Bergsåker triangelspår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bergsåker triangelspår"

Transkript

1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Bergsåker triangelspår Sundsvalls kommun, Västernorrlands län Status samrådsunderlag järnvägsplan, Diarienummer: TRV 2015/35759

2 Trafikverket Postadress: Box 186, Härnösand. E-post: Telefon: Dokumenttitel: Samrådsredogörelse Författare: Linn Glad, Marianne Hansson, Sweco Dokumentdatum: Uppdragsnummer: Version: 0.1 Kontaktperson: Håkan Åberg, Projektledare Diarienummer: TRV 2015/ Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

3 Innehåll SAMMANFATTNING... 4 PLANLÄGGNINGSBESKRIVNING... 4 SAMRÅDSKRETS... 4 SAMRÅD... 5 Samråd med Länsstyrelsen Västernorrlands län... 5 Samråd 1 (tidigt samrådsmöte) inför samrådsunderlag, Samråd med Sundsvalls kommun... 6 Samråd med de enskilda och övriga som kan bli särskilt berörda... 8 Samråd med övriga berörda myndigheter och organisationer... 8 Samråd med allmänheten... 9 Samrådsunderlag för yttrande BILAGOR UNDERLAG Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

4 I samrådsredogörelsen sammanställs och sammanfattas hur samrådet bedrivits, vilka synpunkter som kommit in från enskilda, myndigheter och organisationer samt var yttrandena, minnesanteckningar och protokoll från samrådet finns i sin helhet. I samrådsredogörelsen kommenterar Trafikverket de inkomna synpunkterna. Sammanfattning Samråd har skett med kommun och länsstyrelse, öppet hus för allmänhet, berörda fastighetsägare och företag, intresseorganisationer samt externa ledningsägare och arrendatorer. Denna samrådredogörelse redovisar samråd som har utförts till och med skede samrådsunderlag. Samrådsunderlaget har gjorts tillgängligt för yttranden under tiden Planläggningsbeskrivning I planläggningsbeskrivningen klarläggs syftet med samråd, vilka samrådsformer som planeras, när samråd är tänkt att genomföras och vilken samrådskretsen är tänkt att vara. Planläggningsbeskrivningen ska användas som stöd för styrning och genomförande av kommunikationen som sker med både interna och externa intressenter. Syftet är att redan i ett tidigt skede av planläggningsprocessen tydliggöra vad arbetet innebär och vilka ytterligare samråds- och beslutstillfällen som är att förvänta. Planläggningsbeskrivning för Bergsåker triangelspår är uppdaterad med senaste revisionsdatum Planläggningsbeskrivningen finns tillgänglig på projektets hemsida Informationsfolder som motsvarar planläggningsbeskrivning lades ut på projektets hemsida och skickades även ut med brev till närboende i området enligt sändlista. Samrådskrets Samråd har utförts med Sundsvalls kommun, Länsstyrelsen, allmänhet, berörda fastighetsägare, företag, intresseorganisationer, externa ledningsägare, arrendatorer m.fl. Länsstyrelsen hade inga synpunkter på den föreslagna samrådskretsen. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

5 Samråd Samråd med Länsstyrelsen Västernorrlands län Samråd 1 (tidigt samrådsmöte) inför samrådsunderlag, Trafikverket och Sweco presenterade projektet. Ökade krav på kapacitet på triangelspåret och därmed korridorutvidgning har medfört att Trafikverket valt att på nytt starta planläggningen för triangelspåret från skede samrådsunderlag enligt nya planprocessen. En förstudie som gjordes 2003 utredde samma järnvägslinje. Banverket redovisade då två möjliga korridorer där korridor A (västlig) innebar betydande miljöpåverkan, korridor B (östlig) inte innebar betydande miljöpåverkan. Banverket förordade korridor B. Kommande järnvägsdragning är låst vid tre punkter, växlar i norr och syd samt under nya Bergsåkersbron. Korridor i samrådsunderlaget kommer bli en kombination av korridorerna i förstudien. Nytt teknikhus ska anläggas i närheten till spåret. Naturvärdesinventering och bottenfaunainventering av Selångersån genomfördes sommaren 2015 av Sweco. Havsöring finns i ån enligt länsstyrelsen. Kulvert för Hulibäcken kommer behöva hanteras i detta projekt. Vattenflöde och vattennivåer ska utredas. Fågellivet kommer inte inventeras utan översiktligt beskrivas i dialog med ornitologerna. Fornlämning finns på fastigheten Överkolsta 1:11. Arkeologiutredning är genomförd under hösten Trafikverket kommer se över hur bullerberäkningar för järnväg, vägar inklusive E14 ska beräknas. Kommunen planerar upphäva de detaljplaner som berörs av järnvägsplan. Samråd 2 Länsstyrelsen Västernorrlands län, Föredragande Trafikverket/Sweco i samband med att samrådsunderlaget är färdigställt. Placering av teknikhus och blockkiosk ingår inte i järnvägsplanen. Teknikhuset hanteras som bygglov. Blockkiosken hanteras eventuellt som 12:6 samråd. Länsstyrelsen ställde frågan om vilken planberedskap det finns på kommunen för de detaljplaner som måste upphävas eller ändras. Information gavs om att Helene Swang är samordnare på planavdelningen och att samråd sker med henne. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

6 Separata förfrågningar om beslut om betydande miljöpåverkan kommer att genomföras för järnvägsplanen och för tillstånd för vattenverksamhet i Selångersån. Vattenverksamheten för Hulibäcken/Sticksjöbäcken kommer att diskuteras närmare med länsstyrelsen när åtgärdens omfattning blir känd. Vilken prövningsform som ska gälla, tillstånd eller anmälan kan diskuteras då. Visualisering av landskapsbild är viktig enligt länsstyrelsen, och detta kommer att genomföras i nästa skede. Speciellt dalgångsstråket längs med Selångersån är viktigt anser länsstyrelsen. Samråd med Sundsvalls kommun Sundsvalls kommun, Tre detaljplaner kommer troligen beröras av planerad järnvägskorridor. Helene Swang informerade att diskussion förs över hantering av detaljplanefrågor, att upphäva eller göra tillägg är det som diskuteras. På Österkolsta 1:11 har en ny byggnad uppförts inom befintlig järnvägskorridor. Helene Swang undersöker förutsättningar för bygglovet. Kulturmiljöenheten, Johanna Ulfsdotter, , Kommunen har gjort en översiktlig kulturmiljöinventering. Selånger station byggnadsminne nej. Bevarande värde ja (får ej rivas etc). Området är tillsammans med Eons transformatorområde utpekat i kommunens kulturmiljöinventering. Är främst järnvägens historiska betydelse som speglas i den gamla stationsmiljön, inga högre arkitektoniska värden. I dag finns byggnaderna kvar som spår av hur en byggnad användes förr. Om teknikhuset ska anläggas här, är det möjligt att integrera det i samma stil? Som en del av befintlig byggnad? Svar: Selångers stationsområde kommer ej påverkas av planerad järnvägsdragning. Nytt spår lokaliseras väster om befintlig Ådalsbana. Teknikhusets placering ska utredas. Miljökontoret, Ronnie Nordström, Syftet med mötet var att inhämta information om området från miljökontoret. Allt underlag, inventeringar, material som finns skickas till Sweco. Lång bro är en fördel i landskapet. Triangelspårets placering på östra sidan av Timmervägen är mest fördelaktigt. Söder om Bergsåkersbron finns framtida planer på att bredda befintliga Timmervägen. Spårets placering kan komma att påverka. Miljökontoret har som mål att bilda ett naturreservat per mandatperiod. Selångersfjärden är med i de planerna. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

