Arenautredning Ny arena etapp 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arenautredning Ny arena etapp 2"

Transkript

1 Utredning Ny Arena steg sid1(9) Projektrapport: Arenautredning Ny arena etapp 2 Dnr Projektperiod

2 Utredning Ny Arena steg sid2(9) Arenautredning etapp 2 Under hösten 2008 antog kommunstyrelsen projektdirektiv för projekt ny arena med syfte att utreda utformning av program för ny arena. Den 12 maj beslutade kommunstyrelsen att godkänna arenautredningens förslag till utformning av en multiarena och att överlämna rapporten till de politiska partierna för politisk beredning till kommande budgetberedning den juni 2009 då ställningstagande till medel för fortsatt projektering skulle beslutas. Kommundirektören fick också i uppdrag att utreda dels mer preciserade ekonomiska villkor för markanskaffning samt möjlig EU-finansiering och övrig finansiering i de tre alternativa lägen som i arenautredningen redovisas runt skidstadion och dels förutsättningar och villkor för det externa alternativet vinterpalats på Campusområdet. Den 27 augusti beslutade kommunstyrelsen dels godkänna kommunledningsförvaltningens rapport om Vinterpalatset och dels att politiska tilläggsdirektiv för det fortsatta utredningsuppdraget skulle tas fram. Vid sammanträdet den 27 augusti fick kommunstyrelsen också en redovisning av hockeyföreningarnas förslag till arenakoncept och en konsekvensbeskrivning från klubbarna vid ett uteblivet beslut om arenabygge. Kommunstyrelsen beslutade den 1 oktober 2009 att uppdra till ledningsgruppen att fortsatt utreda en ny arena med följande tilläggsdirektiv:

3 Utredning Ny Arena steg sid3(9) Tilläggsdirektiv 1. Kommunens medverkan i den fortsatta utvecklingen av Nationellt vintersportcentrum får tas i ett särskilt beslut och ska inte lösas i kommunens satsning på en multiarena enligt lagda projektdirektiv (som primärt ska tillgodose de lokala föreningarnas behov). 2. Ledningsgruppen får i uppdrag att senast den 31 januari 2010 presentera förslag till placering av en ny arena, inledningsvis för issporternas och gymnastikens behov. Ledningsgruppen ska även redovisa förutsättningar och intresse för en Offentlig Privat Samverkanlösning med förutsättning att kommunens investeringsdel är 100 miljoner och där timpriset inte begränsar föreningarnas nyttjandebehov. 3. Samordning ska ske med den lokalutredning som gymnasieförbundet gör tillsammans med kommunen angående lokalbehov i Östersund där Sporthallen berörs. Redovisning av utredning och ställningstaganden etapp 2 Enligt beslutade direktiv ska en arena byggas som rymmer ca åskådare. Inledningsvis fanns tre alternativa lägen för placering av en ny arena. Område R3, Område Litsvägen (mitt emot skidstadion) samt område Slakteriet. Fältjägaren AB har deklarerat att utrymmet nedanför skidstadion (kallat alternativ 2 Litsvägen) inte är tillgängligt för arenabyggnation. o Efter detta besked har ledningsgruppen utrett alternativ 1 dvs. område R3 och alternativ 3 dvs. slakteritomten.

4 Utredning Ny Arena steg sid4(9) Utredningen skulle enligt direktiven ske i nära samverkan med gymnasieutredningens lokalprogram för skapande av gymnasiecampus. o Med anledning av detta har arenautredningen utrett om det går att bygga en stor arena integrerad i Sporthallen. Denna utbyggnad ska då även kunna tillgodose basketens behov. o Resultatet är att det inte är en lyckad lösning då en stor arena kräver logistiklösningar för stora långtradare m m för utrustning vid stora evenemang. o Basketens behov kan tillgodoses i en lösning integrerad med byggandet av ett gymnasiecampus. Investeringen är översiktligt beräknad till 24 mkr. o Ledningsgruppens slutsats är ställt mot ovanstående att isarenan ska utföras som en multiarena Ishockeyn har i brev till kommunen redovisat att man inte har något att invända mot en multiarena med flexibel lösning men man vill kunna fortsätta verksamhet inom arenan även när det är stora evenemang. Ledningsgruppen har efter detta uttalat att en arena bör innehålla tre isplaner. o Denna målsättning innebär att Z-hallen bör rivas. Det som är effektivt att tillvarata kan används i den nya arenan. o Driftkostnader för Z-hallen och konstfrusen uteisbana kan därmed avvecklas och bidra till finansiering av driften av en ny arena. Gymnastiken har redovisat önskemål och krav på gymnastikhall. I ledningsgruppens förslag ingår en gymnastikhall inklusive inventarier.

5 Utredning Ny Arena steg sid5(9) Ledningsgruppen har minskat volymen på arenan genom anpassning av ytor jämfört med ursprunglig arenautredning, som presenterades i maj o Storleken på arenan motsvarar efter detta i stort sett ytvolymen på det alternativ som hockeyn utarbetat för issporterna. I samband med world cuptävlingarna i skidskytte informerade IBU (International Biathlon Union) om de behov som IBU anser som förutsättningar för förbättring av skidstadion för att bra tävlingar ska kunna arrangeras de närmaste fem åren. Minnesanteckningar från möte med IBU redovisas i bilaga. Se bilaga 1. Utredningen har med anledning av IBU s krav översiktigt studerat de utrymmeskrav som ställs på ytor för utveckling av skidstadion för att stadion ska kunna utvecklas för VMarrangemang. Utredningen redovisas som bilaga. Se bilaga 2. o Ledningsgruppen betonar att en utformning av arenan i alternativ slakteriet i första hand måste tillgodose issportenas och gymnastikens behov. En etablering av arena på slakteritomten får inte äventyra skidstadions framtida utvecklingsbehov. o Utredningen visar att både en arena och utveckling av skidstadion kan rymmas med tillräckligt utrymme för skidstadions expansion om både slakteri- och växthustomten/blomstergården disponeras (Skiss alt. 1). o Ett sådant alternativ innebär en målkonflikt med tidigare planering för bostäder på växthustomten/blomstergården. o Om samlokalisering av vissa utrymmen för skidstadions utveckling kan integreras i arenan, kan arenan läggas närmare skidstadion (Skiss alt.2)

6 Utredning Ny Arena steg sid6(9) o Om arenan integreras ännu närmare skidstadion så att arenan funktionellt utgör huvudentré vid stora evenemang kan en stor del av arenan rymmas inom slakteritomten (Skiss alt.3) Område R3 motsvarar storleksmässigt slakteritomt/växthustomt. Ledningsgruppen har gett uppdrag att utredningen ska redovisa samverkansmöjligheter med närliggande arenor i det två alternativa lägen som studerats. Samverkansmöjligheter vid lokalisering i område R3 har redovisats av hockeyn enligt följande: o Direkt fysisk närhet till gräsytor för träningsmöjligheter och andra aktiviteter i samband med ex sommarhockey skolan, träningsläger, uppvärmning mm. Samverkan med fotbollsföreningarna, kansli funktioner, parkeringsytor, omklädningsrum, gemensam reklamförsäljning, vaktmästare, gemensamhetsutrymmen, mat och restaurang och andra typer av gemensamma evenemang/event. Samverkan med idrottsgymnasium RIÖ, John Bauer fotboll/ ishockey, mässor / utställningar. Närhet till Södergren camp för logi möjligheter. Närhet till skidstadion med skog och motions spår. Samverkansmöjligheter vid lokalisering i område slakteriet har redovisats av ishockeyn enligt följande: o Direkt fysisk närhet till grönområde, skog, motionsspår och skidspår. Ev möjligheter till samverkan med Arctura restaurang och mat. Närmare centrala Östersund (jämfört med R3). Samverkans möjligheter i samband med större evenemang /event på skidstadion Utredningen redovisar efter samråd med KoF kansli, driftpersonal från Fritid samt OC (organisationskommiten skidskytte), vilka samverkansmöjligheter som en lokalisering på slakteritomten kan generera. Se bilaga 3

7 Utredning Ny Arena steg sid7(9) Utredningen har också haft som uppdrag att utreda kommunens möjlighet att engagera sig i en OPS (offentlig/privat samverkanslösning). Utredningen redovisas i bilaga 4. o OPS lösning är möjlig men förutsätter att upphandling sker så att alla eventuella intressenter har möjlighet att lämna anbud. o Sannolikheten att det finns privata medel utöver sponsring för namn etc. är låg om det inte finns möjligheter för en aktör att parallellt med arenan skapa affärsmässigt motiverade lokaler. En sådan lösning ställer krav på flexibel detaljplan och kan konkurrera med handelspolicyns inriktning. En extern aktör kan förskottera investeringsmedel men kostnaden för kapitalet kommer på hyresavin. o EU-finansiering har studerats i tidigare rapport och en vanlig kommunal arena kan med låg sannolikhet få EU-medel. En arena som även tar sikte på utveckling av skidstadion och stora evenemang har större möjligheter till EU-finansiering. o Ett arenabygge kräver en högre investeringsnivå än vad som tidigare angivits som kommunens insats. Markfrågan i de två alternativen har redovisats i tidigare arenautredning. o Område R3 kan återköpas av kommunen för en kostnad av ca 0,5-1,0 mkr. o Med anledning av IBU s krav och för att garantera utvecklingsmöjligheter för skidstadion har förhandling förts om förvärv av Slakteritomten. Kostnader för ett ev. förvärv av slakteritomten bör ej belasta ev. arenabyggnation på slakteritomten då anskaffning sker för skidstadions utvecklingsbehov.

8 Utredning Ny Arena steg sid8(9) o Att riva slakteribyggnationerna inklusive fryshuset har beräknats kosta ca.11 mkr. Se bilaga 4 Reviderade översiktliga kostnadskalkyler har upprättats enligt bilaga. Se bilaga 5. o En arena innehållande tre isytor, gymnastikhall och gemensamhetsutrymmen beräknas till ca.230 mkr. o En tillbyggnad av sporthallen med baskethall beräknas till mkr. o Utrymme finns för flytt av curlinghall men alternativet har inte kostnadsberäknats i detta läge o Byggnation av bandyplan i anslutning till arenan beräknas till mkr. inklusive matchbelysning. o Kostnadsläget är februari Kalkylosäkerhet +/- 15%. Samma kostnadskalkyler antas gälla oberoende om arenan byggs inom område R3 eller slakteriet. o En arenabyggnation inom områdena R3 och slakteriet kan dra fördel av befintliga parkeringsytor i områdets närhet o En arenabyggnation inom område slakteriet kan innebära att särskilda investeringar för skidstadions behov kan integreras i arenan till ett värde motsvarande miljoner kronor. 50 miljoner avser funktioner som IBU efterfrågat och som kan ligga upp till m avstånd från stadion. Om det vid fördjupad analys/projektering visar sig att de flesta utrymmen såsom exempelvis VIP-utrymmen kan tillgodoses i arenan (se skissförslag) kan värdet av samordningen uppgå till ca.100 miljoner kronor.

