Årskurs Antal elever Klass/total Klasslärare Ämneslärare 1 13 Klass 1 Anders Hammar Paula Dissing (eurytmi)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årskurs Antal elever Klass/total Klasslärare Ämneslärare 1 13 Klass 1 Anders Hammar Paula Dissing (eurytmi)"

Transkript

1

2 I det här häftet har vi samlat information som vi tror kan vara värdefull för elever, föräldrar och personal vid Orust Waldorfskola. Spara det gärna tillsammans med katalogen med kontaktuppgifter, för att ha som uppslagsbok under året. Informationen finns även att läsa på vår hemsida Waldorfpedagogik på Orust ekonomisk förening är huvudman för Orust Waldorfskola. Styrelsen har det yttersta ansvaret för verksamheten. Rektor ansvarar för skolans inre organisation och har det övergripande ansvaret för att verksamheten som helhet inriktas mot de nationella målen. Skolans medarbetare träffas regelbundet på kollegiemöten. Antal elever och klasser Årskurs Antal elever Klass/total Klasslärare Ämneslärare 1 13 Klass 1 Anders Hammar Paula Dissing (eurytmi) 2 10 Klass 2-3 Tara Salokorpi Paula Dissing (eurytmi) elever Mio Olsson (resurs) Joar Skorpen (musik) 4 9 Klass 4-5 Barbara Nentwig Paula Dissing (eurytmi) Anders Hammar (idrott) elever Olle Jannesson (matematik) Joar Skorpen (musik) Nico Van der Donck (eng o spanska) Klass elever Elin Vidén Paula Dissing (eurytmi) Anders Hammar (idrott) Nico Van der Donck (eng o spanska) Joar Skorpen (musik) Ante Encrantz (resurslärare, IT) 8 0 Klass Klass 9 Olle Jannesson Paula Dissing (eurytmi) Joar Skorpen (musik) Anders Hammar (idrott, hantverk) Rikard Wingård (biologi) Nico Van der Donck (ekologi, geologi) Totalt 69 5 klasser Rektor: Barbro Rendahl träffas säkrast tis och tors tel: , Stf. Rektor: Olle Jannesson eller Anders Hammar tel: , Administration/ekonomi: Ulrika L Carlsson tel: , Skolsköterska: Pernille Pedersen Andersson (onsd.) Skolkurator: Erika Rodriguez Lindgren (månd) erikar@socionomtjänst.com, Specialundervisning/resurspersonal: Birgitta Provins, Ewa Hallgren

3 Köksansvarig: Malin Nykänen tel: Köksmedarbetare: Martin Nord, Annelie Fransson Städansvarig: Ewa Hallgren, Michaela Rogen Vaktmästare/fastighetsansvarig: Joakim Gerhardt Idrottslärarmedhjälpare: Ante Encrantz Ackomp. Eurytmi: Anna Stenerås Läsårstiderna med lovdagar, ledigheter och kompetensutvecklingsdagar gäller för: Höstterminen Första skoldagen Höstlov (vecka 44) kl Julavslutning Kompensationsledigt för Vårterminen Första skoldagen Lovdagar för eleverna. (Waldorflärarmöte) Vintersportlov (vecka 8) Lovdag för eleverna (Västsvensk Waldorflärarträff) Påsklov (vecka 13) Lovdag Läsårsavslutning Skolåret följer i stort Orust kommuns läsårstider men vissa skillnader finns för att möjliggöra deltagande, samarbete och kompetensutveckling inom Waldorfpedagogiken. Vid minst ett tillfälle per år har skolans, förskolans och fritids personal en gemensam studiedag (18/9 2015). Vi ber föräldrarna att förbereda omsorg av barnen på annat sätt den här dagen. Klassläraren kan bevilja ledighet för enstaka dagar av enskild angelägenhet. Övrig ledighet beslutas av rektor. Ledighet för resor beviljas inte. Se Orust Waldorfskolas policy om ledigheter på hemsidan.

4 Skolan är tacksam om vårdnadshavaren lämnar in blanketten Planerad ledighet till klassläraren i de fall man planerar en ledighet för sitt barn, även vid vad som enligt skollagen räknas som ogiltig frånvaro. Blanketten finns på hemsidan eller kan fås av klassläraren. Sjukanmälan görs per telefon senast tala in elevens namn och klass samt om ni tror att det blir flera dagars frånvaro. Telefonsvararen avlyssnas innan skoldagen börjar. Vi ber er följa dessa rutiner för att undvika oro om någon elev saknas. De elever som har specialkost skall även anmälas till köket Ej anmäld frånvaro följs upp av klassläraren. I de fall skolan inte får kontakt med vårdnadshavarna kontaktas de personer som angetts som kontakt i krislägen. Skolans elevhälsoteam består av: Skolsköterska (Pernille Pedersen Andersson), Skolläkare (Torbjörn Collinder), Birgitta Provins (läke eurytmist/speciallärare), kurator Erika Rodriguez Lindgren och rektor ingår i teamet. Vi samarbetar med KAN-psykologerna vid behov av skolpsykolog. Kontakt med elevhälsoteamet fås genom Pernille Pedersen Andersson via e-post till: elevhalsan@orustwaldorfskola.se, telefon eller sms Kuratorn är på skolan på måndagar och kan nås via erikar@socionomtjänst.com. Vi har rutiner för att upptäcka de elever som har behov av extra stöd. Kollegiet arbetar tillsammans och i samarbete med elevhälsoteamet för extra anpassning, särskilt stöd och åtgärdsprogram. Föräldrarna deltar i utarbetande av handlingsplaner och ev. åtgärdsprogram. Beslut om Åtgärdsprogram fattas av rektor och kan överklagas. Vi strävar efter att arbetsmiljön för alla elever och medarbetare på Orust Waldorfskola skall vara så god som möjligt. Detta gäller såväl den fysiska som den psykosociala miljön. Likabehandlingsplanen beskriver hur vi arbetar mot diskriminering och utanförskap. Fullständig arbetsgång beskrivs i denna plan, som finns tillgänglig för alla på hemsidan. Planen gäller för elever och personal och uppdateras årligen. Vi värnar om varandra och uppmärksammar dem som behöver stöd.

