Verksamhetsberättelse 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2015"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2015 Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden redovisar ett underskott på -1,6 Mkr. Underskottet beror på bemanning inom särskilda boenden inom Vård och omsorg samt insatser med stöd av LSS till personer med funktionsnedsättning. Det handlar om köp av bostad med särskild service i några fall där kommunens egen verksamhet under året inte har kunna tillgodose behoven och där det inte funnits någon budget för dessa kostnader, samt fler personer med personlig assistans där kommunen har kostnadsansvar för de 20 första timmarna. Underskottet vägs upp av att kostnaderna för behandling och stöd till vuxna med beroendeproblematik samt barn och ungdomar varit mycket låga under året. Antalet personer med behov av personlig assistans samt bostad med särskild service har ökat i Strömstad liksom i resten av landet. OMSORGSNÄMND Nettokostnader Belopp i Tkr Utfall Budget Avvikelse Gemensam administration Socialtjänst Individ- och familjeomsorg Stöd och service Vård och omsorg Summa Verksamhet Omsorgsförvaltningen erbjuder tjänster inom flera verksamhetsområden, till exempel hemtjänst, korttidsvård, särskilt boende för äldre, dagverksamhet för personer med demenssjukdom, grupp- och servicebostäder, daglig verksamhet för personer med funktionsnedsättning, anhörigstöd, personlig assistans, ledsagar- och avlösarservice, ekonomiskt bistånd, stöd till personer med missbruksproblematik, stöd till personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, socialpsykiatri, stöd till barn och unga, kontaktfamiljer och familjehem, stöd till nyanlända. Under verksamhetsåret har det förvaltningsövergripande kvalitetsarbetet till stor del bestått av planering för och införande av Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Med hjälp av fungerande processer, riktlinjer och rutiner samt ett metodiskt förbättringsarbete ska verksamheterna utvecklas ytterligare och kvaliteten säkras på ett systematiskt sätt. Viktigt att notera är att den största delen av utvecklingsarbetet inte sker centralt i förvaltningen utan ute i verksamheterna där medarbetare gör sitt yttersta för att skapa kvalitet och livskvalitet för den enskilde.

2 Händelser av betydelse Nyanlända I likhet med andra kommuner har Strömstad under året haft en kraftigt ökad ström av nyanlända och ensamkommande barn. I oktober 2014 öppnades ett boende Solbacken med 14 rum, tänkt för 14 barn. Under större delen av 2015 har där bott mellan 20 och 26 barn. I november 2016 öppnades ytterligare ett boende för ensamkommande barn med 19 rum och ett tredje boende är under planering, planerad start i början av Under 2015 har Strömstad tagit emot 81 ensamkommande. Personalbrist och rekryteringsfrågor Alla delar av Individ- och familjeomsorgen (IFO) har under 2015 varit underbemannade. Det råder stor brist på socionomer i socialtjänsten. Annonser till tjänster på de olika enheterna har legat ute i stort sett hela året. Det har varit svårt att både rekrytera och behålla personal vilket lett till stor omsättning på vissa enheter samt att konsulter behövt stärka upp på alla enheter. Trycket har varit hårt och kommunen har till följd av det inte lyckats upprätthålla kraven på kvalitet och rättssäkerhet när det gäller ensamkommande barn. Strömstad har gjort en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg om dessa förhållanden. Flytt och samlokalisering av vår korttidsverksamhet inom äldreomsorg Förvaltningen har haft som uppdrag att undersöka förutsättningarna för att starta korttidsverksamhet i den lokal som tidigare inrymde avd 2 på Strömstads sjukhus. Under året har hyresavtal skrivits och iordningsställande och anpassning av lokalerna startade i slutet av november. Flytten beräknas till första kvartalet Projektering av nytt särskilt boende under mandatperioden Omsorgsnämnden har från Kommunfullmäktige uppdraget att i dialog med KS, MBN, Strömstadsbyggen och pensionärsrådet ta fram förslag på placering av nytt särskilt boende i Strömstads centrum, i syfte att ersätta Jägaren. Förslag på placering har under tre möten diskuterats med Kommunala pensionärsrådet. Frågan har även ställts till allmänheten bland annat i samband med vårmarknaden. Kommunstyrelsen har fått förslag på alternativa placeringar presenterade under hösten och uppdraget om projektering går vidare till Strömstadlokaler i samarbete med Omsorgsnämnden och Kommunstyrelsen. Utvecklingsarbete under året: Omsorgsförvaltningens pågående teknikutvecklingsarbete Detta arbete startade under 2015 och kommer att gå helt i drift under andra kvartalet Den nya tekniken innebär att brukare som har hemtjänst och/eller hemsjukvård har fått installerat trygghetslarm och nyckelfria lås, vilket minimerar nyckelhantering och minskar inställelsetid för personalen. Den nya tekniken ger möjlighet för den äldre, både i ordinärt boende och på särskilda boenden, att känna sig trygg och säker när man nu kan påkalla både passiv och aktiv hjälp dygnet runt.