7 Kraftledningarna går dessa att flyttas så att de följer resten av infrastrukturen? Kungsfiskare sett längre uppströms deltat. Alskog, gulsvärdslilja (norra sidan, väster om Timmervägdbron). Finns även flertalet lokaler av spetsig målarmussla. Torta och mandelpil finns i området. Hulibäcken (eller Bergsåkersbäcken som vissa i kommunen kallar den för) ca 300 m är kulverterad. Där har elfiske genomförts. Ev. kan bäcken ledas om så den går väster om Timmervägen? Sundsvalls kommun, Miljökontoret, förorenade områden, Jessica Kallvi och Hannes Vern, resp Syftet med mötet var att inhämta information om området från miljökontoret. För marken mellan Västra vägen och f.d. Selånger station har en markförorening inventerats (ingår i materialet som blivit tillgängligt via Ronnie Nordström, Miljökontoret). Miljötillsyn har vid gamla betonganläggningen utförts för Sundfrakt, Optiroc och Metso. Eldningsolja har använts till torkningsanläggningen. Inga föroreningar från verksamheten i övrigt. Sundsvalls kommun, Planavdelningen, Tony Ersson, Syftet med mötet var att inhämta information om området från planavdelningen. Promenadslingan Selångersfjärden runt färdigställdes ca Ett fågeltorn byggdes på södra sidan Selångersfjärden i samarbete med ornitologerna. Även en slinga vid kyrkoplatsen vid Montörbron är på gång. Syftet var att få ett sammanhängande promenadstråk från stadskärnan. Knyter även an mot pilgrimsleden. Samrådsmöte Sundsvalls kommun, Föredragande Trafikverket/Sweco i samband med att samrådsunderlaget är färdigställt. De tekniska krav och lutningsförhållanden som finns för platsen diskuterades samt blockkiosk och teknikhusets läge (som blir separata ärenden från järnvägsplanen). Placering av teknikhus och blockkiosk ingår inte i järnvägsplanen. För teknikhuset kan bygglov behöva sökas. För blockkiosken kan 12:6 samråd vara aktuellt. Resultat av inventeringar för miljö gicks igenom. Valet på östliga linjen medför mindre påverkan på den betydligt mer orörda naturen som finns väster om bron för Timmervägen. Förslag på bro över Selångersån visades med möjligheten att ha rekreationsstigen kvar på båda sidor av ån. Synpunkt från planavdelningen: Avvattning från jordbruksmark nordväst om Eons ställverk, här har varit problem med översvämning vid höga flöden. Bra att ta med vid fortsatt utredning och eventuell ny dimensionering av kulvert för Sticksjö- och Hulibäcken. Kanske är underdimensionerat eller att det sitter igen pga. skador. Synpunkt tas med i kommande skede. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

8 Samråd med de enskilda och övriga som kan bli särskilt berörda Trafikverket har samrått med fastighetsägaren för Österkolsta 1:8, Österkolsta 1:11 och Granlo 3:23 som också har JEG-Åkeri samt med 3 av 4 arrendatorerna som äger stugor som står på ofri grund längs mittbanan. Den fjärde arrendatorn har ej kunnat nås. Information om att det troligt blir inlösen har lämnats till ägare av stugorna på ofri grund. Diskussioner med JEG-Åkeri (Österkolsta 1:11) har genomförts under projekts gång och hur fastigheten kan komma att påverkas. 9 juni informerades fastighetsägaren inför samrådsmötet med öppet hus. 13 oktober 2015 har nytt samråd genomförts. Information om triangelspårets placering och förslag till omläggning av Kolstavägen har lämnats, liksom översiktlig information om hur bostadshuset beräknas påverkas av trafikbuller. Fastighetsägaren har även informerats om intilliggande projekt, ombyggnad av E14 och Timmervägen. Även miljöförutsättningar för åkeriets fastighet har diskuterats med fastighetsägaren i oktober 2015 inför provtagningsplan för miljöteknik i området. Trafikverket har samrått med Cementa AB (betonganläggningen) i juni 2015 och sagt upp arrendeavtalet på fastigheten Granlo 3:148 vid Ådalsbanan. Byggnaderna kommer att rivas under Samråd har skett med berörda externa ledningsägare 21 oktober Flera ledningar kommer att påverkas och behöver läggas om och det blir fortsatt dialog om detta. Samråd med övriga berörda myndigheter och organisationer Medelpads ornitologiska förening, Bengt Allberg, , gemensamt platsbesök med Sweco. Har sett fjällvråk förbiflygande samt svarthakedopping I norra tjärnarna, ej inom aktuellt område. Diskussion om hur ytterligare ledningar i ett redan ledningstätt område påverkar inflygningar. Enligt Bengt är inte inflygningarna och ledningarna största bekymret, utan kraftledningsställningarna som rovfåglar ofta flyger in i och skadar sig. Ugglor kan ibland sätta sig på dåligt isolerade transformatorer. Att isolera ledningarna är en bra skyddsåtgärd. Bullerfrågan diskuterades. Det är främst kommunikationen fåglarna emellan som störs, konsekvenser kan bli att fåglarna flyttar sig längre inåt fjärden där bullret blir mindre påtagligt. Redan i dag överröstar vägtrafiken fågelsången i området närmst Timmervägen. Sly (som finns i kraftledningsgatan) är bra för födosök och skydd. Finns inga Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

9 skyddade arter i området. Föreningen ser inga stora problem om järnvägen ska gå öster om Timmervägen. Samråd med allmänheten Tidigt samrådsmöte, öppet hus Annonsering inför mötet gjordes i Sundsvalls Tidning och Sundsvalls Nyheter , informationsbrev skickades ut till direkt berörda fastigheter och andra berörda. Allmän projektinformation hölls av Trafikverket, med följande punkter: bakgrund till projektet, planläggningsprocessen, skedet samrådsunderlag, miljö, buller och vibrationer, markåtkomst och eventuell ersättning, preliminär tidplan och angränsande projekt. Besökarna hänvisades sedan till tre olika stationer i lokalen fördelade på följande ämnesområden: Bergsåkers triangelspår, Miljö och buller samt markåtkomst. Stationerna var bemannade med personal från Trafikverket och Sweco. Vid varje station fanns möjlighet att ställa frågor och diskutera, se på kartor och lämna synpunkter. Inkomna synpunkter och Trafikverkets svar: - Fastighetsägare: Kommer bullerskydd att utföras? Svar: Bullerberäkningar kommer genomföras då linjen i plan och profil är fastlagd. Alla som får högre värden än riktvärdena kommer att kontaktas av Trafikverket. - Privatperson: Bygger man nya vägbron för västra bron (Bergsåkersbron) för att ge mer plats för järnvägen? Svar: Ja, i dag ställs högre krav på fri höjd över järnvägen än det utrymme som finns i dag under den gamla bron. Eftersom den nya bron korsar spåren snett blir det långa brospann för att passera spåren. Brospannets längd påverkar brokonstruktionens höjd som också bidrar till en högre bro. - Privatperson/fiskvårdsområde: Hur kommer djurlivet påverkas? Besökaren berättar att han fiskat lax nedströms bron över Selångersån för Timmervägen och tidigare sett utter i området. Svar: Då ingen färdigt broförslag finns kan inte påverkan i detalj beskrivas i nuläget. Skyddsåtgärder kommer att vidtas vid anläggande av brostöd och andra arbeten i vattnet. Fria passager längs vattendraget kommer att finnas även efter avslutat projekt. Fågellivet kan komma att påverkas av buller under byggtid, tyngdpunkten av häcknings- och födosökslokaler finns kring Selångersfjärden, vilken inte berörs av järnvägsdragningen. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

10 - Selångersförsamling: önskan att få en gångbro över Selångersån som förbinder gångvägarna på båda sidor om ån. Gångvägarna är märkta som pilgrimsled. Svar: Gångvägar är en kommunal fråga som hanteras av Sundsvalls kommun. Samrådsunderlag för yttrande Samrådsunderlaget har annonserats som tillgängligt i dagstidningarna Sundsvalls Tidning och Sundsvalls Nyheter Brev med information om samrådsunderlaget har skickats ut till boende, intresseorganisationer, företag och myndigheter i närområdet. Samrådsunderlaget har funnits tillgängligt för direkt berörda och allmänheten i Sundsvalls kommunhus, Norrmalmsgatan 4 och Trafikverket, Nattviksgatan 8, Härnösand. Samrådsunderlaget har även lagts ut på Trafikverkets hemsida: Följande yttranden har lämnats på samrådsunderlaget, samt Trafikverkets svar: Länsstyrelsen (arkeolog, miljöskyddshandläggare, miljöhandläggare, beredskapshandläggare och infrastrukturstrateg): 1. Allmänna synpunkter: I länsstyrelsens yttrande belyses främst Selångersån, landskapsbild samt störningar som kan uppstå för boende och friluftsliv som särskilt viktiga att ta hänsyn till och utreda närmre. Svar: Noterat. 2. Vattenmiljö/landskapsbild: Mer detaljerad beskrivning av de olika brolösningar som kan komma att bli aktuella, samt dess påverkan för Selångersåns vattenmiljö och naturvärden, efterfrågas inför kommande beslut om betydande miljöpåverkan. Utformningen av bro och bankar bör studeras närmare, med hänsyn till områdets landskapskaraktärer och människors möjligheter att använda och uppleva området. Visualisering bör göras av spårets sträckning. Svar: Broförslag och alternativens påverkansgrad på vattenmiljön kommer att redovisas och utredas i fortsatt arbete med järnvägsplanen samt i mer detalj i samband med tillståndsansökan för vattenverksamhet med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Fria passager för människor och djur kommer att finnas på båda sidorna av Selångersån. Brostöd inom högsta högvatten är aktuellt. Brostöd helt förlagda på land är inte tekniskt möjligt på grund av att snäv radie (300 m) begränsar brons spännvidden till 40 m för att inte orsaka för stora sidokrafter på spåret och bron. En naturvärdes- och akvatiska inventeringen har genomförts, vilket ger ett bra underlag utifrån miljösynpunkt för den fortsatta projekteringen. Visualisering av landskapsbild kommer att genomföras och samordning med E14-projketet kommer att göras. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

11 3. Klimat och sårbarhet: Länsstyrelsen efterfrågar även mer detaljerat underlag för risker för ras, skred och erosion. Svar: Trafikverket noterar att detaljerade underlag gällande detta ska tas fram. 4. Buller och vibrationer: Länsstyrelsen anser att buller från Västra vägen och verksamheter i närheten ska innefattas i beskrivningen av total bullersituation, inte bara statlig infrastruktur. De anser även att buller under byggtiden ska utredas. Länsstyrelsen anser att samtliga vibrationskällor, d v s nytt spår, Ådalsbanan och Mittbanan, ska beaktas i vibrationsutredningen. Svar: Buller under driftskedet kommer att beräknas för statlig infrastruktur och Västra vägen. Avgränsning av bullerberörda görs med utgångspunkt från ny järnväg. All statlig infrastruktur beaktas när beräknade ljudnivåer ställs mot riktvärden. Vid övervägande om åtgärder beaktas även buller från Västra vägen. Total bullersituation, inklusive buller från verksamheter, kommer endast att beskrivas i text. Verksamheter kommer att avgränsas till anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter som har villkor eller andra begränsningar som avser buller. Buller under byggskedet kommer att redovisas översiktligt i järnvägsplanen. En mer detaljerad utredning av byggbuller kräver underlag avseende arbetsmetoder och tidplanering som inte finns förrän anläggningen har detaljprojekterats och entreprenör har upphandlats. Vibrationsutredningen för triangelspåret kommer även att innefatta vibrationer från Ådalsbanan och Mittbanan. Berörda kommer dock att identifieras utifrån vibrationer från nytt triangelspår. Vibrationer från statlig infrastruktur kommer att ställas mot riktvärdet. I de fall riktvärden överskrids och skyddsåtgärder övervägs beaktas även vibrationer från Västra vägen. 5. Förorenade områden: Information gavs om ett upplag av impregnerade stolpar som funnits på fastigheten där åkeriet håller till. Samt informerade om genomförd sanering av en cisternupptagning. Svar: Stolpupplagets placering var felaktiga uppgifter från länsstyrelsen, detta är aktuellt på fastigheten Bergsåker 41:1, Eons fastighet öster om Ådalsbanan och berörs således inte av detta projekt Miljöprovtagning kommer att utföras i det nya spårets sträckning på åkerifastigheten. Cisternupptaget på fastigheten Bergsåker 17:4 ligger utanför järnvägskorridoren, öster om Ådalsbanan och norr om EONs område och berörs därför inte av planerad åtgärd. 6. Projektets koppling till andra projekt: Avslutningsvis framhåller länsstyrelsen vikten av samordning med E14-projektet och Samordnad planering Sundsvall-Härnösand (SP3). Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

12 Svar: Trafikverket har en kontinuerlig dialog med kommunens planavdelning. Samordning med E14-projektet och samordnad planering Sundsvall-Härnösand (SP3) pågår och kommer att fortsätta. Länsstyrelsen (Samhällsbyggnadsenheten, enheten för miljöutredningar och fiske och enheten miljöanalys och viltförvaltning): Länsstyrelsen har även lämnat separat yttrande för vattenverksamhet för projektet. (Detta kommer även hanteras i en separat samrådsredogörelse för kommande tillståndsansökan för vattenverksamhet.) Följande punkter har lämnats som synpunkter, samt Trafikverkets svar: 1. Bro över Selångersån: Betydelsen framhävs att alternativa övergångar och brokonstruktioner över Selångersån studeras i detalj. För- och nackdelar utifrån tekniska, miljömässiga och ekonomiska aspekter bör redovisas. Eventuell muddring för brostöden och hantering av muddermassor samt om länsvatten ska släppas ut i samband med anläggandet bör tydliggöras. Svar: Broförslag och alternativens påverkansgrad på vattenmiljön kommer att redovisas och utredas i fortsatt arbete med järnvägsplanen samt i mer detalj i samband med tillståndsansökan för vattenverksamhet med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning En samlad prövning för alla tillståndspliktiga vattenverksamhet ser Trafikverkets positivt på. Fortsatt utredning och samråd angående prövningsform för Hulibäcken/Sticksjöbäcken kommer att genomföras. 2. Kulvertering av Hulibäcken: Angående kulverten för Hulibäcken rekommenderar länsstyrelsen en samlad prövning för av verksamhet inom järnvägsplanområdet. Andra lösningar än kulvertering, alt. om kortare sträcka kan bli kulverterad, bör utredas för att förbättra möjligheten till fiskvandring i vattendraget. Även möjligheten till förbättring av förhållandena i Sticksjöbäcken i samband med arbete i området bör beaktas. Svar: Utrymmet mellan Timmervägen och det nya spåret mycket begränsat och området består av lösa jordarter upp till ca 55 m djup, vilket innebär en stor riskfaktor samt att en ny kulvert här blir mycket svår att underhålla utan stora störningar för järnvägstrafiken och vägtrafiken även i framtiden. Utredning pågår nu för Hulibäckens och Sticksjöbäckens framtida utformning och eventuella omläggningar. I utredningen kommer vi även att se över möjligheten att förbättra fiskvandring i vattendragen. Öster om Eons fastighet hade Eon en översvämning i början av 2000-talet som vi har med oss i utredningen. 3. Föroreningar i berörda vattenområden: Vidare saknar länsstyrelsen en beskrivning om hur misstänkta föroreningar i vattendraget förekommer. Information ges även om att vid eventuellt bortledande av grundvatten (för arbeten med kulvert eller val av lösning för bron) är vattenverksamhet och att en samlad prövning då lämpligast görs för samtliga verksamheter inom berört järnvägsområde. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

13 Svar: Vad gäller föroreningar i vattenområden finns befintlig utredning för nya Bergsåkersbron, som kommer att användas även i detta projekt. Miljöprovtagningar för järnvägslinjen och aktuella omkringliggande områden kommer att utföras utifrån framtagen historisk beskrivning för järnvägskorridoren samt de kända föroreningarna som kommit Trafikverket till känna. Dessa områden har legat till grund för provtagningsprogrammet som är upprättat. Miljöprovtagningar har påbörjats. Utifrån analysresultat utreds eventuella spridningsrisker till vattenområden, även byggskedet beaktas. 4. Buller, vibrationer mm: Länsstyrelsen anser att den bullerberäkning från förstudien 2003 som hänvisas till i samrådsunderlaget inte är tillräcklig. Länsstyrelsen förutsätter att ny buller- och vibrationsutredning genomförs, att den beaktar buller från väg, järnväg och verksamheter samt att den belyser både byggskede och driftskede. Svar: Se svar till Länsstyrelsen sid 11, punkt Kulturmiljö: Även kulturmiljö berörs i detta yttrande om vattenverksamhet. Information ges om att hela planområdet inte låg under vatten fram till talet och att Selångers medeltida kyrkoruin bör läggas till i text kring fornlämningar. Pågående arkeologisk utredning fastställer eventuellt hittills okända fornlämningar. Svar: Angående kulturmiljö uppdateras texten i järnvägsplanen enligt länsstyrelsens synpunkter samt att resultat från den arkeologiska undersökningen sammanställs. Kyrkoruinen ligger ej inom järnvägskorridoren och berörs ej av järnvägsdragningen. Fokus har varit att beskriva området inom korridoren. 6. Hydrologi mm: Frågan om eventuell grundvattensänkning ställdes. Upplysning om att bortledande av grundvatten är vattenverksamhet och att den kan ingå i den samlade prövningen. Svar: Eventuell grundvattensänkning kommer att utredas i den fortsatta projektering en av järnvägsplanen. Om en sänkning kommer att ske som påverkar allmänna eller enskilda intressen kommer tillstånd att sökas. 7. Miljökvalitetsnormer: Länsstyrelsen informerade även att miljökvalitetsnormerna är under revision och ska fastställas i dec Svar: De senast fastställda miljökvalitetsnormerna kommer att användas vid tillståndsansökning och i kommande arbete. 8. Försiktighetsåtgärder mm: Där skyddsåtgärder inte kan genomföras bör kompensationsåtgärder eller fiskeavgift utgå då det gäller vattenmiljön. Samt en redogörelse för hur målarmusslan påverkas och vilka skyddsåtgärder som ska genomföras. Svar: Fortsatt utredning om brons utformning och utförande samt miljöpåverkan och eventuella försiktighets- eller skyddsåtgärder genomförs i Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

14 fortsatt arbete med järnvägsplan samt i mer detalj i tillståndsansökan. Brostöd helt förlagda på land är inte tekniskt möjligt på grund av att snäv radie (300 m) begränsar brons spännvidden till 40 m för att inte orsaka för stora sidokrafter på spåret och bron. Inventering av bottenfauna är gjord, största förekomsten av målarmusslor finns väster om bron för Timmervägen. De permanenta miljökonsekvenserna för Selångersån bedöms bli likartade oavsett brolösning efter avslutat projekt. Landskapsbilden är den aspekt som påverkas mest av de olika brolösningarna. Hänsyn kommer att tas till landskapsbild, geoteknik, bevarande av strandstråken och naturmiljö i kommande arbete med järnvägsplanen. Sundsvalls kommun, kommunstyrelsen Kommunstyrelsen vill ha ett tillfälle för ett politiskt förankrat yttrande över kommande granskningshandling samt anser att det är viktigt att den fortsatta projekteringen ska ha god samverkan med E14-projektet. Helhetslösningen bör gynna hållbart resande och hållbara godstransporter samt ta lämplig hänsyn till omgivningens höga naturvärden. Vidare framhäver kommunstyrelsen att Bergsåker triangelspår är av stor vikt för kommunen, gällande godstransport samt både för den lokala livsmiljön samt nationella klimatmål. Svar: Kommunstyrelsen kommer att få möjlighet att yttra sig över granskningshandlingen. Samråd med kommunen kommer att fortgå under hela processen med framtagande av samrådshandlingen och granskningshandlingen. I planläggningsbeskrivningen framgår tider för kommande samråd. Andra frågor besvaras i svar till Miljökontoret nedan. Sundsvalls kommun, Miljökontoret Miljökontorets ställningstagande gällande betydande miljöpåverkan: Miljökontorets bedömning är att projektet kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Motiveringen till detta är att järnvägen korsar en dalgång, den befintliga miljöns känslighet, områdets funktion som länk mellan stad och natur/odlingsbygd samt arkeologiskt betydelsefulla markområden. Svar: Noterat, beslut fattas av länsstyrelsen. Miljökontorets synpunkter på samrådsunderlaget uppdelat i punktform utefter yttrandet, samt Trafikverkets svar: 1.1 Vidare anser man att samordning med E14-projektet är mycket viktigt för att möjliggöra så lite påverkan som möjligt på området. Svar: Bergsåkers triangelspår samordnas kontinuerligt med projektet E Miljökontoret anser även att Mittbanans höjdläge i anslutningspunkten för triangelspåret inte behöver vara begränsande. De föreslår att en samförläggning av Mittbanan och E14 bör utredas, där Mittbanan föreslås byggas om till en lägre profil från Västerkolsta. En lägre profil över dalgången ger en mindre visuell påverkan. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

15 2.1 Miljökontoret anser att järnvägen bör byggas för tågvikten 1500 ton och att en begräsning till tågvikten 900 ton för tåg som stannar och ska mot Töva utgör en begränsning för framtiden. I södra Sverige är 1600 ton en vanlig viktbegränsning. Utredningen för nya Ådalsbanan har angett km/h, STAX 25 ton och 10 som projekteringsförutsättning vilket innebär att fulltunga tåg kan trafikera banan. Högre tågvikter kan trafikera triangeln om tågen inte behöver stanna i den. Detta trafikupplägg kräver att tågväg läggs genom triangeln, Ådalsbanan och Mittbanan vilket upptar tågkapacitet. Svar: (1.2, 2.1 och 7). Befintlig Ådalsbana och Mittbana har kraftiga uppförslutningar på ca 15 promille i riktning från Bergsåkertriangeln mot Birsta respektive från Bergsåkertriangeln mot Töva. Höjdprofilen för triangelspåret styrs i norr av nya Bergsåkersbron och i väster av befintlig Mittbanas läge. Triangelspåret ska passera under Bergsåkersbron och över Timmervägen på bro, mellan broarna finns utrymme för ett 750 m långt tåg på önskad lutning 10. Efter bron över Timmervägen blir lutningen över 15 för att nå Mittbanan. För att starta ett tågsätt med 900 ton från stillastående på Triangelspåret mot Töva (Mittbanan) kan lutningen maximalt vara cirka 10 promille. Start från triangelspåret mot Ådalsbanan har ingen begränsning i tågvikt, inte heller finns någon begränsning för genomgående tåg som inte stannar på triangelspåret oberoende av riktning. Begränsningen 900 tons tågvikt i riktning mot Töva kan kompenseras genom att ge tyngre tåg företräde genom att styra tågföringen. Framtida ny Ådalsbana avses dimensioneras för STAX 25 ton och med tågvikter om 1500 ton, vilket gör det naturligt att dimensionera genomgående trafik för Bergsåker triangelspår på motsvarande sätt. Omläggning eller profilförändring av befintlig Mittbana är inte möjlig. Den har varierande lutning omkring 15 västerut ca 10 km mot Vattjom. 3. Miljökontoret skriver att projektet har gått vidare till järnvägsplan då förstudien som genomfördes 2003 endast pekade ut ett tänkbart alternativ benämnt korridor B, Vidare redovisas omständigheter som ändrats sedan förstudien. Timmervägens läge ska förändras och E14 ska breddas. Nya Ådalsbanan har tillkommit. Svar: Projektet har startat med första steget i plan processen dvs. framtagande av samrådsunderlag. I samband med samrådsunderlaget har de tekniska förutsättningarna utretts i PM linjestudie och tidigare genomförd förstudie har varit ett underlag men ny kunskap om förutsättningarna har inhämtats. Dagens förutsättningar överensstämmer väl med de som gällde när förstudien genomfördes. Korridoren för spåret är densamma med undantag för att spåret nu ansluter strax norr om Bergsåkersbron. Spåret placeras här i en smal korridor mellan Timmervägen och Ådalsbanan och tar därmed i anspråk mark som redan använts för infrastruktur. Det som tillkommit är att ett annat projekt, E14 projektet. Planeringen för E14 projektet pågår och det är i dag ej möjligt att säga om Bergsåkers triangelspår kommer att påverkas, tidplanen för samråd har justerats efter E14 projektet för att möjliggöra samordning. 4. Möjligheten till passage i öst-västlig riktning vid Selångersån är viktig att bibehålla. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

16 Även möjligheten till en nord-sydlig passage för gång- och cykeltrafikanter på planerad järnvägsbro eller i angränsande projekt bör utredas. Utredningen bör också belysa den kumulativa barriärverkan för öst-västliga passager som befintlig och kommande infrastrukturbyggnad tillsammans skapar. Även kumulativa effekter vad gäller buller poängteras och att en sammanlagd bullerbelastning, med befintlig infrastruktur, bör utredas. Svar: Passager längs ån på både norra och södra sidan kommer att finnas kvar efter avslutat projekt och ny bro anpassas efter detta. I dag finns en nord-sydlig passage över ån genom befintlig bro över Timmervägen, samt på bron för Ådalsbanan. Avståndet mellan bro över Timmervägen och den planerade järnvägsbron är cirka 100 m. Det är olämpligt ur säkerhetssynpunkt att leda upp gång- och cykeltrafik mot en järnväg och speciellt där den ligger på bro. Någon passage över ån för gång och cykeltrafik kommer inte att anordnas på ny järnvägsbro. De kumulativa effekterna av befintlig och planerad väg- och järnvägstrafik kommer att beskrivas i kommande järnvägsplan, vad gäller visuell påverkan och barriäreffekt. Buller kommer att beräknas för järnväg, statliga vägar och Västra vägen. Total bullersituation, inklusive buller från verksamheter kommer att beskrivas i text. Verksamheter kommer att avgränsas till anmälnings- och tillståndspliktiga verksamheter som har villkor eller andra begränsningar som avser buller. Vibrationsutredningen kommer att innefatta statlig infrastruktur. 5. Miljökontoret lämnade även synpunkt på samordning med nya Ådalsbanan och Bergsåkerstriangelns förberedande anslutning till denna. Svar: I järnvägsutredningen för ny järnväg mellan Sundsvall och Härnösand finns en korridor angiven. Den exakta lokaliseringen av det nya spåret kommer att utredas när planering för spåret återupptas. Idag finns ingen tidpunkt angiven för när detta ska ske. Triangelspåret kan anslutas mot en förmodad ny linje inom denna korridor som visas i samrådsunderlaget. 6. Då delar av sträckan saknar bostäder men har ett rikt natur- och friluftsliv bör buller beaktas som inte regleras av normer för ljudnivåer för bostäder. Järnvägens visuella utformning i dalgången bör beaktas då den kommer att vara mycket synlig. Utformning av spårnära bullerskydd med liten visuell inverkan bör studeras närmre. Svar: I Trafikverkets riktlinjer för spårburen trafik finns riktvärdet 40 dba dygnsekvivalent ljudnivå angivet för friluftsområden med låg bakgrundsnivå. För övriga naturområden finns inga riktvärden. Trafikverket anser inte att de friluftsområden som berörs av denna järnvägsplan har låg bakgrundsnivå då de redan i dagsläget omges av flertalet statliga och kommunala vägar samt järnvägar. Tillskottet av buller från nytt triangelspår med 10 tågpassager per dygn bedöms bli marginellt. Spårnära åtgärder för att minimera buller i natur- Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

17 och friluftsområden är därför inte aktuella. Av bullerkartor kommer det dock att framgå vilka ljudnivåer som beräknas i omgivningarna runt Bergsåkerstriangeln. Konsekvenser avseende buller för de friluftsområden som finns utpekade i översikts- och detaljplaner kommer även att kortfattat beskrivas i text i MKB. Bostadsrättsföreningen Munin Synpunkter lämnas på att eventuella fornminnen ska beaktas innan markarbete sker. Föreningen ställer även frågor om buller, om man kan dämpa bullret, att bygga bort riskerna att djur och människor skräms bort. Även fisket i och friluftslivet kring Selångersån framhävs som något att värna om. Havsöring och harr trivs i vattendraget. Svar: Arkeologisk utredning utförs under hösten/vintern Den enda i dag kända fornlämningen i området kommer inte beröras av planerad järnvägsdragning. Buller och vibrationsutredning kommer att genomföras. Friluftsliv och möjlighet till fiska beaktas i planeringsprocessen. Rekreationsstigar kommer att finnas kvar efter avslutat projekt och skyddsåtgärder för vattenmiljön utreds i kommande tillståndsansökan för vattenverksamhet för Selångersån och Hulibäcken. Skogsstyrelsen Skogsstyrelsen har inkommit med yttrande, men har inget att invända mot den planerade åtgärden. SCA Forest Products/Information SCA är mycket angelägna att investeringarna i järnvägsprojekten där Bergsåkerstriangeln ingår snarast kommer till stånd. I sitt yttrande framkommer att bolaget har mindre synpunkter på exakt vägval och dragning av de aktuella spåren. Svar: Trafikverket noterar synpunkterna och fortsatt samråd kommer att ske med SCA. MittSverige Vatten AB MittSverige Vatten AB har befintliga VA ledningar i området, vid ombyggnad vill de delta i utformningen och godkänna ledningsåtgärder. De framhåller också att anläggningen bör utformas så att vatten i första hand omhändertas i anläggningens närhet på grönytor och att dagvattnets avledning fördröjs. Svar: Samråd med ledningsägare och MittSverige Vatten AB har skett och fortsatt samråd kommer att ske. Dagvatten kommer avvattnat från järnvägsanläggningen till diken med viss fördröjning i form av växtlighet innan det slutligen avleds till närliggande vattendrag. Inget dagvatten leds till dagvattennätet. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

18 Eon Eon uppmärksammar i sitt yttrande om koncessionerade ledningar behöver flyttas så krävs tillstånd som ofta tar lång tid. Ett sådant scenario behöver utredas så fort som möjligt. Svar: Högspänningsledning som korsar triangelspåret vid Kolstavägen kommer att beröras, då hög bank anläggs och ledningen ligger lågt. Detaljprojektering av spårets plan och profil har påbörjats. Samråd angående åtgärder på högspänningsledningar pågår. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

19 Bilagor Yttranden samrådsunderlag Yttrande Länsstyrelsen Yttrande Länsstyrelsen vattenverksamhet Yttrande Sundsvalls kommun, kommunstyrelsen, Yttrande Sundsvalls kommun, miljökontoret, Yttrande bostadsrättsföreningen Munin Yttrande Skogsstyrelsen Yttrande SCA Maland och Bergsåker, Yttrande MittSverige Vatten AB, Yttrande Eon, Öppet hus 2.1. Brev inbjudan öppet hus och info om förberedande arbeten och undersökningar 2.2. Infofolder öppet hus 2.3. Annonser 2.4. Sändlista fastighetsägare 2.5. Sändlista övriga intressen 2.6. Frågor och svar 2.7. Minnesanteckningar öppet hus Samrådsunderlaget tillgängligt 3.1 Brev samrådsunderlag tillgängligt 3.2. Sändlista. Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

20 Underlag Samtliga underlag finns hos Trafikverket. Arbetsmöte Sundsvalls kommun Enskilt möte kulturmiljöhandläggare, , Enskilt möte kommunbiolog, Enskilt möte Sundsvalls kommun, Miljökontoret, förorenade områden, Jessica Kalvi och Hannes Svärd resp Enskilt möte Sundsvalls kommun, Planavdelningen, Tony Ersson, Enskilt möte Medelpads ornitologiska förening, Tidigt samrådsmöte öppet hus, minnesanteckningar, Annons om inbjudan öppet hus, Brev inbjudan samråd, Samråd synpunktsformulär (lämnat vid öppet hus), Hängbro, Samrådsmöte med Sundsvalls kommun, minnesanteckningar, Samrådsmöte länsstyrelsen, minnesanteckningar Cementa, mail Samråd med ledningsägare Löpande samråd med arrendatorer Samråd med JEG Åkeri , Annonser i dagstidningarna Sundsvalls Tidning och Sundsvalls Nyheter Yttrande Länsstyrelsen vattenverksamhet Yttrande Länsstyrelsen Yttrande Skogsstyrelsen Yttrande bostadsrättsföreningen Munin Yttrande SCA Maland och Bergsåker, Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

21 Yttrande Eon, Yttrande MittSverige Vatten AB, Yttrande Sundsvalls kommun, kommunstyrelsen, Yttrande Sundsvalls kommun, miljökontoret, Samrådsredogörelse Bergsåker triangelspår status samrådsunderlag (22)

22 Trafikverket, Box 186, Härnösand Telefon: , Texttelefon:

Järnvägsplan,Bergsåker triangelspår

Järnvägsplan,Bergsåker triangelspår SAMRÅDSREDOGÖRELSE Järnvägsplan,Bergsåker triangelspår Sundsvalls kommun, Västernorrlands län Granskningshandling 2016-12-02 Diarienummer: TRV 2015/35759 Trafikverket Postadress: Box 186, 871 65 Härnösand.

Läs mer

Minnesanteckningar tidigt samråd typ öppet hus

Minnesanteckningar tidigt samråd typ öppet hus MINNESANTECKNINGAR 1 (6) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Version Eriksson, Marie-Louise, Sweco 2015-06-16 0.2 Ev. dokumentid Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [DokumentID] TRV 2015/35759

Läs mer

Bergsåker triangelspår Samrådshandling

Bergsåker triangelspår Samrådshandling Bergsåker triangelspår Samrådshandling för järnvägsplan med MKB och vattenverksamhet Öppet hus 2016-06-22 Öppet hus 22 juni 2016 Presentation av samrådshandling för järnvägsplan för triangelspår mellan

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E18 Ekebykorset. Karlskoga Kommun, Örebro Län. Samrådsunderlag, ,rev Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E18 Ekebykorset. Karlskoga Kommun, Örebro Län. Samrådsunderlag, ,rev Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE E18 Ekebykorset Karlskoga Kommun, Örebro Län Samrådsunderlag, 2017-11-06,rev 180216 Projektnummer: 152644 Trafikverket Postadress: Box 1333, 701 13 Örebro E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län

E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län SAMRÅDSREDOGÖRELSE E20 Vårgårda-Norr Mariestad, etapp Förbi Skara, delen Dalaån-Ledsjö Götene kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-01-12 Projektnummer: 150308 Trafikverket Postadress: Box 110, 541

Läs mer

Jakobshyttan - Degerön

Jakobshyttan - Degerön SAMRÅDSREDOGÖRELSE Jakobshyttan - Degerön Motala kommun, Östergötlands län Järnvägsplan, 2016-05-24 Projektnummer: 144747 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress: Järnvägsgatan

Läs mer

Grums bangårdsåtgärder

Grums bangårdsåtgärder SAMRÅDSREDOGÖRELSE Grums bangårdsåtgärder Grums kommun, Värmlands län Järnvägsplan, 2019-04-24 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket Postadress: Hamntorget, 652 26 Karlstad E-post: investeringsprojekt@trafikverket.se

Läs mer

Väg 13, Ystad Ängelholm, delen Hedeskoga Sövestad, gång- och cykelväg

Väg 13, Ystad Ängelholm, delen Hedeskoga Sövestad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 13, Ystad Ängelholm, delen Hedeskoga Sövestad, gång- och cykelväg Ystad kommun, Skåne län Vägplan 2016-05-24 Projektnummer: 144882 Trafikverket Postadress: Björkhemsvägen 17, 291

Läs mer

Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg

Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg Jönköpings kommun, Jönköpings Län Vägplan, 2016-08-16 Yta för bild Ett samarbete med: Trafikverket 551 91 Jönköping E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne

Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 892, Borlanda-Rottne, gång- och cykelväg Rydet-Rottne Projektnummer: 87733334 Växjö kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2016-12-01 Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg

Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 132 Huskvarna Lekeryd, gång- och cykelväg Jönköpings kommun, Jönköpings Län Vägplan, 2016-01-26 Yta för bild Ett samarbete med: Trafikverket 551 91 Jönköping E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg 84 Hede gång- och cykelväg

Väg 84 Hede gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 84 Hede gång- och cykelväg Härjedalens kommun, Jämtlands län Vägplan 2015-08-28 Projektnummer: 145074 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 186, 871

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 delen Skurup-Svedala, ekodukt vid Lemmeströtorp Svedala och Trelleborgs kommuner, Skåne län Vägplan, 2016-10-11 Projektnummer: V8850668 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby

Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 23 och väg 119, vid Hässleholm Kollektivtrafikåtgärd vid Stoby Hässleholms kommun, Skåne län Plan- och miljöbeskrivning, 2017-03-24 Trafikverket Postadress: Box 543, 291 25 Skåne

Läs mer

Väg 1750, gång- och cykelväg mellan Ingared och Västra Bodarna

Väg 1750, gång- och cykelväg mellan Ingared och Västra Bodarna SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 1750, gång- och cykelväg mellan Ingared och Västra Bodarna Alingsås kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-08-23 Projektnummer: 106595 Trafikverket Postadress: Trafikverket,

Läs mer

E10 Avvakko Lappeasuando

E10 Avvakko Lappeasuando SAMRÅDSREDOGÖRELSE E10 Avvakko Lappeasuando Gällivare kommun, Norrbottens län Vägplan 2016-08-29 Projektnummer: 880950 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 LULEÅ E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping

Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping Söderköpings kommun, Östergötlands län Vägplan, 2017-08-14 Projektnummer: 155209 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo

Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 27, Växjö-Borås, Rastplats Vandalorum vid E4 i Värnamo Värnamo Kommun, Jönköpings Län Vägplan, 2016-01-26 Projektnummer: 108764 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

E6 Tingstad - Bäckebol

E6 Tingstad - Bäckebol SAMRÅDSREDOGÖRELSE E6 Tingstad - Bäckebol Göteborgs Stad, Västra Götalands län Projektnummer: 144007 2016-03-29 Del av informationsutställning som visades för allmänheten januari 2016. Trafikverket Trafikverket,

Läs mer

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg

Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 133 Gränna-Tranås, Gång- och cykelväg i Gripenberg Tranås kommun, Jönköpings län Vägplan, Granskningshandling, 2018-06-08 Projektnummer: 158 023 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse

Läs mer

Väg 62 Södra Älvkullen erosionsskydd

Väg 62 Södra Älvkullen erosionsskydd SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 62 Södra Älvkullen erosionsskydd Forshaga kommun, Värmlands län Vägplan, 2018-04-26 Projektnummer: 156998 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket Postadress: Hamntorget,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Väg 370 Nölviken. Malå kommun, Västerbottens län. Vägplan Projektnummer: ,TRV 2015/101450 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 370 Nölviken Malå kommun, Västerbottens län Vägplan 2016-03-03 Projektnummer: 137580,TRV 2015/101450 1 Trafikverket Postadress: 972 42, Luleå, Besöksadress: Sundsbacken 2-4, 972

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Skånebanan,Attarp, förlängning av mötesspår Hässleholms kommun, Skåne län

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Skånebanan,Attarp, förlängning av mötesspår Hässleholms kommun, Skåne län SAMRÅDSREDOGÖRELSE Skånebanan,Attarp, förlängning av mötesspår Hässleholms kommun, Skåne län Järnvägsplan Granskningshandling, 2018-12-14 Projektnummer: 149066 Handlingsnummer: 2012721-00-013 Dokumenttitel:

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-30 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

E45/70 Genom Mora. Kråkberg Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län SAMRÅDSREDOGÖRELSE

E45/70 Genom Mora. Kråkberg Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅDSREDOGÖRELSE E45/70 Genom Mora Kråkberg Bonäs, Gång- och cykelväg Mora kommun, Dalarnas Län Granskningshandling: 2015-12-01 Projektnummer: 144779 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E 18 Tullstation Hån. Årjängs kommun, Värmlands län. Vägplan,

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E 18 Tullstation Hån. Årjängs kommun, Värmlands län. Vägplan, SAMRÅDSREDOGÖRELSE E 18 Tullstation Hån Årjängs kommun, Värmlands län Vägplan, 2016-09-30 Trafikverket Postadress: Box 1051, 651 15 Karlstad E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 Samrådsredogörelse

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1 (8)

MINNESANTECKNINGAR 1 (8) MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Projektnummer Eriksson, Marie-Louise, Sweco 2016-02-24 108 830 Ev. dokumentid Ärendenummer Projektnamn [DokumentID] TRV 2015/35759

Läs mer

Samrådsredogörelse. Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår

Samrådsredogörelse. Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår Skånebanan, (Hässleholm) (Kristianstad) Attarp Förlängning av mötesspår Samrådsredogörelse Järnvägsplan-Samrådshandling utformning av planförslag 2018-06-01 Projektnummer: 149066 Handlingsnummer: 2012721-00-013

Läs mer

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad

Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Inbjudan till samråd om Mälarbanans utbyggnad Sträckan Huvudsta Duvbo genom Solna, Sundbyberg och Stockholm Välkommen! Mälarbanan ska byggas ut från två till fyra spår mellan Tomteboda och Kallhäll för

Läs mer

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla

Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla SAMRÅDSREDOGÖRELSE Cykelled Brösarp/Haväng-Vitemölla Simrishamns kommun, Skåne Län Vägplan, 2014-06-27 Projektnummer: 8850568 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Box 543, 291

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum

Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 136 Ottenby Borgholm, delen korsning vid Ekerum Borgholms Kommun, Kalmar Län Vägplan, 2015-05-27 Uppdragsnummer: 144732 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

Väg 40 förbi Eksjö SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Eksjö kommun, Jönköpings län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, Projektnummer:

Väg 40 förbi Eksjö SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Eksjö kommun, Jönköpings län. Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 40 förbi Eksjö Eksjö kommun, Jönköpings län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-09-30 Projektnummer: 108206 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Vägplan E4 Trafikplats Hortlax

Vägplan E4 Trafikplats Hortlax SAMRÅDSREDOGÖRELSE Vägplan E4 Trafikplats Hortlax Piteå Kommun, Norrbottens län Objekt: 880954 TRV 2015/31547 Datum: 2016-01-25 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse

Läs mer

Minnesanteckningar tidigt samråd typ öppet hus

Minnesanteckningar tidigt samråd typ öppet hus MINNESANTECKNINGAR 1 (7) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Dokumentdatum Version Mats Larsson 2015-06-24 0.1 Ev. dokumentid Ev. ärendenummer Ev. projektnummer [DokumentID] TRV 2015/35756 107 217 Fastställt

Läs mer

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-11-11 Projektnummer: V87 833 333 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping

Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 210, Evertsholm E22 Söderköping Söderköpings kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-02-09 Projektnummer: 155209 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 1606 Södra Mellby Stenshuvud, förbifart Svabesholm

Väg 1606 Södra Mellby Stenshuvud, förbifart Svabesholm Väg 1606 Södra Mellby Stenshuvud, förbifart Svabesholm Simrishamns kommun, Skåne län Samrådsredogörelse, 2015-06-03 Projektnummer: 8850521 1 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Box 543

Läs mer

Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket

Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 841 utbyte av öppningsbar bro vid Almarestäket Järfälla och Upplands-Bro kommuner, Stockholms län Vägplan, 2016-03-24 Projektnummer: 152560 Samrådsredogörelse, Väg 841, öppningsbar

Läs mer

Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo)

Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo) SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 35 Åtvidaberg- Linköping Etapp Rösten Sandtorpet (förbi Grebo) Linköpings kommun, Åtvidabergs kommun, Östergötlands län Vägplan, 2018-08-31 Projektnummer: 156795 TMALL 0096 Mall

Läs mer

Väg 174 Dingle-Kungshamn delen Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg

Väg 174 Dingle-Kungshamn delen Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 174 Dingle-Kungshamn delen Norra Bovallstrand, ny gång- och cykelväg Sotenäs kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-17 Projektnummer: 144291 Dokumenttitel: SAMRÅDSREDOGÖRELSE

Läs mer

Väg E65 Svedala-Börringe

Väg E65 Svedala-Börringe SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E65 Svedala-Börringe Svedala kommun, Skåne län Vägplan, 2016-01-27 Projektnummer: 148277, Samrådshandling Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 19 Malmö E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg 222, tpl Kvarnholmen

Väg 222, tpl Kvarnholmen SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 222, tpl Kvarnholmen Nacka kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-02-16 Projektnummer: 107350 Yta för bild Samrådsredogörelse, Väg 222, tpl Kvarnholmen Trafikverket Postadress: Solna

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E10, Kulleribacken. Kiruna kommun, Norrbottens län. Vägplan, Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E10, Kulleribacken. Kiruna kommun, Norrbottens län. Vägplan, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE E10, Kulleribacken Kiruna kommun, Norrbottens län Vägplan, 2015-11-12 Projektnummer: 139633 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress: Box 809, 971 25 Luleå E-post:

Läs mer

Beräkningar avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder

Beräkningar avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder Beräkningar avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder I denna bilaga redovisas beräkningar genomförda avseende spår- och vägnära bullerskyddsåtgärder som övervägts för att klara riktvärden. Överväganden

Läs mer

Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby

Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 26 mellan Skövde och Mariestad, planskild gång- och cykelpassage vid Karleby Mariestads kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2019-04-05 Projektnummer: 160226 Yta för bild TMALL

Läs mer

Väg 205, gång- och cykelväg Delen Degerfors-Karlskoga

Väg 205, gång- och cykelväg Delen Degerfors-Karlskoga SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 205, gång- och cykelväg Delen Degerfors-Karlskoga Degerfors o Karlskoga kn T-län Vägplan: 2013-12-16 Projektnummer: 133 560 Dokumenttitel: Väg 205, gång- och cykelväg Delen Degerfors-Karlskoga

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Bytespunkt Svanhagen. Ekerö kommun, Stockholms län. Vägplan, Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Bytespunkt Svanhagen. Ekerö kommun, Stockholms län. Vägplan, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Bytespunkt Svanhagen Ekerö kommun, Stockholms län Vägplan, 2017-06-16 Projektnummer: 10218769 Trafikverket 172 90 Solna Besöksadress: Solna strandväg 98, Solna E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

Väg 108, Svedala-Staffanstorp, viltåtgärder vid Bökeberg

Väg 108, Svedala-Staffanstorp, viltåtgärder vid Bökeberg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 108, Svedala-Staffanstorp, viltåtgärder vid Bökeberg Svedala kommun, Skåne län Vägplan, 2016-09-22 Projektnummer: 136902 Yta för bild Trafikverket Postadress: Trafikverket, 211 19

Läs mer

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst

Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Ljungby-Växjö, delen Sjöatorp-Forsa & Trafikplats Alvesta Väst Alvesta Kommun, Kronobergs Län Vägplan, 2015-10-01 Projektnummer: V87733364 & 145081 1 (8) Trafikverket Postadress:

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte i Robertsfors 2017-06-13 Dagens punkter 1. Om Norrbotniabanan 2. Pågående linjestudier och utredningar 3. Samrådsprocessen 4. Sammanfattning

Läs mer

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning

Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 1 Välkomna till samråd! Väg 131 Ramfall - Hestra Vägutredning Information vid samråd 2 1. Samrådsmötet öppnas 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för planprocessen 4. Presentation

Läs mer

Väg 913 Bjärred-Flädie, gång- och cykelväg delen Lundavägen-Flädie Kyrkväg

Väg 913 Bjärred-Flädie, gång- och cykelväg delen Lundavägen-Flädie Kyrkväg GRANSKNINGSHANDLING Väg 913 Bjärred-Flädie, gång- och cykelväg delen Lundavägen-Flädie Kyrkväg Lomma kommun, Skåne län Vägplan, Samrådsredogörelse 2014-07-04 Projektnummer: 8850760 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra

Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Planläggningsbeskrivning 2015-04-01 Varbergstunneln, Västkustbanan, Varberg-Hamra Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur planläggningsprocessen ser ut för utbyggnaden, när

Läs mer

Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal, Nacka, Stockholms län

Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal, Nacka, Stockholms län Samordnat förfarande Mötesplats Nacka med överdäckning och bussterminal, Nacka, Stockholms län 2017-10-13 2 (9) Dokumenttitel: Samrådsredogörelse Författare: Lina Ekholm VR Infrapro, Anders Elam ATRAX

Läs mer

Åmsele ny mötesdriftsplats

Åmsele ny mötesdriftsplats SAMRÅDSREDOGÖRELSE Åmsele ny mötesdriftsplats Vindelns kommun, Västerbottens län Järnvägsplan 2016-12-19 Dnr: TRV 2016/78102 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Trafikverket Postadress: Trafikverket Region

Läs mer

Projekt Maland och Tunadalsspåret. Järnvägsplan Tunadal- Granskningshandling. Öppet hus i Sköns församlingsgård

Projekt Maland och Tunadalsspåret. Järnvägsplan Tunadal- Granskningshandling. Öppet hus i Sköns församlingsgård Projekt Maland och Tunadalsspåret Järnvägsplan Tunadal- Granskningshandling Öppet hus i Sköns församlingsgård 2017-10-18 Hållpunkter för kvällen 17:00-18.30 Möjlighet att titta på samrådsmaterialet samt

Läs mer

Gång- och cykelväg utmed väg 168, delen Stället - Risby

Gång- och cykelväg utmed väg 168, delen Stället - Risby SAMRÅDSREDOGÖRELSE Gång- och cykelväg utmed väg 168, delen Stället - Risby Kungälvs kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2017-06-30 Projektnummer: 149450 Trafikverket Region Väst Postadress: Kruthusgatan

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning med väg 1598 mot Stenshuvud Simrishamns kommun, Skåne Vägplan, 2014-12-10 Projektnummer: 8850262 Dokumenttitel: Väg 9 Simrishamn Brösarp, korsning

Läs mer

Minnesanteckningar. Öppet hus : Samrådshandling JP Maland

Minnesanteckningar. Öppet hus : Samrådshandling JP Maland MINNESANTECKNINGAR 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Datum Version Mats Landström, ÅF 2018-06-19 0.2 Projektnamn Ärendenummer Projektnummer Maland och Tunadalsspåret TRV 2015/35756 107 217 Dokumenttitel

Läs mer

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning

E45 Rengsjön-Älvros. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2018-12-19 E45 Rengsjön-Älvros Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som kommer

Läs mer

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg

Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 560, Årsta havsbad, gång- och cykelväg Haninge kommun, Stockholms län Vägplan, 2016-12-09 Uppdragsnummer: 137860 Diarienummer: TRV 2015/50829 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning

E20 Götene Mariestad. Planläggningsbeskrivning Planläggningsbeskrivning 2019-04-10 E20 Götene Mariestad Med hjälp av denna planläggningsbeskrivning får du information om hur projektet kommer att planläggas, när du kan påverka samt vilka beslut som

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E14, Rastplats Stöde. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Vägplan, Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E14, Rastplats Stöde. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Vägplan, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE E14, Rastplats Stöde Sundsvalls kommun, Västernorrlands län Vägplan, 2017-04-12 Projektnummer: 145298 Trafikverket Postadress: Box 186, 871 24 Härnösand E-post: investeringsprojekt@trafikverket.se

Läs mer

Rastplats vid väg E45, Häggenås

Rastplats vid väg E45, Häggenås SAMRÅDSREDOGÖRELSE Rastplats vid väg E45, Häggenås Östersunds kommun, Jämtlands län Vägplan, 2015-04-16 Projektnummer: 145408 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress: Kyrkgatan

Läs mer

Väg E22, Karlskrona-Norrköping

Väg E22, Karlskrona-Norrköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22, Karlskrona-Norrköping Delen Häggebotorp-Gladhammar Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan: 2016-03-01 Projektnummer: 87 833 351 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket

Läs mer

Minnesanteckningar. Öppet hus : Samrådshandling JP Maland

Minnesanteckningar. Öppet hus : Samrådshandling JP Maland MINNESANTECKNINGAR 1 (8) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Datum Version Mats Landström, ÅF 2017-10-04 0.1 Projektnamn Ärendenummer Projektnummer Maland och Tunadalsspåret TRV 2015/35756 107 217 Dokumenttitel

Läs mer

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016

Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall. november 2016 Samråd väg 562 Nolby- Resecentrum samt Information Dubbelspår Dingersjö- Sundsvall november 2016 Dagordning 1. Inledning 2. Presentation av medverkande 3. Redogörelse för vägplanens och järnvägsplanens

Läs mer

Väg E22, Karlskrona-Norrköping

Väg E22, Karlskrona-Norrköping SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22, Karlskrona-Norrköping Delen Bälö-Häggebotorp Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan: 2016-02-01 Projektnummer: 87 833 346 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

Järnvägsplan Tunadal. PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret

Järnvägsplan Tunadal. PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan. Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret PM Ändringar efter granskning av järnvägsplan Järnvägsplan Tunadal Ingår i Projekt Maland och Tunadalsspåret Sundsvalls kommun, Västernorrlands län 2018-01-15 Diarienummer: TRV 2015/35757 TMALL 0093 PM

Läs mer

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Vändspår Floda/Lerum Samrådsmöte 2018-05-16 Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Agenda samrådsmöte 1. Välkommen 2. Information från Lerums kommun 3. Presentation av Trafikverkets projekt i Lerum och Floda

Läs mer

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg

Projekt Göteborg-Borås. Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Projekt Göteborg-Borås Informationsmöte Almedal Mölnlycke Fokus Mölndal och Göteborg Kulturhuset Möllan 25 maj 2016 2 Inledning Höghastighetsjärnväg Göteborg Borås Planläggningsprocessen och tidplan Pågående

Läs mer

Minnesanteckningar. Öppet hus : Granskningshandling JP Tunadal

Minnesanteckningar. Öppet hus : Granskningshandling JP Tunadal MINNESANTECKNINGAR 1 (9) Skapat av (Efternamn, Förnamn, org) Datum Version Mats Landström, ÅF 2017-10-18 0.1 Projektnamn Ärendenummer Projektnummer Maland och Tunadalsspåret TRV 2015/35757 107 217 Dokumenttitel

Läs mer

Väg 527, Gång- och cykelväg Västerås-Örtagården

Väg 527, Gång- och cykelväg Västerås-Örtagården SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 527, Gång- och cykelväg Västerås-Örtagården Västerås stad, Västmanlands län Vägplan, 2013-09-23 Projektnummer: 107506 Dokumenttitel: Väg 527, gc-väg Örtagården-Västerås Skapat av:

Läs mer

Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg

Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 576, Turinge kyrka, gång- och cykelväg Nykvarns kommun, Stockholms län Vägplan, 2015-09-17 Uppdragsnummer: 138441 Diarienummer: TRV 2015/4326 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev

Läs mer

Väg 51 delen Kvarntorp - Almbro

Väg 51 delen Kvarntorp - Almbro SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 51 delen Kvarntorp - Almbro Örebro och Kumla Kommuner, i Örebro Län Granskningshandling, 2017-10-19 Projektnummer: 146953 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

Maland och Tunadalsspåret. Järnvägsplan Birsta Granskningshandling. Öppet hus i Sköns församlingsgård

Maland och Tunadalsspåret. Järnvägsplan Birsta Granskningshandling. Öppet hus i Sköns församlingsgård Maland och Tunadalsspåret Järnvägsplan Birsta Granskningshandling Öppet hus i Sköns församlingsgård 2017-04-04 Hållpunkter för kvällen 17:00-18.30 Möjlighet att titta på samrådsmaterialet samt att få och

Läs mer

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687

Vändspår Floda/Lerum. Samrådsmöte Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Vändspår Floda/Lerum Samrådsmöte 2019-01-23 Järnvägsplan, JP TRV 2017/43687 Agenda vid samrådsmöte 23/1 1. Välkommen 2. Information från Lerums kommun 3. Presentation av Trafikverkets järnvägsplan i Lerum

Läs mer

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge

Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Ny framsida ska komma Marco! Inbjudan till samråd 22 februari 2012 Järnvägsplan utbyggnad till dubbelspår på Roslagsbanan sträckan Tibble Visinge Bakgrund Roslagsbanan är en smalspårig järnväg för persontrafik

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för Planprogram, del av Fall-området, söder om järnvägen, Mantorp, Mjölby kommun Antagen: Laga kraft: Genomförandetidens sista dag: www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en

Läs mer

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck

Väg E22 Gladhammar-Verkebäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg E22 Gladhammar-Verkebäck Västerviks kommun, Kalmar län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2017-02-06 Projektnummer: V87 833 333 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

Väg 47 Gång- och cykelväg, delen Grästorp Tre Älgar

Väg 47 Gång- och cykelväg, delen Grästorp Tre Älgar SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 47 Gång- och cykelväg, delen Grästorp Tre Älgar Grästorps kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2015-12-15 Projektnummer: 139143 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Trafikplats Tollered. Lerums kommun, Västra Götalands län. Vägplan, Projektnummer:

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Trafikplats Tollered. Lerums kommun, Västra Götalands län. Vägplan, Projektnummer: SAMRÅDSREDOGÖRELSE Trafikplats Tollered Lerums kommun, Västra Götalands län Vägplan, 2018-03-29 Projektnummer: 106595 Yta för bild 1 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket Postadress: Kruthusgatan

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte TMALL 0141 Presentation v 1.0 Norrbotniabanan Välkommen till samrådsmöte 2018-05-31 Kommungräns mot Robertsfors - Skellefteå C Korridor från tidigare utredningsskeden är grundförutsättning Ny järnväg upp

Läs mer

Väg 953, gång- och cykelväg

Väg 953, gång- och cykelväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 953, gång- och cykelväg Kungsbacka kommun, Hallands län Vägplan 2015-08-31 Projektnummer: 143 052 Trafikverket Postadress: Kruthusgatan 17, 405 33 Göteborg E-post: trafikverket@trafikverket.se

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 101, Gång- och cykelväg Käglinge - Arrie samt trafiksäkerhetsåtgärder i Arrie, Västra Ingelstad och Östra Grevie

SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 101, Gång- och cykelväg Käglinge - Arrie samt trafiksäkerhetsåtgärder i Arrie, Västra Ingelstad och Östra Grevie SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 101, Gång- och cykelväg Käglinge - Arrie samt trafiksäkerhetsåtgärder i Arrie, Västra Ingelstad och Östra Grevie Malmö och Vellinge kommuner, Skåne län Vägplan, 2016-04-11 Projektnummer:

Läs mer

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län 2017-12-12 Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄRENDEHANTERING 2016-10-04 244 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen att ta upprätta en detaljplan

Läs mer

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping

Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala Komplettering terrängstudie Uppsala - Enköping Anslutning till Ostkustbanan i Uppsala 2009-09-02 Komplettering terrängstudie

Läs mer

Malandstriangeln och Tunadalsspåret. Järnvägsplan- Samrådsunderlag. Öppet hus i Sköns församlingsgård

Malandstriangeln och Tunadalsspåret. Järnvägsplan- Samrådsunderlag. Öppet hus i Sköns församlingsgård Malandstriangeln och Tunadalsspåret Järnvägsplan- Samrådsunderlag Öppet hus i Sköns församlingsgård 2015-10-07 Hållpunkter för kvällen 17:00-18.30 Möjlighet att titta på samrådsmaterialet samt att få och

Läs mer

Väg 25, Växjö-Kalmar, Österleden, Trafikplats Fagrabäck

Väg 25, Växjö-Kalmar, Österleden, Trafikplats Fagrabäck SAMRÅDSREDOGÖRELSE Väg 25, Växjö-Kalmar, Österleden, Trafikplats Fagrabäck Växjö kommun, Kronobergs län Vägplan, 2015-05-29 Projektnummer: 144731 TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 1.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

SAMRÅDSUNDERLAG

SAMRÅDSUNDERLAG 2015-12-16 SAMRÅDSUNDERLAG Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken inför upprättande av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning för planerad vattenverksamhet enligt 11 kap. miljöbalken samt omprövning

Läs mer

Väg 622 Landafors. Samrådsredogörelse vattenverksamhet. Permanent grundvattensänkning vid vägport Bollnäs kommun, Gävleborgs län

Väg 622 Landafors. Samrådsredogörelse vattenverksamhet. Permanent grundvattensänkning vid vägport Bollnäs kommun, Gävleborgs län Samrådsredogörelse vattenverksamhet Väg 622 Landafors Permanent grundvattensänkning vid vägport Bollnäs kommun, Gävleborgs län 2015-03-31 Projektnummer: 138238 Dokumenttitel: Samrådsredogörelse vattenverksamhet,

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E14, Rännberg. Åre Kommun, Jämtlands Län. Datum: Projektnummer: (Tidigare ) Granskningshandling

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. E14, Rännberg. Åre Kommun, Jämtlands Län. Datum: Projektnummer: (Tidigare ) Granskningshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE E14, Rännberg Åre Kommun, Jämtlands Län Datum: 2016-11-15 Projektnummer: 155061 (Tidigare 150208) Granskningshandling TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelsev 2.0 Trafikverket Postadress:

Läs mer

E22 Fjälkinge Gualöv, ny motorväg

E22 Fjälkinge Gualöv, ny motorväg SAMRÅDSREDOGÖRELSE E22 Fjälkinge Gualöv, ny motorväg Kristianstad och Bromöllas kommuner, Skåne Län Vägplan, val av lokaliseringsalternativ, 2016-03-18 Projektnummer: 146388 Yta för bild TMALL 0096 Mall

Läs mer

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8

Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Förstudierapport detaljplan för ny förskola inom Täljö 2:8 Projektbeställare Projektledare Fredrik Nestor Camilla Bennet Datum 2016-11-23 Version 1 Projekt-, ärendenr. KS 2016/0360 Innehållsförteckning

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Hjulstabron väg 55. Enköpings kommun, Uppsala Län. Vägplan Projektnummer: TRV 2017/37958.

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Hjulstabron väg 55. Enköpings kommun, Uppsala Län. Vägplan Projektnummer: TRV 2017/37958. SAMRÅDSREDOGÖRELSE Hjulstabron väg 55 Enköpings kommun, Uppsala Län Vägplan 2017-05-31 Projektnummer: TRV 2017/37958 Yta för bild TMALL 0096 Mall Samrådsredogörelse v3.0 Trafikverket Postadress: Box 1140,

Läs mer