RÄTTMALL/Omtenta i TV-teknik 5p

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RÄTTMALL/Omtenta i TV-teknik 5p"

Transkript

1 RÄTTMALL/Omtenta i TV-teknik 5p I de tentamensfrågor som har alternativa svar, kan om inte annat anges, ett eller flera av alternativen vara rätt. Rätt rad (alla fyra rutor markerade eller tomma som de ska vara) ger 2 p. Varje felaktigt kryss ger avdrag med 1p. Mer än ett felplacerat kryss ger alltså 0 p för frågan. Fråga 1. (2p) Vad innebär begreppet Presidentsyndromet? o a) Att man har så god associativ förmåga att man genom redundant information t.ex. känner igen presidentens bild (eller en annan välkänd person) på en lågupplösande skärm. o b) Att man anser sig vara entydig i sin presentation med tanke på tittarens förkunskaper och associationsförmåga. o c) Att man genom upprepat tittande på en film har lärt sig att rätt tolka budskapet som det är avsett och att man sedan inte är medveten om att viss ljud- eller bildinformation inte går att uppfatta för en förstagångstittare. Fråga 2. (2p) Hur ser lägerbålskurvan ut? Rita en enkel skiss och förklara i korta ordalag hur den är uppbyggd och tänkt att fungera. kul (Ungefär så här, fastän inte kantig!) tid Fråga 3. (2p) Vad innebär kannibalisering av en medieupplevelse? o a) att meddelandets form helt eller delvis förtär dess innehåll. o b) att meddelandet är så övertydligt presenterat att det skapar motvilja hos den som tar del av det. o c) att det ligger fel i tiden, så att det refuseras genom att det avviker från den rådande populära uppfattningen.

2 Fråga 4. (2p) Videokamerans seende skiljer sig i flera avseenden från det mänskliga ögat. Vilken eller vilka av dessa egenskaper är korrekta: o a) Skärpedjupet är mindre. o b) Det som är mörkt, blir ännu mörkare och det ljusa blir ljusare. o c) Vid lägre färgtemperatur upplevs bilden som mera kontrastrik. o d) Kontrastomfånget är bara en bråkdel av ögats. Fråga 5. (2p) Till vad använder man tidkod vid medieproduktion? a) För att synkronisera bilden och ljudet då de spelas upp från videobandet. b) För att synkronisera bilden med ljud som spelats in på en DAT-bandspelare. c) För att kunna hitta ett sökt inslag vid snabbspolning i ett videoband. d) För att kunna synkronisera en filmscanner med en videobandspelare. Fråga 6. (1+1+2p) I en videokamera omvandlas infallande ljus till en elektrisk signal. I den processen ingår sampling som ett grundläggand moment. a) Förklara kort vad sampling innebär. Sampling = provtagning. Ögonblicksvärdet hos en signal eller ett förlopp mäts och fryses/lagras. b) En videosignal är samplad i flera dimensioner; vilka? - Spatialt; horisontalt = i sidled - Spatialt; vertikalt = i höjdled - Temporalt = i tidsled, över tiden c) Den digitala videosignalen ITU-601 har drygt 700 luminanssampel per linje medan CCD-chipet i en professionell videokamera har närmare 1000 pixlar på varje linje. Varför? Vid all sampling fås ett visst nivåfall vid högre frekvenser p.g.a. apertureffekten. Ideellt skulle samplingspulsen vara oändligt kort/smal. Detta skulle ge helt rak frekvensgång. Ju bredare samplingspulsen är, desto mer nivåfall fås vid högre frekvenser. I 601- standarden är samplingspulserna normalt mycket korta (någon procent av totala pulstiden) och detta ger försumbara förluster. I ett CCD-chip är samplingspulsbredden = bredden på varje pixel. Eftersom pixlarna ligger nästan kant-i-kant, blir samplingspulsbredden därmed nästan 100 %, vilket ger påtaglig apertureffekt, d.v.s. högfrekvensfall. För att kompensera detta ökas antalet pixlar - vilket är det samma som att öka samplingsfrekvensen.

3 Fråga 7. (2p) Vilken funktion har linjesynkpulsen? a) Den ger TV-mottagaren order att påbörja ny rad när TV-sändaren bestämmer så. b) Det är egentligen samma sak som linjesläckpulsen. c) Den släcker elektronstrålen när den kommer längst ned på sidan och skall börja rita upp en ny sida. d) Den håller synkroniteten med sändaren, så att bilden inte viker sig i överkanten eller lägger sig ned över bildskärmens bredd. 8. ( 2p) Vad är riktigt i denna jämförelse mellan det europeiska TV-systemet PAL med det amerikanska, NTSC? a) PAL har en lägre bildfrekvens, som valts med hänsyn till frekvensen hos växelströmmen i elnätet. b) NTSC är överlägset när det gäller detaljskärpa i bilden. c) En störning vid en NTSC-sändning kan göra att personer och föremål i bilden tillfälligt ändrar färg. Så är det inte med PAL. d) En störning vid en PAL-sändning yttrar sig som vågräta, vita gnistor som jagar över bildrutan. Så är det inte med NTSC. Fråga 9. (1p) En MPEG video har en GOP som är 9 bilder lång. Visa hur man utnyttjar så kallad picture reordering vid kodningen. Antag att sekvensen är: B1 B1 I2 B2 B2 P2 B2 B2 P2 B2 B2 I3 B3 B3 P3. Hur ser den färdiga MPEG sekvensen ut? (Siffrorna 1, 2 och 3 anger GOP-block 1, 2 respektive 3) svar: Bildsekvens:... B1 B1 I2 B2 B2 P2 B2 B2 P2 B2 B2 I3 B3 B3 P3... efter "reordering":... I2 B1 B1 P2 B2 B2 P2 B2 B2 I3 B2 B2 P3 B3 B3... (Se boken sid 326. Obs att starten av sekvensen kan se lite annorlunda ut, som i boken. Godkännes det också)

