Lokal utvecklingsplan uppgraderad november Jäla. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 1! (! 15)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokal utvecklingsplan uppgraderad november Jäla. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 1! (! 15)"

Transkript

1 Lokal utvecklingsplan uppgraderad november 2015 Jäla Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 1! (! 15)

2 Förord Fjärde året! I september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och föreningar., berättade vad en lokal utvecklingsplan kan innebära för en socknen, men också vad den kan betyda i ett kommunalt perspektiv. Med inspiration av Anita Johansson, från LEADER Östra Skaraborg beslutades i september 2011 att en lokal utvecklingsplan för Jäla socken skulle tas fram. Strax efter årsskiftet presenterades: Jäla - den bästa platsen i väla, lokal utvecklingsplan inför I juni samma år fick vi utmärkelsen Året utvecklingsgrupp 2011 enligt Hela Sverige ska leva i Skaraborg. Ett tecken på att vår plan uppskattades och användes som modell i olika sammanhang. Vår verksamhet i Jäla uppmärksammades året därpå av Falbygdens Mat & Kultur då Jäla utnämndes till Årets Falbygdssocken Varje år har utvecklingsplanen uppdaterats. Nu är det dags för den fjärde. Vi genomförde ett nytt stormöte den 17 november 2015 i syfte att följa upp och uppdatera planen inför det femte året, Det övergripande målet är att planen ska inspirera och engagera sockenbor till att ta nästa steg i riktning mot vår vision; Jäla - den bästa platsen i väla! Jäla Kyrketorp i november 2015 Erling Nyman, processledare Socknens starke man Ingemar Eliasson är ordförande i Jäla Hembygdsförening Jäla Jaktvårdsförening Lantbrukarnas riksförbunds lokalavdelning i Jäla Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 2! (! 15)

3 Inledning Här följer en kort bakgrund av Jäla socken så att Du som läsare kan se sammanhanget för vår arbete. En fylligare bild finner Du i vår första utvecklingsplanen för 2012, Bakgrund Befolkning Jäla är en socken i Falköpings kommun, Västra Götaland med 150-tal invånare. Den ligger cirka 20 km sydväst om Falköping. Under de senaste 10 åren har befolkningsutvecklingen planat ut runt 150 invånare samtidigt som den har föryngrats. Nästan 30 % utgör personer under 25 år. Jälas historia, dess gårdar och familjer, företeelser och föreningar från förr och nu är väl dokumenterat av Erland Eriksson. Se bilaga 1 och Föreningsliv & kyrka I huvudsak präglas föreningslivet i Jäla av fyra verksamheter: Jäla Hembygdsförening bildades 1987 och är därmed 28 år. Jäla Jaktvårdsförening bildades 1945 och är därmed 70 år Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, bildade en lokalavdelning i Jäla Den lantbrukarnas och skogsägarnas intresseorganisation. Idag lever den dock en tynande tillvaro, men är med sina 73 år en av de äldsta. Grolanda-Jäla Röda Korskrets är tvillingorganisationen som också bildades för 73 år sedan. Jäla har en kyrka med anor från medeltiden. Församlingen ingår sedan 2010 i Floby församling. Gudstjänster firas några gånger per halvår. Sex Jälabor deltar i pastoratets MIXX-kör. Jordbruk har varit och är fortfarande den största näringsgrenen med nio mjölkgårdar från och med halvårsskiftet Dessa presenterades i ett bildspelet Från pall till robot" hösten 2014 i samband med invigningen av Mekelsmäss. Uppfödning sker av nötkreatur, hästar och får. Andrum - kvällsandakter som leds av ideella krafter - har hållits andra söndagskvällen i månaden. Fritid och turism En mindre organiserad fritid, eller kanske snarare avkoppling, sker i olika former; bastubad i Jäla bastu, i de fyra jaktlagen, genom hästuppfödning och -skötsel, hästkörning och -tävling, Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2014 E Nyman 3! (! 15)

4 men också motorsport. Men det finns också Mulle där socknens barn får lära sig att upptäcka och umgås med djur och natur. Vårmarknaden och Mekelsmäss är socknens turistmagneter. Många utställare och entreprenörer visar upp sig och sina produkter vid de tre knutpunkterna; Wardins Gårdsprodukter, Skattegårdens bakstuga och Jäla Kvarn. Kommunikation, handel och service Vägen från Falköping går via Mönarp och Grolanda till Jäla. Söder ifrån kommer vägen från Öra och sydväst från Broddarp. Efter ett framgångsrikt lobbyarbete har sträckan Jäla Kvarn - Brogärdet, Öra, samt den så kallade Kyrkvägen oljegrusats Det skedde under svåra omständigheter varför kvaliteten är fortsatt dålig trots upprepade försök att rätta till alla de hålor som uppstod genast efter beläggningen. I Jäla är det koppar- och luftburna telefonnätet intakt i hela socknen. Telemast för mobil telefoni och mobilt bredband finns placerad i Rukeskogen. Efter ett intensivt arbete under några år har Jäla bredband i 90% av fastigheterna sedan oktober Det finns ingen affär i Jäla, den sista lades ner Lantbrevbärare kör fem dagar i veckan och tidningsutdelning sker sex dagar i veckan. Socknens entreprenörer anordnar dessutom Grön Arena, utflykter med häst & vagn, Arbetshästens dag, pizzakvällar, kålgårdsvandringar och öppen trädgård. Det är aktiviteter som också drar åtskilliga besökare till socknen. Förskola och grundskola finns närmast i Floby, gymnasieskola i Falköping. Skolskjuts körs alla skoldagar, och kan också utnyttjas av sockenborna. För övrigt ersätter Närtrafik busstrafik för oss som bor i glesbygd. Närhälsan i Floby har stängt under året. I Falköping finns ett mindre sjukhus, medan Skaraborgs större sjukhus finns i Skövde. Folktandvård erbjuds fortfarande i Floby, men finns också i Falköping. Äldreboende erbjuds vid Vårdcentrum i Floby och i Falköping. Antalet besökare vid de olika arrangemangen redovisas i bilaga 3! Statistiken som sträcker sig över åren ger oss en möjlighet att på sikt avgöra om vårt långsiktiga mål har uppfyllts. Sammanfattningsvis kan vi konstatera: att socken har en ung befolkning att naturen lämpar sig för mjölk- och djurproduktion att kommunikation och service behöver säkras att lokala samlingsplatser och engagemang finns. Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 4! (! 15)

