NOU:s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "NOU:s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg"

Transkript

1 REMISSVAR 1 (5) TJÄNSTEANTECKNING Justitiedepartementet STOCKHOLM :s remissvar angående Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg Inledning och avgränsning Nämnden för offentlig upphandling () har beretts tillfälle att yttra sig över Ds 2003:3 Ny ordning för utfärdande av rättsintyg. begränsar sitt yttrande till att avse de frågor som har beröring med offentlig upphandling. Departementspromemorian framstår för som i huvudsak väl genomarbetad och slutsatserna i allt väsentligt välgrundade. Av promemorian framgår att den ökade privatiseringen inom hälso- och sjukvården kan innebära ökade svårigheter för de rättsvårdande myndigheterna att få in intyg och utlåtanden. En stor belastning kan uppstå på rättsmedicinalavdelningarna eftersom myndighetsutövning och tvångsvård får tillgripas endas inom den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården., som inte anser det klarlagt att undersökningar av misstänkta gärningsmän endast får ske inom den offentliga vården anser att det bör utredas huruvida det föreligger några lagliga hinder mot att sådana undersökningar utförs även av för detta ändamål anlitade privatpraktiserande läkare efter en upphandling i konkurrens. vill slutligen understryka att även avtal mellan Rättsmedicinalverket och landsting, vilka utgör avtal mellan två olika juridiska personer, omfattas av LOU:s definition av upphandlingskontrakt och därför som huvudregel skall föregås av formbunden upphandling. Landstingens rätt att ta ut avgift för utfärdande av rättsintyg medför inte att Rättsmedicinalverket får sluta avtal utan föregående upphandling. POSTADRESS: Box 2012, Stockholm BESÖKSADRESS: Norra Riddarholmshamnen 1 TELEFON VXL FAX: E-POST: registrator.nou@nou.se WEBBADRESS: TELEFON DIREKT: FAX DIREKT: E-POST:kristian.pedersen@nou.se

2 REMISSVAR 2 Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling Lagen (1992:1528) om offentlig upphandling (LOU) bygger i huvudsak på EG-direktiv i de delar som gäller upphandling över tröskelvärdena. De delar av LOU som gäller för upphandling under dessa tröskelvärden samt för upphandling av bland annat s.k. B-tjänster (begreppet B-tjänster förklaras nedan), oavsett värde, styrs av samma grundprinciper men har delvis utformats på grundval av tidigare gällande svenska regler. 1 För dessa upphandlingar gäller bestämmelserna i 6 kap. LOU. Inom Världshandelsorganisationen (World Trade Organisation, WTO) finns bl.a. ett avtal om offentlig upphandling (Government Procurement Agreement, GPA). LOU införlivar både EG-direktiven om offentlig upphandling och GPA. EG-fördraget saknar regler som specifikt rör offentlig upphandling. Däremot innehåller det grundläggande principer som är tillämpliga vid all upphandling, såväl över som under tröskelvärdena. Principerna om ickediskriminering, likabehandling, transparens (öppenhet och förutsebarhet), proportionalitet och ömsesidigt erkännande gäller således vid alla upphandlingar. EG-domstolen har i ett förhandsavgörande 2 konstaterat att upphandlingar under tröskelvärdena faller inom gemenskapsrättens tillämpningsområde, även om de inte omfattas av upphandlingsdirektivens noggrant reglerade förfaranden. Upphandlande myndigheter är därför skyldiga att beakta fördragets grundläggande regler även vid upphandlingar under tröskelvärdena. Begreppet upphandlingskontrakt definieras i 1 kap. 5 LOU som skriftliga avtal som en upphandlande enhet ingår avseende upphandling och som undertecknas av parterna eller signeras av dem med en elektronisk signatur. Samma lagrum definierar upphandling som köp, leasing, hyra eller hyrköp av varor, byggentreprenader eller tjänster. Upphandlingsdirektiven för den klassiska sektorn definierar begreppet upphandlingskontrakt som skriftliga avtal med ekonomiska villkor mellan en leverantör och en upphandlande myndighet. 3 Av tjänstedirektivet framgår att begreppet leverantör även kan omfatta offentliga organ. 4 1 Upphandlingsförordningen (1986:366) och kommunala upphandlingsreglementen. 2 Mål C-59/00, Bent Mousten Vestergaard mot Spøttrup Boligselskab. Se även C-324/98. 3 Direktiv 93/36/EEG artikel 1 (a), Direktiv 92/50/EEG artikel 1 (a) och Direktiv 93/37/EEG artikel 1 (a). Språkbruket skiljer sig något åt mellan direktiven men den avsedda innebörden torde vara densamma. 4 Direktiv 92/50/EEG artikel 1 (c).