9 Utredning Ny Arena steg sid9(9) Utredningen har studerat hur tid för detaljplanearbete och tid för den totala byggprocessen påverkas i de bägge alternativen R3 resp. slakteriet. o Tiden för detaljplanearbete bedöms ta ca månader i bägge fallen. Se bilaga 6 o Den totala byggprocessen från beslut om start av projektering till färdigställande bedöms vara för projektering ca 6-8 mån, för byggtid ca mån. I rapporten redovisade mängduppgifter och kostnadsbedömningar kan efter detaljstuderande komma att förändras, men kan betraktas vara relevanta med hänsyn till det beräkningsunderlag som är tillgängligt. I bilaga 5 Arrangemangsarena med tre isytor och gymnastik, redovisas vilka kostnader som ej ingår i kostnadsbedömningen. Med anmärkningen Geoteknik menas extraordinära åtgärder såsom stor mängd bergsprängning, pålning etc. Med anmärkningen Jumbotron menas en jättelik TV skärm som brukar hänga i taket på vissa arenor. Den visar oftast bilder åt fyra håll. Kostnaden för denna är väldigt varierande med hänsyn till storlek och kvalite.. En bedömd kostnad kan vara mellan 2 4 mkr. Östersunds Kommun Bo Jonsson Bygg & Projektering

10 Noteringar vid träff med IBU Bilaga 1 Plats: Nya sekretariatet, Skidstadion Närvarande: IBU Nicole Resch IBU:s generalsekreterare Franz Berger Race director Ivor Lehotan Vice president, Information Committe Peer Lange Communicaton director Biathlon OC Ingemar Arvidsson Biathlon Events AB Gun Fahlander OC ordf Patrik Jemteborn Informationschef Kommunen Bakgrund Konkreta synpunkter Ann-Sofie Andersson Karin Thomasson Carina Zetterström Sven Hellström Kjell Ericsson Emanuel Sandberg Bengt Marsh Bert-Olof Zackrisson GF beskriver bakgrunden till den hastigt påkallade träffen. IBU:s repr vill man förmedla sina intryck och ge feed-back på förhållanden som inte fungerar tillfredställande vid skidstadion och som man anser behöver förbättras. Man anser att under VM 2008 var alla faciliteter på topp. Även WC 2008 var bra, nästan samma höga nivå som vid VM. Årets WC 2009 är extra viktig eftersom det är premiärtävlingen inför OS-året Anti-dopingarbetet: det är för långt avstånd till Jämtkraft Arena, där lokaler används för antidopingtester/kontroll. Man önskar placering vid stadion, där man varit tidigare. -Sekretariatet används av alltför för många funktioner idag. Borde bara användas för organiseringen av tävlingen. Ej för de aktiva idrottarna. Provisoriska väggar har satts upp, men man kan ej tala ostört. -Mediecenter. Det fungerade bra tidigare år med Miloverkstaden. I år upplever man placeringen i sekretariatsbyggnaden fel. Har ej tillräcklig kapacitet. Det blir rörigt. -IBU:s lokaler: obeväma, opassande och små. Man behöver lugna och avgränsade arbetsutrymmen. -Transportcentrum: Ligger fel i förhållande till stadion - Man konstaterar att nivån på arrangemanget har sjunkit. Inför nästa år WC 2010 vill man se förändringar Vid noteringarna: -Arctura: topprestaurangen ligger utanför WC-området. Tidigare år har det varit inkluderat i stadionområdet. Zacke

11 1 PM sid 1 (9) bilaga nr 2 rev Liselotte Johansson Bo Jonsson Behovsinventering Östersunds skidstadion I samband med pågående utredning av ny arena har kultur- och fritidsnämndens kansli fått i uppdrag av ledningsgruppen för arenautredningen att göra en övergripande inventering och redovisa utvecklingsbehov vid Östersunds skidstadion. Syftet är att identifiera om det finns gemensamma behov för skidstadion och den nya arenan som kan vara möjliga att samordna. Samtidigt som utredning genomförs av ny arena pågår det delvis EU-finansierade projektet Fortsatt utveckling av Östersunds skidstadion. Projektet avslutas den 31 december Projektledningen har under projektets genomförande sett behov av fortsatt utveckling inom ett antal områden. Kultur- och fritidsnämnden beslutade, i samband med sitt sammanträde i december 2009, att ge kultur- och fritidsnämndens kansli i uppdrag att upprätta projektdirektiv för att ta fram en långsiktig strategisk utvecklingsplan för skidstadion. Intressenter Det finns ett flertal aktörer och verksamheter på Östersunds skidstadion som har intressen och behov kring anläggningens utveckling. Aktörer som föreningar, skolor, företag och allmänhet har kontinuerlig verksamhet på skidstadion medan större och mindre arrangemang och tävlingar genomförs vid särskilda tillfällen. Östersund står som värd för världscupen i skidskytte de närmaste fyra åren, Möjligheter kan också finnas att i framtiden få arrangera världscupen i längskidor. Med den satsning som Östersunds kommun har gjort på tidig och säker snö ökar också möjligheten att fler landslag och träningsgrupper väljer att förlägga sin försäsongsträning till Östersund. Följande intressen/verksamheter finns vid Östersunds skidstadion: Arrangemang Världscupen i skidskytte Världscupen i längdskidor Andra idrottsarrangemang Kulturarrangemang etc Föreningar Skidskytte Längdskidor Barnskidskola Skidorientering Cykel Utbildning Skolor/universitet Skidskytteuniversitetetiduniversitetet Skidgymnasiet Gymnasiet, grundskola och övriga skolor

12 2 PM sid 2 (9) bilaga nr 2 rev Träningsgrupper Landslag i skidskytte, längdskidor och skidorientering Övriga träningsgrupper skidskytte, längdskidor och skidorientering Träningsgrupper sommartid på rullskidbanan Allmänheten Motion och rekreation på skid- och motionsspår och rullskidbana Dusch och omklädningsrum på Utsikten Cykel Longboard Funktionshindrade Företag Skiduthyrning Kurser/utbildningar Restaurang Boende Övriga Mässor, utställningar etc Inventering av behov Behovsinventeringen har genomförts i samverkan med teknisk förvaltning/bygg och projektering och teknisk förvaltning/fritid som ansvarar för drift av skidstadion. På uppdrag av kultur- och fritidsnämnden genomförde bygg och projektering under 2008 en översyn av markanvändningen i området vid skidstadion. Syftet var att översynen skulle utgöra underlag för hur skidstadion skulle kunna vidareutvecklas till en skid- och skidskyttearena i världsklass. Det material som ligger till grund för behovsinventeringen är den rapport som togs fram i samband med översynen 2008 samt erfarenheter av genomförda och pågående utvecklingsprojekt på Östersunds skidstadion. Behov för drift och skötsel Garage och verkstadsutrymmen I dagsläget saknas garage för pistmaskin och andra fordon som används på skidstadion. Det innebär att fordonen står utomhus vintertid, vilket sliter hårt på maskinerna. Sommartid står pistmaskinerna i en verkstad i Krokom, då mer omfattande service genomförs. Förutom utrymmen för uppställning av fordonen kan garaget också användas som verkstadsutrymmen för lättare service och underhåll av fordonsparken. Idag finns inga möjligheter till service av maskinerna inomhus. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 15 tkr/ m 2 3-4,5 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år

13 3 PM sid 3 (9) bilaga nr 2 rev Utökade personalutrymmen Behov finns av större personalutrymmen som uppfyller arbetsmiljökraven. Befintliga personalutrymmen är små och dåligt underhållna med undermålig ventilation. Lokalerna bör omfatta separerade avdelningar mellan kontor, omklädningsrum med torkutrymmen och kök med fikarum. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 22 tkr/m 2 2-3,5 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Service till träningsgrupper, föreningar och allmänhet Inför världscupen i skidskytte 2009 visade sig tydliga behov av samordning av information till de träningsgrupper som kommer till Östersund. Någon form av bemannad station/lokal bör finnas dit träningsgrupper, föreningar och allmänhet kan vända sig med frågor och där bokning och betalning av spåravgifter och vallabodar m m kan ske. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 20 tkr/m 2 0,8-1,0 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Behov vid arrangemang Utrymmen för dopingskontroller Utrymmen för dopingkontroller vid stora tävlingar saknas idag. Under världscupen i skidskytte 2009 användes lokaler vid Jämtkraft Arena. Det uppfattades som otillgängligt på grund av de långa avstånden. IBU (Internationella Biathlon Union) har påtalat brister med dopingutrymmena vid ett flertal tillfällen. Lokaler för dopningskontroller bör ligga på skidstadion och nära målgången, helst i direkt anslutning till mixzon. Se noteringar från träff med IBU Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 22 tkr/m 2 1,1-1,3 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/ m 2 /år Skidmärkning, vapenkontroller etc. Ett problem på skidstadion är den trånga innerplanen med start, mål och skjutvallsområde. Här befinner sig atleter, ledare, journalister, TV-personal samt en stor mängd funktionärer. Ett flertal av funktionärernas uppgifter är sådana som måste lösas nära platsen för start och mål. Det kan vara exempelvis skidmärkning, vapenkontroll och på och avtagande av tidstransponder. Utrymmen skulle behöva iordningställas med utrymmen för skidmärkning, vapenkontroll, passage för atleter och förråd. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 17 tkr/m 2 3,4-5,1 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år

