INRE HAMNEN Dagvattenutredning Oskarshamns kommun. Rapport. Dagvattenutredning Oskarshamns kommun. Daterad: Reviderad:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INRE HAMNEN Dagvattenutredning Oskarshamns kommun. Rapport. Dagvattenutredning Oskarshamns kommun. Daterad: 2015-05-10 Reviderad:"

Transkript

1 INRE HAMNEN Rapport Upprättad av: Johanna Persson och Wladimir Givovich 1 (28)

2 INRE HAMNEN KUND Samhällsbyggnadskontoret Erik Hjertqvist KONSULT WSP Sverige AB Box Karlskrona Besök: Högabergsgatan 3 Tel: Fax: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm KONTAKTPERSONER : Erik Hjertqvist Erik.Hjertqvist@oskarshamn.se WSP: Johanna Persson Wladimir Givovich johanna.persson@wspgroup.se wladimir.givovich@wspgroup.se 2 (28)

3 INNEHÅLL BAKGRUND 5 SYFTE 5 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN 6 Norra delen 6 Södra delen 7 BEFINTLIGA LEDNINGAR 8 BEFINTLIGA YTVATTENVÄGAR FÖR DAGVATTNET 9 Norra området 9 Södra området 9 GEOTEKNISKA OCH MILJÖTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR 10 Norra delen 11 Södra delen 11 Grundvatten 11 STIGANDE HAVSNIVÅER 12 BEBYGGELSE OCH HÖJDER 12 FRAMTIDA FÖRHÅLLANDEN 12 Markanvändning 13 HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING 14 Dagvatten från intilliggande områden 15 Framtida dagvattenhantering inom planområdet 16 Föroreningsbelastning 17 Exempel på olika lösningar för dagvattenhanteringen inom planområdet 19 Rain Gardens/Biofilter 19 Öppna avvattningsstråk i parkområde 21 Gröna Tak 22 Skärmbassäng 23 Avledning av dagvatten från byggnader 24 Omhändertagande av dagvatten 25 SAMMANFATTNING 27 3 (28)

4 Bilaga 1: Höjdanalys Bilaga 2: Beräkningar av dagvattenflöden 4 (28)

5 BAKGRUND WSP har på uppdrag av gjort en dagvattenutredning för i Oskarshamn i samband med detaljplanearbetet. är belägen i Oskarshamns centrala delar vid kanten av Östersjön. Området innefattar idag Brädholmen, som är en evenemangsplats med gästhamn, restaurang, parkeringsplats och sommarbåttrafik, badholmen, kajer, järnvägsspår och en nedlagd industri, fd Bohmans Fanerfabrik. Omgivningen består av centrumområde, Oskarshamns hamn, Kustbevakning och färjeterminalen för gotlandsfärjan. Totalt omfattar planområdet ett ca 12 ha stort markområde. Stora delar av inre hamnen är idag hårdgjort. E22 Figur 1: Planområdets läge (markerat med rött) i Oskarshamn. s vision för området är att utveckla det område i Oskarshamn där staden möter havet. Området innebär en stor satsning på stadsliv och bostäder med ny evenemangsplats, badplats, promenadstråk och mötesplatser, både för invånarna i Oskarshamn och för besökare. Den nya stadsdelen ska genomsyras av klimatsmart tänkande, hållbar stadsutveckling och ett rikt stadsliv. SYFTE Syftet med utredningen är att utifrån områdets naturliga förutsättningar som topografi och jordarter föreslå lämpliga åtgärder för att hantera dagvattnet från det nya exploateringsområdet vid Inre Hamnen i Oskarshamns kommun. 5 (28)

6 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN ligger nära de centrala delarna av Oskarshamn. Trots närheten till havet är området inte någon självklar samlingspunkt för invånarna i Oskarshamn. Området avgränsas i söder av skeppsbrokajen som idag är en avfart för biltrafiken från Gotlandsterminalen och järnvägen som går genom hela planområdet. I planområdet mynnar även vattendraget Döderhultsbäcken där en del av dagvattnet från de centrala delarna av Oskarshamn släpps ut. Den avvattnar även bostadsområden och jordbruksmark utanför de centrala delarna av staden. Planområdet kan delas in i två delar, norra delen och södra delen (se figur 2). Norra del planområde Södra del Planområde planområde Figur 2: Planområdets två delar. (bilden är tagen från Program till detaljplan inre Hamnen i Oskarshamn.) Norra delen Norra delen omfattar dels mynningen av Döderhultsbäcken och dels kvarteret Laxen, med industribyggnaden som inrymde fd Bohmans Fanérfabrik, som idag står tom. Övrig bebyggelse är småindustrier, tvätteri samt en del bostäder. Söder om Norra Strandgatan och järnvägen finns en idag en stor hårdgjord kajyta med cafe, uppställningsplats och museum. Gröna ytor förekommer ej. Den norra delen av planområdet är ca 7,9 ha. Figur 3: Bilder från den norra delen av planområdet med fd Bohmans fanerfabrik och järnvägsspåret. 6 (28)

7 Södra delen Södra delen består av Badholmen, skeppsbrokajen samt Brädholmen, som är stadens stora evenemangsplats. På Brädholmen finns även stadens gästhamn, färjeläget för sommarfärja till Öland, parkeringsplats samt en byggnad innehållande restauranger och kontor. Vägen skeppsbron går parallellt med kajen som idag används av lastbilar och bilar som ska av och på gotlandsfärjan. Genom områdets centrala del går ett järnvägsspår som trafikeras med diesellok ca 1 g/dygn. På Brädholmen finns en pumpstation som pumpar avloppsvatten till reningsverket i Ernemar. Genom pumpstationen passerar cirka tre fjärdedelar av Oskarshamns tätorts spillvatten. Pumpstationens bräddavlopp mynnar i dagvattenkulverten som leder ut i hamnbassängen (vid Ölandsfärjans nuvarande plats) Brädholmen består av en relativt plan asfaltsbelagd och plattsatt yta. Lokalt i anslutning till vägar och parkeringsytor förekommer mindre gräs och trädbevuxna områden. Den södra delen av planområdet är ca 4,2 ha. Figur 4: Bilder från södra delen av planområdet av evenemangsplats på Brädholmen och Badholmen (WSP, 2015). Figur 5: Översikt över planområdet (bilden är tagen från Program till detaljplan inre Hamnen i Oskarshamn.) 7 (28)

8 BEFINTLIGA LEDNINGAR Planområdet genomkorsas idag av både vatten-, spill-, och dagvattenledningar. Huvudstråken finns framförallt i och längs med vägarna Skeppsbron och Norra strandgatan. I nuläget avleds allt dagvatten från planområdet antingen till dagvattenbrunnar och ledningar och vidare till de utlopp som mynnar i inre hamnen eller så avrinner dagvattnet ytledes ned i inre hamnen (se figur 6). Allt dagvatten leds idag vidare till recipienten utan behandling. Totalt finns det fyra stycken större dagvattenutlopp som mynnar i inre hamnen (se figur 6). I den norra delen finns två stycken utlopp. Ett som mynnar vid den norra kajen, och ett är Döderhultsbäcken som via en damm rinner ut till hamnbassängen. Den södra delen av planområdet har två stycken utlopp som mynnar i hamnbassängen vid Ölandsfärjans nuvarande plats och ett längre söderut längs med skeppsbrokajen. Som har beskrivits i kapitlet innan finns en pumpstation vid Brädholmen, vars bräddavlopp mynnar i dagvattenutloppet vid Ölandsfärjans kajplats. I dagsläget förekommer det att pumpstationen bräddar vilket har resulterat i att vattnet runt Brädholmen inte är lämpligt som badvatten i dagsläget. Ölandsfärjans kajplats Figur 6: Befintliga ledningar: grönt=dagvatten, blå=vatten och rött=spillvatten. Dagvattenutloppen är markerade med en grön stjärna och pumpstationen med röd prick. 8 (28)