3 Våld i nära relationer Under 2015 fick Omsorgsförvaltningen projektmedel för att utveckla arbetet med Våld i nära relationer. Det gjordes en kartläggning och analys av våldets omfattning. Handläggare utbildades i riskbedömning. Personal från olika delar av socialtjänst, vård och omsorg, stöd och service, resurscentrum samt BUP har fått grundläggande basutbildning i kunskap kring våld i nära relationer. ÄBIC- Äldres behov i centrum Omsorgsnämnden har fattat beslut om att införa arbetssättet ÄBIC, vilket innebär att arbeta systematiskt utifrån behov istället för insatser och som gör äldreomsorgen mer likvärdig och rättssäker. Med äldres behov i centrum får också den äldre och hans eller hennes anhöriga ökade möjligheter att medverka i utredning, planering och uppföljning av stödet i det dagliga livet. Två processledare utbildades under våren. Medarbetarna utbildas regelbundet i gemensam omsorgsfilosofi med fokus på demenskunskap. Strömstad deltar i nationella kvalitetsregister för vård och omsorg med syfte att förbättra det förebyggande arbetet, registrera riskbedömningar och åtgärder som vidtas för att därmed förbättra vård och omhändertagande och öka säkerheten för patienter och personer i landstingens/regionernas hälso- och sjukvård och kommunernas sociala omsorger Utifrån den nationella värdegrunden för äldreomsorg har Omsorgsnämnden antagit riktlinjen Nationell värdegrund i äldreomsorg Så här arbetar vi i Strömstads kommun I denna fastställs hur socialtjänstens omsorg skall värna och respektera den enskilda personens rätt till privatliv, kroppslig integritet, självbestämmande, delaktighet och individanpassning. PRIO Plan riktade insatser inom området psykisk ohälsa Utvecklingsarbete riktat till människor med psykiska funktionsnedsättningar. Insatser som gjorts är bland annat att utveckla hemsidan med information som riktar sig till unga, samt att arbeta med att implementera arbetsverktyg för SIP samordnad individuell plan. Utvecklingsmedel utgår även för Nya verksamheter som startats under året: Träffpunkten på Södra Bergsgatan. Träffpunkten är en verksamhet riktad till människor med psykisk ohälsa, som syftar till att bryta isolering, stimulera till sociala aktiviteter, umgänge och trivsel. Den har hittills varit mycket uppskattad och välbesökt. Fältinriktat arbete riktat till ungdomar i samarbete mellan vuxenenheten och enheten för barn och unga. De är lokaliserade till samverkanshuset på Surbrunnsgatan och är en del i det nystartade arbetet SSPF, där socialtjänst, skola, polis och fritid samverkar för att arbeta förebyggande kring unga människor i riskzon. Seniorverksamhet för funktionsnedsatta Inom verksamheten för funktionsnedsatta LSS har uppstart av en seniorverksamhet skett som riktar sig till brukare som är över 64 år och som har valt att inte längre delta i daglig verksamhet.

4 Verksamheten i siffror Antal brukare med hemtjänst År 2013 År 2014 År Genomförda timmar i snitt per brukare/hemtjänst 139,6 153,7 165,0 Antal brukare med LSS-insats Antal brukare med funktionsnedsättning med stöd av SoL Antal brukare med insats kommunal hälso- och sjukvård Antal brukare IFO vuxenstöd totalt varav antal brukare institution vuxen Antal brukare institution barn Antal hushåll med försörjningsstöd Antal hushåll med förmedling Antal Resor med färdtjänst Antal bokförda dagar med betalningsansvar (utskrivningsklara från sjukhus) Kostnaderna för antalet betaldagar på grund av fullbelagda platser inom korttidsvården har minskat medan timmar per brukare inom hemtjänst har ökat. Fler har kunnat återvända direkt till hemmet men med större omvårdnadsbehov. Arbetet med ökad likabehandling rörande bistånd till färdtjänst med stöd av nämndbeslutade riktlinjer har minskat kostnaderna för färdtjänstresor. Antalet personer med insatser enligt LSS är relativt konstant. Dock har kommunen i tre fall köpt omvårdnaden utanför kommunen då kommunens egna resurser inte kunnat tillgodose individuella behov.

5 Måluppföljning av nämndmålen Kommunfullmäktiges mål omarbetades under våren 2015 och därför finns det inte riktig samstämmighet mellan fullmäktiges mål och nämndernas mål. I tabellen nedan får nämndmålen som har bäring på fullmäktiges mål placeras in under respektive fokusområde. Nämndmål som inte har bäring på fullmäktigemål redovisas i ett eget avsnitt. Kommunfullmäktiges fokusområde Omsorg och Hälsa Kommunfullmäktiges mål Korttidsplatser och övervakningsplatser etablerade i sjukhusets lokaler, i samverkan med VGR Nämndsmål med bäring på Kf fokusområde och mål Undersöka förutsättningarna för att starta korttidsverksamhet i den lokal som tidigare inrymde avd. 2 på Strömstads sjukhus Måluppfyllelse med kommentarer Nämnden har förhyrt lokaler från den 1 januari Lokalerna är nu under ombyggnation för att klara de krav som ställts utifrån omvårdnad och arbetsmiljö. Medarbetare Ekonomi Nytt särskilt boende i Strömstad tätort står klart 2018 En arbetsmiljö som präglas av öppenhet, ett bra samtalsklimat och en miljö där olika uppfattningar respekteras och diskriminering motverkas Strömstads kommun har med en god ekonomisk hushållning och ett effektivt resursutnyttjande, en handlingsberedskap för framtiden I dialog med KS, MBN, Strömstadsbyggen och pensionärsrådet ta fram förslag på placering av nytt särskilt boende i Strömstads centrum, i syfte att ersätta Jägaren Trygg säker och utvecklande arbetsmiljö med ett tydligt ledarskap. Hållbart medarbetarengagemang(hme) skall vara minst 75% God ekonomisk hushållning med budget i balans Under året har frågan om placering hanterats på KPR under flera möten samt i dialog med övriga invånare. Alternativ har redovisats för KS. Medarbetarenkät genomfördes under november. HME 76,5 %. Målet är uppnått Förvaltningen har fortsatt underskott. Arbete pågår med bemanningstal inom Vård och Omsorg. Antalet personer med omfattande stöd enligt LSS ökar och beräknas fortsätta i samma takt som övrig inflyttning till kommunen. Processer Strömstad kommun ger en god service till invånare och näringsliv Nöjda medborgare och brukare Bra service och god kvalitet och trygghet Särskilt boende Brukarbedömning helhetssyn, andel skall uppgå till minst 90 % i Socialstyrelsens brukarenkät. Hemtjänst Brukarbedömning - helhetssyn, andel skall uppgå till minst 90 % i Socialstyrelsens brukarenkät. Särskilt boende 91 %. Målet är uppnått Hemtjänst 93 %. Målet är uppnått Vid 2015 års utgång skall samtliga processer och rutiner vara kartlagda i verksamhetssystem för systematiskt kvalitetsarbete och implementerade i verksamheten. Kartläggning av processer och rutiner pågår och är nästan klart avseende IFO men inte inom utförardelarna. Enligt socialstyrelsens uppfattning tar grundarbetet i snitt två år. Därefter måste arbetet fortgå då lagar och förordningar ständigt ändras.