3 REMISSVAR 3 Rätten att utföra medicinska undersökningar vid misstanke om brott Av promemorian framgår att det kan uppkomma brist på läkare som kan utfärda intyg. Rikspolisstyrelsen befarar nämligen att privatisering av hälsooch sjukvården kan medföra att rättsläkarna vid de rättsmedicinska avdelningarna kommer att tas i anspråk i betydligt större omfattning än hittills. Intygsutredningen 5 uppgav att den ökade privatiseringen inom hälsooch sjukvården kan innebära ökade svårigheter för de rättsvårdande myndigheterna att få in intyg och utlåtanden. I promemorian uttalas att det är endast är inom offentligt bedriven hälso- och sjukvård som tvångsåtgärder kan tillgripas. Om en privatanställd läkare vill åtaga sig uppdraget att utfärda ett rättsintyg finns givetvis enligt promemorian inget hinder mot detta men det förutsätter att den undersökte lämnar ett medgivande till undersökningen, något som ofta inte är fallet vid kroppsbesiktning av misstänkt gärningsman. LOU förutsätter att varje upphandlande enhet utnyttjar befintlig konkurrens. Förslagen i promemorian talar inte emot att största möjliga antal lämpliga läkare skall kunna anlitas. anser att det bör klargöras bättre huruvida det föreligger några lagliga hinder mot att undersökningar av misstänkta gärningsmän utförs även av för detta ändamål anlitade privatpraktiserande läkare efter upphandling i konkurrens. Landstingens rätt att ta ut avgift för vissa rättsintyg Hälso- och sjukvårdstjänster är sådana tjänster som avses i avdelning B i bilagan till LOU och, som oavsett kontraktets värde, skall upphandlas enligt 6 kap. LOU. Upphandling skall enligt 6 kap. 2 göras genom förenklad upphandling eller urvalsupphandling. Direktupphandling får dock användas om upphandlingens värde är lågt eller om det finns synnerliga skäl. I promemorian föreslås att landstingen skall ges rätt att ta ut avgift för sådana intyg som utfärdas i tjänsten av läkare eller tandläkare inom den offentligt bedrivna hälso- och sjukvården när intyget begärs av polismyndighet, åklagarmyndighet eller domstol i syfte att användas som underlag i brottsutredning eller som bevis i rättegång i anledning av brott. Av promemorian framgår vidare att [i]ntyg som utfärdas av läkare som för denna uppgift kontrakterats av Rättsmedicinalverket omfattas inte av 5 Betänkande SOU 1994:71 av Intygsutredningen i Stockholm Utredningen föreslog att de skyldigheter att utfärda rättsintyg som åvilar offentligt anställda läkare skulle omfatta alla läkare och tandläkare.

4 REMISSVAR 4 landstingets rätt att ta ut avgift 6 samt att [a]vgiftens storlek bör fastställas i lokala avtal mellan sjukvårdshuvudmannen och berörda myndigheter. 7, som i och för sig inte motsätter sig att landstingen ges rätt att ta ut avgift för utfärdande av rättsintyg, anser att de ovan citerade formuleringarna ger intryck av att utredaren anser att avtal mellan Rättsmedicinalverket och landsting skall omfattas av andra regler än avtal mellan verket och privata vårdgivare. Av promemorian framgår att utredaren beaktat att avtal mellan Rättsmedicinalverket och privata vårdgivare normalt måste föregås av upphandling. 8 Utredaren förefaller emellertid inte ha beaktat att även avtal mellan Rättsmedicinalverket och landsting, vilka utgör avtal mellan två olika juridiska personer, omfattas av LOU:s definition av upphandlingskontrakt, och därför skall föregås av upphandling. vill därför understryka vikten av att Rättsmedicinalverket vid tilldelning av alla upphandlingskontrakt följer bestämmelserna i LOU. Landstingens rätt att ta ut avgift för utfärdande av rättsintyg, vilken föreslås i promemorian, medför inte att Rättsmedicinalverket får sluta avtal utan föregående upphandling. Även om det lokalt beslutas en enhetlig taxa kan det finnas konkurrens om kvalitet, tillgänglighet och övriga villkor och grunder som skall gälla för intygets utfärdande. Beslut om utformningen av detta yttrande har fattats vid nämndsammanträde den 26 augusti 2003, i vilket deltog kammarrättslagmannen Lisbeth Edlund, ordförande, kommerserådet Bengt Agild, vice ordförande, sektionschefen Hans Ekman, chefsjuristen Dan Holke, rättssakkunnige Gunilla Hulting, upphandlingschef Lisbeth Johnson och juristen Eva Sveman. Beslutet fattades i närvaro av kanslichefen Margareta Hentze och chefsjuristen Michael Slavicek efter föredragning av jur. kand. Kristian Pedersen. Yttrandet expedieras i enlighet med föredragandens förslag och de direktiv till ändringar som lämnats vid beslutstillfället. NÄMNDEN FÖR OFFENTLIG UPPHANDLING 6 Promemorian, s Promemorian, s Promemorian, s. 126.

5 REMISSVAR 5 BILAGOR :s skrivelse till Socialstyrelsen (:s ärende 2003/ ) och Socialstyrelsens svar bifogas yttrandet för kännedom.

Gymnasieentreprenadutredningens betänkande Skola och samhälle, SOU 2006:1

Gymnasieentreprenadutredningens betänkande Skola och samhälle, SOU 2006:1 Handläggare Datum Diarienummer 1(6) Magnus Nilsson 2006-05-12 Ert datum Er beteckning 2006-02-15 U2006/241/G Utbildnings- och kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM Gymnasieentreprenadutredningens betänkande

Läs mer

Frågan om Sveaskog AB är en upphandlande enhet

Frågan om Sveaskog AB är en upphandlande enhet DATUM DIARIENR 1 (6) ERT DATUM ER BETECKNING Sveaskog Förvaltnings AB 105 22 STOCKHOLM Frågan om Sveaskog AB är en upphandlande enhet Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar, med stöd av 7 kap.

