Moralisk kompetens i näringslivet: ett institutionellt perspektiv.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Moralisk kompetens i näringslivet: ett institutionellt perspektiv."

Transkript

1 Magnus Jiborn Filosofiska institutionen Lunds universitet Föredrag Trondheim Moralisk kompetens i näringslivet: ett institutionellt perspektiv. NCC För ett par år sedan (hösten 2002) lanserade ett av de största svenska byggföretagen, NCC, i samarbete med Uppsala universitet ett omfattande utbildningsprogram i etik för chefer inom koncernen. - UNDER HÖSTEN kommer tusen personer att genomgå denna utbildning, med påföljande test, sade NCCs VD Alf Göransson då etiksatsningen presenterades för media. - När man har gjort testet får man skriva på att man har läst och förstått, fortsatte han. Sedan kopplar vi det till anställningsavtalet för de anställda. Efter genomgången kurs, menade man på NCC, skulle ingen av cheferna längre behöva tveka om vad som är moraliskt rätt och fel. Bakgrunden till NCCs etiksatsning var en rad skandaler som skakat företaget och hela byggbranschen: avslöjanden om olagliga karteller och omfattande byggfusk liksom rapporter om rasism, sextrakasserier och könsdiskriminering på byggarbetsplatserna hade solkat branschens rykte under flera år. NCCs agerande kan säkerligen delvis ses som en form av kriskommunikation; att skicka cheferna på etikkurs var ett sätt för företagsledningen att signalera utåt att man tagit till sig kritiken och var beredd att göra något åt problemen. Visade sig lyckosamt: lyckades delvis vända på bilden av företaget och fick mer positiva rubriker. Men tanken var väl också att kursen skulle vara ett sätt att försöka åtgärda problemen, att man genom att öka kunskaperna i etiska frågor

2 inom företaget ska kunna undvika framtida skandalrubriker och därmed, förhoppningsvis, lyckas återställa förtroendet för företaget. Så frågan är vad är det man ska lära sig, och på vilket sätt kan en etikubildning vara ett sätt att komma tillrätta med problemen. NCC inte ensamma. På senare år ett brett utbud av kurser och utbildningar i etik som vänder sig till företag, särskilda branscher eller yrkeskategorier. Syftet med dessa utbildningar sägs ofta vara att bidra till en ökad moralisk kompetens. Behov av moralisk kompetens inom näringslivet. Inom många yrken, sjukvårdspersonal, socionomer, men också informatörer, konsulter, ingenjörer, chefer sägs moralisk kompetens utgöra en del av den professionella kompetensen. Motiv för att satsa på moralisk kompetens: - Förtroende - Stärka varumärke - Undvika risker (negativ publicitet, - Långsiktiga relationer - Lättare att rekrytera personal - Konkurrensfördelar Men vad innebär egentligen moralisk kompetens? Är det något man kan lära sig? Är det något som man kan ha nytta av i ett företag eller en organisation? Och är moralisk kompetens inom näringslivet något önskvärt ur ett samhällsperspektiv? Mitt syfte är att analysera begreppet moralisk kompetens. Går det att ge en meningsfull innebörd? Att vara kompetent på ett område innebär (i normalt språkbruk) att ha tillräcklig förmåga att utföra någon uppgift eller aktivitet på ett tillfredsställande sätt enligt någon standard. Kompetens förutsätter kunskap men brukar också handla om praktiska färdigheter, förmåga att handla. Know how. En människa är inte klok enbart i kraft av sitt vetande utan för att hon också är i stånd att förverkliga detta vetande i praktiken Kompetent snickare, forskare: Ekonomisk kompetens, ledarkompetens. Aristoteles, Nichomachiska etiken Förutsätter också att man kan göra en sak bättre eller sämre. Förutsätter bedömningskriterier,

3 Ibland annan, formell innebörd: kompetent eller icke-kompetent (jmf domstol är komptetent, professorskompetent.) Moralisk kompetens? Förslag: förmåga att handla på ett tillfredsställande sätt i moraliskt laddade situationer, förmåga att resonera om och ta ställning till moraliska frågor. Enskilda personer, företag och myndigheter ställs genom sin verksamhet inför utmaningar som kan ta form av moraliska konflikter, ibland moraliska diemman. Moralisk kompetens är förmågan att hantera dessa utmaningar. Brytting, De Geer, Silfverberg (1993) Förutsätter en standard. Vad är ett tillfredsställande sätt? Förutsätter att man kan göra en sak bättre eller sämre. Vilken standard? Finns det objektivt giltiga moraliska normer som kan tjäna som en extern bedömningsstandard, eller är moraliska normer bara uttryck för subjektiva värderingar? För att kunna säga något om vad moralisk kompetens måste vi säga något om vår syn på moralen. KPA: Var kommer våra moraliska normer ifrån? För ett par år sedan, i samband med att alla svenska löntagare skulle välja pensionsförvaltare, gick de svenska kommunernas fondbolag, KPA, ut med en uppmärksammad kampanj där man hårt profilerade sig som det etiska alternativet. På reklamskyltar och filmsnuttar i TV kunde vi se en gråtande djävul, gråtande därför att ondskan nu var på tillbakagång i och med att Sverige fått en aktiefond som inte placerade pengar i omoraliska verksamheter: tobak, sprit, kärnkraft, olja och vapen. Ett ganska kaxigt och provokativt budskap. Detta är Ont, vad vi står för är Gott. Om man provocerar får man räkna med att folk blir provocerade och slår tillbaka. Utan debatt upphöjs allehanda stolligheter till allmänt accepterade sanningar, skrev t ex VDn för ett konkurrerande företag och krävde att man skulle rensa ut etik-geschäftet. Om KPA har rätt är majoriteten av Sveriges kommuner ondsinta, skrev DNs ledarsida och fortsatte, Det som gör KPA:s kampanj så anmärkningsvärd är att ett kommunägt företag driver linjen att energiproduktion är ett påfund av djävulen själv och att företag som levererar elektricitet och värme är omoraliska.

