Dagvattenutredning Solna Pyramiden 3-4 Arenastaden, Solna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagvattenutredning Solna Pyramiden 3-4 Arenastaden, Solna"

Transkript

1 Dagvattenutredning Solna Pyramiden 3-4 Arenastaden, Solna Iterio AB Rapport nr Författare Dimitry van der Nat och Daniel Stråe, WRS Uppsala AB

2 Innehåll Sammanfattning Inledning Utredningens syfte Förutsättningar Områdesbeskrivning Planerad förändring i området Skydd av Brunnsviken Krav på dagvattenhantering Beräknad årsavrinning och föroreningsbelastning Nuläget Framtida situation Förslag till dagvattenhantering Gröna tak Skelettjord Dagvatten för gestaltning Regnträdgårdar Parkeringsanläggning under tak utan avvattning Bilaga 1. Generella lösningar för dagvattenhantering inom planområdet och avvattningsplan. Sid 2 (18)

3 Sammanfattning För närvarande pågår detaljplaneläggning av området Solna Pyramiden 3-4 i Arenastaden. I samband med plansamrådet så har både Länsstyrelsen och kommunens Miljö- och hälsoskyddsnämnd kommit med krav på förtydligande av hur dagvatten inom området ska hanteras för att minimera risken för ökad belastning av föroreningar och näringsämnen till ytvattenrecipienten Brunnsviken, samt förhindra att befintliga föroreningar i mark mobiliseras. I denna dagvattenutredning beskrivs de lokala förutsättningarna för hantering av dagvatten (geohydrologi, geologi, topografi, etc.), den nuvarande och framtida belastning från området beräknas och åtgärder föreslås för att begränsa framtida flöden och föroreningsmängder till nivåer som är acceptabla med hänsyn till skydd av ytvattenrecipienten, Brunnsviken. Genomförda beräkningar visar att den planerade exploateringen utan åtgärder skulle innebära ökad belastning av dagvattenrelaterade föroreningar till Brunnsviken. Även om ökningen kan förväntas bli marginell, så är en ökning ändå i strid med Solna stads dagvattenstrategi och målet att Brunnsviken ska uppnå god ekologiskt status innan Med konsekvent tillämpning av de åtgärder för lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) som rapporten föreslår bör dock ytterligare belastning till Brunnsviken kunna förhindras. Belastningen kan snarare förväntas minska. Sid 3 (18)

4 1. Inledning För närvarande pågår detaljplaneläggning i området Solna Pyramiden i Arenastaden, omfattande fastigheten Pyramiden 3 och 4. Detaljplanens syfte är att utveckla befintlig bebyggelse, samt att möjliggöra komplettering med ny bebyggelse. I samband med plansamrådet så har både Länsstyrelsen och kommunens Miljö- och hälsoskyddsnämnd kommit med krav på förtydligande av hur dagvatten inom området ska hanteras för att minimera risken för ökad belastning av föroreningar och näringsämnen till ytvattenrecipienten Brunnsviken. Området är drygt 1,9 hektar stort och ligger strategiskt, nära Solna station, Arenastaden och den nya nationalarenan. Området avvattnas mot söder, till en dagvattenledning som ligger i Pyramidvägen. Områdets ytvattenrecipient; Brunnsviken, har idag otillfredsställande ekologisk status med hänsyn till parametrarna övergödning och bottenfauna. För att klara de uppsatta miljökvalitetsnormerna för Brunnsviken krävs att belastningen av framför allt fosfor minskar från avrinningsområdet Utredningens syfte Syftet med uppdraget är att beskriva de lokala förutsättningarna för hantering av dagvatten (markanvändning, markförhållanden, topografi, etc.), beräkna nuvarande och framtida belastning från området, samt att föreslå åtgärder för lokalt omhändertagandet av dagvatten (LOD) som begränsar framtida flöden och föroreningsmängder till nivåer som är acceptabla med hänsyn till skyddet av ytvattenrecipienten. Rapporten har tagits fram på uppdrag av Iterio AB. Sid 4 (18)

5 2. Förutsättningar 2.1. Områdesbeskrivning Lokalisering Hela programområdet är ca 1,9 ha stort och består huvudsakligen av fastigheten Solna Pyramiden 3 och 4. I nuläget består området till största delen av lagerhallar och grusade uppställningsytor, samt av kontorsbyggnaden Oktagonen med parkering. Området avgränsas av Pyramidvägen i söder, Magasinvägen i väster, den planerade förlängda Evenemangsgatan i norr, och järnvägen i öster, se Figur 1. Figur 1. Utredningsområdet (blå linje) är beläget norr om Pyramidvägen. Bilden är ett utsnitt ur fastighetskartan. Sid 5 (18)

6 Markförhållanden, topografi och avrinningsvägar Områdetär platt och dess naturliga jordlager bestårav postglacial lera, se Figur 2. Marknivån ligger kring 5 meter över havet (RH00). Området avvattnas söderut och västerut via en dagvattenledning i Pyramidvägen och Magasinsvägen (se bilaga 1) Figur 2. Utredningsområdets (ungefärlig utbredning markerad med blå linje) naturliga jordlager består av glacial lera. Bilden är ett utsnitt från SGU:s jordartskarta. Föroreningar från tidigare verksamheter som verkstadsindustri, tryckerier och elektroteknisk industri har påvisats i grundvattnet och marken i området vid en översiktlig markundersökning som genomfördes Föroreningar som kan uppkomma vid dessa verksamheter är bland annat metaller, klorerade lösningsmedel, PAH, PCB, aromater, oljor, cyanider och färgrester. Dessutom finns det flera verksamheter i planområdets direkta anslutning som är med i Länsstyrelsens databas över potentiellt förorenade områden. Dagvattenhanteringen behöver utformas på ett sätt som motverkar infiltration och därmed minskar risken för mobilisering av befintliga mark- och grundvattenföroreningar. Sid 6 (18)

7 2.2. Planerad förändring i området Detaljplanens syfte är att utveckla befintlig bebyggelse samt möjliggöra komplettering med ny bebyggelse inom planområdet. Syftet är också att inkludera de omgivande gatorna i utformningen tillsammans med de nya förutsättningarna inom planområdet samt i stadsdelen Arenastaden. I planbeskrivningen1 föreslås tre kontorsbyggnader i fristående kvarter på Pyramiden 3-4, vilket förutsätter att befintlig byggnad, Oktagonen, rivs (Figur 3). Byggnaderna ska fungera som en länk mellan Arenastadens olika delar och varierande nivåer. En sammanhängande parkeringsanläggning länkar samman de tre kvarteren under gatunivå i souterräng och under gatunivå. De planerade kontorsbyggnader ska möta kraven för Breeam Excellent angående hållbarhetsstandarden. Planens genomföring betyder att området hårdgörs nästan fullständigt. Figur 3. Utsnitt ur detaljplan som visar framtida markanvändningen på kvarteret Pyramiden 3-4 in Solna Arenastaden. Planhandling till utställning, april 2014 Marken inom planområdet ägs av Fabege AB i Solna. 1 Planbeskrivning, Detaljplan för kv Pyramiden m.fl., Solna stad 2013 Sid 7 (18)