Läs mer

Länsrättens i Stockholms län mål nr mellan Carpark AB och Telge AB

Länsrättens i Stockholms län mål nr mellan Carpark AB och Telge AB DATUM DIARIENR 1 (5) ERT DATUM ER BETECKNING 2005-05-27 Mål nr 7844-05 Länsrätten i Stockholms län Rotel 224 Box 17106 104 62 STOCKHOLM Länsrättens i Stockholms län mål nr 7844-05 mellan Carpark AB och

Läs mer

Betänkandet Kommunala finansförbund, SOU 1998:72

Betänkandet Kommunala finansförbund, SOU 1998:72 YTTRANDE 1 (5) Marie-Louise Falck Ert datum Er beteckning 1998-06-15 Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Kommunala finansförbund, SOU 1998:72 Sammanfattning NOU:s yttrande

Läs mer

Angående Svenska kyrkans ställning som upphandlande enhet

Angående Svenska kyrkans ställning som upphandlande enhet DATUM DIARIENR 1 (6) ERT DATUM ER BETECKNING Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Angående Svenska kyrkans ställning som upphandlande enhet Nämnden för offentlig upphandling () utövar, med stöd av 7 kap.

Läs mer

Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING. Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt i Östersund

Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING. Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt i Östersund Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Anders Svenson 2006-11-16 Ert datum Er beteckning Kriminalvårdsverket 601 80 NORRKÖPING Kriminalvårdens uppgivna avtal med Brinova Nova 173 angående en ny kriminalvårdsanstalt

Läs mer

Remissyttrande över Ds 2004:37 Samordnad upphandling

Remissyttrande över Ds 2004:37 Samordnad upphandling REMISSVAR 1 (8) TJÄNSTEANTECKNING Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över Ds 2004:37 Samordnad upphandling Sammanfattning NOU:s grundläggande inställning är att ökade möjligheter till

Läs mer

Fråga om proportionalitetsprincipen och krav på erfarenhet från landsting eller kommun

Fråga om proportionalitetsprincipen och krav på erfarenhet från landsting eller kommun Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Karin Peedu 2006-05-08 Ert datum Er beteckning Adinco AB Lars Jansson Rådmansgatan 14 114 25 STOCKHOLM Fråga om proportionalitetsprincipen och krav på erfarenhet från

Läs mer

Yttrande i länsrättens mål nr 2044-03

Yttrande i länsrättens mål nr 2044-03 Andrea Sundstrand 08-454 48 50 Er beteckning Mål nr 2044-03 1 (6) Länsrätten i Västmanlands län Rotel 15 Box 1001 721 26 VÄSTERÅS Yttrande i länsrättens mål nr 2044-03 Nämnden för offentlig upphandling

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Uppdragsarkeologi i tiden (SOU 2005:80)

Remissvar avseende betänkandet Uppdragsarkeologi i tiden (SOU 2005:80) Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Karin Peedu 2006-03-09 Ert datum Er beteckning 2005-12-02 U2005/7459/Kr Utbildnings- och kulturdepartementet Kulturenheten Ann Aurén 103 33 STOCKHOLM Remissvar avseende

Läs mer

Yttrande över betänkandet Konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor (SOU 2000:117) och departementspromemorian

Yttrande över betänkandet Konkurrens på lika villkor mellan offentlig och privat sektor (SOU 2000:117) och departementspromemorian YTTRANDE 1 (5) Datum Vår beteckning Ert datum Er beteckning 2001-03-30 N2000/10877/NL Näringsdepartementet Näringslivsenheten 103 33 STOCKHOLM Yttrande över betänkandet Konkurrens på lika villkor mellan

Läs mer

EG-kommissionens grönbok om försvarsupphandling

EG-kommissionens grönbok om försvarsupphandling DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING 2004-11-28 Fi2004/4841 Gunilla Hulting Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM EG-kommissionens grönbok om försvarsupphandling Sammanfattning förordar en lösning

Läs mer

MYNDIGHETSUTÖVNING IN PÅ BARA KROPPEN En analys av de rättsliga förutsättningarna för upphandling av s.k. polisiära läkartjänster

MYNDIGHETSUTÖVNING IN PÅ BARA KROPPEN En analys av de rättsliga förutsättningarna för upphandling av s.k. polisiära läkartjänster MYNDIGHETSUTÖVNING IN PÅ BARA KROPPEN 191 MYNDIGHETSUTÖVNING IN PÅ BARA KROPPEN En analys av de rättsliga förutsättningarna för upphandling av s.k. polisiära läkartjänster av Kristian Pedersen 1. Bakgrund

Läs mer

Kammarrättens i Sundsvall mål nr 2831-03

Kammarrättens i Sundsvall mål nr 2831-03 DATUM DIARIENR 1 (13) ERT DATUM ER BETECKNING 2003-11-04 Mål nr 2831-03 Kammarrätten i Sundsvall Rotel 5 Box 714 851 21 SUNDSVALL Kammarrättens i Sundsvall mål nr 2831-03 Nämnden för offentlig upphandling

Läs mer

Yttrande i Kammarrättens i Sundsvall mål 16-07 mellan Hallstahammars kommun och Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Yttrande i Kammarrättens i Sundsvall mål 16-07 mellan Hallstahammars kommun och Länsstyrelsen i Gävleborgs län Handläggare Datum Diarienummer 1(5) Charlotte Brunlid 2007-04-17 Ert datum Er beteckning 2007-01-26 Mål nr 16-07 Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 SUNDSVALL Yttrande i Kammarrättens i Sundsvall mål