6 Omsorgsnämndens mål Nämndens fokusområde Trygghet Nämndens mål Styrtal Måluppfyllelse med kommentarer Nöjda medborgare och brukare Bra service och god kvalitet och trygghet Vuxna: 85 % av brukarna skall få sina behov tillgodosedda i sin närmiljö. Barn och unga: 85 % av brukarna skall få sina behov tillgodosedda i sin närmiljö. Vuxna:. 94 % har fått sina behov tillgodosedda i sin närmiljö- Målet är uppnått. Barn och unga: 86 % av brukarna har fått sina behov tillgodosedda i sin närmiljö. Målet är uppnått. LSS- bostad med särskild service Andel boendeplatser där det inte förekommit hot eller våld inom de senaste sex månaderna skall uppgå till 75 % LSS Antal dagar från ansökan till beslut om LSS insats skall inte överstiga 90 dagar (personkretsbedömning ingår) Särskilt boende årligen: Brukarbedömning helhetssyn, andel skall uppgå till minst 90 % i Socialstyrelsens brukarundersökning Korttid månadsvis: Boendebeläggning korttid skall uppgå till 90 % Antal dagar i snitt från ansökningsdatum till erbjudet inflyttningsdatum Särskilt boende skall inte överstiga 50 dagar. Hemtjänst årligen: Brukarbedömning -helhetssyn, andel skall uppgå till 90 % i Socialstyrelsens brukarundersökning. Personer som en hemtjänsttagare möter under 14 dagar, skall vara högst 14 (medelvärdet i riket) Hemtjänst- månadsvis: Utförd tid hos brukaren av den totala tillgängliga arbetstiden skall vara minst 65 % Hälso- och sjukvård Delegationer skall inte överstiga 30 stycken per sjuksköterska. Utförda riskbedömningar enligt Senior Alert skall uppgå till 95 % Strömstad år %. Målet är uppnått. Strömstad år 2015 genomsnitt 22 dagar. Målet är uppnått. Brukarbedömning- helhetssyn Strömstad- Särskilt boende 91 %. Målet är uppnått Boendebeläggningen har varit 65% under året på grund av lokalernas utformning. Målet är ej uppnått. Medelvärde i Strömstad 75 dagar. Målet har inte uppnåtts. Brukarbedömning- helhetssyn Hemtjänst 93 %. Målet är uppnått Medelvärde Strömstad 14 personer. Målet är uppnått. Utförd tid har inte gått att mäta under år Detta blir möjligt först under år 2016 till följd av införande av ny teknik. Delegationerna varierar mellan 3st och 70 st. Inventering som grund för omfördelning har påbörjats. Målet har inte uppnåtts. Målet har inte uppnåtts.

7 Utveckling Analysera resultat av kvalitetsundersökningar, statistik, trender m.m. och därifrån utforma handlingsplaner för förbättringar och framtida krav Uppföljning, analys och genomförande av förbättringsåtgärder utifrån utvalda nyckeltal från sammanställning per verksamhet från kommundatabasen Kolada. Inriktas främst på rödmarkerade resultat i nationella jämförelser Brukarbedömning särskilt boende äldreomsorg bemötande (mycket nöjda), andel (%) Strömstad 68 % (medel i riket 58 %) Utvalt nyckeltal ur sammanställning öppna jämförelser äldreomsorg: Bemötande Brukarbedömning hemtjänst äldreomsorg- bemötande (mycket nöjda), andel (%) Strömstad 84 % (medel i riket 78 %) Ekonomi God resurshållning med budget i balans Strukturkostnadsindex: En negativ avvikelse visar att kostnadsnivån är lägre än vad strukturen motiverar (0 motsvarar strukturen) En positiv avvikelse visar att kostnadsnivån är högre än vad strukturen motiverar (0 motsvarar strukturen) Måtten finns ännu inte för år Övergripande IFO: Strukturkostnadsindex skall ligga på 0,0 (100) Budget i balans Övergripande LSS: Strukturkostnadsindex skall motsvara 0,0 (100) IFO: I förhållande till år 2013 har strukturkostnadsindex för IFO förbättrats. År 2013: -1,6 År 2014: -14,3 LSS I förhållande till år 2013 har strukturkostnadsindex för IFO försämrats men Strömstad har fortfarande lägre kostnader än vad strukturen motivera. År 2013: -8,0 År 2014: -2,4 Övergripande VO: Strukturkostnadsindex skall förbättras i förhållande till föregående års mätning (10,8 år 2013) Vård och omsorg: I förhållande till år 2013 har strukturkostnadsindex för vård och omsorg försämrats. År 2013: 10,8 År 2014: 19,1

