1. DEN NYA LAGEN OM SKATT PÅ KEMIKALIER I VISS ELEKTRONIK

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. DEN NYA LAGEN OM SKATT PÅ KEMIKALIER I VISS ELEKTRONIK"

Transkript

1 F A K T A B L A D Till: Från: ElektronikBranschen, IT&Telekomföretagen, Svensk Handel, Teknikföretagen, Svenskt Elektronik, Branschorganisationen Svensk Elektronik Bobby Arash (Advokat/M.Sc.) Datum: 14 februari 2017 Angående: Översiktlig genomgång av huvuddragen i lagen om kemikalieskatt för viss 1. DEN NYA LAGEN OM SKATT PÅ KEMIKALIER I VISS ELEKTRONIK Regeringen beslutade den 19 december 2013 att tillsätta en särskild utredning med uppdrag att analysera behovet av nya ekonomiska styrmedel på kemikalieområdet. Den s.k. Kemikalieskatteutredningen redovisade sitt uppdrag den 30 mars 2015 i betänkandet Kemikalieskatt Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier, (SOU 2015:30). I sitt betänkande presenterade Kemikalieskatteutredningen förslag på två konkreta punktskatter varav den ena punktskatten avsåg skatt på viss. Mot bakgrund av detta betänkande beslutade riksdagen att anta lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss ( LSKE ). Den nya lagen utfärdades den 26 november 2016 och träder ikraft den 1 april Avsikten med detta faktablad är att ge företagen en övergripande förståelse av kraven i lagen i avvaktan på officiell vägledning från de ansvariga myndigheterna, Skatteverket och Tullverket. Företagen ska även uppmärksamma att myndigheterna ännu inte har beslutat om den praktiska tillämpningen av lagen och det saknas myndighetsföreskrifter eller vägledning avseende efterlevnaden av LSKE. Därför utgår faktabladet ifrån de förfaranden och tillvägagångssätt som tillämpas för andra motsvarande punktskatter såsom energi, alkohol, tobak, bekämpningsmedel, bränsle m.m. Nedan följer en översiktlig genomgång av huvuddragen i LSKE och hur företagen berörs av de nya kraven i lagen, samt ett beslutschema avseende förfarandet i LSKE.

2 2. BESLUTSSCHEMA AVSEENDE FÖRFARANDET I LSKE 2(11)

3 3. VILKA PRODUKTER KOMMER ATT BESKATTAS? I syfte att försöka avgränsa lagens tillämpning till vissa elektriska produkter, utan att behöva bedöma varje individuell produkts faktiska användning, kopplar lagen skatten till vissa specifika tullnomenklaturer (dvs. KN-nummer) som gällde inom EU den 1 januari KN-nummer Exempel på varor Kategori Skatt * , , , , Kylskåp, frysskåp Vitvara Diskmaskiner Vitvara , , Tvättmaskiner Vitvara Torktumlare Vitvara , , Datorer, bärbara datorer, läsplattor Dammsugare Vitvara , Ugnar, spisar, hällar, grillar, rostar, mikrovågsugnar Vitvara , , , Mobiltelefoner, vanliga , , , telefoner, trådlösa telefoner, routrar och trådlösa nätverk CD-spelare , DVD-spelare , , , , , , , , , Radioapparater , Dataskärmar Spelkonsoler TV-apparater, både platta och tjocka * Skattesatsen begränsas alltid till 320 kr per produkt oavsett nettovikten. 4. VAD ÄR TULLNOMENKLATUR OCH TULLTAXA? Tullnomenklaturen utgår från EU:s harmoniserade klassificeringssystem enligt rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan. För tillämpningen av LSKE ska företagen tillämpa den tullnomenklatur som gällde den 1 januari 2015, oavsett ändringar som infördes per den 1 januari 3(11)

4 2017. Detta medför att tullnomenklaturen i LSKE förblir statiska och gäller så länge lagen inte uppdateras med avseende på nya KN-nummer. Exempel där en viss KN-nummer har ersatts sedan den 1 januari Den senaste ändringen av tullnomenklaturen per den 1 januari 2017 innebar bl.a. ändringar av tulltaxorna för monitorer och projektorer (dvs. KN-nr. 8528) som är ett varuslag som omfattas av LSKE. När företagen ska klassificera sina monitorer och projektorer ska de utgå från de regler och nomenklaturer som gällde per den 1 januari 2015 och inte de senaste ändringarna av tullnomenklaturen. Exempelvis har den gamla nomenklaturen katodstrålerörsmonitorer som uteslutande används i ett system för automatisk databehandling enligt nr 8471 tagits bort per den 1 januari 2017 och delvis ersatts med katodstrålerörsmonitorer av sådana slag som kan anslutas direkt till och är avsedda att användas tillsammans med en maskin för automatisk databehandling enligt nr Vid tillämpningen av LSKE ska företagen utgå från den tidigare klassificeringen enligt för att avgöra om LSKE är tillämplig. 5. KLASSIFICERING AV VAROR ENLIGT TULLNOMENKLATUREN Företagen ska klassificera sina varor utifrån de fastställa tolkningsregler och anvisningar som fastställts för de olika tulltaxorna. Dessa tolkningsregler kan delas in i två kategorier: (i) allmänna tolkningsregler och (ii) specifika anmärkningar och tolkningsregler under varje kapitel i bilagan till förordning (EEG) nr 2658/87. Se de olika tolkningsreglerna i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1101/2014: 11e4-9cbe-01aa75ed71a /DOC_1. För en korrekt klassificering och tillämpning av de olika tulltaxorna finns det flera hjälpmedel att tillgå, exempelvis beskrivningen för de olika koderna i den s.k. TARIC-databasen, FAHS tolkningsregler och kommentarer till HS, beslut i klassificeringsfrågor (VHB II) och förklarande anmärkningar (FAKN) m.m. Se bl.a. Exempel på klassificering av en dator: Tullnomenklaturer i LSKE som gäller datorer är , och Enligt de allmänna bestämmelserna för tolkning av KN-nummer ska benämningarna på avdelningar, kapitel och underavdelningar av kapitel endast vara vägledande. Klassificeringen ska bestämmas med ledning av lydelsen av HS- 4(11)