4 Fråga 10. (1p) Vid MPEG-kodning används så kallad zig-zag scanning. Ett av nedanstående alternativ är riktigt. Är detta en metod som: o a) underlättar beräkningen av rörelsevektorer o b) minskar behovet av buffertminne i avkodaren. o c) underlättar en effektiv packning av data (upptäcka data som kan kastas bort). Förtydligande av svar: svar: Alternativ c) är korrekt. Zig-zag scan används för att läsa ut data så att de "viktigaste" komponenterna kommer först och sedan komponenter med avtagande betydelse. Ofta kan utläsningen av data avbrytas i förtid om de återstående komponenterna är = 0. Fråga 11. (1p) MPEG är en så kallad asymmetrisk kodningsmetod. Vad menas med det? o a) att kodare respektive avkodare har olika stor komplexitet. Avkodaren är enklare än kodaren. o b) att kodning innebär förlust av bildkvalitet och att denna förlust inte kan återvinnas. o c) MPEG kan användas för kodning av högupplöst TV (HDTV). Förtydligande av svar: svar: a. Asymmetrisk kodning är kostnadseffektivt då man har många avkodare och endast en kodare (broadcast), till skillnad från bildkodning i en bandspelare (en kodare + en avkodare) Fråga 12. (1p) Vilket av följande påståenden är inte riktigt? o a) MPEG-2 har funktionalitet för att komprimera video i delbildsmod. o b) MPEG-1 är utvecklad för att använda för uppspelning av CD-video. o c) MPEG-2 lämpar sig inte för så kallad variable-bitrate kodning. (Olika kodningshastighet beroende på hur komplicerat bildmaterialet är).

5 Fråga 13. (1p) Vid MPEG-2 kodning av filmat material erhålles som regel bättre kompressionsprestanda. Ett av nedanstående tre förhållanden är den bakomvarande orsaken: o a) Bilderna i en film är ett så kallat progressivt bildmaterial. Man uppnår bättre kompression för att delbild 1 och delbild 2 saknar rörelsekomponent. (De är tagna vid samma tidpunkt.) o b) Film innehåller som regel mindre brus än en videoinspelning. o c) En videokamera har som regel högre upplösning och ger därmed många smådetaljer som kräver extra bitkapacitet för att koda. Fråga 14. (1p) En av följande metoder ger en icke-förstörande bildkodning. Vilken? oa) JPEG-kodning som bygger på DCT-transform. o b) Entropikodning som använder så kallad Huffmankod. oc) Att använda så kallad I-frame only MPEG-koding. (GOP=1) Fråga 15. (3p) Nämn minst tre skäl för att införa automatisering av produktionsprocessen för nyheter i TV. Svar: Snabbare/effektivare processflöde Säkrare materialhantering Personalbesparingar Lättare/enklare att ändra i körschemat med kort varsel Fråga 16. (2p) Fördelen med central server-lagring av allt material i verksamheten är uppenbar. Nämn, a) en nackdel/potentiell risk med serverlagring och b) hur denna risk kan minimeras Svar: a) Ett allvarligare funktionsbortfall av servern gör att inget material på diskarna kan kommas åt = totalstopp för sändningen. b) S.k. spegling, dvs en redundansenhet installeras, alternativt allt material måste backas upp på tape.

6 Fråga 17. (2p) Med vetskap om attt ögat kan se ett linjeraster på en bildskärm när vinkeln mellan ögat och två närliggande linjer överstiger 1minut, så finns det vissa enkla tumregler när det gäller lämpliga betraktningsavstånd (uttryckt som X gånger H, där X är ett "antal" och H är bildskärmens höjdmått) a) För vilket vedertaget betraktningsavstånd lämpar sig standardupplöst television (SDTV 576 linjer) för - 3H, 4H, 5H, 6H, 7H eller 8H? Svar: 6H b) Vilket betraktningsavstånd lämpar sig högupplöst television (HDTV) på en 768 linjers plasmaskärm - 3H, 4H, 5H, 6H, 7H eller 8H? Vi vill se det värde som de japanska studierna redan för trettio år sedan benämnde som "the sweet spot" för långvarigt TV-tittande - och som bekräftades av SVT:s studier av WideXGApanels i början av år Svar: 4H Fråga 18. (2p) Beskriv kortfattat en metod att förbättra (minska störningsrisken i) ett "oäkta" femledarsystem i ett kraftnät! Svar: En riktigt utförd potentialutjämning förbättrar det "oäkta" systemet. Ett alternativ är att installera en nollpunktstransformator varvid systemet blir "äkta". Fråga 19. (2p) Det kan uppstå problem i en kraftinstallation med stor andel elektronikbelastning. Vad är det som kan inträffa? a) neutralledaren kan bli överbelastad p g a belastningsströmmens höga övertonsinnehåll. b) det uppstår fasvridning i kraftnätet. c) magnetfälten ökar, jämfört med fallet med annan belastning. d) man kan få kraftiga vagabonderande strömmar i rörsystem och byggkonstruktioner av metall.

7 Fråga 20. ( 6p) Beskriv kortfattat med egna ord och med hjälp av ett blockschema med inritade signalflöden den analoga televisionens tekniska produktionsprocess vid en direktsänd trekamerasändning. Sändningen skall innehålla både förinspelade och direktsända inslag. Grafik och namnskyltar skall infogas kontinuerligt. Namnge de tekniska komponenterna i flödeskedjan mellan insignaler till kontrollrummet och den utsända (publicerade) signalen. Beskriv arbetsuppgift för bemanningen och vad som sker i respektive steg. Observera att frågan handlar om tekniken och inte det redaktionella arbetet! Du kan utgå från nedanstående block som visar vilka insignaler som skall hanteras i processen. Kam 1 Kam 2 Kam 3 Text o grafik Video inslag Mic 1 Mic 2 Mic 3 Svar: K1 K2 K3 ljudsignaler CCU (Camera Control Unit) Ljudmixer Ljud video film text Bildsignaler Bildmixer Utgående ljudsignal Utgående bildsignal Videobandspelare CCU: Videosignalerna från kamerorna går till respective CCU. På dessa kopplas mätutrustning I form av oscilloskop och monitor. Mha dessa kalibreras och balanseras signalen från respektive kamera en I taget. Detta för att färgtemperatur kontrast mm I bilden skall vara så överensstämmande som möjligt från kamerorna. Här finns även möjligheter att med tekniska inställningar av signalerna ge bilden annan karaktär än normal. Bildmixer: till bildmixern matas samtliga kamerasignaler. Respektive kamerabild visas också konstant I var sin egen monitor. Detta möjliggör för

