Almanacka 2015 Strömsunds kommun Straejmien tjïelte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Almanacka 2015 Strömsunds kommun Straejmien tjïelte"

Transkript

1 Almanacka 2015 Strömsunds kommun Straejmien tjïelte Tema: Unga i vår kommun

2 GOTT NYTT ÅR 2015 Var det bättre förr? Svaret på den frågan måste bli både ja och nej. När jag tittar tillbaka på min egen ungdomstid kan jag konstatera att många frågeställningar är likadana idag som de var då. En del hade drömmar om en bättre tillvaro någon annanstans. Storstadslivet lockade, men det var inte tal om att flytta utomlands. Idag finns helt andra möjligheter att både studera och arbeta utanför landets gränser. När jag var ung var tillgången till arbete, och att kunna byta arbete, mycket bättre. Utbildningskraven var inte alltid så stora. Idag vet vi att en gymnasieutbildning är ett krav från de flesta arbetsgivare om man vill ha anställning. Att konkurrensen om arbetstillfällena och kraven på utbildning har ökat är en utmaning både för den enskilde och kommunen. Här i kommunen satsar vi därför på att ha en attraktiv gymnasieskola med många program. Utmaningen för oss är att kunna anpassa ungdomarnas önskemål med programutbudet och vårt framtida behov av arbetskraft. Vi vet exempelvis att vård- och omsorgssidan kommer att behöva mycket personal. Men tyvärr är antalet sökande till vård- och omsorgsprogrammet för lågt för att matcha personalbehovet. Olika möjligheter till högskoleutbildning, utan att behöva flytta, är en annan fråga som vi jobbar med. Genom Akademi Norr, som är en samverkan mellan 13 kommuner i Norrland, kan distansutbildningar genomföras via Lärcentrum som finns i Strömsunds tätort. Den möjligheten fanns inte under min ungdomstid. Som ung tonåring i Strömsund på och 1970-talet hade jag och mina kompisar en önskan om många olika fritidsaktiviteter. Samma önskan finns hos dagens unga. Jag kan inte minnas att vi hade någonstans att gå med våra funderingar. Därför är det extra stimulerande och roligt när ungdomar lämnar in förslag till oss som vi kan behandla på kommunen. Vi har de senaste åren ställt frågor till våra unga genom enkäter. Vi har även bjudit in ungdomar från hela kommunen för att ha diskussioner med ansvariga tjänstemän och förtroendevalda. Svårigheten är, att som kommun, kunna tillgodose alla önskemål och behov som finns. De ideella föreningarna, inte minst idrottsrörelsen, gör här stora insatser och utan personligt och ideellt engagemang skulle vi ha en torftig kommun. Just nu pågår det ett arbete för att få till stånd en ny idrottshall i tätorten, ett önskemål som funnits i många år. Från kommunens sida försöker vi stötta föreningslivet på olika sätt, bland annat genom bidrag till fritidsgårdsverksamhet. Från årsskiftet kommer vi att anställa en ungdomskonsulent. På så sätt kommer det att skapas bättre förutsättningar för en bra dialog med ungdomar i vår kommun. Ja, så frågan kvarstår; var det bättre förr? Till sist önskar jag på kommunstyrelsens vägnar er alla ett Gott Nytt År. Gudrun Hansson, kommunalråd

3 Ungdomar i vår kommun viktiga för utveckling och attraktionskraft Mohamed Mohamed, Rebecka Andersson, Catrine Ådén, William Lind och Viktor Lundgren är några av alla ungdomar i vår kommun. Ungdomar i vår kommun är temat i årets almanacka. Innebär det då att almanackan bara är till för ungdomar? Nej självfallet inte, målsättningen är att almanackan ska tilltala alla åldrar. De tolv månadsbladen ger exempel på hur några av kommunens ungdomar just nu har sin vardag i kommunens olika delar. En vardag som dessutom kommer att beskrivas lite utförligare på nätet. Samma dag som du byter månadsblad kan du också läsa lite mer om de aktuella personerna på webben. Vi som är lite äldre kan med glädje se hur man på olika sätt engagerar sig för att studera, påverka, ha en sysselsättning eller ta vara på möjligheterna till ett bra liv och fritid. Ni som är lite yngre får några exempel på alla de möjligheter som finns i kommunen. På kommande sidor presenterar några olika delar av kommunens organisation lite mer om vilka möjligheter man har som ungdom i vår kommun. Ännu mer information finns på webben. Gilla också gärna vår Facebooksida: com/stromsundskommun Trevlig läsning! /Anders Andersson, kommunchef Med ungdomar menar vi idag de som är från cirka 13 till 25 år. Det innebär allt ifrån högstadieelever till unga vuxna med egen bostad, arbete och familj. Begreppet ungdom har använts sedan början av 1900-talet. I Sverige finns det över en och en halv miljon unga mellan 13 och 25 år. I Strömsunds kommun finns det cirka i samma ålder.

4 På Hjalmar finns förutom de nationella gymnasieprogrammen också en nationell idrottsutbildning i skytte. Stor bredd på gymnasieutbildningarna Vi vill att Hjalmar Strömerskolan ska vara det självklara valet för den som ska läsa vidare på gymnasiet. Här erbjuds ett antal nationella gymnasieprogram och ett nationellt idrottsgymnasium inom sportskytte. Från och med i höst startar också gymnasiala lärlingsutbildningar. Det innebär att eleverna genomför minst hälften av utbildningen på en eller flera arbetsplatser och får en yrkesexamen. Skolans ambition är att alla elever ska nå goda studieresultat. Som en hjälp på vägen har skolan en elevcoach som kan hjälpa studenterna att strukturera och planera sina studier. Alla elever har också tillgång till en egen bärbar dator. Skolan är certifierat Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Här examineras också diplomerade gymnasieekonomer. Nyhet! Från och med höst en 2015 erbjuds de i årskurs två och tre att läsa körkortsteori. De får också ekonomiskt bidrag till åtta körlektioner. Detta är en satsning som kommer att öka anställningsbarheten. Bra samarbete med näringslivet Skolan har ett tätt samarbete med näringslivet. Under studietiden får eleverna prova på att driva egna UF-företag ett kul och lärorikt uppdrag som vi hoppas ska ge eleverna en inblick i hur det kan vara att driva eget företag. Att arbeta internationellt är också viktigt på Hjalmar Strömerskolan. Genom att erbjuda praktik utomlands ökar elevernas förståelse, erfarenheter och kompetenser.! Adda är en satsning som ska öka förståelsen och integrationen bland eleverna på skolan. Adda har startats på initiativ av eleverna själva och går ut på att skapa bättre kontakt mellan våra nyanlända elever och de svenska. Vill du veta mer om gymnasieskolan? Heidi Sundelin, rektor, , hjalmar.nu Plugga vidare i Strömsund Funderar du på akademiska studier, så kan du läsa enstaka kurser eller hela utbildningsprogram på distans vid Lärcentrum i Strömsund. Det finns en mängd utbildningar att söka vid olika högskolor och universitet. För mer information se och Plugga i en inspirerande miljö Lärcentrum på Gröna skolan, Myrgatan 10 i Strömsund, Lärcentrum har sina lokaler i Gröna är en lokal mötes- och kunskapsplats för dig som helt eller skolan, Myrgatan 10 i Strömsund. delvis studerar på vuxenutbildning, universitet, högskola eller yrkeshögskola och vill få möjlighet att studera på hemmaplan. Lärcentrum har samarbete med Akademi Norr som består av 13 norrlandskommuner som tillsammans samverkar kring högre utbildning. Du har tillgång till Lärcentrum alla dagar, dag- och kvällstid. Här kan du: Göra din tentamen. Använda grupp- och studierum. Använda datorer, kopiator, fax och videokonferensutrustning.

5 Kanske vill du läsa något av följande? En kort kurs på 7,5 högskolepoäng (hp), till exempel juridik mot Lunds universitet, spanska mot Karlstads universitet, historia mot Uppsala universitet, fiske mot Göteborgs universitet eller ledarskap mot Mittuniversitetet?! Eller så kan du läsa en längre utbildning: Masterprogram i omvårdnad 120 hp mot Umeå universitet, kandidatexamen i geovetenskap 180 hp mot Stockholms universitet eller webbutveckling 120 hp mot Mittuniversitetet? Vill du veta mer? Inger Eriksson Liljegren, utbildningssamordnare, En möjlighet för dig som vill studera på hemmaplan Campus Vindkraft Strömsund Här finns möjlighet till universitetsstudier inom vindkraft tack vare ett samarbete mellan Uppsala universitet, Campus Gotland och Strömsunds kommun. Campus Vindkraft Strömsund kan erbjuda: Stimulerande studiemiljö tillsammans med andra som studerar vindkraft. Tillgång till handledning genom vindkraftlärare och stöd av Lärcentrums studerandeservice. Nära till olika typer av vindkraftverk, ett kontaktnät och ett rikt friluftsliv.! På campus läser också vindkraftteknikerna vid yrkeshögskolan sina högskolekurser. Den utbildningen ger kunskaper för olika arbetsuppgifter som förekommer i samband med drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftanläggningar. Arbetsmiljö och säkerhet är viktiga delar under utbildningen som är certifierad enligt GWO Global wind organisation. Vill du veta mer? Karin Liinasaari, rektor med ansvar för vindkraft, Givande kultur och fritid för alla Att stödja, främja och samordna kultur- och fritidsintressen samt ungdomsoch idrottsverksamheten i kommunen. Det är Kultur- och fritidsavdelningens viktigaste uppgift. Vi ska se till att barn och ungdomar trivs i kommunen och medverka till att det finns roliga och givande fritidsaktiviteter att ta del av. Utbildningar inom vindkraftområdet är populära och efterfrågan på utbildad personal är stor. Det gör vi på olika sätt: Fritidsgårdar Det är viktigt att det finns platser för ungdomar att mötas och umgås på. Det finns fritidsgårdar i Backe, Hammerdal, Hoting, Kyrktåsjö, Gäddede och Ulriksfors. De drivs i ideell regi av olika föreningar som har möjlighet att söka bidrag för verksamheten. En kommunal fritidsgård kommer att öppna i Strömsund under Ungdomskonsulent Från och med 1 januari finns en ungdomskonsulent i kommunen. Hennes viktigaste uppgift blir att se till att vi når målen när det gäller ungdomsverksamheten. Konsulenten ska samverka, stimulera och stötta ungdomarnas aktiviteter och utveckla deras engagemang. Att ansvara för fritidsgården i Strömsund blir också en betydelsefull uppgift.

6 Idrott och kultur är stora fritidsintressen för många. Kulturskolan Kulturskolan Kulturskolan, som numera är gratis för alla barn- och ungdomar, ska vara navet i kommunens musik- och kulturliv. Här ska det finnas möjlighet att utveckla förmågan till kreativt skapande och få prova på många olika uttrycksformer. Verksamheten ska bygga på lust och glädje. Idrotts- Idrotts- och badanläggningar och Det finns goda möjligheter att utöva idrott i kommunen. Det finns idrottsplatser, tennisbanor, sporthallar, gymnastiksalar, elljusspår, ishallar och slalombackar. Det finns även simhallar i Hammerdal, Strömsund, Hoting och Gäddede. Planer finns på att bygga en ny sporthall i Strömsund. Utöver detta finns det i kommunen många föreningar, klubbar och organisationer som verkar för ökat kultur- och idrottsutbud. De är oerhört värdefulla och det är vår uppgift att hjälpa och stötta dem att bedriva sin verksamhet. De flesta föreningar finns med i föreningsregistret på Vill du veta mer om kultur och fritid? Kultur- och fritidschef Lars-Eric Bergman, Nellie Annerstedt skruvar i elektronik under invigningen den 1 december. Foto: Sten Strömgren! Teknikhuset ska väcka intresse och lust I början av 2015 öppnar Teknikhuset på Näsvägen 15 i Strömsund. Teknikhuset är en projekt som erbjuder kostnadsfria aktiviteter där barn och ungdomar får skapa, upptäcka, uppfinna och experimentera. Aktiviteter kommer att erbjudas några kvällar i veckan samt någon helgdag eller lovdag. Teknikhuset är en samverkan mellan Strömsunds kommun, engcon, Regionförbundet och Sparbanksstiftelsen. Målet är att stimulera barn och ungdomars intresse för teknik och entreprenörskap. Vill du veta mer om Teknikhuset? Ola Sonidsson, projektledare, Vi behöver mer arbetskraft kanske just dig? Vi behöver ständigt nya medarbetare i kommunen. Vi är den tredje största arbetsgivaren i Jämtlands län med cirka anställda. Att jobba hos oss innebär att du jobbar på uppdrag från kommunmedborgarna. Ett omväxlande serviceyrke De kommunala jobben handlar om yrken där vi finns för barn och ungdomar i förskola och skola, för våra äldre inom äldreomsorgen eller som stöd och hjälp till funktionsnedsatta. För att få dessa verksamheter att fungera behövs anställda som jobbar med kost, lokalvård, vaktmästeri och annan service. Kommunen har också anställda som servar de som är bosatta i kommunen med vatten, vägar, sophämtning och andra samhällsinriktade insatser. Vårt behov av att anställa kommer att vara stort de kommande åren. Inom de närmaste fem åren kommer behovet av att rekrytera nya medarbetare till kom-