8 2.3. Skydd av Brunnsviken Planområdets ytvattenrecipient; Brunnsviken är känslig för ökad belastning av föroreningar. Därför ställer kommunen och Länsstyrelsen särskilda krav på hanteringen av dagvatten i avrinningsområdet. God ekologisk status ska uppnås för Brunnsviken innan Enligt den senaste klassificeringen har Brunnsviken i dagsläget en otillfredsställande ekologisk status 2. God kemisk status uppnås om man bortser från kvicksilver (generellt undantag). Med utgångspunkt från att den ekologiska statusen ska förbättras innan 2021, måste belastningen av näringsämnen på Brunnsviken minska Krav på dagvattenhantering Generellt vattenskydd Med utgångspunkt i miljökvalitetsnormen för Brunnsviken, nationella miljökvalitetsmål (bl.a. ingen övergödning) och Solna stads dagvattenpolicy så bör dagvattenhanteringen i kvarteret Pyramiden planeras och utformas så att utsläppen av övergödande ämnen och föroreningar till Brunnsviken i alla fall inte ökar, och helst minskar. Detta kan uppnås genom rening (så nära källans som möjligt) av förorenat dagvatten, innan utsläpp till ytvattenrecipienten. Då dock området kommer att främst bestå av hårdgjorda ytor är möjligheterna för fördröjning stark begränsade. Kommunens generella riktlinjer för dagvattenhantering Solna stad tog 2002 fram riktlinjer för hantering av dagvatten inom staden. Riktlinjerna grundas bland annat på de nationella miljökvalitetsmålen som togs fram av regeringen 1999, där främst två mål beaktades; Grundvatten av god kvalitet och Levande sjöar och vattendrag. Målen för Solna dagvattenstrategi är: 3 ; Dagvatten som avleds till recipient eller omhändertas lokalt genom infiltration ska vara så rent att det inte ger negativ påverkan på levande organismer. Dagvatten ska tas omhand så nära källan som möjligt. 2 Länsstyrelsens vatteninformationssystem VISS 3 Dagvattenstrategi för Solna Stad, antagen Sid 8 (18)

9 Grundvattennivåerna ska inte förändras på grund av stadens expansion. Dagvatten ska nyttjas som en resurs vid stadens utbyggnad. Sid 9 (18)

10 3. Beräknad årsavrinning och föroreningsbelastning 3.1. Nuläget Även om rivning av lagerhallar och förberedande markarbeten redan har påbörjats, så avser nulägesscenariot här situationen innan arbetet med den nya planen påbörjades. Området dominerades då av lagerhallar och upplagsytor, grusbelagda upplagsytor intill järnvägen, samt en kontorsbyggnad med parkering. Markanvändningen har karterats utifrån flygfoton från Google Earth som togs Årsavrinning och närsaltsbelastningen har beräknats med schablonvärden 4 och en korrigerad årlig nederbörd på 592 mm vid SMHI:s mätstation 9821 i Stockholm, och visas i tabell 1. Tabell 1. Nuvarande markanvändning, arealer, avrinningskoefficienter, beräknad årsavrinning, medelflöde och transporterade närsaltmängder Yta (ha) Markanvändning Avrinningskoefficient Årsavrinning (m 3 /år) Medelflöd e (l/s) P tot (kg/år) N tot (kg/år) Gator Centrum Industri Järnvag Summa Framtida situation Utifrån plankartan har framtida markanvändning indelats i kategorierna gatumark och centrumområde. Framtida flöden och närsaltsbelastning baseras på samma schablonvärden och årsnederbörd som användes för beräkningarna för nuläget och redovisas i Tabell 2. I beräkningen har schablonvärden använts som avser verksamheter och bebyggelse utan hänsyn till åtgärder för att utjämna eller rena dagvatten. En jämförelse av fosforbelastningen före och efter exploatering visar att värdena skulle öka marginellt från i dagsläget sammanlagt 1,9 kg till 2,0 kg, medan kvävebelastningen ökar från drygt 13 kg i dagsläget till drygt 17 kg. Dagvattenflödet ökar från m3 till m3 per år. Ökningarna är bara marginella och ligger förmodligen nära beräkningarnas felmarginal. Påverkan på vattenkvalité i Brunnsviken bedöms därmed vara försumbar. 4 Sid 10 (18)

11 Tabell 2. Framtida markanvändningen, arealer, avrinningskoefficienter, beräknad årsavrinning och transporterade närsaltmängder. Yta (ha) Markanvändning Avrinningskoefficient Årsavrinning (m 3 /år) Medelflöde (l/s) P tot (kg/år) N tot (kg/år gator , centrum , Summa Sid 11 (18)

12 4. Förslag till dagvattenhantering Förutsättningarna i kvarteret Pyramiden utgör en stor utmaning för framtida dagvattenhantering. Den komplexa situationen som ska lösas är att förhindra en ökad närsaltsbelastning till Brunnsviken utan infiltration av dagvatten i ett område som nästan fullständigt ska hårdgöras. Underjordisk magasinering av dagvatten kommer dessutom vara omöjligt, eftersom området ska förses med en parkeringsanläggning i souterräng som upptar nästan hela planområdet. Då infiltration av dagvatten medför en oacceptabel risk för att mobilisera befintliga föroreningar i mark och grundvatten finns det bara två sätt för dagvatten att lämna området: Evapotranspiration Avbördning genom dagvattennätet Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD) innebär att man även i staden försöker efterlikna naturens sätt att ta hand om dagvattnet genom avdunstning, fördröjning och infiltration i marken. Nedan föreslas de LOD åtgärdar vi anser tillämpliga för användning i kvarteret Pyramiden utan infiltration (se även bilaga 1 för positionsförslag på åtgärdar) Gröna tak Enligt uppgifter från Iterio siktar fastighetsägaren Fabege AB att konstruera 3 kontorsbyggnader som ska möta kraven på hållbarhetsstandarden Breeam Excellent. Detta krav betyder bland annat att byggnaderna ska förses med gröna tak. Allmänt om gröna tak Gröna tak är bevuxna tak som oftast planteras med Sedum spec. eller andra växter som är toleranta mot både vatten och torka. Genom lagring av vatten i växtbädden och genom evapotranspiration kan de kraftigt minska avrinningen från taket. Ytterligare fördelar med gröna tak är att de förbättrar dagvattenkvaliteten, förbättrar luftkvalitet, isolerar byggnaden mot både köld och värme, vilket ger minskade driftkostnader, förlänger takets livslängd, reducerar heat island effect (dvs. en ökning av lufttemperaturen i stadsmiljön), ger livsmiljö för djur och växter och är estetiskt tilltalande. Nackdelar är högre konstruktionskostnader, att de är endast lämpliga för tak utan eller med små lutningar (25 30 grader eller mindre), och att de kan vara för tunga för befintliga tak. I regel består gröna tak av ett vattentätt membran för att skydda taket, ett dräneringslager, en rotbarriär, ett filtertyg, en jordvolym och vegetation. Gröna tak kan indelas i extensiva (grund jordvolym) och intensiva (djup jordvolym). Extensiva gröna tak har ett ca 10 cm djupt jordlager och rätt utformat kan det utjämna flödet för 95 % av alla nederbördstillfällen och minska avrinningshastigheten av dagvatten för alla nederbördstillfällen. Det är dock viktigt att komma Sid 12 (18)

13 ihåg att så snart magasinsvolymen är uppfyllt kommer även gröna tak att brädda med samma intensitet som regnet faller med. Intensiva gröna tak är oftast mer estetiska landskapselement vars primäre syfte inte är dagvattenhantering. De planteras med längre växtarter, ibland även träd och är därför mer underhållsintensiva (kräver bl. a. bevattning, gödning, och klippning). På grund av den stora vikten är det oftast inte möjligt att täcka hela taket med dem. Men det djupa jordlagret kan ta upp stora mängder av vatten vilket innebär att dessa tak kan vara en särskild effektiv dagvattenhanteringsåtgärd ändå. Gröna taks förmåga att minska avrinningen För regntillfällen med en nederbördsvolym mindre än 5 mm beräknas gröna tak inte ge någon nämnvärd avrinning alls 5. Nederbörd av 5 mm regn i Sverige motsvarar ungefär ett regntillfälle med sex månaders återkomsttid och en varaktighet på 10 minuter. Extensiva gröna tak, som är vanligast i Sverige och belastar konstruktionen med mindre vikt, magasinerar i snitt hälften av den årliga avrinningen, medan intensiva gröna tak magasinerar i medel 75 % av årsavrinningen 4. Den volymen som magasineras kommer dock huvudsakligen från många små regntillfällen Gröna tak och brandskydd Enligt muntlig uppgift från Iterio har Fabeges projekterande brandkonsult ur brandskyddssynpunkt bestämt att grönt tak ej bör anläggas på den 84 m höga kontorsbyggnaden i områdets östra del. Enligt åtminstone ett av många företag 6 som anlägger gröna tak, så brandgodkännas dock gröna tak som taktäckning, eftersom vegetationsmattorna baseras på en obrännbar mineraljord med en mycket lag halt av organiskt material. Även om det drygt 950 m 2 stora taket inte förväntas ge ett särskilt stort bidrag till det totala dagvattenflödet, så föreslår vi att ett grönt tak ändå ska övervägas under den fortsatta projekteringen, med hänsyn till minskade driftkostnader och minskad heat-island effekt, samt för att möta Breeam Excellent standarden som området ska uppfylla. 5 Hållbar dag- och dränvattenhantering. Svenskt Vatten publikation P105, Vegtech (leverantör av gröna tak) Sid 13 (18)

14 Användning vid kv. Pyramiden 3-4 Gröna tak används i Sverige sedan 1980-talet och i Stockholmsområdet finns redan många gröna tak, bland annat i stadsdelen Hammarby Sjöstad. Vi föreslår att alla områdets byggnader täcks med gröna tak i så stort utsträckning som möjligt. Regnvatten som faller på atriumtak som kommer att täcka byggnadens innergårdar kan ledas mot de gröna taken intill. Alla tak måste anslutas till dagvattenledning för att avbörda flöden som överstiger takens fördröjningskapacitet Skelettjord Allmänt om skelettjord Med begreppet skelettjord menas perkolationsmagasin för träd som byggs intill gator och andra hårdgjorda ytor för att infiltrera och rena dagvatten lokalt. Rening av dagvatten sker genom filtrering, sorption och kemisk bindning av föroreningar i marken. Näringsämnen som kväve, fosfor och kalium i dagvatten kommer träden till godo. Skelettjordmagasinen fungerar ungefär som en markbädd, med fördelningsledning, dränledning och en bräddanslutning till det konventionella dagvattennätet (Figur 4). Markbädden konstrueras av ett cm tjock lager av bergkross (makadam mm). Bergkrossen täcks sedan av växtjord som spolas ner i krossen. Denna procedur upprepas tills skelettet är mättat med växtjord. Därefter läggs ett luftigt bärlager (makadam mm) och på detta slutligen växtjorden som dagvattnet ska infiltrera i och där rötterna ska trivas. En geotextil kan användas under skelettet som materialskiljande lager samt om grundvattnet behöver skyddas. Även ovanför bärlagret bör geotextil användas för att undvika igensättning. Skelettjordmagasin har använts framgångsrikt i Hammarby Sjöstad och planeras användas i Norra Djurgårdsstaden. Anläggningens effektivitet har utvärderades i en utredning av Stockholm Vatten. Utredningen visade att den undersökta skelettjordsanläggningen är ett utmärkt sätt att ta hand om dagvatten från gatumark när kringliggande mark måste hårdgöras. Istället för att vattnet leddes bort togs det omhand lokalt och kom träden till godo. Enligt rapporten registrerades endast ett utflöde via dränledningen vid ett fåtal av regntillfällena. Det fanns också indikationer på att träden i skelettjordmagasinen trivdes bättre än andra träd i stadsmiljön. Gatuträden har oftast inte tillräckligt utrymme för att växa. Med inflödet av näringsämnen från dagvatten och syre i den porösa marken håller sig träden i skelettjordmagasinen gröna betydligt längre in på hösten jämfört med övriga gatuträd, något som kan ge en lyft till hur trevligt ett område upplevs. Sid 14 (18)

15 Figur 4. Profilskiss av en skelettjordsanläggning (källa: Alm ). Användning vid kv. Pyramiden 3-4 Enligt illustrationerna i bilagan till planbeskrivningen kommer ett fåtal träd att planteras längs Pyramidvägen. I bilaga 1 visas bland annat positioner där skelettjordsmagasiner skulle kunna anläggas. Positionerna för träden är hämtade ur bilagan med illustrationer till detaljplanen. Det är i dagsläget dock oklart om träd kommer att kunna planteras i marken pga. befintliga ledningar längs och under Pyramidvägen. Sannolikt finns det inget eller bara mycket begränsat utrymme för underjordiska magasin. Skulle det ändå visa sig att några träd kan planteras i marken längs gatan, så bör möjligheten till användning av sklettjordsmagasin övervägas. För att säkerställa att inget vatten kommer att infiltreras, ska dock eventuella magasinen utföras täta och med dräneringsrör som ledar vattnet mot dagvattenledningar i stället för infiltration Dagvatten för gestaltning Ett av målen med Solna stads dagvattenstrategi är att dagvatten ska nyttjas som en resurs vid stadens utbyggnad. Under senare år har fokus mer och mer skiftat från att betrakta dagvatten som ett problem mot en syn på dagvatten som en värdefull resurs i urbana miljöer, inte minst internationellt. I flera städer, bland annat Malmö, Berlin och Rotterdam och Nijmegen i Nederländerna, finns stadsbyggnadsprojekt som lyfter fram dagvatten i urbana miljöer. Gestaltsningsåtgärdar brukar dock vara någorlunda känsligt för skräpighet och smuts under torra förhållanden, något som skulle kunna motverkas genom vat- 7 Alm, Henrik, Skelettjord att hantera trafikdagvatten i stadsmiljö, 2005, Stockholm Vatten AB Sid 15 (18)

16 tencirkulation med antingen magasinerad dagvatten eller även dricksvatten när det inte regnar. Användning vid kv. Pyramiden 3-4 Vi ser goda möjligheter i området att leda dagvatten i estetiskt utformade öppna rännor som endast kommer att vara vattenförande när det regnar eller i samband med snösmältning. Bildexempel på hur rännorna skulle kunna se ut syns i Figur 5 och Figur 6. Lämpliga platser för sådana rännor är gångpassagerna mellan byggnaderna samt på torget i anslutning till Mall of Scandinavias entré (se bilaga 1). Eftersom stora delar av passagerna kommer att anläggas som trappor kan rännorna förses med kaskadfall för att hantera höjdskillnaderna. Figur 5. Öppen ränna för dagvattenföring samt kaskadränna för att hantera höjdskillnader på Dagvattentorget Benthemplein i Rotterdam; Nederländerna. Källa: Sid 16 (18)

17 Figur 6. Öppen, stensatt ränna med mycket flacka slänter för dagvattenavledning på en gågata i Nijmegen, Nederländerna. Källa: Regnträdgårdar Regnträdgårdar (Figur 7) är planterade infiltrationsytor som ligger lite lägra än den omliggande marken och tar hand om dagvatten från närliggande hårdgjorde ytor. Än så länge år de ovanliga i Sverige men deras användning för att öka dagvattnets uppehållstid och kvalitet blir allt vanligare i bland annat USA, där de kallas rain gardens. Regnträdgårdar byggs vanligtvis på ett mäktigt lager av väldränerat friktionsmaterial för att kunna magasinera och avleda stora nederbördsmängder. Regnträdgårdar är välfungerande och ofta estetiska åtgärder som både minskar dagvattenvolymen och ökar vattenkvaliteten. De kan hantera alla utom de största nederbördstillfällena och lämpar sig bäst för att behandla dagvatten från tak och små områden som uppfarter och parkeringar. I USA utformas de normalt för att kunna hantera 25 mm regn, utan utflöde till dagvattenledningar. Typiskt har de en storlek motsvarande 1/6 del av den hårdgjorda ytan, ett genomsnittligt djup på 15 cm och ska kunna infiltrera den fyllda volymen på 24 timmer. Regnträdgårdar har nyligen utvärderats i försök på Luleå Tekniska Universitet. Det finns därför ingen anledning för att inte använda dem också i Sverige. Sid 17 (18)

18 Figur 7. schematisk bild av en regngård i ett bostadsområde (källa Användning vid kv. Pyramiden 3-4 Vi ser en potential för anläggning av regnträdgårdar på torget i anslutning till entrén till köpcentrumet, i gångpassagerna och direkt intill korsningen mellan Pyramidvägen och Magasinsvägen (bilaga 1). Regnträdgårdar kan kombineras med öppna rännor för gestaltning och då fungera som in- och/eller utloppsdamm till dessa. Vid hänsyn till kvarterets särskilda förhållanden bör eventuella regnträdgårdar anläggas med tät botten för att förhindra infiltration. Dräneringen bör i stället ske till dagvattenledning eller öppna dagvattenrännor som leder till dagvattenledning. Då parkeringsanläggningen dessutom kommer att uppta nästan hela planområdet måste alla eventuelle regnträdgårdar vara särskild grunda för att rymmas ovanpå parkeringen. Regnträdgårdar med mindre an 15 cm substratdjup kan dock inte leverera ett tillräckligt bidrag till utjämningen och bör ej anläggas. Om tillräckligt utrymme finns mellan gångytor och garagets tak gick inte att bedöma från de erhållna underlagen Parkeringsanläggning under tak utan avvattning Stora parkeringsytor som de som ska anläggas i souterrängen till den nya bebyggelsen medför onödig belastning av närsalter, tungmetaller och organiska föroreningar på dagvattnet. Därför bör parkeringsanläggningen anläggas utan anslutning till dagvattenledning. Ytorna rengörs med sopmaskin. Anläggningen bör dessutom förses med oljeavskiljare för att ta hand om oljaspill vid olycksfall. Sid 18 (18)

Dagvattenutredning Solna Pyramiden 3-4 Arenastaden, Solna

Dagvattenutredning Solna Pyramiden 3-4 Arenastaden, Solna Dagvattenutredning Solna Pyramiden 3-4 Arenastaden, Solna Iterio AB Rapport nr 2014-0721 Författare Dimitry van der Nat och Daniel Stråe, WRS Uppsala AB 2014-06-02 Innehåll Sammanfattning...3 1. Inledning...4

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB

DAGVATTENUTREDNING. För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen. Stockholm 2013-04-17 Novamark AB DAGVATTENUTREDNING För tillkommande bostäder utmed Gröndalsvägen Stockholm 2013-04-17 Novamark AB I:\PDOC\12108 Tumba Centrum\M\M-dok\Dagvattenutredning INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV

UPPDRAGSLEDARE. Kristina Nitsch UPPRÄTTAD AV 14 UPPDRAG Dp Kvarteret Alen 4 UPPDRAGSLEDARE Kristina Nitsch DATUM 03-22 UPPDRAGSNUMMER 3415910000 UPPRÄTTAD AV Irina Persson och Philip Karlsson GRANSKAD AV Christer Jansson 1. Dagvattenutredning kvarteret

Läs mer

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:

Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3: Översiktlig utbredning av detaljplaneområdet. DAGVATTENUTREDNING MELBY 3:16 2018-06-14 DAGVATTENUTREDNING MELBY MELBY 3:16 På uppdrag av Modern Art Projekt Sweden AB utförts platsbesök samt upprättande

Läs mer

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak

BILAGA 1. Exempel på principer för framtida dagvattenavledning. Genomsläppliga beläggningar. Gröna tak 2013-06-14 Exempel på principer för framtida dagvattenavledning Nedan exemplifieras några metoder eller principer som kan vara aktuella att arbeta vidare med beroende på framtida inriktning och ambitionsnivå

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna

Dagvattenutredning. Kv Fikonet 2-3, Eskilstuna Handläggare Axel Nordqvist Melander Tel +46105055868 Mobil +46730734431 E-mail axel.nordqvist.melander@afconsult.com Recipient ProNordic Reexplorer AB Fredrik Söderberg fredrik@pronordic.se Datum 14/02/2017

Läs mer

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan

Bostäder vid Mimersvägen Dagvattenutredning till detaljplan Beställare: Partille kommun 433 82 PARTILLE Beställarens representant: Olof Halvarsson Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng Pohl Herman Andersson Uppdragsnr:

Läs mer

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom

Dagvatten-PM. Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län. Tengbom Område vid Töresjövägen Kumla 3:213 m.fl. Inom Tyresö kommun, Stockholms län Tengbom Författade: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll Bakgrund... 3 Befintliga ledningar... 5 Markförutsättningar...

Läs mer

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND

PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Dokumentnamn Dagvatten Vår referens Datum Uppdragsnr Louise Björkvald 2015-03-03 335191 PM DAGVATTENUTREDNING HAGA 4:28 OCH 4:44 (NACKADEMIN), SOLNA STAD 1 BAKGRUND Ett detaljplanearbete pågår i utkanten

Läs mer

Dagvattenutredning Sparven 6

Dagvattenutredning Sparven 6 Dagvattenutredning Sparven 6 Datum: 2011-11-02 Pauline Sandberg Uppdragsledare Jan Kjellberg Granskare BYLERO, Byggledare i Roslagen AB Baldersgatan 12 761 31 Norrtälje Organisationsnummer 556489-0340

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås

Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås 2017-06-10 Dagvattenutredning till detaljplan för Norrmalm 4, Västerås Handläggare Gunnar Eriksson 070-513 88 20; 021-448 04 30 gunnar.eriksson@gema.se Bakgrund Dagvattenutredningen ska utgöra underlag

Läs mer

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON

RAPPORT. Tullen 6 Dagvattenutredning CENTRUMFASTIGHETER SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON CENTRUMFASTIGHETER Tullen 6 Dagvattenutredning UPPDRAGSNUMMER 1143513000 UTKAST STOCKHOLM SWECO ENVIRONMENT AB STHLM DAGVATTEN OCH YTVATTEN HENRIK ALM OCH IRINA PERSSON 1 (8) repo001.docx 2012-03-29 S

Läs mer

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning.

RAPPORT. Järnlodet 16. Centrumfastigheter. Sweco Environment AB. Irina Persson. Linda Johansson. Henrik Alm. Dagvattenutredning. Centrumfastigheter Järnlodet 16 Uppdragsnummer 1832221 Dagvattenutredning Uppsala 2011-11-04 Sweco Environment AB Uppsala Irina Persson Linda Johansson Henrik Alm 1 (8) Sweco Kungsgatan 62, 753 18 Uppsala

Läs mer

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta.

Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Örebro, 2015-10-20 Dagvattenutredning - Ungdomsbostäder i Bålsta. Förslag till detaljplan för Bålsta 1:35, 1:36 och del av Bålsta 1:614, Lyckebo, i Bålsta. Källa: Håbo kommun K e n n e t h B e r g l u

Läs mer

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning

Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning Vist Energi- och Miljöcenter Dagvattenutredning 2017-08-28 2017-07-14 1 Innehåll 1 Orientering... 2 2 Befintlig dagvattenhantering... 2 3 Föreslagen dagvattenhantering... 3 3.1 Gröna tak... 4 3.2 Öppna

Läs mer

PM Dagvattenutredning

PM Dagvattenutredning 1/10 Åkarp 7:89, Burlövs kommun PM Dagvattenutredning 190830 10 sidor + 1 bilaga Upprättat av era landskap box 4075 203 11 Malmö Innehåll sida 1 Inledning 2 2 Förutsättningar 2 3 Underlag 2 4 Befintlig

Läs mer

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen

1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen UPPDRAG Dagvattenutredning Havstornet kv. 6 UPPDRAGSNUMMER 1832493000 UPPDRAGSLEDARE Pernilla Thur UPPRÄTTAD AV Pernilla Thur DATUM 1. Dagvattenutredning Havstornet kv.6 Ångsågen Detta syftar till att

Läs mer

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02

Dagvattenutredning. Skolmästaren 1 och 2 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth. Datum 2014-06-02 1 (13) VA Planeringsingenjör Crafton Caruth Datum 2014-06-02 Dagvattenutredning Skolmästaren 1 och 2 SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND

DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND DAGVATTENUTREDNING FÖR KALMARSAND 11 januari 2017 VÄG- O C H V A - I N G E N J Ö R E R N A I S V E R I G E A B V A S A G A T A N 1 5 7 2 2 1 5 V Ä S T E R Å S T E L E F O N : 0 7 0-3 1 3 4 1 5 0 O R G.

Läs mer

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga

Ta hand om dagvattnet. - råd till dig som ska bygga Ta hand om dagvattnet - råd till dig som ska bygga Vad är dagvatten? Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner på hårda ytor som tak och vägar, eller genomsläpplig mark. Dagvattnet rinner vidare via

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET

DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET DAGVATTENUTREDNING VITA KORSET 2018-11-06 UTKAST 2018-11-06 UPPDRAG 289281, Dagvattenutredning Vita Korset, Älmhult Titel på rapport: Dagvattenutredning Datum: 2018-11-06 MEDVERKANDE Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun

Dagvattenutredning. Kv. Kantorn, Uppsala kommun Dagvattenutredning Kv. Kantorn, Uppsala kommun 2013-08-26 Revidering 2013-09-10 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra

DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV. Väsjön norra DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV Väsjön norra MAJ 2013 2 (9) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Inledning 3 3 Geologi 3 4 Dagvattenhantering 3 4.1 Väsjön 3 4.2 Förslag till dagvattenhantering 4 4.3 Reningsbehov

Läs mer

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån

2014-12-16. Vi riskerar att dränkas nerifrån Vi riskerar att dränkas nerifrån 1 2 1 3 2014-12-16 4 2 5 Stigande havsnivåer, exempel Malmö, Svenskt Vatten M134 Havsnivå = +1,56 m 3 Havsnivå = +2,45 m, ca 220 fast. m hus berörs Höjda nivåer i hav,

Läs mer

Dagvattenutredning. Brunnsbo/Fiskebacken

Dagvattenutredning. Brunnsbo/Fiskebacken 2018-04-18 Dagvattenutredning Brunnsbo/Fiskebacken Innehåll 1 Inledning... 2 1.1 Riktlinjer... 2 2 Befintliga förhållanden och förutsättningar... 3 2.1 Topografi och markförhållanden... 3 2.2 Befintlig

Läs mer

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck

Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Hagforsgatan Tilläggs-PM för parkeringsdäck Dagvatten-PM, Parkeringsdäck Hagforsgatan 2 (9) Utveckling och projektavdelningen Stadsbyggnadsenheten Sammanfattning Detta PM är en komplettering till Dagvattenutredning

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

Dagvattenutredning Syltlöken 1

Dagvattenutredning Syltlöken 1 Dagvattenutredning Syltlöken 1 Tillhörande detaljplan för bostäder m m inom fastigheten 2016-10-24 Upprättad av Va-avdelningen, Tekniska förvaltningen Josefine Evertsson Syfte och bakgrund Syftet med detaljplanen

Läs mer

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING

NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING RAPPORT NYA GATAN, KV. BRYTAREN MINDRE DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT 2017-02-17 UPPDRAG 275185, Tidiga utredningar Nya Gatan Nacka Titel på rapport: Nya Gatan, Kv. Brytaren mindre, Dagvattenutredning

Läs mer

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen

Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen och Norra Breviksvägen 216-12-2 Bilaga Dagvatten-PM för Näset nya bostäder mellan Tjuvdalsvägen 2 (6) Innehållsförteckning 1. Syfte... 3 2. Recipient och Miljökvalitetsnormer (MKN)... 3 3. Dimensionerande flöden... 4 3.1. Befintligt

Läs mer

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6)

Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) Bilaga 3. Exempelsamling över olika dagvattenlösningar. 1(6) 2(6) Goda exempel Tanken med denna bilaga är att genom goda exempel tydliggöra syftet med dokumentet Handledning för dagvattenhantering i Uddevalla

Läs mer

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng

Dagvattenutredning Hammarängen. Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng Dagvattenutredning Hammarängen 2010 01 01 Upprättad av: Crafton Caruth Granskad av: Sven Olof Walleräng 1. Bakgrund och syfte... 3 2. Området... 4 2.1 Markförhållanden... 4 2.2 Avrinningsförhållanden...

Läs mer

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad.

Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Dagvatten inom kvarteret Brännäset för fastigheterna Brännäset 4, Brännäset 6 samt del av Tälje 3:1 i Norrtälje stad. Bild från planbeskrivning Datum: 2016-11-07 reviderad 2017-02-15 Pauline Sandberg BYLERO

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP

DAGVATTENUTREDNING. Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE UNDERLAG & KÄLLOR ARBETSGRUPP DAGVATTENUTREDNING Detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. Bredingegatan BAKGRUND & SYFTE Svalövs kommun har tagit fram förslag till ny detaljplan för Felestad 27:57 m.fl. i södra delen av Svalövs tätort (Figur

Läs mer

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad

DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från Samhällsbyggnad DAGVATTENPOLICY för Årjängs kommun Gäller från 2014-06-23 Samhällsbyggnad Dagvattenpolicy för Årjängs kommun Inledning Dagvatten definieras som tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark

Läs mer

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel:

Umeå WSP Sverige AB. Desiree Lindström och Sara Rebbling. WSP Samhällsbyggnad Box Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: PM Umeå 2017-04-12 WSP Sverige AB Desiree Lindström och Sara Rebbling 1 (7) WSP Samhällsbyggnad Box 502 901 10 Umeå Besök: Storgatan 59 Tel: +46 10 7225000 WSP Sverige AB Org nr: 556057-4880 Styrelsens

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen

DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen ADRESS COWI AB Solna Strandväg 78 171 54 Solna TEL 010 850 23 00 FAX 010 850 23 10 WWW cowi.se DAGVATTENUTREDNING Dragonvägen i Upplands Väsby Kommun, Riksbyggen PROJEKTNR. A070552 DOKUMENTNR. A070552-002

Läs mer

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ

SJÖSTADSHÖJDEN. Dagvatten till utredning av gatualternativ SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ 2017-11-15 SJÖSTADSHÖJDEN Dagvatten till utredning av gatualternativ KUND Exploateringskontoret KONSULT WSP Samhällsbyggnad 121 88 Stockholm-Globen

Läs mer

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö

Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Datum 2014-05-20 Reviderad - Dagvattenutredning Mörby 1:62 och 1:65, Ekerö Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala Region Mitt Uppdrag Beställare Mörby Järntorget Bostad AB T: +46-10-615

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Credentia AB Dagvattenutredning för kvarteret Haren 1, 2, 3, 7 Uppdragsnummer 1832240 Uppsala 2012-04-12 Sweco Environment AB Uppsala vatten och miljö Irina Persson, Johanna Rennerfelt, Lena Hedberg Kvalitetsgranskare

Läs mer

Dagvattenutredning Vallskoga förskola

Dagvattenutredning Vallskoga förskola Källa: Nils Simonsson, Arkitektgruppen i Gävle AB Tierps kommunfastigheter AB Dagvattenutredning Vallskoga förskola Stockholm 2017-02-24 Dagvattenutredning Vallskoga förskola Datum 2017-02-24 Uppdragsnummer

Läs mer

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen

Sweco Environment AB. Org.nr 556346-0327 säte Stockholm Ingår i Sweco-koncernen Profi Dagvattenutredning Freden Större 11 Uppdragsnummer 1143520000 Stockholm 2012-10-03 Sweco Environment AB Dagvatten och ytvatten Handläggare: Johanna Rennerfelt Kvalitetsgranskare: Agata Banach 1 (11)

Läs mer

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe

Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 30 Dagvattenutredning Kvarteret Sperlingens backe 2013-06-14 Alexandros Chatzakis Henrik Alm S w e co E n vi r o n m e nt AB 1 (9) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 BAKGRUND... 3 2 SKYFALLSANALYS... 4 3 BERÄKNINGAR...

Läs mer

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM

PM DAGVATTEN AGATEN 32, TYRESÖ. Rev A 2015-08-26 UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM repo001.docx 2012-03-2914 AGATEN 32, TYRESÖ Rev A SWECO ENVIRONMENT AB UPPDRAGSLEDARE: TOBIAS RENLUND UPPRÄTTAD AV: TOBIAS RENLUND GRANSKAD OCH KVALITETSSÄKRAD: HENRIK ALM Innehållsförteckning 1 Inledning

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA

DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA VARA KOMMUN Kvarteret Ritaren, Vara, D-utr UPPDRAGSNUMMER 1354084000 DAGVATTENUTREDNING TILL DETALJPLAN FÖR KVARTERET RITAREN I VARA SWECO ENVIRONMENT AB MATTIAS SALOMONSSON MARIE LARSSON Innehållsförteckning

Läs mer

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB

Källdal 4:7. Dagvattenutredning. Bilaga till Detaljplan 2015-05-21. Uppdragsansvarig: Lars J. Björk. ALP Markteknik AB Källdal 4:7 2015-05-21 Dagvattenutredning Bilaga till Detaljplan Uppdragsansvarig: Lars J. Björk Handläggare: Anna Löf ALP Markteknik AB Innehållsförteckning 1.1 Inledning... 4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Uppdrag...

Läs mer

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34

Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 Datum 2012-02-21 Diarienummer P 2008-0230 Dagvattenutredning: detaljplan för del av Billeberga 10:34 En beräkning görs för att uppskatta mängden dagvatten som uppstår vid stora nederbördsmängder samt att

Läs mer

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2

Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 2016-11-14 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Dagvattenhantering i Askeslättsområdet Bilaga 1 På grund av områdets specifika markförhållanden, dess flacka topografi och klimatanpassning har

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen

Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen Dagvattenutredning till detaljplan för Höjdvägen 216-3-4 Befintligbebyggelse och dagvattensystem Dagvattnet i området för Länsmansvägen tas omhand via två stycken allmänna dagvattenledningar. Den ena är

Läs mer

Kvartersmarksexempel dagvattenflödesberäkning

Kvartersmarksexempel dagvattenflödesberäkning 1 Beräkningar för förtätningskvarter 1a Välj Å(återkomsttid för regn)=10 år samt R djup =20 mm för beräkningarna, vilket enligt Figur 1 innebär att ca 90 % av årsvolymen tas om hand. Genomsläpplig beläggning

Läs mer

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN

FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN FÖRSTUDIE DAGVATTENHANTERING FÖR KÅGERÖD 15:1 SVALÖVS KOMMUN HELSINGBORG 2015-02-11 MARIA KARLSSON GREEN BAKGRUND OCH SYFTE Detaljplanearbete pågår gällande fastigheterna Kågeröd 15:1 m.fl. i Svalövs kommun.

Läs mer

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING

GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING 1/3 GRÅBO CENTRUM - VA-UTREDNING UTSTÄLLNINGSHANDLING Göteborg 2012-12-17 Rickard Andersson Göran Skålberg ADWICE AB Skeppet Ärans väg 3 426 71 Västra Frölunda Telefon 031-3012300 www.adwice.se Org nr

Läs mer

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering

Genomgång av styrande dokument och förutsättningar. Beräkning av dagvattenflöden före och efter nyexploatering repo001.docx 2012-03-2914 UPPDRAGSNUMMER 1143576500 ÖVERSIKTLIG DAGVATTENUTREDNING FÖR HUS 15 (SICKLAÖN 369:32) 2014-06-04 SWECO ENVIRONMENT AB DAGVATTEN OCH YTVATTEN UPPDRAGSLEDARE/KVALITESGRANSKARE AGATA

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN

DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN DAGVATTENUTREDNING BERGAGÅRDEN RAPPORT 2012-06-20 Uppdrag: 242340, Planförstudie - Bergagården, Kalmar Titel på rapport: Dagvattenutredning Bergagården Status: Rapport Datum: 2012-06-20 Medverkande Beställare:

Läs mer

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för

LOD vid nyproduktion av bostäder. Principlösningar för 2014-05-07 Principlösningar för LOD vid nyproduktion av bostäder. RIKTLINJER OCH KRAV I Stockholms stads dagvattenstrategi (2002) står att dagvattnet inte får försämra miljön. I första hand ska åtgärder

Läs mer

Översiktligt VA för Triangeln

Översiktligt VA för Triangeln Uppdragsnr: 10108752 1 (6) PM Översiktligt VA för Triangeln Bakgrund I anslutning till väg 136 vid Borgholms norra infart planeras ett område för handel- och serviceetableringar. Planområdet omfattar ca

Läs mer

Dagvatten-PM, Storvreta centrum

Dagvatten-PM, Storvreta centrum Tengbom 2015-11-09 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Hållbar dagvattenhantering på kvartersmark och allmän platsmark... 5 Dimensionering... 6 Metoder... 10 3.1 Fördröjning via magasin i mark... 10 3.2

Läs mer

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området.

I denna handling redovisas de åtgärder som bedöms kommer att krävas för att kunna ta hand om dagvattnet inom det planerade området. 2013-06-27 Detaljplan Sjöåkra 1:23 I nordöstra delen av Bankeryd upprättas en ny detaljplan för Sjöåkra 1:23. Detaljplanen innebär att ett nytt bostadsområde anläggs på Sjöåkra och vid genomförandet kommer

Läs mer

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget

Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget MUNKEDALS KOMMUN Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget Göteborg Dagvattenhantering Hensbacka, Smedberget, Munkedals kommun Datum 2010-06-11 Uppdragsnummer 61440932881-4 Utgåva/Status Tea Cole Stefan

Läs mer

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum:

Dagvattenutredning. Boviksvägen, Alhem. Datum: Dagvattenutredning Boviksvägen, Alhem Datum: 2018-07-04 1 Innehåll Bakgrund... 3 Förutsättningar... 4 Topografin i området:... 4 Flödesberäkningar... 5 Flöden före exploatering... 5 Markanvändning efter

Läs mer

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm

Dagvattenutredning Fasanen 1, 3, och 4, Hässleholm DAGVATTENUTREDNING 1(12) Datum 2018-04-27 Diarienummer Handläggare GIS-ingenjör Jonas Sjögren Stadsbyggnadskontoret Mät- och GIS-avdelningen 0451-26 83 84 jonas.sjogren@hassleholm.se Granskad av Emma Isacsson,

Läs mer

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05

Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Preliminärhandling 2008-02-05 Dagvattenutredning till detaljplan för del av Gallhålan 1:4 m.fl. Beställare: Konsult: Uppdragsledare Handläggare HÄRRYDA KOMMUN BOX 20 43521 MÖLNLYCKE Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Åsa Malmäng

Läs mer

Jakobslund Stormtacberäkning

Jakobslund Stormtacberäkning Smedsudden Fastigheter AB Jakobslund Stormtacberäkning 2018-05-10 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Smedsudden Fastigheter AB Viking Nordin Norconsult

Läs mer

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun

PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun UPPDRAG PM Dagvatten Inverness BONAVA HANDLÄGGARE Olle Burman DATUM 2018-06-15 UPPDRAGSNUMMER 26018028 UPPRÄTTAD AV Olle Burman PM Dagvattenhantering, Invernesshöjden Danderyds kommun Dnr BN 2018-000804

Läs mer

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR

PM DAGVATTEN SÖDRA TORSHAMMAR UPPDRAG Div. konsulttjänster UPPDRAGSNUMMER 13001315-900 UPPDRAGSLEDARE Linnea Larsson UPPRÄTTAD AV Hamed Tutunchi DATUM GRANSKAD AV Linnea Larsson Inledning Detta PM ska ligga som planeringsunderlag för

Läs mer

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö

Dagvattenutredning. Farsta Hammarö Dagvattenutredning Farsta Hammarö 2016-08-26 www.bjerking.se Box 1351 751 43 Uppsala Telefon 018-65 12 09 Fax 018-65 11 01 www.bjerking.se Org.nr 556375-5478 F-skattebevis Sida 2 (19) Uppdragsnamn Dagvattenutredning

Läs mer

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN

PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN PM KOMPLETTERANDE DAGVATTENUTREDNING NORRA SKALHAMN Inledning WSP Sverige AB har fått i uppdrag av Vindbyggarna Lysekil AB att komplettera en tidigare utförd dagvattenutredning gällande området Lyse 1:2

Läs mer

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen

DAGVATTENUTREDNING. Kv. Giggen Tallkrogen DAGVATTENUTREDNING Kv. Giggen Tallkrogen Stockholm 2013-02-26 Novamark AB Olle Burman Jimmy Jonsson I:\PDOC\13022, Kv, Giggen\M\M-dok INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 2. GEOLOGI OCH HYDROLOGI 3 3. DAGVATTEN

Läs mer

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman

PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje. ZOEN AB / Källö VVS konsult AB. Staffan Tapper / Niklas Björkman PM Dagvattenutredning inför detaljplan Kv. 16 Åkeriet, Norrtälje Beställare Riksbyggen Konsult ZOEN AB / Källö VVS konsult AB Uppdragsledare Staffan Tapper / Niklas Björkman Uppdragsnummer 17_008 Datum

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Säfsen 2:78, utredningar

Säfsen 2:78, utredningar SÄFSEN FASTIGHETER Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Uppsala Säfsen 2:78, utredningar Dagvattenutredning Datum 2014-11-14 Uppdragsnummer 1320010024 Utgåva/Status Michael Eriksson Magnus Sundelin

Läs mer

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102)

DAGVATTENPOLICY. HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726. Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) DAGVATTENPOLICY HÅBO KOMMUN 2012 MTN 2011/61 Hid 2012.2726 Antagen av KF att gälla from 2012-10-08 tills vidare (KF 2012-09-24 102) POLICY 1 1 POLICY 2 Policy Dagvattenpolicyn är uppdelad i generella punkter

Läs mer

196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537)

196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537) Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (2) 2016-12-05 196 Svar på motion av Signe Levin (S) angående att rena dagvattnet (KS/2015:537) Sammanfattning Rubricerad motion anmäldes vid kommunfullmäktiges sammanträde

Läs mer

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029.

Haninge kommun. Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro. Dagvattenutredning exploatering fd Lundaskolan 151029. Haninge kommun Dagvattenutredning Exploateringsområde fd. Lundaskolan Jordbro Uppdragsledare och handläggare Jonas Lind Telefon +46 10 505 03 34 E-post jonas.lind@afconsult.com Datum 2015-10-29 Uppdragsnummer

Läs mer

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson

Dagvattenutredning. Jutagårds förskola, Halmstad Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Jutagårds förskola, Halmstad 2017-06- 16 Daiva Börjesson Granskad av Carina Henriksson Skapad av: Daiva Börjesson 2017-06-07 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Befintliga förhållanden... 2

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91

PM DAGVATTENHANTERING MÖRVIKEN 2:91 -14 UPPDRAG Mörviken K&T UPPDRAGSNUMMER 7002481000 UPPDRAGSLEDARE Joakim Bengtsson UPPRÄTTAD AV Jenny Håkansson DATUM Bakgrund På uppdrag av Krook & Tjäder i arbetet med att ta fram planhandlingar för

Läs mer

VA-UTREDNING RESECENTRUM

VA-UTREDNING RESECENTRUM RAPPORT VA-UTREDNING RESECENTRUM 20 MARS 2012 REVIDERAD 2013-03-15 Uppdrag: 231972, VA-utredning, Resecentrum. Titel på rapport: VA-utredning Resecentrum Status: Utredning Datum: 2012-03-20 Medverkande

Läs mer

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning

Datum Datum Ansvarig Oskar Arfwidsson. Dagvattenutredning Datum Datum Ansvarig 2017-11-13 Dagvattenutredning Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 söder om Dragaregatan inom Hageby i Norrköpings kommun Detaljplan för del av fastigheten Hageby 4:2 2017-11-13

Läs mer

Hållbar dagvattenhantering

Hållbar dagvattenhantering Hållbar dagvattenhantering Bakgrund Det faller årligen stora mängder nederbörd. All nederbörd som inte infiltreras bildar dagvatten. Dagvatten är det vatten som rinner ut i sjöar och vattendrag via rör,

Läs mer

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala

Dagvattenutredning. Kvarntorget, Uppsala Sida 1 (18) Dagvattenutredning Kvarntorget, Uppsala 2017-04-21 Uppsala kommun, plan- och byggnadsnämnden. Dnr PBN 2015-003445, 2017-04-21 Sida 2 (18) Uppdragsnamn Dagvattenutredning Kvarntorget Uppsala

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65.

Behovsbedömning detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. 1 [6] Referens David Ekberg detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola på fastigheten Ensta 1:65. Orenteringskarta över området en av detaljplan för vård- och ett äldreboende samt förskola

Läs mer

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås

Dagvattenhantering till detaljplan för del av östra Bäckby, dp 1848, Västerås -14 UPPDRAG Dagvatten till detaljplan för del av Ö Bäckby UPPDRAGSLEDARE Jennie Brundin DATUM 2017-11-08 UPPDRAGSNUMMER 13001057 UPPRÄTTAD AV Matthias Borris Dagvattenhantering till detaljplan för del

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad

KUNGSBACKA KOMMUN. Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun. Halmstad KUNGSBACKA KOMMUN Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka kommun Halmstad 2013-06-18 Dagvatten- och va-utredning för Detaljplan del av Onsala-Lunden 1:35, Kungsbacka

Läs mer

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering

Bilaga 1 Dagvattenutredning för Hällby etapp Exempel på system för dagvattenhantering .1 (7) 1. Exempel på system för dagvattenhantering Nedan följer exempel på, för planområdet lämpliga, åtgärder som kan implementeras för att fördröja, reducera, rena och avleda dagvatten inom utredningsområdet.

Läs mer

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH

Skanska Fastigheter Göteborg AB. Bålsta entré. Dagvattenutredning. Uppdragsnr: Version: GH Skanska Fastigheter Göteborg AB Bålsta entré Dagvattenutredning Uppdragsnr: 105 15 58 Version: GH 2017-10-23 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Skanska

Läs mer

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan

Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan 2018-03-20 Komplettering till Dagvattenutredning Gitarrgatan Detaljplan för Bostäder vid Gitarrgatan, inom stadsdelen Rud i Göteborg, en del av Jubileumssatsningen Ursprunglig rapport Rapport Dagvattenutredning

Läs mer

Mikaelsplan, Uppsala Utredning

Mikaelsplan, Uppsala Utredning Dagvatten, Uppsala Uppdragsgivare: Uppsalahem Upprättat av: Anna Thorsell Konsult: Structor Uppsala 753 30 UPPSALA Utredning Revideringsdatum: , 753 30 UPPSALA Dagvatten ANTAL BLAD: 8 BLAD NR: 1 Innehåll

Läs mer

Dagvattenutredning Sparsör

Dagvattenutredning Sparsör Author Hanieh Esfahani Phone +46 10 505 94 79 Mobile +46706788714 hanieh.esfahani@afconsult.com Date 2014-12-05 Project ID 701324 Client Borås Energi & Miljö Dagvattenutredning Sparsör Hållbar dagvattenutredning

Läs mer

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan

Särsta 38:4 Knivsta. Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Särsta 38:4 Knivsta Dagvattenutredning Underlag för detaljplan Upprättad datum 2015-10-05 Handläggare: Stina Carlsson Ändringar: rev 2016-03-20 Benämning Bakgrund Detta PM har tagits fram i samband med

Läs mer

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1

Behovsbedömning detaljplan för Späckhuggaren 1 1 [5] Referens David Ekberg detaljplan för Späckhuggaren 1 Orenteringskarta över området en av detaljplan för Späckhuggaren 1 är framtagen som ett underlag inför plansamrådet. Ett syfte med behovsbedömningen

Läs mer

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna

Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Uppdragsnr: 10194238 1 (6) PM Dagvattenutredning i samband med VA-projektering av Arninge-Ullna Inledning WSP har fått i uppdrag av Titania att göra en dagvattenutredning inför VAprojekteringen av området

Läs mer

Dagvatten-PM, Klockstapeln

Dagvatten-PM, Klockstapeln Tengbom Upprättad av: Matilda Wistrand Granskad av: Niclas Elvsén Innehåll 1. Bakgrund... 3 1.1 Befintliga ledningar... 5 1.2 Markförutsättningar... 5 2. Dimensionering... 6 3. Metoder... 7 3.1 Fördröjning

Läs mer

Datum På uppdrag av Klövern AB har ÅF utfört en dagvattenutredning inklusive LOD.

Datum På uppdrag av Klövern AB har ÅF utfört en dagvattenutredning inklusive LOD. RAPPORT 1 (4) Handläggare Bertil Nordkvist Tel 010-484 51 66 bertil.nordkvist@afconsult.com Datum 2014-09-29 Uppdragsnr 596739 Kv Urmakaren i Ystad Kövern AB Dagvattenutredning På uppdrag av Klövern AB

Läs mer

BILAGA 1 DAGVATTENBERÄKNINGAR

BILAGA 1 DAGVATTENBERÄKNINGAR BILAGA 1 DAGVATTENBERÄKNINGAR Innehåll 1 Beräkningsstrategi 2 1.1 Rationella metoden 2 1.2 Regnvaraktighet 2 1.3 Avrinningskoefficient 3 1.4 Beräkning av erforderlig magasinsvolym 3 1.5 Beräkning av vattenförande

Läs mer

PM, dagvattenhantering

PM, dagvattenhantering , dagvattenhantering Tillhörande detaljplan för Isgärde 4:74, Mörbylånga kommun 2015-12-02 Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 5 2 PLANERAD MARKANVÄNDNING... 5 3 BEFINTLIGA FÖRHÅLLANDEN... 6 4 DAGVATTEN...

Läs mer

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun

Föroreningsberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun Förosberäkningar till detaljplan för Sandstugan 2, Uttran, Botkyrka kommun GRAP 17027 Jenny Korinth Geosigma AB 2017-02-17 Uppdragsnummer Grap nr Datum Antal sidor Antal bilagor 604648 17027 2017-02-17

Läs mer

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum

Dagvattenutredning. Arbetsmaterial. Södra Årby 1 (24) Datum 1 (24) Datum 2012-09-03 Dagvattenutredning Arbetsmaterial Södra Årby SEVAB Strängnäs Energi AB Dammvägen 12a, Box 32, 645 21 Strängnäs Tel. 0152-460 50 Fax. 0152-188 88 kundservice@sevab.com www.sevab.com

Läs mer

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport

KV. BROCCOLIN. Komplettering till dagvattenutredning. Rapport KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning Rapport 2015-10-16 Reviderad: Upprättad av Kristina Wilén Granskad av: Anders Håkansson Godkänd av: Kristina Wilén KV. BROCCOLIN Komplettering till dagvattenutredning

Läs mer

UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson. UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld

UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson. UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld UPPDRAG Östra Torp, förprojektering UPPDRAGSLEDARE Andreas Fredriksson DATUM 3 UPPDRAGSNUMMER 7001092000 UPPRÄTTAD AV Anna Dahlström och Henrik Bodin-Sköld KVALITETSGRANSKAD AV Göran Wallgren 1. Dagvattenhantering

Läs mer