8 Särskilt boende-årligen: Kostnad särskilt boende, exklusive lokalkostnader, skall maximalt uppgå till 870 tkr/vårdtagare (år 2013) Detta nyckeltal har tagits bort ur kommundatabasen Kolada. Nyckeltalet Kostnad särskilt boende äldreomsorg, kr/brukare i Kolada visar att Strömstad har högre kostnad än genomsnittet i riket: Strömstad kr/brukare Medelvärde i riket kr/brukare Hemtjänst -årligen Kostnad ordinärt boende exkl. lokalkostnader skall maximalt uppgå till 351 tkr/vårdtagare (år 2013) Detta nyckeltal har tagits bort ur kommundatabasen Kolada. Nyckeltalet Kostnad hemtjänst äldreomsorg, kr/brukare i Kolada visar att Strömstad har högre kostnad än genomsnittet i riket: Strömstad: kr/brukare Medelvärde i riket: kr/brukare Utskrivningsklara - antal dygn skall minska med 50 % i förhållande till föregående år Antal dygn med betalningsansvar har minskat från 204 dygn år 2014 till 46 dygn år Målet är uppnått.

9 Ekonomi Verksamhetens intäkter, tkr Verksamhetens kostnader, tkr varav personalkostnader*) Verksamhetens nettokostnad, tkr Budget, tkr Budgetavvikelse, tkr *)varav förändring semesterlöneskuld *)varav justering arbetsgivaravgift unga/äldre Nettoinvesteringar, tkr Personal Antal anställda varav kvinnor varav män Antal årsarbetare Medelålder 48,16 48,27 48,13 Andel heltidsanställda i % 61,17 62,68 63,00 varav kvinnor 59,73 60,27 61,16 varav män 75,68 85,00 78,26 Sjukfrånvaro i % av ord. arbetstid 6,66 7,67 8,15 varav kvinnor 7,00 8,25 8,69 varav män 4,33 3,88 4,65 Långtidssjukfrånvaro (andel >59 dgr) 43,94 51,78 49,35 Personalstruktur Under året öppnades boende nr 2 för ensamkommande barn och ungdomar vilket resulterat i ökat antal anställda. Verksamheten finansieras via medel från Migrationsverket. Andelen anställda män har ökat marginellt sedan föregående år. Sjukfrånvaro Den totala sjukfrånvaron har ökat i samma omfattning som i Sverige totalt. Det finns stort behov av stöd från HR (Human Resources, tidigare personalavdelningen) för bättre rehabilitering vid anställdas sjukfrånvaro för att minska långtidssjukfrånvaron. Övrigt Antalet personer som nyttjat SOS-Personalstöd har minskat. Under året genomfördes en medarbetarenkät. Formen för enkäten är ny. Svarsfrekvensen var betydligt högre än tidigare år. Avseende ledarskap har resultatet förbättrats från 3,17 till 3,84 av 5.

10 Budgetavvikelse Omsorgsnämnden redovisar ett underskott på 1,6 mkr. Underskottet avser främst kostnader för särskilda boenden för äldre samt köpta platser för personer med stöd enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Även antalet personer med personlig assistans, via Försäkringskassan, har ökat vilket gett högre kostnader än budgeterat. Kostnaderna för antalet betaldagar på grund av fullbelagda platser inom korttidsvården har minskat medan timmar per brukare inom hemtjänst har ökat. Fler har kunnat återvända direkt till hemmet men med större omvårdnadsbehov. Kostnader för färdtjänst har kraftigt minskat tack vare målmedveten genomlysning, nya riktlinjer för ökad likabehandling och effektivt arbete. I resultatet ingår tillskjutna medel från Socialstyrelsen med 1,4 Mkr, för ökad bemanning inom vård och omsorg. Investeringsverksamhet Investeringsmedlen avsatta för brandtillsyn, 500 Tkr, och arbetsmiljö/säkerhetsåtgärder, 500 Tkr, år 2015 har till största delen använts. Merparten har använts för iordningställande av lokalerna för nya korttidsboendet. Avsatta medel, 188 Tkr, för installation av spoldesinfektor på Solbogården flyttas till år 2016 för att ge bästa möjliga helhetslösning för lokalutnyttjande. Eftersom korttidsboendet som sätts i drift våren 2016 medför förändring av de särskilda boendenas lokaler.

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Verksamhetsberättelse 2014 Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden redovisar ett underskott på 5,8 mkr. Underskottet beror till största delen på behov av ökad bemanning inom Vård och omsorg. Det finns även ett underskott

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Omsorgsnämnden

Verksamhetsberättelse 2016 Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2016 Omsorgsnämnden Omsorgsnämnden redovisar en positiv avvikelse på 3,0 Mkr (inklusive semesterlöneskuldsförändring), 2,0 MKR (exklusive semesterlöneskuldsförändring). Avvikelsen

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden

Ekonomi. Verksamhetsberättelse 2013. Omsorgsnämnden Verksamhetsberättelse 2013 Omsorgsnämnden Det ekonomiska resultatet för 2013 visar ett underskott mot budget med 10 Mkr. Personalkostnaderna inom Vård och omsorg står för den största delen av budgetunderskottet.