5 Känner du oro för någon elev kontakta oss gärna! Förhoppningsvis kan vi berätta att vi arbetar med fallet eller så ger det oss anledning att följa upp hur eleven mår. Kontakta klassläraren, elevhälsan eller någon du/ni har förtroende för på skolan. Trivselregler på Orust Waldorfskola Elever i årskurs 1-5 stannar på skolgården. Elever årskurs 6-9 ber om tillåtelse för att gå utom synhåll. Inga aktiviteter på vägen tillåts av trafiksäkerhetsskäl. Elever i årskurs 1-5 måste be om lov för att gå ner till stranden. Skor och stövlar tas av i hallen, inneskor rekommenderas. Snöbollskastning sker på berget utanför matsalen. De som befinner sig på platsen får tolerera snöbollar. Inga isbollar får kastas. Kränkningar och slagsmål tolereras inte. Slutaregeln gäller och används med förnuft. D.v.s. om någon säger SLUTA! måste man sluta med det man gör. Mobiltelefoner skall vara avstängda eller i flygläge under skoldagen. Vi uppmuntrar social direktkontakt och fullt fokus för ett aktivt lärande. Besökare ombeds stänga av mobiltelefoner vid besök under skoltid av hänsyn till elever med särskilda behov. Allergier/specialkost Skolköket ansvarar för att tillaga specialkost enligt trygga rutiner och att tydligt märka maten vid servering. Klassläraren ansvarar för att barnet tar rätt mat (upp till klass tre). De större barnen behöver själva fråga kökspersonalen om de är osäkra. Vid allvarligt misstag rörande barnets specialkost - kontakta skolan omgående och gör en anmälan om olyckstillbud till rektor. De elever som har behov av specialkost fyller i blanketten Anmälan av specialkost. Nöt- och mandelförbud gäller på skolan av hänsyn till elever med allvarlig allergi. Undantag från mandelförbudet kan göras för t.ex. tårtan vid drakfesten om det tydligt deklareras vad som innehåller mandel och att alternativ finns. Skolans lokaler städas numera av en anställd medarbetare och enligt de riktlinjer som gäller i Orust Kommun. I arbetsmiljöplanen beskrivs hur vi arbetar med den fysiska miljön, brandskydd och skyddsronder tillsammans med fastighetsföreningen.

6 Skolköket vill servera alla elever god, näringsriktig och hälsosam skolmat. Maten lagas från grunden och är baserad på säd, mejeriprodukter, rotfrukter, grönsaker och baljväxter tillgängliga efter årstid. Maten är övervägande vegetarisk med fisk en gång i veckan och kött en dag varannan vecka. Vi använder råvaror av biodynamisk och ekologisk kvalitet och närproducerat då det är möjligt. Vi hoppas kunna förmedla matglädje och laga mat som barnen mår bra av och tycker om. Vegetarianer fyller i blanketten Anmälan av specialkost och följer rutinerna för specialkost. I den nya skollagen ställs krav på huvudmannen att skolmåltiden både ska vara säker, kostnadsfri och näringsriktig. Skolan har beslutat om en matpolicy och styrelsen har antagit Riktlinjer och rutiner för säkerhetsställande av näringsriktiga måltider på Orust Waldorfskola. Orust Waldorfskolas timplan motsvarar inte bara Skollagens och Lgr11:s krav utan följer även Waldorfskolornas timplan. Vi arbetar medvetet, i enlighet med waldorfpedagogikens intentioner, med att utforma schemat så att skoldagen och hela skolåret blir en så hälsosam och gynnsam helhet som möjligt. Detta innebär att man bl. a. strävar efter följande struktur i skoldagen: Periodundervisningen (tanke) ligger på morgonen, språk och konstnärliga ämnen (känsla) läggs gärna i anslutning till denna mitt på dagen, medan hantverk och gymnastik m m (vilja) optimalt kommer på eftermiddagen. Håltimmar förekommer ej. Detta upplägg blir ett stöd för elevernas lärande och motverkar skoltrötthet. Den rytmiska växlingen mellan koncentrerat arbete och återkommande övande, mellan elevoch läraraktivitet, går igen i planeringen av lektion, dag, vecka och skolår. Skolstart kl varje morgon (personal finns på skolgården från kl ) Varje klass har ett schema över skoldagen. 15 minuter före och efter skoldagens slut finns personal på skolan som ansvarar för eleverna. Tillsyn av eleverna före eller efter skoldagen kan inte garanteras, vårdnadshavarna ansvarar då för barnen som inte går på fritids. Eleverna får möta många olika slags aktiviteter. De får utveckla allsidiga rörelseförmågor och intressen för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen. Undervisningen i idrott/hälsa sker i huvudsak i vår närmiljö.

7 Speciallokaler/arenor används vid de moment i Lgr11 som kräver det. Även om vi inte har en egen gymnastiksal kan vi uppnå kursplanens mål. Segling genomförs i början av terminen för klass 6-7. Orust Waldorfskola är medlem i Skolidrottsförbundet, vilket innebär att våra elever kan tävla i t.ex. Skol DM. Eurytmi är ett ämne som är speciellt för Waldorfskolan och är ett rörelseämne som kan liknas med dans, där bl. a. språk och musik gestaltas. Lektionerna innehåller även många övningar som stimulerar och stärker kropps/rumsuppfattning, koordination samt koncentration. Redan från årskurs ett kommer eleverna i kontakt med flera språk. Förutom engelska används också tyska och spanska i de ramsor och språklekar som lärs ut. Elevernas nyfikenhet och förmåga att härma ljudbilder och höra språkmelodier gör att grunderna finns när det blir dags att välja modernt språk i årskurs 6. Under höstterminen 2015 får eleverna prova både tyska och spanska, de två moderna språk som skolan erbjuder. Språkvalet görs senast inför vårterminen i årskurs 6 enligt skolverkets riktlinjer. Vid åldersblandade klasser (klass 5-6) startar den formella språk-undervisningen i årskurs 5. Språkundervisningen ligger efter morgonperioden. I Waldorfskolan ges betyg endast i årskurs 9. Betygen relaterar till kunskapsmålen i grundskolans läroplan Lgr11 och fastställda betygskriterier. Skriftliga omdömen ges i slutet av läsåret utgående från de individuella utvecklingssamtalen och dokumenterar elevens utveckling mot målen i undervisningen. Nationella prov genomförs enligt skolverkets plan i årskurserna 3, 6 och 9. Proven tjänar som diagnosmaterial och även för att vara ett stöd för lärarens bedömning vid betyg. Resultaten är överlag mycket goda. Alla elever gick vidare till gymnasieskolan För den Studie- och yrkesorienterande verksamheten samarbetar vi med andra skolor i regionen så att eleverna får vägledning inför olika val inför fortsatt utbildning.

8 Skolan arbetar aktivt med värdegrundsarbetet. Många motiv i waldorfskolans kursplan ger anledning till fördjupade samtal om värdegrund, jämlikhet samt ett fördjupat demokratiskt samtal. I alla klasser finns avsatt tid där aktuella händelser, av social karaktär, diskuteras under lärarens eller elevernas ledning. I detta sammanhang finns det ofta grund för samtal om den gemensamma värdegrunden, trivselregler och elevernas rättigheter och skyldigheter. Eftersom skolan är liten och relationen till lärarna är nära tillämpas oftast direktdemokrati och eleverna har stort inflytande över den dagliga undervisningen. Eleverna erbjuds delta vid utvecklingssamtalen från år 3. Vi uppmuntrar eleverna att vara med och påverka och ta ansvar med stigande ålder. Från årskurs 5 utser klassen representanter, som deltar i skolans elevråd. Elevrådet utser också elevskyddsombud, som deltar i skolans arbetsmiljöarbete. Elevrådets arbete blir en praktisk övning i representativ demokrati och är speciellt viktigt i övergripande frågor, som inte bara gäller den enskilda klassen. Förslag till gemensamma ordningsregler utarbetas av elevrådet och diskuteras i klasserna innan de fastställs. Inför lov och större högtider hålls som regel en månadsfest. Elever och lärare följer de stora årstidsrytmerna. Klasser och grupper av elever framför då för kamrater, lärare och föräldrar inslag ur undervisningen, så att hela skolan får upplevelser av vad som händer i de olika klasserna. Sång, musik, dramatiserade inslag och recitation är vanliga aktiviteter, som också blir till en gemensam utvärdering och gestaltning av pågående arbete. Vår mest populära månadsfest är nog Mikaeli (som i år är den 2/10). Då skalar klass 1 rotsaker till skördesoppan, klass 2-3 bakar bröd, klass 6-7 bakar rulltårtor till draktårtan och klass gör modbanan. På Orust Waldorfskola har vi sedan länge samarbetat med Förbundet Skog & Ungdom och lokalföreningen Slussens Skog & Ungdom, som består av skolmedarbetare och medlemmar är skolans elever. Genom förbundet har vi fått kunnig hjälp med att bygga en kolmila vartannat år (klass 3). Vi har också fått hjälp med kunskaper om skogsvård, orientering, pilbågeskytte m.m.

9 De skolresor som genomförs initieras av klassläraren och klassen i samarbete med föräldrarna. Skolresorna skall alltid vara pedagogiskt motiverade och tillföra något till undervisningen. Endast en mycket ringa kostnad får belasta familjen. Skolresorna finansieras till viss del av skolan och eleverna/klasserna bidrar med egna projekt och sponsorbidrag. De elever som har behov av skolskjuts ombeds ansöka om busskort på Orust kommuns hemsida. Vid avslag ber vi er kontakta styrelsens representant Patrick Winther via föreningens e-postadress: info@orustwaldorf.se Skolskjutsorganisationen har nyligen gjorts om och de bussar som skolans tider var anpassade till har delvis ändrats. Skolan försöker göra de schemaanpassningar som är möjliga för att förbättra situationen i avvaktan på en mer permanent lösning med ytterligare en busslinje. Styrelsens representant arbetar vidare med frågan tillsammans med representanter för Orust kommun. Vi vill att föräldrar skall känna sig informerade om sina barns utveckling/undervisning och verksamheten i stort. Varje klasslärare gör upp med föräldrarna i klassen hur man kommunicerar med varandra och etablerar rutiner för kontinuerlig information. Föräldramöten anordnas minst en gång per termin liksom individuella samtal för varje elev. Skriftlig information om elevens utveckling (IUP)/omdömen ges en gång per läsår. I läsårsbrevet beskrivs vad klassen arbetat med under året. Varje elev får också ett personligt brev/vers som en hälsning från sin lärare varje läsår. Vid månadsfesterna som hålls ca 5-6 gånger per läsår är föräldrarna välkomna att vara med. Skolåret inleds med upprop och familjepicknick och avslutas med tårtkalas på skolgården för alla familjer. Allmän information skickas normalt per e-post till föräldrarna. Även Waldorfbrevet, som ges ut av den pedagogiska föreningen till skola och förskola, skickas numera per e-post. är den hemsida som beskriver verksamheten och där aktiviteter publiceras och kalendariet hålls uppdaterat.

10 De flesta av eleverna i de lägre årskurserna går också på fritids. Skolan och fritids samverkar för att eleverna skall känna sig trygga vid övergången från skoltid till fritids. Pedagogerna samverkar till vissa delar och är informerade om varandras temaområden. Fritidspersonalen går ibland in som förstärkning i elevgruppen vid aktiviteter som kräver fler vuxna. Samarbetsrutiner med förskolan finns för att göra övergången från förskolan så smidig som möjligt. Vi vill att det skall kännas som ett naturligt steg att börja skolan och speciellt vårterminen innan skolstart har förskolebarnen flera kontakter med skolan. Elevernas hemkommuner har tecknat en olycksfallsförsäkring för elever och barn folkbokförda i respektive kommun, denna försäkring gäller även elever och barn i våra verksamheter. Mer information finns på respektive kommuns hemsida och på vår hemsida finns länkar till dessa. Om du har synpunkter eller klagomål på vår skol-/förskole/-fritidsverksamhet uppmuntrar vi att du i första hand tar upp det med den det berör. Om det inte löser problemet, ta då kontakt med respektive verksamhetsansvarig för verksamheten. Detta kan du givetvis även göra om du inte personligen vill kontakta den som det gäller. På vår hemsida kan ni läsa om hur våra rutiner ser ut och där finns även en blankett att fylla i. Orust Waldorfskola är en avgiftsfri skola som drivs utan vinstintresse. Styrelsen ansvarar för ekonomin och fastställer varje år en budget, som respektive verksamhet sedan ansvarar för att följa under verksamhetsåret. Budgetprocessen börjar i respektive verksamhet (skola/förskola/fritids), där budgetansvarig tillsammans med övriga medarbetare arbetar fram ett förslag utifrån sina behov och önskningar. En ekonomigrupp arbetar sedan fram ett gemensamt budgetförslag, som fastställs i både pedagogstyrelsen och fastighetsstyrelsen.

11 Efter att ha utvärderat förra läsåret, analyserat enkätsvar och tagit hänsyn till synpunkter som framkommit vid inspektioner etc. har kollegiet kommit fram till följande områden att prioritera under läsåret: Stimulera läsning - Skolbiblioteket gjordes i ordning förra året så att eleverna i alla klasser har tillgång till barn- och ungdomslitteratur samt relevant faktalitteratur. Skolan samarbetar med Orust kommunbibliotek för att få tillgång till kompetens kring aktuell barn- och ungdomslitteratur. Kompletterande inköp görs under ht Kommunbiblioteket fortsätter att sammanställa Boklådor med låneböcker enligt önskemål från elever och personal. NO - En översiktlig plan över undervisningen i naturorienterande ämnen från år 1-6 respektive 7-9 utifrån den nya Waldorf- kursplanen relaterade till kunskapsmålen i Lgr 11 utarbetas. Lokal förankring med utflykter i närområdet planeras in. Planen bör vara klar höstterminen 2015 och implementeras löpande under läsåret. Fortbildning för lärarna. I värdegrundsarbetet tillsammans med förskolan och fritids utvidgar vi i år genustemat från förra året till att handla om jämställdhet i allmänhet och hur vi möter varandra. Skolans lokaler renoveras och viss ombyggnad sker för att möta behovet av större klassrum, förråd och samtalsrum för elevhälsan. Ventilationssystemet anpassas så att alla krav uppfylls och inomhusklimatet förbättras. Ytterligare om- och tillbyggnad planeras tillsammans med fastighetsföreningen. IT i skolan är fortfarande under utveckling. Eleverna ska kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande enligt de krav som finns för grundskolan. En plan för användandet av IT i vissa ämnen och årskurser har utarbetats och implementeras under läsåret. Skolans IT-ansvarige är en resurs för elever och personal. www. - Waldorfskolornas nya kursplan implementeras och övergripande lokala planer utarbetas. InfoMentor Lärplattform och administrativt skoldataprogram införs och börjar användas under läsåret.

12 Eftersom skolans huvudman är en ekonomisk förening med även föräldrar i styrelsen har föräldrar stort ansvar, inflytande och medbestämmande i skolan. Föräldrarna hjälper också till med diverse göromål bl. a. viss städning, trädgårdsarbete och andra sysslor som kan dyka upp. Arbetsdagarna skapar en känsla av samhörighet och ökar engagemanget för skolan, förutom att det blir mycket gjort på kort tid när många hjälps åt. Föräldrar och medarbetare kan ansöka om medlemskap i någon eller båda föreningarna som finns i driften av skolan: Waldorfpedagogik på Orust ekonomisk förening är den s.k. pedagogiska föreningen och är huvudman för vår skola, förskola och fritidshem. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att driva som kooperativ en skola, en förskola och ett fritidshem. Verksamheten ska bedrivas enligt waldorfpedagogikens riktlinjer. Målet för verksamheten är att: Till barnen förmedla insikten om tillvarons helhet, djup och sammanhang. Väcka barnens kärlek till människan och världen. Fostra till frihet och jämlikhet. Ge barnen kunskap, förtröstan och kraft inför framtiden. Föreningen skall vara religiöst och politiskt obunden. Föreningens högsta beslutande organ är den ordinarie föreningsstämman som hålls en gång per år, före mars månads utgång. På den ordinarie föreningsstämman väljs en styrelse som består av 7 ledamöter och max 5 suppleanter. Av ledamöterna skall enligt stadgarna minst 2 och högst 3 vara pedagoger. Övriga ledamöter väljs ur föräldragruppen. Föreningens förvaltande organ är styrelsen som ansvarar for den administrativa driften av föreningen, den ekonomiska redovisningen samt för föreningens övriga löpande ärenden. Styrelsen ska arbeta i samråd med föreningsmöte samt rektor/förskolechef. Medlem i den pedagogiska föreningen erbjuds att beställa varor från Biodynamiska Produkter. Intresserade skall höra av sig till info@orustwaldorf.se

13 Waldorffastigheter på Orust ekonomisk förening är fastighetsföreningen som äger och förvaltar de fastigheter som våra verksamheter huserar i. Föreningen har till ändamål att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att äga och förvalta fastigheter. Mål för verksamheten är att: Bibehålla fastigheternas värde. Vid renovering och nybyggnation värna om Waldorfpedagogiska värderingar (exempelvis naturmaterial, arkitektur). Att verka för och främja waldorfpedagogisk verksamhet samt annan verksamhet som inspireras av den antroposofiska kulturimpulsen och/eller kan berika det pedagogiska arbetet. Föreningen ska vara religiöst och politiskt obunden. Föreningens högsta beslutande organ är den ordinarie föreningsstämman som hålls varje år före mars månads slut. Föreningens förvaltande organ är styrelsen som ansvarar för den administrativa driften av föreningen, den ekonomiska redovisningen samt för föreningens övriga löpande ärenden. Styrelsen ska arbeta i samråd med hyresgästerna. Styrelsen ska bestå av minst fem och högst sju ledamöter varav ordförande väljs på ett år och övriga på två år. Dessutom ska minst två och högst fem suppleanter, valda på två år, finnas. Av styrelsens ledamöter bör två utgöras av medarbetare från verksamheterna, en från förskolan och en från skolan. Ansökan om medlemskap görs till respektive styrelse genom att skicka in en ansökan samt betala in medlemsinsatsen, medlemskapet är sedan personligt. Eftersom det är ekonomiska föreningar, betalar man en medlemsinsats på 250 kr, en insats som betalas tillbaka när man vill gå ur föreningen. Aktiva medlemmar som antingen arbetar eller har barn i någon av föreningens verksamheter, betalar ingen årlig medlemsavgift. Däremot tas en medlemsavgift ut av de som inte längre är aktiva, men som ändå vill vara kvar som i föreningen som medlem. Mer om dessa föreningar, både information, kontaktuppgifter, stadgar och blanketter finns på vår hemsida.

14 Waldorf i korthet Samma klasslärare under många år Periodundervisning Egenhändiga arbetsböcker Teori, hantverk, rörelse och konst - olika vägar att nå kunskap

välkommen till Läsåret 2014-2015

välkommen till  Läsåret 2014-2015 välkommen till Läsåret 2014-2015 I det här häftet har vi samlat information som vi tror kan vara värdefull för elever, föräldrar och personal vid Orust Waldorfskola. Spara det gärna tillsammans med katalogen

Läs mer

Rapport från det. Systematiska Kvalitetsarbetet

Rapport från det. Systematiska Kvalitetsarbetet Rapport från det Systematiska Kvalitetsarbetet Läsåret 2013-2014 Om detta dokument Vi visar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje halvår (januari-juni

Läs mer

Rapport från det. Systematiska Kvalitetsarbetet

Rapport från det. Systematiska Kvalitetsarbetet Rapport från det Systematiska Kvalitetsarbetet Läsåret 2015-2016 ht Om detta dokument Vi visar här skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje halvår (januari-juni

Läs mer

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17

Välkommen till. Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till Hallerna skola Läsåret 16/17 Välkommen till oss! Vision Sektor utbildnings gemensamma vision är Vi utbildar världsmedborgare, en nutidens förskola/skola för framtidens barn och elever. Hallernas

Läs mer

Till Läsåret 2018/2019 elever och vårdnadshavare på Betelskolan SKOLKONTAKT

Till Läsåret 2018/2019 elever och vårdnadshavare på Betelskolan SKOLKONTAKT Till Läsåret 2018/2019 elever och vårdnadshavare på Betelskolan Välkomna till ett nytt läsår! SKOLKONTAKT Läsårstider: Höstterminen 18-08-22 18-12-19 Studiedag 18-10-16 Lovdagar 18-10-29 18-11-02 (Höstlov)

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Välkommen till Eklundaskolan F 3. Läsåret 2015/2016. Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00

Välkommen till Eklundaskolan F 3. Läsåret 2015/2016. Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00 Välkommen till Eklundaskolan F 3 Läsåret 2015/2016 Örebro kommun Eklundaskolan orebro.se/eklundaskolan 019-21 10 00 Välkommen till oss! Eklundaskolan är en F 3-skola i Ängens skolområde. På Eklundaskolan

Läs mer

Viby skola Information till hemmen

Viby skola Information till hemmen Viby skola 2014-2015 Information till hemmen Välkomna till ett nytt läsår på Viby skola! Jag hoppas sommaren har varit bra och jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med er föräldrar. Nedan följer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Riktlinjer för kommunikation mellan hem och skola - Backa Friskola

Riktlinjer för kommunikation mellan hem och skola - Backa Friskola Riktlinjer för kommunikation mellan hem och skola - Backa Friskola Detta dokument fungerar som stöd för att kommunikationen och samarbete mellan hem och skola skall fungera så smidigt som möjligt. Dokumentet

Läs mer

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019

Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa. Läsåret 2018/2019 Lokal plan för Karolinerskolans elevhälsa Läsåret 2018/2019 Styrdokument som grund Vi hämtar motivet för vårt uppdrag av elevhälsoarbetet utifrån skollagen, Lgr 11, socialtjänstlagen och andra tillämpliga

Läs mer

Välkomna till. 24 januari kl

Välkomna till. 24 januari kl Välkomna till 24 januari kl 18.00 19.00 Rektor Monika Blom monika.blom@lundby.goteborg.se Tel: 031 3667220 Biträdande rektor Malin Andersson malin.2.andersson@lundby.goteborg.se Tel: 0707 805265 Pedagoger

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

FÖRÄLDRAINFORMATION LÄSÅRET 2016/2017 Nr:1 Skogsängsskolan

FÖRÄLDRAINFORMATION LÄSÅRET 2016/2017 Nr:1 Skogsängsskolan FÖRÄLDRAINFORMATION LÄSÅRET 2016/2017 Nr:1 Skogsängsskolan Välkommen! Läsåret är redan i full gång och jag vill inleda med att önska elever och vårdnadshavare varmt välkomna till ett nytt läsår. Ett extra

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Vänersborgs kommun LÄSÅRET

Vänersborgs kommun LÄSÅRET Vänersborgs kommun LÄSÅRET 2016-2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Postadress, telefonnummer 3 Rektor har ordet 4 Läsårstider, stängningsdagar fritids, skolplikt, ledighet 5 Policy för studier vid beviljad ledighet

Läs mer

Välkommen till Väskolan

Välkommen till Väskolan Välkommen till Väskolan Arbetslag F-3A 4-6A 7-9A F-3B 4-6B 7-9B Specialpedagoger Läsåret 2014/15 Antal elever Ca 500 Personal Ca 50 Skoltider F-klass må-fr 08.25-13.25 Organisation Väskolan 7 arbetslag

Läs mer

RUDOLF STEINERSKOLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅRET

RUDOLF STEINERSKOLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅRET RUDOLF STEINERSKOLAN PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING OCH DISKRIMINERING LÄSÅRET 2012-2013 1 INNEHÅLL Bakgrund Syfte Definition av diskrimineringsgrunder Definition av målgrupper Förebygga och förhindra trakasserier

Läs mer

Hågadalsskolan 2015/16

Hågadalsskolan 2015/16 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Hågadalsskolan 2015/16 Reviderad 151202 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling för Marieskolan med fritidshem Läsår 2018/2019 Planen gäller från: 2018-08-16 Planen gäller till: terminsstart 2019-08- Utvärdering och revidering

Läs mer

Handlingsplan - Elevhälsa

Handlingsplan - Elevhälsa Handlingsplan - Elevhälsa Munktorpsskolan Läsåret 2017-2018 Elevhälsoteam Munktorpsskolan Utdrag skollag: För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan

Läs mer

Allergier Vi har en nöt och mandelfri skola så ingenting som innehåller mandel, sesamfrö eller nötter får medtas eller bjudas på.

Allergier Vi har en nöt och mandelfri skola så ingenting som innehåller mandel, sesamfrö eller nötter får medtas eller bjudas på. Diö skola Diö skola Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2015-2016 går det ca 140 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps skola från

Läs mer

Ullvi skola. Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2015/2016

Ullvi skola. Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2015/2016 Ullvi skola Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2015/2016 Adress: Ullvi skola Ullvi Sågmyravägen 160 793 91 Leksand Kontakter Rektor: Jessica Carlberg jessica.carlberg@leksand.se tel. 80

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Prästavångsskolan Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! Vi vill börja med att hälsa alla hjärtligt välkomna till ett nytt läsår! Så här i starten av ett läsår vill vi

Läs mer

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem

Prästavångsskolan. Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Prästavångsskolan Grundskola F-6 Grundsärskola - Fritidshem Välkommen till ett nytt läsår! Vi vill börja med att hälsa alla hjärtligt välkomna till ett nytt läsår! Så här i starten av ett läsår vill vi

Läs mer

Snöstorps verksamhetsområde läsår 2014/2015

Snöstorps verksamhetsområde läsår 2014/2015 1 Grundskola 6-16 år I Halmstads kommuns grundskolor ska elevernas lust till lärande stimuleras. Skolan ska lägga grunden till ett livslångt lärande. Omsorg, fostran och lärande ska bilda en helhet. Vi

Läs mer

Hågadalsskolan 2016/17

Hågadalsskolan 2016/17 UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN HÅGADALSSKOLAN Reviderad 160818 Hågadalsskolan 2016/17 Elevhälsoplan Elevhälsoplanen ska vara ett stöd och ett verktyg för alla som arbetar med eleverna på vår skola. Skolans elevhälsoarbete

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Likabehandlingsplan Revinge skola

Likabehandlingsplan Revinge skola Likabehandlingsplan Revinge skola Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem Läsår 2016 / 2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass,

Läs mer

Välkommen till skolan!

Välkommen till skolan! Till dig som är vårdnadshavare Välkommen till skolan! Ditt barn ska börja i förskoleklassen eller grundskolan. Här får du veta mer om hur skolan i Sverige fungerar. Ju mer du vet, desto mer kan du påverka

Läs mer

Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2014/2015

Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2014/2015 Tällbergs skola Välkommen som elev och vårdnadshavare till läsåret 2014/2015 Jessica Carlberg Rektor, Tällbergs skola Adress: Tällbergs skola Tällbergsvägen 52 793 70 Tällberg Kontakter: Rektor: Jessica

Läs mer

Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016

Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016 Verksamhetsplan för Bränninge ro Bränningeskolan 2015-2016 Vision/Verksamhetsidé De senaste årens enkätsvar från elever och vårdnadshavare visar att Bränningeskolan är skola där man känner sig trygg. Trots

Läs mer

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8

Innehållsförteckning. Inledning 3. Riktlinjer 4. Kvalitetssäkring 5. Verksamhetsbeskrivning 6. Normer och värden 7. Kunskaper 8 Skolplan Innehållsförteckning Inledning 3 Riktlinjer 4 Kvalitetssäkring 5 Verksamhetsbeskrivning 6 Normer och värden 7 Kunskaper 8 Elevens ansvar och inflytande 11 Skola och hem 12 Övergång och samverkan

Läs mer

Tjällmo skola och fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Tjällmo skola och fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Tjällmo skola och fritids plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem a för planen Rektor är ansvarig

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk 4-6 och fritidshem Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Välkomna till Toftaskolan

Välkomna till Toftaskolan Välkomna till Toftaskolan - Förskoleklass och fritidshem läsåret 2019/2020 ÄNGELHOLMS KOMMUN 2019-01-31 1 Kvällens program 18.00-19.30 Presentation av personal i förskoleklass, på fritidshem och i elevhälsan

Läs mer

Studiedagar tors 27 sept 2018 ons 5 dec 2018 tis 29 jan 2019 tis 23 april 2019

Studiedagar tors 27 sept 2018 ons 5 dec 2018 tis 29 jan 2019 tis 23 april 2019 Diö skola Diö skola Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2018-2019 går det ca 130 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps skola från

Läs mer

Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015. Klastorp-Essinge skolor

Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015. Klastorp-Essinge skolor Välkommen till ett nytt läsår 2014/2015 Klastorp-Essinge skolor 1 Förväntansdokument Som elev kan du förvänta dig av oss Att vi strävar mot att du ska få den bästa möjliga inlärningssituationen. Att vi

Läs mer

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Horda skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola F-6 samt fritidshem Läsår 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Andreas Müller

Läs mer

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning

Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019. Innehållsförteckning RIKTLINJE 1(5) Utfärdat av (Namn,, Enhet) Elevhälsoplan för Moholms skola läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Inriktning på elevhälsoarbetet 1 Resultat av självskattning och utvärdering 1 Elevhälsoteamets

Läs mer

Karlbergsskolan RO Läsårsplan

Karlbergsskolan RO Läsårsplan L Ä SÅR 2016/2017 Karlbergsskolan RO Läsårsplan Innehållsförteckning Vårt rektorsområde... 3 Vision... 3 Nationella mål... 4 Prioriterade mål och indikatorer... 4 Karlbergsskolan RO, Läsårsplan 2(9) Vårt

Läs mer

Välkommen till Barn och utbildning

Välkommen till Barn och utbildning SVENSKA Välkommen till Barn och utbildning Skellefteå kommun Skellefteå kommun ligger i norra delen av Sverige längs Norrlandskusten. Kommunen har ungefär 72 000 invånare. I kommunen finns personer från

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

September Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem September 2017 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2017-2018 1 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar sid. 3 2. Verksamhetsidé sid. 3 3. Enhetens årsklocka sid. 4 4. Utvecklingsarbete sid. 5

Läs mer

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn)

Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Barn och utbildningsförvaltningen 2018-10-25 1 (7) Förskoleklass till årskurs 6 (skolans namn) Handlingsplan För att stimulera hög närvaro Senast uppdaterad 2018-10-25 Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan

2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan 2012/13 Verksamhetsplan, Johan-Olovskolan Olofsson Jerker Johan-Olovskolan 2013-01-01 Organisation... 2 Skolledning/administration... 2 Pedagogisk personal... 2 Personal... 2 Fortbildning... 2 Arbetmiljö...

Läs mer

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Albäcksskolan Klass 7-9 Vi på Albäcksskolan främjar likabehandling genom att främja och förebygga diskriminering trakasserier och annan kränkande behandling. Ditt bästa

Läs mer

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan

Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan plan för elevhälsoarbetet 160811 Malmö stad Grundskoleförvaltningen Dammfriskolan 2016-06-22 Plan för Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan Elevhälsoarbetet Allas ansvar Elevhälsoarbetet på Dammfriskolan tar

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6

, Mikael Johansson, Annie-Frid Johansson, Läsåret Arbetsplan åk F-6 Arbetsplan åk F-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande förbättringsområden, som tillsammans med pedagogernas förbättringsområden, finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821, 20180508 Denna skrift är ett resultat utifrån

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016

LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 LOKAL ARBETSPLAN Läsåret 2015/2016 Till alla föräldrar med elever på Snapphaneskolan Vi strävar mot samma mål att få trygga, kreativa, självständiga och sociala elever med hög måluppfyllelse! För att nå

Läs mer

Parkskolan åk 1-6, Läsåret

Parkskolan åk 1-6, Läsåret Arbetsplan åk 1-6 Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Fortsatt utveckling av inkluderande arbetssätt

Läs mer

Kungsklippeskolans rektorsområde

Kungsklippeskolans rektorsområde TILLSAMMANS På fotot: Skulpturen Tillsammans och Kungsklippeskolan Kungsklippeskolans rektorsområde Kräpplaskolan Fk-3 Kungsklippeskolan Fk-9 Läsåret 2018-2019 "Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Informationskatalog för FRÖJERED SKOLA Läsåret 2013-2014

Informationskatalog för FRÖJERED SKOLA Läsåret 2013-2014 Informationskatalog för FRÖJERED SKOLA Läsåret 2013-2014 Kontaktuppgifter Adress Faxnummer E-postadress Fröjereds skola 0502-311 30 frojeredskolan@tidaholm.se 522 94 Tidaholm Telefonnummer Titel Namn Telefonnummer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan Läsåret 2014-2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan Läsåret 2014-2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan Läsåret 2014-2015 Senast reviderad: 2014-10-04 MÅL På Orust Waldorfskola skall alla barn och elever känna sig trygga och välkomna. Inget

Läs mer

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL. Egna anteckningar:

VÄLKOMMEN BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA TILL.  Egna anteckningar: Egna anteckningar: VÄLKOMMEN TILL BJÖRKHAGENS FÖRSKOLA Postadress: Finspångs kommun, 612 80 Finspång Besöksadress: Bergslagsvägen 13-15 Telefon: 0122-850 00 Fax: 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden

Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Arbetsplan 2016/2017 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi nått målen? Utvärdering Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska utvecklas till att uppfylla skollagens krav.

Läs mer

Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet vid Västerås Waldorfskola

Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet vid Västerås Waldorfskola Rapport från det systematiska kvalitetsarbetet vid Västerås Waldorfskola December 2013 I detta dokument redovisas skolans löpande kvalitetsarbete och utvecklingsprocess. Dokumentet uppdateras varje år

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk /2018 Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling åk 7-9 2017/2018 R e s p e k t, f ö r t r o e n d e, o m t a n k e 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor

Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor Information om förskoleklass för Kalvsvik, Tävelsås och Vederslöv skolor 20190131 Vad styr verksamheten? Skollagen Läroplanen Utbildningens syfte 2 Förskoleklassen ska stimulera elevers utveckling och

Läs mer

i skolan och i fritidshemmet

i skolan och i fritidshemmet KALMAR Rättigheter och skyldigheter i skolan och i fritidshemmet Om dina rättigheter och skyldigheter Skolan ska upplysa dig och dina föräldrar om vilka rättigheter och skyldigheter ni har, vilka krav

Läs mer

Studiedagar torsdag 26 september 2019 onsdag 4 december 2019 onsdag 29 januari 2020 tisdag 24 mars 2020 tisdag 14 april 2020

Studiedagar torsdag 26 september 2019 onsdag 4 december 2019 onsdag 29 januari 2020 tisdag 24 mars 2020 tisdag 14 april 2020 Diö skola Diö skola och fritidshem Skolan är en F-6 skola och under läsåret 2019-2020 går det ca 130 elever på skolan. Skolan är uppdelad i arbetslag F-3, 4-6 och fritidshem. Vi tar emot elever från Liatorps

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2015-2016 Hällingsjöskolan Grundskola 1-5, förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb Enligt diskrimineringslagen och skollagen måste skolan arbeta aktivt för att förebygga och förhindra

Läs mer

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem

Augusti Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem Augusti 2016 Verksamhetsplan Hardemo skola och fritidshem 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsidé sid. 2 2. Förutsättningar sid. 2 3. Enhetens årshjul sid. 3 4. Utvecklingsarbete sid. 4 1. Läroplansmål

Läs mer

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019

Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Bromölla Dalaskolan södras plan mot kränkande behandling 2018/2019 Planen omfattar grundskolan årskurs 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Postadress 295 21 Bromölla Tel 0456-82 20 00 vx Fax 0456-82 22 00

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Arbetsplan förskoleklass

Arbetsplan förskoleklass Arbetsplan förskoleklass Utifrån verksamhetens kvalitetsrapport har rektor valt följande prioriterade områden, som finns dokumenterade i arbetsplanen för läsåret 2018-19 Handledning av skolans specialpedagog

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Körfältsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-18 Körfältsskolan Datum: 2017-08-17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskolan 1-5, fritidshem Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret Likabehandlingsgruppen

Likabehandlingsplan. Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret Likabehandlingsgruppen Likabehandlingsplan Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret 2018-2019 Likabehandlingsgruppen Maj/Juni 2018 Grunduppgifter Verksamhet som omfattas av Plan mot diskriminering och kränkande handling är Gymnasieskolan

Läs mer

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument

Elevhälsoplan Storvretaskolan Bakgrund. Elevhälsoplanens syfte. Styrdokument Elevhälsoplan Storvretaskolan 2013-14 Bakgrund Skolan ska ge alla barn och elever den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling. Den ska ge eleverna möjlighet

Läs mer

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan

Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoplan för Björkvallsskolan Elevhälsoarbetet: Det står skrivet i skollagen, från och med 1 juli 2011, att en samlad elevhälsa ska finnas på skolan. Elever ska ha tillgång till medicinska, psykologiska,

Läs mer

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan

Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Elevhälsan Skolenhet Ask och skolenhet Bok, Alléskolan Uppdaterad 2016-04-04 Elevhälsan Sida 1 Innehåll Inledning 3 Elevhälsoarbete 4 Elevhälsoteam (EHT) 5 Elevhälsoteam (EHT) syfte och organisation...

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL PLUGGPARADISET

VÄLKOMMEN TILL PLUGGPARADISET VÄLKOMMEN TILL PLUGGPARADISET Kvällens agenda: Information om Pluggparadiset Förskoleklass En dag i förskoleklass/verksamheten Skolvalet Viktiga datum Pluggparadiset är en skola där: alla elever ska känna

Läs mer

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola

Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Bedömningsunderlag förskoleklass och grundskola 1 (5) Bedömningsunderlag förstagångstillsyn förskoleklass och grundskola Enskild huvudman 1 Undervisning och lärande Utbildningen ska vara likvärdig varhelst

Läs mer

Vi har flera elever med svåra allergier på skolan. Nedan finner ni information från skolsköterskan.

Vi har flera elever med svåra allergier på skolan. Nedan finner ni information från skolsköterskan. Rektorsbrev september 2015 Nu är vi i gång. Det är alltid härligt när verksamheten har kommit i gång och flitens lampa börjar lysa så väl i personalgruppen som hos eleverna. Under vecka 34 hade vi Trygghetsvecka

Läs mer

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola

Lilla föräldraboken. Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Lilla föräldraboken Bra att veta som förälder på Örebro Waldorfskola Välkommen som ny förälder till Örebro Waldorfskola! Den här skriften är tänkt att vara en vägledning för dig som ny förälder. Här får

Läs mer

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6

Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Arbetsplan 2018/19 Strömtorpsskolan åk 1-6 Mål Hur når vi målen? Genomförande Hur vet vi att vi når målen? Hur ska vi göra? Normer och Värden Skolans plan mot kränkande behandling ska uppfylla skollagens

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Lillboskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lillboskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Lillboskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen fritidshem, förskoleklass och skola Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Hedekas skola. Information till elever och vårdnadshavare. are. Sida 1 av 7

Hedekas skola. Information till elever och vårdnadshavare. are. Sida 1 av 7 Hedekas skola A-Ö are Information till elever och vårdnadshavare Sida 1 av 7 Trygghet Kunskap Gemenskap Mitt i natursköna Hedekas, på gränsen mellan Bohuslän och Dalsland, ligger Hedekas skola med cirka

Läs mer

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS

2016/2017. Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS 2016/2017 Mariebergsskolan HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS SKOLANS LEDORD HÄLSA LÄRANDE TILLSAMMANS VISION Mariebergsskolans vision är att alla ska känna glädje och trygghet i en demokratisk lärandemiljö. All

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Elevhälsoplan Svenstaviks skola

Elevhälsoplan Svenstaviks skola Elevhälsoplan Svenstaviks skola Läsåret 2019-2020 Rektor Jenny Eriksson Rektor Jerry Prestberg Innehållsförteckning Svenstaviks skola... 2 Skolans vision... 2 Skolans elevhälsa... 2 Svenstaviks skolas

Läs mer

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö

Elevhälsoplan. Grundskola Malmö Elevhälsoplan Grundskola Malmö Läsåret 2016-2017 Innehåll Inledning 1.1 Elevhälsoteamet 1.2 Mål med elevhälsoarbetet 2. Utvärdering av föregående års plan 3. Kartläggning 4. Nulägesanalys 5. Främjande

Läs mer

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor

Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Elevhä lsoplän fo r Skyttorp och Vättholmä skolor Senast reviderad den 17/6 2014 Bakgrund En förutsättning för att elever ska uppnå goda studieresultat är att de trivs och mår bra i skolan. Elevhälsa handlar

Läs mer

Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun

Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun Regler för skolskjuts och elevresor i Salems kommun Barn och utbildningsförvaltningen Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2011-11-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 1. INLEDNING... 3

Läs mer

https://vrenafs-my.sharepoint.com/personal/eva_vrenafriskola_se/documents/blanketter och informationsfolder/fritids/infofolder Fritids Vrena

https://vrenafs-my.sharepoint.com/personal/eva_vrenafriskola_se/documents/blanketter och informationsfolder/fritids/infofolder Fritids Vrena informationsfolder/fritids/infofolder Fritids Vrena Friskola_hemsidan.docx 1 Innehåll Huvudman... 3 Historik... 3 Försäkring... 3 Värdegrundsarbetet på fritids... 3 Hämtning/Lämning och tillsynsansvar...

Läs mer

Visättraskolan informerar December 2015

Visättraskolan informerar December 2015 Semira Vikström (Rektor) Visättraskolan Visättravägen 61-63 141 50 HUDDINGE Tel: 08-535 345 02 E-post: semira.vikstrom@huddinge.se Hemsida: http://grundskolor.huddinge.se/visattraskolan/ Visättraskolan

Läs mer