9 BEFINTLIGA YTVATTENVÄGAR FÖR DAGVATTNET För att få en överblick över hur ytvattnet avrinner inom planområdet gjordes en höjdanalys utifrån kommunens höjddata (se figur 7). Stora delar av området är lågt beläget och befintliga markhöjder varierar mellan +1,5m - +7 m. Medelvattenståndet i Oskarshamn är +0,13 m vilket betyder att planområdet idag ligger 1,4-6,9 m över medelhavsnivån. Norra området Höjdanalysen visar att den norra delen av planområdet idag är relativt plan med en större höjdpunkt längst i nordväst. Markhöjderna varierar från ca +7 m (brunt) till +2 m (lila) inom området. I övrigt sluttar det från norr till söder i riktning mot havet. Det nordöstra området lutar svagt åt syd och sydväst mot Norra Strandgatan. Enligt höjdanalysen finns det ett instängt område i nordöstra delen. Södra området Den södra delen är också relativt plant och höjden varierar mellan +3,3 (mörklila) till +1,7 (rosa). Marken sluttar i de flesta fall mot havet. Inga instängda områden har konstaterats i detta område. Instängt område Figur 7: Översiktskarta med höjdanalys, där rött/brunt markerar höjdpunkter och lila lågpunkter. Pilarna beskriver ytvattenvägar inom planområdet. 9 (28)

10 GEOTEKNISKA OCH MILJÖTEKNISKA UNDERSÖKNINGAR har genom åren varit en plats för många olika verksamheter. Delar av området består av uppfylld mark. Utfyllnaden har pågått från 1800-talet fram till 1900-talets början. De miljötekniska undersökningar som har genomförts visar att marken är förorenad i stort sett över hela planområdet. Markföroreningarna härstammar troligtvis från både utfyllnadsmassorna och tidigare verksamheter. Markanvändningen påverkar även vilka krav som man bör ställa på skydd av markmiljön i området. Naturvårdsverket generella riktvärden för förorenad mark har tagits fram för två olika typer av markanvändning, känslig markanvändning (KM) och mindre känslig markanvändning (MKM). Markföroreningarna på delar av området överskrider de generella riktvärden för KM och MKM för förorenade områden. Föroreningar som förekommer inom området är metaller, PAH, fenoler, dioxin och oljekolväten. Figur 8: Översiktskarta för markföroreningar från planprogrammet. 10 (28)

11 Norra delen Industriell verksamhet har bedrivits inom området under lång tid och då bla av fd Bohmans Fanerfabrik som även hade att virkesupplag inom området. Stora delar av området utgörs av fyllnadsmassor. Ytvattnet avrinner söderut mot hamnbassängen och med det korta avståndet till Östersjön bedöms grundvattnet i stort sätt följa Östersjöns fluktuationer. Vatten och samhällsteknik AB utförde under hösten 2009 och i april 2014 översiktliga miljöundersökningar. Samt utförde av Hifab en bedömning av föroreningssituation och åtgärdsbehov under Analyserna påvisar generellt metallhalter lägre än KM med undantag för bly och kadmium som har halter på nivåer för MKM. Det konstaterades även att PAH-föroreningen är utbredd. Både i sidled och djup. En övergripande sammanfattning visas i figur 8 Halterna är dock överlag måttligt förhöjda mellan KM och MKM. Analyserade grundvattenprov visar att vattnet är påverkat av föroreningar, främst av PAH. En mer utförlig beskrivning gällande markföroreningarna beskrivs i Vatten och samhällsbyggnadsteknik och Hifabs rapporter från 2009, 2010 och Södra delen Inom det aktuella området har WSP utfört en översiktlig miljöteknisk undersökning under 2013 samt en kompletterande miljöteknisk undersökning under I mars 2015 genomfördes en geoteknisk utredning samt en riskbedömning av förorenad mark i södra delen av planområde. (WSP:s undersökningar omfattar även kajen i norra delen av planområdet) Vid dessa undersökningar har föroreningar överstigande Naturvårdsverkets generella riktvärden påträffats i ett antal punkter. Sammantaget bedöms det inte finnas ett generellt åtgärdsbehov inom planområdet. Inom området finns det dock halter i enskilda punkter där halterna är över de platsspecifika riktvärdena. Det har även påträffats kraftigt förhöjda halter av PAH-föroreningar i djupare jordar. Dessa halter bör reduceras för att minska miljö- och hälsorisker. Verksamheter som utöver nuvarande förekommit inom området är två stycken bensinstationer samt hantering/lagring av oljeprodukter. Recipienter för infiltrerat regnvatten är den inre hamnbassängen samt Döderhultsbäcken. har en konstaterad sedimentförorening av metaller, PCB och tennorganiska ämnen och en sanering kommer att påbörjas under En mer utförlig beskrivning gällande markföroreningarna beskrivs i WSP:s rapporter från 2013 och Grundvatten Grundvattennivån inom det aktuella området bedöms till stor del följa havsvattennivån. Medelvattenstånd har mätts till +0,13 (RH2000), och förutsätts generellt ligga på nivån ca +0,1 - +0,66 (RH2000) inom det aktuella området. Grundvattenytan i området har vid tidigare undersökningar i södra området uppskattats till +0,2 och +0,8 m.ö.h dvs. 1,5 2,5 meter under markytan (WSP 2013) Grundvattnet i södra området står troligen i kontakt med ytvattnet i Inre hamnbassängen. Samvariation mellan grundvatten och ytvatten ökar närmare kajkanten och är sannolikt lägre i de inre delarna av planområdet. Huvudsaklig flödesriktning är troligen mot inre hamnbassängen och i norr mot Döderhultsbäcken. Lokala variationer kan förekomma p.g.a variationer av bergytan, fyllnadsmassornas sammansättning eller dräneringssystem och ledningsstråk. De gjorda grundvattenanalyserna visar att grundvattnet är påverkat av föroreningar. I grundvattnet har halter av arsenik, bly, krom, nickel och zink samt PAH-H påträffats. Till följd av klimatförändringar antas havsnivån höjas i framtiden vilket även ger höjd grundvattenyta. Då grundvattenytan troligen påverkas av vattenståndet i Östersjön kan man få en bild över hur vattennivåerna varierar i området genom att se hur vattenståndet i Östersjön varierar. I den översiktliga miljötek- 11 (28)