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Sammanställning av Benchmarking Social omsorg Norra Bohuslän 2005

Sammanställning av Benchmarking Social omsorg Norra Bohuslän 2005 Sammanställning av Benchmarking Social omsorg Norra Bohuslän 1 2 Innehållsförteckning Inledning/bakgrund 4 Invånarjämförelse 5 Övergripande nyckeltal 5 Nyckeltal inom äldreomsorgen 7 Personalnyckeltal

Läs mer

Omsorgsverksamhet. Bakgrund. Framtiden. Invånarjämförelse. Övergripande nyckeltal

Omsorgsverksamhet. Bakgrund. Framtiden. Invånarjämförelse. Övergripande nyckeltal 21,2 21,8 22,2 18,5 19,9 2,9 17, 17,1 17,3 17,4 18,7 17,5 2,9 21,3 22,1 Omsorgsverksamhet Bakgrund Vi är fem kommuner i norra Bohuslän Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanum som sedan flera år

Läs mer

Socialnämnden bokslut

Socialnämnden bokslut - attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet Socialnämnden bokslut 2015 2016-01-15 1) Resultatavstämning (måluppfyllelse) 2) Ekonomi 3) Statistik/nyckeltal - attraktiv och hållbar i alla delar, hela

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Omsorgsverksamhet Invånarjämförelse, invånare 1 nov 2013 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum

Omsorgsverksamhet Invånarjämförelse, invånare 1 nov 2013 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum Omsorgsverksamhet Bakgrund Vi är fem kommuner i norra Bohuslän Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanum som sedan flera år tillbaka årligen gör jämförelser av nyckeltal. Jämförelser syftar till

Läs mer

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet.

Gemensamma 1. Verksamheten skall bygga på respekt för människor, deras självbestämmande och integritet. STRATEGISKA FOKUSOMRÅDEN Kompetensutveckling Mål, uppföljning och nyckeltal Barnperspektivet/stöd i föräldrarollen Förebyggande hälsoarbete Vårdtagare/Klient/ INRIKTNINGSMÅL Gemensamma 1. Verksamheten

Läs mer

Nämndsplan Socialnämnden

Nämndsplan Socialnämnden Nämndsplan 2019 Socialnämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Nämndens ansvarsområde... 3 2 Lomma kommuns vision... 3 3 Nämndsmål... 3 3.1 Nämndsmål och nyckeltal... 4 3.1.1 Brukaren och/eller

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017

Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Vård- och omsorgsnämnden Nämndsbudget 2015-2017 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL...

Läs mer

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun

Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Granskning av kvalitetsarbete inom äldreomsorgen - förstudie Sölvesborgs kommun Fredrik Ottosson September 2013 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 1 2. Bakgrund...2 2.1. Revisionsfråga...2

Läs mer

Kvalitetsrapport hemtja nst

Kvalitetsrapport hemtja nst Kvalitetsrapport hemtja nst 2018-08-13 1 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Kvalitetsrapporten... 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete... 3 2.1 Riskanalys... 3 2.2 Egenkontroll... 4 2.3 Utredning av avvikelser,

Läs mer

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen

Nyckeltal. Omsorgsförvaltningen Nyckeltal Omsorgsförvaltningen Invånare 65-79 år, andel (%) (N1812) Antal invånare 65-79 år dividerat med antal invånare totalt 31/12. Källa: SCB. Invånare 8+ andel (%) Sammanfattning OMS Hemtjänst Kvalitet

Läs mer

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster

Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016-11-09 Uppföljningsplan för vård- och omsorgstjänster 2016 2017 Diarienummer: VON 2016/0417 003 Antagen av vård- och omsorgsnämnden 15 juni 2016, reviderad 9 november 2016. Uppföljningsplanen omfattar

Läs mer

OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Verksamhetsplan 2015-2018. Antagen av Omsorgsnämnden 2015-02-19

OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Verksamhetsplan 2015-2018. Antagen av Omsorgsnämnden 2015-02-19 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Verksamhetsplan 2015-2018 Antagen av Omsorgsnämnden 2015-02-19 1 Inledning Verksamhetsplanen är ett stöd för styrning och ledning av Omsorgsförvaltningens ansvarsområden men också

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014

Vård- och omsorgsnämnd. Nämndsbudget 2012-2014 Nämndsbudget 2012-2014 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 4 PERSONAL... 6 VISION... 6 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

Kvalitetsberättelse för 2017

Kvalitetsberättelse för 2017 Tjänsteskrivelse 1(5) VIMON 2017/000308/739 Id 25472 Socialnämnden Kvalitetsberättelse för 2017 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner kvalitetsberättelsen för 2017 och lägger informationen till handlingarna.

Läs mer

Socialnämndens mål. Socialnämndens mål med nyckeltal

Socialnämndens mål. Socialnämndens mål med nyckeltal Socialnämndens mål Socialnämndens mål med nyckeltal 2016-2018 2016-03-01 Socialnämndens mål Sida 2(14) Innehållsförteckning Mål... 3 KF MÅL 1: Vindelns Kommun ger bra service med god kvalitet... 3 Socialnämndens

Läs mer

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET 2018

KOMMUNENS KVALITET I KORTHET 2018 KOMMUNENS KVALITET I KORTHET 2018 För tolfte året i rad har Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) genomförts. Under 2018 deltog cirka 260 kommuner i undersökningen, som från och med 2018 är indelad i tre