7 munen att vara stort. Störst behov av ny personal kommer skola och barnomsorg samt vård- och omsorgsverksamheten att ha. Det kommer också att finnas behov av nya ledare inom organisationen. Om du som ungdom funderar på att utbilda dig så tänk på att du har stor chans att få jobb som utbildad undersköterska, lärare, förskollärare eller om du har någon chefsutbildning. Exempel på yrken som kommer att behövas: Pedagoger 47 (lärare, förskollärare, fritidspedagoger) Vård 86 (undersköterskor, vårdare, vårdbiträde, personliga assistenter) Sjuksköterskor 5 Chefer 19 (enhetschefer, rektorer) Barnskötare/elevassistenter 14 Kökspersonal och lokalvårdare 21 Vaktmästare, chaufför med flera 14 Administratörer 10 Övriga 24 (enstaka tjänster inom alla förvaltningar) På sommaren erbjuder vi feriejobb i våra verksamheter. Det är ett bra tillfälle att se hur det fungerar hos oss. Utbildar du dig till förskollärare har du goda chanser till jobb hos oss. På bilden syns Susanne Lövgren på Rödluvans Förskola i Hoting.! På vår hemsida är alla som är intresserade av att arbeta inom kommunen välkomna att lämna in en intresseanmälan. Den finns på Vi annonserar lediga tjänster på vår Facebooksida, gå gärna in och gilla oss! Vill du veta mer om jobb hos oss? Anette Bergqvist, bemanningschef, Företagartät kommun men vi har plats för fler Det finns många företag i vår kommun. Jämfört med andra inlandskommuner så har vi inte varit dominerade av en enda stor industri, gruva eller bruk. Detta oberoende har i sin tur skapat en kultur där det är naturligt att starta egna företag. Flera entreprenörer från Strömsund har utvecklat sina företag till att bli konkurrenskraftiga i både riket och internationellt. I sin tur Företagsmässan på Hjalmar Strömerskolan är ett exempel på det fina samarbetet med näringslivet i kommunen. Här har både företag och ungdomar möjlighet att visa upp sig för varandra. bidrar detta till att minska steget hos den som funderar på att bli egen företagare. Det blir lättare att göra verklighet av sina drömmar. Kan andra så kan jag! Det hela utmynnar i en positiv spiral. Förra året startades 50 nya företag i kommunen. Ett stort steg men det finns hjälp på vägen Att starta ett företag och bli helt självförsörjande innebär en stor förändring. Många företag genomför omfattande förändringar i den befintliga rörelsen. Det kan handla om att nya förutsättningar dyker upp, att man behöver anställa mer personal, vidga

8 sin verksamhet till ett annat land, förnya sin maskinpark, söka nya kunder, sälja sitt företag, genomföra ett generationsskifte. Vi hoppas att det stöd vi kan ge gör att förändringen blir lyckad. Vi hoppas att fröna vi sätter ska gro Ungdomarna är vårt viktigaste kapital inför framtiden! När skolungdomarna ska in på arbetsmarknaden behöver de vara förberedda, de behöver ha rätt kompetens för att kunna uppfylla företagens behov. Genom ett samarbete mellan skolan och företagen får skolan vetskap om vad som krävs. Skolan jobbar också med entreprenörskap i olika former. Det är vi glada för. Ett frö sås i ungdomarnas medvetande. En dag gror det och vi får ett nytt Strömsundsföretag som för företagartraditionen vidare, skapar sysselsättning och välfärd. Kommer närmare arbetsmarknaden Flera av företagen i kommunen tar emot elever för praktik. Det är värdefullt för att ungdomarna ska komma närmare både arbetsmarknaden och tanken på att någon gång i livet starta en egen verksamhet. Under gymnasieåren får eleverna redan i skolan testa på hur det är att driva ett riktigt företag genom organisationen Ung Företagsamhet. Det har många elever på Hjalmar Strömerskolan gjort. Några av dem med stor framgång. Från och med i sommar har ungdomarna i kommunen möjlighet att driva eget under sommaren Bli entreprenör för en sommar genom konceptet Sommarlovsentreprenör. Från och med sommaren 2015 är vi glada att kunna erbjuda alla ungdomar som vill en möjlighet att driva ett eget företag istället för att ha ett traditionellt sommarjobb. Det sker via konceptet Sommarlovsentreprenör. Vi på SUAB kommer att organisera verksamheten, som ursprungligen startades upp i Frostviken av Regionprojekt Vaajma. Förhoppningsvis får fler ungdomar upp ögonen för entreprenörskap och kan tänka sig att starta eget så småningom. Vill du veta mer om näringsliv och entreprenörskap? Anders Blomberg, näringslivschef, , Gilla oss gärna på Facebook: Turismen en viktig inkörsport till arbetslivet Strömsund Turism arbetar med många olika frågor som rör besöksnäringen i vår kommun. För den som kommer hit som turist väntar mer än vacker natur och storslagna vidder. Här finns ett brett utbud av turistföretag som alla är duktiga på att skapa aktiviteter. Vi ska bli världsbäst på bra bemötande! En viktig del av företagens arbete handlar om gott bemötande. Det är det som gör att turisterna trivs och kommer tillbaka. Där har alla kommunmed borgare en viktig uppgift när det gäller att välkomna och ta hand Sommarjobbaren på turistbyrån, Ronja Bågling med de lådor hon målade för broschyrer som blev uppsatta på våra obemannade bensinmackar i Strömsund. om de besökare som kommer till oss. Varje gäst/turist kan vara en möjlig inflyttare!

9 Turismen är en viktig basnäring i kommunen, varje år omsätter den nära 200 miljoner kronor. Här kommer lite mer siffor: 124 årssysselsatta, främst inom logi och restaurang 13,6 miljoner kronor i totala skatteintäkter till kommunen 6,4 miljoner kronor i totala skatteintäkter till landstinget/regionen Men allt handlar inte om siffror och pengar. Det handlar också om hur vi, både kommunen och ideella föreningar, organisationer och privatpersoner, arbetar för att göra kommunen till en attraktiv plats att bo på och besöka. Naturen har vi fått gratis arrangemangen skapar vi själva Den underbara naturen har vi fått gratis och kan nyttja på olika sätt. Här finns möjlighet att vandra, åka skidor eller skoter. Rida häst eller åka hundspann. Krypa i grottor eller fiska i orörda vatten på fjället och i skogsland. Vi sitter också på en unik naturskatt vad gäller Bjurälvens karstområde i Frostviken, som 2014 vann tävlingen Geologiskt arv. Flyktingloppet i Gäddede och Köpmannamarknaden i Strömsund är två av evenemangen som årligen arrangeras i kommunen.! Arrangemangen på olika platser runt om i kommunen skapar vi av egen kraft. Listan kan göras lång och varje evenemang bidrar på sitt sätt för att öka attraktionskraften. För ungdomarna är turismnäringen mycket viktig eftersom den för många är en inkörsport till arbetslivet. Det är inom denna sektor många får sitt första jobb. Vill du veta mer om turismen i kommunen? Anna Gillgren, turistchef, Gilla oss gärna på Facebook: STRÖMSUNDS HYRESBOSTÄDER AB Bomöjligheter i Strömsunds kommun Strömsunds Hyresbostäder AB (SHB) ska medverka till att trygga en framtida bostadsförsörjning i kommunen. Idag finns SHB på sex orter: Strömsund (552 lägenheter), Hammerdal (94 lägenheter), Backe (56 lägenheter), Rossön (33 lägenheter), Hoting (86 lägenheter) och Gäddede (68 lägenheter). Totalt 889 lägenheter.! SHB kommer att bygga nya lägenheter för att minska bostadskön. Vill du bo hos oss kan du anmäla ditt intresse via hemsidan, eller telefon Vill du veta mer om bomöjligheter i kommunen? Rolf Nilsson, vd, Välkommen att bo och trivas hos oss i Strömsunds kommun!

10 Julia älskar friheten med sin EPA. Julia Bölander, 17 år, i Hoting började köra EPA direkt när hon fyllde 15 år. Sedan dess har fler och fler hakat på och idag är de ett helt gäng som träffas för att köra tillsammans. Från och med januari finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

11 Hedenvindplaketten Hedenvindplaketten delas ut till författare som har skrivit i Gustav Hedenvind-Erikssons anda. Förslag på mottagare ska vara inlämnat senast 1 februari 2015 till Kultur- och fritidsavdelningen, Box 500, Strömsund. Januari Tsiengele När bostaden blir kall och mörk Att vistas i en bostad utan ljus, värme och vatten en längre tid innebär en stor påfrestning. Ett beredskapsförråd med filtar, batterier, stearinljus, konserver och vattendunkar är värdefullt om det händer Nyårsdagen 1 Svea Kommunkontoret öppet kl Alfred, Alfrida Gäddede: Revy med Garvsyra Rut Hoting: Revy med Garvsyra Sönd. e. nyår Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta Erland Skolornas vårtermin börjar Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike 1 e. trett.d. Frideborg, Fridolf Knut Felix, Felicia Laura, Lorentz Hjalmar, Helmer Kommunkontoret öppet kl Strömsund: Revy med Garvsyra Trettondedagsafton 2 Trettondedag jul Tjugondedag jul Besök kommunen på och Anton, Tony Hilda, Hildur Henrik Fabian, Sebastian Agnes, Agneta Vincent, Viktor Frej, Freja Erika Paul, Pål Bodil, Boel Göte, Göta Karl, Karla Diana Gunhild, Gunilla Ivar, Joar Hammerdal: Företagscup i innebandy Kyrktåsjö: Tåsjödalen Classic Ski, skidtävling 2 e. trett.d. Förintelsens minnesdag Konungens namnsdag Kulturvecka Med reservation för eventuella ändringar 4 3 e.trett.d. 5

12 Samspel och lyhördhet nyckeln till framgång. Ludwig Faxén, 18 år, från Strömsund har ridit nästan hela livet. Han brinner för hästsporten, älskar att tävla och har blivit en förebild för de yngre i stallet. Från och med februari finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

13 Max, Maximilian Kyndelsmässodagen Disa, Hjördis Ansgar, Anselm Kulturvecka Agata, Agda Dorotea, Doris Rikard, Dick Berta, Bert Fanny, Franciska Iris Yngve, Inge Evelina, Evy Agne, Ove Valentin Sigfrid Julia, Julius Viktig skoternykterhetskampanj I år samarbetar Strömsunds kommun, Ragunda kommun, skoteralliansen, förarbevisutbildare och polisen i en skoternykterhetskampanj. Ta ställning du också: Skoteråkning och alkohol hör inte ihop! Kulturvecka Strömsund: Lydnadsprov för hundar, Ridhuset Kulturvecka Kulturvecka Kulturvecka Kulturvecka Strömsund: Samisk livekonsert, kyrkan Kulturvecka Kulturvecka Silsjönäs: Köttsoppans dag, Bygdegården Strömsund: "Värst på Flon", skotertävling m m Februari Goevte Septuagesima 5 Kyndelsmässodagen 6 Samernas nationaldag Kyndelsmässodagen Alexandra, Sandra Besök kommunen på och 7 y Alla hjärtans dag Fastlagssöndagen Frida, Fritiof Gabriella, Ella Vivianne Hilding Pia Torsten, Torun Mattias, Mats Sigvard, Sivert Torgny, Torkel Lage Maria Säkrare snöskoteråkning Anpassa körningen efter väder och terräng. Kör inte fortare än att du kan stanna inför oväntade hinder. Visa ansvar, hänsyn, kör inte på okända isar och undvik att köra i mörker. Mer info: Gäddede: Fettisdag. Servering av fylld kams Strömsund: Amundsen Race, draghundstävling Strömsund: Amundsen Race, draghundstävling Strömsund: Amundsen Race, draghundstävling Hammerdal: Revy med Garvsyra Landsomberget: Jippodagar Landsomberget: Jippodagar Strömsund: Må bra-dagen Fettisdagen Askonsdagen 1 i fastan Med reservation för eventuella ändringar 9

14 Simon Högberg, 19 år, och Malin Axelsson, 23 år, är politiska motståndare och goda vänner. Det är självklart för oss båda att vara engagerade i olika saker. Vi vill vara med och påverka, säger de. Från och med mars finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

