Uppgifter för en utbildningsorganisation vid medicinska fakulteten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppgifter för en utbildningsorganisation vid medicinska fakulteten"

Transkript

1 FÖRSLAG Vicedekan Cecilia Lundberg Uppgifter för en utbildningsorganisation vid medicinska fakulteten Krav på grundutbildningsorganisationen Fakultetens grundutbildningar på grund- och avancerad nivå utsätts i ökande grad för krav på effektiv resurshantering utan sänkta krav på utbildningsresultatet. Utvärderingsverksamheten på nationell nivå har examensrätten som insats, och den har alltmer fått karaktären av certifiering. Alla högskoleutbildningar utvärderas nu i en fyraårscykel av universitetskanslersämbetet. Internationaliseringen av de arbetsmarknader som är tillgängliga för fakultetens studenter och alumni ökar i omfattning. Skaran av utländska organisationer och företag som erbjuder grundutbildningar liknande dem medicinska fakulteten organiserar blir också brokigare. Det är därför troligt att certifiering på internationell nivå kommer att bli en del av vår verklighet till fromma för de studerandes möjligheter att få arbete. Detta tillsammans med det ökande kravet på myndigheter, organisationer och företag att i varje ögonblick kunna redovisa, förklara och försvara sin verksamhet ställer stora krav på professionalisering av kommunikation, problemhantering och verksamhetsutveckling. I högsta grad gäller detta utbildningsverksamheter på alla nivåer eftersom de är öppna för samhällelig debatt och föremål för krav på medborgerlig insyn. Ytterligare några andra väletablerade trender ställer krav på professionalisering och resurssamverkan mellan och inom fakultetens utbildningar. Studenter förväntar sig idag att universiteten tillhandhåller studieplatser. Dessa ses som arbetsplatser som är nödvändiga för en disciplinerad uppdelning av arbete och fritid. Universitetsutbildningar ställer också krav på samarbete studenter emellan utanför schemalagd arbetstid i större utsträckning idag än för några Postadress BMC F13, LUND Besöksadress Sölvegatan 19 Telefon Webbadress

2 decennier sedan. Vidare har arbetsformerna under schemalagd och lärarledd tid kommit att utvecklas och nyanseras på olika vis vilket fordrar tillgång till lokaler för olika funktioner inom olika utbildningar vid olika tidpunkter. Det är inte ekonomiskt rimligt att möta dessa krav enskilt för varje utbildning utan betydande ansträngningar till samordnat lokalutnyttjande. Slutligen har effektiviseringsförsök, omorganisationer och privatiseringar inom den regionstyrda sjuk- och hälsovården gjort att tillgången till lokaler inom de verksamhetsförlagda delarna av grundutbildningarna blivit allt mindre självklar vilket ställer krav på att grundutbildningsorganisationen i ökande grad måste arbeta med lokalfrågor. 2 Det finns en samhällelig förväntan på att universiteten ska tillhandahålla digitala lärandestöd, dels som en förberedelse för de studerandes kommande yrkesliv, dels kanske också med en förhoppning om att behovet av lärartid ska minska. Den utveckling som pågår härvidlag sker inom befintliga resursramar och mest utmanande vad gäller resursprioritering är nog det som benämns MOOCs (massive open online courses) riktad mot en bred, global och icke betalande allmänhet. Resurser för digitalt lärandestöd är underutnyttjade dels pga bristande tid och kunskaper om ändamålsenligt utnyttjande bland många lärare, dels pga en svåröverblickbar resurskarta. Det finns förmodligen betydande resurser att spara, åtminstone på gemensamma och samordnade tekniska lösningar (även med olika system), samt kvalitetsvinster att uppnå med samordnade, professionellt förhandlade avtal med leverantörer av tjänster inom detta område. Regeringen har tillsatt en utredning för att undersöka hur lärosätena har arbetat och arbetar med utbildningsutbudet 1. För fakultetens del innebär detta ett uppdrag från rektorsämbetet om strategisk utbildningsplanering, konkret i form av en redovisning av tänkbara konsekvenser av olika scenarier. Syftet är att skapa de bästa möjligheterna att fortsätta bedriva högkvalitativ utbildning genom framförhållning och långsiktig planering även om söktryck, tilldelning av utbildningsplatser och arbetsmarknaden förändras. Att hantera denna typ av uppdrag, som med all sannolikhet inte är av engångskaraktär, på ett övertygande sätt med inriktning mot god resurstilldelning förutsätter en grundutbildningsorganisation med kompetens att identi- 1 Pressmeddelande den 8 april 2014, Länken åtkommen den 11 april 2014.

3 fiera och presentera kvalitativ och kvantitativ nyckelinformation. 3 Identifierade brister i den nuvarande grundutbildningsorganisationen vid medicinska fakulteten Regeringen har precis tillsatt en utredning om hur det framtida kvalitetssäkringsarbetet vid universitetskanslersämbetet och högskolorna ska organiseras 2. Av utgångspunkterna för utredningen att döma är ambitionsnivån hög, och en viktig komponent ska vara beslut om examensrättighet. Det är inte rimligt att förvänta sig att personer från verksamheten som har tidsbegränsade ledningsuppdrag inom grundutbildningen ska ha möjlighet att sätta sig in i det kontinuerliga kvalitetssäkringsarbete som kommer att fordras om utredningens utgångspunkter blir verklighet. För närvarande saknar medicinska fakulteten en organisation för kompetent kvalitetssäkringsarbete på övergripande nivå. Brister i fakultetens möjligheter att redovisa kvalitetssäkringsarbete kan få betydande ekonomiska konsekvenser. Den externa utvärdering och rådgivning som sker på medicinska fakultetens eget initiativ av dess Educational Advisory Board och den utvärdering och rådgivning som skett på universitetsnivå genom EQ11 har i varierande grad utgått från de problem och utmaningar som beskrivits av medicinska fakultetens ledning, lärare och studenter. Detta har lett till en del konstateranden och råd. Dessa kan ses som den konstruktiva hjälp de är avsedda att vara men sammantaget över tid också ett vittnesmål om en utbildningsorganisation som på fakultetsnivå har svårigheter att ta sig an existerande problem och anta nya, utvecklande utmaningar. Med anledning av universitetskanslersämbetets utvärdering som offentliggjordes i år ställde sig EAB:s ledamöter frågan 3 Hur leds och organiseras läkarutbildningen? Frågan åtföljs inte av någon rekommendation men får ändå tolkas som ett uttryck för brister i organisationen och otydligheter vad avser hur och av vem utbildningen leds. Det konstaterades i år 3 att användningen av IKT/IT i undervisningen skett isolerat och utan övergripande 2 Pressmeddelande den 8 april 2014, Länken åtkommen den 9 april Minnesanteckningar från EABs möte den januari 2014.

4 strategi på fakultetsnivå följt av rekommendationen Ledningen måste: utveckla visioner och strategier för e-lärande, säkra implementering, genomföra uppföljning och utvärdering. Detta trots att EQ11 tre år tidigare konstaterat att Little work has been done in the field of e-learning within the faculty 4 samt att New development such as the students learning preferences and regionalisation of education to regional hospitals will require higher ambitions in this field. 4 Ytterligare tecken på fakultetens bristande förmåga att korrigera brister och utveckla verksamheten blir uppenbar då rekommendationen från EQ11 4 More actual work needs to be done to become truly scholarly in pedagogical issues ställs mot EAB-ledamöternas retoriska fråga 3 Avstannad pedagogisk utveckling?. Examinationernas resultat och process är ett viktigt underlag för kvalitetetssäkringsarbetet. EAB:s rekommendationer i år avseende utveckling av kvaliteten i examinationen innebär krav på ett koordinerat arbete på övergripande nivå, något som är svårt att tillgodose inom den nuvarande grundutbildningsorganisationen. Vad gäller kvaliteten på de verksamhetsförlagda delarna av utbildningarna rekommenderade EAB förra året 5 att fakulteten på grund av organisationsförändringarna och privatiseringarna inom sjukvården arbetar för att finna lösningar på att upprätthålla kvaliteten och rekommenderade tidigare år att försöka få till stånd avtal om verksamhetsförlagd utbildning med kommunerna 6,7. Det konstaterades 5 också att det är viktigt att universitetet dokumenterar och visar på var och när kvaliteten inte håller. Detta är konstateranden och rekommendationer som är svåra att hantera och redovisa uteslutande på grundutbildningsprogramnivå. Den nuvarande grundutbildningsorganisationen är också illa rustad att hantera verksamheten under perioder med oförändrad eller minskad resurstilldelning. På grund av avsaknad av överordnad styrning och samordning är det svårt att omfördela resurser, att arbeta med ekonomisk uppföljning på ett systematiskt och konstruktivt vis och att optimera lokalutnyttjandet inom befintliga kostnadsramar. 4 Report of the Review Committee. Review of EQ11, p Minnesanteckningar EABs möte den 31 januari 1 februari Minnesanteckningar från EABs rapport till fakultetsledningen med flera den 9 oktober Minnesanteckningar från EABs rapport till fakultetsledningen med flera den 29 oktober 2010.

5 Rollfördelning mellan fakultetsledning och en ny grundutbildningsorganisation För att möta dessa och andra krav måste fakultetens grundutbildningsverksamhet vara stabil över tid, och dess organisation måste kunna agera långsiktigt och strategiskt samt bidra till att sätta den nationella agendan snarare än att bli offer för den. Organisationen måste kunna överbrygga byte av fakultetsledning, ha ett klart uppdrag och befogenheter att fatta beslut samt resurser och en ledningsstruktur som möjliggör genomförande av dessa beslut. Delegationen från fakultetsstyrelsen bör gälla alla grundutbildningsfrågor som inte är av betydelse för medicinska fakultetens överordnade strategier. 5 Grundutbildningsorganisationens uppdrag bör vara att fördela grundutbildningens ekonomiska resurser, arbeta för ett effektivt utnyttjande av dessa, utveckla grundutbildningsverksamheten, fastställa kursplaner samt redovisa grundutbildningens ekonomiska och utbildningsmässiga resultat. Förslag på grundutbildningsorganisationens framtida utformning Grundutbildningsorganisationen bör utformas med en tydlig linje. Sambandet mellan ansvar, arbetsuppgifter och befogenheter måste vara definierade för grundutbildningsorganisationens nyckelpersoner. Överordnad nivå samordnar och reviderar verksamheten på nivån under. Således bör bemanningen av varje nivå skilja sig åt. För att stärka beslutsförmågan bör nivåerna inte vara fler än vad som krävs för att varje nivå ska kunna genomföra sitt uppdrag. De föreslagna programnämnderna bör i första hand omfatta professionsutbildningar riktade mot en och samma profession för att lättare kunna visa upp och svara mot föränderliga omvärldskrav och gynna samordning mellan enskilda utbildningar och insatser av interprofessionell karaktär. Grundutbildningsorganisationen bör förfoga över kompetens och resurser för juridik och regelverk inom utbildningsområdet, studiedokumentation, antagning av studerande, studievägledning, internationalisering, pedagogisk utbildning och utveckling samt utbildningsutvärdering och examination. Vid utformning av utbildningsorganisationen bör några förhållanden beaktas. Nämligen att överordnade, centrala nivåer ofta bäst klarar att sköta samordning och att effektivisera resursutnyttjande medan den lägsta nivån, utförarnivån, ofta är bäst skickad att sköta konkret utveckling. Vidare har de som åtar sig

6 undervisningsuppdrag inom fakultetens program olika pedagogisk erfarenhet, och de åtar sig ofta detta uppdrag som ett bland flera andra uppdrag. Grundutbildningsorganisationen måste därför kunna avlasta dem som undervisar genom att bl a tillhandahålla pedagogiskt och administrativt stöd. 6 Det som här sagts om variationen beträffande undervisande personers bakgrund och arbetssituation gäller i hög grad också dem som under tidsbegränsade perioder åtar sig uppdrag med att ansvara för kurser, terminer, stadier och program och även för dessa nivåer måste det utvecklas goda stödfunktioner. För att klara av dessa krav behövs troligen tre nivåer inom grundutbildningsorganisationen: Nivå 1, samordnande och strategisk nivå: Leds av personer med erfarenhet och sakkunskap inom det pedagogiska och utbildningsadministrativa området. Uppdragen på denna nivå sköts inom en ny grundutbildningsstyrelse som leds av en ordförande som har uppdragstillägg för detta. Grundutbildningsstyrelsen har ekonomiskt ansvar för fakultetens grundutbildningar, strategiskt ansvar för deras utveckling samt ansvar för att följa och bedöma förändringar i omvärlden av betydelse för dem. Ordföranden har dessutom arbetsmiljöansvar för fakultetens studenter i de fall detta ansvar inte ligger inom ansvarsområdet för prefekter eller chefer inom sjuk- och hälsovården. Grundutbildningsstyrelsens ordförande är lärare och utses av dekanus och skall ha plats i fakultetsledningen såsom vicedekan. Fakultetsstyrelsen utser sju lärarrepresentanter och två avnämarrepresentanter och studentorganisationerna tre studentrepresentanter till grundutbildningsstyrelsen. För att säkerställa kontinuiteten ska de sju lärarrepresentanternas mandatperiod överlappa mandatperioden för fakultetsstyrelsens lärarrepresentanter med tolv månader. Programnämndsordförandena kan inte samtidigt vara ledamöter i grundutbildningsstyrelsen men kan adjungeras av denna styrelse. Grundutbildningsstyrelsens ordförande utser programnämndsordförandena. Med denna nya organisationsnivå under fakultetsstyrelsen skapas förutsättningar för ett samordnat arbete med strategiska frågor av vikt för fakultetens utbildningar, utveckling och utnyttjande av administrativt och pedagogiskt stöd av hög kvalitet samt sådan verksamhetsutvärdering ovanför den operativa

7 nivån som kan tillfredsställa nationella och internationella krav. 7 För grundutbildningsstyrelsen gäller att den: a/ Bereder underlag för fastställande av utbildningsplaner samt beslut om inrättande och nedläggning av grundutbildningsprogram på grundläggande och avancerad nivå i högre instans. b/ Svarar för rapporter till fakultets- och universitetsledning och departement. c/ Fördelar grundutbildningsmedlen på den gemensamma centrala nivån och programnivå, fastställer budget för grundutbildningsprogrammen och ansvarar för ekonomisk uppföljning. d/ Ansvarar för utvärdering av grundutbildningsverksamheten och tillhandahållande av andra verksamhetsindikatorer. Tillser att kvalitetssäkring på underliggande nivåer sker på sådant sätt och med sådana instrument att resultaten kan ligga till grund för förbättrings- och utvecklingsarbete på program- och kursnivå, samt att de kan ingå i sammanställningar för utvärderingar på nationell och internationell nivå. Tillser att kompetent stöd tillhandahålls för detta arbete. e/ Ansvarar för och tillser att examinationen genomförs på tillförlitligt och rättssäkert sätt. Tillser att kompetent stöd tillhandahålls programmen för kvalitetssäkring av examinationen. f/ Fastställer kursplaner men kan delegera denna uppgift till programnämnderna. g/ Ansvarar för studievägsfrågor men kan delegera denna uppgift till programnämnderna. h/ Ansvarar för tillhandahållande av kompetens för pedagogisk utbildning och utveckling. i/ Prioriterar och avdelar resurser för internationalisering, IKT och bibliotek i samråd med cheferna för dessa enheter. j/ Tillhandahåller lokalresurser. k/ Fastställer programnämndernas arbetsuppgifter och ansvarar för samordning av utbildningsprogrammens verksamheter.

8 8 l/ Utser lärar- och avnämarrepresentanter till programnämnderna. Nivå 2, programnivå: Leds av personer med bakgrund av relevans för programmet. Uppdragen på denna nivå sköts inom en programnämnd som leds av en programnämndsordförande tillika programdirektör som utses av grundutbildningsstyrelsens ordförande och är lärare. Programnämndsordförande kan ha uppdragstillägg enligt den ordning som tillämpas vid medicinska fakulteten. Till varje programnämnd utser grundutbildningsstyrelsen fyra lärarrepresentanter och en avnämarrepresentant och studentorganisationerna tre studentreprentanter. Flera utbildningsprogram kan ledas av samma programnämnd i de fall grundutbildningsstyrelsen så beslutar. Programnämndsordföranden fördelar operativa uppdrag av överordnad karaktär för det löpande arbetet inom programmet/(programmen) och fastställer de med dessa uppdrag förenade arbetsuppgifterna. Uppdrag som fördelas av programnämndsordförandena finansieras med intrångsersättning. Exempel på uppdrag är kurs-, termins-, momentansvariga och akademiska programkoordinatörer. För en programnämnd gäller att den: a/ Bereder budget för programmet/(programmen) och äskar resurser. b/ Fördelar resurser inom programmet/(programmen). c/ Sammanställer utbildnings- och ekonomiskt resultat för programmet/(programmen). d/ Identifierar utvecklings- och förbättringsbehov inom programmet/(programmen) och genomför de utvärderingar som behövs till stöd härför. e/ Samordnar kurs-/terminsverksamheten inom programmet/(programmen). f/ Bereder kursplaner för programmet/(programmen) för fastställande i grundutbildningsstyrelsen. Kan på delegation från grundutbildningsstyrelsen fastställa kursplaner. g/ Kan på delegation från grundutbildningsstyrelsen hantera studievägsfrågor inom programmet/(programmen).

9 Nivå 3, kurs-/termins-/momentnivå: Leds av person/er med bakgrund av relevans för kursen/terminen/momentet. Arbetsordningen på denna nivå bestäms av programnämnden och berörs inte av organisationsförslaget. Nedanstående uppgifter finns med som exempel för att de konkreta konsekvenserna av förslaget lättare ska kunna bedömas. 9 a/ Bereder budget för kursen/terminen/momentet och äskar resurser. b/ Engagerar lärare och fördelar resurser inom kursen/terminen/momentet. c/ Ansvarar för genomförandet av kursen/terminen/momentet. d/ Ansvarar för genomförandet av examinationen inom kursen/terminen/momentet. e/ Identifierar utvecklings- och förbättringsbehov kursen/terminen/momentet. En ny grundutbildningsorganisation, den samordnande nivån En viktig bakomliggande tanke med detta förslag till en ny grundutbildningsorganisation är att den ska ha en viss grad av autonomi i förhållande till fakultetsstyrelsen i ett kort tidsperspektiv. En annan tanke är att den ska höja kompetensen i de aspekter av grundutbildningsverksamheten som inte är specifika för de enskilda grundutbildningsprogrammen. För att garantera viss stabilitet i verksamheten och balansera behovet av fortlöpande förändrings- och kvalitetssäkringsarbete mot risken för hastigt genomförda förändringar i samband med byte av fakultetsledning är de av fakultetsstyrelsen utsedda sju lärarrepresentanterna i grundutbildningsstyrelsen förordnade fram till en tidpunkt som infaller ett år efter det en ny fakultetsledning tillträtt. Grundutbildningsstyrelsen stöds av en kanslifunktion vid fakultetskansliet. Kanslifunktionen leds av en administrativ utbildningschef. MedCUL ingår som en enhet under grundutbildningsstyrelsen som finansierar dess verksamhet och utser dess föreståndare. Grundutbildningsstyrelsen kan också inrätta andra enheter under sig. Ansvar och arbetsuppgifter Den föreslagna grundutbildningsorganisationen skiljer sig från nuvarande organisation på framförallt två punkter. Den ena är att det tillkommer en överordnad

10 samordnande och strategisk nivå mellan programorganisationsnivån och fakultetsstyrelsen, och den leds av en person med säte i dekanus ledningsgrupp. Den andra är en väldefinierad entydig linje dekanus grundutbildningsstyrelseordförande programchef akademisk(a) programkoordinator(örer)/kurs-/termins- /momentansvariga. 10 Ett väsentligt skäl för införandet av en överordnad samordnande och strategisk nivå är att komma tillrätta med den nuvarande organisationens svårigheter med att fortlöpande på ett effektivt sätt och, grundat på evidens och vetenskap, utveckla verksamheten och tillhandahålla data om den som grund för förbättringsarbete och rapporter till utomstående nationella och internationella utvärderande organ. För att detta ska kunna ske måste MedCUL, som enligt förslaget är en enhet underställd grundutbildningsstyrelsen, ges en utvidgad roll för att stödja pedagogisk utbildning och utveckling samt utvärdering. Förslaget bygger på frihet att inom vissa ramar utföra ålagda uppgifter inom varje nivå på ett sätt som kan anses vara mest ändamålsenligt för vad som är specifikt för verksamheten. Med den föreslagna fördelningen av ansvar och arbetsuppgifter samt möjlighet till delegation tillförsäkras grundutbildningsstyrelsen möjligheten att initiera olika utredningar av programmen. Om grundutbildningsstyrelsen genom denna möjlighet t ex finner att beskrivningen av progressionen mellan kurserna i ett program inte framgår av kursplanerna kan den uppdra åt programnämnden att revidera kursplanerna men också samtidigt via MedCUL erbjuda stöd för det arbetet. Programnämnderna eller deras eventuella examinationskommittéer kan vända sig till MedCUL för hjälp med psykometrisk analys av examinationen men grundutbildningsstyrelsen kan också på eget initiativ bedriva sådana undersökningar, t ex för att bedöma viss examination med avseende på tillförlitlighet eller nytta i förhållande till kostnad. Det nya organisationsförslaget innebär att det alltjämt är kursansvariga som har som arbetsuppgift att genomföra kursutvärderingar och programansvariga att ställa samman resultaten av dem. Grundutbildningsstyrelsen kommer dock att kunna kräva att brister i sådan utvärderingsverksamhet hanteras och kunna samla in data från kursutvärderingar för sammanställningar inför pågående eller väntade externa utvärderingar. Grundutbildningsstyrelsen kommer också att kunna genomföra sådan utvärdering som inte med

11 lätthet genomförs på programnivå, som t ex avnämar- och alumniundersökningar eller jämförelser med utbildningar i andra europeiska länder. Slutligen är det grundutbildningsstyrelsens uppgift att tillse att expertis för utvärderingar finns tillgänglig. 11 Med en överordnad samordnande och strategisk nivå kan grundutbildningsstyrelsen ta initiativ till beställning av och prioritering bland de tjänster som grundutbildningen idag finansierar och erhåller från internationella avdelningen, IKT och bibliotek snarare än att detta sköts från dessa enheter. Det är troligt att detta sänker kostnaderna och/eller ger mer för de för dessa ändamål avsatta resurserna. Av samma skäl kan det vara en fördel om MedCUL huvudsakligen får sina uppdrag från grundutbildningsstyrelsen så att samordning mellan utbildningsprogrammen kan uppnås då detta är möjligt och ändamålsenligt. Programnämndsorganisationen Den nuvarande grundutbildningsorganisationen består av tre nämnder som tillsammans leder ett nära trettiotal examensgrundande utbildningsprogram och specialistutbildningar på grund- och avancerad nivå samt därutöver fristående kurser (se appendix). Ordförandena i nämnderna utses av fakultetsstyrelsen och de programdirektörer som är knutna till flera av programmen av utses av dekanus på förslag av utbildningsnämnderna. Med inrättandet av en grundutbildningsstyrelse med uppgift att samordna fakultetens grundutbildningsverksamhet förlorar dagens tre nämnder bland annat en uppgift som hittills bara hanterats inom nämndernas ansvarsområden och inte mellan dem. Samtidigt vinns den beslutsmässiga fördelen att ställningstaganden till huruvida utbildning ska bedrivas inom ett program eller ej flyttas från dem som berörs av sådana beslut. Genom att det operativa inslaget i uppgifterna på nivån närmast under grundutbildningsstyrelsen istället blir mer framträdande borde konsekvensen kunna bli att varje program istället leds av en egen programnämnd. I beaktande av antalet grundutbildningsprogram är det dock svårt att se någon rimlighet i en sådan tanke. För de studerande skulle dessutom antalet platser som skall besättas i nämnderna öka drastiskt, något som är en utmaning redan med dagens nämndorganisation. Å andra sidan kanske intresset hos studenter för att utöva medinflytande ökar ju mer en programnämndsorganisation sammanfaller med grundutbildningsprogrammen.

12 För att skapa ett hanterbart antal programnämnder måste således i många fall ett flertal program ledas av en gemensam programnämnd. Vilka principer som ska väga tyngst då en uppdelning av program på programnämnder genomförs är inte självklara. Oavsett val av princip kommer det finnas program som inte passar in. Innan en programnämndsorganisation fastställs måste därför de som fattar beslut härom visa lyhördhet för synpunkter från dem som är verksamma på olika nivåer inom grundutbildningen. Således kommer uppdrag att ges till personer med erfarenhet av och kompetens inom ledning av fakultetens utbildningar att föreslå programnämndsorganisation för beslut i utbildningsstyrelsen. 12 För att konkretisera någon princip och en organisation att börja diskussionen kring skulle följande indelning kunna göras. Den bygger på principen att utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå inom samma professionsområde samt program som idag delar resurser i betydande utsträckning leds av en gemensam programnämnd. Med den principen betonas bl a värdet av kunskapen om progression mellan utbildningsnivåerna. 1. Programnämnd för läkarutbildning och medicin på grund- respektive avancerad nivå. 2. Programnämnd för biomedicin på grund- och avancerad nivå. 3. Programnämnd för sjuksköterske- och röntgensjuksköterskeutbildning, barnmorskeutbildning samt vidareutbildningarna till specialistsköterska i akutsjukvård, ambulanssjukvård, anestesisjukvård, barnsjukvård, distriktssköterska, intensivvård, onkologisk vård, operationssjukvård, psykiatrisk vård, vård av äldre. Tillämpningen av den inledningsvis beskrivna indelningsprincipen ger en här en programnämnd med ett mycket omfattande uppdrag. Vid diskussion av det här förslaget bör värdet av ökad effektivitet genom inrättandet av mer än en programnämnd för sjuksköterskeutbildningarna undersökas. 4. Programnämnd för audiologi och logopedi på grundnivå (inklusive programmet för magisterexamen i audiologi). Dessa program samarbetar redan idag i betydande utsträckning, bland annat genom att dela lärarresurser. 5. Programnämnd för arbetsterapi på grundnivå.

13 13 6. Programnämnd för sjukgymnastik på grundnivå. Troligtvis finns det goda skäl att överväga en gemensam programnämnd för arbetsterapi och sjukgymnastik liknande den som föreslås för audiologi och logopedi. Så här långt har de flesta mastersprogrammen inte placerats under sina respektive programnämnder enligt den inledningsvis beskrivna indelningsprincipen, men det kan naturligtvis göras. Tre program på avancerad nivå skulle då hamna utanför och fordra egna programnämnder, nämligen idrottsvetenskap (för närvarande inget intag av studerande), medicinsk vetenskap (är till för tre olika utbildningar på grundläggande nivå) och master s programme in public health. Ett annat synsätt är att ha en programnämnd för alla program på avancerad nivå som är masterutbildnin-gar. Den inledningsvis beskrivna principen skulle i så fall endast komma till uttryck i placeringarna av barnmorske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna inom programnämnden för sjuksköterske- och röntgensjuksköterskeutbildning mm (programnämnd 3 ovan) om inte den delas. Fördelen med att ha en gemensam programnämnd för mastersutbildningarna är att de är små, och resursutnyttjandet skulle bli bättre samt att det förmodligen finns mer i mastersprogrammen som förenar för att de är mastersprogram än som förenar dem med de professionsområden ur vilka de utvecklats. Därför föreslås en: 7. Programnämnd för mastersutbildningar omfattande dagens mastersprogram i medicinsk vetenskap inom arbetsterapi, omvårdnad och sjukgymnastik, public health, idrottsvetenskap, audiologi och logopedi. Masterprogrammet i biomedicin ligger utanför (ligger i programnämnden för biomedicin, nr 2 ovan) för att dess innehåll starkt avviker från de övriga och masterprogrammet i medicin för att dess innehåll sammanfaller med utbildningen till läkarexamen. Om detta förslag skulle vinna acceptans skulle grundutbildningsstyrelsen samordna verksamheten i sexsju programnämnder. Vissa konsekvenser av förslaget på kort sikt På kort sikt kommer den föreslagna organisationsförändringen att beröra personer främst vid medicinska fakultetens kansli och på nämnd-

14 programnivå samt vid MedCUL. De ekonomiska arrangemangen och utfästelserna till dem som arbetar som nämndordförande och programdirektörer idag måste gälla förordnandetiden ut, även om behoven av dessa uppdrag förändras i samband med införandet av en ny organisation. Troligast är att de flesta av dem kommer att erbjudas förnyade uppdrag, om än justerade i enlighet med det nya förslaget jämfört med dagens arbetsuppgifter. 14

15 Appendix 15 Medicinska fakultetens nuvarande grundutbildningsnämndsorganisation Nämnden för biomedicinsk, medicinsk och folkhälsovetenskaplig utbildning Grundnivå Biomedicinutbildning Medicinutbildning Grund- och avancerad nivå Läkarutbildning Avancerad nivå Masterprogram i biomedicin Masterprogram i medicin Master s programme in Public Health Nämnden för omvårdnadsutbildning Grundnivå Röntgensjuksköterskeutbildning Sjuksköterskeutbildning Avancerad nivå Vidareutbildning till barnmorska Vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom: Akutsjukvård Ambulanssjukvård Anestesisjukvård Barnsjukvård Distriktssköterska Intensivvård Onkologisk vård Operationssjukvård Psykiatrisk vård Vård av äldre Nämnden för rehabiliteringsutbildning Ett antal fristående kurser som kan ingå i ett masterprogram i medicinsk vetenskap Grundnivå Arbetsterapeututbildning Audiologiutbildning Logopedutbildning Sjukgymnastutbildning Magisterprogram i audiologi Avancerad nivå Masterprogrammen i: Audiologi/logopedi Idrottsvetenskap Medicinsk vetenskap med huvudområde arbetsterapi/omvårdnad/sjukgymnastik Ett antal fristående kurser som kan ingå i ett masterprogram i medicinsk vetenskap

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN)

Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Arbetsordning för grundutbildningsnämnd (GUN) och programnämnder (PN) Allmänt Föreliggande arbetsordning för grundutbildningsnämnden och programnämnder är ett utdrag ur den av MFS fastställda arbetsordning

Läs mer

Uppdrag med uppgift att vidareutveckla förslaget till ny utbildningsorganisation

Uppdrag med uppgift att vidareutveckla förslaget till ny utbildningsorganisation RAPPORT 1 2015-04-30 STYR 2014/566 Dekanus Cecilia Lundberg Uppdrag med uppgift att vidareutveckla förslaget till ny utbildningsorganisation Under våren 2014 utarbetades ett förslag på en ny organisation

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Lunds universitet Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Medicinska fakulteten 02-01 Kristina Hansson och Boel Heister Trygg Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Sakområde

Läs mer

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS)

ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) ARBETSORDNING PROGRAMRÅDET FÖR SJUKSKÖTERSKEPROGRAM (PRS) Typ av dokument: Regel Datum: 2017-10-26 Dnr: FS 1.1-1789-17 Beslutad av: Programrådet för sjuksköterskeprogram (PRS) Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté

Medverkande institutioners ansvar Programkommitté Uppdrag och samrådsstrukturer till de institutionsövergripande programmen marina vetenskaper, miljövetenskap, receptarieprogrammet och naturvetenskapligt basår Bakgrund Vid sammanträdet 2012-12-13 beslutade

Läs mer

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna

Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning av lärarutbildningarna Universitetsledningens stab Magnus Petersson PM 1 / 2 2016-05-25 dnr V 2016/462 Universitetsstyrelsen Revidering av arbetsordning för Göteborgs universitet med avseende på ny organisation och styrning

Läs mer

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Lunds universitet Medicinska fakulteten Masterprogrammet i audiologi/logopedi Kvalitetsarbete Uppföljning fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 11-08 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 Lunds universitet -02-01 Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Boel Heister Trygg Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN UNIVERSITETSPEDAGOGIK OCH LÄRANDESTÖD (UPL) Typ av dokument: Instruktion Datum: 2018-12-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01-2022-01-01 Område: Organisation Ansvarig

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2016-05-09) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet

Uppföljning av ifrågasättandet av rätten att utfärda specialistsjuksköterskeexamen vid Uppsala universitet Uppsala universitet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Annika Vänje 08-563 08587 Annika.vanje@hsv.se

Läs mer

PN-ORR - Organisationsöversikt 2018

PN-ORR - Organisationsöversikt 2018 1 (6) PN-ORR - Organisationsöversikt 2018 Utbildningar till röntgensjuksköterska, sjuksköterska, barnmorska, specialistsjuksköterska, fristående kurser Nämnder, kommittéer, grupper Deltagare/ledamöter

Läs mer

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning

Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne. att i enlighet med samarbetsavtalet inrätta ett Centrum för primärvårdsforskning PM 1 (3) 2007-03-27 Diarienummer: M:A 4 34/2005 Medicinska fakultetens kansli Projektledare Anne Messeter Inrättande av Centrum för primärvårdsforskning i Skåne Förslag Fakultetsstyrelsen föreslås besluta

Läs mer

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora

Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Dnr: 2014/45-1.3 Organisationsbeskrivning för fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Dekanus för konst och humaniora Gäller från 2014-02-03 (reviderad 2018-02-07) Gäller från: 2014-02-03 Reviderad:

Läs mer

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten

Administrativa chefer vid NJ-fakulteten Fakulteten för naturresurser och jordbruksvetenskap Dekanus STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.ua 2016.1.1.1-2693 Sakområde: Organisation och beslutsstruktur Dokumenttyp: Delegationsordning/organisationsbeslut

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet.

LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet. LINKÖPINGS UNIVERSITET INSTRUKTION Universitetsledningen 2003-11-17 Instruktion för studierektorer inom filosofisk och teknisk fakultet Inledning Den grundläggande bestämmelsen om studierektorer återfinns

Läs mer

PN-ORR - Organisationsöversikt 2017

PN-ORR - Organisationsöversikt 2017 2017-02-14 Gäller t o m 2017-03-31 1 (6) PN-ORR - Organisationsöversikt 2017 Utbildningar till röntgensjuksköterska, sjuksköterska, barnmorska, specialistsjuksköterska, fristående kurser Nämnder, kommittéer,

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(5) 2015-02-03 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 1. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet. 2. Justeringsperson. Nämnden utser Johanna

Läs mer

Ny utbildningsorganisation vid SLU

Ny utbildningsorganisation vid SLU Dnr SLU ua 2013.1.1.1-4639 PM Ny utbildningsorganisation vid SLU SLU får en ny utbildningsorganisation från den 1 januari 2014. Ny är den centrala utbildningsnämnden (UN) och programnämnderna (PN), men

Läs mer

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper

ARBETSORDNING UPPSALA UNIVERSITET senast reviderad Dnr: UTBVET 2017/441. Arbetsordning för. Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper Arbetsordning för Fakulteten för utbildningsvetenskaper 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Fakultetsnämnd och dekan 3 3. Fakultetskollegiet för utbildningsvetenskaper 3 4. 4 5. Arbetsutskottet 5 6. Programkommittén

Läs mer

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet

Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Regler för studentinflytande vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2015-12-22 Dnr: FS 1.1-1950-15 Denna regel ersätter tidigare fastställt beslut av rektor 2013-08-20 Typ av dokument: Beslutad av:

Läs mer

Verksamhetsplan för den gemensamma utbildningsnämnden

Verksamhetsplan för den gemensamma utbildningsnämnden UTKAST 1 2017-04-21 STYR 2017/412 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan för den gemensamma utbildningsnämnden 2017-2018 Utbildningsnämnden ska behandla strategiska utbildningsfrågor på grundnivå och avancerad

Läs mer

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå

Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå DNR LIU-2017-01507 1(5) Processbeskrivning av LiU:s modell för kvalitetssäkring av utbildning på grundnivå och avancerad nivå Samtliga utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå ska kvalitetssäkras

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten

Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten 2018-03-15 Projektplan Dnr STYR2018/499 Kvalitetsgranskning och uppföljning av utbildning vid Samhällsvetenskapliga fakulteten Projektansvarig: Prodekan, Lena Eskilsson Projektledare: Lena Örnberg Projekttid:

Läs mer

Roller och ansvar inom grundutbildningen

Roller och ansvar inom grundutbildningen Roller och ansvar inom grundutbildningen Fastställt av prefekten på delegation av Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionens institutionsstyrelse den 2011-11-07. Beskrivningen av roller och ansvar inom

Läs mer

PROTOKOLL Medicinska fakulteten. Sammanträdesdatum Nämnden för rehabiliteringsutbildning

PROTOKOLL Medicinska fakulteten. Sammanträdesdatum Nämnden för rehabiliteringsutbildning Närvarande: se bifogad närvarolista. 46. Sammanträdets öppnade. Ordförande öppnar mötet. 47. Justeringsperson. Nämnden utser Lena-Karin Erlandsson att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll.

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR POLISUTBILDNING Typ av dokument: Instruktion Datum: Dnr: FS 1.2.1-1691-18 Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

PROTOKOLL 1(2) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(2) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(2) Sammanträdesdatum 2008-11-20 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 145. Sammanträdets öppnade. Ordförande öppnar mötet. 146. Justeringsperson. Nämnden

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Gun-Britt Jarnlo, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 2009-01-27 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 2008-2010

Läs mer

Nämnden för rehabiliteringsutbildning

Nämnden för rehabiliteringsutbildning Närvarande: se bifogad närvarolista. 28. Sammanträdets öppnade. Ordförande öppnar mötet. 29. Justeringsperson. Nämnden utser Staffan Erikson att tillsammans med ordförande justera dagens protokoll. 30.

Läs mer

PROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(6) 2012-11-27 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 111. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet. 112. Justeringsperson. Nämnden utser Ingrid

Läs mer

Beslut om tillstånd att utfärda sjukgymnastexamen

Beslut om tillstånd att utfärda sjukgymnastexamen Linnéuniversitetet Rektor Luntmakargatan 13, Box 7851, SE-103 99 Stockholm, Sweden Tfn/Phone: +46 8 563 085 00 Fax: +46 8 563 085 50 hsv@hsv.se, www.hsv.se Peter Green 08-563 086 07 peter.green@hsv.se

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA

INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA INSTRUKTION FÖR ENHETEN FÖR EKONOMISK HISTORIA Typ av dokument: Instruktion Datum: (beslutsdatum) Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2019-01-01 - tillsvidare Område: Organisation, delegation och beslutsstruktur

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012 VT-2014 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör Fastställd av Nämnden för rehabiliteringutbildning 2012-11-27 Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete HT-2012

Läs mer

1. Undervisning och examination

1. Undervisning och examination Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete ht 2014 vt 2016. Uppföljning hösten 2015 Sakområde Fokus Mål Strategi

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB INSTRUKTION FÖR ARBETSENHET HUMLAB Typ av dokument: Datum: Dnr: FS 1.2.1-1942-18 Beslutad av: Giltighetstid: Tills vidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter

Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter 1 (4) Remissyttrande Diarienummer RS 2019 00573 Utbildningsdepartementet Remissyttrande för betänkande - Framtidens specialistsjuksköterska - ny roll, nya möjligheter Västra Götalandsregionen har beretts

Läs mer

Pedagogisk akademi vid Medicinska fakulteten

Pedagogisk akademi vid Medicinska fakulteten 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Pedagogisk akademi vid Beslutsförslag Medicinska fakultetsstyrelsen föreslås inrätta en pedagogisk akademi enligt riktlinjer i det följande. Syfte Att skapa ett nätverk

Läs mer

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation

Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation Rektors delegationsordning för Röda Korsets Högskola Organisation 2017-10-01 Fastställd av högskolestyrelsens presidium 2015-12-11 Reviderad av presidiet 2016-02-17 Reviderad av rektor 2017-10-01 Dnr:

Läs mer

1. Meriteringsmodellen

1. Meriteringsmodellen Sid 1 (7) 1. Meriteringsmodellen Av Umeå universitets visionsdokument Vision 2020 framgår det att vårt pedagogiska meriteringssystem bidrar till att ge skickliga lärare. Det övergripande målet för Umeå

Läs mer

Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning 10-17 Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2006/ uppföljning oktober. Sakområde Fokus Mål Strategi Tid Ansvar

Läs mer

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå

Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå 26 september 2013 Maria Oskarson Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar på grund- och avancerad nivå Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i oral hälsovetenskap, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i oral hälsovetenskap, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i oral hälsovetenskap, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2016 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00

Läs mer

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag:

APPENDIX e 2. Dekanus beslutar ge Svenskt NMRcentrum följande uppdrag: Göteborgs universitet Naturvetenskapliga fakulteten Ledningen PROTOKOLL nr 4 Sammanträdesdatum 2015-02-03 e APPENDIX e 2 Ärende Beslut/åtgärd 1 V 2015/ 128 Uppdrag för Svenskt NMR-centrum och ställningstaganden

Läs mer

Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration

Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(5) Uppdrag om översyn av organisation inom Omvårdnad samt Campus US administration Rektor har i beslut 2017-01-23 (dnr LiU-2017-00472) gett Medicinska fakulteten i uppdrag

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET

STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET STRATEGISKA RÅD VID UMEÅ UNIVERSITET Typ av dokument: Regel Datum: 2018-02-20 Beslutad av: Giltighetstid: Tillsvidare Område: Organisation Ansvarig förvaltningsenhet: Planeringsenheten Ersätter dokument:

Läs mer

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2016/378 POLICY FÖR KVALITETSSÄKRING OCH KVALITETSUTVECKLING AV UTBILDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Ledamot, ordförande Ledamot, vice ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Suppleant. Ärende Beslut/Åtgärd Föredragande/Dnr

Ledamot, ordförande Ledamot, vice ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Suppleant. Ärende Beslut/Åtgärd Föredragande/Dnr Sid 1 (6) Närvarande Anders Bergh Patrik Danielsson Kristina Lejon Lars Nyberg William Hansson Monia Letaief Diana Berggren Övriga Marianne Hultmark Hans Fällman Boa Drammeh, ordförande, vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum PROTOKOLL 1(5) 2011-11-08 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 112. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet 113. Justeringsperson. Nämnden utser Louise

Läs mer

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet

Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet AVTAL 2017-11-23 1 STYR 2017/1659 Lokalt kollektivavtal om arbetsmiljösamverkan vid Lunds universitet Syfte Detta avtal tydliggör hur arbetet med den fysiska och den organisatoriska och sociala arbetsmiljön

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd, 120 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Masterprogram i Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd, 120 högskolepoäng Programstart: Hösten 2019 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39,

Läs mer

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II

Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II Version 120108 Fortsatta diskussion om Lnu:s organisation del II I dokumentet "Fortsatt diskussion om Lnu:s organisation" diskuterades hur en organisation i möjligaste mån kunde fås att uppfylla de av

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Fysioterapeutprogrammet, 180 hp

Fysioterapeutprogrammet, 180 hp 1(9) Fysioterapeutprogrammet, 180 hp Physiotherapy Programme, 180 credits MGFY2 Gäller från: höstterminen 2016 Utbildningsplan Fastställd av Fakultetsstyrelsen vid Medicinska fakulteten Fastställandedatum

Läs mer

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Instruktion för centrumbildningen Lärarhögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor 2011-12-20 (reviderad 2016-06-21) Sid 2 (9) Innehåll 1 Namn... 3 2 Bakgrund... 3 3 Syfte... 4 3.1 Uppdrag... 4

Läs mer

Medicinska fakulteten

Medicinska fakulteten Umeå universitet Medicinska fakulteten Norrbottens läns landsting Dnr: UmU 243-662-13 Dnr: NLL 719-13 AVTAL mellan medicinska fakulteten, Umeå universitet, och Norrbottens läns landsting om verksamhetsförlagd

Läs mer

Varför Vad Hur När Vem

Varför Vad Hur När Vem Varför Vad Hur När Vem Nya utbildningsplaner och kursplaner trädde i kraft 2015. Dessa måste utvärderas. Att utvärdera måluppfyllelse, progression och genomströmning på kurs och programnivå. Granskning

Läs mer

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV

Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Kvalitetsplan Utbildning på grund- och avancerad nivå (UGA) DSV Denna kvalitetsplan är fastställd av DSV:s styrelse den 2017-03-16. De olika roller som finns inom utbildningen på grund- och avancerad nivå

Läs mer

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet

Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Dnr STYR 2014/310 1 2014-04-23 Konstnärliga fakulteten i Malmö Delegationsordning för konstnärliga fakulteten vid Lunds universitet Fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen den 23 april 2014. Detta

Läs mer

Dnr A-~ ~~'tf/o1. Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation punkt 12

Dnr A-~ ~~'tf/o1. Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation punkt 12 Dnr A-~ ~~'tf/o1 Inför styrelsens beslut om lärarutbildningens organisation Nedanstående kortfattade information syftar till att ge styrelsen en viss bakgrund till varför lärarutbildningens organisation

Läs mer

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått

Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått DNR LIU-2012-01537 1(5) Hälsa, livskvalitet och funktionsförmåga som utfallsmått Programkurs 7.5 hp Health, Quality of Life and Functional Ability - To Use as Outcome 8MM144 Gäller från: 2017 VT Fastställd

Läs mer

Hanteringsordning avseende inrättande, omprövning och inställande av grundläggande utbildning, samt huvudområde vid Filosofiska fakulteten

Hanteringsordning avseende inrättande, omprövning och inställande av grundläggande utbildning, samt huvudområde vid Filosofiska fakulteten Linköpings universitet Fakultetsstyrelsen för filosofiska fakulteten Beslut 2008-12-17 Dnr LiU-2008-05226 Hanteringsordning avseende inrättande, omprövning och inställande av grundläggande utbildning,

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Riktlinjer för antagning av excellent lärare Vetenskapsområdet för medicin och farmaci Fastställda av områdesnämnden för medicin och farmaci 2012-10-25, reviderad 2014-06-13 och 2017-08-30 Områdesnämnden

Läs mer

Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 Läkarprogrammet och Psykoterapiprogrammen (PRL)

Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 Läkarprogrammet och Psykoterapiprogrammen (PRL) Page 1 (6) Lokalt kvalitetssystem 2012-2014 och Psykoterapiprogrammen (PRL) Organisation och ledningsfunktioner Programrådet består av 11 ledamöter inklusive ordföranden. Studenterna tre ledamöter. Administrationen

Läs mer

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP

MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM I STATSVETENSKAP 120 HÖGSKOLEPOÄNG MÅL - självständigt och kritiskt med teori och metod identifiera och analysera centrala problem inom det statsvetenskapliga kunskapsområdet;

Läs mer

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning

Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning SLU ID: SLU ua 2015.1.1.2-4382 Planeringsavdelningen Projektplan: Utveckling av kvalitetssäkringssystem för utbildning Projektledare: Ingeborg Amnéus Uppdragsgivare: Lena Andersson-Eklund Datum: 2015-11-16

Läs mer

Rektors delegationsordning

Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning Rektors delegationsordning är fastställd 2017-06-13 och träder i kraft samma datum. Dnr HS 2017/474 1 Inledning Beslut i alla frågor som ankommer på Högskolan förutom de frågor

Läs mer

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 - uppföljning september 2011

Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete 2011/2012 - uppföljning september 2011 Lunds universitet Medicinska fakulteten Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning -02-01 Audiologiutbildningen - Kvalitetsarbete /2012 - uppföljning september Sakområde Fokus Mål Strategi Tid

Läs mer

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2014/631 REGLER FÖR FORSKNINGSINFRASTRUKTURER VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Gemensamma förvaltningen,

Läs mer

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen.

KVALITETSKRITERIER. för den verksamhetsförlagda utbildningen gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. KVALITETSKRITERIER för den gällande sjuksköterske-, röntgen och specialistsjuksköterskeprogrammen. Uppsala kommun och Uppsala Universitet 2009 01 01 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Inledning.. 3 Studentcentrerat

Läs mer

Riktlinjer för validering av ej programbaserad utbildning som kan leda till examen

Riktlinjer för validering av ej programbaserad utbildning som kan leda till examen RIKTLINJER Dnr LS 2009/471 2011-05-16 Ledningsstöd Utvärdering Erik Hedberg Riktlinjer för validering av ej programbaserad utbildning som kan leda till examen I. Inledning och bakgrund Validering av utbildning

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng

Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng 1(8) Specialistsjuksköterskeprogrammet inriktning mot anestesisjukvård, 60 högskolepoäng Specialist Nursing Programme Anesthesia Care, 60 credits Gäller från: Höstterminen 2016 Utbildningsplan Fastställd

Läs mer

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete 1 Lunds universitet Medicinska fakulteten Agneta Malmgren Fänge, programdirektör 2011-02-01 Fastställd av Nämnden för rehabiliteringsutbildning Masterprogrammet i medicinsk vetenskap - Kvalitetsarbete

Läs mer

Kompletterande utbildning för läkare med examen

Kompletterande utbildning för läkare med examen UTBILDNINGSPLAN 1 Dnr: Fastställd av Grundutbildningsnämnden Gäller från vårterminen 2018 Grundutbildningsnämnden Kompletterande utbildning för läkare med examen 60 högskolepoäng Nivå A KULÄK Programbeskrivning

Läs mer

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

A1F, Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav Medicinska fakulteten DSKN42, Hälsa och ohälsa i ett livscykelperspektiv, 12 högskolepoäng Health and Ill-health in the Perspective of a Life Cycle, 12 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning Besluts- och delegationsordning för utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 1 Denna besluts- och delegationsordning beslutades av UFL 2009-06-16 och gäller från 2009-07-01 tills vidare.

Läs mer

Masterprogram i audiologi/logopedi

Masterprogram i audiologi/logopedi 1 Medicinska fakultetsstyrelsen Masterprogram i audiologi/logopedi 120 högskolepoäng (hp) Nivå A VAALO Programbeskrivning Utbildningen omfattar Masterprogram 120 hp med inriktning mot audiologi eller logopedi.

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi SAHLGRENSKA AKADEMIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för audiologi och logopedi Datum: 2015-06-03 Tid: 15:00-16:50 Plats: Tal- och hörsellab, enheterna för audiologi och logopedi, hus

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

Utbildningsplan. Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot psykiatrisk vård. 60 högskolepoäng

Utbildningsplan. Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot psykiatrisk vård. 60 högskolepoäng Utbildningsplan Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot psykiatrisk vård 60 högskolepoäng Specialist Nursing Education Program - Psychiatric Care 60 Higher Education Credits *) Fastställd

Läs mer

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi

Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi DNR LIU-2015-02317 1(5) Professionell utveckling, teamarbete och ledarskap inom arbetsterapi Programkurs 21.0 hp Professional development, teamwork and leadership in occupational therapy 8ATG64 Gäller

Läs mer

Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand

Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand 2017-12-05 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Förslag på ny organisationsstruktur HDK/Valand Bakgrund/ processen hit Hösten 2015 påbörjades arbetet med ett lokalprogram för en samlokalisering av hela Konstnärliga

Läs mer

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I

Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I DNR DNR LIU 2015-02317 1(5) Arbetsterapi vid sjukdomar och hälsoproblem - I Programkurs 30.0 hp Occupational Therapy for Diseases and Health Problems - I 8ATG34 Gäller från: 2018 VT Fastställd av Utbildningsnämnden

Läs mer

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation

Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Konstnärliga fakultetsnämnden BESLUT 1 / 5 2011-06-08 Verksamhetsutveckling vid Konstnärliga fakulteten - ny organisation Vid sitt sammanträde 2011-06-08 har Konstnärliga fakultetsnämnden fattat nedanstående

Läs mer

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet

Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Instruktion för Handelshögskolan vid Umeå universitet Fastställd av rektor vid Umeå universitet 2015-01-27 Sid 2 (7) Innehåll 1 Namn...3 HandelshögskolanvidUmeåuniversitet(HH)UmeåSchoolofBusinessandEconomics(USBE)

Läs mer

Policy för kvalitetsarbetet

Policy för kvalitetsarbetet Dnr: BTH-.2.-0278-205 Policy för kvalitetsarbetet gällande utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå Beslutad av högskolestyrelsen 205-2-, 8 Gäller från och med 206-0-0 Ersätter dnr: BTH-.2.-040-204

Läs mer

Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz

Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz Kursuppdrag för kurs inom utbildningsprogram Kompletterande utbildning för fysioterapeuter med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz 2018 Dnr 3-4308/2017 Sid: 1 / 3 Kursuppdrag för kurs

Läs mer

Regler och rekommendationer för hantering av kursvärderingar vid naturvetenskapliga fakulteten

Regler och rekommendationer för hantering av kursvärderingar vid naturvetenskapliga fakulteten Beslut 2010-03-03 Med senaste ändring 2010-06-09 Diarienummer N 2010/136 Utbildningsnämnden Regler och rekommendationer för hantering av kursvärderingar vid naturvetenskapliga fakulteten Inledning. I detta

Läs mer

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter

Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter Framtidens specialistsjuksköterska ny roll, nya möjligheter Kenth Nauclér Utredningen om specialistsjuksköterskeutbildning och vissa andra hälso- och sjukvårdsutbildningar (U 2017: 08) 1 Uppdraget 1. Analysera

Läs mer

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum 2011-02-01

PROTOKOLL 1(5) Sammanträdesdatum 2011-02-01 PROTOKOLL 1(5) 2011-02-01 Nämnden för rehabiliteringsutbildning, NRU Närvarande: se bifogad närvarolista. 1. Sammanträdets öppnande. Ordförande öppnar mötet 2. Justeringsperson. Nämnden utser Fredrik Offerlind

Läs mer

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION

REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION REGEL - INSTRUKTION FÖR FÖRETAGSFORSKARSKOLAN FÖR SAMVERKAN OCH INNOVATION Typ av dokument: Regel Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 2018-09-01 2024-08-31 Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter

Läs mer

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin

Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin SAHLGRENSKA AKADEMIN INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN Protokoll vid sammanträde med utbildningskommittén för medicin Datum: 2019-06-11 Tid: 13.30-16.10 Plats: Ingegerd Eriksson, Academicum Närvarande ledamöter:

Läs mer

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning

Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning BESLUT 1 Dnr RÄ 2007/302 Styrelsen Centrum vid Lunds universitet Riktlinjer för centrum för utbildning och/eller forskning 1. Inledning Universitetet beslutar härmed att följande riktlinjer ska gälla för

Läs mer

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård

Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 1 (5) Medicinska fakultetsstyrelsen Specialistsjuksköterskeprogram, inriktning psykiatrisk vård 60 högskolepoäng (hp) Avancerad nivå (A) Programkod VASPV Programbeskrivning Utbildningen syftar till att

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i socialt arbete, 60 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i socialt arbete, 60 högskolepoäng UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i socialt arbete, 60 högskolepoäng Programstart: Hösten 2015 Hälsohögskolan, Box 1026, 551 11 Jönköping BESÖK Barnarpsgatan 39, Högskoleområdet TEL (vx) 036-10 10 00 FAX

Läs mer

Delegationsordning vid Musikhögskolan

Delegationsordning vid Musikhögskolan BESLUT 1 2017-12-06 Dnr STYR 2017/1473 Delegationsordning vid Musikhögskolan Reviderad delegationsordning. Fastställd av Musikhögskolans institutionsstyrelse 2017-12-06. Detta beslut ersätter dnr STYR

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM)

INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) INSTRUKTION FÖR ARBETSENHETEN CENTRUM FÖR REGIONALVETENSKAP (CERUM) Typ av dokument: Datum: Beslutad av: rektor Giltighetstid: 209-07-0 tillsvidare Område: Ansvarig förvaltningsenhet: Ersätter dokument:

Läs mer