Läs mer

Omsorgsförvaltningennyckeltal

Omsorgsförvaltningennyckeltal Omsorgsförvaltningennyckeltal Budgetberedningen våren 215 Analysgruppen 215-4-8 Särskilt boende 1 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Invånare 65+ i särskilda boendeformer, andel (%) 5,5 5,5 4,7 4,2 3,7 5,9 4,3 4,4 4,3

Läs mer

Uppdragshandling. Socialnämnden 2018

Uppdragshandling. Socialnämnden 2018 Uppdragshandling Socialnämnden 2018 1 Innehållsförteckning 1 UPPDRAG...3 1.1 Uppgift... 3 1.2 Profil... 6 1.3 Mål och satsningar... 7 2 Fördjupad information om mått...8 2 1 UPPDRAG Bredvid måtten visas

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 2, 2014 En måluppföljning ska göras per tertial 2 augusti 2014. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER

LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER LOKALA VÄRDIGHETSGARANTIER Äldreomsorg, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 117 Dnr 2012/100-730, 2012.1036 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 4 Värdegrund för

Läs mer

Presentation av budget 2013-2015

Presentation av budget 2013-2015 Presentation av budget 2013-2015 2012-04-25 Omsorgsförvaltningen 1 Hur gick det 2011? Resultat: 5,94 Mkr Verksamhetsnetto (fem områden samt bistånds- och vårdenheten) 1,60 Mkr Personlig assistans -2,4

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden

Vård- och omsorgsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Ordförande: Tony Hansson Förvaltningschef: Ann Letorp Ekonomi och verksamhet Utfall 31 mars och helårsprognos Omflyttning av medel rapport till kommunstyrelsen I nuläget inget

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden -04-14 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 31 mars, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) % Verksamhetens intäkter Avgifter

Läs mer

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna

kvalitet God service och nöjda kunder Resultat på minst 2% Anvar Mod Fantasi Positiv befolkningsutveckling God folkhälsa Valfrihet för medborgarna Anvar Mod Fantasi Dnr 2/2013.041 Id 2014. 21398 Nämndsplan Socialnämnden Verksamhetsbeskrivning Socialnämnden ansvarar för verksamhet enligt: socialtjänstlagen (SoL) lagen om stöd och service till vissa

Läs mer

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER

Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Verksamhetsberättelse socialnämnden 2013 ÅRETS VIKTIGA HÄNDELSER Under året har ett förberedelsearbete pågått för att starta upp ett nytt boende för att ta emot ensamkommande barn och unga i Ånge tätort,

Läs mer

Omsorgsförvaltningen - nyckeltal

Omsorgsförvaltningen - nyckeltal Omsorgsförvaltningen - nyckeltal Sammanfattning Positivt Särskilt boende Negativt -Särskilt boende Lägre kostnad i förhållande till strukturårsjusterad standardkostnad Vi har en svag negativ trend, vad

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014

VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 VERKSAMHETSPLAN NÄRVÅRD TIERP 2014 Närvård I Uppsala län definieras närvård som det samverkansarbete inom hälso- och sjukvård och social omsorg som bedrivs mellan lanstinget och kommunerna. Syftet är

Läs mer

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN

Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN Månadsuppföljning januarijuni Socialnämnden 4 SN 2017.047 3 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNINGEN 2017-08-02 DNR SN 2017.047 LARS NÄSLUND SID 1/1 CONTROLLER LARS.NASLUND @VALLENTUNA.SE

Läs mer

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering

Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Undersökning om funktionshinderomsorgens verksamhet och organisering Vårt uppdrag Socialnämnden i Jönköpings kommun har fått i uppdrag att se hur Funktionshinderomsorgen fungerar och är organiserad. Meningen

Läs mer

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012

SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN ÅRSBOKSLUT (T3) - 2012 SOCIAL OCH ÄLDRENÄMNDEN - ÅRSBOKSLUT (T3): 2012 Fortsatt hög andel nöjda kunder inom socialtjänsten; 4,5 (5-gradig skala) Fortsatt hög andel som är nöjda

Läs mer

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Uppdragsplan 2017 VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDENS UPPDRAG TILL VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET VON 2016/0924 Antagen av vård- och omsorgsnämnden den 7 december 2016 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun Innehåll

Läs mer

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS)

Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) STYRDOKUMENT 1(9) Beteckning Dnr Bas 2013/129 Godkänd/ansvarig Budgetförslag 1, 2014 Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden (BAS) Uppdraget Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala servicenämnden

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet

Kommunens Kvalitet i Korthet Kommunens Kvalitet i Korthet Öckerö kommun 1 1 INLEDNING För att ge politiker, tjänstemän och medborgare en översiktlig bild av kvalitet och effektivitet i kommunens verksamheter deltar Öckerö kommun i

Läs mer

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet

Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Vård- och omsorgsnämndens verksamhet Nämnden beställer verksamhet Från Division Social omsorg i Internöverenskommelsen Från hemtjänstleverantörer enligt LOV (privata och DSO) Från privata särskilda boenden

Läs mer

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018

Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE Socialkontoret Dnr SN/2018:19-012 Planering och administration 2018-09-03 1/2 Handläggare Barbro Ernald 0152-296 07 Uppföljning internkontrollplan 2018, första halvåret 2018 Förslag till

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer

Bilaga till verksamhetsberättelse

Bilaga till verksamhetsberättelse SOLLENTUNA KOMMUN Bilaga 1 Bilaga till verksamhetsberättelse Verksamhetsmått 2014-12-31 Verksamhetsmått Bokslut Budget Bokslut* Budget* Prognos Bokslut*2 I Vård- och omsorgsnämnden 2012 2013 2013 2014

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.

