Regionstyrelsen beslutar att länsarkivariens arbetsuppgifter placeras på Historiecentrum Halland i Hallands Kulturhistoriska museum, Varberg.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regionstyrelsen beslutar att länsarkivariens arbetsuppgifter placeras på Historiecentrum Halland i Hallands Kulturhistoriska museum, Varberg."

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Ingemar Andreasson, utvecklingsledare kultur Mikael Sarge, samordnare kultur Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen Arkiv i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att länsarkivariens arbetsuppgifter placeras på Historiecentrum Halland i Hallands Kulturhistoriska museum, Varberg. Bakgrund Regionfullmäktige beslöt om Mål och strategier för Region Halland För prioriterat område Kultur innebär det: Mål 1: Förnyelsen, spetsen och kvaliteten i kulturlivet ska öka. Mål 2: Tillgängligheten ska öka så att fler kan ta del av kulturutbudet. Mål 3: Alla barn och ungdomar ska ges möjligheter att uppleva kultur. Mål 4: Fler och växande företag ska finnas inom de kulturella och kreativa näringarna. Regionstyrelsen beslöt att anta Hallands kulturplan och genomföra den i enlighet med förutsättningarna i den årliga verksamhetsplanen och budgeten. Region Halland ska skapa möjligheter för arkiven att värna, vårda och använda det halländska kulturarvet, samt göra arkiven tillgängliga för alla. Det uppnår vi genom att skapa en plan för att samla, bevara och tillgängliggöra de halländska enskilda arkiven. Vi uppnår det också genom pedagogisk samverkan med skolan. Genom dessa beslut har Region Halland lagt en inriktning för stöd till utvecklingen av de enskilda arkiven i Halland. Genom besluten har arkivverksamheten integrerats i den regionala kulturpolitiken och i den nya samverkansmodellen. Region Halland kan därför i nuläget begränsa sig till följande frågor Lokalisering av arkiven Länsarkivariens framtida roll och placering Finansieringen av arkivverksamheten Lokalisering av arkiven Den ideella föreningen Hallands Arkivförbund är den gemensamma arenan för utveckling av de enskilda arkiven i Halland. En bättre fysisk samordning har skett av de enskilda arkiven genom att Nykterhetsfolkets länsarkiv har samlats tillsammans med Folkrörelsearkivet i Norra Halland och Hallands Kulturhistoriska museums arkiv i Varberg. Samtidigt har Folkrörelsearkivet i Södra Halland erhållit nya lokaler i Halmstad.

2 2(6) Dessa förändringar har skett under de senaste åren. Inget av de yttranden som kommit in förordar en ytterligare centralisering. Ett skäl är att innehållet i och verksamheten vid folkrörelsearkiven har kopplingar till det lokalhistoriska arbetet som bedrivs av andra aktörer i södra respektive norra Halland. Frågan om fortsatta förändringar av de enskilda arkivens lokalisering bör långsiktigt övervägas i samband med den samlade kulturpolitiska utvecklingen i Halland. Länsarkivariens framtida roll och placering Region Halland anser att det även fortsatt finns behov av yrkesmässig arkivariekompetens, som förutom att ge stöd åt de enskilda arkiven även ansvarar för arkivverksamhetens regionala innehåll med kopplingar till den regionala kulturpolitiken. Synpunkterna på utredningen redovisar en preferens för placering av den regionala arkivutvecklaren (länsarkivarien) vid Hallands Kulturhistoriska museum i det planerade Historiecentrum Halland. En sådan lösning ger stora vinster genom samling av professionell arkivariekompetens till en plats. Vinsterna blir än större genom samordning av den regionala arkivverksamhetens behov och det kulturhistoriska museets. I utredningen finns tankar om behovet av strategisk arkivkompetens i Region Halland. Detta behov kan dock tillfredsställas genom exempelvis det regionala uppdrag som lämnas till Hallands Kulturhistoriska museum, Varberg. Därmed undviks också risken att arkivresursen blir rent operativ eller stannar på museet och inom fästningen. Vi förordar att länsarkivariens arbetsuppgifter placeras på Historiecentrum Halland i Hallands Kulturhistoriska museum, Varberg. Finansiering av arkivverksamheten Frågan bör behandlas i samband med de årliga prioriteringarna i kulturbudgeten. De stora förväntningar på ökad finansiering som väcks i några av remissvaren är orealistiska åtminstone på kort sikt. Vid överväganden om de enskilda arkivens finansiering bör folkrörelsearkivens starka lokala proveniens beaktas. Sammanfattning Kontigos utredning Konsultföretaget Kontigo lämnade den 24 november 2010 till Region Halland resultatet av utredningen Arkiv i Halland En utredning om strategi, förutsättningar och verksamhet. I sitt uppdrag till Kontigo ingick att utreda de enskilda arkivens verksamhet och finansiering, hur arkivverksamhet speglas i regionala och nationella planer och strategier samt att belysa