12 niska undersökningen (WSP 2013) var skillnaden mellan högsta och lägsta vattenstånd 1,82 m. Den stora differensen mellan högsta och lägsta vattenstånd medför att grundvattenytan kan återfinnas från ca 0,5 m till ca 3,5 m under markytan. STIGANDE HAVSNIVÅER Då planområdet är lågt beläget är påverkan av stigande havsnivåer en faktor att ta med i planeringen av omhändertagandet av dagvattnet. Medelvattenståndet under 2014 var +0,13 m (RH 2000). Medelvattenståndet år 2100 är beräknad till +0,91 m (Rapport nr 66. Havsnivåer i Kalmar län. SMHI 2014). Vid 10, 50 och 100 års återkomsttid för högvatten har vattenstånd beräknas vara +0,87m, +0,98 m respektive +1,01 m (RH 2000, beräknat utifrån medelvattenstånd). Figur 9: De blå ytorna visar vattnets utbredning vid en ökad medelhavsnivå de närmsta 100 åren på +1,5 meter (vänster) och en högsta högvattennivå på +2,5 meter (höger). Vid +1,5 m meter översvämmas i stort sätt inga delar av planområdet medan vid +2,5 m översvämmas betydande delar. BEBYGGELSE OCH HÖJDER Ett förändrat klimat medger bl.a en stigande havsnivå. Därför är det viktigt att klimatanpassa planeringar av nya områden. För att minska risker för negativa konsekvenser av stigande havsnivå har Oskarshamn kommun bestämt att inga nya bostäder eller samhällsviktiga anläggningar inom planområdet byggs med en färdig golvnivå under +2,7 meter. För vägar är nivån satt till +2,2 m. Verksamhetslokaler, torg samt i vissa fall gator kan ligga på en lägre nivå, fast inte under +1,8. Endast kajpromenader och andra allmänna platser där individer inte nödvändigtvis behöver vistas kan tillåtas att ligga lägre än +1,8. FRAMTIDA FÖRHÅLLANDEN Planområdet är totalt ca 19 ha varav ca 12 ha är markområde. Här planeras cirka 550 nya bostäder att byggas indelade i olika kvarter. Bostäderna ska vara en blandning av flerfamiljshus och stadsradhus. Ett nytt gatunät utgörs av små lokalgator och gränder. Skeppsbron får en ny sträckning med en karaktär av lågfartsgata med trädplanteringar. Evenemangsplatsen från södra delen blir nu bostäder och en ny plats för evenemang skapas i den norra delen. I norra delen fortsätter Norra Strandgatan att vara ett stråk för 12 (28)

13 transporter. I en del av norra området blir det plats för småindustri, kontor och park där det är olämpligt att bygga bostäder pga risker med transporter av farligt gods. I södra delen planeras ett hamntorg där det ska finnas möjlighet att bada, äta och umgås. Kajerna längs med vattnet ska bli tillgängliga för allmänheten och en strandpromenad skapas. Figur 10. Planområdets framtida utseende (Program till detaljplan Inre Hamnen i Oskarhamn kommun. 2014). Markanvändning Programförslaget arbetar efter fem olika teman där hållbara system, grönskande utemiljö och kretslopp är tre av teman. Idag är en stor del av marken hårdgjord inom planområdet. Att det planeras för mer grönstruktur, ger bättre och fler förutsättningar för att hantera dagvattnet. För att kunna göra en jämförelse har markanvändningarna före och efter exploatering sammanställts vilket kan ses nedan i tabell (28)

14 Tabell 1: Markanvändning i ha före och efter exploatering. Markanvändning Före exploatering Yta (ha) Norra Södra delen delen Efter exploatering Yta (ha) Norra Södra delen delen Hårdgjord yta 3,10 3,50 2,34 2,53 Parkering 0,80 0,20 0,20 0,10 Spårområde 0,16 0,09 0,16 0,09 Grönyta 0,00 0,06 1,20 0,60 Tak 2,20 0,07 1,00 0,60 Vägyta 1,30 0,30 1,30 0,30 Dammar 0,36 0 0,36 0 Småindustri 0 0 0,40 0 Småindustri tak 0 0 0,60 0 0,36 0 7,92 4,22 7,92 4,22 Genom att göra en jämförelse av markanvändning före och efter exploatering av planområdet kan det tydligt urskiljas att asfaltsytorna minskar i förmån till grönytor. HÅLLBAR DAGVATTENHANTERING I planprogrammet för inre hamnen så är ett av målen med exploateringen att mängden grönyta inom området ska öka. Ett sätt som föreslås är att anlägga gröna tak och väggar. Målsättningen är att en tredjedel av alla tak på ny bebyggelse ska vara gröna. Multifunktionella ytor som att torg kan användas för fördröjning för dagvatten och att genomsläppliga ytor ska användas för infiltration av dagvatten där marken är lämplig för detta. En parkyta är planerad i norra delen av planområdet och träd, buskar och annan växtlighet ska bidra till grönstrukturen. Utgångspunkten i inre hamnen är att skapa en hållbar långsiktig hantering av dagvatten där flöden regleras och föroreningsmängder begränsas. Dagvattensystemet ska berika den omgivande miljön. I första hand ska dagvattnet omhändertas lokalt i planområdet och öppen dagvattenhantering prioriteras. En del av parkytan i norra delen av planområdet avsätts för omhändertagande av dagvatten. Figur 11. Tänkbar utformning av områdets norra respektive södra del enligt planförslaget. 14 (28)

15 Dagvattnet leds idag utan rening ut i hamnbassängen från planområdet. Även en stor del av dagvattnet från övriga delar av Oskarshamn leds i dagvattenledningar och till Döderhultsbäcken och når sin slutgiltiga recipient, inre hamnens hamnbassäng. En mer hållbar dagvattenlösning eftersträvas i samband med förändringar i bebyggelsen av inre hamnen. har idag en VA-policy där hanteringen av dagvatten beskrivs. Hänsyn måste dock alltid tas till miljökvalitetsnormerna, MKN, för vatten. I enlighet med dessa ska utsläpp av dagvatten från planområdet inte försämra vattenkvalitén i inre Oskarshamnsområdet, som inre hamnen är en del av. Ett led i detta är att material som är dokumenterat bra ur miljö- och hållbarhetsskäl väljs i alla byggnadsprojekt. EU:s ramdirektiv för vatten infördes i den svenska lagstiftningen år 2004 genom bland annat vattenförvaltningsförordningen. Vattendirektivet omfattar alla typer av ytvatten (sjöar, vattendrag och kustvatten) och grundvatten. Målet är att alla vatten ska uppnå god status. Bland annat försöker man minska föroreningar, främja hållbar vattenanvändning, förbättra situationen för vattenförekomsternas ekosystem samt reducera effekterna av översvämningar och torka 1. Enligt gällande MKN så är Inre Oskarshamnsområdet klassad som måttlig ekologisk status och uppnår ej god kemisk status. Som badvatten är hamnbassängen klassad som ej tjänligt badvatten. Detta beror på att bräddavloppet för pumpstationen mynnar vid den tilltänkta framtida badplatsen. I planprogrammet avses hela hamnbassängen saneras från föroreningar mellan För att skapa badmöjligheter ska den kulvert som idag mynnar vid Ölandsfärjans kajplats antagligen förlängas för att inte komma i konflikt med badanläggningen. Målet är också att minska föroreningarna i dagvattnet efter saneringen. Framtida klimatförändringar ställer krav på den fysiska planeringen. Både skyfall och havsnivåhöjningar får konsekvenser. Stora delar av området är idag lågt beläget och för att bebyggelsen i inre hamnen ska fungera även vid extrema havsnivåer ska färdigt golv vara på minst +2,7 m. För att få en trög avledning till recipienten får gärna dagvatten avrinna ytligt och i öppna system. Detta ställer dock krav på höjdsättning av planerad bebyggelse och vägar. Om dagvatten från hårdgjorda ytor ska avledas ytledes till lämplig yta för fördröjning eller rening får det ej finnas hinder som tex kantsten. Om kantsten ändå måste anläggas på vissa platser kan öppningar i kantstenen göra att dagvattnet ändå når fördröjningsytan. Vid häftigare regn än de med 10-års återkomsttid (som dagvattenledningar vanligtvis dimensioneras för) kommer mer vatten än dagvattensystemet kan ta emot. Avrinningen från dessa regn måste tas hänsyn till i planeringen så att det ej uppstår olägenheter för fastigheterna inom planområdet. Gatan eller en torgyta kan fungera som tillfälligt magasin för att få en trög avledning i systemet. Gatan/torgytan bör alltså ligga lägre än omgivande fastigheter. Det är viktigt att avrinningsvägarna säkras så att det inte skapas några instängda partier. Dagvatten från intilliggande områden Då inre hamnen är recipient för en stor del av Oskarshamns dagvatten så har frågan väckts om även detta dagvatten kan renas och tas omhand inom planområdet. Med tanke på att både Döderhultarbäcken samt tre stycken större dagvattenkulvertar mynnar i hamnbassängen känns detta orimligt. Planområdet är inte tillräckligt stort att rymma en anläggning som skulle kunna rena dessa stora mängder dagvatten (28)