15 Bidrag och stipendier inom fritid och kultur 31 mars är sista dag att nominera kultur- och ledarstipendiater. 1 april är sista ansökningsdag för föreningar att söka bidrag. Ansökan om driftbidrag skickas till Teknik- och serviceförvaltningen. Alla övriga till Kultur- och fritidsavdelningen. Mer information: Albin, Elvira Tullingsås: Kruskalas 2 i fastan 9 Ernst, Erna Sportlov Finska sametingets invigningsdag 10 Gunborg, Gunvor Sportlov Sportlov Adrian, Adriana Strömsund: Sportlovsaktivitet i Strömsund Tora, Tove Ebba, Ebbe Camilla Siv Torbjörn, Torleif Edla, Ada Edvin, Egon Viktoria Greger Matilda, Maud Kristoffer, Christel Herbert, Gilbert Sportlov Sportlov Rossön: Sigvard Jonssons Minne, skidtävling Strömsund: Strömstareräkning Backe: Stenhammarsloppet, skidor Internationella kvinnodagen 3 i fastan Besök kommunen på och 11 Kronprinsessans namnsdag Mars Njoktje Midfastosöndagen Gertrud Edvard, Edmund Hammerdal: Konstutställning Hammerdal: Konstutställning Josef, Josefina Norråker: Beaver Trap Trail, slädhundstävling och SM i draghund Hammerdal: Konstutställning Joakim, Kim Norråker: Beaver Trap Trail, slädhundstävling Vårdagjämningen Hammerdal: Konstutställning. Strömsund: Födelsedagsjoggen, löptävling. Bengt Norråker: Beaver Trap Trail, slädhundstävling. Norråker: Vintermarknad. Extra val till riksdagen Kennet, Kent Hammerdal: Konstutställning Jungfru Marie beb. dag Gerda, Gerd Gabriel, Rafael Emanuel Ralf, Rudolf Malkolm, Morgan Jonas, Jens Holger, Holmfrid Ester Säker på is. Ispik, isdubbar, räddningslina och flytväst eller en rätt packad ryggsäck är utrustning du alltid bör ha med dig när du ger dig ut på isar. Men det viktigaste av allt är att ta med sig en kompis. Det är inte säkert att du kan ta dig upp själv ur en isvak. Lovdag Marie Bebådelsedag Strömsund: Ugglekväll 13 Trad samisk högtidsdag Våffeldagen Strömsund: John Lindberg Trio. Äspnäs: Pimpeltävling, Lillallvattnet. Gäddede: Flyktingloppet, skidor Sommartid börjar Gäddede: Flyktingloppet, skidor Palmsöndagen 14 Med reservation för eventuella ändringar

16 Frisören Ronja klippte till och startade eget. Ronja Nordin, 24 år, i Rossön tvekade aldrig när det gällde yrkesvalet. Att öppna egen salong var också självklart det beslutet tog hon redan när hon började plugga till frisör. Från och med april finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

17 Strömsund Turism personal och arrende kiosk Strömsund Turism söker sommarpersonal till Strömsunds Camping och turistbyrå. Info: Vill du arrendera kiosk/gatukök vid friluftsbadet i Strömsund? Lämna skriftligt anbud (exkl moms) i slutet kuvert märkt Arrende kiosk Svar/ansökan: Strömsund Turism, Box 500, Strömsund senast 24 april Harald, Hervor Gudmund, Ingemund Ferdinand, Nanna Marianne, Marlene Irene, Irja Vilhelm, Helmi Irma, Irmelin Otto, Ottilia Ingvar, Ingvor Ulf, Ylva Liv Artur, Douglas Tiburtius Olivia, Oliver Patrik, Patricia Strömsund: Påskparad Kommunkontoret stänger kl Tullingsås: Påskbuffé Blåsjön: Blåsjöblåset, störtloppstävling Påsklov Påsklov Nadja, Tanja Påsklov Påsklov Påsklov April Voerhtje Elias, Elis Valdemar, Volmar Olaus, Ola Amalia, Amelie Annika, Anneli Allan, Glenn Georg, Göran Vega Markus Teresia, Terese Engelbrekt Ture, Tyra Tyko Mariana Besök kommunen på och 14 Skärtorsdagen Långfredagen Påskafton Påskafton Påskdagen Annandag påsk 15 Romernas nationaldag 2 i påsktiden 16 Fyrverkerier. Förbered ditt fyrverkeri i god tid och rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen. Håll dig på säkert avstånd och luta dig aldrig över en antänd fyrverkeripjäs. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier. Många djur lider av smällandet och blir oerhört stressade. Gåxsjö: Orgelkonsert, kyrkan Skollov. Kommunkontoret stänger kl Majbrasa: Havsnäs, Backe, Jansjö, Silsjönäs Återkommande evenemang: 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal 3 i påsktiden 17 4 i påsktiden 18 Valborgsmässoafton Konungens födelsedag Med reservation för eventuella ändringar

18 Att jobba med renar är min pojkdröm. Det säger Jeremias Åhrén, 22 år, i Härbergsdalen. Han kan inte tänka sig att leva livet på något annat sätt än som renskötande same: Jag blir förvånad själv över mina starka känslor. Från och med maj finns hela intervjun på Foto: Privat

19 Anmäl alltid era evenemang till turistbyrån Anmäl till Strömsunds Turistbyrå, se, eller Sista dag för att vara säker på att komma med i sommartidningen är den 15 maj. Det är även viktigt att löpande under året anmäla evenemang till turistbyrån eftersom allt läggs in i evenemangs kalendern på kommunens hemsida Valborg Filip, Filippa John, Jane Monika, Mona Gothard, Erhard Marit, Rita Carina, Carita Åke Reidar, Reidun Esbjörn, Styrbjörn Märta, Märit Charlotta, Lotta Halvard, Halvar Sofia, Sonja Ronald, Ronny Rossön: Bingo Maj Suehpede Första maj 18 5 i påsktiden Rebecka, Ruben Erik Majken, Maj Besök kommunen på och 19 Strömsund: Vattudalsloppet, löptävling. Vårmarknad Granngården. Dansgala, Dunderhallen. Ulriksfors: Lydnadsprov hundar, Klubbstugan. Europadagen Tullingsås: Invigning av naturstig och fågelsjö Linn, Linnea Kommunkontoret stänger kl Bönsöndagen 20 Rossön: Bingo Kristi himmelsfärds dag Kommunkontoret öppet kl till Lovdag Karolina, Carola Konstantin, Conny Henning, Hemming Desirée, Desideria Ivan, Vanja Urban Vilhelmina, Vilma Blenda, Beda Ingeborg, Borghild Yvonne, Jeanette Vera, Veronica Petronella, Pernilla Säker eldning. Det gäller att undvika att ta risker när du eldar hemma på tomten eller ute i naturen. Se alltid till att du kan släcka elden. Och tänk på grannarna så att röken inte stör. Glöm inte att ta reda på om räddningstjänsten i din kommun har utfärdat eldningsförbud. Kyrktåsjö: Tåsjö-Flåset, löpartävling Strömsund: Köpmannamarknad Återkommande evenemang: 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal Norges nationaldag Sönd. före pingst 21 Pingstafton Pingstdagen Annandag pingst 22 Mors dag Hel.trefaldghets dag Med reservation för eventuella ändringar

20 Singer-songwriter med känsla för känslor. Maja Näslund, 15 år, i Hoting skrev sin första låt som elvaåring. Idag är låtskrivandet ett sätt att bearbeta både sorg och glädje: När jag spelar är det bara musiken som existerar. Från och med juni finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

21 Betalsopsäckar Betalsopsäckar är ett alternativ för dig som har fritidshus och inte kan ha ett sopkärl. Betalsopsäcken finns på flera försäljningsställen, där den fulla säcken också kan lämnas. För närmaste köpställe ring Kundtjänst eller se kommunens hemsida Juni Ruffie Flytvästar och flytplagg. Flytvästar ska vara CE-märkta (EUkrav för en säker väst). Endast räddningsvästar vänder dig rätt i vattnet, även om du är medvetslös. Flytplagg, seglarväst eller flytoverall är inte lika säkra men har fördelen att de är smidiga att använda. Idag finns även självuppblåsbara västar Gun, Gunnel Rutger, Roger Ingemar, Gudmar Rossön: Bingo Solveig, Solbritt Bo Gustav, Gösta Robert, Robin Eivor, Majvor Börje, Birger Svante, Boris Rossön: Bingo Bertil, Berthold Eskil Aina, Aino Håkan, Hakon Margit, Margot Axel, Axelina Strömsund: Cruising torsdagsträff Kommunkontoret stänger kl Strömsund: Naturnatta Besök kommunen på och 23 Världsmiljödagen Danmarks grundlagsdag Nationaldagsfirande: Strömsund, Hammerdal, Backe, Hoting, Kyrktåsjö och Stora Blåsjön. Ulriksfors: Rallylydnadstävling för hundar, klubbstugan. Havsnäs: Spelmansstämma, Sågbacken. Nationaldagen Gäddede: Flyktningerittet, cykeltävling Havsnäs: Spelmansstämma, Sågbacken 1 e. tref. Strömsund: Cruising, torsdagsträff Vårterminen slutar Hoting: Hotingmarknaden Tullingsås: Tullingsåsdagen, bylokalen Hoting: Hotingmarknaden Strömsund: Slöjdmässan öppnar 24 2 e. tref Torborg, Torvald Björn, Bjarne Germund, Görel Linda Alf, Alvar Paulina, Paula Adolf, Alice Johannes Döparens dag David, Salomon Rakel, Lea Selma, Fingal Leo Peter, Petra Elof, Leif Rossön: Bingo Strömsund: Cruising, torsdagsträff Midsommarfirande: Hammerdal, Havsnäs, Jansjö och Strömsund Havsnäs: Friluftsgudstjänst, Sågbacken Rossön: Bingo Strömsund: Cruising torsdagsträff Gåxsjö: Musik i sommarkväll, kyrkan Kyrktåsjö: Musik vid Tåsjö Stränder, kyrkan Kyrktåsjö: Musik vid Tåsjö Stränder, kyrkan Återkommande evenemang: 15 juni 30 augusti Slöjdmässa, Strömsund 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal Islands nationaldag 1 Ramadan Midsommarafton Midsommardagen Sommarsolståndet Johannes Döparens dag 26 4 e. tref. 27 Med reservation för eventuella ändringar

22 Passion för schack. Jonas Wik, 18 år, i Hammerdal gillar att använda hjärnan och tänka taktiskt. Därför älskar han schack. Jag har tålamod och kan sitta och klura länge. Den egenskapen hjälper mig även i skolan, säger han. Från och med juli finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

23 Avläsning av vattenmätare? Strömsunds kommun skickar ut självavläsningskort till kunder som har vattenmätare. Det är viktigt att du läser av din vattenmätare och skickar in dessa uppgifter senast 31 juli 2015 för att vår preliminära debitering av din förbrukning ska bli så rätt som möjligt. Ditt avläsningskort kommer med posten håll utkik efter det! Aron, Mirjam Rosa, Rosita Aurora Ulrika, Ulla Laila, Ritva Esaias, Jessika Klas Kjell Jörgen, Örjan André, Andrea Eleonora, Ellinor Herman, Hermine Joel, Judit Folke Ragnhild, Ragnvald Reinhold, Reine Rossön: Bingo Strömsund: Onsdagskul i Strömsund Strömsund: Cruising torsdagsträff Vållan/Jormvattnet: Fäboddag Juli Snaltje Bruno Fredrik, Fritz Sara Margareta, Greta Johanna Besök kommunen på och 27 Havsnäs: Musikcafé Ringvattnet: 24-timmars gäddfisketävling. Backe: Fjällsjömarknaden. Hammerdal: Guidning i Vackermyren. Hoting: Hotingtravet, travdag. Hammerdal: Musik i Sommarkväll, kyrkan. Ringvattnet: 24-timmars gäddfisketävling. Backe: Fjällsjömarknaden. Jormvattnet: Kamsservering. Havsnäs: Servering, Sågbacken. Hoting: Hotingtravet, ponnytrav. Apostladagen Hoting: Hotingtravet, travdag Strömsund: Onsdagskul i Strömsund. Rossön: Bingo. Hoting: Hotingtravet, ponnytrav. 28 Strömsund: Dundermarknan Strömsund: Cruising, torsdagsträff. Vållan/Jormvattnet: Fäboddag Strömsund: Dundermarknan Hoting: Hotingtravet, travdag Strömsund: Dundermarknan. Rossön: Bäverloppet, löpartävling på väg. Jansjö: Kamsdag. Gåxsjö: Musik i sommarkväll, kyrkan. Strömsund: Dundermarknan. Äspnäs: Cafékväll. Jormvattnet: Kamsservering. Hammerdal: Kruskalas, Hembygdsgården. Havsnäs: Servering, Sågbacken. 6 e. tref. 29 Kronprinsessans födelsedag Rossön: Bingo Strömsund: Onsdagskul i Strömsund Strömsund: Cruising, torsdagsträff Vållan/Jormvattnet: Fäboddag Magdalena, Madeleine Emma Kristina, Kerstin Jakob Jesper Marta Botvid, Seved Olof Algot Elin, Helena Grilltider. Använd miljövänliga tändvätskor vid tändning av briketter och kol, eller ta en eltändare till hjälp som både är säkrare och miljövänligare. Efter avslutad grillning, släck kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen försedd med lock utomhus på säker plats. Norråker: Hemvändardagar Jansjö: Spelmansstämma Äspnäs: Bygdedag. Strömsund: Cruisingträff, Strömsvallen. Ö Havsnäs: Gofika. Hammerdal: Musik i Sommarkväll, kyrkan. Norråker: Hemvändardagar. Havsnäs: Allaktivitetsdag. Backe: Hembygdsdag. Jormvattnet: Kamsservering. Norråker: Hemvändardagar. Kristi förklarings dag Rossön: Bingo Strömsund: Onsdagskul i Strömsund Strömsund: Cruising, torsdagsträff Vållan/Jormvattnet: Fäboddag 30 Fagerdal: Kulturdagar, Öjbäcksbuan Gåxsjö: Musik i sommarkväll, kyrkan Fagerdal: Kulturdagar, Öjbäcksbuan. Äspnäs: Cafékväll. Jormvattnet: Kamsservering. Havsnäs: Servering, Sågbacken. 8 e. tref. Rossön: Bingo Strömsund: Cruising, torsdagsträff Vållan/Jormvattnet: Fäboddag 31 Återkommande evenemang: 1 juli 31 augusti Guidning Skansen Alanäs 18 juli 26 juli Hammerdal: Sinnenas Väg 1 juli 31 juli Sommarcafé Jansjö 1 juli-30 augusti Strömsund: Slöjdmässa 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal Med reservation för eventuella ändringar