14 4 PM sid 4 (9) bilaga nr 2 rev Varma utrymmen för Telecom och TV-utrustning Mycket av den teknik som används i samband med en stor internationell tävling kräver komplicerad teknisk utrustning. Denna utrustning är känslig för temperaturväxlingar och kan därför inte monteras utomhus. Teknisk känslig Telecom samt TV-sändande utrustning måste inrymmas i varma utrymmen. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 25 tkr/m 2 0,5-0,75 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 Utbyggnad av trådlös kommunikation Telecom bör byggas ut till trådlös kommunikation (WLAN) över hela stadion. Denna förbindelse mot Internet bör ej gå genom kommunens administrativa nät, eftersom tillfälliga belastningar vid större evenemang kan bli för omfattande. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 25 tkr/m 2 0,2-0,5 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år TV-studios TV-studios för media tenderar att bli allt mer utrymmeskrävande. De studios som byggdes upp under VM i skidskytte var kostsamma med gångvägar för media och atleter som inte fungerade tillfredställande. Behov finns av plats för TV-studio med permanent placering vid eller i direkt anslutning till skidstadion. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 25 tkr/m miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Arbetsytor för producerande TV-bolag Det finns behov av att rusta upp Gamla sekretariatet som idag vid världscuptävlingar används som arbetsutrymmen för producerande TV-bolag. Lokalerna är små och undermåliga arbetsmiljömässigt. Det saknas också möjligheter till Internetuppkoppling m m Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 22 tkr/m 2 2-3,5 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Mediecenter samt serviceutrymmen för utspisning Behov finns av arbetsytor för media i form av ett mediecenter samt utrymmen för utspisning av publik, funktionärer och media. Sammanlagt rör det sig om ytor på mellan m2, beroende på hur stort arrangemanget är. Förutom detta tillkommer ytor för VIP och sponsorer samt övriga arbetsytor med ca 1000 m2. Restaurangkök på ca 200m2 skall ingå. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 20 tkr/m miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år

15 5 PM sid 5 (9) bilaga nr 2 rev Förbättrad ljudanläggning Den ljudanläggning som finns på skidstadion idag har dålig kvalitet och behöver bytas ut mot modern utrustning med fler högtalare. Störst behov finns vid genomförande av längdskidtävlingar, då en stor del av publiken står ute längs skidspåren. Beräknad yta 10 m 2 Beräknad investeringskostnad 15 tkr/m 2 0,1 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Kontorsutrymmen för arrangören och internationella delegater/kontrollanter Befintliga sekretariatet används idag som tävlingssekretariat, för tidtagningsfunktioner och för speaker. Förutom dessa utrymmen behövs kontorsutrymmen för arrangören, tävlingsledning och IBU. Lokaler som används av IBU idag upplevs som obekväma, opassande och små. Man behöver lugna och avgränsade utrymmen. Utrymmen som används för körcentral idag ligger för långt borta. Transportfunktionen måste ligga i anslutning till stadion. Beräknad yta 70 m 2 Beräknad investeringskostnad 20 tkr/m 2 1,4 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Åskådarplatser för längdskidtävlingar Befintlig åskådarläktare på skidstadion är i första hand anpassad för skidskyttetävlingar. Publiken ser start, målgång och skjutvallen, vilket är väsentligt främst för skidskytte. Läktaren är inte lika lämplig för tävlingar i längdskidåkning, eftersom varken publiken eller speakern ser de tävlande ute i spåren. Behov av ytterligare åskådarplatser inom området för tävlingar i längdskidåkning kan komma att uppstå. Tävlingsspår för klassisk- och fristil Vid längdskidtävlingar i framförallt skiathlon, då de tävlande åker både en klassisk sträcka och en fristilssträcka, behövs två separata tävlingsspår. Spåren ska vara minst 5 km vardera. Det är ett krav för att genomföra en världscuptävling i längdskidor. Skidbroar För att möjliggöra en världscup i längdskidor krävs två till tre skidbroar, dels på stadionområdet och dels ute i terrängen. Skidspåren dras med fördel så nära stadionområdet som möjligt för att underlätta för publiken att se de tävlande. Skidbroarna är en nödvändighet för passage av skidspåren, eftersom skidspåren kommer att korsa varandra, främst vid en tävling i skiathlon. Uppställningsplats för vallabussar Större landslag har numera med sig egna vallabussar. Behov finns av uppställningsplats för dessa med tillgång till kraftuttag. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 1 tkr/m 2 0,3-0,6 miljoner kronor Beräknad driftskostnad

16 6 PM sid 6 (9) bilaga nr 2 rev Behov för föreningar, träningsgrupper, utbildning och allmänhet Modernt servicehus Behov finns av en förbättrad serviceanläggning på skidstadion med omklädningsrum, dusch och bastu, gemensamhetsutrymmen och café. Det servicehus som används idag Utsikten är omodernt och med stort behov av upprustning. Om servicehuset ska fortsätta att användas kommer det att innebära kostnader för upprustning av lokalerna. Det behöver genomföras inom en nära framtid. I ett nytt modernt servicehus kommer omklädningsrummen och övriga faciliteter att kunna användas av de tävlande vid arrangemang och övrig tid av träningsgrupper, föreningar och allmänheten. Idag finns inga lokaler för de tävlande att byta om i vid världscupen i skidskytte. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 20 tkr/m miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år Permanent utrymme för Mittuniversitetet Mittuniversitetet har uttryckt önskemål om att få nyttja ett permanent utrymme för forskning och tester av inom området sportteknologi. Beräknad yta m 2 Beräknad investeringskostnad 15 tkr/m 2 0,7-1,5 miljoner kronor Beräknad driftskostnad kr/m 2 /år

17 7 PM sid 7 (9) bilaga nr 2 rev Sammanfattning ytor, investerings- och driftskostnader Typ av funktion vid arrangemang Beräknad yta Upskattat a-pris Uppskattad investeringskostnad Uppskattad Uppskattad driftskostnad/år/m 2 driftskostnad/år Förbättrad 10 m 2 15 tkr/ m 2 0,1 milj.kr kr/m 2 /år 2-2,5 tkr/år x ljudanläggning Uppställningsplats för m 2 1 tkr/m 2 vallabussar Skidmärkning, m 2 17 tkr/m 2 3,4-5,1 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x vapenkontroller etc Varma utrymmen för m 2 25 tkr/m 2 0,5-0,75 milj.kr kr/m 2 /år 4-10,5 tkr/år x Telecom och TVutrustning Utbyggnad av trådlös m 2 25 tkr/m 2 0,2-0,5 milj.kr kr/m 2 /år 2-7 tkr/år x kommunikation TV-studios m 2 25 tkr/m milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Arbetsytor för producerande TV-bolag m 2 2 2tkr/m 2 2-3,5 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Samverkans möjligheter stadion - arena Anm. Mediecenter samt serviceutrymmen för m 2 20 tkr/m milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x IBU krav utspisning IBU lokaler och 30-50m 2 20tkr/m2 0,6-1,0 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x IBU körcentral krav Utrymmen för m 2 22 tkr/m 2 1,1-1,3 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x IBU dopingkontroller krav Totalt IBU krav ,3milj. kr tkr/år IBU krav m milj.kr tkr/år Totalt arrangemangsbehov inkl. IBU krav

18 8 PM sid 8 (9) bilaga nr 2 rev Typ av funktion för verksamhetens behov Beräknad yta Uppskattat a-pris Uppskattad investeringskostnad Uppskattad Uppskattad driftskostnad/år/m 2 driftskostnad/år Samverkans möjligheter stadion - arena Modernt servicehus m 2 20 tkr m milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Anm. Permanent utrymme för Mittuniversitetet m 2 15 tkr/m 2 0,7-1,5 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Garage och verkstadsutrymmen m 2 15 tkr/m 2 3-4,5 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Utökade personalutrymmen m 2 22 tkr/m 2 2-3,5 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Service till träningsgrupper, föreningar och allmänhet m 2 20 tkr/m 2 0,8-1,0 milj.kr kr/m 2 /år tkr/år x Totalt lokalbehov föreningar, träningsgrupper, allmänhet m 2 12,5-18,5 milj.kr tkr/år Totalt arrangemangsbehov och verksamhetens behov ,5-114,2 milj.kr 1,5-4 milj.kr/år 1,1-3,1 milj.kr/år m 2 Ovanstående beräknade ytor, beräknade investeringskostnader och beräknade driftskostnader är uppskattade kostnader. Dessa kostnader har ej kunnat detaljstuderas då inget skissunderlag eller ritningsunderlag har upprättats. De uppskattade mängderna är beräknade med erfarenhet från de senast arrangerade WC och VM i skidskytte. OC (organisationskommiten) för skidskyttearrangemangen har uttalat sig angående det upprättade PM som kultur och fritidsnämnden tillhandahållit. (se bifogad bilaga från OC) Övriga eventuellt intresserade arrangörers behov av lokaler/funktioner vid stora arrangemang har ej studerats då utredningstiden varit för kort. De upptagna kostnaderna är beräknade med hänsyn till åretruntanvändande. Beräknade driftskostnaderna innefattar förutom driftskostnader såsom el och värme, även kostnader för underhåll, försäkringar och vissa kapitalkostnader etc.

19 9 PM sid 9 (9) bilaga nr 2 rev Övriga behov Huvudentré till skidstadion Det finns idag två entréer till skidstadion, dels upp till Arctura och dels från Litsvägen. Det skulle behöva skapas en huvudentré till arenan. En gemensam ingång och utgång för att lättare kunna styra flöden av besökare och på ett bra sätt kunna marknadsföra skidstadion. Tidig och säker snö Under genomfördes projektet Tidig och säker snö med syfte att utreda metoder och tekniker för att på bästa sätt kunna säkra snötillgången vid Östersunds skidstadion i samband med försäsongsträning och vid stora tävlingar inom vintersporter. Även om Östersund ligger långt framme vad gäller att tillverka och lagra snö så är det viktigt att fortsätta undersöka nya metoder och tekniker för att inte avstanna i utvecklingen. För fortsatta satsningar på att lagra och tillverka snö kan det komma att krävas resurser i form av t ex markytor eller infrastruktur i utkanten av nuvarande spårområde. Barnanpassning skidområde För föreningar, skolor och allmänhet finns behov av ett barnanpassat skidspår/skidområde som inte är för kuperat och som har skyltning och utformning som är anpassade för barn. Möjligheter borde finnas att uppföra ett lekutrymme/lekplats i området.

