Datum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum"

Transkript

1 Projektuppgift i Beställarrollen VBEN01 Målet med projektuppgiften är att ni ska lära er att författa upphandlingsföreskrifter som är avvägda utifrån de specifika mål som ett bygg eller anläggningsprojekt kan ha, men även lära er att skriva föreskrifter som är avvägda utifrån de generella strategier och samhällsmål som offentliga beställare har. Vidare är syftet med uppgiften att lyfta fram den problematik som kan uppstå när dessa mål ska upphandlas enligt regelverket kring offentlig upphandling. För att åstadkomma ovanstående syfte är projektuppgiften indelad i ett antal moment som beskrivs nedan, varje moment kommer att bedömas för sig själv, men den övervägande bedömningen görs utifrån hur väl ni har lyckats integrera de olika momenten till ett helhetsperspektiv där varje moment tillåts styra utformningen av upphandlingsföreskrifterna. Uppgiften är medvetet utformad utan förslag på hur ni ska gå tillväga för att utföra respektive delmoment. Detta är ett medvetet val för att försöka efterlikna de krav på självständigt genomförande i projekt som ställs på er vid arbete ute i näringslivet. Vår avsikt är att ni självständigt ska välja tillvägagångssätt vid genomförandet av arbetet, samt trovärdigt argumentera för de val ni har gjort inom ramen för projektuppgiften. Till hjälp för att lösa uppgiften har ni kurslitteratur och referenslitteratur samt den information som ges via föreläsningar. Kurs- och referenslitteratur hittar ni på libguides: Ni har tillgång till Svensk Byggtjänst AMA Beskrivningsverktyg som hjälp för författandet av administrativa föreskrifter (inloggningsinstruktioner finns på kurshemsidan). Därutöver förväntas ni självständigt söka efter litteratur som är relevant för kursens ämne, och att använda litteraturen för att argumentera för de val ni gör inom ramen för uppgiften. Förmåga att söka och använda relevant litteratur utgör en stor del av betygsbedömningen i denna kurs, det är därför viktigt att ni tidigt under kursens gång sätter er in i befintlig kurslitteratur, men också börjar söka efter annan litteratur som är av intresse för er uppgift. Relevant litteratur är typiskt akademisk litteratur. Det vill säga akademiska böcker och

2 artiklar som är publicerade i vetenskapliga tidskrifter. Läroböcker, föreläsningspresentationer, dagstidningar eller företagshemsidor kan användas för att bilda sig en uppfattning om en specifik fråga, men det är endast i undantagsfall sådan litteratur kan användas för källhänvisningar. Uppgiften ska lösas i grupper om två-tre personer. Ni väljer själva vem ni vill samarbeta med. Det är viktigt att ni tidigt bildar era grupper. Vi kommer avregistrera samtliga personer utan grupptillhörighet efter första inlämningen. Inlämningsuppgiften skall uppfylla kraven på nivå 2 i Allmänna krav för inlämningsuppgifter för V-programmet(Länk finns på kurshemsidan). Det är mycket viktigt att ni refererar på ett korrekt sätt i era arbeten. Vägledningar för hur man refererar och skriver referenser finns på kurshemsidan. Samtliga slutinlämningar kommer att granskas med hjälp av Urkund. För mer information om Urkund och vad som anses vara plagiat se: Handledningstid kan bokas in med kursansvarig lärare. Ni avgör själva när och hur ofta ni behöver handledning. Avstämningstillfälle kommer att finnas under kursen.

3 Deluppgift 1 Välj och beskriv ett valfritt bygg- eller anläggningsprojekt. Projektet kan vara verkligt eller påhittat, men beställaren av projektet ska vara en verklig organisation. Projektet skall uppföras av en offentlig beställare och omfattningen ska vara i området miljoner. Beskrivningen ska ge en bild av beställaren som organisation samt projektets omfattning och karaktäristika som ni finner särskilt intressanta. En god beskrivning innehåller information om organisationens verksamhet, storlek, hur verksamheten styrs, vilka samhällsmål som verksamheten försöker uppfylla m.m. Bedömningskriterier Tydlighet Realism För godkänt De för arbetet relevanta huvudfrågorna identifieras och beskrivs på ett trovärdigt sätt vilket utmynnar i en tydlig och relevant projektbeskrivning. Förslaget är realistiskt och seriöst samt tydligt kopplat till situationer som uppkommer i verkligheten.

4 Deluppgift 2 Gör en teoretisk genomgång av hur intressentanalys och verksamhetsanalys kan användas för att bättre förstå en organisation och ett projekt, samt hur dessa kan kopplas till en enskild upphandling. Vidare skall ni genomföra en teoretisk genomgång om hur lämpliga affärsformer (ansvars- ersättnings- och samverkansformer) kan hjälpa till att uppnå en organisations, och ett projekts, syfte och mål. 1. Genomför en intressentanalys för projektet. Vilka intressenter finns och hur kan de tänkas påverka projektet? Formulera en intressentinvolveringsplan baserat på intressentanalysen. Det är viktigt att ni som beställare definierar nivån för intressentinvolveringen i projektet, och att planen är i linje med övriga krav och kriterier i projektet. 2. Genomför en verksamhetsanalys med hjälp av ett balanserat styrkort och analysera byggprojektets strategiska betydelse i förhållande till verksamheten. 3. Ta fram lämpliga affärsformer för projektet (ansvars-, ersättnings- och samverkansformer).

