Förslag till beslut Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förslag till beslut Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande"

Transkript

1 IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 411/1069/09 SID 1 (7) IDN Handläggare: Tore Söderström Telefon: Till Idrottsnämnden Nr 13 Idrottshallar i Stockholm Redovisning av dagsläget och förslag till ny prioriteringslista för hallbyggnation. Svar på skrivelse från Madeleine Sjöstedt m.fl. (FP), Billy Östh (M) och Leif Kroon (KD) om ny idrottshall i Hökarängen. Svar på skrivelse från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd samt medborgarförslag om ny idrottshall i Gröndal/Liljeholmen. Svar på skrivelse från Stockholmspolisen IF Handbollsförening om idrottshall för bollsporter i sydvästra Stockholm. Svar på skrivelse från Christian Bergman on ny idrottshall i Stockholm. Förslag till beslut Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar följande 1. Förvaltningens förslag om ny prioriteringslista för hallbyggnation godkänns. 2. Förvaltningens redovisning i övrigt godkänns. 3. Som svar på rubricerade skrivelser åberopar idrottsnämnden förvaltningens tjänsteutlåtande Inger Båvner Förvaltningschef Åke Roxberger Chef för planeringsavdelningen

2 SID 2 (7) Sammanfattning I ärendet redogör förvaltningen för befintliga hallar och motionsrum samt redovisar befolkningsstatistik och befolkningsprognos för Även tillgång på hallar (fullstora och stora) i förhållande till befolkningen redovisas. Statistikunderlaget är hämtat ur Statistisk årsbok för Stockholm 2009 och har bearbetats i olika delar. Förvaltningen redovisar även ett förslag till aktualiserad prioriteringslista för byggande av fler fullstora hallar i Stockholm, samt förslag till svar på fem skrivelser med önskemål om hallbyggnationer. Ärendets beredning Idrottsförvaltningens planeringsavdelning har berett ärendet efter samråd med förenings- och beställaravdelningen. Bakgrund För lite mer än 10 år sedan, den 30 mars 1999, redovisade förvaltningen som svar på kommunfullmäktiges uppdrag att inventera möjligheterna att utöka antalet inomhushallar, ett tjänsteutlåtande med en prioriteringslista med tänkbara hallbyggnationer. Denna lista har sedan fortlöpande redovisats och uppdaterats. Förvaltningen redovisar i detta ärende förslag till en uppdaterad lista, se bilaga 4. I ärendet (bilaga 1) redovisas även befintliga fullstora idrottshallar, stora idrottshallar och små idrottshallar, motionsrum och specialutrustade salar. Redovisningen omfattar både hallar som förvaltningen disponerar och som bokas ut via förvaltningens bokningsorganisation och hallar som förvaltningen av olika anledningar inte har tillgång till. Som fullstora hallar räknas hallar med 20x40 m spelmått, som stora hallar räknas hallar med minst 18x36 m spelmått, men inte 20x40m, som små hallar räknas de med minst 16x28 m spelmått, men inte 18x36 m. Hallar/salar med mått understigande 16x28 m spelmått betecknas som motionsrum, alternativt specialutrustade salar. Skrivelser Madeleine Sjöstedt m.fl. (FP), Billy Östh (M)och Leif Kroon (KD) föreslår i en skrivelse av den 13 maj 2008 (dnr 017/578/08), att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för byggande av en fullstor idrottshall i Hökarängen samt vilka behov en sådan skulle fylla.

3 SID 3 (7) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd beslöt 27 november 2008 att till bl.a. idrottsnämnden överlämna ett medborgarförslag om att bygga idrottshall/gymnastiksal i området. Stadsdelsnämnden önskar för egen del få veta om idrottsnämnden har märkt någon ökad efterfrågan, och i så fall hur man planerar att möta densamma (dnr 411/1229/08 och dnr 411/142/09). Stockholmspolisens IF Handbollsförening föreslår i sin skrivelse, inkommen den 25 augusti 2009 (dnr 411/837/09), att idrottsnämnden så snart som möjligt bygger en idrottshall med inriktning på bollsporter i sydvästra Stockholm. Christian Bergman ställer i sin skrivelse, daterad 14 oktober 2009 (dnr 411/837/09), ett antal frågor om situationen för idrottshallar i Stockholm. Samtliga skrivelser återfinns i bilaga 3. Befolkningsutveckling Under perioden har befolkningen i Stockholm ökat med ca personer från ca till ca personer. Av dessa är ca i åldern år., dvs. ca 10 procent av stadens befolkning I USK:s befolkningsprognos för 2017 spås befolkningen öka med ytterligare cirka personer (11 procent) från , till totalt ca personer. Cirka av dessa kommer att vara i åldern år (9,5 procent). Den största procentuella ökningen förväntas ske i Hägersten-Liljeholmen med 25,4 procent, följt av Älvsjö 17 procent, Farsta 16,4 procent och Bromma 16,2 procent. Största ökningarna i antal personer sker i Hägersten-Liljeholmen (ca ) och Bromma (ca ). Se bilaga 2, (tabell 1-3). År 2007 bodde 34 procent av åringar i västerort, 25,3 procent i innerstaden och 40,8 procent i söderort. Endast marginella förskjutningar i fördelningen spås till år 2017: västerort 33,7 procent, innerstaden 25,2 procent och söderort 41,1 procent. Barn- och ungdomar år förutspås öka med 4,7 procent totalt från 2007 till Den största ökningen av åringar finner vi på Kungsholmen med 21,5 procent (617 st.), i Hägersten-Liljeholmen 18,0 procent (1 010 st.) och i Bromma 16,8 procent (1 211 st.). Därpå följer Farsta 8,6 procent (453 st.) och Älvsjö 7,9 procent.(246 st.), se bilaga 2, (tabell 9).

