Rapport: Struktur för laboratorieanalysverksamhet och medicinsk expertfunktion inom Klinisk immunologi i Skåne

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport: Struktur för laboratorieanalysverksamhet och medicinsk expertfunktion inom Klinisk immunologi i Skåne"

Transkript

1 Struktur Klinisk immunologi av 11 Rapport: Struktur för laboratorieanalysverksamhet och medicinsk expertfunktion inom Klinisk immunologi i Skåne Lena Åberg (Projektledare), Bo Cederholm, Ingvar Eliasson, Christina Hansson, Anders Isaksson, Eva-Mari Karlsson, Martin L Olsson, Lennart Truedsson. Sammanfattning Arbetsgruppen har träffats sju gånger under oktober och november månad och trots tidspress har arbetet präglats av engagemang och motivation i en mycket konstruktiv och god anda. Minnesanteckningar har förts. Gruppen har diskuterat uppdragsbeskrivningen och har också utgått ifrån förutsättningen att Klinisk Immunologi (KI) inte skulle organiseras som en egen verksamhet i ett framtida Labmedicin Skåne. Det senare har muntligen kommunicerats via divisionschef och frågan har varit av avgörande betydelse för gruppens diskussioner och slutsatser. Huvudmålet har varit en sjukvård med hög patientnytta kombinerat med kostnadseffektivitet. Gruppen har också diskuterat kring begreppet en hållbar utveckling för Labmedicin Skåne, både ur perspektivet framtidsmöjligheter, men också i beaktande av de uppenbara risker som finns förenade med organisationsförändringar. Det arbete och den ansträngning som krävs vid organisatoriska förändringar får inte underskattas. Nationella exempel har berörts. Socialstyrelsens föreskrifter om Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården SOSFS 2005:12 (M) har identifierats som ett av de viktigaste styrande dokumenten i förändringsarbete och särskilt bör lyftas fram 4 kap 5 avseende riskhantering. Medarbetarna är organisationernas främsta resurs. Goda arbetsvillkor och en god arbetsmiljö är väsentlig för att motverka personalflykt. Nyckelpersoner/kunskapsbärare måste tillvaratas och nätverk vårdas och stimuleras. Kortsiktiga lösningar med fokus på ekonomi och besparingar kan bli kontraproduktiva om arbetsmiljö och patientservice försämras. Vi har arbetat utifrån tre perspektiv, laboratorieanalysverksamheten, klinisk immunologisk expertfunktion och forskning, utveckling och utbildning (FoUU). Fokus har varit på Klinisk immunologi och i mindre grad på Blodcentralen Skåne och Klinisk kemi. Gruppen har arbetat med en modifierad sk SWOT-analys (strenghts, weaknesses, opportunities, possibilities) med rubrikerna status, möjligheter och problem. De senare ofta beskrivna som olika sidor av samma mynt beroende på fokus. Gruppen har också diskuterat Labmedicin Skånes kommande organisatoriska filosofi och struktur. Avsaknad av beslut i frågan har upplevts som komplicerande. Val av organisationsmodell påverkar gränsdragningar mellan verksamhetsområden. Laboratoriemedicin är i en dynamisk fas och är organiserad enligt olika modeller i Sverige. Det historiska perspektivet bör beaktas, men inte vara begränsande. Erfarenhetsmässigt är inte organisationen och gränsdragningarna mellan specialiteterna det absolut avgörande för en välfungerande verksamhet.

2 Struktur Klinisk immunologi av 11 Klinisk immunologi, Klinisk kemi och Blodcentralen Skåne har en varierande grad av automatisering. Trenden går entydigt mot en ökande grad av automation inom alla dessa specialiteter. Detta kräver stora förberedande arbetsinsatser i form av upphandling, implementering, inkl verifiering och validering, IT-support mm. Gruppen har valt att i nuläget inte explicit rekommendera förflyttning av analyser till nya plattformar eller andra verksamhetsområden då detta kräver att kundkrav och expertsynpunkter noga analyseras och beaktas. Vi har också diskuterat verksamheternas namn. Varumärket Blodcentralen Skåne är väl inarbetat gentemot kunder och blodgivare och bör bevaras. Detta måste beaktas vid en eventuell sammanslagning av Klinisk immunologi och Blodcentralen Skåne. Namnfrågan måste ytterligare belysas och diskuteras inom verksamheterna. Sammantaget kan gruppen konstatera att det finns stora likheter mellan Blodcentralen Skåne och Klinisk immunologi. Båda är regionövergripande organisationer som redan genomgått omfattande organisatoriska förändringar. Verksamheterna är ackrediterade. Att organisatoriskt sammanföra dessa verksamheter är möjligt, särskilt i beaktande av nationella exempel och läkarnas nya specialitetsindelning. Dock har medarbetarna inom Enheten för klinisk immunologi uttryckt önskemål om att etablera Klinisk immunologi som ett eget verksamhetsområde. Oavsett organisation vill vi betona vikten av att klinisk immunologi och transfusionsmedicin även i den nya förvaltningen ges förutsättningar att verka i en akademiskt offensiv miljö, särskilt med tanke på den expanderande verksamheten inom transplantationsimmunologin. Laboratorieanalysverksamhet Status Analyser Klinisk immunologi har regionansvar för de immunologiska analyserna och analysverksamheten är centraliserad till USiL. Totalt gjordes under 2007 cirka analyser. I genomsnitt utförs ca 4 analyser på varje prov. De största volymerna finns inom allergidiagnostik, autoimmundiagnostik och komplementanalyser. Majoriteten av analyserna är automatiserade och utförs av robotar medan några kräver mycket manuellt arbete. Vissa prov kräver långa uppföljningstider och förvaras därför i biobank. Analysverksamheten vid klinisk immunologi bedrivs under kontorstid. Alla remisser som skickas till klinisk immunologi är i pappersformat. Svaren skickas ut i pappersformat eller via fax. Externa kunder (utanför Region Skåne) svarar för drygt 1/3 av den totala analysvolymen. Det finns också avtal med Statens Seruminstitut (SSI) i Köpenhamn om att vissa komplementanalyser skall utföras här.

