vatten

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Örjastäppans industriområde Mora kommun, Dalarnas län

Örjastäppans industriområde Mora kommun, Dalarnas län Dnr: MK BN 2015/00004 Godkänd av BN 2015-04-27 51 Antagen av KF 2015-06-22 63 Laga kraft 2015-07-16 Dp 280 Skötselplan för naturområde inom detaljplan för del av fastigheten Utmeland 557:1 m.fl. samt ersättning

Läs mer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer

Förord. Syfte med skötseln av området. Generella råd och riktlinjer Detaljplan för Kristineberg 1:39 och del av Kristineberg 1:1, Gunnarsö semesterby Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av Samhällsbyggnadskontoret maj 2013, reviderad januari 2014 Bilaga: SKÖTSELPLAN

Läs mer

Om Skogsbruksplanen kommentar 2015

Om Skogsbruksplanen kommentar 2015 Om Skogsbruksplanen kommentar 2015 Inklassningarna: NO Naturvårdsmål Orört I avdelningar med höga naturvärden där fri utveckling är nödvändig för att bibehålla områdets naturvärden samt avdelningar med

Läs mer

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen

Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda. Samrådshandling 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen 1 (7) Miljö- och byggförvaltningen Detaljplan för Floda kyrkby 4:4 m.fl (Norr om Paviljongvägen) Samt upphävande av del av Dala Floda Kyrkby (Strandbacken) Dala-Floda Samrådshandling 2 (7) Plan- och genomförandebeskrivning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [10] 2011-12-02 Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och

Läs mer

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25

Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 2007-04-25 Diarienummer Datum Sidan 1(5) B 565/2005 Skötselplan för naturområden Säljan Detaljplan för Säljan 4:1, 20:1, Sätra 40:1, 41:1, 43:1 m.fl. i Sandviken, Sandvikens kommun, Gävleborgs län Skötselområde 2

Läs mer

Översiktlig geoteknisk utredning för fritidshustomter, Kittelfjäll 1:9-1:10

Översiktlig geoteknisk utredning för fritidshustomter, Kittelfjäll 1:9-1:10 Översiktlig geoteknisk utredning för fritidshustomter, Kittelfjäll 1:9-1:10 PM Geoteknik Umeå 2010-05-11 Eric Carlsson Tyréns AB Granskad Nina Nilsson PM Geoteknik 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UPPDRAG...

Läs mer

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden

Detaljplan för Floda 3:43 m.fl., Ricklehöjden Planens syfte och huvuddrag att möjliggöra utbyggnad av fastigheten Floda 3:43 och delar av 3:742 till större delen med friliggande villor för helårsboende i ett naturnära läge; att förbättra vägstandarden

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Örjastäppans industriområde

Örjastäppans industriområde Antagandehandling Dnr: MK BN 2015/00004 Skötselplan för naturområde inom detaljplan för del av fastigheten Utmeland 557:1 m.fl. samt ersättning del av detaljplan S 104 vid Örjastäppans industriområde Mora

Läs mer

Säterhöjden 1 m.fl., Rågsved, Stockholms stad

Säterhöjden 1 m.fl., Rågsved, Stockholms stad Underlag till detaljplan Säterhöjden 1 m.fl., Nya flerboshus och Stockholm Illustrationsbild: Bergkrantz Arkitekter Beställare: Bergkrantz Arkitekter/Familjebostäder Structor Mark Stockholm AB, Terminalvägen

Läs mer

Skötselplan för JONSBOL Arvika kommun, Värmlands län

Skötselplan för JONSBOL Arvika kommun, Värmlands län ANTAGANDEHANDLING 2019-01-22 Skötselplan för JONSBOL Arvika kommun, Värmlands län Dnr KS 2016/89-214 Inledning Syftet med skötselplanen är att få en gemensam och tydlig bild över hur naturmarken i detaljplanen

Läs mer

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband

Slutversion. Kv New York. Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 Kv New York PM Natur, med fokus på eksamband Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor -, Dnr 2014-03804 2 Beställning: Brf Guldmyran, c/o Wallenstam

Läs mer

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA

UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA Bilaga 8 UTVECKLINGSMÖJLIGHETER VEGETATION GRÖNOMRÅDE ONSALA (Fastighet 1:20) Landskapsgruppen AB Telefon: 031-749 60 00 Torsgatan 5 Telefax: 031-749 60 01 411 04 Göteborg Org nr: 556253 5988 Enens Samfällighetsförening