4 SID 4 (7) Idrottshallar i Stockholm Förvaltningen har i dagsläget tillgång till 13 av de totalt 20 fullstora hallar (Hovet medräknas inte) som finns i Stockholm. Av befintliga åtta stora idrottshallar har förvaltningen tillgång till samtliga. Av 18 befintliga små hallar disponerar förvaltningen 17. Utöver detta disponerar förvaltningen 41 motionsrum av varierande storlek och 21 specialutrustade salar. Dessutom svarar förvaltningen för utbokning av tider i 170 gymnastiksalar i 114 skolor till föreningslivet på kvällstid. Dessa är av varierande storlek. Pågående hallprojekt I likhet med Stockholms idrottsförbund gör förvaltningen bedömningen att staden bör prioritera byggande av fullstora idrottshallar. Enligt förvaltningens definition innebär detta en hall med 24x43 m (ev. 23x43m) fria mått (vilket innebär en spelplan på 20x40m) och en fri takhöjd om minst 7 m. För tillfället håller två nya fullstora idrottshallar på att byggas i staden. Den ena är Smedshagshallen, vid Smedshagsskolan i Hässelby, där skolfastighetsbolaget, SISAB, är byggherre. Hallen började byggas under våren 2009 och avsikten är att hallen, efter att den står klar, skall förvärvas av idrottsnämnden. Genomförandebeslut togs av idrottsnämnden den 9 juni 2009 ( 89). Hallen beräknas kunna tas i bruk till höstsäsongen Den andra är Skanstullshallen, vid Frans Schartaus gymnasium, på Södermalm, med idrottsförvaltningen som byggherre. Förvaltningen räknar med att hallen kan stå klar första kvartalet Utöver dessa planeras en fullstor idrottshall vid Engelbrektsskolan på Östermalm, inom ramen för ett bostadsexploateringsprojekt. Hallen kommer att ligga nedsprängd under mark. Detaljplanen för den s.k. Engelbrektshallen är antagen av kommunfullmäktige men har överklagats av boende i området. Projektering pågår och förvaltningen planerar i dagsläget att kunna förelägga idrottsnämnden ett förslag till genomförandebeslut i december Tillgång till hallar I staden finns enligt förvaltningens inventering 21 fullstora idrottshallar med spelmått 20x40m (A-hallar). I följande redovisning har inte Hovet medräknats, då den huvudsakligen används för ishockeyverksamhet. Av de återstående 20 disponerar idrottsnämnden 13, som bokas ut via idrottsförvaltningens bokningsenhet. Av de 13 fullstora hallarna som disponeras äger och förvaltar idrottsnämnden tio stycken, se bilaga 1.

5 SID 5 (7) Idrottsnämnden disponerar även åtta stora idrottshallar med spelmått minst 18x36 m men inte fullstora (B-hallar). Fem av dessa äger och förvaltar idrottsnämnden, se bilaga 1. Nämnden disponerar utöver detta 18 små idrottshallar med spelmått som understiger 18x36 m, men håller mått från 16x28 m. Av dessa äger och förvaltar idrottsnämnden alla utom en. Hallar med mått understigande 16x28 m benämns motionsrum alternativt gymnastiksalar. Idrottsnämnden har även möjlighet att boka in verksamhet i 170 gymnastiksalar i 114 skolor, runt om i staden. Samtliga dessa med mått understigande 16x28m. I följande sammanställning över tillgång på idrottshallar har endast medräknats fullstora hallar och stora hallar (A och B-hallar). Räknat på totala antalet fullstora hallarna i staden (20 st.) gick det år 2007 ca invånare per fullstor idrottshall. Räknat på de fullstora hallar som idrottsnämnden disponerar (13 st.) var siffran istället ca invånare per fullstor idrottshall. Om man räknar med både fullstora och stora idrottshallar totalt i staden är siffran ca invånare per hall och för de fullstora och stora hallar som disponeras av idrottsnämnden ca invånare per/hall. Begränsas beräkningen till åldersgruppen år, som är de som normalt bokas in i fullstora alternativt stora hallar inom 0-taxad tid, ser det ut som följer: Räknat på samtliga fullstora hallar i staden går det ca barn- och ungdomar per fullstor hall och räknat på de av idrottsnämnden disponerade fullstora idrottshallarna går det ca barn- och ungdomar per hall. Medräknat samtliga fullstora och stora hallar går det ca barn- och ungdomar per hall och räknat på de av idrottsnämnden disponerade hallarna går det ca barn- och ungdomar per hall, se bilaga 2, (tabell 10). En procentjämförelse av befolkningsutvecklingen ger vid handen att vid årsskiftet 2007/2008 bodde 25,8 procent av stadens befolkning i västerort, 37,3 procent i inre staden och 36,9 procent i söderort. Motsvarande fördelning av antal fullstora idrottshallar som disponeras av idrottsnämnden är 46,2 procent (60 procent) i västerort, 23,1 procent (15 procent) i inre staden och 30,8 procent (25 procent) i söderort. Inom parentes anges fördelning avseende totalt antal fullstora hallar i staden. Räknat på både fullstora hallar och stora hallar, som disponeras av idrottsnämnden ser fördelningen ut enligt följande: 28,6 procent (42,9 procent) i västerort, 19 procent (14,3 procent) i inre staden och 52,4 procent (42,9 procent) i söderort.

6 SID 6 (7) De stadsdelar som är sämst försörjda med stora och fullstora idrottshallar är Norrmalm och Kungsholmen, i inre staden med sammanlagt 15 procent av stadens befolkning (8,7 procent av stadens åringar) men ingen hall. Andra områden som saknar hall är Älvsjö med 2,9 procent av stadens befolkning (3,9 procent av stadens åringar) och Skarpnäck med 5,1 procent av stadens befolkning (6,1 procent av stadens åringar). Se procentjämförelse, bilaga 2 (tabell 11). Tillkomsten av nya idrottshallar förutsätter att idrottsnämnden tillförs budgetmedel inom såväl investerings- som driftbudget. Svar på skrivelser Utöver det som anförts ovan föreslår förvaltningen att de fem skrivelserna som inkommit med frågor, förslag och synpunkter på idrottshallar besvaras enligt följande; Madeleine Sjöstedt m.fl. (FP), Billy Östh (M) och Leif Kroon (KD), föreslår (bilaga 3A) att förvaltningen får i uppdrag att utreda förutsättningarna för byggande av en fullstor idrottshall i Hökarängen samt vilka behov en sådan skulle fylla. Förvaltningen anser att bristen på idrottshallar fortfarande är stor i staden. Alla tillskott av nya hallar minskar det totala trycket vad gäller efterfrågan på främst träningstider i fullstora och stora hallar under måndag-fredag. En ny hall i Farstaområdet är enligt förvaltningens mening inte högst prioriterad i dagens läge, men bör finnas med i prioriteringslistan. Som svar på framställan från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd, inklusive medborgarförslag om hallbygge bl.a. vid Blommensbergsskolan (bilaga 3B), vill förvaltningen framföra följande: Inom stadsdelsområdet finns fem fullstor/stora hallar som disponeras av idrottsnämnden samt en fullstor hall som inte disponeras av nämnden. Utrednings- och statistikkontorets prognos spår en befolkningstillväxt som innebär att området vid utgången av 2017 kommer att hysa 9,3 procent av stadens befolkning. Andelen av stadens åringar ökar från 7,0 procent år 2007 till 7,9 procent år Inom stadsdelen finns 23,8 procent av stadens fullstora och stora hallar. Idrottsnämndens kontrakt för Liljeholmshallarna har nyligen förlängts t.o.m. den 31 mars Samtidigt har kontrakt tecknats för ytterligare tillkommande ytor i samma huskomplex med ca kvm på bottenplanet och ca 800 kvm på plan 1. Idrottsförvaltningen anser inte att en hallbyggnation i området är högt prioriterad i dagsläget, utan hänvisar till föreslagen prioriteringslista, bilaga 4.