5 Bedömningskriterier Problemformulering Modell och begreppsförståelse Analys och argumentationsförmåg a Betyg 3 Betyg 4-5 De centrala frågeställningarna identifieras och utreds. Problemidentifieringe n är underbyggd Förmåga att använda och tillämpa begrepp från kurslitteraturen på ett relevant och tydligt sätt har visats. Arbetet har en sammanhängande argumentationslinje med underbyggda argument som på ett trovärdigt sätt förankras i uppgiften. De för arbetet relevanta huvudfrågorna identifieras och utreds på ett trovärdigt sätt vilket utmynnar i en tydlig och relevant problemidentifiering. Styrker egen argumentation med tillämpning och diskussion av, till situationen, relevanta begrepp och modeller tagna från kurslitteraturen samt från annan akademisk litteratur. Argumentationen är gedigen och underbyggd, välutvecklad med förankring i såväl uppgiften som i för kursen relevant akademisk litteratur. Argumentationen är vidare även trovärdig och övertygande.

6 Deluppgift 3 Använd AF AMA avdelning C eller D, för att ta fram administrativa föreskrifter som tillfredsställer de mål och syften som har identifierats i deluppgift 1-2. Tydlighet/Stringens Betyg 3 Betyg 4-5 De administrativa föreskrifterna är tydligt utformade, och ligger i linje med aktuell lagstiftning Analysförmåga Stora delar av informationen är analyserad även om vissa delar av arbetet är mer deskriptiva. Det finns en tydlig koppling mellan deluppgift 1-2 samt de administrativa föreskrifterna. Ambitionsnivå/Kreativitet Arbetets uppgift är genomförd på ett seriöst och till stor del självständigt sätt. Lagstiftning tolkas korrekt, men konservativt. De administrativa föreskrifterna är tydligt utformade, de är förutsägbara för en leverantör, och noga anpassade för att följa gällande lagstiftning. Arbetet visar på en systematisk tolkning av informationen, förståelse för samband visas tydligt och resultatet av deluppgift 1-2 genomsyrar de administrativa föreskrifterna. Arbetet visar på kreativitet, förmåga att se alternativa ansatser eller perspektiv samt ett stort engagemang och tilltro till den egna förmågan. Hela handlingsutrymmet i enlighet med lagstiftningen används.

7 Deluppgift 4 Gör en teoretisk genomgång över hur de grundläggande rättsprinciperna som omgärdar offentlig upphandling påverkar utformningen av förfrågningsunderlag. Gå igenom hur kvalifikationskriterier och utvärderingskriterier kan användas för att uppnå de mål och strategier som angetts i deluppgift 1-3. Dessutom skall ni göra en teoretisk genomgång de upphandlingsförfaranden (öppet, selektivt, konkurrenspräglad dialog eller förhandlat förfarande) som är tillämpbara i ert projekt. Utifrån den teoretiska genomgången 1. Välj upphandlingsförfarande 2. Ta fram kvalifikationskriterier med bakgrund av resultatet i uppgift Ta fram utvärderingskriterier med bakgrund av resultatet i uppgift Definiera krav på utförandet med avseende på generella beskrivningar av kvalitet, miljö och social hänsyn. 5. Använd AF AMA avdelning A och B för att ta fram upphandlingsföreskrifter som stämmer överens med vad ni kommit fram till i ovanstående arbete.

8 Bedömning 6. Tydlighet/Stringens Modell och begreppsförståelse Utvärdering och ställningstagande Betyg 3 Betyg 4-5 De administrativa föreskrifterna är tydligt utformade, och ligger i linje med aktuell lagstiftning. Utvärderingskriterier och kvalifikationskriterier kan förväntas hjälpa till med att uppnå det önskade resultatet i projektet. Förmåga till att använda och tillämpa begrepp från kurslitteraturen på ett relevant och tydligt sätt har visats. Information utvärderas och utmynnar i ett ställningstagande. Slutsatser och rekommendationer är till största delen styrkta. Ambitionsnivå/Kreativitet Arbetets uppgift är genomförd på ett seriöst och till stor del självständigt sätt. Lagstiftning tolkas korrekt, men konservativt. Det finns en reflektion över val av affärsformer. De administrativa föreskrifterna är tydligt utformade, de är förutsägbara för en leverantör, och noga anpassade för att följa gällande lagstiftning. Utvärderingskriterier och kvalifikationskriterier är väl ägnade åt att åstadkomna det angivna syftet. Styrker egen argumentation med tillämpning och diskussion av, till situationen, relevanta begrepp och modeller tagna från kurslitteraturen samt från akademisk litteratur. Olika alternativ vägs systematiskt mot varandra och arbetet utmynnar i ett väl underbyggt ställningstagande. Arbetet visar på kreativitet, förmåga att se alternativa ansatser eller perspektiv samt ett stort engagemang och tilltro till den egna förmågan. Hela handlingsutrymmet i enlighet med lagstiftningen används. Affärsformerna är tydligt analyserade och tillämpade i de administrativa föreskrifterna.