5 numren (dvs. de fyra första siffrorna i koden), av anmärkningarna till avdelningarna eller kapitlen och, om inte annat föreskrivs i HS-numren eller i anmärkningarna, med ledning av allmänna bestämmelserna för tolkning. Tullnomenklaturen 8471 avser: Maskiner för automatisk databehandling och enheter till sådana maskiner; magnetiska och optiska läsare, maskiner för överföring av data till databärare i kodad form samt maskiner för bearbetning av sådana data, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans. Mer specifikt anges det följande om de olika undernumren till 8471 : Detta nummer omfattar bärbara datorer som väger högst 10 kg. Dessa maskiner, som är utrustade med en flat skärm, kan arbeta utan yttre elektrisk kraftkälla och kan vara försedda med ett modem eller någon annan utrustning som möjliggör uppkoppling mot ett nätverk Detta nummer omfattar andra maskiner för automatisk databehandling med åtminstone en centralenhet, ett inorgan och ett utorgan, de sistnämnda får även vara kombinerade, inom samma hölje Detta nummer omfattar andra maskiner för automatisk databehandling i form av system. Med maskiner för automatisk databehandling menas en maskin som uppfyller följande villkor: 1) lagra ett eller flera bearbetningsprogram samt åtminstone de data som är omedelbart nödvändiga för att utföra programmet; 2) fritt programmeras efter användarens behov; 3) utföra de aritmetiska beräkningar som användaren begär; 4) utan mänskligt ingripande utföra ett bearbetningsprogram som de, om så behövs, kan modifiera genom logiskt beslut under pågående körning. Datorer enligt detta nummer har minnen som kan lagra program, vilka ändras från uppgift till uppgift. Maskiner som enbart arbetar med fasta program, dvs. program som inte kan modifieras av användaren, även om användaren kan välja mellan ett antal olika sådana fasta program undantas från detta nummer. Maskiner för automatisk databehandling kan bestå av en centralenhet, en inenhet (t.ex. ett tangentbord eller en skanner) och en utenhet (t.ex. en bildskärm) i samma hölje, eller av ett antal sammankopplade separata enheter. I det sistnämnda fallet bildar enheterna ett system förutsatt att detta består av åtminstone 5(11)

6 centralenheten, en inenhet och en utenhet. Enheterna kan vara sammankopplade med en kabel eller via en trådlös anslutning. Ett komplett system för automatisk databehandling måste bestå av minst: (i) (ii) (iii) en centralenhet, som i allmänhet innefattar primärminnet, de aritmetiska och logiska elementen och styrelementen. I vissa fall kan dessa element emellertid utgöra separata enheter; en inenhet, som tar emot indata och omvandlar dem till signaler som kan bearbetas av maskinen; en utenhet, som omvandlar de av maskinen levererade signalerna till begriplig form (tryckt text, diagram, bilder etc.) eller till kodade data för vidare användning (bearbetning, styrning etc.) Om inte annat följer av de allmänna bestämmelserna angående klassificering av delar (se allmänna anvisningarna till sextonde avdelningen i förordningen.), skall delar och tillbehör till maskiner enligt HS-nummer 8471 klassificeras enligt nummer Notera att HS-nummer 8473 inte omfattas av LSKE. HS-nummer 8471 omfattar inte heller: a) strömförsörjningsenheter (nr 8504); b) apparater för modulering och demodulering (modem), som både modulerar information från en dator till en signal som kan sändas över telefonnätet och omvandlar en sådan signal till digital form (nr 8517); c) elektroniska integrerade kretsar (nr 8542); d) flygsimulatorer (t.ex. nummer 8805). Se bl.a. klassificering/forklarandeanmarkningartillhsfahs/kapitel f5f37152e44cb6bf 6c4.html. 6. SÅ BERÄKNAS SKATTESATSEN? Lagen introducerar två olika skattesatser för de två olika typerna av produkter som omfattas av LSKE, d.v.s. vitvaror och övrig enligt tabellen ovan. Skatten beräknas på produkternas nettovikt (dvs. produktens vikt exklusive emballage) och är 8 för vitvaror och för övrig. För att en produkt inte ska få en oproportionerligt hög skatt begränsas skatten till maximalt 320 kr per enhet. 6(11)

7 Beräkningsexempel av skatten för en tvättmaskin med vissa specifikationer: I produktspecifikationen av en frontmatad och helautomatiserad tvättmaskin utan centrifug har tillverkaren angett bl.a. följande information. Produktmått: 650x500x542 mm, nettovikt: 63,7 kg, och tvättkapacitet: 7 kg torrtvätt. Produkten används av såväl konsumenter som professionella tvätterier. Utifrån produktmåtten och tvättkapaciteten fastställer tillverkaren att tvättmaskinen omfattas av KN-nummer (Vattentvättmaskiner för hushåll eller tvätterier, inbegripet maskiner som både tvättar och torkar tvätten, maskiner för högst 10 kg torr tvätt, helautomatiska). Skattesatsen för denna tvättmaskin är fastställd till 8. Tillverkaren säljer 500 enheter per månad till svenska detaljister. Skattesatsen beräknas på följande sätt: 63,700 kg 8 kr = 509,60 kr/enhet, vilket innebär att maximala beloppet om 320 kr för en skattepliktig vara blir tillämpligt. Om någon av avdragsmöjligheterna i LSKE aktualiseras kan tillverkaren reducera skattesatsen med antingen 50 % eller 90 %. I det här fallet ska avdragen i så fall beräknas utifrån maxbeloppet 320 kr. Om avdragsrätt inte föreligger kommer tillverkarens totala skattesats för en månad blir kr (dvs. 320 kr 500 enheter). 7. NÄR BLIR DET AKTUELLT MED SKATTEAVDRAG? För att ge skatten en styrande effekt mot mindre farliga flamskyddsmedel har lagstiftaren valt att ge möjlighet till skatteavdrag för som inte innehåller flamskyddsmedel bestående av brom, klor, eller fosfor, eller innehåller mindre farliga alternativ. Med anledning av detta syfte har flamskyddsmedlen delats in i tre olika kategorier, baserat på om flamskyddsmedlen innehåller föreningar av brom, klor eller fosfor samt om dessa är reaktivt eller additivt tillsatta. Skatteavdragsmöjligheterna har därefter fördelats utifrån denna uppdelning. För att undvika eller i vart fall minska risken för tolkningsproblem har lagstiftaren bilagt en förteckning till LSKE över de mest vanligaste flamskyddsmedlen som används i. Syftet med denna ämneslista är att i lag fastställa om ett visst flamskyddsmedel är tillsatt additivt eller reaktivt samt vilket ämneskategori ämnet tillhör. Förteckningen är inte fullständig och endast utgör en indikativ förteckning. Flamskyddsmedel som inte finns listan ska bedömas från fall till fall. 7(11)