7 SID 7 (7) Stockholmspolisens IF Handbollförenings skrivelse (bilaga 3C) med önskemål om idrottshall för bollsporter i sydvästra Stockholm, besvaras med hänvisning till den i detta ärende föreslagna prioriteringslistan enligt bilaga 4. För närvarande finns inga planer på att uppföra någon idrottshall inom Mälarhöjdens IP, eftersom tillgängliga ytor behövs för andra ändamål. Christian Bergman, har vänt sig till idrottsnämnden (bilaga 3D), med en förfrågan om nämndens syn på situationen för idrottshallar i Stockholm i dagsläget. Förutom att hänvisa till innehållet i detta tjänsteutlåtande får förvaltningen, vad gäller skolans behov, hänvisa till utbildningsnämnden. Bilagor Bilaga 1: Bilaga 2: Bilaga 3A: Bilaga 3B: Bilaga 3C: Bilaga 3D: Bilaga 4: Idrottshallar, motionsrum och specialutrustade salar. Befolkningsstatistik. Skrivelse från Madeleine Sjöstedt m.fl. (fp), Billy Östh (m) och Leif Kroon (kd) (dnr 017/578/08) om ny idrottshall i Hökarängen. Skrivelse från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd (dnr 411/1229/08), samt medborgarförslag (dnr 411/142/09), med önskemål om ny idrottshall i Gröndal/Liljeholmen. Skrivelse från Stockholmspolisens IF Handbollförening (dnr 411/837/09), med önskemål om idrottshall för bollsporter i sydvästra Stockholm. Skrivelse från Christian Bergman, dnr 411/837/09, om ny idrottshall i Stockholm. Förslag till prioriteringslista för hallbyggnation

Handläggare: Tore Söderström Telefon: Till idrottsnämnden

Handläggare: Tore Söderström Telefon: Till idrottsnämnden IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN Handläggare: Tore Söderström Telefon: 08-508 27 507 Till idrottsnämnden 19 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-13 IDN 2013-03- Spånga Sport Center Svar på skrivelse

Läs mer

ABCDE Planeringsavdelningen

ABCDE Planeringsavdelningen Planeringsavdelningen Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande sid 1 (13) 2006-10-11 Handläggare: Tore Söderström, 508 27 507 Idrottsnämnden 2006-10-31 tore.soderstrom@idrott.stockholm.se Nr 12 Dnr:411/619/06

Läs mer

Fler hallar för pengarna

Fler hallar för pengarna Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2013-09-03 IDN2013-09-24 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Fler hallar för pengarna Svar på skrivelse från Regina Kevius

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år 2015, äldreomsorg Utlåtande 2016:56 RVIII (Dnr 152-486/2016) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen för kvartal 4 år, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA

INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE BYGGNATION AV EN NY RIDANLÄGGNING I SÄTRA IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 125/295/09 SID 1 (6) 2009-03-06 Handläggare: Ulf Sankell Telefon: 08-508 27 919 Till Idrottsnämnden 2009-03-17 Nr 8 INRIKTNINGSBESLUT AVSEENDE

Läs mer

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut

Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan Inriktningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Dnr 08.01.01/547/2015 Sida 1 (6) 2015-05-28 IDN 2015-06-16 Handläggare Sophie Dahlberg Telefon: 08-508 27 639 Till Idrottsnämnden Fullstor idrotthall vid Rödabergsskolan

Läs mer

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset

Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-09-04 IDN 2014-09-23 Handläggare Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden Inhyrning av idrottshall på Skansbrogatan 5B, Folksamhuset Genomförandebeslut

Läs mer

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen

Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Sida 1 (5) 2019-05-27 Handläggare Anders Håkansson Telefon: 08-508 36 208 Till Äldrenämnden den 18 juni 2019 Fördelning av stimulansbidrag till äldreomsorgen Förvaltningens

Läs mer

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal

Utökning av Liljeholmshallen - förslag till förhyrning av ny lokal IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-12-03 Handläggare: Ulf Sankell / Niklas Karlsson Telefon: 508 27 919 / 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 december 2008 Utökning av Liljeholmshallen - förslag till

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen, kvartal 2 år 2015, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen, kvartal 2 år 2015, äldreomsorg Utlåtande 2015:141 RVIII (Dnr 152-1557/2015) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen, kvartal 2 år 2015, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:253 RVIII (Dnr 152-1632/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 2, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden Utlåtande 2009: RI (Dnr 011-1374/2009) Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden 2010-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Valkretsindelning för perioden 2010

Läs mer

Svar på skrivelse från Karin Gustafsson (S) angående "osynligt" utanförskap

Svar på skrivelse från Karin Gustafsson (S) angående osynligt utanförskap ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN SID 1 (5) 2012-08-15 Handläggare: Karolina Landowska Telefon: 08-508 35 509 Till Arbetsmarknadsnämnden den 28 augusti 2012 Ärende 8 Svar på

