Sveriges största hälsotidning -Vikt & Hälsa-

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sveriges största hälsotidning -Vikt & Hälsa-"

Transkript

1 2008 Nr. 2 Sveriges största hälsotidning -Vikt & Hälsa-

2 allt är möjligt! När ni ser pyramiderna, slås ni av samma tankar? När man ser dem är det ytterst svårt att förstå att de är byggda av människor. De är fascinerande, vackra, intressanta och utstrålar möjligheter, men väcker samtidigt frågor och nyfikenhet. Varifrån kommer stenarna? Hur forslades de till platsen? Personligen blir jag fascinerande av hur man kan komma på idén att stapla 2.3 miljoner stenblock på varandra som dessutom väger över kilo styck. Efter guidens berättelse får man förståelse och kunskap för hur det har gått till. Inget skedde över en natt, det krävdes idogt arbete, noggranna förberedelser, vilja och uthållighet. Ni kanske undrar varför jag skriver om pyramiderna? Jo, anledningen är att jag har träffat några kunder som jag kan se likheter med, som ni kan läsa om på sidan 5 och 9. När man ser deras bilder precis som pyramiderna så blir man imponerad över hur de har lyckats och när man tar del av deras berättelser så får man bättre förståelse för det arbete som de har lagt ner och vad som krävs för att lyckas. Cambridgekurens guider För att man inte ska bli vilseledd så behövs rätt informa- tion. I Cambridgekurens koncept ingår att du får lära dig hur du håller din vikt och det får du genom Cambridgekurens två guider, det vill säga konsulenten och broschyren hålla vikten Av erfarenhet vet vi att det krävs en hel del arbete att gå ner i vikt, men det är först då vikten ska hållas som det verkliga arbetet börjar. Tack vare Cambridgekurens guider får du hjälp hur du på ett enkelt sätt håller din målvikt/ trivselvikt. Min rekommendation är att du tillsammans med din konsulent går igenom broschyren och följer upp ditt resultat. Cambridgekonsulenten är utbildad för att ta hand om- och guide dig rätt. Lycka till med att behålla din trivselvikt! Hans Mikaelsson,VD 1. Cambridgekuriren Distribueras till medlemmar i kundklubben. Ansökan om medlemsskap kan göras hos din konsulent eller direkt på: Närmaste konsulent På finner du fler än 250 konsulenter som är beredda att hjälpa dig. Saknar du en konsulent på din ort, ring Med reservation för eventuella tryckfel.

3 Sid 3. Ernest från Karlstad -45 kilo. Det gick lättare än vad jag trott Sid 4. Fiskolja lika bra som medicin Innehåll Sid 4. Sid 5. Sid 6. Sid 7. Sid 9. Ordfläta! -vinn Cambridgemåltider- Veronica blev av med astma, högt blodtryck och gallkramper Frukost varje dag, gör dig smal Fördröj ålderstecken, lev längre och friskare Susanne fick ovärderlig hjälp av sin konsulent Sid 10. Veronica, konsulent sedan Så här arbetar hon... Sid 11. Vi söker dig som vill arbeta som Cambridgekonsulent 2.

4 Tack till min underbara konsulent! Ernest Berglind är 27 år och har varit överviktig sedan 13-års åldern. En dag tröttnade han helt enkelt och bestämde sig för att göra något åt sin vikt. Sagt och gjort, nu står han här till vänster och utstrålar en självsäkerhet, lugn och vilja som man kan göra när man har gått ner 45 kilo på åtta månader. Enklare än jag trodde! En nära vän hade testat Cambridge och gått ner nästan fyrtio kilo och hållit sin målvikt över ett år. Det inspirerade och motiverade Ernest. Två saker var avgörande för hans lyckade resultat. Det var dels stödet som han fick från sina vänner och familj och dels hjälpen från hans konsulent, Anne Nordlöf. Hon har verkligen varit underbar och bidragit i allra högsta grad till mitt lyckade resultat, säger Ernest. Nu börjar jobbet! Att gå ner i vikt är en sak men nu börjar det verkliga jobbet. Ernest är fast besluten att lyckas och för att hålla vikten så ersätter han vissa vanliga mål mat med cambrigemåltider. Ernest Berglind 138 kg Startvikt: 138 kg Målvikt: 93 kg Startdatum: 31/ Måldatum: 24/