4 Det mest anmärkningsvärda var KPAs försvarslinje. Vi har frågat våra tilltänkta kunder om vad de vill ha. sade VDn på KPA, Carina Lundberg. Etiska placeringar som undviker alkohol, tobak, spelverksamhet och miljö kom högt på önskelistan Från ont och gott till marknadsundersökningar och vi ger kunden vad kunden vill ha alltså. Naturligtvis fick KPA kritik även för denna reträtt. T ex skrev SvD ledarsida att Ett fondbolag som satsar på etik borde också ha tänkt igenom en egen etisk uppfattning. När man får kritik bör man kunna komma med ett mer substantiellt svar än att man via marknadsundersökningar kommit fram till vad människor tycker är gott. Etik är, eller borde åtminstone betraktas som, något annat än den för tillfället rådande opinionen inom en viss krets. Frågan är: Finns det något mera substantiellt att bygga på än för tillfället rådande opinioner? Uppfattningen att moraliska normer ytterst bara är ett uttryck för personligt tycke och smak och därmed inte kan var objektivt giltiga brukar kallas moralisk subjektivism eller värdenihilism. En version: moraliska utsagor har inget sanningsvärde. Uttryck för personliga, subjektiva känslor. - Usch för barnarbete (mutor)! Vanlig uppfattning i metaetisk diskussion under 1900-talet, med företrädare som Bertrand Russel, Axel Hägerström ( ). Observera att inte innebär att allt är tillåtet eller att moraliska åsikter är meningslösa och inte ska tillmätas ngt värde. Ingen grund för rationell argumentation eller kritik av moraliska uppfattningar. Vi kan inte ha moralisk kunskap, moraliska argument meningslösa utom för att påverka motpartens känslor. Svårt att se vad moralisk kompetens skulle kunna innebära, förutom att ha ett känsligt finger i luften och ta reda på hur de moraliska opinionerna ser ut. Om homosexualitet uppfattas som omoraliskt eller om det uppfattas som moraliskt rätt att i första hand anställa etniska svenskar eller att gynna den egna släkten (man ska ta hand om sina egna) så bör en etisk fond som KPA ta hänsyn till det i sina etiska riktlinjer.

5 Om moralisk kompetens innebär att ha ett känsla för opinionsvindarna så kan man i o f s förklara varför det är till fördel för företaget. På samma sätt som det kan vara till fördel att ha känsla för trender osv. Undvika att stöta sig med allmän opinion. Svårare att förstå varför det skulle vara önskvärt ur ett samhällsperspektiv. Motsatt uppfattning: Rätt och fel oberoende av våra uppfattningar och rådande opinioner. Det existerar objektiva moraliska sanningar. Objektivism. Moralisk realism. Vi kan ha moralisk kunskap. Moraliska argument kan bedömas utifrån sanningskriterier. Moralisk kompetens: att veta vad som är objektivt rätt och fel, och ha förmåga att tillämpa detta i praktiken. Problem: hur vet vi vad som är rätt och fel? Var hittar vi moraliska fakta? Rachels: moraliska sanningar är truths of reason. Inte objektivt sanna i samma mening som t ex teorier inom fysik, kemi kan vara det. Moral truths are truths of reason; that is, a moral judgment is true if it is backed up by better reasons than the alternatives. (Rachels 2003, p 41) Vad är better reasons? Vilka kriterier? Objektiva kriterier eller subjektiva? Om moralisk kompetens innebär förmåga att handla i enlighet med objektivt giltiga moraliska principer så är det lätt att se varför moralisk kompetens är önskvärt ur ett större samhällsperspektiv. Svårare att se varför det är något som ligger i företagens egenintresse. Inget självklart samband mellan objektiv moral och företagsintresse. Slutsats: vare sig objektivism eller subjektivism kan förklara varför moralisk kompetens skulle vara något önskvärt ur både företagets och samhällets perspektiv. Institutionell syn Vad jag vill föreslå är en institutionell syn på moraliska kompetensen. Moraliska normer är uttryck för konventioner som har utvecklats genom naturlig evolution för att de fyllt en funktion, för samhället och för individerna. Historiskt går en sådan syn på moralen tillbaka på Thomas Hobbes (1651) och David Hume ( ). Hume förklarade uppkomsten av egendomsrättigheter, rättviseprinciper och normer om att t ex hålla löften utifrån sådana, spontant utvecklade konventioner.

6 And thus justice establishes itself by a kind of convention or agreement; that is, by a sense of interest, suppos d to be common to all, and where every single act is perform d in expectation that others are to perform the like. Hume A Treatise of Human Nature, Book III, Part II Moderna författare som följt i Humes fotspår: Robert Sugden (1986, 2004), Ken Binmore (1993, 1995), Brian Skyrms. Von Hayek. Modern, spelteoretisk formulering av Humes teori om konventioner har givits av David Lewis. Enligt Lewis är en konvention en regelbundenhet i beteende hos en grupp människor sådan att 1. nästan alla följer R 2. nästan alla förväntar sig att nästan alla ska följa R 3. var och en har skäl att följa R givet att hon förväntar sig att nästan alla ska följa R. 4. var och en har skäl, givet att hon förväntar sig att nästan alla (inklusive hon själv) ska följa R, att önska att var och en av de övriga ska följa R. 5. Existerar alternativ R som uppfyller 1-4. Återkommande problem som rör social interaktion. Vi kan skada varandra, vi konkurrerar om samma begränsade resurser, vi kan samarbeta för att effektivisera produktionen. Gemensamma intressen men också delvis konkurrerande intressen. Exempel: konkurrens om begränsade resurser. Normer utvecklats för att hjälpa oss att lösa sådana situationer. Skapar gemensam praxis och förväntningar på varandras beteende som hjälper oss att undvika onödiga konflikter. När väl en konvention har etablerats har var och en av oss skäl att följa den. Med en spelteoretisk term utgör konventioner jämviktspunkter. Exempel: Normer för köande på Kuba. Trafikregler. Egendomsrättigheter. Viktigt att följa, viktigt för alla att andra följer, anledning att tro att en sådan princip kommer att förknippas med starka känslor. Moraliska konventioner påverkar oss på flera sätt: 1. internalisering av normer (påverkar hur vi själva upplever en situation) 2. informella sanktioner 3. formella sanktioner Spontan ordning.