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) för kvartal 2 år 2016, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) för kvartal 2 år 2016, äldreomsorg Utlåtande 2016:212 RVIII (Dnr 152-1568/2016) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap 1 socialtjänstlagen (SoL) för kvartal 2 år 2016, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem

STADSLEDNINGSKONTORET. Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem STADSLEDNINGSKONTORET BILAGA 1 FINANSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-02-22 Handläggare: Anders Nilfjord Telefon: 508 29 288 Till Kommunfullmäktige Förskolepeng för kommunala förskolor och familj e- daghem Stadsledningskontorets

Läs mer

Behov och planerade anläggningar per stadsdelsnämndområde

Behov och planerade anläggningar per stadsdelsnämndområde Behov och planerade anläggningar per stadsdelsnämndområde Långsiktig investeringsplan Bilaga 1 21 Rinkeby-Kista stadsdelsnämndområde Rinkeby-Kista förväntas öka med cirka 1 000 barn och unga fram till

Läs mer

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg

Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Utlåtande 2017:252 RVIII (Dnr 152-1047/2017) Rapportering av ej verkställda beslut enligt 4 kap. 1 socialtjänstlagen (SoL), kvartal 1, år 2017, äldreomsorg Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Resultat av rådslag 2007 om idrottsinvesteringar i Stockholm. Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar att

Resultat av rådslag 2007 om idrottsinvesteringar i Stockholm. Idrottsförvaltningen föreslår att idrottsnämnden beslutar att IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (5) 2008-01-11 Handläggare: Kjell Olofsson Telefon: 08-508 27 172 Till Idrottsnämnden 2008-02-05 Nr 14 Dnr 121/117/07 Resultat av rådslag 2007 om idrottsinvesteringar i Stockholm

Läs mer

Elevunderlag för Martinskolan och befolkningsutveckling i söderort

Elevunderlag för Martinskolan och befolkningsutveckling i söderort Elevunderlag för Martinskolan och befolkningsutveckling i söderort Maria Pleiborn 2013-11-01 Martinskolan i Hökarängen Martinskolan är en waldorfskola som ligger i Hökarängen söder om Söder i Stockholm.

Läs mer

Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur budget 2008

Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur budget 2008 IDROTTSFÖRVALTNINGEN DRIFTAVDELNINGEN Handläggare: Ulf Adaktusson Telefon: 08 508 28 438 Till Idrottsnämnden Nr 13 DNR 017/226/08 SID 1 (5) 2008-02-14 Satsning på stockholmarnas simkunnighet- uppdrag ur

Läs mer

Förslag till ändrade taxor 2014

Förslag till ändrade taxor 2014 Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-06-04 IDN 2013-06-18 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till beslut Idrottsnämnden föreslår

Läs mer

Inhyrning av Liljeholmshallarna

Inhyrning av Liljeholmshallarna Idrottsförvaltningen Ekonomienheten Sida 1 (5) 2019-01-27 IDN 2019-02-19 Handläggare Susanne Olsson Telefon: 08-508 28 426 Till Idrottsnämnden Inhyrning av Liljeholmshallarna Förvaltningens förslag till

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Yttrande till kommunstyrelsen SID 1 (5) Handläggare: Andreas Thorstensson Telefon: 08-508 24 552 Till Skärholmens stadsdelsnämnd 2012-06-14 Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Jobbtorg för unga. Thomas Lundberg. utvecklingschef

Jobbtorg för unga. Thomas Lundberg. utvecklingschef Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2015-05-07 Handläggare Linda Truvered Telefon: 08-508 35 804 Till Arbetsmarknadsnämnden den 19 maj 2015 Ärende

Läs mer

Konstgräsfotbollsplaner på Kaknäs BP och Årsta IP Inriktningsbeslut samt svar på skrivelse från Åsa Jernberg och Axel Nekham (båda MP)

Konstgräsfotbollsplaner på Kaknäs BP och Årsta IP Inriktningsbeslut samt svar på skrivelse från Åsa Jernberg och Axel Nekham (båda MP) IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR412/7/12 DNR 017/905/11 SID 1 (6) 2012-03-07 IDN 2012-03-20 Handläggare: Jan Sågström Tel: 08-508 26 238 Hans Eriksson Tel: 08-508 26 754 Till

Läs mer

Ny specialhall för gymnastik i Stockholm Utredningsbeslut

Ny specialhall för gymnastik i Stockholm Utredningsbeslut Idrottsförvaltningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-06-04 IDN 2013-06-18 Handläggare Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag till beslut 1. Idrottsnämnden godkänner

Läs mer

Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet fördelning av statsbidrag

Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet fördelning av statsbidrag Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2019-03-21 Handläggare Lisa Wallenberg Telefon: 08-508 25 246 Till Socialnämnden 2019-04-16 Kommunernas arbete med att motverka akut hemlöshet

Läs mer

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden

Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden Utlåtande 2009:153 RI (Dnr 011-1374/2009) Valkretsindelningen i Stockholms stad för perioden 2010-2014 Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Valkretsindelning för perioden 2010

Läs mer

Motion M om en stadsdelsnämndsreform

Motion M om en stadsdelsnämndsreform Stadsdelsdirektörens stab Sida 1 (5) 2017-08-31 Handläggare: Pia Sundqvist 08 508 18 161 Till Farsta stadsdelsnämnd 2017-09-21 Motion M om en stadsdelsnämndsreform Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer

Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer FÖRNYELSEAVDELNINGEN SID 1 (6) 2012-03-27 Handläggare: Anders Håkanson Telefon: 508 29 387 Till Kommunfullmäktige Förslag till organisatorisk placering av heminstruktörer Stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Hundrastplatser och hundrastgårdar

Hundrastplatser och hundrastgårdar SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SAMHÄLLSSERVICE TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR1.2.4/285-2010 SID 1 (6) 2010-11-26 Handläggare: Rune Ney Sophie Dahlberg Till Skärholmens stadsdelsnämnd Förvaltningens förslag till

Läs mer

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet IDROTTSFÖRVALTNINGEN FASTIGHETSAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-08-12 NR 20 Handläggare: Niklas Karlsson Telefon: 508 27 974 Till Idrottsnämnden den 16 september 2008 Svar på skrivelse angående Aspuddsbadet

Läs mer

Svar på skrivelse från Lotta Edholm (FP), Johanna Sjö (M) och Helen Törnqvist (C)

