Svensk Vindenergis synpunkter på Svenska Kraftnäts Perspektivplan 2025.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svensk Vindenergis synpunkter på Svenska Kraftnäts Perspektivplan 2025."

Transkript

1 Till: Svenska Kraftnät Er referens 2012/1390 Svensk Vindenergis synpunkter på Svenska Kraftnäts Perspektivplan Svensk Vindenergi välkomnar Svenska Kraftnäts perspektivplan som ska synliggöra och sätta ramarna för behovet av investeringar i stamnätet fram till och med år Mot bakgrund av den pågående omfattande vindkraftsutbyggnaden är en utbyggnad och förstärkning av stamnätet en direkt förutsättning för att kunna integrera stora mängder förnybar elproduktion i kraftsystemet. En utmaning är att veta vilka investeringar som bör prioriteras och när i tiden de ska ske. Här kommer perspektivplanen i form av ett långsiktigt plandokument att spela en avgörande roll. Allmänna synpunkter Vi anser att perspektivplanen överlag är väl genomarbetat och täcker in många av de utmaningar vårt kraftsystem står inför. Det mesta vi har att anmärka på i perspektivplanen är framförallt kopplat till antagandena om den volym vindkraft som förväntas komma in i kraftsystemet fram till och med år Icke desto mindre är detta en väldigt central fråga som får stora konsekvenser för valet av prioriterade investeringar. Svenska Kraftnät har tyvärr en tradition av att följa Energimyndighetens prognos för vindkraftsutbyggnaden, vilken historiskt har visat sig kraftigt underskatta utbyggnaden av vindkraft och förväntas göra så framöver. Planeringsramen för vindkraft innebär att det ska finnas planmässiga förutsättningar om 30 TWh vindkraft till år Höjer vi målet i elcertifikatsystemet, utnyttjar samarbetsmekanismerna eller om vindkraftens produktionskostnad fortsätter att sjunka, finns det goda möjligheter att nå planeringsramen till Dock har det ingen betydelse om kommuner, länsstyrelser m.fl. skapar sådana förutsättningar om den mest centrala aktören, Svenska Kraftnät samtidigt inte gör det. Idag är just stamnätet och de begränsningar som finns eller som snart kommer inträda ett av de stora hoten mot en fortsatt utbyggnad av förnybar elproduktion. Vid avsaknad av en handlings/beredskapsplan riskerar därför stamnätet att bli den begränsande faktorn för utbyggnaden av förnybar elproduktion, vilket skulle gå emot Svenska Kraftnäts instruktion, att främja utbyggnaden av förnybar elproduktion. Vad som saknas i perspektivplanen är alltså en analys kring hur perspektivplanen med de olika scenarierna för vindkraften förhåller sig till planeringsramen om 30 TWh vindkraft till år 2020 (obs. ej 2025) 1 (7)

2 Vilka åtgärder ämnar man från affärsverkets sida vidta eller föreslår måste till för att hinna säkerställa att nätet är tillräckligt rustat utifrån dagens ledtider på upp till 10 år för en ny luftledning? Kommer t.ex. den föreslagna nya ledningen från norr till söder vara tillräcklig för att undvika inlåsningseffekter och om ja hur säkerställer man att den utökade överföringskapaciteten kommer finnas tillgänglig i tid? Vad är alternativen till att bygga en helt ny kabel? Kommer det den nya kabeln till Tyskland vara tillräcklig även vid 30 TWh vindkraft? Då vi lever i en föränderlig värld är det viktigt att den nationella bindande tioårsplanen som kommer att tas fram utifrån perspektivplanen regelbundet uppdateras för att säkerställa att planeringen av stamnätet tar hänsyn till utvecklingen inom energiområdet. Specifika synpunkter Kapitel TYNDP och nationella tioårsplaner Det är positivt att man från europeiskt håll har börjat samordna ländernas nätutbyggnadsplaner. Det är däremot olyckligt att antagandena för vindkraftsutbyggnaden i TYNDP är kraftigt underskattade. Antagandet om 11 TWh vindkraft till 2020 kommer att nås senast vid slutet av 2015 bara utifrån det som är under byggnation i dag, men troligtvis redan På grund av underskattningen har nödvändiga planer såsom förstärkning av kapaciteten från norr till söder och nya utlandsförbindelser skjutits på framtiden. Svensk Vindenergi har en förhoppning om att Svenska Kraftnät till nästa revision tar större hänsyn till vindkraftsbranschens information vad gäller utbyggnadsplanerna Sveriges nationella handlingsplan för förnybar energi Elcertifikatsystemet utvecklas och målnivån höjs. Det nya målet för produktionen av förnybar el innebär en ökning i nivå med 25 TWh till 2020 jämfört med 2002 års nivå. I och med att vi sedan 2012 har ett gemensamt elcertifikatsystem med Norge bör det tilläggas att det gamla målet om 25 TWh inte längre är aktuellt. Det nya gemensamma målet om 26 TWh från och med 2012 till och med 2020 innebär att beroende på var produktionen hamnar i de två länderna kan vi i Sverige få ca 13 TWh (nuvarande produktion) som lägst och ca 38 TWh (all tillkommande produktion) som högst, inom ramen för nuvarande elcertifikatsystem Planeringsramen för vindkraft Med hänvisning till planeringsramen om 30 TWh vindkraft år 2020 skriver regeringen i sin budgetproposition: Det är angeläget att samtliga berörda centrala myndigheter, länsstyrelser och kommuner tar ett tydligt ansvar i arbetet med att skapa sådana planmässiga förutsättningar. Detta bör alltså inte minst gälla Svenska Kraftnät i egenskap av Sveriges systemoperatör. Även om planeringsramen inte är ett utbyggnadsmål är det viktigt att det finns beredskap för 30 TWh vindkraft till Sakfel i mening: det kan jämföras med de i storleksordningen 1000 vindkraftverk som finns idag. 2 (7)

3 I dag finns det nästan 2500 vindkraftverk i drift Elmarknadspolitiken Sakfel i mening: Sverige har till utgången av 2011 ökat den förnybara elproduktionen med 11,5 TWh jämfört med Enligt Energimyndigheten har den förnybara elproduktionen ökat med ca 13 TWh mellan åren Kapitel Anslutning av elproduktion Det finns i dag ett antal vindprojekt som står och väntar eller inte kan ansluta sig pga. begränsningar i stamnätet eller Svenska Kraftnäts anslutningspolicy. Anslutningskraven har blivit hårdare kring vilka volymer vindkraft som får anslutas till stamnätet vilket är olyckligt i en tid då det fortfarande inte finns någon lösning på tröskeleffektsproblematiken eller tillämpningen av den nya förhandsregleringen. Även när det inte behövs ytterligare förstärkningsåtgärder i form av nya ledningar anger Svenska Kraftnät i sin vägledning för anslutning till stamnätet att man bör räkna med en tidsåtgång på minst 3 år från dess att anslutningsavtal är tecknat tills anslutningen finns på plats. Denna ledtid är ohållbart lång och Svenska Kraftnät bör därför prioritera att utreda hur processen kan gå snabbare. Svenska Kraftnät är ofta tydliga med att det transportnät de bygger är till för att överföra stora effekter över långa avstånd och att det är de regionala och lokala näten som ska ta hand om de allra flesta anslutningarna. Det är viktigt att Svenska Kraftnät då låter regionnätsbolagen få sin roll, och att Svenska Kraftnät är lyhörda och har en god dialog med dem när det gäller frågan om potentiella anslutningar. Svenska Kraftnät bör se på utvecklingen av förnybar produktion på ett övergripande, samordnande plan istället för att följa den på projektnivå. Svensk Vindenergi borde även fortsättningsvis kunna vara behjälpliga med att förse Svenska Kraftnät med uppgifter om vilka volymer vindkraft som förväntas komma in i systemet, när och var. I texten står det att hur mycket som kommer att byggas avgörs ytterst av elcertifikatsystemet utformning. Här bör tilläggas att utbyggnaden även kan komma att styras av samarbetsmekanismernas utformning. För närvarande genomför Energimyndigheten en revidering av riksintresse för vindbruk. En viktig fråga är hur nätbolagen inklusive Svenska Kraftnät kan ta större hänsyn till dessa riksintresseområden vid sin nätplanering än hittills har varit fallet. Projekt inom sådana områden torde ha större chans till förverkligande och ur ett samhällsekonomsikt perspektiv är det viktigt (7)

4 att vindkraften tillåts byggas där det blåser som bäst. En förutsättning är att det finns goda anslutningsmöjligheter Flaskhalsar och marknadsintegration Det finns beskrivet hur flaskhalsproblematiken ser ut mellan SE3 och SE4. Det som saknas är en större översikt över de snitt och de flaskhalsar som ofta utgör begräsningarna, t ex snitt 2. Det vore även intressent med ett avsnitt kring hur de s.k. flaskhalsintäkterna används för att finansiera investeringarna i nätet Behov av reinvesteringar Det är något överraskande att Svenska Kraftnät inte har bättre kontroll på sina anläggningar utan att man nu behöver ett par år för att inventera sina anläggningar innan en långsiktig reinvesteringsplan kan tas fram. Är inte det en av grundfunktionerna hos en nätförvaltning att hantera reinvesteringsfrågor? 3.2 Samhällsekonomisk nytta Det är viktigt att ha systemperspektiv kring frågan om vad som kan anses som samhällsekonomisk nytta. Om förstärkningar görs till ett område fås naturligtvis effekter i det området, men även i sändande område kan det uppkomma effekter som ska tas med i analysen, men detta är inget som går att utlästa ur kapitlet. Det finns redan i dag exempel på där anslutande förnybar produktion i praktiken blir hindrade att ansluta då överföringsbegränsningar inträder/råder i befintliga nätet. Anslutande företag blir i dag tvungna att helt finansiera förstärkningar i nätet som innebär anläggningsarbete på helt andra anläggningar än de där anslutningen genomförs, det kan t ex vara att helt bygga om en station, där producenten inte har någon direkt anslutning, eller uppgradera andra ledningar än den producenten har anslutits sig till. Att alla ombyggnader och förstärkningar ska finansieras av anslutande part i dessa fall måste utredas ordentligt Beräkning av nyttovärden Avsnitt: Minskad risk för elenergibrist. Med antagandet att kärnkraftsproduktionen 2025 är som idag är risken liten. Men med tanke på hur tillgängligheten har varit de senaste åren och att den knappast lär blir bättre med tiden när flera reaktorer håller på att falla för åldersstrecket, anser vi ändå att det kan finnas en risk för elenergibrist om den förnybara elproduktionen inte hinner byggas ut i tid. 3.5 Tillståndsprocessen Svensk Vindenergi delar Svenska Kraftnäts uppfattning om att det är tillståndsgivningen för nya ledningar som kommer att bli gränssättande för hur snabbt stora mängder förnybar energi kan introduceras i det svenska elsystemet. Just därför är det av största vikt att det tillsätts en utredning kring hur tillståndsprocessen för anslutning, förstärkning och utbyggnad av stamnätet kan snabbas upp och förenklas. Svenska Kraftnät skriver helt riktigt att tillståndsprocesserna för att bygga ut stamnätet normalt är väsentligt längre än motsvarande processer för att ge tillstånd till själva 4 (7)

5 vindkraftsanläggningarna, i vissa fall upp till tio år. Med tanke på de långa och komplicerade tillståndsprocesserna är det ohållbart att invänta slutliga beslut innan planer på förstärkningar sätts igång. Att göra förstudier och påbörja arbete med tillstånd för att reducera begränsningar som finns i överföring (och förväntas bli större under den närmaste perioden), är ett sätt att minska osäkerheten och tiderna. Svenska Kraftnät borde förhålla sig till vindkraftsutbyggnaden såsom man har gjort med kärnkraften. När ägare av kärnkraftverk varnar för en effekthöjning börjar Svenska Kraftnät planera för stamnätsledningar, på vinst och förlust, endast baserat på ett företags intention. Men när det istället kommer signaler om en så stor volym vindkraft att det fyller en stamnätsledning flera gånger om i norra Sverige, från en mängd olika företag, anser man att risken är för hög. Detta trots att risken att sätta igång något arbete i onödan i detta fall torde vara förhållandevis låg. Vidare måste en sådan risk vägas mot risken av att kraftproduktion bli instängd, en risk vi tror är betydligt mer överhängande och kan få mycket mer långtgående samhällsekonomiska konsekvenser. Därför är det viktigt att Svenska Kraftnät sätter igång det förstärkningsarbete som förr eller senare ändå måste till. Kapitel Den nordeuropeiska elproduktionen Avsnitt: Vindkraft. Vår prognos över vindkraftsutvecklingen skulle här kunna uppdateras: Ursprunglig text: Svensk Vindenergi har tagit fram tre prognoser för vindkraften 2015, där produktionen uppskattas till mellan 11 och 25 TWh. Enligt Svensk Vindenergis kartläggning av vindkraftsprojekten var motsvarande 1000 MW under byggnation våren Projekt motsvarande 400 MW var lokaliserade i SE2. Enligt samma kartläggning har ca 3000 MW vindkraft alla tillstånd färdiga. Även för dessa projekt är två tredjedelar av kapaciteten lokaliserad i SE2. Nytt textförslag: Svensk Vindenergi har tagit fram tre prognoser för vindkraften 2015, där produktionen uppskattas till mellan 11 och 16 TWh. Enligt Svensk Vindenergis kartläggning av vindkraftsprojekten var motsvarande ca 1700 MW under byggnation hösten Utav dem var motsvarande 900 MW lokaliserade i SE2 och resten jämt fördelade på resterande elområden. Enligt samma kartläggning har ytterligare ca 6200 MW vindkraft alla tillstånd färdiga varav ca 1700 MW till havs. Utav de tillståndsgivna landbaserade projekten är ca 3/4 belägna norr om snitt Perspektivplan Avsnitt: Vindkraften Att den totala vindkraftsproduktionen skulle vara mellan 17 och 20 TWh anser vi är väldigt lågt räknat. Svensk Vindenergis mål är 30 TWh till år 2020 vilket vi har goda förutsättningar att nå vid nyttjandet av samarbetsmekanismerna, genom en höjning av ambitionsnivån i elcertifikatsystemet eller om vindkraftens produktionskostnad fortsätter att sjunka. 5 (7)

6 Inom EU diskuteras nu ett nytt klimatmål till 2030 och genom ett sådant kommer troligtvis utbyggnaden av vindkraften att fortsätta även efter Troligtvis kommer den landbaserade vindkraften vid det laget var så billig att den är lönsam att bygga ut även utan stöd från elcertifikatsystemet. VIND2 med en större andel vindkraft lokaliserat norr om snitt 2 torde utifrån vår egen prognos vara det scenario som utav alternativen är det mest troliga. Däremot anser vi att den havsbaserade kraften i samma scenario är lågt räknad, då det är möjligt bygga ut den havsbaserade vindkraften inom ramen för samarbetsmekanismerna eller t.ex. genom någon form av separat statligt stöd till teknologier som idag är för dyra för att konkurrera inom ramen för elcertifikatsystemet är ändå 13 år fram i tiden och att det vid det laget inte har byggs ut någon mer havsbaserad vindkraft än som finns idag är föga troligt. Desto troligare är scenariot för havsbaserad vindkraft i scenario VIND3 som borde gälla för samtliga scenarier. Kapitel Snitt 1 och snitt 2- åtgärder på längre sikt. Vi delar Svenska Kraftnäts uppfattning om att en ny förbindelse från SE1 via SE2 och SE3 måste ges prioritet. Behovet av denna ledning/kapacitet kommer dock troligtvis långt före 2020, snarare än efter Om kapaciteten i det idag redan ansträngda snitt 2 antas öka med +500 genom shuntkompensering och ytterligare med +500 med en ledning motsvarar den totala utökade kapacitet knappt den mängd vindkraft som idag byggs i elområde 2 och som kommer att vara i drift innan den första förstärkningsåtgärden är på plats. Lägg därtill ytterligare ca 3000 MW norr om snitt 2 som idag är tillståndsgiven effekt redo att börja byggas. Svensk Vindenergi ser mot bakgrund av detta att det är av högsta vikt att denna investering tidigareläggs 5-10 år och att Svenska Kraftnät undersöker alternativen till att bygga en helt ny ledning. t.ex. genom konvertering till likström eller genom spänningshöjning för att möjliggöra en snabbare process. Kapitel Länkar till Europa Med tanke på att vi går mot ett stort elöverskott och överföringen till Tyskland har aktualiserats efter beskedet om nedläggningen av kärnkraften välkomnar vi att Svenska Kraftnät nu äntligen börjat titta på förutsättningarna för en ny förbindelse till Tyskland. I marknadsmodellstudien har man dock endast simulerat nyttan utifrån 17 TWh vindkraft år Vid 30 TWh vindkraft kan man tänka sig att det skulle bli mer intressant med fler utlandsförbindelser och ökade förstärkningar av det interna nätet, något Svenska Kraftnät bör undersöka. Även här kan man ifrågasätta varför tidplanen för den nya kabeln ligger efter år Om man har identifierat en ekonomisk nytta ser vi ingen anledning till att vänta så länge med denna investering, i synnerhet nu då Tyskland deklarerat att de kommer att börja bygga bort sina flaskhalsar med likströmskorridorer från norr till söder. 6 (7)

7 Slutligen om Svenska Kraftnät inte anser sig ha resurser till att projektera och bygga fler utlandsförbindelser bör de överväga möjligheten att överlåta det till privata aktörer. Stockholm Svensk Vindenergi Mattias Wondollek Telefon: (7)

Svensk Vindenergis svar på Svenska kraftnäts nätutvecklingsplan 2016-2025

Svensk Vindenergis svar på Svenska kraftnäts nätutvecklingsplan 2016-2025 Till: Svenska Kraftnät 10-remiss@svk.se Er referens 2014/2346/3 Svensk Vindenergis svar på Svenska kraftnäts nätutvecklingsplan 2016-2025 Svensk Vindenergi har fått möjlighet att uttala sig om Svenska

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

Vindkraftutbyggnadförutsättningar

Vindkraftutbyggnadförutsättningar Vindkraftutbyggnadförutsättningar och prognos Svensk Vindenergi 2015-09-29 Tomas Hallberg Agenda Statistik och prognos Förutsättningar Styrmedel Nätinfrastruktur Vikande lönsamhet Goda vindlägen Vind 2015

Läs mer

Kvartal 2 2014 2014-07-14

Kvartal 2 2014 2014-07-14 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Kvartal 2 2015 2015-07-03

Kvartal 2 2015 2015-07-03 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Kvartal 4 2014 2015-02-13

Kvartal 4 2014 2015-02-13 Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Kvartal

Kvartal Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 procent av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Kvartal

Kvartal Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 procent av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

Kvartal

Kvartal Vindkraftstatistik och prognos Detta är en kvartalsvis insamling och presentation av data från turbinleverantörer och vindkraftsprojektörer verksamma i Sverige (uppskattningsvis 95 % av vindkraftsprojektörernas

Läs mer

100 % förnybart år Nätverket för vindbruk Balingsholm

100 % förnybart år Nätverket för vindbruk Balingsholm 100 % förnybart år 2040 Nätverket för vindbruk Balingsholm 2017-10-03 Agenda Nuläget inom branschen Utmaningar Elnät Utmaningar Havsbaserad vindkraft Utmaningar Tillstånd Sammanfattning Nuläget inom branschen

Läs mer

10 år senare (2002) om framtiden

10 år senare (2002) om framtiden Utbyggnad av det svenska elstamnätet Värme och Kraftkonferensen 2011-11-16, Stockholm Mikael Engvall, Svenska Kraftnät Avdelningschef Nätplanering och Förvaltning Svenska Kraftnät första 10 åren > 3 500

Läs mer

Vindkraftsutbyggnad i Sverige

Vindkraftsutbyggnad i Sverige Vindkraftsutbyggnad i Sverige Förutsättningar och prognos Balingsholm 1 oktober 2014 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Förutsättningar och prognos Kontrollstation 2015 Elcertifikat 2020-2030 EU:s 2030-ramverk

Läs mer

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens

Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens Vindkraften och politiken Vilka avtryck har olika regeringsmajoriteter gjort på vindkraftsutvecklingen? Lars Andersson, chef Energimyndighetens vindenhet Ingen träff på vind Regeringens proposition 1996/97:84

Läs mer

Nätverket för vindbruk

Nätverket för vindbruk Nätverket för vindbruk Balingsholm onsdag 2 oktober 2013 Tomas Hallberg Svensk Vindenergi Valvindar i branschen Svensk Vindenergi Prognos för vindkraftsutbyggnad Ekonomiska förutsättningar för branschen

Läs mer

Vindenheten, Lars Andersson 2015-06-08

Vindenheten, Lars Andersson 2015-06-08 Vindkraftens rolle i energisystemet nya krav på vindkraft och på elmarknaden Vindenheten, Lars Andersson 2015-06-08 Vindenheten Hållbart nyttjande av vindresursen Med ett hållbart nyttjande av vindresursen

Läs mer

Problemstillinger knyttet til et norsk/svensk elsertifikatmarked. Martin Johansson

Problemstillinger knyttet til et norsk/svensk elsertifikatmarked. Martin Johansson Problemstillinger knyttet til et norsk/svensk elsertifikatmarked Martin Johansson Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel Energidagarna i Oslo den 14 oktober Historik Elcertifikat infördes den

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Er referens: N2014/734/E Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk Till Energimyndigheten Er referens 2010-5138 Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk En fortsatt utbyggnad av vindkraften är central om

Läs mer

Till: Miljö och energidepartementet Energienheten m.registrator@regeringskansliet.se kopia till Fredrik Norlund fredrik.norlund@regeringskansliet.

Till: Miljö och energidepartementet Energienheten m.registrator@regeringskansliet.se kopia till Fredrik Norlund fredrik.norlund@regeringskansliet. Till: Miljö och energidepartementet Energienheten m.registrator@regeringskansliet.se kopia till Fredrik Norlund fredrik.norlund@regeringskansliet.se Er referens MB2015/01982/Ee Svensk Vindenergis och Svensk

Läs mer

Svensk Vindenergis svar på Svenska kraftnäts Systemutvecklingsplan

Svensk Vindenergis svar på Svenska kraftnäts Systemutvecklingsplan Till: Svenska Kraftnät remissvarsup@svk.se Svensk Vindenergis svar på Svenska kraftnäts Systemutvecklingsplan Svensk Vindenergi har fått möjlighet att uttala sig om Svenska kraftnäts Systemutvecklingsplan

Läs mer

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12

Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Framtida prisskillnader mellan elområden 2012-06-12 Modity Energy Trading Energihandel som skapar kundvärden Modity ska vara en attraktiv och självklar motpart i alla former av bilateral och marknadsbaserad

Läs mer

PERSPEKTIVPLAN 2025. 2013-03-12 Vindkraftsseminarium Hallstaberget. Klarar elnätet vindkraftsetableringarna?

PERSPEKTIVPLAN 2025. 2013-03-12 Vindkraftsseminarium Hallstaberget. Klarar elnätet vindkraftsetableringarna? PERSPEKTIVPLAN 2025 2013-03-12 Vindkraftsseminarium Hallstaberget Klarar elnätet vindkraftsetableringarna? The Swedish National Grid Affärsverket svenska kraftnät > Transmission lines > Total length 15

Läs mer

Övergripande synpunkter

Övergripande synpunkter cc: Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Er referens: M2017/00026/Ee Svensk Vindenergis synpunkter på Energikommissionens betänkande

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer

Vindkraftutbyggnadförutsättningar

Vindkraftutbyggnadförutsättningar Vindkraftutbyggnadförutsättningar och prognos Svensk Vindenergi 2016-02-16 Tomas Hallberg Agenda Historisk utveckling Drivkrafter Dagsläge och prognos Utmaningar och möjligheter Tillståndsfrågor Nätutbyggnad

Läs mer

UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT?

UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT? UPPVIDINGEKLUSTRET SVERIGES FRÄMSTA TRÖSKELEFFEKTSPROJEKT? Dan Sandros Projektchef Stena Renewable KRITERIER ATT UPPFYLLA De områden som ska prioriteras bör uppfylla vissa kriterier för att förslaget ska

Läs mer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer

Elforsk seminarium Ersätta och bygga nya reaktorer Elforsk seminarium 2010-01-21 Ersätta och bygga nya reaktorer Begränsningar och behov från ett elnätsperspektiv Sture Larsson Teknisk direktör, stf generaldirektör Svenska Kraftnät 2 Svenska Kraftnäts

Läs mer

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi Ett svensk-norskt elcertifikatsystem Kjell Jansson Svensk Energi Alltid i fokus 2 3 155 000 GWh Elanvändningen i Sverige 1990- (rullande 12-månadersvärde) (december) 153 000 Total förbrukning inkl. förluster

Läs mer

Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge

Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge Roger Östberg Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel ZERO10 23 nov. 2010 Energiutblick Den 15-17 mars 2011 håller Energimyndigheten en nordisk energikonferens

Läs mer

Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge

Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge Roger Östberg Analysavdelningen Energimyndigheten NORWEA, Oslo 2011-03-30 Gemensam elcertifikatmarknad med Norge - historik och pågående process Elcertifikatsystemet

Läs mer

Yttrande angående föreslagen nationell strategi för hållbar vindkraftutbyggnad och Svenska kraftnäts roll i strategiarbetet

Yttrande angående föreslagen nationell strategi för hållbar vindkraftutbyggnad och Svenska kraftnäts roll i strategiarbetet SVENSKA KRAFTNÄT Strategisk utveclding Förändringsledare, Maja Lundbäck maia.lundback@svk.se 2019-03-15 2019/225 YTTRANDE Svar på begäran om yttrande angående Svenska kraftnäts roll i den nationella strategin

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040

Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 Ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040 Martin Johansson Power West 19 januari 2018 Hur når vi ett hållbart energisystem? Hur kan vi på bästa sätt nå ett 100 procent förnybart elsystem? Frågor

Läs mer

Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan

Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan 2015-11-13 Svenska Kraftnät Box 1200 172 24 Sundbyberg Remissyttrande från SKGS över Svenska Kraftnäts Nätutvecklingsplan 2016-2025 SKGS har getts möjlighet att delge sina synpunkter på Svenska Kraftnäts

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 2 inledning del 2 inledning 11 2. INLEDNING 2.1 Bakgrund Vind är en förnybar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Däremot kan vindkraftverken påverka exempelvis landskapsbilden på ett negativt sätt, eftersom

Läs mer

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi

Ett svensk-norskt elcertifikatsystem. Kjell Jansson Svensk Energi Ett svensk-norskt elcertifikatsystem Kjell Jansson Svensk Energi Alltid i fokus 2 3 155 000 153 000 151 000 GWh Elanvändningen i Sverige 1990- (rullande 12-månadersvärde) Total förbrukning inkl. förluster

Läs mer

Vägledning för anslutning till stamnätet. Planeringsrådet 27 januari 2016

Vägledning för anslutning till stamnätet. Planeringsrådet 27 januari 2016 Vägledning för anslutning till stamnätet Planeringsrådet 27 januari 2016 Anslutning till stamnätet > Svenska kraftnät har en viktig uppgift för att möjliggöra statsmakternas energi- och klimatpolitik med

Läs mer

Vindkraftsamordnarna. Karin Österberg Cecilia Dalman Eek. Miljö- och energidepartementet

Vindkraftsamordnarna. Karin Österberg Cecilia Dalman Eek. Miljö- och energidepartementet Vindkraftsamordnarna Karin Österberg Cecilia Dalman Eek Uppdrag Vindkraftsamordnarna ska underlätta samspelet mellan vindkraftprojektörer, myndigheter och andra aktörer på central, regional och lokal nivå.

Läs mer

FLASKHALSAR I STAMNÄTET

FLASKHALSAR I STAMNÄTET FLASKHALSAR I STAMNÄTET 2017-12-04 EN RAPPORT FÖR SVENSK VINDENERGI 1 Sammanfattning Stora förändringar förväntas i kraftsystemet fram till 2030, vilket skapar flaskhalsar i stamnätet. Elcertifikatsystemet

Läs mer

Korttidsplanering av. mängder vindkraft

Korttidsplanering av. mängder vindkraft HUVA-dagen 18 mars, 2010 Korttidsplanering av vatten-värmekraftsystem vid stora mängder vindkraft Lennart Söder Professor, KTH 1 Disposition Om förnybara energislag Generellt om vattenkraftsplanering Transmissionsläget

Läs mer

Svenska kraftnäts syn på utmaningar i framtidens elnät

Svenska kraftnäts syn på utmaningar i framtidens elnät Svenska kraftnäts syn på utmaningar i framtidens elnät Värme- och Kraftkonferensen 7 november 217 Hilda Dahlsten 2 Innehåll > Från nätutveckling till systemutveckling > Kraftsystemet från idag till 24

Läs mer

Särskild satsning på havsbaserad vindkraft

Särskild satsning på havsbaserad vindkraft Särskild satsning på havsbaserad vindkraft April 2013 Innehållsförteckning 1. Inledning och sammanfattning... 3 2. Goda skäl för en särskild satsning på havsbaserad vindkraft... 4 2.1 Försörjningstrygghet...

Läs mer

Sammanfattning och slutsatser

Sammanfattning och slutsatser Sammanfattning och slutsatser Energimyndigheten bedömer att havsbaserad vindkraft på lång sikt kan spela en viktig roll i det svenska elsystemet men att ett särskilt stöd till havsbaserad vindkraft, utöver

Läs mer

Vattenfalls synpunktet på Energimyndighetens rapport ER 2016:09 Kontrollstation 2017 för elcertifikatsystemet

Vattenfalls synpunktet på Energimyndighetens rapport ER 2016:09 Kontrollstation 2017 för elcertifikatsystemet Vattenfall AB Evenemangsgatan 13 16979 Solna Sverige Till: Miljö- och energidepartementet E-post: m.registrator@regeringskansliet. m.remisser-energi@ regeringskansliet.se Date: 25-11-2016 Contact: Claes

Läs mer

Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser

Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser Elcertifikat återhämtning eller kollaps? Några slutsatser Elcertifikatsystemet har varit ett lyckat system som bidragit till förnybar kraft till låg kostnad. Ambitionshöjningen som ökar målet med 2 TWh

Läs mer

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten

Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Hur utvecklas vindbranschen i Sverige? Eric Birksten Varför vindkraft? Möjligheter Utbyggnaden Ekonomi Våra frågor 2 Våra budskap Billigaste förnybara energikällan som finns att tillgå Bidrar till försörjningstrygghet

Läs mer

Angående yttrande över Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad vindkraft, M 2017/00518/Ee

Angående yttrande över Remiss av Statens energimyndighets rapport om havsbaserad vindkraft, M 2017/00518/Ee YTTRANDE 16 juni 2017 M 2017/00518/Ee Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Angående yttrande över Remiss av Statens energimyndighets

Läs mer

Fortsatt satsning på förnybar elproduktion. Utveckling av elcertifikatsystemet

Fortsatt satsning på förnybar elproduktion. Utveckling av elcertifikatsystemet Fortsatt satsning på förnybar elproduktion Utveckling av elcertifikatsystemet Sammanfattning Svensk Vindenergi ger i denna PM föreningens syn på det nuvarande stödsystemet för vindkraft, dess utmaningar

Läs mer

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige?

Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Vad driver vindkraftsutbyggnaden i Sverige? Lars Thomsson, Vindkraftssamordnare Region Mitt Lars Thomsson - Mitt Vindkraftsamordnare region mitt sen 1 maj 2011 Kommunalråd samhällsbyggnad och byggnadsnämndens

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Energimyndigheten Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar Energimyndighetens översyn

Läs mer

Framtidens utmaningar

Framtidens utmaningar Framtidens utmaningar Robert Eriksson, Docent FoU-koordinator, Marknads- och systemutveckling Huvudsakliga utmaningar för kraftsystemet Utmaningar Förutsättningar 2 Systemstabiliteten utmanas av minskande

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Till: Energimyndigheten Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens samrådsinformation kring kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 Svensk Vindenergi välkomnar Energimyndighetens översyn

Läs mer

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg

Vindkraftutbyggnad. Svensk Vindenergi Tomas Hallberg Vindkraftutbyggnad Svensk Vindenergi 2016-10-04 Tomas Hallberg Vind 2016 26-27 oktober Münchenbryggeriet, Stockholm Välkommen, vi ses på Vind! Vindkraftsutbyggnad 2016 Totalt vid utgången av 2015 Vindkraftverk:

Läs mer

Lillgrund vindkraftpark

Lillgrund vindkraftpark Lillgrund vindkraftpark I juni 2008 invigdes Lillgrund vindkraftpark. Den ligger en knapp mil utanför den skånska kusten, strax söder om Öresundsbron. Lillgrund är med sina 48 vindkraftverk Sveriges största

Läs mer

Finansiering, drift och uppdrag

Finansiering, drift och uppdrag Vindkraftcentrum.se En del av Nätverket för Vindbruk Nod för arbetskraftsförsörjning, näringslivsutveckling samt drift och underhåll. Finansieras av Energimyndigheten Christer Andersson 0768-104920 christer.andersson@vindkraftcentrum.se

Läs mer

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002

Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 2002 Överföring av vindkraftgenererad el från norra till södra Sverige, Sveca- Söder december 22 Vid konferensen VIND-22 i Malmö 6-7 november, 22 presenterade Julija Sveca resultatet av en studie om konsekvenserna

Läs mer

Medeltemperaturen på jorden blir varmare och varmare. Orsaken är främst utsläpp av koldioxid från förbränning av fossila bränslen. Trafiken på våra vägar och energianvändningen står för största delen av

Läs mer

Elcertifikatsmarknaden i Sverige

Elcertifikatsmarknaden i Sverige Elcertifikatsmarknaden i Sverige Roger Östberg Analysavdelningen Energimyndigheten Norges Energidager 2011 14 oktober Agenda Om ambitionsnivån Det svenska regelverket Erhållen utbyggnad i Sverige Handel

Läs mer

Det svenska energisystemet efter 2020 varför är en storskalig satsning på havsbaserad vindkraft önskvärd?

Det svenska energisystemet efter 2020 varför är en storskalig satsning på havsbaserad vindkraft önskvärd? Det svenska energisystemet efter 2020 varför är en storskalig satsning på havsbaserad vindkraft önskvärd? Staffan Jacobsson, Chalmers Fredrik Dolff, Ecoplan Förväntat produktionsgap i EU EU:s mål - minska

Läs mer

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK

TROLLEBODA VINDKRAFTPARK TROLLEBODA VINDKRAFTPARK VINDKRAFTPARK I TROLLEBODA Vi undersöker möjligheten att bygga mer vindkraft i Kalmarsund. Våren 2008 fick vi tillstånd av miljödomstolen att bygga 30 vindkraftverk med totalhöjden

Läs mer

SVENSKA KRAFTNÄT. Gotlandsförbindelse. Marknad och systemutveckling Dnr: 2016/177 RAPPORT. Samhällsekonomisk analys inför BPi

SVENSKA KRAFTNÄT. Gotlandsförbindelse. Marknad och systemutveckling Dnr: 2016/177 RAPPORT. Samhällsekonomisk analys inför BPi SVENSKA KRAFTNÄT Marknad och systemutveckling 2017-04-25 Dnr: 2016/177 RAPPORT Samhällsekonomisk analys inför BPi Gotlandsförbindelse Projektnummer: 300329 UPPRÄTTAD AV SAMRÅD / Erik Böhlmark GODKÄNT/FASTSTÄLLT

Läs mer

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 10 maj 2017 Martin Johansson Enheten för förnybar energi Några viktiga utgångspunkter 100 procent förnybart till 2040 Ingen tvångsnedstängning av

Läs mer

Karin Hammarlund. karin.hammarlund@ltj.slu.se

Karin Hammarlund. karin.hammarlund@ltj.slu.se Karin Hammarlund karin.hammarlund@ltj.slu.se Vindkraft i människors Landskap Planeringsmålet Det nya planeringsmålet för vindkraft föreslår att öka produktionen av vindkraftsel betydligt från 10 TWh år

Läs mer

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi

Vindkraft i Sverige. - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Vindkraft i Sverige - Möjligheter och hinder för vindkraftutbyggnad i Sverige. Eric Birksten Svensk Vindenergi Svensk Vindenergi 125 medlemsföretag Internationella kraftbolag Kommunala kraftbolag Projekteringsföretag

Läs mer

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee

Stockholm den 4 april 2018 R-2018/0461. Till Miljö- och energidepartementet. M2018/00560/Ee R-2018/0461 Stockholm den 4 april 2018 Till Miljö- och energidepartementet M2018/00560/Ee Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 1 mars 2018 beretts tillfälle att avge yttrande över Statens energimyndighets

Läs mer

Investeringar på elmarknaden - fyra förslag för förbättrad funktion

Investeringar på elmarknaden - fyra förslag för förbättrad funktion - fyra förslag för förbättrad funktion Expertgruppen för miljöstudier den 11 november 2011 Sven-Olof Fridolfsson, fil dr Thomas P. Tangerås, docent www.ifn.se/forskningsprogrammet_elmarknadens_ekonomi

Läs mer

Finansiering av 30 TWh ny förnybar el till 2020

Finansiering av 30 TWh ny förnybar el till 2020 Finansiering av 30 TWh ny förnybar el till 2020 Redovisning av Uppdrag rörande ambitionshöjning i elcertifikatsystemet till 2020 ER 2015:07 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas

Läs mer

NordSyd Strategi för att uppgradera snitt 2. Planeringsrådet, onsdag 30 maj 2018

NordSyd Strategi för att uppgradera snitt 2. Planeringsrådet, onsdag 30 maj 2018 NordSyd Strategi för att uppgradera snitt 2 Planeringsrådet, onsdag 30 maj 2018 Drivkrafter (1) > Reinvesteringsbehov > Tre 220 kv-ledningar: år 2023-2032 > Tre 400 kv-ledningar: år 2037-2041 > Åtta seriekondensatorer:

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04

Vindkraft. Sara Fogelström 2011-05-04 Vindkraft Sara Fogelström 2011-05-04 Historik Vindkraft i världen (MW) 200 000 180 000 160 000 140 000 120 000 100 000 MW 80 000 60 000 40 000 20 000 0 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 I slutet på 2010

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-7-8 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 28 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 28,2 EUR/MWh, vilket var högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr

Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr Energimyndigheten registrator@energimyndigheten.se Synpunkter på Energimyndighetens förslag till uppdatering av riksintresseområden vindbruk dnr 2012-2103 Naturskyddsföreningen Gotland anser att Energimyndighetens

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee)

Miljö- och energidepartementet Stockholm. Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee) YTTRANDE 2017-04-15 Dnr 2017:02 Miljö- och energidepartementet 103 33 Stockholm Betänkande SOU2017:02 Kraftsamling för framtidens energi (dnr M2017/00026/Ee) Vi instämmer i huvudsak i betänkandets förslag

Läs mer

Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige

Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige Vindkraftens roll i omställningen av energisystemet i Sverige 100% förnybart 2040 Energikommissionens arbete ledde 2016 fram till en energiöverenskommelse i Sverige. Målet i den är att Sverige ska ha 100%

Läs mer

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun

Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Vindkraftprojekt Palsbo, Vaggeryds och Gislaveds kommun Samråd enligt 6 kap 4 miljöbalken 2011-02-17 Varför bygga ut vindkraft? Ca 80 procent av världens produktion är fossil. Klimatproblemet är globalt.

Läs mer

Vindkraft till havs. - brister och möjligheter vid planering och projektering. Daniel André och Bengt Larsén

Vindkraft till havs. - brister och möjligheter vid planering och projektering. Daniel André och Bengt Larsén Vindkraft till havs - brister och möjligheter vid planering och projektering Daniel André och Bengt Larsén Boverkets vindkraftsgrupp: Anette Löfgren och Emma Franzén Omslag: Emma Franzén/Boverket Planering

Läs mer

Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025

Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Sammanfattning inputs och förutsättningar i Ei:s bedömning av effekt- och energibalansen 2025 Modellbakgrund

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-15 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 51 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 31,2 EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Integration av vindkraft och behov av framtida nätutbyggnad. Ulf Moberg, Teknisk Direktör

Integration av vindkraft och behov av framtida nätutbyggnad. Ulf Moberg, Teknisk Direktör Integration av vindkraft och behov av framtida nätutbyggnad Ulf Moberg, Teknisk Direktör 2 Integration av vindkraft? Ja MEN > Hur mycket? > Var? > När? 3 Integration av vindkraft Många parametrar som påverkas

Läs mer

Energimarknadsrapport - elmarknaden

Energimarknadsrapport - elmarknaden 2014-02-14 Energimarknadsrapport - elmarknaden Läget på elmarknaden, vecka 7, år 2014 vecka 7, år 2014 2 (19) Sammanfattning Under veckan sjönk nivån i Sveriges vattenmagasin med 3,2 procentenheter och

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-12-22 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 52 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 3,6 EUR/MWh, vilket var som förväntat. Uppdaterade siffror visar att det

Läs mer

En strategi för Energimyndighetens samlade vindarbete

En strategi för Energimyndighetens samlade vindarbete Vindkraftsstrategi Om strategin En strategi för Energimyndighetens samlade vindarbete Gemensam målbild och strategi för forskning, stöd och insatser Baserad på intern och extern kunskap samt kartläggning

Läs mer

Elnät i norra Sverige, Finland och Norge

Elnät i norra Sverige, Finland och Norge Elnät i norra Sverige, Finland och Norge Sverige är ett långt land där produktionen av el främst sker i norr och elförbrukningen i söder. Elen måste därför transporteras långa sträckor. Över hela landet

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-2-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 7 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 33,5 EUR/MWh, vilket var lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25

Vindkraft. Sara Fogelström 2013-10-25 Vindkraft Sara Fogelström 2013-10-25 Historik Vindkraft i världen (MW) I slutet på 2012 var totalt cirka 280 000 MW installerat världen över. Källa: EWEA och GWEC Vindkraft i världen Totalt installerad

Läs mer

Marknadsanalys av vindkraft

Marknadsanalys av vindkraft Marknadsanalys av vindkraft Fredrik Dolff fredrik.dahlstrom.dolff@vgregion.se 010-441 40 33 Noden för näringslivs- och affärsutveckling en del av Nätverket för vindbruk. Finansierat av Energimyndigheten

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 213-12-2 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 49 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har försämrats med 1,6 TWh sedan föregående rapport och uppgår

Läs mer

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning

Brahehus vindpark. Projektbeskrivning Brahehus vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRAHEHUS 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304

Tröskeleffekter och förnybar energi. Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Tröskeleffekter och förnybar energi Presentation av Elisabet Norgren, Svenska Kraftnät 100304 Uppdrag > Den 20 april 2009 lämnade Affärsverket svenska kraftnät (Svenska Kraftnät) rapporten Tröskeleffekter

Läs mer

PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION

PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION PILOTPROJEKT - ELNÄT FÖR STORSKALIG VINDKRAFTPRODUKTION 2011-02- 05 SLUTRAPPORT Arise Elnät AB 2011-02-05 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund 2. Förutsättningar 3. Teknik 4. Planering 5. Park design 6. Elproduktion

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 214-1-6 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 41 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 34, EUR/MWh, vilket var något lägre än förväntat. Uppdaterade siffror visar

Läs mer

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning

Röbergsfjällets vindpark. Projektbeskrivning Röbergsfjällets vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING RÖBERGSFJÄLLET 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

PERSPEKTIVPLAN 2025 EN UTVECKLINGSPLAN FÖR DET SVENSKA STAMNÄTET REMISSUTGÅVA OKTOBER 2012

PERSPEKTIVPLAN 2025 EN UTVECKLINGSPLAN FÖR DET SVENSKA STAMNÄTET REMISSUTGÅVA OKTOBER 2012 PERSPEKTIVPLAN 2025 EN UTVECKLINGSPLAN FÖR DET SVENSKA STAMNÄTET REMISSUTGÅVA OKTOBER 2012 Kartor har använts med tillstånd från Lantmäteriet. Lantmäteriet, SvK-Geodatasamverkan Omslagsfoto: Johan Fowelin

Läs mer

Tröskeleffekter och förnybar energi

Tröskeleffekter och förnybar energi Tröskeleffekter och förnybar energi En rapport till regeringen 1(46) TU1UT TUSAMMANFATTNINGUT... TU2UT TUREGERINGENS TU3UT TUBAKGRUNDUT... TU4UT TUOLIKA TU5UT TUÖVERVÄGANDENUT... TU6UT TUSVENSKA TU7UT

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 215-3-3 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 14 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Förra veckans nordiska spotpris blev 25,9 EUR/MWh, vilket var högre än förväntat. Uppdaterade siffror visar att

Läs mer

Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09. Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften

Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09. Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften Samhällsbyggnadsenheten Ledningskontoret 2009-06-09 Samhällsekonomiska effekter vid en utbyggnad av vindkraften Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Avgränsningar... 3 Målsättning

Läs mer

Behov av vindkrafttekniker för perioden 2015-2019

Behov av vindkrafttekniker för perioden 2015-2019 Foto: Fredrik Axelsson Behov av vindkrafttekniker för perioden 2015-2019 Service, drift och underhållsarbete i torn & turbin på vindkraftverk i Sverige, noden för arbetskraftförsörjning, drift och underhåll

Läs mer