VÄRDEGRUND. Äldreomsorgen, Vadstena Kommun. SOCIALFÖRVALTNINGEN Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012. VÄRDEGRUND Äldreomsorgen, Vadstena Kommun Antagen av socialnämnden den 16 oktober 2012, 116 Dnr 2012/165-730, 2012.1034 INNEHÅLL Bakgrund... 3 Nationellt... 3 Vadstena... 3 Värdegrund för vadstena kommuns

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden -03-23 Frida Wennermark Controller Ekonomisk uppföljning per den 28 februari, Vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk sammanställning HELÅR Driftsredovisning per slag (belopp i tkr) perioden % Verksamhetens

Läs mer

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden

Ekonomisk prognos Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Ekonomisk prognos 2019 Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Ekonomisk utveckling under året...4 Budgetavvikelse...4 Verksamhetsmått...4 Analys av avvikelse i förhållande

Läs mer

Ärendehantering. Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec

Ärendehantering. Jan Feb Mars April Maj Juni Juli Aug Sep Okt Nov Dec Ärendehantering månaden (SoL ÄO o OF) månaden (SoL ÄO o OF) månaden (LSS) månaden (LSS) månaden (SoL, LVM, LVU IFO) månaden (SoL, LVM, LVU IFO) Andel tillgängliga handläggartimmar, ÄO och OF Andel tillgängliga

Läs mer

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 1 2 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker

Läs mer

Socialnämnden i Järfälla

Socialnämnden i Järfälla 2014 Budget- och verksamhetsuppföljning per april och prognos för helår 2014 Socialnämnden i Järfälla (samhällsuppdraget) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SOCIALNÄMNDENS VERKSAMHET - SAMHÄLLSUPPDRAGET... 2 2. DRIFTBUDGETEN...

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880)

Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt. Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) Bilaga 4 Slutrapport Kvalitetsmål för sektorerna Arbetsliv och Stöd samt Vård och Äldreomsorg (Dnr KS2010/1880) 2011-03-15 ARBETSLIV OCH STÖD VÅRD OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Nämndhuset 442 81 Kungälv TELEFON

Läs mer

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET

Verksamhetsplan. Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/ VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET Verksamhetsplan 2018-03-16 Myndighetsutövningen Diarienummer: VON-2017/1130-4 VÅRD- OCH OMSORGSKONTORET 2 (7) Ansvarsområde Verksamheter som verksamhetsplanen omfattar: Myndighetsutövning Lagen om stöd

Läs mer

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden

Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010. Socialnämnden Årsredovisning och Verksamhetsberättelse 2010 Socialnämnden VERSAMHETSUPPFÖLJNING FÖRVALTNINGSCHEFENS SAMMANFATTNING Socialnämnden redovisar ett överskott på 5 400 tkr gentemot budget. En del av förklaringen

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder

Förslag till yttrande över motion om garanterat äldreboende efter viss ålder Vård- och omsorgsnämndens handling nr 27/2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) Vår handläggare Johanna Wennerth, utvecklingsledare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016

Verksamhetsberättelse 2016 Verksamhetsberättelse 2016 Sundbybergs stads hemtjänst Foto: Fredrik Hjerling Nämnd Äldre Innehåll 1. Uppföljning av ekonomi 3 1.1 Ekonomiskt utfall och resultat 2016 (tkr) 3 2. Uppföljning av kritiska

Läs mer

Al Uppsala, ÄLDREFÖRVALTNINGEN

Al Uppsala, ÄLDREFÖRVALTNINGEN Al Uppsala, ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Johanna Wahlin 2015-08-27 ALN 2015-0063.10 Äldrenämnden Ekonomiskt bokslut och prognos per maj 2015 Förslag till beslut Äldrenärrmden föreslås

Läs mer

Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85

Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015. Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan SOCIALNÄMNDEN 2012-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Nationella förutsättningar... 3 Vägledande principer... 3

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping.

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december norrkoping. Uppdragsplan 2018 Vård- och omsorgsnämndens uppdragsplan för 2018 VON 2017/1008. Antagen av nämnden den 13 december 2017 norrkoping.se facebook.com/norrkopingskommun 1 I årets uppdragsplan uttrycker vård-

Läs mer

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016 Datum: -08-18 Handläggare: Dan Sjöholm Direktnr: 6616 Beteckning: SN.045 Månadsuppföljning ekonomi per juli Socialförvaltningen totalt (%) Prognos Avvikelse prognos/ budget Verksamhetens intäkter 235 986

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING -11-12 DNR SN.065 TORBJÖRN NYQVIST SID 1/1 TORBJORN.NYQVIST@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den -10-31 Förslag

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-12-07 Sida 1(1) Vård och omsorg Kenneth Lindhe 0479528233 kenneth.lindhe@osby.se Budgetuppföljning 2018 Dnr VON/2018:34 042 Vård och omsorg förslag till Vård och omsorgsnämnden

Läs mer

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se

Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se 1 (4) 2010-05-17 Tjänsteskrivelse Dnr ÄON 11/23 Kontor Äldreomsorgskontoret Handläggare Ann-Christine Mohlin 08-523 027 45 ann-christine.molin@sodertalje.se Äldreomsorgsnämnden Äldreomsorgsnämndens delårsbokslut

Läs mer

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd

Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Vad får vi för pengarna? Omsorgsnämnd Äldrenämnd Omsorgsnämnd Förebyggande insatser samt insatser till personer med psykosocial problemtik samt psykisk eller fysisk funktionsnedsättning. Ungefär 7 500