24 Pluggar vidare på hemmaplan. Emma Pålsson, 24 år, Lövberga och Rebecca Lundqvist, 21 år, Backe studerar till sjuksköterskor på distans via Lärcentrum. Det gör att vi både kan plugga och jobba samtidigt, säger de. Från och med augusti finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

25 Nominera Årets Eldsjäl Det finns många engagerade och positiva människor med stor drivkraft. Hjälp oss att hitta och uppmuntra dessa eldsjälar som är så viktiga för vår bygd! Skicka din nominering med en kort motivering senast den 10 augusti till Strömsunds Utvecklingsbolag, Box 500, Strömsund eller Per Karin, Kajsa Tage Arne, Arnold Ulrik, Alrik Rossön: Bingo Alfons, Inez Dennis, Denise Silvia, Sylvia Roland Lars Susanna Kaj Uno Stella, Estelle Brynolf Jormvattnet: Jorm Runt Hammerdal: Musik i sommarkväll Strömsund: Cruising, torsdagsträff Augusti Mietske Verner, Valter Ellen, Lena Besök kommunen på och e. tref. 32 Ulriksfors: Lydnadsprov för hundar. Gåxsjö: Musik i sommarkväll, kyrkan. Backe: Stenhammarsdagen. Drottningens namnsdag Rossön: Bingo Klara Hammerdal: Surströmmingsfest, Hembygdsgården Strömsund: Cruising, torsdagsträff Hammerdal: Joelmässan FN:s internationella urfolksdag 10 e.tref. 33 Hammerdal: Allsång vid Hammerdalssjön, kyrkan Hammerdal: Joelmässan Sameflaggan godkändes Hammerdal: Joelmässan 11 e. tref Magnus, Måns Bernhard, Bernt Jon, Jonna Henrietta, Henrika Signe, Signhild Bartolomeus Lovisa, Louise Östen Rolf, Raoul Gurli, Leila Hans, Hampus Albert, Albertina Arvid, Vidar Att synas i höstmörkret. Allt fler lyser gula-gröna i mörkret cyklister, joggare och stavgångare, hussar, mattar och deras hundar. Reflexvästen håller på att bli var mans egendom. En billig livförsäkring. Rossön: Bingo Skolterminen börjar Strömsund: Cruising, torsdagsträff 34 Samerådet upprättades Backe: Fladdermussafari Ulriksfors: Agilitytävling för hundar. Silsjönäs: Kamsdag. Kyrktåsjö: Tåsjön Runt, cykellopp Rossön: Bingo Strömsund: Cruising, torsdagsträff 12 e. tref. 35 Svenska Sametinges invigningsdag Hoting: Hoting Old Car Meeting Hoting: Hoting Old Car Meeting. Backe: Lyskväll vid Backsjön. Ulriksfors: Rallylydnadstävling för hundar. 13 e. tref. Återkommande evenemang: 17 augusti 23 augusti Träningsdagar för stående fågelhundari Blåsjön 1 30 augusti Strömsund: Slöjdmässa 1 juli 31 augusti Guidning Skansen Alanäs 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal Med reservation för eventuella ändringar

26 Ung jägare som skjuter skarpt. Jens Eriksson, 17 år, i Strömsund, är en ovanlig och smått unik jägare. Han är en av de första i Sverige med Williams syndrom som tagit jägarexamen ifjol sköt han sin första älg. Från och med september finns hela intervjun på Foto: Roger Eriksson

27 Sugen på att starta företag? Nyföretagarcentrum, Arbetsförmedlingen och SUAB anordnar starta eget-information i SUAB:s lokaler varje månad träffarna annonseras i tidningen och på hemsidan Alla är välkomna! Anmälan och information: Strömsunds Utvecklingsbolag, Storgatan 20, Strömsund, , suab@stromsund.se Samuel, Sam Justus, Justina Alfhild, Alva Gisela Adela, Heidi Lilian, Lilly Regina, Roy Alma, Hulda Anita, Annette Tord, Turid Dagny, Helny Åsa, Åslög Sture Ida Sigrid, Siri Dag, Daga Hoting: Svamputflykt Ulriksfors: Lydnadsprov för hundar Backe: Vandringsdagen i Backe Hammerdal: Brasafton, Hembygdsgården Tullingsås: Surströmming September Skierede/gaekere Hildegard, Magnhild Orvar Fredrika Elise, Lisa Matteus Maurits, Moritz Besök kommunen på och e. tref e. tref. 38 Tekla, Tea Gerhard, Gert Tryggve Einar, Enar Dagmar, Rigmor Lennart, Leonard Mikael, Mikaela Helge Vilse i skogen. Vid turer på fjället eller i skogen gäller det att vara rätt utrustad. Bra kläder, extra mat och dryck, kompass, karta och kniv är saker som bör finnas med i packningen. Glöm inte att lämna ett färdmeddelande innan turen startas. Strömsund: Vattudalsmaran, löptävling Återkommande evenemang: 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal 16 e. tref. 39 Höstdagjämningen 17 e. tref. 40 Med reservation för eventuella ändringar

28 Det är viktigt att engagera sig. Det tycker 24-åriga Tina Hagström i Gäddede. Som hemvändare ser hon allt med nya ögon och vill bidra med det hon kan för att det ska hända något. Bland annat är hon badvärd. Från och med oktober finns hela intervjun på Foto: Linn Jonasson

29 Energirådgivning Energirådgivningen ger dig kostnadsfri och opartisk rådgivning om hur du kan minska dina energikostnader. Energirådgivning, ring kommunväxeln eller mejla till Ragnar, Ragna Ludvig, Love Evald, Osvald Frans, Frank Bror Jenny, Jennifer Birgitta, Britta Nils Ingrid, Inger Harry, Harriet Erling, Jarl Manfred, Valfrid Birgit, Berit Stellan Hedvig, Hillevi Finn Hammerdal: Konstutställning Hammerdal: Konstutställning Hammerdal: Konstutställning Tullingsås: Spelmansstämma Hammerdal: Konstutställning Oktober Rihkede/golke Antonia, Toini Lukas Tore, Tor Sibylla Besök kommunen på och 40 Kanelbullens dag Den helige Mikaels dag Internationella barndagen 41 Sametinget i Norge öppnades Tacksägelsedagen 42 Islamiskt nyår Ursula, Yrsa Marika, Marita Sören, Severin Evert, Eilert Inga, Ingalill Amanda, Rasmus Sabina Simon, Simone Viola Elsa, Isabella Edit, Edgar Första hjäpen. En bra grund i alla hus- och reseapotek är förbandsmaterial för vård av sår och liknande. Att gå en kurs i första hjälpen gör dig förberedd att rädda liv eller lindra skada. Kurser anordnas av Röda Korset, Svenska Livräddningssällskapet och Svenska Rådet för Hjärt-lungräddning (HLR-rådet). Silsjönäs: Kulturdag Höstlov Höstlov Höstlov Höstlov Strömsund: Oktobernatta Kommunkontoret stänger kl Höstlov Hammerdal: Minnesgudstjänst, kyrkan Återkommande evenemang: 21 april 6 oktober Bingo Hammerdal 20 e. tref. 43 FN-dagen Sommartid slutar 21 e. tref. 44 Alla helgons dag Med reservation för eventuella ändringar

30 Hon tankar energi på motocrossen. Vendela Lindström, 24 år i Kyrktåsjö, arbetar som plåtslagare. På fritiden är det full fart med de busiga barnen Bine, tre, och Vilja, fyra. Att köra motocross är en välkommen fristad. Från och med november finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

31 Evenemang till 2016 års almanacka Är du arrangör och vill ha med ditt evenemang i nästa års almanacka? Anmäl det då till Strömsunds Turistbyrå, turistbyra@ stromsund.se, eller anmalevenemang senast 18 november. November Rahka/gålkoe Gå säkrare på isiga underlag Broddar under skosulorna minskar risken för fallolyckor när det är halt ute. Hälfotsskydd har visat sig vara det mest effektiva halkskyddet, men prova dig fram till vad som passar just dig Allhelgonadagen Tobias Hubert, Hugo Sverker Eugen, Eugenia Gustav Adolf Ingegerd, Ingela Vendela Teodor, Teodora Martin, Martina Mårten Konrad, Kurt Kristian, Krister Emil, Emilia Leopold Vibeke, Viveka Sönd. e. alla helgons dag 44 Naemi, Naima Besök kommunen på och 45 Gustav Adolfsdagen Sametinget i Finland bildades Fars dag 23 e. tref. 46 Mårtensafton Backe: Konstutställning Isak Sabas, som skrev texten till samernas nationalsång, föddes Söndag f. domssöndagen Lillemor, Moa Elisabet, Lisbet Pontus, Marina Helga, Olga Cecilia, Sissela Klemens Gudrun, Rune Katarina, Katja Linus Astrid, Asta Malte Sune Andreas, Anders Strömsund: Julmarknad Ankarede: Ankarede i advent Hammerdal: Gammeldags jul, Hembygdsgården Havsnäs: Julbord, Sågbacken Domssöndagen 48 1 i advent 49 Med reservation för eventuella ändringar

32 Vänner genom Adda. Tommy Olsson, 18 år, Rossön och Remaz Mohammed, 21 år, Hoting går båda på Hjalmar Strömerskolan. De har blivit kompisar tack vare Adda, en satsning som ska öka gemenskapen på skolan. Från och med december finns hela intervjun på Foto: Pernilla Gunnarsdotter Persson

33 När du köper julklappar Tänk på att begära öppet köp när du köper julklappar. Öppet köp är frivilligt från säljarens sida och gäller bara när det står skrivet på kvittot då får du pengarna tillbaka om julklappen inte passar. Har du fler konsumentfrågor, ring: Konsument Strömsund Oskar, Ossian Beata, Beatrice Lydia Barbro, Barbara Sven Nikolaus, Niklas Angelika, Angela Virginia Anna Malin, Malena Daniel, Daniela Alexander, Alexis Lucia Sten, Sixten Gottfrid Assar Tullingsås: Julfest, Bylokalen Hammerdal: Julkonsert, kyrkan Backe: Julmarknad, Fjällsjöhallen December Goeve/jåvle-aske Stig Abraham Isak Israel, Moses Tomas Natanael, Jonatan Besök kommunen på och 49 Finlands självständighetsdag 2 i advent 50 Nobeldagen Luciadagen 3 i advent 51 Adam Eva Stefan, Staffan Johannes, Johan Benjamin Natalia, Natalie Abel, Set Sylvester En brandvarnare räddar liv om du sköter den på rätt sätt. Snabb utrymning för dig och din familj kan vara skillnaden mellan liv och död. Så se till att placera den rätt och byt gamla batterier! Lämna aldrig tända ljus obevakade!! Skolornas hösttermin slutar 4 i advent 52 Vintersolståndet Drottningens födelsedag Julafton Juldagen Annandag jul Sönd. e. jul Värnlösa barns dag Nyårsafton Med reservation för eventuella ändringar

34 Udda veckor Hammerdal Måndag Bredkälen, Sikås, Gåxsjö, Grenås, Fagerdal, Länglingen, Grenåskilen. Tisdag Onsdag Hämtningsschema för sopbilen 2015 Hammerdals samhälle, Håxås mot södra Edevägen, Ede, Östersundsvägen mot södra Edevägen. Harbäcken, Tullingsås, Hallviken, Edevägen, Görvik, Sörviken, Fyrås, Lorås, Kilen, Fyrsjön, Bye. Backe Torsdag Vågdalen, Stamsele, Täxan, Mårdsjön, Tjärnäset, Bofors, Vängel, Norrby, Silsjönäs, Backe samhälle, Johannesberg, Tännviken, Mullnäset, Sandviken, Ånäset. Rossön Fredag Nagasjön, Rossön, Volmvattnet, Grundsjö, Jansjö, Sunnansjö, Rudsjö, Österåsen, Trångåsen, Långåsen, Lia, Sil. Södra Torsdag Häggnäset, Västvik, Svaningen, Draganäs, Vattudalen Hillsand, Vedjeön, Bonäset, Renålandet, Älghallen, Öjarn, Kärrnäset, Södra Öhn, Bredkälsflon, Lövberga, Järvsand, Havsnäs, Nyhamn, Västvik. Gäddede Tisdag Gäddede samhälle, Spännviken, Håkafot, Fågelberget, Storvattnet, Gussvattnet, Sjulsåsen, Bågede, Torsfjärden. Tisdag En gång Härbergsdalen, Blomhöjden, Inviken, Norrsjön, varje månad: Risede. Datum för hämtning: 13/1, 10/2, 10/3, 7/4, 5/5, 2/6, 30/6, 28/7, 25/8, 22/9, 20/10, 17/11, 15/12. Återvinningscentraler (ÅVC) ÅVC finns i Strömsund (Liden), Hoting, Rossön, Gäddede (Junsternäs), Hammerdal och Gubbhögen. Tips: Sortera ditt avfall samtidigt som du lastar bilen eller släpvagnen så blir ditt besök på ÅVC smidigare. Öppettider: Kundtjänst Jämna veckor Strömsund Måndag Samhället väster om Lövbergavägen, ej Strömbacka. Tisdag Onsdag Samhället öster om Lövbergavägen, inklusive Strömbacka. Näsviken, Öhn, Ulriksfors, Bygda, Risselås, Strand. Tåsjö Torsdag Lövvik, Tåsjö, Kyrktåsjö, Tåsjöberget, Granbergsbyn, Västertåsjö, Brattbäcken, Karbäcken, Norråker, Skansnäset, Tjärnmyrberget, Stornäsudden, Östra Havsnäs. Hoting Fredag Hotings samhälle, Rörström, Björksjönäs, Andersnäset, Sundet, Flyn, vissa efter E 45 i Lövberga. Gäddede Tisdag Björkvattnet, Vågen, Bränna, Viken, Kyrkbolandet, Sandnäset, Junsternäs, Junsterforsen, Kvarnbergsvattnet, Kycklingvattnet, Rolandstorp, Jorm, Blåsjön, Ankarede, Ankarvattnet (Stekenjokkvägen). Norra Torsdag Lidsjöberg, Gärdnäs, Harrsjön, Lillviken, Vattudalen Siljeåsen, Övre Lillviken, Ringvattnet, Gubbhögen, Alanäs, Alavattnet, Järilvattnet, Äspnäs, Klövsand. Allmän information På hämtningsdagen ska sopkärlet ställas fram klockan vid sopbilens färdväg om ni vill ha det tömt. Låt kärlet stå framme tills det är tömt! Sopkärlet ska stå så att lockets öppning är vänd ut mot vägbanan. Ingen ändring av tömningsdagar Även om ordinarie tömningsdag infaller på en helgdag körs turerna enligt schema även under storhelger. Frågor/information: Kundtjänst

35 Kommunreceptionens öppettider Måndag Fredag 1/5 31/ Måndag Torsdag 1/9 30/ Fredag 1/9 30/ Kommunväxelns öppettider Måndag Fredag Telefon: (vx) Telefax: E-post: Hemsida: Gemensam adress till alla verksamheter: Box Strömsund Besöksadresser i Strömsund Kommunkontoret, Storgatan Socialtjänsten, Storgatan Postadress: Box 199, Strömsund Strömsunds Turistbyrå, Folkets Hus, Ramselevägen Konsumentrådgivning, Folkets Hus, Ramselevägen Felanmälan Vid fel på kommunens gator, fastigheter, vägbelysning, vatten- eller avloppsanläggningar vill vi helst att ni gör felanmälan via hemsidan Ni har även möjlighet att ringa in er felanmälan: Under kontorstid: Kommunväxeln Övrig tid: Larmcentralen LAC-Z JÄMTLANDS VÄRME AB Jìemhten baahkedimmie Strömsunds Utvecklingsbolag (SUAB) Storgatan 20, e-post: suab@stromsund.se Jämtlandsvärme AB Kommunkontoret, Storgatan 15 E-post: kundtjanst@stromsund.se Öppettider Strömsunds Hyresbostäder AB STRÖMSUNDS HYRESBOSTÄDER AB Storgatan 19, Strömsund Besökstid: , eller enligt överenskommelse. Felanmälan: eller shb.felanmalan@stromsund.se E-post: info.hyresbostader@stromsund.se Hemsida: Energirådgivning Telefon: , energiradgivning@stromsund.se Budget- & skuldrådgivning Telefon: budget.skuldradgivning@stromsund.se Simhallar Det finns simhallar i Hammerdal, Strömsund, Hoting och Gäddede och de är öppna under skolterminerna. Badet är gratis. Öppettider, se hemsidan: Fritidsgårdar i kommunen I kommunen finns fritidsgårdar i Strömsund, Hoting, Kyrktåsjö, Hammerdal, Ulriksfors, Backe och Gäddede. Verksam heten riktar sig till barn i skolåldern. Öppettider, se Nyhet! Kommunen på Facebook Gilla oss gärna: com/stromsundskommun Bibliotek Centralbiblioteket Myrgatan 4, Strömsund Gäddede bibliotek Storgatan 40, Gäddede Hammerdals bibliotek Häradsv 33, Hammerdal Hotings bibliotek, Storgatan 37, Hoting Backes bibliotek, Läkarvägen 22, Backe Bokbilen åker runt enligt turlista. Vill du ha besök eller beställa böcker? Ring biblioteket i Strömsund eller bokbilen på BibliotekMitt.se är bibliotekens gemensamma webbplats.

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Natalia, Natalie 30. Rut. Hanna, Hannele 6. Jan, Jannike 12 Frideborg, Fridolf 13.

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Natalia, Natalie 30. Rut. Hanna, Hannele 6. Jan, Jannike 12 Frideborg, Fridolf 13. 5 Januari Stefan, Staffan 7 Johannes, Johan 8 Benjamin Natalia, Natalie Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida 4 Rut 5 Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar 7 August, Augusta 8

Läs mer

2016 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Abel, Set 31. Sylvester. Kasper, Melker, Baltsar. August, Augusta 8.

2016 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Abel, Set 31. Sylvester. Kasper, Melker, Baltsar. August, Augusta 8. 53 Januari Benjamin Natalia, Natalie Abel, Set 3 Sylvester Nyårsdagen Svea 3 Alfred, Alfrida Nyårsdagen Rut 5 Hanna, Hannele 6 Kasper, Melker, Baltsar 7 August, Augusta 8 Erland Gunnar, Gunder 0 Sigurd,

Läs mer

tisdag onsdag torsdag fredag lördag 6 söndag måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag tisdag

tisdag onsdag torsdag fredag lördag 6 söndag måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag tisdag Jan 0 Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Nyårsdagen Trettondedag jul Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta Felix, Felicia 0 Agnes, Agneta 0 Erland Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan,

Läs mer

Januari. 1 söndag. 2 måndag 3 tisdag 4 onsdag. 5 torsdag. 6 fredag. 7 lördag. 8 söndag. 9 måndag. 10 tisdag. 11 onsdag. 12 torsdag.

Januari. 1 söndag. 2 måndag 3 tisdag 4 onsdag. 5 torsdag. 6 fredag. 7 lördag. 8 söndag. 9 måndag. 10 tisdag. 11 onsdag. 12 torsdag. Januari 1 söndag Nyårsdagen Nyårsdagen 2 måndag 3 tisdag 4 onsdag Svea Alfred, Alfrida Rut 1 5 torsdag Hanna, Hannele 6 fredag Trettondedag jul Kasper, Melker, Baltsar 7 lördag August, Augusta 8 söndag

Läs mer

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Svea. Erland. Gunnar Gunder 10. Hjalmar Helmer 17 Anton, Tony 18 Hilda, Hildur 19.

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Svea. Erland. Gunnar Gunder 10. Hjalmar Helmer 17 Anton, Tony 18 Hilda, Hildur 19. Januari Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida 4 Rut 00 Hanna Hannele Nyårsdagen Trettondedag jul Kasper Melker Baltsar 7 August Augusta 8 Erland Gunnar Gunder 0 Sigurd Sigbritt Jan, Jannike

Läs mer

Januari. 1 torsdag 2 fredag 3 lördag 4 söndag 5 måndag 6 tisdag

Januari. 1 torsdag 2 fredag 3 lördag 4 söndag 5 måndag 6 tisdag Januari 1 torsdag 2 fredag 3 lördag 4 söndag 5 måndag 6 tisdag Nyårsdagen Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Trettondedag jul Kasper, Melker, Baltsar 1 7 onsdag 8 torsdag 9 fredag 10 lördag

Läs mer

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Svea. Alfred Alfrida 4. Gunnar Gunder 10. Sigurd Sigbritt 11. Anton Tony 18.

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag. Svea. Alfred Alfrida 4. Gunnar Gunder 10. Sigurd Sigbritt 11. Anton Tony 18. Januari Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred Alfrida Rut 5 Hanna Hannele 6 0 Kasper Melker Baltsar Nyårsdagen Trettondedag jul 7 August Augusta 8 Erland Gunnar Gunder 0 Sigurd Sigbritt Jan Jannike Frideborg

Läs mer

Kalender 2005 Motiv från Gotland

Kalender 2005 Motiv från Gotland Kalender 00 Motiv från Gotland Januari 00 Johannes, Johan Värnlösa barns dag Benjamin Natalia, Natalie 0 Abel, Set Nyårsafton Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Trettondagsafton Hanna, Hannele

Läs mer

Januari. 1 fredag Nyårsdagen. 2 lördag 3 söndag 4 måndag. 5 tisdag. 6 onsdag Trettondedag jul

Januari. 1 fredag Nyårsdagen. 2 lördag 3 söndag 4 måndag. 5 tisdag. 6 onsdag Trettondedag jul Januari 1 Nyårsdagen Nyårsdagen 2 3 4 Svea Alfred, Alfrida Rut 1 5 Hanna, Hannele 6 Trettondedag jul Kasper, Melker, Baltsar 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 August,

Läs mer

Kalender 2015 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Kalender 2015 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Kalender 2015 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Januari 2015 1 29 30 31 1 2 3 4 Natalia, Natalie Abel, Set Nyårsafton Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred,

Läs mer

Motiv från Gotland. Januari Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag V. 3 Alfred, Alfrida. 10 Sigbritt, Sigurd.

Motiv från Gotland. Januari Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag V. 3 Alfred, Alfrida. 10 Sigbritt, Sigurd. Januari 00 Nyårsafton Sylvester August, Augusta Nyårsdagen Erland Svea Gunder, Gunnar Alfred, Alfrida 0 Sigbritt, Sigurd Rut Jan, Jannike Trettondagsafton Hanna, Hannele Frideborg, Fridolf Trettondedag

Läs mer

Dec 2015 / Jan V 53. V 1 Sigurd Sigbritt. Jan Tisdag. Onsdag. Måndag. Söndag. Fredag. Torsdag. Lördag. Måndag.

Dec 2015 / Jan V 53. V 1 Sigurd Sigbritt. Jan Tisdag. Onsdag. Måndag. Söndag. Fredag. Torsdag. Lördag. Måndag. Dec 2015 / Jan 2016 28 Benjamin 29 Natalia Natalie 30 Abel Set 31 Nyårsdagen Sylvester 1 Nyårsdagen 2 Svea 3 V 53 Alfred Alfrida Jan 2016 4 Rut 5 Hanna Hannele 6 Trettondedag jul Kasper Melker Baltsar

Läs mer

Plats för egen text och logotyp

Plats för egen text och logotyp Januari 2005 v 53 v 1 v 2 v 3 v 4 v 5 27 28 29 30 31 1 2 Alfred, Alfrida Rut Trettondagsafton Trettondag jul 3 4 5 6 7 8 9 Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike Frideborg,

Läs mer

Kalender 2018 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Kalender 2018 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Kalender 2018 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Januari 2018 1 2 1 2 3 4 5 6 7 Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Trettondagsafton Hanna, Hannele Trettondedag

Läs mer

2020 Blankettbanken.se JANUARI

2020 Blankettbanken.se JANUARI JANUARI 0 0 0 Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta Erland Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike Frideborg, Fridolf Knut Felix, Felicia Laura,

Läs mer

Kalender 2017 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Kalender 2017 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Kalender 2017 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Januari 2017 52 26 27 28 29 30 31 1 Annandag jul Stefan, Staffan Johannes, Johan Benjamin Natalia, Natalie

Läs mer

Kalender 2013 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Kalender 2013 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Kalender 2013 Januari Februari Mars 2004 2011 2010 April Maj Juni 2003 2012 2010 Juli Augusti September 2003 2006 2010 Oktober November December 2007 2004 2009 Januari 2013 1 2 31 1 2 3 4 5 6 Nyårsafton

Läs mer

Kalender 2019 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Kalender 2019 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Kalender 2019 Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Januari 2019 53 2 31 1 2 3 4 5 6 Nyårsfton Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Trettondagsafton

Läs mer

JANUARI

JANUARI JANUARI 0 0 0 0 Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta Erland Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike Frideborg, Fridolf Knut Felix, Felicia Laura, Lorentz

Läs mer

8 Erland. 15 Laura, Lorentz. 22 Vincent, Viktor. 29 Diana

8 Erland. 15 Laura, Lorentz. 22 Vincent, Viktor. 29 Diana Januari - 0 2 1 2 3 4 Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut 1 Söndagen e nyår 2 Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar Trettondedag jul August, Augusta Erland Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike

Läs mer

januari 14 FELIX, FELICIA 21 AGNES, AGNETA 28 Karl, Karla NYÅrSDAGEN TrETToNDAGEN TIs 1 ons 2 Svea TorS 3 Alfred, Alfrida FrE 4 rut

januari 14 FELIX, FELICIA 21 AGNES, AGNETA 28 Karl, Karla NYÅrSDAGEN TrETToNDAGEN TIs 1 ons 2 Svea TorS 3 Alfred, Alfrida FrE 4 rut januari 1 TIs 1 NYÅrSDAGEN ons 2 Svea TorS 3 Alfred, Alfrida FrE 4 rut Lör 5 HANNA, HANNELE 2 Sön 6 trettondagsafton Kasper, Melker, Baltsar 7 TrETToNDAGEN August, Augusta TIS 8 erland ons 9 GuNNAr, GuNDEr

Läs mer

Januari. Nyårsdagen. Rut. Kasper Melker Baltsar Trettondagen. August Augusta. Svea. Alfred Alfrida. Hanna Hannele. Knut Tjugondedagen.

Januari. Nyårsdagen. Rut. Kasper Melker Baltsar Trettondagen. August Augusta. Svea. Alfred Alfrida. Hanna Hannele. Knut Tjugondedagen. Januari Nyårsdagen Erland Laura Lorentz Vincent Viktor Diana Svea Gunnar Gunder Hjalmar Helmer Frej Freja Gunilla Gunhild 0 Alfred Alfrida Sigurd Sigbritt Anton Tony Erika Ivar Joar Rut Jan Jannike Hilda

Läs mer

Januari 2015. Torsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Fredag. Söndagen e nyår Måndag Vecka 2. Måndag Vecka 3 Frideborg, Fridolf 13 Tisdag 14 Onsdag

Januari 2015. Torsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Fredag. Söndagen e nyår Måndag Vecka 2. Måndag Vecka 3 Frideborg, Fridolf 13 Tisdag 14 Onsdag Januari 2015 Torsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Fredag Svea 3 Lördag Alfred, Alfrida 4 Söndag 5 Rut Söndagen e nyår Måndag Vecka 2 Hanna, Hannele Trettondagsafton 6 Tisdag Kasper, Melker, Baltsar 7 Onsdag August,

Läs mer

Januari. måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 31. August Erland Gunnar Sigurd Jan Frideborg Knut Augusta Gunder Sigbritt Jannike Fridolf

Januari. måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 31. August Erland Gunnar Sigurd Jan Frideborg Knut Augusta Gunder Sigbritt Jannike Fridolf Januari 1 31 Nyårsdagen Svea Alfred Rut Hanna Kasper 2 4 5 6 1 3 Alfrida Hannele Melker Baltsar Trettondagen August Erland Gunnar Sigurd Jan Frideborg Knut Augusta Gunder Sigbritt Jannike Fridolf 2 7 8

Läs mer

Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia

Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Januari 1 30 31 Nyårsdagen Svea Alfred Rut Hanna 1 2 3 Alfrida 4 5 Hannele Trettondagsafton 2 6 Baltsar Trettondagen Kasper August Erland Gunnar Sigurd

Läs mer

Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia

Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Januari 52 måndag tisdag onsdag torsdag 27 28 29 30 31 fredag lördag söndag Nyårsdagen Svea 1 2 1 3 Alfred Rut Hanna Kasper August Erland Gunnar 5

Läs mer

Söklista gravbok Björketorps församling

Söklista gravbok Björketorps församling 2014-05-07 12:04:24 X Visa gravplatser utan gravrätter Ytkod: (inget) Skyltad: 2012-06-01-2014-05-07 Kultur: (inget) 1 4 32 1 Pettersson, Georg Pettersson Georg 1 5 37 1 Jakobsson, Anders Jakobsson Johanna

Läs mer

Kalender God jul & gott nytt år önskar Frida & Sofia

Kalender God jul & gott nytt år önskar Frida & Sofia Kalender God jul & gott nytt år önskar Frida & Sofia Januari 1 måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 29 30 Nyårsdagen Svea Alfred Rut 1 2 3 Alfrida 4 2 5 Hanna Kasper August Erland Gunnar Sigurd

Läs mer

Januari 2014. Onsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Torsdag. Måndag Vecka 2 Kasper, Melker, Baltsar 7 Tisdag. Måndag Vecka 3 Tjugondedag jul 14 Tisdag

Januari 2014. Onsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Torsdag. Måndag Vecka 2 Kasper, Melker, Baltsar 7 Tisdag. Måndag Vecka 3 Tjugondedag jul 14 Tisdag Januari 2014 Onsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Torsdag Svea 3 Fredag Alfred, Alfrida 4 Lördag Rut 5 Söndag 6 Hanna, Hannele Trettondagsafton, Söndagen e nyår Måndag Vecka 2 Kasper, Melker, Baltsar 7 Tisdag August,

Läs mer

Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar. Torsdag

Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar. Torsdag Jan 2019 31 1 2 3 4 5 6 Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar Nyårsdagen Trettondedag jul V 1 Jan 2019 7 8 9 10 11 12 13 August, Augusta Erland Gunnar, Gunder

Läs mer

Januari 2016. Fredag Vecka 53 Nyårsdagen 2 Lördag. Måndag Vecka 1 Rut 5 Tisdag 6 Onsdag. Måndag Vecka 2 Jan, Jannike 12 Tisdag.

Januari 2016. Fredag Vecka 53 Nyårsdagen 2 Lördag. Måndag Vecka 1 Rut 5 Tisdag 6 Onsdag. Måndag Vecka 2 Jan, Jannike 12 Tisdag. Januari 2016 Fredag Vecka 53 Nyårsdagen 2 Lördag Svea 3 Söndag Alfred, Alfrida Söndagen e nyår 4 Måndag Vecka 1 Rut 5 Tisdag Hanna, Hannele 6 Onsdag Kasper, Melker, Baltsar 7 Torsdag August, Augusta 8

Läs mer

Januari 2009. 2 Fredag. 3 Lördag. 4 Söndag 5. 6 Tisdag 7 Onsdag. 8 Torsdag. 9 Fredag. 10 Lördag. 11 Söndag 12. 13 Tisdag 14 Onsdag.

Januari 2009. 2 Fredag. 3 Lördag. 4 Söndag 5. 6 Tisdag 7 Onsdag. 8 Torsdag. 9 Fredag. 10 Lördag. 11 Söndag 12. 13 Tisdag 14 Onsdag. Januari 2009 Torsdag Vecka 1 Nyårsdagen 2 Fredag Svea 3 Lördag Alfred, Alfrida 4 Söndag Rut 5 Söndagen e nyår Måndag Vecka 2 Hanna, Hannele Trettondagsafton 6 Tisdag Kasper, Melker, Baltsar Trettondedag

Läs mer

Kalender God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia

Kalender God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Kalender God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Januari 53 måndag tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 28 29 30 31 Nyårsdagen Svea Alfred Alfrida Rut Hanna Kasper August Erland Gunnar Sigurd

Läs mer

Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia

Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Almanacka God Jul & Gott Nytt År önskar Frida & Sofia Januari 2 måndag tisdag onsdag torsdag 26 27 28 29 fredag lördag söndag 30 31 Nyårsdagen 1 1 2 3 Svea Alfred Rut Hanna Kasper August Erland 4 Alfrida

Läs mer

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Januari 2013 1 Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, 31 1 2 3 4 5 6 Alfrida Rut Hanna, Hannele Nyårsdagen Kasper, Melker, Baltsar Trettondedag jul 2 August, 7 8 9 10 11 12 13 Augusta Erland Gunnar, Gunder

Läs mer

Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta. Torsdag

Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta. Torsdag Jan 2018 1 2 3 4 5 6 7 Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta Nyårsdagen Trettondedag jul V 1 Jan 2018 8 9 10 11 12 13 14 Erland Gunnar, Gunder Sigurd,

Läs mer

August, Augusta Erland Gunnar, Gunder TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG

August, Augusta Erland Gunnar, Gunder TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG Kalender 2016 // JANUARI 2016 28 29 30 31 1 2 3 Värnlösa barns dag Nyårsdagen Söndagen e. nyår BAGE RI PROD ODUK UKTE TER 53 Benjamin 4 Natalia, Natalie Abel, Set Sylveste ter 5 6 7 8 9 10 Trettondedagsafton

Läs mer

Januari Söndag Vecka 52 Nyårsdagen Måndag Vecka 1 Svea 3 Tisdag. 4 e trettondedagen. Måndag Vecka 2 Gunnar, Gunder 10 Tisdag.

Januari Söndag Vecka 52 Nyårsdagen Måndag Vecka 1 Svea 3 Tisdag. 4 e trettondedagen. Måndag Vecka 2 Gunnar, Gunder 10 Tisdag. 2 Januari 2017 Söndag Vecka 52 Nyårsdagen Måndag Vecka 1 Svea 3 Tisdag Alfred, Alfrida 4 Onsdag Rut 5 Torsdag Hanna, Hannele 6 Fredag Kasper, Melker, Baltsar 7 Lördag August, Augusta 8 Söndag Erland 9

Läs mer

TISDAG Hanna, Hannele. ONSDAG Kasper, Melker, Baltsar

TISDAG Hanna, Hannele. ONSDAG Kasper, Melker, Baltsar December 204/Januari 206 v 53 Januari 206 v 2 MÅNDAG TISDAG 30 ONSDAG 3 TORSDAG Nyårsdagen FREDAG 2 LÖRDAG 3 SÖNDAG Benjamin Natalia, Natalie Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida 4 MÅNDAG

Läs mer

Å R S A L M A N A C K A

Å R S A L M A N A C K A 2 0 0 7 Å R S A L M A N A C K A Foto: Alex Börjesson Linda och Michelle januari Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 1 1 2 Svea 3 Alfred Alfrida 4 Rut 5 Hanna Hannele 6 Kasper Melker Baltsar

Läs mer

TISDAG Alfred, Alfrida. FREDAG Kasper, Melker, Baltsar

TISDAG Alfred, Alfrida. FREDAG Kasper, Melker, Baltsar December 206/Januari 20 v 52 Januari 20 v MÅNDAG TISDAG 2 ONSDAG 29 TORSDAG 30 FREDAG 3 LÖRDAG Nyårsdagen SÖNDAG Stefan, Staffan Johannes, Johan Benjamin Natalia, Natalie Abel, Set Sylvester Nyårsdagen

Läs mer

V 1. Dec2014/Jan Jan V 2 Jan, Jannike. Lördag. Onsdag. Måndag. Torsdag. Söndag. Tisdag. Fredag. Lördag. Onsdag. Söndag.

V 1. Dec2014/Jan Jan V 2 Jan, Jannike. Lördag. Onsdag. Måndag. Torsdag. Söndag. Tisdag. Fredag. Lördag. Onsdag. Söndag. Dec2014/Jan 2015 29 Natalia, Natalie 30 Abel, Set 31 Sylvester 1 Nyårsdagen Nyårsdagen 2 Svea 3 Alfred, Alfrida 4 V 1 Rut Jan 2015 5 Hanna, Hannele 6 Kasper, Melker, Baltsar 7 Trettondedag jul August,

Läs mer

Januari 2018 v 1 Januari 2018 v 2 1

Januari 2018 v 1 Januari 2018 v 2 1 Januari 0 v Januari 0 v Nyårsdagen Trettondedag jul 7 Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar Erland Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike Frideborg, Fridolf Knut

Läs mer

Dec 2016/Jan Jan

Dec 2016/Jan Jan Dec 2016/Jan 2017 26 27 28 29 30 31 1 Stefan, Staffan Johannes, Johan Benjamin Natalia, Natalie Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Nyårsafton Nyårsdagen V 52 Jan 2017 2 3 4 5 6 7 8 Trettondedag jul Svea Alfred,

Läs mer

5 Må Förskola och fritidshem är öppet Ulrik, Alrik

5 Må Förskola och fritidshem är öppet Ulrik, Alrik Augusti 0 To Per Fr Karin, Kajsa Lö Tage Sö Arne, Arnold Må Förskola och fritidshem är öppet Ulrik, Alrik Ti Alfons, Inez On Dennis, Denise To Drottningens namnsdag Silvia, Sylvia Fr Roland Lö Lars Sö

Läs mer

bilder från "Ljungmans filmen"

bilder från Ljungmans filmen V01 JANUARI 2015 4 Rut 1 Nyårsdagen 2 Svea 3 Alfred Alfrida V01 V02 5 Trett.d.afton Hanna Hannele 6 Trettond. jul Kasper, Melker Baltsar 7 August Augusta 8 Erland 9 Gunnar Gunder 10 Sigurd Sigbritt 11

Läs mer

SÖNDAG Kasper, Melker, Baltsar

SÖNDAG Kasper, Melker, Baltsar Januari 09 v Januari 09 v Sylvester Nyårsdagen Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele 6 August, Augusta Erland Gunnar, Gunder Sigurd, Sigbritt Jan, Jannike Frideborg, Fridolf Trettondedag jul

Läs mer

Kalender 2015. Bp_kalender_15.indd 1 2014-11-07 17.50

Kalender 2015. Bp_kalender_15.indd 1 2014-11-07 17.50 Kalender 0 Bp_kalender_.indd 0--0.0 // JANUARI 0 Nyårsafton Nyårsdagen Sönd. e. nyår Natalia, Natalie Abel, Set Sylvester Allmän namnsdag Svea Alfred, Alfrida Rut 0 Trettondagsafton Trettondag jul Hanna,

Läs mer

Gulf Slussplan, Malmö JANUARI 2017 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG. 12 Frideborg Fridolf. 19 Henrik 20 Fabian Sebastian

Gulf Slussplan, Malmö JANUARI 2017 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG. 12 Frideborg Fridolf. 19 Henrik 20 Fabian Sebastian V52 Gulf Slussplan, Malmö JANUARI 2017 1 Nyårsdagen V52 V01 2 Svea 3 Alfred Alfrida 4 Rut 5 Trett.d.afton Hanna Hannele 6 Trettondag jul Kasper, Melker Baltsar 7 August Augusta 8 Erland V01 V02 9 Gunnar

Läs mer

Trollmanacken. Rolf Lidberg. Familjealmanacka. med bilder av. Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com. Julglädje

Trollmanacken. Rolf Lidberg. Familjealmanacka. med bilder av. Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com. Julglädje Trollmanacken Familjealmanacka med bilder av Rolf Lidberg Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com Julglädje ISBN ---- Januari Vinterlycka Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper,

Läs mer

Januari. Svea Alfred Rut Hanna Kasper August Erland. Alfrida Hannele Melker Augusta Baltsar Trettondagen. Gunnar Sigurd Jan Frideborg Knut Felix Laura

Januari. Svea Alfred Rut Hanna Kasper August Erland. Alfrida Hannele Melker Augusta Baltsar Trettondagen. Gunnar Sigurd Jan Frideborg Knut Felix Laura Januari måndag tisdag onsdag torsdag 52 26 27 28 29 fredag lördag söndag 30 31 1 Nyårsdagen Svea Alfred Rut Hanna Kasper August Erland 1 2 3 4 5 6 7 8 Alfrida Hannele Melker Augusta Baltsar Trettondagen

Läs mer

Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele. Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag

Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele. Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag Jan 2020 30 31 1 2 3 4 5 Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Nyårsafton Nyårsdagen Trettondedagsafton V 1 Jan 2020 6 7 8 9 10 11 12 Trettondedag jul Kasper, Melker, Baltsar

Läs mer

Vandringskalender 2016

Vandringskalender 2016 Vandringskalender 2016 Januari Februari Mars 2016-01-06 Akalla foto Sven-Olov Andersson 2015-02-08 Järvafältet foto Per Nordfors 2015-03-18 Edsviken foto Per Nordfors April Maj Juni 2015-04-15 Järfälla

Läs mer

Skolbarnens Trafikkalender

Skolbarnens Trafikkalender Välkommen till Skolbarnens Trafikkalender Skolbarnens Trafikkalender har funnits i 2 år och är Sveriges mest omfattande och mest använda läromedel med tema barn och trafik. Läsåret 20/202 distribueras materialet

Läs mer

Hornsgatan, Stockholm JANUARI 2018 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG. 4 Rut 5 Trett.d.afton Hanna Hannele.

Hornsgatan, Stockholm JANUARI 2018 MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG LÖRDAG SÖNDAG. 4 Rut 5 Trett.d.afton Hanna Hannele. Örebro Hornsgatan, Stockholm V01 JANUARI 2018 1 Nyårsdagen 2 Svea 3 Alfred Alfrida 4 Rut 5 Trett.d.afton Hanna Hannele 6 Trettondag jul Kasper, Melker Baltsar 7 August Augusta V01 V02 8 Erland 9 Gunnar

Läs mer

på 17,88 %. I detta exempel blir månadsbeloppet 910 kronor/månad och totalt återbetalningsbelopp 10 920 kronor.

på 17,88 %. I detta exempel blir månadsbeloppet 910 kronor/månad och totalt återbetalningsbelopp 10 920 kronor. Kalender 2016 Gott nytt år! Först och främst; tack för att du varit kund hos oss på Ikano Bank under 2015. Vi vill gärna underlätta din vardag. Därför tror vi du kan ha nytta av denna kalender. Den innehåller

Läs mer

mer modernt medvetet mänskligt mångsidigt Växel: FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK

mer modernt medvetet mänskligt mångsidigt Växel: FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK FOTO: ULRICA HEDIN PRODUKTION: TOMAS GUSTAVSSON BILD & FORM AB Välj mer en som gör PERSONAL VÄSTERÅS, LARS BERGGREN, PHILIPPA DE LA COUR, PÄR SOMMER, NORA BARDEVIK, FREDRIK BASTÅS, DANIEL RUNG JANUARI

Läs mer

Virsbo kalendern 2013. Årsöversikt 2014. December. Oktober. September. November. Maj. Juni. Augusti. Juli. April. Januari. Februari.

Virsbo kalendern 2013. Årsöversikt 2014. December. Oktober. September. November. Maj. Juni. Augusti. Juli. April. Januari. Februari. Årsöversikt 2014 Det gamla våghuset och Vikbo, foto:elisabeth Löfberg Januari Februari Mars April 1 2 3 4 5 1 2 1 2 1 2 3 4 5 6 6 7 8 9 10 11 12 3 4 5 6 7 8 9 3 4 5 6 7 8 9 7 8 9 10 11 12 13 13 14 15 16

Läs mer

CATHARINAS KALENDER 2018

CATHARINAS KALENDER 2018 CATHARINAS KALENDER 20 Gott Nytt År! Januari 20 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Söndag 1 1 Nyårsdagen 2 8 Erland 3 15 2 Svea Gunnar, Gunder 1 3 Alfred, Alfrida Sigurd, Sigbritt 17 4 Rut 11 Jan,

Läs mer

SEPTEMBER. Tema En säker skolväg Aktivitet Måla, rita, skriv Vinn Reflex, julkalender, dator, pengar till klasskassan OKTOBER

SEPTEMBER. Tema En säker skolväg Aktivitet Måla, rita, skriv Vinn Reflex, julkalender, dator, pengar till klasskassan OKTOBER BESÖK GÄRNA VÅR HEMSIDA WWW.TRAFIKKALENDERN.SE Inbjudan I höst fyller Skolbarnens Trafikkalender 20 år och det ska vi fira med ett födelsedagskalas som pågår under hela läsåret. firar 20-årsjubileum Varje

Läs mer

BAGERIPRODUKTER // JANUARI 2018

BAGERIPRODUKTER // JANUARI 2018 Kalender 08 // JANUARI 08 3 4 5 6 7 Nyårsdagen Trettondagsafton Trettondedag Jul e. trettondedagen STÄNGT Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta 8 9 0 3 4 Tjugondedag

Läs mer

PG-konto Swish Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL. Kalender Fotograf: Caroline Eriksson

PG-konto Swish Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL. Kalender Fotograf: Caroline Eriksson PG-konto 90 01 18-1 Swish 19001181 Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL Kalender 019 Tack för att du stödjer Kampi ya Motos Barn! När du köper denna kalender bidrar du till utvecklingen av barnhemmet Phyllis Memorial

Läs mer

Tillväxt i juletid. på längden och bredden

Tillväxt i juletid. på längden och bredden Tillväxt i juletid på längden och bredden Lökväxter som amaryllis, hyacint och tulpan som vi ofta har i kruka på julen växer till från en lök och utvecklar blad, stam och blommor på bara några veckor.

Läs mer

Må Ti On To Fr Lö Sö. Sylvester. Nyårsdagen. August, Augusta 8. Erland. Felix, Felicia 15. Laura, Lorentz 16. Agnes, Agneta 22. Vincent, Viktor 23

Må Ti On To Fr Lö Sö. Sylvester. Nyårsdagen. August, Augusta 8. Erland. Felix, Felicia 15. Laura, Lorentz 16. Agnes, Agneta 22. Vincent, Viktor 23 Januari Januari Natalia, Natalie Abel, Set 3 Sylvester Nyårsdagen Svea 3 Läckö slott - Fotograf Mikael Johannesson Alfred, Alfrida 4 Rut 5 Hanna, Hannele 6 Kasper, Melker, Baltsar Trettondag jul 7 August,

Läs mer

MÅS Persson. Mötesplats

MÅS Persson. Mötesplats 2010 Mötesplats MÅS Persson Jag skapar mina egna hus och världar med humor och allvar. Det blir ibland små öar som man kan ta sig till med båt, andra gånger blir det urbana landskap med vridna och lurande

Läs mer

Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL. Kalender 2018

Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL. Kalender 2018 Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL Kalender 2018 Tack för att du stödjer Kampi ya Motos Barn! När du köper denna kalender bidrar du till utvecklingen av barnhemmet Phyllis Memorial utanför Nakuru i Kenya. Kampi

Läs mer

Söklista gravbok Björketorps församling

Söklista gravbok Björketorps församling 2013-10-22 14:52:32 X Visa gravplatser utan gravrätter Ytkod: (inget) Skyltad: 1998-01-02-2013-10-22 Kultur: (inget) 1 1 36-37 1 Bergström, Gustav Bergström Edit Bergström Gustav 1 4 32 1 Pettersson, Georg

Läs mer

Trollmanacken. Rolf Lidberg. Familjealmanacka. med bilder av. Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com.

Trollmanacken. Rolf Lidberg. Familjealmanacka. med bilder av. Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com. Trollmanacken Familjealmanacka med bilder av Rolf Lidberg Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com mtefar berättar ISBN ---- Januari Skridskoåkarna 0 Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele

Läs mer

Kalender Bp_kalender_14.indd

Kalender Bp_kalender_14.indd Kalender 0 Bp_kalender_.indd 0--. // JANUARI 0 Nyårsafton Nyårsdagen Trettondagsafton Sönd. e. nyår Abel, Set Sylvester Allmän namnsdag Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele 0 Trettondag jul e. trettondagen

Läs mer

FÅ KOLL PÅ DITT LIVSSCHEMA!

FÅ KOLL PÅ DITT LIVSSCHEMA! A KINSHOFER COMPANY 018 019 FÅ KOLL PÅ DITT LIVSSCHEMA! Återvinning är väl ingen konst?! Om du jobbar med ett företag som är marknadsledande och har en mångårig erfarenhet av återvinningsbranschen med

Läs mer

Söklista gravbok Vårfruberga-Härads församling

Söklista gravbok Vårfruberga-Härads församling Foö H 170 1 Ahlqvist Fredrik August Foö H 174 1 Johansson Emma Augusta Foö A 3 1 Inget namn angivet Sack Eva Gabriella Sack Johan Gabriel (John) Sack Louise Wilhelmina Foö A 4 1 Bennet Sack Charlotta Sack

Läs mer

HjärtLung i Ljungby. Rune B Johanssons gata 3, LJUNGBY

HjärtLung i Ljungby. Rune B Johanssons gata 3, LJUNGBY HjärtLung i Ljungby Rune B Johanssons gata 3, 341 30 LJUNGBY ALMANACKA 2016 Lotterikommittén i HjärtLung Ljungby. Foto: Agneta Json Granemalm 2015 års styrelse önskar alla medlemmar en riktigt God Jul

Läs mer

Gravar utan gravrättsinnehavare.

Gravar utan gravrättsinnehavare. Gravar utan gravrättsinnehavare. Gravrätt. 1 1 26b Gravsatta Jönsson, Gunvor Anna S 1 1 36-37 Bergström, Gustav Bergström, Edit 1 10 12-12a Andersson, GERDA Olivia Andersson, KARL Johan 1 10 32-32a Jansson

Läs mer

vaxjo.se/aktivtlov LÄS MER PÅ SIDAN 2

vaxjo.se/aktivtlov LÄS MER PÅ SIDAN 2 LAMMHULT Tillsammans med fritidsgården Unkan kan du följa med på utflykt och badkvällar eller bara softa med kompisar. För dig som är 6 12 år har vi Sommarlek igen - det är olika aktiva lekar, spel och

Läs mer

Kalender Creative Commons

Kalender Creative Commons Kalender 2017 Creative Commons Januari v.52 v.1 v.2 v.3 v.4 v.5 1 söndag Nyårsdagen Nyårsdagen 2 måndag Svea 3 tisdag Alfred Alfrida 4 onsdag Rut 5 torsdag Hanna Hannele 6 fredag Kasper Melker Trettondagen

Läs mer

Tekniska förvaltningen

Tekniska förvaltningen 20 Januari Februari 09 Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December Tekniska förvaltningen Ett nytt arbetsår börjar och vi på Tekniska förvaltningen ser fram emot ett gott samarbete

Läs mer

Årets julklapp! Januari 2010 vecka 2 11 Måndag. Jan. Jannike. 12 Tisdag. Frideborg. Fridolf. 13 Onsdag. Tjugondedag jul. Knut. 14 Torsdag.

Årets julklapp! Januari 2010 vecka 2 11 Måndag. Jan. Jannike. 12 Tisdag. Frideborg. Fridolf. 13 Onsdag. Tjugondedag jul. Knut. 14 Torsdag. Jan Frideborg Knut Felix Laura Hjalmar Anton Tony Tjugondedag jul 2 e. trett.d. Årets julklapp! Träningskalendern Gymnastikens Träningskalender 2010-2011 En kalender speciellt anpassad för oss inom gymnastiken.

Läs mer

Bilaga C. BILAGA C - Markavvattning Leveäniemi dagbrott - Fastighetsförteckning Ledningsdragning

Bilaga C. BILAGA C - Markavvattning Leveäniemi dagbrott - Fastighetsförteckning Ledningsdragning FASTIGHETSBETECKNING ÄGARE SVAPPAVAARA 5:3 Statens Fastighetsverk SVAPPAVAARA 9:13 Luossavaara-Kiirunavaara AB SVAPPAVAARA 14:3 Statens Fastighetsverk SVAPPAVAARA 27:1 Statens Fastighetsverk SVAPPAVAARA

Läs mer

Sommarro Nr Källa AI:25a Sid 323 Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 333 Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 334

Sommarro Nr Källa AI:25a Sid 323 Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 333 Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 334 Sommarro Nr 3 1891-1896 Källa AI:25a Sid 323 Eriksson, Karl Vilhelm, Eg. f 1843 22/2 Karl Gustaf, Son f 1878 20/6 Sommarro Nr 3 1896-1899 Källa AIIa:1 Sid 333 Egare K.V. Eriksson Eriksson, Karl Vilhelm,

Läs mer

V 1 Hanna Hannele. Dec2013/Jan 2014 30. Jan 2014 6. V 2 Frideborg Fridolf. Onsdag. Måndag. Tisdag. Fredag. Torsdag. Söndag. Lördag. Torsdag.

V 1 Hanna Hannele. Dec2013/Jan 2014 30. Jan 2014 6. V 2 Frideborg Fridolf. Onsdag. Måndag. Tisdag. Fredag. Torsdag. Söndag. Lördag. Torsdag. Dec2013/Jan 2014 30 Abel Set 31 Sylvester 1 2 Nyårsdagen Svea 3 Alfred Alfrida 4 Rut 5 V 1 Hanna Hannele Jan 2014 6 Kasper Melker Baltsar 7 Trettondedag jul August Augusta 8 Erland 9 Gunnar Gunder 10 Sigurd

Läs mer

Gården nr Källa AI:25a sid 318 Gården nr Källa AIIa:1 sid 308 Gården nr Källa AIIa:1 sid 309

Gården nr Källa AI:25a sid 318 Gården nr Källa AIIa:1 sid 308 Gården nr Källa AIIa:1 sid 309 Gården nr 148 1891-1896 Källa AI:25a sid 318 Eg. Bruksarbetare Berg Johansson, Johan August Vilhelm, Murare f 1866 6/4 Pettersson, Tekla Sofia, Hustru f 1869 24/9 Ernst Vilhelm, Son född i fästom 1892

Läs mer

Vi kan Gotland! Nordergravar i Visby. Foto: Jenny Kiderud Januari. www.gotland.net. Abel, Set. Nyårsdagen. Benjamin. Sylvester. Natalia, Natalie.

Vi kan Gotland! Nordergravar i Visby. Foto: Jenny Kiderud Januari. www.gotland.net. Abel, Set. Nyårsdagen. Benjamin. Sylvester. Natalia, Natalie. Vi kan Nordergravar i Visby. Foto: Jenny Kiderud JANUARI Januari Måndag Tisdag Benjamin 2 Onsdag Natalia, Natalie Torsdag Abel, Set 3 Fredag Sylvester Lördag Nyårsdagen Söndag 2 Svea 3 Alfred, Alfrida

Läs mer

Trollmanacken. Rolf Lidberg. 30 år. Familjealmanacka. med bilder av. Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com.

Trollmanacken. Rolf Lidberg. 30 år. Familjealmanacka. med bilder av. Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com. Trollmanacken 0 år Familjealmanacka med bilder av Rolf Lidberg Trollska Galleriet Rolf Lidberg www.trollskagalleriet.com Fyra årstider ISBN ----0 0 Januari Vinternatt Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele

Läs mer

Almanacka. 75 kr rabatt. Köp 2 säckar proffs blomjord och få en säck kogödsel på köpet! Gå Plus! 75 kronor. vid köp av 1,5-15 kg hundeller

Almanacka. 75 kr rabatt. Köp 2 säckar proffs blomjord och få en säck kogödsel på köpet! Gå Plus! 75 kronor. vid köp av 1,5-15 kg hundeller Butiksnr Kontrollnr Till alla våra trogna kunder lämnar vi under januari månad 0% rabatt via denna kupong på lagerförda butiksvaror (ej foder). Gäller köp per hushåll vid köp för minst 00:- Går ej att

Läs mer

KALENDERSTÄLL LITET/STORT Plexi Kalenderhållare i transparent plexiglas. 92258700 Litet, 300 x 95 mm 92259700 Stort, 510 x 100 mm

KALENDERSTÄLL LITET/STORT Plexi Kalenderhållare i transparent plexiglas. 92258700 Litet, 300 x 95 mm 92259700 Stort, 510 x 100 mm STOR PLANKALENDER En vecka per uppslag, timindelad. Format uppslagen: x mm. Bordsställ: Kalenderställ Stort. 0 Spiralbunden Elegant, FSC-certifierad VIP-KALENDERN En vecka per blad, timindelad. Format:

Läs mer

December 2013/Januari 2014 v 1 Januari 2014 v 2

December 2013/Januari 2014 v 1 Januari 2014 v 2 December 0/Januari 0 v Januari 0 v Abel, Set Sylvester Nyårsdagen Svea Alfred, Alfrida Rut Hanna, Hannele 5 9 6 9 6 9 6 Nyårsdagen 9 6 9 6 9 6 9 6 Trettondedag jul Kasper, Melker, Baltsar August, Augusta

Läs mer

13 0 MILJÖ 2 ALMANACKAN

13 0 MILJÖ 2 ALMANACKAN 0 MILJÖ ALMANACKAN Hållbart resande Resor och transporter spelar en stor och viktig roll i vårt samhälle idag, inte minst för vårt sociala liv, så att vi har möjlighet att träffa varandra och se oss omkring.

Läs mer

Invånare i Mo by år 1910, indelade i hushåll eller matlag

Invånare i Mo by år 1910, indelade i hushåll eller matlag Invånare i Mo by år 1910, indelade i hushåll eller matlag Namn Yrke Född år Socken Henrik Fredriksson Molin Hemäg. 50 Js. h. Eva Märta Nilsdotter 52 Js. d. Regina 83 Js. Henrik Jakob Molin Hemäg. 53 Js.

Läs mer

Ättlingar Gustaf EMIL Gustafsson

Ättlingar Gustaf EMIL Gustafsson Ättlingar Gustaf EMIL Gustafsson Gustaf EMIL Gustafsson. Född 1878-08-14 Risnäs, Sorsele (AC). Död 1954-04-24 Risnäs, Sorsele (AC). Familj med SARA Albertina Lundberg (Född 1880-06-12 Grannäs, Sorsele

Läs mer

Skolelever Föräldrar FYRA HÖRNSTENAR Lärare Företag Reflexexperimentet Trafik i alla ämnen Trafikbloggen Hållbara idéer Hjälmguiden Trafikteman

Skolelever Föräldrar FYRA HÖRNSTENAR Lärare Företag Reflexexperimentet Trafik i alla ämnen Trafikbloggen Hållbara idéer Hjälmguiden Trafikteman gages trafikdelseenderns syftar dialog och ndern är ungera äldrar ed sina afik- rns NAR kala nisaatt s matemtidigt sprida barns en llda. r de rnens ningar 2012 2013 Årgång 22 Skolele Välkommen till ett

Läs mer

Gården nr Källa AI:24a Sid 223 Fortsätter Sid 250 Gården nr Källa AI:24a Sid 250 Fortsättning fr Sid 223

Gården nr Källa AI:24a Sid 223 Fortsätter Sid 250 Gården nr Källa AI:24a Sid 250 Fortsättning fr Sid 223 Gården nr 117 1886-1890 Källa AI:24a Sid 223 Eger J. E. Eriksson fr Eskilstuna Eriksson, Johan Erik, Eg. f 1841 8/1 Carlsdtr, Kristina, Hustru f 1841 14/4 Ericsson, Anna Sofia Dotter f 1865 24/2 * Ericsson,

Läs mer

Skyltade gravar där vi söker nya gravrättsinnehavare. Gamla kyrkogården

Skyltade gravar där vi söker nya gravrättsinnehavare. Gamla kyrkogården Skyltade gravar där vi söker nya gravrättsinnehavare. Gamla kyrkogården 1 A 1 14 Fager Lovisa 1 A 1 15-17 Aronsson Agnes, Alda, Oscar W 1 A 2 nr.1-3 Wiberg Bertil, Viktor, Fanny, Fredrik 1 A 2 15-16 Nilsdotter,

Läs mer

KLIMAT- SMART KALENDER 2014

KLIMAT- SMART KALENDER 2014 KLIMAT- SMART KALENDER 2014 Vardagslivets klimatpåverkan Hur vi lever till vardags har betydelse för vilken påverkan vi har på klimatet. Själva boendet och resandet betyder mest, därefter kommer maten

Läs mer

Nederbörd. Tillverka en regnmätare

Nederbörd. Tillverka en regnmätare Nederbörd Varför Väder I genomsnitt faller det 623 mm nederbörd per år i Sverige. Fördelat på årets alla dagar innebär det 1, 8 mm per dag. Variationerna är stora. Vissa platser i Lappland och Jämtland

Läs mer

Kalender 2014. Årets ledarhundsvalpar

Kalender 2014. Årets ledarhundsvalpar Kalender 2014 Årets ledarhundsvalpar Labrador retrievern Katla har all anledning att vara stolt över sina valpar! De har ärvt alla mammas fina egenskaper som krävs för att bli en skicklig ledarhund. Katla

Läs mer

Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 377 Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 378 Sommarro Nr Källa AIIa:2 Sid 533

Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 377 Sommarro Nr Källa AIIa:1 Sid 378 Sommarro Nr Källa AIIa:2 Sid 533 Sommarro Nr 4 1896-1899 Källa AIIa:1 Sid 377 Eges af Murare J.A.V. Johansson o L. Halvarsson Johansson, Joh. August Vilhelm, Eg. Murare f 1866 6/4 Ernst Vilhelm, b.son. f. äkt. f 1892 27/8 Jakobsson, Johan

Läs mer

Startlista Breddstafetten 2008 Sida

Startlista Breddstafetten 2008 Sida Startlista Breddstafetten 2008 Sida 1 Breddstafetten 19 anmälda 10:00:00 1 Falkenbergs OK Lag 1 1 Christer Håkansson 30488 2A Johan Badenfelt 241987 2B Matilda Martinsson 341516 3A Ronnie Andersson 17392

Läs mer

Planera! Servicekalender 2011

Planera! Servicekalender 2011 Planera! Servicekalender 0 Beställ Sortimentslista 0/0 I din hand håller du Selectas servicekalender för 0. Kalendern är till för dig som kund, så att du lätt hittar den servicedag som gäller för just

Läs mer

Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL. Kalender 2017

Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL. Kalender 2017 Barnhemmet PHYLLIS MEMORIAL Kalender 2017 Tack för att du stödjer Kampi ya Motos Barn! När du köper denna kalender bidrar du till utvecklingen av barnhemmet Phyllis Memorial utanför Nakuru i Kenya. Kampi

Läs mer

Petersson, Anna Linnéa (f. Dahlin) f , Bälinge d , Gärdserum

Petersson, Anna Linnéa (f. Dahlin) f , Bälinge d , Gärdserum Palm, Olga Linnéa (f. Larsson) f. 1901-05-14, Ukna d. 1980-05-02, Västervik Pettersson, Alva Maria f. 1910-11-17, Gärdserum d. 1999-01-10, Åtvid Petersson, Anna Linnéa (f. Dahlin) f. 1902-04-10, Bälinge

Läs mer