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635

DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO. Laga kraft Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 DETALJPLAN FÖR RÖDLUVAN 11, ROTEBRO Laga kraft 2013-11-19 Dnr 2012/0180 KS.203 Nr 635 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

FÖRSLAG. Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun

FÖRSLAG. Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun FÖRSLAG Trädvårdsplan upprättad 2017 för BRF Mörbyskogen 1, fastigheterna Drevkarlen 1 och Forstmästaren 1 Danderyds kommun Innehåll FÖRORD... 2 SYFTE... 2 UTGÅNGSLÄGE... 2 Målsättning... 3 BESKRIVNING...

Läs mer

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 2012-07-03 Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning Översiktlig naturinventering av vissa delar av Gårvik inför detaljplaneläggning

Läs mer

Detaljplan för del av Torreby 3:154, Slottet Munkedals kommun, Västra Götalands län

Detaljplan för del av Torreby 3:154, Slottet Munkedals kommun, Västra Götalands län Detaljplan för del av Torreby 3:154, Slottet Munkedals kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning ORGANISATORISKA FRÅGOR Tidplan Följande moment ingår i planarbetet fram till lagakraftvunnen

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DAGVATTENPLAN

ANTAGANDEHANDLING DAGVATTENPLAN Åre kommun Bilaga 5. Dagvattenplan 2012-08-21 1(6) ANTAGANDEHANDLING DAGVATTENPLAN DETALJPLAN FÖR NYTT TURISTISKT BOENDE M.M. VID FJÄLLGÅRDEN SAMT UPPHÄVANDE AV DEL AV DETALJPLAN FÖR FJÄLLGÅRDEN FRÅN 1994

Läs mer

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton

Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Beskrivning av uppdrag, inklusive foton Den vegetation som ska avverkas/röjas består av sly, buskar och yngre träd, samt några äldre och grövre träd. Allt ska transporteras bort till angiven upplags plats

Läs mer

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening www.skanssundet.se Skogsvårdsplan 2014 Skanssundets Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Skanssundets Samfällighetsförening BG 20140302 Sid 1 Bakgrund Skanssundets samfällighet har sedan dess bildande

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd

Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Kv. Krusmyntan, äldreboende vid Basilikagränd Del av Näsby 4:1469 samt del av Basilikan 1

Läs mer

Detaljplan Eds allé Naturvärden

Detaljplan Eds allé Naturvärden Detaljplan Eds allé Naturvärden 2010-11-05 1 Bakgrund CONEC konsulterande ekologer har gjort en inventering av de ekologiska värdena på uppdrag av NCC inför detaljplanläggning av Eds allé i Upplands Väsby

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Skötselplan för naturmark inom hållbarplats Järnvägsgatan

Skötselplan för naturmark inom hållbarplats Järnvägsgatan MÖRBYLÅNGA KOMMUN Skötselplan för naturmark inom hållbarplats Järnvägsgatan Övergripande mål för området De gröna stråken mellan bebyggelsen skall vara ett inbjudande gång- och cykelstråk kantat av skiftande

Läs mer

Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad

Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. i Tullinge villastad Tumba, oktober 2018 Undersökning av detaljplan för Ringblomman 1 m.fl. är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte

Läs mer

Lerum c/o Olov Holmstrand Torphagebacken LERUM Lerum

Lerum c/o Olov Holmstrand Torphagebacken LERUM Lerum Lerums kommun Kommunstyrelsen 443 80 LERUM Lerum c/o Olov Holmstrand Torphagebacken 11 443 38 LERUM Lerum 2016-05-24 Kopia till Samhällsbyggnadsförvaltningen Lerums Naturskyddsförenings synpunkter på föreslagna

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé

Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé Tumba 2015-03-05 Avgränsning är utförd av Dan Arvidsson och Nils Nygren, Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Gestaltningsprinciper för grönska och dagvatten vid Orrakullens industriområde

Gestaltningsprinciper för grönska och dagvatten vid Orrakullens industriområde Bilaga till detaljplan för Orrakullen Gestaltningsprinciper för grönska och dagvatten vid Orrakullens industriområde SYFTE OCH ANVÄNDNING AV DOKUMENTET Syfte med detta dokument är att ge en inriktning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3.

Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Tätortsnära skogar i Skellefteå stad. Del 3. Text och bild: Patrik Nygren för Naturskyddsföreningen i Västerbotten. Under 2012 har Naturskyddsföreningen inventerat flera tätortsnära skogar i Skellefteå

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5, Orsa kommun, Dalarnas län

Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5, Orsa kommun, Dalarnas län Orsa kommun Detaljplan för södra Lisselhed STYVERSBACKEN, del av fastigheten Vångsgärde 2:5, Orsa kommun, Dalarnas län Datum 2011-02-07 Uppdragsnummer 61381041185 Anders Nises Björn Dehlbom Handläggare

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen 21FS 2007:53 Utkom från trycket den 9 november 2007 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Lomtjärns naturreservat Beslutade den 5 november 2007.

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Helena Berggrund UPPRÄTTAD AV. Helena Berggrund

UPPDRAGSLEDARE. Helena Berggrund UPPRÄTTAD AV. Helena Berggrund UPPDRAG Stensta, Kumla 1:9 (del av) PM Geoteknik UPPDRAGSLEDARE Helena Berggrund DATUM UPPDRAGSNUMMER 2112099000 UPPRÄTTAD AV Helena Berggrund Inledning I Vallentuna kommun pågår ett arbete med att ta

Läs mer

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun

Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, Växjö kommun Övergripande och förberedande skötselplan för Telestadshöjden, 1 13 2 1. Boulbana pch lekskog - Behåll löst material, så som pinnar, löv och ris, samt dungar av tät vegetation för kojbygge. Glesare vegetation

Läs mer

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016

Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 Översiktlig naturinventering Dingelsundet västra 2016 1 Inledning Denna naturinventering rör de västra delarna av Dingelsundet och har genomförts 2016 av Catharina Knutsson, Karlstads kommun, teknik- och

Läs mer

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening

Skogsvårdsplan. Kungshamns Samfällighetsförening Skogsvårdsplan Kungshamns Samfällighetsförening Anders Larsson Mammut konsult Yxlan 22 April 2014 Sid 1 Skötselbeskrivning av naturmark, allmänt. Kungshamns Samfällighetsförening. Området är mycket vackert,

Läs mer

Detaljplan för Skutbergets friluftsområde. Naturvärdesbedömningar

Detaljplan för Skutbergets friluftsområde. Naturvärdesbedömningar Detaljplan för Skutbergets friluftsområde Naturvärdesbedömningar TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Natur- och Parkenheten Karlstad 2009-06-17 Alexandra Varbäck, 054-29 53 06 alexandra.varback@karlstad.se

Läs mer

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning 2017-08-28 2017-07-14 1 Innehåll 1 Orientering... 2 2 Befintlig dagvattenhantering... 2 3 Föreslagen dagvattenhantering... 3 3.1 Gröna tak... 4 3.2 Öppna

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(6) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna

Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna Bilaga. Beskrivningar av naturvärdesobjekt Björnekullarna 2015-12-14 Objekt-ID Nvklass Biotop Beskrivning 1a 3 Ädellövskog Ädellövskog med stor trädslagsvariation. Bok dominerar i större delen av området.

Läs mer

Stockholm

Stockholm Stockholm 2013.10.13 Exkursion Sollentuna Häradsallmänningen Jägmästare Thies Eggers från Skogssällskapet och ansvarig förvaltare visade oss runt på Häradsallmänningen. I förvaltningen ingår hela cykeln

Läs mer

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/

OLOF MARKUSGÅRDEN. Detaljplan för. Del av fastigheten Mark Näktergalen 1. Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län. Diarienummer BN 2005/ Diarienummer BN 2005/0279 214 Detaljplan för OLOF MARKUSGÅRDEN Del av fastigheten Mark Näktergalen 1 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2005-06-03 LAGA KRAFT 2005-10-21 1 (8) ANTAGNA PLANHANDLINGAR

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Utkom från trycket den 9 november 2007 Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Norrbergets naturreservat Beslutade den 5 november 2007. Länsstyrelsen

Läs mer

PM natur Säby 3:69 Järfälla kommun

PM natur Säby 3:69 Järfälla kommun 2016-05-16 1 (8) Dnr Kst 2015/486 PM natur Säby 3:69 Järfälla kommun Området består av en grusplan och asfaltytor med större träd, varav flera har naturvärde och är bevarandevärda. Förutom att ha ett naturvärde

Läs mer

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk.