Läs mer

Granskning av AB Storstockholms lokaltrafik och Citypendeln AB:s avtal om pendeltågtrafik

Granskning av AB Storstockholms lokaltrafik och Citypendeln AB:s avtal om pendeltågtrafik 1 (5) AB Storstockholms Lokaltrafik 120 80 STOCKHOLM Granskning av AB Storstockholms lokaltrafik och Citypendeln AB:s avtal om pendeltågtrafik Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar tillsyn över

Läs mer

Anskaffning av äldreomsorg i Malmö

Anskaffning av äldreomsorg i Malmö Michael Slavicek Telefon 031-10 50 75 eller 08-454 48 51 Ert datum Er beteckning 1 (5) Malmö kommunstyrelse 205 80 MALMÖ Anskaffning av äldreomsorg i Malmö Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar

Läs mer

NOU:s yttrande i Länsrättens i Stockholms län mål

NOU:s yttrande i Länsrättens i Stockholms län mål DATUM DIARIENR 1 (5) 2003-12-10 2003/0311-29 ERT DATUM ER BETECKNING Länsrätten i Stockholms län Rotel 555 Box 17106 104 62 STOCKHOLM NOU:s yttrande i Länsrättens i Stockholms län mål 21880-03 Nämnden

Läs mer

Ds 2000:65 Alternativ finansiering genom partnerskap

Ds 2000:65 Alternativ finansiering genom partnerskap 1 (7) Datum Vår beteckning Ert datum Er beteckning 2000-12-11 N2000/10048/IRT Näringsdepartementet Ulf Lundin 103 33 STOCKHOLM Ds 2000:65 Alternativ finansiering genom partnerskap Sammanfattning Nämnden

Läs mer

2 Ordningen för utfärdande av rättsintyg

2 Ordningen för utfärdande av rättsintyg 2 Ordningen för utfärdande av rättsintyg Den 1 januari 2006 infördes en ny ordning för utfärdande av rättsintyg. Syftet var att höja kvaliteten på rättsintygen. Grunden för den nya ordningen är lagen (2005:225)

Läs mer

Stockholms stads tillstånd att överlåta ett upphandlat avtal på en ny leverantör

Stockholms stads tillstånd att överlåta ett upphandlat avtal på en ny leverantör DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING 2004-12-10 DNR 125-2349/04 Stockholms stad 105 35 STOCKHOLM Stockholms stads tillstånd att överlåta ett upphandlat avtal på en ny leverantör Nämnden för offentlig

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om patientens rätt i vården (S 2007:07) Dir. 2008:72 Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2008 Sammanfattning av uppdraget Utredaren ska bl.a. utreda

Läs mer

Frågan om Elmia AB är en upphandlande enhet

Frågan om Elmia AB är en upphandlande enhet DATUM DIARIENR 1 (6) ERT DATUM ER BETECKNING Elmia AB Box 6066 550 06 JÖNKÖPING Frågan om Elmia AB är en upphandlande enhet Nämnden för offentlig upphandling () utövar, med stöd av 7 kap. 9 lagen (1992:1528)

Läs mer

Högsta domstolens mål nr T

Högsta domstolens mål nr T DATUM DIARIENR 1 (15) ERT DATUM ER BETECKNING 2003-06-24 Mål nr T 1289-03 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM Högsta domstolens mål nr T 1289-03 Högsta domstolen har förelagt Nämnden för offentlig

Läs mer

Västra Götalandsregionens direktupphandling av ratingundersökning

Västra Götalandsregionens direktupphandling av ratingundersökning Ert datum Er beteckning 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 405 44 GÖTEBORG Västra Götalandsregionens direktupphandling av ratingundersökning I skrivelser, som kom in till NOU den 21 september

Läs mer

Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 SUNDSVALL

Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 SUNDSVALL Handläggare Datum Diarienummer 1(8) Anders Svenson 2007-02-15 Ert datum Er beteckning Kammarrätten i Sundsvall Box 714 851 21 SUNDSVALL Yttrande i mål nr 1086 1087-06 mellan ITS Sweden AB och Länsstyrelsen

Läs mer

Upphandling av parkeringsövervakning

Upphandling av parkeringsövervakning KKV1015, v1.1, 2010-03-23 BESLUT 2010-04-15 Dnr 711/2009 1 (5) Mölndals Parkerings AB Box 320 431 24 Mölndal Upphandling av parkeringsövervakning Beslut Mölndals Parkerings AB har brutit mot lagen (1992:1528)

Läs mer

Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats kontraktet

Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats kontraktet DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING Arbetsmarknadsstyrelsen Juridiska enheten 113 99 STOCKHOLM Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats

Läs mer

Yttrande avseende Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn, SOU 2002:115

Yttrande avseende Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten, kostnaderna och kompetensen i byggsektorn, SOU 2002:115 REMISSVAR 1 (7) Charlotte Brunlid ERT ERT 2003-01-21 Fi2002/4754 Finansdepartementet Björn Wellhagen 103 33 STOCKHOLM Yttrande avseende Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar! Om konkurrensen, kvaliteten,

Läs mer

Upphandling vid Sveriges riksbank (Rapport 2002/03:9)