8 bildproducent/producent att med hjälp av en regel/kontrollknapp bestämma vilken kameras bild som sänds ut I utgående bildsignal. Utgående bild visas hela tiden I en särskild monitor. Text: En textgenerator är kopplad till bildmixern. I denna kan man I förväg generera namskyltar och annan grafik. Den bild som visas på textgeneratorns monitor kan läggas ut i bild mha en switch/regel på mixern. Ljudmixer: till ljudmixern matas ingående ljud från olika källor såsom autentiskt ljud från videobandet, extern ljudkälla som tex en CD-spelare och intervjumicar etc. från inspelningsstudion. Ljuden mixas av en ljudtekniker mha reglar till en utgående ljudsignal. Utgående signaler: bandas vid en bandstation på videotape. Sammanslagen signal kan samtidigt direktsändas till TV-tittarna.

HELA KEDJAN. Videoteknik. från kamera till bildskärm. Nils Wennerstrand P. KTH NADA Medieteknik. Gunnar Kihlander, Anders Nyberg

HELA KEDJAN. Videoteknik. från kamera till bildskärm. Nils Wennerstrand P. KTH NADA Medieteknik. Gunnar Kihlander, Anders Nyberg Videoteknik KTH NADA Medieteknik Nils Wennerstrand P Gunnar Kihlander, Anders Nyberg HELA KEDJAN från kamera till bildskärm DV JPEG MPEG VGA Insamling Bearbetning Utsändning Presentation Y/C PAL RGB Kompatibilitet

Läs mer

TV-produktion / OB-teknik

TV-produktion / OB-teknik TV-produktion / OB-teknik Nils Wennerstrand P KTH/CSC Medieteknik TV-produktion / OB-teknik Studions tekniska delar, funktioner och bemanning Teknikrummets tekniska delar, funktioner och bemanning Redaktionella

Läs mer

HELA KEDJAN. Videoteknik. från kamera till bildskärm. Nils Wennerstrand P. KTH NADA Medieteknik. Gunnar Kihlander, Anders Nyberg

HELA KEDJAN. Videoteknik. från kamera till bildskärm. Nils Wennerstrand P. KTH NADA Medieteknik. Gunnar Kihlander, Anders Nyberg Videoteknik KTH NADA Medieteknik Nils Wennerstrand P Gunnar Kihlander, Anders Nyberg HELA KEDJAN från kamera till bildskärm 1 DV JPEG MPEG VGA Insamling Bearbetning Utsändning Presentation Y/C PAL RGB

Läs mer

QosmioEngine För avancerad video

QosmioEngine För avancerad video QosmioEngine För avancerad video Qosmio förenar QosmioEngines och QosmioPlayers högkvalitativa videofunktioner, Harman Kardon högtalare och SRS TruSurround XT: s funktioner för surroundljud och digital

Läs mer

Videosignalen. Blockdiagram över AD omvandling (analogt till digitalt)

Videosignalen. Blockdiagram över AD omvandling (analogt till digitalt) Videosignalen Analog/digital Även om vi idag övergår till digital teknik när vi ska insamla, bearbeta och spara videomaterial, så är dock vår omvärld analog. Det innebär att vi i videokameran och TV monitorn

Läs mer

Det finns två sätt att generera ljus på. Ge exempel på dessa och förklara vad som skiljer dem åt.

Det finns två sätt att generera ljus på. Ge exempel på dessa och förklara vad som skiljer dem åt. DEL 1 Bild Vi har alla sett en solnedgång färga himlen röd, men vad är det egentligen som händer? Förklara varför himlen är blå om dagen och går mot rött på kvällen. (Vi förutsätter att det är molnfritt)

Läs mer

QosmioEngine: För avancerad video

QosmioEngine: För avancerad video tech-rapport qosmioengine QosmioEngine: För avancerad video 02 03 06 09 10 Qosmio förenar de avancerade videofunktionerna i QosmioEngine och QosmioPlayer, Harman Kardon- högtalare och äkta Dolby Home Theatre

Läs mer

Audio & Videoteknik 2D2021, 2D1518

Audio & Videoteknik 2D2021, 2D1518 TENTAMEN Kurs: Kursnummer: Moment: Program: Åk: Examinator: Rättande lärare: Datum: Tid: Hjälpmedel: Audio & Videoteknik 2D2021, 2D1518 Tentamen Medieteknik 2 Trille Fellstenius Trille Fellstenius, Svante

Läs mer

Sensorer i digitalkameror

Sensorer i digitalkameror Sensorer i digitalkameror Kretskort Minneskort Sensor Detektorelement (pixel). Typisk storlek: 2-5 m Typiskt antal: 5-20M Sensortyper i digitalkameror CCD (Charge Coupled Device) CMOS (Complementary Metal

Läs mer

SMS047 Mediakodning. Introduktion. Frank Sjöberg. Introduktion. Introduktion

SMS047 Mediakodning. Introduktion. Frank Sjöberg. Introduktion. Introduktion SMS047 Mediakodning Frank Sjöberg Email: frank@sm.luth.se Rum A3207 Kursen behandlar kodning av fyra olika typer av media Text & annan data Bild Ljud (ej tal) Video Vi kommer i första hand att studera

Läs mer

LexCom Home Certifieringsutbildning

LexCom Home Certifieringsutbildning Digital TV Digital TV finns i flera standarder Idag finns det digitala sändningar i Marknätet DVB -T (Terrest) Satellitsänd DVB -S ( Satellit) Kabel TV CATV DVB -C (Cable) DVB står för Digital Video Broadcasting

Läs mer

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*).

quick guide RSE Volvo förbehåller sig rätten att göra ändringar utan föregående meddelande. Tillval är markerade med en asterisk (*). web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Din bil är utrustad med en exklusiv multimediaanläggning. Rear Seat Entertainment-systemet utökar bilens ordinarie ljudanläggning

Läs mer

Grundläggande signalbehandling

Grundläggande signalbehandling Beskrivning av en enkel signal Sinussignal (Alla andra typer av signaler och ljud kan skapas genom att sätta samman sinussignaler med olika frekvens, Amplitud och fasvridning) Periodtid T y t U Amplitud

Läs mer

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Att sända information mellan datorer. Information och binärdata

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Att sända information mellan datorer. Information och binärdata Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk Jens A Andersson (Maria Kihl) Att sända information mellan datorer värd 11001000101 värd Två datorer som skall kommunicera. Datorer förstår

Läs mer

Föreläsning 7: Bild- och videokodning

Föreläsning 7: Bild- och videokodning Föreläsning 7: Bild- och videokodning Inledning - varför bildkodning - tillämpningar - grundprinciper Förlustfri kodning - Variabellängdskodning - Skurländskodning - Huffmankodning Irreversibla kodningsmetoder

Läs mer

Multimedia. Multimedia. Datakompression. Annorlunda krav. Inte bara text eller nerladdning av filer. Video, ljud med tidskrav.

Multimedia. Multimedia. Datakompression. Annorlunda krav. Inte bara text eller nerladdning av filer. Video, ljud med tidskrav. Multimedia nte bara text eller nerladdning av filer Multimedia Video, ljud med tidskrav Video-on-demand TV Telefoni Förändring av mediasituationen Sveriges TV jmf Blattnicksele TV Annorlunda krav Stora

Läs mer

Digital video - Labbpek Log&Capture och Edit to tape

Digital video - Labbpek Log&Capture och Edit to tape 1 (5) Digital video - Labbpek Log&Capture och Edit to tape /Nils Wennerstrand P, KTH Medieteknik Målsättning Avsikten med övningen är att du skall få insikt och färdighet i den tekniska delen av produktionsflödet

Läs mer

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera Kamerateknik Bildsignalen i en kamera Videokamerans uppgift är att fånga och registrera ljus och färg som finns i naturen. Samtidigt ska detta ske på ett sådant sätt att vi människor uppfattar de återgivna

Läs mer

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Jens A Andersson

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Jens A Andersson Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk Jens A Andersson Att göra Kursombud Williams bok???? Kolla schemat: Övningar flyttade Labanmälan ska funka nu 2 Att sända information

Läs mer

Kapitel 2 o 3. Att skicka signaler på en länk. (Maria Kihl)

Kapitel 2 o 3. Att skicka signaler på en länk. (Maria Kihl) Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk Jens A Andersson (Maria Kihl) Att sända information mellan datorer värd äd 11001000101 värd äd Tåd Två datorer som skall kllkommunicera.

Läs mer

Register your product and get support at SDV5118/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at  SDV5118/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5118/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5118 5 Översikt 5 3 Komma igång 6

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6222/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV6222 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Jens A Andersson

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Jens A Andersson Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk Jens A Andersson Att sända information mellan datorer värd 11001000101 värd Två datorer som skall kommunicera. Datorer förstår endast

Läs mer

1 Analog TV. Televisionens historia

1 Analog TV. Televisionens historia 1 Analog TV Kapitel 1 Analog TV Televisionens historia Utvecklingen av televisionen startade officellt 1884 i och med att tysken Paul Nipkow tog patent på ett mekaniskt televisionssystem tillsammans med

Läs mer

Automatisk bildstabilisering

Automatisk bildstabilisering Automatisk bildstabilisering Digital bildstabilisering utnyttjar en del av bildsensorn för att kunna kompensera skakning av kameran. Detta innebär att alla pixelelement inte utnyttjas till bilden och bildkvaliteten

Läs mer

Grunderna i. Digital kamerateknik. SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29

Grunderna i. Digital kamerateknik. SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29 Grunderna i SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29 Min resa genom Mpixel världen 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 1 3 2MP Nanozoomer 4 Scanner 1,5GP Kamera20,5MP Kamera 3,6GP5 Iphone 8MP Serie1

Läs mer

Alla presentationstekniker har olika behov; bandbredd, lagring samt bildkvalitet

Alla presentationstekniker har olika behov; bandbredd, lagring samt bildkvalitet Alla presentationstekniker har olika behov; bandbredd, lagring samt bildkvalitet 1. Multimedia för persondator distribuerad via Internet 2. Multimedia för persondator lagrad på CD-ROM 3. Digital distribuerad

Läs mer

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Jens A Andersson

Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk. Jens A Andersson Kapitel 2 o 3 Information och bitar Att skicka signaler på en länk Jens A Andersson Att sända information mellan datorer värd 11001000101 värd Två datorer som skall kommunicera. Datorer förstår endast

Läs mer

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se

Föreläsning i webbdesign. Bilder och färger. Rune Körnefors. Medieteknik. 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Föreläsning i webbdesign Bilder och färger Rune Körnefors Medieteknik 1 2012 Rune Körnefors rune.kornefors@lnu.se Exempel: Bilder på några webbsidor 2 Bildpunkt = pixel (picture element) Bilder (bitmap

Läs mer

3.0. Tips och Trix Sida 1 av 18

3.0. Tips och Trix Sida 1 av 18 3.0 https://beta.scratch.mit.edu/ Tips och Trix 2018-08-31 Sida 1 av 18 Innehåll Starta nytt program 3 Scenens koordinatsystem 3 Centrumpunkt / rotationspunkt 4 Sprajtens inställningar 5 Placering i Z-led

Läs mer

JVC CAM Control (för Windows) Användarguide

JVC CAM Control (för Windows) Användarguide JVC CAM Control (för Windows) Användarguide Svenska Detta är en instruktionsmanual för mjukvaran (för Windows) för Live Streaming Camera GV-LS2/GV-LS1 skapad av JVC KENWOOD Corporation. Operatörssystemet

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 9 Filmläge Filmning...