Svar på skrivelse från Lotta Edholm (FP), Johanna Sjö (M) och Helen Törnqvist (C) UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TILLHANDAHÅLLARAVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-12-06 Handläggare: Kicki (Kristina) Berg Telefon: 508 33599 Till Utbildningsnämnden 2012-01-19 Svar på skrivelse från

Läs mer

A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning A Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Stadsdelsmiljö- & Teknik Tom Thorell tfn 508 05 063 Dnr 040-410-2004 Sammanträde 25 januari 2005 Tjänsteutlåtande 27 december 2004 1(5) Till Hässelby-Vällingby

Läs mer

Uppföljning av resursfördelningsmodell för ekonomiskt bistånd

Uppföljning av resursfördelningsmodell för ekonomiskt bistånd Utlåtande 2009: RI (Dnr 325-2777/2006) Uppföljning av resursfördelningsmodell för ekonomiskt bistånd Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Uppföljning av resursfördelningssystemet

Läs mer

REDOVISNING AV KOSTNADER AVSEENDE FÖRBEREDELSE FÖR PLANVÄRME PÅ HJORTHAGENS IDROTTSPLATS, ÅTERREMISS

REDOVISNING AV KOSTNADER AVSEENDE FÖRBEREDELSE FÖR PLANVÄRME PÅ HJORTHAGENS IDROTTSPLATS, ÅTERREMISS IDROTTSFÖRVALTNINGEN SID 1 (7) 2007-09-05 DNR 412/967/06 Handläggare: Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden 2007-09-18 REDOVISNING AV KOSTNADER AVSEENDE FÖRBEREDELSE FÖR PLANVÄRME PÅ HJORTHAGENS

Läs mer

Remiss av motion om renovering av Vanadisbadet och byggande av en fullstor idrottshall på Norrmalm

Remiss av motion om renovering av Vanadisbadet och byggande av en fullstor idrottshall på Norrmalm IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR: 2011/149 SID 1 (5) 2011-03-28 Nr 6 Handläggare: Ulf Sankell Telefon: 08-508 27 919 Till Idrottsnämnden 2011-04-12 Remiss av motion om renovering

Läs mer

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17)

Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor. Tjänsteutlåtande Dnr /2016 Sida 1 (17) Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.1.2-718/ Sida 1 (17) -12-01 Handläggare Gustav Tegman Telefon: 08-508 25 906 Till Socialnämnden 2017-01-31 Rapportering

Läs mer

Redovisning av upphandling av bemannings-tjänster

Redovisning av upphandling av bemannings-tjänster ÄLVSJÖ STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-08-09 Handläggare: Britt-Marie Ericsson : 08-508 21 008 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 2010-08-26 Redovisning av upphandling av bemannings-tjänster

Läs mer

Valkretsindelning i Stockholms stad vid valet till kommunfullmäktige år 2018 Förslag från valnämnden

Valkretsindelning i Stockholms stad vid valet till kommunfullmäktige år 2018 Förslag från valnämnden Utlåtande 2017: RI (Dnr 100-904/2017) Valkretsindelning i Stockholms stad vid valet till kommunfullmäktige år 2018 Förslag från valnämnden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande.

Läs mer

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn

Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Kommunstyrelsen Dnr: 156-624/2015 Socialroteln Sida 1 (2) Datum: 2015-04-21 Till berörd remissinstans Angående remissen om Komplettering avseende ärendeansvar för ensamkommande flyktingbarn Detta gäller

Läs mer

REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN BROMSTEN, DNR

REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN BROMSTEN, DNR IDROTTSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-05-29 Handläggare: Jan Sågström Telefon: 508 26 238 Till Idrottsnämnden 2008-06-17 Nr. 10 REMISS AVSEENDE PROGRAM FÖR BROMSTENS INDUSTRIOMRÅDE I STADSDELEN

Läs mer

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef

Exploateringskontoret Avdelningen för Projektutveckling. Handläggare Karl Gylje Förslag till beslut. Krister Schultz Förvaltningschef Dnr Sida 1 (7) 2014-06-11 Handläggare Karl Gylje 08-508 264 82 Till Exploateringsnämnden 2014-08-28 Markanvisning för skol- och idrottsändamål inom fastigheten Medaljongen 3, Långbro 13:1 och Solberga

Läs mer

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde

Inriktningsbeslut gällande SISAB:s ny- och ombyggnad av Sveaplans grundskola inom Norrmalms stadsdelsnämndsområde Stadsledningskontoret Handläggare Peter Dahlberg Telefon: 08 508 293 23 Till Kommunstyrelsen Tjänsteutlåtande Dnr KS 2018/1276 Ärende 7 Sida 1 (6) 2018-09-11 Stadsledningskontoret Åsa Berglind Telefon:

Läs mer

Ishall för konståkningen

Ishall för konståkningen IDROTTSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGSAVDELNING EN Handläggare: Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Peter Ahlström Telefon: 08-508 28 438 Till idrottsnämnden 21 SID 1 (5) 2013-04-23 IDN 2013-05- Ishall för

Läs mer

Föreningslivets tillgång till skollokaler

Föreningslivets tillgång till skollokaler KUF, UTBF, IDF Kulturstrategiska staben, avdelningen för ekonomi och styrning, bokningsenheten Handläggare Johanna Karlsson Kulturförvaltningen Telefon: 08-508 31 937 Rebecca von Sydow Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen

Genomförandebeslut SISAB gällande om-, ny- och tillbyggnad av Fridhemsskolan på Kungsholmen Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2013-05-22 ÄRENDE 7 Handläggare SLK: Katharina Gratschew Telefon: 08-508 29 311 Stadshus AB: Susanna Höglund Telefon: 08-508 29

Läs mer

Var bor simhallarnas besökare?

Var bor simhallarnas besökare? Var bor simhallarnas besökare? Av -12-10 FoU och Driftavdelningen IDROTTSFÖRVALTNINGEN UNDERSÖKNINGEN Idrottsförvaltningens forskningsenhet har, med hjälp av studenter vid Stockholms universitet och Södertörns

Läs mer

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN

10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 10 Förlängning av avtal basal hemsjukvård kvällar, nätter och helger HSN 2016-1788 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-05-06 Allmänmedicin och geriatrik Elisabeth Höglund

Läs mer

Central upphandling av el

Central upphandling av el Bilaga 13:13 till kommunstyrelsens protokoll den 16 juni 2004. 16 PM 2004 RI (Dnr 125-2041/2004) Central upphandling av el Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsledningskontoret

Läs mer

Svar på skrivelse sommarjobb till alla un g- domar från Karin Rågsjö (V) och Daniel Söderberg

Svar på skrivelse sommarjobb till alla un g- domar från Karin Rågsjö (V) och Daniel Söderberg ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN UTVECKLINGS - OCH UTREDNINGSSTABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-08-15 Handläggare: Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 35 528 Till Arbetsmarknadsnämnden den 28 augusti 2012

Läs mer

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L)

Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Utlåtande 2016:42 RVI (Dnr 106-1027/2015) Ett ungdomsundantag i biståndsnormen Motion (2015:45) av Isabel Smedberg Palmqvist (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Svar på skrivelse från Ulla Hamilton (M) m.fl., Gulan Avci (FP) och Kristian Ljungblad (C) om unga som varken arbetar eller studerar

Svar på skrivelse från Ulla Hamilton (M) m.fl., Gulan Avci (FP) och Kristian Ljungblad (C) om unga som varken arbetar eller studerar Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Dnr Sida 1 (18) 2014-03-20 Handläggare Karolina Landowska Telefon: 08-508 35 509 Till Arbetsmarknadsnämnden den 1 april 2014

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020 Avdelningen för stadsutveckling Sida 1 (5) 2019-03-12 Handläggare: Cecilia Rivard 08 508 18 048 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Trafikförändringar i SL-trafiken och Waxholmsbolagets trafik 2019/2020

Läs mer

Förslag till justerade taxor i idrottshallar

Förslag till justerade taxor i idrottshallar IDROTTSFÖRVALTNINGEN FÖRENINGS- OCH BESTÄLLARAVDELNI NGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-05-15 Handläggare: Lars Westerlund Telefon: 08-508 28 481 Till idrottsnämnden Nr 22 Förslag till justerade taxor

Läs mer

Inomhushallar för speedway på Gubbängens idrottsplats Svar på skrivelser från Hammarby Speedway och Emilia

Inomhushallar för speedway på Gubbängens idrottsplats Svar på skrivelser från Hammarby Speedway och Emilia Idrottsförvaltningen Sida 1 (6) 2014-09-01 IDN 2014-09-23 Handläggare Peter Ahlström Telefon: 08-508 28 438 Till Idrottsnämnden Hans Eriksson Telefon: 08-508 26 754 Inomhushallar för speedway på Gubbängens

Läs mer

Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (V) och Tara Twana (S) om en utvidgning av sommarjobben

Svar på skrivelse från Karin Rågsjö (V) och Tara Twana (S) om en utvidgning av sommarjobben Arbetsmarknadsförvaltningen Utrednings- och utvecklingsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2013-09-12 Handläggare Eva Woll Tegbäck Telefon: 08-508 35 528 Till Arbetsmarknadsnämnden den 25 september 2013

Läs mer

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019

Trafikförändringar i SL-trafiken 2018/2019 Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2018-03-20 Handläggare Linda Palo Telefon: 0850822033 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2018-04-19 Trafikförändringar i SL-trafiken

Läs mer

Övernattning i Stockholms stad

Övernattning i Stockholms stad Sida 1 (8) 2016-05-23 Handläggare utbildningsförvaltningen Rebecca von Sydow Avdelningen för ekonomi och styrning Telefon: 08-508 33 865 rebecca.von.sydow@stockholm.se Handläggare idrottsförvaltningen

Läs mer

NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD

NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD NORRA LÄNET NÄRSJUKVÅRDSOMRÅDE NORD 1. Kommuner SIGTUNA UPPLANDS-VÄSBY SOLLENTUNA År 2002 35 779 37 454 58 597 Prognos år 2006 37 165 38 677 59 402 Besök öppenvård antal 182 627 246 758 354 845 Slutenvårdstillfällen

Läs mer

Ärendets beredning Detta tjänsteutlåtande har utarbetats inom SHIS administrativa stab, i samarbete med de fem driftområdena.

Ärendets beredning Detta tjänsteutlåtande har utarbetats inom SHIS administrativa stab, i samarbete med de fem driftområdena. Utsänt ärende nr 23/2014 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-01-18 Till Styrelsen för SHIS Förändring av ersättningsnivåer inom SHIS stödboende för vuxna Förslag till beslut Styrelsen godkänner kontorets förslag till

Läs mer

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut

Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Dnr Sida 1 (6) 2017-10-10 Handläggare Richard Hultman 08-508 262 31 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Etapp två av Grönare Stockholm. Inriktningsbeslut Förslag till beslut 1. Trafiknämnden godkänner förslag

Läs mer

Genom- SdN Schablon snittlig Myndighets- Moms Peng* fr.o.m. 1 jan avgift utövning komp. fr.o.m. 1 jan

Genom- SdN Schablon snittlig Myndighets- Moms Peng* fr.o.m. 1 jan avgift utövning komp. fr.o.m. 1 jan Bilaga 2:1 Peng till enskilda anordnare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg samt schabloner för omsorg om funktionshindrade och ersättningsnivåer för hemtjänst i ordinärt boende, avlösning och ledsagning

Läs mer

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan

Bilaga 1. Bakgrund, definitioner, målgrupper och års boendeplan Socialförvaltningen Dnr Sida 1 (5) 2018-09-19 Bilaga 1 Bakgrund, definitioner, målgrupper och 2018-2022 års boendeplan Stadsövergripande boendeplan I kommunfullmäktiges budget för 2018 beslöts: Stadsdelsnämnderna/regionerna

Läs mer

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (9) 2016-03-18 Handläggare Robert Lundh Telefon:08 508 33 638 Till Utbildningsnämnden 2016-04-14 Yttrande över

Läs mer

ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE

ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE KOMMUNSTYRELSEN SKOLROTELN DNR: 031-2674/2010 DATUM: 2010-12-21 Till berörd remissinstans ANGÅENDE REMISSEN OM IT-STRATEGI FÖR BÄTTRE LÄRANDE Detta gäller remissvar på IT-strategi för bättre lärande Dnr:

Läs mer

Anläggande av 11-manna konstgräsplan på Ängby Södra bollplan. Genomförandebeslut

Anläggande av 11-manna konstgräsplan på Ängby Södra bollplan. Genomförandebeslut FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR IDF 017-643/10 DNR FSK 5.2-048/2011 SID 1 (7) FN 2011-02-15 IDN 2011-02-15 Handläggare fastighetskontoret: Till Karl Frisell Idrottsnämnden

Läs mer

Begäran om förlängt borgensåtagande för lån Grimsta Ishallsallians

Begäran om förlängt borgensåtagande för lån Grimsta Ishallsallians Utlåtande 2007: RVIII (Dnr 328-2506/2007) Begäran om förlängt borgensåtagande för lån 0450383971 Grimsta Ishallsallians Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Stockholms stads borgensåtagande

Läs mer

Stärkta insatser mot ungdomars narkotikaanvändning

Stärkta insatser mot ungdomars narkotikaanvändning SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Handläggare: Ulla-Britt Fingal Telefon: 08-508 25 130 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE SON 2012-03-27 DNR: 2.6.1-0580/2011 SID 1

Läs mer

Ändring i Skarpnäcks delegationsordning med anledning av ny förvaltningslag och kommunallag mm.

Ändring i Skarpnäcks delegationsordning med anledning av ny förvaltningslag och kommunallag mm. Administration Nämnd och kansli Tjänsteutlåtande Dnr 1.1.-468/17 Sida 1 (5) 2018-05-31 Handläggare Maria Haskas Telefon: 08-508 15 087 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2018-06-14 med anledning av ny förvaltningslag

Läs mer

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017

Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 2017 Bilaga Dnr 4.1-142/218 Februari 217 Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 stockholm.se Redovisning av brukarundersökning inom äldreomsorgen 217 Februari 217 Utgivare: Äldreförvaltningen

Läs mer

STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: ARBETSSÖKANDE

STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: ARBETSSÖKANDE STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: ARBETSSÖKANDE i stadsdelsområden 2008 S 2009:2 2009-03-24 Roland Engkvist 08-508 35 011 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB Arbetssökande i stadsdelsområden

Läs mer

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 4 mars 2015

Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 4 mars 2015 Protokoll fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 4 mars 2015 Tid: Kl. 15.30 Plats: Stora kollegiesalen Närvarande: Se bilaga 1-4, 10-13 Justerat den 11 mars 2015 Anslaget den 12 mars 2015 Jan

Läs mer

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v)

Planering för utbyggnad av förskolor i Farsta Svar på skrivelse från (s), (mp) och (v) FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM SID 1 (5) 2012-02-10 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-03-15 Planering för utbyggnad av förskolor

Läs mer

Uppföljning av stadens lex Sarah rapportering år 2016

Uppföljning av stadens lex Sarah rapportering år 2016 Sida 1 (15) 2017-05-08 Socialförvaltningen Dnr 3.1.1-265/2017 Äldreförvaltningen Dnr 4.1-589/2017 Handläggare Socialförvaltningen Carolina Morales Till Socialnämnden 2017-06-13 Äldrenämnden 2017-06-20

Läs mer

En ny stadsdels namnsättning Motion (2011:6) av Tomas Rudin (S)

En ny stadsdels namnsättning Motion (2011:6) av Tomas Rudin (S) Utlåtande 2011:134 RIII (Dnr 312-304/2011) En ny stadsdels namnsättning Motion (2011:6) av Tomas Rudin (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2011:6) av Tomas Rudin

Läs mer

Enklare idrottshallar

Enklare idrottshallar IDROTTSFÖRVALTNINGEN PLANERINGSSTABEN Handläggare: Tore Söderström Telefon: 08-508 27 507 TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 017/237/12 SID 1 (6) 2012-05-10 IDN 2012-05-22 Till idrottsnämnden Enklare idrottshallar Förvaltningens

Läs mer

Kommunprognoser. Befolkningsprognos /45. Demografisk rapport 2013:09

Kommunprognoser. Befolkningsprognos /45. Demografisk rapport 2013:09 Demografisk rapport 213:9 Kommunprognoser Bilaga till Stockholms läns huvudrapport: Sammanfattning för Stockholms läns kommuner Befolkningsprognos 213-/45 Befolkningsprognos 213 Bilaga: Sammanfattning

Läs mer

Månadsrapport per september 2012

Månadsrapport per september 2012 IDROTTSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR VERK SAMHETSSTÖD DNR 101-855-2011 SID 1 (7) 2012-10-09 IDN 2012-10-23 Handläggare: Ingrid Widegren Telefon: 08-508 28 378 Till idrottsnämnden Förvaltningens förslag

Läs mer

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016

Förändringar i SL-trafiken 2015/2016 Älvsjö stadsdelsförvaltning Kansli- och serviceavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-03-05 Handläggare Kajsa Pärke Telefon: 08-508 21 083 Till Älvsjö stadsdelsnämnd 26 mars 2015 Förändringar i SL-trafiken

Läs mer

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR)

Förslag till organisatorisk placering av Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) och Medicinsk ansvarig för rehabilitering (MAR) SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDER TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2012-05-14 Handläggare: Ulla söderlind Telefon: 08 508 03 281 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Förslag

Läs mer

Tabell1. Sundbyberg kommun. Botkyrka. kommun. Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586

Tabell1. Sundbyberg kommun. Botkyrka. kommun. Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586 Tabell1 Anmälda brott 2012 Helår /100 000 inv Stockholm Sigtuna Botkyrka Södertälje Sundbyberg Våldsbrott 2028 Våldsbrott 1811 Våldsbrott 1767 Våldsbrott 1707 Våldsbrott 1586 även i 248 även i 199 även

Läs mer

Anläggande av konstgräsplan vid Axelsbergs bollplan Utrednings- och inriktningsbeslut

Anläggande av konstgräsplan vid Axelsbergs bollplan Utrednings- och inriktningsbeslut Sida 1 (7) FSK Dnr 4.2-011/2016. IDF Dnr 08.03.01/1390/2015 2016-01-11 Handläggare fastighetskontoret Stefan Hagdahl Utvecklingsavdelningen Telefon: 08-508 26 938 stefan.hagdahl@stockholm.se Handläggare

Läs mer

Uppföljning av stadens lex Sarah-rapportering 2015

Uppföljning av stadens lex Sarah-rapportering 2015 Socialförvaltningen Äldreförvaltningen Dnr 3.1.2-254/2016 Dnr 410-515/2016 Sida 1 (13) 2016-05-25 Handläggare Carolina Morales Marita Sundell Till Socialnämnden 2016-06-14 Äldrenämnden 2016-06-14 Uppföljning

Läs mer

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut

Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch. nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real, Genomförandebeslut Utlåtande 2017:56 RI+RIV (Dnr 112-14/2017) Skolfastigheter i Stockholm AB:s (SISAB) om-, tilloch nybyggnad av grund- och förskola på fastigheten Resedan 2, Vasa Real Genomförandebeslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen

Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Karin Ahlzén, arkitekt SAR/MSA projektchef Fokus Skärholmen Välkommen till Skärholmen! Stockholms stadsdelsnämdsområden 1. Bromma 2. Enskede-Årsta-Vantör 3. Farsta 4. Hägersten-Liljeholmen

Läs mer

för upprustning och modernisering av Farsta sim- och idrottshall

för upprustning och modernisering av Farsta sim- och idrottshall FASTIGHETSKONTORET IDROTTSFÖRVALTNINGEN 2012-06-01 Kontaktperson fastighetskontoret Jan Lind Projektavdelningen Telefon: 08-508 269 51 jan.lind@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2012-06-19 Idrottsnämnden

Läs mer

Bygg i kapp och bygg i takt tillgången till idrottsytor för barn och ungdomar!

Bygg i kapp och bygg i takt tillgången till idrottsytor för barn och ungdomar! Bygg i kapp och bygg i takt tillgången till idrottsytor för barn och ungdomar! Idrotten är med och bidrar. Idrottsföreningar ger inte bara barn och ungdomar en rolig och utvecklande idrottsverksamhet.

Läs mer

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011

TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 TRYGG I STOCKHOLM? Brottsförebyggande arbete i Stockholms stad Trygghetsmätning 2011 Stockholm Sveriges huvudstad 847 073 invånare Staden har c:a 42 000 anställda 14 stadsdelsnämder 16 facknämnder 16 bolagstyrelser

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Utlåtande 2014: RI+RIV (Dnr 308-296/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Norra Djurgårdsstaden Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för nybyggnation

Läs mer

STATISTIK OM STHLM BEFOLKNING:

STATISTIK OM STHLM BEFOLKNING: STATISTIK OM STHLM BEFOLKNING: Befolkningsöversikt 2008 S 2009:07 2009-07-01 Frida Saarinen 08-508 35 004 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB FÖRORD Denna rapport innehåller en översikt

Läs mer

STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: ARBETSSÖKANDE

STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: ARBETSSÖKANDE STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: ARBETSSÖKANDE i stadsdelsområden 2009 S 2010:1 2010-03-23 Patrik Waaranperä 08-508 35 027 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB FÖRORD Denna rapport ingår

Läs mer

Justerat den 14 mars 2012 Anslaget den 15 mars Ann-Katrin Åslund Karin Wanngård Marie Ljungberg Schött

Justerat den 14 mars 2012 Anslaget den 15 mars Ann-Katrin Åslund Karin Wanngård Marie Ljungberg Schött Kommunstyrelsen Protokoll nr 4 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 7 mars 2012 kl 15.30-15.40 Justerat den 14 mars 2012 Anslaget den 15 mars 2012 Ann-Katrin Åslund Karin Wanngård Marie Ljungberg

Läs mer

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden

Strategi för upphandling av larm/trygghetsskapande teknik till vård- och omsorgsboenden Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Dnr.3.3-611/2017 Sida 1 (5) 2017-10-21 Handläggare Anita Cronholm Telefon: 08-50836247 Till Äldrenämnden den 21 november 2017 Strategi för upphandling

Läs mer

Redovisad statistik Söka skola i Stockholm

Redovisad statistik Söka skola i Stockholm Redovisad statistik All redovisad statistik är framtagen direkt efter systemets (Antagningstjänsten för Stockholms stad) stängning den 15 mars respektive år. Den redovisade statistiken gäller förutom förskoleklass

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad PM 2006 RVII (Dnr 325-1603/2006) Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Fördelningen

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden överlämnar och åberopar tjänsteutlåtandet som svar på remissen från kommunstyrelsen.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden överlämnar och åberopar tjänsteutlåtandet som svar på remissen från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-11-16 Handläggare Erik Jondelius 08-508 261 14 Till Trafiknämnden 2016-12-08 Om möjlighet för medborgare och företag att bidra till stadsmiljön. Motion (2016:82) från Jonas Naddebo

Läs mer

STHLM STATISTIK OM. Förvärvsarbetande befolkning i stadsdelsområden 2007 S 2009: Ann Ponton Klevestedt ARBETSMARKNAD:

STHLM STATISTIK OM. Förvärvsarbetande befolkning i stadsdelsområden 2007 S 2009: Ann Ponton Klevestedt ARBETSMARKNAD: STATISTIK OM STHLM ARBETSMARKNAD: Förvärvsarbetande befolkning i stadsdelsområden 2007 S 2009:04 2009-05-05 Ann Ponton Klevestedt 08-508 35 008 STOCKHOLMS STADS UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTOR AB Förvärvsarbetande

Läs mer

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut

SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Utlåtande 2014:62 RI+RIV (Dnr 308-294/2014) SISAB:s nybyggnation av skola i Årstaberg Sjöviksskolan Inriktningsbeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Inriktningen för

Läs mer

Utbildningsnämnden. Tidpunkt: Torsdag den 23 augusti 2018, kl Plats: Hantverkargatan 2F, plan 2, Insikten

Utbildningsnämnden. Tidpunkt: Torsdag den 23 augusti 2018, kl Plats: Hantverkargatan 2F, plan 2, Insikten Sammanträdesprotokoll Sida 1 (30) Tidpunkt: Torsdag den 23 augusti 2018, kl. 16.45 16.55 Plats: Hantverkargatan 2F, plan 2, Insikten Närvarande: Se bilaga Justerat: 1-10. 12-16, 19, 21, 24-26 Den 30 augusti

Läs mer