5 Uppföljning av utvecklingsplanen för Jäla, november 2015 Under hösten 2011 tog Jäla hembygdsförening initiativ till att ta fram en lokal utvecklingsplan eller bygdeplan för socknen. I planen presenterades vår vision och värdegrund inför framtiden, men också våra långsiktiga mål. Tio utvecklingsidéer togs fram varefter flera av dessa har genomförts. Bredband Jäla Fiber slutförde under 2014 sitt uppdrag att bygga en kanalisation för bredband mellan fastigheterna i socknen. Skanova har sedan kopplat in bredband i de 63 fastigheterna. Skanova ansvarar för drift och underhåll under sju år varefter de tar över ägandet av fibernätet. Kostnaderna för den enskilde fastighetsägaren. har uppgått till kr per fastighet. Jäla kvarn Jäla elektriska kvarn byggdes för snart 100 år sedan. Idén att under sommarhalvåret fylla kvarnen med verksamhet väcktes under arbetet med den lokala utvecklingsplanen Under året har den använts den 6 juni för att fira Sveriges nationaldag och sommarens inträde. Mingel, mat och dryck men också dans omslöt ett framträdande av riksspelman Anna Johansson Dahlgren. Kontakt: Erling Nyman tel 0515/ Pilgrimsled Pilgrimsleden genom socken var klar 2012, men lederna i Skaraborg fortsätter att växa. De kommer att gå till Falkenberg respektive till Lödöse. Norr ut fortsätter lederna vidare upp mot Läckö där man kan ta båten till Lurö över till Värmlandsnäs och till Norge. Byrallyt genomfördes för femte året i rad tillsammans med Alboga, Broddarp och Öra socknar. Eriksberg lämnade walk over. Sammanlagt startade drygt 150 personer varav ett 30-tal från Jäla kvarn. Vid kvarnen bestod den praktiska uppgiften av att köra bilens högerhjul på en fem meter lång planka. Under våren genomfördes en vandring, i Svenska Kyrkans regi från Norra Säms kyrkoruin till Jällby kyrka. Vid Mekelsmäss 2014 fanns tre utflyktspunkter - Wardins Gårdsprodukter, Skattegårdens bakstuga samt Jäla kvarn. Kontakt: Maria Wardin 0515/ Sammanlagt besökte c:a 1000 personer de tre utställningsplatserna under helgen. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 5! (16)

6 !! Under hösten har Ida och Sven Claesson i Duvered ansvarat för aktiviteterna i Jäla kvarn. Varje år vi får disponera Jäla kvarn är en gåva av ägarinnan Lilian Svensson. Bastuns fortlevnad Jäla Bastu tillhör sedan 1 januari 2014 Jäla Hembygdsförening och en särskild bastusektion har tillskapats för att ansvara för underhåll och drift. Genom kommunens bidrag på kr öppnas möjligheterna för att byta tak och fönster, att rusta bastun inför framtiden. Bastusektionen har målat framsidan av bastun och tagit ner den stora granen som hotade att slå in taket vid nästkommande storm. Kontakt: Ingemar Eliasson tel 0515/ Ljugarbänken Bygdegården är den naturliga samlingspunkten i socknen. Sedan 2012 träffas där ett gäng sockenbor varannan onsdag eftermiddag under namnet Ljugarbänken. Vi pratar, berättar och fikar. Vid varje tillfälle är en gäst inbjuden att berätta, visa bilder eller sina samlingar. Anslagstavla, busskur och välkomstskyltar Under de senaste åren har en ny anslagstavla kommit upp på förrådet vid containern och vid busskuren. Däremot har inte busskuren rustats. Sockenborna runt busskuren har åtagit sig uppdraget men ännu ej genomförts. Inte heller välkomstskyltarna vid infarterna till socknen har satts upp. Verksamheten är mycket uppskattad och deltagarna turas om att fixa fika. Programmen har varit uppskattade och deltagandet har pendlat mellan st per tillfälle. Kontakt: Ulla-Stina Nyman tel , Conny Johansson tel Den tavla som nu sitter på förrådsväggen är ett provisorium. Den absorberar fukt och behöver antingen ett tak eller en plexiglasruta framför sig. Eventuellt ska också också en belysning monteras över den. Busskur och välkomstskyltar behöver klaras ut under Kontakt: Lennart Larsson tel 0515/ Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015, E Nyman 6! (! 15)

7 !! Underhåll En översiktlig energikartläggning har genomförts av bygdegården och bastun från Falköpings kommun. Med den utgångspunkten har nya tätningslister satts upp i fönstren. Maria Wardin och en grupp sockenbor har uppdaterat texterna och under vandringar har varje rote i socknen besökts. Nu återstår att sammanställa texten och fotografera samtliga gårdar på nytt. Detta bör genomföras under Kontakt: Maria Wardin text tel Arbetsgruppen för underhåll av gården behöver fullfölja upprustningen av exteriören under Andra händelser En dag i juni Den 6 juni genomförde vi en festkväll i Jäla kvarn med mat, musik och dans. Vi firade sommarens ankomst och nationaldagen tillsammans med riksspelman Anna Johansson Dahlgren. Aktivitetsgruppen arrangerade. En tydlig ansvars- och arbetsfördelning bör komma till stånd när det gäller följande projekt: Torpinventeringen och dess stolpar Backstuga på Killingen Kyrkstigen Pilgrimsleden Nötabacken och Lärka - fortsatt i träda Sveriges bebyggelse Samlingsverket Sveriges bebyggelse från talet innehåller ett avsnitt om gårdar och torp i Jäla socken. Skrivelse till Trafikverket Tillsammans med Bygdegårds- och hembygdsföreningar samt LRF i Broddarp, Öra, Grolanda och Jäla skrev vi till Trafikverket och Falköpings kommun om skyddsräcke vid väg 2672 vid Rogestorp mellan Mönarp och Falköping med anledning av djupa dikten. Beslut har meddelats att man avser att sätta upp 500 meter skyddsräcke under nästa år. Övriga utvecklingsidéer Hemsida och Facebook Betydelsen av en hemsida och Facebook för att nå medlemmar och andra intresserade ska inte underskattas. Kontakt: Jonas Larsson tel Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 7! (16)

