CNI-ersa ttning ett medel fo r arbetet mot ja mlik ha lsa i Region Ska ne?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CNI-ersa ttning ett medel fo r arbetet mot ja mlik ha lsa i Region Ska ne?"

Transkript

1 CNI-ersa ttning ett medel fo r arbetet mot ja mlik ha lsa i Region Ska ne? Sammanfattning: Ökad ersättning vid högt CNI ger mottagningarna inom Hälsoval Skåne bättre förutsättningar att arbeta målinriktat mot utsatta grupper. Trots att många enheter beskriver en ambitiös verksamhet där man anpassar sig till sin befolkning finns det mycket kvar att göra för ökad jämlik hälso- och sjukvård. Sannolikt skulle den riskutsatta befolkningen få mindre riktade insatser utan CNI-ersättingen. CNI-ersättningen har stimulerat etablering av nya enheter i utsatta områden. Enheter i Hälsoval Skåne, vårdcentraler (VC), Barnavårdscentraler (BCV) och barnmorskemottagningar (BMM) som har hög risk för ohälsa enligt CNI (Care Need index) har besvarat en enkät om vilka särskilda insatser de gör och önskar göra för målgruppen. Samarbete mellan personalen och samhällsaktörer utanför vården beskrivs som en stor och viktig insats. Exempel på riktade insatser är särskild verksamhet för riskutsatta, integrationsarbete, kontakter och stöd att ta kontakter med aktörer i samhället liksom samhällsinformation, språklig förståelse i form av tolkbesök och SFI (svenska för invandrare). Andra exempel är grupper för tex unga mammor, ensamma mammor och fysisk aktivitet för muslimska kvinnor. Frågan om vilka extra insatser enheterna gör för den extra ersättning CNI ger inget entydligt svar. Många, runt hälften av enheterna, beskriver ett strukturerat arbete med särskilda insatser och särskilt avsatt tid. Dock är det är få som beskriver hur man ska kunna nå målgruppen tidigt, innan ohälsa uppstår. Skånemodellen Region Skånes ersättningsmodell för vårdcentraler (VC) bygger på en ersättningsmodell där 80 % av vårdersättningen viktas mot enhetens ACG-index, som beskriver sjuklighet. Resterande 20 % viktas mot enheternas socioekonomiska index (CNI) som beskriver risk för ohälsa. Sju faktorer vägs in i CNI arbetslöshet, flera barn under 5 år, född utanför EU, ensamstående förälder med barn under 17 år, ensamstående över 65 år, att ha flyttat det senaste året och låg utbildning. CNI är ett relativt mått och är alltid 1.0. i Region Skåne. Se Statistik- Region Skåne för mer information. För barnavårdscentraler (BVC) viktades % av ersättningen för CNI, medan det för Barnmorskemottagningarna (BMM) är 20 % av vårdersättningen som viktas för CNI för de listade gravida. Bakgrund Undersökningen genomfördes för att beskriva vad enheterna inom Hälsoval Skåne gör för populationer med högt CNI då många socioekonomiska faktorer har betydelse för uppkomst av ohälsa. Det är också visat att socioekonomiska faktorer bidrar till att man väntar längre och söker vård sent och risken finns att socioekonomiskt svaga grupper inte heller erhåller rätt tyngd i en ACGviktning av vårdpengen. Ett skäl för att väga in socioekonomiska faktorer i ersättningsmodellen är att fördela resurser till enheter med en socioekonomisk svag population.

2 Enkäter och svar En enkät skickades ut december 2013 till enheter som har särskilt högt CNI och därmed en befolkning med hög risk för ohälsa. Vi valde ut de enheter som i september 2013 hade CNI-vikt över 1.3. Enheterna fick besvara fem frågor om hur de arbetar idag och hur de skulle vilja/planerar att arbeta för sina grupper och individer med hög risk för ohälsa. Svarsfrekvensen var mycket hög. VC BVC BMM CNI>1,3 19 st (13%) Totalt 150 VC 27 st (19%) Totalt 150 BVC 8 st (12%) Totalt 68 st Antal svar 18 svar (95%) 25 (93%) 5 (63%) För den vårdcentral med högst CNI, 2.6, innebär det en CNI-ersättning på 69 kr per månad och förtecknad. Detta ska relateras till vårdersättningen per medborgare och månad som är 212 kronor för offentliga vårdgivare år Den BVC som har högst CNI, 2.5, får per barn 230 kr i CNI ersättning per 0-åring och månad. Barnhälsovårdsersättningen för 0-åring är 1022 kr och för 5-åring 39 kr. För BMM med högst CNI, 1.94, ger det en extra ersättning på 675 kr per månad per förtecknad beräknad på ersättningen för en gravid listad som för period A är kr. Hur arbetar enheterna med att identifiera de individer/grupper med ohälsa eller hög risk ohälsa? Hälften av vårdcentralerna beskriver att de samverkar särskilt i samhället kring målgruppen. Det är både samverkan i team på enheterna/klinikkonferenser och även samarbete med andra aktörer. Särskilda hälsoscreeningar, livsstilsmottagningar beskrivs av sex enheter som ett sätt att fånga upp riskutsatta individer och grupper. Förlängd tid för besök och god tillgänglighet och kontinuitet är andra arbetssätt för att identifiera risk för ohälsa. Ytterligare ett exempel är triagering, som är riktad mot olika förutsättningar och som tar hänsyn till språkförståelse, bristande/avsaknad av kunskap om svenska samhället. På elva BVC ges familjerna extra tid tex i samband med inskrivningssamtal, extra uppföljande besök och ibland även extra hembesök. Två enheter beskriver att de gör extra hembesök och någon gång tillsammans med socialrådgivare eller barnmorskor. Fyra Barnmorskemottagningarna beskriver att de identifierar sina blivande mammors risk för ohälsa vid inskrivningen och hälsosamtalen, mycket tidigt i graviditeten. Vad karaktäriserar enhetens individer/grupper? Målgrupper karaktäriseras av låginkomsttagare, fattigdom, trångboddhet, dåliga levnadsvanor, hjälpsökande, maktlöshet, immigrationsstatus som innebär inte full tillgång till svensk sjukvård, bristande integration i det svenska samhället, analfabeter samt många olika kulturer, traumatiserade familjer och även stressade studenter.