16 I en hållbar dagvattenhantering eftersträvas en planering där dagvattnet tas omhand så nära källan som möjligt. I detta fall är den inre hamnen den slutliga recipienten och resurser för att ta hand om dagvattnet bör ske längre upp i systemet och inte införlivas i denna detaljplan. För framtagandet av detaljplan för inre hamnen bör dagvattenhanteringen koncentreras på att ta hand om det dagvatten som uppstår inom planområdet. Framtida dagvattenhantering inom planområdet har tagit fram en VA policy där man redovisar hur dagvatten bör hanteras inom kommunen. ska prioritera åtgärder för dagvattenhantering i områden med bl.a. hög trafikintensitet, större/tyngre industrier, marinor och småbåtshamnar, fastigheter med hög andel hårdgjorda ytor och områden med hög dagvattenbelastning på spillvattennätet. För denna utredning har ett antal relevanta punkter från kommunens dagvattenstrategi identifierats. Nya bebyggelseområden ska i första hand förses med lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD). sträva efter att grönområden och gröna stråk för öppen ledning och infiltration av dagvatten avsätts i översiktsplan och/eller detaljplan. Vid höjdsättning i detaljplan beakta dagvattenavrinningen. Sträva efter att dagvatten infiltreras på plats. Där dagvatten ej kan infiltreras ska öppen dagvattenavledning och fördröjning genomföras. Sträva efter att öppna dagvattenanläggningar utformas på ett för platsen tilltalande sätt. Verka för att dagvattensystemen utformas så att skadeverkningarna vid miljöolyckor begränsas. Enligt uppgifter från kommunen finns inga krav på dagvattenutsläpp. Enligt skriften Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industri och annan verksamhet i ska alltid möjligheterna till ett lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) undersökas. Därför bör dagvattnet som bildas inom planområde inte kopplas till befintligt dagvattensystem i första hand utan hanteras inom området och avledas. I hanteringen av dagvatten inom planområdet måste hänsyn tas till markförhållanden, markföroreningar, markhöjder, befintliga ledningar, klimatförändringar som tex stigande havsnivåer och detaljplanens utformning. Följande riktlinjer för dagvattenhanteringen inom inre hamnen har tagits fram: Infiltration av dagvatten inom stora delar av planområdet anses ej vara lämpligt då marken är förorenad. Om dagvattnet infiltreras kan föroreningar lättare transporteras ut i. Dagvattnet kan avledas ytligt eller i täta ledningar. Ingen fördröjning av dagvattnet behövs då ej har någon begränsning för utsläpp av dagvatten. Takvatten eller dagvatten på innergårdar, som ska innehålla mycket grönstruktur, anses inte förorenat utan kan ledas ut i inre hamnen utan rening. Dagvatten från vägytor, småindustri och parkeringar kan innehålla föroreningar. Därför bör åtgärder för rening koncentreras till dagvatten från dessa ytor. 16 (28)

17 Vid rening av dagvatten får detta ske genom täta konstruktioner för att undvika att det infiltrerar i marken. Mängden partiklar och därigenom föroreningar bundna till partiklar kan delvis hindras att nå dagvattensystemet om gatusopning sker regelbundet. Lokalgatorna, torg och parkytor ska om möjligt ligga lägre än omgivande byggnader så att de ska kunna fungera som ett tillfälligt dagvattenmagasin och en ytlig vattenväg vid intensiva och häftiga regn. Höjdsättningen är en viktig del för att få en fungerande ytlig avledning av dagvatten samtidigt som tillgänglighet till byggnader måste tas i beaktande. I och med planområdets närhet till havet bedöms att dagvattenhanteringen för bör prioritera vattenkvalitet och inte fördröjning. Därför har beräkning av utjämningsvolymer inte varit relevant utan fokus ligger på dagvattenkvaliteten. För att ytterligare understryka detta har beräkningar för föroreningsbelastningen inom planområdet utförts, vilket beskrivs i nedanstående kapitel. Även beräkningar av dagvattenflöde innan och efter exploatering har utförts. Dessa kan ses i bilaga 2. Resultatet från beräkningarna visar att dagvattenflödena för den södra och norra delen av planområdet minskat jämfört med flödena före exploatering. Detta beror på den ökade andelen gröna ytor och den mindre andelen hårdgjorda ytor efter exploateringen. Föroreningsbelastning För att kunna bedöma hur föroreningsbelastningen ser ut från planområdet innan och efter exploatering har beräkningar utförts i modelleringsverktyget Stormtac. Då inte har några fastslagna riktvärden för föroreningar i dagvatten och det heller inte finns nationella riktvärden har riktvärden från Stockholms län använts. I Stockholms län togs förslag till riktvärden fram i februari 2009 (Förslag till riktvärden för dagvattenutsläpp Regionala dagvattennätverket i Stockholms län, feb 2009). I och med planområdets närhet till havet används riktvärdesnivån 1S (direktutsläpp till recipient, hav och stora sjöar). I tabell 2 finns beräknade föroreningshalter samt riktvärden. 17 (28)

18 Tabell 2. Beräknade föroreningshalter före och efter exploatering, samt riktvärden Ämne Enhet Riktvärde Före exploatering Efter exploatering Norra delen Södra delen Norra delen Södra delen Fosfor (P) ug/l Kväve (N) mg/l 2,5 1,6 1,95 1,8 1,95 Bly (Pb) ug/l 10 6,2 5,4 6 5,4 Koppar (Cu) ug/l 30 22,5 24,4 23,4 24,3 Zink (Zn) ug/l 90 89,8 54,1 83,7 51,1 Kadmium (Cd) ug/l 0,45 0,45 0,3 0,43 0,3 Krom (Cr) ug/l 15 6,8 7,3 6,8 7,3 Nickel (Ni) ug/l 20 4,5 4,6 5,0 4,5 Kvicksilver (Hg) ug/l 0,05 0,05 0,07 0,06 0,07 Suspenderad substans (SS) mg/l 50 38,2 22,3 36,3 23 Oljeindex (olja) mg/l 0,5 0,5 0,7 0,6 0,6 Benso(a)pyren (BaP) (form av PAH) mg/l 0,05 0,05 0,01 0,02 0,01 Av beräkningarna kan utläsas att alla värden ligger under riktvärdena för den norra och södra delen av planområdet förutom för kvicksilver (Hg) och oljeindex som ligger strax över. Anledningen till detta kan vara föroreningsbelastningen från trafikbelastning på Skeppsbron i den södra delen, och från marken som är avsatt för småindustrier i den norra delen, i samband med exploateringen. Det observeras även en liten ökning av kväve för den norra delen. Ökningen är marginell men kan bero på förekomsten av gröna tak som tänkt anläggas vid exploateringen (en utförligare förklaring finns beskrivet i kapitlet om gröna tak). Värt att notera är även att dagvattenkvaliteten förbättras i sin helhet efter exploatering inom båda delarna av planområdet. Detta beror till stor del på att en del av de befintliga hårdgjorda ytorna ersätts med grönytor. Ska åtgärder sättas in för att ytterligare reducera föroreningarna i dagvattnet rekommenderas det att göra detta för dagvatten från vägarna och parkeringarna, då dessa generellt har högre halter av förorenade ämnen. 18 (28)

19 Med utgångspunkt från dagvattenhanteringen och föroreningsberäkningarna föreslås en dagvattenlösning där: v Dagvatten från takytor och innergårdar leds utan fördröjning ytledes eller i täta ledningar ut i hamnbassängen. v Dagvatten från vägytor och parkeringsytor i södra och norra delen avleds ytledes och renas innan det kopplas på dagvattenledning och ut i inre hamnen. v Gröna tak blir en del av grönstrukturen, men även en del i systemet för omhändertagandet av dagvatten. v Parkytan används för att skapa ett öppet dagvattenstråk för hantering av dagvatten. Exempel på olika lösningar för dagvattenhanteringen inom planområdet För rening av dagvatten från väg-, och parkeringsytor förslås följande: Rain Gardens/ Biofilteranläggning Öppet avvattningsstråk i norra delen av området Skärmbassäng i södra delen av området Ett sätt att få in grönska i kombination med hårdgjorda ytor är att förse byggnader med gröna tak. Ovanstående förslag på lösningar beskrivs mer ingående i följande kapitel. Rain Gardens/Biofilter Rain Gardens eller biofilter, är ett relativt nytt sätt för att omhänderta dagvatten. Syftet med dessa anläggningar är att efterlikna naturens sätt att med hjälp av fysisk, kemisk och biologiskaktivitet ta hand om dagvatten. Rain garden är en vegetationsbeklädd markbädd som kan vara upphöjd eller nedsänkt, och som är försedd med en fördröjnings/ översvämningszon dit dagvattnet från närliggande ytor som vägar och parkeringar leds för att infiltreras. Det blir en synlig vattenyta endast under korta perioder i samband med kraftiga regn. Det ställs krav på att växterna ska klara perioder av både torka och höga vattennivåer då Rain Garden inte har någon permanent vattenspegel. Systemet med Rain Gardens har utvecklas i USA och Canada där man tidigt insåg att flera små dagvattenanläggningar var långt mer effektivt än ett fåtal stora anläggningar. Flera projekt i Sverige har eller är på gång att genomföras, exempelvis finns Rain Gardens/biofilter anlagda i Tyresö. På Luleå Tekniska Universitet pågår i nuläget ett forskningsprojekt hur Rain Gardens/biofilter fungerar i kallt klimat. Figur 12: Rain Gardens vid torrtillfälle och regntillfälle i anslutning till trottoar och gatuparkering, (Neptunigatan biofilteranläggningar (ex från USA) VASYD 2014). 19 (28)

20 Figur 13: Övre raden: Rain garden vid pendlarparkering Campus Roslagen, Norrtälje (Veg Tech AB). Raingarden i Portland USA. Nedre raden: Rain garden i Tyresö kommun Öringevägen, (WSP); Rain garden vid Åkervägen Tyresö (Veg Tech AB). Förutom funktioner som rening och fördröjningseffekt är även Rain Gardens ett mycket vackert inslag i gatumiljön eller i anslutning till parken. I och med att det förekommer markföroreningar inom planområde rekommenderas inte att dagvattnet tillåts infiltrera i marken. Istället rekommenderas att man konstruerar en Rain Garden med tät konstruktion från vilken överskottsvatten kan avledas till dagvattenledningen (Se figur 14). Rain Gardens/biofilter byggs upp så att i stort sätt allt dagvatten skall kunna magasineras och infiltreras effektivt inom ett dygn efter nederbördstillfället. Då bädden är planterad med växter medför detta att en Rain Gardens/biofilter dessutom har en mycket större förmåga att avdunsta vatten än exempelvis en steril infiltrationsbädd av makadam. Dimensionering av Rain Gardens Arean på Rain Gardens bör enligt rekommendationer från USA och Norge vara 3-10% av den hårdgjorda ytan och ha ett djup på ca 1 meter. Uppbyggnaden består av tex singel geotextil, filtermedium och växtlighet. Filtermediet rekommenderas vara mycket genomsläppligt förslagsvis sand blandat med kompostjord. I växtligheten kan ca cm vatten stå vid intensiva regn. I detta fall bör botten vara tät, tex ett lerskikt för att stoppa vidare transport av dagvattnet ned i marken med tanke på föroreningarna i marken. Ett dräneringsrör i botten leder ut dagvattnet till dagvattenledning. VA-SYD har i projektet Neptunigatan gjort ett förslag på en helt tät konstruktion av en ram av betong och tät duk i botten på Rain Gardens/biofilteranläggning. Ofta förses anläggningarna med en kupolsil för att ha en bräddmöjlighet vid mer intensiva regn. 20 (28)

21 Beräkningsexempel: För att fördröja ett 10-årsregn med varaktigheten 20 min = 22 m 3 regn på en yta med arean 1000 m 2 krävs ca 40 m 2 Rain Gardens om vattnet tillåts stiga 25 cm. Dvs 4 % av ytan. För att fördröja ett normalregn (10 mm) = 10 m 3 regn på en yta med arean 1000 m 2 krävs ca 18 m 2 Rain Gardens om vattnet tillåts stiga 25 cm. Dvs ca 2 % av ytan. I beräkningarna antas att filtermediet är 1 m djupt och till största delen består av sand. Om anläggningen är omgiven av kantsten görs öppningar i denna för att släppa igenom dagvattnet. Innanför inloppet bör grövre material placeras för att undvika urspolning. LERSKIKT/TÄT BOTTEN Bräddavlopp Fördröjnings/översvämningszon Filtermaterial/substrat Tät konstruktion Dräneringsrör Figur 14: Rain Gardens försedd med tät konstruktion under makadamlagret och upp på sidorna. Källa. Inventering av dagvattenlösningar för urbana miljöer. VINNOVA Kent Fridell & Kristian Klasson Tengbomgruppen Öppna avvattningsstråk i parkområde I den Norra delen av planområde planeras en parkyta och ett evenemangsområde. Parkytan ger bra förutsättningar för en trög avledning av dagvatten från närliggande områden och även för ytor belägen norr om planområdet. För att leda dagvatten med fördel ytledes till den tilltänka parken är höjdsättningen av omgivande mark viktig. Höjdsättningen kan tex utformas så att en del av lokalgatans dagvatten kan tas omhand i ett dagvattenstråk i parken. Söder om Norra strandgatan måste dagvattenstråket gå under gatan i en kulvert/alt kopplas på befintlig dagvattenkulvert för att sen mynna i hamnbassängen. Vid höjdsättning av parkytan samt dagvattenstråket bör grundvattennivån och havsnivån beaktas. 21 (28)

22 Figur15: Öppet avvattningsstråk i parkområdet. Här kan dagvattenhantering kombineras med rekreationsytor. Gröna Tak Planprogrammet har som ambition att en tredje del av takytorna förses med gröna tak. Detta har flera positiva följder, till exempel förbättras landskapsbilden, den biologiska mångfalden, avrinningen minskar jämfört med ett konventionellt tak samt att de har en viss isolerande förmåga. Gröna tak finns i olika varianter där sedum tak (den tunna varianten) är den vanligaste i Sverige. Det uppskattas att ett sedum tak ger en minskning av årsavrinningen på upp till ca 50 % och en viss fördröjningseffekt. Volymen som fördröjs kommer dock i huvudsak från relativt små regntillfällen. Enligt Svensk vatten (publikationen P105) kan ett sedum tak vid enskilda regntillfällen (upp till 5 mm) bidra till att avrinningen uteblir. För intensivare regn magasineras de första 5 mm, medan allt regn därutöver rinner av. I Sverige uppskattas ett normalregn till ca 10 mm. Att dimensionera dagvattensystem med hänsyn till en lägre avrinningskoefficient för gröna tak rekommenderas ej. Enligt Stormtac (februari 2015) kan ett grönt tak förvärra vattenkvalitet på grund av näringsläckage jämfört med ett konventionellt tak. Det har dock påvisats att näringsläckage från ett grönt tak framförallt sker under de första åren efter etableringen för att senare blir likvärdig med avrinningen från ett konventionellt tak (Kvalitet på avrinningsvatten från extensiva gröna tak, Andersson Jenny, Uppsala Universitet, 2015). Dagvatten från tak anses som ett rent dagvatten som kan ledas direkt till recipienten eller alternativt användas som vattentillförsel till exempel planteringsytor i innegårdar. Förutsättningar för att tekniken skall kunna användas är att taket inte har alltför brant lutning och att takkonstruktionen dimensioneras för den extra last som det gröna taket innebär. Lasten är dock inte större än att det motsvarar ett vanligt tegeltak. Gröna tak kräver dock skötsel som tex gödsling för att behålla sin karaktär. I planprogrammet beskrivs även att några tak ska förses med solceller. Att använda solceller i kombination med gröna tak ger en synergism. Solceller ger inte bara förnyelsebar energi utan skapar även olika mikrohabitat på ett vegetationstäkt tak. Vegetationen i sin tur sänker temperaturen genom avdunstning och förhindrar därmed att solcellernas effektivitet sänks. Den här kombinationen kallas för Biosolar Roofs. Ett Biosolar Roof har hög potential för att gynna biodiversiteten. 22 (28)

23 Figur 16: Sedum tak vid nackastrand, Nacka kommun (Veg Tech AB) Beräkningsexempel: Ett 10-årsregn med varaktigheten 20 minuter som regnar på en takyta med arean 1000 m 2 genererar 22 m 3. Det gröna taket klarar av att magasinera de första fem mm regn dvs 5 m 3. Figur 17: Grönt tak i Lindvallen (Bild tagen av WSP 2013). Skärmbassäng I den södra delen av planområdet är det tänkt att anordnas en träbrygga utmed kajkanten. Utrymmet under träytan skulle kunna utnyttjas för att anlägga en skärmbassäng. En skärmbassäng är en konstruktion av flytväggar dit dagvatten leds. Skärmbassängen gör att det skapas en längre uppehållstid för dagvattnet vilket ger bättre förutsättningar för sedimentering av partiklar och därmed avskiljning av föroreningar bundna till partiklar som finns i dagvatten. En annan fördel med ett skärmbassängssystem är att man 23 (28)

24 samlar sediment och dess föroreningar i en begränsad plats istället för att spridas i hela hamnbassängen. Skärmbassängen har visat en bra avskiljande förmåga på tungmetaller, olja och näringsämnen. (Stormtac feb 2015). Skärmbassänger finns tex i Växjö och Stockholm. Figur 18. Skärmbassäng under soldäck Marievik, Stockholm( Järven Ecotech). Avledning av dagvatten från byggnader Många byggnader kommer att anläggas i nära anslutning till vatten. Dagvattnet från tex stuprör och gårdar kan i dessa fall avledas ytligt till hamnbassängen i öppna dagvattenstråk/rännor. Figur 19: Förslag på anvisning på mark för dagvatten. 24 (28)

25 Omhändertagande av dagvatten I planen för inre hamnen föreslås, mer grönstruktur med trädplanteringar, gröna gårdar samt att en park är tänkt att byggas i den norra delen av planområdet. Utrymmet för gröna lösningar med Rain Gardens/biofilter kan dock vara begränsade då gator, parkeringsplatser och trädplanteringar konkurrerar om utrymmet. I södra delen av planområdet bör Rain Gardens anläggas utmed Skeppsbron då det är dagvattenföroreningarna från gatan som i första hand ska renas. En del av lokalgatorna kan med fördel också förses med Rain Gardens. Byggnaderna som ligger i anslutning till vattnet kan med fördel leda dagvattnet från tak och gårdar direkt ut i hamnbassängen. Längs med kajen kan en skärmbassäng vara ett alternativ för att sediment från dagvattenledningar hamnar på en specifik plats i hamnbassängen. Denna kan också placeras i anslutning till befintligt utlopp och därmed även avskilja föroreningar från närliggande områdens dagvatten. Figur 20: Exempel på områden (markerade med rött) lämpliga för Rain Gardens/biofilter till södra delen. Ungefärlig yta på Rain Gardens/Biofilter utgår från ett normalregn på ca 10 mm. 25 (28)

26 I norra delen av planområdet bör Rain Gardens anläggas utmed Norra strandgatan och en av de nya huvudgatorna då det är dagvattenföroreningarna från gatan som i första hand ska renas. En del av lokalgatorna kan med fördel också förses med Rain Gardens. Andelen Rain garden kan minskas/kompletteras av att ett dagvattenstråk anläggs i parkytan. En förutsättning för att dagvattnet kan ledas till Rain Gardens, dagvattenstråk är att det tas hänsyn till dagvattenhanteringen vid höjdsättning av marken. Figur 21: Exempel på områden (markerade med rött) lämpliga för Rain Gardens/biofilter i norra delen av planområdet. Ungefärlig yta på Rain Gardens/Biofilter utgår från ett normalregn på ca 10 mm. 26 (28)

27 SAMMANFATTNING Kommunens intention är att planområdet ska utvecklas till en havsnära stadsdel som ska genomsyras av klimatsmart tänkande, hållbar stadsutveckling och ett rikt stadsliv. Planområdet är idag relativt lågt beläget med nivåer på +1,5-7 m dvs 1,4-6,9 m över havets nuvarande medelvattenstånd. Vid havsnära bebyggelse måste hänsyn tas till stigande havsnivåer. Enligt SMHI kan högvattennivåer inom den kommande 100-års perioden uppgå till ca 1 m över medelvattenståndet har riktlinjer för färdigt golv på +2,7 m för ny bebyggelse. Planområdet är totalt ca 12 ha. Nuvarande markanvändning inom planområdet består av stor andel hårdgjorda ytor med få inslag av grönstruktur. Omvandlingen av planområdet innebär att cirka 550 nya bostäder att byggas indelade i olika kvarter samt att andelen grönstruktur ska öka. Detta ska bla ske genom att en tredjedel av alla nya byggnader ska förses med grönt tak och att en ny park ska anläggas. Dagvattnet leds idag utan rening ut i inre hamnen. En mer hållbar dagvattenlösning eftersträvas i samband med utvecklingen av inre hamnen. För att få en trög avledning till recipienten får gärna dagvatten avrinna ytligt och i öppna system. Detta ställer dock krav på höjdsättning av planerad tomtmark, torg och gator. Vid häftigare regn kan gatan, torgytor fungera som tillfälligt magasin för att få en trög avledning i systemet. Gatan, torgytorna bör alltså ligga lägre än omgivande fastigheter. har idag en VA-policy där hanteringen av dagvatten beskrivs som ska beaktas vid omhändertagandet av dagvatten. Infiltration av dagvatten inom planområdet anses ej vara lämpligt då stora delar av marken är förorenad. Om dagvattnet infiltreras kan föroreningar lättare transporteras ut till recipienterna. Dagvattnet kan avledas ytligt eller i täta ledningar. Ingen fördröjning av dagvattnet behövs då inre hamnen ej har någon begränsning för utsläpp av dagvatten. Kommande exploateringen kommer att minska andelen av hårdgjorda ytor vilket resulterar i mindre avrinning från planområdet. I och med det havsnära läget av planområdet bedöms dagvattenhanteringen för inre hamnen prioritera vattenkvalitet framför fördröjning. Dagvatten från tak och innergårdar anses inte vara förorenat utan kan ledas direkt ut i inre hamnen utan rening. Detta vatten kan även användas som vattenförsörjning till planteringsytor på innegårdar inom planområdet. Enligt de föroreningsberäkningar på dagvatten som har gjorts är generellt föroreningshalterna under framtagna riktvärden. De föroreningar som förekommer har framförallt sitt ursprung från vägar och parkeringar. Därför anses att åtgärder för rening av dagvatten fokuseras på dessa ytor. Med utgångspunkt från dagvattenhanteringen och föroreningsberäkningarna föreslås en dagvattenlösning där: v Dagvatten från takytor och innergårdar leds utan fördröjning ytledes eller i täta ledningar ut i hamnbassängen. v Dagvatten från vägytor och parkeringsytor i södra och norra delen avleds ytledes och renas innan det kopplas på dagvattenledning och ut i inre hamnen. v Gröna tak blir en del av grönstrukturen, men även en del i systemet för omhändertagandet av dagvatten. v Parkytan används för att skapa ett öppet dagvattenstråk för hantering av dagvatten. 27 (28)

28 För rening av dagvatten från väg-, och parkeringsytor förslås följande: Rain Gardens/ Biofilteranläggning Öppet avvattningsstråk i norra delen av planområdet Skärmbassäng i södra delen av området Många byggnader kommer att anläggas i nära anslutning till vatten. Dagvattnet från tex stuprör och gårdar kan i dessa fall avledas ytligt till hamnbassängen i öppna dagvattenstråk/rännor. En förutsättning för att dagvattnet kan ledas till Rain Gardens, dagvattenstråk är att det tas hänsyn till dagvattenhanteringen vid höjdsättning av marken. 28 (28)

Dagvattenutredning Pottholmen Karlskrona kommun. 2014-05-07 Rev 2014-05-15. Upprättad av: Johanna Persson. Granskad av: Kristina Berlin

Dagvattenutredning Pottholmen Karlskrona kommun. 2014-05-07 Rev 2014-05-15. Upprättad av: Johanna Persson. Granskad av: Kristina Berlin Dagvattenutredning Pottholmen 2014-05-07 Rev 2014-05-15 Upprättad av: Johanna Persson Granskad av: Kristina Berlin RAPPORT Dagvattenutredning Pottholmen Kund Tekniska förvaltningen VA/Renhållning Postadress

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson

Dagvattenutredning. 1 Bakgrund. Granskad : Johan A Engström och Per J Axelsson Författare Axel Meurling Telefon 0105051252 E-mail Axel.Meurling@afconsult.com Recipient Brickhouse Olle Tholstrup Joakim Trigell Johan Blomster Datum 07/05/2017 Projekt ID 735334 Granskad 2017-05-16:

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

dag- och dränvattenhantering

dag- och dränvattenhantering Långsiktigt hållbar h dag- och dränvattenhantering Material hämtat från arbetskoncept till Svenskt Vattens, publikation P105 Göran Lundgren, SWECO, Växjö LOD = En hantering av dagvatten inom det område

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån Vi riskerar att dränkas nerifrån 1 2 1 3 2014-12-16 4 2 5 Stigande havsnivåer, exempel Malmö, Svenskt Vatten M134 Havsnivå = +1,56 m 3 Havsnivå = +2,45 m, ca 220 fast. m hus berörs Höjda nivåer i hav,

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad

UPPDRAGSLEDARE. Per Domstad. Per Domstad PM UPPDRAG Nyréns Läkerolområdet UPPDRAGSNUMMER UPPDRAGSLEDARE Per Domstad UPPRÄTTAD AV Per Domstad DATUM 2016-11-30 DAGVATTENHANTERING LÄKEROLOMRÅDET Bakgrund Gävle kommun avser bebygga det gamla området

Läs mer

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18

RAPPORT. Dagvattenutredning Kungsbäck SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ UPPDRAGSNUMMER 1584634000 2013-10-18 repo001.docx 2012-03-2914 SAMHÄLLSBYGGNAD, GÄVLE KOMMUN Dagvattenutredning Kungsbäck UPPDRAGSNUMMER 1584634000 SWECO ENVIRONMENT GÄVLE VATTEN OCH MILJÖ LISEN LINDGREN - HANDLÄGGARE IRINA PERSSON - KVALITETSGRANSKARE

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

Klimatsäkring -P104 samt P105

Klimatsäkring -P104 samt P105 Klimatsäkring -P104 samt P105 Seminarium vid Föreningen Vattens Norrlandsmöte 2012 Sundsvall Gilbert Svensson Urban Water Management AB och Luleå tekniska universitet 1 Klimatsäkring P104 samt P105 Risker

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING

PM DAGVATTENUTREDNING UPPDRAG Grästorp 14:1 UPPDRAGSNUMMER 13007074 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Elisabeth Nejdmo DATUM GRANSKAD AV Tove Lindfors Dagvattenutredning Grästorp 14:1 Sweco har blivit ombedda att

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången

Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången Dikesförslag Spektrumgången och Sneda gången Datum / Version: 2016-03-15 / Granskningshandling Dok.nr: 2012062 Sidan 1 av 10 Bilaga 9 Dikesförslag för Spektrumgången och Sneda gången HANDLÄGGARE: DATUM

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1

Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Dagvattenutredning Torshälla - Mälby 8:1 Beställare: Eskilstuna kommun 631 86 Eskilstuna Beställarens representant: Karolina Ehrén Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Hantverkargatan 5

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö

Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Datum 2011-03-21 Reviderad - Dagvattenutredning Träkvista 4:191, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Träkvista Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09

Inre hamnen, Oskarshamns kommun. Detaljplan Översiktlig geoteknisk utredning. Geotekniskt PM 2015-03-09 Geotekniskt PM 2015-03-09 Upprättad av: Martin Holmberg Granskad av: Daniel Elm Uppdragsnummer: 10207748 INRE HAMNEN, OSKARSHAMNS KOMMUN Geotekniskt PM Kund Oskarshamns Kommun Erik Hjertqvist Konsult WSP

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer

Beräkningar av flöden och magasinvolymer KOMPLEMENT DAGVATTENUTREDNING KUNGSBERGA 1:34 Bakgrund En ny detaljplan har arbetats fram för ett område i Kungsberga, Ekerö kommun. WSP har utfört en dagvattenutredning för detaljplaneområdet (WSP 2016-05-13).

Läs mer

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl

PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Stockholm PM Dagvatten Troxhammar 7:2 mfl - Datum 2016-10-14 Uppdragsnummer 1320013876 Johanna Ardland Bojvall Hanna Särnefält Johanna Ardland Bojvall Uppdragsledare

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för Bjurhovda 3:24, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten dp Bjurhovda 3:24 UPPDRAGSNUMMER 13005059 UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin UPPRÄTTAD AV Camilla Hägg Wickman DATUM GRANSKARE Gustaf Josefsson Köhler Dagvattenhantering till detaljplan

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

Dagvattenutredning Liden 2:4

Dagvattenutredning Liden 2:4 Dagvattenutredning Liden 2:4 Adrian Lavén Teknisk service VA-avdelningen. 2018-11-16 Bakgrund och syfte Lidköpings kommun har fått i uppdrag utav samhällsbyggnadskontoret att ta fram en dagvattenutredning

Läs mer

Hållbar dagvattenhantering

Hållbar dagvattenhantering Hållbar dagvattenhantering Bakgrund Det faller årligen stora mängder nederbörd. All nederbörd som inte infiltreras bildar dagvatten. Dagvatten är det vatten som rinner ut i sjöar och vattendrag via rör,

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från 2014-06-23 Samhällsbyggnad Dagvattenpolicy för Årjängs kommun Inledning Dagvatten definieras som tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark

Läs mer

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG

PM DAGVATTEN - JAKOBSBERG 29 Bakgrund och syfte Sweco har fått I uppdrag av Karlstads kommun att ta fram underlag för detaljplanen gällande grönstruktur i östra Jakobsberg. Detta innefattar bland annat parkmiljöer och grönstråk.

Läs mer

Dagvattenutredning Skomakartorp södra

Dagvattenutredning Skomakartorp södra Datum 2014-05-27 Reviderad - Dagvattenutredning Skomakartorp södra (del av Träkvista 4:191), Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt T: +46-10-615 13 00 D: +46 (0)10 615

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev.

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1. Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen rev. DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Östra Jakobsberg, del 1 Karlstads kommun VA-enheten Teknik- och fastighetsförvaltningen 2017-11-17 rev. 2018-03-08 DAGVATTENUTREDNING ÖSTRA JAKOBSBERG, DEL 1 Östra Jakobsberg

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson

UPPDRAGSLEDARE. Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV. Linn Andersson UPPDRAG Dagvatten, del av Vägeröd 1:70 UPPDRAGSNUMMER 13005827 UPPDRAGSLEDARE Elisabeth Nejdmo UPPRÄTTAD AV Linn Andersson DATUM Version 3 Bakgrund Detta PM är en revidering av PM dagvatten, del av Vägeröd

Läs mer

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby.

Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen för fastigheten Vilunda 20:24, Optimusvägen, Upplands Väsby. Box 1146 183 11 Täby Tel 8-732 58 Tel, dir 8-732 28 83 Fax 8-732 22 e-post david.kallman@marktema.se PM - Vilunda 2:24, Dagvattenutredning Marktema AB har fått i uppdrag av Besqab av utreda dagvattenhanteringen

Läs mer

Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp

Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp Uppdragsnr: 10173223 1 (7) PM Karlskrona - Översiktlig dagvattenutredning Mölletorp Förutsättningar Karlskrona kommun planerar för ett nytt bostadsområde i Mölletorp och i samband med det har WSP fått

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV:

TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING Charlotte Stenberg. Torsby bostäder UPPDRAGSNUMMER: GRANSKAD AV: TORSBY BOSTÄDER KVARTERET BJÖRKEN DAGVATTENUTREDNING 2018-01-14 UPPDRAGSNUMMER: DATUM: 18402071 2018-01-14 HANDLÄGGARE: Tobias Högberg UPPDRAGSLEDARE: Pernilla Brunsell GRANSKAD AV: Charlotte Stenberg

Läs mer

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området.

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området. 2013-06-27 Detaljplan Sjöåkra 1:23 I nordöstra delen av Bankeryd upprättas en ny detaljplan för Sjöåkra 1:23. Detaljplanen innebär att ett nytt bostadsområde anläggs på Sjöåkra och vid genomförandet kommer

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken

Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken Föreslagen dagvattenhantering för bostäder norr om Askimsviken handläggare Graciela Nilsson 1 Innehållförteckning 1 BAKGRUND... 3 2 Markförhållanden... 4 2.1 Befintliga dagvattenflöden... 5 3 Framtida

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar

Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar Funktionsbeskrivning dagvattenlösningar tillägg till Dagvattenutredning för Södra staden, Underlag för strategiskt program 2015-03-20 Lokala åtgärder, kvartersmark och gata Inom kvartersmark och lokalt

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

Dagvattenutredning Önnestad 112:1

Dagvattenutredning Önnestad 112:1 Sida 1(10) Dagvattenutredning Sida 2(10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Förutsättningar... 3 3. Befintligt ledningssystem... 3 3.1 Befintliga VA-ledningar... 3 3.2 Befintliga el- och teleledningar...

Läs mer

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1

Dagvattenutredning detaljplan Kungsbro 1:1 OKQ8 detaljplan Kungsbro 1:1 Stockholm 2015-01-26 detaljplan Kungsbro 1:1 Datum 2015-01-26 Uppdragsnummer 1320011273 Utgåva/Status Version 1 Cecilia Sköld Sara Jansson Ingemar Uhlin Uppdragsledare Handläggare

Läs mer

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen. Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen Datum / Version: 2014-01-17 / LEVERANS Prjoektnr: 2011704 Sidan 1 av 12 Teknisk Rapport Dagvattenutredning för flerbostadshus vid Ektorpsrondellen

Läs mer

Dagvattenutredning. Brunnsbo/Fiskebacken

Dagvattenutredning. Brunnsbo/Fiskebacken 2018-04-18 Dagvattenutredning Brunnsbo/Fiskebacken Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjer... 2 2 Befintliga förhållanden och förutsättningar... 3 2.1 Topografi och markförhållanden... 3 2.2 Befintlig

Läs mer

Dagvattenutredningar i Täby kommun

Dagvattenutredningar i Täby kommun Dagvattenutredningar i Täby kommun Kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar Dagvattenhanteringen blir en allt viktigare del i stadsplaneringen. Detta dels med

Läs mer