5 del. Substanserna fungerar på olika sätt i kroppen och kommer förmodligen att komplettera varandra. Fiskolja lika bra som medicin. Omega-3 fettsyror kan minska risken för dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar minst lika bra som vanliga kolesterolsänkande mediciner. Risken för hjärtbesvär minskas mest genom att äta fet fisk eller omega-3-fettsyror, visar en studie som Schweiziska forskare presenterat i Ba- Ordfläta sel Insitute for Clinical Epidemiology. Resultaten pekar på att omega-3 i genomsnitt sänker dödligheten med 32 % och statiner med 22 %. Fiskolja & kolesterolsänkande läkemedel kompletterar varandra Trots att omega-3 ger ungefär samma effekt när det gäller hjärtdöd är det inte säkert att det kommer ersätta läkeme- Skillnad Omega-3 sänker framförallt halten av ett slags blodfetter som kallas för triglycerider men verkar också öka halterna av det goda kolesterolet. Kolesterolsänkare däremot sänker halten av det onda kolesterolet, som leder till åldersförkalkning. När det gäller omega-3:s funktion i kroppen är dock mycket fortfarande oklart, forskning pågår, men omega-3 är ett kroppseget ämne som ingen tagit patent på. Därför går utvecklingen långsamt. Vinn Cambridgemåltider! Värde 465:- Vi lottar ut 10 st 1. Känd sängtillverkare med anor från Stockholm 2. Lockig man på 100-kronorssedel 3. Motorprinsen körde gärna en sådan 4. Fd. partiledare med pondus 5. Född i Rosengård/Malmö, har ofta skor med dobbar på 6. Rolig kille i mustasch och kubb, käppen hängandes på armen 7. Dansstil och chilifrukt 8. Sveriges högsta berg För att delta, skicka in det lodräta svaret till: Cambridgekuren, Solna torg Solna 4.

6 Veronica gick ner 43 kg! Veronica Johansson är numera en glad småbarnsmamma med en trivselvikt som gör att hon orkar leka med sina barn. Men så har det inte alltid varit. Under sin tonårstid drabbades hon av en tragiska familjeolycka, som blev början på hennes stora viktuppgång. Brodern omkom i trafikolycka När Veronica var i 13-års åldern omkom hennes bror i en trafikolycka. Sedan barnsben har hon varit lite mullig, och i samband med broderns dödsfall så tenderade vikten att öka ytterligare. Maten och godsakerna blev en tröst mot sorgsna stunder. 35 kg vid graviditet Vid 18 års ålder blev Veronica gravid och på grund av en mycket besvärlig graviditet så ökade vikten med 35 kilo, vilket är över det normala. I samband med graviditeten fick veronica en hel del komplikationer som orsakade graviditetskramper, graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning. Förlossning var inte heller någon dans på rosor. Efter tre dygn med värkar så blev det akut kejsarsnitt. Efter förlossningen blev hennes hälsa ännu sämre, det tillstötte problem i form av högt blodtryck, vatten i lungorna, hjärtsvikt, astma, lunginflammation och njurbäcksinflammation. Vikten ökade också till 120 kg så ni förstår att hon inte var i topptrim. Veronica medicinerades, med ca. 30 tabletter om dagen. Hennes BMI låg som mest på 43 vilket betecknas som sjuklig övervikt och är direkt hälsofarlig. Rädslan för att hennes hjärta skulle ge upp gjorde att Veronica var tvungen att gå ner i vikt. Veronica Johansson 113 kg Tips från en arbetskompis Räddningen kom i form av ett tips från en arbetskompis. Kompisen hade lyckats bra med att gå ner i vikt med Cambridge och tyckte att Veronica skulle prova. Sagt och gjort, iväg till Anne-Lie Gårdestig som är konsulent på orten. Snabba hälsoresultat Efter en månad hade Veronicas blodtryck, astma och gallkramper försvunnit tack vare Cambridge. Dessutom behövde hon inte använda hjärt- och kärlsmedicinerna som hennes läkare ordinerat. Stort tack till min konsulent Okej, även om jag gjort jobbet själv så skulle jag aldrig klarat det utan min konsulents uppmuntran. Jag besökte henne regelbundet och däremellan ringde hon mig. Det blev en liten press varje vecka, för man ville ju visa att man klarade utmaningen,. säger Veronica. Startvikt: 113 kg Målvikt: 70 kg Startdatum: Sep 2003 Måldatum: Dec