3 Struktur Klinisk immunologi av 11 Patientnära analysverksamhet i form av snabbtester, framför allt för allergidiagnostik, finns på marknaden, men används i liten omfattning inom Region Skåne och rekommenderas inte av KI pga den dåliga kvaliteten. Blodcentralen Skånes verksamhet har stora likheter med Klinisk immunologi. Blodcentralen är regionövergripande med verksamhet på regionens alla tio sjukhus och bedriver en dygnetruntverksamhet. Jourtid sköts mycket av transfusionsmedicinsk service med hjälp av personalköp från Klinisk kemi. På USiL och UMAS sköts verksamheten av Blodcentralens Skånes egen personal och mycket av verksamheten är koncentrerad till USiL. Inga patientnära analyser kan utföras då arbetet kräver specialutbildning och lång upplärning. Till Blodcentralens verksamhet hör blodgivarrekrytering, blodtappning och blodkomponentframställning, blodutlämning inkl förberedande laboratorieanalyser, serologiska och genomiska blodgrupperingar samt transplantationsutredningar. Dessutom finns leukaferesverksamhet och hematologisk diagnostik. Som exempel kan nämnas att under 2007 reserverades drygt blodkomponenter till patienter. Teknikplattformar Automatiserad analysutrustning används för mer än hälften av den totala analysproduktionen vid KI. Dessutom används manuella tekniker t ex mikroskopering och immunelektrofores. Flödescytometri används både inom KI och på Blodcentralen. Dessa är av olika fabrikat och är fullt utnyttjade dagtid. Möjligheter att samutnyttja flödescytometrar inom USiL har nyligen utretts, vg se Laboratoriemedicinska plattformar Flödescytometri, Div.5, USiL. Flödescytometrar används också vid Klinisk kemi i Kristianstad resp UMAS. Molekylärbiologiska tekniker används rutinmässigt av Blodcentralen och i mindre omfattning av KI. Klinisk kemi i Lund använder tekniken enbart inom forskning medan rutinverksamhet är koncentrerad till UMAS, vg se utredning Laboratoriemedicinska plattformar Molekylärbiologi, Div.5, USiL. Logistik Gemensam provmottagning finns för Klinisk kemi och Klinisk mikrobiologi och immunologi (KMI). Den är förlagd till Klinisk kemis lokaler inom USiL. Hit kommer prover tagna på USiL samt prover från primärvården i Skåne. Dessutom sker transport CSK-USiL och CSK- UMAS två ggr/dygn. Turer från Hässleholm, Ängelholm, Helsingborg och Landskrona till USiL går 3-4 gånger per dygn. Prover från Ystad och Trelleborg går via Malmö till KMI. Blodcentralen Skåne ställer särskilda krav på provtransporter eftersom proverna kan vara akuta. Det inträffar också att ett prov som avsänts som icke akut omprioriteras till akut och då måste kunna spåras för att analyseras omedelbart. Möjligheter och problem 1. Elektroniska remisser och gemensamt IT-system skulle underlätta samverkan mellan laboratorierna och spara manuellt arbete. 2. Gemensamma lokaler skulle effektivisera samverkan och samutnyttjande av utrustning.

4 Struktur Klinisk immunologi av Möjligen skulle ytterligare samordning av gemensam provmottagning för KI, Klinisk kemi och Blodcentralen Skåne kunna medföra förbättring av provlogistiken men detta kräver närmare utredning. 4. Analysverksamheten vid KI är förlagd till kontorstid eftersom majoriteten av analyserna inte är akuta. För ett fåtal immunologiska analyser finns behov av att analysen kan utföras även jourtid. Blodcentralen Skåne och Klinisk kemi bedriver verksamhet dygnet runt 7 dagar i veckan och skulle kunna utföra immunologiska analyser på jourtid. 5. Samordning av vissa analyspaket skulle kunna medföra sjukvårdsmässiga och logistiska vinster. 6. Gemensam analysförteckning för KI och Klinisk kemi & farmakologi finns redan. En gemensam webbplats för Labmedicin Skåne skulle underlätta kommunikation med och information till beställarna. 7. Möjlighet till samordning av kundutbildning. 8. Införande och kvalitetssäkring av patientnära immunologiska analyser bör styras av expertfunktionen klinisk immunologi. 9. Klinisk genetik finns endast vid USiL vilket bör beaktas vid utnyttjande av gemensam utrustning för molekylärbiologi. Klinisk immunologisk expertfunktion Status Organisation Idag erbjuds södra sjukvårdsregionen en klinisk immunologisk expertfunktion samlad i ett kunskapscentrum KI, USiL. Bakgrunden till centraliseringen av verksamheten är ett tidigare regionbeslut att samla all klinisk immunologisk analysverksamhet inom Region Skåne. Inom KI har specialistkompetenta läkare det övergripande medicinska ansvaret men inget chefsuppdrag och således inget lednings- eller personalansvar inom sitt ansvarsområde. För att tillgodose behovet av immunologisk expertfunktion finns idag 4½ läkartjänster varav 3½ är besatta. Tidigare rationaliseringar har medfört att vissa uppgifter som tidigare utförts av läkare nu handläggs av biomedicinska analytiker (BMA) som därmed övertagit en del av den immunologiska expertfunktionen. Detta betyder att BMA inte enbart är metodansvariga och utför analyser utan också efter intern utbildning besvarar remisser och är rådgivande gentemot kunderna. Eftersom laboratoriet är ackrediterat har rutinerna granskats och godkänts av SWEDAC. KI har investerat mycket i medicinsk kompetensutveckling av BMA och har flera BMA med magisterexamen. Dessutom finns två BMA med särskilda uppgifter vilka pga hög kompetens har fått ett utökat ansvar inom sina områden.

5 Struktur Klinisk immunologi av 11 Immunologisk expertfunktion Den nuvarande immunologiska expertfunktionen för läkare inom KI är definierad i Kravbild för läkare medan BMAs metodansvar är definierat i Metodansvariga Klinisk Immunologi. Dokumenten ingår i Kvalitetsmanual KMI och är därmed föremål för SWEDAC:s granskning. Arbetet med att ta fram en kravbild för BMA är i slutfasen. Till den dagliga immunologiska expertfunktionen hör att skriftligen ge en medicinsk bedömning av analysresultaten, bidra med råd om kompletterande analyser, vara tillgänglig för konsultation och behjälplig vid felsökning och problemlösande. Kopplat till detta är läkarens ansvar för författandet av medicinsk bakgrund och tolkning av analysresultat på hemsidan. Genomförandet av diagnostikronder, där den egna sektionens verksamhet presenteras för läkare och BMA inom kliniken, är ett led i det långsiktiga arbetet med att befästa den immunologiska expertfunktionen inom kliniken. En immunologisk expertfunktion erbjuds läkare, sjuksköterskor, övrig vårdpersonal och BMA både inom och utom kliniken via Immunforum som arrangeras 3-5 gånger per termin. Läkare och BMA vid KI deltar också i större möten som regelbundet, via informationsansvarig BMA, samordnas med andra specialiteter (primärvård, barnklinik etc). Både läkare och BMA deltar också i utbildning och praktiktjänstgöring för medicine studerande, BMA och biomedicinare. Utöver detta tillkommer handledning av BMA som gör fördjupningsarbeten t ex magisterarbeten. En klinisk immunologisk expertfunktion är viktig för att i samverkan med kund optimera utnyttjandet av analyser och tjänster. Ett konkret exempel är att minimera onödiga beställningar av analyser gällande allergiundersökningar. Onödiga beställningar uppgår där till betydande belopp och just nu pågår en aktiv dialog med kunderna i ett Lean-projekt. Nationellt utövar KI en expertfunktion genom deltagande i IPULS, sektionens referensgrupp för riktlinjer och kvalitet i diagnostik, REFVAC (frågor rörande vaccination), SBU (medicinska rekommendationer). För den nya specialiteten Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin har kompetenskraven fastställts i Socialstyrelsens Målbeskrivning för Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin. Ackreditering KMI genomförde framgångsrikt en gemensam ackreditering redan En ackrediterad laboratorieverksamhet förutsätter att SWEDAC:s krav tillgodoses. Dessa krav innefattar bland annat att analysverksamheten utförs av BMA med särskild behörighet att utföra analysen s.k. körkort för en analys. För läkare gäller att man måste inneha behörighet för att slutbesvara en remiss. Denna behörighet regleras i datasystemet. KI deltar också i Medicinska kvalitetsrådets grupp för ackrediteringsfrågor samt SWEDAC:s bedömargrupp. Avtal Avtal med SSI i Köpenhamn innebär att KI utför analyser av komplementsystemet. Dessutom finns konsultavtal för immunologiska analyser, i enlighet med SWEDAC:s krav, med Mikrobiologiska laboratoriet, Länssjukhuset i Halmstad.

6 Struktur Klinisk immunologi av 11 Immunologi i Södra sjukvårdsregionen Inom Region Skåne har KI sedan tiotalet år regionansvar för klinisk immunologiska analyser. I samband med detta centraliserades analysverksamheten till ett laboratorium (KMI, USiL) som därmed är helt dominerande inom Region Skåne. Det finns en privat aktör i Skåne. I Södra sjukvårdsregionen, exklusive Region Skåne, bedriver Mikrobiologiska laboratorierna i Halmstad, Jönköping och Växjö ackrediterad klinisk immunologisk analysverksamhet. Laboratoriet i Halmstad har konsultavtal med KI medan laboratorierna i Jönköping och Växjö har konsultavtal med klinisk immunologi i Linköping. Viss immunologisk analysverksamhet förekommer även vid Mikrobiologiska laboratoriet i Karlskrona, men denna är inte ackrediterad. Avgränsning av immunologisk expertfunktion Klinisk immunologisk expertkunskap efterfrågas i en rad sammanhang både i den egna verksamheten och mot olika kundgrupper. Avgränsningen mot andra laboratoriespecialiteter torde för majoriteten av analyser vara okontroversiell. För en mindre andel av de analyser som utförs av KI finns en gråzon mot andra specialiteter. Infektionsserologi bedrivs både i syfte att fastställa en aktuell infektion och vid utredningar av postinfektiösa tillstånd och immunbristutredningar och kan därför vara en angelägenhet både för KI och Klinisk Bakteriologi. Endokrinologisk diagnostik, som ofta utförs av Klinisk Kemi, behöver ibland kompletteras med immunologiska analyser. I liten omfattning erbjuder forskningslaboratorier analyser även sedan dessa blivit etablerade och kommersiellt tillgängliga. I sådana fall bör KI ha beredskap för att kunna ta över analysansvaret, särskilt om det finns risk att forskningsverksamheten flyttas eller läggs ner. Kunder Den immunologiska expertfunktionen efterfrågas framför allt av primärvård, närsjukvård, specialistmottagningar och vårdavdelningar. Konsultationer från akutsjukvård, intensivvård och högspecialiserad vård förekommer framför allt vid transplantationer eller svåra, livshotande immunologiska sjukdomar. Möjligheter 1. Den nya organisationen har en stor potential att utforma en kreativ miljö med hög kompetens att fungera som kunskapsföretag. För detta erfordras kompetenta och driftiga medarbetare. Detta innebär både att medarbetare stannar kvar i den nya organisationen och att man också i framtiden har möjlighet att rekrytera kompetenta medarbetare. Rekrytering av dessa underlättas om arbetsplatsen och arbetsmiljön är attraktiv och medarbetarna kan erbjudas konkurrenskraftiga arbets- och lönevillkor. Alternativet är en renodlad produktionsenhet där ingen eller mycket liten utveckling sker och som kommer att få stora svårigheter att leva upp till en immunologisk expertfunktion. 2. Den stora andelen externa analyser samt konsultuppdrag visar att det finns förtroende för, och behov av, analyser och klinisk immunologisk expertfunktion även utanför Region Skåne. Detta genererar inkomster till regionen och det bör finnas goda möjligheter att utöka kundbasen inom Södra sjukvårdsregionen genom att erbjuda analyser, immunologisk expertfunktion och utbildning. 3. Synergieffekter för Klinisk Immunologi med transfusionmedicin innefattar att man kan rekrytera personer med kunskaper inom båda verksamheterna samtidigt som rekryteringsbasen för den immunologiska expertfunktionen breddas.

7 Struktur Klinisk immunologi av Efterhand som det finns färdiga specialistläkare inom den nya specialiteten Klinisk immunologi med transfusionmedicin blir det möjligt att fördela beredskapstjänstgöringen inom Blodcentralen Skåne på fler personer. 5. KI bör tilldelas tillsynsansvar för immunologiska analyser som utförs av vårdpersonal eller annat laboratorium (analysplattform) inom Region Skåne. KI ansvarar för validering av metodiken, utbildning och kvalitetssäkring samt har det medicinska ansvaret. 6. Immunologiska analyser som kräver analystekniskt specialkunnande av BMA fortsätter att vara centraliserade till KI för att även i fortsättningen kunna erbjuda Region Skåne en hög analysteknisk kompetens och göra det möjligt för BMA att vidmakthålla sin specialkompetens. Underförstått är att den immunologiska verksamheten även i fortsättningen är centraliserad i enlighet med tidigare regionbeslut. För KI gäller särskilt att vissa analyser inte lämpar sig för automatiserade plattformar utan kräver BMA med specialkompetens. Detta är en viktig förklaring till att man i Södra sjukvårdsregionen väljer att skicka prover till oss i stället för att utföra analysen själv. 7. En immunologisk expertfunktion åt Region Skåne kan även i fortsättningen erbjudas av erfarna BMA som efter särskild utbildning inom sitt specialområde sorterar och prioriterar analyser, besvarar remisser och är rådgivande åt kunderna vid val av analyser samt tolkning av analysresultat. Detta förutsätter naturligtvis kontinuerlig utbildning och kontinuitet på BMA-sidan. 8. Informationsansvarig BMA utför en immunologisk expertfunktion genom att samordna utbildningsinsatser, ansvara för informationsmateriel t ex utformning av hemsidan, vara rådgivande gentemot kunderna och förmedla deras synpunkter och förslag. Kundernas behov driver utvecklingen av diagnostiken och den immunologiska expertfunktionen syftar till en verksamhet som kan erbjuda största möjliga kundnytta. 9. Den IT-kompetens (IT-sekreterare) som byggts upp vid KMI avseende apparatkopplingar och som varit en förutsättning för att klara de kraftigt ökade volymerna då KI fick regionansvar kan samutnyttjas av Blodcentralen Skåne. Problem 1. Inom båda verksamheterna finns personer med tidigare erfarenheter av omorganisationer både inom Region Skåne och vid andra Universitetssjukhus. Dessa erfarenheter talar för att det finns risk för kompetensförlust pga personalflykt. I sammanhanget är det viktigt att notera att KI konkurrerar om kvalificerad personal med andra laboratorier inom sjukvård, forskning och industri inte enbart i Sverige utan också i Köpenhamn. 2. Inom nuvarande organisation (KMI) finns betydande samordningsvinster i form av gemensam: a. ledning och organisation b. ackreditering (styrgrupp, kvalitetsmanual) c. hemsida + klinisk informationsskrift (MikrobiologiNytt) d. sekretariat och provmottagning e. infektionsimmunologi f. datorstödd biobank g. informationsansvarig BMA h. IT-stöd inklusive apparatuppkopplingar i. utrustning.

8 Struktur Klinisk immunologi av 11 En omorganisation riskerar att bli kostnadsdrivande på grund av att befintliga samordningsvinster inom KMI bryts sönder. I den närmaste framtiden behöver därför KI fortsätta att bedriva sin verksamhet i samarbete med KMI. Här kommer den framtida organisationen av klinisk mikrobiologi att ha stor betydelse även för KI. 3. Frågan om dokumenthantering behöver få en lösning inom den nya laboratoriemedicinska förvaltningen. 4. De läkare som utbildats enligt det nya systemet kommer att få en dubbel kompetens, större arbetsmarknad och vara formellt behöriga att tjänstgöra inom både KI och Blodcentralen Skåne. Självständig beredskapsjour för läkare under utbildning kräver dock bakjour under utbildningstiden. 5. De kliniskt verksamma specialistläkarna inom KI saknar specialistkompetens inom området transfusionsmedicin och kan därför inte användas som beredskapsjourer. 6. Eftersom den totala utbildningstiden för specialistläkare i Klinisk immunologi och transfusionsmedicin inte förlängs kommer de nya specialisterna att ha en bredare profil men knappast lika djupa kunskaper inom respektive område. Eftersom både klinisk immunologi och Blodcentralen Skåne har egna specialområden är det rimligt att anta att man, liksom idag, måste profilera och fördjupa sig inom ett specialområde för att tillgodose behovet av immunologisk expertfunktion. Kunderna har ju ofta själva en mycket hög kompetens inom sitt område och vill ha en diskussionspartner som befinner sig på åtminstone samma nivå. 7. Kunskapsöverföringen inom KI till en ny generation av specialistläkare som skall ta över den immunologiska expertfunktionen förutsätter att yngre läkare kan erbjudas tjänster. Idag är bara en av de fyra specialistläkarna under 55 år. En tjänst är vakant pga att en specialistkompetent yngre läkare erhållit anställning inom industrin. Tjänsten har inte kunnat besättas pga anställningsstopp trots att det finns en intresserad specialistkompetent yngre läkare. 8. Någon samverkan mellan KI och Blodcentralen Skåne utöver randutbildning av ST-läkare existerar inte idag. Detta beror på att verksamheterna i det dagliga arbetet skiljer sig åt vilket gör det svårare att samutnyttja personal och utrustning. Någon dubblerad verksamhet existerar inte. Blodcentralen Skåne utför inga av de analyser som utförs av KI och KI hanterar inga blodkomponenter. Vi använder gemensamma tekniker, t ex flödescytometri. Ett samutnyttjande förutsätter att det finns överkapacitet vilket inte är fallet. 9. Samutnyttjande av utrustning försvåras av att de olika laboratorierna är lokaliserade i olika byggnader och har olika datasystem. 10. Den framtida organisationen av klinisk mikrobiologi och klinisk kemi är i skrivande stund inte känd. Eftersom KI idag har ett flertal funktioner gemensamt med dessa verksamheter kommer organisationsförändringarna att få stora konsekvenser för KI vilket bör beaktas.

9 Struktur Klinisk immunologi av 11 Forskning, utveckling och utbildning (FoUU) Status Forskning och utveckling Den forskning som bedrivs inom ämnesområdet klinisk immunologi bekostas till övervägande del av externa medel och sker inom Institutionen för Laboratoriemedicin vid avdelningen för mikrobiologi-immunologi-glykobiologi (MIG), fördelad huvudsakligen på tre forskargrupper. Forskningen bedrivs i samma byggnad som det kliniska laboratoriet för alla tre grupperna och för en grupp till övervägande del vid BMC. Grupperna har anslag från Vetenskapsrådet och ALF. Forskningen inom ämnesområdet transfusionsmedicin bekostas till övervägande del av externa medel och sker också vid Institutionen för laboratoriemedicin, men vid avdelningen för hematologi och transfusionsmedicin. Forskningen bedrivs i samma byggnad som Blodcentralen Skåne i Lund och vid BMC och finansieras via anslag från Vetenskapsrådet samt EU- och ALF-anslag. Aktiva forskningsområden inkluderar: klinisk betydelse av naturlig immunitet vid slemhinnor, speciellt urinvägar cancerterapeutisk potential av HAMLET (humant alfa-laktalbumin) proteinfamiljen galektiner, med tillämpning inom kronisk inflammation och cancer komplementsystemet med direkt tillämpning på diagnostik av funktionsstörningar och koppling till reumatisk och annan sjukdom kolhydratbaserade vävnadsblodgrupper som målmolekyler vid hemolys och infektion skyddsmekanismer mot hemolytiska tillstånd proteinbaserade blodgrupper inflammation och ledvärk Utveckling av nya diagnostiska tester sker i viss mån inom klinisk immunologi, men också i stor utsträckning inom forskningsverksamheten för att sedan överföras till diagnostisk verksamhet. Här märks komplementdiagnostik, men även t.ex. nya analyser av cytokiner och nya metoder baserade på immobiliserade kolhydrater. Vid Blodcentralen Skåne har denna utveckling i hög grad varit sammankopplad. Den genomiska blodgruppstypning som laboratoriet är Nordiskt referenslaboratorium för har till övervägande del utvecklats genom forskningsverksamheten. För den beskrivna forskningsverksamheten gäller generellt att den har hög nationell och internationell status. Forskningen kännetecknas av att problem och frågeställningar i den kliniska verksamheten analyseras och resultaten i form av nya diagnostiska metoder och nya terapeutiska riktlinjer och i viss utsträckning ny terapi återförs till kliniken. Forskningen utmärks således av att den i sann mening är translationell. Utbildning Klinisk immunologi deltar i utbildning av läkarstuderande (T4, T7) med främst föreläsningar (läkare). Vidare sker utbildning av biomedicinare och BMA (läkare, BMA). Sidoutbildning av läkare sker, 2-3 läkare per år, störst grupp är blivande reumatologer. Inget ST-block inom klinisk immunologi finns för närvarande.

10 Struktur Klinisk immunologi av 11 Internutbildning förekommer och föreläsningsserien Immunforum arrangeras av KI. Blodcentralen Skåne deltar i utbildning av läkarstuderande med främst föreläsningar (T4), PBL-tutorskap (T4 och T5) samt seminarier (T8). Vidare sker viss utbildning av biomedicinare och BMA (läkare, BMA). Sidoutbildning av läkare sker, 1-3 läkare per år. Det finns för närvarande två ST-block inom Blodcentralen Skåne och tre relativt nyligen färdiga specialister har utbildats vid kliniken. Internutbildning sker inom resp avdelning, bl a i form av seminarier varannan vecka. Viss sådan utbildning är reglerad av Läkemedelsverket inom ramen för Good Manufacturing Practice (GMP) och genom inspektioner av utbildningskort inspekterar SWEDAC och Socialstyrelsen att uppsatta mål och krav uppfylls. Förutom de egna ca 160 medarbetarna har Blodcentralen Skåne dessutom ansvar för kompetensutveckling av de ca 150 anställda vid de kliniskt kemiska laboratorierna som deltar i blodcentralens arbete under dag- och jourtid. Blodcentralen har ett samverkansavtal med Södra sjukvårdsregionen vilket bl a innebär att blodverksamheterna i Halland, södra Småland och Blekinge årligen bjuds in till Regionala utbildningsdagar. Förväntningar En samverkan mellan KI och Blodcentralen Skåne förväntas ge bättre möjligheter för forskning, utveckling och utbildning än med dagens organisation. Möjligheter och problem En samverkan mellan KI och Blodcentralen Skåne måste säkerställa och/eller förbättra: Organisatorisk närhet Väl fungerande samverkan mellan akademi och förvaltning samt mellan USiL och förvaltning måste finnas för att ge goda förutsättningar för FoUU inom våra ämnesområden. För att säkerställa att forskning/utveckling och utbildning blir välfungerande anser vi att det inom förvaltningen behövs tjänster som bevakar dessa uppgifter. Det måste därför lämpligen finnas en forskningschef eller motsvarande för forskningsfrågor, en utvecklingsstrateg för ärenden som gäller satsning på ny metodik, ny apparatur och liknande, samt en studierektor med uppgift att bevaka utbildningsfrågor. Detta behövs för att kunna främja en arbetsplatskultur, där alla deltar i forskning, utveckling och utbildning. Exakt hur detta organiseras beror på hur förvaltningens organisation avseende de olika specialiteterna faktiskt blir. Laboratoriernas anknytning till sjukhus och universitet är av essentiell betydelse och en övergång till en ny laboratoriemedicinsk förvaltning får inte äventyra denna interaktion. Teoretisk överbyggnad / expertis FoU-anknuten grund- och vidareutbildning kan förbättras genom samverkan därför att kompetens hos medarbetarna lättare kan utnyttjas inom undervisning av större grupper, t ex kan seminarieserier med gemensamt innehåll anordnas.

11 Struktur Klinisk immunologi av 11 Tillgång till ALF-medel, Regional forskningstid och sjukhusens fonder måste finnas kvar och FoUU-relaterade informationsvägar måste förbli väl fungerande. Vi vill särskilt lyfta fram det faktum att forskningslinjerna komplement, glykobiologi och i viss mån även värdfaktorer vid UVI inom klinisk immunologi ligger mycket nära en del av den forskning kring hemolytiska tillstånd och skyddsmekanismer samt kolhydratbaserade blodgruppsmolekyler som bedrivs inom Blodcentralen Skåne. Möjligheten till synergier genom ett kliniskt och vetenskapligt närmande bör vara mycket stor. Möjlighet till forskar-st inom den nya disciplinen måste beredas. Tekniska plattformar / metodik Utveckling inom klinisk immunologi innefattar i allt högre utsträckning nya metoder och tekniker, exempelvis sk array-teknik. Här finns utmärkta möjligheter att bedriva metod- och verksamhetsutveckling där kompetens från de två laboratorierna utnyttjas. Lokaler / logistik Ett Laboratoriemedicinskt Centrum är en vision på längre sikt. Detta är angeläget därför att translationell laboratoriemedicinsk forskningsverksamhet kräver tillgång till kliniska laboratorier och kliniska prover. Även om ett nytt centrum dröjer kan ett samgående underlätta utnyttjandet av befintliga lokaler genom att tekniskt närliggande verksamheter kan samlokaliseras. Sammanfattningsvis innebär en samverkan mellan Klinisk immunologi och Blodcentralen Skåne klara synergieffekter vad gäller forskning, utveckling och undervisning. En framgångsrik forskning och medicinsk utveckling i den internationella frontlinjen är en av de viktigaste framgångsfaktorerna för Labmedicin Skåne.

HANDLINGSPLAN FÖR LABORATORIEMEDICIN I SKÅNE

HANDLINGSPLAN FÖR LABORATORIEMEDICIN I SKÅNE HANDLINGSPLAN FÖR LABORATORIEMEDICIN I SKÅNE Bakgrund Inför bildandet av Region Skåne genomfördes en översyn av den laboratoriemedicinska verksamheten hos de tre dåvarande sjukvårdshuvudmännen under gemensam

Läs mer

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium

Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Läkarrollen vid ett kliniskt mikrobiologiskt laboratorium Lena Dillner Verksamhetschef Klinisk mikrobiologi Labmedicin Skåne Labmedicin Skåne Ny organisation från 1/1 2009 All laboratoriemedicin i samma

Läs mer

Ide- och behovsanalysrapport för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund - 2009-08-14.

Ide- och behovsanalysrapport för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund - 2009-08-14. Postadress: Entregatan 5, 221 85 Lund Organisationsnummer: 23 21 00-0255 Besöksadress: Entregatan 5, Universitetssjukhuset i Lund Telefon (växel): 046-171000 Internet: www.skane.se/labmedicin Labmedicin

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 11 november, 2015... Hallands sjukhus Halmstad Klinisk mikrobiologi Sjukhus Ort Klinik Tomas Bergström, klinisk mikrobiologi... Inspektörer

Läs mer

Klinisk immunologi och transfusionsmedicin

Klinisk immunologi och transfusionsmedicin Klinisk immunologi transfusionsmedicin Inledning Den xx 2014 beslutade Socialstyrelsen att meddela nya föreskrifter allmänna råd (SOSFS 201X:xx) om läkares specialiseringstjänstgöring. Socialstyrelsen

Läs mer

Nya lösningar för laboratoriemedicin i Skåne. Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet

Nya lösningar för laboratoriemedicin i Skåne. Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet Nya lösningar för laboratoriemedicin i Skåne Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet 1 Laboratoriemedicinprojekt - en del av förnyelsearbetet Detta är inte en ny utredning

Läs mer

Strategisk plan med mål för 2011

Strategisk plan med mål för 2011 Strategisk plan med mål för 2011 1(12) Den röda tråden Här i vår strategiska plan för 2011 fortsätter den röda tråden, från Region Skånes strategikarta till vår vision, verksamhetsidé, värdegrund och mål

Läs mer

Biomedicinsk analytiker, specialister och nya befattningar

Biomedicinsk analytiker, specialister och nya befattningar Biomedicinsk analytiker, specialister och nya befattningar Agneta Colliander Leg. Biomedicinsk analytiker, Bitr. verksamhetschef, Laboratoriemedicin Universitetssjukhuset Örebro, ordf. IBL agneta.colliander@regionorebrolan.se

Läs mer

Sammanställning inkomna frågeställningar och synpunkter

Sammanställning inkomna frågeställningar och synpunkter Sammanställning inkomna frågeställningar och synpunkter Förvaltnings namn Organisationen - Hur ska den se ut? inre organisationen - En klinik per medicinsk specialitet? - En klinik per sjukhus? - Reda

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Labmedicin, Medicinsk service, Region Skåne Klinik Klinisk immunologi och transfusionsmedicin Specialitet 2018 11 27-2018 11 28 Lund atum Ort harlotte

Läs mer

Centrala funktioner på region Öst

Centrala funktioner på region Öst Välkomna! Centrala funktioner på region Öst Samordning av information och tillsyn av Blod- och Vävnadsverksamheter + organ - författningsreglerad Inspektion (2 år) - kontaktpersoner på regionerna - händelser

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag

Datum 2015-09-15 Dnr 1502570. Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-15 Dnr 1502570 1 (5) Personalnämnden Strategi - Begränsa beroendet av bemanningsföretag Ordförandens

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE

KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE KRAVSPECIFIKATION AVSEENDE SPECIALIST- TJÄNSTGÖRING (ST) I ALLMÄNMEDICIN INOM HÄLSOVAL BLEKINGE Bilaga till kontrakt mellan vårdgivare i och Landstinget Blekinge gällande anställning av ST-läkare i allmänmedicin:....

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Dnr: G 2014/182 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademins styrelse

Läs mer

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik.

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Bilaga 1 Årsrapport 2016 RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Syfte RMPG medicinsk diagnostik ska eftersträva

Läs mer

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT

Rapport fra n projektgruppen IBL med sektion SKKT Rapport fra n projektgruppen med sektion SKKT Deltagare Inga.Lill Sparr RKKT Kamran Nourafkan Lena Morgan Ulla-Britt Lindholm Tanja Wijkmark RKKT Under 2010 och 2011 har diskussioner om ett eventuellt

Läs mer

Läkarnas specialiseringstjänstgöring

Läkarnas specialiseringstjänstgöring Läkarnas specialiseringstjänstgöring Nu höjs kvaliteten på utbildningen till specialist Från och med den 1 september 2008 gäller högre krav och breddat innehåll för den som vill utbilda sig till specialistläkare.

Läs mer

Profilering och samordning av universitetssjukhusen i Skåne

Profilering och samordning av universitetssjukhusen i Skåne Datum Dnr Regiondirektör Sören Olofsson Profilering och samordning av universitetssjukhusen i Skåne Uppdrag Inom ramen för Region Skånes förnyelsearbete har undertecknade fått i uppdrag att genomföra en

Läs mer

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen

Årsredovisning 2014 för Laboratoriemedicinsk samverkan i Uppsala-Örebroregionen 1(5) I ppsala-örebroregionen finns sedan länge ett etablerat samarbete för specialiteterna inom Laboratoriemedicin. Samarbetet har fördjupats på senare år och en tydligare organisation med namnet (LÖ)

Läs mer

Agenda. Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte

Agenda. Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte 1 Agenda Inledning Uppdraget Information om förstudie för Laboratoriemedicinskt centrum i Lund Fortsatt arbete Övrigt Nästa möte 2 Referensgrupp Kunder Staffan Banke, Centralsjukhuset i Kristianstad Eva

Läs mer

Klinisk kemi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Klinisk kemi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Klinisk kemi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav för kommunikativ

Läs mer

Fysisk träning vid kranskärlssjukdom enligt nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2015

Fysisk träning vid kranskärlssjukdom enligt nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2015 Fysisk träning vid kranskärlssjukdom enligt nationella riktlinjer för hjärtsjukvård 2015 Ingela Sjölin Leg Sjukgymnast Skånes Universitetssjukhus Tylösand 2016-02-18 Agenda Bakgrund Varför riktlinjer?

Läs mer

LABORATORIEMEDICINSKA KLINIKEN ÖREBRO. Klinisk kemi Mikrobiologi Patologi Transfusionsmedicin Sterilcentral Forskning & Utveckling

LABORATORIEMEDICINSKA KLINIKEN ÖREBRO. Klinisk kemi Mikrobiologi Patologi Transfusionsmedicin Sterilcentral Forskning & Utveckling LABORATORIEMEDICINSKA KLINIKEN ÖREBRO Klinisk kemi Mikrobiologi Patologi Transfusionsmedicin Sterilcentral Forskning & Utveckling Laboratoriemedicinska kliniken Gemensam klinik sedan den 1 september 2008.

Läs mer

Agneta Colliander. Leg. Biomedicinsk analytiker, klinisk kemi Bitr. verksamhetschef, Laboratoriemedicin Universitetssjukhuset Örebro, ordf.

Agneta Colliander. Leg. Biomedicinsk analytiker, klinisk kemi Bitr. verksamhetschef, Laboratoriemedicin Universitetssjukhuset Örebro, ordf. Agneta Colliander Leg. Biomedicinsk analytiker, klinisk kemi Bitr. verksamhetschef, Laboratoriemedicin Universitetssjukhuset Örebro, ordf. IBL 2017-04-21 Biomedicinsk analytiker Nu och i framtiden Laboratoriemedicins

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Vårdcentralen Vallås Klinik Allmänmedicin Specialitet 2019-10-03 Datum Halmstad Ort Erik Tyrberg och Magnus Tufvesson Inspektörer LÄKARNAS INSTITUT

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING

UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING UNDERLAG FÖR KVALITETSBEDÖMNING Denna utgåva är en provisorisk anpassning till den revidering som beslutades vid SPUREX den 2014-01-23. INLEDNING Inspektionen gäller dels strukturen (resurserna för utbildning),

Läs mer

Laboratoriemedicinskt regionmöte nummer 1 den 7-8 november 2013

Laboratoriemedicinskt regionmöte nummer 1 den 7-8 november 2013 Laboratoriemedicinsk samverkan i ppsala-örebroregionen (LÖ) Laboratoriemedicinskt regionmöte nummer 1 den 7-8 november 2013 Per Bjellerup Ordförande Regionalt pecialitetsråd för Laboratoriemedicin (RL)

Läs mer

Enkäter om Kompetens och utbildning

Enkäter om Kompetens och utbildning Enkäter om Kompetens och utbildning för biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, onkologisjuksköterskor mfl inom nuklearmedicinsk verksamhet Lise-Lott Johansson och Annmarie Svensson 2019-05-22

Läs mer

Del 3: Checklista för inspektion

Del 3: Checklista för inspektion Del 3: Checklista för inspektion Nedanstående checklista används som riktlinjer för SPUR:s bedömning, som grund till enkäterna samt som självvärderingsinstrument för den utbildande enheten. Obs! Svaren

Läs mer

Vårdhygien LÄKARNAS SPECIALISERINGSTJÄNSTGÖRING SOCIALSTYRELSEN

Vårdhygien LÄKARNAS SPECIALISERINGSTJÄNSTGÖRING SOCIALSTYRELSEN 1097 Kompetensbeskrivning Specialiteten vårdhygien karaktäriseras av fördjupad kunskap om prevention av vårdrelaterade infektioner och smittspridning inom vården. Kompetensområdet omfattar även färdigheter

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Västmanlands sjukhus Västerås Klinik Klinisk kemi Specialitet 2019-05-02 2019-05-03 Datum Västerås Ort Charlotte Becker och Lina Ekdahl Inspektörer

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 29 november, 2016 Universitetssjukhuset Örebro Örebro (USÖ) Klinisk mikrobiologi Sjukhus Ort Klinik Tomas Bergström, klinisk mikrobiologi Inspektörer

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 141013-14 Barn och ungdomscentrum Västerbotten, Norrlands Universitetssjukhus, Umeå och Skellefteå Sjukhus Ort Klinik Petter Borna och Jeanette

Läs mer

Nya lösningar för Laboratoriemedicin i Skåne

Nya lösningar för Laboratoriemedicin i Skåne Nya lösningar för Laboratoriemedicin i Skåne Laboratoriemedicinprojektet i Region Skåne en del av förnyelsearbetet 1 Handlingsplan för laboratoriemedicin Bakgrund Förändrade förutsättningar Skånsk livskraft

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-granskning Granskningsdatum: 26-27 april 2018 Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm Klinik Ort nn-sofie Liedberg och harlotte

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2018-01-18 arn- och ungdomskliniken Klinik Helsingborg Ort Ulrika Uddenfeldt Wort och an ndersson Inspektörer Gradering Övriga kvalitetskriterier

Läs mer

PROLUMA omgång 2 beslutsförslag

PROLUMA omgång 2 beslutsförslag PROLUMA omgång 2 beslutsförslag Bakgrund För att möta de utmaningar som sjukvården står inför i form av stora pensionsavgångar, snabb medicinsk och teknisk utveckling samt framtida konkurrensutsättning

Läs mer

Bilaga 1 Förslag på kursämnen för klinisk immunologi och transfusionsmedicin

Bilaga 1 Förslag på kursämnen för klinisk immunologi och transfusionsmedicin Bilaga 1 Förslag på kursämnen för klinisk immunologi och transfusionsmedicin Detta dokument är en sammanställning av de kursämnen som arbetats fram i två workshoppar under hösten 2013 med en expertgrupp

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-05-06--07 Västmanlands sjukhus Västerås Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

Projektdirektiv Ledarskaps-ST

Projektdirektiv Ledarskaps-ST Region Skåne Koncernledning Förnyelsekontoret Projektledare Charlotta Sävblom Tel 044-309 33 25 E-post charlotta.savblom@skane.se Adress Regionhuset, Box 1, 211 00 Lund Datum 2008-09-24 1 (4) Projektdirektiv

Läs mer

Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen. Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd

Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen. Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd Kompetensförsörjning Patologi Södra sjukvårdsregionen Jens Enoksson Regional processledare Regionalt cancercentrum syd Klinisk patologi Obduktioner Diagnostik av sjukdomar, tumörsjukdomar Viktig del av

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Örnäsets hälsocentral Klinik llmänmedicin Specialitet 2018-10-02 Luleå atum Ort Thord Svanberg, Gunnar Nilsson Inspektörer Styrkor Väl anpassad tid

Läs mer

Svenska Läkaresällskapets sektion för klinisk immunologi. Årsmöte 2014. Tid: 7 maj, kl. 17-18

Svenska Läkaresällskapets sektion för klinisk immunologi. Årsmöte 2014. Tid: 7 maj, kl. 17-18 Svenska Läkaresällskapets sektion för klinisk immunologi Årsmöte 2014 Tid: 7 maj, kl. 17-18 Lokal: Berns salong, Stockholm 17 deltagare: Från styrelsen: Ola Winqvist, Catharina Eriksson, Åsa Johansson

Läs mer

Medicin och Rehabkliniken Visby Lasarett

Medicin och Rehabkliniken Visby Lasarett Medicin och Rehabkliniken Visby Lasarett Det Medicinska stamträdet Patienterna Prioriteringsgrupp 1 - Livshotande akuta sjukdomar Prioriteringsgrupp 2 - Svåra kroniska sjukdomar Gombertianska Sjukdomarna

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 20-21 maj 2015 Lasarettet i Motala Motala Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A Socialstyrelsens

Läs mer

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef

FoU-delegation Jonas Bonnedahl Forskningschef FoU-delegation 20170124 Jonas Bonnedahl Forskningschef Regional Life-science strategi Uppdrag från regionsjukvårdsledningen: Att utforma förslag till en långsiktig strategi för sjukvårdsregionens arbete

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Ronny Wain 040-675 31 16 Ronny.Wain@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-17 Dnr 1500586 1 (5) Revisionsrapport. Granskning av Kompetensförsörjning - uppföljning (rapport nr 7-2015)

Läs mer

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning

Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Namn: Fredrik Scherstén Titel: En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Ingen intressekonflikt. 1 En verksamhetschefs syn på klinisk forskning Fredrik Scherstén Klinikchef Kliniken för kranskärlssjukdom,

Läs mer

Neurospecialiteter. Neurologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6

Neurospecialiteter. Neurologi. Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Neurospecialiteter Neurologi Inledning... 2 Ordförklaringar... 3 Övergripande kompetensdefinition... 6 Definition av kompetensområdet...6 Kompetenskrav...6 Kompetenskrav för medicinsk kompetens...6 Kompetenskrav

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring Vårdcentralen Bäckagård Klinik Allmänmedicin Specialitet 2019-10-04 Datum Halmstad Ort Erik Tyrberg och Magnus Tufvesson Inspektörer LÄKARNAS INSTITUT

Läs mer

Bilaga 2 klinisk immunologi och transfusionsmedicin, synpunkter

Bilaga 2 klinisk immunologi och transfusionsmedicin, synpunkter Bilaga 2 klinisk immunologi och transfusionsmedicin, synpunkter Instruktion I detta dokument ges möjlighet att ge synpunkter på de förslag till kursämnen som finns i bilaga 1: Expertgruppens förslag på

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181107-08 Lasarettet Trelleborg Sjukhus Trelleborg-Malmö Ort Opererande specialiteter Verksamhetsområde Suzanne Wendahl och erne Eriksson

Läs mer

2 Fördjupad samverkan

2 Fördjupad samverkan Regionalt avtal mellan Region Skåne och Lunds universitet om samarbete om grundutbildning av läkare, medicinsk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården 1 Region Skåne och Lunds universitet träffar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland

Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland Hälso- och sjukvårdens utveckling i Landstinget Västernorrland 2016-09-20 2(7) 1. Inledning Landstinget Västernorrland driver ett omfattande omställningsarbete för att skapa en ekonomi i balans. Men jämte

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181107-08 Lasarettet Trelleborg Sjukhus Trelleborg-Malmö Ort Invärtesmedicinska specialiteter Verksamhetsområde Suzanne Wendahl och erne

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen 2006-11-24 Reviderad:

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2014-06-10 Västmanlands sjukhus Västerås Fysiologkliniken Sjukhus Ort Klinik Madeleine Lindqvist-Beckman och Eva Persson Inspektörer Gradering

Läs mer

SAHLGRENSKA AKADEMIN

SAHLGRENSKA AKADEMIN SAHLGRENSKA AKADEMIN M1BMA Biomedicinska analytikerprogrammet, 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science, 180 higher education credits Grundnivå/First cycle Fastställande Utbildningsplan

Läs mer

I. Övergripande målbeskrivning

I. Övergripande målbeskrivning KLINISK IMMUNOLOGI I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Specialiteten klinisk immunologi omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter i immunologiskt betingade sjukdomstillstånd såsom

Läs mer

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6)

Årsrapport för Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Årsapport (6) Årsapport 2013 1 (6) Årsrapport för 2013 Regionalt Specialitetsråd för Laboratoriemedicin (RSL) Per Bjellerup Ordförande RSL Verksamhetschef Laboratoriemedicin Västmanland Överläkare Klinisk kemi 2 (6)

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning:

UTBILDNINGSPLAN. Dnr: Dnr:5.2-896/06. HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen. Utbildning: Dnr: Dnr:5.2-896/06 UTBILDNINGSPLAN HÖGSKOLAN I KALMAR Naturvetenskapliga institutionen Utbildning: Program: Utbildningsnivå: Biomedicinsk analytikerexamen samt filosofie kandidatexamen med huvudområdet

Läs mer

Läkarnas ST - vad krävs?

Läkarnas ST - vad krävs? Läkarnas ST - vad krävs? Förord ST-läkare tjänstgör över hela landet, på sjukhus och vårdcentraler, offentligt och privat, med olika förutsättningar, utbildningsstrukturer och kunskap om ST. Gemensamt

Läs mer

Allmäntjänstgöring som läkare

Allmäntjänstgöring som läkare Hälsa Sjukvård Tandvård AT-läkare Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad och Varberg Organisation Från årsskiftet 2010/11 är Halland en egen region. I samband med bildandet av Region

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng)

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng (180 högskolepoäng) Study Programme in Biomedical Laboratory Science 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning

Läs mer

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner

Tillgång till vårdhygienisk kompetens. Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Tillgång till vårdhygienisk kompetens Rekommendation som stöd för vårdgivarnas arbete med att förebygga vårdrelaterade infektioner Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan.

Läs mer

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN

(5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2012-12-17 1 (5) STRATEGIER FÖR SAMVERKAN KRING FORSKNING, UTVECKLING OCH UTBILDNING I NORRA SJUKVÅRDSREGIONEN 2013-2016 2(5) Samverkan för utveckling Direktionen för Norrlandstingens regionförbund har

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. AT-läkare. Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad

Hälsa Sjukvård Tandvård. AT-läkare. Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad Hälsa Sjukvård Tandvård AT-läkare Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad Organisation Från årsskiftet 2010/11 är Halland en egen region. I samband med bildandet av Region Halland omorganiseras

Läs mer

Utbildning av ST-läkare inom Hälso- och sjukvården i Gotlands kommun

Utbildning av ST-läkare inom Hälso- och sjukvården i Gotlands kommun 1 (6) RIKTLINJE Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Dokumentet gäller för HSF Innehållsförteckning Specialiseringstjänstgöring (ST)...2 Bakgrund...2 Behov av ST på Gotland...2 Målsättning för ST-utbildning

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits G217 4695/06 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-10-26--27 Hudkliniken, Länssjukhuset Klinik Kalmar Ort Åsa oström och Lill-Marie Persson Inspektörer Gradering Övriga kvalitetskriterier är uppfyllda,

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181022 23 Helsingborgs lasarett Sjukhus Helsingborg Ort Psykiatri Verksamhetsområde Åsa oström och jörn Ohlsson Inspektörer STRUKTUR Verksamheten

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2015-02-14 Skaraborgs Sjukhus Skövde Medicinkliniken Sjukhus Ort Klinik Ola Ohlsson och Bengt Sallerfors Inspektörer Gradering A B C D Socialstyrelsens

Läs mer

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits

Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits G217 4695/06 Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 180 högskolepoäng Programme in Biomedical Laboratory Science 180 higher education credits Fastställd av Sahlgrenska akademistyrelsen

Läs mer

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ

Riktlinje över remissrutiner inom LiÖ över remissrutiner inom LiÖ Inledning Med remiss avses handling om patient som utgör beställning av tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar. Remiss omfattar således även remisser till olika laboratorium

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. AT-läkare. Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Varberg

Hälsa Sjukvård Tandvård. AT-läkare. Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Varberg Hälsa Sjukvård Tandvård AT-läkare Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Varberg Organisation Från årsskiftet 2010/11 är Halland en egen region. I samband med bildandet av Region Halland omorganiseras

Läs mer

Riktlinjer för. Klinikstudierektorer. vid Universitetssjukhuset i Örebro

Riktlinjer för. Klinikstudierektorer. vid Universitetssjukhuset i Örebro Riktlinjer för Klinikstudierektorer vid Universitetssjukhuset i Örebro Denna folder utgör ett utdrag ur sjukhusledningsbeslut 110309 Riktlinjer för klinikstudierektorer vid Universitetssjukhuset i Örebro

Läs mer

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården

Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Satsa på omvårdnadsforskning för att förbättra vården Produktionsfakta Utgivare Svensk sjuksköterskeförening Sakkunnig i forskningsfrågor: Elisabeth Strandberg Grafisk form Losita Design AB, www.lositadesign.se

Läs mer

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar

ALF-info maj Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF-info maj 2016 Anders Bjartell vice-dekan med ALF-ansvar ALF = Samverkan Avtal mellan staten och vissa landsting om samarbete om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso och sjukvården

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Allmäntjänstgöring som läkare

Allmäntjänstgöring som läkare Hälsa Sjukvård Tandvård AT-läkare Allmäntjänstgöring som läkare vid Hallands sjukhus Halmstad och Varberg Organisation Från årsskiftet 2010/11 är Halland en egen region. I samband med bildandet av Region

Läs mer

Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng

Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng Study programme in Biomedical Laboratory Science 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 samt reviderad

Läs mer

17 Palliativ vård i Halland HSS150324

17 Palliativ vård i Halland HSS150324 17 Palliativ vård i Halland HSS150324 Ärendet Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tog 2013-11-25, 90, inriktningsbeslut för den palliativa vården i Halland med utgångspunkt att den palliativa vården skall bedrivas

Läs mer

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå

Samverkan mellan länets kommuner och lärosäten med vårdutbildningar på högskolenivå Kungsholmens stadsdelsförvaltning Äldreomsorgen Tjänsteutlåtande Dnr 1.5.1.-326-2016 Sida 1 (5) 2016-09-07 Handläggare Ulrika Dahnell Telefon: 08-508 08 033 Linnéa Svanström Leistedt Telefon: 076-129 20

Läs mer

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp

Avancerad specialistsjuksköterska. Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Masterprogram med inriktning kirurgisk vård, 60hp Avancerad specialistsjuksköterska Rollen som avancerad specialistsjuksköterska (eller Nurse Practitioner, NP) introducerades

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av specialiseringstjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av specialiseringstjänstgöring Skånes universitetssjukhus Klinik Thoraxkirurgiska kliniken Specialitet 2018-11-28 Lund atum Ort Mattias Karlsson, överläkare thoraxkirurgi Umeå

Läs mer

Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng

Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng Utbildningsplan för Biomedicinska analytikerprogrammet 120 poäng Study programme in Biomedical Laboratory Science 120 credits (180 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 samt reviderad

Läs mer

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS

Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus. Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Karriärvägar för klinisk forskning på Skånes Universitetssjukhus Professor Ingemar Petersson Forskningschef Stab forskning och utbildning SUS Klinisk forskning SUS Finansiering Tjänster och anställningar

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 8 9 november 2016 Universitetssjukhuset Örebro Örebro Vuxenpsykiatrin Sjukhus Ort Klinik Svante äck samt Herman Holm Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2015-11-23--24 Ystad Lasarett Ystad Kirurgkliniken Sjukhus Ort Klinik Peter Elbe Inspektörer Gradering Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer

Fast vårdkontakt vid somatisk vård

Fast vårdkontakt vid somatisk vård Riktlinje Process: 3.0.2 RGK Styra Område: Vård i livets slut Faktaägare: Pär Lindgren, chefläkare Fastställd av: Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör Revisions nr: 1 Gäller för: Region Kronoberg

Läs mer

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet

Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet Utbildningsplan för biomedicinska analytikerprogrammet 1BA10 Inrättad av Styrelsen för utbildning 2007-01-24 Fastställd av Styrelsen för utbildning 2009-10-09 Sid 2 (7) 1. Basdata 1.1. Programkod 1BA10

Läs mer

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST)

Vårdgivardirektiv angående läkarnas specialiseringstjänstgöring (ST) Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Vårdgivardirektiv 1 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Marie-Louise Mauritzon övergripande studierektor Vårdgivardirektiv angående

Läs mer

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra.

Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Ditt företag och Linnéuniversitetet har mycket att lära. Av varandra. Vi erbjuder möten som kan utveckla ditt företag. Och dig. Att samverka med forskare sätter igång kreativa processer och lyfter frågan

Läs mer

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring

EXTERN KVALITETSGRANSKNING av allmäntjänstgöring EXTERN KVLITETSGRNSKNING av allmäntjänstgöring Granskningssdatum: 181211 12 Lasarettet i Landskrona Sjukhus Landskrona Ort kutmottagningen i Helsingborg Verksamhetsområde Åsa oström och jörn Ohlsson Inspektörer

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-granskning SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-granskning Granskningsdatum: 2018-04-16-2018-04-18 Klinisk fysiologi och nuklearmedicin SUS Klinik Ort Malmö och Lund Karin Rodmar och Irina ioubanova Inspektörer Gradering Övriga

Läs mer

SOCIALMEDICIN Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt

SOCIALMEDICIN Profil och verksamhetsfält Samverkan inom och utom hälso- och sjukvårdssystemet Kunskaper, färdigheter och förhållningssätt SOCIALMEDICIN I. Övergripande målbeskrivning Profil och verksamhetsfält Specialiteten socialmedicin omfattar fördjupade kunskaper och färdigheter i fråga om dels samhälls- och organisationsinriktad förebyggande

Läs mer

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion

SAMMANFATTANDE BEDÖMNING ST-SPUR-inspektion SMMNFTTNE EÖMNING ST-SPUR-inspektion Inspektionsdatum: 2017-02-08 2017-02-09 SUS Malmö och Lund arn- och Ungdomsmedicin Sjukhus Ort Klinik odil Schiller och an ndersson Inspektörer Gradering Socialstyrelsens

Läs mer

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun I kommunens hälso- och sjukvård enligt 18 HSL ställs stora krav på sjuksköterskans förmåga att arbeta självständigt. Hon/han ska planera

Läs mer