7 Lägg märke till att det ofta finns flera möjliga lösningar på samma problem, flera alternativa konventioner. Höger eller vänster, först till kvarn eller störst behov eller äldst går först e d. Poängen är att du som enskild individ inte kan göra så mycket åt situationen. Stabil socialt mönster jämviktspunkt. Konsekvenser av att se moralen som grundad på konventioner: Flera möjliga konventioner för samma problem. Olika normsystem i olika samhällen. Olika normsystem under olika tidsperioder Dynamiskt perspektiv: normer utvecklas kontinuerligt. Flera parallella normsystem samtidigt Mycket av de moraliska konflikter som vi ser i samhället kan hänföras till olika normsystem som ligger och skaver mot varandra. I Sverige en rad skandaler med nepotism i fackföreningar. Fackförbunden äger och förvaltar fastigheter, toppar inom fackföreningarna har givit sig själva och sina släktingar lägenheter i dessa fastigheter. Inte svårt att föreställa sig ett normsystem som tillåter eller t o m uppmuntrar nepotism. Karteller: inte svårt att tänka sig ett normsystem som uppmuntrar karteller. Lojalitet med vänner. Moraliska normer inbäddade i sociala institutioner förändras med dessa, inte någon extern, objektiv grund för att bedöma social institutioner. Moralisk bedömning sker inifrån inte utifrån. (Sugden) Konventioner och relativism Innebär inte det här synsättet att lämnar fritt spelrum för godtycke och kulturrelativism? I vissa kulturer starkt patriarkala normer som uppfattas som moraliskt bindande. Hedersmord, kvinnoförtryck, könsstympning, mutor, nepotism. Konvention så god som en annan. Finns det utrymme för moraliska argument? Kan vi hävda att sådana normer är fel? För företag/organisationer som verkar på en internationell marknad blir frågan om kulturrelativism brännande. Våra svenska/norska normer kommer ofta i konflikt med normer i andra länder: - läkare utan gränser och prostitution. - Mutor - Arbetsrätt

8 Så går det till i dessa länder. Räcker det? Moralisk förändring. Medger att normer förändras men verkar ha svårt att göra reda för att vi kan tycka att den rådande moralen är omoralisk. Svar: 1. Att moralisk bedömning sker inifrån en viss kulturell bakgrund innebär inte att vi inte kan uttrycka moraliska åsikter som går utöver den egna rådande kulturen. Jmf. Ken Binmore: relativist och samtidigt moralist. Hans värden kommer av en viss kulturell bakgrund. 2. Innebär inte heller att t ex hedersmord, mutor, dödsstraff är rätt eftersom det godtas inom de kultursfärer där det utövas. Inget motsägelse att jag anser att dödsstraff är moraliskt fel. 3. Inte godtyckligt. Det går att ge rationella argument. Utgår ifrån funktionella aspekter: Ingen fungerande lösning (Alla normer är inte stabila jämviktstillstånd) Jmf normer om att tala sanning. Alternativ som är bättre för alla, icke-optimala. Exempel: mutor, karteller. Dåligt för somliga (orättvist). Jmf konvention: var och en föredrar, givet att de själva följer R, att alla andra också gör det. Begränsar möjliga konventioner. Exempel: slaveri. Förnuftsskäl Utgår ifrån vad människor har rationella skäl att acceptera/stödja Institutionellt synsätt: begränsad moralisk relativism. Kompetens Att vara kompetent på ett område innebär (i normalt språkbruk) att ha tillräcklig förmåga att utföra någon uppgift eller aktivitet på ett tillfredsställande sätt enligt någon standard. Kompetens förutsätter teoretisk kunskap men brukar också handla om praktiska färdigheter, förmåga att handla. Know how. Bedömningskriterier, regler, som avgör vad som betraktas som ett väl utfört arbete inom området. Delas av en större grupp människor. Institutionellt synsätt: dessa regler socialt definierade, inbäddade i sociala institutioner.

9 Exempel: Byggnadssnickare. Inte objektiva kriterier för ett väl utfört byggnadsarbete, institutionella regler. (innebär inte att kriterierna inte är objektivt mätbara) Kompetens innebär att ha den teoretiska kunskap och praktiska förmåga som krävs för att utföra arbetet väl enligt socialt givna regler. Räcker inte. Betonar ytterligare en faktor: reflektion över de regler som styr verksamheten. Förmåga att lösa nya, oväntade problem, inte bara följa en uppgjord mall. Bedömningskriterierna på så gott som alla områden utvecklas ständigt, genom tekniska förändringar, ny kunskap osv. Våra kriterier för vad som är ett väl utfört arbete när det gäller husbygge skiljer sig ifrån vad som räknades som ett väl utfört arbete på säg 1600-talet. Förändringarna sker genom att de som är verksamma på området ändrar praxis och reflekterar över vad de gör, varför, om det finns alternativ, om saker kan göras bättre. Reflekterande element viktigt. Kompetens innebär också förmåga att vara aktivt och medvetet delaktig i att utveckla (eller bevara) reglerna. Observera att regler, även om de är konventionella, inte är alldeles godtyckliga. Ett hus har en funktion. Funktionen + fakta om hur världen är beskaffad i vissa avseenden (t ex hur olika material reagerar på fukt, påfrestningar av olika slag, hur människor är beskaffade) sätter gränser för vilka konventioner på området som är livskraftiga. Begränsningar. Moralisk kompetens och konventioner När en moralisk konvention är etablerad i ett samhälle kommer den att styra dels hur vi värderar olika handlingsalternativ som står till buds, dels hur andra värderar och bedömer vårt agerande. Definierar handlingsutrymmet. Handlingsutrymmet för marknadschef på NCC eller HM begränsas av moraliska värderingar kring hur olika situationer ska hanteras. Hennes egen uppfattning om vilka alternativ som är godtagbara och hur andra kommer att bedöma hennes agerande. Går hon alltför långt ifrån vad som anses godtagbart kommer hennes förtroende att raseras, det blir svårt att fortsätta. Michael Walzer: the moral reality of war. The moral reality of business.

10 Men konventioner utvecklas. Marknadschefen är samtidigt delaktig i att påverka de värderingar som i framtiden kommer att omgärda hennes yrkesroll, beroende på vad hon gör och hur väl hon lyckas med att förklara, motivera vad hon gör kommer hon antingen att stärka de rådande värderingarna, eller att bidra till att sätta en ny standard. Hur utvecklas moralen? Genom att vi bryter mot den! (Jmf internationell rätt) Finns ingen formell lagstiftare. Moralen utvecklas genom kreativa regelbrott som accepteras i efterhand. Dålig moral är ofta minst lika skadlig som brist på moral. Exempel: Tidigare sexualmoral. Patriarkala strukturer. Kreativa regelbrott är viktiga! Moralisk kompetens handlar, menar jag, om förmågan att hantera den här dubbla rollen, att kunna agera inom de ramar som rådande moraliska värderingar ställer upp men också att på ett medvetet sätt vara delaktig i att forma standarden på området. Förutsätter: - teoretiska kunskaper (kännedom om normativa teorier) - omvärldskunskap (kännedom om företagets verksamhet påverkar) - kännedom om egna och andras värderingar - förmåga att lyssna, analysera, resonera och fatta välgrundade beslut - Förmåga att reflektera över de konventioner som styr - Förmåga att kommunicera grunderna för beslut. Fördelar för företaget: - ökat handlingsutrymme - minskad risk för misstag - minskad känslighet för moralisk panik. Fördelar för samhället: - välgrundade beslut (som tar hänsyn till hela samhällets intressen) - bättre kommunikation om grunder för beslut - medvetet deltagande i att forma normer - bättre normer - minskad risk för moralpanik Institutionellt synsätt är problematiskt i många avseenden, men har också stora fördelar. Moralisk kompetens inte något mystisk utan liknar annan kompetens. Förklarar varför önskvärt.

Moralfilosofi. Skilj: Deskriptiv moral: Den moral som individer eller samhällen faktiskt hyser. Empirisk fråga

Moralfilosofi. Skilj: Deskriptiv moral: Den moral som individer eller samhällen faktiskt hyser. Empirisk fråga Moralfilosofi Skilj: Deskriptiv moral: Den moral som individer eller samhällen faktiskt hyser. Empirisk fråga Normativ moral: Den moral som individer och samhällen borde handla efter. Normativ fråga Normativa

Läs mer

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser:

2. Kulturrelativism. KR har flera problematiska konsekvenser: 2. Kulturrelativism KR har flera problematiska konsekvenser: Ingen samhällelig praxis kan fördömas moraliskt, oavsett hur avskyvärd vi finner den. T.ex. slaveri. Vi kan inte heller meningsfullt kritisera

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 2

Moralfilosofi. Föreläsning 2 Moralfilosofi Föreläsning 2 Vi har noterat de empiriska observationerna (1) att olika kulturer, samhällen (etc.) har olika värderingar och (2) att det dock finns vissa värderingar som alla har gemensamt

Läs mer

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget

Socionomen i sitt sammanhang. Praktikens mål påverkas av: Socialt arbete. Institutionella sammanhanget Socionomen i sitt skilda förutsättningar och varierande Förstå och känna igen förutsättningar, underbyggande idéer och dess påverkan på yrkesutövandet. Att förstå förutsättningarna, möjliggör att arbeta

Läs mer

Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013

Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013 Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 VT 2013 Fritz- Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi e-post: fritz-anton.fritzson@fil.lu.se 2 Litteratur Lars Bergström, Grundbok i värdeteori, 2 uppl. (Tidigare

Läs mer

Moralfilosofi Här handlar det inte om en bagatell, utan om hur man bör leva.

Moralfilosofi Här handlar det inte om en bagatell, utan om hur man bör leva. Moralfilosofi Här handlar det inte om en bagatell, utan om hur man bör leva. Sokrates Moralfilosofi (10,5 hp) Föreläsning 1 HT 2013 Fritz-Anton Fritzson, doktorand i praktisk filosofi e-post: fritz-anton.fritzson@fil.lu.se

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 2

Moralfilosofi. Föreläsning 2 Moralfilosofi Föreläsning 2 Vad är moral? Vad är moralfilosofins studieobjekt? Dvs. vad är det moralfilosofer filosoferar om? Det uppenbara svaret är naturligtvis moralen : Det är moralen som är föremålet

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

5. Egoism. andras skull.

5. Egoism. andras skull. 5. Egoism R tar upp tre argument för EE, och förkastar samtliga. 1. Argument: Altruistiskt beteende är kontraproduktivt. Därför bör vi bete oss egoistiskt. Svar: Detta är inget argument för EE, eftersom

Läs mer

ETIK VT2011. Föreläsning 13: Relativism och emotivism

ETIK VT2011. Föreläsning 13: Relativism och emotivism ETIK VT2011 Föreläsning 13: Relativism och emotivism DELKURSENS STRUKTUR Mån 4/4: Moralisk kunskap (epistemologi) Tis 5/4: Relativism och emotivism Ons 6/4: Moraliskt språkbruk (semantik) Mån 11/4: Moralisk

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 3

Moralfilosofi. Föreläsning 3 Moralfilosofi Föreläsning 3 Om minimiuppfattningens två krav är logiska krav så måste de ingå (på ett eller annat vis) i alla moralteorier (en teori som står i strid med dessa krav skulle inte kunna räknas

Läs mer

Kan vi handla omoraliskt mot. Är det rätt eller fel med abort?