Upphandling vid Sveriges riksbank (Rapport 2002/03:9) YTTRANDE DATUM DIARIENR 1 (8) ERT DATUM ER BETECKNING 2003-03-06 2002:118 (4) Riksdagens revisorer 100 12 STOCKHOLM Upphandling vid Sveriges riksbank (Rapport 2002/03:9) Nämnden för offentlig upphandling

Läs mer

Vattenfall Eldistribution AB 162 87 STOCKHOLM. Vattenfalls tilldelningsbeslut i upphandlingen avseende Anbud Styrning Belysning 06

Vattenfall Eldistribution AB 162 87 STOCKHOLM. Vattenfalls tilldelningsbeslut i upphandlingen avseende Anbud Styrning Belysning 06 Handläggare Datum Diarienummer 1(7) Anders Svenson 2007-08-23 Ert datum Er beteckning Vattenfall Eldistribution AB 162 87 STOCKHOLM Vattenfalls tilldelningsbeslut i upphandlingen avseende Anbud Styrning

Läs mer

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen.

Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Allmänt Statens, kommuners och myndigheters inköp regleras i ett särskilt regelverk, den offentliga upphandlingen. Marknaden för offentlig upphandling är den största marknaden för handel med varor och

Läs mer

Länsrättens i Stockholms län mål nr E mellan Flygtaxi Sverige AB och Försvarsmakten

Länsrättens i Stockholms län mål nr E mellan Flygtaxi Sverige AB och Försvarsmakten DATUM DIARIENR 1 (9) ERT DATUM ER BETECKNING 2005-08-25 Mål nr 17792-05E Länsrätten i Stockholms län Rotel 221, avd 2 Box 17106 104 62 STOCKHOLM Länsrättens i Stockholms län mål nr 17792-05E mellan Flygtaxi

Läs mer

Begäran om utlåtande angående tecknandet av ramavtal med ett stort antal anbudsgivare och delegering av avropsrätten

Begäran om utlåtande angående tecknandet av ramavtal med ett stort antal anbudsgivare och delegering av avropsrätten Michael Slavicek Telefon 08-454 48 51 Ert datum Er beteckning 1 (8) Hansén Advokatbyrå AB Advokaten Eva Bergkvist Deurell Nybrogatan 23, 1 tr. 114 39 STOCKHOLM Begäran om utlåtande angående tecknandet

Läs mer

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna

Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling och små företag Upplands Bro 16 sept 2013 Ulrica Dyrke, Företagarna Offentlig upphandling är betydande - och det är de små företagen också Offentlig sektors inköp sker via offentlig

Läs mer

2000:101. Civilrättssektionen Ulf Palm. Kommunkansliet Inköp Kommunala företag

2000:101. Civilrättssektionen Ulf Palm. Kommunkansliet Inköp Kommunala företag 2000:101 Civilrättssektionen 2000-09-18 Kommunkansliet Cirkulärnr: 2000:101 Diarienr: 2000/2185 Handläggare: Sektion/Enhet: Civilrättssektionen Datum: 2000-09-18 Mottagare: Kommunkansliet Rubrik: Offentlig

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer xxxxxxxx Utgivare: Chefsjurist Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Modell för utvärdering av anbud vid offentlig upphandling

Modell för utvärdering av anbud vid offentlig upphandling DATUM DIARIENR 1 (14) ERT DATUM ER BETECKNING Jönköpings kommun Upphandlingsenheten 551 89 Jönköping Modell för utvärdering av anbud vid offentlig upphandling Nämnden för offentlig upphandling (NOU) utövar

Läs mer

Yttrande i kammarrättens mål nr

Yttrande i kammarrättens mål nr Michael Slavicek Telefon 08-454 48 51 eller 031-10 50 75 Ert datum Er beteckning Mål nr 2365-1999 1 (6) Kammarrätten i Göteborg Avdelning 3, Rotel 33 Box 1531 401 50 GÖTEBORG Yttrande i kammarrättens mål

Läs mer

Yttrande över Tillsynsutredningens delbetänkande: Statlig tillsyn. Granskning på medborgarnas uppdrag (SOU 2002:14)

Yttrande över Tillsynsutredningens delbetänkande: Statlig tillsyn. Granskning på medborgarnas uppdrag (SOU 2002:14) Ert datum Er beteckning 1 (8) Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över Tillsynsutredningens delbetänkande: Statlig tillsyn. Granskning på medborgarnas uppdrag (SOU 2002:14) Nämnden för offentlig

Läs mer

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning/ou 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2017-11-29 Ulrica Dyrke Fi 2017/03767/OU Remissyttrande - Vissa förslag till ändringar i lagen om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1992:1528) om offentlig upphandling; SFS 2002:594 Utkom från trycket den 24 juni 2002 utfärdad den 13 juni 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Klarläggande av tidpunkten för upphandlingens avslutande

Klarläggande av tidpunkten för upphandlingens avslutande Michael Slavicek Telefon 08-454 48 51 eller 031-10 50 75 Ert datum Er beteckning 1 (7) Regeringskansliet Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM Klarläggande av tidpunkten för upphandlingens avslutande Nämnden

Läs mer

Bilaga. Sammanfattning

Bilaga. Sammanfattning Bilaga Sammanfattning Europaparlamentet och rådet antog i juli 2009 direktiv 2009/81/EG om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande

Läs mer

Betänkandet Det blågula glashuset SOU 2005:56

Betänkandet Det blågula glashuset SOU 2005:56 DATUM DIARIENR 1 (12) ERT DATUM ER BETECKNING 2005-07-01 Ju2005/5486/IM Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Betänkandet Det blågula glashuset SOU 2005:56 Nämnden för offentlig upphandling () utövar,