8 Mot bakgrund av ovanstående har skatteavdragsmöjligheten i LSKE konstruerats enligt följande modell: (i) Rätt till 50% avdrag föreligger om den skattepliktiga varan inte innehåller någon additiv brom- eller klorförening som utgör högre andel än 0,1 viktprocent av det homogena materialet: Kemikalieinnehållet Additivt tillsatt Reaktivt tillsatt i homogent material flamskyddsmedel (vikt-%) flamskyddsmedel (vikt-%) Brom Klor Fosfor Brom Klor Fosfor Mönsterkort < 0.1 < Plastdel (>25 gram) < 0.1 < (ii) Rätt till 90% avdrag föreligger om den skattepliktiga varan inte innehåller: Kemikalieinnehållet Additivt tillsatt Reaktivt tillsatt i homogent material flamskyddsmedel (vikt-%) flamskyddsmedel (vikt-%) Brom Klor Fosfor Brom Klor Fosfor Mönsterkort < 0.1 < 0.1 < 0.1 < 0.1 < Plastdel (>25 gram) < 0.1 < 0.1 < 0.1 < 0.1 < Samtliga villkor måste vara uppfyllda för att rätt till avdrag ska föreligga för den skattepliktiga varan. a delar som finns i en skattepliktig vara påverkar inte rätten till avdrag. Exempel på när 50% avdragsmöjlighet föreligger: Utifrån inhämtade materialdeklarationer konstaterar en tillverkare av en skattepliktig vara att mönsterkorten och plastdelarna (över 25 gram) i den färdiga produkten inte innehåller några koncentrationer av additiva brom- och klorföreningar. Däremot finns det en plastdel i produkten vars homogena material innehåller 0,3 vikt-% av dimetylpropanfosfonat, DMPP (CAS ). Plastdelen väger dessutom 45 gram. Bilagan till LSKE listar ämnet dimetylpropanfosfonat, DMPP som en additivt tillsatt fosforförening. Detta innebär att tillverkaren inte kan motivera rätt till 90% skatteavdrag för den skattepliktiga varan, eftersom produkten inte uppfyller villkoret i 6 punkt 1 b) LSKE. Däremot kan tillverkaren motivera rätt till 50% skatteavdrag då produkten uppfyller samtliga villkoren i 5 LSKE. 8(11)

9 Huvudregeln i LSKE är att en produkt alltid beläggs med full skatt och det är enbart om den skattskyldige kan visa att skatten ska vara lägre som en lägre skatt tas ut, dvs. det är den skatteskyldige som har bevisbördan för möjligheten till skatteavdrag. 8. VEM ÄR SKATTSKYLDIG? 8.1. Skattskyldighet vid yrkesmässig tillverkning, införsel, mottagande och import De som ska redovisa och/eller betala skatt kallas skattskyldiga. Svenska punktskatter tas normalt ut så tidigt som möjligt bland de aktörer som befattar sig med skattepliktiga varor. Därmed begränsas antalet skattskyldiga. Som utgångspunkt i LSKE placeras skattskyldigheten hos den som först befattar sig med de skattepliktiga varorna i Sverige. Skatteskyldig är den som godkänts som lagerhållare, yrkesmässigt tillverkar skattepliktiga varor eller från annat EU-land yrkesmässigt för in eller tar emot sådana varor. Skatteskyldig är också den som yrkesmässigt importerar skattepliktiga varor från tredjeland (dvs. från ett land utanför EU:s punktskatteområde). Med yrkesmässig avses yrkesmässig aktivitet vilket är sådan aktivitet som antingen utförs av en juridisk person eller av en fysisk person (enskild) och avser varor som inte är avsedda för dennes, eller dennes familjs, personliga bruk. Detta begrepp inte ska förväxlas med begreppet yrkesmässig verksamhet eller näringsverksamhet som används i andra lagar. Skattskyldigheten inträder vid tidpunkten för tillverkning, införsel, mottagande respektive import. Däremot finns bestämmelser om uppskjuten skattskyldighet för godkända lagerhållare Godkänd lagerhållare Skattskyldig är den som godkänts som lagerhållare, enligt 8 p.1 LSKE. Skattskyldigheten kan dock innebära att punktskatten ska betalas redan innan den som är skattskyldig har hunnit sälja och fått betalt för varan. Detta kan resultera i likviditetsproblem för vissa bolag. Lagstiftaren här därför bestämt att den som godkänts som lagerhållare kan skjuta upp beskattningen under vissa förutsättningar. För den som godkänts som lagerhållare skjuts beskattningen upp till en senare tidpunkt än tidpunkten för tillverkning, införsel, mottagande eller import. Detta innebär att skattskyldighetens inträde skjuts upp då varor levereras från godkänd lagerhållare till en annan godkänd lagerhållare. Skyldigheten att 9(11)