7 Hudoperation Att både vara kraftigt överviktig och gravid påverkar hudens elasticitet. Eftersom Veronica fött barn och gått ner mycket i vikt så har inte huden hängt med. Det fick till följd att huden på hennes mage hängde lös ner till halva låren. -Jag kände mig deprimerad av att se huden hänga lös. När jag låg i sängen flöt huden ut som ett lakan, säger Veronica. Efter upprepade kontakter med sjukvården tilläts hon att göra en hudoperation. Innan Veronica opererade bort 2 kg hud runt magen, frågade kirurgen om hon ville ha kvar sin navel. Frukost varje dag, gör dig smal! Vet du att en frukost var dag gör dig glad och framförallt så håller du hungern lättare i schack under dagen. De som äter frukost varje dag är i genomsnitt smalare än de som inte gör det. Det entydiga beskedet kommer från en stor amerikansk undersökning där nästan 2400 personer har följts upp under tio års tid. Veronica med sina barndomskamrater Marie Hultgren, till vänster och Jessica Hammarlund, till höger Vi träffade Veronica på café Thekannan i Gnesta. Med sig hade hon sina väninnor sedan många år. -Hon är världens positivaste tjej och ställer alltid upp för sina vänner, säger väninnorna. Marie går själv på Cambridge och är på sin tredje dag. Marie berättar att Veronica peppar och kör henne 3 mil till konsulenten. Årets Cambridgekund 2008 Veronica har gått till final i tävlingen Årets Cambridge Kund. Vinnaren utses på en årlig fest i slutet av september. Mindre risk att småäta! De som är noga med sin frukost är oftast noga med vad de äter för övrigt. De som ser till att äta ordentlig frukost minskar också risken för småätande, vilket gör att det blir lättare att gå ner i vikt samt att varaktigt hålla den. Tre mål om dagen! Många har svårt att äta på morgonen? Är du en av dem? Då bör du känna till att du inte behöver äta direkt när du vaknar utan det går alldeles utmärkt att göra det någon timme senare. Att äta tre mål per dag är viktigt och med det menas att frukost är lika viktigt som de övriga måltiderna. källa: Meryland Medical research 6.

8 Tema Maten som räddar din hälsa Att äta viss typ av mat gör att du kan leva ett längre och friskare liv. Du har också stora möjligheter att fördröja ålderstecken. Det visar forskning som Helena Nyblom beskriver i sin bok supermat. Vissa födoämnen har egenskaper som kan skydda och stärka din kropp. De fungerar som vanliga läkemedel, men utan biverkningar. Genom att lägga till vissa födoämnen till kosten kan man slippa eller skjuta upp användandet av läkemedel. Blanda ger bäst effekt Bäst effekt får man genom att äta variationsrikt från hela spektrat av färger, gällande bär, frukt och grönt. De olika färgpigmenten i födoämnena påverkar och förstärker varandras effekt. Bär Hallon, blåbär, jordgubb och björnbär är alla rika på Vitamin C. Har hög halt kalcium samt mycket betakaroten och antioxidanter. Broccoli Mycket kalcium (lika som mjölk) och magnesium. Bra för skelett och immunförsvar. All sorts kål Innehåller mycket antioxidanter som skyddar mot sjukdomar. Mycket folsyra och kalium som är bra för hjärta, blodkärl och centrala nervsystemet. Linser Rika på järn, kalcium, magnesium, kalium och folat. Järn från baljväxter tas dock inte upp av kroppen i lika hög grad som järn från animalier. Det är därför extra viktigt att C-vitaminrika grönsaker eller frukter ingår i måltider med baljväxter. Sojabönor Innehåller protein, kostfiber, järn, kalium, magnesium och zink samt mycket sytoöstrogener, som minskar risken för bla. bröstcancer. 7.