20 PM sid 1 (3) bilaga nr 3 rev Samverkansmöjligheter - skidstadion och ny arena Följande förslag på samordning av utrymmen och faciliteter mellan de två arenorna är endast möjligt om nya arenan placeras i direkt närhet till Östersunds skidstadion. Utrymmen och garage för service och underhåll av maskiner och fordon Dessa utrymmen går att samordna mellan skidstadion och nya arenan. Istället för att bygga två separata garage så kan ett gemensamt garage för ismaskin och pistmaskiner samt övriga fordon uppföras vid nya arenan. Garaget kan också användas som utrymme för service och underhåll av arenornas maskiner. Med ett permanent garage behöver inte pistmaskinerna fraktas bort för service sommartid, vilket minskar transporterna. Personalutrymmen På skidstadion finns behov av att renovera och bygga ut befintliga personalutrymmen. På nya arenan kommer personalutrymmen att behöva uppföras. Samordning av personalutrymmen skulle med stor fördel kunna ske till nya arenan eftersom liknande typ av lokaler behövs på båda arenorna. Service till träningsgrupper, föreningar och allmänhet Behov finns av någon form av bemannad station/informationsdisk på skidstadion dit träningsgrupper, föreningar och allmänhet kan vända sig med frågor och för att boka och betala spåravgifter etc. Liknande behov kommer troligtvis att uppstå på nya arenan med ett antal olika aktörer och föreningar som ska nyttja anläggningen. En plats kommer att behövas där det går att sälja biljetter, boka tider och få information. Denna funktion skulle med stor fördel kunna samordnas mellan skidstadion och nya arenan med placering i nya arenan. Serviceutrymmen Behov finns av serviceutrymmen både på skidstadion och i nya arenan. Båda arenorna har samma behov av lokaler med omklädningsrum, dusch och bastu, gemensamhetsutrymmen och café. Befintligt servicehus på skidstadion kommer ej att kunna uppfylla nya arenans behov. Däremot skulle det fungera utmärkt för de aktörer som nyttjar skidstadion att använda serviceutrymmen i nya arenan. Med den lösningen skulle inte heller Utsikten behöva rustas upp för skidstadions nyttjare. Uppförs serviceutrymmen i närheten av den s k sågplan passar det också bra för de behov som finns i samband med världscupen och andra tävlingar, då de tävlande behöver byta om i närheten av start- och målområdet.

21 PM sid 2 (3) bilaga nr 3 rev Utrymmen för dopingkontroller Utrymmen för dopingkontroller kan komma att behövas för den verksamhet som ska bedrivas i nya arenan. För skidstadion finns stort behov av lokaler för dopningskontroller i samband med stora tävlingar. Lokaler i nya arenan skulle kunna nyttjas för detta ändamål. Utbyggnad av trådlös kommunikation Utbyggnad av trådlös kommunikation (WLAN) på skidstadion skulle kunna samordnas med det behov som finns på arenan, i ett gemensamt nätverk. Ljudanläggning Gemensam styrcentral kan upprättas för ljudanläggningar i de båda arenorna. Ytor för mediecenter och utspisning, körcentral, lokaler för IBU m m De behov som skidstadion har vid stora arrangemang i form av mediecenter, körcentral, lokaler för IBU, utrymmen för utspisning av publik, funktionärer och media, ytor för VIP och sponsorer m m kan tillgodoses i nya arenan. Det som krävs för dessa funktioner är stora lokaler. Vid större tävlingar och arrangemang skulle en ishall (A, B eller C-hall) eller en gymnastikhall etc. kunna användas för dessa ändamål. Behoven finns endast under en begränsad tid per år. Om nya arenan används för mediecenter och restaurang m m skulle inte de provisoriska tält som nu byggs upp inför varje världscup behöva hyras in. Det skulle spara stora kostnader för arrangören och kommunen. Hallarna i nya arenan skulle också kunna användas för större konferenser, mässor och arrangemang. Parkeringar Nya arenan kommer ha behov av ett antal parkeringsplatser. Parkeringsplatser i området skidstadion och nya arenan kommer att kunna samnyttjas. Vid större arrangemang, matcher och tävlingar kan parkeringen nedanför Litsvägen användas precis som i dagsläget. Sammanhållet arenaområde Skidstadion och nya arenan skulle kunna ses som ett sammanhållet arenaområde med en gemensam huvudentré. Stora möjligheter finns för samordning av de båda arenorna. Förutom att samordna ett antal funktioner i form av lokaler och andra faciliteter kan det också finnas möjlighet att samverka t ex när det gäller personal och utveckling. Sammantaget kan det innebära att driftkostnaderna för arenorna blir avsevärt lägre. Ett sammanhållet arenaområde skapar möjligheter för föreningar att samverka och skapa gemensamma servicefunktioner. Inom området kan det också skapas sociala mötesplatser mellan människor, idrotter och verksamheter. Samordning av drift och skötsel Samordning omfattar inte endast lokalmässig samordning. Även samordningsmöjligheter av driften och den praktiska skötseln finns mellan den befintliga driftverksamheten vid skidstadion och den drift och skötsel som organiseras för den nya arenan.

22 PM sid 3 (3) bilaga nr 3 rev Det skulle kunna innebära gemensam personal där samma personer har sköteluppgifter i båda anläggningarna t ex körning av maskiner - ena gången en pistmaskin i skidspåren, andra gången en ismaskin i arenan. Personal kan gå emellan anläggningarna och större arbetslag skapas, med betydande fördelar vid schemaläggning av skötseluppgifter. Drift av flera anläggningar är också en vanlig modell för organisering eftersom det oftast finns betydande samband mellan arbetsuppgifter i resp anläggning. Det skapar en bra grund för en flexibel och anpassad arbetsorganisation för att möta säsongsvariationer, arbetstoppar vid stora tävlingar/evenemang och sjukfrånvaro eller annan frånvaro. Sårbarheten minskas väsentligt. En viktig faktor för att personalsamordningen ska fungera bra är närheten mellan de arbetsställen som ingår, att det uppfattas som en arbetsplats. ÖSTERSUNDS KOMMUN Liselotte Johansson Kultur- och fritidsnämndens kansli Bo Jonsson Bygg och projektering

23 Utredning Ny Arena steg PM Bilaga 4 Kommunjurist Linda Stenman OPS Med OPS (offentlig-privat samverkan) avses normalt en entreprenadform som kan tillämpas vid infrastruktursinventeringar eller större bygg och anläggningsprojekt. Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) gäller när kommuner ska upphandla byggentreprenader, varor, tjänster och byggkoncessioner. Det finns undantag från denna huvudregel och det är när kommunen ska t ex förvärva fastighet, vid arrenden, hyra eller teckna avtal om annan nyttjanderätt till fast egendom. Redan 1994 uppmärksammades fall där ett privat byggföretag uppfört en byggnad där kommunen sedan via redan tecknade hyresavtal åtagit sig att hyra under tämligen långa perioder (10 år). I ett antal domar efter det har det fastslagits att undantaget i LOU endast gäller vid befintliga byggnader. Extra tydligt blir detta när det handlar om specialbyggnader som t ex brandstationer, värmekraftverk, skolor etc där det får anses uppenbart att lokalen inte kan tänkas köpas eller hyras av vem som helst. SKL har i sitt cirkulär 09:2 anfört följande: Det är således uppenbart att den typ av hyresavtal/nyttjanderätter som avser byggnader, oftast specialbyggnader, som inte är befintliga byggnader och som inte kommer till stånd utan att kommunen förbinder sig att antingen förvärva eller nyttja byggnaden/anläggningen och därmed står för hela eller delar av kostnaderna för bygget ska upphandlas i konkurrens med LOU/LUF. Det är alltså inte rättsligt möjligt att åberopa undantaget i LOU avseende hyra för att låta ett privat byggföretag uppföra en ishall som kommunen sedermera åtar sig att hyra under en viss tidsperiod. Upplysningsvis kan ett förbigående av LOU inte bara medföra att Östersunds kommun kan bli fälld i nationell domstol utan EUkommissionen kan också stämma Sverige med, vid en fällande dom, höga böter som följd. Det avgörande för Östersunds kommuns medverkan i en offentlig-privat samverkan med det privata näringslivet är dels att byggnadsprojekt som kommunen har för avsikt att genomföra ligger inom ramen för vad som är tillåtet enligt den kommunala kompetensen, dels att byggprojektet upphandlas i enlighet med reglerna i LOU.

24 Bilaga 1 Sammanställning projektkostnad Basket sid 1 (1) Bilaga 5B Tillbyggnad av sporthallen med baskethall Datum: Rev: TILLBYGGNAD AV SPORTHALLEN med baskethall PROJEKTKOSTNAD ARBETSMATERIAL PROJEKTDEL Yta Kvadrat- Summa TOTALT Samtliga ingående delar meter- byggdel Sporthallen, Kv Läroboken pris Östersunds Kommun m2 kr/m2 kr kr BYGGKOSTNAD Tillbyggnad Ombyggnad 300 INSTALLATIONSKOSTNADER BYGGHERREKOSTNAD STÖRNING / TRANSPORT OFÖRUTSEDDA KOSTNADER Uppdragsnummer: Utskriftsdatum: Sammanställning kostnader Arena Skidstadion_Slakteriet Bilaga 1 Sammanst Basket

25 Bilaga 1 Sammanställning projektkostnad Arena sid 1 (1) Bilaga 5A Arrangemangsarena Datum: Rev: ARRANGEMANGSARENA med tre isytor och gymnastik A, B, C-hall, Gymnastik, gemensamma utrymmen, mark, administration ARBETSMATERIAL PROJEKTKOSTNAD PROJEKTDEL Yta Kvadrat- Summa TOTALT Samtliga ingående delar meter- byggdel Skidstadion/Slakteriet pris Östersunds Kommun m2 kr/m2 kr kr Yta pl. 1: BTA: Nybyggnad A-hall ishockey A-plan 60x30 m Åskådarplatser A-plan st Yta bottenplan (35x62 m) Nybyggnad B och C-hall ishockey B-plan 60x30 m C-plan (NHL-plan) 60x25,5 m Inga åskådarplatser 0 st Kallställd byggnad (70*65 m) Nybyggnad gymnastikhall Gymnastik-plan 35x50 m Inga åskådarplatser gymnastikhall 0 st Varmbonad byggnad (35x50 m) Takhöjd delvis 10 m Gemensamma utrymmen Entré / Foaje Kök / Restaurang Omklädning VIP Fläktrum Kontor, gym, förråd, WC mm Markåtgärder P-platser 100 st Byggadministration Projektering, byggherrekostnader, bygglov mm Uppdragsnummer: Utskriftsdatum: Sammanställning kostnader Arena Skidstadion_Slakteriet Bilaga 1 Sammanst Arena

26

27 Bilaga 2 Sammanställning projektkostnad bandyplan 1 (1) Bilaga 5C Bandyplan inkl. matchbelysning Datum: Rev: BYGGNATION AV BANDYPLAN inkl. matchbelysning ARBETSMATERIAL PROJEKTKOSTNAD PROJEKTDEL Yta Kvadrat- Summa TOTALT Samtliga ingående delar meter- byggdel Skidstadion/Slakteriet pris Östersunds Kommun m2 kr/m2 kr kr Bandyplan Bandyplan (67x113 m) Total yta (69x119 m) Uppdragsnummer: Utskriftsdatum: Sammanställning kostnader Arena Skidstadion_Slakteriet Bilaga 2 Sammanst Bandy

28 Datum: Rev: Uppdragsnr: Bilaga 5B Tillbyggnad av sporthallen med baskethall ARBETSMATERIAL ÖSTERSUNDS KOMMUN Om- och tillbyggnad av Sporthallen, Kv Läroboken för Basket Utredning KOSTNADSBEDÖMNING L:\2530\PDOC\ Sportarenor\Kostnader\FB Basket Sporthallen.doc Mall: Pm dot ver 1.0 Kostnadsbedömningen är upprättad av: Helena Danielsson Granskad av: Lennart Sjödin, WSP Management Malmö Bilaga 1 Bilaga 2 Sammanställning kostnadsbedömning Ritning Sporthallen 1 (4)

29 Datum: Rev: ARBETSMATERIAL 2 (4) Uppdragsnr: Sporthallen, Kv Läroboken, Basket Allmän information På uppdrag av Bo Jonsson (Östersunds Kommun), har vi upprättat en kostnadsbedömning gällande ombyggnad av Sporthallen inom kv Läroboken i Östersund för om- och tillbyggnad av befintliga Sporthallen för Basket. Underlag för kostnadsbedömningen är ritning kallad kalkylunderlag daterad , upprättade av GisteråSjöstrand samt muntlig genomgång med Kjell Gisterå och Bo Jonsson. Allmänna förutsättningar för kostnadsbedömningen Kostnadsbedömningen är framtagen genom referensvärden och kvadratmeterkostnader, dvs det är en kostnadsbedömning i tidigt skede där det är många frågetecken gällande ingående utformning, lösningar och material. Kostnaderna är framtagna genom bedömda erfarenhets- och referensvärden. Delar av kostnaderna är erhållna från leverantörer av material. Kostnader och arbetstider är även tagna ur bl a Sektionsfakta ROT 09/10, Sektionsfakta 08/09, BK 2009, Bygganalys Prisbok, Byggnyckeln. Denna kostnadsbedömning får aldrig ses annat än som ett första tidigt försök att bedöma/beräkna en trolig investeringsnivå till stöd för ett säkrare framtida beslutsunderlag. Kostnadsbedömningen baseras på att entreprenören skall ha skälig ersättning för sina arbeten. Således tar kostnadsbedömningen ej hänsyn till vid varje anbudstillfälle rådande konkurrensläge. Kostnadsbedömningen är upprättad av Helena Danielsson, WSP Byggprojektering i Östersund, Lennart Sjödin på WSP Management i Malmö har kvalitetssäkrat kostnadsbedömningen. L:\2530\PDOC\ Sportarenor\Kostnader\FB Basket Sporthallen.doc Mall: Pm dot ver 1.0 Med omkostnader avses kostnader för maskiner, ställningar, städning, lagerhållning, arbetsplatsorganisation, transporter mm sk arbetsplatsomkostnader (APO) samt entreprenörsarvode (EA). I byggherrekostnaderna ingår kostnader för projektörer, projektledare, besiktning, kvalitetsansvarig enligt PBL, kopiering samt oförutsedda kostnader. Östersunds Kommun och övriga berörda parters (än ovan nämnda) nedlagda tider/kostnader för deltagande i projektet ingår ej. Kostnadsläge är Februari Kalkylosäkerhet ± 15%.

30 Datum: Rev: ARBETSMATERIAL 3 (4) Uppdragsnr: Sporthallen, Kv Läroboken, Basket Förutsättningar för kostnader Kostnaderna för om- och tillbyggnad av Sporthallen förutsätter att Jämtlands Gymnasium samtidigt utför sin om- och tillbyggnad i samma byggnad, då delar av kostnaderna är delade mellan entreprenaderna (bjälklag mm). Antagen kostnad för konstruktionen av tillbyggnaden, som delas med Jämtlands Gymnasium. Gällande inredning ingår endast fast inredning så som hyllor, skåp mm ej specifik inredning för viss utbildning/idrottsutövande. Vid ombyggnad i befintlig byggnad förutsättes att berörda utrymmen är utrymda och tillgängliga inför uppstart av ombyggnadsarbeten. Installationskostnaderna har uppskattats med hjälp av erfarenhetsvärden/schablonkostnader och antas ansluta i befintliga system/installationer. Utredning har nyligen påbörjats och det är antaganden på hur stora kostnader som skall ingå. Kostnadsbedömningen förutsätter ett normalt grundläggningssätt, utan extraordinära grundläggningskostnader. Denna kostnadsbedömning avser en själig kostnad vid generalentreprenadupphandling. Normal kontroll och styrning av projektet förutsätts. L:\2530\PDOC\ Sportarenor\Kostnader\FB Basket Sporthallen.doc Mall: Pm dot ver 1.0 Ingående kostnader Byggkostnad inkl. inv. installationer samt utv. VA och utv. El Rivning inom bef byggnader (antagen mängd) Fast inredning ingår med en antagen kostnad Utvändig mark (trädgårdsanläggning), minimal åtgärd Samordning sk GE-arvode Utredningar, Projektering Projekt- och Byggledning, KAPBL, Kontroll, Besiktningar Administrativa projektkostnader, myndighetsavgifter, kopiering Tillkommande kostnader under projekterings- och byggskedet (Budgetreserv/OF) Ej ingående kostnader Arbeten med asbest eller annat miljöfarligt avfall Geoteknik Lös verksamhetsknuten inredning och utrustning Ev. konstnärlig utsmyckning Omflyttnings- och omdisponeringskostnader av verksamheter Extra kostnader pga av etappindelningar Anslutningsavgifter mm Index till slutkostnad Kapitalkostnader (byggnadskreditiv) Mervärdeskatt

31 Datum: Rev: ARBETSMATERIAL 4 (4) Uppdragsnr: Sporthallen, Kv Läroboken, Basket Tillbyggnad (plan 3) ca 140 m 2, BTA. Tillbyggnad (plan 4) ca 960 m 2, BTA. Ombyggnad (plan 3) ca 300 m 2, BTA. Ombyggnad (plan 4) ca 0 m 2, BTA. L:\2530\PDOC\ Sportarenor\Kostnader\FB Basket Sporthallen.doc Mall: Pm dot ver 1.0 Kostnader för Basket i denna entreprenad i Sporthallen förutsätter att Jämtlands Gymnasium utför entreprenadarbeten för om- och tillbyggnad i samband med Basketens entreprenad. Utförs ej Jämtlands Gymnasiums entreprenad medför det en annan utformning av byggnaden och det blir en annan kostnadsbild. Markschakt och platta på mark ingår endast för passage och trapphus, övrig utvändig mark och platta på mark ingår i kostnad för Jämtlands Gymnasium. Kostnad för mellanbjälklaget fördelas mellan Jämtlands Gymnasium och Basket. Yttervägg med lätt konstruktion. Relativt glasat i passage på plan 3, och ett fönsterparti högt upp mot tak i basketarenan. Antagen kostnad för yttertak. Antagen kostnad för konstruktion av tillbyggnaden. (Kostnaden för konstruktionen av tillbyggnaden fördelas lika mellan Jämtlands Gymnasium och Basket) Komplettering (mindre kostnad) av befintliga ytterväggar (påbyggnad, uppfräschning mm), som nu blir innerväggar. Antas att det skall vara en mindre mängd innerväggar, dörrar, glaspartier, brandåtgärder mm. Trappa mellan våningsplanen. 400 st sittplatser i en skjutbar läktare, i övrigt inredning ingår ej. Stengolv i passage och komplettering med stengolv i befintlig entréhall samt sportgolv i basketarena. Målning av väggar, och undertak. Rivning inom befintlig byggnad är liten, yttervägg mot ny basketarena och mellan entréhall och passage. Installationer ingår med normal standard VS-installationer ansluts till befintliga system. VE antas anslutas på befintligt aggregat som ev. kompletteras/uppgraderas. El/Tele-installationer ansluts till befintligt system. Hiss-installation i trapphus

32 Datum: Rev: Uppdragsnr: Bilaga 5A Arrangemangsarena med 3 isytor och gymnastik ARBETSMATERIAL ÖSTERSUNDS KOMMUN ARRANGEMANGSARENA Med tre isytor och gymnastik Skidstadion/Slakteriområdet Nybyggnad av: A, B, C-hall Ishockey, Gymnastik, Gemensamma utrymmen, mark, administration Utredning KOSTNADSBEDÖMNING L:\2530\PDOC\ Sportarenor\Kostnader\FB Sportarena Slakteriområdet.doc Mall: Pm dot ver 1.0 Kostnadsbedömningen är upprättad av: Helena Danielsson Granskad av: Lennart Sjödin, WSP Management Malmö Bilaga 1 Sammanställning kostnadsbedömning 1 (5)

33 Datum: Rev: ARBETSMATERIAL 2 (5) Uppdragsnr: Arena Skidstadion/slakteriområdet Allmän information På uppdrag av Bo Jonsson (Östersunds Kommun), har vi reviderat en, sen tidigare, upprättad kostnadsbedömning (090428) gällande arenalösningar i Östersund. I denna kostnadsbedömning ingår: - A-, B-, och C-hall för ishockey - Gymnastik - Gemensamma utrymmen - Utvändig mark - Byggherrekostnader (Administration) Allmänna förutsättningar för kostnadsbedömningen Kostnadsbedömningen är framtagen genom referensvärden och kvadratmeterkostnader, dvs det är en kostnadsbedömning i tidigt skede där det är många frågetecken gällande ingående utformning, lösningar och material. Kostnaderna är framtagna genom bedömda erfarenhets- och referensvärden. Delar av kostnaderna är erhållna från leverantörer av material. Kostnader och arbetstider är även tagna ur bl a Sektionsfakta ROT 09/10, Sektionsfakta 08/09, BK 2009, Bygganalys Prisbok, Byggnyckeln. Denna kostnadsbedömning/kalkyl får aldrig ses annat än sam ett första tidigt försök att bedöma/beräkna en trolig investeringsnivå till stöd för ett säkrare framtida beslutsunderlag. Kostnadsbedömningen baseras på att entreprenören skall ha skälig ersättning för sina arbeten. Således tar kostnadsbedömningen ej hänsyn till vid varje anbudstillfälle rådande konkurrensläge. L:\2530\PDOC\ Sportarenor\Kostnader\FB Sportarena Slakteriområdet.doc Mall: Pm dot ver 1.0 Kostnadsbedömningen är upprättad av Helena Danielsson, WSP Byggprojektering i Östersund, i samarbete med kollegorna Thorbjörn Moström, WSP Byggprojektering i Östersund samt Bengt Öh på WSP Management i Stockholm som kvalitetssäkrat kostnadsbedömningen för arenautredningen i tidigare skede ( ). I detta skede är det Lennart Sjödin på WSP Management i Malmö som kvalitetssäkrat kostnadsbedömningen. Referenser från andra uppförda arenor ligger även som grund. Det finns dock ingen exakt jämförbar arena i Sverige vilket medför anpassning av referensvärden för denna typ av sammansättning av hallar. Med omkostnader avses kostnader för maskiner, ställningar, städning, lagerhållning, arbetsplatsorganisation, transporter mm sk arbetsplatsomkostnader (APO) samt entreprenörsarvode (EA). I byggherrekostnaderna ingår kostnader för projektörer, projektledare, besiktning, kvalitetsansvarig enligt PBL, kopiering samt oförutsedda kostnader. Östersunds Kommun och övriga berörda parters nedlagda tider/kostnader för deltagande i projektet ingår ej. Kostnadsläge är Februari Kalkylosäkerhet ± 15%.

PM - Kostnadsbedömning 1 (7)

PM - Kostnadsbedömning 1 (7) PM - Kostnadsbedömning 1 (7) ABadABACUMBygg+&Fastighetsadministration Kaptensgatan3,70365ÖREBRO Tel0199307330 Mobil07096651918 Rev. Ljusnarshallen, Kopparberg Kostnadsbedömning för om och tillbyggnader

Läs mer

KOSTNADSUPPSKATTNING. Överdäckning av Gudöbroleden

KOSTNADSUPPSKATTNING. Överdäckning av Gudöbroleden KOSTNADSUPPSKATTNING Överdäckning av Gudöbroleden 2016-07-06 KOSTNADSUPPSKATTNING Överdäckning av Gudöbroleden KUND Tyresö kommun KONSULT WSP Management Lumaparksvägen 7 120 31 Stockholm Besök: Lumaparksvägen

Läs mer

Avdelningen för juridik

Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:2 Diarienr: 09/0052 Handläggare: Avdelning: Ulf Palm Datum: 2009-01-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommuner Landsting/regioner Kommunala bolag Kommundirektörer Landstingsdirektörer

Läs mer

Enklare idrottshallar

Enklare idrottshallar FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2013-01-29 Kontaktperson fastighetskontoret Jenny Rydåker Projektavdelningen Telefon: 08-508 270 16 jenny.rydaker@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-03-05

Läs mer

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438

Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-01-14 17 Anpassning för allsvenskt spel på Falkenbergs IP. (AU 395) KS 2013-438 KF Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

PROGRAMHANDLING FRIIDROTTSHALL

PROGRAMHANDLING FRIIDROTTSHALL PROGRAMHANDLING FRIIDROTTSHALL Objekt: 1034 Benämning: Noliahall 1 Fastighetsbeteckning: Omfattning / avgränsning Projektets avgränsning är åtgärdande av skada i väggar och tak i hall 1, samtliga skadade

Läs mer

260 Slutrapport Stiga Sports Arena Eskilstuna i Munktellstaden (KSKF/2018:315)

260 Slutrapport Stiga Sports Arena Eskilstuna i Munktellstaden (KSKF/2018:315) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(1) 260 Slutrapport Stiga Sports Arena Eskilstuna i Munktellstaden (KSKF/2018:315) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Slutrapporten

Läs mer

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet 1(5) KS 2011/0097 Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet Sammanfattning I beslut 2011-03-10, 21, föreslår fastighetsnämnden kommunfullmäktige

Läs mer

-4, FU 2013-02-27 13:00. Finansutskottets protokoll 2013-02-27

-4, FU 2013-02-27 13:00. Finansutskottets protokoll 2013-02-27 -4, FU 2013-02-27 13:00 Finansutskottets protokoll 2013-02-27 -3, FU 2013-02-27 13:00 Plats och tid Frösörummet, Rådhuset den 27 februari 2013, kl. 13.00-15.50 Paragrafer 29 40 Beslutande Övriga deltagare

Läs mer

Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärd e. Minimikrav. Skeden. Program

Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärd e. Minimikrav. Skeden. Program Produktionskalkyl Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärd e Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Utredning Program Projektering Söka ram Låsa ram Hålla ram Hålla Ram Konsten att hålla

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Byleskolan - Ny skolbyggnad

Byleskolan - Ny skolbyggnad 1(5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kommunfastigheter Maria Östholm Byleskolan - Ny skolbyggnad Sammanfattning Täby kyrkby och området Byle har en kraftig befolkningstillväxt bland annat till följd av omfattande

Läs mer

Uppdragsspecifikation

Uppdragsspecifikation Uppdragsspecifikation 1.1 Bakgrund Nya lokaler och driftbyggnader för busservice verksamhet är nödvändig av framförallt tre skäl: 1) Expansion av flygfrakt, 2) Slitna byggnader och lokaler 3) Safetyaspekten.

Läs mer

Kostnadsuppskattning (miljoner AUD)

Kostnadsuppskattning (miljoner AUD) Kalkylering Kostnadsuppskattning (miljoner AUD) Planerad sluttid Januari 1957 7,20 Januari 1963 Januari 1959 9,76 Oktober 1961 17,94 Augusti 1962 25,00 Tidigt 1965 Juni 1964 34,80 Mars 1967 Augusti 1965

Läs mer

Mall för byggprojektkalkyl

Mall för byggprojektkalkyl Kalkylering Lukas 14:28-30 Kalkylsammanställning Konto 1 Markförvärv 11 Köpeskilling 12 Lagf artskostnad 19 Öv riga kostnader 2 Anslutningsavgifter 21 VA 22 El 23 Fjärrv ärme 29 Öv riga kostnader 3 Entreprenadkostnad

Läs mer

Ombyggnad av häststall och ridhus samt installation av biobränslepanna på Ågesta gård. Genomförandebeslut

Ombyggnad av häststall och ridhus samt installation av biobränslepanna på Ågesta gård. Genomförandebeslut FASTIGHETSKONTORET 2009-01-08 Kontaktperson Fastighetskontoret Henrik Schmiterlöw Fastighetstavdelningen Telefon: 08-508 270 44 henrik.schmiterlow@fsk.stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2009-02-03 Ombyggnad

Läs mer

Övergripande Teknisk Beskrivning. Bilaga till kostnadsberäkning Östersund Arena, dat. 2011-08-15

Övergripande Teknisk Beskrivning. Bilaga till kostnadsberäkning Östersund Arena, dat. 2011-08-15 Övergripande Teknisk Beskrivning Bilaga till kostnadsberäkning Östersund Arena, dat. 2011-08-15 Lokalprogram Alternativ 3, dat. 2011-08-15 1(5) ÖVERGRIPANDE TEKNISK BESKRIVNING Utvändiga mark- och installationsarbeten

Läs mer

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13

Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 UPPDRAGSNUMMER: 10164564 Kostnadsuppskattning för våningsberäkning för byggnader vid Sjöparken Alvesta kommun 2012-04-13 Tommy Sandberg WSP Management Box 92093 120 07 Stockholm Besök: Lumaparksvägen 7

Läs mer

OS-/PARALYMPICS 2026 ANLÄGGNINGAR TULLINGE Hamra, Botkyrka

OS-/PARALYMPICS 2026 ANLÄGGNINGAR TULLINGE Hamra, Botkyrka Bilaga 4 - Utredning avseende Stockholms möjligheter att arrangera vinter-os och Paralympics 2026 Januari 2017. OS-/PARALYMPICS 2026 ANLÄGGNINGAR TULLINGE Hamra, Botkyrka UTREDNING VINTERSTADION FÖR LÄNGDSKIDOR,

Läs mer

4. Projektorganisation, samverkan och intressenthantering

4. Projektorganisation, samverkan och intressenthantering 4. Projektorganisation, samverkan och intressenthantering 4.1 Litteraturuppgifter Dessa uppgifter kan lösas med hjälp av läroboken. 1. Varför behöver en verksamhet organiseras och vilka fördelar finns?

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus

Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus 1(6) Fastighetsnämnden Djursholm 2:206, Gärdestorp, Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus Ärendet återredovisar härmed uppdraget Om- och tillbyggnad av Djursholms ridhus i enlighet med kommunstyrelsens

Läs mer

Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2

Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2 Sponsringskoncept E. O N I B U W O R L D C U P B I A T H L O N Ö S T E R S U N D 2 0 1 2 Vision 2014 Världsledande i skidskytte! - vara bland de tre bästa landslagen och de tre bästa världscuparrangörerna

Läs mer

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall

Genomförandebeslut avseende o m- och tillbyggnad av Tensta sim- och idrottshall IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGE N Handläggare: Roger Svenson Telefon: 08-508 27 922 Stefan Båmstedt, tel 08 508 27 908 Till Idrottsnämnden 2009-06-09 Nr 12 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-05-27

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-05-30 KOMMUNSTYRELSENS SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2011-05-30 KOMMUNSTYRELSENS SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 09:00 09:20 KOMMUNSTYRELSENS SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTT Plats: Rodret Ledamöter: Arne Olsson (c) ordförande Olof Lundberg (s) vice ordförande Christina Engström (m) Roger Andersson

Läs mer

582720 Samskolan. Kostnadsbedömning. Alt IIb. Dennis Bognar Tele: 08-685 81 00 / 010-505 17 67 dennis.bognar@bygganalys.

582720 Samskolan. Kostnadsbedömning. Alt IIb. Dennis Bognar Tele: 08-685 81 00 / 010-505 17 67 dennis.bognar@bygganalys. Kostnadsbedömning 582720 582720 Samskolan Alt IIb 2013-03-13 Bygganalys AB Tele: 08-685 81 00 / 010-505 17 67 dennis.bognar@bygganalys.se För riktigheten av denna handling svarar Bygganalys AB endast mot

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA

PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA 1 2010-10-05 Dnr 1362/2010 Rev 2010-12-14 enligt FU beslut PROJEKTDIREKTIV FÖR BYGGANDE AV ARENA 1 BESTÄLLNING Projektdirektivet är fastställt i kommunstyrelsen 2010-10-12, 241 2 SYFTE OCH MÅL 2.1 Bakgrund

Läs mer

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort

2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort 2013-05- 2013-05-20 Lokalutredning grundskola/grundsärskola i Hallstahammars tätort Tekniska förvaltningen har från Kommunstyrelsen fått i uppdrag att utreda vilka ytor som friställs i de olika alternativen,

Läs mer

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211

Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-06-03 Kommunstyrelsen Bengt Persson Utredare Telefon 08-555 010 08 bengt.persson@nykvarn.se Skolbyggnation för ett växande Nykvarn- Furuborgskolan KS/2013:211 Förvaltningens förslag

Läs mer

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad

Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad ~huge 2013-03-20 HF2013-125 l (2) Huddinge kommun Förskalenämnden 141 85 HUDDINGE Preliminär hyresoffert skogvaktartorpets förskola, om- och tillbyggnad Huge Fastigheter AB har efter beställning utfått

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp)

Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne (fp) Sammanträdesdatum 1(7) Plats och tid Tekniska kontoret, kl. 09.00 11.30 Paragrafer 11-15 Beslutande Inger Olsson-Blomberg (m) ordf. Carina Erlandsson (m) Benkt Lindström (m) Anita Jansson (c) Sven Stjärne

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

Protokoll. Styrgrupp för projektmodell Nolhaga 2009-03-12

Protokoll. Styrgrupp för projektmodell Nolhaga 2009-03-12 Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Styrgrupp för projektmodell Nolhaga Sida 1 Plats och tid Sammanträdesrummet, Nolhagahallen, Alingsås kl 10.00-11.30 Beslutande Stefan Svensson(kd), ordf Thorsten Larsson(m)

Läs mer

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler

Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler Kommunchef Carin Becker-Åström 0220-241 82 Kommunstyrelsen Lokal- och fastighetsutredningen beslut om avveckling av lokaler BAKGRUND Sedan ett antal år tillbaka finns ett överskott på lokaler i kommunens

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Branschens egen kravmärkning.