Läs mer

Omsorgsnämndens. plan för utveckling av anhörigstöd i Tanums kommun. Omsorgsnämnden. Diarienummer: ON 2019/ Dokumenttyp:

Omsorgsnämndens. plan för utveckling av anhörigstöd i Tanums kommun. Omsorgsnämnden. Diarienummer: ON 2019/ Dokumenttyp: Omsorgsnämnden Omsorgsnämndens plan för utveckling av anhörigstöd i Tanums kommun Dokumenttyp: Plan Beslutad av: Omsorgsnämnden 2019-03-28 Gäller för: Omsorgsnämndens verksamheter Giltig fr.o.m. 2019-04-01

Läs mer

Åtgärder för budgetutfall i balans

Åtgärder för budgetutfall i balans TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) 2015-05-20 Dnr OAN.2014.85 Sektor arbete, trygghet och omsorg Handläggare: Lisbeth Tilly Titel: Sektorchef Tel: 0303-330917 E-post: lisbeth.tilly@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den

Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per den VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING -03-10 DNR SN.065 AGNETA SANDSTRÖM SID 1/1 CONTROLLER AGNETA.SANDSTROM@VALLENTUNA.SE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Socialnämndens månadsrapport per

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) Q. 6 VERKSAMHETSPLAN FÖR SOCIALFÖRVALTNINGEN 2015 Inledning Socialnämndens nämndplan för 2015 utgör tillsammans med den av kommunfullmäktige fastställda budgeten, det grundläggande

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017

Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 1 (5) Kommunstyrelsens kontor 24.04.17 Ekonomisk månadsrapport januari mars 2017 Månadsrapportens syfte är att ge en översiktlig och kortfattad bild av kommunens ekonomiska situation och utveckling löpande

Läs mer

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014

MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014 MÅLUPPFYLLELSER SOCIALNÄMNDEN TERTIAL 1, 2014 En måluppföljning ska göras per första tertialet i april. Samtliga mål som ska mätas under 2014 och finns i Kommunplanen ska följas upp och kommenteras. Samtliga

Läs mer

Ekonomiskt bokslut per juli 2016

Ekonomiskt bokslut per juli 2016 OMSORGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Ida Sverkersson 2016-08-12 OSN-2016-0108 Omsorgsnämnden Ekonomiskt bokslut per juli 2016 Förslag till beslut Omsorgsnämnden föreslås besluta att godkänna

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Ange datum. 1 (6) DELÅRSRAPPORT 2014 NÄMND: Socialnämnd FÖRVALTNING: Socialförvaltning Ordförande: Bo Brantmark Förvaltningschef: Lena Landström VERKSAMHET Vård och omsorg har ansvar för kommunens vårdboenden,

Läs mer

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017

Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Budgetberedning Socialnämnden Budget- och verksamhetsplan 2015-2017 Nuläge, ekonomi 2014 Resultaträkning, tkr Budget jan-aug Resultat jan-aug Avvikelse Budget 2014 Prognos 2014 Avvikelse Intäkter avvikelsen

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9

LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 Socialnämnden LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE, SOSFS 2011:9 DEL 1 Handläggare: Befattning: Mikael Daxberg Verksamhetsutvecklare Upprättad: 2014-02-14 Version: 1 Antagen av socialnämnden:

Läs mer

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104

Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans SN-2017/104 Sida 1 av 3 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mats Ståhl Elgström Datum SN-2017/104 Socialchef 2017-04-26 Socialnämnden Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2017-2018 SN-2017/104 Förslag

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Socialnämnden Socialnämnden redovisar en negativ avvikelse på -0,5 Mkr inklusive semesterlöneskuldsförändring. Inom individ- och familjeomsorgen (IFO) har under 2017 kostnader

Läs mer

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg

Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Dnr 2017KS562 078 Politiska inriktningsmål för vård och omsorg Förord En helhetssyn med utgångspunkt från den enskildes behov och alla människors lika värde tillsammans med självbestämmande, trygghet och

Läs mer

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde

Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden inom socialnämndens ansvarsområde TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2016-10-15 Socialförvaltningen 1 (6) Ansa Haapala Stabschef Diarienummer 2015/SN 0179-003 Socialnämnden Åtgärder för att nå en budget i balans 2016 för samtliga verksamhetsområden

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet

Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet 2017-02-07 1 (5) BILAGA NR 2 SOCN 2015 551/041 Bilaga nr 2 Socialnämndens bidrag till avsnittet verksamhet Socialt stöd och omsorg Människor som behöver stöd och hjälp på grund av funktionsnedsättning

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom socialtjänsten rapport från Stadsrevisionen Skarpnäcks stadsdelsförvaltning Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-04-29 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15 024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2014-05-22

Läs mer

Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010

Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010 1 (6) FÖRSLAG 17 februari 2010 Uppföljningsplan för socialnämnden år 2010 Denna uppföljningsplan anger struktur och innehåll för socialnämndens uppföljning år 2010, men det är också en struktur för nämndens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Socialnämndens arbetsutskott PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(11) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-04-08, kl. 09:00 12:00 Beslutande Anna Kumpula Kostet, V Johny Lantto, S Anita Sköld, M Övriga deltagande Maj-Lis Ejderlöf,

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Socialkontoret Iris Kjellander, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ing-Marie Berglund, utredare

Kvalitetsberättelse. Socialkontoret Iris Kjellander, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ing-Marie Berglund, utredare Kvalitetsberättelse Socialkontoret 2016 2016-02-16 Iris Kjellander, medicinskt ansvarig sjuksköterska Ing-Marie Berglund, utredare Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 Övergripande mål... 1 Socialkontorets

Läs mer