Kan vi handla omoraliskt mot. Är det rätt eller fel med abort? Kan vi handla omoraliskt mot Ska vi kvotera för jämställdhet? Är det rätt eller fel med abort? djur och natur? Bör vi äta kött? Är det någonsin rätt att döda en annan människa? Hur mycket pengar bör vi

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 9

Moralfilosofi. Föreläsning 9 Moralfilosofi Föreläsning 9 Enligt koherentismen så startar vi med de åsikter som vi redan har och utgår från att vi är berättigade att hålla kvar vid dessa åsikter så länge de är koherenta ( hänger ihop

Läs mer

1. Öppna frågans argument

1. Öppna frågans argument 1. Öppna frågans argument ÖFA i enkel form: 1. För en given term eller beskrivning N, om det gick att definiera godhet som N, så skulle följande vara en stängd fråga: x är N, men är x gott? 2. För alla

Läs mer

7. Moralisk relativism

7. Moralisk relativism Fisher skiljer på två huvudsakliga former av relativism: 1. Agentrelativism: vad en agent bör göra bestäms av den agentens existerande motivation. 2. Talarrelativism (också känd som subjektivism): när

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Examinationen. Bergström & Rachels. Inledning: Vad är moralfilosofi? består av två separata delar:

Examinationen. Bergström & Rachels. Inledning: Vad är moralfilosofi? består av två separata delar: Bergström & Rachels 12 föreläsningar + 1 diskussionsseminarium per grupp För gruppindelning se separat dokument Examinationen består av två separata delar: 1. Bergström examineras genom en inlämningsuppgift

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 4

Moralfilosofi. Föreläsning 4 Moralfilosofi Föreläsning 4 Subjektivism & emotivism Enligt Rachels så är grundtanken bakom etisk subjektivism att våra moraliska åsikter grundar sig på våra känslor Samt att det inte finns någonting sådant

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 5

Moralfilosofi. Föreläsning 5 Moralfilosofi Föreläsning 5 Naturalism Naturalism Form av kognitivism Naturalismen säger att värdesatser är påståenden om empiriska fakta Värdeomdömen kan (i princip) testas empiriskt och vara sanna eller

Läs mer

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte

ENGELSKA FÖR DÖVA. Ämnets syfte ENGELSKA FÖR DÖVA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Värdeepistemologi. Epistemologi: allmänt. Föreläsning 8. Vad är kunskap? Värdeepistemologi. Skepticism & kognitivism

Värdeepistemologi. Epistemologi: allmänt. Föreläsning 8. Vad är kunskap? Värdeepistemologi. Skepticism & kognitivism Värdeepistemologi Föreläsning 8 Epistemologi: allmänt Medan semantik handlar om språket och ontologi handlar om verkligheten så handlar epistemologi om kunskap Vad innebär det att veta ngt?, Hur kan vi

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 8

Moralfilosofi. Föreläsning 8 Moralfilosofi Föreläsning 8 Värdeepistemologi Epistemologi: allmänt Medan semantik handlar om språket och ontologi handlar om verkligheten så handlar epistemologi om kunskap om tro, vetande och rättfärdigande

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE Marit Karlsson Anna Milberg Waldemar Bau 2018-03-19 M. KARLSSON 1 VAD ÄR ETIK? 2018-03-19 M. KARLSSON 2 VAD ÄR ETIK? Att försöka svara på frågorna Vad är rätt?

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 12

Moralfilosofi. Föreläsning 12 Moralfilosofi Föreläsning 12 Dygdetik De normativa teorier som vi hitintills pratat om fokuserade på vad man bör (och inte bör) göra vilka handlingar som är rätt (eller fel) I dygdetiken är det centrala

Läs mer

Informationsteknologi och etik

Informationsteknologi och etik Informationsteknologi och etik Grundläggande etiska teorier 1. Skrivövning 2. Etikbegreppet och etikforskning 3. Grundläggande normativa etiska teorier 4. Rast 15 minuter 5. Sammanfattning, tillämpning

Läs mer

Objektivism. Föreläsning Objektivismen är (i likhet med naturalismen) en kognitivistisk teori

Objektivism. Föreläsning Objektivismen är (i likhet med naturalismen) en kognitivistisk teori Objektivism Föreläsning 6 Objektivismen är (i likhet med naturalismen) en kognitivistisk teori Men objektivister (till skillnad från naturalister) hävdar att det inte går att reducera värdeomdömen till

Läs mer

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1

1. En oreglerad marknad involverar frihet. 2. Frihet är ett fundamentalt värde. 3. Därav att en fri marknad är moraliskt nödvändigt 1 Linköpings Universitet Gabriella Degerfält Hygrell Politisk Teori 2 930427-7982 733G36 Frihet är ett stort och komplext begrepp. Vad är frihet? Hur förenligt är libertarianismens frihetsdefinition med

Läs mer

Workshop etik 17/ Lars Samuelsson, lektor & docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier

Workshop etik 17/ Lars Samuelsson, lektor & docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier Workshop etik 17/9-2014 Lars Samuelsson, lektor & docent i filosofi, Institutionen för idé- och samhällsstudier lars.samuelsson@umu.se 1 Problem => värde står på spel För att motivera lösning krävs: 1.

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 5

Moralfilosofi. Föreläsning 5 Moralfilosofi Föreläsning 5 Arg. för emotivism: Bristande konvergens (konvergera = närma sig varandra. Motsats: divergera) Oenighet i värdefrågor är: 1. större än i sakfrågor 2. utbredd: folk är oeniga

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 4

Moralfilosofi. Föreläsning 4 Moralfilosofi Föreläsning 4 Subjektivism & emotivism Enligt Rachels så är grundtanken bakom etisk subjektivism att våra moraliska åsikter grundar sig på våra känslor Samt att det inte finns någonting sådant

Läs mer

SYFTE Identifiera spåra. analys av givna förnuftsbegrepp. värde. Kants undersökning börjar med en analys av den goda viljans värde.