1.1 Arbogaån. Karta över LIS-området. övergår till björk. Kompletterande inventeringar för Lindesbergs kommun, LIS-plan, områden som tidigare inte varit inventerade och med i LIS-arbetet. Inventeringarna är gjorda 2019-05. Inventeringarna är gjorda med samma

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Finnbrännans naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, diarienummer 511-13361-05. Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.

GESTALTNINGSPROGRAM. Ekerövallen. Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30. Stadsarkitektkontoret Detaljplan för Ekerövallen (Ekerö-Väsby 43:1 m fl) på Ekerö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr 2014.30.214 2015-01-26 SAMRÅD NORMALT PLANFÖRFARANDE GESTALTNINGSPROGRAM Ekerövallen

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Stora Öråsens naturreservat Beslutade den 3 november 2005, dnr 511-3412-02, 84-221 Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2.

Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2. Grönområdesplan utgåva 3 (2015-08) 1 (8) ALLMÄNT Grönområdena har indelats i skötselområden och numrerats. Se karta sid 2. Vilka adresser som motsvarar angivna tomtnummer på karta och i text, finns på

Läs mer

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP

GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE BRÖSARP GESTALTNINGSPROGRAM TOCKABJÄR BOSTADSOMRÅDE, BRÖSARP BAKGRUND Sydväst om Brösarp finns ett stort, kuperat skogsområde. Mellan Brösarp och Brunsvik planeras

Läs mer

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632

DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 DETALJPLAN FÖR GULMÅRAN 2-4, TÖRNSKOGEN, VAXMORA Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2012/0748 KS.203 Nr 632 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4

Läs mer

Detaljplan för del av Torreby 3:154, Slottet

Detaljplan för del av Torreby 3:154, Slottet Detaljplan för del av Torreby 3:154, Slottet Munkedals kommun, Västra Götalands län Genomförandebeskrivning Upprättad av HB 081210 Reviderad 090416 Antagen av Ks: 2009-05-13 Laga kraft: 2009-06-24 ORGANISATORISKA

Läs mer

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG

BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Detaljplan för Liden 2:3 BEHOVSBEDÖMING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN BYGG Ingående handlingar: Behovsbedömning Checklista, behovsbedömning Handläggare: Bengt-Göran Nilsson Fysisk planerare 0510-77 02 21 Datum:

Läs mer

Gestaltningsprinciper för Hareslätt

Gestaltningsprinciper för Hareslätt Gestaltningsprinciper för Hareslätt Samrådshandling 2012-06-28 Illustration: ABAKO Radhusgata DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER PÅ HARESLÄTT, del av Marstrand 6:7, Kungälvs kommun Området Hareslätt är beläget i

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING 2010-02-19 PLAN PLAN.2007.76 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Detaljplan för Kolartorp 3 Haninge kommun har i samarbete med kommunekolog genomfört en behovsbedömning enligt PBL 5 kap 18 och miljöbalken

Läs mer

Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo

Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo Janolof Hermansson RAPPORT 1(11) Skötselplan för naturmark N i detaljplanen Knutsbo Uppdragsgivare: Anas Skaef 2(11) Sammanfattning Området som betecknas natur (N) i detaljplanen är egentligen för smalt

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20

Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl GENOMFÖRANDEBESKRIVNING. Antagandehandling. Lysekils kommun, Västra Götalands län 2008-11-20 Antagandehandling Detaljplan för Bansvik villor, Gamlestan 1:3 m fl, Västra Götalands län 2008-11-20 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Norconsult AB Ref: 1415001 2 (7) INLEDNING En genomförandebeskrivning redovisar

Läs mer

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten

Syfte med plan: Att möjliggöra ombyggnation på genomfarten, väg 45/70 genom Mora, för att öka kapaciteten Samrådshandling 2017-05-05 Dnr: MK BN 2017/00186 Behovsbedömning Handläggare: Andrea Andersson Förvaltning: Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa Plan: Detaljplan för genomfart Mora Läge för plan: se karta

Läs mer

Redovisning nuvarande dagvattenanläggning vid Nationalarenan och kommande åtgärder i samband med byggnation

Redovisning nuvarande dagvattenanläggning vid Nationalarenan och kommande åtgärder i samband med byggnation 2014 10 14 Redovisning nuvarande dagvattenanläggning vid Nationalarenan och kommande åtgärder i samband med byggnation Hänvisar till ritning bilagd detta PM, VAD ledningar Nationalarena daterad 2013 02

Läs mer

Skötselplan. för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund 2010-09-01

Skötselplan. för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund 2010-09-01 Skötselplan för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund 2010-09-01 Skötselplan för området kring dammen på Hökeberget, Hamburgsund Området är höglänt beläget på Hökeberget i Hamburgsund och exponeras

Läs mer

Användning av mark- och vattenområden

Användning av mark- och vattenområden ANVÄNDNINGSKARTA Användning av mark- och vattenområden Här redovisas hur kommunen i stora drag anser att Åryds mark- och vattenområde ska användas samt riktlinjer för fortsatt planering, byggande och andra

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE0 0420137 i Kristianstad kommun Öppen glänta med bar sand i varmt söderläge inne i de trädklädda sanddynerna. Foto: Johanna Ragnarsson. Bilaga 1

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Gulliksbergets naturreservat Beslutade den 21 juni 2006, dnr 511-13889-02. Länsstyrelsen förklarar med

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [8] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

Dagvattenutredning Liden 2:4

Dagvattenutredning Liden 2:4 Dagvattenutredning Liden 2:4 Adrian Lavén Teknisk service VA-avdelningen. 2018-11-16 Bakgrund och syfte Lidköpings kommun har fått i uppdrag utav samhällsbyggnadskontoret att ta fram en dagvattenutredning

Läs mer

Upprättad 2004-05-26. Planens syfte och huvuddrag. Avvägning enligt miljöbalken

Upprättad 2004-05-26. Planens syfte och huvuddrag. Avvägning enligt miljöbalken PLANBESKRIVNING Detaljplan för del av fastigheten SUNDSÖR 2:1 i Nykvarns kommun Upprättad 2004-05-26 Handlingar Detaljplanen utgörs av plankarta i skala 1:2000 med planbestämmelser. Till detaljplanen hör

Läs mer

Gävleborgs läns författningssamling

Gävleborgs läns författningssamling Gävleborgs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens i Gävleborgs län föreskrifter om Kyrköns naturreservat Beslutade den 8 april 2008, diarienummer 511-4226-06. Länsstyrelsen förklarar med

Läs mer

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson

Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och planarkitekt Åsa Svensson Diarienummer PBN 2008/0008 214 Detaljplan för SKOGSHÖJD, SÄTILA 2:90 M FL, Sätila, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättad 2011-05-02 och reviderad 2011-10-03 Lantmätare Eva Engman (Explo AB) och

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

2014 / LT. Nya Åregårdarna, BRF

2014 / LT. Nya Åregårdarna, BRF Nya Åregårdarna, BRF Nya Åregårdarna, BRF Projekt 20 Innehållsförteckning 1 Åreskutan 2 Innehållsförteckning 3 Åregårdarna befintlig vy 4 Bakgrund och tidplan 5 Översikt Åre 6 Vy från torg 7 Axonometri

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp

Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp Naturinventering och sociotopredovisning. Underlag för program för Östra Kålltorp Naturinventering. Hällmarken är av skiftande karaktär, ibland till stora delar berg i dagen ibland med gräs och uppstickande

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Uvekull 5:1 m.fl. Weland. Dagvattenhantering. Smålandsstenar Gislaveds Kommun. Arb. nr. DG Södra Ekeryd xx

Uvekull 5:1 m.fl. Weland. Dagvattenhantering. Smålandsstenar Gislaveds Kommun. Arb. nr. DG Södra Ekeryd xx Uvekull 5:1 m.fl. Weland Smålandsstenar Gislaveds Kommun Dagvattenhantering Arb. nr. DG 11 208 Södra Ekeryd 2019-03-xx Dagsgårds VVS Konsulter AB Södra Ekeryd 123 314 93 HYLTEBRUK Tel: 0345-175 40, Fax:

Läs mer

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken

Skoglig inventering/naturvärdesinventering inom Grundviken Östra Värmlands distrikt Magnus Nordström Gräsdalsgatan 15, 653 43 Karlstad magnus.nordstrom@skogsstyrelsen.se Tfn 054-55 57 18 RAPPORT GRUNDVIKEN 1(6) Datum 2010-07-02 Er referens Catharina Knutsson Karlstads

Läs mer