10 betala skatt inträder för den som är godkänd lagerhållare först när en skattepliktig vara levereras till en köpare som inte är godkänd lagerhållare. Detta innebär att godkända lagerhållare kan hålla ett obeskattat lager och att de likvida påfrestningarna därmed blir mindre, än om lagret skulle vara beskattat. Som exempel ska svenska grossistföretag som köper in skattepliktiga varor från svenska leverantörer och avser att yrkesmässigt återförsälja sådana varor, kunna godkännas som lagerhållare. Däremot kan företag som direkt säljer skattepliktiga varor till konsumenter (t.ex. butiker) inte bli godkända som lagerhållare. För den som inte är godkänd som lagerhållare, den som har fått sitt godkännande återkallat eller den som väljer att inte ansöka om ett godkännande, inträder skattskyldigheten vid tidpunkten för tillverkning, införsel respektive import. I samband med det ska företagen månadsvis lämna in en deklaration och betala skatten Ansökan om att bli godkänd lagerhållare Företag blir inte per automatik godkänd lagerhållare. För att bli godkänd lagerhållare krävs att företag dels aktivt ansöker om att bli godkänd lagerhållare hos Skatteverket, dels faktiskt blir godkända av myndigheten (dvs. uppfyller villkoren för en lagerhållare). En ansökan om att godkännas som lagerhållare kan som tidigast lämnas till Skatteverket i samband med att lagen träder i kraft (dvs. tidigast den 1 april 2017). Det finns idag ingen vägledning eller information från Skatteverket avseende vilka underlag och uppgifter som sökanden behöver lämna in vid en ansökan om godkännande som lagerhållare. Däremot kan viss vägledning hämtas från andra regelverk som har motsvarande system för godkännande av lagerhållare (t.ex. lagen (1994:1563) om tobaksskatt. Konstruktionen med lagerhållare innebär att skattskyldighetens inträde skjuts upp till en senare tidpunkt än tidpunkten för tillverkning, införsel, mottagande eller import. Endast den som med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheter i övrigt är lämplig ska kunna godkännas som lagerhållare. Vid Skatteverkets lämplighetsprövning beaktar myndigheten bl.a. risken för skatteundandragande och sökandens ekonomiska förhållanden såsom förmågan att betala skatten. När ett godkännande som lagerhållare har lämnats gäller godkännandet för hela verksamheten och är därmed inte kopplat till endast viss del av verksamheten eller ett visst kostnadsställe. 10(11)

11 9. UNDANTAG FRÅN SKATTSKYLDIGHETENS INTRÄDE För att undvika dubbelbeskattning eller för att undvika omständigheter där det är omotiverat att ta ut skatt för en vara har lagstiftaren fört in följande undantag i LSKE: (a) Utländska säljare av skattepliktiga varor som direkt säljer till en svensk konsument och som levererar varan från ett område utanför Sverige omfattas inte av skattskyldigheten. (b) Godkända lagerhållare kan också undantas skattskyldighet i följande fall: (i) (ii) (iii) När skatten har betalats av en annan aktör högre upp i leveranskedjan. När lagerhållaren levererar en skattepliktig vara till en köpare utanför Sveriges gränser. När samtliga kretskort och plastdelar (över 25 gram) i en skattepliktig vara har förstörts genom oförutsedda händelser eller force majeure (t.ex. lagerbrand), lämnats till avfallsåtervinning, eller återanvänts vid tillverkning av skattepliktiga varor. Företagen bör vara medvetna om att LSKE, till skillnad från vissa andra punktskatter inte medger, rätt till återbetalning eller retroaktiv avdrag med anledning av felaktigt inbetald skatt. 10. FÖRFARANDE OCH ERSÄTTNINGSFRÅGOR Som huvudregel är Skatteverket den myndighet som ansvarar för genomförandet av LSKE enligt bestämmelserna i skatteförfarandelagen (2011:1244). Vid införsel och import av skattepliktiga varor ansvarar Tullverket för genomförandet av LSKE enligt bestämmelserna i tullagen (2016:253). Dessa två förfarande lagar reglerar de praktiska aspekterna för bl.a. registrering av skattskyldiga, punktskattedeklaration, tidpunkter för redovisning och betalning av skatt, ränta, förseningsavgift, beslut, omprövning och överklagande m.m. * * * * * 11(11)

Svenska kemikalieskatten på elektronikvaror

Svenska kemikalieskatten på elektronikvaror Stockholm Jakobsbergsgatan 13 Box 3137, 103 62 Stockholm +46 8 546 546 00 www.ramberglaw.se Svenska kemikalieskatten på elektronikvaror Författad av Bobby Arash 2017-10-01 Framtagen för branschorganisationerna

Läs mer

Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter

Lag (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter Skatter m.m./skatter m.m. 1 Lagens tillämpningsområde 1 [4351] Skatt ska betalas till staten för e-vätskor och andra nikotinhaltiga produkter enligt denna lag. Innebörden av vissa uttryck 2 [4352] I denna

Läs mer

1, 3 och 4 lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik

1, 3 och 4 lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik HFD 2018 ref. 74 Fråga om flera produkter som sampaketeras utgör separata varor eller en enda vara vid tillämpningen av bestämmelserna om kemikalieskatt. Förhandsbesked om punktskatt. 1, 3 och 4 lagen

Läs mer

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier (SOU 2015:30)

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier (SOU 2015:30) Finansdepartementet Vår referens: Skatte- och tullavdelningen 71/2015 Er referens: 103 33 Stockholm Fi2015/1931 Stockholm, 2015-05-29 Remissyttrande Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som innehåller

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 21 december 2018 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART HP PPS Sverige AB, 559001-9385 Gustav III:s Boulevard 30 169 73 Solna ÖVERKLAGAT

Läs mer

12 Gödselmedelsskatt

12 Gödselmedelsskatt Gödselmedelsskatt Avsnitt 12 451 12 Gödselmedelsskatt 12.1 Författningar m.m. Lag (1984:409) om skatt på gödselmedel, prop. 1983/84:176, SkU 1983/84:47 Lagändringar SFS 1986:219 ändr. 1, 2, 6, 7 prop.

Läs mer

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som. innehåller kemikalier ($OU 2015:30)

Remissyttrande. Betänkande om skatt på vissa konsumentvaror som. innehåller kemikalier ($OU 2015:30) Er referens: SVENSKT NÄRiNGSLIV CONFEDERATION OF SWEOISH ENTERPIF diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, datorer, bärbara datorer, läsplattor, dammsugare, mobiltelefoner, vanliga telefoner, trådlösa

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 6.5.2014 L 133/43 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 459/2014 av den 29 april 2014 om ändring av vissa förordningar rörande klassificering av varor i Kombinerade nomenklaturen EUROPEISKA KOMMISSIONEN

Läs mer

Stockholm den 23 juni, Till: Pelle Rödin, pol. sak, Finansdepartementet Olle Billinger, pol. sak, Finansdepartementet

Stockholm den 23 juni, Till: Pelle Rödin, pol. sak, Finansdepartementet Olle Billinger, pol. sak, Finansdepartementet Stockholm den 23 juni, 2016 Till: Pelle Rödin, pol. sak, Finansdepartementet Olle Billinger, pol. sak, Finansdepartementet Kopia till: Mats Andersson, statssekreterare, Statsrådsberedningen Gunvor G Eriksson,

Läs mer

Kompletterande förslag avseende kemikalieskatterna

Kompletterande förslag avseende kemikalieskatterna Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Kompletterande förslag avseende kemikalieskatterna Mars 2016 1 Promemorians huvudsakliga innehåll Kemikalieskatteutredningen redovisade sitt uppdrag den

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2001:516 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2012:676 Utkom från trycket den 30 november 2012 utfärdad den 15 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2011:285 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 8

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2001:517 Utkom från trycket den 25 juni 2001 utfärdad den 31 maj 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; utfärdad den 12 december 2013. SFS 2013:1073 Utkom från trycket den 20 december 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30

Betänkandet Kemikalieskatt SOU 2015:30 Rättsavdelningen Datum Dnr Mikael Jeppsson 2015-05-27 STY 2015-288 Tel. 08-405 02 84 Ert datum Er referens mikael.jeppsson@tullverket.se 2015-04-07 Fi2015/1931 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2011:1253 Utkom från trycket den 13 december 2011 utfärdad den 1 december 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

NYHETSBREV 1999:2. punktskatter. Ändrade bestämmelser avseende införsel och partihandel med alkoholdrycker. Skattemyndigheten

NYHETSBREV 1999:2. punktskatter. Ändrade bestämmelser avseende införsel och partihandel med alkoholdrycker. Skattemyndigheten NYHETSBREV 1999:2 punktskatter Ändrade bestämmelser avseende införsel och partihandel med alkoholdrycker. Skattemyndigheten Information om punktskatter Nyhetsbreven är avsedda att ge en kort översikt över

Läs mer

L 200/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.7.2013

L 200/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.7.2013 L 200/2 Europeiska unionens officiella tidning 25.7.2013 1. En elektronisk styrenhet för en driftsspänning av högst 1 000 V (så kallad ABS-styrenhet) som en del av det elektroniska kontrollsystemet i ett

Läs mer

Remissyttrande. Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Remissyttrande. Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen 33/2018 Vår referens/dnr: Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Fi2018/00743/S2 2018-04-16 Remissyttrande Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Läs mer

BILAGA. En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat).

BILAGA. En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat). En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat). Apparaten består av en justerbar mekanisk fördelare med plats för en

Läs mer

Skattebefriad förbrukare alkohol

Skattebefriad förbrukare alkohol Skattebefriad förbrukare alkohol Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om godkännande som s.k. skattebefriad förbrukare enligt lagen om alkoholskatt. Informationen

Läs mer

För denna promemoria har vi primärt utgått från följande rättskällor: Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU1. 4

För denna promemoria har vi primärt utgått från följande rättskällor: Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU1. 4 P R O M E M O R I A Till: Från: Teknikföretagen Bobby Arash Datum: 30 januari 2017 Angående: FAQ avseende implementeringen av lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik 1. BAKGRUND Med

Läs mer

Lagerhållare skatt på energi

Lagerhållare skatt på energi SKV 543 utgåva 6 Lagerhållare skatt på energi Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om att bli godkänd som lagerhållare enligt lagen om skatt på energi. Informationen

Läs mer

Lagerhållare skatt på energi

Lagerhållare skatt på energi Lagerhållare skatt på energi Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om att bli godkänd som lagerhållare enligt lagen om skatt på energi. Informationen är översiktlig.

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Mervärdesskatteförordning (1994:223) Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2011:286 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 1, 7

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2011:288 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 3 kap.

Läs mer

För denna promemoria har vi primärt utgått från följande rättskällor: Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU1. 4

För denna promemoria har vi primärt utgått från följande rättskällor: Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU1. 4 P R O M E M O R I A Till: Från: Teknikföretagen Bobby Arash Datum: 13 januari 2017 Angående: FAQ avseende implementeringen av lagen (2016:1067) om skatt på kemikalier i viss elektronik 1. BAKGRUND Med

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 15 december 2014 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART Cuthof Tobacco AB, 556551-2216 Ombud: AA Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Lag (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster Innehåll 1 [6601] Denna lag innehåller

Läs mer

Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 30 maj Anders Borg Monica Falck

Läs mer

54 Beslut om särskild inkomstskatt

54 Beslut om särskild inkomstskatt Beslut om särskild inkomstskatt, Avsnitt 54 1 54 Beslut om särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL 54.1 Inledning I 54 kap. SFL finns bestämmelser om beslut om särskild inkomstskatt. Kapitlet innehåller

Läs mer

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final

Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Remissvar 1(5) Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Remiss av kommissionsförslag om mervärdesskattesatser, COM (2018) 20 final Fi2018/00390/S2

Läs mer

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244)

6 kap. 1 lagen (1994:1776) om skatt på energi, 43 kap. 1 skatteförfarandelagen (2011:1244) 2018 ref. 16 Skatteförfarandelagens regler om rätt till ersättning för kostnader har inte ansetts tillämpliga i ett mål om återkallelse av ett godkännande som skattebefriad förbrukare enligt energiskattelagen.

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

Europeiska unionens officiella tidning. (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 8.8.2014 L 235/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 858/2014 av den 4 augusti 2014 om klassificering av vissa varor i Kombinerade nomenklaturen EUROPEISKA

Läs mer

Regeringens proposition 2013/14:10

Regeringens proposition 2013/14:10 Regeringens proposition 2013/14:10 Vissa frågor om förfarandet avseende skatt på alkoholvaror, tobaksvaror och energiprodukter Prop. 2013/14:10 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Det nya punktskattedirektivet

Det nya punktskattedirektivet Ds 2009:23 Det nya punktskattedirektivet Finansdepartementet Ds 2009:23 Det nya punktskattedirektivet Finansdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Vissa förfarandefrågor på punktskatteområdet Juni 2011 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...4 2 Lagförslag...5 2.1 Förslag till lag om ändring i lagen

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 1.10.2014 L 287/9 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 1037/2014 av den 25 september 2014 om klassificering av vissa varor i Kombinerade nomenklaturen EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2009:1501 Utkom från trycket den 21 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Lagerhållare skatt på energi

Lagerhållare skatt på energi SKV 543 utgåva 6 Lagerhållare skatt på energi Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om att bli godkänd som lagerhållare enligt lagen om skatt på energi. Informationen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2009:1335 Utkom från trycket den 11 december 2009 utfärdad den 3 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2

Läs mer

Mervärdesskatteförordning (1994:223)

Mervärdesskatteförordning (1994:223) Skatter m.m./mervärdesskatt 1 Allmänna bestämmelser 1 [6501] Uttryck som används i denna förordning har samma innebörd som i mervärdesskattelagen (1994:200) ([6001] o.f.). Vad som i förordningen föreskrivs

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:40

Regeringens proposition 2009/10:40 Regeringens proposition 2009/10:40 Det nya punktskattedirektivet Prop. 2009/10:40 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 oktober 2009 Fredrik Reinfeldt Sten Tolgfors (Finansdepartementet)

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning L 32/6 6.2.2018 KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2018/172 av den 28 november 2017 om ändring av bilagorna I och V till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 649/2012 om export och import

Läs mer

Regeringens proposition 2000/01:118

Regeringens proposition 2000/01:118 Regeringens proposition 2000/01:118 Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m. Prop. 2000/01:118 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 29 mars 2001 Göran Persson

Läs mer

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011

Skatteverket 1(7) INFORMATION 2010-12-17. Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Skatteverket 1(7) Förändringar avseende beskattning av bränsle och elektrisk kraft som träder i kraft den 1 januari 2011 Nedan följer en sammanställning över de förändringar av lagen (1994:1776) om skatt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2016:505 Utkom från trycket den 3 juni 2016 utfärdad den 26 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m.

10 Allmänna avdrag Påförda egenavgifter m.m. 113 10 Allmänna avdrag 62 kap. IL prop. 1999/2000:2, del 2 s. 668 670 SOU 1997:2, del II s. 494 496 prop. 1975/76:31, SkU 20 prop. 1979/80:60 prop. 1989/90:110 s. 364 366, SkU30 prop. 1991/92:43, SkU7

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 mars 2018 KLAGANDE EFS European Flight Service AB, 556160-2938 Ombud: Advokat Mats Waering Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050 101 39

Läs mer

L 329/2 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2012

L 329/2 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2012 L 329/2 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2012 En galvaniserad artikel bestående av en U-formad bult, gängad i båda ändar, två sexkantiga muttrar och en gjuten stålklämma med två hål för bultens

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning

Europeiska unionens officiella tidning 30.6.2015 L 164/9 2. Senast vid utgången av den övergångsperiod som avses i artikel 18.1 ska Bosnien och Hercegovina ingå ett för båda parter fördelaktigt avtal med Turkiet, som har upprättat en tullunion

Läs mer

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller

Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller Bilaga 7 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och skrot av vissa metaller Bilaga till avsnitt 6.30 Bilaga 7 Omvänd skattskyldighet för mervärdesskatt vid handel med avfall och

Läs mer

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach

Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach 2011-05-16 Bilaga 5 Viktiga definitioner enligt 14 kap MB och Reach De benämningar som har en egen definition i Reach (artikel 3) har här markerats med asterisk (*) Se även lista på KemI:s hemsida: http://www.kemi.se/templates/page

Läs mer

Aktuella risker och utmaningar varuhandel

Aktuella risker och utmaningar varuhandel Aktuella risker och utmaningar varuhandel På vad ska moms redovisas? Huvudregel Omsättning inom landet av skattepliktiga varor och tjänster av en beskattningsbar person Definitioner materiella ting, bland

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi; SFS 2011:287 Utkom från trycket den 29 mars 2011 utfärdad den 17 mars 2011. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker

Lag. om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker Lag om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker I enlighet med riksdagens beslut ändras i lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker (1127/2010) lagens rubrik samt

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:294

Regeringens proposition 2017/18:294 Regeringens proposition 2017/18:294 Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Prop. 2017/18:294 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 30 augusti 2018 Margot

Läs mer

Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 7 juni 2018 Magdalena Andersson Jan Larsson (Finansdepartementet)

Läs mer

Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror

Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror SKV 0 utgåva Privat införsel av alkoholvaror och tobaksvaror Alkoholskatt Tobaksskatt Den här broschyren riktar sig till dig som ska föra in alkohol- eller tobaksvaror för personligt bruk från ett annat

Läs mer

Distansförsäljning av punktskattepliktiga

Distansförsäljning av punktskattepliktiga SKV 535 utgåva 1 Distansförsäljning av punktskattepliktiga varor till Sverige Alkoholskatt Tobaksskatt Skatt på energi Den här broschyren riktar sig till dig som avser att sälja alkoholvaror, tobaksvaror

Läs mer

Lag (1972:266) om skatt på annonser och reklam

Lag (1972:266) om skatt på annonser och reklam Skatter m.m./skatter m.m. 1 1 [5001] Skatt (reklamskatt) betalas enligt denna lag till staten för annons, som är avsedd att offentliggöras inom landet, och för reklam, som är avsedd att spridas inom landet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2014:50 Utkom från trycket den 11 februari 2014 utfärdad den 30 januari 2014. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att

Läs mer

Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning samt höjd skatt på kemikalier i viss elektronik

Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning samt höjd skatt på kemikalier i viss elektronik 2019-03-06 1 Stockholm den 4 mars 2019 Remissyttrande Ert Dnr: FI 2019/00431/S2 Finansdepartementet / Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter Henrik Kjellberg, 103 33 Stockholm,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1564) om alkoholskatt; SFS 2009:1503 Utkom från trycket den 21 december 2009 utfärdad den 10 december 2009. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2018-06-20 Närvarande: F.d. justitieråden Karin Almgren och Lena Moore samt justitierådet Erik Nymansson Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Läs mer

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör

H 2 1 (7) Energimyndigheten Box 310 631 04 ESKILSTUNA. Ansökan om hållbarhetsbesked enligt hållbarhetslagen. 1 Rapporteringsskyldig aktör H 2 1 (7) Dnr (ifylls av myndigheten) B Rapporteringsskyldighet och ansökan om hållbarhetsbesked regleras i lagen 2010:598 om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Energimyndigheten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skatteförfarandelagen (2011:1244) Utfärdad den 6 december 2018 Publicerad den 13 december 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skatteförfarandelagen

Läs mer

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT FRANCIS G. JACOBS föredraget den 1 februari 2001 1. Datornätverk

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT FRANCIS G. JACOBS föredraget den 1 februari 2001 1. Datornätverk CABLETRON FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT FRANCIS G. JACOBS föredraget den 1 februari 2001 1 1. Detta gäller en begäran om förhandsavgörande från Appeal Commissioners, keland, inom ett område

Läs mer

10 Reklamskatt. Lag (1972:266) om skatt på annonser och reklam. Reklamskatt [5001]

10 Reklamskatt. Lag (1972:266) om skatt på annonser och reklam. Reklamskatt [5001] Reklamskatt [5001] 10 Reklamskatt Lag (1972:266) om skatt på annonser och reklam 1 [5001] Skatt (reklamskatt) erlägges enligt denna lag till staten för annons, som är avsedd att offentliggöras inom landet,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 125/2007 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av bilskattelagen. Beslut. Ärende. Beredning i utskott

Lag. RIKSDAGENS SVAR 125/2007 rd. Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av bilskattelagen. Beslut. Ärende. Beredning i utskott RIKSDAGENS SVAR 125/2007 rd Regeringens proposition med förslag till lag om ändring av bilskattelagen Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med förslag till lag om ändring av

Läs mer

Kemikalieskatt. Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier. Betänkande av Kemikalieskatteutredningen. Stockholm 2015 SOU 2015:30

Kemikalieskatt. Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier. Betänkande av Kemikalieskatteutredningen. Stockholm 2015 SOU 2015:30 Kemikalieskatt Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier Betänkande av Kemikalieskatteutredningen Stockholm 2015 SOU 2015:30 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Lag. om beskattning av viss privatinförsel av cigaretter;

Lag. om beskattning av viss privatinförsel av cigaretter; Svensk författningssamling Lag om beskattning av viss privatinförsel av cigaretter; SFS 2014:1470 Utkom från trycket den 19 december 20142 utfärdad den 11 december 2014. Enligt riksdagens beslut1 föreskrivs

Läs mer

Tredjemansföreläggande för kontroll av vissa beslut om punktskatt

Tredjemansföreläggande för kontroll av vissa beslut om punktskatt PROMEMORIA Datum Bilaga till 2016-11-28 Dnr 131 519216-16/113 Tredjemansföreläggande för kontroll av vissa beslut om punktskatt Postadress: 171 94 SOLNA Telefon: 0771-567 567 Mejl via "Kontakta oss" på

Läs mer

Förordning 975/2013, EUT L 272,

Förordning 975/2013, EUT L 272, Förordning 975/2013, EUT L 272, 2013 1 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 975/2013 av den 11 oktober 2013 om de undantag från ursprungsreglerna enligt bilaga II till avtalet om upprättande av

Läs mer

Tullverkets författningssamling

Tullverkets författningssamling Tullverkets författningssamling ISSN 0346-5810 Utgivare: Chefsjuristen Charlotte Zackari, Tullverket, Box 12854, 112 98 Stockholm Förlag till ändring av Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20)

Läs mer

Betänkande SOU2015:30 Skatt på vissa varor som innehåller kemikalier

Betänkande SOU2015:30 Skatt på vissa varor som innehåller kemikalier YTTRANDE Datum Dnr 2015-05-27 2015/1931 Finansdepartementet 103 33, Stockholm Betänkande SOU2015:30 Skatt på vissa varor som innehåller kemikalier (Dnr Fi2015/1931) (Elektronikåtervinning i Sverige) väljer

Läs mer

(6) Kommissionen vidarebefordrade de mottagna meddelandena till de övriga medlemsstaterna senast den 15 mars 2017.