8 Skyddsräcke mellan Mönarp och Rogestorp I januari skrev Bygde- och Hembygdsföreningar samt LRF i Jäla, Grolanda, Öra och Broddarp till Trafikverket och Falköpings kommun att det finns behov av skyddsräcke under delar av sträckan närmast Rogestorp på väg Under november fick vi positivt svar från myndigheterna. Under december verkställs beslutet under en sträcka om 500 meter. Sammanfattning och måluppfyllelse Sammanfattningsvis kan konstaterades att de högprioriterade utvecklingsidéerna har realiserats under 2013 och Hit hör att Jäla har ett lokalt fibernät, att pilgrimsleden är i bruk, att Jäla Kvarn tillsammans med Wardins gårdsprodukter och Skattegårdens bakstuga drar mycket folk, att Ljugarbänken fortsätter att nötas och Mulle utforskar vår natur. Däremot återstår att underhålla byggnader, busskur, anslagstavlor och leder samt att montera välkomstskyltar vid vägarna som leder till Jäla. Många besökare kommer till Jäla i samband med de arrangemang som företagare, entreprenörer, föreningar och enskilda har anordnat. Vid en sammanställning framkommer att antalet besök av utsocknes och sockenbor vid de öppna verksamheterna har varit någorlunda konstant de senaste tre åren. För 2011 skattades antal besök till 2788, medan dessa har haft över 6000 besök per år. Jäla inför framtiden Vision och värdegrund! - Är det verkligen möjligt? - Ja! Det är både möjligt och verkligt, att vi som bor här upplever att Jäla är den bästa platsen i väla! En trygg och positiv bild av oss och vår socken väcker nyfikenhet hos andra. Dom frågar sig: Hur är det möjligt att Jälaborna trivs och mår så bra i Falbygdens tassemarker? Jo, vi visar öppenhet och respekt för varandra och andra, vi litar på sunt bondförnuft och vi tänker hållbart - ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det skapar trygga relationer och positiva spiraler - en Jäla-kultur. Jäla är en del av Falköping och vi knyter an till en av kommunens fyra kärnvärden, nämligen Falbygdens matkultur. Mjölk, kött, grönsaker och bröd är våra bidrag. Jäla bjuder in till Det goda livet. Syfte Vi vill utveckla Jäla så att vi och andra uppfattar att här är en plats där hälsa och livskraft frodas. Potential Vi blir framgångsrika och frigör vår potential genom att ta nästa steg framåt (uppfinningsrikedom) att göra ett bra jobb (kvalitet) att bygga förtroende (goda relationer) Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015, E Nyman 8! (! 15)

9 Mål Våra långsiktiga mål inför är att mjölk- och djurproduktion fortfarande dominerar socknens näringsliv att företagande, rekreation och turism har vuxit med 30 % jämfört med 2012 års besök att kommunikation och service säkrar sockenbornas förutsättningar för ett gott liv Gammalt och nytt Grunden för den lokala utvecklingsplanen är sockenbornas engagemang, som avspeglar sig bland annat i de olika föreningarnas och organisationernas verksamhet. Hembygdsföreningen är motor i arbetet, men här finns också Jäla LRF, Jäla Jaktvårdsförening och Röda Korset i Grolanda/Jäla samt Svenska Kyrkan i Floby församling. Varje organisation är självklart suverän att bedriva sin verksamhet. Den lokala utvecklingsplanen skall ses som en inspiration i en fortsatt utveckling av Jäla. Solen går upp över ett nytt år, som snart tar sin början. Planering inför 2016 Bastubad, Ljugarbänk och Mulle genomförs som föregående år. Tipspromenader från Bygdegården genomförs under juni och augusti med utgångspunkt från Jäla bygdegård Trubadurkväll med mat och dans genomförs den 5 juni i Jäla kvarn eller på annan plats. Byrally genomförs andra lördagen i september med Jäla kvarn eller bygdegården som hållplats. Mekelsmäss genomförs under året av entreprenörer i socknen. Sveriges bebyggelse: Text och foto sammanställs under Underhåll av byggnader, leder, stigar, stolpar från torpinventeringen: - Bastusektionen ansvarar för bastuns renovering - Bygdegårdskommittén ansvarar för fortsatta reparationer av bygdegården Hjärtstartare anskaffas med bidrag från fonder eller föreningar och tillhandahålls i bygdegården. Hemsidan hålls uppdaterad av webbredaktören. Facebook används som ett komplement. Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 9! (16)

10 Bilaga 1: Befolkningsstatistik 225 Jäla År 2010 År 2011 År 2012 År 2013 År år år år år år år år Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015, E Nyman 10! (! 15)

11 Bilaga 2: Häftessamling av Erland Eriksson Kommentarer till häftessamlingen Det kan tyckas underligt att plocka ut några gårdar här och där i en socken och skriva lite om deras historia eller vilka som bott där. Förklaringen är skäligen enkel. Vid samtal med personer som bor där, har bott där eller haft föräldrar, far- eller morföräldrar med anknytning till gården så har man ofta velat veta mer om sin bakgrund. Någon gång har jag blivit uppringd efter ett närradioprogram där jag nämnt någon äldre Jälabo och där den uppringande velat veta mer om äldre generationer eller ställets bakgrund. Så har ett litet häfte blivit till. Mitt intresse för hembygds- och släktforskning väcktes annars i slutet av och början av talet. Då med mina egna föräldrars bakgrund. Så kom Bondegårds- och Bryntesgårdshäftena till. JUF-avdelningens historik blev intressant genom att hembygdsföreningen tog över bygdegården1991 och festannonserna från Prästgårds hage är alla avskrivna från Falköpings Tidnings mikrofilmade samlingar på Falköpings bibliotek. Jag tror inte jag har missat någon. Historiken om EFS missionsförening kom till i samband med att föreningen upphörde i slutet av 1990-talet. Rivningen av missionshuset finns även fotodokumenterad i den pärm med Jälafotografier som hembygdsföreningen har i bygdegården. Både för JUF och EFS är verksamheten bra dokumenterad i form av protokoll och andra handlingar. Numera i gott förvar på folkrörelsearkivet i Lidköping. Men egna personliga minnen är ju inte heller oväsentliga. I övrigt är ju Jälahistora främst samlad i Boendeinventering över torp och backstugor i Jäla socken, utvecklingen under ett sekel i När sockna va kommun och inte minst Stefan Ekmans film om Jäla by. Falköping 2011 Erland Eriksson Titel År Jäla JUF-avdelning November 1997 Jäla JUF-avdelnings festplats vid St. Västerbo - eller Prästegårds hage under 20 år Juli 1998 Jäla Ev. Lutherska Missionsförening Oktober 2001 Gårdarna runt kyrkan - Körkebun och Stommen i Jäla 1998 Liten blir störst - en Jälagårds historia Årsskiftet Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman! 11(16)