9 Inlämningstillfällen Inlämningstillfälle 1 Deluppgift 1 och 2 ska lämnas in som pdf till: stefan.olander@construction.lth.se Senast den 15/4. Inlämningstillfälle 2 Ni ska lämna in era administrativa föreskrifter (AMA AF A-D) senast den 13/5. Dessa kommer sedan att användas vid föreläsningen den 23 maj, för att belysa oväntade effekter av vissa bestämmelser samt goda och kreativa lösningar på svåra frågor. Dessa ska lämnas in som pdf till stefan.olander@construction.lth.se Slutinlämning Slutinlämning, senast fredag den 3/6, kl Slutinlämningen ska omfatta samtliga ovanstående deluppgifter, d.v.s. även tidigare inlämnat material. Det är tillåtet att justera redan inlämnade delar inför slutinlämningen. Betygsbedömningen görs på slutinlämningen. Slutinlämning ska lämnas in som pdf till stefan.olander@construction.lth.se För att stävja plagiering kommer samtliga slutinlämningar att granskas med hjälp av Urkund. Systemet kommer också att hindra att andra studenter plagierar ert arbete. För information om Urkund och för information om vad som anses vara plagiat se:

10 Betygsbedömning Deluppgifterna bedöms på de grunder som angetts ovan. Därutöver görs nedanstående bedömning på arbetet som helhet enligt nedanstående kriterier. Helhetsbedömning Argumentation och trovärdighet Innehåll och disposition Övergripande intryck, stringens och formalia Underkänt Osammanhängande argumentation, uppenbar orimlighet i argument eller förankring i uppgiften saknas. Delar av uppgiften saknas helt, är inte fullständigt genomförda eller väsentligt bristfälliga. Arbetet avviker signifikant från grundläggande krav på inlämningstid, Arbetet har en sammanhängande argumentationslinje med underbyggda argument som på ett trovärdigt sätt förankras i uppgiften. Uppgiftens samtliga delar är genomförda, även om vissa delar kan vara svagare. Arbetet visar på Acceptabel balans mellan uppgiftens olika delar. Arbetet uppfyller de grundläggande krav som ställts på inlämningstid, Argumentationen är gediget underbyggd, välutvecklad med förankring i såväl uppgiften som i för kursen relevant akademisk litteratur. Argumentationen är vidare även trovärdig och övertygande. Arbetet är väldisponerat med en god och genomtänkt balans mellan de olika delarna. Arbetet skall, utöver att uppfylla de grundläggande formaliakrav som Argumentationen är i samtliga delar gediget underbyggd, välutvecklad med förankring i såväl uppgiften som i för kursen relevant akademisk litteratur. Argumentationen är vidare även trovärdig och övertygande, och genomsyrar hela projektuppgiften. Arbetet är väldisponerat med en mycket god och genomtänkt balans mellan de olika delarna. Arbetet skall, utöver att uppfylla de grundläggande formaliakrav som ställts, även vara välstrukturerat

11 Ambitionsnivå, kreativitet och självständighet omfattning eller formalia. Arbetet ger ett osammanhängande och inkonsekvent intryck. Arbetet visar på avsaknad av självständighet eller bristfällig arbetsinsats. Arbetet saknar egna reflektioner och ger ett osäkert eller oseriöst intryck. omfattning och formalia. Arbetet är organiserat och sammanhängande. Arbetets uppgift är genomförd på ett seriöst och till stor del självständigt sätt. ställts, även vara välstrukturerat och logiskt presenterat med ett överskådligt och genomtänkt upplägg. Arbetet visar på kreativitet, förmåga att se alternativa ansatser eller perspektiv samt ett stort engagemang och tilltro till den egna förmågan. och logiskt presenterat med ett överskådligt och genomtänkt upplägg. Arbetet visar på kreativitet, förmåga att se alternativa ansatser eller perspektiv samt ett stort engagemang och tilltro till den egna förmågan. Arbetet visar på en gedigen och utförlig genomgång av för kursen relevant litteratur.

12 Slutbetyg Slutbetyg formuleras genom nedanstående överväganden. Underkänd Delmoment Uppfyller inte kraven för betyg 3 på minst 1 av delmomenten ovan. Helhetsbedömning Uppfyller inte kraven för minst ett av betygskriterierna för helhetsbedömning Uppfyller kraven för betyg 3 på samtliga av delmomenten. Uppfyller kraven för betyg 3 på samtliga av betygskriterierna för helhetsbedömning. Uppfyller kraven för betyg 4-5 på minst 2 av deluppgifterna. Uppfyller kraven för betyg 4 på samtliga delar av betygskriterierna för helhetsbedömning. Uppfyller kraven för betyg 4-5 på samtliga delar. Uppfyller kraven för betyg 5 på samtliga delar av betygskriterierna för helhetsbedömning.

LUNDS UNIVERSITET Välkomna till Beställarrollen

LUNDS UNIVERSITET Välkomna till Beställarrollen Välkomna till Beställarrollen VBEN01 1 Innehåll Verksamhetsanalys och strategisk planering Hantering av intressent- och brukarkrav Upphandlings- och beställarstrategier Upprättande av administrativa föreskrifter

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten

Riktlinjer för bedömning av examensarbeten Fastställda av Styrelsen för utbildning 2010-09-10 Dnr: 4603/10-300 Senast reviderade 2012-08-17 Riktlinjer för bedömning av Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga yrkesutbildningar

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III

Studiehandledning Pedagogisk forskning III Stockholms universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III Vårterminen 2014 Inledning Vetenskapsteori kan definieras som ett ämne inom filosofin: läran om

Läs mer

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg

Väl godkänt (VG) Godkänt (G) Icke Godkänt (IG) Betyg Betygskriterier Examensuppsats 30 hp. Betygskriterier Tregradig betygsskala används med betygen icke godkänd (IG), godkänd (G) och väl godkänd (VG). VG - Lärandemål har uppfyllts i mycket hög utsträckning

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator version 2017-08-21 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande lärare Uppsatsens titel

Läs mer

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg

Modevetenskap II. Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista. Kursansvarig: Louise Wallenberg 1 (5) Modevetenskap II Vetenskapligt skrivande, 7,5 hp, VT-16 Kursbeskrivning och Litteraturlista Kursansvarig: Louise Wallenberg Kursens innehåll och syften Kursen i vetenskapligt skrivande ger dig övning

Läs mer

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet

Aristi Fernandes Examensarbete T6, Biomedicinska analytiker programmet Kursens mål Efter avslutad kurs skall studenten kunna planera, genomföra, sammanställa och försvara ett eget projekt samt kunna granska och opponera på annan students projekt. Studenten ska även kunna

Läs mer

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad

Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för omvårdnad Umeå Universitet Institutionen för omvårdnad Riktlinjer 2012-10-23 Rev 2012-11-16 Sid 1 (6) Särskilda riktlinjer och anvisningar för examensarbete/självständigt arbete, grundnivå, vid institutionen för

Läs mer

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator

Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator version 2014-09-10 Bedömning av Examensarbete (30 hp) vid Logopedprogrammet Fylls i av examinerande lärare och lämnas i signerad slutversion till examinator Studentens namn Handledares namn Examinerande

Läs mer

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8

REV Dnr: 1-563/ Sid: 1 / 8 REV 170518 Dnr: 1-563/2017 2017-05-29 Sid: 1 / 8 Arbetsgruppen för kvalitetsgranskning av examensarbeten Kriterier för bedömning av examensarbeten Sedan 1 juli 2007 ska enligt högskoleförordningen samtliga

Läs mer

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007)

Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Riktlinjer och mallar för betygskriterier inom grundutbildningen i biologi (beslutat av BIG: s styrelse den 13 juni 2007) Rektors och fakultetens riktlinjer Rektor utfärdade i juni 2006 riktlinjer för

Läs mer

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden. Bedömningsområden och betygskriterier på ARKK04, kandidatkurs i arkeologi, fastställda 2016-06-07 Delkurs 1 Teori, metod, etik, betygsskala U-VG För VG för delkursen krävs VG på minst 3 av 5 bedömningsområden.

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp

Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Institutionen för pedagogik och didaktik Studiehandledning Pedagogisk forskning III, 7.5 hp Ingår som delkurs i VPG11F Vårdpedagogik III, 30 hp VPG10F Hälsopedagogik III, 30 hp Höstterminen 2014 Inledning

Läs mer

!!! Institutionen)för)Asien","Mellanöstern"!och$Turkietstudier! Japanska,"kandidatkurs,"30hp,$ vårterminen)2017!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

!!! Institutionen)för)Asien,Mellanöstern!och$Turkietstudier! Japanska,kandidatkurs,30hp,$ vårterminen)2017!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Institutionen)för)Asien""Mellanöstern"och$Turkietstudier Japanska"kandidatkurs"30hp$ vårterminen)2017 Kursplan för kurs på grundnivå Japanska kandidatkurs Japanese Bachelor's Course 30.0 Högskolepoäng

Läs mer

Kursprogram. Facilities Management VBEN05, 7,5 poäng, HT2011. Kunskap och förståelse. Färdighet och förmåga. Värderingsförmåga och förhållningssätt

Kursprogram. Facilities Management VBEN05, 7,5 poäng, HT2011. Kunskap och förståelse. Färdighet och förmåga. Värderingsförmåga och förhållningssätt Kursprogram Facilities Management VBEN05, 7,5 poäng, HT2011 Syfte Kursen syftar till att ge studenterna kunskaper och förståelse för aspekter rörande fastighetsföretagande i allmänhet och Facilities Management

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Ansvarig lärare: Marco Tullio Liuzza, Ph.D., post doc Rum 218, Frescati Hagväg 9A Marco.Tullio.Liuzza@psychology.su.se

Läs mer

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad

Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Nämnden för Omvårdnadsutbildningar Bedömningskriterier för kandidatuppsats i omvårdnad Instruktioner för användning: Alla angivna kriterier ska vara godkända för att studenten ska uppnå betyget godkänd.

Läs mer

Betygskriterier för examensarbete/självständigt arbete

Betygskriterier för examensarbete/självständigt arbete Fastställt av BIG: s institutionsstyrelse 2008-10-22 Betygskriterier för examensarbete/självständigt arbete 1. Bedömningsgrunder och innehåll Ett examensarbete eller självständigt arbete ska bedömas inom

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2013 Ansvarig lärare: Stefan Wiens, Ph.D., professor Rum 215, Frescati Hagväg 9 sws@psychology.su.se 08-163933 (nås

Läs mer

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN.

Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14. Studiehandledning. Vårdpedagogik, AN. Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Avancerad nivå Ht 14 Studiehandledning Vårdpedagogik, AN 7,5 högskolepoäng Ht 2014 1 Kursens innehåll I kursen behandlas samhällsvetenskapliga

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET Verksamhetsstyrning

LUNDS UNIVERSITET Verksamhetsstyrning Verksamhetsstyrning VBEN01 1 Affärsidésynsättet Samspelet mellan produkter(och eller tjänster), kunder och marknader som resurser som företaget/verksamheten utnyttjar Kundens/marknadens krav Produkter/tjänster

Läs mer

CTL302, Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp

CTL302, Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp Betygskriterier CTL302, Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan vuxenutbildningen, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2017-06-07. Gäller fr.o.m. ht 2017.

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp

NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp Betygskriterier NSÄA30, Svenska III inom ämneslärarprogrammet, årskurs 7 9, 30 hp Fastställda 2017-12-06. Gäller fr.o.m. vt 2018. Delkurs 1: Språkvetenskaplig kurs, 7,5 hp Tal och samtal, 7,5 hp Förväntade

Läs mer

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

G2E, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen Ekonomihögskolan HARH01, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatkurs med examensarbete, 30 högskolepoäng Business Law: Bachelor Course in Business Law, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ SAMMANFATTNING BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Uppsatsens titel Namn student 1 Namn student 2 Datum för seminariet UPPSATSEN UPPSATSARBETET HAR GENOMFÖRTS I ENLIGHET MED DE FORSKNINGSETISKA

Läs mer

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G

Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen HT 2018 Dan Hedlin 2018-06-21 Kursbeskrivning för Självständigt arbete, 15 högskolepoäng, på Statistik III, GN 30 högskolepoäng, ST312G KURSENS INNEHÅLL

Läs mer

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ

BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ SAMMANFATTNING BEDÖMNING AV UPPSATSER PÅ GRUNDNIVÅ OCH AVANCERAD NIVÅ Uppsatsens titel Namn student 1 Namn student 2 Datum för seminariet UPPSATSEN UPPSATSARBETET HAR GENOMFÖRTS I ENLIGHET MED DE FORSKNINGSETISKA

Läs mer

Examensarbete master LIM020 Allmän språkvetenskap masterkurs, 30 hp. Betygskriterier VT13

Examensarbete master LIM020 Allmän språkvetenskap masterkurs, 30 hp. Betygskriterier VT13 Examensarbete master LIM020 Allmän språkvetenskap masterkurs, 30 hp Betygskriterier VT13 2 (6) Beslut Dessa betygskriterier är fastställda av styrelsen vid Institutionen för lingvistik 2013-01-15. Betygskriterierna

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 1) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) HT 2011 Ansvarig lärare: Assistent: Stefan Wiens, Ph.D., professor Joakim Norberg, doktorand Rum 219, Frescati Hagväg

Läs mer

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR41, Internationella mänskliga rättigheter II, 15 högskolepoäng International Human Rights Law II, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAEN61, Europeisk patenträtt, 15 högskolepoäng European Patent Law, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för

Läs mer

Affärsformer. Construction Management

Affärsformer. Construction Management Affärsformer Deluppgift 2 Gör en teoretisk genomgång av hur intressentanalys och verksamhetsanalys kan användas för att bättre förstå en organisation och ett projekt, samt hur dessa kan kopplas till en

Läs mer

Internationell politik, 7.5 hp

Internationell politik, 7.5 hp LINKÖPINGS UNIVERSITET 2010-05-06 Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling Avdelningen för Statsvetenskap Våren 2010 Kursansvarig: Rickard Mikaelsson, FD Internationell politik, 7.5 hp Vecka

Läs mer

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle

HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Ekonomihögskolan HARH13, Handelsrätt: Affärsjuridisk kandidatuppsats, 15 högskolepoäng Business Law: Bachelor Thesis, 15 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionsstyrelsen

Läs mer

STVA12 Politik och styrelse (9,0 hp) Hemskrivning med inlämning i

STVA12 Politik och styrelse (9,0 hp) Hemskrivning med inlämning i PROV 2015-01-07 Statsvetenskap 1-30 hp Statsvetenskapliga institutionen STVA12 Politik och styrelse (9,0 hp) Hemskrivning med inlämning i Live@Lund Inlämning sker endast i ETT pdf-dokument senast 12 januari

Läs mer

Mall för betygskriterier vid Institutionen för språkdidaktik

Mall för betygskriterier vid Institutionen för språkdidaktik Mall för betygskriterier vid Institutionen för språkdidaktik 1 (9) Förväntade studieresultat ska bedömas enligt skriftligt formulerade betygskriterier. Betygskriterierna ska meddelas studenterna vid varje

Läs mer

STUDIEHANDLEDNING VT 2015

STUDIEHANDLEDNING VT 2015 STUDIEHANDLEDNING VT 2015 Självständigt examensarbete inom omvårdnad, 15 hp 120820/HV rev. 141124/HV Innehåll Allmänna anvisningar Grupphandledning Plagiatkontroll Inför examinationsseminarium Examinationsseminarium

Läs mer

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys III, VT 2016, Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge en bredare förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri t ex livshistorier, fokusgrupper,

Läs mer

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet

28/ Introduktion CL / Föreläsning: Utvärdering av studie- och yrkesvägledning och annan pedagogisk verksamhet 1(5) Studiehandledning Styrning, utvärdering och utveckling VT 2014 Kursansvariga: Christian Lundahl Kursens huvudsakliga innehåll Kursens övergripande syfte är att studenten ska fördjupa sina kunskaper

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER

INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER INSTITUTIONEN FÖR GLOBALA STUDIER HU1232 Hållbar utveckling - Historia och nuvarande kontext, 15 högskolepoäng The History of Sustainable Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhällsvetenskapliga

Läs mer

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU

Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Kursbeskrivning och studieplan för UM83UU Matematikens didaktik för senare skolår och gymnasiet, kompletteringskurs 15 hp Ht 2013 130811 1 / 6 Innehållsförteckning Lärare, kursansvarig och administrativ

Läs mer

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015

Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Sida 1 av (5) Studiehandledning Pedagogisk forskning II, 7,5 hp Vårterminen 2015 Kursens syfte Kursen syftar till att vidareutveckla kunskaper i vetenskapliga och metodologiska förhållningssätt. I kursen

Läs mer

Välkomna till Beställarrollen VBEN01

Välkomna till Beställarrollen VBEN01 Välkomna till Beställarrollen VBEN01 Syfte Byggherren som beställare av bygg- eller anläggningsprojekt har en unik möjlighet att påverka dess genomförande. Kursen syftar till att ge förståelse för byggherrens

Läs mer

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp)

Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) Psykologiska institutionen (1 av 6) Anvisningar till delkursen Fördjupning (7,5 hp) VT 2010 Ansvarig lärare: Assistent: Stefan Wiens, Ph.D., forskarassistent Joakim Norberg, doktorand Rum 327, Frescati

Läs mer

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen Kursbeskrivning för kursen Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen 2016 Kurskod: HV428F Välkommen till kursen! Att handleda och utveckla yrkeskunnande i ämneslärarutbildningen

Läs mer

Instruktioner för fältarbetet

Instruktioner för fältarbetet Hållbar utveckling tvärvetenskapligt fältarbete CEMUS/CSD Uppsala, VT 2013 Instruktioner för fältarbetet Fältarbetet är en fri uppgift, och det är upp till dig att bestämma vad du vill studera, var, hur

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT560 Examensarbete i datalogi för kandidatexamen, 15 högskolepoäng Bachelor s Thesis, 15 higher Fastställande Kursplanen är fastställd av IT-fakultetsnämnden 2006-11-17 och

Läs mer

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål

Fastställande. Allmänna uppgifter. Kursens mål Juridiska fakulteten JAEN56, Statligt stöd och andra statliga konkurrensbegränsningar, 15 högskolepoäng State Aid and Other State Measures Distorting Competition, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik

1(5) Studiehandledning. Pedagogikens utopier. Vårterminen Institutionen för pedagogik och didaktik 1(5) Studiehandledning Pedagogikens utopier Vårterminen 2019 Institutionen för pedagogik och didaktik www.edu.su.se Välkommen till kursen Pedagogikens utopier, (7,5 hp). Den ingår som valbar kurs i masterprogrammet

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Sociologisk analys, Sociologi III, VT 2015 Kvalitativ del (3 hp) Detta kursmoment syftar till att ge fördjupad förståelse av olika sätt att samla in och analysera kvalitativ empiri. Momentet är inriktat

Läs mer

Betygskriterier. NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp. Delkurs 1. Textanalys, 7 hp

Betygskriterier. NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp. Delkurs 1. Textanalys, 7 hp NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp astställda av institutionsstyrelsen 2019-05-08. Gäller fr.o.m. ht 2019. elkurs 1. Textanalys, 7 hp ör godkänt resultat på delkursen ska studenten uppvisa 1.

Läs mer

Kursguide. Kursnamn. Telefon. Termin HT2015

Kursguide. Kursnamn. Telefon. Termin HT2015 AKADEMIN VALAND Kursguide Kurskod KFIG31 Kursansvarig TOMMY SPAANHEDEN E-mail tommy.spaanheden@akademinvaland.gu.se Kursnamn FILMSKAPARENS HANTVERK OCH VERKTYG III 7,5HP Telefon 0766-184345 Termin HT2015

Läs mer

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som:

G2F, Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav. Ett godkänt betyg på kursen kommer att ges till studenter som: Ekonomihögskolan FEKH40, Företagsekonomi: Kandidatkurs i organisation och ledarskap, 15 högskolepoäng Business Administration: Organization and Leadership - Bachelor Course, 15 credits Grundnivå / First

Läs mer

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp)

Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Betygskriterier för; Sja lvsta ndigt uppsatsarbete inom Teknisk Projektledning och Affa rsutveckling (15 hp) Förväntade studieresultat (lärandemål) Efter avslutad kurs ska studenten kunna: Kunskap och

Läs mer

Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå)

Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå) Rammål för självständigt arbete (examensarbete) inom Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 samt årskurs 4-6 (Grundnivå) Efter avslutad kurs ska studenten kunna Kunskap och förståelse

Läs mer

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp)

Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN. Del II: Kvalitativ del (3 hp) 1(1) Sociologiska institutionen Sociologisk analys, Sociologi III, 7,5 hp GN (Sociological Analysis, Sociology III, 7,5 hp) Del II: Kvalitativ del (3 hp) Höstterminen 2010 BESKRIVNING AV KURSEN Detta delmoment

Läs mer

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

BUSR31 är en kurs i företagsekonomi som ges på avancerad nivå. A1N, Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav Ekonomihögskolan BUSR31, Företagsekonomi: Kvalitativa metoder, 5 högskolepoäng Business Administration: Qualitative Research Methods, 5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F

Kursbeskrivning. Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F Kursbeskrivning Utvecklingsstörning 1 Ht-2013/ 25 % / UQ 160F 2:6 Innehåll 1. Kursinformation... 3 2. Kursens innehåll och lärandemål... 3 2.1 Lärandemål... 3 3. Kursens uppläggning... 3 3.1 Arbetsformer...

Läs mer

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör

Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Bedömningsmall med riktlinjer för kvalitetskriterier för bedömning av examensarbete master+civilingenjör Examensarbetet bedöms i områdena: Process, Ingenjörsmässigt och vetenskapligt innehåll samt Presentation.

Läs mer

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 15 vecka 13-22 1(11) 2014-02-12 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 15 vecka

Läs mer

Kursen är schemalagd för att kräva fem veckors heltidsstudier.

Kursen är schemalagd för att kräva fem veckors heltidsstudier. Juridiska fakulteten JAMR31, Human Rights and the Right to Development, 7,5 högskolepoäng Human Rights and the Right to Development, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är

Läs mer

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh.

Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Hösten 2007 Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum 3047 ulf.larsson@sh. Delkursbeskrivning: Webbdesign med multimedia, 5 poäng (Interactive Multimedia for the Web, 7.5 ECTS Credits) Kurs Webbdesign med multimedia, 5p Kurskod Kurstillfälle Kursansvarig lärare Ulf Larsson, Rum

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN LGSH40 Samhällskunskap för gymnasielärare 4. Individ, grupp, samhälle och politik, 15 högskolepoäng Fastställande Kursplanen är fastställd av Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp

Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp 1 (5) Kursplan för: Elektroteknik GR (C), Examensarbete för högskoleingenjörsexamen, 15 hp Electrical Engineering BA (C), Thesis Project, 15 Credits Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå

Läs mer

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet

Datum Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen Grundläggande högskolebehörighet 1 (3) Kursplan Kursens benämning: Vetenskaplig metod A Engelsk benämning: Scientific method A Kurskod: 1MV015 Gäller från: HT 2012 Fastställd: Denna kursplan är fastställd av Ämnesrådet i Ledningsvetenskap

Läs mer

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen

Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska institutionen Juridiska institutionen Stockholms universitet Fastställt av prefekten 2013.08.13 För tillämpning på examensarbeten som examineras fr.o.m. 2013.11.04 Protokoll fo r examination av examensarbeten vid juridiska

Läs mer

NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp

NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp NS3043, Språkkonsultprogrammet, kurs 3, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-05-04. Gäller fr.o.m. ht 2016. Delkurs 1. Multimodal textanalys, 7 hp Förväntade studieresultat För godkänt resultat

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET

INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET INSTITUTIONEN FÖR SVENSKA SPRÅKET SV1133 Retorik, grundkurs, 30 högskolepoäng Rhetoric, Introductory Course, 30 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsnämnden 2011-10-19

Läs mer

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp

Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Betygskriterier NS2031, Svenska II, 30 hp Fastställda av institutionsstyrelsen 2016-12-07. Gäller fr.o.m. vt 2017. Delkurs 1. Nordiska språk och svensk språkhistoria, 7,5 hp Förväntade studieresultat För

Läs mer

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng

Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Kursbeskrivning med betygskriterier Svenska som främmande språk Förberedande kurs 30 högskolepoäng Vårterminen 2015 Innehåll Välkommen till Svenska som främmande språk förberedande kurs, 30 högskolepoäng...

Läs mer

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Sammanställning av studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Sid 1 (8) studentutvärdering samt utvärdering kurs vid institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik Kurskod ( er): 6PE206 Ifall kursen i allt väsentligt samläses med andra kurser kan

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete Social Work 6: Advancement in research methodology and independent project Kurskod: SUARB6 Gäller

Läs mer

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17

Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01. Kursbeskrivning VT 17 Introduktionskurs till teckenspråk som nybörjarspråk, 7,5 hp LITN01 Kursbeskrivning VT 17 2 (5) Välkommen till Introduktionskurs i teckenspråk som nybörjarspråk (7,5 högskolepoäng), vårterminen 2017 Kursens

Läs mer

Specialistutbildning för sjuksköterskor

Specialistutbildning för sjuksköterskor Instutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle Sektionen för omvårdnad RIKTLINJER FÖR INDIVIDUELL PROJEKTPLAN AVANCERAD NIVÅ Specialistutbildning för sjuksköterskor Claudia Lampic, Zarina Kabir,

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor

LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT Dnr: LiU 121/07-45 Rektor 2007-04-20 Examinationsformer vid Linköpings universitet Examination är en ytterst väsentlig del av utbildningsprocessen och är såväl för den studerande

Läs mer

Betygssättning och betygskriterier för kursen DH1602: rapport, muntlig rapportpresentation och muntliga gruppuppgifter

Betygssättning och betygskriterier för kursen DH1602: rapport, muntlig rapportpresentation och muntliga gruppuppgifter Betygssättning och betygskriterier för kursen H1602: rapport, muntlig rapportpresentation och muntliga gruppuppgifter Slutbetyget på kursen (A F och Fx) ges med utgångspunkt från resultatet på rapporten,

Läs mer

Kursplan för kurs på grundnivå

Kursplan för kurs på grundnivå Kursplan för kurs på grundnivå Arbetsmarknadskunskap med management II Labour Relations and Management II 30.0 Högskolepoäng 30.0 ECTS credits Kurskod: AT2050 Gäller från: VT 2015 Fastställd: 2010-12-16

Läs mer

Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H

Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H Sjukgymnastprogrammet Bedömning, Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, primärvård, S0044H Verksamhet Tidsperiod som VFU omfattat Studerande, personnummer Studerande, namn Bemötande, kommunikation, förhållningssätt

Läs mer

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle

STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten STVK02, Statsvetenskap: Kandidatkurs, 30 högskolepoäng Political Science: Bachelor's Course, 30 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av

Läs mer

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JUDN18, Internationell beskattning, 15 högskolepoäng International Taxation, 15 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Hemskrivning (HEM1) Kinakunskap DS1390, DS1391 2011-02-16

Hemskrivning (HEM1) Kinakunskap DS1390, DS1391 2011-02-16 Hemskrivning (HEM1) Kinakunskap DS1390, DS1391 2011-02-16 Syfte och mål Tanken är att du genom arbetet med din hemtenta ska få tillfälle att fördjupa dig i någon aspekt av Kina historia, geografi, kultur,

Läs mer

SPAK01, spanska, kandidatkurs

SPAK01, spanska, kandidatkurs Språk- och litteraturcentrum Spanska SPAK01, spanska, kandidatkurs Studiebeskrivning Fastställd 2007-09-10 av lärarkollegium 3 att gälla fr.o.m. höstterminen 2007 Introduktion SPAK01, 61-90 högskolepoäng,

Läs mer

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp

Kursbeskrivning. Perspektiv på språk, 5 hp Tolk- och översättarinstitutet (TÖI) Kursbeskrivning Perspektiv på språk, 5 hp Kandidatprogram i teckenspråk och tolkning, 180 hp (HTOTK): Teckenspråk i teori och praktik II, GN, 30 hp, termin 2 (LITU20)

Läs mer

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN

PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN PT2410 Handledarutbildning i psykoterapi med inriktning kognitiv beteendeterapi, 45 högskolepoäng Psychotherapy Supervision, focusing on cognitive behavioural therapy, 45 higher

Läs mer

Bra utbildning blev ännu bättre examensarbete och utbildningskvalitet. Annica Nylander & Cecilia Olsson Kostvetenskap

Bra utbildning blev ännu bättre examensarbete och utbildningskvalitet. Annica Nylander & Cecilia Olsson Kostvetenskap Bra utbildning blev ännu bättre examensarbete och utbildningskvalitet Annica Nylander & Cecilia Olsson Kostvetenskap UKÄ - bristande kvalitet på två mål att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant

Läs mer

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK

DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DATA- OCH INFORMATIONSTEKNIK DIT921 Masteruppsats i Data Science, 60 högskolepoäng Master's Thesis in Data Science, 60 credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för data- och informationsteknik

Läs mer

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22

Studiehandledning. Vt 14 vecka 13-22 2014-02-05 Studiehandledning Coachande samtal: karriärutveckling och vägledning II, 7,5 hp avancerad nivå Coaching Conversations: Career development and Career Counselling II, 7,5 ects Vt 14 vecka 13-22

Läs mer

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp

Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp 1 (5) Kursplan för: Pedagogik GR (C), Pedagogik, 30 hp Education BA (C) Allmänna data om kursen Kurskod Ämne/huvudområde Nivå Progression Inriktning (namn) Högskolepoäng PE014G Pedagogik Grundnivå (C)

Läs mer

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN

STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN SK1523 Examensarbete i statsvetenskap, 15 högskolepoäng Dissertation, 15 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Samhälls fakultetsnämnden 2006-11-14

Läs mer

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet

EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet EMG:s väg till examensarbeten av mycket hög kvalitet Rolf Zale Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap rolf.zale@emg.umu.se Grundsyn Under examensarbetet ska studenten koncentrera sig på uppgiften

Läs mer

Studieguide. Fristående kurs Avancerad nivå Ladokkod VKAMPV (Ersta Sköndal högskola) Ladokkod 62FL01 (Högskolan i Borås)

Studieguide. Fristående kurs Avancerad nivå Ladokkod VKAMPV (Ersta Sköndal högskola) Ladokkod 62FL01 (Högskolan i Borås) Studieguide Den levda kroppen i det vårdande sammanhanget betydelsen av Merleau-Pontys filosofi för vårdvetenskap, 7,5 hp The lived body in the context of care the significance of Merleau- Ponty s philosophy

Läs mer

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle

JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten JAMR35, Internationell straffrätt, 7,5 högskolepoäng International Criminal Law, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens

Läs mer

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS)

Studiehandledning. Forskningsspecialisering (15 hp) Institutionen för pedagogik och didaktik Research Specialization (15 ECTS) 1(7) 2018-05-29 Studiehandledning Forskningsspecialisering (15 hp) Research Specialization (15 ECTS) Kurskod: PEA459 Höstterminen 2018 Kursansvarig: Robert Ohlsson Institutionen för pedagogik och didaktik

Läs mer

Rutiner för opposition

Rutiner för opposition Rutiner för opposition Utdrag ur Rutiner för utförande av examensarbete vid Avdelningen för kvalitetsteknik och statistik, Luleå tekniska universitet Fjärde upplagan, gäller examensarbeten påbörjade efter

Läs mer

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15

Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 1(5) 2015-11-13 Studie- och yrkesvägledarprogrammet Beteendevetenskapliga grunder Studiehandledning Samspel mellan individ och samhälle 7,5 hp HT-15 Kursansvarig: Petra Roll Bennet petra@edu.su.se Kursens

Läs mer

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen

Kursens mål. Juridiska fakulteten. Undervisningsspråk: Svenska och Engelska. Introduktion till juristutbildningen Juridiska fakulteten LAGA01, Introduktion till juridiken, allmän rättslära och konstitutionell rätt, 30,0 högskolepoäng Introduction to Law, Legal Theory and Constitutional Law, 30.0 credits Grundnivå

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Årsplanering för Projektarbete 100 poäng, läsåret 2005/06 s.2 PA 1201 Projektarbete, 100 poäng s.3 Projektarbetets syfte s.3 Projektarbetets karaktär s.3 Lokal kursplan för Donnergymnasiet,

Läs mer

LATHUND FÖR VENTILERING OCH RIKTLINJER FÖR BETYGSÄTTNING AV EXAMENSARBETEN VT 2013

LATHUND FÖR VENTILERING OCH RIKTLINJER FÖR BETYGSÄTTNING AV EXAMENSARBETEN VT 2013 LATHUND FÖR VENTILERING OCH RIKTLINJER FÖR BETYGSÄTTNING AV EXAMENSARBETEN VT 2013 LATHUND FÖR VENTILERING AV EXAMENSARBETEN VT 2013 Ventileringen av examensarbetena sker i seminarieform och tar oftast

Läs mer