(6) Kommissionen vidarebefordrade de mottagna meddelandena till de övriga medlemsstaterna senast den 15 mars 2017. L 162/22 KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2017/1112 av den 22 juni 2017 om ändring av förordning (EG) nr 3199/93 om ömsesidigt erkännande av förfaranden för att fullständigt denaturera alkohol

Läs mer

Godkänd lagerhållare för snus och tuggtobak tobaksskatt

Godkänd lagerhållare för snus och tuggtobak tobaksskatt SKV 542 utgåva 4 Godkänd lagerhållare för snus och tuggtobak tobaksskatt Den här broschyren riktar sig till dig som redan är eller funderar på att ansöka om att bli godkänd som lagerhållare för snus eller

Läs mer

Regeringens proposition

Regeringens proposition Regeringens proposition 1994/95:56 Nya lagar om tobaksskatt och alkoholskatt, m.m. ~ M Prop. 1994/95:56 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 20 oktober 1994. Ingvar Carlsson

Läs mer

Varumottagare skatt på energi

Varumottagare skatt på energi Varumottagare skatt på energi Den här broschyren riktar sig till dig som i en yrkesmässig verksamhet avser att ta emot obeskattade energiprodukter i Sverige från andra EU-länder. Informationen är översiktlig.

Läs mer

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för internationell handel 2012/0054(COD) 4.9.2012 ***I FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om genomförande av de avtal

Läs mer

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt

13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt, Avsnitt 13 1 13 Redovisning och betalning av särskild inkomstskatt SINK A-SINK SFL Övergångsbestämmelser 13.1 Inledning Bestämmelser om redovisning och

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den.

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL. Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2017 och avses bli behandlad i samband med den. Utkast 17.6.2016 Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lagar om ändring av lagen om punktskatt på sötsaker, glass och läskedrycker och lagen om accis på vissa dryckesförpackningar PROPOSITIONENS

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 1998:346 Utkom från trycket den 12 juni 1998 utfärdad den 4 juni 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om

Läs mer

Kemikalieskatt. Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier. Betänkande av Kemikalieskatteutredningen. Stockholm 2015 SOU 2015:30

Kemikalieskatt. Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier. Betänkande av Kemikalieskatteutredningen. Stockholm 2015 SOU 2015:30 Kemikalieskatt Skatt på vissa konsumentvaror som innehåller kemikalier Betänkande av Kemikalieskatteutredningen Stockholm 2015 SOU 2015:30 SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. Beställningsadress:

Läs mer

Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m.

Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m. Lagrådsremiss Inköp av bränsle och alkohol utan punktskatt, m.m. Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 22 februari 2001 Bosse Ringholm Agneta Bergqvist (Finansdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skattebetalningslagen (1997:483); SFS 2003:222 Utkom från trycket den 2 juni 2003 utfärdad den 22 maj 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att det i skattebetalningslagen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1984:151) om punktskatter och prisregleringsavgifter; SFS 2000:467 Utkom från trycket den 19 juni 2000 utfärdad den 8 juni 2000. Enligt riksdagens beslut

Läs mer

Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen STY Tel Ert datum Er referens

Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen STY Tel Ert datum Er referens Effektiv Handel Datum Dnr Jenny Jensen 2014-11-12 STY 2014-772 Tel. 040-661 32 82 Ert datum Er referens jenny.jensen@tullverket.se Jämförelsedokument Del 1 Förslag till ändring av kap. 19, 13 Tullverkets

Läs mer

Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI

Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI Förslag till ändringar i tullordningen med anledning av EORI Nuvarande lydelse 1 kap. Ombud Att anmälan till godkänd tullbehandling får göras genom ombud framgår av artikel 5 i förordning (EEG) nr 2913/92.

Läs mer

BILAGA. Klassificering (KN-nummer) Varubeskrivning. Motivering (1) (2) (3)

BILAGA. Klassificering (KN-nummer) Varubeskrivning. Motivering (1) (2) (3) 14.11.2014 L 329/5 En solid, cylinderformad gängad produkt av extra hård färgad titanlegering, med en längd på ca 12 mm. Produkten har ett skaft med en konstant ytterdiameter på 3 mm och ett huvud. Skaftet

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i mervärdesskattelagen (1994:200); SFS 2001:971 Utkom från trycket den 7 december 2001 utfärdad den 29 november 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR

(Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR 16.10.2015 L 271/1 II (Icke-lagstiftningsakter) FÖRORDNINGAR KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) 2015/1850 av den 13 oktober 2015 om genomförandebestämmelser för Europaparlamentets och rådets förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om uppskov med beskattningen vid andelsbyten; SFS 1998:1601 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande.

Läs mer

Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet

Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Skatteutskottets betänkande Vissa kontrollfrågor och andra frågor på punktskatteområdet Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i bl.a. lagen om punktskattekontroll

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Begränsningar av möjligheten att göra avdrag för koncernbidrag april 2013 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Skatter m.m./skatter m.m. 2. Lag (1994:1776) om skatt på energi Uppdaterad: 2016-01-12

Skatter m.m./skatter m.m. 2. Lag (1994:1776) om skatt på energi Uppdaterad: 2016-01-12 Skatter m.m./skatter m.m. 1 1 kap. Lagens tillämpningsområde m.m. Lagens tillämpningsområde 1 [3001] Skatt skall betalas till staten enligt denna lag för bränslen och elektrisk kraft. 2 [3002] Energiskatt

Läs mer

CSNFS 2001:4 Omtryckt CSNFS 2007:9 Ändrad CSNFS 2008:5 CSNFS 2010:4 CSNFS 2011:8 CSNFS 2011:11 CSNFS 2015:4 CSNFS 2016:3

CSNFS 2001:4 Omtryckt CSNFS 2007:9 Ändrad CSNFS 2008:5 CSNFS 2010:4 CSNFS 2011:8 CSNFS 2011:11 CSNFS 2015:4 CSNFS 2016:3 Centrala studiestödsnämndens föreskrifter och allmänna råd (CSNFS 2001:4) om återbetalning av studielån tagna mellan den 1 januari 1989 och den 30 juni 2001 Grundförfattningen i dess lydelse med införda

Läs mer