12 Titel År Bryntesgården Jäla - Claes Henrik Andersson Storegården Jäla 1998 Bondegården Jäla, November 1993 Holmen och Lundgrenare i Jäla - med komplettering 2009 Mars 1998 Pukaberg i Jäla - lite bakgrundshistoria April 2000 Frans och Hulda i Gunnestorp Jäla November 1993 Berget i Jäla och Karl Kyrk s förfäder Januari 1992 Lilla Västerbo, Ullarp och Stockabacken - lite gemenskapshistoria Februari 2007 Lager Nyhem, Westerberg Storegården - lite bakgrundshistoria från två gårdar i Jäla, med följande tillägg: - Lite om Ruta-Klara, Lite ytterligare uppgifter om familjerna Monthan och Westerberg, 2011 Ramsberg och St. Hallagården i Jäla - militärboställen och släktgårdar Hulegården Jäla - släktgård från 1750-talet December 2007 Odaterad Odaterad En gård i Tolarp Jäla - några generationer Hösten 2007 Från Lärka till Jäla el. kvarn eller axets väg till kaka under 18- och 1900-talet Lite släkthistoria Jäla - Grolanda - Stockholm eller en LO-ordförandes bakgrund November 2003 Oktober 2000 Utavär - dialektord från södra Falbygden Oktober 2008 Vägar förr och nu i Jäla Februari 2010 Profiler och gubbar från Jäla Februari 2010 Lantmannaföreningen i Jäla 1903 Maj 2013 Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015, E Nyman 12! (! 15)

13 Bilaga 3: Antal besök vid några av socknens verksamheter t.o.m. september 2012 Verksamhet Hembygdsföreningen Ljugarbänken Mulle * 67* 138 Nostalgifest Sveriges bebyggelse Tipspromenad Jäla Bastu *** 327*** 404*** 474*** Jäla Kvarn Öppen kvarn Vårmarknad ** Byrally 100* Mekelsmäss - 770** 850** >1000 ** >1000 ** Pilgrimsleden Vandringar - 65** Andakter & mässor (7 mån) (3 mån) 80 (1 g/ 8 mån) Rosendalen 50** 50** - - Skattegårdens Bakstuga 225 Arbetshästens dag 220* 330** Bokade besök *** *** 200*** Julöppet resp vårmarknad 100** *** 250** 250*** Mekelsmäss 550** > 550** ** 800** Wardins Gårdsprodukter 1531 Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 13! (16)

14 Verksamhet Kålgårdsvandringar Mekelsmäss *** Älgbanan** <180** 180** 190** 180** 180** varav jaktlag Walter Becks besök Nostalgifesten En dag i juni 100** 60** Invigningen av Mekelsmäss i bygdegården 200** - Totalt <2788 > 4564 >6700 >6589 >5829 * Hösten 2015 * *Uppskattat antal * * OBS! December inte inkluderad Jäla lokala utvecklingsplan uppgraderad i november 2015, E Nyman 14! (! 15)

15 !! Vår vision & värdegrund - Är det verkligen möjligt att Jäla är den bästa platsen i väla? - Ja! Det är både möjligt och verkligt, att vi som bor här upplever att Jäla är den bästa platsen i väla! - En trygg och positiv bild av oss och vår socken väcker nyfikenhet hos andra. - Dom frågar sig: Hur är det möjligt att Jälaborna trivs och mår så bra i Falbygdens tassemarker? - Jo, vi visar öppenhet och respekt för varandra och andra, vi litar på sunt bondförnuft och vi tänker hållbart - ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Det skapar trygga relationer och positiva spiraler - en Jäla-kultur växer fram. - Jäla är en del av Falköping. Vi knyter an till ett av kommunens fyra kärnvärden, nämligen Falbygdens matkultur. Mjölk, kött, grönsaker och bröd är våra bidrag. Jäla bjuder in till Det goda livet. i samverkan med Jäla Bygdeplan uppgraderad i november 2015 E Nyman 15! (16)

Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2013. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2013 E Nyman 1(! 18)

Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2013. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2013 E Nyman 1(! 18) Lokal utvecklingsplan uppgraderad november 2013 Jäla Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2013 E Nyman 1( 18) Förord Med det ena följer det andra I september 2011 anordnades ett möte för sockenbor

Läs mer

Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2014. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2014 E Nyman 1(! 21)

Lokal utvecklingsplan! uppgraderad! november 2014. Jäla. Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2014 E Nyman 1(! 21) Lokal utvecklingsplan uppgraderad november 2014 Jäla Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i november 2014 E Nyman 1( 21) Förord Tredje året I september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och föreningar.

Läs mer

Jäla. Lokal utvecklingsplan uppgraderad oktober Jäla Bygdeplan uppgraderad i oktober 2012 E Nyman 1(15)

Jäla. Lokal utvecklingsplan uppgraderad oktober Jäla Bygdeplan uppgraderad i oktober 2012 E Nyman 1(15) Jäla Lokal utvecklingsplan uppgraderad oktober 2012 Jäla Bygdeplan 2012-2016 - uppgraderad i oktober 2012 E Nyman 1(15) Förord september 2011 anordnades ett möte för sockenbor och föreningar. Anita Johansson,

Läs mer

- den bästa platsen i väla

- den bästa platsen i väla - den bästa platsen i väla En lokal utvecklingsplan för Jäla socken 2012-2016 Förord Vid ett planeringsmöte i Jäla bygdegård den 25 oktober deltog ett 30-tal bybor, vilket motsvarar cirka 20% av befolkningen.

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Oktober

Vad händer i Färgelanda? Oktober Vad händer i Färgelanda? Oktober Världens Barn Gala Torsdag 2 oktober kl. 18.30 Färgelanda Sporthall Lilla Bandet Jenny och Frank Margareta Haglund med familj DNA and The Cellarboys Färgelanda Judoklubb

Läs mer

Odensvi en bygd med engagemang

Odensvi en bygd med engagemang Odensvi en bygd med engagemang Välkommmen till Odensvi! Odensviborna har i alla tider värnat sin bygd, vilket också inkluderar förändring i tidens anda. Många minns säkert arbetet med kommunikation under

Läs mer

Torsö Skärgårdsfiber. Foto CARLSTRÖM BILD. Ekonomisk förening

Torsö Skärgårdsfiber. Foto CARLSTRÖM BILD. Ekonomisk förening Foto CARLSTRÖM BILD inbjuder till information, diskussion och eftermiddagsfika Torsö Bygdegård, söndag 22/3, klockan 15.00 Lägesrapport från styrelsen VänerEnergi, samförläggning av fiber med elnätet,

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni

Vad händer i Färgelanda? Tipspromenader. Dans. Friskis & Svettis. Ödeborgs IF. Juni Vad händer i Färgelanda? Juni Tipspromenader Stigens If Varje söndag t.o.m. 8/6. Start kl.11.00-12.00 vid fabriken. Korvgrillning. Startavgift 20 kr. Torps Byalag och Valbo-Ryrs sockenförening Torsdag

Läs mer

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2

Finjasjöns strand vid Skyrup. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se. Byabladet 2014 Nr 2 Finjasjöns strand vid Skyrup Nära naturen vid ås & sjö www.matterodsbyalag.se Byabladet 2014 Nr 2 Aktiviteter 2014 12 maj Trivselkväll vid Agdas stuga kl 18,00. Vårstädning av stugan och i trädgården.