SYFTE Identifiera spåra. analys av givna förnuftsbegrepp. värde. Kants undersökning börjar med en analys av den goda viljans värde. SYFTE Identifiera spåra upp moralens grundläggande princip genom en analys av givna förnuftsbegrepp om moraliskt värde. Kants undersökning börjar med en analys av den goda viljans värde. 1 Begreppet om

Läs mer

Hare Del III (Syfte) Syftet med delen: att visa varför det finns anledning att använda metoden från del II. Två frågor:

Hare Del III (Syfte) Syftet med delen: att visa varför det finns anledning att använda metoden från del II. Två frågor: Hare Del II (Metod) H intar en "innehållsneutral" attityd gentemot preferenser. Alla ska ges lika vikt, inklusive sadistiska preferenser. Här skiljer han sig från många andra U, som t.ex. Mill och Harsanyi.

Läs mer

Vad är allmän rättslära. De centrala frågeställningarna. Den allmänna rättslärans delar

Vad är allmän rättslära. De centrala frågeställningarna. Den allmänna rättslärans delar Vad är allmän rättslära Ett filosofiskt studium av teorier, läror, principer och begrepp som är gemensamma för alla (eller nästan alla) andra juridiska discipliner. De centrala frågeställningarna (1) Frågan

Läs mer

Kontraktsteorin. Föreläsning

Kontraktsteorin. Föreläsning Kontraktsteorin Den historiskt mest kände förespråkaren för kontraktsteorin om moralen är Thomas Hobbes, 1600-talets främste brittiske filosof Föreläsning 9 Hobbes var influerad av den (tidiga) moderna

Läs mer

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism

Naturalism. Föreläsning Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Naturalism Föreläsning 5 Naturalismen (tolkad som en rent värdesemantisk teori) är en form av kognitivism Som säger att värdesatser är påståenden om empiriska fakta Värdeomdömen kan (i princip) testas

Läs mer

HUME HANDOUT 1. Han erbjuder två argument för denna tes. Vi kan kalla dem "motivationsargumentet" respektive "representationsargumentet.

HUME HANDOUT 1. Han erbjuder två argument för denna tes. Vi kan kalla dem motivationsargumentet respektive representationsargumentet. HUME HANDOUT 1 A. Humes tes i II.iii.3: Konflikter mellan förnuftet och passionerna är omöjliga. Annorlunda uttryckt: en passion kan inte vara oförnuftig (eller förnuftig). Han erbjuder två argument för

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Moralisk oenighet bara på ytan?

Moralisk oenighet bara på ytan? Ragnar Francén, doktorand i praktisk filosofi Vissa anser att det är rätt av föräldrar att omskära sina döttrar, kanske till och med att detta är något de har en plikt att göra. Andra skulle säga att detta

Läs mer

Professionell integritet och etisk kompetens

Professionell integritet och etisk kompetens Professionell integritet och etisk kompetens GRC dagarna 8 oktober 2015 Erica Falkenström, Fil dr i pedagogik Forskare på SCORE 80% Konsult i egen firma 20% Maktkonflikter och etiska dilemman Obehag, rädslor,

Läs mer

6. Kvasirealism. Slutledningen igen:

6. Kvasirealism. Slutledningen igen: 6. Kvasirealism 2. Freges princip kommer in i bilden. Om meningen hos Sexköp är fel i Sverige består i att den uttrycker en attityd, då kan den bara ha den meningen när den uttrycker attityden. Men när

Läs mer

Lärarnas Riksförbund Studie- och Yrkesvägledarna

Lärarnas Riksförbund Studie- och Yrkesvägledarna Lärarnas Riksförbund Studie- och Yrkesvägledarna Studie- och yrkesvägledares yrkesetik Studie- och yrkesvägledare har en allt viktigare roll i samhället. Behovet av professionell vägledning är stort i

Läs mer

Subjektivism & emotivism

Subjektivism & emotivism Subjektivism & emotivism Föreläsning 4 Enligt Rachels så är grundtanken bakom etisk subjektivism att våra moraliska åsikter grundar sig på våra känslor Samt att det inte finns någonting sådant som objektivt

Läs mer

Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning

Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning Etisk deklaration och etiska normer för studie- och yrkesvägledning Sveriges Vägledarförening är en intresseförening för personer som har till uppgift att bedriva studie - och yrkesvägledning inom främst

Läs mer

Fastställd av sekos representantskap den 28 maj Gäller från den 1 juni 2018

Fastställd av sekos representantskap den 28 maj Gäller från den 1 juni 2018 Etisk policy Fastställd av sekos representantskap den 28 maj 2018 Gäller från den 1 juni 2018 Tryck: US-AB Art. nr: 100.061 Ver: 06.2018 Etisk policy för anställda och förtroendevalda i Seko, Service-

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 11

Moralfilosofi. Föreläsning 11 Moralfilosofi Föreläsning 11 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv

Om ämnet Engelska. Bakgrund och motiv Om ämnet Engelska Bakgrund och motiv Ämnet engelska har gemensam uppbyggnad och struktur med ämnena moderna språk och svenskt teckenspråk för hörande. Dessa ämnen är strukturerade i ett system av språkfärdighetsnivåer,

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP 7, 100, 85, 7 EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP 7, 100, 85, 7 EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap

Läs mer

Moralfilosofi. Föreläsning 12

Moralfilosofi. Föreläsning 12 Moralfilosofi Föreläsning 12 Kants etik Immanuel Kant (1724-1804) är en av mest betydelsefulla moderna filosoferna Kant utvecklade inte bara en teori om moralen utan också teorier i metafysik, epistemologi,

Läs mer

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap

Vetenskapsteori 2012-03-22. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Vad är kunskap. Propositionell kunskap. Olika typer av kunskap Vetenskapsteori Introduktion till vetenskapsteori med inriktning på medicinsk forskning Kunskap och sanning Ontologi (ontos = varande och logia = lära) läran om det som är Hur är världen och tingen beskaffade?

Läs mer

Olika motfrågor Värde och verklighet. BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! VARFÖR TROR DU DET?

Olika motfrågor Värde och verklighet. BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! VARFÖR TROR DU DET? BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Värde och verklighet Olika motfrågor Om någon fäller ett påstående att något är fallet, så är den naturliga motfrågan:

Läs mer

BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Värde och verklighet

BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Värde och verklighet BAS A01 Baskurs för universitetsstudier! Jeanette Emt, Filosofiska institutionen! Värde och verklighet Olika motfrågor Om någon fäller ett påstående att något är fallet, så är den naturliga motfrågan:

Läs mer

10. Moralisk fiktionalism och ickedeskriptiv

10. Moralisk fiktionalism och ickedeskriptiv Det finns två olika positioner som båda kan kallas fiktionalism : 1. Hermeneutisk fiktionalism 2. Revolutionär fiktionalism ( revisionistisk fiktionalism ) De kan betraktas som två separata positioner,

Läs mer

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt

Kursplan ENGELSKA. Ämnets syfte. Mål. Innehåll. Insikt med utsikt Kursplan ENGELSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att deltagarna utvecklar språk- och omvärldskunskaper så att de kan, vill och vågar använda engelska i olika situationer och

Läs mer

Seminariematerial Allmän Rättslära. Uppsala universitet Juridiska institutionen VT 2013, B-perioden

Seminariematerial Allmän Rättslära. Uppsala universitet Juridiska institutionen VT 2013, B-perioden Seminariematerial Allmän Rättslära Uppsala universitet Juridiska institutionen VT 2013, B-perioden Seminarium 1: Rätt och moral Läs Hart (1958), Fuller (1958) och Radbruch (2006 [1946]). Försök sedan besvara

Läs mer

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2

Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursplan i svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

0. Meta-etik Grunderna

0. Meta-etik Grunderna Vad är meta-etik? Vilka typer av frågor försöker man besvara inom metaetiken? 1. Semantiska. T. ex.: Vad betyder moraliska utsagor? 2. Metafysiska/ontologiska. T. ex.: Finns det moraliska fakta? 3. Kunskapsteoretiska.

Läs mer

Lektion 16 SCIC 17/01/2014. TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling. A. Den svenska modellen

Lektion 16 SCIC 17/01/2014. TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling. A. Den svenska modellen Lektion 16 SCIC 17/01/2014 TEMA: FÖRETAG: konkurrens, offentlig upphandling A. Den svenska modellen En viktig del i den svenska modellen är att löner och trygghet på arbetsmarknaden sköts genom förhandlingar

Läs mer

Pussel DISC/Morot Kombination

Pussel DISC/Morot Kombination Pussel DISC/Morot Kombination Kommunikation Exempel på agenda för första coaching mötet ID: 72955 Ensize International AB Analysdatum: 2012-06-14 Tid: 14 minuter Utskriftsdatum: 2013-09-23 Ensize International

Läs mer

ETIK VT2013. Moraliskt språkbruk

ETIK VT2013. Moraliskt språkbruk ETIK VT2013 Moraliskt språkbruk DELKURSENS STRUKTUR Moralisk Kunskap (epistemologi) Relativism och Emotivism Moraliskt språkbruk (semantik) Moralisk verklighet (ontologi) Meta-etisk frågestund - skicka

Läs mer

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE

ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE ETIK I KLINISK VARDAG - KURS FÖR ST-LÄKARE Marit Karlsson Anna Milberg 2016-10-13 M. KARLSSON 1 VAD ÄR ETIK? Att försöka svara på frågorna Vad är rätt? Vad är gott? Vad ska vi göra? Medicin (sjukvård)

Läs mer

Förtroendefull samverkan. en förutsättning för en bra organisatorisk och social arbetsmiljö

Förtroendefull samverkan. en förutsättning för en bra organisatorisk och social arbetsmiljö Förtroendefull samverkan en förutsättning för en bra organisatorisk och social arbetsmiljö Konsten att Samverka Att skapa praktiska förutsättningar genom att minska eller avlägsna störningar som försvårar

Läs mer

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden.

Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Mot en gemensam definition av systemiskt tänkande - i dag och inför framtiden. Det har nu gått ungefär 25 år sedan det blev möjligt att bli legitimerad psykoterapeut på familjeterapeutisk grund och då

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till idag Bestäm vilken bok du/ni vill ha Gå in på ungdomsbarometern.se och gör livsstilstestet Läs texten på hemsidan om Koll

Läs mer

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6)

Ägarpolicy 2013. Ägarpolicy Fastställd av styrelsen 2012-12-06 Ersätter beslut av styrelsen 2011-12-06 1(6) 2013 Ägarpolicy 1(6) 2(6) 1. Ägarpolicy för Sjunde AP-fonden 1.1 Inledning Ägarpolicyn anger riktlinjer för hur AP7 ska ta det ägaransvar som följer av innehaven i de fonder som fonden förvaltar. Ägaransvaret

Läs mer

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun

Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun Varumärkesplattform för Mariestad och Mariestads kommun 1 Att bygga ett starkt varumärke Att bygga ett starkt varumärke kräver inte enbart en bra produkt eller tjänst. Att bygga ett starkt varumärke kräver

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Policy för att motverka mutor och jäv

Policy för att motverka mutor och jäv Policy för att motverka mutor och jäv Fastställd av kommunfullmäktige 2017-04-27, 52 Policy för att motverka mutor och jäv Sida 2(6) Innehållsförteckning Inledning... 3 Policy mot mutor och andra förmåner...

Läs mer

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar

Mitt barn. snusar. Vad. ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Mitt barn röker och mitt snusar Vad ska jag göra? Kloka råd till föräldrar Många föräldrar oroar sig för bland annat rökning och snusning när barnet börjar närma sig tonåren. Hjälper det att förbjuda

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Våra etiska regler Uppförandekod

Våra etiska regler Uppförandekod Våra etiska regler Uppförandekod ABA Skol AB erbjuder det bästa inom bild- & lekmaterial, läromedel och skolmöbler till de viktigaste människorna i världen! Vi är ett företag som säljer bild-, förbruknings-

Läs mer

Översikt. Tre typer av moraliska teorier: (1) Konsekvensialistiska (2) Deontologiska (3) Dygdetik

Översikt. Tre typer av moraliska teorier: (1) Konsekvensialistiska (2) Deontologiska (3) Dygdetik Översikt Tre typer av moraliska teorier: (1) Konsekvensialistiska (2) Deontologiska (3) Dygdetik En version av deontologiska teorier är kontraktualismen. Scanlon försvarar en form av denna. Översikt Vad

Läs mer

Godkännande av Dunis affärsetiska policy

Godkännande av Dunis affärsetiska policy Godkännande av Dunis affärsetiska policy Duni som företag och dess medarbetare ska följa god affärssed och agera i enlighet med koncernens etiska normer och förväntningar. Denna affärsetiska policy anger

Läs mer

PEDAGOGIK. Ämnets syfte

PEDAGOGIK. Ämnets syfte PEDAGOGIK Pedagogik är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde nära knutet till psykologi, sociologi och filosofi och har utvecklat en egen identitet som samhällsvetenskaplig disciplin. Ämnet pedagogik tar

Läs mer

Fik$onalism. Två olika posi$oner: Inte två versioner av samma teori, utan två dis$nkta posi$oner

Fik$onalism. Två olika posi$oner: Inte två versioner av samma teori, utan två dis$nkta posi$oner Fik$onalism Två olika posi$oner: Hermeu$sk fik$onalism Försöker beskriva hur vi använder det moraliska språket Revolu$onär fik$onalism Vill ersä*a nuvarande moraliskt språk med moralisk fik$on Inte två

Läs mer

Forskningsetik Statistik och vetenskapsmetodik Gustaf Öqvist Seimyr

Forskningsetik Statistik och vetenskapsmetodik Gustaf Öqvist Seimyr Forskningsetik Statistik och vetenskapsmetodik Gustaf Öqvist Seimyr Detta moment Etiska principer Forskningsetiska aspekter Forskningsfusk Försökspersoner Etisk granskning 2 Etik, moral och juridik Begreppen

Läs mer

Varför är Badges användbara?

Varför är Badges användbara? Guide för lärare Vad är en Open Badge? En badge är en digital bild som ger verifierbar information om prestationer, färdigheter, kompetenser eller en enskild persons kvalitéer. Det gör det möjligt att

Läs mer

Har barn alltid rätt?

Har barn alltid rätt? Har barn alltid rätt? Knepig balansgång i möten med barn och unga Möten med barn och unga, och med deras föräldrar, hör till vardagen för personal inom vården. Ofta blir det en balansgång mellan barnets

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder

Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vård- och omsorgsförvaltningens värdegrunder Vårt värdegrundsarbete 1 Varför ska vi arbeta med värdegrunder? Förvaltningsledningen har definierat och tydliggjort vad värdegrunderna ska betyda för vård-

Läs mer

Moralisk rela+vism. moraliska omdömen u2rycker trosföreställningar Kan vara bokstavligen sanna Sanningsvärde beroende av våra uppfa2ningar

Moralisk rela+vism. moraliska omdömen u2rycker trosföreställningar Kan vara bokstavligen sanna Sanningsvärde beroende av våra uppfa2ningar Moralisk rela+vism moraliska omdömen u2rycker trosföreställningar Kan vara bokstavligen sanna Sanningsvärde beroende av våra uppfa2ningar 1.Ger moraliska omdömen u2ryck för trosföreställningar? Ja: Kogni+vism

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning

Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Kommunikation Samtal-Professionella samtal-pedagogiska professionella samtal - Handledning Samtal - bottnar i social förmåga Varje samtal föregås av ett möte. Vårt bemötande av andra grundar sig i: Våra

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

PEDAGOGENS KOMPETENSER

PEDAGOGENS KOMPETENSER UNIVERSITETET I GÖTEBORG Institutionen för Pedagogik Kommunikation och Lärande LAU 110 Lärande, etik och värde Torgeir Alvestad PEDAGOGENS KOMPETENSER Yrkeskompetens Didaktisk kompetens Social kompetens

Läs mer

Etik och Ekonomisk brottslighet

Etik och Ekonomisk brottslighet Etik och Ekonomisk brottslighet Exemplet insiderhandel Johanna Romare Ekonomisk brottslighet - en brottslighet utan offer? Den ekonomiska brottslighetens viktimologi (läran om brottsoffer) Hazel Croall,

Läs mer

Anarchy, State, Utopia

Anarchy, State, Utopia Författad av Fähstorkh mån, 31/03/2008-15:18 För ett år sedan avled Robert Nozick efter en längre tids sjukdom. Nozick var filosof till yrket och verkade som professor i ämnet vid Harvarduniversitetet

Läs mer

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Hedvigslunds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling I Sverige finns två lagar som har till syfte att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte

FÖRETAGSEKONOMI. Ämnets syfte FÖRETAGSEKONOMI Ämnet företagsekonomi behandlar företagande i vid bemärkelse och belyser såväl ekonomiska som sociala och miljömässiga aspekter. I ämnet ingår marknadsföring, ledarskap och organisation,

Läs mer

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP

KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP KOMMUNIKATIVT LEDARSKAP EN ANALYS AV INTERVJUER MED CHEFER OCH MEDARBETARE I FEM FÖRETAG NORRMEJERIER SAAB SANDVIK SPENDRUPS VOLVO Mittuniversitetet Avdelningen för medieoch kommunikationsvetenskap Catrin

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport.

ArbetsrelateratDNA. Daniel Brodecki. Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Daniel Brodecki Här är ditt ArbetsrelateratDNA i form av en rapport. Detta är ett underlag som visar vad som är viktigt för dig och hur du kan använda din potential på ett optimalt sätt. Ett ArbetsrelateratDNA

Läs mer