3 Vad gör ni konkret för att förebygga eller identifiera ohälsa bland dessa grupper? Ett par vårdcentraler beskriver en tydlig strategi där dessa frågor ständigt är närvarande i vardagsarbetet. Tre enheter har återkommande kompetenshöjning för all personal. Även debriefing av personalen beskrivs med syfte att undvika att personalen tar psykisk skada av den allt större utslagningen i samhället och de prioriteringar man måste göra. Språkförståelse och tolkbesök som en viktig del av insatserna uttalas i svaren hos över hälften. Exempel är att man provar samtalsmodell med dialog-kort för att förbättra förståelsen för det som sägs i besöket, granskar/analyserar tolktillgång och -kvalitet. Kartläggning sker på en enhet av varifrån utländska patienter får sin hälsoinformation och man för även dialog med SFI kring vilken hälsoinformation de ger. Samarbetet med bl.a. socialtjänsten, försäkringskassan uppger i princip alla enheter, liksom teamarbete(4 st), längre besökstider (5 st). Särskilt fokus på levnadsvanor beskrivs av alla vårdcentraler. Exempel är fysisk aktivitet enbart för muslimska kvinnor, rökavvänjning och satsningar mot övervikt. Riktade hälsosamtal för 65+, hälsoscreening med frågeformulär som även pekar på copingstrategier och friskfaktorer, temakvällar för medborgare genomförs på några enheter. Samarbetsprojekt med skolan, socialtjänst, omsorgsförvaltning pågår på många enheter. Ett annat exempel är ett EU-projekt riktat till demenssjuka med bristande förståelse av svenska språket. Några exempel på riktade uppsökande aktiviteter är enheter (4 st) som söker upp boende, föreningar för riktade hälsoaktiviteter eller har tältmöten i området. Det som görs på BVC är att man där har fler och tätare kontakter. Exempel på riktade aktiviter är SFIsvenska för föräldralediga kvinnor, språkkafé på öppna förskolan, frukostklubb, Öppet Hus och särskilt anpassade föräldragrupper. Särskilda uppföljningsmöten sker för att försäkra sig om att informationen har blivit förstådd, medarbetare förmedlar eller hjälper till med kontakter till andra samhällsaktörer. Konsultationsteam och utökad handledning för medarbetare beskrivs också som särskilda insatser. Utökad samverkan beskrivs som vanligt bland en tredjedel av enheterna. Satsningar på att öka förståelsen av information beskrivs i form av tolk på plats (2 st) eller i ett fall goda språkkunskaper bland personalen. Andra insatser är riktade projekt i närområdet och deltagande på föräldramöten i förskola-skola. Även för Barnmorskorna är samarbetet med socialtjänst och BVC beskrivet som den vanligaste åtgärden (3 st). Andra åtgärder är extra besök under och efter graviditet. En enhet beskriver att de bryr sig om de gravidas fritid, och har ordnat tebjudningar för att bryta isolering för kvinnor som inte går ut. Andra enkla konkreta aktiviteter är att anordna klädbytardag i område med låga inkomster.

4 Hur skulle ni vilja, eller hur planerar ni att, konkret arbeta i mötet med/genom andra aktiviteter för dessa individer/grupper? Här beskriver vårdcentralerna att det pågår en ständig utveckling och anpassning. En enhet planerar öka sin lyhördhet med hjälp av patient/kundråd. En annan beskriver en satsning på förebyggande hembesök för de över 75 år medan några enheter vill satsa på fler samverkanspartner. En enhet som har hälsoscreening via skattingsformulär vill utveckla med internet-terapi och metoder för snabbscreening, en annan vill öka sin kunskap och samarbetet kring traumatiserade flyktingar. En tycker att Flyktinghälsans specifika kunskap bör finnas överallt. Det man vill och planerar för på BVC är att utveckla är t.ex. utökade gruppverksamhet för föräldrar till barn över 1 år, språkförskola för barn och föräldrar, mer samverkan med kultur och fritidsverksamheten, föreningar och förbund. Det finns också planer på/önskemål att starta fler Familjecentraler och där förhandskontakter är tagna med kommunerna. Barnmorskornas planerar för fler insatser på språkområdet, ökad samverkan med t.ex. socialtjänst, BVC och familjecentraler. Samverkanspartner under 2013? Alla vårdcentraler har svarat att de samverkat med Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och Försäkringskassan. Nästan alla enheter har även haft samverkan med andra vårdgivare, skolor/förskolor och föreningar. Runt hälften har samverkat med Svenska för invandrare (10st), polisen (7st) och sex stycken med kulturarrangörer och föreningar. Andra beskrivna samverkansparter för vårdcentralerna är, Röda korset, bostadsföretag, pensionärsorganisationer, kyrkan och FINSAM, många föreningar inom friskvård, etniska föreningar och patientföreningar. BVC beskriver en uppsjö av samarbetspartner såsom Barnhälsovårdens psykolog, dietist, logoped, Försäkringskassan, Röda korset, Svenska kyrkan, Förening för barn till föräldrar i häkte/fängelse, Barnöverviktsmottagningen, familjeterapeut, Finsamprojektet, gymnastikförening, skolsköterska, BMM, VC, KK, barnhabiliteringen, Islamska föreningen, SFI, Majblomman, Rädda Barnen, Viktoriagården, BUP, Teater-Drömmarnas hus, Biblioteket, Tandhälsan, Familjestödsverksamheten, Merit föräldraprojekt, Socialtjänsten, Medborgarkontoret, Föräldrakommunikatörer, Amningsmottagningen, Flyktinghälsan, Barnkliniken, Kulturskolan, NTF, Polisen, Förskolor, Kulturarrangörer och Arbetsförmedlingen. Barnmorskornas samarbetar med andra vårdgivare, polisen, förskola och skola, socialtjänsten och SFI samt olika kulturföreningar.