Läs mer

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra.

Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagered en pärla i våra hjärtan Välkommen till Fagereds socken en spännande socken att upptäcka på egen hand eller tillsammans med andra. Fagereds socken kan erbjuda mycket allt ifrån avskildhet, lugn

Läs mer

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås

Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås 1 (5) 2019-10-23 Sammanställning av gruppernas redovisningar: Kaxås Del 1: Swot KROKOM4000, v3.0, 2018-05-25 Styrkor och möjligheter Mångkulturellt Ursprungsbefolkning Bra läge Levande föreningar, starkt

Läs mer

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29

- mer än bara en informationsplats. - Dalsjöfors 2013-01-29 - mer än bara en informationsplats - Dalsjöfors 2013-01-29 I Borås står möten mellan människor i fokus Möten där tillit och respekt är honnörsord och där vi tar till vara individernas unika kraft, kunskap,

Läs mer

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov

Lokal plan för Skölvene bygd. Som att bo mitt i ett sommarlov Lokal plan för Skölvene bygd Som att bo mitt i ett sommarlov Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen... 3 2 Vem har tagit fram planen och hur... 3 3 Beskrivning av Skölvene bygd...3 4 Vad

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun

Lokal Utvecklingsplan 2012-2017. Värne - Mellby Eksjö Kommun Lokal Utvecklingsplan 2012-2017 Värne - Mellby Eksjö Kommun Innehållsförteckning Inledning Bygdeprofil Viktiga frågor för bygden Swot-analys Handlingsplan Hur går vi vidare Sammanfattning Inledning Värne

Läs mer

Upplev Kilsbergskanten

Upplev Kilsbergskanten Upplev Kilsbergskanten Varför arrangerar vi Upplev Kilsbergskanten? Stärka känslan och stoltheten för Kilsbergskanten Öka gemenskapen och samarbeten mellan oss i Kilsbergskanten Manifestera det pågående

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

Landsbygd 2.0. Vad är det?

Landsbygd 2.0. Vad är det? Landsbygd 2.0 Vad är det? 1 Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra och de stora avstånden

Läs mer

En bygd i avveckling?

En bygd i avveckling? Näshulta En bygd i avveckling? Näshulta Näshulta, som med sitt öppna jordbrukslandskap tillsammans med hagmarker, vattenspeglar och djupa skogar skapar en naturskön bygd Näshulta, en levande landsbygd

Läs mer

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN?

Bygdeplan. Bygdeplaner i Norra Skaraborg - en nygammal möjlighet VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? BYGDEPLAN UTVECKLA IDÉER TILLSAMMANS! VARFÖR SKA MAN GÖRA EN BYGDEPLAN? Lokal planering (bygdeplaner) handlar om att ta initiativet till utvecklingen av den egna bygden. Alternativet är att vara offer

Läs mer

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg

FRAMTIDSDAG I BERG. LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd. Berg 2017 FRAMTIDSDAG I BERG LEDARE: Maja Söderberg ARRANGÖR: Bergs sockenråd Berg 2017-01-29 VAD FÖRKNIPPAR VI MED BERGS SOCKEN? TRADITION GLÄDJE LÅNGSAM- HET NATUR RÖRELSE NÖJDA MÖJLIG- HETER VARFÖR BOR VI

Läs mer

Lokal plan för Hudene

Lokal plan för Hudene Lokal plan för Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av...3 4 Vad är det bästa med?...4 5 Slogan för...4 6 Trender...5 7 Naturområden...5

Läs mer

Lokal plan för Fölene

Lokal plan för Fölene Lokal plan för Fölene Innehållsförteckning 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Fölene...3 4 Vad är det bästa med Fölene?...4 5 Slogan för Fölene...4

Läs mer

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet

Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Ett nytt sätt att se på Falköping Sveriges första Cittaslow har börjat värdesätta sin särart och identitet Allt är klätt i vitt denna vackra januaridag i Falköping, Sveriges hittills enda Slow City. Eller

Läs mer

Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening

Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening Fiber Östra Falbygden ek. förening och Börstig och Brismene Bredband ek. förening Övertagande förening, organisationsnummer 769624-3091, med sitt säte i Falköpings kommun. I anslutning till fusionen kommer

Läs mer

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden

Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden 1 SLUTRAPPORT Projekt Mötesplats Bredgården att långsiktigt skapa en mötesplats på landsbygden Dnr LNM-2010-42 Mötesplats Bredgården Stödmottagare Bred Föreningsgård Ekonomisk Förening Kontaktpersoner:

Läs mer

Ännu ett år har gått och Skärkinds hembygdsförening 0 har under året arbetat med att försöka göra en till

Ännu ett år har gått och Skärkinds hembygdsförening 0 har under året arbetat med att försöka göra en till Ännu ett år har gått och Skärkinds hembygdsförening 0 har under året arbetat med att försöka göra en till bakablick över vad som hänt i våran socken under åren 1960-1969. Dessa 10 år har präglats av nedläggningar

Läs mer

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM

ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM ÖREBRO FÄLTRITTKLUBBS VARUMÄRKESPLATTFORM version 1.0 2018-05-06 INNEHÅLL INLEDNING 3 VÄRDEGRUND 4 MÅL 5 BUDSKAP 6 KOMMUNIKATIONSKANALER 7 HUR 8 UTVÄRDERING OCH AVSLUT 9 INLEDNING Örebro Fältrittklubb

Läs mer

Nyhetsblad mars Välkomna till. som anordnas. Årsmöte för föreningen Hela Sverige ska leva Halland

Nyhetsblad mars Välkomna till. som anordnas. Årsmöte för föreningen Hela Sverige ska leva Halland Nyhetsblad mars 2018 Välkomna till Årsmöte för föreningen Hela Sverige ska leva Halland som anordnas onsdagen den 21 mars kl. 19.00 i Krogsereds bygdegård. Priset för Årets Utvecklingsgrupp kommer att

Läs mer

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker

Blomstervandring. Lokal Service. Mat, Kaffe, Boende. Övrigt. Butiker Blomstervandring En lätt vandring med Lars Lundgren som guide! Efter gemensam färd till Grönfjäll, går vi upp i Grantonsskalet och tittar på fjällets flora. Ta med fika. Söndag 10/7 Samling vid Träffpunkten

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? Juli 2015

Vad händer i Färgelanda? Juli 2015 Vad händer i Färgelanda? Juli 2015 Inlämning av manus ska vara oss tillhanda innan den 15:e i varje månad för införande nästkommande månad. Vad händer i Färgelanda för Juli och Augusti månad kommer att

Läs mer

BRUZAHOLMSBYGDEN - Eksjö kommun

BRUZAHOLMSBYGDEN - Eksjö kommun Lokal utvecklingsplan 2011 2016 för BRUZAHOLMSBYGDEN - Eksjö kommun Bruksvägen mot dammen Foto: Carina Wolf Innehållsförteckning Inledning Syfte Sammanfattning 1. FAKTA OM SAMHÄLLET Föreningsliv och aktiviteter

Läs mer

Ortsutveckling Bettna

Ortsutveckling Bettna Ortsutveckling Bettna Välkommen! Stormöte den 28 november 2013 Kvällens program 19.00 Välkommen 19.10 Bettna 2019 hur kom vi hit? diskussion och fika feedback 20.30 Nästa steg 20.50 Rapport från arbetsgrupperna

Läs mer

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20

Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde. VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Kärrsmossen-Koppsäng-Prästgården Fiberområde VÄLKOMNA till information och möte för bildande av KKP Fiber Ekonomisk förening 2015-09-20 Bakgrund KKP Fiber Henrik Samuelsson, initiativtagare Får tilldelat

Läs mer

Skyltprogram för kommunala skyltar

Skyltprogram för kommunala skyltar Skyltprogram för kommunala skyltar 2013 02 21 Projektgrupp: Uppdragsledare: Eva-Marie Samuelson, planarkitekt Conny Svensson, informationschef Sivan Tegnhammar, informatör Magnus Sundén, näringslivschef

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum

Barn & Familj MARIA FÖRSAMLING. Våren Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum Barn & Familj Våren 2013 Hos oss finns en öppen och välkomnade gemenskap med det kristna budskapet i centrum MARIA FÖRSAMLING ÖPPEN FÖRSKOLA Mötesplats för vuxna med barn i alla åldrar. Man kommer och

Läs mer

''-*! f-_-'-i:9*:':siry. i{, ')"!!:r'a:lfu

''-*! f-_-'-i:9*:':siry. i{, ')!!:r'a:lfu ' f-_-'-i:9*:':siry ''-*! i{, ')"!!:r'a:lfu S bäåta ö/ i Många är vi som har Edholma som en oas dit vi åker så fort vi får en chans. ågra av oss vill bara ta det lugnt och njuta medan andra väljer att

Läs mer

Barn och familj 2018/2019

Barn och familj 2018/2019 Våren 2019 Barn och familj 2018/2019 Låt barnen komma till mig, säger Jesus. Barn och familj är en viktig del av vår verksamhet. De förtjänar det bästa i livet! I våra grupper lägger vi stor vikt vid att

Läs mer

Lokal plan för DALSTORP

Lokal plan för DALSTORP Lokal plan för DALSTORP www.dalstorp.se Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Dalstorp...4 5 Slogan för Dalstorp...4 6 Trender

Läs mer

Minnesanteckningar. Medskapandegruppen i Gråbo 2013-04-16

Minnesanteckningar. Medskapandegruppen i Gråbo 2013-04-16 ! 1 (! 5) Datum 2013-04-16 Minnesanteckningar Medskapandegruppen i Gråbo Närvarande Christer Santesson, Jan Kuuse och Hans Hellberg, Mattias Algotsson, Frida Vikström, Mikael Tilly, Irene Johansson, Solvig

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm Britt-Marie Lennartsson RAPPORT ÖVER RENOVERING Olofsbo hembygdsgård, Olofsbo 4:34, Stafsinge socken, Falkenbergs kommun 2016:15

Läs mer

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss

FIDEIKOMMISS I SKÄRVET. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta fideikommiss Följande artikel är en direkt avskrift från Kalmar Läns Tidning lördagen den 28 april 1951 Artikeln kommer från Lars Lennartsson, sonson till Ingeborg Petersson. Fyrarumsbyggnad i Oskars s:n Sveriges minsta

Läs mer

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra!

Slutsång. Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag. och ha det så bra! Slutsång Melodi: "Tack ska du ha, Kalle heter jag, vad du heter gör detsamma tack ska du ha!" Slut för idag, tack för idag. Vi ska ses på torsdag och ha det så bra! En liten båt En liten båt blir ofta

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Kulturnämnden Ansökan om bidrag till återställande av Frösunda stationshus (KN )

Kulturnämnden Ansökan om bidrag till återställande av Frösunda stationshus (KN ) VALLENTUNA KOMMUN Förslag till beslut 2 (2) Kulturnämnden 2018-10-23 7. Ansökan om bidrag till återställande av Frösunda stationshus (KN 2018.042) Förslag till beslut Kulturnämnden avslår ansökan från

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Vårens och sommarens program 2017

Vårens och sommarens program 2017 Nyby Bygdegård www.nybybygdegard.se Vårens och sommarens program 2017 Här kommer programmet för vårens och sommarens aktiviteter med Nyby Bygdegårdsförening. Som du kanske vet har föreningen fått en ny

Läs mer

Register. Sammanställning av artiklar i föreningens tryckta skrifter. Utarbetad av Leif Beskow

Register. Sammanställning av artiklar i föreningens tryckta skrifter. Utarbetad av Leif Beskow Register Sammanställning av artiklar i föreningens tryckta skrifter Utarbetad av Leif Beskow När järnvägen kom till Vagnhärad 2 Gustav V och Tullgarns slott 2 Väckt ur sin Törnrosasömn 2 Så här skriver

Läs mer

Matfors IF Verksamhetsplan 2014. MATFORS IF - STYRELSENS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 - Presenterad på årsmötet 2014-03-18

Matfors IF Verksamhetsplan 2014. MATFORS IF - STYRELSENS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 - Presenterad på årsmötet 2014-03-18 MATFORS IF - STYRELSENS FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 - Presenterad på årsmötet 2014-03-18 Inledning Styrelsen som valdes på årsmötet 2013 bestod av samma personer som arbetade i styrelsen 2012. Vi

Läs mer

Aktivitetskalender Du hakar väl på!

Aktivitetskalender Du hakar väl på! Aktivitetskalender 2018 Du hakar väl på! Hej hembygdsvänner och sockenbor! Denna kalender är inte ett ordinarie Tingstädeblad - det kommer två Tingstädeblad som vanligt under hösten. Detta är information

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen

Välkommen! presenterar Den förtrollade sparven. En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Ludgo 26 juni 2015 presenterar Den förtrollade sparven En japansk folksaga dramatiserad för dockteater i teaterbussen Det var en gång för länge sedan långt borta i Japan. Där bodde en gubbe och en gumma

Läs mer

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård.

I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. I 21 Kamratförenings utflykt till Helgums hembygdsgård. Den 5 juli gjorde I 21 kamratförening en utflykt till Helgums hembygdsgård. Helgums hembygdsgård ligger i Gransjö by på norra sidan av Helgumssjön.

Läs mer

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012

UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 --------------------------------------------------------------------------------Föreningen Ja Järna-------- UTVECKLINGSPLAN 2009-2012 HISTORIK Myrbacka eller Dala-Järna, är numera centralort i Järnabygden.

Läs mer

Bakgrund... 3 Nuläge...

Bakgrund... 3 Nuläge... för 20140112 Bakgrund... 3 Nuläge... Statistik Regionen idag... 4 Hot... Möjligheter... Fel! Bokmärket är inte definierat. Trender... Målbild Visionen... 5 Mål... 6 Genomförande Analys... 7 Aktiviteter...

Läs mer

Askersunds Skärgårdstrafik AB

Askersunds Skärgårdstrafik AB Askersunds Skärgårdstrafik AB Nu är det dags att presentera 2016 års paketresor. 2016 har vi en spännande nyhet, nämligen Gruv muséet i Zinkgruvan. Det är nu 13 år sedan vi började med att paketera våra

Läs mer

Policy för Algutsboda Hembygdsförening

Policy för Algutsboda Hembygdsförening Policy för Algutsboda Hembygdsförening Inledning Algutsboda hembygdsförening har ca 550 medlemmar. Föreningen startade 1926 i Överäng i närheten av Bodaskog. År 1930 flyttade föreningen in i Persmo gamla

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019

Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 Resultat totalt Tyck till om Konsthallen 2019 2019-06-26 1. Vilken utställning besöker du nu? Varde ljus 33 30 Mellan Konst & Verklighet 27 24,5 Vårsalongen 26 23,6 Kulturskolans bildelever 8 7,3 Bosse

Läs mer

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015

Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Årsuppgift Närkes Skogskarlar 2015 Må nu icke Talmannen och hans Karlar ångra sitt beslut att Eder dubba till Skogskarlar. Bevisa för Karlarna att de fattat rätt beslut genom att under kommande årsrunda

Läs mer

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17

Förskolan Lyckan VERKSAMHETSPLAN 2016/17 VERKSAMHETSPLAN 2016/17 1. Förskolans värdegrund och uppdrag är en förskola i kyrkans regi. Vi arbetar efter kyrkans värdegrund och efter läroplanen. Kärlek är grund och mål för kristen tro. Bibeln är

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan

Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan Söndagen den 20 september kommer Kvillsfors Missionsförsamling att byta namn till Equmeniakyrkan Kvillsfors. Bakgrunden är att Svenska Missionskyrkan 2011 gick samman med Metodistkyrkan i Sverige och Svenska

Läs mer

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1

Midsommar i Matteröd. Nära naturen vid ås & sjö. www.matterodsbyalag.se Byabladet 2015 Nr 1 www.matterodsbyalag.se Byabladet Aktiviteter : 4 maj kl 18,00. Trivselkväll vid Agdas stuga Tillsammans hjälps vi åt att städa i och runt stugan. Medtag städmaterial, trädgårdsredskap och gärna något att

Läs mer

Landsbygd 2.0 vad är det?

Landsbygd 2.0 vad är det? Landsbygd 2.0 vad är det? Landsbygd 2.0 vad är det? Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra

Läs mer

Lokal plan för Petaredbackens byalag

Lokal plan för Petaredbackens byalag Lokal plan för Petaredbackens byalag Innehållsförteckning Sida 1 Syfte med den lokala planen...3 2 Vem har tagit fram planen och hur...3 3 Beskrivning av Petaredbacken...3 4 Vad är det bästa med Petaredbacken?...4

Läs mer

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K

I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K > < I N N EHÅ L L I K K AB VA R U MÄ RK ES BO K I N L E DN I N G U p p drage t Vi vill mer. Vi vågar satsa. Vi ger resultat. 6 7 Erbj u dan de t Visa vad våra färger går för. 8 9 Drivk rafte rna 1 0 1

Läs mer

Rädda Ludgo/Spelviks bygdegård!

Rädda Ludgo/Spelviks bygdegård! Ludgo 16 juli 2015 Rädda Ludgo/Spelviks bygdegård! Viktigt meddelande till alla medlemmar och medborgare i Ludgo/Spelvik! Vår bygdegård har fått krav från kommunen om att byta avloppsanläggning, detta

Läs mer

Program för Styrelsemöte Årsmöte, med kaffe och smörgåstårta Styrelsemöte Räkfrossa med bar P

Program för Styrelsemöte Årsmöte, med kaffe och smörgåstårta Styrelsemöte Räkfrossa med bar P 2016 och 2017 www.torpasensbygdegard.se Program för 2016 160114 Styrelsemöte 18.00 160121 Årsmöte, med kaffe och smörgåstårta 19.00 160211 Styrelsemöte 18.00 160319 Räkfrossa med bar 18.00 Pris 120 kr.

Läs mer

Bolmsö fibergrupp HÅRINGE SKEDA HORN KYRKBYN PERSTORP SJÖALT ÖSTERÅS HOV HJÄRTSTORP NÄSET BOLLSTA LIDA TJUST BAKAREBO HUSABY TORP

Bolmsö fibergrupp HÅRINGE SKEDA HORN KYRKBYN PERSTORP SJÖALT ÖSTERÅS HOV HJÄRTSTORP NÄSET BOLLSTA LIDA TJUST BAKAREBO HUSABY TORP www.bolmso.se Bolmsö fibergrupp Februari 2014 startades en studiecirkel för att utreda möjligheten till bredband, telefon och TV via fiber på Bolmsö Gruppen har samlat in fakta för att kunna ge en aktuell

Läs mer

Vad händer i Färgelanda? September 2015

Vad händer i Färgelanda? September 2015 Vad händer i Färgelanda? September 2015 Inlämning av manus ska vara oss tillhanda innan den 15:e i varje månad för införande nästkommande månad. Årets sommarutställning Centrumhuset, Färgelanda. Temat

Läs mer

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten

Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1 Projektplan för Utveckla Kilsbergskanten 1. Projektnamn Den 1 juni 2009 beslöt LAG Mellansjölandet att bevilja oss ett projektstöd för att arrangera besökshelgen Upplev Kilsbergskanten (LAG:s dnr M2009-0095,

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

BRÅBACKA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 1 (6)

BRÅBACKA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 1 (6) BRÅBACKA SAMFÄLLIGHETSFÖRENING 1 (6) 1 Stämmans öppnande Ordförande Lennart Eriksson hälsade välkomna och förklarade stämman öppnad. 2 Röstlängd Röstlängd upprättades. Närvarande var 30 fastigheter. Se

Läs mer

Arbetsbeskrivning för

Arbetsbeskrivning för Arbetsbeskrivning för HT 2011 VT 2012 Arbetsbeskrivning Mästerkatten HT-11 VT-12 Barn: 5 4 3 2 1 Pojkar Flickor 0 2010 2009 2008 2007 2006 Personal: Namn Arbetstid Utbildning Jonas 100 % Förskollärare

Läs mer

Tallens utvärdering Våren 2013

Tallens utvärdering Våren 2013 Tallens utvärdering Våren 2013 Vårens mål på Tallen som följer LpFö98 /10 : Trygghet: - att barnet ska känna förtroende för oss. - att barnet ska känna värme och glädje i gemenskap med varandra. - att

Läs mer

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6

Protokoll Sverok Stockholm 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Protokoll styrelsemöte nr 6 2010-07-18 1(7) Protokoll 2010-07-18 Styrelsemöte nr 6 Fastställd dagordning 1 Inledande formalia... 2 1.1 Mötets öppnande... 2 1.2 Val av mötesordförande... 2 1.3 Val av mötessekreterare...

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

Stadsdel Vantör. Ur antologin Korsvägar - röster om förortskultur av Joakim Thåström

Stadsdel Vantör. Ur antologin Korsvägar - röster om förortskultur av Joakim Thåström Stadsdel Vantör Vi startade Kulturhuset eller föreningen Oasen där ute i Rågsved. Vi var väl driftiga på vissa plan för att vi var så uttråkade. Det fanns en ungdomsgård men det räckte inte så vi började

Läs mer

"Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun

Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun "Utveckling av landsbygden och de gröna näringarna i Karlsborgs kommun 1.1 De gröna näringarna i Karlsborg 2012 Jordbruket sysselsätter 50 personer och omsätter 60 miljoner kronor Skogsbruket sysselsätter

Läs mer

Eurotourism

Eurotourism Fyra måsten när du besöker Munkedal Våra kyrkor med deras unika historia Se våra fornminnen som finns över hela kommunen Njut av svalkande bad i både salt och sötvatten Färlevstenen 01 Kommunfakta Antal

Läs mer

Forshaga - en attraktiv kommun

Forshaga - en attraktiv kommun Forshaga - en attraktiv kommun Strategi för tillväxt Fastställd av kommunfullmäktige 2013-08- 27, 82 Att öka attraktionskraften En kommun där medborgare och företag trivs och vill skapa sin framtid. En

Läs mer

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden?

hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? 1 ett metodexempel hur kan man jobba med attraktivt boende på landsbygden? Maria Hagelberg & Pernilla Jacobsson 12 utgångspunkter tema: attraktivitet boende 1 3 utgångspunkter tema: attraktivitet boende

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING

KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING KVALITETSREDOVISNIG ARKENS FÖRSKOLA HÖLLVIKENS FÖRSAMLING Kvalitetsredovisning för 2009 Arkens förskola Höllvikens församling. Beskrivning av verksamheten. Förskolan Arken består av 27 barn i åldrarna

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

Projekt Järnkraft 2011

Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft 2011 Projekt Järnkraft, bygdemöte 18 september 2011 Sammanfattning av nuläget i Projekt Järnkraft Servicepunkt Järnboåsbygden AB Mobilsamåkning något för oss? Kanalisation för bredband

Läs mer

MARS. Vid pressarna: Frida Björk, Beatrice Thorstenson VASALOPPET!

MARS. Vid pressarna: Frida Björk, Beatrice Thorstenson VASALOPPET! MARS 2008 Vid pressarna: Frida Björk, Beatrice Thorstenson VASALOPPET! Äntligen är det dags. I dessa breddgrader kan det verka helt otroligt att det kommer att kunna genomföras, men enligt Vasaloppets

Läs mer

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling

Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Sammanställning av dialogmöten Landsbygdsutveckling Lillpite 2014-03-11 Om synpunkter eller frågor när det gäller sammanställningen, kontakta helena.lindehag@pitea.se Inledning: I Piteå kommun pågår flertal

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

Vinningsbo platsens historia

Vinningsbo platsens historia Vinningsbo platsens historia Vinningsbo hör till den gamla Skårdals by och är den enda av byns gårdar som hade ett särskilt namn Vinningsbogården. Rikspolitiska förvecklingar och krig har påverkat denna

Läs mer

EN KYRKA FÖR HELA LIVET

EN KYRKA FÖR HELA LIVET EN KYRKA FÖR HELA LIVET GEMENSKAPSLÄGER BOBERGSGÅRDEN 19-21 SEPTEMBER 2014 EQUMENIA FRISTAD FRISTADS MISSIONSKYRKA Hela Livets Kyrka Med barn och unga mitt i församlingen! Kyrka för hela livet är en vision

Läs mer

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018

Kulturnämndens verksamhetsplan 2018 1 Kulturnämndens verksamhetsplan Säffle kommun -10-25 --------------------------------------- Katarina Kristoffersson, kulturchef 2 Innehåll Innehåll... 2 Verksamheten i huvuddrag... 3 Övergripande mål

Läs mer

Lokal Utvecklingsplan

Lokal Utvecklingsplan Lokal Utvecklingsplan Tjautjas-bygden Gällivare kommun, Norrbottens län Maj 2012 Det kommer att krävas mycket arbete och ta lång tid, men det är en stor utmaning för oss alla som bor i bygden. Och arbetet

Läs mer