HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 9, V. 45, 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 9, V. 45, 2012"

Transkript

1 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 9, V. 45, 2012 Meddelande från Blå rummets personal: Blå rummet uppmanar alla föreningar som har informationsmaterial att komma dit och se över vad som behöver rensas ut. För närvarande finns det mycket material som inte är uppdaterat. Detta är tråkigt eftersom det är många som kommer och frågar om de olika föreningarna och som gärna vill ha aktuell information. Är ni osäker på om eller vad ni har hos Blå Rummet går det bra att ringa för mer information.

2 Stroke Länsföreningen i Uppsala arrangerar tisdagen den 13/11 13:00 en SMIL (=Stroke Mitt I Livet)- träff om att ha assistans. På träffen närvara personer med erfarenhet av att ha assistans och att vara assistent. Även en person som är biståndshandläggare kommer närvara. Närvara gör också flera assistansföretag som kommer presentera sig själva och sin verksamhet. Alla är varmt välkomna. Det är gratis, men anmäl dig för att vara säker på att få plats och fika. Anmäl dig till Finn Hedman på Tid: 13 november, 13:00-cirka 16:00 Plats: Storan, 5 trappor upp på Kungsgatan 62, Uppsala. Pris: Gratis Preliminärt tidsupplägg: Allmän information 14-14:30 Fika 14:30-c:a 16 De olika företagen presenterar sig själva. Kök för patientmat ska utredas En utredning ska göras om ett eventuellt nytt kök för patientmat vid Akademiska sjukhuset. Möjligheten att ha ett tillagningskök i ett av de nya hus som planeras på sjukhusområdet har undersökts. Slutsatsen var att det inte är en bra lösning. Därför tittar man nu på hela sjukhusområdet för att hitta bra alternativ.

3 Tre alternativa förslag ska presenteras i februari. Det ska vara mottagningskök, mottagningskök med möjlighet att ställa om till tillagningskök, samt tillagningskök. (MP) reserverade sig mot beslutet och ansåg att endast alternativet tillagningskök ska utredas. Lunchrestaurang i Psykiatrins hus upphandlas Landstinget ska göra en upphandling av lunchrestaurang, kafé och catering i Psykiatrins hus. Restaurangen ska ha plats för 150 gäster och kunna laga 300 portioner per dag. Avtalstiden är 5 år. (S), (V) och (MP) reserverade sig och vill att restaurangen ska drivas av landstinget. Källa: Uppsikten november 2012 Regeringen gav 2007 i uppdrag åt den kliniska enheten vid NCK - Nationellt centrum för kunskap om mäns våld mot kvinnor - att starta Kvinnolinjen för våldsutsatta kvinnor och deras anhöriga, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Denna stödtelefon vänder sig till våldsutsatta kvinnor, deras anhöriga och vänner, personer utsatta för hedersrelaterat våld samt våld i samkönade relationer. Även män som utsätts för våld i nära relationer är välkommen att höra av sig. Stödtelefonen är öppen dygnet runt. Samtalet är gratis att ringa och syns inte på telefonräkningen. Telefonlinjen bemannas av professionell personal och anonymitet garanteras. För mer information, gå in på En stor kunskapsbank finns att hitta på NCK:s hemsida för den som är intresserad av exempelvis utredningar och rapporter:

4 Kvinnofridslinjen (inklusive hemsidan) är anpassad för människor med funktionsnedsättningar genom bland möjlighet att använda texttelefon, tolktjänst, information på olika språk, infokort med punktskrift, lyssnarfunktion och lättläst på hemsidan. Dessutom är det på gång en presentation på hemsidan, helt på teckenspråk. TELEFONNUMMER: TEXTTELEFON: Resterande SeSamföreläsningar under hösten: Våld i nära relationer 20/11, Kl.13: Föreläsare: Sureya Calli Loka l: Mariasalen 5tr. upp, Stiftets Hus, Dragarbrunnsgatan 71. Leva livet med osynligt funktionshinder 29/11 Kl.13:30-15:30 Föreläsare: Aila Nylund och John Arekrantz styrelse ledamöter i HSO Uppsala län. Lokal: Mariasalen 5tr. upp, Dragarbrunnsgatan 71 Tillgänglig natur 4/12 Kl. 13:30-15:30 Alla behöver komma ut i naturen för att upptäcka och uppleva med alla sinnen, röra på sig och aktivera både hjärna och kropp. Samverkan för tillgänglighet till naturen är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet, HSO i Uppsala län, Håbo kommun, KFUM, Landstinget i Uppsala län, Magnus