9 Lax Innehåller mycket Omega-3, Kalcium och vitamin D, E. Fisk och skaldjur innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av. Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller också det särskilda omega-3- fett, DHA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomer. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt. Därför är det bra för både vuxna och barn att äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan och att välja olika sorter, både mager och fet fisk. En portion motsvarar gram fisk. I dag äter bara en av tre svenskar fisk minst två gånger i veckan. Avokado Rikaste källan till vitamin E. Innehåller mycket folsyra. Rik på Omega-6. Stärker immunförsvaret. Den skärper blicken eftersom antioxidanten lutein motverkar starr och åldersförändringar på näthinnan. Ägg Rik källa för protein, järn, zink, kalcium, fosfor, Kalium vitamin A, B, D och E. (B6-vitamin och B12). 8.

10 Tillsammans lyck 9. Susanne Stenius har varit överviktig sedan 14-års åldern. När hon fick p-piller gick hon upp 10 kilo första månaden och sen fortsatte det bara. Följden blev att hon blev retad i högstadiet och fick dåligt självförtroende. Susanne stötte på en del andra svårigheter, bla. var hennes ork så dålig och hon inte kunde hänga med i övningarna på gymnastiken. Hon skämdes för sin övervikt och försökte dölja det i stora kläder. När hon vid 17-års ålder slutade skolan och blev gravid så ökade vikten till 102 kg. Kort därefter fick hon sitt andra barn och överflödskilona verkade sitta fast. Cambridge fungerade Redan under skoltiden försökte Susanne att gå ner i vikt med pulverdieter och som vuxen med mirakelmetoderna grapefrukt -och hollywooddieten, men det hjälpte föga. En arbetskamrat tipsade om Cambridgekuren och hon bestämde sig för att testa. Susanne Stenius 95 kg Susanne bestämde tillsammans med sin konsulent att gå på ren kur (enbart Cambridgemåltider) under 4 veckor. Kilona rasade och hon ville därefter ta en paus och klara sig på egen hand, men efter ett par månader var det åter dags för 4 veckors ren kur. Totalt hade hon under dessa två perioder tappat 35 kilo. Susanne säger att hon lyckades därför att det gick så lätt och att hon mådde så bra av kuren. Hon också fick mycket hjälp och stöd av sin konsulent. Susanne är övertygad om att hon lyckades tack vare samarbetet med sin konsulent. - Susanne har en otrolig vilja och beslutsamhet. Att hon skulle lyckas har jag hela tiden varit övertygad om, säger Veronica Hägg. Självförtroendet ökar igen Nu håller hon sin vikt tack vare att hon väljer nyttiga födoämnen. - Frukost äter jag varje dag, det minskar mitt sötsug och småätandet under dagen, säger Susanne. Hon äter vad hon vill men inte alltid. Att röra sig är viktigt och därför tränar hon regelbundet på gym och har ett rörligt arbete som undersköterska på ett gruppboende. Hennes självbild och självförtroende har blivit mycket bättre och nu är hon mer utåtriktad och pratar gärna med folk. Som många andra som går ner vikt så känner Susanne emellanåt rädsla för att gå upp i vikt igen och därför väger hon sig varannan dag. Startvikt: 95 kg Målvikt: 60 kg Startdatum: Maj-2006 Måldatum: Maj-2007 Härligt att handla kläder När jag handlar kläder så är det härligaste att kunna köpa lågt skurna jeans, men det är fortfarande så att jag omedvetet först går till klädavdelningen för stora. Stort tack till min konsulent! 35 kilo lättare!

11 ades vi! kund och konsulent tillsammans Veronika Hägg Certifierad Cambridgekonsulent sedan Utbildad badmästare, massör, vårdare och kostrådgivare. Verksam i Borlänge, Falun, Ludvika och Säter. När Veronica startade som konsulent för 3 ½ år sedan hade hon redan en klar uppfattning om vad hon ville uppnå. Hon ville arbeta efter devisen - Nöjda kunder! som i sin tur genererar nya kunder. För att uppnå detta har hon valt att arbeta med enskild rådgivning och på så sätt kunna hjälpa varje kund mer personligt, eftersom hon anser att varje människa är unik. Veronica ser sig själv som en mental coach med vägledande funktion. Det är den överviktige som gör jobbet. Succén fortsätter Första året hade hon ca. 200 kunder och det har ständigt ökat och förra året hjälpte Veronica fler än 1000 överviktiga att nå sin önskade trivselvikt. Uppföljning är en viktig del i succén och hon hjälper sina kunder att hålla vikten genom återträffar. De första 6 månaderna träffas de med jämna mellanrum, därefter återkommer de kunder som behöver. Veronica arbetar heltid som konsulent och du finner henne på Veronica Hägg 10.

12 B - P o s t Cambridgekuren Solna Välkommen till Sveriges största företag inom viktminskningstjänster Vill du hjälpa andra att gå ner i vikt? Vi söker dig som vill bli konsulent Elif Kilic Ansvarig för följande områden. Blekinge, Gotland, Kronoberg, Norrbotten, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten och Västernorrlands län. Intresseanmälan till elif@cambridgekuren.se Tel Maj-Britt Nordh Ansvarig för följande områden. Dalarna, Gävleborg, Halland, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Värmland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötlands län. Intresseanmälan till majbritt@cambridgekuren.se Tel Cambridgekuren söker fler konsulenter. Det finns fortarande vissa orter där vi inte har någon representation och söker dig som vill utvecklas som egen företagare samt vill hjälpa människor till en bättre hälsa. Vi ger dig utbildning och grundkunskaper i näringslära, kost och motion. Cambridgekurens koncept är viktminskning, vikthållning och uppföljning.

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag.

Matvanor är den levnadsvana som hälso- och sjukvården lägger minst resurser på idag. Mat är inte bara energi, mat bidrar också till ökat immunförsvar och gör att vi kan återhämta oss bättre och läka. Maten är vår bästa medicin tillsammans med fysisk aktivitet. Det är ett återkommande problem

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C

Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C Vattenlösliga vitaminer (tillföras genom kosten dagligen) B och C B-vitamin (i B gruppen ingår flera vitaminer): B1, tiamin Muskelbyggaren FINNS I: Bröd, mjöl, gryn, spagetti, fläskkött, fisk, bönor, sparris

Läs mer

Bra mat för seniorer

Bra mat för seniorer Bra mat för seniorer Tips på hur du bör äta för att må bra på äldre dar. Vacker, god och energirik mat är bra mat! Ät den mat du tycker om! Variera livsmedelsvalet! Behov av mat för äldre Med ökad ålder

Läs mer

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv

helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Supermat helena nyblom Legitimerad läkare, medicine doktor Supermat vägen till ett friskare liv Innehåll Inledning 6 Att välja rätt mat 8 Antioxidanter och fria radikaler 10 Regnbågsmat 14 Fettfobi 20

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Respondenter med diagnos AS

Respondenter med diagnos AS Respondenter med diagnos AS Jag har ankyloserande spondylit (AS) Jag har återkommande ryggont Jag har inget av ovanstående men skulle vilja veta mer om inflammatorisk ryggsjukdom 100% 1473 0% 0 0% 0 Totalt

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

9. Vitlök är en klassiker i

9. Vitlök är en klassiker i Textstorlek: 25 löjligt nyttiga nyttigheter Rena hälsobomberna, inget knussel. Vissa födoämnen är nästan för nyttiga för sitt eget bästa. Ät dem, nu! 1. Ägg är fullpackade med nyttiga näringsämnen. Bland

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Procent Enkätundersökning kring insulinbehandling 2009 - Resultat

Procent Enkätundersökning kring insulinbehandling 2009 - Resultat Enkätundersökning kring insulinbehandling 2009 - Resultat 1. Kön 10 9 8 7 6 52,3 % 47,7 % 1 Aktuell 474 Kvinna Man 2. Ålder 10 9 1-40 år 2 41-50 år 3 51-60 år 4 61-70 år 5 71 år - 8 7 6 39,0 % 24,9 % 16,2

Läs mer

Svenskarna och lokalproducerat

Svenskarna och lokalproducerat Svenskarna och lokalproducerat Norrmejerier och YouGov 2013 Kristina Stiernspetz Norrmejerier Syfte För tredje året i rad har Norrmejerier låtit undersöka svenskarnas inställning till och intresse för

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012

Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Bra mat 1 Barbro Turesson, nutritionist och biolog Svenska Marfanföreningens friskvårdshelg Malmö 27-28 oktober 2012 Mat ger oss liv men kan också ge men för livet En genomsnittssvensk förbrukar 650 kg

Läs mer

Michael vann vadet - gick ner 43 kilo!

Michael vann vadet - gick ner 43 kilo! Sveriges största viktminskningsprogram! Vikt & Hälsa Veronica blev med barn tack vare Cambridge! Ha hjärn-koll på vikten! Michael vann vadet - gick ner 43 kilo! Cambridgekuriren nr 2-2010 Anette - Vår

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Procent Enkätundersökning kring insulinbehandling 2009 - Resultat

Procent Enkätundersökning kring insulinbehandling 2009 - Resultat Enkätundersökning kring insulinbehandling 2009 - Resultat 1. Kön 10 9 8 7 6 52,3 % 47,7 % 3 Aktuell 474 Kvinna Man 2. Ålder 10 9 1-40 år 2 41-50 år 3 51-60 år 4 61-70 år 5 71 år - 8 7 6 39,0 % 3 24,9 %

Läs mer

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler

Apotekets råd om. Vitaminer och mineraler Apotekets råd om Vitaminer och mineraler Din kropp behöver många olika ämnen för att må bra. Den behöver vatten, proteiner, fett, kolhydrater, mineraler och vitaminer. Tillsammans ger de dig energi och

Läs mer

Goda vanor för att förebygga fallskador

Goda vanor för att förebygga fallskador Goda vanor för att förebygga fallskador För de allra flesta är det viktigt att kunna göra det man vill. Att tänka efter före och förebygga olyckor kan ge ett mer självständigt liv. Fallolyckor är tyvärr

Läs mer

Bilagor. Korstabeller. Landsting. Landsdelar (V13V14)

Bilagor. Korstabeller. Landsting. Landsdelar (V13V14) Bilagor Korstabeller Landsting Födelseår Ditt kön Stockholm 20,5% 24,2% 23,4% 21,5% 22,1% 18,2% 13,2% 25,9% 20,3% 21,5% 170 Uppsala 3,3% 1,9% 4,0% 2,9% 2,5% 1,0% 5,3% 1,2% 3,4% 2,9% 23 Södermanland 2,5%

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Ögonen inte bara för syns skull

Ögonen inte bara för syns skull Ögonen inte bara för syns skull Att se är viktigt. Det är en fråga om frihet och självständighet. Synproblem är vanliga. Många behöver glasögon eller kontaktlinser och gör vi det inte som unga gör vi det

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8

MAT OCH HÄLSA. Hem- och konsumentkunskap år 8 MAT OCH HÄLSA Hem- och konsumentkunskap år 8 Mål med arbetsområdet Kunna namnge de sex näringsämnena och veta vilka som ger oss energi Ha kännedom om begreppet energi; vad det behövs för, vilka mått som

Läs mer

Susanne Ekelund, Svalöv. Energin gick i taket och sötsuget försvann!! Totalt: minus 9 kg på 2,5 mån!!

Susanne Ekelund, Svalöv. Energin gick i taket och sötsuget försvann!! Totalt: minus 9 kg på 2,5 mån!! Susanne Ekelund, Svalöv Energin gick i taket och sötsuget försvann!! Totalt: minus 9 kg på 2,5 mån!! Jag har alltid tränat mycket och ätit mycket, framförallt något gott på kvällarna. Då jag slutade träna

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet

KOST. Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet KOST Fredrik Claeson, Leg. Sjukgymnast Winternet ENERGI Kroppen är en maskin som behöver energi. Denna energi får du av beståndsdelarna som blir kvar när du bryter ner Kolhydrater, Fett och Protein! Ålder,

Läs mer

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA FYSISK AKTIVITET Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:

Läs mer

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08

VITAMINER MINERALER. Dagens program. Vitaminer 2010-06-08 VITAMINER MINERALER IGU Idrottsliga Gymnasieutbildningar, för Gymnasiet, Uppland Uppsala Dagens program Vitaminer & mineralers funktion Behöver idrottare tillskott? Antioxidanter Fria radikaler kostråd

Läs mer

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys

Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Föräldrar villiga bidra mer till bostaden än barnen tror Utkast för analys Kontantinsats Undersökning bland föräldrar och unga om hur de ser på finansieringen av den första bostaden Juni 2015 1 Föräldrarna

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil.

Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Lev hjärtvänligt! Du kan påverka din hjärthälsa genom en bra kost och livsstil. Det onda och det goda kolesterolet Hälsan är en förutsättning för att vi ska kunna leva ett gott liv, det vet vi alla innerst

Läs mer

Mönstringsunderlaget Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön

Mönstringsunderlaget Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön Mönstringsunderlaget 2018 Statistik från Rekryteringsmyndigheten över totalförsvarspliktiga ungdomar födda 2000 fördelat på län och kön 1 Rekryteringsmyndigheten, Karolinen, 651 80 Karlstad Telefon 0771-24

Läs mer

Pressinformation. Fakta om omega-3

Pressinformation. Fakta om omega-3 Pressinformation Fakta om omega-3 Livsviktiga fettsyror Fett är livsnödvändigt. Det finns olika typer av fettsyror (fett) och de har alla viktiga funktioner att fylla i kroppen, som att bygga upp och reparera

Läs mer

Norrbottningar är också människor, men inte lika länge

Norrbottningar är också människor, men inte lika länge Norrbottningar är också människor, men inte lika länge Livsmedelsstrategimöte nr 1 den 14 oktober 2015 Annika Nordstrand chef, Folkhälsocentrum Utvecklingsavdelningen Landstingsdirektörens stab En livsmedelsstrategi

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

Stöd för installation av solceller

Stöd för installation av solceller Dokumentets innehåll: Sid 1: Trendrapport från bidragets start Sid 2: Beviljade bidrag, svis på karta Sid 3: Detaljrapport från bidragets start Sid 4: Trendrapport senaste året Sid 5: Detaljrapport för

Läs mer

EQ EVERYDAY det du behöver varje dag

EQ EVERYDAY det du behöver varje dag It s in our nature För oss i Eqology är naturen en essentiell drivkraft i och runt omkring oss en kraft som inspirerar oss till att uppnå stora saker. Vi kaller det Naturally Driven. Baserat på denna filosofi

Läs mer

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Eget företagande och livskvalitet En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Hösten 2013 Eget företagande ger högre livskvalitet Tre av fyra företagare anser

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

En riktig må bra-kasse!

En riktig må bra-kasse! En riktig må bra-kasse! Den här veckan handlar kassens innehåll om god mat och goda råd du mår bra av. Jag som fyllt kassen och skapat recepten heter Lena Camarch Rydberg och är dietist på Axfood. Ofta

Läs mer

H ÄLSA Av Marie Broholmer

H ÄLSA Av Marie Broholmer H ÄLSA Av Marie Broholmer Innehållsförteckning MAT FÖR BRA PRESTATION... 3 Balans... 3 Kolhydrater... 3 Fett... 3 Protein... 3 Vatten... 4 Antioxidanter... 4 Måltidssammansättning... 4 Före, under och

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar Sociala medier Enkätundersökning för Länsförsäkringar Om undersökningen och sammanställningen Detta är en sammanställning av resultaten från enkätundersökningen Sociala Medier. Enkätundersökningen publicerades

Läs mer

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008

Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 Rapport från Soliditet Inkomstutveckling 2008 September 2009 Rapport från Soliditet: Inkomstutveckling 2008 Soliditets granskning av totalt 5,4 miljoner deklarationer, motsvarande cirka 75 procent av samtliga

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar

Sociala medier. Enkätundersökning för Länsförsäkringar Sociala medier Enkätundersökning för Länsförsäkringar Om undersökningen och sammanställningen Detta är en sammanställning av resultaten från enkätundersökningen Sociala Medier. Enkätundersökningen publicerades

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Vem vill du ska få värdet av din pension om du avlider innan du hinner gå i pension? Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009

Vem vill du ska få värdet av din pension om du avlider innan du hinner gå i pension? Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Vem vill du ska få värdet av din pension om du avlider innan du hinner gå i pension? Undersökning från Länsförsäkringar Hösten 2009 Sammanfattning 87 procent av dem som har avtalspension betald av arbetsgivaren

Läs mer

Fakta om omega-3 och barn

Fakta om omega-3 och barn Pressinformation Fakta om omega-3 och barn intag, behov och effekter Omega-3-fettsyror Både läkare och forskare är eniga om att omega-3 är bra för hälsan. För att tillfredsställa kroppens behov av omega-3

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport

Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014. Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Ordinarie mätning Hösten 2014 Landstingsjämförande rapport Nationell Patientenkät Akutmottagningar Undersökningen i korthet Under hösten 2014 genomfördes en mätning

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

22.03.2011 09:28 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:28 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 47 respondenter (23 unika) Nuvarande filter: Västernorrland "Vilket landsting tillhör du?" = "Västernorrlands läns landsting" 1. Kön? 1 Kvinna

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

Billigt att bo dyrt att flytta

Billigt att bo dyrt att flytta Billigt att bo dyrt att flytta En undersökning från Länsförsäkringar 1 44 procent av de svenskar som äger sin bostad anser att de bor billigt Om du eller någon du känner egentligen vill flytta, men tvekar

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Att äta för f r prestation Kroppen är r ditt verktyg och viktigaste instrument för f r att bli bra. Mat

Läs mer

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008

Var tredje svensk saknar eget pensionssparande. Undersökning av Länsförsäkringar 2008 Var tredje svensk saknar eget pensionssparande Undersökning av Länsförsäkringar 200 Sammanfattning Drygt var tredje svensk pensionssparar inget alls. Vanligast är att spara upp till 1 000 kronor i månaden

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Starka tillsammans. Om undersökningen

Starka tillsammans. Om undersökningen Om undersökningen Fältperiod: 19-25 februari 2009 4126 riksrepresentativa svar från Kommunals medlemspanel Svarsfrekvens: 68,6% Datainsamling: Webbenkät med en påminnelse Viktning: Resultaten har viktats

Läs mer

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010

Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 Är du orolig för att du i framtiden inte kommer att klara dig på din pension? Undersökning från Länsförsäkringar november 2010 1 Sammanfattning 1 (2) En tredjedel av de svenskar som inte redan är pensionärer

Läs mer

Tio goda råd - Tio kostråd för dig som är lite äldre.

Tio goda råd - Tio kostråd för dig som är lite äldre. Tio goda råd - Tio kostråd för dig som är lite äldre. Kost- och Nutritionsprojekt inom TioHundra 2008 inledde TioHundra ett projekt bland äldre- ordinär- och demensboenden i Norrtälje kommun. Projektets

Läs mer

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk

Min bok. När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Min bok När mamma, pappa eller ett syskon är sjuk Förord Tanken med Min bok är att den ska delas ut till alla barn som har en mamma, pappa eller ett syskon som ligger på sjukhus men kan även användas om

Läs mer