Läs mer

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER

404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER SVENSKA SWEDISH 404 CAMCORDER VIDEOKAMERA & KAMERAFUNKTIONER Tillägg till ARCHOS 404 Användarmanual Version 1.1 Var god besök www.archos.com/manuals för att ladda ner den senaste versionen av denna manual.

Läs mer

LexCom Home Certifieringsutbildning

LexCom Home Certifieringsutbildning Användarens önskemål på funktioner, ex : Förse alla TV-apparater med en stabil signal av god kvalité oavsett antal anslutna TV. Accessmöjlighet av videokälla i alla rum Möjlighet att välja kanal på Sat-mottagaren

Läs mer

Register your product and get support at SDV6224/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at  SDV6224/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6224/12 Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV6224/12 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Register your product and get support at SDV6121/12. SV Användarhandbok

Register your product and get support at   SDV6121/12. SV Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV6121/12 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV6121/12 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO

Ingående delar. I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem. Väska för att transportera IDEA-SOLO Ingående delar I ditt paket av IDEA-SOLO ingår följande delar. Kamerasystem Väska för att transportera IDEA-SOLO Handkontroll, ett alternativ för zoomning istället för tangentbord, eller då kameran används

Läs mer

Videons historia och utveckling

Videons historia och utveckling Videons historia och utveckling Video kommer från latin och betyder jag ser. Idag är det en benämning på upptagning, överföring, lagring och återgivning av elektriska bildsignaler. Till skillnad från film

Läs mer

Digital Video. Användarhandledning

Digital Video. Användarhandledning Digital Video Användarhandledning Sw 2 Innehållsförteckning Komma igång Lär känna din Digital Video... 3 Så här använder du panelen... 4 Strömförsörjning... 5 Lägen... 6 Lägesknappen... 7 Filmläge Filmning...

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5120/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 2 Din SDV5120 5 Översikt 5 3 Komma igång 6 Installation

Läs mer

Att bevara historiska bilder. Digitalisera, beskriva, söka, visa, långtidslagra

Att bevara historiska bilder. Digitalisera, beskriva, söka, visa, långtidslagra Att bevara historiska bilder Digitalisera, beskriva, söka, visa, långtidslagra Fokus Att bevara bildinformation i oftast lånade bilder genom att överföra informationen i digital form. i digital form. Bättre

Läs mer

TENTAMEN. Kurs: Kursnummer: Audio&Videoteknik, 2D2021. Program: Åk: HME02 Åk 2. Datum: Tid: :00. Omfattning och betygsgränser:

TENTAMEN. Kurs: Kursnummer: Audio&Videoteknik, 2D2021. Program: Åk: HME02 Åk 2. Datum: Tid: :00. Omfattning och betygsgränser: TENTAMEN Kurs: Kursnummer: Moment: Program: Åk: Examinator: Rättande lärare: Datum: Tid: Hjälpmedel: Audio&Videoteknik, 2D2021 Tentamen HME02 Åk 2 Trille Fellstenius Trille Fellstenius 2003-12-17 08.00

Läs mer

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ.

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Kamerans sensor I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Objektivet projicerar en bild på sensorn och varje liten

Läs mer

Att fånga den akustiska energin

Att fånga den akustiska energin Att fånga den akustiska energin När vi nu har en viss förståelse av vad ljud egentligen är kan vi börja sätta oss in i hur det kan fångas upp och efterhand lagras. När en ljudvåg sprider sig är det inte

Läs mer

7.2.2014 Europeiska unionens officiella tidning L 38/17

7.2.2014 Europeiska unionens officiella tidning L 38/17 7.2.2014 Europeiska unionens officiella tidning L 38/17 En apparat som kombinerar en färgmonitor av LCD-typ (flytande kristaller) med en pekskärm (s.k. pekskärmsmonitor) med ett diagonalmått på bildskärmen

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Grafik. För enklare datorsystem

Grafik. För enklare datorsystem Grafik För enklare datorsystem Grafik förr VGA-signalen Direktdriven grafik eller bildminne Bitmap-grafik Tile/teckenbaserad grafik Spritebaserad grafik Kollisionskontroll Rörelse : Hastighet / riktning

Läs mer

Register your product and get support at www.philips.com/welcome SDV5121/10 SV Användarhandbok Innehållsförteckning 1 Viktigt 4 Säkerhet 4 Återvinning 4 Svenska 2 Din SDV5121 5 Översikt 5 3 Komma igång

Läs mer

70G 书纸 105*148mm. Digital-box, bruksanvisning DVBT-41

70G 书纸 105*148mm. Digital-box, bruksanvisning DVBT-41 70G 书纸 105*148mm Digital-box, bruksanvisning DVBT-41 1 1. MUTE: (TYST) Avaktivera ljudet på/av. 2. : Växla till föregående markerad kanal 3. TV-LÄGE: Växla mellan PAL/NTSC färgkodning. 4. INFO: Visar den

Läs mer

OneNote Version 1.0 Skolkontoret

OneNote Version 1.0 Skolkontoret OneNote Version 1.0 Skolkontoret 1 Innehåll Vad är OneNote Online?... 3 Manual steg för steg... 4 En första översikt... 4 Logga in... 5 Skapa ny anteckningsbok... 5 Menyflikarna i OneNote online... 6 Skapa

Läs mer

14 medlemsbolag. Digital projektion. Björn Gregfelt bjorn.gregfelt@fkb.se. Biografen Rio Eskilstuna Tisdagen den 19 oktober 2010

14 medlemsbolag. Digital projektion. Björn Gregfelt bjorn.gregfelt@fkb.se. Biografen Rio Eskilstuna Tisdagen den 19 oktober 2010 Digital projektion Biografen Rio Eskilstuna Tisdagen den 19 oktober 2010 Björn Gregfelt bjorn.gregfelt@fkb.se 14 medlemsbolag 1 Biografstatistik - världen Biografer Världen 150.000 (varav 109.000 kommersiella)

Läs mer

Direkt-router 2000IP. Buffrar och vidaresänder video över Internet och andra IP-nät eller fungerar som avancerad video-mottagare. Standardfunktioner

Direkt-router 2000IP. Buffrar och vidaresänder video över Internet och andra IP-nät eller fungerar som avancerad video-mottagare. Standardfunktioner Direkt-router 2000IP Buffrar och vidaresänder video över Internet och andra IP-nät eller fungerar som avancerad video-mottagare Direkt-router används till att knyta ihop videolänkar eller för att omvandla

Läs mer

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming

9 Webbföreläsningar. 9.1 Streaming 9 Webbföreläsningar Webbföreläsningar innebär att en lärare håller en föreläsning vid sin dator och studenterna kan ta del av den live. För att fler ska kunna titta på detta samtidigt krävs att man använder

Läs mer

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation

NEX-3/NEX-5/NEX-5C A-DRH-100-92(1) 2010 Sony Corporation NEX-3/NEX-5/NEX-5C 3D-funktionerna som levereras med uppdateringen av den fasta programvaran beskrivs i den här broschyren. Se häftet Handledning och Bruksanvisning till α som finns på medföljande CD-ROM-skiva.

Läs mer

Varje laborant ska vid laborationens början lämna renskrivna lösningar till handledaren för kontroll.

Varje laborant ska vid laborationens början lämna renskrivna lösningar till handledaren för kontroll. Vätespektrum Förberedelser Läs i Tillämpad atomfysik om atomspektroskopi (sid 147-149), empiriska samband (sid 151-154), och Bohrs atommodell (sid 154-165). Läs genom hela laborationsinstruktionen. Gör

Läs mer

10/13/08. TV-standarder. Lennart Ståhlberg/STV Video Data Vad gör kameran? Vad gör kameran? Parallell till serieomvandlare

10/13/08. TV-standarder. Lennart Ståhlberg/STV Video Data Vad gör kameran? Vad gör kameran? Parallell till serieomvandlare TV-standarder Lennart Ståhlberg/STV Video Data lennart.stahlberg@stv.se Vad gör kameran? Vad gör kameran? Parallell till serieomvandlare 1 10/13/08 Pre WW2 system Från 30 och 32 linjer / bild 1927 Mekaniska

Läs mer

I rastergrafikens barndom...gjorde man grafik genom att skriva i ett videominne. Operationer på buffert och pixlar. Idag... Varför grafikkort?

I rastergrafikens barndom...gjorde man grafik genom att skriva i ett videominne. Operationer på buffert och pixlar. Idag... Varför grafikkort? Operationer på buffert och pixlar I rastergrafikens barndom......gjorde man grafik genom att skriva i ett videominne. Lapped textures Emil Praun et al., SIGGRAPH 2000. Gustav Taxén CID gustavt@nada.kth.se

Läs mer

Analys/syntes-kodning

Analys/syntes-kodning Analys/syntes-kodning Många talkodare bygger på en princip som kallas analys/syntes-kodning. Istället för att koda en vågform, som man normalt gör i generella ljudkodare och i bildkodare, så har man parametrisk

Läs mer

Kihl & Andersson: , 3.1-2, (ej CDM) Stallings: 3.1-4, 5.1, 5.2, 5.3, 8.1, 8.2

Kihl & Andersson: , 3.1-2, (ej CDM) Stallings: 3.1-4, 5.1, 5.2, 5.3, 8.1, 8.2 Kihl & Andersson: 2.1-2.3, 3.1-2, 3.5-6 (ej CDM) Stallings: 3.1-4, 5.1, 5.2, 5.3, 8.1, 8.2 Hej Hej Vad är klockan? 14.00 Hej då New connection Connection approved Request for data Data transfer End connection

Läs mer

Digitalt Monitor-Endoskop. Bruksanvisning. Ver 1.01. web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 0709-66 78 96

Digitalt Monitor-Endoskop. Bruksanvisning. Ver 1.01. web: www.termometer.se e-mail: info@termometer.se tel: 08-753 00 04 fax: 0709-66 78 96 Digitalt Monitor-Endoskop Bruksanvisning Ver 1.01 1 Digitalt Monitor-Endoskop... 1 Bruksanvisning... 1 ALLMÄN INFORMATION... 3 VIKTIG INFORMATION Innan du använder produkten bör du läsa följande instruktion.

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Så skapas färgbilder i datorn

Så skapas färgbilder i datorn Så skapas färgbilder i datorn 31 I datorn skapas såväl text som bilder på skärmen av små fyrkantiga punkter, pixlar, som bygger upp bilden. Varje punkt har sin unika färg som erhålls genom blandning med

Läs mer

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic

mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic mer färg och ljus Videokameror med 3CCD från Panasonic PRESSENS BETYG Våra videokameror har testats av pressen och vunnit massvis med priser och utmärkelser. Inte minst tack vare vårt 3CCD-system som ger

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

'LJLWDODELOGHUR KGLJLWDOELOGPDQLSXOHULQJ

'LJLWDODELOGHUR KGLJLWDOELOGPDQLSXOHULQJ 'LJLWDODELOGHUR KGLJLWDOELOGPDQLSXOHULQJ Nyckelord: Sampling, kvantisering, upplösning, geometriska operationer, fotometriska operationer, målning, filtrering 'LJLWDOUHSUHVHQWDWLRQR KODJULQJDYELOGHU En

Läs mer

Laboration 1 Fysik

Laboration 1 Fysik Laboration 1 Fysik 2 2015 : Fysik 2 för tekniskt/naturvetenskapligt basår Laboration 1 Förberedelseuppgifter 1. För en våg med frekvens f och våglängd λ kan utbredningshastigheten skrivas: 2. Färgen på

Läs mer

Föreläsning 1: Bild- och ljudkodning

Föreläsning 1: Bild- och ljudkodning Föreläsning 1: Bild- och ljudkodning 1. Kursöversikt 2. Introduktion till bild- och ljudkodning - syfte - historik - antal bitar per bildpunkter/sampel 3. Två principiella klasser : distorsionsfri och

Läs mer

BILDKODNING TEORI. Källkodning. Analogt - och samplat

BILDKODNING TEORI. Källkodning. Analogt - och samplat BILDKODNING TEORI Källkodning Analogt - och samplat Temporalt Vertikalt Horisontalt o-o-o-o-o-oo-o-o-o o-o-o- 1 Två oberoende processer Sampling Tre dimensioner: horisontell, vertikal och tid Kvantisering

Läs mer

Filformat / bildformat

Filformat / bildformat Filformat / bildformat Filformat/bildformat är olika modeller för att spara bilden. När du sparar ett foto finns det en uppsjö av olika filformat att välja bland. Först och främst har programmet (ex. Adobe

Läs mer

En generell prediktiv kodare utnyttjar signalens utseende N steg tillbaka i tiden för kodningen, dvs vi kodar efter den betingade fördelningen

En generell prediktiv kodare utnyttjar signalens utseende N steg tillbaka i tiden för kodningen, dvs vi kodar efter den betingade fördelningen Prediktiv kodning Närliggande sampel i en signal är oftast starkt korrelerade med varandra, det kan därför vara en bra ide att försöka utnyttja denna korrelation (minnet) innan kvantiseringen för att få

Läs mer

Signalbehandling, förstärkare och filter F9, MF1016

Signalbehandling, förstärkare och filter F9, MF1016 Signalbehandling, förstärkare och filter F9, MF1016 Signalbehandling, inledning Förstärkning o Varför förstärkning. o Modell för en förstärkare. Inresistans och utresistans o Modell för operationsförstärkaren

Läs mer

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera

SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera SNABBGUIDE för Windows Media Encoder (media kodaren) - Sänd live med din webbkamera Instruktionerna till denna kameraguide är en enkel kom igång guide. Grundkrav: En webbkamera som är kopplad till datorn

Läs mer

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik

Grunder. Grafiktyper. Vektorgrafik 2 Grunder All vår början bliver svår eller hur det nu brukar heta, och detta är något som gäller även Flash. För den som är ovan vid Flash gäller det säkert extra mycket, då det kan vara knepigt att förstå

Läs mer

Föreläsning 10, Egenskaper hos tidsdiskreta system

Föreläsning 10, Egenskaper hos tidsdiskreta system Föreläsning 10, Egenskaper hos tidsdiskreta system Reglerteknik, IE1304 1 / 26 Innehåll Kapitel 18.1. Skillnad mellan analog och digital reglering 1 Kapitel 18.1. Skillnad mellan analog och digital reglering

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Linjär prediktion. Prediktiv kodning. Linjär prediktion. Prediktiv kodare och avkodare

Linjär prediktion. Prediktiv kodning. Linjär prediktion. Prediktiv kodare och avkodare Prediktiv kodning Linjär prediktion Närliggande sampel i en signal är oftast starkt korrelerade med varandra, det kan därför vara en bra ide att försöka utnyttja denna korrelation (minnet) innan kvantiseringen

Läs mer

BING-lab/Preliminär (BING = Bildingenjör i TV-studio) kalibrering av kameror i en flerkamerastudio

BING-lab/Preliminär (BING = Bildingenjör i TV-studio) kalibrering av kameror i en flerkamerastudio BING-lab/Preliminär (BING = Bildingenjör i TV-studio) kalibrering av kameror i en flerkamerastudio Kalibreringen av i en flerkamerastudio görs av två skäl. Dels att kalibrera studions kameror till varandra

Läs mer

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke

Live Sök Export. ExacqVision användarguide Live Sök Export. Teletec Connect AB Emil Warnicke ExacqVision användarguide Teletec Connect AB Emil Warnicke Version 1 (2009 07 13) för ExacqVision Klient 3.5.3 och nyare Sida 1 Allmänt omexacqvision ExacqVisions klientprogram har tre arbetslägen: Live,

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

Fullfunktions fjärrkontroll (för MT-serien) Fjärrkontroll i kortstorlek (för LT-serien)

Fullfunktions fjärrkontroll (för MT-serien) Fjärrkontroll i kortstorlek (för LT-serien) Fullfunktions fjärrkontroll (för MT-serien) Fjärrkontroll i kortstorlek (för LT-serien) Den interaktiva fjärrkontrollen demonstrerar egenskaperna, funktionerna, inställningarna och de justerbara menyerna

Läs mer

BILAGA. En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat).

BILAGA. En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat). En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat). Apparaten består av en justerbar mekanisk fördelare med plats för en

Läs mer

4/27/12. Fönstring i MDCT. Föreläsning 10: Ljudkodning ( Audio Coding ) 1. Inledning PCM, standardmetoder, MDCT, psykoakustik, ljudtryck

4/27/12. Fönstring i MDCT. Föreläsning 10: Ljudkodning ( Audio Coding ) 1. Inledning PCM, standardmetoder, MDCT, psykoakustik, ljudtryck Föreläsning 10: Ljudkodning ( Audio Coding ) 1. Inledning PCM, standardmetoder, MDCT, psykoakustik, ljudtryck 2. Hörselsinnet Hörnivåkurvor, hörseltröskel, maskeringseffekter, Barkskalan 3. Ljudkodning

Läs mer

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK

Exponera mera AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK 1 av 5 2011-06-16 21:53 Exponera mera 20110422 AV STEFAN OHLSSON I PRAKTISK TEKNIK Att exponera rätt med digitala kameror skiljer sig från att exponera film. På film vill man se till att bilden blir bra.

Läs mer

Handledning laboration 1

Handledning laboration 1 : Fysik 2 för tekniskt/naturvetenskapligt basår Handledning laboration 1 VT 2017 Laboration 1 Förberedelseuppgifter 1. För en våg med frekvens f och våglängd λ kan utbredningshastigheten skrivas: 2. Färgen

Läs mer

Laboration 4: Digitala bilder

Laboration 4: Digitala bilder Objektorienterad programmering, Z : Digitala bilder Syfte I denna laboration skall vi återigen behandla transformering av data, denna gång avseende digitala bilder. Syftet med laborationen är att få förståelse

Läs mer

MALMÖ HÖGSKOLA ODONTOLOGISKA FAKULTETEN

MALMÖ HÖGSKOLA ODONTOLOGISKA FAKULTETEN 1(9) MALMÖ HÖGSKOLA ODONTOLOGISKA FAKULTETEN Användarmanual Manöversystem för AV-utrustning, Aula 2370 Innehåll Sida Inledning 2 Startmeny och Huvudmeny 2 Uppspelning av DVD-skivor 3 Uppspelning av videoband

Läs mer

Resttentamen i Signaler och System Måndagen den 11.januari 2010, kl 14-19

Resttentamen i Signaler och System Måndagen den 11.januari 2010, kl 14-19 Resttentamen i Signaler och System Måndagen den 11.januari 2010, kl 14-19 Tillåtna hjälpmedel: Valfri miniräknare (utan möjlighet till trådlös kommunkation). Valfri litteratur, inkl. kursböcker, formelsamlingar.

Läs mer

DENVER SC-2. Trådlös Baby Alarm, 2,4 GHz. Bruksanvisning ALL RIGHTS RESERVED COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS A/S. www.denver.electronics.

DENVER SC-2. Trådlös Baby Alarm, 2,4 GHz. Bruksanvisning ALL RIGHTS RESERVED COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS A/S. www.denver.electronics. DENVER SC-2 Trådlös Baby Alarm, 2,4 GHz Bruksanvisning ALL RIGHTS RESERVED COPY RIGHT DENVER ELECTRONICS A/S www.denver.electronics.com VIKTIGASÄKERHETSÅTGÄDER FÖRE INSTALLATION 1 Gratulerar till din nya

Läs mer

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Institutionen för teknik, fysik och matematik Nils Olander och Herje Westman Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Max: 30 p A-uppgifterna 1-8 besvaras genom att ange det korrekta

Läs mer

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn

Prioritet. Varför digitalisera? Apparater; i allmänhet. Datorn Prioritet. Varför digitalisera? Syftet påverkar digitaliseringsinställningarna. Vill man rädda ett skört material? Vill man göra det tillgängligt på netet? Finns det efterfrågan på dylikt material? Beakta

Läs mer

Elektro och Informationsteknik LTH. Laboration 6 A/D- och D/A-omvandling. Elektronik för D ETIA01

Elektro och Informationsteknik LTH. Laboration 6 A/D- och D/A-omvandling. Elektronik för D ETIA01 Elektro och Informationsteknik LTH Laboration 6 A/D- och D/A-omvandling Elektronik för D ETIA01 Peter Hammarberg Anders J Johansson Lund April 2008 Mål Efter laborationen skall du ha studerat följande:

Läs mer

Avancerade alternativ

Avancerade alternativ Avancerade alternativ Det här avsnittet omfattar: "Skriva ut separationssidor" på sida 2-67 "Skriva ut flera sidor på ett enstaka ark (N-upp)" på sida 2-68 "Skriva ut häften" på sida 2-69 "Skriva ut negativa

Läs mer

TELEX PROFESSOR Daisyspelare

TELEX PROFESSOR Daisyspelare Lathund till TELEX PROFESSOR Daisyspelare Version 2 Innehåll: Knappförklaringar sid. 2 Spela DAISY-böcker sid. 3 Spela kassettband sid. 6 Lyssna på radio sid. 7 Felsökning sid. 7 3 23 24 25 1 4 2 5 7 8

Läs mer

Dental digital röntgenteknik Vad ska vi tänka på?

Dental digital röntgenteknik Vad ska vi tänka på? Odontologiska fakulteten, Tandvårdshögskolan Malmö Dental digital röntgenteknik Vad ska vi tänka på? Kristina Hellén-Halme Avdelningen för Odontologisk röntgendiagnostik, Malmö högskola 1 Skillnad mellan

Läs mer

Signal- och bildbehandling TSEA70

Signal- och bildbehandling TSEA70 Tentamen i Signal- och bildbehandling TSEA70 Tid: 2003-08-22 kl. 4-8 Lokaler: G36 Ansvarig lärare: Maria Magnusson Seger besöker lokalen kl. 6.00. tel 0702/33 79 48 Hjälpmedel: Räknedosa, OH-film, medskickad

Läs mer

Instruktioner för Articulate Storyline 2

Instruktioner för Articulate Storyline 2 Instruktioner för Articulate Storyline 2 Instruktion för kursproduktion till Netcompetence Talent Portal NETCOMPETENCE 2016-12-19 Innehåll Inledning... 2 Om Articulate... 2 Om Studio 13... 2 Om Storyline

Läs mer

Förberedelser. Svenska

Förberedelser. Svenska Innehåll Förberedelser... 49 Paketinnehåll... 50 Installationsinstruktioner... 50 Monitorinstallation... 50 Monitorpackning... 50 Granska vinkeljustering... 51 Koppla... 51 Sätta igång... 51 Justera skärminställninar...

Läs mer

Laborationshandledning Introduktion till AVID Xpress Pro videoredigering

Laborationshandledning Introduktion till AVID Xpress Pro videoredigering Laborationshandledning Introduktion till AVID Xpress Pro videoredigering Om denna laborationshandledning Handledningen är uppbyggd på så sätt att den steg för steg lotsar dig igenom de olika momentenför

Läs mer

Media Control. Styrsystem för bild & ljud i sportbarer. Bruksanvisning

Media Control. Styrsystem för bild & ljud i sportbarer. Bruksanvisning Media Control Styrsystem för bild & ljud i sportbarer Bruksanvisning 13115 Rev B Sydia Teknik AB 014 1 Innehåll Media Control...1 Styrsystem för bild & ljud i sportbarer...1 Bruksanvisning...1 Sydia Media

Läs mer

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder:

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder: Bildhantering i OEW Bilder på webben Bilder som man ser på olika hemsidor bör ha dessa egenskaper: 1 Klara färger 2 Skärpa 3 Snabbladdade 4 Rätt storlek för syftet Vi ska arbeta med följande bilder: Program

Läs mer