3 3(6) utvecklingsbehov och möjligheter. Uppdraget gällde dessutom att utveckla några scenarier för hur arkiven inom Hallands Arkivförbund (HAF) skulle kunna organiseras och finansieras i framtiden. I fyra kapitel redovisar utredningen förhållanden, regler, strategier, ekonomi och utvecklingsmöjligheter kring arkivverksamheten i Halland. I ett särskilt kapitel görs en sammanfattande analys med slutsatser och förslag samlade under tre rubriker: Arkiven och deras verksamhet (6.1) Arkivens regionalpolitiska sammanhang (6.2) Utvecklingsbehov och utmaningar (6.3) Därtill innehåller utredningen ett särskilt kapitel som är inriktat på utvecklingsmöjligheter. Där redovisas fyra olika scenarier med målsättningen att ge regionen möjlighet att göra ett val som ansluter till arkivpolitiska strategier. Scenariernas olika huvudinriktningar motsvarar: Tillfredsställa behovet av låga kostnader och effektiv förvaring av arkivmaterialet Svara mot behovet av ökad utåtriktad verksamhet och synliggöra materialet gentemot allmänheten Skapa en plattform för ökad kompetens och samverkan inom kulturarvsområdet Bygga vidare på de enskilda arkivens nuvarande organisation och ge inkrementell utveckling och låg initialkostnad. (Inkrementell utveckling innebär att man vill göra något som snabbt fungerar, även fast det inte är optimalt. Under genomförandet arbetar man för att förbättra efter hand.) När det gäller lokaliseringen av de berörda enskilda arkiven visar Kontigo för- och nackdelar med att den nuvarande lokaliseringen bibehålls respektive en centralisering av arkiven. Det senare kan enligt rapporten göras genom arkiv på entreprenad, genom att arkiven placeras i anslutning till Historiecentrum vid Hallands kulturhistoriska museum eller genom att bygga upp ett Kulturhistoriskt centrum i Falkenberg. I fråga om länsarkivariens framtida roll och placering lämnar utredningen några olika förändringsalternativalternativ: o Tjänsten tas bort; arbetsuppgifterna sköts inom ramen för Region Hallands ordinarie arbete o Länsarkivariens arbetsuppgifter placeras på Hallands kulturhistoriska museum, Varberg o Länsarkivarietjänsten placeras på Region Halland Hallands kulturplan Hallands kulturplan är ett dokument av stor strategisk betydelse även när det gäller ställningstaganden kring arkivverksamheten i regionen. Den fastställdes av regionstyrelsen den 27 oktober 2010, vilket innebär att dokumentet inte kunnat beaktas av Kontigo i deras utredningsarbete. Kulturplanen presenterar i fem punkter några särskilt intressanta utvecklingsmöjligheter för halländsk arkivverksamhet:

4 4(6) Arkivens integrering i regional kulturpolitik (Kontigoutredningen nämns här) Upprätta bevarandeplaner Öka arkivpedagogisk verksamhet i och utanför arkivdepåerna Ny teknik för arkivens bevarande, tillgänglighet och sökbarhet Samordna och utveckla de två arkivresurserna (Varberg och Halmstad) Yttranden över utredningen Falkenbergs kommun framför att arkiven i länet utgör en på olika sätt potentiellt mycket stark resurs för tillväxt, utveckling och kultur. För att denna resurs ska kunna utnyttjas på bästa sätt bör ett långtgående samarbete finnas inom det regionala arkivväsendet, vilket omfattar såväl enskilda som offentliga aktörer. Vad gäller tillgängliggörande och tillhandahållande av arkivens innehåll kan digitalisering, samordning av register och utbyte vad gäller Internet och sociala media vara områden där effektivt samarbete med fördel går att få till stånd. Kommunen anför också att det inte är orimligt att en samordnande funktion som den HAF har, också innebär att det finns arkivariekompetens på länsnivå. Halmstads kommun anser att arkivfrågan måste behandlas integrerat med de pågående diskussionerna om musei- och kulturfrågorna. Hit hör frågan om Historiecentrum i Varberg och om Hallands Konstmuseum, Halmstads lokalhistoriska uppdrag. Kommunen menar därför att utredningen ska överlämnas för fortsatt beredning i den utredningsgrupp för museifrågor som har bildats av Region Halland och där representanter för Halmstads respektive Varbergs kommun ingår. Hallands Arkivförbund (HAF) framför att det finns ett behov av utökad investering i arkivverksamheten och att önskemålet är att Region Halland tar ett helhetsansvar för finansieringen av arkivförbundet med medlemsarkiv. Målsättningen för Halland bör vara att som lägsta nivå ha en heltids länsarkivarie och en heltids arkivarie samt två heltids arkivassistenter, samtliga fördelade på arkiven i Varberg och Halmstad. HAF tar inte ställning till länsarkivariens stationeringsort men lämnar synpunkter på värdet i en placering i Varberg respektive Halmstad. Vissa synergieffekter erhålls av en placering i samverkan med ett blivande historiecentrum i Varberg. Ett utökat fokus på sociala medier och ny teknik kan t.ex. tala för en utökad samverkan med Högskolan i Halmstad. Verksamhet med sociala media där Internet är kontaktytan är också inte platsbunden. Frågan om hur de enskilda arkiven bör tillgängliggöras i Halland bör utredas och diskuteras ytterligare. Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland (NFLA) anser att det strategiska arbetet med att integrera de enskilda arkiven i regionens övergripande planer och strategier måste vara en uppgift för Region Halland. Att knyta arkivverksamheten till det i Kulturplanen föreslagna Historiecentrum i Varberg genom att lokalisera länsarkivariefunktionen till Varberg ger synergieffekter och stärker bägge verksamheterna. De enskilda arkivens verksamhet kräver tillgång till resurser och kompetens i arkiv- och informationsvetenskap. NFLA anser sam-

5 5(6) manfattningsvis att arkivens nuvarande lokalisering ska behållas och länsarkivariefunktionen knytas till det föreslagna Historiecentrum i Varberg. Folkrörelserna arkiv i norra Halland (FANN) menar att av flera anledningar är utredningens alternativa förslag att koncentrera arkivverksamheten till Falkenberg missriktat. Alternativet att låta en länsarkivaries arbetsuppgifter skötas av en administratör på regionen skulle innebära en stagnation av arkivens betydelse. FANN förordar att arkivens nuvarande lokalisering behålls samt att länsarkivarietjänsten får sin placering vid Hallands kulturhistoriska museum, Varberg. Folkrörelserna arkiv i södra Halland (FASH) anser att HAF ska leva vidare för att hjälpa och samordna de enskilda arkiven. Ett problem har hela tiden varit ekonomin. Nu är flera aktörer inblandade, staten, regionen och kommunen med anslag av varierande storlekar. Hela den enskilda arkivsektorn, inklusive HAF, bör försörjas av Region Halland. FASH:s uppfattning är att arkivverksamheten behålls i en egen organisation och inte inlemmas i Region Hallands administration. En fristående länsarkivarie förordas, dock kan placeringen i länet diskuteras. Hallands Näringslivsarkiv (HNA) erinrar om att den enskilda arkivsektorn innehåller ett stort mått av idealitet och styrs inte av de regler som gäller för offentliga arkiv. t.ex. kommunarkiv och landsarkiv. Dessa senare är inte integrerade i kultursektorn, vare sig på beställareller utförarsidan. HNA välkomnar en ökad integrering av den enskilda arkivverksamheten i den regionala kulturpolitiken enligt kulturplanen. Digitalisering och gemensamma web-platser skapar ökad tillgänglighet och uppmärksamhet utifrån, ett område där Halland stått sig väl inte minst genom länsarkivariens insatser. Möjligheten att planera verksamheten påverkas av de herrelösa arkiv som måste omhändertas. HNA håller fast vid att det krävs en välutbildad läns- eller regionarkivarie för att fullgöra uppdraget som högste tjänsteman över enskilda arkiv i regionen. Det kan ses som en positiv lösning att länsarkivarien får sin tjänst förlagd till arkivet i länsmuseet i Varberg så länge som det regionstrategiska perspektivet på arkivverksamheten tillgodoses. HAF skulle då kunna utnyttja tjänsten bättre särskilt med råd och hjälp till regionens 74 hembygdsföreningar, som i sig bär på enormt värdefulla arkiv. HNA saknar i kulturplanen och Kontigoutredningen en bredare ansats och perspektiv. Vad som är viktigt för arkiven i Halland är inte bara att det finns lokalt och regionalt sammanhang utan också ett nationellt och internationellt sådant. Långsiktighet i finansieringen är slutligen enligt HNA en viktig förutsättning för arkivverksamheten i Halland.

6 6(6) Riksarkivet har i sitt yttrande begränsat sig till de frågor som kan inbegripas i dess uppdrag enligt arkivlag, instruktion osv. Ett förhållande som borde ha diskuterats djupare är behovet av utökad professionell kompetens i hanteringen av de halländska enskilda arkiven. Samhällets och statens ställningstagande till de regionala folkrörelse-/föreningsarkivens roll borde också ha lyfts fram. De formella förutsättningarna innebär att bidragen ska beviljas för enskild regional arkivverksamhet i enlighet med förordningen (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet. Riksarkivet framhåller att dessa förutsättningar måste finnas med i bedömningen av utredningens förslag. Hallands Kulturhistoriska museum skriver i sitt yttrande att i ett regionalpolitiskt sammanhang har arkiven har en uppenbar roll som generell kunskapsresurs. I fråga om de enskilda arkivens lokalisering förordar museet att de även fortsättningsvis är lokaliserade på två ställen men att arkivverksamheten är organisatoriskt centraliserad genom att man slår samman länsarkivariens tjänst med arkivtjänsten i Varberg. Museet anser vidare att flera tunga argument talar för att knyta arkivfunktionen till Historiecentrum Halland i Varberg. Viktigast är de möjligheter centrumet erbjuder för det utåtriktade arbetet med arkiven. Nära tillgång till samlingarna i vardagen är viktigt för museerna och arkiven är väl integrerade med museernas övriga kulturarvsarbete. Alternativet att bygga upp ett regionalt kulturhistoriskt centrum i Falkenberg skulle innebära mycket höga initialkostnader och fördyra och därmed äventyra det dagliga arbetet I utredningen efterlyses en koppling av arkiven till regionala strategier och program. Museet kommenterar detta med att Hallands kulturplan är just ett sådant dokument. När det gäller länsantikvarietjänsten uttalar museet att arkivarie är ett renodlat akademikeryrke som förutsätter högskoleutbildning med specialinriktning på arkivkunskap och, sedan ett antal år tillbaka, även med hög kompetens inom informationsteknik och data. Av utredningens tre förslag till förändringar av länsarkivarietjänsten och dess lokalisering är det endast ett som är gångbart och det är att knyta tjänsten till Historiecentrum Halland. Detta för med sig flera vinster. Från de övriga två förslagen avråder museet starkt. Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Birgitta Hederstedt Regionutvecklingsdirektör

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011 Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2011 Nykterhetsfolkets länsarkiv Styrelse och funktionärer Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot Revisorer

Läs mer

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad

Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet i Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150427 RS140512 Driftnämnden för Kultur och skola Begäran om samverkan och bidrag till Garnisons- och luftvärnsmuseet

Läs mer

Ansökan om kulturstöd till Folkrörelsernas arkiv i norra Halland och Hallands näringslivs arkiv. KS

Ansökan om kulturstöd till Folkrörelsernas arkiv i norra Halland och Hallands näringslivs arkiv. KS Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2013-12-10 372 Ansökan om kulturstöd till Folkrörelsernas arkiv i norra Halland och Hallands näringslivs arkiv.

Läs mer

Arkiv i Halland. En utredning om strategi, förutsättningar och verksamhet. Stockholm 2010-11-24

Arkiv i Halland. En utredning om strategi, förutsättningar och verksamhet. Stockholm 2010-11-24 Arkiv i Halland En utredning om strategi, förutsättningar och verksamhet Stockholm 2010-11-24 Jonas Hugosson, Ylva Saarinen och Christina Johannesson, Kontigo AB Innehåll 1 INLEDNING... 4 1.1 KULTURPOLITIKEN

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling

Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum för konstutveckling TJÄNSTESKRIVELSE Kultur i Halland Ingemar Andréasson Utvecklingsledare Datum Diarienummer 20150410 DNKS150152 Driftnämnden Kultur och skola Överenskommelse om samverkan för Konst i Halland ett resurscentrum

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2014

Budget för Kulturförvaltningen 2014 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-09-24 RS130356 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Budget för Kulturförvaltningen 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Hallands Arkivförbund

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Hallands Arkivförbund VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2010 Hallands Arkivförbund Några bilder från verksamhetsåret Docent Jens Lerbom Högskolan i Halmstad Docent Sven-Olof Olsson Hallands Näringslivs Arkiv Fil. Dr, 1:e antikvarie Pablo

Läs mer

Budget för Kulturförvaltningen 2015

Budget för Kulturförvaltningen 2015 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Eva Nyhammar, förvaltningschef Kultur i Halland 035-17 98 89 Datum Diarienummer 2014-11-25 RS140472 Regionstyrelsen Budget för Kulturförvaltningen 2015 Förslag till

Läs mer

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv

Riksarkivets nationella överblick över arkivfrågorna och arkivverksamheten i landet enskilda arkiv 1 (5) Datum Dnr RA 04-2013/1917 2013-06-20 Ert Dnr Ju2013/1367/L3 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Tillstånd och medling, SOU 2013:4 Riksarkivet tillstyrker förslaget att avtalslicensbestämmelsen

Läs mer

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå.

1(2) Diarienummer DNKS150151. Datum. unga. Riktlinjer för. regionalt stöd. riktlinjer. nivå. TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Kultur i Halland Eva Nyhammar Förvaltningschef Datum 2015-04-10 Diarienummer DNKS150151 Driftnämnden Kultur och skola Riktlinjer för regionalt stöd gällande kultur för barn och unga

Läs mer

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013

Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Beslutsbilaga 2011-02-16 S 2011:17 KUR 2011/888 Kulturrådets strategi för internationell verksamhet 2011 2013 Inledning Internationaliseringen av svenskt kulturliv är viktig av en rad olika skäl. Den konstnärliga

Läs mer

Driftnämnden Kultur och skola

Driftnämnden Kultur och skola Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-07 Driftnämnden Kultur och skola Tid: Plats: 7 maj 2015, kl 08:30 16:00 (Se bifogad agenda) Teater Halland, Varberg 1 Justering utse Sven-Anders Svensson (C)

Läs mer

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK

STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK STRATEGI FÖR KULTURRÅDETS MEDVERKAN I DET REGIONALA TILLVÄXTARBETET OCH EU:S SAMMANHÅLLNINGSPOLITIK 2014 2020 INNEHÅLL Inledning... 4 Uppdrag... 4 Bakgrund... 4 Kulturrådets uppdrag inom det regionala

Läs mer

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland

Foto: P Leonardsson. Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland Foto: P Leonardsson Kulturarv för framtiden Strategiskt program för kulturarv i Halland 2017 2020 Bakgrund Kulturarv för framtiden är resultatet av ett gemensamt arbete av kulturarvsektorn i Halland under

Läs mer

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft.

Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Möjliggör utveckling. Skapar attraktionskraft. Länskulturen en del av Regionförbundet Jämtlands län Egna verksamheter Estrad Norr Scenkonstinstitution för musik, teater, musikteater, dans Filmpool Jämtland

Läs mer

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019.

Yrkanden Ordföranden Irene Svenonius (M) yrkar bifall till regionrådsberedningens förslag i skrivelse den 16 januari 2019. Region Stockholm 14 (35) Regionstyrelsen PROTOKOLL 2019-01-29 Diarienummer RS 2019-0063 6 Organisatorisk förändring av Stockholms läns Museum LS 2018-1173 Ärendebeskrivning För att Stockholms läns museum

Läs mer

Verksamhetsberättelse för. Nykterhetsfolkets länsarkiv. i Halland, verksamhetsåret 2008

Verksamhetsberättelse för. Nykterhetsfolkets länsarkiv. i Halland, verksamhetsåret 2008 Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2008 Styrelse och funktionärer Ordförande Bengt Svensson, t o m 15 december 2008 T f ordförande Barbro Maijgren, fr o m

Läs mer

Arkiv för alla nu och i framtiden Remiss från Kulturdepartementet Remisstid 28 februari 2003, förlängt till 19 mars 2003

Arkiv för alla nu och i framtiden Remiss från Kulturdepartementet Remisstid 28 februari 2003, förlängt till 19 mars 2003 Bilaga 6:13 till kommunstyrelsens protokoll den 19 mars 2003, 17 PM 2003 RIV (Dnr 042-3597/2002) Arkiv för alla nu och i framtiden Remiss från Kulturdepartementet Remisstid 28 februari 2003, förlängt till

Läs mer

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE

16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE 16 september 2011 Ansvarig: Ola Jacobson INTERNATIONELL STRATEGI FÖR KULTURNÄMNDENS VERKSAMHETSOMRÅDE Bakgrund och utgångspunkter Kulturnämndens internationella strategi utgår ifrån Policy för Region Skånes

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Tjänsteskrivelse 1 (7) Handläggare Ulf Nordström 2019-03-20 Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2019 Förslag till beslut 1. Vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet

Läs mer

Sammanfattning. 1. Inledning

Sammanfattning. 1. Inledning Nationell strategi för arbetet med att digitalisera, digitalt bevara och digitalt tillgängliggöra kulturarvsmaterial och kulturarvsinformation 2012 2015 Sammanfattning Den nationella strategin för arbetet

Läs mer

Presidium Nämnden för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad

Presidium Nämnden för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnden för attraktivitet, näringsliv och arbetsmarknad Tid: 2016-03-03 13:30-16:30 Plats: Regionens hus, Malin Wengholms tjänsterum 5 Utredningsuppdrag avseende Jönköpings läns

Läs mer

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter

Samverkan för ett starkare kulturliv. Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter Samverkan för ett starkare kulturliv Västmanlands regionala kulturplan på fem minuter 2 SAMVERKAN FÖR ETT STARKARE KULTURLIV Landstinget och kommunerna ska gemensamt skapa förutsättningar för att medborgarna

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

Community Archives i Sverigeförutsättningar. Angelica Björlestrand / Presentation 2012-05-25 vid Nordiska Arkivdagarna

Community Archives i Sverigeförutsättningar. Angelica Björlestrand / Presentation 2012-05-25 vid Nordiska Arkivdagarna Community Archives i Sverigeförutsättningar och framtiden Angelica Björlestrand / Presentation 2012-05-25 vid Nordiska Arkivdagarna Inledning rådande bild av att de arkiv som har levererats till arkivinstitutioner

Läs mer

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018

Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet 2018 TJÄNSTEUTLÅTANDE REGIONSTYRELSEN Sida 1(5) Datum 2018-02-22 Ärendenummer RV2018-44 Kulturstaben Ulf Nordström 054-701 10 33 ulf.nordstrom@regionvarmland.se Beslut om fördelning av vissa statsbidrag till

Läs mer

Kultursamverkansmodellen så funkar den!

Kultursamverkansmodellen så funkar den! Kultursamverkansmodellen så funkar den! www.regionostergotland.se Sedan 2012 ingår Östergötland i den nationella kultursamverkansmodellen. Från och med 2013 är samtliga län, utom Stockholm, med i modellen.

Läs mer

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: 2016-09-28 kl.09.00-12.00 Plats: Regionens hus, sal B 11 Tidsplan och arbetsstruktur för ny kulturplan 2018-2020 Diarienummer:

Läs mer

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017.

Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för år 2017. REGION GÄVLEBORG 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Hälsinglands museum Hälsinglands museum och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat följande överenskommelse om regionalt uppdrag för

Läs mer

Inriktning 2016 för Kultur i Halland

Inriktning 2016 för Kultur i Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(6) Kultur i Halland Eva Nyhammar Kulturchef Datum Diarienummer 2015-08-24 DNKS150009 Driftnämnden Kultur och skola Inriktning 2016 för Kultur i Halland Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja

Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program. Överdirektör Riitta Kaivosoja Samarbete, nätverk, tillgänglighet och åtkomlighet inom museipolitiska program Överdirektör Riitta Kaivosoja 10.2.2016 Varför ett museipolitiskt program? Vi behöver en gemensam vision om museiverksamheten

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Föreningsarkivet. i Jämtlands län

Föreningsarkivet. i Jämtlands län Föreningsarkivet i Jämtlands län Verksamhetsplan 2019 1 Innehåll Inledning... 3 Under 2019 kommer följande utvecklingsområden att prioriteras:... 3 Kultur för alla i hela länet... 3 Människor i glesbygd...

Läs mer

DIVISION Kultur och utbildning

DIVISION Kultur och utbildning Kultursamverkansmodellen i Norrbotten Nyheter i kulturpolitiken efter beslut 16.12 2009 om kulturpropositionen Tid för Kultur 2009/10:3 Nya nationella kulturpolitiska mål Ny analysmyndighet för uppföljning

Läs mer

Region Hallands kulturpolitik Om en missbrukad Samverkansmodell?

Region Hallands kulturpolitik Om en missbrukad Samverkansmodell? Region Hallands kulturpolitik Om en missbrukad Samverkansmodell? PM 2013-01-08 av Anders Persson Arkiven ljuger aldrig. Henning Mankell Sedan två år pågår en kulturkonflikt mellan den ideella föreningen

Läs mer

Regional kulturstrategi för Västra Götaland

Regional kulturstrategi för Västra Götaland Regional kulturstrategi för Västra Götaland 2020-2023 Kultursamverkansmodellen Kultursamverkansmodellen styrs av lagen om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet (2010:1919). Enligt

Läs mer

Överenskommelse om regional medfinansiering

Överenskommelse om regional medfinansiering 1(1) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-09-25 RS140074 Caroline Johansson Kansliavdelningen 035-17 96 52 REGIONSTYRELSEN Överenskommelse om regional medfinansiering Förslag till beslut

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2010

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2010 Verksamhetsberättelse för i Halland, verksamhetsåret 2010 Styrelse och funktionärer Ordförande Barbro Maijgren Vice ordförande Olle Nilsson Sekreterare Bengt Lindqvist Kassör Allan Berg Ledamot Asta Berg

Läs mer

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör

Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring. Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör Kulturrådet har ordet svensk kulturpolitik i endring Benny Marcel, Kulturrådet Ställföreträdande generaldirektör DETTA HAR HÄNT Kulturutredningen: Grundanalys, Förnyelseprogram samt Kulturpolitikens arkitektur

Läs mer

Regionstyrelsen fick förhandstitt på bokslutet

Regionstyrelsen fick förhandstitt på bokslutet PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 25 januari 2012 Regionstyrelsen fick förhandstitt på bokslutet Vid regionstyrelsens möte idag presenterades en bokslutskommuniké för 2011, det vill säga en sammanfattning

Läs mer

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland

Ansökan om projektmedel, Mikrofonden Halland 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-08-25 RS140295 Johan Lindberg, utvecklingsledare Näringslivsavdelningen 072-216 26 75 johan.hansson-lindberg@regionhalland.se Regionstyrelsen

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Justering av internbudget statligt bidrag DAGORDNING Datum 2017-02-01 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-10 kl. 09.50 Plats: Landskrona museum, Slottsgatan, Landskrona

Läs mer

Uppdrags- beskrivning

Uppdrags- beskrivning Uppdrags- beskrivning Kultur och utveckling 2018 2020 REGION JÖNKÖPINGS LÄN Uppdragsbeskrivning 2018 2020 Kultur och utveckling Följande uppdragsbeskrivning har tagits fram för kultur och utvecklings regionala

Läs mer

Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola att gälla från 2016:

Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola att gälla från 2016: 1(6) Utdrag ur Riktlinjer för regionalt kulturstöd antagna av Driftnämnd Kultur och skola 2015-05-07 att gälla från 2016: Regionalt kulturstöd Projektet ska avse regional verksamhet och/eller vara av regionalt

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen )

VERKSAMHETSPLAN 2013 ORGANISATION FOLKBILDNINGENS BRANSCHORGANISATION HEMBYGDSRÖRELSEN. (Fastställd av styrelsen ) VERKSAMHETSPLAN 2013 (Fastställd av styrelsen 2012-11-29) ORGANISATION Hallands bildningsförbund är folkbildningens samverkansorganisation i Hallands län. Verksamheten har till syfte att ge stärka folkbildningen

Läs mer

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221

15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 15 Utökat samarbete med Högskolan i Halmstad för att stärka den akademiska nivån på sjuksköterskeutbildningen vid Campus Varberg RS170221 Ärendet Som ett led i att säkra den framtida kompetensförsörjningen

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning

Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv för personer med funktionsnedsättning 01054 1(2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Kultur i Halland 2013-11-21 RS130452 Eva Nyhammar, förvaltningschef 035-17 98 89 REGIONSTYRELSEN Handlingsplan för tillgänglighet till regionalt kulturliv

Läs mer

Beslut om Riksarkivets fördelning av bidrag till enskild arkivverksamhet 2019

Beslut om Riksarkivets fördelning av bidrag till enskild arkivverksamhet 2019 1(5) Närvarande: Karin Åström Iko Riksarkivarie Katalin Gere Samverkanssamordnare för enskilda arkiv, föredragande om Riksarkivets fördelning av bidrag till enskild arkivverksamhet 2019 Riksarkivet har

Läs mer

Projektansökan Livskraft

Projektansökan Livskraft 01054 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-11-14 RS140411 Boel Abelson-Crossley, Verksamhetschef Utvecklingscentrum 035-179883 REGIONSTYRELSEN Projektansökan Livskraft Förslag till

Läs mer

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014

Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) 2014-01-28 RS140069 Ann-Mari Bartholdsson Näringsliv 035-179887 Ann-mari.bartholdsson@regionhalland.se Regionstyrelsen Regionalt uppdrag till Nyföretagarcentrum Halland 2014 Förslag

Läs mer

16 Revisionsrapport Regionens miljöarbete RS150002

16 Revisionsrapport Regionens miljöarbete RS150002 16 Revisionsrapport Regionens miljöarbete RS150002 Ärendet PwC har genomfört en granskning av regionstyrelsens miljöarbete. Resultatet av denna granskning visar att miljöarbetet inte fullt ut bedrivs på

Läs mer

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland

Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum Halland TJÄNSTESKRIVELSE 1(8) HANDLÄGGARE Ann-Mari Bartholdsson, Avdelningen för Näringslivsutveckling 035-179887 Datum Diarienummer 2012-11-15 RS120436 Regionstyrelsen Ansökan om medfinansiering av projekt: Hälsoteknikcentrum

Läs mer

Särskilda arkivuppgifter på det statliga arkivområdet för Stockholms stadsarkiv, Värmlandsarkiv och Malmö stadsarkiv

Särskilda arkivuppgifter på det statliga arkivområdet för Stockholms stadsarkiv, Värmlandsarkiv och Malmö stadsarkiv PM 2012:129 RVIII (Dnr 001-1084/2012) Särskilda arkivuppgifter på det statliga arkivområdet för Stockholms stadsarkiv, Värmlandsarkiv och Malmö stadsarkiv Remiss från Kulturdepartementet Borgarrådsberedningen

Läs mer

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304

28 DestinationHalland beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende 28 RS 2015-09-23 28 DestinationHalland2020 - beslut om medfinansiering av EU-projekt RS150304 Ärende Projektet syfte är att skapa en attraktiv och innovativ samverkansarena för utveckling av den

Läs mer

Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet

Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet Regler och riktlinjer för överlämnande av statliga arkiv till Riksarkivet 1 Lag, förordning och Riksarkivets föreskrifter Rätten att överta arkiv Enligt 9 arkivlagen (1990:782) har en arkivmyndighet rätt

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 Ärendet Sammanslagningen av Röntgen Halmstad, Röntgen Varberg och Röntgen Halland gjordes 2012 med en gemensam

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dalarnas Arkitekturråd 2016-03-07 1 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Detta