5 Mattisson tillgänglighetskonsult med inriktning på friluftsliv, Upplandsstiftelsen, Länsstyrelsen och Uppsala kommun. Denna samverkansgrupp undersöker tillsammans vad som behöver göras för att underlätta för alla, oavsett funktionsnedsättning, att ta del av den fantastiska natur som Uppsala län erbjuder. Föreläsare: Karolina Vessby, Upplandsstiftelsen och Janne Wallgren, ombudsman HSO i Uppsala län Lokal: Mariasalen 5tr. upp, Stiftets Hus, Dragarbrunnsgatan 71. Att bli deprimerad och komma tillbaka från depression. 12/12 Kl. 13:30-15:30 Beskrivning: Om hur man känna igen, förebygga och återhämta sig. Föreläsare: Andreas Nilsson från föreningen Balans och Ångestsyndromsällskapet i Uppsala Lokal: Mariasalen 5tr. upp, Stiftets Hus, Dragarbrunnsgatan 71 Anmälningar görs till info@sesamuppsala.se eller Pressmeddelande från Socialstyrelsen - Socialstyrelsen inleder nationell granskning av gruppbostäder Socialstyrelsen kommer under november att inspektera 100 LSS-boenden för vuxna personer med utvecklingsstörning eller autism. I 10 av 52 berörda kommuner granskas också skälen bakom långa väntetider för verkställande av beslut om insatser enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service.

6 - Vi vet att det finns stora behov av tillsyn av boendemiljön för personer med omfattande funktionsnedsättningar. För många är det svårt att föra sin egen talan, därför vill vi nu försäkra oss om att dessa personer får de insatser och goda levnadsvillkor som de har rätt till enligt lag, säger Socialstyrelsens projektledare Margaretha Addén Mårtensson. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ger rätt till individuellt anpassade insatser som stärker personens förmåga att leva ett självständigt liv. - Bostäder med särskild service är viktiga eftersom de är dessa personers hem, oftast under ett helt liv. Vi kommer därför att fokusera på de boendes inflytande, delaktighet och självbestämmande, säger Margaretha Addén Mårtensson. Insatser måste vara frivilliga 100 gruppbostäder i 52 kommuner, slumpmässigt fördelade över landet, ska innan november månads utgång tillsynas. Socialstyrelsen kommer bland annat att inspektera om lokalerna är lämpligt utformade, antalet boende, vilken bemanning som finns, den dokumentation som förs i bostäderna samt vilken kompetens personal och verksamhetschef har. Förvaltare och gode män kommer att få besvara en enkät medan chefer, personal och boende kommer att intervjuas. - Vi kommer att ta reda på om det förekommer skydds- och tvångsåtgärder och inskränkande åtgärder, säger Margaretha Addén Mårtensson och betonar att alla insatser enligt socialtjänstlagen och LSS måste baseras på frivillighet. Problem med långa väntetider I 10 av de 52

7 kommunerna kommer även så kallade ej verkställda beslut att granskas. En person med funktionsnedsättning som har beviljats särskilt boende kan ibland få vänta länge på att få en plats i en gruppbostad. Detsamma gäller om han eller hon har beviljats en kontaktperson. Den 1 januari i år fanns 841 beslut om bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inrapporterade till Socialstyrelsen som inte var verkställda i landets kommuner. - Vi vill med denna tillsyn få bättre kunskap om orsakerna till problemen med långa väntetider, säger Margaretha Addén Mårtensson. Resultatet av den nationella inspektionen kommer att sammanställas till den sista januari Det ska utgöra en del av underlaget till Socialstyrelsens arbete för genomförandet av funktionshinderpolitiken inom myndighetens verksamhetsområde och kommer att redovisas till regeringen i mars. Tillsynsresultaten kommer också att redovisas i Socialstyrelsens tillsynsrapport Kontakt: Margaretha Addén Mårtensson eller margaretha.adden-martensson@socialstyrelsen.se Förteckning över kommuner som ingår i granskningen finns på: cialstyrelseninledernationellgranskningavgruppbostader.as px Artikel från LIF, 25 oktober 2012: Dagens bipacksedlar är ett svek mot patienterna Anita Finne Grahnén arbetar på LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen som sakkunnig för Patientsäkerhetsfrågor. Det är dags att göra något åt det alla aktörer inom hälso- och sjukvården har vetat alltför länge: Den

8 bipacksedel som följer med varje läkemedelsförpackning svarar inte mot patientens behov av information. Syftet med bipacksedeln är att överföra viktig information från tillverkare och myndigheter till patienten för att läkemedlet ska tas på rätt sätt. Men om patienten inte kan ta till sig informationen är det fullständigt ointressant huruvida bipacksedeln är utformad helt i enlighet med gällande regelverk och med uppdaterad uppräkning av alla tänkbara interaktioner och biverkningar. Låt oss ställa en retorisk fråga: Skulle bipacksedlarna se ut som de gör i dag om vi fick börja om från början med syftet att patienten verkligen skulle förstå vilken effekt och nytta läkemedlet har, hur det korrekt ska användas och förvaras, vilka risker och riskfaktorer som kan finnas och var man kan få ytterligare information? Svaret är givetvis nej. Vi hade inte valt att utforma långa svåröverskådliga dokument, språkligt avancerade och innehållande medicinska termer som patienten inte förstår, utformade med text i en storlek som närmast kräver perfekt syn av patienten. Men tyvärr går utvecklingen i dag mot att bipacksedeln blir ett allt längre och alltmer komplicerat dokument. Det är positivt att ett EU-initiativ är på väg som adresserar problemet. EU-kommissionen ska till årsskiftet presentera en rapport kring problemen med både bipacksedlar och med produktresuméer (SmPC), och hur de kan förbättras för att bättre möta patienternas behov. Det står klart att det inte kommer att räcka med att förenkla och förbättra lite grand.

9 För bästa möjliga patientsäkerhet borde patientinformationen ha en bättre balans mellan nytta och säkerhet. Dagens bipacksedlar med sin kraftiga slagsida mot säkerhet vad gäller biverkningar leder till att alltför många undviker att följa sin läkares ordination, vilket leder till sämre patientsäkerhet. Det är svårt att begära att patienten ska kunna värdera eventuella risker om riskerna inte kan ställas mot effekt och nytta med läkemedlet. Det är också dags att fullt ut utnyttja digital teknik för patientinformation. Den givna fördelen är att patienten då alltid får uppdaterad information. Med tryckta bipacksedlar kan det ta upp till ett och ett halvt år innan en uppdatering av informationen når patienterna. I Sverige har vi kommit längre än i de flesta andra länder. Tillgång till bipacksedlar via digitala medier för alla patienter inom medlemsstaterna är ett ganska naturligt steg, även om informationen i läkemedelsförpackningarna troligen behöver finnas kvar under en övergångsperiod. I ett senare steg kan det ersättas med möjligheten att få bipacksedeln utskriven vid expediering på apotek för patienter som saknar internet. Det pilotprojekt som LIF genomfört tillsammans med FGL, Föreningen Generiska Läkemedel (mer info om projektet här), visar att det är fullt möjligt att utforma bipacksedlar på ett sätt som medför att patienterna förstår och kan ta till sig informationen. Det är dags att både läkemedelsindustrin och läkemedelsmyndigheterna inser att dagens bipacksedlar inte tillgodoser patientens behov. De är skrivna av läkare och myndigheter för andra läkare och myndigheter. De är direkt kontraproduktiva för att åstadkomma bättre

10 patientsäkerhet. Detta utgör ett svek mot Europas patienter. Vi måste istället få bipacksedlar som hjälper patienten att förstå vad läkemedlet är till för, hur det ska tas och förvaras, vad som händer i kroppen, hur patienten märker effekten, samt vilka risker som kan finnas med läkemedlet. Genom att fullt ut utgå från patienten kan vi istället ta fram bipacksedlar som är kortare och mer rakt på sak och som gör det enklare för patienten att ta till sig viktig information. För att åstadkomma detta räcker det inte med omredigering av befintliga bipacksedlar. Vi måste börja om från början. Möte i KHR, Enköping. Torsdagen 18 oktober var det dags för ett nytt möte i det kommunala handikapprådet i Enköping. Bland annat diskuterades Enköpings kommuns hemsida och tillgänglighet till information. Mer information om hemsidan kommer på mötet i december. Under mötet diskuterades även övergångsställen. Jan Fredriksson, förste vice ordförande i tekniska nämnden meddelar att diskussionen om detta inte är färdig i nämnden.

11 TÄNKVÄRT "Att ta medicin är inte roligt men att ha roligt är bra medicin." Japanskt ordspråk Redaktör: Veronika Selin, Tfn Ansvarig utgivare: Janne Wallgren, Tfn ,

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 10, V. 46, 2012 Gestaltningsprojekt Akademiska sjukhuset Uppsala anordnar under december ett antal gåturer. Metoden (gåtur) går ut på att man går runt i området

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 17, V. 15, 2013 27 maj kommer HSO i Uppsala län anordna en tillgänglighetsdag i lokaltrafiken. Under denna dag kommer ett antal frivilliga få testa tillgängligheten

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Information om LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Information om LSS Vård- och omsorgsförvaltningen Enköpings kommun, november 2017 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Lättläst LSS för vuxna

Lättläst LSS för vuxna Stöd för dig som har en funktionsnedsättning och är mellan 18 och 65 år Lättläst LSS för vuxna Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS lagen Det finns en lag som heter Lagen om stöd

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vad är LSS? Lagen om stöd och service till vissa människor med funktionsnedsättning, är

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer:

Introduktion. Personkretsen. Paragraf 1. LSS har bestämmelser om hjälp till dessa personer: Introduktion LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till personer med funktionshinder. Socialtjänstlagen,

Läs mer

Information om LSS LÄTTLÄST

Information om LSS LÄTTLÄST Information om LSS LÄTTLÄST Version 5 2015-08-04 Här skriver vi om den hjälpen som du kan få enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. VAD ÄR LSS? LSS är en lag. LSS betyder Lagen

Läs mer

Resultat brukarundersökning LSS boende

Resultat brukarundersökning LSS boende Brukarundersökning LSS boende () 22--9 Verksamhetsavdelningen Resultat brukarundersökning LSS boende Antal enkäter som lämnats ut var 2 st, antal svarande var 4 st vilket ger en svarsfrekvens på 6 % De

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt.

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012. Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 4, V. 36, 2012 Aktuella nyheter: Som ni ser har Torsdagsbladet bytt design och har gjorts om för att passa så många läsare som möjligt. Glöm inte ordförandemötet

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder.

Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Informationsbroschyr till dig som har ett funktionshinder. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som

Läs mer

VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade Lättläst

VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade Lättläst VÄRNAMO KOMMUN informerar om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade Lättläst Introduktion LSS betyder Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda

Läs mer

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg

Information om LSS. Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Information om LSS Version 5.1 20150804 Vård- och omsorg Om LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag som garanterar personer med omfattande varaktiga funktionshinder

Läs mer

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun.

LSS. Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. LSS Lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun. Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och har stora funktionsnedsättningar kan vända dig till biståndskansliet

Läs mer

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun

LSS. Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun S O C I A L F Ö RVA LT N I N G E N I H U D D I N G E LSS Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade för dig som bor i Huddinge kommun Vart vänder jag mig? Du som bor i Huddinge kommun och

Läs mer

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Här kan du läsa om... Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Här kan du läsa om... LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade "Det rör sig inte om människor med särskilda behov, utan om människor med alldeles vanliga, normala behov som måste tillgodoses

Läs mer

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun

Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Foto: Janne Hasselqvist, Vimmerby kommun Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd och hjälp för att så långt som det är möjligt kunna leva som andra. När dina behov av tillsyn, trygghet och omsorg

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.filipstad.se LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till särskilt stöd och service som människor kan behöva

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 5, V. 37, 2012 Landstingsbidragsansökan 2013 ska vara Uppsala läns landsting till handa senast 19 oktober 2012. Landstingets utskick kommer till er föreningar

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008:

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Följande text är skriven 11 december 2008: TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 33, V. 7, 2014. (Årgång 3) Ordföranden har ordet! Följande text är skriven 11 december 2008: onja Att kunna leva som andra borde det inte vara en rättighet?

Läs mer

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad

Välkommen till STÖD & SERVICE. - insatser enligt LSS i Landskrona stad Välkommen till STÖD & SERVICE - insatser enligt LSS i Landskrona stad STÖD & SERVICE - ger dig med funktionsnedsättning en möjlighet att leva som andra Här hittar du information om vilket stöd och vilken

Läs mer

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning

Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Jörgen Wiklund & Co/Bildarkivet.se Stöd och service till dig som har funktionsnedsättning Om du har en funktionsnedsättning som är omfattande, betydande

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Övertorneå kommun. Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Övertorneå kommun Socialtjänsten Övertorneå Kommun informerar om: LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Alla personer med funktionsvariation har, vid behov, möjlighet till stöd och

Läs mer

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2009:6 (M och S) Föreskrifter Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1.

Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Personkrets enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, 1. Lagen börjar med att beskriva vilka personer med funktionshinder som har rätt till insatser enligt LSS. Dessa personer

Läs mer

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert

Personlig assistans. Nordiskt seminarium. 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm. Ulla Clevnert Personlig assistans Nordiskt seminarium 11 12 april 2013 Clarion Hotel Stockholm Ulla Clevnert Personlig assistans enligt 9 2 LSS Biträde av personlig assistent eller ekonomiskt stöd till skäliga kostnader

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 15, V. 11, 2013 VILL DU VARA MED OCH UTVECKLA VERKSAMHETEN I HANDIKAPPRÖRELSEN I UPPSALA LÄN? Till föreningar som är medlem i HSO Uppsala län Valberedningen

Läs mer

Rapport från riksförbundets LSS kommitté LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Rapport från riksförbundets LSS kommitté LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade En fantastisk reform Kronjuvelen i 1990-talets funktionshinderpolitik 1 Förbundsstyrelsen tillsatte i juni 2012 en LSS-kommitté med ett konkret

Läs mer

Vård och omsorgsförvaltningens organisation

Vård och omsorgsförvaltningens organisation Vård och omsorgsförvaltningens organisation Organisationen vof Förvaltningschef Marita Edlund Stab, IT Per Thulin, Förvaltningssekreterare/utredare Sangrid vvon Zedtwitz-Liebenstein Områdeschefer Område

Läs mer

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) LSS handläggare Information om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är en rättighetslag med tio insatser som ska garantera att

Läs mer

Inledningsanförande av Bengt Westerberg på konferensen Hälsa för personer med utvecklingsstörning som åldras 2014-11-19

Inledningsanförande av Bengt Westerberg på konferensen Hälsa för personer med utvecklingsstörning som åldras 2014-11-19 Inledningsanförande av Bengt Westerberg på konferensen Hälsa för personer med utvecklingsstörning som åldras 2014-11-19 För några decennier sedan var det få barn med svår utvecklingsstörning som nådde

Läs mer

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut

Motioner. med förbundsstyrelsens yttranden. och förslag till beslut Motioner med förbundsstyrelsens yttranden och förslag till beslut FUB:s förbundsstämma 9-10 maj 2015 Motioner inför förbundsstämman 2014 Nr Sid 1 Ny insats i LSS-boendestöd och hemtjänst, LL 3 2 Bra hälso-

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 6, V. 38, 2012 KOM IHÅG! Blå rummet på Akademiska sjukhuset vill att alla föreningar uppdaterar den information/material föreningen önskar tillhandahålla i deras

Läs mer

Citat och kommentarer som framkommit vid inspektioner på akutmottagningar (AKM)

Citat och kommentarer som framkommit vid inspektioner på akutmottagningar (AKM) Citat och kommentarer som framkommit vid inspektioner på akutmottagningar (AKM) AT-läkare tvingas arbeta för självständigt på AKM Fel patienter och ökad tillströmning på AKM Brist på vårdplatser leder

Läs mer

LÄTTLÄST LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

LÄTTLÄST LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LÄTTLÄST LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade 1 Här skriver vi om den hjälp du kan få enligt LSS. Kommunerna och regionens hälso- och sjukvård ger hjälpen. Den här texten är lättläst.

Läs mer

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS

Historiska tillbakablickar kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS Historiska tillbakablickar 1944 kom första lagen gällande personer med utvecklingsstörning 1968 Omsorgslagen 1986 Nya omsorgslagen 1994 LSS och LASS LSS 5 Verksamhetens mål och allmänna inriktning Främja

Läs mer

Stöd och service enligt LSS

Stöd och service enligt LSS Stöd och service enligt LSS LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till en del personer med funktionsnedsättningar. Socialtjänstlagen,

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2011-10-20 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Du som har stora och omfattade behov av stöd och service kan tillhöra lagens

Läs mer

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning

LSS i Lomma kommun. Stöd enligt LSS. - till dig som lever med en. funktionsnedsättning LSS i Lomma kommun Stöd enligt LSS - till dig som lever med en funktionsnedsättning Stöd för dig med funktionsnedsättning Du som bor i Lomma kommun och har en funktionsnedsättning kan ansöka om stöd och

Läs mer

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid

Stöd från socialtjänsten för att personer med LSS-insatser ska få vård i tid HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2013-02-12 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Sollefteå kommun Individ- och omsorgsförvaltningen Information om vad lagen innebär och hur det går till vid ansökan om insats Vart vänder man

Läs mer

Hjälp för dig med funktionsnedsättning Lättläst broschyr om LSS

Hjälp för dig med funktionsnedsättning Lättläst broschyr om LSS Hjälp för dig med funktionsnedsättning Lättläst broschyr om LSS Välfärdsförvaltningen Den här broschyren är riktad till dig som har en funktionsnedsättning. Du kan nämligen ha rätt till hjälp enligt en

Läs mer

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING

STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING STÖD FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Information om Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Vem har rätt till LSS För att ha rätt till LSS-insatser måste din funktionsnedsättning omfattas av någon av följande punkter, vilket

Läs mer

Forum Funktionshinder Helena Bjerkelius. Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd

Forum Funktionshinder Helena Bjerkelius. Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd Helena Bjerkelius Att som enskild använda sig av lagarna SoL och LSS för att få hjälp och stöd Föreläsningens upplägg Vad skiljer lagarna åt? Hur ansöker man om insatser? Vad gör man om ansökan avslås?

Läs mer

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller.

LÄTTLÄST OM LSS. Det är kommunen och landstinget som ska ge den hjälp som behövs. Här får du veta mera om vad som gäller. Stöd och service till vissa funktionshindrade Den här texten är lättläst. Det betyder att det inte finns svåra ord men allt som är viktigt finns med. Texten handlar om LSS. LSS betyder lagen om stöd och

Läs mer

Torsås. Lättläst. kommun LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Torsås. Lättläst. kommun LSS. Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade Torsås kommun Lättläst LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade Här skriver vi om den hjälp du kan få enligt LSS. Kommunerna och regionens hälso- och sjukvård ger hjälpen. Den här texten

Läs mer

Stödinsatser i hemmet. Vad kan jag få hjälp med när jag är hemma?

Stödinsatser i hemmet. Vad kan jag få hjälp med när jag är hemma? Stödinsatser i hemmet Vad kan jag få hjälp med när jag är hemma? Ålder och funktionsnedsättning kan medföra att du har behov av stöd för att kunna bo kvar hemma och leva ett aktivt, självständigt liv.

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering

Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter. Läkemedelshantering Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamheter och dagliga verksamheter Sida 0 (5) 2019 Läkemedelshantering UPPRÄTTAD AV MEDICINSKT ANSVARIGA SJUKSKÖTERSKOR

Läs mer

Fördom 1: Det kan aldrig vara bra att ta läkemedel

Fördom 1: Det kan aldrig vara bra att ta läkemedel Säkra läkemedel? Säkra läkemedel? Det finns många missuppfattningar om läkemedel. Bristande kunskap kan göra att behandlingen inte genomförs på rätt sätt och därmed leda till försämrad hälsa och livskvalitet.

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

UPPDRAGSBESKRIVNING BOSTAD MED SA RSKILD SERVICE ENLIGT LSS 2015

UPPDRAGSBESKRIVNING BOSTAD MED SA RSKILD SERVICE ENLIGT LSS 2015 Eskilstuna kommun Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-01 UPPDRAGSBESKRIVNING BOSTAD MED SA RSKILD SERVICE ENLIGT LSS 2015 Bostad med särskild service enligt LSS Innehåll 1. Beskrivning av uppdragen... 3 Enheten

Läs mer

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen

Att leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Handikappomsorgen Att leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Handikappomsorgen Innehåll Vad är LSS?... sid 3 Leva som andra... sid 3 För vem gäller lagen?... sid 4 Alla

Läs mer

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller

Personer som får personlig omvårdnad under större delen av dygnet det vill säga, minst tre gånger per dygn samt tillsyn under natten eller RIKTLINJE 1(6) 2014-10-13 SN2014/25 nr 2014.2054 Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Riktlinje för tandvårdsstöd

Läs mer

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 2010-01-19 Socialförvaltningen Handikappomsorgen LÄTT-LÄST LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS finns för att: Göra det lättare för dig med funktionshinder att göra saker som

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Innehållsförteckning LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vem gäller lagen för?... 1 Tio rättigheter/insatser... 2 1. Rådgivning

Läs mer

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser

Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser Flerårsplan avseende bostäder för personer med funktionsnedsättning Avser 2018-2024 Framtagen av: Verksamhetschef Helen Persson, funktionshinderavdelningen Datum: 2017-11-20 Sammanfattning Utifrån lagen

Läs mer

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS VÅRD OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS 1 Innehåll LSS - Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade... 4 Vem gäller lagen för?... 4 Rätten till

Läs mer

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst

LSS. Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. Lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lättläst Stöd och service till vissa funktionshindrade Det finns en särskild lag som kan ge personer med funktionshinder rätt till stöd, hjälp och

Läs mer

Stöd för personer med funktionsnedsättning

Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Stöd för personer med funktionsnedsättning Du som har en funktionsnedsättning har möjlighet att ansöka om insatser för att kunna få leva ett så självständigt

Läs mer

Enkät brukare oktober/november 2013

Enkät brukare oktober/november 2013 1 Socialförvaltningen 2013-12-03 Anette Österberg/Utvecklingsledare/TÖS Enkät brukare oktober/november 2013 Bakgrund 2011 genomfördes den första gemensamma brukarundersökningen inom äldreomsorg, socialpsykiatri,

Läs mer

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se

Leva som andra. Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. www.ronneby.se Leva som andra Information om LSS - Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade www.ronneby.se Innehåll Vad är LSS? 3 Leva som andra 3 För vem gäller lagen? 4 Alla insatser i LSS är gratis 5

Läs mer

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning

LSS lagen om rätten att leva som andra. För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning LSS lagen om rätten att leva som andra För dig som vill veta mer om stöd och service för personer med funktionsnedsättning Alla personer med någon form av funktionsnedsättning som bor i Bräcke kommun skall

Läs mer

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se

Ett gott och självständigt liv. Stöd och service enligt LSS-lagen. Linköpings kommun linkoping.se Ett gott och självständigt liv Stöd och service enligt LSS-lagen Linköpings kommun linkoping.se Stöd och service enligt LSS-lagen Du som har stora och varaktiga funktionsnedsättningar har enligt lag rätt

Läs mer

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND

SAMVERKANSRUTINER. (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND SAMVERKANSRUTINER (enligt SOSFS 2009:6) FÖR HANTERING AV EGENVÅRD I SÖRMLAND Egenvård ska erbjuda möjligheter till ökad livskvalitet och ökat välbefinnande genom självbestämmande, ökad frihetskänsla och

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Hälso- och sjukvårdslagen, HSL Juridik för handläggare inom barn- och ungdomsvården Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS Hälso- och sjukvårdslagen, HSL 2010-04-22 BasUt SoL Hjälpbehövande medborgare Soc tjänsten

Läs mer

Dnr /2016. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter

Dnr /2016. Marknadskontrollplan. Egentillverkade medicintekniska produkter Dnr 10.4-41764/2016 Marknadskontrollplan 2017 Egentillverkade medicintekniska produkter Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sid 2(8) Sammanfattning IVO har tillsynsansvaret för de egentillverkade medicintekniska

Läs mer

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för

* Ledsagarservice * Korttidstillsyn för skolungdomar * Kontaktperson * Boende i familjehem eller i bostad med särskild service för * Ledsagarservice Ledsagare är en person som är anställd av kommunen och som kan följa med ex till badhus, affär, läkare, bio och promenader. Servicen skall anpassas efter den enskildes behov. Den som

Läs mer

Var inte rädd för tekniken!

Var inte rädd för tekniken! RPG-distrikt Småland-Öland Nätverket KPR lyssnar på oss! e-hälsa och välfärdsteknik fortsätter att växa och utvecklas. Allt fler kommuner deltar i olika projekt. Genomgående beskrivs tekniken på ett positivt

Läs mer

Fass. En digital plattform för svensk läkemedelsinformation.

Fass. En digital plattform för svensk läkemedelsinformation. Fass. En digital plattform för svensk läkemedelsinformation. Gunilla Englund Affärsutvecklingsansvarig Fass LIF de forskande läkemedelsföretagen 2 Information är en förutsättning för att läkemedel ska

Läs mer

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012

HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012 TORSDAGSBLADET HSO-INFORMATION FRÅN OSS! NR 12, V. 50, 2012 Snart är julen här och idag firar många Lucia med glitter och tända ljus. Lucia är de synskadades skyddshelgon. På Kungsgatan har granen klätts

Läs mer

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen

LSS. Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Barn- och utbildningsförvaltningen LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade Barn- och utbildningsförvaltningen Vilka omfattas av lagen? - LSS är en lag om hjälp till personer som har något eller några av dessa funktionshinder:

Läs mer

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade.

LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. LSS LSS är en lag. LSS betyder Lagen om stöd och service åt vissa funktionshindrade. I LSS står att människor med stora och varaktiga funktionshinder har rätt till hjälp. Det står också att människor som

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade. lättläst LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade lättläst Introduktion LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och ger rätt till särskild hjälp. LSS är en lag som ger

Läs mer

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion

Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Att stödja äldre personer med nedsatt beslutsförmåga att uttrycka sin vilja Introduktion och diskussion Inledning Detta material innehåller tre delar: Del 1. En introduktion till metodstödet för handläggare

Läs mer

byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst

byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst byggstenar för att forma ett samhälle för alla 4Handikappnämndens målprogram i Karlskrona kommun Lättläst Målprogram för handikappnämnden i Karlskrona Det här vill handikappnämnden och så här ska vi arbeta

Läs mer

Medför lagstadgad personlig assistans verklig delaktighet och ett självständigt liv?

Medför lagstadgad personlig assistans verklig delaktighet och ett självständigt liv? Medför lagstadgad personlig assistans verklig delaktighet och ett självständigt liv? 10 september 2015, Hanaholmen The Capital of Scandinavia Riitta-Leena Karlsson Funktionshinderombudman i Stockholms

Läs mer

Uppdaterad 2012-03-06

Uppdaterad 2012-03-06 Uppdaterad 2012-03-06 20 INNEHÅLL Sidan Vad är LSS? 3 Vem gäller lagen för? 4 Råd och stöd 5 Personlig assistent 6 Ledsagarservice 7 Kontaktperson 8 Hjälp till familjer 9 Korttidshem eller extra familj

Läs mer

1. Framtida behov av bostad med särskild service

1. Framtida behov av bostad med särskild service VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE SOCIALFÖRVALTNING 2013-02-12 DNR SN 2012.207 TONY HULTHÉN SID 1/1 UTREDARE SOCIALNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Framtida behov av bostad med särskild service Förslag till beslut

Läs mer

Gruppbostad och servicebostad

Gruppbostad och servicebostad omvårdnad gävle SVENSKA/LÄTTLÄST Gruppbostad och servicebostad Vem kan få gruppbostad eller servicebostad? Personer med funktionsnedsättning kan få lägenhet i gruppbostad eller servicebostad. För att få

Läs mer

LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Information från socialtjänsten Sundsvalls kommun Omsorg om funktionshindrade LSS Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade Genom LSS kan personer med omfattande funktionshinder få

Läs mer

Lättläst. lagen LSS. service. Det kan. med nstlagen,

Lättläst. lagen LSS. service. Det kan. med nstlagen, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Lättläst LSS lagen LSS betyder lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det är en lag som ger särskilda rättigheter till en del

Läs mer