Läs mer

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013

Hållbar Upphandling. Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 Hållbar Upphandling Nätverket Renare Mark Seminarium om upphandling inom förorenade områden Luleå 13 februari 2013 jur.kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm EU-rätten Svenska regler om offentlig upphandling

Läs mer

DOMSTOLENS BESLUT (andra avdelningen) den 3 december 2001 *

DOMSTOLENS BESLUT (andra avdelningen) den 3 december 2001 * VESTERGAARD DOMSTOLENS BESLUT (andra avdelningen) den 3 december 2001 * I mål C-59/00, angående en begäran enligt artikel 234 EG, från Vestre Landsret (Danmark), att domstolen skall meddela ett förhandsavgörande

Läs mer

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06

Kort om. Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Kort om Direktupphandling - till lågt värde 2011:06 Vad är direktupphandling? En direktupphandling är en upphandling utan krav på annonsering. Det är ett enklare förfarande jämfört med övriga upphandlingsförfaranden

Läs mer

Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 LS

Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 LS Yttrande över promemorian Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 9 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2017-11-29 Yttrande över

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Regeringskansliets upphandling av konsulter (Rapport 2000/01:6)

Regeringskansliets upphandling av konsulter (Rapport 2000/01:6) YTTRANDE 1 (9) Camilla Graf Morin Ert datum Er beteckning 2001-02-12 Dnr: 2000:70(4) Riksdagens revisorer 100 12 STOCKHOLM Regeringskansliets upphandling av konsulter (Rapport 2000/01:6) Nämnden för offentlig

Läs mer

AB Storstockholms Lokaltrafik avtal med Tidnings AB Metro

AB Storstockholms Lokaltrafik avtal med Tidnings AB Metro DATUM DIARIENR 1 (11) AB Storstockholms Lokaltrafik 120 80 STOCKHOLM AB Storstockholms Lokaltrafik avtal med Tidnings AB Metro Nämnden för offentlig upphandling () utövar tillsyn över lagen (1992:1528)

Läs mer

Upphandlande enhets skyldighet att följa domstols avgörande i mål om överprövning enligt LOU om civilrättsligt bindande avtal föreligger

Upphandlande enhets skyldighet att följa domstols avgörande i mål om överprövning enligt LOU om civilrättsligt bindande avtal föreligger Handläggare Datum Diarienummer 1(9) Mattias Åkerlund 2006-12-12 Ert datum Er beteckning 2006-06-15 3006-2005 Justitieombudsmannen Box 16 327 130 26 STOCKHOLM Upphandlande enhets skyldighet att följa domstols

Läs mer

Avdelningen för juridik

Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 08:34 Diarienr: 08/1933 Handläggare: Avdelning: Ulf Palm Datum: 2008-05-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommuner Landsting/regioner Kommunala företag Kommundirektörer Landstingsdirektörer

Läs mer

Nya regler om upphandling av välfärdstjänster Hampus Allerstrand Eva Sveman

Nya regler om upphandling av välfärdstjänster Hampus Allerstrand Eva Sveman Nya regler om upphandling av välfärdstjänster 2019-01-23 Hampus Allerstrand Eva Sveman Författningar Lag (2018:1159) om ändring i lagen (2016:1145) om offentlig upphandling KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG)

Läs mer

Guiden och Göteborgspaketet Göteborgs- och Evenemangskartan

Guiden och Göteborgspaketet Göteborgs- och Evenemangskartan Handläggare Datum Diarienummer 1(11) Ann Fryksdahl 2007-06-13 Ert datum Er beteckning Göteborg & Co Träffpunkt AB Mässans gata 8 412 51 Göteborg Guiden och Göteborgspaketet Göteborgs- och Evenemangskartan

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen.

Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Dnr Sida 1 (5) 2016-01-12 Handläggare Nils Matsson 08-508 279 48 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Kompletterande bestämmelser om upphandling. Anmälan av svar på remiss från kommunstyrelsen. Förslag till beslut

Läs mer

Skillnader mellan LOU och LUF

Skillnader mellan LOU och LUF Skillnader mellan LOU och LUF Upphandling The VÄRMEK Way Lag om offentlig upphandling, LOU, är en lagstiftning som är processinriktad. Den är gjord så för att garantera att små leverantörer ska ha samma

Läs mer

Idéburet offentlig partnerskap vad, varför och hur? Hållbar upphandling Stockholm

Idéburet offentlig partnerskap vad, varför och hur? Hållbar upphandling Stockholm Idéburet offentlig partnerskap vad, Hållbar upphandling Stockholm 2017-02-09 Idéburet offentligt partnerskap vilka möjligheter erbjuder EUI-rätten? Rapport Forum juli 2016 Med idéburna organisationer avses

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Jönköping den 10 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

Meddelandeblad. Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården. Tillämpningsområde

Meddelandeblad. Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården. Tillämpningsområde Meddelandeblad Mottagare: Regioner, kommuner, privata vårdgivare och statliga myndigheter Nr 2/2019 Mars 2019 Nya föreskrifter om att utfärda intyg i hälso- och sjukvården Socialstyrelsen har i november

Läs mer

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning

Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket. 1 Inledning KKV2000, v1.1, 2009-04-05 PM 2010-01-15 Dnr 575/2009 1 (5) Avdelningen för offentlig upphandling Krav på djurskydd en kommentar från Konkurrensverket Frågor om att ta hänsyn till djurskydd och att framhäva

Läs mer

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014

Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 1 Upphandling Samverkansrådet 10 februari 2014 Stefan Gudasic T.f. enhetschef SLL Upphandling SLL Upphandling Avdelningschef Tf Karin Peedu Upphandling vårdens varor och tjänster Jan Matsson 6,5 upphandlare

Läs mer

Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2014-01-22 Dnr 776/2013 1 (6) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remiss förslag om ändrade regler om direktupphandling S2013/9124/RU Sammanfattning Konkurrensverket

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box Birger Jarls Torg Stockholm

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Box Birger Jarls Torg Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2014-09-29 AdmD-357-2014 Ert datum Ert diarienr 2014-07-03 S2014/5303/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian och Genomförandeutredningens delbetänkande

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling

Lagen om offentlig upphandling 1992 kom Lagen om offentlig upphandling (LOU) Lagen om offentlig upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster 2007 (LUF) Ny uppdatering, LOU, 15 juli 2010 Kringlagstiftning Avtalslagen

Läs mer

BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING

BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING 1 (7) Saktexter BILAGA TILL DOKUMENTET FACKLIG MEDVERKAN / FÖRHANDLING VID UPPHANDLING Lagen om Offentlig Upphandling (LOU) Lagen om Offentlig Upphandling (1992:1528) reglerar all upphandling som genomförs

Läs mer

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på?

Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Offentlig upphandling hur gör man och vad bör man tänka på? Karlstad den 9 december 2014 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Offentlig sektor köper varor, tjänster och byggentreprenader för 500-600

Läs mer

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng

OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng OFENTLIG UPPHANDLING ED, PL Alfred Streng Upphandlingsordlista Anbudsgivare: Med anbudsgivare avses den eller de leverantörer som lämnar anbud i en upphandling 1 Anbudssökande: Med anbudssökande avses

Läs mer

Gråa hår av offentlig upphandling?

Gråa hår av offentlig upphandling? Gråa hår av offentlig upphandling? Filipstad den 1 oktober 2015 Birgitta Laurent 1 Offentlig upphandling Regler för offentliga inköp finns sedan lång tid tillbaka. Genom EUmedlemskapet är vi bundna av

Läs mer

DOM 2016-01-18 Meddelad i Linköping

DOM 2016-01-18 Meddelad i Linköping DOM 2016-01-18 Meddelad i Linköping Mål nr 7520-15 1 SÖKANDE Sjöbyggnation i Stenungsund AB, 556743-7453 Stenunge väg 9 444 31 Stenungsund MOTPART Sjöfartsverket 601 78 Norrköping SAKEN Överprövning av

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 11 juni 2009 KLAGANDE Vägverket Ombud: Verksjurist Rogert Andersson Vägverket 781 87 Borlänge MOTPART Grundels Fönstersystem & Måleri AB, 556447-4038

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5)

SKRIVELSE Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala insatser stärks (Ds 2011:5) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1(2) 2011-03-23 LS 1102-0210 Ankom 2011-03» 2 8 Landstingsstyrelsen (^ANS5rtNGS8TYRELSEN 11-04-12 * 03? Dar., Yttrande över promemorian Barns rätt till vård och sociala

Läs mer

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015

AffärsConcept. Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 AffärsConcept Hantering av handlingar när andra upphandlar för din räkning Den 19 maj 2015 Helena Ottosson Kraus helena.ottossonkraus@affarsconcept.se Agenda Vad är offentlig upphandling? Upphandlingsförfaranden

Läs mer

Stockholm den 1 oktober 2014

Stockholm den 1 oktober 2014 R-2014/1149 Stockholm den 1 oktober 2014 Till Socialdepartementet S2014/5303/RU Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 juli 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över Genomförandeutredningens

Läs mer

Regelförenkling för upphandlingar som inte ingår i upphandlingsdirektivet

Regelförenkling för upphandlingar som inte ingår i upphandlingsdirektivet Finansdepartementet Enheten för Upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Regelförenkling för upphandlingar som inte ingår i upphandlingsdirektivet Vid möte på Finansdepartementet, Enheten för upphandlingsrätt,

Läs mer

De nya lagarna om offentlig upphandling bygger på två EG-direktiv.

De nya lagarna om offentlig upphandling bygger på två EG-direktiv. foto : s ca n pi x De nya lagarna om offentlig upphandling bygger på två EG-direktiv. En LOU blir två De två nya lagar som ska ersätta Lagen om offentlig upphandling är kraftigt försenade. Istället för

Läs mer

Exploateringsavtal och LOU samt vissa statsstödsfrågor

Exploateringsavtal och LOU samt vissa statsstödsfrågor Exploateringsavtal och LOU samt vissa statsstödsfrågor SKL Konferens 2019-05-07, chefsjurist Anders Asplund och statsstödsspecialist Björn Skarp Vägledning och webbstöd När uppstår upphandlingsplikt? Om

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar

Avsnitt 4.3 beloppsgränser, dokumentationsplikt och riktlinjer vid direktupphandlingar REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2013-06-11 AdmD-268-2013 Ert datum Ert diarienr 2013-03-13 S2013/1826/RU Socialdepartementet 103 33 Stockholm Upphandlingsutredningens slutbetänkande Goda affärer en

Läs mer

Snabbare lagföring (Ds 2018:9)

Snabbare lagföring (Ds 2018:9) Yttrande Diarienr 1 (5) 2018-09-11 DI-2018-7244 Ert diarienr Ju2018/02403/DOM Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Snabbare lagföring (Ds 2018:9) Datainspektionen har granskat promemorian huvudsakligen

Läs mer

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter

Upphandlingspolicy. för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter Upphandlingspolicy för Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter. Upphandlingspolicyn gäller för kommunerna och innehåller riktlinjer

Läs mer

Intyg - vårdgivardirektiv för utfärdande. Hälso-och sjukvårdsförvaltningen

Intyg - vårdgivardirektiv för utfärdande. Hälso-och sjukvårdsförvaltningen Direktiv Diarienr: Ej tillämpligt 1(5) Dokument ID: 01-145919 Fastställandedatum: 2017-09-26 Giltigt t.o.m.: 2019-09-26 Upprättare: Ulla Karin U Blom Ivarsson Fastställare: Göran Angergård Intyg - vårdgivardirektiv

Läs mer

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab

Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 333/2014 1 (5) Västra Götalandsregionen Regionens Hus 462 80 Vänersborg Västra Götalandsregionen Vårdval Rehab Konkurrensverkets beslut Västra Götalandsregionen

Läs mer

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter.

SVENSKA _ KRAFTNÄT. Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51 (S2014/5303/RU) Affärsverket svenska kraftnät lämnar följande synpunkter. SVENSKA _ KRAFTNÄT Generaldirektören Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.ru@regeringskansliet.se 2014-09-19 2014/1420 REMISSVAR Nya regler om upphandling - Ds 2014:25 resp. SOU 2014:51

Läs mer

NOU:s yttrande i Regeringsrättens mål nr angående Migrationsverkets upphandling av outsourcing av IT-verksamhet

NOU:s yttrande i Regeringsrättens mål nr angående Migrationsverkets upphandling av outsourcing av IT-verksamhet Michael Slavicek Telefon 08-454 44 44 Ert datum Er beteckning 2002-02-22 Mål nr 300-2002 1 (8) Regeringsrätten Rotel nr 5 Box 2293 103 17 STOCKHOLM 02-050Y.doc Statskontoret NOU:s yttrande i Regeringsrättens

Läs mer

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman

Offentlig upphandling på Åland. Upphandlare Mårten Broman Offentlig upphandling på Åland Upphandlare Mårten Broman 15.5.2019 Lagar som gäller för hela Åland över EU:s tröskelvärden Åland har egen behörighet att lagstifta om upphandling. Enligt landskapslagen

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

Yttrande över slutbetänkandet En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Stockholms läns landsting Landstingsradsberedningen Ki) SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1410-1129 Landstingsstyrelsen Yttrande över slutbetänkandet En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Föredragande

Läs mer

Policy för inköp och upphandling

Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Policy för inköp och upphandling Dnr KS 2014-555 Typ av dokument: Policy Handläggare: Upphandlare, Elin Johansson Antagen av: Kommunfullmäktige Revisionshistorik: Ersätter

Läs mer

Revidering riktlinjer för direktupphandling

Revidering riktlinjer för direktupphandling Kommunledningsförvaltningen Monica Boo,0550-88 161 monica.boo@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse 2016-02-01 Ks/2014:139 1(1) Revidering riktlinjer för direktupphandling Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys

Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Lagen om offentlig upphandling (LOU) och Upphandlingsutredningens analys Peter Lindblom janpeterlindblom@hotmail.com 2012-02-02 1 1 Liten agenda Grundläggande principer vid offentlig upphandling Dagens

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) PM 2015:1 RI (001-1364/2014) En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 15 januari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Riktlinjer för upphandling

Riktlinjer för upphandling Riktlinjer för upphandling UPPH2012-0066 Fastställda av Landstingsstyrelsen 2013-05-27 Gäller fr.o.m. 2013-07-01 Tidigare riktlinjer upphör därmed att gälla. Landstingets ledningskontor Upphandlingsenheten

Läs mer

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10)

Upphandlingspolicy. MA Upphandlingsenheten. Upphandlingspolicy 1(10) Upphandlingspolicy MA Upphandlingsenheten Upphandlingspolicy 1(10) Innehållsförteckning Upphandlingspolicy... 3 Upphandlingsrutiner... 3 Inledning... 3 Grunderna för offentlig upphandling... 3 Omfattning...

Läs mer

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare

Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd och kollektivavtal i avtal med privata utförare HSN 2008-11-18 p 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE 2008-10-xx HSN 0802-0240 Handläggare: Peter Ölund Besvarande av skrivelse från Brigitta Sevefjord (v) om meddelarskydd

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-02-12 Meddelad i Stockholm Mål nr 2144-14 1 SÖKANDE Kunskapscompaniet Ankaret AB Köpmangatan 1 633 56 Eskilstuna MOTPART Arbetsförmedlingen Juridiska avdelningen 113 99 Stockholm SAKEN

Läs mer

7 Rättsintygets utformning och innehåll

7 Rättsintygets utformning och innehåll 7 Rättsintygets utformning och innehåll Administrativa uppgifter Vissa administrativa uppgifter skall alltid redovisas: datum och tidpunkt för undersökningen uppdragsgivande myndighet denna myndighets

Läs mer