Läs mer

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2

Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Kultursamverkansmodellen. Styrning och bidragsfördelning. Rapport 2013: 2 Utvärdering av kultursamverkansmodellen Tre slutsatser Den statliga styrningen av den regionala kulturpolitiken är fortsatt stark,

Läs mer

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö

Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad livsmiljö Kultur- och bildningsförvaltningen Datum 2016-03-15 Sida 1 (5) Dnr LD15/04485 Falun 2016-03-15 Dnr: Ku2015/02481/KL Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande av betänkandet (SOU 2015:88) Gestaltad

Läs mer

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte

BILAGA. Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Kulturnämnden BILAGA 1 (3) Kulturarvskollegium och regionalt kulturarvsmöte Region Skånes inträde i samverkansmodellen innebar ett större ansvar för övergripande kulturarvsfrågor. Samråd med de regionala

Läs mer

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8

Remissyttrande Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - Framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen,ds 2017:8 1(5) Kultur 207-06-13 RUN/196/2017 Ingrid Printz Ku/2017/00761/K Tfn: 063147600 Regeringskansliet E-post: ingrid.printz@regionjh.se Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Kultursamverkan för

Läs mer

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012

Regional kulturpolitik - Värmland. Karlstad 5 mars 2012 Regional kulturpolitik - Värmland Karlstad 5 mars 2012 Region Värmland Ett regionalt kommunförbund för regional utveckling, tillväxtfrågor samt kultur och folkbildning i Värmland. Huvudmän är Värmlands

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2009

Verksamhetsberättelse för Nykterhetsfolkets länsarkiv i Halland, verksamhetsåret 2009 Arbetsplan Verksamhetsberättelse för i Halland, verksamhetsåret 2009 Styrelse och funktionärer Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot Ledamot Barbro Maijgren, tf ordförande fram till årsmötet

Läs mer

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017

Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 1 (10) Långsiktigt uppdrag till Textilmuseet 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 3 december 2014,dnr. KUN 176-2014. Postadress: Besöksadress: Telefon: Webbplats: E-post: Kultursekretariatet

Läs mer

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446

15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 15 Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland RS1300446 Arbetsutskottets förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att avslå motionen.

Läs mer

Betänkandet Arkiv för alla - nu och i framtiden (SOU 2002:78)

Betänkandet Arkiv för alla - nu och i framtiden (SOU 2002:78) Generaldirektören Datum: 28 februari 2003 Diarienr: 1836-2002 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Arkiv för alla - nu och i framtiden (SOU 2002:78) Sammanfattning Domstolsverket tillstyrker

Läs mer

Film och rörlig bild

Film och rörlig bild Film och rörlig bild UTDRAG UR REGIONAL KULTURPLAN FÖR SKÅNE 2016 2019 Detta är ett utdrag ur Regional kulturplan för Skåne 2016-2019, som är formad i samtal med Skånes kommuner, dess kulturliv och den

Läs mer

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten

16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten 16. Stiftelsen Hallands länsmuseers nya organisation; förslag till övergripande mål, syfte, styrning och uppföljning av verksamheten Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-05-27 109

Läs mer

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum

Skellefteås kulturplan. Kultur i centrum Skellefteås kulturplan Kultur i centrum Dialog Nu är vi alltså i fasen där vi talar med medborgare, föreningar och förbund om vad de tror om kulturen i Skellefteå och om vad de vill se hända! Därför vill

Läs mer

Länsmuseernas samarbetsråd

Länsmuseernas samarbetsråd Länsmuseernas samarbetsråd 2015-05-05 Introduktion kultursamverkansmodellen Kulturrådets nationella uppföljning för år 2013 Kultursamverkansmodellens* tillkomst en snabb process! År 2009 kom förslaget

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010

Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 1(3) Avsiktsförklaring för samverkan mellan Statens kulturråd och Västerbottens läns landsting avseende kulturverksamhet år 2010 Samverkan Statens kulturråd (Kulturrådet) och Västerbottens läns landsting

Läs mer

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 29 november 2017 44 Paragraf KS-2017/2297.109 Förslag till kulturstrategi för Stockholmsregionen svar på remiss från Stockholms läns landsting

Läs mer

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete Gun-Marie Stenström Mål och strategier för Region Halland 2012-2015 Kort om mål- och strategidokumentet Långsiktigt

Läs mer

Remissvar: Regional indelning - tre nya län

Remissvar: Regional indelning - tre nya län 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Regional indelning - tre nya län Ax Amatörkulturens samrådsgrupp översänder härmed sina synpunkter och kommentarer till ovan angivna betänkande (SOU

Läs mer

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström

Aktuella kulturpolitiska frågor Ulf Nordström Aktuella kulturpolitiska frågor 2019-03-20 Ulf Nordström Flerårigt verksamhetsstöd Ett nytt mitt emellan-stöd Fleråriga verksamhetsstöd lägre tröskel Kan till exempel sökas av fria professionella teatergrupper

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 38 Dnr KS/2018:60. Beslutsunderlag - Missiv PM RUS Underlag RUS-processen Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-02-26 1 (1) Sida 38 Dnr KS/2018:60 Framtagande av Regional utvecklingsstrategi för Östergötland, RUS Bakgrund Region Östergötland har

Läs mer

Sammanfattning. Bilaga 2

Sammanfattning. Bilaga 2 Bilaga 2 Kultursamverkansutredningen har haft i uppdrag av regeringen att utarbeta ett förslag till införande av den nya modell för fördelning av statliga bidrag till regional kulturverksamhet som riksdagen

Läs mer

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN

MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN MÅL FÖR DEN NATIONELLA KULTURPOLITIKEN Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald och

Läs mer

Projekt Kulturarvsportal Västmanland. Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13

Projekt Kulturarvsportal Västmanland. Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13 Projekt Kulturarvsportal Västmanland Projektpresentation Västmanlands läns museum, 2013-09-13 Projektet i korthet Namn Period Parter Beskrivning av projektet Projektägare Projektledare Mer information

Läs mer

Timbanken beslut om finansiering

Timbanken beslut om finansiering Regionkontoret Näringslivsavdelningen Bea Lindell TJÄNSTESKRIVELSE 2016-03-08 Diarienummer RS160130 1(6) Regionstyrelsen Timbanken 2017-2020 - beslut om finansiering Förslag till beslut Regionstyrelses

Läs mer

Välkommen till arkiven!!

Välkommen till arkiven!! Välkommen till arkiven!! Vimmerby kommunarkiv och föreningsarkiv Anki Heimonen, kommunarkivarie 0492-76 94 38 anki.heimonen@vimmerby.se Vad är arkiv? Bestånd av handlingar Institution där handlingar förvaras

Läs mer

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG

~ Gävleborg REGION GÄVLEBORG REGION GÄVLEBORG Ank. 2016-12- 1 9i ;. I D nr.... jc;::_/1/./... 7. 1(9) Uppdragsöverenskommelse 2017 Länsmuseet Gävleborg Länsmuseet Gävleborg och Region Gävleborg, kultur- och kompetensnämnden har träffat

Läs mer

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Datum Dnr Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik Kulturnämnden Karl-Magnus Lenntorp Utvecklare kulturarv 040-675 37 32 Karl.M.Lenntorp@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-29 Dnr 1504021 1 (5) Kulturnämnden Remiss. Betänkandet (SOU 2015:89) Ny Museipolitik

Läs mer

Protokoll Dnr /5372 Sammanträde Riksarkivets nämnd för enskilda arkiv

Protokoll Dnr /5372 Sammanträde Riksarkivets nämnd för enskilda arkiv 1 Protokoll Dnr 62-2011/5372 Sammanträde Riksarkivets nämnd 2012-01-31 för enskilda arkiv Närvarande: Björn Jordell, riksarkivarie, ordförande Yvonne Bergman, arkivchef, Arkivcentrum Örebro län Mats Danielsson,

Läs mer

Kulturrådets yttrande över "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop" (Ds 2017:8)

Kulturrådets yttrande över Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop (Ds 2017:8) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1-5 Tel: 08 51926400 kulturradet@kuiturradet. se www. kulturradet. se GD 2017:110 KUR 2017/2344 Sid 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Kulturrådets

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering

Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering STRATEGI S2010:28 Dnr KUR 2010/1320 Strategi för Kulturrådets arbete med icke offentlig finansiering Bakgrund Sverige har på många områden en tätposition i Europa när det gäller kultur. Vi ligger i topp

Läs mer

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE

EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE EU-strategi fö r Sala kömmun KOMMUNFULLMÄKTIGE 2 (8) EU-strategi för Sala kommun INNEHÅLL 1 BAKGRUND... 4 2 SYFTE... 4 3 ÖVERGRIPANDE MÅL... 4 4 STRATEGI... 5 5 BESLUTSNIVÅER ANSVAR OCH ORGANISATION...

Läs mer

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86)

Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) 2016-02-02 Rnr 99.15 Socialdepartementet 103 33 Stockholm Mål och myndighet En effektiv styrning av jämställdhetspolitiken (SOU 2015:86) Utredningens uppdrag Utredningens uppdrag har bestått av fyra delar.

Läs mer

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 -

- kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Timrå kommuns kulturpolitiska handlingsprogram - 1 - - 2 - - kulturpolitiska handlingsprogrammet- Innehållsförteckning Inledning...5 Kommunens kulturstrategi...6

Läs mer

Hallands Arkivförbund 2008-01-22 Bilaga 0 : 1 - Representativitet - Beräknat arkivunderskott per kommun utifrån folkmängd

Hallands Arkivförbund 2008-01-22 Bilaga 0 : 1 - Representativitet - Beräknat arkivunderskott per kommun utifrån folkmängd Hallands Arkivförbund 2008-01-22 Bilaga 0 : 1 - Representativitet - Beräknat arkivunderskott per kommun utifrån folkmängd Utifrån förvarade arkivmängder beräknat underskott av arkivbestånd (förlorad historia?)

Läs mer

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland

Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland 1(2) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Bengt Widgren, FoUU-chef Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130446 Regionfullmäktige Motion Utveckla Hjärt- och Lungräddning i Halland Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11)

Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) 1 YTTRANDE 2010-06-04 Dnr Ku2010/292/KV Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Spela samman en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (SOU 2010:11) Sammanfattning och allmänt Svenska Tornedalingars

Läs mer

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder

Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder Datum Diarienummer 2012-03-21 RS120115 Regionkontoret Josefin Selander Avdelningschef, infrastruktur 035-17 98 25 Trafikverket Region Hallands synpunkter på rapporten Transportsystemets behov av kapacitetshöjande

Läs mer

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad

PROTOKOLL. Musik i Syd Kulturkvarteret, Kristianstad 1 (6) Landstingets kansli Kansliavdelningen, Hillevi Andersson Justerat 2014-11-21 Kulturberedningen Tid Fredagen 7 november 2014 kl. 9-15 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Musik i Syd Kulturkvarteret,

Läs mer

K O RT V E R S I O N

K O RT V E R S I O N KORTVERSION Sedan 2013 är Göteborgs Stads kulturprogram ett styrdokument för alla verksamheter i Göteborgs Stad. Kulturprogrammet visar hur Göteborg ska utvecklas till en ledande stad för konst, kultur

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer