Granskning av hälso- och sjukvården under 2004 på Magdalenagårdens äldreboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskning av hälso- och sjukvården under 2004 på Magdalenagårdens äldreboende"

Transkript

1 M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G Handläggare: Britt-Marie Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN DNR /2004 Till Stadsdelsnämnden Granskning av hälso- och sjukvården under 2004 på Magdalenagårdens äldreboende Förslag till beslut: 1.Stadsdelsnämnden godkänner rapporten BrittMarie Kyndel Stadsdelsdirektör Britt-Marie Johansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sammanfattning Stadsdelsnämnden gav förvaltningen i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att förbättra hälso- och sjukvården och hur den fungerar idag. Det finns fortfarande brister trots vidtagna åtgärder. Förslag till åtgärder finns presenterade.

2 2 Ärendets beredning Ärendet har beretts av medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i stadsdelsdirektörens stab. Bakgrund Vid stadsdelsnämndens möte presenterades rapporten Rapport från medicinskt ansvariga sjuksköterskors kvalitetsgranskningar under 2003 på särskilda boenden för äldre i Maria Gamla Stans stadsdelsförvaltning. I denna rapport påtalades sådana brister i hälso- och sjukvården på Magdalenagårdens äldreboende att en granskning ej kunde genomföras. Stadsdelsförvaltningen fick då i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som vidtagits under året och komma med en ny rapport. Vidtagna åtgärder från förvaltningen Medicinskt ansvarig sjuksköterska tog i samråd med verksamhetschefen för hälsooch sjukvården kontakt med enhetschefen på ett av våra väl fungerande äldreboenden. Detta gjordes för att vi skulle kunna använda oss av henne som en konsult. Vi genomförde en hel planeringsdag, med både dag- och nattsjuksköterskor, konsult i form av enhetschef från ett äldreboende, MAS och en administrativ sekreterare som dokumenterade allt som skedde under dagen. Huvudsyftet med dagen var att: Diskutera rutiner för sjuksköterskans arbete. Hur uppfylls de krav som finns på sjuksköterskan som omvårdnadsansvarig? Delegering Ett resultat av dagen blev att det arbetades fram en arbetsordning för sjuksköterskor. Det bestämdes att sjuksköterskorna skulle börja följa den utarbetade arbetsordningen så snart som möjligt. MAS delade ut en manual som kan användas vid delegering och den finns även att tillgå i pärmen för lokala riktlinjer. MAS gick igenom vad en omvårdnadsjournal ska innehålla och hur ofta sjuksköterskorna måste uppdatera vissa uppgifter i journalen. I pärmen för lokala riktlinjer finns även Arbetsmaterial i dokumentation för hälso- och sjukvårdspersonal i Maria Gamla Stans stadsdelsförvaltning. I början av september hade MAS och verksamhetschef ett möte med alla sjuksköterskor där vi pratade om arbetsledarrollen i förhållande till den framtagna arbetsordningen. Verksamhetschefen för hälso- och sjukvård och den nya enhetschefen, som tillträdde , har haft enskilda samtal med alla sjuksköterskor under september månad. Syftet med dessa samtal var att alla sjuksköterskor skulle bli medvetna och införstådda med vad som ingår i sjuksköterskans arbetsledaransvar. Extern konsult, börjar under v.47 med start , praktisk handledning för sjuksköterskorna. Handledningen kommer att ske på Magdalenagården jämsides med det ordinarie arbetet.

3 3 Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Magdalenagårdens äldreboende under Granskningar är genomförda och Enhet: Magdalenagårdens äldreboende med 66 boende Enheten består av 5 våningar med 12 lägenheter och 1 våning med 6 lägenheter. Bemanning: Sjuksköterskan ansvarar dagtid måndag-fredag för 33 vårdtagare. Sjuksköterskan ansvarar kvällstid måndag-fredag för 66 vårdtagare. Sjuksköterskan ansvarar helger, dagtid för 66 vårdtagare. Sjuksköterskan ansvarar helger, kvällstid för 66 boende. Sjuksköterskan ansvarar nattetid för 66 boende. Personal: Mer än hälften av sjuksköterskorna har bytts ut under året. Det finns en skriftlig arbetsordning för sjuksköterskor. Skriftlig arbetsordning för vikarier/ev.inhyrd personal finns ej. Det finns ingen skriftlig introduktionsplan. Enheten har ej haft någon arbetsterapeut under större delen av 2004.Arbetsterapeuten som finns på Tanto servicehus kan enheten vända sig till v.b. Enheten har en sjukgymnast som arbetat heltid. Det finns ingen kompetensutvecklingsplan för enheten. Samarbete och samverkan: Södra Stockholms geriatriska klinik ansvarar för läkarinsatserna, rond två tre gånger/vecka ( totalt tio timmar/vecka ). Alla boende har samma ansvariga läkare. Därutöver kontaktar man läkaren/jourläkaren per telefon när så behövs. Sjuksköterska och omvårdnadspersonal har gemensam rapport dagligen. Sjuksköterskorna rapporterar till varandra tre gånger/dag. Enheten ska ha en vårdplanering för varje enskild vårdtagare vid nyinflyttning men det har ej fungerat Brukarinflytande: De boendes önskemål om dygnsrytm, måltider osv. respekteras till viss del. Dokumentation: Hälso- och sjukvårdsdokumentationen är inte tillfredställande. De största bristerna finns i uteblivna/dåliga vårdplaner och dåliga/för gamla status. Den löpande dokumentationen av daganteckningar fungerar dock tillfredsställande. Metoder för vård och omhändertagande. Smärtlindring: Läkaren skriver remiss till smärtklinik när det behövs. Sårvård: Ingen av sjuksköterskorna har gått någon form av internutbildning i sårvård. Det finns skriftliga rutiner för dokumentation vid sårbehandling. Vid behov kan man konsulterat sårvårdssköterska.

4 4 Läkemedelshantering: Läkemedelshanteringen ska kunna skötas efter gällande rutiner. Apoteket ska göra en granskning enligt avtal Nutrition: Man följer vårdtagarnas vikt v.b. De flesta vårdtagare behöver någon form av assistans eller matning vid måltiderna ( är det 25 av 66 boende som behöver hjälp vid måltiderna). Det finns tillgång till specialkost vid behov. Det finns ett kostombud på varje avdelning. Måltiderna är fördelade mellan och c:a Det är ett alldeles för långt uppehåll mellan sista kvällsmålet och frukosten påföljande dag Personlig hygien: Utförs ej enligt ADL-bedömning, gjord av arbetsterapeut. Omvårdnadspersonalen sköter detta utan den bedömningen. Munvård: Avtal om uppsökande verksamhet finns med Oralcare som gör en munvårdsbedömning 1ggr/ år. Alla vårdtagare har ett munvårdsschema som ska följas när man sköter vårdtagaren munhygien. Kontinens: En av sjuksköterskorna har förskrivningsrätt av inkontinenshjälpmedel. Hjälpmedlen är dock utprovade individuellt utifrån det inkontinensmaterial som finns på enheten.det finns ingen ordentlig dokumentation om detta hos någon vårdtagare. Arbetsterapeuten ska, när det finns någon, prova ut de toaletthjälpmedel som behövs hos vårdtagarna. Detta sker idag med hjälp av sjukgymnasten. Fallprevention: Det görs ej en fallriskbedömning på alla nyinflyttade. Fallrisk ska dokumenteras i vårdtagarens journal, vilket ej sker. Frihetsinskränkande åtgärder: Läkaren ordinerar bälte och sele, sjuksköterskan ordinerar grindar och rehabpersonalen ordinerar positionsbälte. Det finns ingen skriftlig uppföljning av dessa ordinationer och det är en stor brist Lift och utbildning i användandet av denna: Det sker i dag ingen regelbunden utbildning i detta. Personal ska ej använda lift innan de har fått en ordentlig utbildning i detta av behörig personal. Försörjning och teknik: De tekniska hjälpmedel som erfordras finns och de rutiner som finns följs. Kontrakturer: Det sker idag ingen regelbunden utbildning i kontrakturprofylax. Hygien: Man följer de rutiner som finns i hygienpärmen. Avtal för destruering av riskavfall finns. Vård i livets slutskede: Planering sker i samråd med närstående, läkare och personal. Kvalitetssystem och kvalitetssäkringsarbete. Det finns inget kvalitetssystem eller kvalitetssäkringsarbete som är utarbetat efter socialstyrelsens riktlinjer (SOSFS1996:24) Avvikelse- och klagomålshantering. Vid inträffade avvikelser sker en skriftlig rapportering enligt rutiner upprättade av medicinskt ansvarig sjuksköterska. Alla avvikelser som leder till skada rapporteras. Klagomålshanteringen finns det rutiner för.

5 5 GRANSKNING AV HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSDOKUMENTATIONEN Patientjournallagen( SFS 1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20) föreskriver sjuksköterskans/distriktssköterskans, sjukgymnastens och arbetsterapeutens skyldighet att dokumentera given vård. I Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 1993:17) Omvårdnad inom hälso- och sjukvården klargörs Socialstyrelsens syn på omvårdnadens innehåll, genomförande samt dokumentation. Omvårdnadsjournalen ska utgå ifrån omvårdnadsprocessen och innehålla bedömning, planering, genomförande och utvärdering. Utifrån detta ska en omvårdnadsjournal upprättas, som sjuksköterskan/distriktssköterskan är ansvarig för. Omvårdnaden ska kontinuerligt följas upp, revideras och utvärderas. Motsvarande krav på journalföring ställs också på arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Ett urval av omvårdnadsjournalerna vid Magdalenagården har under 2004 granskats av medicinskt ansvarig sjuksköterska med hjälp av en granskningsmall. Mallen utgår från de formella krav som ställs i patientjournallagen när det gäller datering, läsbarhet, signering mm. Dessutom visar granskningsmallen i vilken utsträckning omvårdnadsprocessens steg finns dokumenterade. En korrekt förd journal ger enligt mallen maximala 28 poäng. Ingen av de granskade journalerna nådde upp till detta resultat. Medelvärdet vid journalgranskning var16,1, och vid nästa tillfälle, var det 17,3. Vid journalgranskning 2002 var medelvärdet 16,04. På enheten är formalia såsom läsbarhet, signering och datering tillfredställande. Den mest framträdande bristen i dokumentationen är frånvaron av aktuella status, tydliga vårdplaner samt uppföljning av dessa. Att formulera mål för vårdåtgärder, att planera åtgärderna, dokumentera dessa samt att följa upp att de ger önskat resultat är en viktig kvalitetssäkringsprocess. Det är ytterst angeläget att enheten arbetar med att förbättra dokumentationen på denna punkt. APOTEKETS KVALITETSGRANSKNING AV LÄKEMEDELSHANTERING Enligt Socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2001:17) bör kommunen ordna extern kvalitetsgranskning av läkemedelshanteringen i de särskilda boenden kommunen ansvarar för. Maria Gamla Stans stadsdelsförvaltning och Apoteket AB har tecknat ett sådant avtal. En representant från apoteket ska granska läkemedelshanteringen på Magdalenagården och kommer efter detta att skriva en rapport till MAS i hur hanteringen av läkemedel sköts.

6 6 AVVIKELSEHANTERING 2004 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd ( SOSFS 1996:23 ) om lokal avvikelserapportering och anmälan om skador eller tillbud inom hälso- och sjukvården ligger till grund för hur avvikelser ska hanteras i stadsdelen. Med avvikelse menas en icke förväntad händelse i verksamheten som medfört eller kunnat medföra skada eller risk för en patient. Exempel på vad som ska rapporteras som avvikelse: Alla felaktigheter i samband med läkemedelshantering Fall som lett till skada Brister i rapportering och informationsöverföring Felaktig funktion på medicinteknisk produkt Allvarliga händelser i samband med omvårdnad Syftet med avvikelsehanteringen är att öka kunskapen om risker i hälso- och sjukvården så att avvikelser minimeras genom i första hand förebyggande åtgärder. Avvikelsehanteringen ska vara en del av vårdgivarens kvalitetssystem och integreras i det dagliga arbetet. Sammanställning, analys och åtgärder av inträffade avvikelser skall ske i strukturerad form på enheterna. Detta åvilar verksamhetschefen för hälso- och sjukvården. Kopia på avvikelser skall skickas till MAS. Medicinskt ansvarig sjuksköterska avgör om en rapporterad avvikelse är av så allvarlig art att en Lex Maria anmälan till Socialstyrelsen blir aktuell. I sådana fall görs omedelbart en utredning av det inträffade. Övriga avvikelser hanteras olika beroende på vad som föranlett rapporten. Medicinskt ansvarig sjuksköterska tar i regel kontakt med rapportören för information och återkoppling samt gör vid behov en utredning av den inträffade händelsen En årlig sammanställning av inträffade avvikelser kan ge information om eventuella kvalitetsbrister i verksamheterna. Ett problem är att benägenheten att rapportera inträffade avvikelser skiljer sig åt mellan olika enheter. Mörkertalet är svårt att uppskatta, men är sannolikt ganska stort. Att en enhet har rapporterat många avvikelser behöver inte tyda på att verksamheten har sämre kvalitet än andra. Tvärtom kan detta indikera att man på enheten är uppmärksam på brister och har en fungerande struktur för avvikelsehanteringen. Nedanstående tabell visar en sammanställning över inrapporterade avvikelser från Magdalenagårdens äldreboende mellan Enhet Magdalenagårdens äldreboende Antal boende Antal avvikelser Läkemedel Fallskada Trycksår Omvårdnad Fel på Medicinteknisk vara 66 87(93) 69(58) 7(13) 3(2) 10(20) 0(0) De angivna siffrorna inom parentes visar på antalet avvikelser från hela 2003.

7 7 Från Magdalenagården har rapporterats förhållandevis många läkemedelsavvikelser Flera avvikelser har uppstått i samband med administrering av dispenserad dos. På Magdalenagården är denna uppgift delegerad av sjuksköterskorna till omvårdnadspersonalen. Avvikelser har uppkommit då det ej har funnits omvårdnadspersonal med delegering i läkemedelshantering. Ansvaret för att de boende ska få sina läkemedel åligger sjuksköterskan vid dessa tillfällen och det har ej fungerat. På Magdalenagårdens äldreboende har det under januari och februari försvunnit ett stort antal narkotiska preparat från läkemedelsförrådet. Detta har polisanmälts enligt gällande rutiner. Sedan mars månad har det ej försvunnit några narkotiska preparat. Av de inträffade fallskadorna har fem fall krävt extra observation av vårdtagaren och två fall har fått sårskador. Ingen av fallskadorna har fått några frakturer. Av trycksåren har alla tre uppkommit i den egna verksamheten. Avvikelserna i samband med omvårdnad gäller i flera fall dålig/bristande säkerhet runt den boende. Tolv avvikelser som inkom till MAS har ej registrerats som medicinska avvikelser utan som Lex Sarah-anmälningar. De kommer att rapporteras till stadsdelsnämnden Förslag till åtgärder Sjuksköterskorna behöver stärkas i sin arbetsledarroll. Detta åtgärdas nu genom att en extern konsult tas in. Det behövs, under en kortare period, en biträdande enhetschef/konsult som ska jobba specifikt mot hälso- och sjukvårdspersonalen. Arbetsterapeut måste snarast anställas. I samband med omvandlingen av två av våra servicehus till seniorboende kommer det att finnas övertalig arbetsterapeut som lämpligen bör placeras på denna enhet. Utbildning för både omvårdnads- och hälso- och sjukvårdspersonal i användande av liftar och lyfthjälpmedel. Dokumentationen måste förbättras. Anställ en extra sjuksköterska under en period, så att den ordinarie omvårdnadsansvariga sjuksköterskan kan frikopplas för att uppdatera sina omvårdnadsjournaler. När det blir övertaliga sjuksköterskor på ett av våra äldreboende i början av 2005 så bör en av dessa sjuksköterskor användas för ovanstående uppgifter.

8 8

Granskning av hälso- och sjukvården under 2004 vid Magdalenagårdens äldreboende

Granskning av hälso- och sjukvården under 2004 vid Magdalenagårdens äldreboende M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G Handläggare: Britt-Marie Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2005-01-27 2005-01-11 DNR 506-606/2004 Till Stadsdelsnämnden Granskning av

Läs mer

UTVÄRDERING AV KVALITETSUPPFÖLJNING I SÄRSKILDA BOENDEN AVSEENDE HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I MARIA GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING ÅR

UTVÄRDERING AV KVALITETSUPPFÖLJNING I SÄRSKILDA BOENDEN AVSEENDE HÄLSO- OCH SJUKVÅRD I MARIA GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING ÅR S Rapport från medicinskt ansvarig sjuksköterskas kvalitetsgranskningar under 2005 på särskilda boenden för äldre i Maria Gamla Stans stadsdelsförvaltning. Stadsdelens medicinskt ansvariga sjuksköterska

Läs mer

Rapport om den kommunala hälso- och sjukvården vid vård- och omsorgsboenden inom Maria Gamla stans stadsdelsområde

Rapport om den kommunala hälso- och sjukvården vid vård- och omsorgsboenden inom Maria Gamla stans stadsdelsområde MARIA GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Britt-Marie Johansson Telefon: 08/508 12 012 Till Södermalms stadsdelsförvaltning SID 1 (27) 2007-05-28 Rapport om den kommunala hälso- och sjukvården

Läs mer

Rapport om Magdalenagården

Rapport om Magdalenagården M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2005-06-16 2005-05-31 DNR 504-296/2005 Handläggare: Kicki Elofsson, Marita Danowsky och Ninnie Jonsson Till

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-05-05 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. AVVIKELSERAPPORTERING I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN OCH LEX MARIA

Läs mer

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 )

Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) 1(7) Ansvarsfördelning mellan verksamhetschef (HSL 29 ) och medicinskt ansvarig sjuksköterska respektive medicinskt ansvarig för rehabilitering (HSL 24 ) Grunden till ansvarsfördelningen finns i nedan

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2012 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1/1341-2011 SID 1 (6) 2011-12-01 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 24

Läs mer

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR

LAGAR OCH FÖRFATTNINGAR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE ANSVARSFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH MAS/MAR LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN NÄMND (VÅRDGIVARE), LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR

Verksamhetsplan 2013 för Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS och Medicinskt ansvarig för rehabilitering, MAR SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORG OM ÄLDRE OCH STÖD TILL PERSONER M ED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR:1.1./860-2012 SID 1 (6) 2012-12-18 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 23

Läs mer

Rådsmöten och anhörigmöten hålls regelbundet på varje enhet. Boende/närstående erbjuds att delta i vårdplanering.

Rådsmöten och anhörigmöten hålls regelbundet på varje enhet. Boende/närstående erbjuds att delta i vårdplanering. Ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i Hälso- och sjukvården enligt SOSFS 2005:12(M) Enskede Årsta Vantör stadsdelsförvaltning BEMÖTANDE AV PATIENTER 4 kap 1 KRAV I FÖRFATTNING det finns rutiner

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2018-07-03 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (2010: 659)

Läs mer

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering

Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Riktlinje 3/Avvikelser Rev. 2014-12-22 Nämndkontor Social Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Rutiner för avvikelsehantering och riskhantering Författningar Patientsäkerhetslagen (SFS 2010:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård

Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Patientsäkerhetsberättelse 2016 Gabriels gård Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2016 Målet var att alla nyinflyttade ska ha en risk och preventionsbedömning inom 14 dagar samt uppdaterad minst

Läs mer

Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet. Socialförvaltningen, Motala kommun

Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet. Socialförvaltningen, Motala kommun Rutin för avvikelsehantering inom äldreomsorg och social resursverksamhet Socialförvaltningen, Motala kommun Beslutsinstans: Medicinskt ansvarig sjuksköterska Diarienummer: Datum: 2011-03-09 Paragraf:

Läs mer

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS

Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Riktlinje 2/ Avvikelser LSS Rev. 2017-06-22 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Riktlinjer och rutiner för Hälso- och sjukvårds avvikelser och riskhantering inom LSS Författningar

Läs mer

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS)

Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) Dokumentnamn: Avvikelsehantering Berörd verksamhet: Välfärd Upprättad av: Godkänd av: Giltigt från: Medicinsk ansvarig sjuksköterska (MAS) MAS 2013-03-19 RUTIN FÖR LOKAL AVVIKELSEHANTERING Inledning Arbetet

Läs mer

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor.

Allmän information. Personal. Bemanning. Utbildning/fortbildning. 1. Enhetens namn. 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor. Allmän information 1. Enhetens namn 2. Antal kunder fördelat på kvinnor och män. Kvinnor Män Personal Bemanning 3. Motsvarar bemanningen av medarbetare den mängd som behövs för att kunden ska få sina insatser

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Rådans Äldreboende Patrik Mill Verksamhetschef Verksamhetens mål för patientsäkerhetsarbetet 2017 Verksamheten hade under 2017 uppsatta mål gällande riskbedömningar i Senior-Alert,

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria.

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10. Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Avsnitt 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria. 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDA 10 Riskhantering, avvikelsehantering och Lex Maria 3 10.1 Säkerhetskultur 3

Läs mer

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS

Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Uppföljning av Bostad med särskild service enligt LSS Ansvarig för uppföljningen: Uppföljningen genomförd den: Föregående uppföljning den: Nästa uppföljning den: Verksamhetens namn Verksamhetens platsantal

Läs mer

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010

HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING. Hässelgården och Skolörtens vård- och omsorgsboende- Patientsäkerhetsberättelse 2010 HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN Marie Sundström Telefon: 508 05 016 TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 APRIL 2011 SID 1 (6) DNR 1.2.1 195-2011 SAMMANTRÄDE 19 APRIL 2011 Till Hässelby- Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Patientsäkerhetsberättelse 2017 Soltorps Äldreboende Mall för patientsäkerhetsberättelse i Sollentuna kommun All text som är inom rutorna är hjälptext och rutor med innehåll ska tas bort när ni skrivit

Läs mer

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009

Sammanställning av avvikelser i hälso- och sjukvården 1 juli 31 december 2009 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STABEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2010-03-02 Handläggare: Inger Blomqvist Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2010-03-25 Sammanställning av avvikelser i hälso-

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun

Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Riktlinje för avvikelsehantering i hälso- och sjukvården samt anmälningsskyldighet enl. Lex Maria inom Socialförvaltningen Klippans kommun Antagen i socialnämnden 2006-12-05 138 Riktlinjen grundar sig

Läs mer

År Kontakt med läkare + HSL Läkemedelshantering Delegering

År Kontakt med läkare + HSL Läkemedelshantering Delegering Bilaga 1. Bergsunds vård- och omsorgsboende B-huset plan B4+B5 Bergsund drivs på entreprenad av Temabo AB. Enheten består av två våningsplan och har plats för 31 personer. Inkontinens-, nutritions- och

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse för Långskeppets socialpsykiatriska boende, särskild boende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-04-13 Jaana Wollsten 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Avvikelser i hälso- och sjukvården under perioden 1 januari 30 juni 2012

Avvikelser i hälso- och sjukvården under perioden 1 januari 30 juni 2012 FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING STADSDELSDIRE KTÖRENS STAB TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-12-03 Handläggare: Ingrid Wikström Telefon: 08-508 18 039 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-12-18 Avvikelser i hälso-

Läs mer

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen

Indikatorer för uppföljning av hälso- och sjukvård inom vård och omsorgsboenden Yttrande til l Kommunstyrelsen BROMMA STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 232-08-006 SID 1 (5) 2008-07-08 SDN 2008-08-28 Handläggare: Monica Mårdén Telefon: 08-508 06 322 Till Bromma stadsdelsnämnd Indikatorer för

Läs mer

Rapport om den kommunala hälso- och sjukvården inom äldreomsorgens särskilda boendeformer 2011

Rapport om den kommunala hälso- och sjukvården inom äldreomsorgens särskilda boendeformer 2011 SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 6/793-2011 SID 1 (15) 2011-05-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08 508 24

Läs mer

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering

Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Bilaga 9, SN 84, 2016-09-07 Kvalitetssäkring genom avvikelsehantering Dokumenttyp: Reviderad riktlinje Diarienummer: 119/2016 Beslutande: Socialnämnden Antagen: 2016-09-07 Gäller fr.o.m.: 2016-10-05 Reviderad:

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare [Skriv text] [Skriv text] [Skriv text] Veckobo Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2017 (t.o.m. 31/10) Datum och ansvarig för innehållet 2018-02-26 / Lisa Hågebrand 1 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg

Framtida medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) och medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR) organisation i Stockholms stads äldreomsorg ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG SID 1 (6) 2010-09-29 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Framtida medicinskt

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Britt Block tfn

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Britt Block tfn A B C D E Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben tfn 508 01 352 Tjänsteutlåtande 11 augusti 2005 Dnr - - 2005 Sammanträde 30 augusti 2005 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Ekeby och Paradsängens

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2010-02-11 Socialnämnden den 8 mars 2010. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr

Tjänsteutlåtande 2010-02-11 Socialnämnden den 8 mars 2010. DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr Tjänsteutlåtande 2010-02-11 Socialnämnden den 8 mars 2010 1(8) SN 2010/0022 Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på bostäder med

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 4 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Trekantens servicehus År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Päivi Palomäki, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen

Läs mer

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Arbetsplats: Ekbackens äldreboende Hus K Verksamhetsår: 2013 Förenade Care AB driver sedan 2008-04-01 Ekbackens äldreboende hus K på entreprenad från Sundbyberg

Läs mer

Kvalitetsuppföljnings resultat inom Vård och omsorg, våren 2012

Kvalitetsuppföljnings resultat inom Vård och omsorg, våren 2012 Sektor för socialtjänst MAS/MAR Kvalitetsuppföljnings resultat inom Vård och omsorg, våren 2012 Bakgrund I det medicinska ansvaret ingår att kontinuerligt följa upp kvaliteten avseende hälso- och sjukvården

Läs mer

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter

Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) avseende Läkemedel/Specifik omvårdnad, Fall och Medicintekniska produkter OMSORGSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Diarienr. Sid. Förvaltningschef Annika Lindqvist 2013-09-26 1 (5) Avvikelsehantering enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt årssammanställning för 2010 SN-2011/32 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Rolf Samuelsson (MP) 2011-02-04 ordförande Till socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom vård och omsorg för period tre samt

Läs mer

Uppföljningen är lämnad till ansvarig chef och sjuksköterska i maj för sakgranskning och begäran om åtgärds/handlingsplan.

Uppföljningen är lämnad till ansvarig chef och sjuksköterska i maj för sakgranskning och begäran om åtgärds/handlingsplan. Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska (MAS) kvalitetsuppföljning och granskning av den kommunala hälso- och sjukvården på Nälsta Äldreboende, februari - mars 2006 Bakgrund MAS ansvarar för att kontinuerligt

Läs mer

Servicehus: Fruängsgårdens servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hägersten-Liljeholmen. Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress:

Servicehus: Fruängsgårdens servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hägersten-Liljeholmen. Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Servicehus: Fruängsgårdens servicehus Uppföljande stadsdelsförvaltning: Hägersten-Liljeholmen Entreprenör/Nämnd: Hägersten-Liljeholmen sdn Verksamhetschef/enhetschef: Marie Bergström Adress: G:a Södertäljevägen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2016 Rådans äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Maria Hanning Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier...

Läs mer

Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX

Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX Årlig uppföljning av hälso- och sjukvård inom särskilt boende för äldre 20XX Socialtjänsten följer årligen upp och granskar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

Anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap 2 SoL, Lex Sarah, vid Magdalenagården

Anmälan om allvarliga missförhållanden enligt 14 kap 2 SoL, Lex Sarah, vid Magdalenagården M A R I A - G A M L A S T A N S S T A D S D E L S F Ö R V A L T N I N G TJÄNSTEUTLÅTANDE SDN 2003-12-09 Handläggare: Kicki Elofsson 2004-11-23 DNR 504-518/2004 504-519/2004 504-520/2004 504-521/2004 504-522/2004

Läs mer

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning ABCDE Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Staben Marie Sundström tfn 508 05 016 Dnr 542-265 - 2006 Sammanträde 23 maj 2006 Tjänsteutlåtande 24 april 2006 1 (7) stadsdelsnämnd Till Hässelby- Vällingby

Läs mer

ABCDE. stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH

ABCDE. stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH Norrmalms stadsdelsförvaltning A VDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH STÖD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2002-01-07 DNR 530-751/01 Handläggare: Riitta Sköld Tfn: 08 508 09 307 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Granskning

Läs mer

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321

Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta kommun för period 2, maj aug 2012 SN-2012/321 Rolf Samuelsson Ordförandeförslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2012-10-02 SN-2012/321 Socialnämnden Medicinsk ansvarig sjuksköterskas (MAS) redovisning av avvikelser inom Vård och Omsorg i Knivsta

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen

Riktlinjer för hälso- och sjukvård. Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Riktlinjer för hälso- och sjukvård Riktlinje för dokumentation i patientjournalen RIKTLINJER 1 Riktlinje för dokumentation i patientjournalen Ersätter Riktlinjer för hälso- och sjukvårdsdokumentation i

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria

Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria RUTINER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Rutin för rapportering och anmälan enligt lex Maria Begrepp För att öka kännedom om den kommunala hälso- och ens ansvarförhållanden i samband med lex Maria-anmälningar,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Trekantens servicehus År 2015 Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-01 Päivi Palomäki, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen är framtagen

Läs mer

Dokumentation inom äldreomsorgen redovisning av strategi för hur bristerna i dokumentation ska åtgärdas

Dokumentation inom äldreomsorgen redovisning av strategi för hur bristerna i dokumentation ska åtgärdas ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR EOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2009-04-30 Handläggare: Gunweig Högberg Telefon: 08-508 20 505 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd

Läs mer

Bilaga 4. Lagstiftning samt föreskrifter och allmänna råd

Bilaga 4. Lagstiftning samt föreskrifter och allmänna råd Dokumenttyp Rutin Avvikelsehantering Dokumentansvarig Mats Olsson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Bilaga 4 Beslutad av Omsorgsförvaltningen Gäller för Omsorgsförvaltningen och externa utförare Giltig

Läs mer

BEMÖTANDE AV PATIENTER 4 kap 1

BEMÖTANDE AV PATIENTER 4 kap 1 BEMÖTANDE AV PATIENTER 4 kap 1 KRAV/ MÅL GÄLLANDE RUTINER/ PROCESSER UPPFÖLJNING/ METOD ANSVAR det finns rutiner så att - patientens värdighet och integritet respekteras, - patienten och närstående visas

Läs mer

ABCDE. Vårdtyngdsmätning inom de särskilda boendeformerna med heldygnsomsorg våren Till Enskede - Årsta stadsdelsnämnd

ABCDE. Vårdtyngdsmätning inom de särskilda boendeformerna med heldygnsomsorg våren Till Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Personal och Service Enskede - Årsta Stadsdelförvaltning Handläggare: Anette Nederberg, Tfn :08-508 14535 Tjänsteutlåtande 2006-05 26 Till Enskede - Årsta stadsdelsnämnd Vårdtyngdsmätning inom de särskilda

Läs mer

Rutin för delegeringsprocessen av hälso- och sjukvårdsuppgifter

Rutin för delegeringsprocessen av hälso- och sjukvårdsuppgifter Omvårdnadsförvaltningen Enhet/Handläggare Markku Nikula Datum 2007-09-04 Rutin för delegeringsprocessen av hälso- och sjukvårdsuppgifter Delegering Sjuksköterskan, sjukgymnasten och arbetsterapeuten får

Läs mer

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga

Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering. Medicinskt Ansvariga Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-02-14 Sjuksköterskor Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD KONTAKT MED LÄKARE OCH ÖVRIG HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSPERSONAL vid förändring

Läs mer

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas tillsyn av hälso- och sjukvården på Trollängens äldreboende 2011

Medicinskt ansvarig sjuksköterskas tillsyn av hälso- och sjukvården på Trollängens äldreboende 2011 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2012-01-12 1 (7) Dnr: 0012/12-014 Socialnämnden Medicinskt ansvarig sjuksköterskas tillsyn av hälso- och sjukvården på Trollängens äldreboende 2011 Beslut Tillsynen avslutas

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE 2014 OCH PATIENTSÄKERHETSPLAN FÖR 2015 TRYGGHETENS VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE ALERIS OMSORG Inledning Patientsäkerhetslag (2010:659) gäller from 1 januari 2011. Syftet med lagen

Läs mer

Rekommendationer från MAS/MAR-nätverket i Dalarna gällande ansvarsfördelning

Rekommendationer från MAS/MAR-nätverket i Dalarna gällande ansvarsfördelning 1 Rekommendationer från MAS/MAR-nätverket i Dalarna gällande ansvarsfördelning LAGAR OCH AR SOM STYR KOMMUNERNAS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD, AVSEENDE SFÖRHÅLLANDEN MELLAN VÅRDGIVARE (NÄMND), VERKSAMHETSCHEF OCH

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Servicehus: Kista servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Verksamhetens regiform:

Servicehus: Kista servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista. Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Verksamhetens regiform: Servicehus: Kista servicehus Uppföljande stadsdelsförvaltning: Rinkeby-Kista Verksamhetschef/enhetschef: Hossein Ahmadian Adress: Kista torg 3-5 164 42 Kista Telefon: 08-50804680 Verksamhetens regiform:

Läs mer

Uppföljning. Lokevägens gruppbostad

Uppföljning. Lokevägens gruppbostad Uppföljning Lokevägens gruppbostad Innehållsförteckning 1 Uppföljning... 3 1.1 Uppföljning av hälso-och sjukvård enligt GPA-modellen... 3 1.2 Kontakt med läkare och annan hälso-och sjukvårdspersonal...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Elinsborgs äldreboende

Patientsäkerhetsberättelse för Elinsborgs äldreboende Patientsäkerhetsberättelse för Elinsborgs äldreboende År. 2015 Datum och ansvarig för innehållet 22/1-16 Barbro Friberg Verksamhetschef på Elinsborg Övergripande mål och strategier SFS 2010:659,3 kap.

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr. Tjänsteutlåtande

DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr. Tjänsteutlåtande DANDERYDS KOMMUN Socialkontoret Handläggare: Margareta Funemyr Tjänsteutlåtande 2010-11-18 Socialnämnden den 13 december 2010 1(9) SN 2010/0164 Kvalitetsuppföljning av den kommunala hälso- och sjukvården

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6)

Patientsäkerhetsberättelse Postiljonen vård och omsorgsboende, egen regi. Postiljonen vård- och omsorgsboende. Dnr: /2019 Sid 1 (6) Postiljonen vård- och omsorgsboende Dnr: 1.6-164/2019 Sid 1 (6) Ansvarig för upprättande och innehåll: Patrik Mill, verksamhetschef med hälso- och sjukvårdsansvar Postiljonen vård och omsorgsboende, egen

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun

Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun Att arbeta som sjuksköterska i omsorgsförvaltningen i Växjö kommun I kommunens hälso- och sjukvård enligt 18 HSL ställs stora krav på sjuksköterskans förmåga att arbeta självständigt. Hon/han ska planera

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS

Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS Patientsäkerhetsberättelse Humaniora hälso- och sjukvårdsteam LSS År 2017 20180126 Mia Thorn Lundquist Verksamheten Humaniora hälso- och sjukvård, LSS Solna startade i oktober 2015 i samband med att kommunen

Läs mer

Kvalitetsgranskning av hälso- och sjukvård Krusmyntan - Vardaga AB

Kvalitetsgranskning av hälso- och sjukvård Krusmyntan - Vardaga AB Kvalitetsgranskning av hälso- och sjukvård Krusmyntan - Vardaga AB 2016-02-10 Kaija Partanen Medicinskt ansvarig sjuksköterska Tyresö kommun - MAS / 2016-02-10 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetsgranskning

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Kattrumpstullens vård- och omsorgsboende, 2017

Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Kattrumpstullens vård- och omsorgsboende, 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 2. Dnr: 2017-281-1.2.1. Sida 1 (7) 2017-04-04 Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Kattrumpstullens vård- och omsorgsboende, 2017 Vid uppföljningen används

Läs mer

Redogörelse till Socialstyrelsens angående egenkontroll av hälso- och sjukvårdens kvalitet

Redogörelse till Socialstyrelsens angående egenkontroll av hälso- och sjukvårdens kvalitet NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING VÅRD- OCH OMSORGSAVDELNING EN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-06 Handläggare: Ulla Lönn Telefon: 08-508 09 082 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Redogörelse till Socialstyrelsens

Läs mer

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård

Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Rutin vid avvikelsehantering gällande hälso- och sjukvård Skapad av: MAS MAR Beslutad av: Gäller från: 2004-04-04 Reviderad den: 2011-11-30 Diarienummer: Inledning Hälso- och sjukvårdslagen ställer krav

Läs mer

Kvalitetsråd inom vård- och omsorgsboende

Kvalitetsråd inom vård- och omsorgsboende HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDREOMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE 10 FEBRUARI 2009 SID 1 (5) Handläggare: Barbro Trygg Telefon: 08-508 05 413 Dnr 600-073-2009 Sammanträde 24 mars 2009

Läs mer

P atientsäkerhetsberättelso

P atientsäkerhetsberättelso Adium Omsorg AB P atientsäkerhetsberättelso Ål 2014 Datum och ansvarig för innehållet 201: -02-27 Britt-Marie Nordström Ver amhetens mål för patientsäkerhetsarbetet SFS 2 0:659, 3 kap. 1 och SOSFS 2011:9,

Läs mer

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete

Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Nyköping 2015-02-17 Verksamhetsberättelse patientsäkerhetsarbete Arbetsplats: Riggargatan Verksamhetsår: 2014 Förenade Care AB driver sedan 2010 Riggargatans äldreboende på entreprenad och uppdrag från

Läs mer

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Patientsäkerhetsberättelse. Tensta servicehus och Dagverksamhet Hedvig 2015

Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning. Patientsäkerhetsberättelse. Tensta servicehus och Dagverksamhet Hedvig 2015 Patientsäkerhetsberättelse Tensta servicehus och Dagverksamhet Hedvig 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 3 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 3 Struktur

Läs mer

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering

Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet. Delegering av läkemedelshantering Bjurholmskommun 9.7. Äldre- och handikappomsorg Utbildningshäftet Delegering av läkemedelshantering Avsnitt för delegering 1. Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:6) om bedömning av en hälso- och

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg

Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg Patientsäkerhetsberättelse för Marieberg År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-24 Carin Mork-Brandén Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2013 Datum och ansvarig för innehållet 2014-02-28 Ann- Christin Nordström och Inger Berglund, verksamhetschefer

Läs mer

MAS-riktlinjer. Att identifiera och förebygga undernäring Reviderad Upprättad:

MAS-riktlinjer. Att identifiera och förebygga undernäring Reviderad Upprättad: MAS-riktlinjer Att identifiera och förebygga undernäring Upprättad: 2011-01-01. Reviderad 2017-07-20 Inledning Undernäring är ett tillstånd av obalans mellan intag och förbrukning av näringsämnen. Ett

Läs mer

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR

REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. LEDNINGS- OCH YRKESANSVAR Region Stockholm Innerstad Sida 1 (11) 2014-05-16 Sjuksköterskor REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD I SÄRSKILT BOENDE OCH DAGLIG VERKSAMHET ENLIGT LSS. Sida 2 (11) INNEHÅLLSFÖRTECKNING REGEL FÖR HÄLSO OCH SJUKVÅRD

Läs mer

Verksamhetsuppföljningar av vård- och omsorgsboende på entreprenad och i privat regi med ramavtal 2012 Rapport

Verksamhetsuppföljningar av vård- och omsorgsboende på entreprenad och i privat regi med ramavtal 2012 Rapport HÄGERSTEN-LILJEHOMEN STADSDELSFÖRVALTNING ADMINISTRATIVA AVDEL NINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2013-01-11 Handläggare: Inger Lindkvist Telefon: 08-508 23 678 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Svar till Socialstyrelsen i tillsynsärende om Koppargårdens vård- och omsorgsboende

Svar till Socialstyrelsen i tillsynsärende om Koppargårdens vård- och omsorgsboende HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 23 JULI 202 SID (6) DNR.4. 389-202 SAMMANTRÄDE 28 AUGUS TI 202 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd Svar till Socialstyrelsen i

Läs mer

Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Linnégårdens vård- och omsorgsboende, 2017

Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Linnégårdens vård- och omsorgsboende, 2017 Östermalms stadsdelsförvaltning Bilaga 2. Dnr: 2017-234-1.2.1. Sida 1 (8) 2017-05-18 Kvalitetsuppföljning av hälso- och sjukvården på Linnégårdens vård- och omsorgsboende, 2017 Vid uppföljningen används

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 1 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Axelsbergs vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01-12 Tuija Illman, verksamhetschef enligt

Läs mer

BEMÖTANDE AV PATIENTER 4kap 1

BEMÖTANDE AV PATIENTER 4kap 1 BEMÖTANDE AV PATIENTER 4kap 1 KRAV I FÖRFATTNING finns rutiner så att - patientens värdighet och integritet respekteras. MAS riktliner för - inflyttning, vårdplanering, vård i livets slutskede. Vårdtagare

Läs mer

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun

4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun 1(5) 4.1 Riktlinje för dokumentation och informationsöverföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Tyresö kommun Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Servicehus: Edö servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Farsta. Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon:

Servicehus: Edö servicehus. Uppföljande stadsdelsförvaltning: Farsta. Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Adress: Telefon: Servicehus: Edö servicehus Uppföljande stadsdelsförvaltning: Farsta Entreprenör/Nämnd: Verksamhetschef/enhetschef: Anna Prenke Adress: Nordmarksvägen 82-84, 123 72 Farsta Telefon: 08-50847095 Verksamhetens

Läs mer

Uppföljning. Gästhemmet Edsby slott

Uppföljning. Gästhemmet Edsby slott Uppföljning Gästhemmet Edsby slott Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Uppföljning enligt GPA-modellen. GPA är förkortning av granskning, patientsäkerhet och ansvar.för att få

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vård och omsorgsverksamheter 2015

Patientsäkerhetsberättelse för vård och omsorgsverksamheter 2015 Patientsäkerhetsberättelse för vård och omsorgsverksamheter 2015 2016-02-22 Morvarid Moaven Verksamhetschef för hälso- och sjukvården 1 Innehållsförteckning Sammanfattning.. 3 Övergripande mål och strategier..4

Läs mer

Rutin för hantering av avvikelser

Rutin för hantering av avvikelser LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 RUTIN 1 (9) Dokumentbenämning/typ: Rutin Verksamhet/process: Sektor stöd och omsorg Ansvarig: Majed Shabo Fastställare: Anette Johannesson, Maria Terins Gäller fr.o.m: 2014-09-01

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet

Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet Patientsäkerhetsberättelse för Stiftelsen Josephinahemmet År 2011 2012-01-27 Verksamhetschef Patricia Crone 0 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Övergripande mål och strategier på Josephinahemmet...

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Rapsvägens gruppbostad, Solhaga, Sörbygården och Brålanda Hemsjukvård.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Rapsvägens gruppbostad, Solhaga, Sörbygården och Brålanda Hemsjukvård. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Rapsvägens gruppbostad, Solhaga, Sörbygården och Brålanda Hemsjukvård. Datum och ansvarig för innehållet 150219 Åsa Sandblom Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse 2015 Silkeborg gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse 2015 Silkeborg gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse 2015 Silkeborg gruppbostad Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning mars 2016 Johanna Bjurek, tf. enhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 3 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Fruängsgårdens servicehus År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01-12 Marie Bergström, verksamhetschef enligt 29 HSL

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Silkeborg gruppbostad Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning mars 2017 Johanna Bjurek, Enhetschef Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt

Läs mer