Branschens egen kravmärkning. B i l d : L a s s e F o r s b e r g T v å b i l d a r e. Branschens egen kravmärkning. Utmärkt Bygge underlättar samarbetet och effekti- viserar byggprocessen för alla aktörer i ett projekt. Konkret innebär

Läs mer

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall

Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall 2014-04-16 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE TN 2013/163-044 Tekniska nämnden Omfördelning och utökning av investering för ökad kapacitet för återvinning av avfall Förslag till beslut Tekniska nämnden beslutar att

Läs mer

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8

Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Till boende på Brf S:t Göran 3, Maria Prästgårdsgata 10 / Björngårdsgatan 8 Information angående stambyte mm överlämnat på informationsmötet den 23 November Vi på Projektledarhuset AB, har erhållit styrelsens

Läs mer

Uppförande av träningshall för skridsko och bandy samt konstfryst utomhusispist på Gubbängens IP Utredningsbeslut

Uppförande av träningshall för skridsko och bandy samt konstfryst utomhusispist på Gubbängens IP Utredningsbeslut Sida 1 (6) 2015-12-29 Handläggare Fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-508 269 22 karin.westling@stockholm.se Handläggare Hans Eriksson Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508

Läs mer

Upprustning av gymnastikhallsdelen med mera i Åkeshovs sim- och idrottshall Inriktnings- och genomförandebeslut

Upprustning av gymnastikhallsdelen med mera i Åkeshovs sim- och idrottshall Inriktnings- och genomförandebeslut Handläggare Kontaktperson fastighetskontoret Jan Lind Fastighetsavdelningen Telefon: 08-508 26 951 jan.lind@stockholm.se Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Sida 1 (6) 2016-01-15 Till Fastighetsnämnden

Läs mer

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan

Genomförandebeslut för om- och tillbyggnation av Västertorpsskolan Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2017-09-15 Handläggare Josefin Johansson Telefon: 076-1233601 Till Utbildningsnämnden 2017-10-19 Genomförandebeslut

Läs mer

Genomförandebeslut för verksamhetsanpassningar i kök och matsal vid Sjöängsskolan

Genomförandebeslut för verksamhetsanpassningar i kök och matsal vid Sjöängsskolan Somar18 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2018-10-10 Handläggare Monica Strandgren Telefon: 08-508 33 426 Till Utbildningsnämnden 2018-11-22 vid

Läs mer

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården.

Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser med heldygnsomsorg integrerat med Norrgården. Socialkontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Leif Spjuth, 08 581 69 508 2013-02-25 Dnr 2009-7055 1 Socialnämnden Ombyggnation (av f.d. Solgården) till särskilda boendeplatser

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad.

Sturebyskolan. Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Sturebyskolan Riva Vitan och bygga nytt på kort tid och till låg kostnad. Ersätta befintlig tillfällig Paviljong Vitan med permanent byggnad. Att bygga nytt kostar pengar och tar tid det kan vi alla vara

Läs mer

Strategi för upphandling av entreprenader Rapport nr EKA 2004:6

Strategi för upphandling av entreprenader Rapport nr EKA 2004:6 Strategi för upphandling av entreprenader Rapport nr EKA 2004:6 EMPIRIKON AB Vallentuna 2004-03-01, senast reviderad 2005-10-31 Jan Andersson 2 Projekt Eka, Bengtfors kommun Pm - strategi för upphandling

Läs mer

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan"

Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall Gröna ladan 1(2) TEKNISK NÄMND Sammanträdesdatum: 2017-09-12 119 Ersättningslokal för gatu- och parkenhetens maskinhall "Gröna ladan" Dnr 2017-000169 Beslut Tekniska nämnden beslutar att inriktningen framöver ska

Läs mer

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen

30 april 2014. Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 30 april 2014 Objektbeskrivning Industrifastigheten Göteborg Majorna 721:88 i Fiskhamnen 1 30 april 2014 Processen Avsikten med detta informationsmemorandum och tillhörande bilagor är att intresserade

Läs mer

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo

Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk gång- och cykelväg, sydöstra Boo 2013-09-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/269-224 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Investeringsbeslut och startbesked byggnation av ny förskola med åtta avdelningar på Lots- Galärvägen och provisorisk

Läs mer

Tecknande av avtal om ombyggnadstillägg till befintligt hyresavtal med Higab

Tecknande av avtal om ombyggnadstillägg till befintligt hyresavtal med Higab 2018-11-20 Styrelsehandling 17 Utfärdat 2018-11-13 Diarienummer 0276-18 VD-/utvecklingsstab Eivor Lindberg Telefon 031 774 37 65 E-post: eivor.lindberg@p-bolaget.goteborg.se Tecknande av avtal om ombyggnadstillägg

Läs mer

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut

Nybyggnad av en enkel idrottshall vid Grimstaskolan Förslag till genomförandebeslut Sida 1 (8) 2015-03-24 Handläggare fastighetskontoret Karin Westling Projektavdelningen Telefon: 08-505 26 922 karin.westling@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Sophie Dahlberg Utvecklingsavdelningen

Läs mer

Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00

Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00 Bilder från strålningsenheten, Göteborg Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sahlgrenska Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00 SYSTEMHANDLINGSRAPPORT 2017-08-14 (Rev.171003) Innehåll

Läs mer

Umeå kommun Samhällsbyggnadskontoret Fastighet Teknik

Umeå kommun Samhällsbyggnadskontoret Fastighet Teknik Umeå kommun Samhällsbyggnadskontoret Fastighet Teknik Idag Samhällsbyggnadskontoret Byggprojekt Miljö, Kvalité, Energi Kalkyler Övning Färdiga arbetsplatser Upphandling mm Sammanfattning Fastighet Projektledare

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

PROJEKT KLUBBHUS ATT RENOVERA ELLER BYGGA NYTT DET ÄR DU SOM MEDLEM SOM BESTÄMMER

PROJEKT KLUBBHUS ATT RENOVERA ELLER BYGGA NYTT DET ÄR DU SOM MEDLEM SOM BESTÄMMER PROJEKT KLUBBHUS ATT RENOVERA ELLER BYGGA NYTT DET ÄR DU SOM MEDLEM SOM BESTÄMMER Projektgruppen som under året träffats vid ett flertal tillfällen har konstaterat att befintligt klubbhus har en rad fel

Läs mer

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Kommunfullmäktige 2009-10-26 161 380 Kommunstyrelsen 2009-10-12 190 507 Arbets- och personalutskottet 2009-09-14 185 398 Dnr 09.543-825 oktkf11 Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby

Läs mer

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station

Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum i Strängnäs och Läggesta station KF 12:1 Samhällsbyggnadskontoret TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr KS/2016:662-207 Strategienheten 2016-12-15 1/2 Handläggare Patrik Wirsenius 0152-293 30 KF 12:2 Utredning av organisation och förvaltning av nya resecentrum

Läs mer

Biathlon till Beste Bror!

Biathlon till Beste Bror! Biathlon till Beste Bror! Vi vill hitta nyckeln till Norsk vinteridrottsturism via regionens skidskytte- och längd anläggningar. I dag finns en rad destinationer i regionen som aktivt jobbat med profileringen

Läs mer

Tjänsteskrivelse om beslut om förvaltningens fortsatta arbete med lokalisering av bostäder för nyanlända

Tjänsteskrivelse om beslut om förvaltningens fortsatta arbete med lokalisering av bostäder för nyanlända LERUM1001, vp2.3, 2014-04-22 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (10) Samhällsbyggnad Margareta Hallander Verksamhetschef samhällsplanering 0302-52 12 22 072-235 03 00 margareta.hallander@lerum.se Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse

Läs mer

LÅNGSIKTIG ARBETSPLAN FÖR VERKSAMHETSÅREN 2015-2017 (fortsättning på, av tidigare årsmöte beslutad, långsiktig arbetsplan 2003-2014)

LÅNGSIKTIG ARBETSPLAN FÖR VERKSAMHETSÅREN 2015-2017 (fortsättning på, av tidigare årsmöte beslutad, långsiktig arbetsplan 2003-2014) ALLIANSFÖRENINGEN FÖR BORGSTENA/TÄMTA/MOLLA ALLAKTIVITETSHALL LÅNGSIKTIG ARBETSPLAN FÖR VERKSAMHETSÅREN 2015-2017 (fortsättning på, av tidigare årsmöte beslutad, långsiktig arbetsplan 2003-2014) ÖVERGRIPANDE

Läs mer

Produktion av driftavdelningen lokaler

Produktion av driftavdelningen lokaler LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-04-26 37 Produktion av driftavdelningen lokaler Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar Dnr

Läs mer

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut.

Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Dnr Sida 1 (6) 2014-02-11 Handläggare Hanna Andersson 08-508 264 57 Till Exploateringsnämnden 2014-03-13 Del av fastigheten Hammarbyhöjden 1:1 i Björkhagen. Reviderat genomförandebeslut. Förslag till beslut

Läs mer

Projektbeställning Tillbyggnad och ombyggnad F-6 skola i Lilla Alby. 1. Bakgrund

Projektbeställning Tillbyggnad och ombyggnad F-6 skola i Lilla Alby. 1. Bakgrund Projektbeställning Tillbyggnad och ombyggnad F6 skola i Lilla Alby 1. Bakgrund Barn och utbildningsförvaltningen har med hjälp från Stadsbyggnads och miljöförvaltningen utarbetat ett program för tilloch

Läs mer

Återrapportering av uppdrag om ombyggnation av Udden (Skogsbo 2)

Återrapportering av uppdrag om ombyggnation av Udden (Skogsbo 2) 2018-05-03 Handläggare Annica Lempke Kansli- och utredningsavdelningen 2017KS/0900 Kommunstyrelsen Återrapportering av uppdrag om ombyggnation av Udden (Skogsbo 2) Förslag till beslut 1. Kommundirektören

Läs mer

Varför Organisation? Informell organisation

Varför Organisation? Informell organisation Organisation och upphandling av byggprojekt Varför Organisation? Att mål kan uppnås effektivare genom samarbete mellan individer än genom individuella ansträngningar g (synergieffekt) Organisation Ett

Läs mer

Nya kommunlokaler i Mörby centrum

Nya kommunlokaler i Mörby centrum 1(6) Kommunstyrelsen Nya kommunlokaler i Mörby centrum Ärendet Kommunstyrelsen beslutade den 29 maj 2016 60 att fastställa projektdirektiv för den fortsatta arbets- och beslutsprocessen gällande nya kommunlokaler

Läs mer

Utveckling av Tolvåkersområdet

Utveckling av Tolvåkersområdet Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-07 Dnr: TN 2017/131 Tekniska nämnden Utveckling av Tolvåkersområdet Förslag till beslut Tekniska nämndens förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att utveckla

Läs mer

Spåravgiften betalas i sparbössan vid spåret, till funktionär på plats alt. via Swishnummer

Spåravgiften betalas i sparbössan vid spåret, till funktionär på plats alt. via Swishnummer Spåravgift Vuxna: Ungdomar 50 kr Gratis Spåravgiften betalas i sparbössan vid spåret, till funktionär på plats alt. via Swishnummer 123 156 91 93. Varför kostar det att åka skidor vid Karlsnäsgården? I

Läs mer

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål.

Hela byggprocessen. verktyg för att säkerställa att byggprojekten utförs så. effektivt som möjligt och uppfyller samtliga ställda mål. Byggprocessen På Higabgruppen värderar vi kundnytta och långsiktighet högt och vi vill bygga och förvalta fastigheter som erbjuder god kvalitet och god funktion för kunden. Hela byggprocessen Kostnader

Läs mer

13131?»,10, STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN

13131?»,10, STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN 7 13131?»,10, STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Larsson Sten 2018-03-01 IFN-2018-0043 Idrott- och fritidsnämnden Behovsprogram för idrottslokaler i Rosendal Förslag till beslut

Läs mer

Byggnation av ny läktare med tillhörande servicelokaler på Grimsta IP

Byggnation av ny läktare med tillhörande servicelokaler på Grimsta IP Fastighetskontoret Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-02-28 Handläggare Kontaktperson fastighetskontoret Jan Lind Fastighetsavdelningen Telefon: 08-508 26 951 jan.lind@stockholm.se Till

Läs mer

Sopsugsutredning Gasverksområdet

Sopsugsutredning Gasverksområdet PM Utredning Staffan Ädelqvist, Grontmij Rolf Sundberg, Sopsugkonsulterna AB Kalkyl Patrick LePierre, Grontmij Datum 2012-08-28 Uppdragsgivare Exploateringskontoret Stockholms stad genom: Torbjörn Ollas,

Läs mer

Västra Kommundelarna - Handlingsplan

Västra Kommundelarna - Handlingsplan BILAGA Västra Kommundelarna - Handlingsplan KOMMUNALEKONOMISK BEDÖMNING 2008-02-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 SAMMANFATTNING 1 INLEDNING 2 ANALYSMETODIK 3 FÖRUTSÄTTNINGAR BEFOLKNINGSUTVECKLING INVESTERINGAR

Läs mer

Ombudgetering av investeringsanslag 2018

Ombudgetering av investeringsanslag 2018 DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1 (5) Ombudgetering av investeringsanslag 2018 Ärende Av tilldelade investeringsmedel 2018 begär nämnderna ombudgetering om totalt 88,2 miljoner kronor. Orsaken är att

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Utredning alternativ till Broby-Berga skolorna. Upprättad:

Utredning alternativ till Broby-Berga skolorna. Upprättad: Utredning alternativ till Broby-Berga skolorna Upprättad: 2017-03-01 Upprättat av: Erika Johansson, projektledare Granskad av: Stefan Karlsson, projektchef Innehåll 1 Bakgrund... 1 2 Referenser... 1 3

Läs mer

Upprustning av Hammarby IP Genomförandebeslut

Upprustning av Hammarby IP Genomförandebeslut Sida 1 (7) 2015-05-22 Handläggare fastighetskontoret Stefan Hagdahl Telefon: 08-508 26 938 stefan.hagdahl@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 hans.eriksson@stockholm.se

Läs mer

Inomhushallar för speedway på Gubbängens idrottsplats Svar på skrivelser från Hammarby Speedway och Emilia

Inomhushallar för speedway på Gubbängens idrottsplats Svar på skrivelser från Hammarby Speedway och Emilia Idrottsförvaltningen Sida 1 (6) 2014-09-01 IDN 2014-09-23 Handläggare Peter Ahlström Telefon: 08-508 28 438 Till Idrottsnämnden Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Inomhushallar för speedway på Gubbängens

Läs mer

J/H-Cup 1. Tullus SG arrangerar på uppdrag av J/H Skidskytte till J/H-cup 1, distans.

J/H-Cup 1. Tullus SG arrangerar på uppdrag av J/H Skidskytte till J/H-cup 1, distans. PM J/H-Cup 1 Tullus SG arrangerar på uppdrag av J/H Skidskytte till J/H-cup 1, distans. Lördag 16:e december 2017 Östersunds skidstadion Sveriges nationalarena för skidskytte Välkomna! Program Lagledarmöte

Läs mer

-4, UU 2014-10-01 08:30. Utvecklingsutskottets protokoll 2014-10-01

-4, UU 2014-10-01 08:30. Utvecklingsutskottets protokoll 2014-10-01 -4, UU 2014-10-01 08:30 s protokoll 2014-10-01 -3, UU 2014-10-01 08:30 Plats och tid Lillsjön, Rådhuset, den 1 oktober 2014 kl 08.30-12.15 Paragrafer 61-69 Beslutande Övriga deltagare Enligt tjänstgöringslista

Läs mer

Handlingsalternativ för Näckenbadet

Handlingsalternativ för Näckenbadet 2013-11-07 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/635-292 Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott Handlingsalternativ för Näckenbadet Förslag till beslut Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott konstaterar

Läs mer

Information om tillkommande kostnader i anslutning till ombyggnadstillägg till befintligt avtal med Higab

Information om tillkommande kostnader i anslutning till ombyggnadstillägg till befintligt avtal med Higab Styrelsehandling Utfärdat 2019-09-04 Diarienummer 0276-18 Handläggare Davis Bergström Telefon: 031-774 3759 E-post: davis.bergstrom@p-bolaget.goteborg.se Information om tillkommande kostnader i anslutning

Läs mer

Tidplan, mängder och kostnader

Tidplan, mängder och kostnader SLUSSEN plan B En förnyelse av Slussen genom etappvis rivning och återuppbyggnad, i stort så som Slussen ser ut och fungerar idag, men helt moderniserad. Tidplan, mängder och kostnader Projektgruppen SLUSSEN

Läs mer

Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan

Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan Utlåtande 2006: RI (Dnr 310-3407/2006) Stadens medverkan vid skapandet av Designens Hus vid Telefonplan Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Under förutsättning av regeringens

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall

Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Kommunstyrelsen 2009-10-12 190 507 Arbets- och personalutskottet 2009-09-14 185 398 Dnr 09.543-825 oktkf11 Övertagande av äganderätten till samt driftansvar för Sunderby ishall Bilaga: Kalkyl färdigställande

Läs mer

Gubbängens IP, uppförande av träningshall för skridsko och bandy.

Gubbängens IP, uppförande av träningshall för skridsko och bandy. Sida 1 (6) 2019-04-02 Handläggare Magnus Karlsson Telefon: 0850826979 Till Fastighetsnämnden 2019-04-23 Gubbängens IP, uppförande av träningshall för skridsko och bandy. Lägesrapport 2 Förslag till beslut

Läs mer

SCENKONSTRUKTION KULTURHUSET SKELLEFTEÅ Kostnadsanalys/ Upprättad 2015-06-25 Upprättad av: Anders Enquist

SCENKONSTRUKTION KULTURHUSET SKELLEFTEÅ Kostnadsanalys/ Upprättad 2015-06-25 Upprättad av: Anders Enquist SCENKONSTRUKTION KULTURHUSET SKELLEFTEÅ Kostnadsanalys/ Upprättad 2015-06-25 Upprättad av: Anders Enquist KUND Skellefteå Kommun Samhällsplaneringsenheten Therese Bäckström Zidohli KONSULT WSP Byggprojektering

Läs mer

Falkenbergs centrum - projekt inför sommaren 2014. KS 2013-384

Falkenbergs centrum - projekt inför sommaren 2014. KS 2013-384 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 54 Falkenbergs centrum - projekt inför sommaren 2014. KS 2013-384 KS Beslut Arbetsutskottet föreslå kommunstyrelsen

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler

Projektkalkylering. Tidiga kalkyler Projektkalkylering Tidiga kalkyler Kalkylering Lukas 14:28-30 Låsning av slutkostnad 100 % 80 % Ingångsvärde Minimikrav Program Projektering Produktion Skeden Kalkylprocessen 1. Definiera problemet och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-06-18 168 KS 217/18 Igångsättning och genomförande provisorisk 25-metersbassäng Åbybadet Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

MEDBORGARFÖRSLAG - Nytt skidspår i Råda

MEDBORGARFÖRSLAG - Nytt skidspår i Råda Sida 1 av 7 MEDBORGARFÖRSLAG - Nytt skidspår i Råda Syfte Att ha ett väl fungerande skidspår för träningar, tävlingar, vasaloppsträning och motionsåkning som kan användas även snöfattiga vintrar. Förslaget

Läs mer

Sammanträdesdatum Servicenämnden 2012-07-26

Sammanträdesdatum Servicenämnden 2012-07-26 ÄRENDELISTA Sammanträdesdatum Paragraf Ärendelista 69 Renovering och byggnation av Mellbystrandsskolan och byggnation av idrottshall i Mellbystrand tidplan, kostnadsberäkning och begäran om igångsättningsbeslut

Läs mer

Framtida tilläggs- ombyggnads- och nyinvesteringar (Stavsborgsskolan)

Framtida tilläggs- ombyggnads- och nyinvesteringar (Stavsborgsskolan) Framtida tilläggs- ombyggnads- och nyinvesteringar (Stavsborgsskolan) till hyresavtal nr xxx ( Hyresavtalet ) mellan Hemsö Cullberg Holding AB, org. nr. 556932-8080 ( Hyresvärden ) och Nacka kommun, org.

Läs mer