5 Diskussion Beskrivningen av hur målgruppen identifieras är i huvudsak genom att de uppsöker enheter som patient. Endast ett fåtal enheter beskriver att de aktivt söker upp riskgrupper, detta trots att man vet att socioekonomiskt svaga grupper underkonsumerar vård. Beskrivningen av konkreta insatser för målgruppen är mycket varierande. Ungefär var tredje vårdcentral med en utsatt befolkning har en klar strategi för målgruppen liksom för medarbetarna i form av kunskapshöjning och handledning. Några enheter beskriver endast det som redan ingår i basuppdraget. De 10 vårdcentraler som har flest tolkbesök (antal tolkbesök 2013 varierar mellan ) är alla enheter med hög CNI. Vårdcentralen med flest tolkbesök har anställd tolk, fem språk. En reflektion är att fast tolk på plats skulle kunna vara till nytta på fler enheter. Kontinuitet är också beskriven som viktig. Uppföljning visar att kontinuiteten för läkarbesök för mångbesökare är lägre än snittet i Skåne för två tredjedelar av vårdcentralerna. Kanske är det andra yrkeskategorier än läkare står för hög kontinuitet? En annan stor utmaning är att nå de som är riskutsatta men ännu inte utvecklat manifest sjukdom. På BVC beskrevs extra besök och extra långa besök som en del av arbetet. När det gäller antal sjuksköterskebesök per 0-åring så får endast barn på var fjärde av de 27 utvalda barnavårdscentralerna fler besök än skånesnittet. Om besöken är längre kan vi inte se i någon statistik. Tvärtemot vad man kan förvänta sig har BVC-sjusköterskor ansvar för något fler 0-åringarpå BVC med högre CNI. BVC-sjuksköterskan på dessa enheter ansvarar däremot för färre äldre barn 0-5 år enligt BHV-rapport Det skulle kunna tolkas så att barn med föräldrar med hög risk för ohälsa inte får ökad del av sjuksköterskeresurserna under spädbarnsåret men att lite extra resurser finns högre upp i åldrarna. Samtidigt visar statistiken att det är fler läkartimmar på BVC med hög CNI. Föräldrar till barn på BVC med högt CNI deltar i lägre utsträckning än andra föräldrar i föräldragrupper vilket sannolikt kan förklaras av språksvårigheter och skillnader i kulturbakgrund och inställning till gruppverksamhet. De aktiviteter som familjerna dessutom deltar i på Familjecentralerna syns inte i vår uppföljning. Vaccinationer utanför basprogrammet sker i större utsträckning på enheter med hög CNI och extrakostnaden för vaccinationerna är inbakade i CNI-ersättningen. När det gäller mammasamtal, depressionsscreening (EPDS), så ligger gruppen med högt CNI lägre i genomförda samtal. Detta kan eventuellt förklaras av språksvårigheter. Många BVC-sjuksköterskor beskriver att de genomför mammasamtal men på andra sätt för de som inte talar svenska. Enligt regelverket ska även EPDS-liknande samtal registreras. Hembesök utförs i något lägre utsträckning hos barn på BVC med högt CNI. Dock får barn på BVC som ingår i Familjecentral, hembesök (78 %) i nästan lika hög utsträckning som på andra BVC.

6 BVC med högt CNI BVC övriga Antal 0-åringar per sjuksköterska Antal barn 1-5 år per sjuksköterska Läkartimmar Mammasamtal 69 % 86 % Deltagande föräldragrupp 25 % 53 % Andel som får hembesök 73 % 79 % Källa: BHV-rapport 2013 Den riktade ersättning för hög CNI-vikt stimulerar sannolikt till ökade satsningar och engagemang. Det är svårt att säga om skillnaderna skulle vara större om inga särskilda satsningar gjorts alls. Förutsättningarna att nå höga mätbara kvalitetsmål är en utmaning för BVC i riskutsatta områden. Våld i nära relationer beskrivs på Barnmorskemottagningar att man möter genom att ta emot för fler besök. Någon högre andel besök finns inte registrerat på de utvalda enheterna. Det man önskar göra mer beskrivs framför allt som mer av samma. Fåtal nya idéer är beskrivna om hur man på nya sätt ska kunna nå målgruppen med förebyggande insatser, innan de blir patienter. Samarbetet lyfts fram av i princip alla enheter som en extra satsning och det är också beskrivet en stor mängd samarbetspartner. Samarbete tar tid och kan vara en viktig insats för målgruppen och en del av integration och sannolikt förebygga ohälsa. Ökad ersättning vid högt CNI ger mottagningarna inom Hälsoval Skåne resurser och därmed bättre förutsättningar att arbeta målinriktad mot utsatta grupper. Trots att många enheter beskriver en ambitiös verksamhet där man anpassar sig till sin befolkning finns det mycket kvar att göra för att säkra att alla skåningar får en jämlik hälso- och sjukvård. Malmö juli 2014 Eva Theander och Inga-Lill Rohdin Medicinska revisorer, Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstryning Region Skåne

7 Bilaga 1 Enheter som fått enkäten Vårdcentral ACG Vikt CNI vikt Antal förtecknade Rosengårdskliniken, VC (ej svar) 0,8686 2, Multi-Clinic 0,7367 2, Vårdcentralen Rosengården 0,9232 1, Vårdcentralen Törnrosen 0,9143 1, Vårdcentralen Drottninghög 0,9710 1, Vårdcentralen Kroksbäck 0,9888 1, Vårdcentralen Gullviksborg 0,8401 1, Vårdcentralen Södervärn 0,9918 1, Vårdcentralen Näsby 0,9539 1, Vårdcentralen Lunden 0,9184 1, Vårdcentralen Planteringen 0,9821 1, Vårdcentralen Granen 0,8666 1, Capio Citykliniken Helsingborg Söder 0,9857 1, Centrumläkarna AB Adolfsberg 1,0016 1, Vårdcentralen Östermalm 0,9935 1, Vårdcentralen Fosietorp 0,9834 1, Vårdcentralen Borgmästaregården 1,1738 1, Vårdcentralen Eden 0,8059 1, Vårdcentralen Kirseberg 0,9294 1, BVC CNI Vikt Antal Familjecentralen Sesam 2, Familjecentralen Solstrålen 2, Helsingborgs Barnavårdscentral 2,37 83 Barnavårdscentralen Planteringen 2, Barnavårdscentralen Gullviksborg 2, Barnavårdscentralen Familjehuset Oliven 2, Barnavårdscentralen Högaborg 2, Familjehuset Näsby 2, Barnavårdscentralen Mellanbäcken 2, Barnavårdscentralen Lindängen (ej svar) 1, Barnavårdscentralen Lunden 1, Capio Citykliniken Landskrona 1, Capio Citykliniken Helsingborg Söder 1, Barnavårdscentralen Norrestad (nystartad) 1, Barnavårdscentralen Kirseberg 1, Familjecentralen Samovaren 1, Familjens Hus Södervärn 1, Barnavårdscentral Rådstugan 1, Adolfsbergs BVC 1, Barnavårdscentralen Fosietorp 1, Barnavårdscentralen Grankotten 1, Barnavårdscentralen Almgården 1, Barnavårdscentralen Förslöv 1,44 43 Barnavårdscentralen Östermalm 1, Solklart Vård i Bjuv 1, Näsums Barnavårdscentral 1,38 50 Örestadsklinikens Barnavårdscentral 1,33 133

8 Barnmorskemottagning CNI Barnmorskorna Malmö 1,94 Barnmorskemottagningen Rosengård (ej svar) 1,88 Helsingborgs Barnmorskemottagning 1,67 Capio Citykliniken Helsingborg Söder 1,50 Barnmorskemottagningen Granen (ej svar) 1,47 Barnmorskemottagningen Familjens Hus (ej svar) 1,31 Barnmorskemottagningen i Arlöv 1,31 Barnmorskemottagningen Gasverksgatan 1,30

Familjecentraler. -det är grejor det

Familjecentraler. -det är grejor det Familjecentraler -det är grejor det Sara Lindeberg, specialistläkare, Enheten för folkhälsa och social hållbarhet, Region Skåne Lars Olsson, leg. Psykolog, Kunskapscentrum för Barnhälsovård, Region Skåne

Läs mer

Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden

Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden Tandvård på lika villkor och insatser i riskområden 1 Folktandvårdens strategi Gruppinriktad prevention Barn i riskområde Riktade tandhälsoinsatser Individinriktad prevention Barn med sjukdomsaktivitet

Läs mer

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 1 2 (5) Regelbok för Barnhälsovården 5.5.1 Bakgrund Barnhälsovården inom vårdcentralen ska aktivt erbjuda ett generellt program med hälsoövervakning, regelbunden sköterskekontakt

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-13 Dnr 1800274 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 2016

1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 2016 1 (5) 5.5 Regelbok Barnhälsovård 2016 2 (5) 5.5 Regelbok för Barnhälsovården 5.5.1 Bakgrund Barnhälsovården inom vårdcentralen ska aktivt erbjuda ett nationellt fastställt barnhälsovårdsprogram med såväl

Läs mer

Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan

Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan Växa tryggt - föräldraskapsstöd i samverkan Arbetet med Växa tryggt är ett steg mot en mer rättvis vård utifrån varje familjs behov och ett sätt att utnyttja den kompetens som finns utan kostsamma investeringar.

Läs mer

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018

Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Överenskommelse om ökad tillgänglighet i barnhälsovården SSOF 19 april 2018 Tyra Warfvinge Avdelningen för vård och omsorg tyra.warfvinge@skl.se 08-452 79 12 Överenskommelser? Används inom områden som

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Johan Larsson Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 26 Johan.Larsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-21 Dnr 1302486 1 (8) Närsjukvårdsberedningen Förstärkt psykosocialt och

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC)

HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL (BVC) Sid 1 (5) HÄLSOVÅRD VID BARNAVÅRDSCENTRAL () 1 Mål och inriktning Barnhälsovården utgör en viktig del i det samlade folkhälsoarbetet. Verksamheten skall utgå från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt

Läs mer

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR

Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Utökade hembesök Göteborg ATT HÄNVISA OCH INFORMERA FÖRÄLDRAR Den första kontakten med familjen Barnmorskemottagningar Familjecentraler Öppna förskolor BVC En viktig roll: Lansera utökade hembesök Ha god

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014

Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 Verksamhetsbeskrivning Sesam Familjecentral 2014 1 Innehållsförteckning Varför Familjecentral? 3 Målet med samverkan och arbetet på SESAM 3 Bild av Samverkan 4 Förutsättningar på Sesam 5 Medarbetare 5

Läs mer

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN

18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 18 Yttrande över motion 2017:45 av Jens Sjöström (S) och Petra Larsson (S) om öppna familjecentraler HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1816 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten

Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Länsenheten Föräldra- och Barnhälsan Region Norrbotten Verksamhetschef Annika Selberg Lundberg annika.selberg-lundberg@norrbotten.se Divisionschef Närsjukvård Chef för verksamhet och utveckling Närsjukvårdsstaben

Läs mer

Praktik blir statistik. Margareta Berglund, Lars Olsson & Malin Skoog Vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Region Skåne

Praktik blir statistik. Margareta Berglund, Lars Olsson & Malin Skoog Vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Region Skåne Praktik blir statistik Margareta Berglund, Lars Olsson & Malin Skoog Vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Region Skåne Varför mäta hur barn mår? https://vimeo.com/113712017 Hur kan vi använda statistik

Läs mer

AKTIVITETSPLAN. för Filipstads kommun Lokala folkhälsorådet i Filipstads kommun

AKTIVITETSPLAN. för Filipstads kommun Lokala folkhälsorådet i Filipstads kommun AKTIVITETSPLAN för 2017 2019 Lokala folkhälsorådet i Förkortningar som kan förekomma i texten HVB LSS BUF HIV POSOM STI MI FaR BVC Audit Dudit Hem för vård och boende enligt socialtjänsten Lagen om stöd

Läs mer

Familjecentraler framgång och fall

Familjecentraler framgång och fall Familjecentraler framgång och fall Sätra i augusti 2016 En dröm Att människor lever i harmoni med varandra oavsett religionstillhörighet eller ras är det vackraste som finns. Med korset hänvisar jag till

Läs mer

Dags att välja Barnavårdscentral

Dags att välja Barnavårdscentral Dags att välja Barnavårdscentral Grattis till ditt föräldraskap! Nu har du möjlighet att välja Barnavårdscentral I denna broschyr kan du läsa hur vi kan hjälpa dig och hur du ska göra för att lista ditt

Läs mer

NYA BHV-PROGRAMMET 2015

NYA BHV-PROGRAMMET 2015 NYA BHV-PROGRAMMET 2015 VARFÖR? Styrande dokument borttagna Olika i landet Ny kunskap Ökade krav på evidens VILKA? Socialstyrelsen Landets BHV-enheter + specialister Rikshandboken Arbetsgrupper professionen

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård 2019 Handbok besöksersättning 2019, gällande från 2019-01-01 Ersättningsnivåer fastställda av Vårdstyrelsen 2018-10-22 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral...

Läs mer

Översikt basprogrammet [Gamla basprogrammet]

Översikt basprogrammet [Gamla basprogrammet] Översikt basprogrammet [Gamla basprogrammet] I följande avsnitt finns en beskrivning av verksamhetens innehåll och detaljerade anvisningar om vad man kan och bör göra vid de olika besöken på BVC. De ska

Läs mer

Implementeringens svåra konst Om implementering utgiven av Socialstyrelsen 2012

Implementeringens svåra konst Om implementering utgiven av Socialstyrelsen 2012 Implementeringens svåra konst Om implementering utgiven av Socialstyrelsen 2012 Med kunskap om implementering genomförs i genomsnitt 80 procent av planerat förändringsarbete efter tre år. Utan sådan kunskap

Läs mer

Barnhälsovård vid familjecentraler Vad ser vi för effekter?

Barnhälsovård vid familjecentraler Vad ser vi för effekter? Barnhälsovård vid familjecentraler Vad ser vi för effekter? Lars Olsson, psykolog/vårdutvecklare, Kunskapscentrum BHV Susanne Sundell, Dr med.vet. Lunds universitet Föreläsningen handlar om: Forskning

Läs mer

Ersättningshandboken

Ersättningshandboken Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2018, gällande från och med 2018-04-01 Fastställd av vårdstyrelsen 2018-03-19 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 1

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 anders.wallner@skane.se Datum 2017-01-23 Förfrågningsunderlag för Ackreditering

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015 1 (10) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2015. Annan

Läs mer

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder

Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder Hur mår din ekonomi? Handledning för att samverka och ge stöd till personer som riskerar problem med skulder 1 Innehållsförteckning Inledning 4 Vilka verktyg ingår? 5 Stöd för samverkan 5 Stöd i mötet

Läs mer

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom

Efter migrationen. - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom Efter migrationen - vad skapar ohälsa under etableringstiden? Elin Lindén socionom elin.linden@redcross.se http://www.redcross.se/rkcstockholm Röda Korsets Center för torterade flyktingar & Landa-projektet

Läs mer

AKTIVITETSPLAN. för Filipstads kommun 2013-2015. Lokala folkhälsorådet i Filipstads kommun

AKTIVITETSPLAN. för Filipstads kommun 2013-2015. Lokala folkhälsorådet i Filipstads kommun AKTIVITETSPLAN för 2013-2015 Lokala folkhälsorådet i Förkortningar som kan förekomma i texten HVB LSS BUF HIV POSOM STI MI FaR BVC Audit Dudit Hem för vård och boende enligt socialtjänsten Lagen om stöd

Läs mer

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund

Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete. Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Mödra- och Barnhälsovårdspsykologens arbete Leg Psykolog Frida Harrysson, MBHV-psykolog Lund Psykologverksamheter Mödrabarnhälsovård/Föräldra- och barnhälsa i region Skåne SUS (Mottagningar i Lund, Malmö

Läs mer

Utökad samverkan kring barnfamiljer i Hässelby-Vällingby FÖRSTUDIERAPPORT

Utökad samverkan kring barnfamiljer i Hässelby-Vällingby FÖRSTUDIERAPPORT STADSLEDNINGSKONTORET HÄSSELBY - VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSTUDIERAPPORT Utökad samverkan kring barnfamiljer i Hässelby-Vällingby FÖRSTUDIERAPPORT Utökat samarbete kring barnfamiljer i Hässelbyförstudie

Läs mer

Vårdval primärvård uppföljning januari-april Resultatbilaga

Vårdval primärvård uppföljning januari-april Resultatbilaga Vårdval primärvård uppföljning januari-april 2019 Resultatbilaga Gällivare hc Jokkmokks hc Laponia hc Pajala hc Haparanda hc Kalix hc Överkalix hc Övertorneå hc Kiruna hc Norrskenets hc Bergnäsets hc Björknäs

Läs mer

Uppföljning av HS-avtalet

Uppföljning av HS-avtalet Uppföljning av HS-avtalet Anna Häger Glenngård och Mattias Haraldsson KEFU, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet Hotell Öresund, Landskrona, 6 december 2017 Ett uppföljningsuppdrag i tre delar Del A,

Läs mer

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn

marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn marcela.puga@huddinge.se eva.nyberg@fou-sodertorn.se Familjecentralen Vårby FoU-Södertörn Familjecentralen i Vårby Gård Familjecentral i den mångkulturella förorten Huddinge kommun Mångkulturell storstadsförort

Läs mer

Öppna förskolan Gläntan

Öppna förskolan Gläntan REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Öppna förskolan Gläntan Anette Tinnsten Rektor 2010-08-10 3. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning som preciserats i verksamhetens arbetsplan. 9. Redovisning

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen DAGORDNING Datum 2014-01-16 1 (12) Sammanträde i närsjukvårdsberedningen Ledamöter och ersättare i närsjukvårdsberedningen kallas till sammanträde. Tid: 2014-01-22 09.30 Plats: Skånehuset, Kristianstad,

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning version 20150102.docx Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning version 20150102.docx Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska...

Läs mer

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum

Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland. Hälsokommunikatörer i Östergötland Flyktingmedicinskt centrum Hälsokommunikatörer på modersmål i Östergötland Hälsokommunikatörer i Östergötland En regional samverkan mellan landstinget och kommunerna i Östergötland. Projekt under 2007 2008 Permanent verksamhet från

Läs mer

Kan vi förebygga övervikt och fetma i utsatta områden genom särskilt stöd?

Kan vi förebygga övervikt och fetma i utsatta områden genom särskilt stöd? Kan vi förebygga övervikt och fetma i utsatta områden genom särskilt stöd? Nordiska folkhelsekonferensen 27 augusti Jenny Sydhoff Programansvarig Handlingsprogram övervikt och fetma Stockholms läns landsting

Läs mer

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security

Ansökan hos Socialstyrelsen om utvecklingsmedel för att fortsätta utveckla arbetet med behandlingsmetoden Circle of Security FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR BARN OCH UNG DOM TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-05-28 Handläggare: Katarina Höök Telefon: 08-508 18 138 Till Farsta stadsdelsnämnd 2012-06-14 Ansökan hos Socialstyrelsen

Läs mer

Ersättningsmodell för vårdcentraler 2014

Ersättningsmodell för vårdcentraler 2014 Ersättningsmodell för vårdcentraler 2014 Bakgrund Beslut att införa ett ACG-baserat ersättningssystem från och med 2014 fattades av HSN 2012-05-08. Det är utgångspunkten i det fortsatta arbetet med utformningen

Läs mer

Vårdval Norrbotten Uppföljning jan- aug 2014

Vårdval Norrbotten Uppföljning jan- aug 2014 Vårdval Norrbotten Uppföljning jan- aug 2014 Resultatbilaga Landstingsdirektörens stab 1 16000 Antal listade 1/9 2014 14000 12000 10000 8000 6000 4000 2000 0 Gällivare Kiruna Luleå-Boden Landstingsdirektörens

Läs mer

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Enhetschef/Barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum för barnhälsovård, Region Skåne Fd kommissionär, Malmökommissionen Hälsans bestämningsfaktorer Efter

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2017 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral

Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral 1 (15) Avdelningen för Närsjukvård (NSV) Kvinnor-Barn-Asyl Registreringsrutin enligt förfrågningsunderlag Vårdval Barnavårdcentral Gäller fr o m 2014-01-01 Senast uppdaterad: 2014-03-17 Uppdaterad information

Läs mer

AKTIVITETSPLAN. för Filipstads kommun Lokala folkhälsorådet i Filipstads kommun

AKTIVITETSPLAN. för Filipstads kommun Lokala folkhälsorådet i Filipstads kommun AKTIVITETSPLAN för 2017 2019 Lokala folkhälsorådet i Förkortningar som kan förekomma i texten HVB LSS BUF HIV POSOM STI MI FaR BVC Audit Dudit Hem för vård och boende enligt socialtjänsten Lagen om stöd

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2018 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 2.1 Vision sid. 3 2.2 Familjecentralernas mål enligt samverkansavtalet

Läs mer

Hur många barn är berörda i Stockholm? Christina Scheffel Birath Med. Dr, Leg psykolog

Hur många barn är berörda i Stockholm? Christina Scheffel Birath Med. Dr, Leg psykolog Hur många barn är berörda i Stockholm? Christina Scheffel Birath Med. Dr, Leg psykolog Hållpunkter Varför behöver vi veta Barn ska skyddas Prioriterat mål ANDT Gravida Gravida RMT Kartläggningen Metod

Läs mer

Barnhälsovård i Skåne

Barnhälsovård i Skåne Barnhälsovård i Skåne Åsa Lefèvre, Dr Med Vet, leg sjuksköterska, vårdutvecklare Malin Skoog, doktorand, distriktssköterska, vårdutvecklare Kunskapscentrum barnhälsovård Kunskapsmål: Vad är syftet med

Läs mer

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER

ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG/PREVEN TIONSENHETEN SID 1 (5) 2008-03-27 ANSÖKAN OM FORTSATT BIDRAG TILL TIDIGA INSATSER Projektstart Projektet Sköra föräldrar startade den 31 augusti 2007

Läs mer

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby

Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Handlingsplan 2017 NOSAM Lundby Temagrupp barn- och unga 2016-11-28 Handlingsplanen för NOSAM Lundbys temagrupp barn och unga för 2017 är ett levande dokument och uppdateras löpande under året. NOSAM`s

Läs mer

Drop-in mottagningen på Vårdcentralen Gullviksborg i Malmö

Drop-in mottagningen på Vårdcentralen Gullviksborg i Malmö Projektplan 150301 Drop-in mottagningen på Vårdcentralen Gullviksborg i Malmö Martina Grosch ST-läkare i allmänmedicin, Vårdcentralen Gullviksborg, Malmö Handledare: Susanna Calling PhD, ST-läkare i allmänmedicin,

Läs mer

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016

Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne. KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Översyn av primärvårdens utveckling efter införande av Hälsoval Skåne KEFU seminarium, 25 oktober 2016 Utvärdering av hälsoval i primärvården respektive vårdval inom specialistvården Bred och oberoende

Läs mer

Våld i nära relationer med fokus på barnet

Våld i nära relationer med fokus på barnet Kunskapscentrum för barnhälsovård Våld i nära relationer med fokus på barnet Andreas Andersson, leg psykolog Pernilla Arvidsson, socionom leg psykoterapeut Projektets syfte Uppmärksamma barn som upplever

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2017 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 3 Sjuksköterska... 3 Distriktssköterska...

Läs mer

Introduktionskurs i barnhälsovård våren 2019

Introduktionskurs i barnhälsovård våren 2019 Introduktionskurs i barnhälsovård våren 2019 2014 all planering, alla åtgärder ska ha ett barnperspektiv där barnets bästa kommer i främsta rummet, enligt FN:s konvention om barnets rättigheter 1 Barnhälsovårdens

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag. Liv Lyngå Folsach

Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag. Liv Lyngå Folsach Barns behov i Centrum Hälsoundersökning enligt BBIC -ett regionalt uppdrag Liv Lyngå Folsach Barnhälsoöverläkare liv.lynga-vonfolsach@skane.se VISION BBIC MÅL REGIONALT UPPDRAG BBIC De barn och unga som

Läs mer

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation

Förälder i Uddevalla. Användbar kontaktinformation Förälder i Uddevalla Användbar kontaktinformation När livet får nya proportioner... Att bli förälder är kanske det mest omvälvande som kan hända i en människas liv. Det livslånga åtagande i att bli förälder

Läs mer

MALL för fortsatt arbete för god, jämställd och jämlik hälsa - utifrån Kommissionen för jämlik hälsas förslag på åtgärder.

MALL för fortsatt arbete för god, jämställd och jämlik hälsa - utifrån Kommissionen för jämlik hälsas förslag på åtgärder. MALL 1(14) MALL för fortsatt arbete för god, jämställd och jämlik hälsa - utifrån hälsas förslag på åtgärder. Vid analys av nuläge och möjliga insatser finns kunskapsstöd att få från avdelningen Folkhälsa

Läs mer

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014

Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 1 (11) Barn och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014 Denna promemoria beskriver den officiella statistiken om barn, verksamheter och personal i annan pedagogisk verksamhet hösten 2014. Annan

Läs mer

Kvälls- och helgöppna vårdcentraler

Kvälls- och helgöppna vårdcentraler Kvälls- och helgöppna vårdcentraler Du vet väl om att din vårdcentral har öppet även kvällar och helger? Här hittar du alla de vårdcentraler som har öppet på kvällar efter klockan 17 samt på helgen. Ofta

Läs mer

Insatser från Barnhälsovården

Insatser från Barnhälsovården Insatser från Barnhälsovården - vid tidig upptäckt av psykisk ohälsa hos barn (och deras föräldrar). Victoria Laag Leg. psykolog Samordnare/verksamhetsutvecklare Barnhälsovårdens centrala utvecklingsteam

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Maria Kronogård Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 10 maria.kronogard@skane.se Datum 2017-11-14 Förfrågningsunderlag

Läs mer

Manual för orsakskod vid betalsätt 3 Avgiftsbefriat besök Skapat av PASiS Förvaltningsgrupp Datum: Reviderad:

Manual för orsakskod vid betalsätt 3 Avgiftsbefriat besök Skapat av PASiS Förvaltningsgrupp Datum: Reviderad: Manual för orsakskod vid betalsätt 3 Avgiftsbefriat besök Skapat av PASiS Förvaltningsgrupp Datum: 2017-08-28 Reviderad: Orsakskod vid betalsätt 3 (Avgiftsbefriat besök) i PASiS Fr.o.m. 2017-09-07 är det

Läs mer

Mobila hemsjukvårdsteam överallt

Mobila hemsjukvårdsteam överallt Mobila hemsjukvårdsteam överallt Karin Fröjd Regional projektledare https://www.bing.com/videos/search?q=mobil+n%c3%a4rv%c3%a5rd+skaraborg&&view=det ail&mid=d753aec475bac7685a37d753aec475bac7685a37&form=vrdgar

Läs mer

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa

Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Barn i Malmö Skilda livsvillkor ger ojämlik hälsa Marie Köhler Verksamhetschef/Barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum för barnhälsovård Region Skåne Kommissionär i Malmökommissionen Marmotkommissionen

Läs mer

MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN

MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN MOTTAGANDE AV NYANLÄNDA SKOLBARN I ELEVHÄLSAN Ylva Karlsson och Anna Cederlund, skolläkare i Järfälla kommun Therese Magnusson, skolsköterska på Järfälla Språkcentrum 2016-12-05 DAGENS UPPLÄGG Vad är och

Läs mer

2018 Achima Care Eskilstuna. Uppföljning av 2018

2018 Achima Care Eskilstuna. Uppföljning av 2018 2018 Achima Care Eskilstuna Uppföljning av 2018 Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också till att skapa

Läs mer

Förslag på upplägg vid uppföljningsdialog

Förslag på upplägg vid uppföljningsdialog Förslag på upplägg vid uppföljningsdialog VC Välj ut 2-3 områden som är extra viktiga att diskutera Välj ut 2-3 områden som är extra viktiga att diskutera Beställarorganisation Inför uppföljningsdialog

Läs mer

Barns hälsa i Skåne. Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård

Barns hälsa i Skåne. Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Barns hälsa i Skåne Jet Derwig, barnhälsovårdsöverläkare Kunskapscentrum barnhälsovård Årsrapport 2017- Insamling av statistik från samtliga BVC i Skåne BARNS HÄLSA Amning Rökfri miljö Övervikt och fetma

Läs mer

En del av området Herrgården, Rosengård. Området byggdes 1969. Det planerades för 2700 boende, men man uppskattar att där bor 5-6000 personer nu

En del av området Herrgården, Rosengård. Området byggdes 1969. Det planerades för 2700 boende, men man uppskattar att där bor 5-6000 personer nu Rosengård i Malmö En del av området Herrgården, Rosengård Området byggdes 1969. Det planerades för 2700 boende, men man uppskattar att där bor 5-6000 personer nu Genom åren har det varit 7 olika fastighetsägare,

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård. Handbok besöksersättning.doc Skapat den :28:00 Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning.doc Skapat den 2013-05-16 10:28:00 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare...

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2016 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 4 Sjuksköterska... 5 Distriktssköterska...

Läs mer

Hur jämlik är vården?

Hur jämlik är vården? Hur jämlik är vården? Nätverk uppdrag hälsa 6 maj 2011 Bengt Göran Emtinger Hur får vi en jämlik vård? Strategier för en jämlik vård 1. Ökad kunskap om hur vården ser ut i länet 2. Minskad skillnad i hjärt-

Läs mer

2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping. Uppföljning av 2018

2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping. Uppföljning av 2018 2018 Vårdcentralen Bagaregatan Nyköping Uppföljning av 2018 Inledning Syftet med Hälsovals avtalsuppföljning är att säkerställa att vårdgivaren uppfyller kraven i regelboken. Uppföljningen syftar också

Läs mer

Lättläst program för landstingsvalet 2018

Lättläst program för landstingsvalet 2018 Lättläst program för landstingsvalet 2018 Kristdemokraternas förslag för ett bättre Västra Götaland Facebook: facebook.com/kdvastragotalandsregionen Twitter: @KD_VGR Webbplats: wp.kristdemokraterna.se/vg/

Läs mer

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar

Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m. fl. om att stärka primärvårdens ansvar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Bonin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-10 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1305 Yttrande över motion 2017:35 av Susanne Nordling (MP) m.

Läs mer

Jämlik hälsa. Utmaningar i Nordöstra Göteborg. Håkan Werner Linnarsson (s) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg

Jämlik hälsa. Utmaningar i Nordöstra Göteborg. Håkan Werner Linnarsson (s) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg Jämlik hälsa Utmaningar i Nordöstra Göteborg Håkan Werner Linnarsson (s) Ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden för nordöstra Göteborg Nordöstra Göteborg 3 stadsdelar Angered Östra Götebog Örgryte-Härlanda

Läs mer

Specialiserade överviktsmottagningar

Specialiserade överviktsmottagningar Underlag Specialiserade överviktsmottagningar Bakgrund Fetma utgör ett stort hot för folkhälsan. Med fetma följer en ökad risk för psykisk ohälsa, ökad sjuklighet och för tidig död. Övervikt/fetma brukar

Läs mer

De stängda öppna dörrarna Tavlan symboliserar de olika stadier människan genomgår i sitt liv. Vi kan möta motgångar och svårigheter som får oss att känna att alla dörrar är stängda framför oss. Men med

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

SNau 147. Kristinehamns kommun. Nävaplatser. Arbetsutskottets förslag till beslut. Ärende. Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Kristinehamns kommun Socialnämndens arbetsutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2015-11-05 Sida 15(18) SNau 147 Nävaplatser Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackat föl informationen Ärende

Läs mer

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård

Ersättningshandboken. - besöksersättning primärvård Ersättningshandboken - besöksersättning primärvård Handbok besöksersättning 2016 Kunskapsbank besöksersättning Vårdcentral... 2 Grunddefinitioner vårdcentral:... 2 Läkare... 4 Sjuksköterska... 5 Distriktssköterska...

Läs mer

Datum Dnr

Datum Dnr Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-14 Dnr 1602536 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Nya lokaler VC Limhamn Ordförandens

Läs mer

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015

5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 1 (5) 5.4 Regelbok Mödrahälsovård 2015 2 (5) 5.4 Regelbok för Mödrahälsovården 5.4.1 Bakgrund Barnmorskemottagningen inom primärvården ska erbjuda hälsovård under graviditet, inklusive föräldrastöd och

Läs mer

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6

Arvika Kommun. Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa. KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Samverkan kring barn och unga med psykisk ohälsa KPMG AB 26 januari 2017 Antal sidor: 6 ABCD Arvika Kommun Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Organisation och resurser (elevhälsa och socialtjänst)

Läs mer

Är primärvården för alla?

Är primärvården för alla? Länsförbundet Rapport 2011 i Stockholms län Är primärvården för alla? Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor (MAS) om primärvården för personer med utvecklingsstörning och autism I n l e d n i n g Våra medlemmar

Läs mer

Hur når vi individer som lever i en socioekonomisk svår situation som har problem på grund av en ohälsosam livsstil?

Hur når vi individer som lever i en socioekonomisk svår situation som har problem på grund av en ohälsosam livsstil? Hur når vi individer som lever i en socioekonomisk svår situation som har problem på grund av en ohälsosam livsstil? Tobaksmottagningen Hälsopedagog Dipl tobaksterapeut Leg barnmorska MI tränare (Lärare

Läs mer

Barnhälsovården Region Jämtland Härjedalen Skolhälsovårdsdag Birka 9 juni 2015

Barnhälsovården Region Jämtland Härjedalen Skolhälsovårdsdag Birka 9 juni 2015 Barnhälsovården Region Jämtland Härjedalen Skolhälsovårdsdag Birka 9 juni 2015 GUNNEL HOLMQVIST, SAMORDNANDE BVC-SJUKSKÖTERSKA ANNA LUNDMARK, BARNHÄLSOVÅRDSÖVERLÄKARE FÖRÄLDRA- och BARNHÄLSAN Kompetenscentrum

Läs mer

Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass

Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass Från att spermien möter ägget till att Anna och Samir börjar förskoleklass Psykolog för mödra- och barnhälsovård Målsättning är att, tillsammans med och via övrig personal inom MHV/BHV, med barnet i fokus

Läs mer

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration

Familjecentralen. - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Familjecentralen - en mötesplats för kunskapsutveckling och integration Samverkan mellan Barnhälsovård Barnmorskemottagning Öppen förskola Socialtjänst. i samma lokaler. Vad är en familjecentral? Ibland

Läs mer

Yttrande över ansökan från Vårdcentralen Smeden AB om att få starta en familjecentral

Yttrande över ansökan från Vårdcentralen Smeden AB om att få starta en familjecentral Barn- och utbildningsnämnden 2016-09-21 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsenheten BUN/2016:293 Lars Niska 016-710 24 46 1 (1) Barn- och utbildningsnämnden Yttrande över ansökan från Vårdcentralen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen

VERKSAMHETSPLAN. Familjecentralen VERKSAMHETSPLAN Familjecentralen Verksamhetsåret 2019 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning sid. 3 2. Uppdraget sid. 3 3. Systematiskt kvalitetsarbete sid. 3 3.1 Vision sid. 3 3.2 Familjecentralernas mål

Läs mer

Vad behövs? Syfte med arbetet med barn som anhöriga. Vad behövs? Perspektivförskjutning. Barn som anhöriga Lagstadgad rätt till stöd Vad behövs?

Vad behövs? Syfte med arbetet med barn som anhöriga. Vad behövs? Perspektivförskjutning. Barn som anhöriga Lagstadgad rätt till stöd Vad behövs? Barn som anhöriga Lagstadgad rätt till stöd Vad behövs? Syfte med arbetet med barn som anhöriga Öka skyddsfaktorerna Minska riskfaktorerna Vad behövs? Perspektivförskjutning Se patienter som är föräldrar

Läs mer

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN

VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN VI ARBETAR I TEAM PÅ VÅRDCENTRALEN fysioterapeut läkare distriktssköterska kurator eller psykolog distriktssköterska Landstinget i Värmland, mars 2018. TEAM FÖR DITT BEHOV Nu utvecklar vi vården och våra

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer